2014 - 23/10 - verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

8
JEUGDRAAD MECHELEN ALGEMENE VERGADERING 23 OKTOBER 2014 1. Een nieuw werkjaar, een nieuw dagelijks bestuur Veranderingen in structuur De algemene vergadering komt 4 keer per jaar samen. Het dagelijks bestuur bereidt deze vergaderingen voor en volgt de dagelijkse werking tussen de vergaderingen door op. De vaste werkgroepen (de werkgroep jeugdwerk, het jeugdhuizenoverleg) verdwijnen. Er zal enkel nog in werkgroepen samengekomen worden in tijdelijke vorm of met een concreet doel . Dagelijks bestuur Het dagelijks bestuur bestaat uit Anneleen Steensels, Henning Van Duffel, Pieter Vanstappen, Brandon Peeters en Lucas Vandeneede. Indien iemand zich wil aansluiten bij het dagelijks bestuur, volstaat het om een seintje te geven. Anneleen Steensels werd verkozen als voorzitster. Adviezen van het voorbije jaar - Advies Nekkerpool - Advies Speelbos in Walem - Advies uitleendienst - Advies fuiven (Perron M en Douaneplein) - Advies meerjarenplan Stad Mechelen - Advies gasboetes (2) - Advies openbare toiletten Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

description

2014 23 10 verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

Transcript of 2014 - 23/10 - verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

Page 1: 2014 - 23/10 - verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

JEUGDRAAD MECHELENALGEMENE VERGADERING23 OKTOBER 2014

1. Een nieuw werkjaar, een nieuw dagelijks bestuur

Veranderingen in structuur

De algemene vergadering komt 4 keer per jaar samen. Het dagelijks bestuur bereidt deze vergaderingen voor en volgt de dagelijkse werking tussen de vergaderingen door op. De vaste werkgroepen (de werkgroep jeugdwerk, het jeugdhuizenoverleg) verdwijnen. Er zal enkel nog in werkgroepen samengekomen worden in tijdelijke vorm of met een concreet doel .

Dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur bestaat uit Anneleen Steensels, Henning Van Duffel, Pieter Vanstappen, Brandon Peeters en Lucas Vandeneede. Indien iemand zich wil aansluiten bij het dagelijks bestuur, volstaat het om een seintje te geven.

Anneleen Steensels werd verkozen als voorzitster.

Adviezen van het voorbije jaar

- Advies Nekkerpool

- Advies Speelbos in Walem

- Advies uitleendienst

- Advies fuiven (Perron M en Douaneplein)

- Advies meerjarenplan Stad Mechelen

- Advies gasboetes (2)

- Advies openbare toiletten

- Advies Speelbos Papenhof toelichting op de vergadering (zie powerpoint in bijlage) – vergadering ging akkoord met positief advies.

Alle adviezen kan je nalezen op http:// issuu .com/ jeugdraadmechelen

2. Kauwendaalbos, toelichting.

Toelichting op de vergadering (zie powerpoint in bijlage)

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

Page 2: 2014 - 23/10 - verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

Voor de KSJ is het geen probleem dat zij zo diep in het bos actief zijn. Geen verdere opmerkingen over het voorstel. De jeugdraad heeft geen verdere opmerkingen.

3. Douaneplein zal een jongerenzone worden, toelichting van de eerste plannen.

Toelichting op de vergadering (zie powerpoint in bijlage)

Het Douaneplein gaat een jongerenzone worden. Perron M zal gerenoveerd worden. De uitleendienst verhuisd naar het aangrenzende gebouw waar nu nog het archief van de stad staat. Andere gebouwen op de site komen mogelijk ook leeg, wat dan weer mogelijkheden geeft om daar een (creatieve) invulling aan te geven. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er een atelier komt.

De komende maanden zal hierover nog een participatiemoment of traject opgestart worden.

Mogelijkheid om de capaciteit van Perron M uit te breiden? Het bezoekersaantal zal zo hoog mogelijk gemaakt worden. Er zal bekeken worden of het bijplaatsen van een nooduitgang aan de andere kant van de zaal, iets zal opleveren.

4. Talententickets: hoe heeft het gewerkt, wat zijn de resultaten en feedback van de jeugdbewegingen die ze gebruikten.

Toelichting op de vergadering (zie powerpoint in bijlage)

Talententickets werden in de laatste week van april via post bezorgd aan 10.807 kinderen, in totaal 32.421 tickets (50 euro voor elk kind)

Afspraken zijn gemaakt met de Sociaal Huis, De Keeting, De Lage Drempel en Vluchtelingendienst. Ze bezorgen namen van kinderen van nieuwkomers zonder vast adres

Dienst Bevolking bezorgt regelmatig een overzicht van nieuwkomers Via het online loket zijn nu 9.858 tickets ingeleverd (167.350 euro terugbetaald aan

verenigingen) Vanaf 1 januari worden de nieuwe tickets verspreid.

Reacties vanuit de vergadering

Voor de jeugdbewegingen is dit extra administratie omdat sommige jeugdbewegingen aan hun leden nog kleine bedragjes moeten laten uitbetalen.

Naar volgend jaar toe, zal er een barcode komen, die het makkelijker moet maken om de ticketten te registeren. De barcode zou al een verbetering zijn.

Thila Coloma doet het niet omdat de administratieve last te groot zou zijn. Met meer dan 400 leden zou dit teveel zijn.

Eventueel werken met een app en een code? Deze suggestie zal meegenomen worden.

De verschillende bedragen zijn die nodig? Nu moet er voor het lidgeld 3 bonnen gebruikt worden.Nu kunnen de bonnen voor verschillende verenigingen gebruikt worden. Eventueel een opdeling 20 of 30 euro en maar 2 bonnen houden.

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

Page 3: 2014 - 23/10 - verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

Soms werden ticketten gebruikt voor de kampen begonnen al zonder dat het geld was uitbetaald.

Jammer dat de jeugdbewegingen vooraf niet geraadpleegd zijn geweest. Bij nieuwe initiatieven is vooraf verwittigingen en op de hoogte brengen een minimum.

Advies vanuit de jeugdraad.

Minder bonnen. Zelfde waarde kan behouden, indien de barcodes er komen. Aankopen van barcodelezers indien er barcodes komen. Zodat deelnemende verengingen

hier geen kosten aan hebben. Vroeger en sneller uitbetalen, zeker vlak voor de kampperiode. Vraag om in de toekomst bij nieuwe projecten al in de voorbereidende fase gehoord te

worden.

5. Advies Speelbos Leest

Toelichting op de vergadering (zie powerpoint in bijlage) – vergadering ging akkoord met positief advies.

6. 2020 Mechelen

2020 Mechelen is een oproep van de jeugdraad in samenwerking met Project Wolf. Het doel is om zoveel mogelijk ideetjes voor de toekomst te verzamelen, zodat de bestuurders van onze stad weten waar de jeugd nood aan heeft. Vanaf nu kan je je ideetjes kwijt op www.2020mechelen.be

7. Subsidies: de subsidiereglementen gaan wijzigen voor het werkjaar 2015 – 2016

Het bestaande subsidiereglement bestaat al vele jaren, er is nood aan een grondige opfrisbeurt. Een werkbaar en duidelijk reglement met een vereenvoudigde administratie. Vanuid de jeugddienst wil men de focus al leggen op meer kwaliteit naast de kwantiteit.

In de loop van het jaar zal er een stuurgroep samengesteld worden vanuit de verschillende jeugdbewegingkoepels en soorten. Deze zal de aanpassing van alle reglementen voorbereiden. Later worden deze dan besproken op de jeugdraad.

8. Dag en Nacht van de jeugdbewegingen

Muziek, balkanmuziek was niet zo schitterend. Securityagent die behoorlijk agressief was (verbaal en fysiek), ook racistisch. Ontbijt was goed... Nacht van de Jeugdbeweging is het meest succesvolle feestje van het jaar. Elektriciteit die uitviel was spijtig KSJ kwam verkleed als piraat. Uniform is uiteraard een must, maar met een kleine

toevoeging ben je in thema. Mensen die niet in uniform komen of in het uniform van een jeugdbeweging waar ze geen lid

van zijn, zijn storend die avond, maar moeilijk te vermijden.

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

Page 4: 2014 - 23/10 - verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

Shiftenlijst coördinatie zou beter kunnen, maar wel aandacht voor het weggeven van drank. De Gouw wil volgend jaar alvast meehelpen en stellen zich kandidaat.

Aan de nieuwe editie is men al aan het denken, dus indien er mensen zijn die willen meewerken. Je kan je aanmelden via de facebook van de Dag en Nacht van de Jeugdbeweging.

9. Nieuws vanuit de jeugddienst

Label kindvriendelijke stad is binnen! En de jeugddienst heeft nog wel meer plannen…

• Fuifzaal Perron M aanpakken.

• Heraanleg Douaneplein

• Verhuis uitleendienst

Kindvriendelijke installaties (pasen 2015)Toelichting op de vergadering (zie powerpoint in bijlage)Kindvriendelijke installaties maar mogen de toestellen ook gebruikt worden door jongeren/studenten? Ja, uiteraad. Zijn ze veilig als het over die hoogte van de opsinjoor gaat. De opstelling is zo gemaakt dat kinderen er minder makkelijk opgeraken. De veiligheid van kinderen staat voorop.

• Fuifbeleid

• Nieuwe speelbossen en speelpleintjes

• Maanrockrally

• Project Wolf

• Club Kamikaze

• Jongerencommunicatie

• Events blijven – Speeldag, Sint, Villa Botanique,…

10. Losse puntjes

Chiro Coloma heeft een leidingstekort, de jeugddienst neemt dit op.

11. Volgende vergadering

De concrete datum volgt zeer vlug.

BIJLAGENDe powerpoint van de vergadering kan je vinden op http:// issuu .com/ jeugdraadmechelen

Aanwezigheidslijst

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

Page 5: 2014 - 23/10 - verslag Algemene Vergadering - jeugdraad

Aanwezigheidslijst 23/10/2014

Scouts Sint Gummarus Piet BrondersScouts Sint Gummarus Tom BrondersScouts Thila Coloma Toon De NijnScouts Thila Coloma Luna LammarScouts Thila Coloma Jef CalleboutScouts Thila Coloma Ruben VanniewenborgJamaswapi Toon BynensJamaswapi Vincent VerdeyenJNM Stijn EggermontJNM Matthias Van NesteChiro Battel Paulien De WitChiro Battel Lien AeyelsChiro Hombeek Sofie DaemsChiro Muizen Robbe WilsChiro Muizen Zana OmarhiChiro Libertus Lars van LoockChiro Libertus Tomas CipersChiro Coloma Sharon BourquignonChiro Coloma Sara JacobsChiro Heffen Steven KeulemansChiro meisjes Hoje Johan LescrauwaetChiro XL, Speelplein Weyneshof Johannes BeyensScouts Sint Katrom Hendrik HeirbautScouts Sint Katrom Alice-Jan HellinxKSJ Ter Hert Marijke Van den AckerKSJ Ter Hert Sam PeetersKSJ Ter Hert Gert WalschaertsChiro Heffen Stijn KeulemansGidsen Onze Lieve Vrouw Charlotte VerdierGidsen Onze Lieve Vrouw Sofie De SwerdtSpeelplein Weyneshof Etienne BoecquaertScouts District Dijle Evelien BuelensScouts District Dijle Katrijn HallaertScouts District Dijle Rob Vanden BergheJeugdraad – dagelijks bestuur Anneleen SteenselsJeugdraad – dagelijks bestuur Henning Van DuffelJeugdraad – dagelijks bestuur, Scouts Woudlopers

Pieter Vanstappen

Jeugdraad – dagelijks bestuur, Jeugd Rode Kruis

Brandon Peeters

Jeugdraad – dagelijks bestuur Lucas VandeneedeVilla32 – Jeugddienst Herman BeyensVilla32 – Jeugddienst Peter Meeusen

Verontschuldigingen

Niels DaelemansGidsen Parsifal Tes Van LoockKazou Miriam JacobsSkaters Kim IwensJH Joppe Karolien Van Butsel

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014