35 - Iedereen Ieper 2010

28
Iedereen Ieper | 1 Opnieuw unieke Kerstsfeer in Ieper pagina 5 Iedereen Ieper Omgaan met lichamelijkheid en seksualiteit in opvoeding en onderwijs tijdens 20 ste eeuw Werken aan en rond de woning Slimmer stoken Grabbelpas tijdens Kerstvakantie Stadsmagazine voor Ieper en deelgemeenten 35 Jaargang 13 - november/december 2010

description

Stadsmagazine Iedereen Ieper Stad Ieper november 2010

Transcript of 35 - Iedereen Ieper 2010

Page 1: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 1

Opnieuw unieke Kerstsfeer in Ieper → pagina 5

IedereenIeper

Omgaan met lichamelijkheid en seksualiteit in opvoeding en onderwijs tijdens 20ste eeuw

Werken aan en rond de woning Slimmer stoken

Grabbelpas tijdens KerstvakantieStadsmagazine voor Ieper en deelgemeenten

35 Jaargang 13 - november/december 2010

Page 2: 35 - Iedereen Ieper 2010

2 | Iedereen Ieper

Colofon

Eindredactie & coördinatie Cathérine Lamaire Communicatiedienst Ieper tel. 057 239 200 - fax 057 239 [email protected] uitgever Stadsbestuur IeperFotografie Eigen archief, Tijl Capoen, CCI e.a.VormgevingGrafische dienst - Frederik PattynDrukDrukkerij Cuvelier Graphics Oostkaai 29 - 8900 IeperOplage17.000 exemplaren Deze brochure werd gedrukt op gecertifieerd PEFC en chloorvrij papier.

↗ The Great War Remembered | 11.11.2010De sfeervolle kathedraal zat overladen vol voor

het jaarlijkse herdenkingsconcert the Great War

Remembered.

Page 3: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 3

Deze uitgave van Iedereen Ieper sluit alweer een jaargang af. Met deze en de drie voorbije edities brengen we je belangrijke informatie vanuit het stadsbestuur en meer nog over wat er allemaal in Ieper te gebeuren staat tijdens de komende eindejaarsperiode. Wil je meer weten? Kijk dan af en toe eens op www.ieper.be. Meer nieuws kan je trouwens nog steeds vernemen via de pagina Informatief Ieper die wekelijks in De Streekkrant verschijnt en tweewekelijks op woensdagavond in het televisieprogramma Trefpunt op de regionale zender WTV.

Ook in 2011 kan je rekenen op je ondertussen vertrouwde stadmagazine dat trouwens vanaf eind januari tweemaandelijks zal verschijnen en een nieuwe rubriek ‘UiT in Ieper’, een cultuur- en vrijetijdsagenda, zal bevatten.

Tenslotte wensen we iedereen een fijn eindejaar toe en een voorspoedig 2011.

Het Ieperse stadsbestuur.

Woord vooraf

5Opnieuw unieke kerstsfeer in Ieper

7Campagne rond roetfilters

10Verwarmingstoelage

13De stille doder loert... je ziet hem niet, je ruikt hem niet, je proeft hem niet: koolstofmonoxide (CO)

15Levenin de academie

21Waar naartoe met je bouw- en sloopafval?

25West-Vlaanderen zoekt kandidaten voor de sportprijzen 2010

26Kadobeurs

En nog veel meer...

Inhoud

Page 4: 35 - Iedereen Ieper 2010

4 | Iedereen Ieper

Iedereen Ieper geeft hierbij een selectie van enkele gemeenteraadsbeslissingen van de voorbije periode zonder echter volledig te willen zijn. Meer uitgebreide informatie over de gemeenteraadszittingen of volledige verslagen kan je vinden op onze website www.ieper.be of op de communicatiedienst in het stadhuis.

6 september- De Raad heeft beslist om

voor ongeveer 100.000 euro nieuwe toestellen te kopen voor het skatepark langs de Leopold III-laan.

De gebruikers mochten mee beslissen over de nieuwe inrichting van het park en de keuze van toestellen.

- De Raad keurde de aankoop goed van een stuk grond naast het kerkhof van Zillebeke zodat uitbreiding mogelijk wordt.

4 oktober- De Raad heeft beslist om een

reeks van 24 middeleeuwse archeologische vondsten aan te kopen voor een bedrag van ongeveer 14.000 euro.

- De Raad verleent haar akkoord voor de overname door de stad van de gewestwegen Capucienenstraat, Maarschalk Haiglaan, Jules Capronstraat, Diksmuidsestraat, Diksmuidseweg-Oude Veurnestraat, de bedieningswegen A19: Roeselaarsestraat en Verlorenhoekstraat.

- De Raad verleent haar akkoord voor de overname door het Vlaamse Gewest van de gemeentewegen Krommenelststraat en Ruusschaartstraat.

8 november- De Raad heeft de oprichting

van de operationele prezone Westhoek goedgekeurd. Hierdoor kan een werkgroep aangesteld worden om de overgang naar een brandweerzone voor de hele Westhoek voor te bereiden. Het gaat om een zone voor achttien gemeenten: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren, Wervik en Zonnebeke.

Uit de Gemeenteraad

Actueel

GeslotenAlle stadsdiensten zijn gesloten op zaterdag 25 december 2010 en zaterdag 1 januari 2011. Op maandag 3 januari 2011 zijn de stadsdiensten open van 8.30 tot 11.30 uur.

Het container- en groenpark zijn eveneens gesloten op zaterdag 25 december 2010 en 1 januari 2011. Ook vrijdagnamiddag 24 en 31 december zijn zowel groenpark als containerpark gesloten. —▪

Het stadsbestuur

wenst iedereen

vreugdevolle

kerstdagen, prettige

eindejaarsfeesten en

vooral een gezond

en veilig 2011!

Page 5: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 5Actueel

Opnieuw unieke Kerstsfeer in IeperBinnenkort verschijnen er opnieuw sfeervolle chalets op de Grote Markt, waar de standhouders typische kerstmarktgoederen zullen aanbieden. Op 26 november wordt het startschot gegeven van de eindejaarsanimatie met de opening van de ijspiste en de kerstmarkt.

De kerstmarkt en de ijspiste op de Grote Markt zorgen opnieuw voor een typische gezellige wintersfeer. De kerstmarkt loopt dit jaar van 27 november tot 26 december; de ijspiste blijft omwille van de late kerstvakantie nog 2 weken langer open, tot 9 januari 2011. Ieper doet er in elk geval alles aan om het de winkelende bezoekers op zoek naar leuke kerstgeschenken naar de zin te maken.

Het is intussen een traditie geworden: de eindejaarsperiode in Ieper staat opnieuw garant voor heel wat leuke activiteiten in een aangename kerstsfeer. Tot die kerstsfeer zal in elk geval ook het brede aanbod aan animatie en muziek bijdragen. Leuke activiteiten zijn onder meer de traditionele paardenkoetsen, North Side Boys, Dixielanddevils, Kartje Kilo, De Rustende Moeders, Marino Punk, Yves Bondue, Circusclub Giraf, Bart Cappoen, Papa Chico, een echte Oberbayern Band, enz.

Gezien het grote succes van de voorbije jaren wordt opnieuw een Frans weekend georganiseerd, dit keer op 10, 11 en 12 december waar net als vorig jaar enkele weekendjes

naar Parijs worden verloot. Nieuw is dat voor het eerst ook de vrijdag wordt opgenomen in het Franse weekend, aangezien er een laatavondopening op het programma staat. De deelnemende winkels zullen open zijn tot 21 uur. Om 21.15 uur wordt al de eerste winnaar van de tombola getrokken op de kerstmarkt, gevolgd door een spectaculair vuurwerk.

Nog tijdens het Frans weekend wordt een wijnbeurs georganiseerd met de Heuvellandse wijnboeren. Geïnteresseerden kunnen hiervoor terecht in de tent op de Neermarkt.

Op de vrijdagen 3 en 17 december worden tussen 19 en 22 uur twee discoavonden ‘Party on Ice’ georganiseerd op de ijspiste.

Page 6: 35 - Iedereen Ieper 2010

6 | Iedereen IeperActueel

Eindejaarsactie Ieperse deelgemeentenOok de handelaars uit de Ieperse deelgemeenten zetten zich opnieuw in om een spetterende eindejaarsactie te organiseren. De actie gaat van start op 1 december en loopt tot en met 31 december 2010. Klanten kunnen sparen voor Cava en aperitiefschaaltjes. Per aankoopschijf van 3 euro ontvangt de klant een sticker die op een spaarkaart wordt gekleefd. Elke volle spaarkaart van 20 stickers kan worden ingeruild voor een aperitiefschaaltje. Daarnaast kan men er ook voor kiezen om vijf volle kaarten in te wisselen voor een fles lekkere Cava.

Uniek aan deze eindejaarsactie is het feit dat de klanten voor een volle spaarkaart meteen een geschenk ontvangen, en daarbovenop ook deelnemen aan de tombolatrekking.De hoofdprijs van de eindejaarsactie is een reischeque ter waarde van 750 euro. Daarnaast vallen er nog tal van waardebonnen te winnen van 50 en 25 euro.

FotowedstrijdIn samenwerking met het Ieperse bedrijf in2red wordt dit jaar een fotowedstrijd gekoppeld aan de kerstmarkt. Op de website www.kerstmarktieper.be worden, tijdens de duur van de kerstmarkt, in twee sessies de leukste foto’s verkozen die op de Ieperse kerstmarkt werden genomen. Alle foto’s zullen te zien zijn op de website, waar je je stem kan uitbrengen op je favoriete foto’s en zo de leukste, grappigste, plezierigste, … kan verkiezen. De foto’s met de meeste punten krijgen een leuke prijs. —▪

▸ Meer info: dienst lokale economie Jan Guillemont, tel. 057 239 377, [email protected]

Openingsuren

Kerstmarkt27/11/2010 - 26/12/2010

Maandag: geslotenDinsdag - donderdag: 16 - 20 uurVrijdag en Zaterdag: 14 - 22 uurZondag: 16 - 20 uur

Ijspiste27/11/2010 - 9/01/2011

Weekend: 11 - 22 uur29/11 t/m 30/12: 9 - 22 uur03/01 t/m 09/01: 11 - 22 uur24/12 en 31/12: 11 - 17 uur25/12 en 01/01: 14 - 22 uur

Scholen en jeugdbewegingen kunnen voor grotere groepen een plaatsje op de piste reserverenop het telefoonnummer 057 239 368.

Page 7: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 7Actueel

Campagne rond roetfiltersHet is bijna winter, en met de winter naderen ook de dagen waarop de fijnstofdrempel overschreden wordt en het smogalarm wordt afgekondigd. Dat die drempel wordt overschreden heeft te maken met een samenhang aan factoren.

In de winter is er vaak weinig wind en blijft het fijn stof hangen, waardoor hoge concentraties kunnen ontstaan. Als er minstens twee opeenvolgende dagen meer dan 70 µg/m³ fijn stof in de lucht hangt, wordt het smogalarm afgekondigd. Aan de wind kunnen we niets doen, maar aan de hoeveelheid fijn stof die in de lucht hangt wel.

Fijn stof ontstaat onder andere bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie, gas, steenkool of hout. Een belangrijke bron zijn oudere dieselmotoren, die roet uitstoten. Vooral de heel kleine deeltjes zijn heel schadelijk voor onze gezondheid. Die kunnen immers zeer diep in onze luchtwegen dringen en daar ontstekingen veroorzaken, waardoor we moeilijker kunnen ademen. Bovendien kunnen de deeltjes ook door het bloed opgenomen worden en zo in het hele lichaam schade aanrichten. Voor mensen met zwakke longen of hart- en vaatziekten is het oppassen geblazen.

Oudere dieselwagens die nog niet uitgerust zijn met een roetfilter, zijn een belangrijke bron van fijn stof. Omdat er nog zoveel van

zulke wagens rondrijden, ontstaan er hoge concentraties aan fijn stof.Het is dus goed dat de overheid daarvoor maatregelen neemt. Zo moeten alle nieuwe dieselwagens die vanaf 1 januari 2011 op de markt worden gebracht, uitgerust zijn met (gesloten) roetfilter. Alleen met roetfilter voldoen ze aan de euro 5-norm die dan van kracht is.

Een roetfilter houdt de fijne stofdeeltjes tegen op een poreuze

wand en laat uitlaatgassen door. Dieselauto’s met een roetfilter verontreinigen dus veel minder de lucht. Er zijn twee soorten roetfilters. Een gesloten roetfilter houdt 90% van het fijn stof tegen, terwijl een halfopen filter 30% tot 50% van het fijn stof tegenhoudt. Gesloten roetfilters worden in nieuwe wagens ingebouwd; in bestaande auto’s kan alleen een halfopen roetfilter geïnstalleerd worden. Je kan het best meteen bij de aankoop voor een auto

Page 8: 35 - Iedereen Ieper 2010

8 | Iedereen IeperActueel

met roetfilter kiezen. Voor de installatie van een halfopen roetfilter in oudere wagens en bestelwagens die behoren tot de euronorm 3-klasse en de euronorm 4-klasse, en die voor het eerst ingeschreven zijn vóór 3 september 2010, geeft de Vlaamse overheid een premie tot 600 euro.

De premie wordt toegekend aan iedereen die eigenaar is van een voertuig en die in het Vlaamse Gewest gedomicilieerd is, of in het Vlaamse Gewest een exploitatiezetel heeft. Zowel bedrijfswagens, leasingwagens als wagens in eigendom van een persoon komen in aanmerking. Niet alleen de kosten van de roetfilter, maar ook de kosten van de installatie en eventueel andere kosten (bv. controle van de montage door de voertuiginspectie) mogen daarbij in rekening worden

gebracht. Alle kosten worden voor 100% terugbetaald tot een maximumbedrag van 600 euro.

Naast de maatregelen die de overheid neemt, kan je zelf een steentje bijdragen om de fijnstofuitstoot te beperken.

Hier volgen een paar tips: - Als je toe bent aan een

nieuwe wagen, koop dan een benzinewagen of een dieselwagen met roetfilter als je meer dan 15.000 km per jaar rijdt en regelmatig een snelheid van 70 km per uur haalt. Je kan ook voor een hybride-, lpg- of aardgaswagen kiezen. Wil je meer te weten komen over de milieuvriendelijkheid van een wagen, neem dan een kijkje op www.ecoscore.be.

- Gebruik de wagen niet voor korte afstanden, neem wat

vaker de fiets of ga te voet: dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jouw gezondheid.

- Laat je motor niet onnodig draaien, zeker niet als hij nog koud is. Je kan het best het ijs van bevroren ruiten krabben zonder de motor te laten draaien. Een koude motor vervuilt meer. Zet je motor uit als je langer dan een halve minuut moet wachten. Vermijd onnodige manoeuvres door je in de rijrichting te parkeren.

Zo kunnen we samen zorgen voor minder fijn stof en meer zuivere lucht.

▸ Meer informatie over de premie: www.roetfilters.lne.be.

De winterperiode staat voor de deur en dan krijgen we weer te kampen met vriesweer, ijzelvorming, sneeuw, …

Vaak ligt op die dagen het voetpad er gevaarlijk glad bij zodat voetgangers kiezen voor een “veilige” weg namelijk de rijweg.

De stadsdiensten doen hun best om de openbare wegen zo goed mogelijk vrij te maken van sneeuw en ijzel maar ook de inwoners moeten hun steentje bijdragen.

Volgens het Politiereglement heeft

iedereen de verplichting om het voetpad voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te houden.

Sneeuw die je van het voetpad verwijdert, moet je aan de rand van het voetpad opeenstapelen

en zeker niet in de straatgoot. Zo krijgen de voetgangers vrije doorgang en kan het dooiwater gemakkelijk wegvloeien.

Sneeuw ruimen voor eigen deur

Page 9: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 9Burgerloket

Kinderen jonger dan 12 jaar die naar het buitenland reizen, hebben hiervoor een kids-ID nodig.

De uitreiking van de kids-ID gebeurt op aanvraag van de persoon of de personen die het ouderlijk gezag over het kind uitoefenen. Het document is maximum drie jaar geldig en moet niet vervangen worden als het kind verhuist.

Een kids-ID wordt aanvaard als geldig reisdocument in de meeste landen van de Europese Unie op enkele uizonderingen na. Let wel: de kids-ID vervangt het internationaal paspoort niet dat nodig is voor bepaalde bestemmingen.

Net zoals bij de elektronische identiteitskaarten, duurt het een aantal weken voor een kids-ID klaar is.

De kostprijs bedraagt 3 euro. Het duurt ongeveer 3 à 4 weken om de kids-ID aan te maken.

Vraag de kaart dus tijdig aan.

Opgelet: sommige landen vragen een langere periode van geldigheid van de reisdocumenten dan het verblijf. Check dus tijdig voor je vertrekt welke reidsocumenten je nodig hebt en hoelang ze geldig moeten zijn.

→ Normale procedure duurt ca. 3 weken: 3 euro

→ Dringende procedure duurt 4 dagen: 109 euro

→ Zeer dringende procedure duurt 3 dagen: 173 euro

Praktisch:- Enkel ouders of voogd kunnen

de kids-ID aanvragen en afhalen.

- Het kind moet de ouders vergezellen bij de aanvraag.

- De kostprijs van de kids-ID bedraagt drie euro.

- Er is één pasfoto met witte achtergrond nodig.

- Kom minimum één maand op voorhand langs.

▸ Meer info: dienst burgerloket, Caroline Devos, tel. 057 239 217, [email protected], www.ibz.rrn.fgov.be

Vraag je kids-ID tijdig aan!

Ben je van plan deze winter op reis te gaan en heb je daarvoor een reispas nodig?

Dan vraag je die best zo snel mogelijk aan. Hou er rekening mee dat de gewone procedure acht ot tien dagen duurt en 78,5 euro kost.

→ Normale procedure duurt 8 à 10 dagen: 78,5 euro

(5 jaar geldig) - Minderjarigen (>18j.): 41 euro

→ Dringende procedure duurt 1 dag: 247,5 euro -

Minderjarigen (>18j.): 210 euro

▸ Meer info: dienst burgerloket, Caroline Devos, tel. 057 239 217, [email protected]

Reispas aanvragen, wacht er niet mee

Page 10: 35 - Iedereen Ieper 2010

10 | Iedereen IeperSociaal

Ieder gezin dat aan bepaalde voorwaarden voldoet en verwarmt met huisbrandolie, verwarmingspetroleum of bulkpropaangas kan een verwarmingstoelage aanvragen.

De verwarmingsperiode loopt het hele kalenderjaar door (per gezin kan men één keer per jaar het maximumbedrag krijgen). De toelage is enkel voorzien voor: - personen met recht

op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Tevens is vereist dat het jaarlijks bruto belastbaar inkomen van het huishouden lager of gelijk is aan 15.364,99 euro verhoogd met 2.844,47 euro per persoon ten laste;

- huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 15.364, 99 euro (verhoogd met

2.844,47 euro per persoon ten laste). Er wordt hierbij rekening gehouden met niet-geïndexeerde kadastraal inkomen (x3) van de onroerende goederen buiten de gezinswoning;

- personen met schuldoverlast die genieten van een schuldbemiddeling (conform de wet van 12 juni 1991 op het consumentenkrediet, of een collectieve schuldenregeling (art. 1675/2 e.v. van het Gerechtelijk Wetboek) en de verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Belangrijk: de toelage geldt niet voor aardgas via aansluiting op het stadsdistributienet, propaangas in gasflessen en butaangas in gasflessen.

Het bedrag van de toelage hangt af van de brandstofsoort, de prijs per liter en de categorie waartoe je behoort. De levering moet gebeurd zijn tussen 1 januari

en 31 december 2010. Per stookperiode en per gezin dat in hetzelfde gebouw verblijft, wordt de toelage toegekend voor maximum 1.500 liter.

Aanvragen dienen binnen de 60 dagen vanaf de factuurdatum ingediend te worden bij het OCMW Ieper. Volgende documenten zijn bij een aanvraag nodig: kopie van de leveringsfactuur, bewijs van betaling, identiteitskaart, SIS kaart of klevertje van de mutualiteit, een bewijs van het inkomen van het huishouden (het meest recente aanslagbiljet, de meest recente loonfiche, het meest recente attest van een ontvangen sociale uitkering, ...). —▪

▸ Meer info: OCMW Ieper, Rijselsestraat 38,

8900 Ieper, tel. 057 204 831, op maandagvoormiddag van 9 tot

11.30 uur en op vrijdagnamiddag van 14 tot 16.30 uur.

Verwarmingstoelage

Het kan dat ouders door omstandigheden in moeilijkheden verkeren, of dreigen te komen en daardoor even niet zelf voor de kinderen kunnen zorgen.

In dat geval kan Pleegzorg West-Vlaanderen helpen door een gezin te zoeken dat voor een korte

periode de zorg voor de kinderen op zich kan nemen. Deze opvang moet helpen voorkomen dat bestaande problemen uit de hand lopen.

Ouders kunnen zich met hun vraag rechtstreeks tot hen richten. Zij organiseren en begeleiden deze vorm van pleegzorg. —▪

▸ Meer info: Pleegzorg West-Vlaanderen,

tel. 051 200 222 of op het gratis nummer 0800 30181 of via de website www.pleegzorgwestvlaanderen.be.

Als ouders een tijdje niet voor hun kinderen kunnen zorgen

Page 11: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 11

Nieuwe coördinator Netwerk DorpenSinds 1 september is Pascal Vancayseele in dienst als nieuwe kracht voor Netwerk Dorpen. Hij neemt er de taken van Ansofie Cannie over en zal het project verder coördineren en uitbouwen.

Dit dorpsnetwerk voor zorg in een rurale omgeving biedt gratis dienstverlening aan huis in de 10 Ieperse deelgemeenten. De coördinator geeft, als aanspreekpunt in de dorpen, een antwoord op al je

vragen i.v.m. wonen, zorg en welzijn. De vrijwilligers van Netwerk Dorpen brengen ook een verjaardagsbezoek bij alle 80-plussers uit de dorpen. Een vrijwilliger uit eigen dorp komt langs met een kleine attentie en wat tijd voor een babbel.

Interesse om ook als vrijwilliger actief te worden bij Netwerk Dorpen en je ouderwordende dorpsbewoners te plezieren op hun verjaardag? Aarzel dan niet om Pascal te contacteren op het nummer 057 23 94 94, 0496

53 40 80 of [email protected]. Netwerk Dorpen is een project van het OCMW Ieper. —▪

▸ Meer info: www.netwerkdorpen.be

Sociaal

De dienst Justitieel Welzijnswerk van het centrum voor algemeen welzijnswerk De Papaver is op zoek naar vrijwilligers voor het begeleiden van kindvriendelijke bezoeken in de gevangenis van Ieper.

Het Justitieel Welzijnswerk biedt hulpverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Ieper en is een aanspreekpunt voor een veelheid van vragen en moeilijkheden.

Ook de familie en vrienden van de gedetineerden kunnen bij hen terecht met hun vragen en twijfels. Justitieel Welzijnswerk kan een steunbron zijn en antwoorden geven op hun eventuele vragen.Het is belangrijk dat vaders in de gevangenis een affectieve band met hun kinderen kunnen onderhouden, en zo hun vaderrol

verder kunnen opnemen. Daarom organiseert de dienst kindvriendelijke bezoeken in samenwerking met de gevangenis van Ieper.

Hiervoor is men op zoek naar gemotiveerde mannen en vrouwen die zich vrijwillig willen engageren om deze kindvriendelijke bezoeken te helpen ondersteunen en te begeleiden. Een vooropleiding is niet vereist. Een gepaste vorming wordt vanuit het centrum aangeboden. De vrijwilliger kan rekenen op deskundige ondersteuning vanuit het team Justitieel Welzijnswerk. Men voorziet ook in een onkostenvergoeding.

Justitieel Welzijnswerk zoekt vrijwilligers die sociaalvaardig zijn en met kinderen kunnen omgaan, die discreet zijn, het beroepsgeheim respecteren en

het intern reglement van de gevangenis naleven.De dienst verwacht wel dat men zich maandelijks minimum 1 keer en maximum 2 keer op zondagnamiddag kan vrijmaken. —▪

▸ Meer info: Martine Cambier, tel. 056 210 610,

[email protected]

Justitieel Welzijnswerk zoekt vrijwilligers

Page 12: 35 - Iedereen Ieper 2010

12 | Iedereen IeperVerkeer &Veiligheid

Elk jaar organiseert de provincie een campagne Veilig Fietsen. Dit jaar is het thema “Hang het beest niet uit in het verkeer”. De campagne wil jongeren aansporen om veilig te fietsen.

Een goede uitrusting is daarbij van groot belang. Lichten, remmen, bel en reflectoren moeten allemaal goed werken.

Nog tot februari 2011 controleert de politie extra veel fietsen. Jongeren die met een veilige fiets rijden, winnen credits voor Netlog. Wie een gevaar is op de weg, kan een bekeuring krijgen of naar de verkeersklas moeten. Er is ook een wedstrijd voor de meest stijlvolle fietser.

Klassen kunnen een groepsfoto op de fiets insturen en filmtickets winnen. —▪

▸ Meer info: lokaal commissariaat Ieper, Ter

Waarde 54, 8900 Ieper, tel. 057 230 530, [email protected],

nl.netlog.com/hanghetbeestnietuit

Hang het beest niet uit in het verkeer. Fiets veilig en win Netlogcredits Wijkinspecteurs Fabienne

Pouilly en Alain Caron hebben elkaars wijk overgenomen.

De nieuwe wijkinspecteur voor Ieper Centrum Zuid is nu inspecteur Alain Caron. Fabienne Pouilly werd wijkinspecteur van de wijk Sint-Jan - Industriezone.

Je kan hen contacteren via tel. 057 230 530, [email protected], [email protected].

Ken je de wijkinspecteur voor jouw adres niet? Surf dan naar www.arroieper.be of contacteerhet lokaal commissariaat, Ter Waarde 54, 8900 Ieper, tel. 057 230 530, [email protected]. —▪

Wissel wijk-inspecteurs

Vorig jaar werden in West-Vlaanderen 8211 fietsen gestolen. Dat is het hoogste cijfer per inwoner in vergelijking met andere provincies.

Wil je voorkomen dat jouw fiets verdwijnt? Laat hem niet aan zijn (s)lot over!

Wat kan je doen?1. Koop een goed slot.2. Maak je fiets altijd vast aan

een vast object.3. Maak je fiets uniek.4. Vul een fietspas in met alle

bijzondere kenmerken van jouw fiets.

5. Doe aangifte als je fiets gestolen is. Dat kan via www.police-on-web.be of bij de politie.

In het lokaal commissariaat vind je nu een folder met een fietspas die je kan invullen.

▸ Meer info: lokaal commissariaat Ieper, Ter Waarde 54, 8900 Ieper, tel. 057 230 530, [email protected], www.besafe.be

Laat je fiets niet aan zijn slot over

Page 13: 35 - Iedereen Ieper 2010

| 13

Elk jaar opnieuw zorgen slecht werkende verwarmingstoestellen en waterverwarmers voor ongevallen met vaak dodelijke afloop. Hoe vaak lezen we in de kranten berichten als: “kindje dood aangetroffen na het nemen van een bad, bejaard echtpaar overleden door slecht werkende schoorsteen, …”

De meeste slachtoffers vallen tijdens de herfst- en wintermaanden. Achteraf blijkt dat in vele gevallen niet werd voldaan aan de meest elementaire veiligheidsvoorschriften.

Wat is CO-vergiftiging?Koolstofmonoxide of CO is een geurloos en kleurloos gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van brandstoffen zoals hout, kolen, gas, mazout, petroleum bij gebrek aan zuurstof. Dit komt door een onvoldoende verluchting van de ruimte waarin de verbranding gebeurt. CO bindt zich in het bloed veel sterker aan de hemoglobine dan zuurstof. Op die manier verhindert het dat het bloed de weefsels en

organen kan bevoorraden met voldoende zuurstof. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, onverklaarbare vermoeidheid en pijn in de borst. Nadien krijgt het slachtoffer last van braken, duizeligheid en bewustzijnsverlies. Dit kan tot een coma of zelfs tot de dood leiden.

Hoe voorkomen?- Koop een degelijk toestel,

een toestel met CE keurmerk (vanaf 1996 veplicht CAT.1 2E+).

- Verwittig steeds een vakman bij slecht werkende of defecte toestellen.

- Laat je toestel regelmatig controleren.

- Zorg voor een goede afvoer van verbrandingsgassen door een goed werkende schoorsteen. Nesten van vogels zijn een mogelijke oorzaak… Let op bij windstil en mistig weer. Er is dan weinig luchtverplaatsing in de schoorsteen. Door de terugslag kan CO terugkeren naar de kamer. Verlucht de kamer dus extra bij mist en windstilte.

- Zorg voor voldoende toevoer van verse lucht (verluchtingsrooster onderaan

de deur, regelmatig deur/venster openen). Typisch probleem met oudere geisers in badkamers, keukens ….

- Vermijd indien mogelijk het gebruik van verplaatsbare bijverwarming. Bijzetvuurtjes op petroleum of gas hebben geen schoorsteen. Deze toestellen verbruiken de zuurstof uit de kamer en de verbrandingsgassen blijven in de kamer hangen.

Wat te doen bij CO intoxicatie?- Het lokaal verluchten:

vensters en deuren openen.- Het toestel uitschakelen:

indien mogelijk (een kolenkachel kan niet uitgeschakeld worden).

- Het slachtoffer evacueren uit het lokaal.

- Het slachtoffer in zijdelingse veiligheidshouding leggen om te vermijden dat hij stikt in zijn braaksel.

- Een arts of de dienst 100 of 112 bellen en vermelden dat het om een CO-intoxicatie gaat. Indien de persoon bewusteloos is: zeker vermelden. —▪

Verkeer & Veiligheid

De stille doder loert... je ziet hem niet, je ruikt hem niet, je proeft hem niet: koolstofmonoxide (CO)

Ook dit jaar zullen de leden van de stedelijke vrijwillige brandweer in de maanden november-december op stap gaan voor de verkoop van de brandweerkalender 2011.

Naast actiefoto’s kun je er nuttige (nood) telefoonnummers in vinden. Kostprijs is 3 euro. De kalenders zijn ook te koop in het brandweerarsenaal, Minneplein 1a, 8900 Ieper.

Kalender brandweer

Page 14: 35 - Iedereen Ieper 2010

14 | Iedereen IeperVerkeer & Veiligheid

1. DiksmuidsestraatBegin november is fase 2 van de herinrichting van de Diksmuidsestraat van start gegaan, vanaf de Arthur Stoffelstraat voorbij de toegangsweg naar de Neerstad, tot aan het kruispunt van de A. Masscheleinlaan. Binnen deze fase begint men, zoals in fase 1, met het opbreken van bestaande verharding, de vernieuwing van de nutsleidingen en de openbare verlichting en de aanleg van een

gescheiden rioleringssysteem en de bijhorende huisaansluitingen.

De riolering kruispunt A. Masscheleinlaan wordt vanaf januari 2011 uitgevoerd. De werken in de Diksmuidsestraat worden in drie verschillende fases uitgevoerd. De drie fases zullen telkens van kruispunt tot kruispunt gerealiseerd worden. Hieronder wordt nog even de timing meegegeven (zie tabel).

Ondertussen werd het gedeelte Diksmuidseweg, Polenlaan, Brugseweg en het kruispunt Brugseweg - Arthur Stoffelstraat vrijgegeven waardoor opnieuw plaatselijk verkeer mogelijk is geworden. —▪

▸ Meer info: technische dienst, Kris Derveaux,

tel. 057 239 270, [email protected]

Wegenwerken

2. CapucienenstraatOndertussen hebben de werken in de Capucienenstraat wat vertraging opgelopen. Fase 1 is nagenoeg volledig afgewerkt.

Het kruispunt Dikkebusseweg/Capucienenstraat, ter hoogte van het restaurant De Vier Koningen, werd terug opengesteld voor het verkeer. Momenteel legt men de parkeerstroken en de voetpaden aan in de Dikkebusseweg en in de omgeving van het kruispunt tot aan de kerk in de Capucienenstraat. De afwerking is voorzien tegen eind november

2010. Daarna start fase 2a van de werken nl. het opbreken van de voetpaden en de parkeerstroken voor het vernieuwen van de nutsleidingen in het gedeelte dat loopt vanaf de Vijverbeek tot aan de Lijsterlaan. Daarna volgt nog fase 2b, vanaf de Lijsterlaan tot aan de Poperingseweg. Het einde van de werken in de Capucienenstraat is voorzien tegen midden 2011. —▪

▸ Meer info: technische dienst, Kris Derveaux,

tel. 057 239 270, [email protected]

faseringNutsmaatschappijen

(elekticiteit, gas, water, telefonie, etc.)Riolering en bovenbouw

A. Masscheleinlaan → Slachthuisstraat

Start van de werken medio november 2010 Januari - februari - maart 2011

Slachthuisstraat → Surmont de Volsbergestraat/

H.CartonstraatJanuari - februari 2011

April - mei - juni - juli 2011(tot aan bouwverlof)

Surmont de Volsbergestraat/H.

Cartonstraat → Grote MarktMei - juni 2011

Page 15: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 15Cultuur

Een artistieke bijenkorf, zo omschrijf je de academie voor beeldende kunst het best. Het gonst er al weken lang van kunstzinnige activiteiten en bedwelmende ideeën.

Zeker en vast heeft een groot aantal mensen dit gemerkt bij het bekijken van de Trefpuntreportage op WTV over de sabk (stedelijke academie voor beeldende kunst). Mocht dit onverhoeds aan je voorbijgegaan zijn, kan je nog steeds de uitzending herbekijken op http://www.focus-wtv.tv/programma/trefpunt/trefpunt-brugge-ieper-en-koksijde.

Daarnaast zag ook de eerste sabk-nieuwsbrief het levenslicht. Een mooi ogend, sympathiek infoplatform waarmee men leerlingen, ouders en alwie ook maar enigszins in de sabk geïnteresseerd is, willen inlichten over de voorbije, de lopende en/of toekomstige projecten. Deze projecten zijn veelvuldig. Kort na de jaarlijkse tentoon-stelling van de laatstejaars-studenten, werd de foyer van de school omgedoopt tot een reusachtige krant. Alle leerlingen maakten onder het motto ‘sabk maakt het nieuws’ met één vel krantenpapier een tweedimensioneel kunstwerk; sommigen assembleerden ook uit een hele verzameling kranten een driedimensioneel artefact. Het gezamenlijke leerkrachtenteam zorgde voor een geslaagde opstelling van het geheel.

De expositie is nog tot 10 december te bezichtigen tijdens de openingsuren van de academie.

Kom gerust eens een kijkje nemen; iedereen van harte welkom.

Tegelijk loopt er een tweede tentoonstelling bij de bib: ‘schetsboeken in de bib’. Leerkrachten van de academie voor beeldende kunst gunnen ons er een blik in hun eigen schetsboeken. Hoe komt de kunstenaar van idee tot definitieve uitwerking? Welke artistieke lijn volgen de verschillende leerkrachten-kunstenaars? Welke thema’s houden hen bezig? Antwoorden op deze vragen te vinden in de bibliotheek, nog tot 6 december.

De sabk heeft ook al twee schitterende uitstappen achter de rug. Met de allerkleinsten van de academie (6 tot 12 jaar) trok men naar het Middelheimmuseum in Antwerpen waar de leerlingen een aan hun leeftijd aangepaste rondleiding en workshop kregen. Het theatergezelschap Luxemburg met koorddansers en acrobaten voerde hen in de namiddag mee in het wonderlijke, kleine verhaal over een grote stap in het leven: leren fietsen. De week erop maakte de academie met een volle bus voor een tweede keer Antwerpen onveilig. Volwassen cursisten en geïnteresseerden uit de hele streek bezochten de unieke expo van de Duitse hedendaagse kunstenaar Anselm Kiefer. Na de lunch kon men kiezen uit een bezoek aan het FOtoMUseum, MOdeMUseum of MUHKA. De geanimeerde gesprekken tijdens de terugreis waren het bewijs van een geslaagd initiatief. De rest van het schooljaar gaat sabk op hetzelfde elan verder: workshops, lezingen,

bezoeken, exposities… Meer van dit alles in de volgende editie van Iedereen Ieper.

Wil je de nieuwsbrief ontvangen evenals de uitnodigingen voor uitstappen en tentoonstellingen, stuur dan een mailtje naar [email protected], ook al ben je geen leerling of heb je geen kinderen die bij de sabk les volgen. Een portie interesse in kunst is het enige wat van belang is.

Kerstevocatie ‘sterrenhemel’ op 17 decemberLeerlingen van de lagere graad brengen er in samenwerking met de academie voor muziek en woord een performance met kerstallures. Kom zeker een kijkje nemen om 18.30 uur in de gezellig warme foyer van de academie. —▪

‣ Meer info: SABK, Weverijstraat 33, 8900 Ieper, tel. 057 239 470, [email protected]

Leven in de academies

Page 16: 35 - Iedereen Ieper 2010

16 | Iedereen Ieper

Dat kinderen en jongeren op school een seksuele opvoeding krijgen, ligt vandaag voor de hand. Maar tot vrij recent was het onderwerp onbespreekbaar. Lang niet alleen op school, maar ook in de huiskamer.

Wie honderd jaar geleden opgroeide in een burgerlijke omgeving kreeg dikwijls nooit te horen hoe de vork aan de steel zat. In arbeider- en landbouwmilieus, waar vaak de hele familie in

dezelfde kamer sliep, hoefde men daarentegen nog weinig te leren. Samen met de toenemende aandacht voor het lichaam, gingen steeds meer stemmen op om jongeren seksueel voor te lichten. Seks kreeg echter pas vanaf de jaren 1960 meer aandacht in maatschappij en onderwijs. Het taboe maakte langzaam plaats voor verdraagzaamheid en waardering.

Het grote geheim brengt de veranderende opvattingen rond lichamelijkheid in beeld en ontsluiert de evolutie van onze houding ten opzichte van seksualiteit.

De tentoonstelling loopt van 27 november 2010 tot 24 juni 2012 in het Onderwijsmuseum, G. de Stuersstraat 6a, 8900 Ieper. —▪

‣ Meer info: dienst stedelijke musea, Jansseniusstraat 9, 8900 Ieper, tel. 057 239 450, [email protected]

Cultuur

Het grote geheim: omgaan met lichamelijkheid en seksualiteit in opvoeding en onderwijs tijdens de 20ste eeuw

↗ De Belgische Vereniging voor Seksuele

Voorlichting was de voorloper van Sensoa

↗ Een kleuterschool in 1930. De school heeft

de taak op zich genomen om hygiëne aan te

leren, maar deze jongetjes wassen hun handen

nog zonder de mouwen op te stropen.

Page 17: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 17

CultuurCentrum Ieper presenteert...

De Frivole Framboos - Terra Rare19 februari 2011 - 20.15 uurCC Ieper - StadsschouwburgTickets: niet-leden: € 22,00

leden, 55+: € 17,00

studerende JOC-leden: € 15,00

Daan - Een intieme akoestische concerttour16 april 2011 - 20.15 uurCC Ieper - Het PerronTickets: niet-leden: € 25,00

leden, 55+: € 20,00

studerende JOC-leden: € 15,00

Soulsister - Tour 201111 maart 2011 - 20.15 uurCC Ieper - Het PerronTickets: niet-leden: € 22,00

leden, 55+: € 17,00

studerende JOC-leden: € 15,00

Stef Bos - Solo29 april 2011 - 20.15 uurCC Ieper - Het PerronTickets: niet-leden: € 20,00

leden, 55+: € 15,00

studerende JOC-leden: € 10,00

P2011 - Concert19 maart 2011 - 20.15 uur20 maart 2011 - 20.15 uurCC Ieper StadsschouwburgTickets: niet-leden: € 20,00

leden, 55+: € 15,00

studerende JOC-leden: € 10,00

Scala - Circle29 januari 2011 - 20.15 uurCC Ieper - StadsschouwburgTickets: niet-leden: € 22,00

leden, 55+: € 17,00

studerende JOC-leden: € 15,00

Vishten - The burning fires of Arcadia26 maart 2011 - 20.15 uurCC Ieper - Het PerronTickets: niet-leden: € 20,00

leden, 55+: € 15,00

studerende JOC-leden: € 10,00

Info: CultuurCentrum Ieper - 057 239 480 - [email protected] - www.acci.be

Martine Bossuyt - Overzichtstentoonstelling ‘Straight From The Art’Kruitmagazijn – van 4 december tot en met 12 december 2010Martine Bossuyt is geboren in Kortrijk en woont en werkt in de Maloulaan 7 te Ieper. Ze studeerde aan de Academie Beeldende

Kunsten in Menen en aan het Hoger Instituut Beeldende kunsten St.-Lucas Gent. Ze stelt regelmatig tentoon in binnen- en

buitenland: o.a.Rome, Milaan, Firenze, Parijs, Luxemburg, Lissabon, Amsterdam, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk,

Ieper, ...

Ze maakt schilderijen: acryl op canvas, abstract en monochroom, vooral haar beelden in terra cotta en brons: figuratief en

non figuratief zijn gekend. Haar belangrijkste tentoonstelling vond plaats in de Lakenhalle van Ieper in 1999: Duizend

terra cotta beelden met de titel” Versteende kwetsbaarheid” werden verkocht voor het kinderkankerproject Koester van Gent.

Openingsuren: alle werkdagen van 13.30 tot 17.30 uur. Of op afspraak, zaterdag en zondag van 10.30 tot 12.30 uur en van 14 tot

18 uur, in aanwezigheid van de kunstenaar.

‣ www.martinebossuyt.be

foto © Leon Auwers foto © Leon Auwers

foto © ACCI vzw

foto © Tom Verbruggen

één harmonie, vijf koren, solisten en gastvedetten. Samen brengen ze een mix van klassieke muziek, musical- en popmuziek onder leiding van Nico Logghe.

Bij tijd en wijle keert Stef Bos terug naar wat voor hem de bron is als liedschrijver. Een zanger alleen met een piano. Meestal speelt hij op die manier in Zuid-Afrika en aldaar is het voor zijn publiek de meest geliefde vorm om hem bezig te zien aangezien hij dan veel improviseert en een soort intimiteit bereikt die uitzonderlijk is.

Luka Bloom - Solo12 mei 2011 - 20.15 uurCC Ieper - Het PerronTickets: niet-leden: € 25,00

leden, 55+: € 20,00

studerende JOC-leden: € 15,00

Page 18: 35 - Iedereen Ieper 2010

18 | Iedereen IeperBouwen & Wonen

Wie een kleine ingreep aan zijn woning wil doorvoeren, kan dat vanaf 1 december 2010 sneller en met minder administratieve verplichtingen. Dat is het gevolg van de goedkeuring van twee besluiten van de Vlaamse overheid.

MeldingsplichtVoor een aantal werken wordt de stedenbouwkundige vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. Het gaat bijvoorbeeld over:- het openbreken van een gevel

voor het plaatsen van een grote raampartij,

- interne verbouwingswerken die gepaard gaan met stabiliteitswerken,

- oprichting van bijgebouwen, aangebouwd aan een woning, met een maximale oppervlakte van 40 m² per perceel,

- zorgwonen.

Melden is enkel mogelijk als jouw project aan een aantal voorwaarden voldoet. Win dus steeds informatie in bij het stadsbestuur. Zo voorkom je dat je een stedenbouwkundige overtreding begaat.

De werken moeten gemeld worden aan de stad met een vast formulier. Twintig dagen na het indienen van het meldingsdossier kan je met de werken beginnen. Let wel: aan de regels rond medewerking van een architect verandert niets. Bij werken met impact op de stabiliteit van de woning is de medewerking van een architect verplicht. Evenmin verandert de verplichting tot

energieprestatieverslaggeving, het aanstellen van een veiligheidscoördinator en het naleven van de privacybepalingen uit het burgerlijk wetboek (lichten en zichten).

VrijstellingHet aantal van vergunning vrijgestelde werken wordt vereenvoudigd en uitgebreid. Samengevat geldt de vrijstelling voor vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40m² bedraagt met maximale hoogte van 3m en voor niet overdekte constructies (terras, zwembad, vijver, …) waarvan de oppervlakte samen maximaal 80m² bedraagt.

Let wel: bovenstaande bepalingen zijn niet overal geldig.Zowel de melding als de vrijstellingen zijn niet geldig als ze strijdig zijn met andere regelgeving. Beschermde monumenten blijven dus genieten van de noodzakelijke bescherming. Ook bestaande lokale beperkingen die via een bijzonder plan van aanleg, gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, verkavelingsvoorschriften of gemeentelijk stedenbouwkundige verordening bestaan, blijven onverkort van kracht.

Wie niet zeker is of er dergelijke beperkingen van kracht zijn op het perceel waar hij plannen voor heeft, kan daarover alle nodige informatie krijgen bij de dienst ruimtelijke ordening van de stad. Het blijft dus aangeraden zich op voorhand goed te informeren.

Architect nodig?Aan de regels rond medewerking van een architect wijzigt niets. Voor werken die impact hebben op de stabiliteit is steeds een architect nodig. In die gevallen zal een architect voor jou het aanvraag- of meldingsdossier samenstellen en ondertekenen.

‘Enige vergunning’ belangrijk voor bedrijvenDe besluiten voeren voor bepaalde werken ook de zogenaamde ‘enige vergunning’ in. Zo zal in de toekomst voor de uitbreiding of verbouwing van bestaande bedrijven in industriegebied een melding volstaan en zal er geen stedenbouwkundige vergunning moeten worden aangevraagd als er voor die uitbreiding al een milieuvergunning werd verleend. Voor uitbreidingen of verbouwingen van dergelijke bedrijven zal een beoordeling in het kader van de milieuvergunningsaanvraag voortaan volstaan en wordt de dubbele procedure van milieu- en stedenbouwkundige vergunning vermeden. —▪

▸ Meer info: dienst ruimtelijke ordening, Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057 239 257, [email protected]

Werken aan en rond de woning

Page 19: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 19Milieu

Sinds 1 juni 2010 gelden er in Vlaanderen nieuwe regels voor het onderhoud en de controle van alle centrale stookinstallaties met een vermogen vanaf 20 kW, dus voor de centrale verwarming van zowat elke woning en elk appartement.

Wat moet je doen?- Een verwarmingstoestel op

gas moet om de twee jaar een onderhoud krijgen.

- Als je een toestel op stookolie of op vaste brandstof hebt, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt verplicht. Bij toestellen op vaste brandstof is die jaarlijkse onderhoudsbeurt zelfs verplicht als het vermogen lager is dan 20 kW .

- Het onderhoud bestaat uit een controle van de verbranding en een reiniging van het toestel en de schoorsteen.

- Je ontvangt na het onderhoud een verbrandingsattest en een reinigingsattest. Als jouw installatie goed en veilig werkt, wordt dat vermeld op het attest.

- Als er zaken niet in orde zijn, heb je drie maanden de tijd om de nodige herstellingen of aanpassingen door te voeren en het toestel en de schoorsteen opnieuw te laten controleren.

- Als je huurder bent, moet je het onderhoud zelf laten uitvoeren. Je bezorgt dan een kopie van beide attesten aan de eigenaar.

Welke voordelen haal je uit het onderhoud?- Je vermindert het risico op

CO-vergiftiging. Een toestel met een slechte verbranding of een slecht werkende schoorsteen kan aanleiding geven tot een hoge CO-concentratie. Jaarlijks sterven mensen aan CO-intoxicatie en worden honderden mensen opgenomen in het ziekenhuis met CO-vergiftigingsverschijnselen als gevolg van een slecht werkend verwarmingstoestel.

- Je vermindert het risico op schoorsteenbrand: in een slecht werkende schoorsteen kan brand ontstaan.

- Je verlaagt je energiefactuur: een toestel dat niet goed werkt, heeft meer brandstof nodig om warmte op te wekken.

- Je vermijdt grote herstellingskosten: een slecht onderhouden toestel moet sneller hersteld of vervangen worden.

- Je draagt je steentje bij aan een beter leefmilieu: een goed werkend verwarmingstoestel stoot minder schadelijke stoffen uit.

Wat als jouw verwarmingstoestel ouder is dan vijftien jaar?- Elk toestel dat ouder is dan

vijftien jaar, moet eenmalig een verwarmingsaudit ondergaan binnen twee jaar nadat het toestel vijftien jaar oud is. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. De audit is een grondige controle van de werking en de energieprestatie van de volledige verwarmingsinstallatie.

- Je krijgt een verwarmingsauditrapport met advies over mogelijke energiebesparing. Je moet dat rapport bewaren zolang het toestel in gebruik is.

- Als je verwarmingstoestel al werd onderzocht door een energiedeskundige in het

Is jouw verwarmingsinstallatie klaar voor de winter?

Page 20: 35 - Iedereen Ieper 2010

20 | Iedereen IeperMilieu

kader van een energieaudit van je woning toen het toestel minstens dertien jaar oud was, is een bijkomende verwarmingsaudit niet meer verplicht.

Wat bij een nieuw verwarmingstoestel?- Elke nieuwe stookinstallatie

moet gekeurd worden voor de eerste ingebruikname. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. De keuring bestaat uit een controle van de goede, veilige en milieuvriendelijke werking van de installatie.

- Je ontvangt een keuringsrapport dat je bij het toestel moet bewaren.

- Als het keuringsrapport

negatief is, heb je drie maanden de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren en het toestel opnieuw te laten keuren.

Bij wie kan je terecht voor het onderhoud en de keuring van jouw verwarmingsinstallatie of voor een verwarmingsaudit? - Voor toestellen op gas en

stookolie kan je terecht bij een erkende technicus gasvormige of vloeibare brandstof. De lijst van erkende technici kan je inkijken op www.centraleverwarming.lne.be

- Voor toestellen op vaste brandstof kan je contact opnemen met een

geschoolde vakman of een erkende technicus voor een onderhoudsbeurt en een eerste keuring.

- Een erkende technicus verwarmingsaudit kan een verwarmingsaudit uitvoeren.

Zijn er fiscale voordelen?- Je kan 40% van het

factuurbedrag voor het onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie fiscaal aftrekken (fiscale aftrek energiebesparende investeringen in bestaande woningen). Vraag aan de erkende technicus het nodige attest voor jouw belastingaangifte

Eind dit jaar valt de afvalkalender 2011 in je brievenbus.

De inzamelregels en opdeling in zones staan achteraan en ook de inzamelpunten en -data voor Klein Gevaarlijk Afval zijn terug te vinden op de achterflap. Behalve de milieu-informatie wordt elke maand ook een tip gegeven om afval te voorkomen. En uiteraard werd de kalender gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

Hou je brievenbus dus in de gaten!

De nieuwe afvalkalender komt eraan

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft een gratis energiekalender voor je klaarliggen.

waalf bekende monumenten in Vlaanderen en Brussel vormen het decor voor de ludieke kalender. De kalender staat boordevol tips om jouw energieverbruik thuis te verminderen.

Je kan de energiekalender gratis bestellen op de website www.energiesparen.be of door te bellen

naar het gratis nummer 1700. Je kan je persoonlijk exemplaar ophalen in het stadhuis vanaf midden december, zolang de voorraad strekt.

Gratis energiekalender 2011 boordevol tips en gekke illustraties

Page 21: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 21Milieu

Dat de Belg met een baksteen in zijn maag geboren wordt, is alom bekend. Waar je ook komt, zie je wel één of meerdere bouwwerven.

Maar dat bouw- en sloopafval (alle afvalstoffen die afkomstig zijn van het bouwen, renoveren en slopen van gebouwen en constructies of van de aanleg en opbraak van wegen en verhardingen) in volume een van de grootste afvalstromen is, is minder geweten. Door de activiteiten van bouwen, renoveren en slopen komt per jaar naar schatting 6,6 tot 8 miljoen ton bouw- en sloopafval vrij in Vlaanderen. Bouw- en sloopafval is dan ook een van de omvangrijkste afvalstromen in Vlaanderen. Ter vergelijking: alle Vlaamse huishoudens samen produceren “slechts” 3 miljoen ton huishoudelijk afval.

Het is daarom van groot belang om bij bouw- of verbouwingswerken het bouw- en sloopafval zoveel mogelijk te sorteren. Op dit ogenblik wordt meer dan 85% van het ingezamelde bouw- en sloopafval hergebruikt als secundaire grondstof. Steenachtig materiaal of puin is de belangrijkste component van bouw- en sloopafval. Deze verzamelnaam voor resten beton, metselwerk, asfaltpuin, dakpannen en keramiek staat voor 90% van het ingezamelde bouwafval. Puinafval wordt naar een puinbreekinstallatie afgevoerd, die het zal breken en zeven. Dit breekpuin kan dan

opnieuw gebruikt worden als grondstof in de bouwsector (bv. grondfundering van opritten, terrassen, wegenbouw enz.).Je kiest het best voor breekpuin met een COPRO-garantielabel. Dan beschik je gegarandeerd over gerecycleerd puin dat voldoet aan de gedefinieerde kwaliteitseisen. Ook houtafval, kunststof, glas en metaal kunnen makkelijk gesorteerd en vooral gerecycleerd worden.

Je treft dus het best al voor de aanvang van de sloopwerken de nodige voorbereidingen voor een selectieve inzameling. Een aantal extra containers op de werf zorgen in eerste instantie wel voor een meerkost, maar de afvoerkosten van het afval verminderen aanzienlijk. Verwerking van gemengd afval is immers enorm duur. Selectief ingezameld bouwafval is dus uiteindelijk een pak goedkoper dan een mengelmoes van materialen. Kleinere hoeveelheden kan je ook via bigbags verzamelen en aanbieden. Met (gesorteerd) bouwafval kan je ook terecht op het containerpark.

Zorg alvast minstens voor de gescheiden inzameling van volgende fracties:- Steenpuin (bakstenen, beton, …): zorg dat deze container niet

verontreinigd wordt met ander materiaal. Hoe zuiverder het puin hoe eenvoudiger het kan gerecycleerd worden in puingranulaten.

- Gipsplaten (zowel witte als groene platen): deze worden nadien

verwerkt tot gipspoeder voor de productie van nieuwe gipsplaten.

- Vlak glas (vensterglas, spiegels gelaagd glas, …).

Dit vlak glas wordt opnieuw gesmolten en verwerkt in de aanmaak van nieuw glas.

- Asbestcementafval: bij het verwijderen van

asbestcementplaten dien je voorzichtig te handelen. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je asbestcementplaten niet mag breken! Dan komen de vezels vrij die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens. Op het containerpark is er hiervoor een specifieke

Waar naartoe met je bouw- en sloopafval?

Page 22: 35 - Iedereen Ieper 2010

22 | Iedereen IeperMilieu

container. Asbestcementplaten belanden daarna op een specifieke stortplaats die ook moet voldoen aan strenge milieunormen. Asbestcementplaten worden nu niet meer gebruikt, maar komen nog voor in oude woningen.

- Gevaarlijk afval: hou batterijen, verfresten,

olie, solventen, spuitbussen, teerhoudend afval, … apart.

- Inert afval: alle zaken die uit porselein,

keramiek of niet recycleerbaar glas zijn gemaakt (cellenbeton, lavabo, wc, bad, ovenschotels, etc.). Dit is afval dat niet meer herbruikt kan worden en op een stortplaats belandt.

- Metaal: metaalafval kan afzonderlijk

worden aangeboden op het containerpark of kan worden opgehaald door een erkend verwerver.

Maar ook folies, verpakkingen, papier en karton, isolatiemateriaal enz. kunnen uiteraard apart ingezameld worden. —▪

▸ Meer info: dienst leefmilieu, Grote Markt 34,

8900 Ieper, tel. 057 239 267, [email protected]

Je kachel is geen (t)huisvuilverbrandings-oven. Wat mag je verbranden in je kachel?

Wie een kachel of open haard heeft, komt wel eens in de verleiding om afval te verbranden. Je verhoogt hierdoor het risico op een onverzekerde schoorsteenbrand of uitslaande brand. Afval verbranden is gevaarlijk voor je gezondheid en die van je buren. Bovendien produceer je hiermee een enorme geur- en rookhinder. Ook komen

er heel wat giftige stoffen vrij die ongemerkt in de woning terecht komen.

Het is meestal niet zo dat je direct gezondheidsklachten krijgt, maar het inademen van een lage concentratie van deze stoffen voor “gezonde” personen is op lange termijn zeker ongezond. Gevoelige personen, zoals kinderen en mensen die last hebben van ademhalingsproblemen zoals astma krijgen sneller last van gezondheidsklachten.

Het is dus belangrijk om de juiste brandstof te gebruiken, ervoor te zorgen dat de schoorsteen goed trekt en de ruimte waar de kachel of open haard staat voldoende te ventileren.

Hoe goed je kachel ook is, hij is niet geschikt als huisvuilverbrandingsoven.

De naam “allesbrander” is heel ongelukkig gekozen. Dit betekent enkel dat er verschillende soorten vaste brandstoffen zoals hout en kolen in gebruikt kunnen worden.

Slimmer stoken

Page 23: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 23Milieu

Slimmer stoken

FSC staat voor Forest Stewardship Council, een niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd streeft naar een duurzaam bosbeheer.

De organisatie wordt ondersteund door talrijke sociale organisaties en milieubewegingen, houtinvoerders, -handelaars en verwerkers, bosbeheerders en -groeperingen, organisaties voor de rechten van de inheemse volkeren enz.De opdracht van FSC bestaat erin om overal ter wereld een bosbeheer te promoten dat ecologisch verantwoord is, een sociale dimensie heeft en economisch haalbaar is. De deelname eraan blijft volkomen vrijwillig. Door zijn structuur slaagt FSC erin om het evenwicht te respecteren tussen sociale, ecologische en economische belangen, en ook

tussen noordelijke en zuidelijke landen. Samengevat kunnen we dus stellen dat hout gekenmerkt door het FSC-label, gegarandeerd afkomstig is uit een bos waarin men een beheer toepast dat rekening houdt met zowel ecologische, economische als sociale aspecten. De stad Ieper gebruikt ook FSC-hout. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de aanleg- en vissteigers op de vesten.

PremieDe stad Ieper betoelaagt de aankoop aan FSC-hout. Elke woning komt in aanmerking voor deze toelage. Indien de aanvrager geen eigenaar is van de woning, dient de eigenaar zich via mede-ondertekening akkoord te verklaren.

Hoeveel?Voor daktimmerwerk: 30 euro/m³ met max. 250 euro. Voor buitenschrijnwerk: 10% van de

factuur met max. van 250 euro.Beide zijn cumuleerbaar.

Hoe aanvragen?Via een aanvraagformulier bij de dienst leefmilieu. De aanvraag moet wel ingediend worden voor de aanvang van de werken. —▪

▸ Meer info: dienst leefmilieu, tel. 057 239 267,

[email protected], www.fsc.be

Je koopt toch ook hout met een FSC-label?

Bij het verbranden van afval zoals plastic, oud papier, behandeld hout e.d. komen er heel wat schadelijke stoffen zoals dioxines en PAK’s in de lucht in en om de woning. Uit onderzoek blijkt dat in 2006 75% van de dioxines in de lucht afkomstig was van particulieren, zowel door het stoken in kachels, open haarden als vuurtjes in openlucht.

Binnenshuis mag, naast de wettelijk toegelaten brandstoffen zoals aardgas, stookolie en steenkool, enkel onbehandeld

droog hout verbrand worden in kachels. Geverfd of geïmpregneerd hout, multiplex of spaanplaten mogen niet verbrand worden, dit is afvalhout. Huishoudelijk afval mag zeker niet verbrand worden. Breng daarom je (hout)afval naar het containerpark. Bij een goede verbranding moet er kleurloze of witte rook uit de schouw komen. Bij grijze of zwarte rook is er duidelijk iets mis. —▪

Page 24: 35 - Iedereen Ieper 2010

24 | Iedereen Ieper

Stad Ieper heeft zijn werkgroep interne milieuzorgIn het voorjaar 2010 werd het stadspersoneel gevraagd om de milieu-enquête in te vullen. Hiermee wilden we peilen naar het milieugedrag van het stadspersoneel. Meer dan 80 collega’s hebben de enquête ingevuld.De resultaten waren positief.

Hieruit bleek dat het stadspersoneel al milieubewust werkt. De collega’s zijn op de hoogte om afval te sorteren, de lichten te doven, hebben aandacht om het waterverbruik te verminderen. Echter zijn er wel nog een aantal knelpunten. Mobiliteit kan nog beter. Veel collega’s komen alleen naar

het werk met de wagen, terwijl de fiets of carpoolen een goed alternatief biedt. Met de werkgroep willen we dergelijke knelpunten aanpakken en hopen we de ecologische voetafdruk van het personeel nog te verkleinen.

Voor de werkgroep interne milieuzorg heeft de stad Ieper de hulp ingeroepen van Ecolife. Ecolife is een vzw die infomomenten, workshops (Ecodriving, …) verzorgd voor overheden en verenigingen. De coach van de werkgroep interne milieuzorg is Steven Vromman, beter gekend als de Low Impact Man. Hij zal de werkgroep begeleiden. Er wordt gewerkt met workshops over

verschillende thema’s. Energie, water, mobiliteit, duurzame aankopen, … zijn maar enkele voorbeelden.

Door de werkgroep kan de stad al snel volgende besparingen realiseren:- elektriciteitsverbruik: 3% tot

15% per jaar- verwarming: 3% tot 10% per

jaar- papiergebruik: 10 tot 30% per

jaar- brandstof wagenpark: 5 tot

10% reductie

De stad zal niet alleen besparen maar zal ook het goede voorbeeld geven aan de inwoners. —▪

Milieu

Knallende champagneflessen en vuurwerk in de achtertuin, een feesttent vol stampende dansmuziek, een groep lawaaierige fuifnummers op straat: december is de feestmaand bij uitstek.

Tussen het feestgedruis door willen we toch even stilstaan bij de geluidshinder die we soms ervaren, of zelf kunnen veroorzaken. Om het voor iedereen aangenaam te houden is het belangrijk om enkele regels te respecteren. Eén en ander is trouwens ook wettelijk vastgelegd.

Het maken van muziekWie elektronisch versterkte muziek produceert, moet zich beperken tot een maximaal

geluidsniveau van 90 decibel.Ook binnen de aanpalende woningen en de buurt gelden maximum geluidsniveaus ter bescherming van de bewoners. Hou hiermee rekening als organisator van een feest of een fuif en hou het voor iedereen aangenaam. Elke muziekactiviteit in Ieper dient overigens 3 weken op voorhand gemeld te worden bij de politie en burgemeester. Een meldingsformulier is te verkrijgen bij de dienst leefmilieu. Het eindduur van fuiven wordt geregeld via het politiereglement en wordt vermeld in het bevestigingsformulier dat je ontvangt na melding.

Vuurwerk en vreugdeschotenWie vuurwerk wil maken of

vreugdeschoten wil afsteken, heeft hiervoor een toelating van de burgemeester nodig. Tenzij het anders bepaald werd in de toelating, is het verboden om langer dan gedurende een half uur vuurwerk of vreugdeschoten af te vuren. De activiteit dient om 22 uur beëindigd te zijn. Het maken van vreugdeschoten is echter niet toegelaten binnen de bebouwde kom. Voor grote vuurwerken is, logischerwijs, de aanwezigheid van de stedelijke brandweer vereist. Hou het veilig voor jezelf en de buren en lees vooraf aandachtig de veiligheidsinstructies bij het vuurwerk. —▪

▸ Meer info: dienst leefmilieu, Erik Marrecau,

tel 057 239 267, [email protected]

Mag het wat stiller, aub?! Sorry wat vraag je?

Page 25: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 25Sport

Naar jaarlijkse gewoonte wordt het zwembad gesloten van maandag 29 november tot en met zondag 26 december 2010 voor het jaarlijks onderhoud.

Vanaf maandag 27 december is het zwembad terug open voor het publiek.

Tijdens de eindejaarsperiode zijn het zwembad en de sporthallen gesloten op 24 december vanaf 16 uur, op 25 en 26 december, op 31 december vanaf 16 uur en op 1 januari 2011. —▪

‣ Meer info: Stedelijke sportdienst, Leopold III-laan 18, 8900 Ieper, tel. 057 239 400 [email protected]

Zwembad gesloten voor jaarlijks onderhoudHet sportjaar loopt stilaan

ten einde. Hoog tijd om de West-Vlaamse topsporters die dit jaar in de roos hebben geschoten van het sportveld te plukken om ze in de bloemetjes te zetten.

Tijdens de uitreiking van de West-Vlaamse Sportprijzen huldigt de provincie atleten in 8 categorieën:1. Sportloopbaan2. Sportverdienste (inzet niet in

de vorm van sportprestaties)3. Sportbeoefenaar of ploeg in

minder bekende sport4. Beloftevolle jongere5. Sportbeoefenaar of ploeg voor

personen met een handicap6. Sportploeg7. Sportvrouw8. Sportman.

Voor categorie 3 tot 8 moeter er wel prestaties geleverd worden op internationaal vlak.

Mogelijke kandidaten kunnen worden voorgedragen tot 1 december 2010 via de stedelijke sportdienst of via de federatie.

Bij iedere kandidaatstelling moet een uitgebreid en gemotiveerd overzicht gegeven worden van de prestaties van de kandidaat. —▪

‣ Meer info: stedelijke sportdienst, Leopold III-laan 18, 8900 Ieper, tel. 057 239 400, [email protected]

West-Vlaanderen zoekt kandidaten voor de sport-prijzen 2010

Page 26: 35 - Iedereen Ieper 2010

26 | Iedereen Ieper

Op zoek naar een uniek kerstgeschenk? De dienst en de raad vrede en ontwikkeling organiseren naar jaarlijkse traditie tijdens het tweede weekend van december een kadobeurs.

De standhouders op deze geschenkenbeurs zijn allen actief op het vlak van ontwikkelingssamenwerking of zijn actief in de sociale sector. Je kan er niet alleen unieke geschenken kopen, je steunt meteen ook de werking van deze organisaties. De beurs vindt dit jaar terug plaats op het gelijkvloers van het JOC op zaterdag 11 december van 10 tot 18 uur en op zondag 12 december van 14 tot 18 uur. —▪

‣ Meer info: dienst vrede en ontwikkeling, tel.057 239 214, [email protected]

Kadobeurs

Noord-Zuid

Kleuters en kinderen kunnen zich tijdens de kerstvakantie opnieuw uitleven met tal van grabbelpasactiviteiten georganiseerd door Sporrewoan, de Ieperse speelpleinwerking.

De activiteiten worden opgedeeld in twee groepen. Zo heb je de activiteiten voor de kleuters tot 6 jaar en activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. In het aanbod zit voor elk wat wils.

Enkele uitschieters: zwemmen, schaatsen, koken, goochelen, filmvoorstellingen, familietheatervoorstellingen, bloemschikken, badges maken, uitstap naar “Aviflora, eindejaarsmiddagfuif, achter de schermen van de politie, go-car racen, boerderijdag, ...

Al deze leuke en andere supergekke activiteiten zijn verzameld in een overzichtsfolder die verkrijgbaar is bij de Speelpleinwerking, Neermarkt 9, 8900 Ieper of te downloaden via www.sporrewoan.be.

Let wel: inschrijven vooraf is verplicht. Dit kan vanaf 3 december van 18.30 tot 20.30 uur. —▪

‣ Meer info: speelpleinwerking Sporrewoan, Neermarkt 9, 8900 Ieper, tel. 057 239 560, [email protected], www.sporrewoan.be

Grabbelpas tijdens de kerstvakantie 2010

Vrije tijd

Page 27: 35 - Iedereen Ieper 2010

Iedereen Ieper | 27

De stad Ieper beschikt al 2 jaar over een reglement waarmee het Ieperse jongeren wil ondersteunen die als vrijwilliger naar een ontwikkelingsland trekken.

Het vrijwilligerswerk moet kaderen binnen de werking

van een erkende NGO. Het maximumbedrag dat de stad Ieper als steun geeft, bedraagt 250 euro. Jongeren die in 2011 plannen in deze richting hebben kunnen het reglement en inschrijvingsformulier opvragen bij de dienst vrede en ontwikkeling. —▪

‣ Meer info: dienst vrede en ontwikkeling, tel.057 239 214, [email protected]

Steun voor jongeren die naar ontwikkelings-landen trekken

Ieper zal in 2011 voor de vierde keer de vredesprijs uitreiken. In de vorige edities van Iedereen Ieper hadden wij het over de vijf genomineerden voor deze prijs.

Wij willen zo veel als mogelijk Ieperlingen de kans bieden om hun stem uit te brengen voor de genomineerde van hun keuze. Dit kan op verschillende manieren.

In verenigingsverband, met de sport-, jeugd-, … club of verenigingHet vredesfonds roept alle Ieperse verenigingen (cultuur, sport, jeugd, senioren, ontwikkelingssamenwerking, ...) maar evenzeer vakverenigingen, scholen, bedrijven op om de leden van de vereniging naar aanleiding van een activiteit van de vereniging, de school, het bedrijf de kans te bieden om hun stem uit te laten brengen voor de genomineerde van hun keuze. Het vredesfonds roept

alle Ieperse verenigingen op om zelf een initiatief te nemen waarin, in samenwerking met het vredesfonds, de genomineerden aan de leden van de vereniging, de school, het bedrijf worden voorgesteld. Wij komen graag bij je langs voor een presentatie. Na de voorstelling kunnen de aanwezigen hun stem uitbrengen.

ThuisTeneinde het nog makkelijker te maken, kan voor het eerst ook thuis aan de pc gestemd worden voor de vredesprijs van de stad Ieper. Op de website www.vredesprijs-ieper.be vind je onder de rubriek ‘genomineerden 2011’ informatie over de genomineerden. Tevens in het menu heb je de mogelijkheid om in te loggen op het stemgedeelte van de website. Eenmaal ingelogd op het stemgedeelte kan je via de knop ‘stemmen’ jouw stem uitbrengen voor de genomineerde van jouw keuze. Maak samen met het vredesfonds de vredesprijs van de stad Ieper

nog meer tot de vredesprijs van de Ieperlingen. —▪

Kalender vredesprijs

Tot 30 april 2011Stemperiode in scholen in Vlaanderen en voor de Ieperling

2 mei 2011 Bekendmaking laureaat tijdens gemeenteraad

6 tot 8 mei 2011 Toneelvoorstelling “Berichten uit Kaboel” in het Perron

11 november 2011 Ontvangst en overhandiging vredesprijs aan laureaat 2011

‣ Voor meer informatie neem je contact op met de:dienst vrede en ontwikkeling van de stad Ieper. Dit kan per e-mail op [email protected] of telefonisch op 057 239 214.

Jouw stem voor de Vredesprijs van de stad Ieper 2011

Page 28: 35 - Iedereen Ieper 2010

28 | Iedereen Ieper

Een uitgave van het Stadsbestuur IeperDienst communicatie, Grote Markt 34, BE-8900 Iepertel. 057 239 200, [email protected]