1354 Voorgenomen

2
215 zorg & financiering > 8-2005 Grote fusie zorgcentra regio Gooi en Vecht Thuiszorg Gooi en Vechtstreek en stichting De Basis (ouderenzorg een GGZ) en Vivium Zorggroep (11 zorginstellingen op het gebied van ouderenzorg) willen fuseren. Samen behe- ren ze daarmee bijna alle zorgcentra in de regio Gooi en Vechtstreek. Voor de fusie, die op 1 januari 2006 plaats zou moeten vinden, is inmiddels toestemming gevraagd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). PCVB en Pieter van Foreest De Protestants Christelijke Stichting voor Verzorging van Bejaarden (PCVB) en de stich- ting zorginstellingen Pieter van Foreest willen per 1 januari 2006 fuseren. De fusie is een recht- streeks gevolg van financiële en organisatori- sche problemen bij PCVB. Reinaerde wil bij ASVZ Reinaerde, de grootste aanbieder op het gebied van gehandicaptenzorg in de provincie Utrecht, wil zich uiterlijk op 1 januari 2006 aansluiten bij de ASVZ-groep. Bod UC Zorg op USG-dochter UC Zorg in Veenendaal, uitzendorganisatie voor de zorgsector, wil concurrent Medi Interim over- nemen. Medi Interim valt onder de United Services Group (USG), een beursgenoteerde onderneming en heeft dertig vestigingen in Nederland. Met de overname zou UC Zorg marktleider worden in Nederland. ONVZ en VVAA Zorgverzekeraars ONVZ en VVAA gaan per 1 januari 2006 samenwerken voor de uitvoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. ONVZ wordt risicodrager en verantwoordelijk voor de backoffice. VVAA blijft onder eigen label zorg- producten aanbieden. Voorstel voor samenwerking Slotervaart en NKI-AvL Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AvL) in Amsterdam heeft op verzoek van de medische staf van het Slotervaartziekenhuis (SLZ) een voorstel gedaan dat kan leiden tot bestuurlijke en organisatorische samenwerking tussen de twee instellingen. Hoofddoel van dit voorstel is intensivering van de samenwerking op het gebied van de oncologische patiëntenzorg. Het voorstel gaat uit van het behoud van tachtig tot negentig procent van de klinische activiteiten van het SLZ. In de discussie die de afgelopen maanden in het kader van de commissie-Jonkman tussen het SLZ en het VUmc is gevoerd om te komen tot een oplossing voor het veronderstelde bedden- overschot in Amsterdam-West, wordt naar de mening van het NKI-AvL te weinig rekening gehouden met de belangen van de patiënten van het NKI-AvL. De apotheek, die is ondergebracht in het SLZ maar in feite een NKI-AvL-activiteit is en essentieel is voor zowel de patiëntenzorg als het medicatiegebonden onderzoek, speelt daar- in een belangrijke rol. Ook zijn er nauwelijks signalen dat de klinische activiteit van het SLZ in voldoende omvang overeind wordt gehouden. Voor het NKI-AvL zijn dit de belangrijkste rede- > fusies/samenwerking usies/samenwerking Nieuws voor deze rubriek gelieve te zenden naar het redactiesecretariaat ( adresgegevens: zie colofonpagina). 1354 voorgenomen

Transcript of 1354 Voorgenomen

Page 1: 1354 Voorgenomen

215zorg & financiering > 8-2005

Grote fusie zorgcentra regio Gooi en Vecht

Thuiszorg Gooi en Vechtstreek en stichtingDe Basis (ouderenzorg een GGZ) en ViviumZorggroep (11 zorginstellingen op het gebiedvan ouderenzorg) willen fuseren. Samen behe-ren ze daarmee bijna alle zorgcentra in de regioGooi en Vechtstreek. Voor de fusie, die op1 januari 2006 plaats zou moeten vinden, isinmiddels toestemming gevraagd bij deNederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

PCVB en Pieter van Foreest

De Protestants Christelijke Stichting voorVerzorging van Bejaarden (PCVB) en de stich-ting zorginstellingen Pieter van Foreest willenper 1 januari 2006 fuseren. De fusie is een recht-streeks gevolg van financiële en organisatori-sche problemen bij PCVB.

Reinaerde wil bij ASVZ

Reinaerde, de grootste aanbieder op het gebiedvan gehandicaptenzorg in de provincie Utrecht,wil zich uiterlijk op 1 januari 2006 aansluiten bijde ASVZ-groep.

Bod UC Zorg op USG-dochter

UC Zorg in Veenendaal, uitzendorganisatie voorde zorgsector, wil concurrent Medi Interim over-nemen. Medi Interim valt onder de UnitedServices Group (USG), een beursgenoteerdeonderneming en heeft dertig vestigingen inNederland. Met de overname zou UC Zorgmarktleider worden in Nederland.

ONVZ en VVAA

Zorgverzekeraars ONVZ en VVAA gaan per1 januari 2006 samenwerken voor de uitvoeringvan het nieuwe zorgverzekeringsstelsel. ONVZwordt risicodrager en verantwoordelijk voor debackoffice. VVAA blijft onder eigen label zorg-producten aanbieden.

Voorstel voor samenwerking Slotervaart enNKI-AvL

Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni vanLeeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AvL) inAmsterdam heeft op verzoek van de medischestaf van het Slotervaartziekenhuis (SLZ) eenvoorstel gedaan dat kan leiden tot bestuurlijkeen organisatorische samenwerking tussen detwee instellingen. Hoofddoel van dit voorstel isintensivering van de samenwerking op hetgebied van de oncologische patiëntenzorg. Hetvoorstel gaat uit van het behoud van tachtig totnegentig procent van de klinische activiteitenvan het SLZ.In de discussie die de afgelopen maanden in hetkader van de commissie-Jonkman tussen hetSLZ en het VUmc is gevoerd om te komen toteen oplossing voor het veronderstelde bedden-overschot in Amsterdam-West, wordt naar demening van het NKI-AvL te weinig rekeninggehouden met de belangen van de patiënten vanhet NKI-AvL. De apotheek, die is ondergebrachtin het SLZ maar in feite een NKI-AvL-activiteit isen essentieel is voor zowel de patiëntenzorg alshet medicatiegebonden onderzoek, speelt daar-in een belangrijke rol. Ook zijn er nauwelijkssignalen dat de klinische activiteit van het SLZ involdoende omvang overeind wordt gehouden.Voor het NKI-AvL zijn dit de belangrijkste rede-

> fusies/samenwerkingusies/samenwerkingNieuws voor deze rubriek gelieve te zenden naar het redactiesecretariaat ( adresgegevens: zie colofonpagina).

1354 voorgenomen

ZenF0805-cyaan.qxd 5-10-2005 13:19 Pagina 215

Page 2: 1354 Voorgenomen

fusies/samenwerking

216 8-2005 > zorg & financiering

nen om aan het verzoek van de medische stafvan het SLZ tegemoet te komen. Het voorstelkan een kostenbesparing van tien miljoen euroopleveren. Daarmee wordt de bezuiniging vantwintig miljoen euro, die moet worden opge-

bracht door de instellingen in Amsterdam-West,voor een groot deel ingevuld. De bezuini-gingstaakstellingen voor de overige ziekenhui-zen in Amsterdam-West wordt daardoor ookinzichtelijk gemaakt. (Bron: NKI-AvL.)<

Netwerk Toekomst MaatschappelijkOnderneming NTMO

NTMO staat voor Netwerk Toekomst Maat-schappelijke Onderneming. Zes brancheorga-nisaties op het gebied van zorg, onderwijs enwonen hebben zich verenigd in het NTMO. HetNTMO wil een vernieuwing van de bestuurlijkeverhoudingen. Het streeft ernaar gedetailleerderegelgeving om te zetten in heldere kaders enafspraken op hoofdlijnen zodat ruimte ontstaatvoor maatschappelijk ondernemen. Het NTMOheeft een branchecode ontwikkeld voor demaatschappelijke onderneming. Deelnemendebrancheorganisaties: Aedes, Arcares, Z-org(voorheen LVT), BVE Raad, HBO-raad en NVZ.

Erasmus MC, Rabobank en IBM in GRID-technologie

Erasmus MC heeft in samenwerking metRabobank en IBM ongebruikte computercapa-citeit ingezet voor medisch-wetenschappelijkonderzoek. Dit is de eerste niet-commerciëlesamenwerking van Nederlandse bedrijven opdit gebied. Met het gezamenlijke initiatief‘Grid2Do’ kunnen ingewikkelde berekeningensneller worden gedaan, door verschillende com-puters tegelijkertijd kleine pakketjes informatiete laten verwerken. Door ongebruikte computer-capaciteit in te zetten kan men tijd winnen enkosten besparen.

Zorgstroom en SPOW

Zorgstroom en de Stichting ProtestantseOuderenzorg Walcheren (SPOW) gaan per1 januari 2006 fuseren.

Fusie Havenziekenhuis en Erasmus MC eenfeit

Het academische Erasmus MC wordt definitiefeigenaar van het nabijgelegen Havenziekenhuis.Door onder meer basiszorg uit te besteden aanhet Havenziekenhuis kan dit noodlijdende zie-kenhuis overeind blijven en moet het ErasmusMC meer tijd aan topklinische zorg kunnenbesteden. Nadat de Nederlandse Mededingings-autoriteit (Nma) en het College bouw zieken-huisvoorzieningen al akkoord gingen, heeft nuook de rechtbank de omvorming van het Haven-ziekenhuis en het Instituut voor TropischeZiekten tot BV goedgekeurd. Het Erasmus MC ishierdoor voor honderd procent aandeelhoudergeworden van het Havenziekenhuis, dat volgensbeide partijen als onafhankelijk algemeen zie-kenhuis zorg blijft aanbieden, op non-profitbasis. De overname van het in tropische ziektengespecialiseerde ziekenhuis door het ErasmusMC is mede tot stand gekomen op aandringenvan zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea. HetHavenziekenhuis zit al vele jaren in financieelzwaar weer. Eerder mislukten vergevorderdeplannen van het Havenziekenhuis om te fuserenmet het Sint Franciscus Gasthuis en hetIJsseland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel.

1355 beklonken

ZenF0805-cyaan.qxd 5-10-2005 13:19 Pagina 216