2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden...

11
2016 - 2020

Transcript of 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden...

Page 1: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

2016 - 2020

Page 2: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

samen leren, met en van elkaar

“De school wordt steeds belangrijker als centrale plek in de gemeenschap. We moeten de omgeving betrekken bij de school en betrokken zijn bij onze omgeving.”

Page 3: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

Schoolplan Markland College Oudenbosch 2016 - 20204 Voorwoord

Met vertrouwen op weg naar 2020

In dit schoolplan van het Markland College Oudenbosch leest u wat onze ambities zijn voor de komende jaren. Ik zeg ‘onze’ ambities, want ze zijn tot stand gekomen tijdens bijeenkomsten met leerlingen, medewerkers, ouders, bestuurders, wijkbewoners en gemeentebestuurders.

Samen hebben we gekeken waar we staan en waar we naar toe willen. Dat waren voor mij zeer waardevolle gesprekken met vragen als: waar zijn we goed in en waar willen we beter in worden. In een boeiende dialoog hadden en hebben we voor ogen waar we vandaan komen en wat onze plek is in de gemeenschap.

We hebben scherp gekeken naar wat we kunnen en wat we willen. Zo zijn we geko-men tot onze keuzes voor de toekomst. Belangrijkste criterium hierbij: draagt het bij aan goed onderwijs dat onze leerlingen voorbereidt op hun toekomst?

Ik wil iedereen bedanken die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan dit schoolplan. Met vertrouwen zetten we koers naar 2020.

Antoine TrompDirecteur Markland College Oudenbosch.

Page 4: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

Schoolplan Markland College Oudenbosch 2016 - 20206

Kernwaarden

De wereld verandert snel. Het is belangrijk dat we onze leerlingen goed voorbereiden op hun vervolgopleiding, een beroep en hun latere rol in de samenleving. Kennis blijft belangrijk, maar die komt pas echt tot zijn recht als we tegelijk werken aan vaardighe-den en persoonlijke ontwikkeling van onze leerlingen.

We blijven inspelen op de ontwikkelingen in het onderwijs en de samenleving. Veran-deringen zien we als een kans, een mogelijkheid tot verbetering en vernieuwing. Bij de keuzes die we maken, laten we ons leiden door drie kernwaarden:

VerschillendVerschillend omdat wij aandacht hebben voor de verschillen tussen onze leerlingen en medewerkers. Diversiteit is een groot goed en maakt onze leerlingen, medewerkers en school sterker.

Missie, kernwaarden

Missie

We bieden onze leerlingen onderwijs dat past bij hun talenten en bijdraagt aan een brede persoonlijke ontwikkeling. Zij leren als evenwichtige jonge mensen in te spelen op een samenleving die sterk en snel verandert. Samen met de omgeving werken we aan een succesvolle voorbereiding op hun toekomst.

VerbindendVerbindend omdat we persoonlijke aandacht en goede relaties zien als basis van goed onderwijs. Elke leerling en elke medewerker telt op onze school. We werken aan goede relaties in de school en met onze omgeving, met ouders, de basisscholen, gemeente, bedrijven en andere belanghebbenden. Samen maken we de school.

Vertrouwen Vertrouwen omdat leerlingen zich thuis kunnen voelen op onze school en goed voorbereid worden op hun toekomst. Ouders mogen ervan uit gaan dat hun keuze voor onze school een juiste is. Onze docenten en medewerkers weten waar zij aan toe zijn. Ze ne-men zelf ook de verantwoordelijkheid om vanuit vertrouwen prettig samen te werken.

Page 5: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

ervaren en leren

Page 6: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

Schoolplan Markland College Oudenbosch 2016 - 202010 Onze uitgangspunten, onze kijk op onderwijs

Onze uitgangspunten

De schoolgemeenschap in Oudenbosch telt ongeveer 1200 leerlingen, van vmbo tot en met vwo. We hebben drie scholen onder één dak met ieder 300 tot 500 leerlin-gen. Kader/basis, mavo en vwo/havo beschikken over een eigen gebouw en een eigen onderwijsteam. Een rustige en veilige schoolomgeving is voor ons een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs. Leerlingen, medewerkers en ouders kennen elkaar en dat wordt goed gewaardeerd.

Vijf uitgangspunten vormen de basis voor de koers van het Markland College op weg naar 2020:

1. Verbonden met Oudenbosch en omgeving Vanuit de traditie en historie is het Markland College Oudenbosch stevig verbonden met de regio. Het overgrote deel van de leerlingen komt uit Oudenbosch, de overige dorpen van de gemeente Halderberge en verder liggende dorpen in deze West-Brabantse regio. Ons onderwijs beperkt zich niet tot het gebouw. We werken nauw samen met basisscholen, mbo, hbo en het regionale bedrijfsleven en instellin-gen. De lijnen zijn kort.

2. Eruit halen wat erin zitHet Markland College Oudenbosch is een school met een uniek en breed onderwijs-aanbod. Leerlingen kunnen hier echt kiezen. In een veilige omgeving met ongeschre-ven afspraken en met een vanzelfsprekendheid gaan we met elkaar om en leren we. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen een goed diploma halen en met plezier naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen ze het beste uit zichzelf.

3. Keuzes blijven maken De wereld is in beweging. We begeleiden onze leerlingen op weg naar hun volwas-senheid, tot flexibele en respectvolle medemensen. Veranderingen gaan sneller dan ooit. Om die reden kunnen we niet te veel vastleggen. We moeten keuzes blijven maken. Dat geldt voor de leerlingen, medewerkers en de school. Daarbij stellen we ons telkens de vraag: wat hebben onze leerlingen nodig voor hun toekomst?

4. Krachten bundelenDe West-Brabantse regio ontgroent en vergrijst. De krimp geeft mogelijkheden tot verdergaande samenwerking. Vanuit de traditie en historie kunnen we winst behalen door krachten te bundelen. Dit gebeurt natuurlijk in de school zelf, maar ook met de andere onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.

5. Dromen waarmakenOp het Markland College Oudenbosch willen we meer dan alleen voorbereiden op een fraai diploma. Een mooie toekomst is veel meer. Wat wil je worden, wie wil je worden? Leerlingen dromen daarover. Het is een van de eerste vragen van de brug-klasmentor aan de leerlingen. Onze medewerkers begeleiden de leerlingen en dagen ze uit hun dromen waar te maken.

Onze kijk op onderwijs

Het Markland College Oudenbosch wil de buitenwereld betrekken. We zetten de poorten open voor iedereen die een bijdrage kan leveren. We bieden jonge mensen een perspectief in een wereld die zowel lokaal als globaal is. We bereiden jongeren voor op een samenleving waarin zij weerbaar zijn en met respect voor anderen leven.

We inspireren elkaar door echt contact met elkaar te hebben; de leerlingen onderling en het personeel onderling. We geven leerlingen vertrouwen in hun eigen kunnen en we geven medewerkers het vertrouwen dat ze het onderwijs binnen hun professio-naliteit naar beste kunnen zullen overbrengen. Aandacht voor iedere afzonderlijke leerling blijft belangrijk. Dat vraagt om onderwijs op maat.

Ons onderwijs dat past bij onze leerlingen:

- We bereiden leerlingen voor op de digitalisering van de maatschappij.- We geven aandacht aan culturele activiteiten en we stimuleren lespro-

gramma’s en activiteiten waarbij de sociale omgang met medemensen belangrijk gevonden wordt.

- Leerlingen doen leer- en werkervaringen op binnen en buiten de school, hierdoor is er verbinding met de samenleving in de regio.

- Goed en uitdagend onderwijs voor elke leerling. - Brede vorming voor alle leerlingen met een focus op de toekomst.- Digitalisering van het onderwijs.- Differentiatie in het onderwijsaanbod met daarbij een goede leerling-

begeleiding.- Levensecht leren, de school haalt de buitenwereld binnen en laat leer-

lingen ook leren in real life situaties.- Kleinschaligheid, een school waar leerlingen en medewerkers elkaar

kennen.- Binnen de vele mogelijkheden van de school kunnen leerlingen hun

dromen waarmaken.

Page 7: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

Schoolplan Markland College Oudenbosch 2016 - 202012 Ambities

Ambities

Op basis van onze uitgangspunten, onze kernwaarden en onze visie hebben we de koers bepaald voor het Markland College Oudenbosch. Voor de komende vier jaar hebben we vijftig ambities geformuleerd:

Onderwijsaanbod

1. We blijven breed en gevarieerd onderwijs aanbieden voor leerlingen uit de regio, van basisberoepsgerichte leerweg tot en met gymnasium. Dit aanbod, dichtbij huis, blijft een onderscheidend gegeven voor het Markland College.

2. Om onze leerlingen voor te bereiden op hun toekomst zetten we in op 21e eeuwse vaardigheden, zoals samenwerken en digitale vaardig-heden als informatie opzoeken en naar waarde schatten.

3. We geven meer aandacht aan digitale veiligheid als ook het omgaan met sociale media.

4. We zetten in op maatwerk. Waar mogelijk en gewenst kunnen leerlingen vakken op een hoger niveau volgen. Leerlingen die extra ondersteuning of uitdaging nodig hebben en een individueel onder-wijstraject moeten volgen, krijgen die. Er is een begaafdheidsprofiel met aandacht voor talentontwikkeling.

5. Voor vwo-leerlingen komt er een onderwijsaanbod waarbij weten-schapsontwikkeling gestimuleerd wordt op een wijze die overeen-komt met onderzoeken en ontwerpen van het technasiumonderwijs.

6. Het onderwijs richten we zo in dat ook ondernemingszin wordt bevor-derd, dit in relatie met onderzoeken, ondernemen en contacten met bedrijven.

7. Voor mavo- en havoleerlingen wordt de Vecon Business School inge-voerd.

8. Versterkt talenonderwijs wordt uitgebreid voor Engels (Cambridge) en Frans (DELF junior).

9. Vmbo-leerlingen krijgen meer keuzemogelijkheden met een ver-nieuwd onderwijsaanbod: de profielen zorg en welzijn, horeca-bakke-rij-recreatie, bouw- wonen-interieur, produceren-installeren-energie, dienstverlening en producten.

10. We bieden extra sport en cultuur aan in de vorm van Sportland en Cultuurland.

11. De extra activiteiten van leerlingen buiten het reguliere lesprogramma nemen we op in het Plusdocument.

Begeleiding

12. De begeleiding van de leerlingen door de mentor wordt intensiever, in nauwe samenwerking met het ondersteuningsteam. Zij ondersteunen en begeleiden de leerlingen in de reguliere klas en zonodig individu-eel.

13. Leerlingen ondersteunen leerlingen in het lentorenproject.14. We geven vertrouwen aan leerlingen én medewerkers om te onder-

zoeken wat de mogelijkheden zijn om meer maatwerk aan te bieden.15. We kiezen één sociaal-emotioneel programma waarmee binnen de

hele school in meerdere leerjaren gewerkt wordt. 16. We hanteren binnen de school een helder en eenduidig sanctiebeleid.

Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. 17. We geven hoge prioriteit aan een veilige omgeving en sociale

controle. We meten dit jaarlijks bij de tevredenheidsonderzoeken.18. In het mentoruur besteden we meer aandacht aan het verbeteren van

sociale vaardigheden. 19. We besteden meer aandacht aan het vervolgonderwijs, de latere loop-

baan en het beroep. We stemmen ons onderwijs beter af met mbo’s, hogescholen en universiteiten.

Page 8: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

Schoolplan Markland College Oudenbosch 2016 - 202014

Samenwerking

31. Gezien de ligging in het gebied tussen Antwerpen, Rotterdam, Bergen op Zoom, gaf onze school de afgelopen jaren prioriteit aan keuzes voor technische richtingen, zoals Jet-Net en Tune Techniek. We gaan hiermee verder.

32. We versterken de samenwerking met andere scholen, uiteraard ook met het Markland College in Zevenbergen. Beide scholen kunnen zo meer rendement krijgen op onderwijskundige en bedrijfsmatige terreinen. De eigenheid van iedere school blijft behouden. Specialisa-ties zoals o.a. Technasium en andere nieuwe onderwijsontwikkelingen gaan in breed overleg met de collega-school in Zevenbergen.

33. Voor zorg en ondersteuning in het kader van passend onderwijs blij-ven we nauw samenwerken met collega-scholen in de regio.

34. Het Drie O-overleg met bedrijfskringen, gemeente Halderberge en het onderwijs, krijgt een nieuwe impuls om de afstemming te verbeteren tussen onderwijs, bedrijven en instellingen. Leerlingen gaan op be-roepsstage in de regio, gastsprekers en beroepsbeoefenaars worden uitgenodigd op school.

35. Leerlingen maken kennis met maatschappelijke en politieke organisa-ties waardoor ze de bestuurlijke organisatie in de regio leren kennen. Dat kan in de vorm van maatschappelijke stage, politiek café waarbij lijsttrekkers van de verschillende politieke partijen uit de gemeente hun visie komen geven over de regio. Leerlingen ontmoeten leiders van maatschappelijke organisaties zoals het Rode Kruis, het bisdom, de moskeeën en zorginstellingen.

36. Met de gemeente gaan we op zoek naar een samenwerking op het gebied van sport en cultuur.

37. Wijkbewoners, bedrijven en instellingen kennen de school als een onderdeel van hun wijk. Het schoolgebouw met zijn vele multifunc-tionele ruimten staat open voor maatschappelijke en/of commerciële activiteiten.

Ambities

Leeromgeving

27. Het schoolgebouw passen we aan aan de veranderende onderwijs- eisen en leerlingenaantallen. We beginnen, gezien de leeftijd van de gebouwen, met het leshuis van de beroepsgerichte leerwegen.

28. We brengen het aantal onderwijsruimten terug en herschikken ze waardoor deze flexibel te gebruiken zijn.

29. De inrichting van de bovenbouw vwo en havo ontwikkelt zich naar kleinere groepen, een wisselend onderwijsaanbod met meer persoon-lijke aandacht of juist met een structuur van hoor- en werkcolleges.

30. We geven meer aandacht aan omgevingsonderwijs en buitenschools leren, onderzoeken en excursies. Hierbij komen onze partners in de regio ook steeds meer binnen de school om het onderwijs te verrijken en leerlingen real life learning aan te bieden. Zo krijgen de leerlingen een realistisch beeld van de arbeidsomgeving waar ze later in terecht komen.

Organisatie onderwijs

20. De kracht van onze school is dat leerlingen en medewerkers elkaar kennen. Dat willen we borgen en waar mogelijk versterken. Wanneer een herschikking van de gebouwensituatie nodig is, blijven we zoeken naar kleinschalige lesunits. Met name voor leerlingen van de beroeps-gerichte leerwegen is een eigen leeromgeving blijvend van belang.

21. We zetten digitale hulpmiddelen in waar dat mogelijk en nodig is. We starten vanaf leerjaar 1 op mavo, havo en vwo (2016-2017) met tablets in de klassen. In het schooljaar 2017-2018 volgen de beroeps-gerichte leerwegen.

22. De inrichting van de school passen we aan om optimaal te kunnen werken met digitale hulpmiddelen. We moedigen leerlingen aan zich op hun eigen niveau en met hun eigen talenten te ontwikkelen, vaak in samenwerking met anderen. Dat kan in een traditioneel leslokaal zijn, maar ook in een collegezaal of aangepaste werkruimte.

23. De mediatheek handhaven we als centraal punt in de school. Leerlin-gen kunnen daar verschillende leer- en leesmaterialen krijgen en in de stilteruimte studeren.

24. De school heeft een structureel cultureel aanbod. We nodigen schrij-vers uit, verzorgen culturele voorstellingen, vertonen films en organi-seren voorlichtingsprogramma’s op het gebied van sociale veiligheid.

25. We bouwen het Voorloperstraject uit om om leerlingen van de basis-school te interesseren en te ondersteunen bij hun keuzeproces.

26. Enkele malen per jaar werken we aan een schoolbreed thema, dat actueel is en waarbij maatschappelijke vorming centraal staat.

Page 9: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

Schoolplan Markland College Oudenbosch 2016 - 202016 Ambities

Dromen

45. We bieden onderwijs waarin elke leerling zijn of haar eigen talenten op zijn of haar eigen niveau kan etaleren en ontwikkelen. Daarbij bie-den we ruimte voor hoger begaafde leerlingen. Als dat gewenst en of noodzakelijk is, voegen we verschillende leerlagen en niveaus samen en maken we gebruik van digitale hulpmiddelen.

46. We willen tevreden leerlingen en tevreden ouders. In 2020 ligt de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken op of boven het landelijk gemiddelde.

47. Voor leerlingen moet het mogelijk worden om een (of meerdere) vakken op een ander niveau te volgen dan waarin zij geplaatst zijn. We geven ruimte aan onderwijskundige initiatieven en voor experimente-ren met onderwijskundige concepten.

48. De onderwijsresultaten van de school zijn in 2020 op of boven de gemiddelde norm van de inspectie.

49. De school wordt een vakoverstijgende en lerende organisatie: een ondernemende school, die meer doet dan alleen voortgezet onder-wijs verzorgen.

50. We benoemen waar de school goed in is en zijn daar trots op. Mede-werkers, leerlingen en ouders dragen dit uit. We laten zien waar we vandaan komen en gaan met vertrouwen de toekomst tegemoet.

Personeel

38. We willen een schoolsamenleving zijn waarin iedereen gezien, gekend en geaccepteerd wordt. Binnen deze omgeving stimuleren we de leer-lingen en medewerkers om elkaar te ondersteunen vanuit hun eigen expertise. Medewerkers worden over de gehele school betrokken bij activiteiten voor al onze leerlingen, er vinden meer leshuisoverstijgen-de activiteiten plaats.

39. Er vinden meer schoolbrede activiteiten plaats voor medewerkers en leerlingen. Er is een onderwijsteam van medewerkers per onderwijs-team vmbo, met beroepsgerichte leerwegen en mavo, en een team vwo/havo. Dit betekent een grotere eenheid binnen de school en zo veel als mogelijk een team per leshuis met een eigen directie.

40. We zetten medewerkers in op gebieden waarmee zij affiniteit hebben, zodat de school in 2020 wordt ervaren als één school voor medewer-kers en leerlingen. Binnen de school zijn per onderwijsaanbod klein-schalige onderwijsruimten. Dit vraagt flexibiliteit van de medewerkers.

41. Bij deskundigheidsbevordering gaan we veel meer de talenten en verantwoordelijkheden van docenten benutten. Er is veel expertise binnen de school. Docenten kunnen veel van elkaar leren. Net als bij onze leerlingen willen we het beste uit onze docenten halen, zodat ze doen waar ze goed in zijn en met plezier hun werk doen.

42. Alle docenten staan in 2020 ingeschreven in het Lerarenregister, de directieleden in het Schoolleidersregister.

43. De school stimuleert enerzijds het behalen van een masterdiploma, anderzijds gaan we prioriteit geven aan de pedagogische en didac-tische kwaliteiten van docenten. Dit is sterk afhankelijk van welke doelgroep men voor ogen heeft binnen de school.

44. We nemen extra formatieruimte op om bij langdurige lesuitval voor vervanging te zorgen.

Page 10: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

“De beste school, dat gaat niet alleen om harde cijfers. Het Markland College is een school waar leerlingen zich thuis voelen en waarmee ze zich verbonden voelen.”

samen leren

Page 11: 2016 - 2020oudenbosch.markland.nl/uimg/oudenbosch/b27528_att... · naar school gaan. We begeleiden en stimuleren de leerlingen hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo halen

samen het verschil maken