100923 SsangYong Korando persdossier NL

22

description

Inhoud 07 Technische kenmerken 06 Uitrusting 04 Veiligheid 01 Inleiding 05 Comfort & Gebruiksgemak 02 Styling & Design

Transcript of 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Page 1: 100923 SsangYong Korando persdossier NL
Page 2: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Cross-over Korando

Inhoud

01 Inleiding

02 Styling & Design

03 Prestaties

- Motor

- 4x4

- Overbrenging

- Ophanging & Loopwerk

- Offroadpotentieel

04 Veiligheid

05 Comfort & Gebruiksgemak

06 Uitrusting

07 Technische kenmerken

SsangYong Korando 2

Page 3: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

1. IN LEIDING

Cross-over Korando – De wedergeboorte van een model dat ontworpen werd in Europa om te voldoen aan de vereisten van de Europese markt

• Volledig nieuw cross-overmodel• Europees design van de hand van Giorgetto Giugiaro• Ssangyong’s eerste zelfdragende structuur vormt de ideale basis voor een moderne cross-

over• Keuze tussen twee- en vierwielaandrijving• 2.0-liter dieselmotor koppelt zuinigheid aan sterke prestaties• Zowel manuele als automatische versnellingsbak beschikbaar• Lage CO2-uitstoot aantrekkelijk voor de zakelijke rijder

Nieuw platform, nieuw design, nieuwe motor – de nieuwe Korando van Ssangyong zorgt voor een frisse wind in het cross-oversegment.

De Korando introduceert een reeks belangrijke noviteiten voor Ssangyong en is helemaal klaar om zich in een van de meest populaire segmenten van de Europese automarkt te wagen. Door de lage operationele kosten en dynamische kenmerken van een traditionele gezinshatchback te combineren met de visuele aantrekkingskracht, de avontuurlijke geest en de terreincapaciteiten van een SUV wil de Korando zich in het hart van de cross-overmarkt nestelen.

Met oog voor kwaliteit en aantrekkingskracht werd de Korando in samenwerking met de gerenommeerde ontwerper Giorgetto Giugiaro in Europa ontwikkeld. De signatuur van een van de meest bekende namen in de autodesignwereld uit zich in een moderne, stijlvolle SUV-vorm die symbool staat voor de stoere appeal die de kern uitmaakt van de huidige Ssangyong Motor Company.

Buiten de Europese grenzen is Korando al een van de sterkste merknamen op de SUV-markt. Zo werd de Korando in het Koreaanse Guinness Book of World Records opgenomen als het langst overlevende automodel van het land. De roots van de Korando gaan helemaal terug tot het jaar 1974. In 1983 rolde de eerste zelf ontwikkelde vierwielaangedreven Korando van de band, meteen de start van een nieuw hoofdstuk in de Koreaanse auto-industrie. De eerstvolgende belangrijke ontwikkeling deed zich voor in 1996, toen de dieseltechnologie van Mercedes-Benz zijn intrede deed ter gelegenheid van de lancering van de derde modelgeneratie.

SsangYong Korando 3

Page 4: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Na een afwezigheid van vijf jaar op de wereldmarkt is de Korando terug, dit keer in een gloednieuwe outfit waarmee hij zijn plaats wil opeisen in het nieuwe wereldwijde SUV-cross-over-C-segment.

Als ultieme belichaming van de huidige economische filosofie, die besparingen oplegt zonder toegevingen te willen doen op kwaliteitsniveau, beantwoordt de Korando perfect aan de eisen die voortvloeien uit de huidige downsizingtrend. De compacte SUV in het C-segment is vandaag goed voor meer dan de helft van de totale SUV-markt in Europa, en dit aandeel zal volgens de verwachtingen nog groeien in de komende maanden en jaren.

Omdat hij ontworpen en ontwikkeld werd gedurende de afgelopen vijf jaar en daardoor kan uitpakken met de ecologische doeltreffendheid die verwacht wordt van een toonaangevende cross-over, biedt de Korando een voorbeeldig brandstofrendement en een lage CO2-uitstoot.Voeg daarbij de bewezen kracht en veiligheid die vervat zit in het DNA van een SUV-specialist, en alle wensen zijn vervuld – milieuvriendelijke interieurmaterialen, comfort, raffinement, gebruiksgemak en veelzijdigheid zijn allemaal kenmerken die van de Korando een cross-over maken die opvalt in een dichtbevolkte markt.

De nieuwe aandrijflijn – rendement én prestaties Een gloednieuw model verdient een gloednieuwe aandrijflijn: de nieuwe e-XDi200-motor van de Korando is bepalend voor de aantrekkingskracht van deze cross-over. Met een hoog motorvermogen van 175 pk, een uitstekend gemengd normverbruik van 6,0 l/100km en een CO2-uitstoot van amper 157 g/km kan de Korando zich meten met zijn sterkste rivalen. Raffinement is een van de opvallendste kenmerken van de nieuwe 2.0-liter dieselmotor, die in combinatie met een handgeschakelde of automatische zesversnellingsbak aangeboden wordt in zowel de voorwiel- als de vierwielaangedreven Korando-modellen. Bovendien wordt het Korando-gamma volgend jaar uitgebreid met een nieuwe, nog zuinigere dieselmotor en een interessant geprijsde benzinevariant.

Interieurcomfort ligt aan de basis van het Korando-designDe Korando biedt niet alleen een uitstekende rijhouding, maar ook een prima interieurcomfort en dito ergonomie. In welke staat het wegdek zich ook bevindt, de auto biedt altijd een zachte rijervaring dankzij het gebruik van een dubbelbuizensubframe voor de ophanging, dat de inzittenden van externe schokken vrijwaart dankzij de uitgebreide NVH-beperkende technologie.

Veiligheid van de inzittenden eerstDe veiligheid van de inzittenden komt op de eerste plaats. Zes airbags – twee frontale, twee zijdelingse en twee gordijnvormige – zijn standaard, terwijl er ook een multifunctioneel ESP

SsangYong Korando 4

Page 5: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

(Electronic Stability Program) voorhanden is, dat een koprolbescherming (Active Roll-over Protection), een remassistentie (Brake Assist), een vertrekhulp op hellingen (Hill Start Assist) en een noodstopsignaal (Emergency Stop Signal) omvat. Tot de andere standaard veiligheidskenmerken behoren de actieve hoofdsteunen op de voorstoelen en ISOFIX.

Van cross-over tot KorandoDe Korando is een model dat ontworpen werd om Ssangyong zijn plaats te laten heroveren in de geest van de Europese autokoper. Het vernieuwende design doet meer dan alleen maar in de basisbehoeften van de klant voorzien: bestuurders die vandaag klant zijn bij de gevestigde waarden, moeten eveneens overtuigd worden om de overstap naar de Korando te maken. Het eco-cruisecontrolsysteem beheert op efficiënte wijze de hoeveelheid geïnjecteerde brandstof met het oog op een maximale besparing. De in de buitenspiegel geïntegreerde LED-omgevingsverlichting maakt het passagiers gemakkelijker om veilig in en uit te stappen in een donkere omgeving. Tot slot werd de Korando vanaf de start ontwikkeld met het oog op een maximaal trekvermogen.

De Korando voldoet ook aan de wens van vele klanten om uiting te geven aan hun persoonlijkheid bij de aankoop van een nieuwe auto: hij wordt aangeboden met zeven verschillende koetswerkkleuren en een breed gamma aan interieurtinten en -materialen, waaronder leder voor de stoelbekleding.

De Korando wordt deze herfst onthuld in het 1.240 dealers tellende wereldwijde Ssangyong-netwerk en zal zijn steentje bijdragen tot de naambekendheid van het merk Ssangyong.

2. STYLING & DESIGN

StijlconceptEen van Europa’s meest gerespecteerde ontwerpers, Giorgetto Giugiaro, werd ingeschakeld vanaf de beginfase van het ontwerp om de Korando perfect in het competitieve cross-oversegment te positioneren. Het resultaat is een elegante, perfect geproportioneerde vormgeving die naadloos aansluit bij de designthema’s van vandaag.

De karakteristieke, charismatische snuit van de Korando vormt het vertrekpunt van de scherpe lijnen die het dynamische silhouet onderstrepen. Als belichaming van Ssanyongs designthema dat ‘elegance within strength’ werd gedoopt, doet de Korando met zijn SUV-styling een frisse wind waaien in het cross-oversegment.

SsangYong Korando 5

Page 6: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Exterieurdesign: robuust ontwerpBij het ontwerp van de vierde generatie van de Korando werden de designers geleid door enkele sterke stijlthema’s. Ze wilden vorm geven aan de kracht en robuustheid van Ssangyongs SUV-geschiedenis en de avontuurlijke geest die zin geeft om zowel het ruwe platteland als de stadsjungle te ontdekken. Zo zag het cross-overkoetswerk van de Korando het daglicht.

De hoge motorkaplijn suggereert kracht en verwijst naar de ‘go-anywhere’-capaciteiten van de SUV’s van het merk, terwijl het perfect geproportioneerde zespuntige radiatorrooster en de hoekige vormen van de koplampen evenwicht en kracht uitademen.

Het ontwerp van de tweekleurige bumper geeft uiting aan de stabiliteit en robuustheid van de SUV. Dit wordt aangevuld door het gaaswerk van het radiatorrooster, de stoere luchtinlaat en de chroomafwerking, die samen voor een krachtige uitstraling zorgen.

Ook de achterzijde wordt gekenmerkt door enkele gewaagde designstatements. Een karakteristieke lijn loopt van de koplampen via de contouren van het koetswerk tot aan de achterlichtblokken en benadrukt de vorm van de Korando. Dankzij het gebruik van ingebouwde lenzen zijn de achterlichtblokken volledig rood aan de buitenzijde, terwijl ze toch de knipperlichten en de achteruitrijlichten bevatten.

De uitgesproken wielkasten zetten de SUV-uitstraling visueel kracht bij en leiden de aandacht naar de hogere koetswerkhoogte. Toch behouden de wielkasten een zwarte afwerking om de indruk van robuustheid, die ontbreekt bij veel compacte SUV-modellen, nog te versterken.

Met zijn perfecte proporties, integrale robuustheid en de aandacht voor detail die vaak alleen maar terug te vinden is bij de allerbeste automobielontwerpers, gaat de Korando prat op een bijzonder verfijnd Europees design.

Interieurdesign: premium binnenruimteHet interieur van de Korando combineert oosterse gematigdheid met elegantie. Het resultaat is een binnenruimte met subtiele ontwerpdetails die de ruimte en praktische aspecten accentueren die de meest veeleisende klant van zijn cross-over verwacht.

Centraal in het design van elk auto-interieur staat de rijomgeving. Het instrumentenpaneel van de Korando is eenvoudig en elegant en omvat twee grote wijzerplaten die door een digitaal scherm gescheiden worden. De moderne, heldere bedieningslay-out wordt gekenmerkt door chroomaccenten om de vloeiende lijnen te accentueren.

SsangYong Korando 6

Page 7: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Er werd ook bijzondere aandacht besteed aan de ‘look and feel’ van de belangrijkste bedieningsorganen. De toetsen en schakelaars voelen erg kwaliteitsvol en robuust aan en sluiten daarmee aan bij de typische cross-oversfeer.

De praktische aspecten werden natuurlijk niet over het hoofd gezien: er zijn bekerhouders voor- en achterin en verspreid over het hele interieur bevinden zich opbergvakken voor voorwerpen als draagbare muziekspelers en kaarten. De luxueuze stoelen bieden een hoogstaand zitcomfort en zijn bijzonder veelzijdig. Zo kan de achterbank worden neergeklapt om de op zich al praktische bagageruimte nog meer te kunnen benutten.

De designers van de Korando zijn erin geslaagd om de ruimte, het comfort en het gebruiksgemak in het hoogwaardige, naar de bestuurder georiënteerde interieur te maximaliseren.

Kleurdesign: de finishing touchZodra de basis van het toonaangevende interieurontwerp gelegd was, drong de keuze voor een bijpassend kleurenpalet als finishing touch zich op.

Om aan de diverse klantenwensen te voldoen, viel de keuze op stijlvol zwart en natuurlijk beige als basiskleuren voor het interieur. Even belangrijk als de kleuren is het materiaal dat gebruikt wordt om elk interieuronderdeel te vervaardigen. Het Korando-interieur wordt aangekleed met materialen als stijlvol chroom, metaal en zachte plastics voor een premiumkwaliteitservaring. Er wordt ook antibacteriële lak gebruikt voor het welzijn van de inzittenden.

Qua koetswerkkleuren is er een keuze uit zeven lakken, waaronder levendig Vitaminerood en opvallend Ice Blue.

SsangYong Korando 7

Page 8: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

3. P RESTATIES

Toonaangevend rendement De dieselmotoren in de Ssangyong-modellen maken al geruime tijd deel uit van de kernwaarden van het merk. Doordat hij traditionele pluspunten als sterke prestaties en uitstekende duurzaamheid combineert met een verbluffend rendement en raffinement is de nieuwe e-XDi200 dieselmotor de perfecte match voor de Korando.

De 2.0-liter e-XDi200-motor ontwikkelt een maximumvermogen van 175 pk en een koppel dat bij 360 Nm piekt. Het maximumkoppel is beschikbaar over een laag en toch breed toerentalgebied van 2.000 tot 3.000 tpm. Dat is te danken aan de E-VGT (Electric Variable Geometry Turbocharger), die borg staat voor moeiteloze acceleraties van bij de laagste motordraaisnelheden.

De e-XDi200-motor beantwoordt niet alleen volledig aan de Euro 5-emissienorm, maar werd ook ontworpen om in een latere fase aan de Euro 6-vereisten te voldoen. Dit werd mogelijk gemaakt door een reeks technologische verbeteringen zoals de brandstofinjectie bij 1.800 bar via een common-rail van de derde generatie, E-EGR (Electric Exhaust Gas Recirculation of elektrische uitlaatgassenhercirculatie), een wervelklep en een CDPF (Catalysed Diesel Particulate Filter of katalysatorpartikelfilter). De werveling varieert naar gelang van de versnellingsbakverhouding om altijd een zo zuiver mogelijke dieselverbranding te verkrijgen.

Het resultaat is een bijzonder laag gemengd normverbruik van 6,0 l/100km en een CO2-uitstoot van amper 157 g/km. Een dergelijk rendement is alleen maar mogelijk door de toepassing van een reeks maatregelen die betrekking hebben op het globale ontwerp van de Korando.

Het rijklare gewicht van de Ssangyong Korando bedraagt amper 1.672 kilo (handgeschakelde versie) dankzij verschillende gewichtsbesparende ingrepen zoals het gebruik van een kunststof cilinderkopafdekking met geïntegreerde olieafscheider. Ook de verlaagde inwendige wrijving draagt zijn steentje bij: zuigerringen met lage spanning, vlakgeschuurde oppervlakken en olie met lage viscositeit dragen allemaal bij tot een verminderd energieverlies.

Er werden ook geavanceerde motorsturingmechanismen ontwikkeld, zoals een dubbele klopsensor en een systeem dat de inlaat en de brandstofinjectie optimaliseert naar gelang van de rijomstandigheden. Verder zorgt het bijkomende verwarmingsysteem ervoor dat de motor beter presteert bij een koudstart en sneller op bedrijfstemperatuur komt.

Zuinigheid en prestaties maken slechts twee derde uit van de vereisten voor een moderne

SsangYong Korando 8

Page 9: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

dieselmotor: ook raffinement speelt een belangrijke rol. Daarom werd het NVH-niveau (Noise, Vibration and Harshness – geluid, trillingen en ruwheid) van de e-XDi200 zoveel mogelijk gereduceerd met behulp van ontkoppelingstechnologie en een geavanceerd balanceersysteem die samen de trillingen in de middelste en hogere toerentalregionen drastisch verlagen. De motor zelf kon ook stiller worden gemaakt door de lay-out van het kettingsysteem akoestisch te finetunen en ongewenst geluid af te vlakken.

De ultieme test voor elke nieuwe motor betreft de betrouwbaarheid. De nieuwe krachtbron van de Korando is met glans geslaagd voor de Benz-duurzaamheidtest. Dit is de zwaarste testmethode voor nieuwe motoren ter wereld, die de krachtbron tot tegen de limiet drijft alvorens hij onder de motorkap van een productiemodel wordt gemonteerd. De motor van de nieuwe Korando verkreeg zijn finale goedkeuring pas nadat hij aan uitgebreide tests in reële omstandigheden werd onderworpen in zowel de heetste als de koudste omstandigheden.

• 4WDOm tegemoet te komen aan de behoeften, de verwachtingen en het budget van alle types cross-overbestuurders is de Korando beschikbaar als voorwiel- of vierwielaandrijfmodel (4WD). Terwijl de varianten die het vermogen enkel overbrengen op de voorwielen, de toegang tot het Korando-gamma financieel vergemakkelijken, haalt Ssangyongs geavanceerde 4X4-systeem zowel op als naast de weg het beste uit de dynamische kwaliteiten van het model.

De Korando 4WD maakt gebruik van een ‘on-demand’-systeem. De technologie controleert continu de grip en is in staat om te bepalen naar welk wiel meer of minder vermogen moet worden gestuurd naar gelang van de rijomstandigheden en de beschikbare trekkracht.

Onder normale rijomstandigheden wordt 100 procent van het motorkoppel naar de vooras geleid, zodat de Korando net zo efficiënt kan rijden als een gezinshatchback. Zodra de voorste banden grip beginnen te verliezen, wordt het vermogen ook aangewend om de achterwielen aan te drijven, zodat de Korando zijn weg veilig, stabiel en ongehinderd kan vervolgen. De technologie komt ook tussenbeide wanneer de Korando moet vertrekken op een steile helling: wegrijden vanuit stiltand doet hij telkens weer zacht maar zelfverzekerd en veilig.

Bovendien is de 4WD uitgerust met een speciale zelfbeschermingsfunctie. Als de bestuurder een ander type band monteert of wanneer er een uitzonderlijk groot slijtageverschil is tussen de achter- en de voorbanden, dan wordt de hoeveelheid vermogen die naar de achteras gaat, beperkt om beschadiging aan de transmissie te voorkomen.

Ssangyong verloochent zijn 4X4-traditie echter niet en is er zich van bewust dat vele Korando’s de

SsangYong Korando 9

Page 10: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

gebaande wegen wel eens zullen verlaten tijdens een winters avontuur of een caravan zullen trekken op een drassig campingterrein. Daarom hebben de ingenieurs een 4WD-vergrendelingsfunctie (lock mode) voorzien om de verdeling van de kracht tussen voor- en achteras bij snelheden tot 40 km/u manueel te bepalen.

Veiligheid staat boven aan de prioriteitenlijst van de 4X4-technologie van de Korando. In combinatie met het ESP (Electronic Stability Program) en ABS (Anti-lock Braking System) garandeert de vierwielaandrijving de best mogelijke grip en controle, ongeacht de omstandigheden.

• OverbrengingIn tegenstelling tot talrijke rivalen biedt de Korando zijn klanten de keuze tussen twee zesversnellingsbakken.

In Europa zal de handgeschakelde zesversnellingsbak wellicht het gros van de Korando-verkoop uitmaken. Dankzij de brede spreiding van de verhoudingen verbetert de versnellingsbak de acceleratie vanuit stilstand en verlaagt hij tegelijk de draaisnelheid van de motor bij hogere snelheden met het oog op een lager brandstofverbruik. Het rendement en de duurzaamheid gaan erop vooruit door de geoptimaliseerde oliesmering, terwijl ook bijzondere aandacht werd besteed aan het beperken van tandwielgehuil bij alle snelheden.

In tegenstelling tot wat bij de concurrentie vaak wel het geval is, betekent kiezen voor de automatische overbrenging bij de Korando niet dat er een versnelling moet worden opgeofferd. De zestrapsautomaat past dezelfde brede spreidingsaanpak toe als de handgeschakelde versnellingsbak om de impact op zuinigheid, uitstoot en raffinement te minimaliseren. Bestuurders kunnen ook op elk moment zelf het heft in handen nemen door de selectiehendel of de schakelknoppen op het stuurwiel te bedienen.

Technologieën zoals de variabele solenoïdecontrole, de volledig aanpasbare inputcontrole en het elektronisch gestuurde ingrijpen van de versnelling (bij de overgang van N naar D) worden aangewend om te detecteren welke reacties de bestuurder van de versnellingsbak verwacht. Naast efficiëntie stond bij de ontwikkeling van de overbrenging ook schakelzachtheid boven aan het prioriteitenlijstje. Net als bij elk ander aspect van de mechanische systemen van de Korando worden de kracht- en wrijvingsverliezen van de overbrenging tot een minimum beperkt door het gebruik van een lijndrukvariatiecontrole en een ATF (Automatic Transmission Fluid) met lage viscositeit.

• Ophanging & loopwerkDe nieuwe cross-over Korando combineert talrijke geavanceerde technologieën om optimale

SsangYong Korando 10

Page 11: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

rijprestaties te kunnen bieden en het NVH-niveau (Noise Vibration and Harshness) zo laag mogelijk te houden. Details van elk systeem/groep zijn hieronder te vinden.

EPS (Electric Power assisted Steering – elektrische stuurbekrachtiging) De elektrische stuurbekrachtiging van Ssangyong maakt gebruik van een elektromotor om de perfecte assistentie te bieden wanneer de bestuurder aan het stuurwiel draait. Het systeem is snelheidsafhankelijk en biedt daardoor een maximale bekrachtiging bij parkeermanoeuvres en een betere feedback tijdens het rijden. Een bijkomend voordeel is dat de motor minder verbruikt dan bij conventionele hydraulische stuurbekrachtigingsystemen.

Optimaal rij- en stuurgedragSsangyongs eerste zelfdragende structuur maakt gebruik van compacte subframes voor- en achter. Dit staat niet enkel borg voor rij- en stuurkenmerken die dichter aanleunen bij die van een klassieke personenwagen dan die van een terreinwagen, maar zorgt er ook voor dat hobbels en naden in het wegdek gevoelig minder doordringen tot in het interieur. Voor worden zijdelingse drukveren gebruikt om de wrijving tot een minimum te beperken en dus het geluidsniveau en de duurzaamheid te verbeteren. Achteraan zijn spiraalveren gemonteerd op het subframe om het algemene rijcomfort te verhogen. Het subframe werd speciaal ontwikkeld om de rolneiging te beperken, zodat de Korando een horizontaal, neutraal bochtgedrag vertoont.

SchroefasDe schroefas leidt het vermogen naar het 4X4-systeem en bestaat normaal uit stalen buizen en universele gewrichten. Deze structuur voldeed echter niet aan de hoge NVH-normen die Ssangyong zichzelf oplegde. In de plaats daarvan wordt een beroep gedaan op een gewricht met constante snelheid en een rubberen koppeling, die minder geluid produceren bij hoge, constante snelheden. Deze oplossing vermindert bovendien schokken en trillingen in bochten, wat het raffinement en het comfort ten goede komt.

Geoptimaliseerde geluiddempingNog een verbetering die het comfort en het rijplezier bij elke rit ten goede komt, betreft de geluiddemping, die het lawaai dat tot in het interieur doordringt maximaal reduceert. Achter het dashboard en onder vloer bevinden zich meerdere geluidsabsorberende en -isolerende polyuretaanlagen om de geluidsoverdracht zo veel mogelijk te beperken. Bijkomende geluiddemping wordt geboden door een

SsangYong Korando 11

Page 12: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

viltlaag tussen de motor en de binnenruimte en extra absorberend materiaal rond het dashboard.

• OffroadpotentieelDe Korando voelt zich meer dan ooit thuis op het asfalt, maar zijn offroadpotentieel is er niet minder om. De Korando heeft een bodemvrijheid van 180 mm, een aanrijhoek van 22,8 graden, een afrijhoek van 28,2 graden en een overschrijdingshoek van 18,5 graden. Het resultaat is een maximale klimhoek van 48% (4WD; 33% voor 2WD), een kantelhoek van meer dan 40% en een doorwaaddiepte van 300 mm.

Deze cijfers leveren deze cross-over het offroadpotentieel op dat de verwachtingen van vele bestuurders ruimschoots overtreft. Lastige wegen en steile hellingen hoeven geen dure koetswerk- of mechanische schade te veroorzaken.

4. VEILIGHEID

Actieve- en passieveveiligheidssystemen: bescherming dankzij de optimale onderstelstructuur en geavanceerde technologieEen van de troeven van een SUV is het gevoel van veiligheid en bescherming dat de hoge rijhouding en het robuuste koetswerk teweegbrengen. De uitdaging bij een cross-over bestaat erin reële veiligheidsvoordelen te bieden zonder hinder te ondervinden van een toegenomen gewicht en dito brandstofverbruik, zoals dat het geval is bij de klassieke terreinwagens.

Om tegemoet te komen aan de wensen van de meest veiligheidsbewuste cross-overklant beschikt de Korando over een energieabsorberende structuur die de kracht van een frontale aanrijding over de kooi verdeelt via drie impactkanalen, waaronder het subframe vooraan. Dit verspreidt de impactenergie van een botsing, zodat de krachten die passagiers ondergaan en de eventuele verwondingen die ze oplopen, tot een minimum beperkt worden.

Bij een aanrijding van achteren fungeert een crashbox uit staal met hoge spankracht als buffer. Samen met de achterbumper absorbeert hij de energie om de inzittenden te beschermen. Zowel de structuren voor als achter werden ontworpen met het oog op een minimaal potentieel gevaar voor voetgangers.

Talrijke Korando-kopers hebben een gezin en daarom is de toevoeging van het internationaal gestandaardiseerde ISOFIX-kinderzitjesbevestigingssysteem zo waardevol. Dankzij dit systeem kunnen kinderzitjes elke keer weer gemakkelijk en veilig bevestigd worden.

Terwijl sommige rivalen hun klanten laten bijbetalen voor vitale veiligheidsuitrusting, wordt de

SsangYong Korando 12

Page 13: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Korando standaard uitgerust met zes airbags. De bestuurder en de passagier voorin kunnen rekenen op een frontale airbag, terwijl de zijdelingse en de gordijnvormige airbags voor bescherming zorgen bij een zijdelingse aanrijding. Er is ook een erg geavanceerd gordelsysteem aan boord, dat de passagiers op hun plaats houdt bij een koprol.

Nog een veiligheidsverbetering betreft de jongste generatie van de actieve hoofdsteunen. De crashsensoren voor ontvangen bij een frontale aanrijding een elektrisch signaal en bewegen de voorste hoofdsteunen meteen naar voren en naar omhoog om het risico op nekletsels tot een minimum te beperken.

Veiligheid behelst echter meer dan louter het minimaliseren van de gevolgen van een ongeval bij hoge snelheid; ook ongevallen bij lage snelheid vergen het nodige ontwikkelingswerk om de herstelfacturen en de verzekeringskosten te beperken. Zowel voor als achter werd een crashbox uit staal met hoge spankracht geïnstalleerd om de schade veroorzaakt door lichte aanrijdingen te beperken. Dankzij het specifieke design wordt het veel eenvoudiger om voertuigen die impactenergie geabsorbeerd hebben in de crashboxes, te herstellen, want vaak blijven de dure onderstel- en koetswerkonderdelen gevrijwaard van schade.

Het beperken van de gevolgen van een ongeval was van fundamenteel belang bij de ontwikkeling van de nieuwe Korando, maar de bestuurder helpen om een ongeval te vermijden was net zo belangrijk. Het volledig nieuw ontwikkelde ABS/ESP-systeem vergelijkt de manier waarop de bestuurder stuurt, gas geeft en remt met de status van het voertuig en controleert de motor, de overbrenging en het remsysteem om in elke situatie een maximum aan veiligheid te bieden. Het systeem kan zelfs een potentieel gevaarlijke situatie herkennen, bijvoorbeeld wanneer het gaspedaal en het rempedaal per ongeluk samen ingetrapt worden, en een override-functie activeren waarbij de motor tot zijn stationair toerental terugvalt om potentiële ongevallen te helpen vermijden.

Bovendien werkt het ESP-systeem van de Korando samen met de HBA-remassistent (Hydraulic Brake Assist) om maximale remkracht toe te dienen in een noodgeval en daardoor de remweg te verkleinen wanneer de bestuurder niet bij machte of ervaren genoeg is om het rempedaal met volle kracht te bedienen. De ARP-antikoprolbescherming (Active Roll-over Protection) biedt bijkomende assistentie door instabiliteit bij plotse richtingsveranderingen te vermijden. Om gemakkelijker en veiliger te kunnen vertrekken op een helling kan de bestuurder verder rekenen op de HSA (Hill Start Assist), terwijl het ESS-noodstopsignaal (Emergency Stop Signal) de wagens achter de Korando waarschuwt dat hij een noodstop maakt, met behulp van het ABS.

5. COMFORT & GEBRUIKSGEMAK

Het comfort van een SUV en het gebruiksgemak van een gezinshatchback

SsangYong Korando 13

Page 14: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Ondanks afmetingen die hem geschikt maken voor stadsgebruik biedt de Korando de praktische aspecten die verwacht worden van een gezinswagen. Zijn brede SUV-interieur is bijzonder handig, terwijl zijn afmetingen en gebruikskosten niet groter zijn dan die van een traditionele compacte gezinshatchback. De Korando is dan ook het perfecte vervoermiddel voor zowel dagelijks gebruik als vrijetijdsactiviteiten.

Het gebruiksgemak begint bij de bestuurdersstoel. Er zijn verschillende opbergmogelijkheden voorhanden, waaronder een schaal boven op de middenconsole, een uitsparing in de deurgreep en een grote kaarthouder. Het prominente digitale infopaneel verschaft de bestuurder alle informatie die hij nodig heeft voor een excursie in de vrije natuur, bijvoorbeeld naar het ideale mountainbike- of kanoplekje: zowel de binnen- als de buitentemperatuur en -vochtigheid worden aangeduid. De boordcomputer geeft ook informatie weer over het brandstofverbruik en het rijbereik.

Het handschoenenkastje aan de passagierszijde bevat een scheidingswand en een creditcardhouder, terwijl het haakje voor winkeltassen in de voetenruimte voor bijkomend gebruiksgemak zorgt.

Dankzij de brede sporen van de Korando zitten passagiers zowel voor- als achterin erg comfortabel. De inzittenden op de achterbank beschikken over een vlakke vloer zonder een plaatsrovende transmissietunnel, terwijl de achterbankleuning in 60:40-verhouding kan opgedeeld worden, helemaal neergeklapt kan worden of gedeeltelijk gekanteld kan worden, zodat talrijke stoelconfiguraties mogelijk zijn.

Achter de kofferklep van de Korando gaat een 486 liter grote bagageruimte schuil met verzonken plateau. Bovendien kan het bagageafdekscherm verwijderd worden, terwijl een kleerhanger in het dakpaneel en een bevestigingshaak voor het bagagenet bijdragen tot de praktische aspecten van de Ssangyong.

Dankzij talrijke aantrekkelijke features pakt de Korando uit met een comfort- en uitrustingsniveau dat normaal enkel premiumauto’s kunnen bieden. Boven aan de lijst prijkt voor velen ongetwijfeld het standaard audiosysteem met Bluetooth-functie, waarmee niet alleen telefoongesprekken gepleegd kunnen worden met behulp van een gsm met Bluetooth-technologie, maar ook muziek kan overgedragen en afgespeeld worden door middel van de nodige apparatuur.

Als de bestuurder het voertuig ontgrendelt met een druk op de afstandsbediening, dan wordt zowel de interieurverlichting als de in de buitenspiegels gemonteerde omgevingsverlichting geactiveerd. Beide worden ook automatisch ontstoken wanneer de bestuurder de sleutel uit het contactslot verwijdert en de deur opent.

Andere handige features zijn de automatisch in- en uitklapbare buitenspiegels, die geactiveerd worden wanneer de deuren vergrendeld of ontgrendeld worden met behulp van de afstandsbediening.

SsangYong Korando 14

Page 15: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Zodra de Korando een snelheid van 30 km/u bereikt, worden de deuren automatisch vergrendeld, maar bij een ongeval waarbij de airbags geactiveerd werden, ontgrendelen de deuren zich automatisch, gaat de interieurverlichting branden en worden de waarschuwingsknipperlichten geactiveerd.

Comfort en gebruiksgemak hebben ook te maken met de manier waarop het welzijn van de inzittenden verzorgd wordt. Daarom werden verschillende schakelaars in de Korando afgewerkt met lak die de groei van microben en dus de verspreiding van kiemen tegengaat.

Voor de veiligheid staan verder het standaard gemonteerde alarm en de startonderbreker garant.

SsangYong Korando 15

Page 16: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

6. UITRUSTING

Mechanisch 175 pk sterke 2.0-liter e-XDi200-dieselmotor met partikelfilter Actieve 4X4 Handgeschakelde zesversnellingsbak Automatische zesversnellingsbak met manuele bedieningsmogelijkheid McPherson-veerpoten vooraan Meerarmige as achteraan Electronic Stability Program (ESP) met hydraulische rembekrachtiging (Hydraulic Brake Assist

– HBA), vertrekhulp op hellingen (Hill Start Assist – HSA), actieve koprolbescherming (Active Roll-over Protection – ARP) en noodstopsignaal (Emergency Stop Signal – ESS)

Elektrische stuurbekrachtiging (EPS)Stoelen Hoogteregeling van de bestuurdersstoel met pompsysteem Verstelbare lendensteun op de bestuurdersstoel In 60:40-verhouding neerklapbare achterbank met wegklapbare centrale armsteun Lederen stoelbekleding Bekleding in geweefde stof Verwarmbare voorstoelen en achterbank

Airco Volautomatische airco met temperatuursensor en buitentemperatuuraanduiding Manuele airco met maximale klimaatregelingsfunctie Luchtuitstroommonden achterin voor een doeltreffende aircowerking PTC (Positive Temperature Coefficient)-verwarming (beschermt de verwarming tegen

oververhitting en brand)Looks Radiatorrooster met chroomafwerking Getint glas rondom Voorruit met zonnebescherming Privacy glass (ruiten van de achterdeuren en achterruit) Dakrails Achterspoiler met bijkomend ledremlicht bovenaan Geluiddempende motorafdekking om het geluidsniveau in het interieur en buiten de auto te

verlagen Lichtmetalen 18 inch velgen in ‘hyper silver’-afwerking met banden in maat 225/55 Lichtmetalen 17 inch velgen met banden in maat 225/60

SsangYong Korando 16

Page 17: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Lichtmetalen 16 inch velgen met banden in maat 215/65 Verlicht contactslot Met leder bekleed stuurwiel Vloermatjes Omgevingsverlichting in de buitenspiegels Tweekleurige koetswerkbekleding onderaan Dubbele uitlaatpijp met chroomafwerking Deurgrepen in koetswerkkleur

Gebruiksgemak Bijkomende ledknipperlichten in de buitenspiegels Accucontrole (voorkomt energietekort) Elektronische ECO-cruise control Elektronisch getunede AM/FM-stereo-audiosysteem met MP3 CDP USB-stickingang en AUX-in RDS en Bluetooth-systeem Dakantenne achter Hoogteregeling van de koplampen voor een altijd optimale verlichting Ontdooifunctie voor de ruitenwissers Knipperlichthendel met tipbediening voor 3 maal knipperen Verwarmbare achterruit met timer Elektrisch bedienbaar glazen schuif- en kanteldak met jaloezie Elektrisch bedienbare ruiten met klembeveiliging Handsfree ontgrendeling met paniekalarm Zes luidsprekers, waaronder twee tweeters voor hoge tonen Audiobedieningsknoppen op het stuurwiel Sproei-installatie met dubbele straal Boordcomputer 12V-stopcontacten onder het instrumentenpaneel en in de koffer Elektrisch verstelbare, inklapbare en verwarmbare buitenspiegels Verwijderbare asbak Digitale klok Dubbele gasveren voor de kofferklep Handige centrale opbergconsole Handige greep aan de binnenzijde van de kofferklep om het sluiten te vergemakkelijken Bekerhouders voor- en achterin Zonnekleppen met verlichte make-upspiegel Bagageafdekking en -net Gereedschapskit in de koffer

SsangYong Korando 17

Page 18: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Elektrische ontgrendeling van de kofferklep Manueel in de hoogte en de diepte verstelbaar stuurwiel Plateau boven op het instrumentenpaneel

Veiligheid Zelfdragende koetswerkstructuur met hoog geïntegreerd semiframe Verstevigingsbalken in de deuren voor optimale bescherming bij zijdelingse botsingen Dubbele airbags en gordels met voorspanners en spankrachtbegrenzers voorin Gordijnairbags voor voorste en achterste inzittenden Zijairbags voor voorste inzittenden Actieve hoofdsteunen voor voorste inzittenden Parkeerhulpsysteem met 3-fasig alarm 4-kanaals-ABS Geventileerde remschijven vooraan Schijfremmen achteraan Emergency Stop Signal (ESS) – noodstopsignaal Instapverlichting Startonderbreker Achterruitwisser met sproei-installatie Manuele handrem Kinderslot Anticarjackingvergrendeling van de deuren Verklikker en snelheidsafhankelijke kenmerken voor veiligheidsgordels voorin Driepuntsgordels achterin ISOFIX- en riembevestiging voor kinderzitjes Elektrochrome achteruitkijkspiegel

7. TECHNI SCHE KENMERKEN

Koetswerk & OnderstelVijfdeurs cross-over met vijf zitplaatsen, met volledig stalen kooi uit één stuk. Dwars gemonteerde dieselmotor die de voorwielen (2WD) of de voor- en achterwielen (4WD) aandrijft via een handgeschakelde of automatische zesversnellingsbak.

Motoren 2.0-liter / 175 pk dieselmotor [Beschikbaar vanaf de lancering ] Naam / Type e-XDi200 / DOHC, viercilinder-in-lijn met E-VGT

SsangYong Korando 18

Page 19: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Inhoud 2,0 liter, 1.998 cc Maximumvermogen 175 pk (129 kW) @ 4.000 o/m Maximumkoppel 360 Nm (36,7 kg.m) @ 2.000-3.000 o/m Brandstofsysteem Common-rail, rechtstreekse hogedrukinjectie Drukvoeding Elektrisch gestuurde turbo met variabele geometrie (E-VGT) Uitstootnorm Euro 5

Overbrenging 2.0D

Manueel 6 versnellingenAutomatisch 6 versnellingen

Aandrijving 2.0D MT/AT

2WD S / O4WD O / O S = standaard

2WDHet koppel wordt 100% op de voorwielen overgebracht. Extra veiligheid wordt geboden door het Tractor Control, het ABS en het ESP met Active Roll-over Protection en Hill Start Assist Control.

4WDPermanente on-demand elektronisch gestuurde vierwielaandrijving met enkelvoudige reductie (hoog): 100% van het koppel wordt op de voorwielen overgebracht in normale rijomstandigheden. Bij manuele selectie van de ‘Lock Mode’ wordt meer koppel naar de achteras geleid dan in de 4WD ‘Auto Mode’ voor nog meer stabiliteit in gladde omstandigheden (beperkt tot 40 km/h).

Ophanging & Schokdemping Vooraan Onafhankelijke McPherson-veerpoten met subframe, spiraalveren en met

gas gevulde schokdempers. Stabilisatorstang. Achteraan Onafhankelijke meerarmige as met subframe, spiraalveren en met gas

gevulde schokdempers. Stabilisatorstang.

Stuur

SsangYong Korando 19

Page 20: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Type EPS, elektrisch bekrachtigde tandheugel Overbrenging 14,8:1 Omwentelingen 2,88 van aanslag tot aanslag Draaicirkel 10,9 meter

RemmenKracht Tandem 8 & 9 inch bekrachtiging Voor Geventileerde schijven van 294 x 26 mm Achter Volle schijven van 262 x 10 mm (2WD) / 284 x 10 mm (4WD) Handrem Manueel bediende hefboom ABS antiblokkeersysteem met 4 kanalen en EBD ESC Electronic Stability Control – elektronische stabiliteitscontrole ARP Active Roll-over Protection – actieve koprolbeschermingHBA Hydraulic Brake Assist – hydraulische remassistentieHSA Hill Start Assist – vertrekhulp op hellingenESS Emergency Stop Signal – noodstopsignaal

Wielen & banden Standaard Lichtmetaal 16 in x 6.5J 215/65 R16-banden (silica)Optioneel Lichtmetaal 17 in x 6.5J 225/60 R17-banden (silica)

Lichtmetaal 18 in x 6.5J 225/55 R18-banden (silica)Reserve (standaard) Bandenherstelkit Reserve (optie) Noodreservewiel met stalen velg

AFMETINGEN

Buitenzijde (mm)Totale lengte 4.410 Totale breedte 1.830*Totale hoogte 1.675** Wielbasis 2.650Spoorbreedte voor 1.573 Spoorbreedte achter 1.558Overhang vooraan 920 Overhang achter 840Bodemvrijheid 180*zonder buitenspiegels / **zonder dakrails

Interieur (mm) Voorin AchterinHoofdruimte 1.010 990Beenruimte 1.035 940Breedte op schouderhoogte 1.450 1.410

SsangYong Korando 20

Page 21: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

Breedte op heuphoogte 1.365 1.340

VolumesBrandstoftank 57 literBagage (VDA-norm) 486 liter (achter de achterbank)

OffroadpotentieelAanrijhoek 22,8 graden Afrijhoek 28,2 gradenOverrijhoek 18.5 graden Kantelhoek 40%Maximale klimhoek 48 % (4X4), 33 % (2WD)Maximale doorwaaddiepte 300 mm

Gewichten (kg) 2.0D MT/AT

VierwielaandrijvingRijklaar gewicht (min) 1.672 / 1.692 Maximaal toegelaten gewicht 2.260 / 2.260 Sleepvermogen (max)* 2.000 / 2.000

TweewielaandrijvingRijklaar gewicht (min.) 1.591 / 1.611Maximaal toegelaten gewicht 2.180 / 2.180 Sleepvermogen (max)* 2.000 / 2.000 * Geremde sleep

Prestaties2.0D MT/AT

VierwielaandrijvingTopsnelheid (km/h) 179 / 1860-100 km/u (sec) 10,0

T weewielaandrijving Topsnelheid (km/h) 179 / 1860-100 km/u (sec) 10,0

Brandstofverbruik 2.0D MT/AT

SsangYong Korando 21

Page 22: 100923 SsangYong Korando persdossier NL

T weewielaandrijving Gemengde cyclus (l/100 km) 6,0(*6.1) / 7,3CO2-uitstoot (g/km) 157(*159) / 194

VierwielaandrijvingGemengde cyclus (l/100 km) 6,4 / 7.5 CO2-uitstoot (g/km) 169 / 199

* Niveau 2 (hogere versie van niveau 1)

SsangYong Korando 22