181034 folder IC MuzIC S3 - FCIC

2
MuzIC [email protected] www.fcic.nl LinkedIngroep: Family Centered Intensive Care Uw donae voor MuzIC is welkom op NL34 RABO 0302527699 Onder vermelding van MuzIC. CONTACT MuzIC Livemuziek aan het IC-bed Musici en muziektherapeuten MuzIC werkt met musici en muziektherapeuten. Juist deze samenwerking maakt dit project zo uniek. De musici en muziektherapeuten stemmen het repertoire af op de IC-omgeving, met harmonieuze muziek die voornamelijk uit het hoofd gespeeld wordt zodat er meer interace kan zijn met de paënt en andere aanwezigen. Ze zijn goed op de hoogte van de werkwijze op een intensive care. Ze zijn in staat om te gaan met de emoes die de muziek op hun gehoor en bij zich zelf kan oproepen in deze bijzondere omgeving. De musici en muziektherapeuten hebben een meerdaagse scholing gevolgd die gericht is op het musiceren bij ernsg zieke paënten op de intensive care. Doel Het doel is om livemuziek binnen vijf jaar structureel toegankelijk te maken voor patiënten op alle intensive care patiënten in Nederland en België. De komende vijf jaar werken we aan samenwerkingsverbanden met andere IC’s en breiden we het netwerk van musici en muziektherapeuten uit. Het project gaat gedurende de komende twee jaar als pilot van start, in samenwerking met de Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Spaarne Gasthuis te Haarlem/Hoofddorp. Twee keer per maand zal op beide IC-afdelingen een livemuziek sessie worden georganiseerd. Gedurende de pilotfase wordt het project verder uitgebouwd en verbeterd. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Ga naar: www.fcic.nl/werkgroepen/project-muzic 181034_folder_IC_MuzIC_S3.indd 1 01-11-18 09:15

Transcript of 181034 folder IC MuzIC S3 - FCIC

Page 1: 181034 folder IC MuzIC S3 - FCIC

[email protected]: Family Centered Intensive Care

Uw donati e voor MuzIC is welkom op NL34 RABO 0302527699Onder vermelding van MuzIC.

CONTACT MuzIC Livemuziek aan het IC-bed

Musici enmuziektherapeutenMuzIC werkt met musici en muziektherapeuten. Juist deze samenwerking maakt dit project zo uniek.

De musici en muziektherapeuten stemmen het repertoire af op de IC-omgeving, met harmonieuze muziek die voornamelijk uit het hoofd gespeeld wordt zodat er meer interacti e kan zijn met de pati ënt en andere aanwezigen. Ze zijn goed op de hoogte van de werkwijze op een intensive care. Ze zijn in staat om te gaan met de emoti es die de muziek op hun gehoor en bij zich zelf kan oproepen in deze bijzondere omgeving. De musici en muziektherapeuten hebben een meerdaagse scholing gevolgd die gericht is op het musiceren bij ernsti g zieke pati ënten op de intensive care.

Doel

Het doel is om livemuziek binnen vijf jaar structureel toegankelijk te maken voor patiënten op alle intensive care patiënten in Nederland en België. De komende vijf jaar werken we aan samenwerkingsverbanden met andere IC’s en breiden we het netwerk van musici en muziektherapeuten uit.

Het project gaat gedurende de komende twee jaar als pilot van start, in samenwerking met de Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Spaarne Gasthuis te Haarlem/Hoofddorp. Twee keer per maand zal op beide IC-afdelingen een livemuziek sessie worden georganiseerd. Gedurende de pilotfase wordt het project verder uitgebouwd en verbeterd.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?Ga naar: www.fcic.nl/werkgroepen/project-muzic

181034_folder_IC_MuzIC_S3.indd 1 01-11-18 09:15

Page 2: 181034 folder IC MuzIC S3 - FCIC

musicus in samenwerking met een speciaal daarvoor opgeleide muziektherapeut kunnen deze emoties op een goede manier begeleid worden. Tijdens de uitvoering verandert de sfeer op de afdeling waardoor het niet alleen positief werkt voor de patiënt maar ook voor de familie en het personeel. Muziek, uitgevoerd door bekwame, professionele musici en muziektherapeuten kan een menselijke toets, een gevoel van vertrouwdheid, veiligheid en geruststelling bieden. De focus wordt hierdoor tijdens het optreden weggenomen van ziekte, angst en pijn. De latere herinneringen aan deze bijzondere ervaring maakt het een dierbaar moment in een moeilijke periode in het leven.

Invloed van muziekUit onderzoek blijkt dat muziek een positieve werking kan hebben op pijn en angst, waardoor er minder sedatie (narcosemiddelen), anxiolytica (medicatie tegen angst) en pijnmedicatie nodig is bij intensive care patiënten. Zo kan muziek vanwege het rustgevende effect een positieve werking hebben op de bloeddruk en hart- en ademhalingsfrequentie.

Onuitwisbare indrukLivemuziek en de intensive care afdeling vormen een onverwachte combinatie en maakt daardoor een onuitwisbare indruk op iedereen die livemuziek op de IC mag meemaken. Het biedt voor even een totale afleiding voor de patiënt en de familie. De interactie met de muzikanten versterkt de prachtige ervaring

Livemuziek aanhet IC-bed

MuzIC brengt livemuziek aan het bed van de patiënt op de intensive care volwassenen.

Een opname op de intensive care is een angstige en stressvolle ervaring. De patiënt krijgt niet alleen te maken met fysieke pijn en ongemak, maar is ook omringd door constante geluiden van apparatuur, gesprekken en IC-handelingen in de hectische en indrukwekkende omgeving die de intensive care voor velen is.

MuzIC biedt met het spelen van livemuziek aan het IC-bed een nieuwe interventie op de intensive care voor volwassenen aan. MuzIC wil met muzikale optredens bijdragen om de negatieve impact van een IC-opname op het leven van de IC-patiënt en zijn naasten te helpen beperken.

Muziek is emoti eLivemuziek aan het bed kan een positieve boost geven voor de patiënt en naasten. Muziek brengt doorgaans veel gevoelens en herinneringen naar boven. Muziek is emotie en roept emotie op. Door het spelen van livemuziek door een professionele

Livemuziek en de intensive care afdeling vormen

Uit onderzoek blijkt dat muziek een positieve

Livemuziek aan het bed kan een

die livemuziek aan het IC-bed voor patiënten en naasten is. De muzikanten volgen de emoties van patiënt en naasten en stemmen de muziekkeuze, het ritme en de toon van de muziek af op de patiënt. De patiënt en naasten kunnen aangeven welke muziek zij mooi vinden op dit bijzondere moment in deze bijzondere omgeving.

Medewerkers van de intensive care profiteren ook van muziek op de intensive care. Omdat muziek een ontspannende werking heeft, kunnen stress of spanning op de afdeling worden verlaagd.

Internati onale samenwerking

MuzIC werkt nauw samen met het ICU-Hear project. ICUHear is in Engeland sinds twee jaar actief en verzorgt livemuziek op IC’s. In België worden momenteel de eerste stappen gezet om een Belgische tak van MuzIC op te zetten. Er wordt veel geleerd uit deze internationale samenwerking. Binnen de intensive care neonatologie wint het toepassen van livemuziek ook steeds meer terrein en worden de effecten van livemuziek op de IC neonatologie onderzocht. MuzIC is geïnteresseerd in verder onderzoek om livemuziek therapeutisch in te zetten op de intensive care voor volwassenen.

181034_folder_IC_MuzIC_S3.indd 2 01-11-18 09:16