1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar...

147
OUD RHENEN Mededelingenblad van de Historische Vereniging Ouheidkamer Rhenen en omstreken Negende jaargang januari 1990 No. l

Transcript of 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar...

Page 1: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

O U D R H E N E N

Mededelingenblad van de

Historische Vereniging

Ouheidkamer Rhenen en omstreken

Negende jaargang

januari 1990

No. l

Page 2: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt
Page 3: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

EEN HISTORISCH VERANTWOORD ALTERNATIEF VOOR DE JACHTHAVENPLANNEN TE RHENEN?

In de loop der jaren zijn diverse plannen gelanceerd voorde aanleg van een jachthaven bij het stadje Rhenen.

Een van de laatste plannen beoogt een aanslag te plegen opde weide naast de Veerweg ten westen van Rhenen, waar zicheens een deel van de Koningstuin van de winterkoningFrederik V van de Paltz bevond. Bij een eerdere gelegen-heid werd in "Oud Rhenen"(1987, No.3) reeds uitgebreidaandacht besteed aan dit historische monument, waarvande contouren in de uiterwaarden nog goed zichtbaar zijn,bijvoorbeeld vanaf de Cuneratoren.

Deze zaak is al lang een doorn in het oog van ons vereni-gingslid de heer J.Th.M. Mom, die dit plan ter diskussiewil brengen door met een "historisch verantwoord" tegen-plan te komen.

Zijn plan hinkt voornamelijk op twee gedachten:

- Geef Rhenen weer het karakter terug van een vestingstad-je aan de Rijn en bouw hierbij de zuidoostelijkeThijmenstoren aan het Keldermanspad weer op

- Graaf voor een deel de oude stadsgracht weer uit vooreen jachthaven annex schaatsbaan/visvijver.

Deze jachthaven zou door een smal kanaal met de Rijnverbonden kunnen worden (zie Afbeelding). De financieringzou voor een deel kunnen komen uit bouw van luxe apparte-menten tegen de helling van de Buitenomme.

Dit alternatieve "plan Mom" heeft inmiddels het nodigein Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geensterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkthet plan weinig schade aan onze laatste overgeblevenhistorische monumenten toe te brengen.

A.J. de Jong

Page 4: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

DE GESCHIEDENIS VAN DE MARKANTE WATERTOREN "DE KOERHEUVEL"TE RHENEN

Nu "De Koerheuvel" de laatste tijd zo in de belangstellingstaat en het de vraag is of dit markante nog een langetoekomst toebedeeld is, heeft men mij als kleindochter vande man die de opdracht gaf "De Koerheuvel" te bouwen,,gevraagd het een en ander over deze Rhenense watertoren enhaar voorgeschiedenis te vertellen. Ik zal daarbij hele-maal bij het begin beginnen.

Mijn grootvader Willem de Haas (geb. Heteren 9.3.1873)vertrok op 26 september 1891 naar Aken om daar elektro-techniek te gaan studeren. Rond 1900 begon deze als pasafgestudeerd elektrotechnisch ingenieur een elektrici-teitsbedrijf te Rhenen. In die tijd waren elektriciteits-en waterleidingsmaatschappijen nog geen gemeentelijke ofprovinciale aangelegenheden, maar privebedrijfj es dieontstonden op initiatief van particulieren.

De eerste klus waar Willem de Haas zich in Rhenen voor inging zetten was het zorgen voor elektrisch licht in deCunerakerk. En dat brandde voor het eerst met kerstmis in1901.

In 1907 was het elektriciteitsbedrijf zo groot geworden,dat er "stoom over" was. Dat was voor mijn grootvader hetstartsein om ook een waterleidingbedrijf op te richten,want hij kon het water pompen met zijn eigen stoom.

De elektrische centrale die onder aan de Buitenomme wasgevestigd (zie Afb. l en 2; het gebouw staat er nog) werdtevens pompstation. Er werden twee grote blokken beton inde grond aangebracht (Ref.l) van ieder vier bij viermeter. Die waren nodig om de twee loodzware Deutz gasgene-ratoren, waarmee de dynamo's voor de pompen werden aange-dreven, staande te houden.

Het grondwater in Rhenen was destijds zo zuiver, dat hetzonder het te filtreren op het net gepompt kon worden.Zelfs in die tijd was dat een grote uitzondering.

Page 5: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.l. De elektriciteitscentrale annex waterleidingbedrijfaan de Buitenomme anno 1929 (Fotokollektie RhenenJ.Th.M. Mom).

iïJs---

Afb.2. Plattegrond van het elektriciteits/waterleiding-bedrijf Anno 1912 (Gemeentearchief Rhenen).

Page 6: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

De eerste huizen die op de waterleiding werden aangeslotenwaren enkele in aanbouw zijnde villa's aan de noordkantvan de Herenstraat (o.a. het huis waar wijlen dokterStegeman vijfendertig jaar lang woonde).

Er was ook een watertoren nodig. Zo kwam er eerst eenwaterreservoir op palen op het hoogste punt van deAchterbergsestraatweg. Al snel echter was de capaciteitvan dit watertorentje te klein en besloot Willem de Haasin 1922 tot de bouw van een nieuwe watertoren (zie Afb.3)met een zevental drukketels van 25 m elk. Deze ketelswerden per trein aangevoerd vanuit Duisland en met paarden wagen naar de plaats van bestemming gebracht (Afb.4).

Afb.3. Watertoren "met kantelen" bovenaan de Achterbergse-straatweg in opbouw Anno 1922 (Fotokollektie RhenenDr. H.P. Deys).

Page 7: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.4. Aankomst op het station te Rhenen van een drukketelbestemd voor de watertoren, Anno 1922 (Fotokollek-tie Rhenen Dr H.P. Deys).

De nieuwe watertoren was zodanig gekonstrueerd, dat mijngrootvader vanuit zijn slaapkamerraam op de Herenstraat deniveaumeter van het water in de gaten kon houden. Dezecapaciteitsuitbreiding was mede noodzakelijk om het nieuweVreewijk van water te kunnen voorzien.

In de dertiger jaren werd deze watertoren echter ook weerte klein en Willem de Haas dacht na over hoe een groterexemplaar er uit zou moeten gaan zien. Hij besloot om ereen gebouw van te maken dat voor meerdere doeleindengeschikt zou zijn. Het moest een watertoren worden met eenhotel/cafe/restaurant erin, en omdat de toren op hethoogste punt van Rhenen gebouwd moest worden (om voldoendedruk op het systeem te houden) waren er meteen al plannenom er tevens een uitkijktoren van te maken.

Page 8: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.5. Schets van watertoren "De Koerheuvel" op basis vanhet ontwerp van architect H. van Hoogdalem, Anno1935 (Gemeentearchief Rhenen).

Page 9: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Zogebeurde het dat de Rhenense architect H. van Hoogdalemvia via van de plannen te horen kreeg. Deze ging onge-vraagd aan het tekenen en maakte een ontwerp voor eenwatertoren/hotel/cafe/restaurant/uitzichttoren (Afb.5).

Hij ging met zijn tekeningen naar Willem de Haas en vroegwat deze er van vond. Mijn grootvader, die altijd ver-schrikkelijk druk was en een overbezette agenda had, wasblij dat hij het ontwerp voor "zijn" toren op een presen-teerblaadje aangeboden kreeg. Bovendien was hij ergenthousiast over hetgeen Van Hoogdalem getekend had. Enzo werd besloten dat deze toren gebouwd zou gaan worden.Sindsdien circuleert in de familie het grapje dat DeKoerheuvel "aan de deur gekocht is".

Op de "Koerheuvel", een heuvel welke die naam al droegvoor dat er ooit iemand van een watertoren op die plekhad gehoord, werd in 1935 begonnen met de bouw.

De Nijmeegse aannemer "Betonijzerbouw Roeien & Heine"(zie Afb.6), en de meest moderne materialen voor die tijdwerden gebruikt. De vloeren bijvoorbeeld werden gemaaktvan een voor die tijd nieuw produkt uit Italië, en erkwamen Italianen speciaal voor naar Rhenen om de vloerente storten.

De Koerheuvel kreeg een betonnen skelet om het zwarewaterreservoir van 600 m te kunnen dragen. De meestevan de betonnen pilaren zijn in de muren weggewerkt.Enkele pilaren staan in de zalen en vallen door hunaankleding in de sfeer van de zalen nauwelijks op (Afb. 7en 8) .

Het betonnen waterreservoir bevindt zich boven de hotel-kamers. De bodem van het reservoir bestaat uit meer daneen halve meter dik waterdicht beton. De etage preciesonder het bassin en boven de hotelkamers werd de "lekzol-der" genoemd. Deze etage was ongeschikt voor gebruik omdater kondenswater lekte. Later heeft mijn grootvader debodem van het reservoir dusdanig laten isoleren, dat ergeen kondens meer lekte.

Page 10: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.Ga en 6b. Watertoren "De Koerheuvel" tijdens de bouwin 1935 (Fotokollektie fam. De Haas) .

Page 11: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.7 en 8. Het "bruine" interieur van café/restaurant"ÖP TfOAl-Viamrol ""De Koerheuvel".

Page 12: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.9. "De Koerhevrrel" op de dag van de feestelijkeopening in mei 1937 (Fotokollektie Fam. De Haas)

Page 13: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

De naam lekzolder veranderde in zolder en werd latergebruikt voor het drogen van de was van het hotel enals rekreatieruimte voor de hotelgasten.

In 1937 was de bouw van De Koerheuvel voltooid en vondin mei van dat jaar de officiële opening plaats. Zeer veelgenodigden, waaronder burgemeester Van Hardenbroek, warendaarbij aanwezig (Afb.9, 10 en 11). Natuurlijk kreeg hethele gezelschap een uitgebreide rondleiding door de toren.Zo ging men met de lift naar het waterreservoir. Voor déliefhebbers was daar de mogelijkheid om om het helereservoir heen te lopen. Vervolgens werden de heren(dames waren daar kennelijk niet bij) uitgenodigd om meete gaan naar het eerste balkon en naar de uitzichttoren,waar men bij helder weer kon genieten van een uitzichtover zeven provinciën (Afb.12)!

Afb.10. Maaltijd in veband met de feestelijke opening vanDe Koerheuvel. Zittend v.r.n.l. de heren H.SchaarsD. Leccius de Ridder, staand architect H. vanHoogdalem en J.de Haas. Naast Mevr. Van de Polzit Willem de Haas.

Page 14: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb. 11. Directie en commissarissen van de N.V. Waterlei-ding Maatschappij o.a. D.F. de Haas, W. de Haas,D.L. Leccius de Ridder, Burgemeester Van Harden-broek, M.C. Philipse en H.Schaars.

Afb.12. Uitzicht vanaf De Koerheuvel Anno 1937.

Page 15: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Ongetwijfeld hebben velen daar met een zekere trotsbovenop die toren gestaan. Ik denk aan de architekt,de burgemeester en mijn grootvader (de commissarissen vande waterleiding). Behalve een watertoren was Rhenen immerseen uniek gebouw rijker geworden. Uniek vanwege de apartevormgeving met die wonderlijke "heksenhoed" er bovenop.

Uniek was de watertoren ook vanwege het feit dat er eenhotel in gevestigd was en dat er mensen in woonden; zowoonde er de pachter van het hotel de heer Van de Polmet zijn gezin (Afb.13). Voor zover ik weet is er inNederland geen enkele andere watertoren die voor meerderedoeleinden geschikt is of was (Red. Belvédère inWageningen?). Des te triester wordt het te bedenken datmen nauwelijks 52 jaar na de bouw van de Koerheuvel alweer het woord slopen heeft laten vallen. Sterker nog:de grote ronde serre, die aan het gebouw zat, en enkelebijgebouwen, waaronder de keuken aan de achterkant, zijnal gesloopt!

Afb.13. V.l.n.r. Fam. Van de Pol, de eerste pachters vanDe Koerheuvel, J. de Haas en moeder T. van Breda.

Page 16: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

u u il o n ii n u

simBBffl f

Afb.14. Tekening van het nog bestaande torenmassief enplattegrond van de begane grond van de Koerheuvel(Gemeentewerken Rhenen).

Page 17: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Sinds l november 1989 is de watertoren als zodanig nietmeer in gebruik en al wat langere tijd zijn het hotel enhet restaurant gesloten. Met haar dichtgemetselde engetimmerde ramen en deuren en met haar vele gesneuvelderuiten ziet De Koerheuvel er bepaald mistroostig uit.

Ik wens Rhenen toe dat er toch een nieuwe bestemminggevonden wordt voor het gebouw en dat de Koerheuvel nogvele jaren rechtop zal blijven staan (Afb.14).

Tot slot nog enkele "wetenswaardigheden voor de geïnte-resseerden:

- In tegenstelling tot andere watertorens was deKoerheuvel voor iedereen toegankelijk. Ieder diebelangstelling had kon vroeger voor f 0,15 hetreservoir bezichtigen en de uitkijktoren op (Afb.15).

- Er zit geen koperen bak in het waterreservoir. Hetbassin bestaat alleen uit waterdicht beton.

Afb.15.

Page 18: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

- De lift loopt tot op hoogte van heet eerste balkon.Vandaar af is er een wenteltrap naar de uitkijktoren.

- Op de begane grond bevindt zicht onder andere eenconversatiezaal, een eetzaal, een berging, een koelkameren (vroeger) de keuken en de serre.

- Op iedere verdieping bevindt zich een grote hal waar dedeuren van de hotelkamers op uitkomen.

- Het reservoir had een overloop, een afvoer, die er voorzorgde dat er geen ongelukken konden gebeuren door eente hoog waterpeil in het bassin.

Mevr. Geerteke de Haas

GEGEVENSBRONNEN,o.a .

1. Dr. H.P. Deys, Achter Berg en Rijn (1981), p. 182 en183.

2. Gegevens verstrekt door Jan de Haas (geb. Rhenen 13.8.1903) te Rhenen, incl. fotoverzameling Fam. De Haas.

3. Gegevens verstrekt door de dienst Gemeentewerken teRhenen.

HOTEL RESTA

„DE KOERHEUVEL'C. .. 4 POL

TEL. K 8376-135

RHENEN

HOTEL . RESIA

„DE KOERHEUVEL

Koer heuvelweg 5,RhenenTel. (08370) 24 35Erpl. Mij.: M.C. Vahr' - l

Dit. A. S,„,vc„l,crs'Iel. ( O H W f . ) 2-( 35

RII tNEN

Page 19: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

ORGANISTEN EN HUN ORGELSPEL

In het jaar 1755 was Willem Johannes Stefanus Engelbronnerorganist in de Cunerakerk. We zullen zien dat Engelbronnerniet zomaar een organist was.

In het Politieboek vinden wij het volgende over hem ver-meld:"1.12.1755: "Door Den Hr. Borgemr. Smissaert ter verga-deringe voorgebracht zijnde dat den organist Engelbronnersig eenige reijsen in 't spelen op den orgel seer onstig-telijk heeft aangesteld, nadien denselven so schielijkspeelden dat niemand van de gemeente konde medesingen.En dat denselven ook onlangs wanneer den voorsanger Bone-bakker neffens de gemeente met singen uijtscheiden alsoden Heer Predikant Menso klaar was, denselve egter nogeen veers bleef spelen, niet tegenstaande de HeerBorgemr. Smissaert hem deede seggen van uijt te moetenscheijden".

Engelbronner kreeg een reprimande en werd verzochtvoortaan de maat te houden. En inderdaad onze organistlijkt z'n leven gebeterd te hebben, want op 18.9.1758 ishij nog steeds organist; tevens wordt hij dan vermeldals klokkenist. Hij verdient daarmee 25 gulden per jaaren moet daarvoor ook het orgel stellen en klaar makenalsmede het stellen en onderhouden van de trommen vanhet horloge op de toren.

Toch is Engelbronner zijn streken niet verleerd. Zovinden we vermeld op 30.12.1765:

"Vermits den organist Engelbronner sig op Sondagavondden l deser, in 't spelen van den 119 Psalm onder denGodsdienst seer onordelijk en tot ontstigting van degemeente heeft gedragen, is geresolveert hem dien aan-gaande te condemneren in een boeten van drie gulden tenbehoeve van den armen deser stad".

Page 20: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Ondanks zijn streken blijft Engelbronner tot zijn doodtoe organist van de Cunerakerk. Na zijn dood werd op29.6.1772 het ambt van organist en klokkenist opgedragenaan de Rector Abram van Loon tegen een jaarlijks trakte-ment van 100 gulden. U ziet de tijden gaan vooruit!

Deze Abram van Loon was op 26.4.1751 aangesteld tot rectorvan de Latijnse School te Rhenen. Hij gaf les in Grieksen Latijn. Als u denkt dat er vanaf dat tijdstip onberis-pelijk orgelspel te horen was in de Cunerakerk, dan heefthet mis!

Op 16.12.1776 werd Van Loon wegens onordentelijk orgelspelop de vingers getikt. Zijn orgelspel was klaarblijkelijkzo slecht, dat op 6.1.1777 hem het ambt van organist werdafgekocht! Doch Van Loon bleef zich ook in het dagelijkseleven onordelijk gedragen. Dit ging zo ver, dat op8.10.1779 zijn familie verzocht werd hem naar elders tedoen verhuizen, evenwel met behoud van een traktement van50 gulden per jaar.

Op 6.1.1777 volgde Willem van Daalen Van Loon op alsorganist en klokkenist. Van Daalen was reeds vanaf11.3.1776 adjunct organist en klokkenist. U zult begrijpendat met een organist met zulk een achternaam er geen valsetoon meer gehoord werd in de Cunerakerk!

Ph.J. van Daal

Page 21: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

RHENEN EN DE ROMEINEN

Wat doet de (amateur)archeologen zo hevig geboeid achterde scherven van de eens zo gehate Romeinen aanlopen?Ik weet het niet. Ergens in ons bloed lijken we deherinnering mee te dragen aan de machtige invloed, diedeze personen vroeger op ons dagelijks leven hebben uit-geoefend; en dat met blijvende uitwerking! Nog altijdnoemt men in een archeologisch verslag eerst de Romeinseen dan pas de inheemse vondsten.

De Romeinen bouwden in de eerste eeuwen van onze jaar-telling een keten van vestingen in ons land ten zuiden vande grote rivieren, die hiermee tevens de grens(limes) vanhun rijk aangaven.

vï* "-

\t«ü TS Wvl~ L__'^_ XX™ • J l :• '» •r 'Bd-t.xïrUN :El'cainbi icenfes.5±r" 7?r«<rrM.*o.

*;-..'Afb.l. Deel van de Peutinger kaart van het Romeinse rijk

met links boven aan de Rijn (Fl.Renus) Noviomagi,Castra Herculis en Carvone (Resteren?).

Page 22: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Van meerdere vestingen zijn de namen en ligging bekend.Voor Resteren liet men nogal eens de naam Carvo vallen,iets wat tegenwoordig terughoudend wordt gehanteerd. Uitopgravingen is gebleken, dat Resteren een Romeins verledenheeft. De nederzetting of vesting zal zoals gewoonlijkdirekt aan de Rijn gelegen hebben; deze Rijn stroomde indie tijd een stuk zuidelijker dan tegenwoordig (zieAfb.l). De heuvelrug bij Rhenen lag daar ver vandaan enwerd omspoeld door een minder belangrijke stroom.

Hypothesen:1. Wanneer de veronderstelling juist is dat de Romeinenten noorden van hun grens een strook grond tot niemands-land verklaarden, een soort bufferzone naar de vijand toe,dan lag de heuvelrug (nu bij Rhenen) in zo'n gebied.De 50m meter hoge Grebbeberg zal de Romeinen hebbenvoorzien in hun behoefte aan veiligheid.

2. Op deze Grebbeberg kon een uitkijkpost worden opgerichtmet eventueel een kampement. Op de kleigronden beheerstende vestingen de veiligheid in de richting van het water,maar op de hoogten kon men de eventuele vijandelijkebewegingen gadeslaan en en de doorgang noord-zuid beletten.Willem J.H. Willems spreekt met betrekking tot Rhenen overeen "tussenstation", een "intermediate post"(zie ref.1).Reeds bij hun aankomst aan de overkant van de Rijn troffende Romeinen op de oostzijde van de Grebbeberg een zand-burcht aan (zie Afb.2).

3. De archeologe Monique Krauwer vertelde in haar lezingte Rhenen op 15 januari 1989, dat men tegenwoordig demening is toegedaan, dat de walburcht of "schans" op deGrebbeberg reeds in de Ijzertijd opgeworpen kan zijn.In dit geval zou deze wel eens de grootste in Europaovergebleven schans uit die tijd kunnen zijn.

Hier lukte het de Romeinen misschien met seinen kontaktte onderhouden met de overkant van de rivier, daar waardeze de hoge kant het meest naderde, namelijk bij deSpees. Of komen bovenstaande veronderstellingen slechtsvoort uit loze fantasie?

Page 23: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.2. Luchtfoto van de Grebbeberg met de hoornvesting-werken. Links is duidelijk de halvemaanvormigewalburcht te zien.

Meerdere mensen hebben in de loop van de tijd hun gedach-ten hierover laten gaan. Zo spreekt in 1803 JohannesHusthoff als zijn vaste overtuiging uit, dat de walburchtin het jaar 10 v. Chr. door de Romeinen was gebouwd (zieAfb.3).

Meer reëel voor ons lijkt de opgraving in 1834 bij deburcht, verricht onderleiding van Prof. C.J.C. Reuvens,waarbij Romeinse voorwerpen werden gevonden (Ref.2).Helaas werd vroeg-middeleeuws aardewerk in die tijd nogwel eens voor Romeins aangezien.

Page 24: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

D E N

I N H O U D E N U I T L E G G I N G E

V A N - !

'sK O N I N GS' T A F E L ,Op den H O O G Ë N B E R G op Tiet Eind van de S C H A N S ,

Die Gcbouiud is van de ROMYNEN, 10 Jaar voor CHRISTUS Geboorte.

'e KONINGS TAFEL is geboruvd door Fredrik de Groots, Koning vanJn 'c Jaar 1631 hebben daar 6 Koningen mee lietn gefpysc, na-

mentlyk: Willem de Derde, Koning van Engeland, de Koning vanZweden, Jacobus de Vierde, Koning van Engeland, de Oude KoningvanPrtiiifsn, Lodewyk de Veertiende, Koning van Frankryk, voor 132 Jaar.Aldaar kunnen gezien worden 150 Steden en Dorpen, als mede 3 Rivieren,als: Rhyn, Maas en Waal, en veel fchoone Gebouwen. Die lust engenegenheid heeft om dit groot en heerlyb Gezicht te aanfcliouwen, komeop de Plaats daar van den Ondergetekende 19 Jaar aanwyzinge gedaanheef:, bereikende thans den Ouderdom van 82 Jaar, en blyf'c nog ileeds aan-wyzinge zoo lang ik in deze (taat ben.

Waar mede ik ben met alle agting

G R E B B E JOHANNES^' . HUSTHOFF.den 14 May 1803.

Afb.3 .

De heer W. Pleyte, in 1868 conservator van het Rijks-museum voor Oudheden te Leiden, vond in een kinder-crematiegraf een grote versierde Terra Sigellata kom eneen bronzen vergiet; beiden van een Romeinse importmakelij(zie het schitterende platenboek van Pleyte, Ref .3) .De vindplaats lag ten westen van Rhenen.

Page 25: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

In de omgeving van deze vondst ontdekte Peter Rijks in1985 grote fragmenten van een versierde Terra Sigellataikom en een plaatje van bronsbeslag. Ook de crematierestenontbraken niet. De pot werd door de Rijksdienst van hetOudheidkundig Bodemonderzoek (R.O.B.) geheel gerestaureerd(Ref.4). Datering circa 200 n.Chr., Trier. Even later werdhier nog een bronzen leeuwekopje gevonden. Men kan hier inde buurt een Romeins grafveldje vermoeden. Het is goedechter dat men zich wel realiseert, dat een graf metRomeinse inhoud nog geen graf van een Romein behoeft tezijn.

Losse aardewerk vondsten bleven niet alleen beperkt tot deoostzijde van de heuvelrug, zoals blijkt uit genoemdevondsten ten westen van Rhenen. Over de gehele heuvelrugverspreid is Romeins aardewerk aangetroffen. Zelf vond ik,op een lager gelegen terrein in het noordoosten, in een"afval"putje onder andere Romeins importaardewerk in situ(in de oorspronkelijke ligging). Tijdens de vroeg middel-eeuwse opgraving te Eist(U) werd 5e eeuws Romeinsmateriaal gevonden. Op Remmerden kwamen zeer kleinen vroeg-middeleeuwse en Romeinse scherven voor, vlak bij de auto-weg. Tijdens de uitvoering van de riolerinswerken bij het"Engelse kerkhof", kwam er een Romeins dakpanfragment naarboven.

Losse Romeinse muntvondsten zijn bekend van Remmerden, deDonderberg en van de Koerheuvel. Ook zijn er naast TerraSigellata in vroeg- middeleeuwse grafvelde te Rhenen enEist(U) Romeinse muntjes gevonden, die als hangertje zijngebruikt. Romeinse vondsten uit de stad Rhenen echterzijn, meen ik, sporadisch voorgekomen (bij de kerk enuit de Weverstraat o.a.).

'Tenslotte komen we toe aan het enige bekende geval,waarbij niet alleen Romeinse scherven, doch tevensduidelijke bewoningssporen werden gevonden. Dit was hetigeval bij de opgraving naast het huis van de heerB. de Kroon te Rhenen, in 1967 (zie Ref.5).

Page 26: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Toen de werklui, tijdens het graven van een bouwput bijdiens huis opvallend veel potscherven op de schop kregen,werd de heer A.P. de Kleuver erbij geroepen. Deze toog,versterkt met de graafploeg van het museum Flehite uitAmersfoort en enkele A.W.N.-ers, aan het werk.

Onder een akkerlaag van een halve meter, vond men bewo-ningssporen, te weten afvalputjes, paalgaten en hutten-leem. Alle vondsten leken op een Romeins-inheemse bewoningte duiden. Van de Romeinse vondsten melden we: glas, TerraSigellata, ruw grijs en geel aardewerk en brokjes brons.Als echte "nederzettingsvondsten": een fragment van eenmaalsteen (van bazaltlava), een slijpsteen, botten enhuttenleem. Van de circa 500 scherven, waren er 20Romeins. Van de overige, handgevormde, schreven was circa25 procent versierd.

De inheemse pottenbakkers waren buitengewoon vindingrijkmet de vorm van de potten, als ook met de erop aange-brachte decoraties. Zij versierden door middel van vinger-en nagelindrukken het aardewerk met geometrische figuren,wratmotieven, golflijnen en driehoeken.

Interessant ook is het feit, dat er ter plaatse bewoningis geweest omstreeks 200-400 n. Chr., boven de limes(Romeinse grens) dus. In kringen van archeologischeexperts is er mogelijk meer bekend over de kontaktentussen boven en beneden de Rijn in die tijd.

Het op de heuvelrug gevonden importaardewerk kan ook viahandel of als beloning van de Romeinen verkregen zijn.Ook kan er na de val van het Romeinse rijk aardewerk naarboven de Rijn zijn gebracht, afkomstig van de "Bataven",een naam die letterlijk de "Beteren" betekent; zij kendennamelijk hoge koninklijke rangen(zie Ref.6).

Het zal misschien de moeite lonen de doorwaadbare plaatsenin de rivier eens op vondsten te onderzoeken, in hetbijzonder daar waar de huidige Rijnloop nog het meestsamenvalt met de oude stroom.

Page 27: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Tot besluit zou ik ieder, die een andere mening koestertover de bovengenoemde kwesties, willen verzoeken ons ditvooral te laten weten. Men kan in het streekmuseum "HetRondeel" te Rhenen Romeins aardewerk uit de omgevingbestuderen.

Lot Delfin

GERAADPLEEGDE LITERATUUR

1. Willem J.H. Willems, Berichten R.O.B. No.34 (1984).

2. Prof. Dr. W. van Iterson, De Stad Rhenen, p. 182,198.

3. Platenboek van Peyte.

4. Drs. W.J. van Tent, Jaarverslag R.O.B. 1985, p.129.

5. Prof. Dr. W.A. van Es, Berichten R.O.B. No. 18 (1968).

6. Prof. Dr. W.A. van Es, De Romeinen in Nederland, p.171.

Page 28: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

MUSEUM OF OUDHEIDKAMER

Van oudsher draagt onze, nu historische, vereniging hetwoord "oudheidkamer" in de naam en dat is historischgegroeid. Voortgekomen uit een "Oudheidkamer (de titel diein de vorige eeuw praktisch alle plaatselijke oudheid-kundige verzamelingen droegen) had ze ook naar plaats envorm recht op die naam.

Zo verzamelde men alles wat men van belang achtte in eenbepaalde ruimte, "kamer", om er later nog eens naar tekunnen kijken, vooral als in de loop der jaren voorwerpen,beroepen of toestanden in onbruik waren geraakt. Dat koneen aardige verscheidenheid geven en men moet er de vele,nog bestaande oudheidkamers maar eens op aanzien, om teconstateren, dat het vaak een ongecoördineerd allegaartjewas, vaak leuk, maar ook veelal een verzameling stofnesten.

Zo nu en dan is er een verzameling van werkelijk histo-rische waarde uit voortgekomen of overgebleven, bijvoor-beeld zoals het tabaksmuseum bij onze buren, of een oudevisserijcollectie of een stel niet meer gebruikt gereed-schap, misschien een veenmuseum in Veenendaal. Veelalhangt het af van het "historisch gevoel" van de plaatse-lijke bevolking en van de betrekking die men heeft totvoorwerpen of gebeurtenissen.

Van een Rhenenaar-van-geboorte kan men een "warm" gevoelverwachten voor hetgeen geweest is. De herinnering kanprettig, maar voor oud-bewoners van onze stad dikwijlsbitter zijn. Niet voor niets heeft men '40 en '45 mee-gemaakt. Maar dat men naar het verleden teruggrijpt blijktonder andere uit het grote succes dat de boeken van Deyshebben. Men herkent er het eigen leven en dat van anderenin. Maar, en dat is wel tekenend voor onze stad, om erzelf iets mee te doen, er zelf aan mee te werken dat ervan die oude herinneringen tastbare zaken overblijven,daar moet men bij de doorsnee-Rhenenaar (wie is dat?) nietmee aankomen. Zo ver gaat hij dan niet. Daarom is eenechte oudheidkamer in onze stad nooit van de grond gekomen.

Page 29: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Wat men in vroeger tijd verzamelde was echt niet "uit debevolking", waar werd bijeengebracht door mensen dieverder in de historie keken dan naar een oud spinnewiel,een stuk tabaksgereedschap of de wieg van een der nota-belen. Al 80 jaar geleden waren de prehistorie en devroege Middeleeuwen onderwerpen, die een klein deel van debevolking boeiden, en als daar iets van te voorschijn kwamwerd het bewaard op de zolder van het stadhuis, in de kel-der van de vinder en later in een oud gebouw, de zogenaam-de "Brakken". Men kent het nog wel, die oude vierkamerwoning in de Molenstraat, die aan "Het Rondeel" voorafging.Dat was geen oudheidkamer, maar een verkapt museum;bescheiden, primitief, maar weinig overzichtelijk en hetwaren historische vondsten, die het meubilair vormden.

Het was een gelukkige daad van de samenwerkende amateur-historici en het Gemeentebestuur om tot overeenstemming tekomen inzake het beheer van de oudheidkundige zaken, diehet eigendom waren van de "oude" Oudheidkamer. Dat beheerwas nodig, want er is in de jaren voor de oorlog nogalslordig omgesprongen met vaak kostbare zaken. Nu is nota-rieel vastgelegd, dat een beheerscommissie, samengestelduit Gemeente, Provinciedeskundigen en de HistorischeVereniging, toezicht zullen hebben en is het bezit voorRhenen gewaarborgd. De benoeming van een conservator(of-trice) heeft het toezicht bevorderd, en "Het Rondeel" isdus een echt museum. De wijze waarop het bezit wordt aan-geboden geeft de bezoeker een idee van het historichverleden van Rhenen, van zeer vroeg tot latere tijd.

De vondsten uit oude graven en van voorwerpen en muntenuit lang vervlogen tijden, vooral in de regio, mogen denaam van streekmuseum billijken. Als nu op den duur doorfinanciële steun aan de stichting "Vrienden van hetStreekmuseum" de mogelijkheid tot uitbreiding er zullenzijn en komen, kan Rhenen trots zijn op een belangrijke,ook educatieve, attraktie voor jong en oud.

J. Combrink

Page 30: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

JAARVERSLAG 1989

De Historische Vereniging heeft in 1989 een goed jaar gehad.Het ledental kwam boven de 200, terwijl de bijeenkomsten steedsgoed tot zeer goed bezet waren, Met het oog op de hoge porti-kosten bleef ook dit jaar het periodiek beperkt tot een drie-maal verschijnen, terwijl de afzonderlijke convocatie voor eendrietal lezingen tegelijk werden verstuurd.

Het bestuur bleef ongewijzigd en bestaat uit : dr H.P.Deijs,voorzitter; J.Combrink, secretaris; dr A.J.de Jong, penning-meester; H.E.Dekhuyzen, 2e voorzitter; H.B.Gieszen, 2esecr-taris; mw Ch.H.Delfin-van Mourik Broekman, werkgroepen enmw M.Koning-van der Veen, lid.

Er werden weer een 7-tal lezingen gehouden op :wo 18 jan. door dhr Kars over jade-bijlendo 16 febr. door dhr Pol over penningen en vondsten Rhenen !do 9 maart door dhr Combrink over William en Marydo 11 apr. door dhr Deijs over de Armadawo 13 sept. door dhr Van dem Broeke over zoutwo 18 okt. door mw Isings over opgravingen in De Meerndi 14 nov. door dhr Van Alphen over arch.vondsten in Oss

Onder de activiteiten van de werkgroep archeologie moetvooral de opgravingen bij "Van der Spoel" Fred.v.d.Paltshofgenoemd worden. Ons actieve lid dhr J.Mom had hierbij eengroot aandeel, ook wat de publicaties betreft. Jammer dat demedewerking van de autoriteiten niet groter was : er moestnu te haastig gegraven worden. Het komende jaar bestaat ereen kans om het naastliggende terrein archeologisch te onder-zoeken, maar ook dan zullen we een -beter geregeld- beroepmoeten doen op de betreffende aannemer en de gemeente.

Door de Hist.Ver. werd deelgenomen aan een door de ProvincieUtrecht uitgeschreven bijeenkomst van alle historische ver-enigingen in de provincie. We waren vertegenwoordigd doormw Koning en dhr Dekhuyzen en we presenteerden ons met eenshow-bord waarop alle activiteiten vermeld waren.

De bestuursvergaderingen -een 5-tal- verliepen steeds inprettige harmonie en de resultaten waren steeds bemoedigend.We hopen dat 1990 in dezelfde lijn kan voortgaan.

J.Combrink, secretaris

Page 31: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

FINANCIEEL JAARVERSLAG 1989

INKOMSTEN

ContributieCreditrenteEntreegeldenVerkoop prenten etcOpbrengst kraamOranjedag 1989

Saldo 31.12.1988Teveel betaaldecontributie 1989

f 4225,—f 3,74f 7,50f 110,60

f 501,50

f 4848,34f 342,46

f 75,--

f 5265,80

UITGAVEN

Verenigings- enadministratiekosten fZaalhuur fLezingen fKamer van Koophandel fInkoop boekjes RhenenfDrukkerijkosten +periodiek Oud Rhenen f

fSaldo 31.12.1989bank + giro + kas f

f

/fc> /^>->

644,65'490,--500,—61,—225,—

1924,25

3844,903&'-j'-;!ó,:1420,90'! 5-}-^, i<

5265,80

BEGROTING 1990

ContributieEntreegelden +CreditrenteVerkopen beeldjes,

f 4200, —

f 25,—

prenten, boekjes etc. f 200, —

f 4425,—

STICHTING VRIENDEN VAN HET

Verenigingskosten fZaalhuur fLezingen fPeriodiek fBatig saldo 1990 f

f

700, —500,—600,--1900,--725,—

4425,--

STREEKMUSEUM "HET RONDEEL"

FINANCIEEL JAARVERSLAG 1989

INKOMSTEN UITGAVEN

Jaarlijkse contributies/eenmalige bijdragen f 320,— Kamer van koophandel f 61,—Creditrente f 4,05 Administratiekosten f 6,75

Postbanksaldogiro per 31.12.1988

f 324,05 f 67,75Postbanksaldo

f 1545,67 giro per 31.12.1989 f 1801,97

f 1869,72 f 1869,72

Page 32: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Stichting Vrienden van het Streekmuseum "Het Rondeel" : 1989

In 1989, het tweede jaar van de Stichting heeft consolidatiede boventoon gevoerd. Naast de jaarlijkse bijdragen van enigedonateurs, heeft zich slechts een enkele begunstiger voorhet leven gemeld.

De plannen voor een tweede actie om het aantal begunstigersvoor het leven te vergroten staan op stapel. Met name bedrij-ven zullen daarbij benaderd worden.

Enige malen heeft het Stichtingsbestuur overwogen om eenvoorwerp -interessant voor het oude Rhenen- aan te kopen,doch om verschillende redenen is daarvan toch afgezien.

Wel heeft zich in de laatste maanden van dit jaar een gele-genheid voorgedaan een recent gevonden pelgrimsteken vanKunera aan te kopen. Dit niet geheel complete pelgrimstekenis waarschijnlijk afkomstig uit een vindplaats in het gebiedvan de Linge in de Betuwe.

Hieronder volgt de lijst van de in 1989 betaald hebbendebegunstigers, deels voor het leven, deels op grond vanjaarlijkse betalingen.

M.J.D. v. D. te Rhenen jaarl.H.E.D. Rhenen jaarl.A.C. v. G. Veenendaal levenG.J.K. Rhenen jaarl.J.Th.M.M. Rhenen jaarl.S.M. v. O Eist jaarl.J.W.J. B. v. T. Rhenen jaarl.H.L.V. Rhenen jaarl.A.V. - V. Rhenen levenP.S.R.W. Voorst jaarl.

Page 33: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

O U D R H E N E N

Mededelingenblad van de

Historische Vereniging

Oudheidkamer Rhenen en Omstreken

Herdenkingsnummer 1940 - 1990

Negende jaargang

mei 1990

No. 2

De uitgave van dit extra uitgebreide nummer werdmogelijk gemaakt dank zij een donatie van de

Stichting Gebroken Lente te Rhenen

33

Page 34: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Stille omgang op Tweede Pinksterdag, 18 mei 1948 over het Grebbekerkhofdoor leden en familieleden van het voormalig Regiment Infanterie 8 R.I.onder aanvoering van de kolonel Hennink en Rhenens burgemeester Boschvan Rosenthal.

34

Page 35: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Voor 50 jaar

Een halve eeuw scheidt ons van de 10 e mei, toen ons landwerd overrompeld. Een halve eeuw, die ouderen onder onszich herinneren maar de jongeren al reeds als geschiedeniskennen.De gebeurtenissen van 1940 zijn voor hen die er toen bijwaren onlosmakelijk verbonden met Rhenen en de Grebbeberg,die als de linie de overweldigers moest, maar niet kontegenhouden. Ze waren er wel, al die Nederlandse mannen,voor wie het als een plicht gold die veroveraars te stop-pen. Maar ze konden niet, ofschoon ze stand hielden, in deloopgraven, in de Speeslinie bij Ochten en ook op de Berg,langs de flanken in hun houten gevechtsstellingen.Toen ze zich daaruit terug moesten trekken trokken ze debossen in. De loopgraven liggen er nog, en wat er nogaltijd duidelijk aanwezig is, is de z.g. stoplijn, delinie waarvoor het bevel luidde 'tot hier en niet verder',en de Duitsers kwamen niet verder. Die 'stoplijn1 is ernog, tussen de ere-begraafplaats en de bosrand, tegenwoor-dig meestal een maisveld.Als dat terrein spreken kon, zou het getuigenis afleggenvoor al diegenen, die daar gestreden hebben. De strijd omde Grebbelinie is betrekkelijkerwijs een van de bloedigsteen zwaarste uit de gehele oorlog genoemd. Dat slagveldligt er nog altijd. Rijdende of lopende langs ereveld enbossen passeren we die open plek en gedenken telkens weerhoe daar gestreden is voor een rechtvaardige zaak: devrijheid van Nederland, en we gedenken in eerbied dieallen die daar hun leven geofferd hebben.

J.C.

35

Page 36: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Leden van de Luchtwachtdienst in functie op de Koerheuvel: v.l.n.r.

Ernst de Rhoter, Jo Baars, Johan Klaassen en Ule van Waveren. Voorjaar

1940.

36

Page 37: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

DE LUCHTWACHTDIENST TE RHENENen enkele andere organisaties

Het was na de Eerste Wereldoorlog duidelijk, dat het eindevan oorlogsdreigingen nog niet geweken was. Zo werd reedsomstreeks 1918 de Bijzondere Vrijwillige Landstorm opge-richt. Taak was handhaving of herstel van de openbare ordeen rust in vredestijd. Bij een mobilisatie van de Land-storm werden nieuwe, zuivere militaire verhoudingen vankracht zoals krijgstucht en krijgswetten en de militairehiërarchie werd van toepassing. Er bestond een nauwerelatie met de vrijwilligers van de Korpsen Motordienst,Vaartuigendienst, Spoorwegdienst en Luchtwachtdienst. DeLuchtwachtdienst werd bemand door vrijwilligers, burgers,die dus onder het militaire gezag vielen. Doel was hetdoorgeven van waarnemingen op militair gebied, voorname-lijk betreffende bewegingen in de lucht. Ze bezatenkarabijnen, maar ze hebben er nooit mee mogen lerenschieten. Commandant was Tino Deen, later opgevolgd doorJan Meijer, de schilder.

Naast de Luchtwachtdienst bestond er nog de Luchtbescher—mingsdienst, een burgerlijke organisatie die onder deBurgemeester viel en tot doel had het nemen van maatrege-len in geval van oorlog, zoals bescherming van de burger-bevolking en evacuatie. Deze was opgezet door de Neder-landsche Vereeniging voor Luchtbescherming en door deMinister erkend als de enige algemene landelijke vereni-ging voor luchtbescherming. Het betrof een particuliereorganisatie op het gebied van bescherming van burgerstegen de gevolgen van aanvallen vanuit de lucht. In Rhenenwas een plaatselijke afdeling gevestigd met C.W. Ouwehandals voorzitter en Mr. J. Deen als secretaris. Hoofd van deLBD was Tino Deen, of eigenlijk plv. Hoofd, want formeelwas de Burgemeester Hoofd.In februari 1933 deelde Tino Deen, in zijn functie vanHoofd van de Burgerwacht aan de Burgemeester mede, dat deRhenense Burgerwacht na het in actieve dienst treden vande Luchtbeschermingsdienst Rhenen de post op de Cunera-toren zou betrekken met 2 man, bij de opstellingsplaatsder Luchtwachtdienst 4 man met rijwiel zou stationneren envoor de versterking van de politie 4 man zou aanwijzen.

37

Page 38: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Als Commandant van de Luchtwachtpost Rhenen zegde hij degemeente Rhenen alle steun toe. Voorts had hij contact metde waterleiding, gasbedrijf en PUEM betreffende eventueelverhogen van de waterdruk en eventueel afsluiten van gasen electra bij luchtalarm. De NBM, de busvervoersmaatschap-pij deelde desgevraagd mede, dat men niet zonder meer hetdradennet stroomloos zou kunnen stellen omdat in oorlogs-tijd de verplichting bestond tot vervoer van militairen enoorlogstuig. De PTT zou de telefoon ter beschikking moetenstellen aan de Commandant der LBD en de Burgemeester enalle andere gesprekken zouden moeten worden geweigerd. DePTT ging hier echter, in overleg met het Ministerie, nietop in.Het alarmsein bij een aanval uit de lucht was het luidenvan de zware klok van de Cuneratoren. In die zin werden alvroeg oefeningen gehouden. In 1934 werd door Radio Scheve-ningen bij wijze van oefening ten behoeve van de plaatse-lijke luchtbeschermingsdiensten de seinen 'luchtgevaaraanwezig' en 'luchtgevaar geweken' uitgezonden, dit medein verband met aan de oefening deelnemende vliegtuigen. In1935 werden er oefeningen gehouden met brandweer, RodeKruis en Luchtbescherming, compleet met gasmaskers en al.In 1936 was er sprake van overleg tussen de Rhenense Burge-meester Van Holthe tot Echten, het Hoofd van de Geneeskun-dige Dienst dr. W. Waller, de Commandant der VrijwilligeBrandweer N. Souwerbren, het Hoofd van de OpruimingsdienstW. Zanen, het Hoofd van de Economische Burgerwacht J.Hoving en het Hoofd van de LBD T.A. Deen.In 1937 werden er monsters rondgestuurd van verduisterings-papier en in 1938 vermeldt de correspondentie antitetanus-vaccin, gasmaskers, een motorspuit voor de brandweer, hetaanleggen van verschillende telefoonverbindingen, noodver-lichting, ontsmetting, oefeningen, zandzakken. In aprilvan dat jaar werden er verduisteringsoefeningen gehoudenwaarbij onder andere de veerponten bij Rhenen en Eistwerden stilgelegd omdat deze geen lichten mochten voeren.Bij deze oefeningen waren 7 man beroepspolitie en 264 manhulppolitie betrokken. Er waren toen inmiddels 5 sirenesaanwezig voor het sein 'luchtalarm1. In 1938 heeft Burge-meester d'Aumale van Hardenbroek met een vliegtuig overhet verduisterde Utrecht gevlogen waarna hij er toe geko-men is voor de gehele gemeente Rhenen absolute verduiste-ring voor te schrijven, zonder enige richtlampen.

38

Page 39: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

De heer Westera, de plaatselijke drogist en gepensioneerd

onderluitenant van het KNIL werd Hoofd van de Gasverken-ningsdienst en van de Chemische Dienst. Er werd toen reedsrekening gehouden met aanvallen met brisant- en brandbom-men. H.W. Westera gaf cursussen en oefeningen met hetgasmasker in de nieuwe gaskamer.In 1938 werden aan een zevental Rhenense bedrijven richt-lijnen bedrijfsbescherming uitgereikt.In augustus 1939 werd door de Minister van BinnenlandseZaken telegrafisch dringend aanbevolen de radioluister-dienst en de uitkijkposten van de luisterdienst en LBD totwederopzegging te doen functioneren. Een Noordpijl, aan-wezig op de gashouder (toen aanwezig) aan het Paardeveld,werd verwijderd. Een voorstel van Burgemeester Van Kuijkvan Veenendaal aan zijn Rhenense ambtgenoot met het voor-stel, een gemeenschappelijke regeling te treffen en dezorg voor de luchtbescherming van een deel van de gemeenteRhenen aan Veenendaal toe te vertrouwen werd afgewezen.Rhenen ging hier niet op in, mede n.a.v. een waarschuwingvan de gemeenteopzichter, rekening te houden met eventueleannexatieplannen van Veenendaal! Ook T.A. Deen adviseerdeniet in te gaan op de voorstellen maar de bestaande rege-ling m.b.t. brandblussen te handhaven.Medio Mei 1939 deelde de Burgemeester aan het secretariaatvan de Subcommissie Centraal Ziekenhuis te Zeist mede, datin Rhenen 2 gediplomeerde verplegers en een verpleegsteraanwezig waren en 19 door het Nederl. Roode Kruis opgelei-de EHBO-gediplomeerden. In juli waren de volgende artsenin de gemeente gevestigd:

dr. W. Waller, die alleen de armenpraktijk waarnam, hijwas tevens Hoofd LBD afd. Geneeskundige Dienst

dr. C.J. van Kerkwijk, piv. Hoofddr. C.H. Paris, officier van Gezondheiddr. G.A. Bas, ,, ,,dr. J.J. Berdenis van Berlekom, rustend arts die zich bij

de LBD had opgegevendr. F.C.H. Commerell, rustend arts die zich i.v.m. zijn

hoge leeftijd niet had opgegevendr. F.G. v.d. Berg die zich als chirurg had opgegeven

39

Page 40: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Achter Garage v.d. Horst aan de Herenstraat in het voor-malig speelterrein aan de Weverstraat, en bij het Rusthuiswerden 'gezien de gespannen omstandigheden en t.b.v. bevei-liging van de burgerij tegen luchtaanvallen' schuilloop-graven gereed gemaakt. In april '39 kreeg de Burgemeesterinzage in de lijst van personen, die in de gemeente eenradiotoestel bezaten, dit i.v.m. eventueel requireren vandeze toestellen in tijden van luchtgevaar. T.A. Deen vroegaan B en W om een localiteit voor het geven van lessen aanleden van de Luchtwachtdienst. Er waren toen 39 helpstersaan het Rhenense Rode Kruis verbonden.De gemeente Rhenen was volgens KB van 1936 in de TweedeGevarenklasse ingedeeld. T. Deen schreef aan de Burgemees-ter van Rhenen dat hij het onmogelijk achtte, voor de toe-gezwezen 300 gulden, dus nog geen 4 et per inwoner, eenLBD te organiseren. 'De gevaren, welke Rhenen bij lucht-aanvallen te verwachten heeft, zijn niet denkbeeldig. Deverdedigingswerken aan de Grebbe worden dag in dag uitmeer uitgebreid, zoodat Rhenen hoe langer hoe meer eenobject voor vijandige vliegtuigen wordt'. Noodzakelijkwaren: voorlichtingsmateriaal bevolking, inrichting blok-brandweer (emmerspuiten, zandzakken), verbandmateriaal,ontsmettingsinrichting, beschermende kleding, gasverken-ners, opruimings- en herstellingsdienst, een batterij-radioestel Philips voor f 147,50 of f 195,=. Het overgaantot de aanleg van 3 pompputten, het maken van model schuil-loopgraven bij de drie scholen, het uitbreiden van het aan-tal transportmiddelen voor vervoer van gewonden en gaszie-ken, het oprichten van een noodziekenhuis, het inrichtenvan een hospitaal voor verpleging van gaszieken enz. DeBurgemeester schreef in een brief aan de Inspecteur voorde Bescherming van de Bevolking tegen luchtaanvallen datRhenen, uit een strategisch oogpunt, bij eventuele lucht-aanvallen aan grote gevaren zou blootstaan in verband metde 'ligging aan de Rijn en de aanwezigheid van een spoor-brug terwijl de gemeente bovendien gelegen is in de verde-digingslinie. Aan de LBD waren toen 300 personen verbon-den.

In september werd medegedeeld dat de radiopost van deluisterdienst van de gemeentelijke luchtbeschermingsdiensttot nader order niet behoefde te functioneren. In decommandoposten behoorde echter steeds enig personeel aan-

40

Page 41: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

wezig te zijn. Ook de uitkijk- en luisterposten moesten

blijven functioneren. Rhenen bezat toen: l personen-brandweerwagen met brandweer- materieel voor aansluitingop de waterleiding.In Rhenen, Eist en Achterberg stonden 8 brandweerwagen-tjes, voorzien van standpijpen, kraansleutels, straalpij-pen e.d. Rhenen bezat toen 1000 m vlasslang en 60 m gummi-slang. In Eist was 200 m vlasslang aanwezig, in Achterberg425 m vlasslang en een aanjager. Verder beschikte men nogover l baby motorspuit, in sept. ontvangen t.b.v. de LBDen als oud materieel had men nog l aanjager en l handbrand-spuit.In febr. '40 werd een Luchtbeschermingsplan vastgesteld.De Luchtbeschermingsdienst werd in opdracht van de Duitsebezetters op dezelfde voet voortgezet. Het Duitse legerwerd opgedragen zich niet in deze plaatselijke organisa-ties te mengen.

Ook was er nog de Burgerwacht, een burgerorganisatie,gericht tegen staatsondermijnende en revolutionaireactiviteiten waaronder ook het Communisme werd gerekend.De Burgerwacht is omstreeks 1918 opgericht in de tijd datTroelstra politiek actief opereerde en deze wacht was dusuitsluitend gericht tegen een gedacht intern gevaar. Debeide eerdergenoemde organisaties waren zuiver gerichttegen een Duitse aanval, hoewel dit toen nooit zo werduitgesproken.In Rhenen was er reeds in 1930 sprake van de Burgerwacht,toen de statuten werden vastgesteld. In 1938 kwam de Wetop de Weerkorpsen tot stand en begin '39 werden er model-statuten verplicht gesteld. De Burgerwacht was bewapend:in 1932 werden er 50 karabijnen omgewisseld voor 50 gewe-ren met bajonet. Het betrof KSO-geweren oud model. In 1933werden er 75 wapenen verantwoord. In 1934 was de meubelfa-brikant Tino Deen commandant, Jan de Haas was secretaris.Er waren ongeveer 50 leden actief. Vanzelfsprekend moestmen politiek betrouwbaar zijn, in 1933 werden werden vanhet lidmaatschap van de Burgerwacht uitgesloten alle per-sonen die lid waren van een fascistische vereniging en zijdie deelnamen aan tot dergelijke verenigingen behorendeorganisaties, aangeduid als 'militie', 'weer', 'garde' ofanderszins. Tot de fascistische organisaties werden gere-

41

Page 42: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

kend:a. de Algemeene Nederlandsche Fascistenbond 'de Bezem' (de

Baarsgroep)b. de Algemeene Nederlandsche Fascistenbond (Haightongroep)c. het Nederlandsch Verbond van Nationalistend. het Verbond van Nationalistene. het Nieuw Verbond van Nationalistenf. het Verbond van Nationaal Solidaristen in N.-Nederlandg. de Nationaal Socialistische Arbeiderspartij (N.S.N.A.P.)h. de Nationaal Socialistische Partij (N.S.P.)i. de Nationaal Socialistische Beweging (N.S.B.)j. de Nationale UnieEnige Rhenense leden hebben begin 1934 bedankt in verbandmet hun lidmaatschap van de N.S.B, (groep Mussert).In 1935 waren er 75 gewapende leden der Burgerwacht, metdaarnaast nog 150 ongewapende leden. In de loop der jarentot aan 1940 schommelen deze aantallen tussen 92 en 65gewapende leden en 62 tot 48 ongewapende. De Burgerwachtoefende regelmatig: er was een schietbaan op Kwintelooyen,toen nog niet afgegraven. Ook vonden geregeld gewestelijkeschietwedstrijden plaats. De wapens, munitie en legergoede-ren moesten in de eerste dagen van de mobilisatie wordeningeleverd.In juni 1940 moest Tino Deen wegens gezondheidsredenen ont-slag nemen, hij werd opgevolgd door C. Smolders maar in dezomer van 1940 werd de Burgerwacht door de Duitsers opgehe-ven. Het uitreiken door de Burgemeester van medailles enherinneringskruisen aan de voormalige Burgerwachtledenwerd door de Duitsers verboden.

De Luchtwachtdienst, naar een verslag van een voormaliglid van deze dienst: Ernst de Rhoter.De leden van de Luchtwachtdienst bestonden uit vrijwilli-gers, burgers, die wel een militair pakje droegen en ookaan de militaire discipline onderhevig waren. Zij werdennauwelijks getraind, een simpele keuring door dr. VanKerkwijk ging aan de aanstelling vooraf. Men was door Deenbij elkaar gebracht, er werd wat geoefend in en op het dakvan de meubelfabriek (de tegenwoordige wijnhandel aan deHerenstraat). Iedereen had in principe een normale baan,gehuwden ontvingen een loonderving, aangepast aan hetgeenmen normaliter verdiende, ongehuwden kregen een zakcentje.De leden van de Luchtwachtdienst kregen tijdens de voor-

42

Page 43: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Tino Deen, corrmandant en Jan Meijer en Ule van Waveren, ledenvan de Rhenense Luchtwachtdienst, op de Koerheuvel, Rhenen 1939.

- - .

als lid van den Luclitbescliermingsdienst,

Page 44: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

mobilisatie gezelschap van de Lichtmeetdienst van deartillerie. Deze gaf aanwijzingen door aan de diverse ge-schutsopstellingen, geplaatst o.a. bij de splitsing van deOude en Nieuwe Veenendaalseweg, bij de Bergweg. Er stondluchtdoelartillerie iets ten zuiden van de Koerheuvel, bijde loopgraven. Deze zijn er de eerste oorlogsdag door deDuitsers weggeschoten. Men zat de gehele nacht te koekeloe-/1ren/ zo'n drie weken voor de inval van de Duitsers. Meteen telefoonlijn stond men in verbinding met het geschut.Als ze dienst hadden zaten er zo'n 2 a 3 man te wachtenonder de spits. Op een statief stond een kijker, wanneermen een lichtflits waarnam kon de afstand worden geschat.Vanaf de Koerheuvel kon men bijna 11 provincies overzien.Willem de Haas, de bouwer van de watertoren, had tegen deoude Hendrik de Rhoter gezegd: 'Reken erop dat dit hethoogste punt van Nederland wordt, met uitzondering vanLimburg. En dan het torentje erop, dat zal heel . watreclame maken'. Tegen Marinus van Waveren zei hij: 'Jehebt de spits mooi met koper bekleed, maar wanneer wordtdie spits nu eindelijk eens groen?' Dat kwam doordat deomgeving te droog was. Pas veel later is de groeneoxydatie-kleur ontstaan.Men moest vliegtuigen kunnen herkennen, er waren boekjesvoor met Nederlandse en Duitse vliegtuigen. In de kijkerzat een schaalverdeling waarmee de hoogte van een vlieg-tuig bepaald kon worden, maar als je de spanwijdte nietkende kon je de hoogte niet bepalen. Men moest de waar-nemingen melden op formulieren: 1) aantallen en 2) soortvliegtuigen (militair, burger, passagiersvliegtuig, jager,bommenwerper), 3) bewolking, de soort bewolking kon helpenbij hoogte-schatting, 4) de richting. Zodra een waarnemingwas gedaan moest de richting worden bepaald en moest ditworden doorgegeven via telefoon naar Amsterdam, Utrecht,Rotterdam, den Haag. Men kon hiermee, via de centrale postin Arnhem, direct worden doorverbonden. In Utrecht zat decommandant, een kapitein Wetter die een herenkledingmaga-zijn bezat.

Tijdens de mobilisatieperiode werden regelmatig Duitsevliegtuigen waargenomen. Er zijn er zelfs enkele, nog voorde Duitse inval, door Nederlandse jagers neergeschoten.Enige dagen later hoorde men op de Koerheuvel dat men hetweer 'goed gedaan' had.

44

Page 45: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Iedereen moest voor z'n eigen boterhammetje zorgen. Erhing een lang touw met een mandje eraan naar beneden, zo-dat de familieleden hierin de maaltijden konden aangeven.Eens moest men weer de watertoren op maar de beheerderV.d. Pol deed niet open. Toen heeft Mr. Deen een ruitjeingeslagen waarna men naar binnen kon.Tegen het eind van de mobilisatie was iedereen zeer gespan-nen. Er zaten, als men dienst had, 5 man paraat. In de ver-te hoorde je soms al een geronk en via de radio hoorde" jede berichten uit Ede of Renkum. 'Jongens, een vliegtuig!'werd er dan geroepen. Wie binnen onder de torenspits zat,zocht dan meteen telefonisch contact. De meeste vliegtui-gen kwamen uit het oosten, soms uit het westen, maar danwaren ze elders ons land ingekomen en reeds waargenomen.Iedereen stoof dan naar buiten om te kijken en meteen werder dan weer doorgebeld. 's Nachts moest je alles op hetgehoor doen, maar alles functioneerde goed en het kloptesteeds al seen bus. Het was spannend maar iedereen vondhet leuk, raden hoeveel het er waren en zo. Men was ookkwaad: 'Wat doen die moffen hier! Zijn 't wel Duitsres,wie zouden 't anders zijn?'Het was er altijd wel ijskoud, daarboven. Men zat er bijeen kacheltje te kaarten of te dammen maar zodra iemandwat hoorde werd iedereen gewaarschuwd, jassen aan, helmenop en daarna gespannen kijken Dit is wel zo'n 7 a 10keer gebeurd.

InvalVader De Rhoter zei eens 'Vannacht gaat het gebeuren'.Iedereen was gespannen. Er stond toen een militaire wachtbij het postkantoor om dit te bewaken. Inderdaad, de 10emei, omstreeks 12 uur verschenen er ontelbare vliegtuigen.De ploeg bestond uit Klaassen, Ule van Waveren, Paul Deen,Jo en Gerard Baars. Maar doorbellen via Arnhem was nietmeer mogelijk, alles was afgesneden. Enkelen zijn toen opZaterdag naar Amerongen gegaan, om van daar uit naarUtrecht te bellen en instructies te vragen. Vrijdagnachtzijn er enkelen naar huis gegaan om dekens te halen, zewerden wel 10 keer aangehouden door Nederlandse soldaten.Het wachtwoord was die nacht 'Scheveningen'. De volgendedag was dit 'schutsluis' en de derde dag 'graafschap'.Toen Ernst thuis kwam was alles al weggehaald door mili-tairen ten behoeve van de Greb. Ze hadden thuis een drogis-

45

Page 46: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

terijtje en hij kon nog wat drop meenemen. Rhenen was toennog niet beschoten.Toen een klap van jewelste. Alles was opeens donker. Hetbleek de eerste granaat te zijn: in de Stationsstraat bijOranje, de slager (nu politiebureau). De brandweer ruktenog uit om te blussen (Hendrik de Rhoter als ondercomman-dant, Wim Rebergen, Roei van Laar en enkele anderen). Zewerden weggezonden door een Nederlandse officier. De restvan de brandweer zat al in Eist, Rhenen was geëvacueerd.Ernst is als de donder naar de Koerheuvel gegaan. Bij dekruidenier Jaan de Groot waren soldaten bezig (met toe-stemming) de winkel leeg te halen. Ernst kreeg er een doosvol chocoladerepen van mee. Paul Deen zei 'Ik heb nog wijnthuis'. Toen is men bij Deen wijn wezen halen, voorts eenstuk rookspek, bij Gijs Lokhorst tegenover dr. Waller wer-den eieren gehaald en men vertrok naar Amerongen.Het effect van de dienst is positief geweest. Het was deenige dienst die voor het doen van waarnemingen bestond.De komst van vijandelijk vliegtuigen werd snel gemeld enook waar ze zaten. Enkele dagen later kregen de postenkaarten van Nederland waarop de vliegtuigbewegingen warenaangetekend. Deze klopten met de doorgegeven mededelingen.

MunitieHoewel de Burgerwacht nooit heeft hoeven schieten, is dehen toebehorende munitie nog van belang geweest. Toen vlakvoor de inval de posten moesten worden ingenomen, kreegMr. Deen opdracht om op de westeruitkijk van de Grebbebergboven de steenfabriek van Leccius de Ridder een geschuts-post in te richten. Van de Hollandse waterlinie ontvinghij 2 stukken 7-Veld (oud model) en 2 zoeklichten. Dezelaatste waren in 1870 voor het laatst gebruikt. Met hetgeschut had men nimmer echt geoefend.Er waren op de post wel granaten aanwezig, doch geen hand-ammunitie. Deen heeft toen enkele manschappen opgedragenom uit het munitiemagazijn van de Rhenense Burgerwacht depatronen op te halen. Zo ontving ieder van zijn 48 mensen20 scherpe patronen ten behoeve van hun karabijnen.

De instructie luidde dat ieder schip, dat op 10 mei na 24uur langs de Rijn zou varen moest worden beschoten. Toenkwam er een schuit aan, door de kijker zag men dat hij volmensen was geladen. Er gingen vele geruchten van Duitse

46

Page 47: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

soldaten, als burger vermomd. Toch werd er niet geschoten,gelukkig maar want het bleek een verlate evacuatie-aak metWageningse burgers te zijn.

Gegevens:

Gemeentearchief RhenenInterviews met Mr. J. Deen, Ernst de Rhoter Sr.

Rob de Bruin en anderen, 'Illusies en Incidenten - deMilitaire Luchtvaart en de neutraliteitshandhaving tot 10mei 1940', DMKLu, z.j.

H.P. Deys

De leden van de Vrijwillige Luchtwachtdienst in 1940. Van links naarrechts, staand: Jan Mol, G.J.H. Smit, Louis van Voorthuisen, Ule vanWaveren, Dikky Heetveld, (achter) Ernst de Rhoter, Jo Baars, Bart Smit,Gerard Baars, G. Lokhorst, Roei van Laar, Willem Lammers, Paul Deen,Evert van Laar en Wim Breda. Geknield: Henk Baars, op stoel Tino Deen,Jo Keijman en Jan Meijer, die het commando van Tino Deen overnam.

47

Page 48: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

03

Terugkeer van de Wageningse evacuès met de Rijnaken, onder de vernielde Rijnbrug door. Juni 1940.

Page 49: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

EVACUATIES VAN RHENEN1940 en 1944

De bevolking van Rhenen heeft in de laatste oorlog tweekeer huis en haard moeten verlaten als gevolg van oorlogs-handelingen. Hoewel er hier en daar al het een en anderwerd geschreven, heb ik in verband met de herdenking vande laatste oorlog de gebeurtenissen nog eens op een rijgezet. Soms klinkt een enkele omschrijving wat ambtelijk/de reden is dat ik af en toe de omschrijving uit enkelearchiefbescheiden min of meer letterlijk heb aangehaald.

Het was de Nederlandse overheid reeds in een vroeg stadiumduidelijk dat de oorlogsvoorbereidingen in Duitsland ookvoor ons land ernstige gevolgen zouden hebben. Zo werdreeds in augustus 1939 een Commissie Burgerbevolking be-noemd die belast werd met een algemene voorbereiding totevacuaties. Op 3 october deelde de gemeente Rhenen op ver-zoek van de commandant van het 2e Legercorps (het gebied'Grebbelinie') aan de Commissie mee dat in het te ontrui-men deel van de gemeente (de gehele gemeente met uitzonde-ring van Eist en Remmerden) zich bevonden:1. het Medisch Paedagogisch Instituut 'Heimerstein' met

ca. 40 personen en2. het Rusthuis voor Ouden van Dagen met ca. 40 personen.

Tevens wees de gemeente op de aanwezigheid van Ouwehand'sDierenpark.Rhenen gaf op dat het aantal af te voeren personen onge-veer 7000 bedroeg. Naar aanleiding van deze opgave werd innovember 1939 een Regeling Afvoer Burgerbevolking getrof-fen volgens welke 7000 inwoners in 18 schepen zouden moe-ten worden vervoerd naar Barendrecht (2400), Hendrik-Ido-Ambacht (4000) en IJsselmonde (600). Aan de commandant vanhet Legercorps moest een opgave worden verstrekt van alleboerderijen en woningen die toen reeds leeg stonden opdater voor militaire bewaking zou kunnen worden gezorgd. Hetbetrof hier 3 boerderijen in Achterberg, namelijk twee aande Veenweg en een in de Kruiponder die wegens inundatieontruimd waren.In verband met een eventuele evacuatie van Rhenen werd degemeente verdeeld in 8 wijken, gebaseerd op de stemdistric-ten. Elke wijk omvatte niet meer dan 1000 personen waar-over hoofdgeleiders waren aangesteld. Elke wijk was weer

49

Page 50: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

verdeeld in enkele groepen van niet meer dan 50 personen,over deze wijken waren 18 groepsleiders aangesteld. Eenaanvankelijk plan om iedereen een aluminium identiteits-plaatje te verstrekken werd later losgelaten.

Al vroeg was men het er over eens dat bij een eventueleevacuatie gebruik zou moeten worden gemaakt van schepen.De inscheping zou dienen te geschieden aan de gemeente-lijke Loswal of bij het Veerhuis. Hoewel de plannen aan-vankelijk zeer geheim waren besloot de legerleiding mediooctober dat geen geheimhouding meer nodig was bij de voor-bereiding van de afvoer van de burgerbevolking.Op 19 november 1939 werd de Rhenense bevolking officieeldoor de Rhenense burgemeester d'Aumale van Hardenbroek opde hoogte gesteld van de getroffen maatregelen. Voor elkewijk werd een verzamelplaats aangewezen: het waren hetVeerhuis, Kerkplein, de schoolpleinen, Kastanjelaan en deKoerheuvel. De bevolking werd ingedeeld in een drietalcategorieën:A. personen die in geval van afvoer tot nader order in

Rhenen moesten blijven. Hieronder vielen 29 ambtenarenvan de gemeente, 2 mensen van het gasbedrijf, 3 vande waterleiding en een voor de electriciteit en enkelemensen van de PTT. Voorts waren er 12 leveranciersaangewezen waaronder een kruidenier en 2 slagers met 3knechten. Men nam aan dat er voldoende vlees in hetgeëvacueerde Rhenen achter zou blijven: varkens enkippen kwamen niet voor evacuatie in aanmerking. Voorde apotheek moest mevr. Peters-Post achterblijven. Erwaren verder 13 spoorwegmensen bij, 71 van de NBM (deNederlandse Buurtspoorweg Mij), 9 garagehouders enbenzineleveranciers, 3 voor de veerdienst en voortspersonen betrokken bij de verdedigingswerken en deinundaties. Ook moesten mensen van de politie, 87brandweermensen, 134 man van de luchtbescherming enenkele van de PTT achterblijven. Van de vrijwilligeLuchtwachtdienst zouden 21 personen achterblijven, 7leden waren er echter tevens bij de brandweer. Totslot had men 54 mannen, meest timmerlieden en anderevaklui aangewezen voor werkzaamheden aan de brug. Dezezouden met houten balken, die reeds enige tijd tevorendoor een mobilisatiegroep van de Genie op de timmerfa-briek De Stoomhamer waren gereed gemaakt, de spoorbrug

50

Page 51: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

moeten dichtleggen zodat men er met voertuigen over-heen zou kunnen komen.Voor het bakken van brood was een bakker aangewezendie in het bezit was van een bakoven die 100 brodenvan 4 ons kon bakken. Dit was bakker Koster onderaande Molenstraat, thans bakkerij Van Toor.Later werden aan deze categorie nog radiodistribuantenen radiotechnici toegevoegd.

B. gebrekkigen en hulpbehoevenden en buitengewoon dienst-plichtigen, die reeds voor klasse C konden wordenafgevoerd.

C. alle overigen.In totaal schatte men dat er in klasse A ca. 500 personenzouden achterblijven, misschien wel wat meer omdat eenevacuatie (aanvankelijk) niet verplicht was.De voorbereidingen vergden veel aandacht. In december werdreeds het vermoeden uitgesproken, dat er wijziging zouplaatsvinden in de vluchtoorden. Begin januari begon menvoor het lot van de zieken aandacht te krijgen. Volgenseen telling van de gemeente waren er 59 auto's in Rhenen,Achterberg en Eist beschikbaar voor het vervoer vanzieken. Het leger zou geen fietsen en auto's vorderen omde bevolking de gelegenheid te geven deze zelf tegebruiken. Toch heeft de plaatselijke politieman VanDoesburg na de Duitse inval fietsen t.b.v. militairenmoeten vorderen, ze werden door de smid Jan Bovenschengetaxeerd waarna een ontvangstbewijs werd afgegeven.De burgemeesters in de vluchtoorden kregen aanwijzingen.Deze vluchtoorden mochten echter in geen geval aan debewoners van de te evacueren plaatsen worden bekendgemaakt maar op 3 mei kwam er toestemming dat desverlangdaan predikanten en voorgangers van andere kerkelijkegezindten mededeling kon worden gedaan in welkevluchtoorden hun gemeenteleden in geval van agressiezouden ondergebracht. Om de bestaande onrust onder debevolking weg te nemen werden op last van het Legercorpsgeruststellende mededelingen naar buiten gedaan.Eind januari werden nieuwe vluchtoorden aangewezen. VoorRhenen werden dit Goedereede, Oudorp, Nieuwe- en OudeTonge, Sommelsdijk, Stellendam, Dirksland, Middelharnis,Melissant, Herkingen, Stad aan 't Haringvliet en DenBommel, alle in Flakkee gelegen.

51

Page 52: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Eind februari 1940 telde Rhenen ca. 8300 inwoners. Eistmet 1800 inwoners zou niet worden geëvacueerd zodat er6500 af te voeren personen restten. Naar schatting zoudener 1500 personen achterblijven waardoor dus zo'n 5000 teevacueren personen overbleven.De evacuatie was in alle opzichten goed voorbereid. De In-spectie voor de Volksgezondheid bemoeide zich met decentrale watervoorziening, de afvoer van fecaliën en vuilen met de geneesmiddelenvoorziening in de vluchtoorden.Ook werd aandacht besteed aan dragers van besmettelijkeziekten.In april bleek dat de gemeente Herkingen niet in staat wasde 238 afgesproken personen te herbergen. Na overleg metde Commissaris Afvoer werd besloten dat dit er maarhoogstens 150 zouden worden. Ongeveer 100 personen zoudendan alsnog in Melissant worden ingedeeld boven het aantalvan 444 dat reeds aan die gemeente was toegedacht.Melissant beschikte namelijk volgens de Commissaris overveel ruime boerderijen waar in de woonruimte altijd nogwel wat plaats beschikbaar was. Er was een aanmerkinggemaakt dat Rhenen geen beroepen bij de lijsten vanevacues had vermeld zodat het moeilijk was "een indelingzoeveel mogelijk van 'soort bij soort' toe te passen".De Rhenense burgemeester had tijdens een bespreking metzijn collega's in de vluchtoorden in Zeeland afgesprokendat hij lijsten zou laten opstellen van alle te evacuerenpersonen, ingedeeld in drie welstandsgroepen:1. beter gesitueerden en gegoede burgers en landbouwers2. z.g. middenstand (burgerij en landbouwers)3. arbeidersgezinnen, kleine burgers en landbouwersOmgekeerd werden er ook lijsten opgesteld waarop voor allete evacueren bewoners van Rhenen de 'kwartiergevers', degastgezinnen in de vluchtoorden dus, waren vermeld.

Als afvoerhavens werden bestemd de steenfabriek OverBetuwe te Remmerden, de Loswal en het Veerhuis. Er kwamennieuwe verzamelplaatsen: het Veerplein, KE-plantsoen, Ban-tuinweg, Bruine Engseweg, de Markt, Burg. Schimmelpenninck-straat, de Levendaalseweg en het Paardeveld.

52

Page 53: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

VeeVan het vee zouden alleen de koeien moeten worden afge-voerd. Varkens en kippen zouden worden losgelaten. Erwerden door de overheid ook maatregelen getroffen voor dedestructie van door ongevallen omgekomen vee.In Rhenen waren 60 kisten met 'volksspijs' opgeslagen,door het Rijk verstrekt ten behoeve van verzorgers bij deevacuatie van vee. In verschillende café's en hotels en inhet Rusthuis zou dit kunnen worden uitgedeeld. Eind maartkwam de mededeling dat boeren die in verband met inundatiehun vee niet meer konden laten weiden, dit vee tegen taxa-tiewaarde aan het Rijk konden verkopen. Uit hetinundatiegebied werd door de 'Nederlandsche Veehouderij-centrale', overigens in juli '40, 4035 gulden uitbetaaldaan 11 boeren wegens overname van vee uit inundatiegebie-den. Het overige geëvacueerde vee werd na de capitulatiebij de boeren terugbezorgd, alleen kreeg niet iedereen z'neigen vee terug. Hiertegen zijn nogal wat klachten geuit.

Op verzoek van de commandant van het veldleger werd deburgemeesters van de gemeenten die geheel of gedeeltelijkzouden worden ontruimd verzocht de bevolking te manen,niet op eigen initiatief voortijdig te vertrekken daar hetmilitair gezag zich anders genoodzaakt zag deze mensenterug te sturen. Deze mededeling werd op 19 maart via eenadvertentie in de Rhenensche Courant en door middel vanpamfletten aan elk Rhenens gezin bekend gemaakt. Op 26maart werd op verzoek van de minister van Defensie aanalle 22 verlof- en vergunninghouders te Rhenen (drank-handelaren, hotel- en cafehouders) dat drankmisbruik,zowel door eigen bevolking en legers als door de vijandmoest worden voorkomen. Bij een eventuele inval zouden dedrankvoorraden daarom moeten worden vernietigd of dooringraven of inmetselen op afdoende wijze buiten bereikworden gebracht. Al deze bedrijven deelden daarop aan degemeente mee, hoe zij in dezen zouden handelen. De ver-plichting tot vernietiging werd overigens op 29 april doorde ministerraad ingetrokken.Er was door de vele voorbereidingen naar aanleiding van deverwachte inval door de ambtenaren op het gemeentehuiszoveel overwerk verricht, dat de burgemeester zich eindmaart tot de drie Rhenense scholen wendde met het verzoekper school 2 leerkrachten bereid te vinden zich voor

53

Page 54: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

schrijfwerkzaamheden beschikbaar te stellen.De legercorpscommandant J. Harberts berichtte op 11 aprildat de schepen, bestemd voor de afvoer van burgerbevolkingen vee konden worden gevorderd. Deze zouden met de nodigesleepboten in de betrokken afvoerhavens opgelegd worden.Hiervoor mochten echter geen haven-, kade- of liggelden ofandere onkosten worden geheven. De Rhenense burgemeesterdeelde de bevolking mede dat de komst van deze schepen eenvoorzorgsmaatregel volgens de voorschriften betrof en dater geen aanleiding behoefde te zijn tot bijzondere onge-rustheid. Overigens had de burgemeester met de NBM overleggevoerd in verband met maatregelen bij eventuele onbevaar-baarheid van de Rijn door dichtvriezen of ijsgang. De NBMberichtte dat, voor zover het materieel niet elders zouzijn gevorderd, er gedurende elk half uur een tramtreinvoor ca. 200 personen naar Doorn zou kunnen vertrekken.Een grotere capaciteit was niet mogelijk i.v.m. het gevaarvoor stagnatie of uitslaan van het onderstation waardoorde leiding stroomloos zou worden.Op verzoek van de legercorpscommandant werd een inventari-satie verricht van het in de gemeente aanwezige aantalautomobielen, motorrijwielen en rijwielen, om een beeld tekrijgen van het materiaal waarover bij eventuele evacuatiekon worden beschikt. Er bleken 57 personenauto's beschik-baar te zijn, 25 vrachtwagens, 32 motoren, 1505 heren- en1077 damesrijwielen. De 8 wijken telden 6494 inwoners. Of-ficieel vielen er 462 personen onder klasse A en waren er246 onder militaire dienst. In totaal zouden er ten hoog-ste 5786 personen, waarvan 1398 kinderen beneden de 12jaar naar de vluchtoorden moeten worden overgebracht. Erwerd verwacht dat er 103 personen per rijwiel zouden eva-cueren. Tegen eind april werd door de Commissie Burgerbe-volking te Den Haag aan de gemeenten gevraagd een naargeslacht gespecificeerde opgave te doen aan het BureauAfvoer Burgerbevolking van het aantal voor evacuatie inaanmerking komende misdadige elementen, prostitues,vervuilde personen en andere asociale elementen, die nadermoesten worden omschreven.

54

Page 55: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Nog in januari werd door de burgemeester bij een achttalkerkelijke bedieners geïnformeerd op welke wijze eventuelegeestelijke bijstand aan eventuele slachtoffers van lucht-aanvallen zou kunnen verleend. Omdat men zich ook zorgenmaakte over geneeskundige bijstand in de vluchtschepenwerd aan de commandant van het 2e legercorps toestemminggevraagd 12 Rode Kruis helpers te onttrekken aan de in deklasse A ingedeelde achterblijvers. De generaal-majoorHarberts gaf hiertoe echter geen toestemming omdat deafvoer van de burgerbevolking viel onder de Directeur derEtappen en Verkeersdienst, die voor semi-medische hulp eenberoep kon doen op het Hoofdbestuur van het Rode Kruis,die daarvoor afdelingen kon inschakelen, die niet onderhet ressort van een legereenheid vielen.Langzamerhand kwam er meer zicht op de schepen en sleep-boten die onder het militair gezag vielen en ook onder deburgemeester en namens hem de kademeester. De burgemeesterhad een verlofregeling ontworpen waar de schippers zichaan moesten onderwerpen. Deze regeling is door Harbertsgoedgekeurd. Het Algemeen Vaartuigendepot was gevestigd teRotterdam. Hieraan werd 20 april '40 bericht dat er toen14 van de 17 toegezegde evacuatieschepen met een aantalsleepboten aanwezig waren. Hiervan lagen er 6 bij desteenfabriek Over Betuwe te Remmerden en 8 bij de stad.Later bleek dat er drie grote schepen bij waren die elkvoor twee telden. Aanvankelijk zou de drinkwatervoorzieningd.m.v. een tankboot centraal worden geregeld, later lostemen dit probleem op door de schepen via een slang van debrandweer met het waterleidingnet te koppelen. Ten behoevevan de ordedienst tijdens de evacuatie was een luitenantmet 20 manschappen aangewezen, zij werden ondergebracht inhet Veerhuis en in een bij de steenfabriek gevorderde wo-ning. Later werd de laadplaats bij de steenfabriek verval-len verklaard omdat deze te ver weg (6 km) van het centrumvan de stad lag en de kade er te primitief was.Voor de evacuatie van gebrekkigen was een vervoersdienstgeorganiseerd waaraan 53 betrouwbare en rijvaardigepersonen waren verbonden (8 mei).

Twee dagen voor de Duiste inval kwam er nog een medede-ling van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening inOorlogstijd volgens welke door de N.V. Gist- en Spiritus-fabriek 10 kg noodgist zou worden verzonden. Deze gist,

55

Page 56: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

voldoende voor ongeveer een maand tarwebloem en meel mochtalleen worden aangesproken bij buitengewone omstandighedenwaarbij de gemeente geheel van aanvoer van buiten zou zijnafgesneden. In april was trouwens reeds sprake geweest vaneen zending margarine, vetten en oliën.

De schepenHet is niet geheel duidelijk welke schepen er nu preciesgevaren hebben omdat verschillende opgaven elkaar tegen-spreken. Volgens de Vaartuigendienst zouden het er op de17e april 14 schepen en 5 sleepboten geweest moeten zijn.De opgave van opgeroepen schepen luidt als volgt:Abraham (498 ton), Cecilia (793), Nelly (507), St. Anto-nius (549), Gelderland (499), Head (532), Helena (545), Jo(-), Johanna (525), Maria (549), St. Maria IV (588), Nelly(505), Laco (550), Vertrouwen (547) en Zeeland (472). Desleepboten heetten Fiat Voluntas 6, LIS, Alblasserdam,Antonie en Zwerver. Deze laatste werd werd later omgeruildvoor de Leko.Uit een officeel verslag van de evacuatie citeer ik:

Eenige rijnaken, die voor kolenvervoer waren gebezigdbleken niet schoongemaakt, waardoor de personen invuil en stof moesten verblijven. De W.C.'s in deschepen bleken, voornamelijk als gevolg van hetonvoorzien lange verblijf daarin, niet voldoende,zoodat verontreiniging niet kon worden voorkomen.

TelegramOp Vrijdag de 10e mei, 's morgens vroeg tegen 6 uur werdeen proclamatie van Koningin Wilhelmina voorgelezen aanalle militaire wachtposten met de mededeling dat Nederlandin oorlog was. Onmiddellijk werden toen door militairenvolgens bestaande order alle NSB-ers in Rhenen opgepakt,zo'n 25 a 30 personen. Tegen kwart voor acht 's morgensarriveerde in Rhenen het volgende telegram, gericht aan deburgemeester:

Aanvang maken met afvoer burgerbevolking Uwer gemeenteonmiddellijk inschepen Commandant Rom 2e legercorps

Terstond werden de hoofdgeleiders bijeen geroepen waarmeede laatste planning werd doorgenomen. De groepsgeleidersmoesten via de hoofdgeleiders binnen een uur lijsten vanzieken inleveren. Dit bleken er ongeveer 200 te zijn. De

56

Page 57: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

nodige auto's met chauffeur werden gevorderd waarna tegen

half één het afgesproken signaal tot evacuatie kon wordengegeven. Volgens het officiële rapport was dit een belsig-naal van de brandweerauto/ volgens J. van Doesnurg, dietoen opperwachtmeester bij de Rijkspolitie te Rhenen was,zou de stadsomroeper Jan van Zetten (Jan Jits) deze taakhebben uitgevoerd. Hoewel de inscheping ordelijk verliepduurde het toch wel lang voordat een schip vol was. Toenechter omstreeks half vier door een Duits vliegtuig (eenStuka ?) vier bommen nabij de verzamelplaats bij de Ban-tuinweg werden gegooid (vermoedelijk bedoeld voor hetluchtafweergeschut, opgesteld bij de oude watertoren aande Eikenlaan) verliep de inscheping plotseling zeer vlot.Honderden fietsen en kinderwagens die natuurlijk niet mee-gevoerd kon worden moesten worden achtergelaten. Deze ble-ven een stille getuige van de toch nog onverwachte vlucht.Er was inmiddels een Nederlandse kanonneerboot vanuitPannerden de Rijn afgezakt. Ter hoogte van de ArnhemseRijnkade was deze boot door Duitsers onder vuur genomenwaardoor een matroos dodelijk werd getroffen. Het stof-felijk overschot werd in Rhenen in een schuurtje bij hetVeerhuis opgebaard. Hij bleek er na de capitulatie nog teliggen Nu ligt hij begraven op de Grebbeberg.Om ongeveer zeven uur zijn alle schepen vertrokken met debestemming Middelharnis. Wegens de onveiligheid op de ri-vier de Noord bij Dordrecht hebben de schepen deze bestem-ming echter niet kunnen bereiken. Reeds bij de brug teVianen bleek doorvaren te gevaarlijk, waarom het daglichtwerd afgewacht. Zaterdagmorgen werd. Bergambacht bereiktwaar enige schepen achterbleven. Sommige schepen werdengemeerd te Lekkerkerk, de meeste vervolgden hun reis dochzij moesten voorbij Krimpen aan de Lek terugkeren en teKrimpen wachten. Sommige hebben op eigen gelegenheid kosten onderdak gevonden. In de nacht van 11 op 12 mei bleekhet te gevaarlijk de mensen nog langer aan boord tehouden. Met grote spoed zijn de geivacueerden verdeeldover de gemeenten Krimpen aan de Lek (ca. 2800 personen),Lekkerkerk (?), Bergambacht (1800), Ammerstol (25),Berkenwoude (115), Stolwijk (674) en Nieuw-Lekkerland(367). In Stolwijk verbleven in totaal 2655 evacués,voornamelijk uit Veenendaal en Renswoude.

57

Page 58: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

De zieken zijn op zaterdag 11 mei in de morgenuren inBergstoep aan land gebracht. Met spoed was in Ammerstoleen noodziekenhuis ingericht waarin de zieken werdenondergebracht. In dit noodziekenhuis is een van de zwaarzieken overleden. Verder is een geëvacueerde te Nieuw-Lekkerland gestorven zonder dat een verband met de evacua-tie is aangetoond.

HeimersteinVoor het vervoer van de gestichtsbevolking van Heimersteinen het Rusthuis, die aan de afvoer van de burgerbevolkingvooraf zou moeten gaan, werden, volgens een document van12 april, door de legercorpscommandant bussen aangewezen(gevorderd).De ontruiming van Heimerstein, noodzakelijk omdat het ge-bouw onder artilleriebereik lag, vond plaats op 10 mei te12 uur. In totaal werden 51 personen met twee bussenafgereden naar Ermelo, waar iedereen om 3 uur in de middagin 'Groot-Emaus' liefderijk werd ondergebracht. Op 29 meikon de terugkeer naar Rhenen worden aanvaard waarna bleekdat Heimerstein slechts lichte schade had opgelopen.

RusthuisVan het Rusthuis voor Ouden van Dagen zouden volgensvooraf beraamd plan 54 patiënten en 7 leden van hetpersoneel moeten worden vervoerd naar 'Huize Agatha' teOostvoorne. Onder leiding van Vader Kreeft vertrok menmet drie grote autobussen, gevorderd door de commandantvan het 2e legercorps, eveneens op 10 mei. Aangezien heteiland Rozenburg reeds door de Duitsers bezet was bleekhet niet mogelijk op diezelfde dag verder dan Maassluis terijden. De bussen zijn toen leeg teruggekeerd. De volgendedag werd de reis met een bus voortgezet waarbij de per-sonen met hun baggage in gedeelten naar Oostvoorne werdenvervoerd.

VeeBij de brug lagen de schepen, bedoeld voor de afvoer vanhet vee. Omdat de militairen 's morgens de Rijksstraatwegnaar Wageningen al hadden afgesloten met ruiters en stalenkabels en de ijzeren palen reeds in de daarvoor bestemdegaten hadden aangebracht kon het vee van de Nude niet meerworden afgevoerd.

58

Page 59: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Op zaterdagmorgen, Rhenen was toen vrijwel geheel verla-ten, werden veel winkels leeggeroofd, soms door Nederland-se militairen die legerwagens vol aan het inladen waren.Op maandag, Tweede Pinksterdag brandde de gehele Rhenensebinnenstad: Duits artillerievuur vanuit Wageningen hadachter de Grebbelinie een strook 'verschroeide aarde' aan-gebracht. De Cuneratoren schijnt daarom ongeschonden uitdeze beschieting gekomen te zijn, omdat deze toren alsrichtbaken bij de beschieting onmisbaar was.De capitulatie vond plaats op dinsdag 15 mei. Op diezelfdedag heeft het gemeentebestuur, dat tot zondagavond in Eistwas gevestigd, zich weer naar Rhenen begeven. Er werd eencommissie voor huisvesting samengesteld. Straten werdenweer vrijgemaakt, muren van verwoeste huizen werden omge-trokken en een gemeentelijke glasinzetdienst werd georga-niseerd. De waterleiding heeft doorlopend gefunctioneerd,met uitzondering van het deel ten oosten van het viaduct.Omdat door dit viaduct de gas-, licht- en waterleidingenliepen werd dit alles afgesneden toen het viaduct in demeidagen verwoest werd. 'De directeur van de Waterleiding,Jan de Haas, heeft onder zeer moeilijke omstandighedenpersoonlijk het nodige gedaan voor het inwerking blijvenvan de watervoorziening, hetgeen vooral toen de burgersweer terugkeerden van zeer groot belang bleek', aldus eenofficieel gemeentelijk rapport d.d. 2 aug. 1940.Op 19 mei werden in de vluchtoorden lijsten verspreidwaarop van alle woningen in Rhenen en Achterberg vermeldwas of deze waren vernietigd, herstelbaar dan wel onbescha-digd waren. Vrijwel de gehele oude binnenstad was uitge-brand. Ongeveer 225 huizen bleken verwoest te zijn.Ongeveer 100 huizen waren door oorlogsschade tijdelijkonbewoonbaar, ruim 600 huizen waren beschadigd doch nogbewoonbaar. De bewoners konden via formulieren een aan-vraag indienen tot het glasdicht maken van en het leggenvan pannen op hun woningen. Dit moesten zij later wel zelfbetalen.

Voor het vervoer terug, dat niet in die mate als bij deevacuatie was georganiseerd heeft men van openbarediensten gebruik gemaakt, a.o. van de Rederij de Lek diemet raderboten voer. Daar de kosten van evacuatie tenlaste van het Rijk kwamen, konden de kosten ervan worden

59

Page 60: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

gedeclareerd. De declaraties konden tot uiterlijk l juli1941 worden ingediend. Ook zijn kosten gemaakt ten behoevevan aanschaf van brandstoffen en levensmiddelen voor eengroot aantal geêvacueerden toen deze nog op de schepenverblijf hielden in afwachting of nog zou kunnen wordendoorgevaren.

Op 19 mei werd het de volwassen boeren toegestaan op eigenkosten naar hun hofsteden te Rhenen terug te keren voor in-standhouding van hun bedrijf. Meenemen van brood en botervoor de eerste dagen was zeer gewenst. Vrouwen en kinderenmoesten echter nog in het vluchtoord blijven omdat er on-voldoende voedsel was. Wel werd gewaarschuwd voor de aanwe-zigheid van nog niet opgeruimde landmijnen in Achterbergen omgeving. Inderdaad zijn er enkelen door deze landmij-nen omgekomen.Ook alle schilders, glaszetters, metselaars, timmerliedenen andere ambachtslieden moesten zich zonder hun gezinnente Rhenen melden voor opbouwwerkzaamheden. Over de weder-opbouw van Rhenen heeft Klaassen een overzicht gegeven.Voor deze werkers is door het Bureau Voedselvoorziening op21 mei een zending van 100 blikken koffie en 100 blikkensuiker verzorgd. Bij navraag door het Bureau bleek datdeze zending geheel opgebruikt was, er was zelfs nog extraingekocht.

Op 22 mei werd door de Rhenense burgemeester bekendgemaaktdat alle gezinnen uit Achterberg konden terugkomen. Er wa-ren maatregelen getroffen om daarvoor raderboten te latenvaren. Achterberg had in verhouding het minst geleden envoor de veeverzorging was de terugkeer van de bevolkingurgent. Op donderdag 23 mei konden alle andere bewonersterugkeren, wier huis niet of zeer weinig was beschadigd.Dit geschiedde in drie boten. Geleidelijk werd vervolgensde verdere overbrenging geregeld zodat uiteindelijk op 29mei het laatste vervoer per boot, voornamelijk daklozen,kon geschieden.In totaal moesten ca. 350 dakloze gezinnen bij anderenworden ondergebracht. Enige gezinnen werden gevestigd indaartoe gevorderde huisjes. De medewerking van de bevol-king was groot, zelfs in zwaar beschadigde huizen werdennog meerdere personen vrijwillig opgenomen.

60

Page 61: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Gedurende vele weken is een groot deel van de bevolking

gevoed uit de gemeentelijke centrale keukens. Geleidelijkbleek het mogelijk het werk van de keukens te beperken.Toch was in augustus nog een centrale keuken aanwezig waaronvermogende daklozen gratis het voedsel konden halen.

Aangezien het Rusthuis te Rhenen na de terugkeer van debevolking wegens de vele verwoestingen tijdelijk voorgewonden en daklozen werd gebruikt, kon de terugkeer vande eigenlijke bewoners vanuit Oostvoorne pas na 3 1/2week/ op 5 juni plaats vinden. Ook dit vervoer vond plaatsmet 2 grote autobussen en een derde voor 18 personent.b.v. bedden, dekens, koffers etc.Bij de afwikkeling van de declaraties werd door deOverheid bijzonder pietluttig gehandeld. Vele door degemeente Rhenen ingediende nota's met specificaties werdenteruggezonden met allerlei op- en aanmerkingen. Zo ant-woordde Rhenen naar aanleiding van rekening 136 dat doorgarage De Rhoter met 2 grote bussen van de Wed. de Haas teVeenendaal de ouden van dagen uit het Rusthuis te Rhenenwerden teruggevoerd. Elke bus bood plaats aan 36 personen.Bij de ouden van dagen bevonden zich mensen die ziek ofgebrekkig waren. Zo was er een die een gebroken been haden de ruimte van 3 personen nodig had omdat hij in uitge-strekte houding moest liggen. Er waren twee personen bijdie een stijf been hadden en een dubbele plaats nodighadden, en zo meer. De afstand Veenendaal-Oostvoorne envan Oostvoorne naar Veenendaal over Rhenen bedroeg 275 km.Bij een tarief van l cent p.p. per km. werd dit voor 61personen f 167,75. Dit bedrag werd afgerond tot f 170,=.Rekening 149 betrof een extra bus, gehuurd van de RederijVan der Schuyt te Rotterdam. Deze was nodig voor het ver-voer van de grote baggage, waaronder dekens, beddenmate-riaal en koffers. Hiervoor werd betaald 18 x 275 = f 49,50dat afgerond werd tot f 50,=. Rekening 146 was afkomstigvan W. van Eysden, kapper te Oostvoorne, die in hetkoloniehuis te Oostvoorne voor 17 maal scheren f 1,50rekende.

Het houden van een collecte onder de Rhenense bevolking omals blijk van dankbaarheid aan de vluchtoorden eengeschenk aan te bieden, werd maart 1941 door Winterhulpverboden. Toch is er eind '41 klandestien aan Bergambacht

61

Page 62: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

en Ammerstol een gebrandschilderde lantaarn t.b.v. hetraadhuis en aan Lekkerkerk een ets van Rhenen aangeboden.Deze ets was aangekocht van de bekende kunstenaar HendrikRoodenburg die veel in Rhenen werkte. Uiteindelijk is aanKrimpen een gebrandschilderd raam aangeboden. Rhenen ont-ving in 1948 een monumentje met oriinteringstafel, aange-boden door enkele vluchtoorden. Het bevindt zich tegenoverhet Gemeentekantoor.

Tweede evacuatie.

Nadat op 17 september 1944 de landing bij Arnhem plaats-gevonden had was er vaak sprake van geallieerde oorlogs-handelingen. Hierdoor werd ook Rhenen bedreigd en zo werdop 3 october door de NSB-burgemeester Th.A. Dijksman be-kendgemaakt dat de bewoners van het zuidelijk stadsgedeel-te gelegen tussen de Straatweg Grebbe-Rhenen-Elst en deRijn, vanaf de Kalkzandsteenfabriek tot de Veerweg op lastvan de militaire overheid verplicht werd gesteld voor 8uur 's avonds te evacueren. Vestiging was alleen toege-staan buiten het stadsgedeelte van Rhenen. Op 11 octoberwerd bekend gemaakt dat de bewoners van de benedenstadtussen de Veerweg en de spoorlijn Amersfoort-Kesterenvanaf donderdag 12 october na 10 uur hun woningen weerkonden betrekken. Tegen het wegnemen van andermanseigendommen zou zeer streng worden opgetreden, aldusdiezelfde burgemeester!Op 20 october werd wederom een evacuatie van de bevolkingvan de gemeente Rhenen gelast. Men moest voor zondag 22october evacueren, vestiging was alleen toegestaan in degemeenten Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen maarvestiging in Veenendaal was verboden, dit vermoedelijk inverband met het feit dat hier de geëvacueerde bevolkingvan Wageningen was ondergebracht. Aanbevolen werd zo veelmogelijk levensmiddelen mee te nemen. Het gemeentehuisvestigde zich te Doorn.De Commissaris Afvoer Burgerbevolking in de provincieUtrecht, P.L. de Gaay Fortman informeerde enkele malennaar de toestand en bood hulp aan, die niet nodig bleek.Medio december trachtte de overheid landbouwers uitAchterberg en Eist over te halen terug te komen om winter-graan te zaaien. Vele honderden hectaren rogge moesten

62

Page 63: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

worden ingezaaid. 'Hoe ook de oorlog verloopt, het volgendjaar zal in Nederland een groot tekort aan voedsel be-staan'. De meldde dat hij nog geen gunstig resultaat hadbereikt bij zijn pogingen, de landbouwers terug te doenkeren.Op 22 februari '45 werd bekend gemaakt dat het gedeeltevan Elst-Rhenen, gelegen ten westen van de provinciale wegElst-Veenendaal, en het noordelijk gedeelte van Achterbergdat begrensd werd door Cuneraweg en N. Meentsteeg, vrijwaren gegeven en dat de bewoners van die gebieden terugmochten keren. In maart werden gedeelten van Eist en Ach-terberg voor repatriëring vrijgegeven. Op 24 mei '45 deel-de de inmiddels in zijn ambt herstelde burg. d'Aumale vanHardenbroek mee dat per 25 mei die ingezetenen, wonendtussen Oude Veensegrindweg, Nwe. Veenendaalseweg, Autowegtot Boslandweg en vandaar naar de Grebbe, dus het noorde-lijk deel van het buitengebied, naar hun woning kondenterugkeren, met uitzondering van hen, die in Veenendaalverbleven. Dit slechts op voorwaarde dat door een arts eenverklaring was afgegeven dat er geen besmettelijke ziekteof aanwezigheid van ongedierten waren geconstateerd.Op 26 mei werd een gefaseerde terugkeer afgekondigd voordiverse gedeelten van de gemeente, voor zover de woningenniet onbewoonbaar waren, dan wel in gebruik genomen doorgeallieerde militairen. Op l juni werd het laatste gedeel-te, waaronder Vreewijk, vrijgegeven, overigens steeds vooreigen risico, ook voor wat betreft voedselvoorziening. Indie tijd was er te Eist een noodsecretarie ingericht.Uit Lopik arriveerde een boot met 100 gezinnen, maar ookin onder andere Ermelo en in Friesland waren geëvacueerdeRhenenaren ondergebracht. Uit Friesland werden 9 gezinnenmet behulp van Garage de Rhoter opgehaald. De bewoners vanhet Rusthuis verbleven in Zeist in de villa 'Blanda'. Zijwilden terugkeren, maar in het Rusthuis te Rhenen was eenklein gedeelte in beslag genomen door enkele typhus-patiën-ten.Overigens was er eind september 1943 sprake van dat Rhenenzelf vluchtoord zou worden voor een deel van de bevolkingvan Utrecht en Amersfoort, die als gevolg van een noodeva-cuatie of in paniekvlucht deze steden zou kunnen verlaten.Hierbij was er onder meer sprake van dat de toonzaal in demeubelfabriek van Koekoek tot ziekenzaaltje zou worden in-gericht.

63

Page 64: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Bovenstaande gegevens werden uit officiële stukken ge-destilleerd. Er bestaat echter ook een persoonlijk ver-slag van J. Magauer, de toenmalige secretaris van de Afd.Rhenen van het Ned. Rode kruis, uitgebracht aan het Hoofd-bestuur van deze organisatie. Dit verslag is hieronderletterlijk weergegeven.

Op Zaterdag 30 September des avonds om 22 uur kwam Rhenenonder granaatvuur te liggen van het geallieerde geschut,dat opgesteld stond in de Betuwe in de omgeving vanOpheusden. De eerste inslagen veroorzaakten geenongelukken. Uren lang hadden wij vaak luchtalarm en danrukten onze tr.colonnisten uit naar de plaatsen van deinslagen om te kijken of er gewonden waren. Rhenen heefttot 22 October onder granaatvuur gelegen, 22 October is dedatum dat de gehele bevolking van Rhenen moest evacueren.In dit tijdvak zijn gedood, of gewond:gedood: 2 Duitse soldaten, l man van 73 jaar en 2 kinderen,gewond: in totaal 20 personen, waarvan ernstig 3 personen.

Dit is niet veel te noemen, gezien het aantal inwoners van9000. Vaak waren er dagen van 80 tot 150 treffers. Demensen huisden voornamelijk in de kelders en deze warenprima, meestal kluiskelders. Geen enkele granaat is in dekelders doorgedrongen. Onze helpsters en Tr.colonnistenhebben uitstekend werk verricht in die tijd. Dag en nachtstonden zij gereed om de helpende hand te bieden. In hetwijkgebouw was een noodziekenhuis ingericht. Ook werd eenspeciale kraamafdeling gemaakt. Doktoren mochten desavonds niet meer over straat, dus de a.s. moeders werdendes avonds 6 tot 7 uur opgehaald en naar de kelders vanhet noodziekenhuis gebracht en was het kind nog nietgeboren ging de moeder des morgens weer naar huis. Ditbleek heel goed te zijn. Alles verliep dan ook naar wens.Waren er gewonden, werden deze door de Tr.C. naar hetnoodziekenhuis gebracht en vandaar met een brandweerautonaar het ziekenhuis in Veenendaal. Ook werd dienst gedaanin het Rusthuis voor ouden van dagen. De bevolking heeftzich uitstekend gehouden en van paniek was geen sprake.Door al deze maatregelen is het gekomen dat er niet veelslachtoffers waren. De bevolking heeft de hulp van de afd.Rhenen op hogen prijs gesteld, daar door het Gemeentebe-

64

Page 65: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

stuur niets gedaan werd. De 2 kinderen, welke door grana-ten gedood zijn, werden door de afdeling begraven. Op wegnaar het kerkhof heeft de gehele stoet 7 keer moetenschuilen voor de granaten en zelfs op het kerkhof nogenkele malen.Zaterdag 21 october kwam een order af, dat de gehelebevolking van Rhenen moest evacueren. Uiterlijk zondag 22october des middags om 17 uur moest Rhenen verlaten zijn.9000 inwoners moesten weg en wisten niet waarheen, daargeen voorbereidingen getroffen waren en geen plannen warengemaakt. Gezegd werd alleen vertrekken in westelijkerichting. Ongeveer 250 tot 300 zieken en ouden van dagenmoesten vervoerd worden, waarmede en waarheen? Met veelmoeite is het ons gelukt 15 wagens met paarden te krijgenen een luxe auto. Met de auto haalden wij de zieken enouden van dagen op en brachten deze naar het noodzieken-huis, vandaar werden ze verder getransporteerd met wagensuit Leersum en Amerongen. Gelukkig kwam zondagmiddag deafd. Zeist van het Roode Kruis met een paar grote wagensen deze hebben ook nog veel zieken en ouden van dagen wegkunnen brengen. Om 17 uur was Rhenen verlaten, een kleingroepje van de Afd. Rhenen van het Ned. Roode Kruis, nl.sectiecommandant Dr. van Kerkwijk, Zr. C.A. van Lonkhuij-sen, de Secretaris en l PI.V., 6 helpsters en 7 Tr. colon-nisten waren er nog om een paar spullen bijeen te vergarenen toen om 18 uur vertrokken ook deze in westelijke rich-ting, niet wetend waarheen. In Leersum werd overnacht. Hetgros van de bevolking was in Amerongen, Leersum, Doorn,Driebergen en Zeist gebleven. Twee dagen later kregen webericht, dat wij intrek konden nemen in het mooie Maarten-Maartenshuis aan de Amersfoortseweg te Doorn. Dit aanbodwerd gretig aanvaard. De helpsters konden direct weerwerken in het noodziekenhuis en deze hebben daar tot debevrijding werk verricht.

De periode 6 mei 1945 tot 31 december 1945.Op 20 mei kregen 5 leden vergunning om naar Rhenen tegaan, om het wijkgebouw en het Rusthuis in orde te gaanmaken. Toen wij in Rhenen kwamen, merkten wij direct datRhenen voor de tweede maal zwaar getroffen was: 110woningen totaal vernield, de rest zwaar of lichtbeschadigd. Er was geen enkel huis, of men kon de sporenzien. Vooral als men de woningen binnen stapte, alles

65

Page 66: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

gestolen, vloeren opgebroken, kisten, welke de inwoners inde tuinen begraven hadden opgegraven enz. enz. Eentroosteloze aanblik. Op l juni mocht de bevolking weernaar Rhenen terug. Een centrale keuken was opgericht.Velen ontbrak zelfs het allernoodzakelijkste. Direct werdbegonnen om een comité op te richten voor leniging van dealler grootste noden. N.V.H. en HARK (Hulp Actie RoodeKruis) werden opgericht, waarin ook de Afd. Rhenen van hetNed. Roode Kruis zitting nam. Rhenen was niet ingedeeldbij de geteisterde gebieden. Met veel moeite is het onsgelukt wel ingedeeld te worden en ook kwamen wij na veelmoeite in aanmerking voor Roode Kruis levensmiddelen. Wijhebben voor de uitdeling direct een distributie-systeemingevoerd. Wij reikten aan de bevolking Roode Kruis-distri-butiekaarten uit. Kregen wij wat te verdelen, dan werddoor ons een bon aangewezen en werden op deze bonnen degoederen verstrekt. Bijgaand eenige van deze kaarten. Wijhadden 5 verschillende kaarten, voor de verschillendeleeftijdsgroepen. Bijgaand ook enkele foto's, gemaakttijdens de uitreiking.In het tijdvak september tot en met december 1945 werdenuitgereikt:9100 eieren200 paketten voor T.B.C.-patiënten14000 kg jam2500 ,, bacon18000 stukken zeep2500 kg margarine20.000 kg grutterswaren31.000 stuks cigaretten9000 blikjes kindervoeding

Bij elke uitdeling werden foto's gemaakt en de bevolkingwerd aangespoord bedankbriefjes te schrijven aan de ge-vers. De foto's en bedankbriefjes werden opgezonden naarde Intendance. Bij uitdelingen hebben wij steeds gecollec-teerd en de opbrengst was voor de Hulpactie Indië. Rhenenwas aangeslagen voor f 2000,= aan bijdrage voor de Hulp-actie Nederland helpt Indië. Wij hebben verleden jaarreeds f 4500 kunnen zenden. Zo hielp geteisterd Rhenen denoodleidende landgenoten in geteisterd Indië.

66

Page 67: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Het echtpaar Westera, beiden verbonden aan het Rede Kruis, was sterkbetrokken bij een eerlijke verdeling van de voedselzendingen. Op defoto wordt voor hun drogisterij grapefruitmarmelade aan de bevolkinguitgedeeld (1945). Vanaf derde van links: Naatje Duis, Van Daalen, CorHenzen, Gerrit Spies, Dof de Jong, Jeanne Albers, Ab Veldhuizen,H. v.d Berg, mw. Westera, Roei van Appeldoorn, B. Lodder, mw. Koedam,Hannes Mol en de marechaussee Havers.

67

Page 68: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Onze Helpsters en Transportcolonnisten hebben steedsgratis gewerkt en op hun hulp kon steeds gerekend worden.Moge nu een tijd van vrede voor de wereld aanbreken, maarmoge het mooie Roode Kruiswerk ook in vredestijd ingangvinden in de harten van onze landgenoten.

De secretaris van de Afd. Rhenen van het Ned. Roode Kruis

w.g. J. Magauer

Ter afsluiting volgt hier nog een later bekend gewordenbijzonderheid over de vernietiging van de Cuneratoren,enkele dagen voor de bevrijding. Op 24 april 1945 werdnamelijk de Cunerakerk te Rhenen door het Squadron 340(Ile de France) aangevallen. Het squadron was op 16 apriluit Schijndel te Drope (B 105) bij Lingen in West Duits-land gestationneerd en het werd geleid door de luitenantSenleys. Zes Spitfires XVI deponeerden 12 bommen van 250en 6 van 500 Ibs. in het doelgebied. Ook werd de kerkbeschoten. Vier directe treffers werden waargenomen. Hetschip van de kerk werd vernietigd en de toren vrijwelgespleten. Het squadron startte te 18.35 uur en landde -te20.00 uur. De Duitsers zouden de kerk als uitkijkpostgebruikt hebben.(naar archiefonderzoek van Rob de Bruin, Epsom, Engelandin Bulletin 1939-1945 Airwar, febr.-mrt. 1986)

Literatuur

Martin Brink en Cramer, 'Ergens in Nederland', uitg. Kool,Veenendaal 1989.H.P. Deys, OUD RHENEN 3 (3) 1984, 'De brandweer en deevacuatie van 1940'H.P. Deys, OUD RHENEN 5 (3) 1986, extra uitgave t.g.v.opening gerenoveerde Herv. Bejaardencentrum De Tollekamp.H.P. Deys, OUD RHENEN 60/400 jaar Heimerstein, extrauitgave t.g.v. jubileum Heimerstein in 1988.Pietje De Jong-Scheffer, 'Toen wist ik pas wat oorlog was'in: Toen wist ik pas wat oorlog was, Rhenen, 1985.

W. Klaassen, OUD RHENEN 4 (2) 1985, 'De herbouw van Rhenen1940-1943'.

68

Page 69: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Wilhelm Klaassen, 'Rhenen wordt herbouwd' in: Toen wist ikpas wat oorlog was, Rhenen, 1985.J.G. Koekoek en H.P. Deys, Gebroken Lente, Rhenen/ 1980,1980, 1982.

Henny van Van Wij k-Verwoerd, 'Niemand hield met tegen' in:Toen wist ik pas wat oorlog was, Rhenen, 1985.

Gemeentearchief Rhenen/Interview op de band van H.P. Deys met J. van Doesburg,1980.J. Koolhaas Revers, Evacuaties in Nederland 1939 - 1940.

H.P. Deys

69

Page 70: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

OORLOGSDAGBOEKF.C.H. Comerell

Gebeurtenissen kunnen in documenten nimmer zo emotioneelworden beschreven als dit kan gebeuren in een dagboek vaniemand die het gebeuren zelf heeft meegemaakt. Met toe-stemming van zijn dochter Rie worden hier fragmenten weer-gegeven van het dagboekje, dat wijlen F.C.H. Comerell naaraanleiding van zijn ervaringen heeft vastgelegd. Men moetzich na lezingalle beschre-zorgen, dezorg om havevergeten delijfsbehoudhier beschrevenvan alledag be-honderden malenlotgenotenoverheersendeIn Rhenen warenrenlang tweezaam: dokterComerell, beidelijk reeds rus-Kerkwijk wasnense huisarts,in het huis,ter Stegeman

F.C.H. Comerell

wel realiseren datven ellende, alleverhuizingen, deen goed en niet tezorg om eigenniet alleen in defamilie het levenheerste maar veleelders, bij andereevenzeer een allesrol speelde.* tvoor de oorlog ja-huisartsen werk-Waller en dokterin mei 1940 feite-tend. De arts Vantoen de enige Rhe-deze woonde toenwaarin later dok-zich vestigde,Comerell.juist tegenover

Comerell werd in 1867 geboren te Amsterdam. Hij was huis-arts in Rotterdam en sinds 1917 te Rhenen, hij vestigdezich in de Heerenstraat in de westelijke helft van hetgrote herenhuis waar na de oorlog de R.K. Gedachteniskerkachter werd gebouwd. Het huis is nu als pastorie in ge-bruik. Tegen het einde van de dertiger jaren beperkte hijzijn praktijk. Hij overleed in 1958 te Rhenen.

70

Page 71: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Vrijdag 10 Mei. 's morgens 2 uur inval van de D. in 'toosten des lands. Om 6 uur confereerden zij in den Haagmet de regeering. Evacuatie van mij, ma en F in den loopvan den morgen uit Rhenen gelast, doel Hendrik Ido Ambachtnaar welke plaats wij van te voren met Heer K. en latermet Ma een kijkje hadden genomen en onderdak zouden krij-gen bij collega Roodenhuis en waarheen wij reeds enkelemaanden van te voren een half dozijn koffers en kisten metkleeren, levensmiddelen en verdere benoodigdheden haddengezonden. Onder zwaar gebulder van 't geschut en geweldiggevlieg verlieten wij ons huis, zwaar bepakt en begavenons naar het veerhuis waar wij ca. 11 uur aankwamen.Honden en kippen werden achtergelaten. Van te voren had F.zijn fiets moeten afleveren aan 't station. Aan 't veer-huis vertoefden wij tot 's avonds ca. 7 1/2 uur. Steedsgevlieg, gebombardeer en in brand geschoten woningen. Wijmoesten ons toen inschepen aan boord van het Rijnschip deHead, dat met 2 dito schepen er naast en 3 er achter ge-sleept zou worden naar het Ambacht. Het was een benauwendetocht met zooveel menschen in 't diepe ruim en 's nachtstelkens donker daar de lamp vaak uit moest van wege devliegmachines die vaak over 't dek scheerden, 's Nachtswerd niet gevaren en 't Ambacht was niet te bereiken. Detocht ging dus over Rijn en Lek en wij passeerden Wijk bijDuurstede, Kuilenburg, Krachtwijk, Tienhoven, Schoonhovenen Lekkerkerk en kwamen 11 Mei 's avonds 8 uur met 'tschip te Krimpen aan de Lek. Verder varen ging niet zoodatdeze plaats ons evacuatieoord werd.Met Ma en F. aan boord van de Head blijven slapen van 11op 12 Mei (Ie Pinksterdag). Toen zei de kapitein dat wijaan land moesten daar het schip voor troepentransport kongevorderd worden. F. en ik met den schipper onder zwarenwind per roeiboot naar Krimpen om onderdak te zoeken. Naveel geloop en gezoek dit eindelijk onder geleide van dengemeentesecretaris gevonden bij de 84-jarige weduweBoogaerdt-Smit aan den Rijsdijk 4 vlak bij 't veer. Onder-tusschen arriveerde Ma met onze vluchtkoffers persleepbootje aan 't veer. Hier was 't bij de weg ook zeerveel geschiet en ook onrustig, door 't veer en vechterijook 's nachts op de tegenover Krimpen liggende scheepswer-ven te Lekkerkerk en Holnes.

71

Page 72: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Maandag 13 Mei (2e Pinksterdag) de lucht bezwangerd enverduisterd door de van hier af zichtbare brand vanRotterdam.Dinsdag 14 Mei 's middags staking der vijandelijkheden.Nog steeds brand van Rotterdam. Komst van den zoon vanMevr. Boogaerdt uit Dordrecht, wiens electromotorenfabriekte Dordt reeds in den ochtend van 10 Mei meerendeels wasverwoest. Komst van Duitschen tijd.In Krimpen verbleven wij tot Maandag 20 Mei. Met veelmoeite een auto gehuurd en met prachtig weder teruggkeerdnaar 't vrijwel verwoeste Rhenen: een prachttocht waarvoorwij echter geen oog hadden. Uit Krimpen nog een brood eneen kaas medegenomen en te Leersum 2 fl. melk gekocht.Ondanks vele pogingen om telefonisch de kinderen omtrentons verblijf te Krimpen in te lichten faalde dit steeds.Wij schreven ook ettelijke briefkaarten in de hoop dezehen zouden bereiken.Maandag 20 Mei 's avonds kreeg R. zoo'n bericht, waaropzij zich Dinsdag 21 Mei direct per fiets naar Krimpenspoedde doch daar helaas! ons gevlogen vond: even Mevr.Boogaerdt begroette en zich direct retour naar Rhenenspoedde waar zij toen wij juist in 't balkonkamertje tebed lagen ons met hare verschijning verraste. Dit wasalzoo een zware tocht op een dag met zoo'n zwaar beladenfiets met weldaden en dan 't lugubere entree in 't verwoes-te Rhenen.In 't huis veel beschadigd, vele ruiten en ook gestolen.R. dapper mee geholpen met opruimen, vooral van al 't ge-broken glas. In den tuin ook veel ravage en ledige fles-schen. Honden en kippen nog aanwezig alsook de faisantenhaan en hen. De parkieten en kanaries waren foetsie. Ge-lukkig was 't gedurende onze afwezigheid droog weer ge-weest zoodat de schade aan de gordijnen vanwege de gebro-ken ruiten nogal mee viel.Inmiddels dichtte ik zooveel mogelijk met planken degebroken ruiten alsook met triplexplaten, doch Rosbach(den schilder) met v. Daalen zorgde reeds dat Donderdag 23Mei om 12 uur al 't gebroken glas gerepareerd was.In 't middaguur bezoek van een Ing. Otto Kommerell uitBerlin Lichterfelde, door ons zwijgend ontvangen.Zaterdag 25 Mei komst van W. uit Assen die mee 't achter-hek repareerde en Zondag 26 Mei van Heer A. en C.R. vertrok weer naar Lochem per fiets. Na enkele dagen be-

72

Page 73: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

zochten ons ook T. uit Emmen en W. uit den Haag per rijk-beladen fietsen.Er was weer water in Rhenen en ook spoedig weer gas enelectra, terwijl inmiddels Jansje (dienstbode uit Achter-berg) weer verscheen.25 Mei '40 was Mevr. Boogaerdt-Smit 83 jaar. Zij wasgoedig van aard doch wat zonderling en stokdoof.In den loop van den zomer kwamen de kinderen en 't klein-kind als van ouds weer naar Rhenen terwijl 't oorlogsru-moer voornamelijk buiten onze grenzen voortwoedde. Ookkwam Heer Boogaerdt met zijne Vrouwe ons bezoeken.Zoo ging het zaakje onder de D. bezetting door, bezwaarddoor distributie en schaarschte zorgen tot ik Zondag 18Dec. '43 juist op den datum dat ik 47 jaar arts was eenvrij ernstige pneumonie opliep door 't vatten van koudeook alweer als gevolg van 't slechte materiaal van den oor-logstoestand: 't surrogaat asphaltpapier was n.l. door denhevigen wind losgescheurd en eischte direct voorziening.De alarmklok werd geluid en alle kinderen als ook M.(kleinkind) spoedden zich naar mijn ziektebed. Dankzij detoewijdende zorgen van Vrouw en alle kinderen herstelde ikalsmede door de energieke ingreep van collega Van Kerkwijkmet het nieuwe geneesmiddel, een chemisch praeparaat hetSulfopyridine, was spoedig de crisis te boven doch detotale genezing eischte nog veel tijd en versterkende mid-delen die mij mede door aller ruimste zorgen toevloeiden.

Alzoo verliepen de oorlogsjaren tot den nazomer van 1944.Het oorlogsmonster naderde. Ik was voor 't laatst inArnhem l Augustus en moest door gebrekkige en in den warloopende busvervoer per spoor over Nijmegen naar Rhenenterugkeeren. Station in Nijmegen grootendeels verwoest.Steeds nam 't oorlogsrumoer in de Betuwe van ons huis waar-neembaar toe, schieten en bombardeeren en branden nacht endag waarneembaar en vaak moesten wij ons in onzen kelderbergen. R vertrok aan 't eind van haar vacantie op l Sept.per fiets naar Lochem doch 8 Sept. keerde zij naar onsweer daar haar school door de Duitschers gevorderd was enzij ons in deze moeielijke tijden verplicht achtte haarouders bij te staan. Ons gezin bestond alzoo vanaf dienuit 4 personen. 17 Sept. luchtlanding in Arnhem. 18 Sept.'44 werd de staking der spoorwegen afgekondigd.29 Sept. kwam T uit Nunspeet en had een mislukte aanval op

73

Page 74: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

onzen spoorbrug plaats.Zaterdag tot Zondag l Oct. moesten wij geregeld in den kel-der en loeide steeds wegens luchtgevaar de sirene. De kof-fers en kisten en huisgerief werden van den zogenaamdenloopgraaf in den kelder geborgen. T. vertrok Zondag JL Oct.'s middags weer. Nauwelijks was zij weg of wij kregenbevel Rhenen te verlaten, zoo spoedig mogelijk. Wij vondenonderdak bij Jansje in Achterberg, waartoe wij door 't wa-gentje van haar zwager werden afgehaald en F. l x met denwagen met huisraad volgde. Hier waren ook de Wed. Houtmanen Geitner (buren van ons).Maandag 2 Oct. F. l x met den wagen. Dinsdag _3 Oct. F. 2 xmet den wagen en den brug definitief getroffen, de 2 bogenen pijlers vernield. Vele ruiten stuk, Duitschers in huis.Woensdag 4_ Oct. F. l x met den wagen. Donderdag _5 Oct. Bom-bardeeren. Zaterdag 7 Oct.- 11 Oct. F. l x met den wagen.Donderdag 12 Oct. dito, geen stroom. Zaterdag 14 Oct.dito. Ik zelf ook meerdere malen naar Rhenen. 't Huissteeds meer verwoest en geplunderd, 's Avonds toen ik n.b.in Rhenen zou gaan overnachten in 't wachtkamertje een ko-lossale bominslag in den voortuin zoodat alle verdere rui-ten en bovenlichten vernield werden.Zondag 15 oct. F. 2 x met den wagen en l keer met Van Laarnaar ons huis. Maandag 16 Oct. F. l x met den wagen en ikmet Henzen voordeur hersteld en wat planken voor de ramenaangebracht. Dinsdag 17 Oct. meerdere ruiten in serrestuk. Woensdag 18 Oct. F. l x met den wagen. Donderdag 19Oct. R. en F. l x met den wagen.In Achterberg werd 't steeds onveiliger zoodat wij Vrijdag20 Oct. verlof kregen naar Rhenen terug te keeren. Verhui-zing 's morgens met 2 karren, 's middags l x onze wagenmet kolen en kruiwagen en hooiwagen.Zaterdag 21 Oct. kwam 't bericht tot opnieuw evacuatie enwel op Zondag 22 Oct. voor 12 uur.F. op fiets erop uit, eerst bij Dr. Van Ommeren uit Eistdie hem naar Dr. A te Leersum verwees waar hij slaagde.Wij zouden de 2 bovenachterkamers krijgen en ons zelf inalles verzorgen. Dr. kwam zelf 's middags per motor teRhenen bij ons kijken. Wij konden daar alzoo Zondags te-recht. F. ging l x met den wagen naar Leersum. De nachtvan Zaterdag op Zondag te Rhenen niet uit de kleeren ge-weest en vaak in den kelder.

74

Page 75: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Zondag 22 Oct. F. l x met wagen naar Leersum. Ma en ik per

evacuatiewagentje 's morgens tot Amerongen met vogel envluchtkoffers. Daar urenlang in den kerk gezeten en ikeindelijk naar Leersum geloopen en terug met een invalidewagentje om Ma naar Leersum te transporteeren. Toen ikechter weer te Amerongen aankwam kon Ma + vogel per brand-weerauto naar Leersum meerijden en ik zelf loopende met 'tinvalidewagentje + koffers + een aanhangwagentje met hulpvolgen. Inmiddels was T. te Rhenen per fiets gearriveerden kwam zij met F. en R. per fiets naar Leersum.Met de wagen van Van Daalen kwamen nog wat stoelen en 'tkacheltje te Leersum aan.Maandag 23 Oct. T. vertrokken. Woensdag 25 Oct. F. perfiets naar Rhenen. Donderdag 26 Oct. F. met wagen naarRhenen, R. met fiets. Vrijdag J3 Dec. Zware tocht naarRhenen met ons drieën. Zaterdag 23 Dec. F. en R. met wagennaar Rhenen. Maandag 25 Dec. F. met wagen n. Rhenen. Dins-dag 26 Dec. dito. Donderdag 28 Dec. wagen stuk. Vrijdag 29Dec. zelf met F. en R. en gehuurde wagen naar Rhenen. Zelfteruggekeerd met vrachtauto van D. Komst T.Zaterdag 30 Dec. F. en T. met gehuurde wagen naar Rhenen.Het huis en inboedel bleken telkens meer verwoest alsookde dakraampjes en 't dak zelf. Zware verminking van allesen invloed der atmosfeer op den inboedel.

Vrijdag 5^ Januari F. met gehuurde wagen naar Rhenen. Zon-dag T. Januari F. met gehuurde wagen naar Rhenen. Hij mochtmet moeite toegang tot 't huis krijgen en toen hij op wil-de laden moest alles in den gang blijven staan. Kleeden,aardappelen enz. Hij sloot de deur en keerde met ledigewagen weer. Donderdag 11 Januari F. met rugzak naarRhenen. Al 't gereedgestelde gestolen!!Dinsdag 16 Januari. Bevel dat 't huis van A. voor de weer-macht ontruimd moest worden, voor den avond. Waarheen nu?Ik wendde mij tot Oberleutnant Wittich die er in toestemdewij op de bovenkamers bleven. Dr. moest er uit met heelehebben en houden. Vele zaken in garage gezet en apotheek-utensiliën enz. reeds opgeladen eindelijk bericht dit be-vel ingetrokken was. Wel kwamen er vaak Duitsche soldatenop zolder en in de benedenkamers bivakeeren en de boelnacht en dag op stelten zetten doch een voordeel voor onsverblijf bij een collega! was niet de rook en de niet trek-kende kachel door 't ontbreken van een normaal rookkanaal

75

Page 76: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

(op welken kachel R. alles koken moest) doch 't vaak heb-ben van beschikking over elctr. stroom zoowel voor verlich-ting als koken op 't electr. kacheltje. Dit danken wijalzoo 't verblijf der soldaten in zijn huis.Vrijdag 9 Februari aankondiging dat de evacues van denhoofdweg te Leersum moesten vertrekken. Zaterdag 10 Febr.Bezoek aan Wittich te Amerongen en den Ortskommandant teLeersum die een verlof tot mogen blijven althans voorlopigwegens ziekte toestond.

(Na vele omzwervingen en zoeken naar andere onderkomens ende 'viering' van de 48-jarige trouwdag op 4 maart 1945komt de familie uiteindelijk in Leersum terecht).

Zondag 15 April. Sinds eenige dagen onrust bij onze be-schermers. Schieten en bombardeeren aan verscheidene wind-streken en veel gevlieg en beschieting uit de lucht metboordwapens. De oorlogsactie schijnt in deze streken naderte komen en althans ook aan de gedragingen der militairente zien. Zij worden steeds mobieler, trekken met hun heb-ben en houden af en aan. Verschillende transporten komenaf en aan. Allerlei geruchten omtrent miltaire berichtenen bevrijde plaatsen tot zelfs in de naaste omgeving doende ronde. 20 April laatste verjaardag van Hitler. 26 AprilDuitschers uit de onder water gezette Bommelerwaard inDoorn. Men vertelt dat in de periode van 15-20 April onzeCuneratoren grootendeels verwoest is en er branden achterde kerk woeden en de kerk zelf beschadigd zal zijn als ook't in aanbouw zijnde orgel.Zaterdag 28 April geruchten van wapenstilstand ?? Dinsdag1 Mei Hitler +. Woensdag 2_ Mei nog steeds geruchtenomtrent wapenstilstand. Massa's bommenwerpers metlevensmiddelen paketten trekken over. Ook op Donderdag J3Mei. Zaterdag 5 Mei ?? eed op Donitz. Verward.Preliminairen in Aula Wageningen. Zondag &_ Mei Engelseauto's in Doorn. Opblazen van munitie enz. doorDuitschers. Bij den weg verward. Maandag 7. Mei vele D.soldaten weg. Opblazen van munitie door D. Entree denheelen dag van auto's met Tommies vanaf 9 1/2 u v.m.Vlaggen en Oranje in top. Vrij! Verduistering weg. Aftochtvan D. met opgeladen wagens gestolen goed ter ontwapeningnaar Langbroek. Overal Eng. en Amerik. auto's. Kolossaalvertier en enthousiasme van 't in feestroes verkeerende

76

Page 77: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

met Oranje getooide volk. Bewaking door Nederl. in

overalls en bewapend om orde en rust te handhaven. Ookbleven ter bezetting Tommies hier. Dinsdag 8_ Mei. Muziekuitvoering 's morgens en 's avonds in het ijskelder bosch.Dankstond voor 't bevrijde Nederland onder begunstigingvan prachtig weer. Indrukwekkende redevoeringen. Duur 2uur.

In de school en Feldgendarmerie installeerden zich degevierde Tommies. De bewapende Nederlanders voor de bewa-king ontwapend en bij de Tommies ingedeeld die vanwege denstaat van beleg den eersten tijd alle macht in handen zul-len nemen. Woensdag £ Mei ook nog als feestdag te beschou-wen. Bewesten Utrecht in Holland nog strijd en tegenstandvan de SS en NSB. De bewoners mogen nog steeds hun gemeen-te niet verlaten. In Wageningen en Veenendaal werd nogsteeds gevochten. Nog steeds doortrekken van Eng. enAmerik. auto's met manschappen, munitie en voedsel. InAmerongen en Leersum nog 7 slachtoffers w.o. jonkheer deBeaufort. In Utrecht de holl. Duitsche meiden tot schande-lijk voorbeeld tentoongesteld. Sinds enkele dagen Burg.d'Aumale weer in Eist, hij werd voor enkele weken ook nogin hechtenis genomen. Burg. Dijksman afgezet als Burg. vanRhenen en de Burg. De Boer van Amerongen Leersum inarrest. Donderdag 10 Mei. Hoewel er heel veel voedsel voorde Ned. bevolking uitgeworpen en met auto's aangevoerd issinds 2 Mei tot op heden hier nog niets aan de bevolkingdaarvan toegedeeld. Hetzelfde schone weder als in 1940tijdens de invasie. Nog Duitsche auto's aangehouden en deSS schiet nog uit de bosschen op de voedselauto's. Kaalge-knipte dames van de moffen moeten defileeren. F. kan nietdoor naar Scherpenzeel daar er bruggen in Woudenberg-Scher-penzeel door de D. opgeblazen waren en vele huizenhierdoor beschadigd. De schadeopnemers wilden naar Rhenengaan doch werden nog niet toegelaten vanwege de landmijnendie eerst door de Tommies opgespoord moeten worden. Langsden weg in Eist ook nog kampen van moffen. Het geruchtloopt dat WW, XX, YY en ZZ niet meer in gemeentedienstmochten worden hersteld. Kerkwijk overdag in Eist dochmocht ook nog niet in Rhenen. Slechts ter herstel derwaterleiding mocht er in Rhenen worden gewerkt.Vrijdag 11 Me i. F. naar Eist. Ook weer vliegtuigen met le-vensmiddelen komen over. Voorlopig geen courant meer, gaf

77

Page 78: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

ons wel op voor abonne. Naar verluidt wordt heden de inge-storte Hoboken (bank) te Rhenen opgeredderd om te zien hoe't met de kluizen staat, 't Kan wel zijn dat 't nog 10 a14 dagen duurt eer Rhenen weer toegankelijk wordt.Zaterdag 12 Mei, 's middags en 's avonds op Zonheuvel fees-ten door de Tommies aangeboden aan de burgerij: schitte-rend weder: Ie verstrekking van 't beloofde voedselpakket(bus vleesch, stamppot, chocolade en biscuit).Maandag 14 Mei. Rustigen dag. Vele Eng. auto's en gevechts-wagens en Tommies als ook de keukenwagen trekken weg. Veelkoeler en nog wat wind. De tuin vraagt om regen.Dinsdag 15 Mei. 2e voedselpakket. Zaterdag 18 Mei, 4e voed-selpakket. Nog steeds droog. Maandag 21 Mei. Heelen dag re-gen. Munitie opgeblazen. Nog steeds trekken achtergeblevenDuitschers weg. Thans geen gratis voedsel mer. Deze weekgeen brood te krijgen.Donderdag 24 Mei, R. en F. per fiets tot Eist, Rhenen nogniet te bereiken, wel Achterberg. Vrijdag 25 Mei, RoodeKruis brieven uit Assen en Lochem. De NSB-ers en de voorm.Feldgendarmerie met hun inboedels opgeborgen de laatstedagen. Dinsdag 29 Mei R. en F. per fiets vroeg naar Rhenenom toestand van 't huis op te nemen. Door eenige L bezinevan Heer Bijl kwam toezegging van verhuismogelijkheid perauto-bestelwagen van V. Ginkel op Donderd. 31 Mei.Woensdag 30 Mei; F. per fiets naar Rhenen om daar te blij-ven slapen met 't oog op stelen. Eenig beddegoedmeegegeven, wij druk gepakt.Donderdag 31 Mei; gepakt en met R. per verhuisauto te 41/4 uur in Rhenen. Jansje eenige dagen geholpen. Chaos inhuis: veel kort en klein en gestolen. In keuken het kachel-tje gezet, divan en ledikant. De volgende dagen met R. enJansje veel geredderd in den chaos.

Het dagboekje besluit met een aantal korte aantekeningen,waarvan de volgende in dit verband nog van belang zijn:hout halen, Joh. Baars heeft de schuifdeuren in ordegebracht, Van Til geeft water, hout aangevraagd, janboel,Snijders 't dak wat bijgewerkt, de Rother wat ruitengezet, zonneschermen opgehangen, gangklok in actie. Het isdan inmiddels juli 1945.

78

Page 79: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Hiermee eindigt dit ware document, een getuigenis van een

strijd om het dagelijks bestaan, het handhaven in een tijdvan grote onzekerheid en gevaar.

H.P. Deys

Het herenhuis aan de Herenstraat waarin links Jan de Haas woont enrechts tot aan zijn overlijden in 1958 dokter Comerell. Achter dit huisstaat thans de Gedachteniskerk. De foto is van 1929.

79

Page 80: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

80

Page 81: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

HET NATIONAAL LEGERMONUMENT GREBBEBERG

De militaire begraafplaats op de Grebbeberg is een van demeest markante locaties in de gemeente Rhenen. Gesticht ophet terrein waar in de meidagen van 1940 zo verwoed tegen-stand werd geboden tegen een oppermachtige Duitse vijand,is het gewijde grond geworden waar jaarlijks herdenkingenplaatsvinden. Er is het een en ander gebeurd, voor hetzover was, redenen waarom een kort overzicht over de ont-staansgeschiedenis in dit herdenkingsnummer op zijn plaatslijkt.Dat er een begraafplaats van nationaal belang zou moetenkomen stond reeds gedurende de oorlog vast. Na de bevrij-ding, en wel in october 1946 werd er een Stichting Natio-naal Leger Monument Grebbeberg in het leven geroepen. Voorde keuze van een architect werd een voordracht van driearchitecten met 'groote architectonische begaafdheid' opge-steld door een speciaal college van advies. Eind december1947 werd uiteindelijk de Rotterdamse architect J.J.P. OudaangetrokkenDe grond tegenover het terrein waarop het Militair KerkhofGrebbeberg was gelegen, werd door de N.V. tot Exploitatievan de Grebbeberg in de persoon van de heer D.L. Lecciusde Ridder vrijwel kosteloos afgestaan tot stichting vanhet monument aldaar.De toenmalige burgemeester van Rhenen, Jhr. Mr. L.H.N.F.M.Bosch Ridder van Rosenthal heeft, als lid van de Commissievoor het Grebbemonument, zeer veel werk verricht

Er werden wegen gezocht om aan de nodige financiële midde-len te komen. Geheel onverwacht meldde zich toen bij deRhenense burgemeester Jhr. Mr. L.H.F.N.M. Bosch Ridder vanRosenthal het Haagse mannenkoor 'Die Haghe Sangers'. Zijbleken ingespeeld te hebben op de oproep van Radio Oranje,in de Oorlog gedaan, alle koperen centen uit handen van deDuitsers te houden om er na de Oorlog een nationaal monu-ment van te gieten. Zo begon in mei '47 de beroemde centen-actie met een storting van f 139,30, een actie die uit-groeide tot een nationale campagne.Er hebben in het begin serieuse plannen bestaan, onder voor-behoud van 's Ministers toestemming, een bronzen luidklokte laten gieten van de centen, die door de Rhenense burge-meester werden ingezameld. Het Ministerie van Financiën

81

Page 82: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Het gele houten kruis dat jaren gediend heeft als herdenkingsmonumentop de Grebbeberg.

82

Page 83: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Het eenvoudige houten hek dat in de Duitse tijd de toegang gaf tot hetGrebbekerkhof.

Het latere ijzeren toegangshek tot het Grebbekerkhof.

83

Page 84: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

nam later geschrokken contact op met de burgemeester, dielaconiek mede kon delen, dat hier geen sprake van was. Decenten werden keurig ingewisseld, o.a. bij 's Rijks Muntte Utrecht: f 2368,65. In september '49 begon de de actievia de postkantoren, welke ongeveer zo'n 10.000 guldenopbracht, het bedrag aan contanten was toen opgelopen tot24.249,31. In october '48 schreef Bosch van Rosenthal aanOud, dat hij reeds 750.000 centen had en er geen plaatsvoor meer kon vinden. In december 1948 waren er inmiddelsl miljoen centen binnengekomen. In totaal werden er bijdeze actie 2.400.000 centen bijeengebracht. Uit de actievan de verkoop van het Damplantsoen te Amsterdam ontvinghet Grebbecomité 70.000 gulden.

In 1949 werd de bekende organisator van spectakels, CarelBriels ingeschakeld bij het maken van plannen tot een gro-te manifestatie. Hierbij was onder meer ook generaalWinkelman aanwezig. Het overleg liep op niets uit, medeomdat Briels een spel uitsluitend voor kinderen wenste.Oud kwam al zeer snel met een levensvatbaar idee. Er stondop de begraafplaats een groot geel gevernist houten kruis,dat tot dan toe een rol speelde bij herdenkingen. Oudwilde het vervangen door een grote stenen sokkel, waaropeen hoog kruis kwam, geflankeerd door twee leeuwen. Aan de

overzijde van de straatweg wilde hij een amfitheater meteen klokketoren bouwen. De si-tuatie ter plaatse leverde echterwat problemen op. Ten eerste dusde straatweg, die dwars door hetgehele monument zou komen telopen. Er is sprake geweest vanhet omleiden van deze weg, vanafOuwehand's Dierenpark naar bene-

31 den, onderlangs de Grebbeberg. Ook~ " s p e e l d e men met de gedachte, de

De eerste schets van het ingang tot de begraafplaats naarMonument door architect Oud achteren te verleggen. Ten tweede

stond het betreffende terrein tenzuiden van de straatweg op de

lijst van natuurgebieden, waarvoor overleg met de Rijks-dienst voor het Nationale Plan nodig was. Ook bestond eronenigheid tussen het Ministerie van Oorlog en de burge-meester over de plaatsing van het monument (sept. '47).

84

Page 85: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Oud had al in 1949 contact opgenomen met de Amsterdamsebeeldhouwer John Radecker. Er is nog even wat deininggeweest over diens politieke opvattingen, want Radeckerzou communist zijn. Nu was communisme in die jaren haasteven besmet als het fascisme. Zelf verdedigde hij zichtegen de aantijgingen als volgt: 'Ik heb voor de Vredemijn naam gegeven, dat zal ik altijd blijven doen'. Detoenmalige burgemeester van Amsterdam schreef: 'De HeerR., over wie U mij inlichtingen vroeg, is geen lid geweestvan de C.P.N., doch hij wordt wel als uiterst linksgeoriënteerd beschouwd. Van harte hoop ik, dat men dekunstenaar in hem zal laten praevaleren boven een poli-tieke instelling, omdat men ethisch communistisch kanvoelen, mits men maar niet een Russisch systeem aanvaardt.Wat zou er van kunstenaars overblijven, indien deze nietin temperament en in geest afwijkend waren van de solideburgerlijke opvattingen? ... De architect, met wie R.harmonisch samenwerkt en die ook in onze combinatie voorhet Nationale Monument is betrokken, is er borg voor, datiets schoons tot stand kan komen'. In maart '50 werd doorNoekie, onder toezicht van zijn vader John Raedecker,aangevangen met het hakken van de leeuwen, een werk dat inoctober '51 gereed was. Het materiaal bestond uit zoge-naamde lichte Vaurion kalksteen. Er is nog een anecdoteverbonden aan de forse uitvoering van de leeuwen. Boschvan Rosenthal vroeg Radecker namelijk hoe hij aan zijninspiratie voor deze leeuwen gekomen was. Deze verteldetoen, dat hij eens achter Koningin Wilhelmina liep en daar-bij dacht 'dat is een koninklijk achterwerk'. Daar zijntoen de achterkanten van de leeuwen naar gemaakt!

FilosofieBij Oud rezen er vragen of de symboliek van zijn monumentin iconografische zin wel juist was. Hij had de leeuwenals symbool van overwinning gedacht, Bosch van Rosenthalhad hier ook zijn ideeën over. Uiteindelijk werd adviesgevraagd aan Prof. Grondijs, die doorverwees naar Prof.Van Gelder en de secretaris van Monumentenzorg, Dr. W.A.Visser, die een uiteenzetting verstrekte, gebaseerd opbijbelse begrippen. Hierin is de leeuw, liggend onder devoeten van liggende graffiguren een symbool van de overwin-

85

Page 86: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

ning op de zonde en de dood en het vertrouwen op de verrij-

zenis en het eeuwige leven.De filosofie van het monument, zoals Oud dit heeft mogenafbouwen, werd door hem zelf als volgt toegelicht:Voorop stond dat uitgegaan moest worden van een opzet,waarbij gedurende een plechtigheid en het leggen vankransen bij het monument de aanwezigen met het gezichtnaar de graven gekeerd zouden staan. Daar het bovendienniet toelaatbaar was het deel van het monument, waartegende kransen gelegd werden, zelf met de achterkant naar hetkerkhof te plaatsen, en, omdat alleen aan de wegzijdevoldoende ruimte voor opstelling van troepen was, werd heteigenlijke monument uitgevoerd met een tweezijdig front,bij de ingang van de begraafplaats.Het bestaat dus uit twee liggende leeuwen als symbool vande overwinning op de dood en het vertrouwen op de verrijze-nis en het eeuwig leven, waartussen - en door een voetstukdaarvan gescheiden - het Kruis. Het basement bevat een in-scriptie en het Nederlandse wapen. Om tot een tweezijdigfront te komen, kijkt een der leeuwen naar voren en deandere naar achteren. De inscriptie luidt:DEN VADERLANT GHETROUWE BLIJF ICK TOT IN DEN DOOTEr was ook nog even enige onduidelijkheid of het 'doof of'doet' zou moeten zijn. De letters zijn speciaal ontworpendoor de beroemde graficus Jan van Krimpen, die in februari1950 hiervoor benaderd werd. Deze zelfde tekst had reedsin de vorm van ijzeren letters op het oude smeedijzerenhek gestaan, waarop ze in 1946 waren aangebracht.De aanleg van het geheel, inclusief de omheining van debegraafplaats, geschiedde onder supervisie van de Genie,in de persoon van de Eerstaanwezend Ingenieur der Genie teAmersfoort, de It. kolonel A.M.S. Perquin, later opgevolgddoor de It. kol. Ing. H. van de Bos. Juristen van het Mini-sterie van Oorlog hadden in de begrafeniswet ontdekt dater om een begraafplaats een muur van 2 m hoogte diende teworden aangebracht. Oud en Bosch van Rosenthal waren hethier zeer mee oneens: het zou het zicht en de verbindingmet de natuur te veel verstoren. Het echtpaar Bosch vanRosenthal kwam op het idee om het effect te omzeilen dooreerst een diepe greppel om de begraafplaats te laten gra-ven en in die greppel de ommuring in de vorm van eenmuurtje met een hekwerk erop te bouwen. Nu is deze omhei-ning nauwelijks storend!

86

Page 87: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

ƒ. VAN KRIMPEN

<jy ï t f i c K

(Ifiv vi^ovk. M Do tl i w <L a o mor c

ii ^IVY fl> hrts QIÜM. J k (w

£</ L *to

tuspluu j-,

J k- hrtt i &i kit w t ir

tui <*.<ins -f c

V0H4 ccn

wa* dit niet-dan 1H

zou wttvïvtit<h<*ioin. Veer

\

M d aMt

/tl/r

*• Vau

i-vvw/

l • lnaautiH n Moven*6tr /952-

Page 88: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

10-12-1947. Burgemeester Bosch van Rosenthal brengt bij het gele houtenkruis aarde van de prov. Utrecht in de urn, die zal worden geplaatst inhet Nationale Monument op de Dam. Op de achtergrond enkele leden van deHarmonie Ons Genoegen o.l.v. Piet Ifoolhorst (met vlinderdas).

88

Page 89: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Het Bestek en voorwaarden waarnaar door de Eerstaanwezend-Ingenieur der Genie te Amersfoort werd aanbesteed 'Het op-richten van het Nationaal Legermonument c.a. bij het mili-tair kerkhof op de Grebbeberg te Rhenen' werd in het voor-jaar 1952 voor inschrijving vastgesteld. Hierin werd eenviertal onderdelen omschreven: a. het maken van een opstel-lingsplaats voor troepenonderdelen, b. het maken van eenopen aula met sierwand en trap, alsmede fondamenten vooreen klokketoren en zes natuurstenen banken, c. het makenvan een klokketoren en d. het maken van zes natuurstenenbanken.Er was aanvankelijk ook gedacht aan een tegelpad van deingang van de begraafplaats, dwars over de straatweg heennaar de overzijde. Dit plan is nooit tot uitvoering geko-men.

Het heeft oorspronkelijk in de bedoeling gelegen, het monu-ment in mei 1950 in te wijden. Door allerlei omstandighe-den, zoals het wachten op goedkeuring of vergunning vanwel 40 instanties, zoals oud burg. Bosch van Rosenthal mijvertelde, was in 1950 slechts de sokkel bij de ingang vande begraafplaats voltooid. Het kruis en een der flankeren-de leeuwen waren gereed. In 1951 was tenminste het monu-ment met de leeuwen geheel gereed gekomen.

Eind 1952 werd de beroemde graficus J. van Krimpen weerbereid gevonden een speciaal letterontwerp te maken voorde aan te brengen tekst op de 7,5 meter hoge klokketoren.Aanvankelijk wilde men de tekst op een bronzen plaat aan-brengen maar bij nader inzien vond men het te duur en Oudvond 'het eigenlijk niet eens zo mooi om dat brons aan hetmonument te hebben, een beetje: jubileum van een fabrieks-directeur of zo iets'. Hij stelde voor de letters gewoonin de natuursteen te hakken. Op voorstel van Van Krimpenen Oud zou de tekst worden opgesteld door de dichterJ.C. Bloem.Ook was gedacht aan Roland Holst maar men was van meningdat men bij Bloem iets zekerder was van wat er voor de dagzou komen en bovendien iets 'begrijpelijkers'. Bosch vanRosenthal en Oud hadden in elk geval iets over de 'centen'in de aan te brengen tekst willen verwerken, maar Bloemvond dit uiteindelijk toch te triviaal voor een monument

89

Page 90: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Burg. Schoonderbeek: legt een krans op 4 mei 1985.

90

Page 91: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Herdenking Grebbeberg, 4 mei 1985.

91

Page 92: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

op een zo belangrijke plaats. Het werd:VIJF DAGEN - EN DE VRIJHEID GING VERLORENVIJF JAREN - EN EERST TOEN WERD ZIJ HERBORENZO MOEIZAAM TRIOMFEERT GERECHTIGHEIDAAN DIT BESEF ZIJ DEZE GROND GEWIJD

Bosch van Rosenthal ging accoord met laten vervallen vande bronzen plaat, 'het is wel wat burgerlijk. Maar watdoen we nu met de centen. Ik moet wel iets uit bronshebben, anders geloven de mensen me nooit meer, of kunnenwe beweren, dat de centen in de klok zitten? ' schreef hijaan Oud. Bosch kwam daarna op het idee, symbolisch watkoperen centen in de gesmolten klokkespijs te werpen en zois het uiteindelijk ook gegaan. Het aantal centen moestwel vooraf aan de gieterij worden opgegeven, zodat reke-ning gehouden kon worden met de toe te voegen hoeveelheidtin.

De verwerving van de luidklok heeft heel wat voeten inaarde gehad. De aanvankelijke verwachting, deze doorenkele Nederlandse klokkengieters voor niets aangeboden tekrijgen, bleek ijdele hoop te zijn. Na ampel overleg kwamuiteindelijk in januari 1953 de oplossing waarbij door deklokkengieters Eijsbouts Lips te Asten, Van Bergen te Hei-ligerlee en Petit en Fritsen te Aarle-Rixtel gezamenlijkeen deel, ruim de helft, voor eigen rekening werd genomen.Het ontbrekende deel werd vrijwel geheel aangevuld doorenkele metaal-leveranciers, waaronder Alcu Metaal teUtrecht, dat alle metalen had geleverd voor het Amerika-carillon dat door Koningin Juliana namens Nederland aanPresident Truman van de V.S. cadeau was gedaan.De klok, gegoten door Eijsbouts, heeft een diameter van 97cm, het gewicht bedraagt 540 kg. De aanvankelijk gedachtekroon werd in verband met de kosten achterwege gelaten, opde klank had deze toch geen invloed. Het opschrift op deklok luidt:

IK SPREEK VOOR HEM DIE VIELDe letters werden ruim gespatieerd zodat deze de gehelerand vullen, gescheiden met een oud centstuk. Als rand-versiering is alleen het Nederlandse wapen met de leeuwengebruikt, ook daartussen eenvoudige figuurtjes van cent-stukken. Tenslotte zijn de drie klokkengieterijen vermeld.De gieting vond plaats op 15 april 1953. De luidklok isopgehangen in een eenvoudige klokkestoel boven op de klok-

92

Page 93: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

ketoren.

Bij de overdracht van het monument op 4 mei 1953 aan deStaat der Nederlanden werd door de voorzitter van deStichting, Jhr. van Grotenhuis van Onstein het volgendewoord gesproken:

Dit monument is gegroeid uit het hart van het NederlandseVolk. Van Noord tot Zuid, van Oost tot West, in dorp enstad heeft ieder Nederlander het zijne bijgedragen. Velendoor den aankoop van stukjes Damterrein - meer nog doorhun deelname aan de centen-actie.Het monument is geboren uit de samenwerking van veleNederlanders: grondeigenaar en architect; beeldhouwers endichter; klokkegieter en sierkunstenaar; tuinarchitect enmozaiekwerker; grondwerker en bouwer; militair en burger.Kunstenaars en werkers, hand in hand.Het comité werkt door, opdat de laatste versieringen: dereliëfs achter de klokketoren en de tegelbaan naar hetkerkhof - de schoonheid en de symboliek van het geheelmogen voltooien.Het past mij niet, iemand met name te danken want hetmonument is van ons allen.Wij - het Nederlandse Volk - dragen het over in de hoedevan de Staat der Nederlanden, opdat de offers, rond dezenberg en op geheel de wereld gebracht, telkens weer wordenherdacht door de mond van de klok die het randschriftdraagt: 'IK LUID - VOOR HEM - DIE VIEL.'

Het Grebbemonument speelt jaarlijks nog een rol bij her-denkingen, ledere 4e mei wordt door de Koninklijke Land-macht een plechtigheid bij het monument gehouden. Op deTweede Pinksterdag wordt door het 8e Regiment Infanterieeen herdenking georganiseerd. Hierbij wordt medewerkingverleend door de Rhenense Harmonie Ons Genoegen en deZangvereniging Eben-Haëzer. De herdenkingen van het 8eRegiment werden in de oorlogsjaren door burg. d'Aumale vanHardenbroek, in opdracht van de Duitse bezetters verboden.

93

Page 94: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Bronnen:Gemeentearchief Rhenen

Interview op de band van H.P. Deys met Jhr. Mr. L.H.N.F.M.Bosch van Rosenthal, november 1983.

H.P. Deys

Kranslegging bij het Grebbemonument, 4 mei 1954.

Bijzetting op de Grebbeberg van in Frankrijk gesneuvelde militairen vande Kon. Landmacht, de Kon. Marine en de Luchtstrijdkrachten, 28-2-1950.

Het eresalvo wordt gebracht.

94

Page 95: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt
Page 96: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

'Heldengedenktag' 21-3-1943 in aanwezigheid van de Wehrmachtsbefehl-shaber i.d. Niederlanden General der Flieger Fr. Christiansen, deReichsminister Reichskommissar Dr. Seyss-Inquart en Anton Mussert, deleider van de N.S.B.

Ben van de kazematten langs de Grift, Rhenen, juni 1940.

96

Page 97: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

ERGENS IN NEDERLAND

Vorig najaar verscheen bij de Veenendaalse uitgever' Koolhet boek 'Ergens in Nederland - Herdenking Mobilisatie1939-1989', samengesteld door M. Brink en K. Cramer. Hoe-wel de titel de inhoud niet geheel dekt (een deel van deinhoud betreft de dagen tijdens en onmiddellijk na destrijd in de meidagen van 1940) zijn de auteurs er in ge-slaagd een goed overzicht te geven van de onzekere endonkere periode, voorafgaand aan de Duitse bezetting inNederland.De actieve journalist Martin Brink is er in geslaagd velebronnen van uniek fotomateriaal aan te boren. In meer dan300 foto's, waarvan vele voor het eerst gepubliceerd,wordt een aantal thema's behandeld, die een inzichtverschaffen in diverse aspecten waarmee de opgeroepenmilitair in die dagen te maken heeft gehad. Van een aantaldeskundige auteurs zijn opstellen opgenomen die een belang-rijke bijdrage leveren aan het vele illustratiemateriaal,dat zelf bovendien ruimschoots van informatieve toelich-tingen is voorzien. Aan de hand van enkele schetsen entekeningen wordt de lezer enigszins ingevoerd in enkeletechnische aspecten van artillerie en verkenning. Enkelekaarten en documenten vormen een waardevolle afwisselingin de vele geboden informatie.

Het is jammer dat de evacuaties van burgers nauwelijks aande orde zijn gekomen en er geen enkele afbeelding aan werdgewijd. Weliswaar hoort dit onderwerp niet direct bij demobilisatie, toch is het gedurende de gehele mobilisatie-periode onlosmakelijk verbonden geweest met de militairevoorbereidingen eind '39 en begin '40. Gezien de woon-plaats van de auteurs is het niet verwonderlijk dat hetzwaartepunt van het fotomateriaal zicht heeft gericht opVeenendaal en omgeving en op de Grebbelinie. Van bijvoor-beeld Kornwerderzand, de Moerdijk, de Peel, Rotterdam ofde vliegvelden bij Den Haag ontbreekt echter enigdocument. Dit feit doét evenwel aan het informatievekarakter van het fotoboek weinig inbreuk.Als Rhenenaar vond ik het verslag over de kanonneerbootFreyr zeer interessant. Hiermee komt een eind aan hetfabeltje, dat tijdens de evacuatie van de Rhenense bevol-king, als gevolg van een aanval door een Duitse duikbommen-

97

Page 98: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

werper een matroos van dit oorlogsschip zou zijn gesneu-veld. Het blijkt nu dat de matroos reeds tijdens een vuur-gevecht langs de Arnhemse Rijnkade dodelijk getroffen was.Hij werd tijdens de evacuatie van de Rhenense bevolking inRhenen aan wal gebracht en in de buurt van het veerhuisbegraven. Tevens werd toen de veerpont onklaar gemaakt.

Dat ook geschiedenis een wetenschap is waarbij gebeurtenis-sen voor verschillende uitleg vatbaar kunnen zijn toonthet feit dat de stellingname van H. Amersfoort in dit boekten aanzien van de Duitse aanval op Scherpenzeel inmiddelsdoor Brongers werd bestreden.Helaas bevat het boek nogal wat zetfoutjes. De kwaliteitvan de inhoud en de zorg waarmee de foto's werden gerepro-duceerd staat hier echter ruimschoots tegenover. In elkgeval een boek om van harte aan te bevelen.

H.P.D.

Een omvergeschoten auto langs de weg op de Grebbeberg. Enkele Duitsemilitairen te paard trekken in de richting Rhenen.

98

Page 99: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

DE SLAG OM DE GREBBEBERG

een wandeling

In een boekje van in totaal 64 pagina's wordt een tochtbeschreven die in een geheel andere atmosfeer kan wordenafgelegd als een paar duizend soldaten dit in de meidagenvan 1940 moesten doen.Kolonel Brongers is een belangrijk auteur van enkele wer-ken over de laatste oorlog in Nederland, maar vooral be-kend vanwege zijn studie over de strijd op de Grebbeberg.Hij heeft nu een wandeling beschreven die over een vanNederlands mooiste natuurgebieden loopt, zoals hij zelfzei bij de uitreiking van het eerste exemplaar aan Rhenensburgemeester Schoonderbeek. Maar aanleiding is de behoeftegeweest aan een zogenaamde 'battlefield guide', een gidsvan strijdtonelen, zoals er in het buitenland vele zijnuitgegeven. Op verzoek van de Koninklijke NederlandseVereniging 'Ons Leger' heeft Brongers een aantal van dezegidsen samengesteld, waarvan nu die over de Slag om deGrebbeberg voor ons ligt.Het werkje begint met een overzicht van de geschiedenisvan de Grebbelinie, waarvan het idee in de TachtigjarigeOorlog ontstond. Pas in 1940 was er voor het eerst sprakevan een echt gebruik van deze beroemde linie waarbij op deGrebbeberg, naar tijd gemeten, een van de meest bloedigeslagen uit de gehele Tweede Wereldoorlog werd geleverd.Aan Nederlandse zijde moest een regiment het opnemen tegeneen goed uitgeruste Duitse divisie en een SS-regimentelitetroepen. Er is in feite geen sprake van een doorbraakgeweest, beslissend was de inname van de Moerdijk en hetbombardement van Rotterdam.Aan de hand van enkele bijgevoegde kaartjes kan het ver-loop van de strijd worden gevolgd. Toelichtingen wordengegeven op de weinig overgebleven restanten van stellingenen loopgraven. Slechts 7 kazematjes en enkele loopgraaf-restanten hebben de tand des tijds en de sloopwoede wetente overleven.In een drietal bijlagen geeft Brongers een overzicht vande Nederlandse troepensterkten, hetzelfde aan Duitse zijdeen tot slot een toeristische bijlage met gegevens overbereikbaarheid, museum, restaurants e.d.

99

Page 100: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Met dit goed uitgevoerde werk is een leemte opgevuldwaarin de exacte feiten en locaties worden beschreven metdiep respect voor de heldenmoed van de strijders in diedagen van weleer.Dit boekje in handig zakformaat, voorzien van vele foto's,is een onmisbare gids voor die wandelaar, die op deGrebbeberg nu eens precies wil nalopen waar zich de fellegevechten in de meidagen van '40 hebben afgespeeld.

E.H. Brongers, 'De Slag om de Grebbeberg1, Gids histo-rische plaatsen Tweede Wereldoorlog, Zaltbommel, 1990.

H.P.D

Restanten van een stalen geschutskoepel van een afgebroken kazemat aande Grebbelinie. Juni 1940.

100

Page 101: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

"DUITSE" CORRESPONDENTIE VANUIT RHENEN IN DE OORLOGSJAREN

Enige tijd geleden werd mij als verzamelaar van posthisto-rie met betrekking tot het gebied Rhenen-Elst-Veenendaaleen viertal briefkaarten aangeboden, die verzonden warenvanuit Rhenen in de oorlogsjaren 1940-1945 (Afb. l t/m 4).

Mijn interesse ging primair uit naar de censuurstempels entekens, die op deze briefkaarten waren aangebracht. Allebriefkaarten kwamen van dezelfde afzender te Rhenen:Von Leschen, Herenstraat 95, en waren gericht aan eenzelf-de adres in Braunschweig in Duitsland.

Naast postale aspekten wekte ook de informatie op dezekaarten over Rhenen in oorlogstijd mijn interesse. Ookwerd ik nieuwsgierig omtrent de persoon met de Duitsenaam Von Leschen, die klaarblijkelijk al voor de oorlogin Rhenen, met de strategisch belangrijke Grebbeberg,woonde.

Men denkt hierbij al gauw aan zaken als spionage. Verderonderzoek echter leverde een vriendelijker beeld op;althans mij is niets gebleken van sympathie voor hetDuitse Rijk. Uit de kaart van 1944 blijkt dat men aanDuitse zijde een zoon in de familie verloren had, inethet verdriet dat daarmee gepaard ging.

Johan Lodewijk von Leschen bleek in 1868 in Den Helderte zijn geboren, en had zich in 1924 al als gepensioeneerdmilitair gevestigd te Rhenen.

Na aanvankelijk op de Kastanjelaan te hebben gewoond, ver-huisde hij later naar een villa, Herenstraat 95, waar hijwoonde met een huishoudster Mw. C.C. van Staveren.

In verband met het thema van dit "Oud Rhenen" nummer iszijn impressie van ongeveer een maand na de inval van deDuitsers, met de slag op de Grebbeberg, interessant omhier weer te geven.

101

Page 102: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Het blijkt dat hij de Duitse taal zeer goed beheerst.Aangenomen moet worden, dat hij oorspronkelijk van Duitseafkomst was en nog familie en vrienden in Duitsland hadin die tijd. Hier volgt dan een deel van de tekst op debriefkaart (Afb.l):

»«

-L t* w d***

. 0.1 & t ^'

JJt. v $t**•»*>&*#*£* r** _ „ƒ ' ' -, ftauA. i i-oj- A»? i •

l

^** l 5 .

_23 1 Cf.t't, 71 %fC.<%£Ai4«S

"*e*J £> t^xjts:* tL$s, C QLA^ dL

"Rhenen 7 juni 40

Liebe Else. Mit grosser Freude deine Karte erhalte worausich sehe dass es Euch alle gut geht. Rhenen ist hart mit-genommen doch mein Haus steht Gott sei Dank noch und sindwir wieder bemuht es bewohnbar zu machen. Wir waren unge-fahr 14 Tage evacuiert, sind aber jetzt glucklich wiederzu Hause. Auch Tip und Mary machen es gut wie auch meineschwiegermutter und kinder. Frl. v. St.(averen) hat sichbesonders gut gehalten und war mir eine grosse Stutze umso mehr da es mis in meinem Alter of t schwer war so vielmit zu machen. Hier ist jetzt uberal Ruhe und Ordnungund kann ich mich wieder erholen.Etc.

Dein Alter bester Freund, JosAuch Frl. v. Staveren lasst dich vielmals grussen."

102

Page 103: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Afb.2 en 3. Voorbeelden van Duitse censuur op briefkaartenverzonden uit Rhenen naar een adres in Duitsland.

103

Page 104: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Op deze kaart komen een rood censuurstempel "Ober kommandoder Wehrmacht - Gepruft" en met potlood en rode pen aan-gebrachte nummers van de censoren voor.

De kaart uit 1944 (Afb.4) heeft een stempel "A.c.",hetgeen betekent dat de tekst niet is gecensureerd. Welis de kaart gecontroleerd op geheimschrift door zogenaamde"chemische censuur", namelijk twee lichtblauwe strepen,die lijken alsof ze met waterverf zijn gemaakt. Voortskomen er op de kaart nog twee nummers voor, een gestempeldin rechthoek en een geschreven.

GEGEVENSBRONDr. A.J. de Jong en Ir. H.P. Rozema, De Posthistorie vanRhenen, Eist en Veenendaal (1989), p.136 e.v.

A.J. de Jong

^i *H **

'-yt i r» -'

Afb.4. Briefkaart uit Rhenen met "chemische" censuur.

104

Page 105: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

O U D R H E N E N

Mededelingenblad van de

Historische Vereniging

Oudheidkamer Rhenen en omstreken

Negende jaargang

september 1990

No. 3

Page 106: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

KASTEEL "DE HORST" - DE STICHTING, WAT ER AAN VOORAF GINGEN DE GEVOLGEN

De plaats waar het kasteel "de Horst" gelegen heeft, isbekend. In wat we tegenwoordig Achterberg noemen, ligtnog het weiland, tussen de Cuneraweg en De Dijk, waar deresten van deze bisschoppelijke burcht in de grond zitten.Dat laatste zal niet veel zijn, want men heeft reedsvroeger daar gegraven en steen uitgebroken, onder anderevoor de muren van Rhenen.

Dat alles neemt niet weg, dat het 400 jaar lang een hoogstbelangrijk punt in Zuidoost Utrecht geweest is, waaruitmede de belangrijkheid van Rhenen is voortgekomen.Herhaaldelijk kunnen we in oude stukken lezen, dat debisschop op "de Horst" of in "Rhienen" vertoefde; bij datlaatste werd dan meestal het kasteel bedoeld.

Omstreeks 1158 stichtte de toenmalige Bisschop van UtrechtGodefridus van Rhenen de burcht als verdedigingswerk tegende Geldersen, die voortdurend via Wageningen met plunder-tochten door de Nude het bisdom bedreigden.

Eigentijdse afbeeldingen bestaan er niet; de oudste teke-ning die we kennen is uit de 16e eeuw en stelt een "water-burcht" voor met een zware donjon, maar zonder voorburcht.Wellicht is deze laatste er wel geweest, want in deze eeuwzijn er bij opgravingen zware muurresten in de omtrek vanhet kasteel gevonden, die daarop zouden wijzen. Bij eenvroegere opgraving meende men te hebben geconstateerd datde Horst oorspronkelijk een "motte" burcht was geweest,die later is afgevlakt en uitgebreid. De tekeningen dieer van bestaan zijn ontworpen op basis van de funderings-resten.

Een deel van de bezetting van het kasteel woonde in deomtrek langs "De Dijk" in zogenaamde "Dijkershuizen".We weten dat de onderhorigen van de bisschop in driecategorieën verdeeld waren, namelijk diegenen die op het

Page 107: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

H K T Ui; l s T K H Ho H S T

Page 108: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

kasteel woonden (de "camerluyden"), dan de bewoners van deDijkershuizen (boerderijen), en de "Ghebuurten" de omwonen-de eenvoudige toertjes, de keuters. Van de Dijkershuizenbestaan er nog twee, o.a. de Haverkamp. Het onderhoud vandeze Dijkershuizen en eventuele restauratie is dus eenbelangrijk historisch onderwerp.

"De Horst" was een vooruitgeschoven post voor de verdedi-ging van het bisdom. Godefridus overleed in 1178 en hadbij testament het kasteel aan het bisdom in eigendomgeschonken. De bisschoppen gebruikten het als buitenver-blijf en als ze er vertoefden, werd de gehele geestelijkeals mede de wereldlijke organisatie vanuit Utrecht naarde Horst gebracht, hetgeen telkens een hele verhuizingzal zijn geweest.

Hoewel de ruimte in het slot kennelijk beperkt was voorbewoning, werd er in tijd van nood, bij belegering ofdreigende aanval een extra troepenmacht aangevoerd, diede bisschoppen recruteerden uit hun vazallen. Zo werd in1420 de bezetting aangevuld met "zestig mannen te paarden twintig te voet". Vanuit het oosten namelijk drongJan van Beieren in de richting van Holland, en riep Jacobavan Beieren de hulp van bisschop Frederik van Blankenheimin.Zo gold de Horst dus ook als voorpost voor het GraafschapHolland als dat nodig was. We treffen dan ook herhaalde-lijk de Hollandse graven en de Bisschoppen als bezittersvan het kasteel aan.

Zowel de Gelderse hertogen, als de wester-buurlieden uitHolland probeerden telkens weer vaste voet op de Horst tekrijgen. We treffen onder hen Floris V aan, en zelfs deVan Amstels lieten niet na het slot onder beheer te krij-gen.

Naast woonslot was het voor de Bisschoppen ook vaak eengevangenis voor aanzienlijken. De opvolger van Godefridus,Boudewijn II (bisschop tussen 1178 - 1196) zette er debroer van Rudolf van Coevorden, Volkert, gevangen.

Page 109: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Deze wist echter met hulp van zijn geliefde te ontsnappen,waarna deze beiden trouwden; een aardig verhaal dus.

Overigens oefenden de opeenvolgende bisschoppen een strengbewind uit op de Horst. Ze hadden aldaar het hoge en lagegerecht in handen, waaraan voor een deel de stad Rhenenook onderworpen was. De stad zelf had in bepaalde gevallenhaar eigen recht en kwam daardoor nogal eens in conflictmet de uitspraken van de bisschop.

Het slot heeft in de loop der eeuwen een aantal belege-ringen te doorstaan gehad. Deze kwamen zowel uit hetoosten als uit het westen; daarbij was het slot steedseen factor in de bisschoppelijke opvolging. De zwaktevan het bisschoppelijk bestuur was steeds gelegen in hetontbreken van erfopvolging. Daarbij kwam nog dat hetbisdom gelegen was tussen twee aartsrivalen: Holland enGelre. Het hing er nu maar vanaf aan welke kant de bis-schop stond of welke partij voor zijn benoeming zich hetmeest had ingespannen.

Een ander probleem was vaak het geldgebrek. Om de benoe-ming er "door" te krijgen, werden vaak grote sommengespendeerd en dat had de betrokkene dan niet. Een middelwas dan het kasteel te verpanden, en daarvoor waren altijdwel liefhebbers te vinden. "Verpanden" hield in dat degeldschieter de beschikking kreeg over het gebouw en debezetting en dat kon op militair gebied belangrijk zijn.Bekend is zo dat Jan van Diest, de vijf en veertigstebisschop (1323 - 1341), de Horst verpandde aan Hubert vanCulemborg, maar een van zijn opvolgers Jan van Arkel (1342- 1364) loste de schuld af. Later werd het bezit nog eensverpand aan de Heer van Vianen, maar de vijftigste bis-schop Floris van Wevelikhoven (1378 - 1393) betaaldede schuld, maar moest wel het zwak verdedigde kasteelbelegeren, alvorens het werd overgedragen.

Bij afwezigheid van de bisschop was er een burggraafaanwezig, die voor de dagelijkse gang van zaken verant-woordelijk was.

Page 110: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Behalve deze wereldlijke bestuurder was er op het kasteelook een geestelijke overheid, die reeds door de stichterBisschop Godfried van Rhenen (1156 - 1178) was aangesteldom toezicht te houden en dienst te doen in de toen reedsgestichte kapel. Deze kanunniken, een viertal, haddenieder een eigen inkomen uit hun functie, vicarie genaamd.

Het oude slot heeft vier eeuwen dienst gedaan als wachteraan de grens van het bisdom; daat buiten lag een veenmoe-ras, dat overging in de Gelderse Veluwe.

De Gelderse hertog was de Horst een doorn in het oog enherhaaldelijk is gepoogd van deze lastige grenswacht deHorst af te komen. De ommuring van Rhenen als stad heeftongetwijfeld mede reden gehad als voorpost van het bis-schoppelijk verblijf.

Gelre stelde daar tegenover een bewaking aan de overzijdevan de Grift of Grebbe (of Eem). Wat het precies geweestis, is niet duidelijk, maar de "Tarthorst", zoals denederzetting, het kasteel, de wachtpost of wat het ookgeweestis, heette, had als taak zonodig als uitvalsbasistegenover de Horst dienst te doen.

Op de Tarthorst willen we hier en later nader ingaan.De tijden veranderden; wat in de 12e eeuw een sterkkasteel was, werd na de uitvinding van het buskruit eenvrijwel onverdedigbare sterkte. Gelres hertog zag de Horsthet liefst verdwijnen. Toen in de 16e eeuw de Habsburgershet hertogdom Gelre overnamen, had hertog Karel zich reedsvan de Horst ontdaan, door het slot te veroveren en hetkasteel te verwoesten. Na het verdwijnen van het hertogdomen het in bezit nemen in 1513 door Keizer Karel V, was deHorst reeds verdwenen. Het slot werd gesloopt en de (tuf)stenen verkocht om er in Utrecht Vredenburg mee op tebouwen en de muren van de stad Rhenen mee te restaureren.De opbrengst was wel f 10.000,-, voor die tijd een enormbedrag, waaruit de grootte van het slot blijkt.

Page 111: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

De vicarien werden verdeeld over Rhenen, Wijk bij Duur-stede, Vianen en Montfoort; in latere jaren kwamen diegelden aan de overheid. Het kasteel de Horst is dus ver-dwenen en we kennen alleen de plaats waar het gestaanheeft. Zo is het ook met de aartsrivaal aan de Geldersezijde namelijk de Tarthorst. Hierover later iets meer.

_ J.Combrink

FUNDAMENTEN VAN KASTEEL "DE HORST"

Afbeelding van de veelhoekige fundering (ongeveer 42 x58 meter) van kasteel De Horst, zoals die eind 1942 werdaangetroffen bij egaliseringswerkzaamheden van terreinbij de Cuneraweg en Dijk te Achterberg. Voor de funderingis een betrekkelijk late baksteen gebruik (27 cm lang).Binnen deze veelhoek is veel tufsteengruis aangetroffen.Hier moet ook de grote hoofdtoren hebben gestaan. Ookwerden er oudere muurfragmenten gevonden (stenen van29 cm lengte) . Deze en verdere informatie over De Horstis te vinden in de bibliotheek van Streekmuseum "HetRondeel" te Rhenen (o.a. gedenkboek A.E.G. van Geffenuit 1947).

Page 112: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

HET GOED REMMERTEN, MET DE WEERD, LEENGOED VAN DE BISSCHOPVAN UTRECHT, BORCHLEEN VAN TER HORST.

Het leengoed zelf.

Remmerden is vanaf de middeleeuwen in grootgrondeigendomgeweest zonder dat hier een eigen jurisdictie aan verbon-den was. Afgezien van een uiterwaard bestond dit complexvoornamelijk uit schrale grond, die uiterst dun bevolkt isgeweest. Reeds in de 15e eeuw wordt gezegd dat Remmerdenis gelegen in het gerecht van Rhenen.

Vanaf 1512 tot 1798 heeft de Cunerakerk te Rhenen nagenoeggeheel Remmerden in leen gehad, eerst van de landsherenvan het Nedersticht en daarna van de Staten van Utrecht.Door de afschaffing van het leenstelsel in 1798 werd dekerk eigenares van de goederen, welke zij thans nog vooreen deel in bezit heeft.

In het oudarchief van Rhenen bevindt zich nog een seriecharters, welke betrekking hebben op Remmerden en aan dehand waarvan de rechtsgeschiedenis van dit gebied gere-construeerd kan worden vanaf het begin van de 14e eeuw.

De oudste akte, die van 24 april 1337, behelst eenverklaring van bisschop Johannes van Diest. Hij zegt datWouter Ghevartsz. van Renen hem heeft opgedragen hetburchtleen van de Horst, genaamd Ghevartsweerd, gelegenbij de Vorder, dat ook zijn vader als burchtleen hadgehouden. De oudere benaming voor de waard te Remmerdenis dus Ghevartsweerd. Dit burchtleen omvat alleen dezeuiterwaard. De Vorder, thans nog bekend als de Vordel,is nu een klein gebied even ten oosten van Eist-Rhenen.Het heeft een driehoekige vorm en wordt omgeven doorZwijnsbergen, de Franseweg en de Rijksstraatweg naarUtrecht.

Page 113: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Gezicht op Rhenen ter hoogte van Remmerden in de 18e eeuwgetekend door Nicolaas Wicart (Achter Berg en Rijn, Afb129 en 130).

Page 114: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Op 21 juni 1350 kwam het leen de Weerd te Remmerden aanhet geslacht Van Hemert doordat bisschop Johan van Diestdit, als burchtleen van de Horst, beleende aan Aelbrechtvan Hemerten. Deze laatste is waarschijnlijk dezelfdedie in 1348 als schepen van Rhenen wordt vermeld.

Blijkens een bisschoppelijke oorkonde van 25 maart 1370vermaakte Willem Vleminc van Hemerten aan zijn vrouwEngelen Gijsbert Grauwaertdr. de lijftocht van "de weerdbij Remmerten neffens der Vorder in den Rijn", welkeuiterwaard hij van de bisschop in leen had.

Deze Willem was een zoon of neef van voornoemde Aelbrechtvan Hemerten. De lijftocht wordt op 24 november 1374 nog-maals bevestigd door bisschop Aernoud van Hoern.

Uit een akte van 24 september 1416 blijkt, dat het burcht-leen toen meer omvatte dan alleen de reeds genoemde uiter-waard. Johan Borre van Hemerten, die hier compareert ineen bisschoppelijk gerecht, vermaakt aan zijn vrouwAleijde de lijftocht van "dat guet to Remberten mittenweerde". Naast de waard wordt hier dus het goed Remmerdengenoemd.

Hoe is deze uitbreiding ontstaan? Het antwoord op dezevraag is te vinden in een akte van 28 juni 1408. Hieruitblijkt, dat Willem van Hemert toen echtgenoot was vanMechtelt Taetsen, die in dit stuk tot tweemaal toe wordtaangeduid als "vrouwe van Remmerten" Bij dit woord"vrouwe" moet hier voor deze tijd niet aan een ambachts-vrouwe en aan een heerlijkheid worden gedacht (dit zou ookgeheel in strijd zijn met de in de middeleeuwen in hetNedersticht gebezigde terminologie), doch aan grondheer-lijkheid, grootgrondeigendom zonder meer.

Door huwelijk was een aanzienlijk gedeelte van Remmerdenvia een lid van het geslacht Taets aan Willem van Hemertgekomen. Hij of zijn zoon moet dit complex hebben opge-dragen aan de bisschop van Utrecht, waardoor het objectvan eerdergenoemd burchtleen van de Horst werd vergroot.

10

Page 115: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Op 20 januari 1434 wordt Jan's zoon Willem van Hemerten,na dode van zijn vader, met Remmerten beleend. In een actevan 12 augustus 1446 wordt dit geheel aangeduid als "datgoet ende erff tot Remmerten mit sinen toebehoren hogeende lege, gelegen in den gerichte van Ryenen". Op dezedatum draagt Willem van Hemerten het leen over aan AdriaenValkenaer ten behoeve van zijn erfgenamen. Tevens ver-klaart Adraen Valkenaer (op Ter Horst) aan Willem vanHemerten het goed te Remmerten gedurende zijn leven toteen recht lijftocht te hebben gegeven.%Drie jaar later op 30 maart 1449 draagt Willem vanHemerten het goed te Remmerten over aan Johan van Zuijlen.Na overlijden van Willem wordt op 10 oktober 1456 Willem1sbroer Jan van Hemerten, als momber van Willem1s zoon Aernt,met Remmerten beleend. Deze Aernt doet op 22 maart 1462de eed en hulde aan de leenheer.

Drie jaar later op 4 juli 1465 wordt Aernt met Remmertenher-beleend, omdat destijds in 1456 hij, slechts 15 jaaroud zijnde, door zijn oom Johan van Hemerten "onwetendtot opdracht werd gebracht". Op 7 juni van het jaar daaropdraagt Aernt het goed op aan de bisschop, die vervolgensAernt's oom Jan van Hemerten (het regest spreekt hier tenonrechte van neef) er mede beleend.

In de leenakte van 4 juli 1465 treffen we tevens een meervolledige beschrijving van het leen aan, namelijk: "datgoet te Remmerten mytten weert, mytten busch, mittenberchlande ende een deel tienden myt allen seynen toebe-horen, alsoe alst gelegen is in den kerspell van Renen".

Na enkele beleningen over en weer op Aernt en Jan, draagttenslotte op 3 maart 1512 Aernt Borre van Hemerten (waar-schijnlijk dezelfde als voornoemde Aernt) het goedRemmerten op aan de bisschop, die vervolgens Peter Freysvan Dolre er mee beleent ten behoeve van de Cunerakerk.Aldus kwam Remmerten aan de kerkfabriek van St. Cunera,na meer dan anderhalve eeuw in leen gehouden te zijn doorde Rhenense familie van Hemerten.

11

Page 116: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Hier volgen de personen die met Remmerten beleend werdenten behoeve van de Cunerakerk:

3 maart 151219 april 1515

2 december 1538

5 juni 1559

15 september 1584

13 mei 1596Onbekende datum'l september 1641

PETER FREYS VAN DOLREJOHAN DIE CRUVE (DE KRUYFF?)HENDIKKSZN., na dode van PETER FREYSVAN DOLREWILLEM LIJSTER DIRKSZN., na dodevan JOHAN DIE CRUVE HENDRIKSZN.JAN DE KEIJSER, na dode van WILLEMLIJSTER DIRKSZN.MR. ADRIAEN VAN STOUTENBORCH, nadode van JAN DE KEIJSERFRANS VAN EWIJCKALARD VAN HARNDIRK VONK VAN LIENDEN, na dodevan ALARD VAN HARN

En dan wordt het stil, geen beleningen meer; een stiltedie 134 jaar duurt!

In het Politieboek wordt op 11 april 1774 vermeld datkerkmeester Van Brienen een brief heeft ontvangen van deklerk der lenen van de Staten 's Lands van Utrecht (zijvolgden de bisschop op als "leenheer" na de Reformatie).Na de dood van Dirk Vonk van Lienden was verzuimd hetleengoed te verheffen en de verheergewaden te betalen,zoals gebruikelijk was bij het leenstelsel. Er diende dusnog even afgerekend te worden met de Staten 's Lands vanUtrecht.

In Rhenen was men allang vergeten dat Remmerten geenallodiaal goed was! In opdracht van burgemeester Muntingawordt er koortsachtig gezocht naar bewijsstukken. Hetenige wat men vindt is de leenbrief van 1596, die van 1641is spoorloos! De zaak zal overigens in de minne geschiktzijn, want op 26 augustus 1775 wordt Jacobus Sandbrink met

12

Page 117: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Remmerten beleend ten behoeve van de Cunerakerk. De leen-brief zal daarbij ook gevonden zijn, want hij ligt nogsteeds netjes opgeborgen in een doos in het archief van deGemeente Rhenen!

25 Franse schilden uit Remmerden

Willen van Hemerten, die op 20 januari 1434 met het goedRemmerten beleend werd, deed op 9 april 1441 opdracht van25 Franse schilden, jaarlijks te betalen uit de opbrengs-ten van Remmerten, ten behoeve van Hendrik Valkenaer.Dit jaarlijks te betalen bedrag uit de opbrengsten vanRemmerten was erfelijk, eeuwig durend en werd als zodanigop zichzelf ook beschouwd als een "leen". Een en anderzal Willem van Hemerten door zijn leenopvolgers in hetgoed Remmerten niet in dank afgenomen zijn!

Voor de volledigheid vermeld ik hieronder de beleningenvan de jaarlijkse betaling van de 25 Franse schilden:

9 april 14418 februari 1472

4 november 1477

25 april 1501

5 januari 1511

Na 3 maart 1512

HENDRIK VALKENAERJOHAN VALKENAER, na dode van zijnvader HENDRIK VALKENAERJOHANNA VALKENAER, na dode van haarvader JOHAN VALKENAER. Bulder washaar oom HENDRIK VALKENAERHERMAN STEVENSZN., na opdracht doorJOHANNA VALKENAER met DIRK VANBEVERVOERDE, haar momberCORNELIS HERMANSZN., na dode van zijnvader HERMAN STEVENSZN.CORNELIS VAN ECK AERNTSZN., ten be-hoeve van het St. Agnieten Convent teRhenen, na opdracht door CORNELISHERMANSZN.

13

Page 118: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

26 juli 1547 WILLEM LIJSTER DIRKSZN., ten behoevevan het St. Agnieten Convent, na dodevan CORNELIS VAN ECK AERNTSZN. Let opdat WILLEM LIJSTER hier een soortdubbel-functie vervulut. Ten behoevevan het St. Agnieten Convent heeft hijde jaarlijks uit Remmerten te ontvang-en 25 Franse schilden in leen en tenbehoeve van de kerkfabriek van St.Cunera heeft hij het goed Remmertenin leen

15 september 1559 WILLEM VASTRIK, na dode van WILLEMLIJSTER DIRKSZN. .

Bronnen:

Prof. Dr. W. van Iterson, De Stad Rhenen (Assen 1960),p.188 e.v..

Oud Archief Rhenen, Inv. No. 744b.

Rijks Archief Utrecht, Bissch. Arch., Inv. No's 271, 273,275, 278, 281, 284.

De Nederlandsche Leeuw 1952, Artikel van de hand van deheer W.H.J.W. Deelman over de familie Van Hemerten.

Dr. A.J. Maris, Repertorium op de Stichtse Leenprotocollen.

Aanvullingen door de heer A.J. de Jong.

Ph. J. van Daal.

14

Page 119: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

RESTAURATIE VAN DE SCHAAPSKOOI OP REMMERDEN

Op het industrieterrein Remmerden, aan de Addenshoeve,wordt sinds eind 1989 de laatste originele schaapskooivan Rhenen gerestaureerd. De oude schuur verkeerde inslechte staat en stond op de nominatie om net als veleandere Rhenense monumenten gesloopt te worden. Dankzijeen particulier initiatief zal het dierenverblijf behoudenblijven.

HISTORIE

De schaapskooi van Remmerden was oorspronkelijk een bij-gebouw dat behoorde bij een groep van vijf boerderijen.Drie van deze boerderijen bestaan nog altijd; het zijn hetpand Utrechtsestraatweg 149 (restaurant "'t Kalkoentje"en de panden Addenshoeve 2 en 4, vroeger bekend onder denamen Groot en Klein Remmerten. De namen van deze boerde-rijen zijn onder meer terug te vinden in een pachtactevan l juli 1697, gesloten tussen Willem Ewitten en deHeeren van de Kercke van Rhenen.

Dat er nog meer bijgebouwen hebben gestaan, blijkt uiteenzelfde overeenkomst van 21 september 1824, geslotentussen de weduwe Rijkje Haalboom, Evert van Laar en deHervormde kerk, waarin de onroerende goederen van Grooten Klein Remmerten worden beschreven. Beide boerderijenbestonden uit: "Een huis, achterhuis en wagenschuur, tweehooibergen en een schapenschot, met de bouw, hei- endrieslanden etc.".

In 1979 waren van deze opstallen nog slechts de boerderij-en, een wagenschuur en twee schaapskooien overgebleven.De boerderijen werden in de loop der tijd verbouwd en najaren van leegstand weer bewoond. In 1985 werd het terreinontsloten voor industrie en de wagenloods gesloopt. Ookde tweede schaapskooi, inmiddels omgebouwd tot varkens-stal, verdween. Deze schuur is echter niet verloren ge-gaan. De eigenaar, Prof. Dr. F. Grapperhaus, heeft deschuur zorgvuldig afgebroken en opgeslagen om deze in detoekomst weer ergens anders op te bouwen.

15

Page 120: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

De overgebleven schaapskooi raakte steeds verder in vervalen met de bouwplannen op het ontsloten terrein leek heteinde in zicht. Totdat in 1985 stemmen opgingen om deschuur te behouden. De gemeente Rhenen verkocht deschaapskooi voor een symbolisch bedrag met daarbij deplicht voor de nieuwe eigenaar om binnen vijf jaar met derestauratie te beginnen.

16

Page 121: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

'-..^zyge.yg^a.'.;...

. -door*, n f c/g £7- ,£X

17

Page 122: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Bij de aanvang van de restauratie werd al snel duidelijkdat de dakconstructie volledig vemolmd was. Het dak hadeen storm als op 25 januari niet meer doorstaan. Ook deOudhollandse dakpannen bleken grotendeels te poreus omweer te gebruiken. Zelfs de lage stenen muur moest bijnageheel worden herbouwd, toen bleek dat de fundering in deloop der eeuwen geheel verdwenen was.

Slechts de eikenhouten gebinten waren nog bruikbaar,hoewel ook hier een deel van de oplegbalk vervangen moestworden. Vakwerk van de timmerman moest er aan te pas komenom de dakconstructie weer in goede conditie te krijgen.Men krijgt veel respect voor dit handwerk als men beseftdat dergelijke eenvoudige schuren in vroeger tijden nietmet schietlood en lineaal gebouwd werden. Ook de deurenmoeten "in het werk" gemaakt worden. De oude deuren warengemaakt van de verhuiskisten van de boer Piet Addens, dieaan het begin van deze eeuw vanuit Canada naar Rhenen re-migreerde en aan wie de huidige straat op het industrie-terrein Remmerden haar naam dankt.

Voor de dakbedekking is gekozen voor Nederlands riet, datde voorkeur heeft boven Oostenrijks riet, dat grover enzwakker is. Dit leidde wel tot vertraging in de afbouw,doordat de rietoogst uitgesteld was door het uitblijvenvan vorst.

Inmiddels is afgelopen voorjaar de laatste hand gelegdaan het dierenverblijf en kan een klein stukje van Rhenensagrarisch verleden worden behouden.

J. Roosenbeek

18

Page 123: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

De schaapskooi te Remmerden, voor en na de restauratie; opde achtergrond het rustieke restaurant "'t Kalkoentje".

19

Page 124: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

HET KONINGSHUIS ALS MILITAIR HOSPITAAL

Het Koningshuis te Rhenen werd gebouwd van 1630 tot 1632op de plaats van het voormalige Agnietenconvent, een oudcomplex dat reeds in 1388 bestond. Opdrachtgever van ditnieuwe paleis was Frederik van de Palts, de zogenaamdeWinterkoning omdat hij slechts een winter lang koning vanBohemen was geweest. Frederik overleed reeds in 1632,zodat hij nauwelijks heeft kunnen genieten van dit prach-tige paleis.Het Koningshuis heeft na het overlijden diverse bewonersen functies gehad. Het is langzamerhand in verval geraakttotdat het in 1812 werd verkocht waarna het volledig werdgesloopt.Een vrij onbekende bestemming van het Koningshuis is dievan militair hospitaal geweest. Er werd namelijk in ditgrote gebouw eind 1794 een ongekend doch helaas onbekendaantal Engelse gewonde militairen als verpleegden opgeno-men. Naar schatting zijn het er enige duizenden geweest.De oorzaak van dit gebeuren is de volgende.

In Frankrijk woedde de Franse Revolutie in volle hevig-heid. De Franse generaal Dumourier viel in februari 1793Nederland binnen. Door deze oorlogsverklaring der Fransenwerden Pruisen en Engeland betrokken bij de strijd in west-Europa. De Engelse hertog van York stond aan het hoofd van35.000 man Engelse, Hessische en Hannoveraanse troepen.In diverse gebieden in België en in zuid-Nederland vondenzware veldslagen plaats. In 1794 was de legermacht derBondgenoten inmiddels gegroeid tot 300.000 man, deze warenechter verspreid over een groot gebied. De bekende veld-heer Pichegru kwam aan het hoofd van de Franse legers testaan.Toen de strijd zich naar noord-Brabant en verder verplaat-ste ('s Hertogenbosch, Venlo, Maastricht, Druten, Grave,Nijmegen, Bommelerwaard) eiste dit een grote tol aan ondermeer Engelse gewonden. Op 16 december 1794 werd een wapen-stilstand vanuit Parijs afgekondigd. Het is bekend dat deEngelsen bij hun aftocht een schromelijk gebrek aan krijgs-tucht vertoonden, 'de rooverijen en desordres gaan alledenkbeeld te boven. Zij veroorloven zich niets minder dande vijand begaan zou en plunderen het land uit'. Vandaar

20

Page 125: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

de algemene roep: 'zoo wij geplunderd moeten worden, ishet beter door den vijand'. De Engelsen waren echter vanmening dat 'de Carmagnolen u toch zullen plunderen, dan ishet beter dat wij dit bij voorbaat doen'.

De grote aantallen Engelse gewonden moesten ergens, opveilige bodem worden ondergebracht, maar waar?Op 31 juli 1794 ontving de Rhenense Vroedschap, de toen-malige gemeenteraad, van D.J. van Reede als voorzitter vanGedeputeerde Staten van Utrecht, een brief waarin meege-deeld werd dat er met de Engelse hertog van York overeenge-komen was dat er een aantal 'zieke en gekwetste' Engelsemilitairen naar Rhenen zou worden getransporteerd om inhet Koningshuis te worden ondergebracht. Tevens zou er eendetachement militairen meekomen om het gebouw in goedeorde te houden. Enkele dagen later volgde een tweede briefwaarin het bericht werd bevestigd met de toevoeging dat zonodig ook de loodsen aan de Grebbe in gebruik zouden moe-ten worden genomen. Verzocht werd daarbij zo veel mogelijkbehulpzaam te zijn en te zorgen voor voldoende licht envuur. Het detachement Engelsen zou behoorlijk ingekwar-tierd moeten worden. De Rhenense vroedschap antwoordde,dat men de Engelse zieken en gewonden liever niet zagkomen maar dat men niettemin bij de plaatsing zo veelmogelijk behulpzaam zou zijn. Wel informeerde men, wie dekosten voor licht en vuur zou dragen: door de Engelsen ofdoor het Land, de toestand van de financieen van de stadwas namelijk zo slecht dat men dit niet zelf kon op-brengen. Burgemeester Menso kwam op het idee dat de stadbrood en vlees zouden moeten leveren waarbij de gemeentedan de omzetbelasting van vier duiten per twee pond zouinnen! Aldus werd besloten.De eerste gewonden arriveerden op 8 augustus, toennamelijk vijf- of zeshonderd zieke en gewonde Engelsemilitairen met wagens werden aangevoerd. Het detachementgezonde militairen werd in de Barakken ondergebracht.Hiermee doelde men op het gebouw boven in de Molenstraat,waar jarenlang het Museum heeft gestaan en waar thans eenbakker is gevestigd. De officieren, doktoren en chirur-gijns werden echter bij burgers ingekwartierd. De zondagdaarop legden op de loswal nog eens elf schepen aan metzieken en gewonden, die allen in het Koningshuis moestenworden geplaatst. Omdat dit gebouw vrijwel vol was was men

21

Page 126: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

^"'r~7"x'"7-7 r ~ ~ ~ " JC.jSf.' ^ yif{ STADHUIS h: IRHENJ-JN .

23

Page 127: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

op het plein voor het Koningshuis druk bezig met hetbouwen van een aantal loodsen. In afwachting van het ge-reedkomen hiervan werd aan de schippers opdracht gegevenin de Rijn voor anker te gaan om te voorkomen dat al hetsoldatenvolk aan land zou kunnen komen en ongeregeldhedenzou kunnen veroorzaken. De meegekomen officieren, doktorenen chirurgijns mochten echter van boord: zij werden bijburgers ingekwartierd. Van de schippers had de vroedschaptot haar schrik vernomen dat er nog eens twaalf of dertienschepen met zieken en gewonden werden verwacht. Hier wasmet geen mogelijk meer plaats voor te vinden. En wanneerer nog meer officieren en doktoren zouden komen zou mendeze ook niet meer bij burgers kunnen onderbrengen, alduswerd aan de Staten van Utrecht meegedeeld. Men had aan deofficieren reeds voorgesteld een deel van de zieken teplaatsen in de loodsen aan de Grebbe maar deze hadden datidee afgeslagen. Hoogstens konden enkele aan de beterendehand zijnde militairen er van tijd tot tijd worden gelo-geerd. Men verzocht de Staten in beschouwing te willennemen 'dat ons plaatsje aller ongeschikt is voor zulk eenhospitaal, dat de moeiten en last die zulks meedebrengtondraaglijk is, en die nog somtijds als gantsch nietvriendelijk werd beantwoord'.De vroedschap vreesde rellen.Men verzocht daarom het hospitaal op te heffen en naarelders te verplaatsen 'en wij daarvan verlost mogtenworden'.De vroedschap wilde ook graag weten waar zij het door haarten behoeve van het hospitaal gekochte stro kon wordengedeclareerd. Tevens werd meegedeeld dat de ingekwartierdedoktoren, chirurgijns, officieren etc. er niet aan dachtenvoor hun logies te betalen. Hiervoor vroeg men om een op-lossing. Tot slot wilde men weten hoe de leverancier vanhet hout dat voor de loodsen was gebruikt dit kon decla-reren.Een ander probleem deed zich weldra voor. De kameraarRoghair deelde mee dat de Engelsen hun legerwagens enpaarden op de voor de stad liggende stadswei haddengeplaatst en dat de paarden hier gingen weiden, hetgeenschade opleverde. Aan burgemeester Klerck werd opgedragenhierover in overleg te treden met de overste, die bij hemwas ingekwartierd en hem voor te stellen de paarden teverplaatsen naar de tot het Koningshuis behorende, buitende Westpoort gelegen boomgaard. Hier zal ongetwijfeld de

24

Page 128: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

z.g. Koningswei mee worden bedoeld.Inmiddels vernam de vroedschap dat het stro en het houtzou worden vergoed en dat men met de burgerij tot eenaccoord diende te komen met betrekking tot de inkwartie-ring. Omdat was gebleken dat er in Rhenen niet voldoendetimmerpersoneel aanwezig was werden er vanuit Wageningen9 timmerlieden en 3 bazen naar Rhenen gezonden.Omdat de Engelse officieren om de vier weken werden afge-lost en de commandant de laatste vier weken bij burgemees-ter Klerck was ingekwartierd, zou de volgende commandant,die recht had op een van de beste kwartieren in de stad,nu bij de hoofdofficier, de schout Huibert Jan vanDeventer onderdak krijgen. Daarna zou er geloot wordentussen deze beide heren, de schepen Van Holst, schepenSandbrink, raadslid Van Brienen, raadslid R. van Noort enhet raadslid, tevens subschout Van Brienen. Wanneer echtermajoor Sondag, die vaak afwezig was en bij de Hoofdoffi-cier was ingekwartierd, weer terug mocht komen, dan zoudeze bij Sandbrink worden gelogeerd.Eind september kwam er een brief van G.S. waaruit bleekdat de hertog van York verzocht had 'buiten de stad Rhenenop een gezonden en verheven plaats, zoo spoedig mogelijk,nog twee lootsen te doen opslaan van zulke groote, dat indezelve circa vijfhonderd zieken en gekwetsten kunnenworden gerecipieerd'. Meegedeeld werd dat men de timmermanStenis opdracht had gegeven om zich in Rhenen bij de magis-traat te vervoegen om te overleggen, waar deze loodsen hetbeste zouden kunnen worden geplaatst.

In october werd besloten 'met de Joden over de leverantievan vlees te accorderen en voorts om alles te bezorgen enverrigten wat tot nut van het voornoemde Hospitaal wierdegerequireerd'. Later werd bepaald dat het vlees in de Waagmoest worden gewogen.Eind october werd bericht ontvangen dat 'Z.K.H, den HeerHertog van York ordre heeft gegeven om magazijnen vangroote uitgestrektheid' te bouwen ten behoeve van 3,5miljoen pond boekweitmeel, 900.000 pond roggemeel, 15miljoen pond haver, 18 miljoen pond hooi en 187.000 pondstro.De magistratuur berichtte dat het onmogelijk was om der-gelijke magazijnen te bouwen, er was zelfs voor de bergingvan de geringste hoeveelheid meel of haver zelfs al geen

25

Page 129: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

plaats. Het Koningshuis, de nieuw gebouwde loodsen en alleandere mogelijke plaatsen waren reeds voor het onder-brengen van zieken en gewonden in gebruik. Daarnaastkwamen nog de herstelde patiënten. Bovendien werd mendagelijks geconfronteerd met inkwartiering van troepen,'als hebbende gisteren namiddag nog wederom 150 manartilleristen gekregen, die wij bij de burgers moetenbiljetteren waardoor onze stad, alsmeede door degeinquartierde officieren en doctoren behorende tot hethet Engelsche Hospitaal als opgepropt is'. Alle particu-liere gebouwen, pakhuizen en magazijnen in Rhenen warenpropvol. Wat hooi en stro betrof, dat kon op mijten op deberg even buiten de stad worden opgeslagen. Men waarschuw-de voor het gevaar dat de Fransen over de Waal zoudenkunnen komen ('dat God genadig gelieve te verhoeden') deplaats onder kanonvuur zou kunnen komen waardoor demagazijnen zouden worden verwoest.Men wees op de aanwezigheid van een aantal tabaksschurenbuiten de stad, 'de eene digter, de ander verder af'. Hetdoel van deze schuren was 'niets anders dan om den tabakte drogen'. De vloeren ervan waren van aarde en de pannenongestreken. Deze schuren zouden kunnen dienen als maga-zijn voor meel en haver. Men zou daartoe de eigenaarskunnen opdragen deze te ontruimen. Al met al, Rhenen wasongeschikt voor de bouw van het vereiste aantal magazij-nen. In consideratie werd gegeven of men die magazijnenniet in Amersfoort zou kunnen bouwen, 'hetwelk een stadis, van de aller grootste pakhuizen voorzien, die ookagter de Linie legt niet alleen maar ook vrij vangebombardeert te kunnen worden'. Bovendien zouden demagazijnen, zo dicht bij de Zuiderzee, gemakkelijkerbevoorraad kunnen worden.

Het grote aantal vreemde militairen gaf natuurlijk aanlei-ding tot andere problemen. Beledigingen en ruzies opstraat lagen voor de hand. Vandaar dat op 13 october '94een verbod werd ingesteld op het zingen van opruiigeliedjes op straat, het klappen in de handen wanneer er eenEngelse officier voorbij kwam. Behalve de normale patrouil-les zouden er enkele Engelse soldaten hieraan toegevoegdworden om de orde te handhaven. Op overtreding van hetverbod stond een straf van acht dagen hechtenis op wateren brood. De schout werd gemachtigd om de zoon van Hendrik

26

Page 130: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Mol in hechtenis te nemen.De herbergiers mochten op zondagen geen sterke drank meeraan burgers verstrekken, op straffe van drie gulden boete.

In november richtte de vroedschap zich nogmaals tot deUtrechtse Staten met de mededeling dat men sinds 8augustus zo veel Engelse zieken en gewonden had ontvangendat zowel het Koningshuis als de nieuwe loodsen geheel vollagen en dat men al eerder de hertog van York had ver-zocht, geen nieuwe transporten meer te zenden. Nietteminontving men nog dagelijks nieuwe transporten, zowel tewater als te land. Er waren nu zo veel militairen opge-propt dat men het aantal op geen duizend na zou kunnenschatten. Niet alleen waren de beste burgers en hetstadsbestuur met inkwartiering opgezadeld, en wel metofficieren, vergezeld van twee, drie of vier knechts diezich niet als Hollandse officieren ondergeschikt voeldenaan de Heer des Huizes maar in de meeste gevallen zelfheer en meester speelden. Ook Eist en Achterberg waren nuzo volgepropt met Engelsen en hun goederen, die alle onge-lukkige ingezetenen arm aten en bovendien mishandelden. Erwas reeds sprake van het willen wegvluchten van de bewo-ners.Tevens werd gewezen op de vele ongeregeldheden die dik-wijls met gevechten gepaard gingen. Zelfs de veerman, diewerd gedwongen militairen over en weer te zetten, werdgeslagen en mishandeld. Aan de commandant was reeds ver-zocht een wacht aan het veer te plaatsen om de veermanvoor verdere onaangenaamheden te sparen. Een oude vrouwwas door een soldaat in haar eigen huis zodanig geslagendat zij nu met ernstige verwondingen te bed lag.

Het was echt onmogelijk om aan alle verzoeken (die meer oporders leken) te voldoen. De magazijnen, die volgens eenEngelse commissaris van het Engelse Hospitaal toch zoudenworden gebouwd, zouden tijdens de bouw ervan weer veelmanschappen aantrekken waardoor men vreesde gebrek aanvoedsel te zullen lijden. De korenkopers waren al nietmeer in staat al het benodigde koren, dat uitsluitendtarwe bleek te mogen zijn, in te kopen. Men vroeg om deondoenlijkheid van de plaatsing der magazijnen bij dehertog van York duidelijk te maken. Ook werd voor eenvoldoende beveiliging van de inwoners van Eist gevraagd,

27

Page 131: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

al was het maar een sergeant met acht man.Op 18 november had de heer Coffin, de commissaris van hetEngelse Hospitaal, zich bij de Rhenense vroedschap be-klaagd over het weigerachtige gedrag van Veenendaal, x^aarde graaf van Roszel, commandant van het depot van hetregiment Loijaux Emigrees met zijn manschappen was inge-kwartierd. De Rhenense vroedschap verzond een brief aan debuurmeesters van Veenendaal om de zaak toe te lichten.Vermeld werd dat de Emigrees zich onaangemeld in Rhenenhadden vervoegd. Omdat Rhenen zó vol was, verzocht devroedschap de moeilijke omstandigheden in ogenschouw tewillen nemen. Hoewel Veenendaal, een dorp zijnde behorendeonder twee provincies, kon het zich toch niet onttrekkenaan de inkwartiering van 'onze geallieerden komende vanArnhem over de provincie van Utrecht...1.Omdat Rhenen geen reactie ontving werd op 19 november weereen brief verzonden aan Ged. Staten, waarin nogmaals ver-zocht werd geen Engelsen meer te zenden. Men constateerdeal een gebrek aan levensmiddelen, ja men vreesde zelfs eenhongersnood. Het bestelde koren was niet meer te krijgen:de gehele Betuwe lag vol volk en de inwoners durfden geer-koren meer naar de markt te brengen of te laten dorsen ofvervoeren, uit angst dat het door de soldaten zou wordenafgenomen. Ook was er geen stro meer te krijgen. De bak-kers konden de grote vraag niet meer aan. Door het gebrekaan koren waren ook de bakkers in Stichts Veenendaalingeschakeld. Het kwam wel voor, dat er op een dag 1200broden tekort waren, waardoor men onaangename gevolgenvreesde. Men verzocht koren, brood of andere levensmid-delen te zenden. Ook vroeg men enige honderden gezondeEngelse soldaten terug te roepen 'en ons van die grootemenigte te verlossen, ten einde daar door onze ruïne voorte komen'.Met Coffin werd overleg gevoerd over het dreigende tekortaan turf. Gevraagd werd of hij liever geen kolen wildebranden. Ze moesten zichzelf maar van brandstof voorzienwant er was nog maar voor twee a drie weken turf voorra-dig.In november schreven G.S. van Utrecht dat de heer generaalErfprins van Orange van plan was om de inundatiesluizenvan de Grebbelinie in staat van verdediging te brengen.Hiertoe wilde hij 400 man infanterie en 50 man cavalerieStaatse troepen in de dorpen onderbrengen en in de houten

28

Page 132: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

loodsen die aanwezig waren. Aan de commandant of dedirecteur van het Engelse hospitaal te Rhenen had hij hetontruimen van de loodsen aan de Grebbe opgedragen. Dehelft van de genoemde manschappen zou in Amersfoort wordengestationeerd, de andere helft in het Rheense veen en inAchterberg.Wat het genoemde gebrek aan levensmiddelen betrof, hetkwam hen vreemd voor dat de stad, aan een open riviergelegen, geen middel zou weten te vinden om van Amsterdamof elders het nodige koren te kunnen ontbieden, te meerdaar er over de betaling der Engelsen en het kopen van denodige broden etc. geen reden tot klagen scheen te zijn.Wat betreft het terugroepen van de herstelde Engelsetroepen, men zou hierover de heer Tollius, commissarisnamens de Raad van State bij het Engelse leger, van deproblemen op de hoogte brengen.Op 8 december werd aan de Erfstadhouder verzocht om Rhenenvan een Staats garnizoen te voorzien, al was het maar 80man, met de daarbij behorende officieren ten einde deruste en orde in de stad te bewaren en de ingezetenen vooroverlast en onaangenaamheden te besparen.Het zogenaamde Engelse kerkhof, gelegen in de uiterwaardetegenover het Paardeveld heeft ongetwijfeld de naam tedanken aan in het Koningshuis overleden Engelse soldaten.

Met de laatste mededeling van 8 december eindigen deberichten over de Engelse gewonden. Op 31 october 1803volgt nog een interessant bericht. Toen besloot men dewrakken van de vele schepen, die bij de terugtrekking vande Engelse troepen op 7 januari 1795 bij de stad verbrandwaren, en waarvan de resten in de Rijn groot ongemak ver-oorzaakten, op te ruimen. In de Haarlemse en Rotterdamsecouranten zou iedereen worden opgeroepen, die meende opdeze schepen recht te kunnen doen gelden, zich binnen 14dagen bij het stadsbestuur te melden.

H.P. DeysAddendum

Er is in de literatuur bekend, dat de burgemeester Klerckin die tijd een dagboek heeft geschreven, waarin ondermeer zijn ervaringen met dit hospitaal worden vermeld. Hetis mij echter niet bekend, waar zich dit dagboek thansbevindt. Wie kan mij eventueel verder helpen?

29

Page 133: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

EEN BRIEF VAN EEN ENGELSE SOLDAAT TE RHENEN UIT 1795

In 1793 was Holland in oorlog geraakt met de RepubliekFrankrijk en werden de Hollanders gesteund door eenEngels leger.

Op 8 augustus 1794 kwamen er plotseling 400 gewonde enen zieke Engelsen aan in Rhenen, gevolgd door nog eens700 op de 10e augustus. Deze richtten in Rhenen een wareravage aan. In de Koningstuin werden meer dan 400 Engelsenbegraven, vandaar de benaming "Engelse kerkhof" te Rhenen.(Ref.l). Veel van deze graven werden enkele jaren geledenaangetroffen bij het aanleggen van een riolering door deKonigstuin.

Als de plannen voor de aanleg van een recreatiepias terplaatse doorgang vinden, zal er niet alleen weer eenhistorisch monument voor Rhenen verloren gaan, maar zullener tevens de nodige skeletten tevoorschijn komen.

Onlangs werd in Londen een brief van een Engelse soldaataangetroffen, gedateerd 7 januari 1795, die inmiddels voorRhenen is aangekocht door de Stichting Gebroken Lente.De brief is van waarde voor Rhenen, omdat deze enigszinseen beeld geeft van de situatie vlak voordat de Engelsenuit Rhenen wegtrokken begin januari 1795.

De brief (zie Afb.) is gericht aan een adres te Haddingtonin Schotland en de inhoud is als volgt:

30

Page 134: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

l

Page 135: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

%, ' '• rfs^*S> " * *•>»'.*- ' ™ ;, s , u \ v ' - * = J - ,f>.">

C\JCO

Page 136: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

"Rheenen, 7 Jan 1795Dear Mary it is so long since I wrote into Scotland.I must just write one line to say I am well. Altho I oannothardly say move yet, I feel I have a great deal to say forI never was so perfectly angry as now, we have given upevery advantage. Just as the season turned in OUT favoraf ter having gone through all the anxiety and trouble, andwe have ijielded to a force muóh inferior to ourselves andto a force that perhaps we might with a clever head, retakethose advantages from. We have oonstantly lately had diffieultnightwatches. When they would have ceased,in the same situationwe might have reposed, we are to have night marches. That Iwrite at present is move for your mothevs spirits than my ownand as I own I am fatigued I will only add my best wishes tomy live to your family and to you. hdiue yours affeotionately,

R. Manness "

" Rheenen, 7 Jan 1795Beste Mary, het is erg lang geleden sinds ik naar Schotlandschreef. Ik moet slechts een enkele regel schrijven om tezeggen dat het goed met me gaat. Ofschoon ik nu nauwelijksmeer kan zeggen, heb ik het gevoel dat ik een heleboelmoet vertellen want ik was nog nooit zo volslagen boos alsnu we elk voordeel hebben opgegeven. Juist nu het tij inons voordeel begon te keren, na alle angst en problemendie we hebben moeten doormaken, hebben we moeten bezwijkenvoor een macht die sterk inferieur is aan de onze en vanwie we mogelijk hun overwicht zouden kunnen terugwinnenmet een verstandige leiding. We hebben de laatste tijdvoortdurend 's nachts wachtdiensten gehad. Wanneer menhiermee gestopt zou zijn, hadden we in plaats hiervan uitkunnen rusten. We gaan nu nachtelijke marsen krijgen.Dat ik nu schrijf is meer om je moeder op te monteren danvoor mezelf, daar wat mezelf betreft, ik ben zeer vermoeiden ik voeg slechts mijn beste wensen toe, voor mezelf datik het overleef, voor je familie en voor jou, adieu, jetoegenegen, R.Manness"

33

Page 137: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

VERBOUWING C.Q. RESTAURATIE VAN STUIVENES(T) TE ACHTERBERG

In Oud Rhenen No. 3 van vorig jaar maakten wij reedsmelding van verbouwingen aan en rondom de eeuwenoudeboerderij Stuivenes te Achterberg.

Afgezien van het feit dat de middeleeuwse don jon, waar-tegen de boerderijwoning is aangebouwd, onder Monumenten-zorg valt, is gebleken dat ook de huidige eigenaar deheer Ter Haar goed oog heeft voor de historische waardevan dit gebouw. Bij de verbouwing van het (overigens vrijjonge) boerderijgedeelte bleek dat veel van het houtwerkvolledig vermolmd en door de houtworm aangetast was.Bovendien bleek de fundering dusdanig slecht, dat beslotenwerd, behalve de donjon, het hele huis te slopen.

Hierbij bleek dat de boerderijwoning niet helemaal haaksop de donjon stond; voorts kwam er achter de muur eenorigineel raam van de donjon tevoorschijn.

In goed overleg met de Gemeente Rhenen en Monumentenzorgzal de nieuwe passende woning nu wel haaks op de donjonworden geplaatst en wordt overwogen alle ramen van dedonjon in dezelfde originele stijl terug te brengen.Met de sloop in juli van de boerderijwoning kwam hiermeede middeleeuwse donjon geheel vrij; vandaar dat we hierdirekt foto's van gemaakt hebben (zie afbeeldingen).

De donjon van Stuivenes(t) is een van de weinige gebouwente Achterberg en Rhenen, die nog vanuit de middeleeuwenbewaard zijn gebleven. Hier dienen we dan ook zuinig opte zijn! De heer Ter Haar heeft overigens over positievebelangstelling voor zijn huis niet te klagen.

Inmiddels is ook weer iets meer bekend over de vroegereeigenaren, gebruikers en bewoners van Stuivenes(t).Een en ander is nog niet tot in de middeleeuwen uit-gewerkt; toch willen we hier alvast het voorlopigeresultaat weergeven (Oud Archief Rhenen - No's 277, 536).

A.J. de Jong.

34

Page 138: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

PERIODE EIGENAAR/LEENHEER GEBRUIKER/BEWONER

1720

1725-1735

1736-1747

1750-1753

1761

1764-1781

1789-1804

1805

1813-1817

1850-1861

1862-1879

De domheer Van Wijk

De heer Van Wijk

De heer Van Wijk

De heer Drost vanden Hovert

De heer Drost vanden Hovert

Johan van Romond(t)

De heer van Romond

Peter Doornenbal (ged. Rhenen3.8.1670, begr. Cunerakerk6.5.1756), gehuwd met TrijntjeWillemse (ged. Rhenen 2.6.1677)

Peter Doornenbal

Peter Doornenbal

Hendrik Reyersen

Jan Jansz. van Oort

Maria Puyk, weduwe van JanJansz. van Oort (van den Oord)

Aalbert van de Scheur, gehuwdmet Willemijntje Roelofse

Aalbert van de Scheur (geb.ca.1782, overl. Rhenen 11.2.1827)gehuwd met Maria TeunisseRijksen

Maria Teunisse Rijksen, weduwevan Aalbert van de Scheur (geb.ca. 1773, overl. Rhenen 10.2.1858)

Teunis van de Scheur, landbouwer/veehouder (geb. Rhenen 29.6.1800,overl. Rhenen 19.5.1879), gehuwdmet Jannetje Harmsen (overl.Rhenen 14.1.1874)

35

Page 139: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

COCO

De don jon van Stuivenes te Achterberg, juli 1990, na sloop van de ertegenaangebouwde boerderijwoning; op de rechter foto de originele vormvan een raam dat na de sloop tevoorschijn kwam. Ook bij de huidigeramen kan men zien dat deze vroeger hoger en smaller zijn geweest.

Page 140: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

OUDE WATERPUT AAN HET SPITSBERGERPAD

Rond 1900 waren er voor de Rhenense bevolking 10 pompenbeschikbaar binnen de oude vestingmuren. Uitbreiding vanRhenen buiten de vestingmuren voegde er enige pompen aantoe voor gemeenschappelijk gebruik, onder andere die aanhet Spitsbergerpad, de Duistereweg en op de hoek van deBantuinweg/Nieuwe Veenendaalseweg.

De lokaties zijn bekend. Toch is het telkens weer eenverassing als er tijdens graafwerkzaamheden een put tevoorschijn komt.

Vooral de diepte van de Rhenense putten boezemt ontzag in.Dit overkwam ook de heer Chris van Dijk, die 8 april j.l.in de tuin van Zandheuvel 17, direkt aan het Spitsberger-pad een rond gemetseld geval ontdekte. Op advies van debrandweer waarschuwde hij ondergetekende.

De put aan het Spitsbergerpad met v.l.n.r. E. van Hagen,Chris van Dijk en J. Mom.

37

Page 141: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Deze speelde even met de gedachte te maken te hebben metde voet van de vroegere galg van Rhenen. Op de bekendekaart van Jacob van Deventer van circa 1558 (Achter Bergen Rijn - H.P. Deys, afb. 6 en 8) staan niet alleen driegalgen getekend op of bij de Vijverberg, maar ook drie opde Zandheuvel. Prof. Dr. W. van Iterson gaat in zijnpublikaties verder op deze materie in.

Tijdens het afbreken van de huizen aan de Zandheuvel, tenbehoeve van de daar te realiseren nieuwbouw, is het vanmonumentaal belang dat, indien resten van deze galgentevoorschijn komen, deze voor het nageslacht bewaardblijven. Onnodig te vermelden, dat deze galgen van ouderedatum zijn dan de Cuneratoren.

Een monument van eerste orde dus!

Voorstudie wees echter uit dat rond 1915 ter plekke nogeen pomp aanwezig was. Het boek Achter Berg en Rijn blijktdan altijd weer uitkomst te bieden (zie aldaar afb. 382,rechts van het midden).

Een blik in de Spitsbergerput (16 meter diep)

38

Page 142: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Toen willen, de Haas (de bouwer van de Koerheuvel) deRhenense bevolking vanaf 1906 van waterleiding gingvoorzien werden de gemeenschappelijke pompen overbodig.Ook de Spitsbergerpomp is, evenals de overige pompen teRhenen bij de oudijzerboer terechtgekomen.

De monumentale gietijzeren pomp (Raaijepomp) onderaande Molenstraat onderging hetzelfde lot. De laatste die

EÏi Jh, T6^ reStte' Na V6le jaren het KoninginElisabethplantsoen te hebben gesierd en als klimpaal tehebben gediend voor de Rhenense jeugd, werd hij voorf 10,- verkocnt aan de plaatselijke lompen- en oudijzer-

Sr / Vn? DeelSn' °nder de ^nense bevolking beterbekend als "Jantje Goddeloos".

Cl &jy'lPME v\:

De Raaijepomp uit de Molenstraat in zijn laatste jaren inhet Koningin Elisabethplantsoen.

39

Page 143: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Onderzoek van de plaatselijke amateur-archeologen E. vanHagen en J. Mom wees uit, dat het inderdaad genoemdeweput betrof, die de pomp van water voorzag. Metingengaven een diepte aan van 16 meter en een doorsnede vancirca l meter. Het metselwerk was in een uitstekendeconditie. Datering rond 1900.

Helaas moet de put van Chris van Dijk het onderspit delventegen de vorig jaar ontdekte put van de familie De Keyzeraan de Heerenstraat. Deze was 17,5 meter diep.

De in 1983 ontdekte put aan de Duistereweg had een dieptevan 12,5 meter. De vorig jaar gevonden put onder de villavan tandarts Van der Spoel blijft hierdoor met een dieptevan 7,5 meter op de laatste plaats staan. Zo is er altijdbaas boven baas.

Slechts de hooggelegen put(pomp) op de hoek Bantuinweg/Nieuwe Veenendaalseweg kan de put van de familie De Keyzerqua diepte nog van de eerste plaats verdringen. Zal dantoch de voorzitter van de Historische Vereniging Oudheid-kamer Rhenen en Omstreken de diepste put voor-zijn deurhebben? De tijd zal het leren.

De gevonden put is gemeld bij de Gemeente Rhenen en vaneen goede afsluiting voorzien. Deze zal mogelijk ingepastworden in de toekomstige bebouwing van het gebied Zand-heuvel/Spitsbergen.

Afbeeldingen van die putten waarop pompen hebben gestaan,treft men aan in het eerder vermelde boek Achter Berg enRijn. Het betreft hier de volgende pompen:

Hoek Bantuinweg/Nieuwe Veenendaalseweg(528/566), onderaande Molenstraat (511) , direkt ten westen van het oude ge-deelte van het nieuwe Raadhuis(284), bovenaan de Grutter-straat (geen afbeelding), de markt bij het oude Raadhuis(203 e.v./437 e.v.), hoek Torenstraat/Kerkstraat(453/496),

40

Page 144: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

Bontekoe/Zuidwal(475), voor het koetshuis van de Koningvan Denemarken(nu Garage De Rother; 374/375), hoek Wever-straat/Koningstraat (481/484/487) , binnenplaats Gast- enWeeshuis(489/490), Kruisstraat/Rondeel(408/417), Spits-bergerpad(382, rechts van het midden) en de Duistereweg(geen afbeelding) . N.B. Putten waarop geen pomp heeftgestaan zijn hier buiten beschouwing gelaten.

De putten hoek Torenstraat/Kerkstraat, Bontekoe/Zuidwal,onderaan de Molenstraat en op de Oude Markt worden opafbeeldingen van circa 1740 reeds als putten aangegeven.Mogelijk dus oude putten, die in een later stadium vanpompen zijn voorzien.

Bronvermelding:

Achter Berg en Rijn - H.P. Deys

Oud Rhenen - Jaargang 2, nr. 3 - De put aan de Duistere-weg - Ch. H. Delfin

Oud Rhenen - Jaargang 8, nr. 3 - De put uit de "Mevrouwen-buurt" - J. Th. M. Mom.

Oud Rhenen - Jaargang 9, nr.l - De geschiedenis van demarkante watertoren "DE KOERHEUVEL" te Rhenen - Geertekede Haas

Foto's - J. Th. M. MomJ. Mom

41 - «f .S

Page 145: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

NOGMAALS HET HISTORISCH VERANTWOORDE ALTERNATIEF VOORDE JACHTHAVEN PLANNEN IN RHENEN

In het eerste nummer van "Oud Rhenen" van dit jaar maaktenwij melding van een "historisch verantwoord" jachthaven-plan, zoals dat ontworpen is door ons verenigingslidJ. Mom.

Deze heeft dit plan ook aan B & W van Rhenen voorgelegd.Inmiddels is door de Gemeente Rhenen afwijzend gereageerd.Ook was er in het weekend van 20 juli j.l. een anderhalveminuut durende spot te zien op de kabeltelevisie in deregio, met de volgende tekst:

"JACHTHAVEN - PLAN VAN MOM AFGEWEZEN

Burgemeester en Wethouders van Rhenen hebben een alterna-tief plan voor een Jachthaven bij Rhenen afgewezen.B & W willen in de uiterwaarden bij de Veerweg een havenvoor 200 jachten aanleggen. Dit plan stuit op milieubezwaren.De Rhenenaar Joop Mom bedacht een nieuwe opzet voor deJachthaven. Zijn alternatief tast het stadsgezicht minderaan, zegt hij .

Mom wil de uiterwaarden sparen en de haven aanleggen bijde stadswallen van Rhenen. Op die manier onstaat eenaardig beeld van een vestingstad aan het water.

B & W noemen het plan "onuitvoerbaar". In het najaar legthet college het plan Mom voor aan de gemeenteraad.Mom betreurt de afwijzing. HET IS HET PLAN VOOR DE 21eEEUW".Voorts werd een kleurenfoto getoond met de plaats waarMom de jachthaven gedacht had en een fraaie tekening vande hand van ons verenigingslid Hans Smulders, die het"Plan Mom" in beeld brengt en die we u zeker niet willenonthouden (zie Afb.).

ADJ

42

Page 146: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

''# ^Slp% '/«»••lanO-UITIHET - <E&XXIXXIIB"I ^55yfffliif'Siin,'!

Page 147: 1990 OUD RHENEN...in Rhenen losgemaakt, maar tot nu toe zijn er nog geen sterke argumenten naar voren gekomen waarom een derge-lijk plan niet haalbaar zou zijn. In ieder geval lijkt

BOEKBESPREKING

Twee jaar geleden zijn de leden van onze historischevereniging de heren C.L. van Otterlo en Ph.J. van Daalbegonnen met het maken van een inventarisatie van de nogaanwezige grafstenen in de Cunerakerk.

Nieuwsgierigheid naar de herkomst van de namen die zedaarbij tegenkwamen bracht hen op het idee een en anderuit te zoeken en op papier te zetten.

Alras beperkten zij zich niet meer strikt tot de familiesdie voorkwamen op de grafzerken, doch begon men aan eenonderzoek naar Rhenense geslachten in het algemeen.

In dat kader hebben zij thans, in eigen bescheiden druk,twee delen het licht laten zien onder de noemer "His-torische Reeks Rhenen".

Deel I betreft een transcriptie van het oudste lidmaten-register van Rhenen over de periode 1654 tot 1672. Ditvangt aan met een inventarisatie der lidmaten door domineeDiemerbroeck "volgens de ordre der straeten".

Deel II betreft Rhenense geslachten. Hierin zal men tever-geefs zoeken naar complete, geheel uitgewerkte Rhenensestambomen. Men moet het zien als een uitgebreide bloem-lezing van aantekeningen en fragment-genealogieën vanRhenense geslachten.

De geïnteresseerde lezer zal hiermede een basis hebbenvoor eventueel verder onderzoek. Beide delen zijn voorzienvan een naamsindex. De prijs van deel I bedraagt f 12,50en van deel II f 22,50.

U kunt ze verkrijgen door overmaking van het betreffendebedrag op postgironummer 398270 t.n.v. C.L. van Otterloonder vermelding van naam, adres, woonplaats en het/debetreffende deel/delen.

44