24 - Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen 2013

1
Nummer 24 januari 2013 Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen Vanaf de tweede maand arbeidsongeschiktheid ontvangen zelfstandigen een uitkering van het ziekenfonds. Vanaf wanneer ontvangt u een uitkering? Het recht op een uitkering wordt toegekend aan zelfstandigen vanaf de tweede maand van arbeidsongeschiktheid. Voorbeeld: begin van de ziekte: 15 februari 2013 uitkering toegekend vanaf: 15 maart 2013 Wat is de termijn voor aangifte van de arbeidsongeschiktheid? De zelfstandige dient het geneeskundig getuigschrift binnen 28 dagen aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds over te maken. Voorbeeld: begin van de ziekte: 15 februari 2013 afgiftetermijn medisch getuigschrift: ten laatste op 15 maart 2013 Wie het medisch getuigschrift laattijdig indient, kan slechts een uitkering genieten vanaf de eerste werkdag na de afgifte van het medisch getuigschrift. Welke documenten ontvangt u van de adviserend geneesheer? Van zodra de adviserend geneesheer uw geneeskundig getuigschrift heeft ontvangen, krijgt u de volgende documenten: een vragenlijst m.b.t. uw beroepsactiviteit een inlichtingenblad voor de berekening van de uitkeringen en een formulier '225' (inkomensverklaring) dat ons in staat stelt om rekening te houden met uw familiale situatie een 'bericht van werkhervatting'. Hiermee kunt u het ziekenfonds een eventuele hervatting van uw beroepsactiviteit melden. Wanneer betaalt het ziekenfonds de uitkeringen uit? Na ontvangst van de vragenlijst over uw beroepsactiviteit beslist de adviserend geneesheer over de erkenning van uw arbeidsongeschiktheid. De adviserend geneesheer kan een bijkomend onderzoek vragen bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van Zelfstandigen (RSVZ). Vervolgens berekent de dienst Uitkeringen uw uitkering op basis van de gegevens die op het inlichtingenblad vermeld staan. Als het dossier volledig is, zal de eerste betaling gebeuren op het einde van de tweede maand die volgt op de maand waarin u het medisch getuigschrift hebt ingediend. Vervolgens gebeurt er telkens een betaling op de eerste werkdag van de maand. Meer weten? Voor meer inlichtingen over de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid kunt u steeds terecht bij onze dienst Uitkeringen op het nummer 02 506 96 11. U kunt ook surfen naar onze website www.fsmb.be. Verantwoordelijke uitgever : M. Michiels, Zuidstraat, 111 - 1000 Brussel. Dit document heeft slechts een informatieve waarde. De uitgever is niet aansprakelijk voor gebeurlijke fouten.

description

 

Transcript of 24 - Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen 2013

Page 1: 24 - Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen 2013

Nummer 24januari 2013

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigenVanaf de tweede maand arbeidsongeschiktheid ontvangen zelfstandigen een uitkering van het ziekenfonds.

Vanaf wanneer ontvangt u een uitkering?

Het recht op een uitkering wordt toegekend aan zelfstandigen vanaf de tweede maand van arbeidsongeschiktheid.

Voorbeeld:

• begin van de ziekte: 15 februari 2013

• uitkering toegekend vanaf: 15 maart 2013

Wat is de termijn voor aangifte van de arbeidsongeschiktheid?

De zelfstandige dient het geneeskundig getuigschrift binnen 28 dagen aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds over te maken.

Voorbeeld:

• begin van de ziekte: 15 februari 2013

• afgiftetermijn medisch getuigschrift: ten laatste op 15 maart 2013

Wie het medisch getuigschrift laattijdig indient, kan slechts een uitkering genieten vanaf de eerste werkdag na de afgifte van het medisch getuigschrift.

Welke documenten ontvangt u van de adviserend geneesheer?

Van zodra de adviserend geneesheer uw geneeskundig getuigschrift heeft ontvangen, krijgt u de volgende documenten:

• een vragenlijst m.b.t. uw beroepsactiviteit

• een inlichtingenblad voor de berekening van de uitkeringen en een formulier '225' (inkomensverklaring) dat ons in staat stelt om rekening te houden met uw familiale situatie

• een 'bericht van werkhervatting'. Hiermee kunt u het ziekenfonds een eventuele hervatting van uw beroepsactiviteit melden.

Wanneer betaalt het ziekenfonds de uitkeringen uit?

Na ontvangst van de vragenlijst over uw

beroepsactiviteit beslist de adviserend geneesheer over de erkenning van uw arbeidsongeschiktheid. De adviserend geneesheer kan een bijkomend onderzoek vragen bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van Zelfstandigen (RSVZ).

Vervolgens berekent de dienst Uitkeringen uw uitkering op basis van de gegevens die op het inlichtingenblad vermeld staan.

Als het dossier volledig is, zal de eerste betaling gebeuren op het einde van de tweede maand die volgt op de maand waarin u het medisch getuigschrift hebt ingediend. Vervolgens gebeurt er telkens een betaling op de eerste werkdag van de maand.

Meer weten?

Voor meer inlichtingen over de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid kunt u steeds terecht bij onze dienst Uitkeringen op het nummer 02 506 96 11. U kunt ook surfen naar onze website www.fsmb.be.

Verantwoordelijke uitgever : M. Michiels, Zuidstraat, 111 - 1000 Brussel. Dit document heeft slechts een informatieve waarde. De uitgever is niet aansprakelijk voor gebeurlijke fouten.