2010 12-21 fastservice entree het voorbeeld van bram ladage

2
fastservice entree 14 HET VOORBEELD VAN BRAM LADAGE Er waait een nieuwe wind door de fast- service sector. Steeds vaker is er een ver- band tussen kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid. Bij Ladage zien ze dat soort zaken als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijf wil een voortrekkersrol spelen. “Je verkoopt geen zak friet, je verkoopt een stukje geluk.” TEKST Dorien Dijkhuis FOTO’S Ron Offermans

Transcript of 2010 12-21 fastservice entree het voorbeeld van bram ladage

Page 1: 2010 12-21 fastservice entree het voorbeeld van bram ladage

fastservice entree14

Het voorbeeld van bram ladageEr waait een nieuwe wind door de fast-service sector. Steeds vaker is er een ver-band tussen kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid. Bij Ladage zien ze dat soort zaken als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijf wil een voortrekkersrol spelen. “Je verkoopt geen zak friet, je verkoopt een stukje geluk.”

tEkSt Dorien DijkhuisFoto’S Ron Offermans

Page 2: 2010 12-21 fastservice entree het voorbeeld van bram ladage

fastservice entree 15

best practise rocco ladage

In Vlaardingen is de markt in volle gang. De vestiging van Bram Ladage die is gevestigd in een winkelstraat maakt er met zijn open counter bijna natuurlijk deel van uit. De ‘mart’ zoals ze hier onder de rook van Rotterdam zeggen, is de natuurlijke habitat van Rocco Ladage. toen hij klein was, stond zijn vader er met een kraam textiel. Als Rocco hem op zaterdag geholpen had de stoffen uit te laden, ging hij daarna langs bij oom Bram. Die stond verderop met een patat-kraam: Bram Ladage Verse Patat. Dan mocht hij meehelpen: aardappels schrappen, er patat van snijden. Later ging hij als bedrijfsleider aan de slag in de Ladage-vestiging in Gouda. Binnen drie maanden kocht hij de zaak. Daarna kocht hij nog een aantal filialen. tot oom Bram in 2001 naar hem toe kwam met een vraag. Hij zat met zijn twee zonen in een BV. Zijn oudste zoon wilde eruit. of zijn neef diens plek niet wilde overnemen. En zo ging het. Sindsdien runnen ze de boel met zijn drieën.

StereoptypAchter de roestvrijstalen counter duwt een medewerker aardappels door een patatsnijder. Als friet komen ze er aan de onderkant uit. Supervers, want de aardappels zijn vanmorgen vroeg door de leverancier geschrapt en gele-verd. Dat is één van de kwaliteitseisen van Ladage. Een van de vele eisen die er zijn op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid.Rocco Ladage kan zich vreselijk storen aan het negatieve en stereotype beeld van de branche: dat fastservice vet en ongezond is. “onzin”, zegt hij. “onze friet bevat 216 kilocalorieën per honderd gram. Dat komt doordat onze aardappels vers worden aange-leverd. De patat is niet voorgefrituurd en heeft een dusdanige dikte dat hij zich tijdens het bakken niet helemaal volzuigt met olie. Verder frituren we in soja-olie, één van de gezondste ma-nieren van frituren. En we gebruiken magere sauzen. Dat maakt onze patat tot een verantwoorde snack. ”

MVORocco Ladage bespeurt een nieuwe wind die door de fastservice sector waait. Steeds vaker is er een verband

tussen kwaliteit, gezondheid en duur-zaamheid. Rocco Ladage: “Bij Ladage zien wij het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om over dat soort dingen na te denken en om te in-noveren. Wij willen wat dat betreft een voortrekkersrol spelen om het slechte imago van de branche af te schudden. We zijn er altijd al mee bezig geweest. Zo frituurden we al lang voordat de campagne Verantwoord Frituren van start ging in soja-olie vanwege de ge-zondheidsaspecten. Die olie bevat dat geen transvetten.”In de opslagruimte achter de counter hangt een energiezuinig en duurzame afzuiginstallatie. Wat er wordt uit-gestoten is geurloos. ook de koelin-stallatie is een energiezuinig en stil systeem. Andere maatregelen op het gebied van duurzaamheid: de wens zo weinig mogelijk plastic te gebruiken.

Wat ook duurzaam is bij Ladage is het personeelsbeleid. Het bedrijf investeert enorm in medewerkers. . “onze mede-werkers zijn ons kapitaal. Dus bieden wij ze de kans om een zaak over te nemen. Wij helpen ze in het zadel door ze het geld te lenen. Alle 21 franchisenemers zijn ooit achter de counter begonnen.

PATAT-trainingDe franchisenemers heben nooit meer dan één zaak. Ladage: “We willen de service persoonlijk houden. Eén zaak, één gezicht. Het komt de klantvriende-lijkheid en het persoonlijke contact met klanten ten goede. ook gastvrijheid is een belangrijke kwaliteitseis voor ons. Daarvoor hebben we een speciale training ontwikkeld: de PAtAt-training. Dat staat voor Plezier, Aanpak, team-werk, Authenticiteit en theater. Met die training maken we medewerkers bewust van de ‘Ladage-identiteit’ en van hun meerwaarde voor de klant. We willen dat medewerkers trots zijn op wat ze doen. Wat verkoop je in een frietzaak? Je verkoopt geen zak friet, je verkoopt een stukje geluk. Voor veel klanten is een zak friet een enorme traktatie of beloning. Als je erover nadenkt is het heel bijzonder om daar deel van uit te maken. In die trots en het werkplezier ligt de basis voor gastvrijheid. Ik hoop dat het stereotype beeld van de sector uiteindelijk zal ver-dwijnen, want er zijn veel ondernemers met hart voor hun vak. Het negatieve beeld doet hen tekort.”

Het bedrijf investeert enorm in medewerkers. degenen die dat willen en kunnen, krijgen bij ladage de kans om door te groeien tot assistent-bedrijfsleider of bedrijfsleider.

verse aardappels worden tot friet gesneden.