2112 salland centraal - artikel social media

2
We Twitteren, Facebooken en LinkedInnen flink wat af met zijn allen. Sociale media, dat is de verzamelnaam van deze digitale ontmoetingsplekken. Vele miljoenen tweets per dag verlaten onze telefoons, laptops en tablets. We kunnen steeds meer delen, we kunnen steeds meer informatie verkrijgen en dat moet allemaal steeds sneller. Nederland kent zo’n 4,5 miljoen twitterende Nederlanders. Nog meer landgenoten weten de weg naar Facebook te vinden, zo’n 6,5 miljoen. Dat is bijna veertig procent van onze bevolking. Het grote voordeel van sociale media lijkt ook tegelijkertijd het grote nadeel te zijn. We delen alles en alles wat we de- len wordt openbaar. We bloggen, tweeten en Facebooken wat af. Alle gemoedstoe- standen vliegen voorbij, elke seconde, elke minuut van de dag. Al die informatie wordt voor de hele wereld toegankelijk. Mooi, maar ook gevaarlijk. Om onze jeugd, de zakenwereld en vol- wassenen wegwijs te maken, worden er zelfs cursussen gegeven. Hoe hoor je je te gedragen op sociale media? Welke in- formatie deel je wel en welke niet? Wat kan er met die informatie gebeuren? Hij wordt toegankelijk voor iedereen. Voor je vrienden, maar ook voor mensen met minder goede bedoelingen. Zo kunnen wij het praktijkvoorbeeld noemen van een meisje uit deze regio dat haar woede over een mislukt uitje op haar eigen blog zette. Wij schreven een artikel over haar mislukte uitje en baseer- den dat op haar blog, dat artikel trok veel reacties. Zoveel zelfs dat de jongedame schrok van alle commotie en per direct stopte met bloggen. Het werd haar alle- maal te persoonlijk. De invloed van social media kan veel gro- ter zijn en veel meer impact hebben op je leven dan je lief is. Tegelijkertijd wil- len we niks missen. De middenweg? We moeten wegwijs gemaakt worden op soci- al media. Er bestaan hele cursussen over. De belangrijkste les van social media? Be- sef je altijd dat je baas, kinderen, partner en collega’s mee kunnen lezen. Die over- weging moet je altijd maken. Foto’s: Kilian van der Zwaag

Transcript of 2112 salland centraal - artikel social media

Page 1: 2112 salland centraal - artikel social media

We Twitteren, Facebooken en LinkedInnen flink wat af met

zijn allen. Sociale media, dat is de verzamelnaam van deze

digitale ontmoetingsplekken. Vele miljoenen tweets per dag

verlaten onze telefoons, laptops en tablets. We kunnen steeds

meer delen, we kunnen steeds meer informatie verkrijgen en

dat moet allemaal steeds sneller. Nederland kent zo’n

4,5 miljoen twitterende Nederlanders. Nog meer

landgenoten weten de weg naar Facebook te vinden, zo’n

6,5 miljoen. Dat is bijna veertig procent van onze bevolking.

Het grote voordeel van sociale media lijkt ook tegelijkertijd het grote nadeel te zijn. We delen alles en alles wat we de-len wordt openbaar. We bloggen, tweeten en Facebooken wat af. Alle gemoedstoe-standen vliegen voorbij, elke seconde, elke minuut van de dag. Al die informatie wordt voor de hele wereld toegankelijk. Mooi, maar ook gevaarlijk.

Om onze jeugd, de zakenwereld en vol-wassenen wegwijs te maken, worden er zelfs cursussen gegeven. Hoe hoor je je te gedragen op sociale media? Welke in-formatie deel je wel en welke niet? Wat kan er met die informatie gebeuren? Hij wordt toegankelijk voor iedereen. Voor je vrienden, maar ook voor mensen met minder goede bedoelingen.Zo kunnen wij het praktijkvoorbeeld

noemen van een meisje uit deze regio dat haar woede over een mislukt uitje op haar eigen blog zette. Wij schreven een artikel over haar mislukte uitje en baseer-den dat op haar blog, dat artikel trok veel reacties. Zoveel zelfs dat de jongedame schrok van alle commotie en per direct stopte met bloggen. Het werd haar alle-maal te persoonlijk.

De invloed van social media kan veel gro-ter zijn en veel meer impact hebben op je leven dan je lief is. Tegelijkertijd wil-len we niks missen. De middenweg? We moeten wegwijs gemaakt worden op soci-al media. Er bestaan hele cursussen over.De belangrijkste les van social media? Be-sef je altijd dat je baas, kinderen, partner en collega’s mee kunnen lezen. Die over-weging moet je altijd maken.

Foto’s: Kilian van der Zwaag

Page 2: 2112 salland centraal - artikel social media

Stress door social media?

Social media op school

Mark Timmermans geeft cursussen over sociale media. Hij bestempelt de conclu-sie van het onderzoek als onzin. “Juist de oude generatie wil alles lezen en zien wat voorbij komt. Jongeren zijn veel se-lectiever in wat ze willen lezen. Als het om vriendschappen gaat dan willen ze

Geld verdienen met social mediaBedrijven beginnen zich ook te mengen in social media. Ook die kunnen volgens Tim-mermans wat instructie gebruiken. “Bedrijven moeten zich allereerst bedenken waarvoor ze social media willen gebruiken. Ga beslist niet Twitteren omdat je wil Twitteren.”

Bedrijven die gebruik willen maken van social media krijgen het advies van Tim-mermans om de klassieke marketing aan de kant te zetten. “Ga niet voor het simpele scoren, maar blijf in gesprek met je volgers. Bouw een relatie en netwerk met je volgers op, de klanten komen dan vanzelf.”

“Deel informatie over je product, zodra mensen je nodig hebben komen ze vanzelf naar je toe, er van uitgaande dat je product goed is natuurlijk. Deel waardevolle infor-matie, de traditionele marktwerking gaat op sociale media verloren.”

'Retweet en volg-acties' met prijzen op Twitter en de vergelijkbare 'Deel-acties' op Facebook leiden volgens Timmermans zelden of nooit tot het gewenste resultaat. “Zodra je actie af-gelopen is, ben je je volgers weer kwijt.”

Bedrijven die nu nog niet aan social media doen, dragen vaak als argument aan dat het teveel tijd kost. Dat is onzin volgens Tim-mermans. “Het eenmalig opstarten en op-zetten, dat kost inderdaad tijd. Als het een keer draait, dan kost het minder tijd dan een telefoontje.”

Een aantal weken geleden kwam er een onderzoek naar buiten waarvan de con-

clusie er niet om loog: de jeugd zou stress ondervinden van social media. Door

alle geluidjes, berichten, aandacht en beloningen zouden ze maar moeilijk hun

smartphone met rust kunnen laten. Ze zouden niet meer kunnen stoppen, om-

dat ze anders niet meer bij de groep zouden horen.

Bijna alle jongeren zijn actief op social media. Twitter, Facebook, Hyves. Noem maar op. De meest actieve groep jongeren op social media zit op het middelbaar onderwijs. Is er dan ook een rol voor de school in de voorlichting over deze digitale ontmoetingsplek-ken? “Leerlingen mogen met hun mobiele telefoon in de pauzes doen wat ze willen, dus ook op social media. Wat dat betreft worden we wel iets soepeler in de omgang.” vertelt Genio Ruesen van Carmel College Salland. Echt les wordt er nog niet gegeven over social media, maar in de les komen Facebook, Twitter en andere media regelmatig ter sprake. “Bijvoorbeeld bij het maken van verslagen. Daar moet een bronvermelding bij, bronnen moeten immers betrouwbaar zijn. Dan komt ook Twitter nog wel eens ter sprake,” aldus Rue-sen. “Op dit moment zijn er allerlei ontwikkelingen in de lessen. Ik sluit dan ook niet uit dat er in de toekomst lesmethodes ko-men waarin ook uitleg wordt gegeven over social media.”

Wegwijs in sociale media

mediawijs.” Daarmee wil hij zeggen dat de jeugd vaak prima weet hoe een me-dium als Twitter of Facebook werkt, maar dat ze de waarde ervan niet in kunnen schatten. “Ze beoordelen vaak alle infor-matie als waar en dat moet ze afgeleerd worden. Dat kan om feitelijk informatie voor een schoolopdracht gaan, maar ook op sites als Facebook. Iemand die zegt 18 jaar te zijn, maar nooit eens een foto laat zien, hoeft per definitie niet iemand van 18 te zijn. Dat kan ook iemand van 50 jaar met andere bedoelingen zijn.”

dat misschien wel, omdat ze erbij willen horen. Maar stress door de hoeveelheid informatie? Ik denk het niet hoor.”Wel zegt Timmermans dat de jeugd vaak niet weet hoe ze met de inhoud van de sociale media om moeten gaan. “Jonge-ren zijn vaak wel mediavaardig, maar niet

Timmermans adviseert ouders en do-centen van jongeren die gebruik maken van social media, om er over in gesprek te blijven. “Het is het best als je als ouder of leraar betrokkenheid toont. Je moet het niet gaan verbieden, maar het is wel raad-zaam om geïnteresseerd te zijn in wat je kind online doet. Vraag bijvoorbeeld eens wie zijn of haar vrienden op Face-book zijn. Het is dan trouwens wel het fijnste als je weet wat Twitter of Face-book is.”

Mark Timmermans geeft cursussen voor particulieren en bedrij-ven die wegwijs willen worden in sociale media. Hij geeft drie verschillende cursussen, maar probeert die telkenmale wel zo-veel mogelijk op zijn klanten af te stemmen. De eerste cursus is bedoeld voor particulieren: 'Social media: Wat past bij mij?'. De tweede is gericht op op de zakelijke gebruiker: 'Social media: Wat past bij mij en mijn bedrijf?'. De laatste is meer een privé-cursus, een soort van 1-op-1 coaching.

De cursus voor particulieren wordt op 11 en 25 juni in Deventer gegeven. Deelname kost 90 euro per persoon.

Wil je zelf eens kijken welk sociale medium het beste bij jou past? Mark Timmermans heeft twee gratis digitale cursussen op zijn site staan. Zie daarvoor www.marktimmermans.nl