2013 speech Iris Delanghe proclamatie

2
Directeur dagelijks beleid mevr. I. Delanghe, namens directie KTA Diksmuide Speech Beste jongeren, Vandaag is een bijzondere dag. Zo meteen krijgen jullie jullie diploma of getuigschrift van het secundair onderwijs. Het is een bewijs dat jullie klaar zijn voor de volgende grote stap in jullie leven, het bewijs ook van wat jullie de voorbije jaren hebben bewezen en bereikt. Ik wens jullie dan ook eerst en vooral in naam van het schoolteam van harte proficiat hiermee! Jullie hebben de voorbije jaren een lange weg afgelegd. Misschien herinneren jullie zich nog die allereerste schooldag in het eerste middelbaar. De kriebels in de buik, de zenuwen over het onbekende dat jullie te wachten stond… Sommigen onder jullie waren toen al vastbesloten en wilden per se economie of Latijn volgen, of absoluut bejaardenhelpster worden. Voor diegenen die toen al een doel voor ogen hadden en dat doel hebben bereikt: proficiat. Maar velen onder jullie wisten helemaal nog niet waar ze naartoe wilden, of hebben hun doel gaandeweg bijgestuurd. En daar is uiteraard niks mee. Op mijn verlanglijstje hebben heel wat beroepen geprijkt: als kind wilde ik airhostess worden, daarna schrijfster, advocaat, archeoloog en … oorlogsjournalist. Jullie kunnen zich inbeelden hoe opgelucht mijn ouders waren toen ze vernamen dat ik gekozen had voor een baan in het onderwijs … Met de hulp van onze leerkrachten en opvoeders, en met de steun van jullie ouders, familieleden en vrienden, zijn jullie de voorbije jaren op zoek gegaan naar jullie talenten en interesses. Sommigen onder jullie bleken geboeid door de laatste kapseltrends, anderen konden hun creativiteit kwijt in het metaalatelier. De zin voor preciezie bleek voor sommigen nuttig bij het uitbenen van vlees, voor anderen bij het uitvoeren van wetenschappelijke proeven of het programmeren van computers. Bepaalde leerlingen ontdekten talenknobbels, anderen wiskundeknobbels, sommigen bleken echte kraks in organisatie… kortom: ieder van jullie beschikt over bepaalde kwaliteiten en daar mogen jullie trots op zijn. Op school hebben we deze kwaliteiten gestimuleerd en hebben we jullie de nodige achtergrondkennis en vaardigheden aangereikt om ze ten volle te kunnen benutten. Hierbij werden van jullie de nodige inzet en gedrevenheid geëist, twee eigenschappen die ook in het latere leven van groot belang zullen zijn. Maar de boog stond niet altijd gespannen: tijdens allerlei uitstappen, wedstrijden en projecten leerden jullie elkaar en de leerkrachten beter kennen. Ook tijdens deze momenten leerden jullie bij: vaak onbewust trainden jullie jullie zin voor organisatie en initiatief, en leerden jullie op een respectvolle manier omgaan met elkaar en anderen. Op die manier werden jullie niet alleen klaargestoomd voor een toekomstig beroep of latere studies, maar ook voor een steeds veeleisender wordende wereld vol uitdagingen.

description

 

Transcript of 2013 speech Iris Delanghe proclamatie

Page 1: 2013 speech Iris Delanghe proclamatie

    

Directeur dagelijks beleid mevr. I. Delanghe, namens directie KTA Diksmuide 

Speech

Beste jongeren,

Vandaag is een bijzondere dag. Zo meteen krijgen jullie jullie diploma of getuigschrift van het secundair onderwijs. Het is een bewijs dat jullie klaar zijn voor de volgende grote stap in jullie leven, het bewijs ook van wat jullie de voorbije jaren hebben bewezen en bereikt. Ik wens jullie dan ook eerst en vooral in naam van het schoolteam van harte proficiat hiermee!

Jullie hebben de voorbije jaren een lange weg afgelegd. Misschien herinneren jullie zich nog die allereerste schooldag in het eerste middelbaar. De kriebels in de buik, de zenuwen over het onbekende dat jullie te wachten stond… Sommigen onder jullie waren toen al vastbesloten en wilden per se economie of Latijn volgen, of absoluut bejaardenhelpster worden. Voor diegenen die toen al een doel voor ogen hadden en dat doel hebben bereikt: proficiat. Maar velen onder jullie wisten helemaal nog niet waar ze naartoe wilden, of hebben hun doel gaandeweg bijgestuurd. En daar is uiteraard niks mee. Op mijn verlanglijstje hebben heel wat beroepen geprijkt: als kind wilde ik airhostess worden, daarna schrijfster, advocaat, archeoloog en … oorlogsjournalist. Jullie kunnen zich inbeelden hoe opgelucht mijn ouders waren toen ze vernamen dat ik gekozen had voor een baan in het onderwijs …

Met de hulp van onze leerkrachten en opvoeders, en met de steun van jullie ouders, familieleden en vrienden, zijn jullie de voorbije jaren op zoek gegaan naar jullie talenten en interesses. Sommigen onder jullie bleken geboeid door de laatste kapseltrends, anderen konden hun creativiteit kwijt in het metaalatelier. De zin voor preciezie bleek voor sommigen nuttig bij het uitbenen van vlees, voor anderen bij het uitvoeren van wetenschappelijke proeven of het programmeren van computers. Bepaalde leerlingen ontdekten talenknobbels, anderen wiskundeknobbels, sommigen bleken echte kraks in organisatie… kortom: ieder van jullie beschikt over bepaalde kwaliteiten en daar mogen jullie trots op zijn.

Op school hebben we deze kwaliteiten gestimuleerd en hebben we jullie de nodige achtergrondkennis en vaardigheden aangereikt om ze ten volle te kunnen benutten. Hierbij werden van jullie de nodige inzet en gedrevenheid geëist, twee eigenschappen die ook in het latere leven van groot belang zullen zijn. Maar de boog stond niet altijd gespannen: tijdens allerlei uitstappen, wedstrijden en projecten leerden jullie elkaar en de leerkrachten beter kennen. Ook tijdens deze momenten leerden jullie bij: vaak onbewust trainden jullie jullie zin voor organisatie en initiatief, en leerden jullie op een respectvolle manier omgaan met elkaar en anderen. Op die manier werden jullie niet alleen klaargestoomd voor een toekomstig beroep of latere studies, maar ook voor een steeds veeleisender wordende wereld vol uitdagingen.

Page 2: 2013 speech Iris Delanghe proclamatie

Vandaag zijn jullie klaar om jullie vleugels uit te slaan en de volgende stap te zetten. Jullie zullen hierbij verschillende richtingen uitgaan: sommigen staan te popelen om eindelijk aan de slag te gaan en het schoolse leven achter zich te laten, anderen hebben besloten om zich nog een jaartje verder te specialiseren in het beroep van hun dromen. Leerlingen met een diploma aso of tso op zak, zullen wellicht nog een paar jaartjes extra met hun neus in de boeken moeten duiken. Als school wensen we jullie bij al deze keuzes heel veel succes toe: neem je toekomst in eigen handen en heb het nodige zelfvertrouwen. Wordt echter nooit overmoedig: een wijze Griekse filosoof zei ooit: “de slimste mens is degene die weet dat hij niet veel weet”. Blijf dus onderzoeken, leren, jezelf verbeteren, wees nooit tevreden met de middelmaat maar streef naar perfectie in alles wat je onderneemt.

We wensen jullie daarbij alle geluk!