20131119 verslag infoavond kk opm kn

3

Click here to load reader

description

Verslag

Transcript of 20131119 verslag infoavond kk opm kn

Page 1: 20131119 verslag infoavond kk opm kn

Veltwijkcklaan 27, 2180 Ekeren

1. Panel

Naam Verslag

Koen Palinckx, districtsvoorzitter Vera Rooyackers, administratief medewerker

Ludo Van Reusel, districtsschepen

Wine Asselberghs, projectleider

Machteld Raes, consulent openbaar domein

David Michiels, wijkcoördinator

2. Inleiding

We verwelkomen de aanwezige bewoners en bedanken hen voor de grote opkomst (meer dan zestig). Het panel wordt voorgesteld.

3. Presentatie heraanleg plein en omgeving

Verloop: -David Michiels leidt in met de geschiedenis van het plein. -Koen Palinckx vertelt meer over de historiek van het dossier. -Machteld Raes begint met de bestaande toestand te schetsen en licht daarna het ontwerp toe. -Ludo Van Reusel informeert de bewoners over de timing van de werken. De presentatie komt op de website www.ekeren.be onder ‘Openbare Werken’ > ‘Opstartfase’

4. Vragen en antwoorden

Hoeveel tijd neemt elk van de vier fasen in beslag? Elke fase duurt ongeveer drie maanden. Als we opnieuw bijeen komen, vóór de start van de werken, weten we concreter hoe lang elke fase zal duren. We kunnen dan ook ongeveer met werkdagen tellen. De aannemer krijgt een vast aantal werkdagen (150), maar de weersomstandigheden spelen ook een rol. Een bewoner merkt op dat bij sommige aannemers verloren dagen moeten ingehaald worden tijdens het bouwverlof. Dit is niet het geval bij dit project. De aannemer wordt altijd verplicht om minderhinder-maatregelen te nemen. De hinder moet zo kort mogelijk zijn, zodat de toegang tot de woningen bijna altijd verzekerd is. Enkel wanneer er vóór uw woning gewerkt wordt, is het mogelijk dat uw woning enkele uren moeilijk bereikbaar is. De aannemer moet u dan tijdig verwittigen en ervoor zorgen dat deze hinder zo kort mogelijk is. Een fase moet afgewerkt zijn vóór er aan een volgende mag begonnen worden.

Blijft de Jozef De Weerdstraat dubbel richting? De circulatie van het plein en van de omliggende straten is grondig bekeken, ook buiten de projectzone. In de Jozef De Weerdtstraat zijn er vrij brede stoepen en dubbelzijdig parkeren. Voorlopig behouden we de dubbele richting en kan de beschikbare parkeerruimte blijven. Na de werken gaan we de verkeerstromen meten en evalueren. We kunnen immers nu nog niet voorspellen hoe de verkeersstromen zich gaan bewegen na de heraanleg. Als er effectief een veel grotere verkeerstroom is in een bepaalde straat, kunnen we bijkomende maatregelen overwegen.

Verslag

Titel verslag: Infoavond heraanleg Kristus-Koningplein

Datum en uur vergadering:

19 november 2013 om 20.00 uur

Plaats vergadering: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes School, Alfons Jeurissenstraat 13

Page 2: 20131119 verslag infoavond kk opm kn

Veltwijkcklaan 27, 2180 Ekeren

In het verkavelingsproject Rozentuin worden garages gehuurd door bewoners van het centrum. De gewonnen parkeerplaatsen gaan dan verloren door deze verkaveling en er komen bewoners bij. Ook bewoners van andere straten verplaatsen hun wagens. Het binnengebied van de Rozentuin wordt ontwikkeld door een privéaannemer. We gaan zien in welke mate dit project samenvalt met de heraanleg van het plein. Hierdoor kan een extra parkeerdruk ontstaan, maar dit kunnen we nu niet voorspellen. In de Rozentuin zorgt de aannemer voor een ondergrondse parking en bouwt er ook woningen met garage. De aannemer voorziet alvast meer garages en parkeerplaatsen dan woningen. De grond is er bouwzone en de verkaveling kan niet geweigerd worden door het districtsbestuur. Als we de heraanleg van het plein nog langer uitstellen blijven we nog minstens twee jaar stilstaan. Doorgaan met dit project is echt nodig. Ook wij zijn permanent op zoek naar parkeerplaatsen. Aldi zal vrijwel zeker verdwijnen in de Jozef De Weerdtstraat en we volgen op wat er met de parkeerplaatsen gebeurt. In elk geval, we gaan de parkeerproblemen zeker niet uit de weg.

Er wordt nooit rekening gehouden met de voetgangers, jullie denken alleen aan de auto’s. Dit project bewijst het tegendeel; op het plein zelf komen er geen parkeerplaatsen en de voetganger en fietser zal ten volle van het plein kunnen genieten. Voor korte afstanden wordt fietsgebruik aangeraden. Recent is Ekeren geselecteerd voor “Wijs op Weg”, een Europees project om woon-werk- en woon-schoolverkeer minder met de auto te laten verlopen en zo het fileprobleem ook terug te dringen. De scholen, die ook hinder zullen ondervinden van de werken, worden hierbij betrokken. Ouders die in de buurt wonen, kunnen gevraagd worden om hun kinderen niet met de auto te brengen. Het district zal er wel alles aan proberen te doen om de hinder zo beperkt mogelijk te houden en de verkeersdoorstroming optimaal te houden.

Er wordt te snel gereden op de Veltwijcklaan. Er is nooit politie om dit vast te stellen. We willen niet belanden in een algemene wijkvergadering, ook al is uw opmerking belangrijk. Deze vergadering gaat over het fantastische ontwerp voor het Kristus-Koningplein, en dat is in het belang van elke Ekerenaar. We beginnen hiermee eindelijk Ekeren-centrum op te waarderen. Voor alle andere ideeën en vragen kan u terecht bij de drie volgende sessies van Ekeren Luistert. Vanavond houden we het op vragen over de plannen van het Kristus-Koningplein.

Komen er camera’s op het plein? Neen, dat is niet voorzien. Er komt een politiekantoor en dat zal zeker ook zijn effect hebben. Per kwartaal heeft de districtsvoorzitter een veiligheidsoverleg met de politie. Ekeren komt hier elke keer uit als één van de veiligste stukjes Antwerpen. We moeten niet meer vrezen dan wat de realiteit aangeeft.

Welke winkels komen er op het plein? Eén commerciële ruimte in het nieuwe gebouw is verkocht maar momenteel nog niet verhuurd.

Kunnen we het stuk van fase 4, het plein, zo lang als mogelijk gebruiken als parkeer- en laad- en losruimte? Dit is uiteraard de bedoeling.

Op de voorziene parkeerplaatsen staan de auto’s in de richting van de straat. Als deze auto’s dwars zouden staan zijn er meer plaatsen. Deze vraag is door het district gesteld, maar de bevoegde diensten zoals verkeerspolitie en dienst mobiliteit hebben dit idee afgekeurd omwille van verkeersveiligheid. We kregen hier een negatief advies omwille van de veiligheid in deze schoolomgeving (bijvoorbeeld fietsers die in de beide rijrichtingen achter de auto’s door rijden).

Page 3: 20131119 verslag infoavond kk opm kn

Veltwijkcklaan 27, 2180 Ekeren

Als het verkeer in het Brilstraatje (Villapark) in twee richtingen blijft, kunnen de mensen daar dan nog passeren? Er is ook nog een zeer brede inrijpoort. In een pleinaanleg worden parkeerstroken onderbroken voor inritten, in een gewone straat niet. Daar worden deze parkeerstroken doorlopend aangelegd. De reden waarom dit op het plein wel gebeurt, is omdat elke parkeerplaats individueel afgebakend moet worden (met haakjes) indien de aanleg verhoogd is. Anders mag je er niet parkeren. We nemen de opmerking over de dubbele richting mee en onderzoeken of de plannen kunnen aangepast worden naar éénrichting.

Krijgen bewoners van de Alfons Jeurissenstraat een bewonerskaart? Mensen komen fout parkeren voor mijn garage. Ik moet dan telkens de politie bellen en intussen elders gaan parkeren. We vragen aan parkeerbedrijf GAPA of de bewoners van de Alfons Jeurissenstraat een bewonerskaart kunnen krijgen.

Hoe zullen de leveringen bij Aldi verlopen na de heraanleg, als de nieuwe vestiging nog niet klaar is? De leveringen van Aldi gebeuren met zeer grote vrachtwagens. Aldi wil niet met kleinere vrachtwagens leveren en opteert om op een andere plaats een nieuwe winkel te openen. In een privaat project heeft het district geen zeggenschap. Er wordt wel voortdurend overlegd met alle partijen. Onze afspraak met Aldi is nog steeds dat we een tijdelijke laad- en loszone zouden kunnen voorzien in de Driehoekstraat. Deze mogelijkheid wordt onderzocht. In de Jozef De Weerdtstraat kunnen we niet tegemoetkomen. Als het zover is kunnen we onze mogelijke oplossing verder verfijnen.

Aldi gaat zo goed als zeker verhuizen naar de Kloosterstraat. Een bewoonster is bezorgd omdat ze dan verder moet gaan winkelen.

Kan de stad de grond waar Aldi nu is gevestigd aankopen en er parkeerruimte creëren? Het district praat met de betrokken partijen, maar meer concrete info hebben we hier nu niet.

Kan de kermis nog op het plein? Als het plein heraangelegd is komt de kermis terug. Het is de bedoeling om de kermis in een beperktere opstelling toe te laten. De foorkramers weten dat al.

Zijn we met elk evenement alle parkeerplaatsen kwijt? Als parkeerplaatsen niet moeten afgezet worden voor een evenement, blijven ze behouden. Maar indien nodig, zoals bijvoorbeeld bij het gansrijden, zullen ze tijdelijk afgesloten worden.

Waar komt de markt te staan? Waar de markt zal komen is nog niet vastgesteld. We zijn nog een aantal scenario’s aan het uittekenen.

5. Slotwoord

Het bestuur benadrukt dat dit mooie ontwerp een nieuwe start zal geven aan Ekeren-Centrum. We bedanken de bewoners voor hun opkomst. Dank ook aan de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesschool voor de omkadering en de hulp. Voor de werken beginnen komen we nog eens opnieuw samen om te informeren over fasering, bereikbaarheid tijdens de werken, minder hinder maatregelen enzovoort…

Schrijf u in op de nieuwsbrief Kristus-Koningplein op [email protected] of tel 03 338 29 07 Ideeën voor Ekeren? Surf eens naar www.ekerenluistert.be , post uw idee of kom naar een bewonersvergadering !

____________________