2011: een terugblik

8
EXPERTISE Ten dienste van onze partners RESULTATEN Cijfers en voorbeelden van interventies in 6 sectoren PARTNERSHIPS Solide netwerken als basis voor innovatie 2011 EEN TERUGBLIK

description

Overzicht van onze verwezenlijkingen in zes sectoren van de Belgische ontwikkelingssamenwerking in 2011.

Transcript of 2011: een terugblik

ExpErtisETen dienste van onze partners

rEsultatEnCijfers en voorbeelden van interventies in 6 sectoren

partnErshipsSolide netwerken als basis voor innovatie

2011 eenTerugblik

© CTB / Eric Gamache

EEn stEEn in de rivierRecent onderzoek wijst uit dat het maatschappelijk draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking langzaam erodeert. De vraag naar concrete resultaten klinkt alsmaar luider, onze werkwijzen worden ter discussie gesteld. Toch is er meer dan ooit nood aan internationale solidariteit om de enorme mondiale uitdagingen het hoofd te bieden.

Dit jaaroverzicht is een greep uit de activiteiten van de Belgische gouvernementele samenwerking. Met het geld van de Belgische belastingbetaler worden echt wel goede resultaten bereikt die een verschil maken in het

leven van duizenden mensen. Maar geld is natuurlijk niet alles. Op zijn minst even belangrijk zijn de partnerships die we sluiten met zeer diverse organisaties en instellingen, zodat we de beste ideeën en inzichten snel kunnen toepassen daar waar ze het hardst nodig zijn. En bovenal is er de inzet en de expertise van honderden mannen en vrouwen die zich in de moeilijkste omstandigheden inspannen om een steen in de rivier te verleggen.

Carl Michiels, Voorzitter van het Directiecomité

Cambodjaook de armSTen hebben reChT op goEdE gEzondhEidszorg

In Cambodja ontwikkelde BTC een systeem om de armste bevolkingsgroe-pen toegang te verlenen tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

Voor de financiering van de zorgverstrekking werd een zogenaamd Health Equity Fund opgericht, een soort sociaal fonds dat aanvankelijk volledig door donoren gestijfd wordt. Het originele van de aanpak is dat het geld in dat fonds beheerd wordt door onafhankelijke organisaties, die de kwaliteit van de openbare gezondheidszorg controleren en de gezondheidscentra en ziekenhuizen pas betalen als de dienstverlening goed is. Op die manier worden de zorgverstrekkers gemotiveerd om ook aan de allerarmsten een kwaliteitsvolle gezondheidszorg te verlenen.

Spectaculaire resultaten In de drie betrokken Cambodjaanse provincies is tussen 2006 en 2011 het aantal armen dat een beroep doet op de voor hen kosteloze gezondheids-diensten bijna verdubbeld. Deze spectaculaire resultaten hebben de Cam-bodjaanse overheid ervan overtuigd om ieder jaar meer bij te dragen tot het Health Equity Fund: 30 % in 2012, en 40 % in 2013. Het initiatief van de Belgische ontwikkelingssamenwerking werkt dus duidelijk als katalysator voor de nationale gezondheidszorg in Cambodja.

Handleiding BTC werkt samen met het Cambodjaanse Instituut voor Volksgezondheid en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen) aan een handlei-ding over de oprichting van Health Equity Funds (publicatie eind 2012).

gEzondhEidszorgaids En hiv op de werkplekBTC engageert zich om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor zijn personeel. BTC erkent het feit dat zijn personeel een verhoogd risico loopt op besmetting met hiv. Met zijn hiv- en aidswerkvloerbeleid wil het agentschap dat risico beperken en een onder-steunende werkomgeving creëren voor perso-neelsleden die getroffen zijn door hiv of aids.

... ook een nationalE prioritEit in burundiDe activiteiten van de Belgische ontwikke-lingssamenwerking in Burundi zijn er onder meer op gericht de openbare gezondheids-zorg te versterken. In mei 2011 keurde Bu-rundi een nationaal beleid voor de strijd te-gen aids en hiv op de werkplek goed. België wil de uitvoering van dat beleid ondersteu-nen, zowel in de openbare als in de privé-sector.

20% van de BtC-portefeuillegezondheidszorg is een prioritaire sector in Benin, Bolivia, Burundi, Ecuador, Mozambique, niger, oeganda, peru, rwanda en senegal

Familiaal en seksueel geweld in Peru

Het integrale programma voor de bestrijding van familiaal en seksueel geweld in Ayacucho (Peru) loopt na 4 jaar af. Volgens de eindevaluatie ʽ... is het programma erin geslaagd het thema familiaal en seksueel geweld op de agenda van de lokale besturen te plaatsen.ʼ Dat is cruciaal, want de ideeën en waarden die eraan ten grondslag liggen, overstijgen de levensduur van een project.

© BTC / Dieter Telemans

© BTC

BrusselEU-Commissaris Piebalgs te gast bij BTCDe jaarlijkse receptie van BTC is uitgegroeid tot de ontmoetingsplaats bij uitstek van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. In 2011 is EU-commissaris voor ontwikkelings-samenwerking Andris Piebalgs de eregast.

BrusselEerste stakeholdersvergaderingBTC organiseert op 15 februari zijn eerste stakeholders-vergadering. Meer dan 20 organisaties stellen vragen over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van BTC en formuleren aanbevelingen zodat BTC zijn duurzaamheidsverslaggeving volgens de GRI-methode nog kan verbeteren.

WatEr En sanitatiE

januari Februari

Senegal laaTSTe reChTe lijn voor dE zEvEndE MillEnniuMdoElstElling

Het Senegalese Millenniumprogramma voor drinkwater en sanering (PEPAM) is een nationale strategie die de inspanningen van de staat, de civiele maat-schappij, de lokale besturen, de ngo's, de privésector en de ontwikkelings-partners wil verenigen om de zevende millenniumdoelstelling inzake toe-gang tot drinkwater te halen. BTC heeft de leiding in de groep Water en Sanering op het platteland. Als de ontwikkelingspartners doorgaan met hun inspanningen, maakt Senegal veel kans om de vooropgestelde doelstel-lingen te halen.

In 2000 had 78 % van de Senegalese stadsbewoners toegang tot drinkwa-ter; in 2010 was dat al 98,5 %, en tegen 2015 moet dat 100 % worden. Ook op het platteland gaat het de goede richting uit: in 2005 had 66 % van de plattelandsbewoners toegang tot drinkwater, in 2011 was dat 78,5 % en in 2015 moet dat 82 % zijn.

KaMpala (oeganda) Sinds 2005 begeleidt BTC een programma voor ruimtelijke ordening en milieubeheer in de sloppenwijken van Kampala (KIEMP).

KIEMP heeft kilometers wegen opnieuw aan-gelegd en verhard, afvoerkanalen aangelegd voor meer dan 35.000 mensen en tientallen openbare toiletten geïnstalleerd.

Vietnam waTer, Sanering En KliMaatvErandEring Het sociaal-economisch ontwikkelingsplan 2011-2015 van Vietnam dient als kader voor het samenwerkingsprogramma met België. Omwille van de efficiëntie concentreert het Belgische programma zich op twee sectoren en een beperkt aantal geografische zones.

Zo is 30 miljoen euro bestemd voor een wa-ter- en saneringsprogramma in de provincies Ninh Thuan, Binh Thuan en Ha Tinh. Een belangrijk onderdeel is de opleiding van het personeel van de lokale overheden, zodat ze op een gepaste manier oplossingen kunnen bedenken voor de snelle verstedelijking en de klimaatverandering.

19% van de BtC-portefeuilleWater en sanitatie is een prioritaire sector in algerije, Marokko, senegal en vietnam

© BTC

© BTC

vÓÓr

vÓÓr

na

na

© BTC / Anke Boone

april meiEcuadorPlattelandsontwikkeling in het NoordenIn samenwerking met de provinciale overheden in het noorden van Ecuador steunt de Belgische ontwikkelingssamenwerking tientallen lokale initiatieven in uiteenlopende sectoren (cacao, bonen, suikerriet, maïs, visserij…). De plattelandsontwikkeling bereikt zo meer dan 2000 gezinnen en kleine producenten.

MaliZuid-zuid-samenwerking met KameroenIn het kader van een pilootproject voor afvalophaling en -verwerking in de stad Sikasso gaan Malinese ambtenaren op studiereis naar Kameroen. Ze bezoeken er onder meer de eerste installatie in West-Afrika voor de opvang van broeikasgassen op stortplaatsen.

NigerLokaal project bekroondOuma Jamila Dicko is een gedreven vrouw die jonge ongeschoolde meisjes in Niamey een naaiopleiding geeft. Haar door BTC gesteund initiatief werd door het Nigerees ministerie van Ambachten bekroond en als voorbeeld voor andere initiatiefnemers gepromoot.

© BTC

landBouW

Rwanda bananenexperTS WissElEn hun Ervaring uit In juli 2011 organiseren BTC Rwanda en het Rwandese ministerie van Landbouw in Kigali een lezing over bananenteelt.

Experts uit Burundi, Oeganda, DR Congo, Rwanda en Tanzania alsook Belgische onder-zoekers, de privésector en landbouwers wis-selen van gedachten over de manier waarop ze de uitdagingen kunnen aangaan, met name de productiviteit verhogen en de ziektes van de gewassen onder controle houden.

Zuid-afRika / BoliVia biologiSChe landbouwproduCTen, ooK in hEt zuidEn Labelingssystemen voor biologische land-bouw zijn duur en niet op de lokale context afgestemd. Daarom worden in het Zuiden ‘Participatieve Garantiesystemen’ (PGS) ont-wikkeld: toegankelijker voor de producenten, toegespitst op de nationale eigenheid en ter promotie van bioproducten op de lokale markten.

Het Trade for Development Centre van BTC ondersteunt deze PGS-systemen in Zuid-Afrika en in Bolivia, in projecten voor ontwikkeling en commercialisering van bioproducten ter plaatse.

18% van de BtC-portefeuillelandbouw is een prioritaire sector in Benin, Bolivia, Burundi, dr Congo, Ecuador, Mali, Marokko, Mozambique, niger, peru en tanzania

De banaan, een vrucht met uitstel van executie

Deze publicatie van het Trade for Development Centre van BTC schetst de ecologische, geopolitieke en economische belangen die spelen bij de teelt en de verkoop van de banaan, het basisvoedingsmiddel voor niet minder dan vierhonderd miljoen mensen en het middelpunt van verschillende BTC-projecten. è www.befair.be

BTC TRADE FOR DEVELOPMENT

DE BANAANEEN VRUCHT MET UITSTEL VAN EXECUTIE 

Banane NL V4.indd 1 26/05/11 13:35

nigerBEsluitvorMing vanuiT de baSiS

BTC biedt al meer dan tien jaar steun aan de veeteelt in Niger. In 2010 startte nog een nieuw veeteelt-programma: samen met de lokale overheden, de technische diensten van het ministerie van veeteelt en de verenigingen van veehouders wordt in drie van de acht regio’s van het land naar oplossingen gezocht om de schaarser wordende graas-gebieden en watervoorraden beter te beheren, en om de dierlijke productie op te krikken. Tegelijk – en dat is nieuw – biedt BTC hulp om de organisatie en de werking van het ministerie van veeteelt te verbeteren, zodat het zijn rol als stuwende kracht van de sector beter kan vervullen.

Win-winaanpakDeze dubbele aanpak – ondersteuning bij de uitvoering van het beleid op het terrein en institutionele hulp op ministerieel niveau – biedt tal van voordelen.

De lokale overheden, de technische diensten van het ministerie en de vee-houders krijgen de kans om hun stem te laten horen. Op die manier leren ze deelnemen aan de besluitvorming en wordt de democratie vanuit de basis versterkt.

Het ministerie van veeteelt kan zijn beleidskeuzes aftoetsen aan de realiteit. Dat komt het nationale beleid voor de veeteelt ten goede, omdat de beste oplossingen in heel het land kunnen worden toegepast, met een impact op de gehele sector.

© BTC / Jacques Chabbert

© Siyavuna

juni juli augustusBrusselJuniorprogramma bestaat vijf jaarSinds de lancering van het Juniorprogramma in 2006 hebben al meer dan 250 jongeren deze kans gegrepen om een eerste werkervaring op te doen in de ontwikke-lingssamenwerking.è blogcooperation.be

PeruFototentoonstelling ‘Mujeres en la mirada’Twee Belgische projecten organiseren een mobiele fototentoonstel-ling die de bevolking moet sensibiliseren voor de rechten van de Peruviaanse vrouw. Lokale studenten fungeren als pedagogische gids en geven in totaal meer dan 1000 bezoekers een rondleiding.

© BTC / Monica Quintens

OegandaExpertise opbouwen om klimaatprojecten op te zettenAfrika haalt slechts 2,5 % van de projecten binnen die in aanmerking komen voor financiering via het Clean Development Mechanism (Kyoto-protocol). Door individuele en institutionele capaciteitsversterking wil België in Oeganda bijzondere expertise opbouwen zodat het land beter in staat is dergelijke klimaatprojecten op te zetten.

burundiprofEssionElE poliTiedienSTen

Een moderne en gemeenschapsgerichte politie ten dienste van de burgers. Dat is het einddoel van een hervorming die het ministerie van Openbare Veiligheid in Burundi op de sporen heeft gezet. Sinds 2006 bieden BTC en de Belgische federale politie hun expertise aan voor deze hervorming. In eerste instantie vertaalt deze steun zich in opleiding, waarvoor een pool van 80 lesgevers is gevormd. Meer dan 18.000 politieagenten – het voltallige personeel – volgden inmiddels deze bijscholing.

De steun aan de verdere ontwikkeling van de politiediensten is nu nog uit-gebreid. BTC en de Belgische politie helpen het ministerie van Openbare Veiligheid om een visie en een strategie uit te werken, met name voor de buurtpolitie, het opleidings- en communicatiebeleid, het personeelsbeheer en de financiële en materiële middelen. Burundi, België en Nederland finan-cieren samen deze interventies. Dankzij dit drielandenpartnerschap worden de overleg- en coördinatiemechanismen van de betrokken partijen aanzien-lijk versterkt.

govErnanCE

BtC - BelgisChe politieeen BaanBrEKEndE Samenwerking� Eerste partnerschap tussen BTC en een Belgische federale overheidsdienst (2005)� Geconcretiseerd in Burundi, Rwanda en DR Congo� Een model dat inspireert tot samenwerking met de federale overheidsdienst Justitie,

het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Benin

“Een kind zonder geboorteakte is geen burger, maar een schim!” angélique kidjo, goodwill ambassadrice van uniCeF

Meer dan 210.000 kinderen kregen een wettelijk bestaan dankzij hun geboorteakte. Dat is een van de grootste verwezenlijkingen van de Belgische steun aan 25 gemeenten in Benin. Door uit de anonimiteit te treden, zijn deze kinderen niet langer “schimmen”. Eindelijk kunnen ze aanspraak maken op de diensten waar ze voordien van verstoken bleven, zoals gezondheidszorg en onderwijs.

tanZaniaSTeun aan de BElEidsdialoog

Sinds maart 2011 is België medevoorzit-ter van de Local Government Development Partner Group. Deze groep werd opgericht om de principes van de doeltreffendheid van de hulp te promoten. In dat kader staat BTC de Belgische ambassade bij om de politieke dialoog met de Tanzaniaanse overheid te voeren en om de actie van de donoren die actief zijn op het vlak van lokaal bestuur te coördineren.

è www.tzdpg.or.tz

11% van de BtC-portefeuillegovernance is een prioritaire sector in Benin, Mali, palestina, rwanda, tanzania en vietnam; een hoofdbekommernis in alle interventies

© BTC / Hélène Vandendriessche© BTC / Dieter Telemans

Busan and beyond. Localising Paris principles for more effective support to decentralisation and local governance reforms

Deze publicatie werd voorgesteld op het 4e High Level Forum over de doeltreffendheid van de hulp in Busan. Ze werd uitgegeven door het DeLoG-netwerk (Decentralisation & Local Governance) en bevat bijdragen over de ervaring van BTC in Oeganda, DR Congo en Benin.

September novemberoktoberRwandaRegionale workshop over gezondheidBTC, het netwerk Be-cause Health en de Nationale Universiteit van Rwanda organiseren een regionale workshop over gezondheidszorgsystemen, met deelne-mers uit Rwanda, Burundi, DR Congo, Tanzania en België. De workshop wordt afgesloten met een aantal aanbevelingen om de kwaliteit van de lopende en toekomstige projecten in de gezondheids-sector te verbeteren.

PalestinaSamenwerkingsprogramma 2012-2015Het samenwerkingsprogramma tussen België en Palestina voor de periode 2012-2015, goed voor een enveloppe van 71 miljoen euro, spitst zich toe op onderwijs en plaatselijk bestuur.

© BTC / Ryan Rodrick

BeninNationale dag van de rijstDit evenement moet de Beninezen ervan overtuigen dat ze in eigen land goede rijst kunnen telen en kopen. België leidt de internationale steun aan de rijstsector in het Westafrikaanse land. BTC voert er een aantal landbouw-projecten uit in opdracht van België en de Europese Commissie.

EnErgiEmoZamBique een aMBitiEus prograMMa

De uitbreiding van het openbare elektriciteits-net naar de plattelandsgebieden is economisch niet haalbaar door de lage bevolkingsdichtheid en de uitgestrektheid van het land. Daarom werd een investeringsfonds (Fundo National de Energia of FUNAE) opgericht zodat de platte-landsbevolking betere toegang tot elektriciteit zou krijgen. Het fonds zorgt onder meer voor de elektriciteitsvoorziening van gezondheids-centra, scholen en overheidsgebouwen, door middel van hernieuwbare energiebronnen.

BTC helpt het FUNAE bij de installatie van kleine waterkrachtcentrales, zonnepanelen en windmolens. Het fonds vergemakkelijkt de toegang tot microkrediet voor gezinnen die voor de elektriciteit in hun woning een beroep willen doen op hernieuwbare energiebronnen. Ten slotte draagt BTC ook bij tot de capaci-teitsversterking van het FUNAE.

8% van de BtC-portefeuilleEnergie is een prioritaire sector in rwanda

© BTC / Dieter Telemans

Belgian development agency

Development a matter of energyPromoting renewable solutions

Hernieuwbare energie bevorderen Brussel, april 2011. Een veertigtal professionals van de ontwikkelingssamenwerking reflecteren, debatteren en wisselen hun ervaring uit over de successen en moeilijkheden om de energieproblematiek te integreren in de ontwikkelingsprojecten. “Development, a matter of energy. Promoting renewable solutions” biedt een samenvatting van deze bijeenkomst. è www.btcctb.org

rwandaSTeun aan heT EnErgiEBElEid

In 2010 was minder dan 10 % van de Rwandese bevolking aangesloten op het elektriciteitsnet. De overheid wil dat percentage opkrikken tot 50 % in 2017. Het in 2011 ondertekende samenwerkingsprogramma tussen België en Rwanda draagt daartoe bij, want energie is een van de drie prioritaire sectoren voor de volgende 12 jaren.

In het kader van dat programma steunt BTC de ontwikkeling van de geo-thermie, een schone en betrouwbare energiebron die op lange termijn weinig onderhoud vergt. BTC werkt ook mee aan de installatie van nieuwe elektri-citeitslijnen. Het doel is om tegen 2014 zo’n 21.000 nieuwe aansluitingen te realiseren, waarbij voorrang wordt gegeven aan sociale en administratieve gebouwen. Daarbij komen nog de steun aan de privésector, en institutionele capaciteitsversterking van het Rwandese Bureau voor Elektriciteit, Water en Sanering en van het Ministerie van Infrastructuur.

Rwandawanneer ElEKtriCitEit tErrEin WintTussen 2005 en 2011 heeft de hulp van BTC gezorgd voor:� de bouw van 3 micro-waterkrachtcentrales� de aansluiting van 41 dorpen op het elektriciteitsnet� de elektriciteitsvoorziening aan 50 gezondheidscentra dankzij fotovoltaïsche panelen� het uitvoeren van onderzoek naar de potentiële elektriciteitsproductie en het onderhoud van het

energiepark in Rwanda.

Het programma Renewable Energy for Rural Development werd in 2011 mee on-dersteund door Nederland (gedelegeerde samenwerking). Het beschikt over een budget van meer dan 23 miljoen euro.

© BTC / Dieter Telemans

december

Vietnam : High Quality Education for All by 2020, een publicatie van de Wereldbank, DFID en de Belgische ontwikkelingssamenwerking

Dit rapport geeft een diepteanalyse van het lager en middelbaar onderwijs in Vietnam. Het toont aan dat het land in relatief korte tijd indrukwekkende vooruitgang heeft geboekt op dit gebied.

MarokkoStart van grootschalig waterprojectDe Europese investeringsbank, de Duitse ontwikkelingsbank KFW, het Franse ontwikkelingsagentschap AFD, de Europese Commissie en België vormen een partnerschap met de Marokkaanse overheid in een grootschalig project voor waterafvoer in 40 woongebieden in heel het land.

AlgerijeSelectieve verwerking van ziekenhuisafvalEen nieuwe installatie voor de verbranding van ziekenhuisafval wordt in gebruik genomen in het Bachir Mentouri-ziekenhuis van Kouba (Algiers). Het is de eerste verbrandingsinstallatie met geavanceerde rookopvang en warmterecuperatie in het land.

SenegalOpleiding door experts van de Belgische ziekteverzekering (Riziv)Experts van het Belgische Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) geven opleiding aan Senegalese gezondheidswerkers. Senegal wil tegen 2015 de helft van de bevolking gedekt zien door een ziekteverzekering.

© BTC / Dieter Telemans

burundi / dr Congo / rwandafoCus op tEChnisCh en beroepSonderwijS

Om een land economisch op te bouwen, heb je gekwalificeerde arbeiders en technici nodig die in productieve sectoren toegevoegde waarde creëren. Met dat doel steunt BTC al jaren het technisch en beroepsonderwijs, onder meer in DR Congo, Rwanda en Burundi.

Uitvallers opvangenTechnisch en beroepsonderwijs is erop gericht vakmensen af te leveren: kleermakers, loodgieters… De nodige vakkennis wordt gedurende het vol-ledige leerplan opgebouwd. Maar wie onderweg om een of andere reden uitvalt, heeft geen diploma op zak en is eraan voor de moeite.

In Burundi loopt een project in het beroepsonderwijs dat uitgaat van pro-ductkennis. Hoe maak je een broek? Hoe vervang je een waterkraan? Zelfs al maak je de school niet helemaal af, dan heb je met deze aanpak toch nog een vaardigheid geleerd waarmee je wel aan de slag kunt.

Behoeften van de arbeidsmarktHet opleidingsaanbod moet zo goed mogelijk afgestemd zijn op de behoef-ten van de arbeidsmarkt. Daar hebben niet alleen de scholen en de bedrijven baat bij, maar in de eerste plaats de leerlingen zelf, want dan vinden ze mak-kelijker een baan. Een nieuwigheid is dat afgestudeerde jongeren ook loop-baanbegeleiding krijgen om een gepaste baan te vinden. Met dat doel wordt samengewerkt met de lokale overheden, economische en sociale instanties.

Leerkrachten opleiden, ministeries adviserenDe Belgische steun aan het technisch en beroepsonderwijs in DR Congo was de eerste jaren gericht op infrastructuurwerken: schoolgebouwen en leslokalen werden gebouwd en opgeknapt. Sinds enkele jaren is de focus verschoven naar de opleiding van leerkrachten, het optimaliseren van di-dactisch materiaal en de strategische sturing van de gehele onderwijssector op ministerieel niveau.

ondErWijs

6% van de BtC-portefeuilleonderwijs is een prioritaire sector in Burundi, dr Congo, oeganda en palestina

STudie- en STageBEurzEn

In 2011 begeleidt BTC meer dan 5000 buiten-landse bursalen (voor een studie, een stage of een doctoraal). De meesten volgen een opleiding in hun eigen land of regio; 20 % van hen komt in België studeren.

Nieuwe strategieHet nieuwe beurzenprogramma wordt nog meer geïntegreerd in de bilaterale samenwerking met de partnerlanden. Individuele beurzen maken plaats voor institutionele capaciteits-versterking van instellingen. De verschillende interventies van de Belgische ontwikkelings-samenwerking sluiten zo beter bij elkaar aan, wat moet leiden tot een grotere impact.

Bursalen Aimé Kakudji Kyungo (DR Congo) en Trinh Hai Le (Vietnam): succesvolle deelname aan de Prijs Belgische Ontwikkelingssa-menwerking 2012

© BTC / Dieter Telemans

BtC-KErnCijfErs

Per 31/12/2011

1421

253 18

45% 54%

7

werknemerS bruSSel: 210 expaTS: 272lokaal perSoneel: 939

miljoen € omzeT90% voor de belgiSChe STaaT 10% voor andere donoren

parTnerlandenin aFrika, laTijnS-amerika en azië

van de aCTiviTeiTen

in Fragiele STaTen

uiTgaven naar

CenTraal-aFrika

miljoen €gemiddeld budgeT van de nieuwe inTervenTieS

VERANTWOORDELiJKE UiTgEVERCarl Michiels

FOTO COVER© BTC / Jan Locus

DRUKwww.enschede.be

Het BTC-jaarverslag (met het duurzaamheidsverslag en het financieel verslag) is beschik-baar op www.btcctb.org. We moedigen u aan om het verslag online te bekijken, maar wie wil, kan op eenvoudig verzoek een gedrukt exemplaar verkrijgen.

Deze publicatie is gedrukt op 60% gerecycleerd FSC-papier met plantaardige inkt.

2011 Jaarverslag

Belgisch ontwikkelingsagentschap

RA_2011_Cover_A4_NL.indd 2 28/06/12 11:19

foCus op 6 experTiSeSeCToren

© BTC / Eric de Mildt / Martin Van der Belen / Dieter Telemans / Defensoría del Pueblo

BtCBElgisCh ontWiKKElingsagEntsChap

hoogSTraaT 1471000 bruSSelt +32 (0)2 505 37 00 f +32 (0)2 502 98 62 [email protected] www.bTCCTb.org

Ontdek ons webmagazine dat de tendenzen in de internationale hulp scant vanuit een Belgisch perspectief.www.scoop.it/t/international-aid

landBouW

EnErgiE

govErnanCE

ondErWijs

gEzondhEidszorg

WatEr En sanitatiE