2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor...

11
Kwartslag 1 8 Passend toewijzen Hoe werkt dat eigenlijk? 16 Maak kennis met Ecco en onze duurzaamheidsvisie 19 Nieuwe gevels voor woningen Pagnevaart Huisblad van Woonkwartier “Ik werk het liefst lekker in de buitenlucht.” In gesprek met Dieuwke Dieteren op De Zwanenhoeve 6 2018 • December

Transcript of 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor...

Page 1: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag1

8Passend toewijzen Hoe werkt dat eigenlijk?

16Maak kennis met Ecco en onze duurzaamheidsvisie

19Nieuwe gevels voor woningenPagnevaart

Huisblad van Woonkwartier

“Ik werk hetliefst lekker in

de buitenlucht.”

In gesprekmet DieuwkeDieteren opDe Zwanenhoeve

6

2018

• D

ecem

ber

Page 2: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •2 huisblad van Woonkwartier Kwartslag3

AanvragenBuurtbemiddelingVindt u het moeilijk om zelf het gesprek aan te gaan met uw buren of komt u er samen niet uit? Schakel dan Buurtbemiddeling in. Een getrainde vrijwilliger helpt u om opnieuw in gesprek met uw buren te komen en om samen oplossingen te bedenken.

Uit onderzoek blijkt dat via Buurtbemiddeling twee derde van de burenruzies alsnog wordt opgelost. Buurtbemiddeling is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het is belangrijk dat u meedenkt over mogelijke oplossingen en hieraan meewerkt.

Heeft u kleine reparaties of onderhoudsklusjes in/aan de woning, en kunt of wilt u deze liever niet zelf uitvoeren? Dan kunt u bij ons voor een aantal zaken een serviceabonnement afsluiten. Wij doen deze reparaties dan voor u. U betaalt hiervoor maandelijks een bedrag van € 3,11. Dit bedrag tellen wij op bij de huur.

Wilt u weten wat er onder het serviceabonnement valt? Download dan de brochure Serviceabonnement via www.woonkwartier.nl, bel ons via 0168 35 00 00 of ga naar www.mijnwoonkwartier.nl.

Woont u in de gemeente Halderberge of Moerdijk? Neem contact op met de coördinator Buurtbemiddeling via telefoonnummer 06 44 68 82 19 of via [email protected] [email protected]

Woont u in de gemeente Steenbergen? Neem contact op met de coördinator Buurtbemiddeling via telefoonnummer 06 58 99 03 83 of via [email protected].

Doet uw verwarmingsketel het niet? Werkt de mechanische ventilatie minder goed? Of heeft u een rioolverstopping of glasschade? Bel dan naar 0168 35 00 01. U wordt dan direct doorverbonden met de juiste reparateur.

Ons storings nummer 0168 35 00 01

Zelf een Serviceabonnement afsluiten

Het spreken van een andere taal kan soms een drempel zijn tussen huurder en Woonkwartier. Bijvoorbeeld bij het uitleggen van een huurcontract of als er groot onderhoud op de planning staat. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons en andere huurders kunnen helpen. Het gaat dan vooral om het mondeling vertalen tijdens gesprekken bij huurders thuis.

We kunnen allerlei talen gebruiken en het is geheel vrijblijvend! U kunt zich aanmelden via [email protected]

Taalvrijwilligers gezocht!

Vanwege Kerstmis en Nieuwjaarsdag zijn onze kantoren in Zevenbergen, Oudenbosch en Dinteloord op 24, 25, 26 en 31 december en op 1 januari gesloten. Voor spoedgevallen tijdens de feestdagen belt u naar 0168 35 00 00.

Page 3: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •4 Kwartslag5

Controleer uw adresgegevens

huisblad van Woonkwartier

Hulp bij geldzorgen

Heeft u hulp nodig om uw financiën op orde te krijgen? Bij het Meldpunt Schuldhulpverlening in uw gemeen-te werken mensen die u kunnen helpen om uw financiën weer op orde te brengen. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente of op www.woonkwartier.nl.

Vanaf nu kunt u op www.mijnwoonkwartier.nl ook uw woonzaken digitaal regelen. In deze beveiligde webomgeving kunt u bijvoorbeeld een reparatie-verzoek melden, vragen stellen of de huur betalen. Dat kan via uw mobiele telefoon of tablet, maar ook op een laptop of vaste computer. Zo kunt u voortaan ook buiten onze openingstijden vragen, technische problemen of ideeën aan ons doorgeven.

Bij vragen over mijnWoonkwartier kunt u langskomen bij onze drie vestigingen in Dinteloord, Oudenbosch en Zevenbergen. De adressen en openingstijden vindt u op de achterzijde van deze Kwartslag.

Wat is uw mening?Onze huurdersvereniging Fijn Wonen komt op voor de belangen van alle huurders die bij Woonkwartier een woning huren. Zij willen graag weten wat u vindt van de huidige betaalbaarheid van uw woning, onze dienstverlening en de leefbaarheid in uw woonplaats. U kunt hiervoor digitaal een vragenlijst invullen. De link naar de vragenlijst vindt u in een aparte brief bij deze Kwartslag. Het invullen duurt ongeveer tien minuten en de resultaten worden anoniem verwerkt. Alvast bedankt voor het invullen!

We zijn ook bereikbaar via telefoonnummer 0168 350 000 of per mail via [email protected]

Besparen op woonkostenIn de Woonkostenkrant 2018 leest u hoe u kunt besparen op uw woonkosten en andere uitgaven. In de gratis krant staan handige budgettips en verwijzingen naar besparingswebsites. Bestel de Woonkostenkrant door een e-mail te sturen naar [email protected] of bel naar 0168 35 00 00. Ophalen op één van onze kantoren kan ook. Er ligt een exemplaar voor u klaar bij de balie!

Terugblik Dag van het Huren

Op zaterdag 6 oktober vierden we de landelijke Dag van het Huren. Op meerdere locaties in ons werkgebied konden huurders, buurtbewoners en samenwerkingspartners met ons kennismaken en ervaren waar wij ons voor inzetten. De activiteiten trokken in totaal ongeveer 200 bezoekers, jong en oud.

Wij vonden het een geslaagde en gezellige dag en bedanken u voor uw komst!

Welkom nieuwe huurders!Met ingang van 3 december namen wij het beheer over van 7 appartementencomplexen van Woningstichting Geertruidenberg. Om onze nieuwe huurders welkom te heten, ontvingen zij een welkomstpakket. Ook maakten we persoonlijk kennis tijdens een inloopbijeenkomst op 3 december. Wij hopen dat onze nieuwe huurders zich snel bij ons thuis voelen!

Maakt u al gebruik van

Bekijk de video met uitleg op mijnwoonkwartier.nl of scan de QR-code met uw mobiele telefoon.

?

Vanwege de nieuwe privacywetgeving sturen banken ons straks geen adresgegevens meer mee bij uw betaling van de huur. Goed initiatief natuurlijk, maar dit betekent wel dat u bij het overmaken van de huur goed moet opletten of uw naam en adres in de betaalomschrijving staan!

Het makkelijkste is een automatische incasso. Wilt u meer informatie over hoe u dit regelt? Kijk dan op onze website www.woonkwartier.nl.

Page 4: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •6 Kwartslag7huisblad van Woonkwartier

Handen uit de mouwenDieuwke Dieteren (20) werkt al tweeëneenhalf jaar op De Zwanenhoeve. Vanuit thuis, waar ze woont met haar ouders en twee jongere broers, doet ze er op de fiets tien minuten over. “Moet je kijken hoe mooi!”, wijst Dieuwke naar de bomen rondom de boerderij. “Ik werk graag buiten”, verklapt ze. “Onkruid weghalen, grasmaaien, de dieren verzorgen, snoeien. Gisteren moest ik stenen oprapen en op de tractor gooien.” Binnen helpt Dieuwke twee dagen per week met het voorbereiden van het avondeten voor de cliënten van het woonhuis. “Het is heel gezellig hier. We lachen veel.”

DierenvriendinHet allerleukst vindt Dieuwke de paarden, schapen en andere dieren op De Zwanenhoeve. Ze verzorgt ze en vindt troost bij ze. “Ja, soms ben ik verdrietig”, geeft ze toe. “Bijvoorbeeld als mijn ouders samen een paar dagen weggaan.” Maar Dieuwke is vooral een vrolijke meid. Op De Zwanenhoeve leerde ze Jelle kennen, ook een cliënt van Zuidwester. “Ik vond hem leuk. Sinds carnaval hebben we verkering. We gaan ook samen naar de bioscoop en hij komt bij mij thuis.”

“Onkruid weghalen, grasmaaien, de dierenverzorgen en snoeien.”

Bezoekers rondleidenOp de vraag welke rol ze had tijdens de Dag van het Huren, valt Dieuwke even stil. Begeleider Tijmen helpt haar op weg: “Je hebt de bezoekers rondgeleid op de boerderij, weet je nog?” Er verschijnt een ontwape-nende lach op Dieuwkes gezicht. “Oh ja, samen met Jelle!” Tijmen vult aan: “Verder konden de bezoekers zien hoe een imker, die ook als vrijwilliger met onze cliënten werkt, van bijenwas kaarsen maakt. Ook bakten we frietjes van de aardappelen uit onze moestuin.”

Graag blijvenDe boerderijwinkel met zelfge-kweekte groenten en fruit draaide die dag zelfs een recordomzet.

Op de vraag hoe ze haar toekomst voor zich ziet, besluit Dieuwke:“Ik vind het leuk op De Zwanenhoeve. Dus ik wil hier heel graag blijven werken.”

Tijdens de jaarlijkse Dag van het Huren kunnen huurders, buurtbewoners en samenwerkingspartners op diverse plekken kennismaken met onze medewerkers en ons werk. Zo kwamen op 6 oktober ruim honderd belangstellenden naar zorgboerderij De Zwanenhoeve in Zevenbergen. Woonkwartier is eigenaar van de boerderij en realiseerde er in 2014 een woonhuis voor cliënten van Zuidwester. Die leren op De Zwanenhoeve hoe ze zelfstandig kunnen wonen en/of hebben er een zinvolle dagbesteding.

Zorgboerderij De Zwanenhoeve

Page 5: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •8 9 Kwartslag

Hoe werkt passend toewijzen?

Sinds 1 januari 2016 zijn wij en andere woningcorporaties verplicht om huurwoningen ‘passend’ toe te wijzen. Dit houdt in dat een woningzoekende een huurwoning krijgt aangeboden, waarvan de huurprijs past bij het verzamelinkomen. Dit inkomen wordt door de Belastingdienst vastgesteld via een inkomensverklaring. Bestaat je huishouden uit meerdere personen dan tel je het inkomen bij elkaar op van jezelf, je partner en andere volwassenen die meeverhuizen. Het inkomen van de eigen kinderen telt niet mee.

Heeft u vragen over passend toewijzen?

huisblad van WoonkwartierKwartslag •

Staat u al ingeschreven bij Klik voor Wonen? Zorg er dan voor dat uw gegevens actueel zijn. Dan krijgt u, nadat u bent ingelogd, direct de beschikbare woningen te zien waarvoor u in aanmerking komt. En ontvangt u in een tipbericht de woningen die passen bij uw situatie en wensen.

Door passend toe te wijzen,

blijft huren betaalbaar en

krijgen huurders een woning

met een huurprijs die

past bij hun inkomen.

AlleenstaandenBent u alleen en zoekt u een nieuwe huurwoning? Hieronder leest u voor welke woningen u in aanmerking komt.

* Deze bedragen gelden in december 2018. De inkomensgrenzen en huurprijzen worden jaarlijks geïndexeerd. De actuele gegevens vindt u op onze website www.woonkwartier.nl.

MeerpersoonshuishoudensWoont u met meerdere personen en zoekt u een nieuwe huurwoning? Hieronder leest u voor welke woningen u in aanmerking komt.

Inkomen * Woningen met een huurprijs*

t/m € 22.400 t/m € 597,30

€ 22.400 - € 36.798 tussen € 597,30 - € 710,68

> € 36.798 vanaf € 710,68

Aantal personen Gezamenlijk inkomen * Woningen met een huurprijs*

2 t/m € 30.400 t/m € 597,30

€ 30.400 - € 36.798 tussen € 597,30 - € 710,68

> € 36.798 vanaf € 710,68

3 of meer t/m € 30.400 t/m € 640,14

€ 30.400 - € 36.798 tussen € 597,30 - € 710,68

> € 36.798 vanaf € 710,68

Zo gaan wij om met passend toewijzen

Bel ons dan op 0168 35 00 00 of stuur een email naar [email protected]. U kunt ook de QR-code scannen voor een video met uitleg over passend toewijzen.

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen waarmee u samenwoont, maar ook uw leeftijd en (gezamenlijk) inkomen. Hiernaast ziet u wat in de meest voorkomende situaties hierbij geldt. Let op! In sommige situaties gelden ook leeftijdscriteria.

Meer weten?Op www.woonkwartier.nl en www.klikvoorwonen.nl leest u meer uitleg over passend toewijzen.

Page 6: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •10 huisblad van Woonkwartier Kwartslag11G

root

ond

erho

ud s

tap

voor

sta

p ui

tgel

egd

W

e ho

pen

dat

u s

trak

s ze

erte

vred

en b

ent m

et h

et e

indr

esul

taat

!

Toes

tem

min

g ge

ven

U o

ntva

ngt e

en b

rief

van

Woo

nkw

arti

er o

ver

de g

epla

nde

wer

kzaa

mhe

den.

We

vrag

en u

om

akk

oord

te g

aan

met

de

ener

gieb

espa

rend

e m

aatr

egel

en. D

at d

oet u

doo

r de

ak

koor

dver

klar

ing

te o

nder

teke

nen.

Bij

vold

oend

e m

edew

erki

ng

gaat

het

pro

ject

defi

niti

ef d

oor.

Stap

53

maa

nden

voor

de

star

t

Mat

eria

len

best

elle

nH

et p

roje

ct g

aat d

oor!

Van

af n

u ga

at d

e aa

nnem

er m

ater

iale

n be

stel

len,

bijv

oorb

eeld

dak

pann

en, H

R++

glas

, bad

kam

ers

keuk

ens

en to

ilett

en. V

oora

l op

kozi

jnen

en

buit

ende

uren

zit

ten

zeer

lang

e le

vert

ijden

. We

moe

ten

dan

rust

ig a

fwac

hten

totd

atal

les

wor

dt g

elev

erd.

Stap

62

maa

nden

voor

de

star

t

Wee

k- e

n da

gpla

nnin

g be

kend

Twee

tot v

ier

wek

en v

oor

‘sta

rt w

erkz

aam

hede

n’ o

ntva

ngt u

ee

n br

ief

en in

form

atie

van

de

aann

emer

. Tijd

ens

een

afsp

raak

ne

emt h

ij de

pla

nnin

g m

et u

doo

r. N

aast

de

plan

ning

sta

at

besc

hrev

en w

at u

kun

t ver

wac

hten

en

hoe

u zi

ch k

unt v

oorb

erei

den.

M

et v

rage

n ku

nt u

alt

ijd te

rech

t bij

de a

anne

mer

.

Stap

71

maa

nd

voor

de

star

t

Star

t wer

kzaa

mhe

den

De

aann

emer

gaa

t van

sta

rt m

et d

e w

erkz

aam

hede

n aa

n de

won

inge

n. B

ij de

uit

voer

der

van

de a

anne

mer

kun

t u d

agel

ijks

tere

cht m

et u

w v

rage

n, s

ugge

stie

s of

opm

erki

ngen

. Uit

eraa

rd z

ijn

de o

pzic

hter

en

wijk

regi

sseu

r va

n W

oonk

war

tier

ook

rege

lmat

ig

aanw

ezig

. Zij

staa

n da

n gr

aag

voor

u k

laar

!

Stap

8

Hee

ft u

nog

vra

gen

na d

e op

leve

ring

?Va

naf

nu is

Woo

nkw

arti

er w

eer

uw e

erst

e aa

nspr

eekp

unt.

U k

unt m

et v

rage

n be

llen

met

ons

Kla

ntad

vies

cent

rum

via

016

8 35

00

00.

Ook

ont

vang

t u v

an o

ns e

en b

rief

ove

r ev

entu

ele

over

last

verg

oedi

ng e

n ee

n vr

agen

lijst

. We

will

en n

amel

ijk g

raag

wet

en o

f u

tevr

eden

ben

t ove

r de

w

erkz

aam

hede

n en

met

uw

won

ing.

Stap

10

Wer

kzaa

mhe

den

afge

rond

De

mee

ste

wer

kzaa

mhe

den

in u

w w

onin

g zi

jn b

inne

n 6

wek

en k

laar

. De

aann

emer

leve

rt u

w w

onin

g pa

s op

al

s al

le w

onin

gen

in d

e st

raat

kla

ar z

ijn.

Stap

91

maa

nd

na d

e st

art

Voor

lopi

ge k

euze

s m

aken

We

kunn

en n

iet a

lle w

onin

gen

tege

lijk

opkn

appe

n.D

aaro

m d

enke

n w

e nu

goe

d na

wel

ke w

onin

gen

er v

olge

nd

jaar

waa

rsch

ijnlij

k aa

n de

beu

rt z

ijn.

Stap

1

Nie

uw v

erbl

ijfbe

sche

rmde

die

rsoo

rten

De

kans

is g

root

dat

het

ond

erho

ud a

an d

e w

onin

g do

orga

at.

Voor

mus

sen,

gie

rzw

aluw

en e

n/of

vle

erm

uize

n in

de

buur

t ha

ngen

we

daar

om n

estk

aste

n op

. De

dier

en k

rijg

en e

en h

alfj

aar

de ti

jd o

m te

wen

nen

aan

hun

nieu

we

verb

lijfp

laat

s.

Stap

46

maa

nden

voor

de

star

t

aann

emer

eer

ste

aans

pree

kpun

t

Vrag

enlij

st &

insp

ecti

e w

onin

gU

ont

vang

t een

vra

genl

ijst v

an W

oonk

war

tier

. Gee

f da

arop

aan

w

at u

goe

d vi

ndt a

an u

w w

onin

g. O

f w

at ju

ist b

eter

zou

kun

nen?

D

e aa

nnem

er k

omt o

ok b

ij u

lang

s vo

or e

en te

chni

sche

insp

ecti

e.

Dez

e re

sult

aten

zijn

doo

rsla

ggev

end

of h

et o

nder

houd

aan

uw

w

onin

g w

el o

f ni

et d

oorg

aat.

Stap

3

Stap

2W

et N

atuu

rbes

cher

min

g W

oonk

war

tier

mag

nie

t dir

ect s

tart

en m

et h

et o

pkna

ppen

va

n ee

n w

onin

g. E

erst

moe

ten

we

onde

rzoe

ken

of e

r m

usse

n,

gier

zwal

uwen

of

vlee

rmui

zen

won

en. D

at la

ten

we

doen

doo

r ee

n ec

oloo

g in

het

voo

r- é

n in

het

naj

aar.

proj

ect g

aat

niet

doo

r

12 m

aand

envo

or d

e st

art

van

het p

roje

ctBE

GIN

STA

RTw

erkz

aam

hede

n

Fijn

, vei

lig

én b

etaa

lbaa

r ku

nnen

won

en. D

at v

inde

n w

e bi

j Woo

nkw

arti

er b

elan

grij

k! D

aaro

m v

oere

n w

e ie

der

jaar

bij

hon

derd

en w

onin

gen

groo

t on

derh

oud

uit.

W

e m

aken

de

won

inge

n oo

k di

rect

ene

rgie

zuin

iger

. Het

voo

rber

eide

n va

n ee

n gr

oot

onde

rhou

d pr

ojec

t ne

emt

veel

tij

d in

bes

lag.

Som

mig

e vo

orbe

reid

ings

- st

appe

n zi

jn v

oor

u al

s hu

urde

r zi

chtb

aar.

And

ere

stap

pen

vind

en p

laat

s ac

hter

de

sche

rmen

. We

begr

ijpe

n da

t da

t so

ms

vrag

en o

proe

pt. D

aaro

m h

ebbe

n w

e

alle

sta

ppen

op

een

tijd

lijn

ach

ter

elka

ar g

ezet

. Zo

kunt

u z

ien

wel

ke s

tap

we

wan

neer

nem

en. O

ok k

unt

u na

gaan

hoe

veel

tij

d zo

’n s

tap

onge

veer

in b

esla

g ne

emt.

Uit

eraa

rd v

erlo

opt

iede

r pr

ojec

t an

ders

. Dit

sta

ppen

plan

is d

an o

ok e

en r

icht

lijn

en

geen

vas

te p

lann

ing!

Page 7: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •12 huisblad van Woonkwartier Kwartslag13

Present in Vriendschap zet zich in om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. Zij is er voor mensen die zich eenzaam of sociaal uitgesloten voelen.

Vriendschap FijnaartPresent in

Dorsplatform in Dinteloord In Dinteloord praten we met de gemeente Steenbergen, plaatselijke winkeliersvereniging, seniorenraden, onze huurdersvereniging Fijn Wonen en de Dinteloordse Dorpsraad over ontwikkelingen en verbeteringen in het dorp. Doel van de bijeenkomsten is om de leefbaarheid te verbeteren. Daarbij helpt het om elkaar regelmatig te spreken zodat we veranderingen sneller kunnen doorvoeren. Op dit moment staan onder andere het groenonderhoud, het verkeers- en vervoersplan, de ontwikkeling van het centrumplan en de eventuele komst van een tweede supermarkt op de agenda. Maar we overleggen ook over thema’s als wonen, werken, veiligheid, verkeer, recreatie en toerisme, zorg en welzijn en het sociale leven in Dinteloord.

Toekomstkaart van Pagnevaart in OudenboschHet proefproject om winkelleegstand in de wijk Pagnevaart in Oudenbosch te voorkomen is inmiddels afgerond en uitgebreid naar een project om te kijken hoe we de wijk Pagnevaart toekomstbestendig kunnen maken. Dit kan een basis zijn voor een uitrol naar andere wijken!

De gemeente Halderberge heeft besloten het initiatief van de provincie voort te zetten. Het doel is gezamenlijk te bepalen  wat er nodig is in de wijk.

Dit wordt gerealiseerd door in gesprek te gaan met de bewoners van de wijk, de gemeente Halderberge en professionele organisaties op het gebied van wonen, zorg, duurzaamheid, en veiligheid. De eerste stappen worden nu gezet door de vier werkgroepen. Die gaan onder andere aan de slag gaan met de thema’s: ontmoeten, zorg, veiligheid, uitbreiden van de winkelvoorziening, invulling van de leegstaande kerk, schouwen in de wijk, verduurzamen van de woningvoorraad en de openbare ruimtes & groen.

Er zijn veel partijen bij betrokken. Behalve Woonkwartier nemen ook de gemeente Halderberge, wijkbewoners, de wijkvereniging, de super-markten Dirk van den Broek en Lidl, Van Agtmaal, Energiek Halderberge, Groenhuysen, Surplus, de Marokkaanse Islamitische gemeenschap, de wijkzusters en de basisscholen deel aan het project. Een aantal keer per jaar komen wij samen om te praten over de ontwikkelingen en worden acties uitgezet binnen de vier werkgroepen. Samen met deze partijen maken we een wijkvisie. Er is bij-voorbeeld behoefte aan onderzoek voor woning-bouw enerzijds en voorkomen van leegstand in het winkelcentrum anderzijds.

We vinden het belangrijk om te weten wat er speelt in onze wijken en (dorps)kernen. Daarom zijn we ook aanwezig bij lokale bijeenkomsten, zoals het Dorpsplatform in Dinteloord en de Toekomstkaart van Pagnevaart in Oudenbosch. Deze bijeenkomsten vinden meerdere keren per jaar plaats.

Dorpsplatform Dinteloord en de toekomstkaart van Pagnevaart in Oudenbosch

in en uit de wijk

Woont u in Pagnevaart en wilt u de stem van de huurders laten horen?

U bent van harte welkom om een of meerdere keren vrijblijvend aan te sluiten.

Kijk voor meer informatie op www.halderberge.nl/ samen-hart-voor-de-wijk

Het burgerinitiatief startte in 2015 in Etten-Leur en is sindsdien uitgegroeid tot een groot project. Inmiddels is ook in Fijnaart een werkgroep opgestart met hierin vertegenwoordigers van het Huis van de Wijk Fijnaart, Kruisvereniging, de wijkzuster, de dorpstafel, de kerkgemeen-schappen en Woonkwartier. Zij willen een netwerk van vrijwilligers opstarten. Om voor eenzame dorpsgenoten die hier behoefte aan hebben een luisterend oor te bieden, een praatje te maken of een gezellig uitstapje te ondernemen.

Denk met ons mee!

Woont u in Fijnaart, voelt u zich eenzaam of kent u iemand die behoefte heeft aan een luisterend oor? Dan kunt u zich alvast aanmelden via [email protected] of 06 – 24485853.

Alvast bedanktnamens dewerkgroep!

We zoeken vrijwilligers om te helpenOm het burgerinitiatief verder uit te rollen kunnen we veel hulp gebruiken. Naast professionals vervullen vooral vrijwilligers een belangrijke rol in de bestrijding van eenzaamheid. Daarom zoeken we mensen die onze werkgroep tegen eenzaamheid in Fijnaart komen versterken! We zoeken vrijwilligers die graag bereid zijn één of meerdere uurtjes per week beschikbaar te stellen om op bezoek te gaan en te luisteren naar het verhaal van de ander.

U kunt zich aanmelden of meer informatie opvragen bij sociaal werker Nico Rijven van Huis van de Wijk Fijnaart: [email protected] of 06 – 24 48 58 53.

Page 8: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •14 huisblad van Woonkwartier 15

De raad adviseert ons bijvoorbeeld bij de vraag hoe ver onze verantwoordelijkheid moet gaan bij sociale, maatschappelijke of economische problemen. De thema’s kunnen zowel door de Raad als door Woonkwartier worden ingebracht.

Het advies dat de Raad aan Woonkwartier geeft, gebruiken we om nieuw beleid te toetsen of bestaand beleid aan te scherpen. Onderwerpen die wij dit jaar met de raad bespraken, zijn:

Als lokaal betrokken woning- corporatie zijn we actief verbonden met de samenleving. We willen weten wat er speelt in onze wijken en kernen en hoe de wereld om ons heen tegen actuele vraagstukken aankijkt.

Onze Raad van Advies helpt ons hierbij en is dan ook een waardevolle klankbordgroep, om te toetsen of we de goede dingen doen én de dingen goed doen.

Raad van Advies

De verantwoordelijkheid van Woonkwartier als het gaat om milieu, betaalbaarheid en wooncomfort.De Raad van Advies vindt dat onze duurzame ambitie een logisch vervolg is op onze positie als maatschappelijke organisatie.

Ze vraagt ons om aandacht te hebben voor het betrekken van de huurders en te zorgen voor begrijpelijke en geschikte communicatie. We hebben het advies meegenomen bij het opstellen van onze duurzaamheidsvisie. Meer hierover leest u bladzijde 16!

De verantwoordelijkheid van Woonkwartier naar huurders met problematische schulden.De Raad van Advies geeft een aantal adviezen aan ons bestuur. Deze nemen wij volgend jaar mee in ons beleid rondom huurders met schulden:

De Raad vindt dat we goed de samenwerking met andere partijen moeten zoeken, zoals gemeenten en energiemaatschappijen. Verder is het belangrijk om voor goede, begrijpelijke communicatie met de huurders te zorgen en de medewerkers te trainen om vroege signalen van mogelijke problemen op te pakken. Ook werd het advies gegeven om te onderzoeken of het aanstellen van een schuldhulpverlener of budgetcoach mogelijk is. Tot slot vindt de Raad van Advies het belangrijk dat we aansluiten bij landelijke initiatieven.

De Raad van Advies is een extra klankbord waarmee we actuele thema's bespreken.

Kwartslag

Begin november gaf de Raad ons advies over hoe wij onze missie ‘Altijd in de buurt’ in de praktijk kunnen brengen.

Voorzitter Wim van Dalen: “De nieuwe Raad van Advies is dit jaar goed op stoom gekomen. We geven gevraagd en ongevraagd advies over verschillende thema’s. De thema’s raken de opdracht van Woonkwartier om voor haar huurders een goede corporatie te zijn voor nu en in de toekomst. Woonkwartier is medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in het werkgebied. De Raad van Advies is daarbij een kritische ‘meedenker’.”

Page 9: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •16 Kwartslag17huisblad van Woonkwartier

DuurzaamheidsvisieOp weg naar klimaatneutraal en betaalbaar wonen in 2050

Beste huurder van Woonkwartier,Graag stel ik mezelf aan u voor. Ik ben Ecco en ik kom uit de toekomst. Uit 2050 om precies te zijn. Over ruim 30 jaar zien jullie hoe ik leef en hoe het er voor staat met ons klimaat. Ik licht graag een tipje van de sluier op. In mijn wereld leven we volledig klimaatneutraal. Ook hebben we voldoende grondstoffen die we opnieuw kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen ook mijn kleinkinderen genieten van een onbezorgd en gezond leven.

Al dat moois hebben we te danken aan jullie. Jullie zijn namelijk bewuster en spaarzamer gaan leven en bedrijven zijn anders gaan werken. Zo heeft iedereen zijn steentje bijgedragen om deze verandering naar een duurzame samenleving waar te maken. Dat noemen we de energietransitie.

Woonkwartier vindt het belangrijk om te werken aan deze duurzame samenleving. Net zo belangrijk is dat haar huurders in betaalbare en goed onderhouden woningen kunnen wonen. Nu én in de toekomst! Zij wil dat iedere huurder van Woonkwartier uiterlijk in 2050 volledig CO2-neutraal woont.Daar kan Woonkwartier wel wat hulp bij gebruiken. Zij doen er de komende jaren alles aan om hun woningen energiezuinig te maken. Het is aan de huurders om milieubewust te gaan leven en te wonen. Bijvoorbeeld door de verwarming een beetje lager te zetten, door ledlampen te gebruiken of door een oude diepvries te vervangen voor een nieuwe met een A++ label. De komende jaren zal ik - Ecco - u als huurder van Woonkwartier nauw betrekken bij de plannen van Woonkwartier. Ik geef handige tips en laat zien dat duurzaamheid loont. Niet alleen financieel! Wij en de generaties na ons verdienen namelijk ook een gezonde plek om te leven. Niet voor niets luidt onze slogan:

“De buurtbeheerder kan gezien worden als een uitgebreide functie van de huismeester. Waar de huismeester werkt in zijn woon- complexen, is de buurtbeheerder werkzaam in een bepaald gebied met de daarbij behorende woningen én complexen. Hij staat met beide benen in de wijk. Hij kent de bewoners en weet zo wat er speelt en waar behoefte aan is.

Als iemand een probleem heeft met zaken in de openbare ruimte, dan is de buurtbeheerder daar een aanspreekpunt voor. Bijvoorbeeld bij overlast met betrekking tot tuinen of zaken binnen het wooncomplex.”

Contact met de buurt

Voor elkaar

“Zo ook in de complexen van de Wilgenstraat in Oudenbosch. Jan woont daar met veel plezier in zijn appartement. Daar zit hij graag op zijn balkon tussen zijn bloemen als het weer dat toelaat. Jan heeft veel goede contacten in de buurt en kent vrijwel iedereen. Hij is voor mij van grote waarde.

Als ik tijd heb, dan ga ik ook graag even bij hem op bezoek. Gewoon om bij te praten, maar ook om onderling informatie uit te wisselen. Op deze manier weet ik goed wat er speelt in de buurt en kan Jan mij ook vragen stellen. Bijvoorbeeld waar hij of anderen in de buurt tegen aan lopen. Ik was laatst weer in de buurt en stelde toen een paar vragen aan Jan.”

Benieuwd naar onze visie op duurzaamheid?

Kijk dan op onze website www.woonkwartier.nl.

Hoe ervaart u Woonkwartier?Ik woon hier 15 jaar en ik heb altijd prettig contact gehad met Woonkwartier. Ik kom vaak problemen tegen in mijn wijk waar ik graag even over wil sparren. Ik waardeer het directe contact!

Hoe ziet u uw rol in de wijk?Ik houd in de gaten of het allemaal goed gaat met de mensen in de wijk. Als ik kan helpen, dan sta ik klaar voor mijn buren. Als ik er niks aan kan doen, dan kijk ik of Woonkwartier kan helpen. Kunt u een voorbeeld noemen?De buren hier doen bijvoorbeeld boodschappen voor elkaar. Als je hulp geeft, dan krijg je het ook terug! Het is vaak een kleine moeite. Ik probeer ook een stukje optimisme over te brengen op de andere bewoners. Ik merk dat ik dat ook terug krijg.

Om fijn te wonen, is het ook belangrijk om goed contact te hebben met uw buren, buurtgenoten en Woonkwartier. Onze buurtbeheerder Julian ervaart zelf hoe belangrijk de bewoners zijn voor ons contact met de buurt.

Page 10: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kwartslag •18 Kwartslag19

Werk in

In Zevenbergen wordt gebouwd aan de nieuwe wijk Bosselaar-Zuid. Inmiddels is de bouw van het volgende deelgebied gestart. Op donderdag 27 september metselden de heer Sitters en wethouder Désirée Brummans de eerste steen van één van de 80 woningen. De heer Sitters is met zijn 74 jaar de oudste koper van dit deelgebied. Woonkwartier verhuurt straks 16 woningen. De overige 64 woningen worden verkocht. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, staan de huurwoningen medio december op Klik voor Wonen.

Na lang wachten is de bouw van de 24 sociale huurappartementen aan de Moye Keene een feit. Aannemersbedrijf Van Agtmaal voerde in september de eerste grondwerkzaamheden uit. In oktober werden de funderingspalen van het gebouw geboord. En in november werd de bouwput gegraven en de maatvoering van het gebouw vastgesteld. Op dit moment krijgt het gebouw langzaamaan gestalte. De opleverdatum staat gepland voor eind 2019. Wilt u weten hoe u in aanmerking komt voor deze woningen? Kijk dan eens op www.klikvoorwonen.nl

Zestien woningen aan de Pagnevaartweg in Oudenbosch kregen in november nieuwe gevels gemaakt van ClickBrick stenen. Voordat het zover was, moest De Kok Bouwgroep de oude gevels eerst verwijderen. Een ingrijpend klusje, zoals u kunt zien op de foto’s.

De nieuwe gevels, energiezuinige installaties en de in-dak zonnepanelen zorgen ervoor dat de woningen na renovatie een A+-label hebben. Ook worden de benedenwoningen ruimer door een nieuwe aanbouw.

De komende jaren gaan we samen met de gemeente Halderberge en aannemersbedrijf Van Agtmaal de laatste historische panden in het Centrum Oudenbosch onder handen nemen. Ieder gebouw krijgt een nieuwe en functionele bestemming.

Deelprojecten Religieus Erfgoed Centrum Oudenbosch (RECO)Het totale plan kent meerdere deelprojecten, namelijk het voormalig jongensinternaat Saint Louis en het pensionaat Sint Anna, de Mariaschool, de muziekschool en Markt 68. De investering bedraagt circa € 23 miljoen. De provincie Noord-Brabant investeert € 4,5 miljoen.

De digitale nieuwsbrief van RECOWilt u op de hoogte blijven? Meldt u zich dan alvast aan voor de digitale nieuwsbrief van RECO. Dat doet u door een mail te sturen naar [email protected] onder vermelding van ‘digitale nieuwsbrief RECO’. De eerste nieuwsbrief willen we in het eerste kwartaal 2019 versturen.

Tijdens de dag van het huren op 6 oktober stelden we een woning aan het Hofpark open. Hier wordt momenteel grootschalig onderhoud uitgevoerd. Samen met collega’s van Vergouwen Vastgoed gaven we uitleg over hoe dit in zijn werk gaat. We ontvingen ruim 50 bezoekers.

In de meeste gevallen betrof het huurders waarvan de woning op de planning staat voor een renovatie. Daarnaast namen ook geïnteresseerde buren en mensen die graag aan het Hofpark willen wonen een kijkje. Op bladzijde 10 en 11 van deze Kwartslag vindt u meer informatie over hoe onze onderhoudswerkzaamheden in zijn werk gaan.

Eerste steen deelgebied 2a Bosselaar-Zuid

Bouw aan Moye Keene Klundert gestart

Religieus ErfgoedCentrum Oudenbosch

Woningen Pagnevaart krijgen nieuwe gevels

Open huis Hofpark Hoeven

Page 11: 2018 - Woonkwartier · 2018-12-17 · uitleg over passend toewijzen. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning van Woonkwartier gelden een aantal criteria. Zoals het aantal personen

Kijk op onze website voor een actueel overzicht van onze spreekuren in de wijk.

Vestiging Oudenbosch Jezuiëtenplein 10 4731 HW Oudenbosch Openingstijden Ma, di en do 9.00 tot 11.00 uur

Vestiging Zevenbergen Kristallaan 14761 ZC Zevenbergen

OpeningstijdenMa t/m do 8.30 tot 17.00 uurVr 8.30 tot 12.30 uur

Vestiging DinteloordRaadhuisplein 334671 DA  Dinteloord

OpeningstijdenMa, di en do 9.00 tot 11.00 uur

[email protected]

Reparatieverzoek indienen 0168 35 00 00www.mijnwoonkwartier.nl

Storingen  0168 35 00 01•         Rioolverstoppingen•         Glasschade•         Centrale verwarming •         Mechanische ventilatie

Buiten kantoortijden 0168 35 00 00 alleen voor spoedeisende zakenLet op! In het weekend en tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes in korte tijd soms op. De wachttijd bij onze storingsdiensten kan daardoor langer zijn dan normaal. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Gemeente Moerdijk14 01 68Gemeente Halderberge14 01 65Gemeente Steenbergen          14 01 67Politie (geen spoed)0900 88 44 Alarmnummer (spoed)112

Volg ons ook via de sociale media:

Ont

wer

p en

layo

ut: R

ecla

me

Enzo

, ww

w.re

clam

e-en

zo.n

lRe

dact

ie: W

oonk

war

tier

Foto

grafi

e: M

arce

l Ott

ersp

eer f

otog

rafie

, ww

w.o

tter

spee

r.com

Dec

embe

r 201

8

Handige telefoonnummers

Heeft u een mooie herinnering die u met ons wilt delen?Waar bent u trots op? Geniet u van de mooie natuur in uw omgeving, een indrukwekkend gebouw of een mooie ontmoeting tussen mensen? En wilt u dat graag via ons blad met andere huurders delen?

Stuur dan een foto naar [email protected]. Geef ook in het kort aan waarom dit voor u zo bijzonder is. Wie weet, staat uw inzending wel in de volgende uitgave van dit blad!