Persdossier Frankrijk 2012

78
Persdossier Frankrijk 2012

description

Persoonlijke tips en nieuwtjes uit verschillende regio's van Frankrijk.

Transcript of Persdossier Frankrijk 2012

Page 1: Persdossier Frankrijk 2012

P e r s d o s s i e r

Frankrijk 2012

Page 2: Persdossier Frankrijk 2012
Page 3: Persdossier Frankrijk 2012

Introductie

Beste journalist,

Voor u ligt het persdossier Frankrijk 2012. Centrale thema’s van het dossier zijn: Fietsen, Kamperen, Gastronomie en Cultuur. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: Naturisme, Wijn en Steden. Bovengenoemde thema’s vormen een belangrijk onderdeel van onze campagne Plus France. Om het dossier een persoonlijk tintje te geven hebben we de persattachés van de regio’s gevraagd hun últieme tip op het gebied van fietsen, kamperen, gastronomie of cultuur te geven.Daarnaast staat hun foto bij de betreffende regio zodat u ze eenvoudig herkent. Neemt u gerust contact met ons op voor aanvullende informatie, beeldmateriaal of ondersteuning bij een persreis.

Hartelijke groet,

Persafdeling Atout France

Martine Jongbloed@ [email protected] Managertel. 020 – 53 53 012fax 020 – 620 33 39

Liesbeth van der Klugt@ [email protected]

Persattachétel. 020 – 53 53 013fax 020 – 620 33 39

Page 4: Persdossier Frankrijk 2012
Page 5: Persdossier Frankrijk 2012

Voor nadere toelichting of meer informatie over de regio’s, departementen en steden die indit dossier worden gepresenteerd, en voor het aanvragen van individuele persreizen kunt ucontact opnemen met de Persafdeling van Atout France, Frans Bureau voor Toerisme.

Pers op social mediaLinkedin Via de Linkedin groep houdt Atout France u graag op de hoogte van persreizen, work-shops en evenementen.

@FrankrijkFansPR Bijna dagelijks wordt via @FrankrijkFansPR over leuke hotspots in Frankrijk getwitterd.Daarnaast zullen er workshops en evenementen onder de aandacht worden gebracht.Informatie en beeldmateriaal staan op het persgedeelte van de site. Via de website kunt u zich inschrijven voor de fototheek. Hier kunt u gratis beeldmateriaal van hoge resolutie downloaden.

Gegevens voor publicatie:Frans Bureau voor Toerismefax. 020 – 620 33 39@ [email protected]

Meer informatie:www.franceguide.com/nl

Perscontacten Atout France

Page 6: Persdossier Frankrijk 2012

Foto voorkant persdossier

© Atout France / CDT Calvados

© Atout France / Fabian Charaffi / Bruce Naumann,

Dream Passage with Four Corridors,

SHIGERU BAN ARCHITECTS EUROPE,

JEAN DE GASTINES ARCHITECTES, METZ METROPOLE

© Atout France / Jérôme Berquez

© Atout France / Franck Charel

Aquitaine / © OIT de Mimizan

Ardèche / ©Gerard_Pleynet_cdt07_evenement_

sportif_course_cycliste_ardechoise_paysage

Atlantische Loirestreek / © DDrouet_Paysdelaloire

Aube-en-Champagne / © Stephane Herbert CDT Aube

Auvergne / © Comité Régional de Développement

Touristique d'Auvergne - DAMASE-Joël

Bourgogne / © Danielle Thévenin

Bretagne / © Kastell Dinn

Corsica / © ATC-AudeBalloide_CapoDiFeno

Drôme / © L.PASCALE

Elzas / © CRTA MEYER

Franse Ardennen / © CDT08JH

Hérault / © Office de tourisme du Cap d’Agde -

J.C. Meauxsoone

Languedoc Roussillon / © Alain Lagrave

Limousin / © OT de Brive et son Pays

Loirestreek / © Christophe MOUTON

Lorraine / © Paris - Musée de l'Armée, Dist. RMN /

Pascal Segrette

Midi-Pyrénées / © CRT Midi-Pyrénées /

Dominique VIET

Nantes / © Le Voyage à Nantes

Naturisme / © Yourte la Genèse Intéraview Production

Nice / © Ville de Nice

Noord-Frankrijk / © Cyrille Thomas © SANAA /

Imrey Culbert / Catherine Mosbach

Normandië / © CRT Normandie – E.BENARD

Pyrénées Orientales / ©Eric ChaumasFauvisme 2_1

Rhône Alpes / © OT LAC DES SAPINS / SKYPHOTO

Steden

Foto Marseille / © Agence Rudy Ricciotti

Foto Montpellier / © Cécil Mathieu

Foto Nantes / © lvan Nautilus Nantes

Var / © ADT Var Tourisme/LCI

Wijntoerisme / © J.K Gräber

Fotocredits

Page 7: Persdossier Frankrijk 2012

Nieuw: Campagne Plus France 2012 van Atout France

In 2012 gaat de nieuwe communicatiecampagne voor Frankrijk ‘Plus France’ van start. Dezecampagne wordt gelanceerd door Atout France, het Frans Bureau voor Toerisme in Amsterdam .

De campagne richt zich op 9 gidsen, allen gespecialiseerd in een specifiek thema voor 18 verschillende Franse regio’s.

De campagne is eind februari 2012 gestart en in het kader hiervan zijn diverse middelen ingezet, waaronder deintroductie van eenspeciale applicatievoor Iphone, Ipaden Android.

Ook worden erbanners ennieuwsbrievenop internet geplaatst. Evenals updatesop sociale netwerken en blogs. Bovendienkomt er een gidsje uit met aanvullendeleuke tips (zie de cover hier links).

Voor alle informatie: www.plusfrance.com

www.plusfrance.com

Page 8: Persdossier Frankrijk 2012

Vanaf dit jaar kunnen vakantiegangers dus hun reis plannen met behulp van de 9 reisgidsen.Kies voor één van de onderstaande thema’s en ontvang handige tips over één van de 18 bestemmingen.

De deelnemende partners aan deze campagne zijn :

Regionale toeristenbureaus van de Aquitaine, Auvergne, Bourgogne, Bretagne, Corsica, Limousin, Loirestreek, Normandië en Rhône-Alpes.

Departementale toeristenbureaus van de Franse Ardennen, Ardèche, Aube-en-Champagne,Drôme, Hérault, Loir-et-Cher, Loiret, Pyrénées Orientales en Var.

Maar ook onze specialisten van Naturisme-, Steden- en Wijntoerisme in Frankrijk.Alle deelnemende partners aan de campagne zijn terug te vinden in dit persdossier met hetcampagnelogo. Tot snel op www.plusfrance.com!

Contact: [email protected] Manager Atout France in Nederland

Page 9: Persdossier Frankrijk 2012

Fietsen

Page 10: Persdossier Frankrijk 2012
Page 11: Persdossier Frankrijk 2012

Iedereen op de fiets voor de Vélodyssée! Opening van de route in juni 2012

De Vélodyssée bestaat uit 1200 km louter fietspad. Een route die van Bretagne tot FransBaskenland loopt via de Atlantische Kust. Denk aan een route van 300 km van de Pointede Grave in de Medoc tot Hendaye in Baskenland.

Onderweg kunt u verschillende bezoeken brengen aan bijvoorbeeld de oester kwekerijenin Arcachon, le Courant d’Huchet (natuurreservaat), het grote bos van Les Landes deCascogne, Biarritz en Saint Jean de Luz. Op het parcours liggen diverse accommodatiesdie fietsers meer dan welkom heten. Bovendien zijn de gekleurde markten een idealegelegenheid om lokale producten voor een heerlijke picknick in te slaan. Even afkoelen? De zee is nooit ver weg.

Fietst u mee?

www.tourisme-aquitaine.fr

Aquitaine

Page 12: Persdossier Frankrijk 2012

Aquitaine

Deze Atlantische kuststreek is er een van veelzijdigheid. We vinden er de populaire badplaats Biarritz met casino, clubs en hotels maar ook schilderachtige vissersdorpjes.Er kan gewandeld worden over de zachte zandstranden van Les Landes maar ook doorde uitgestrekte wijngaarden rond Bordeaux. Aquitaine vertegenwoordigd meer dan30% van de Franse wijnproductie en is de grootste streek van de Appelation d’OrigineControlée-wijnen (aoc keurmerk). Niet alleen aan de kust maar ook in het binnenlandvan de regio is van alles te beleven. Aquitaine heeft een rijke cultuur en er zijn heel watmonumenten die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Enkele voorbeeldenhiervan zijn: het middeleeuwse stadje St Emilion, de indrukwekkende prehistorischegrotten van Lascaux in de Dordogne en de prachtige Saint-Frontkathedraal in Périgueuxdie een belangrijke tussenstop is op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostella.Natuur, strand, cultuur, geschiedenis…Aquitaine heeft het allemaal!

www.tourisme-aquitaine.fr

Yasmine Delia [email protected]

+33 (0)5 56 01 73 91

Page 13: Persdossier Frankrijk 2012

In 2012 rijdt de Tour de France door de Ardèche op 13 juli 2012!

De Tour de France rijdt in 2012 opnieuw door de Ardèche. In 2009 was Aubenasaankomstpunt en in 2010 reed de Tour door de bergachtige omgeving van de Ardèche.De 12e etappe van de Tour de France loopt van Annonay naar Davézieux op 13 juli 2012.Het gebied is rijk aan geschiedenis en erfgoed. Hier vonden de broeders Montgolfier de luchtballon uit. In het Frans de montgolfière genaamd! De Ardèche Verte, de groene Ardèche, kunt u per luchtballon maar ook te voet, te paard of per mountainbike verkennen.

De Tour reed voor het eerst in 1962 door de Ardèche. De Nederlander Johan de Roo wonhier zijn derde rit. In het kader van de Tour raad ik u aan op een van de campings in deArdèche Verte te verblijven zodat u zeker weet dat u de etappe niet mist. En vergeet delokale gastronomie niet: heerlijke droge worstjes, terrines, jam, honing en de wijnenvan de Côtes du Rhône.

www.letour.fr

Ardèche

Page 14: Persdossier Frankrijk 2012

Ardèche

De Ardèche staat bekend om haar mooie rivier, de woeste ongeschonden natuur en de mooie kalkkliffen. Het water van de rivier heeft een diepe kronkelende kloof uitgesleten. Op deze manier is ook de Pont d’Arc ontstaan, een natuurlijke rotsbrugboven de rivier met een lengte van 59m en een hoogte van 34 m. Bovenaan de kloofkunnen wandelingen gemaakt worden met spectaculaire uitzichten. Onderaan de kloofop de rivier kunnen avontuurlijke kano- en kajaktochten gemaakt worden. Verder is ereen groot aantal grotten in het gebied te vinden die absoluut een bezoekje waard zijn.De Ardèche heeft alle elementen voor een ontspannen of actieve vakantie in de natuur.

www.ardeche-guide.com

Lucile [email protected]

+33 (0)4 75 64 01 04

Page 15: Persdossier Frankrijk 2012

De Loire op de Fiets

De Loire op de Fiets wordt dit jaar afgerond. Voor elke fietser, met welk niveau dan ook,een geschikte route.

Ik ben geen fervente fietser. Ik vind het heerlijk om te fietsen maar dan wel in mijn eigentempo. Voor mij is een lang of steil parcours niet weggelegd. En daarom is de Loire op deFiets ideaal. Men kan etappes van 40km afleggen zodat men ook ook nog tijd heeft vooreen pick-nick of een cultureel bezoek.

Loire op de Fiets is vlak, gemiddeld 30cm hoogteverschil per kilometer. Er zijn verschillende mogelijkheden om een verblijf te organiseren van 2 tot 5 dagen tot 2 weken... met- of zonder touroperator, met- of zonder bagagevervoer, alleen of met eengroep. Er zijn uiteenlopende accommodatie mogelijkheden van campings tot B&B en vangites tot hotels of met een camper.

Voor ieder wat wils.www.fietsen-loire.com

Atlantische Loirestreek

Page 16: Persdossier Frankrijk 2012

Atlantische Loirestreek

Deze regio heeft een kust met een lengte van 450km waar zandstranden, beroemdebadplaatsen, krijtrotsen en rotskusten elkaar afwisselen. In de Vendée, een departement aan de Atlantische oceaan, is het gemiddeld aantal zonuren groot en kangenoten worden van een heerlijk ontspannen strandvakantie. Of wat te denken van deCôte d’Amour? Deze kustlijn biedt mogelijkheden voor zowel ontspanning als een actieve vakantie en u vindt er dynamische badplaatsen als La Baule en Pornic. Ook hetbinnenland van de Atlantische Loirestreek heeft veel te bieden. Zo kan er bijvoorbeeldheerlijk gefietst worden langs de oevers van de rivier via de routes van de Loire-à-Vélo.Ook kunst- en geschiedenisliefhebbers komen aan hun trekken. In Pays-de-la-Loire zijnnamelijk 7 steden te vinden die het label ‘Ville d’art et d’histoire’ dragen, een label dattoegekend wordt aan steden met een rijk erfgoed die er werk van maken dit erfgoed optimaal tot zijn recht te laten komen.

www.fietsen-loire.com

Virginie [email protected]

+33 (0) 240 89 89 87

Page 17: Persdossier Frankrijk 2012

Met de fiets door de Aube-en-Champagne

Nieuw: het handvest ‘Champagne op de fiets’.Op maar een paar uur rijden van Nederland ligt de streek Aube-en-Champagne. Het is eenideale bestemming voor een fietsvakantie met zijn tweetjes, met familie of met vrienden.Via ‘voies vertes’ (volledig autovrije fietspaden), kleine landelijke weggetjes en 24 fiets-routes kan men de hele regio ontdekken. De vele verschillende routes bieden voor iederwat wils. De lengtes variëren van 30 tot 80 km. Er zijn routes voor de sportievere fietsers,maar ook voor de recreatieve fietsers zijn er meer dan genoeg mooie fietspaden. Fietsdoor het platteland van de Pays d’Othe, door het natuurpark Oriënt, langs de wijngaardenen stop onderweg bij een van de vele wijnboeren. Om nog beter te voldoen aan de wensenvan de fietstoerist, hebben al 26 hotels, chambres d’hôtes en campings, gelegen langs defietsroute, zich aangesloten bij het regionale handvest ‘La champagne à Vélo’ Deze accommodaties bieden diensten op maat aan de fietsers. Van nuttige informatie over hetontdekken van de regio per fiets tot het bieden van was- en droogmogelijkheden voor kleding, speciale ruimten om de fiets schoon te maken en te stallen, picknickmanden opaanvraag en nog veel meer.

www.aube-champagne.com

Aube-en-Champagne

Page 18: Persdossier Frankrijk 2012

Aube-en-Champagne

De Aube-en-Champagne ligt op anderhalf uur rijden van Parijs en 45 minuten van Disneyland aan de rand van de Bourgogne en de Champagnestreek. De Aube is deideale locatie voor romantische weekendjes weg. In het wijngebied van de champagne-streek staan de wijnbouwers klaar om u met veel enthousiasme rond te leiden over hun wijngaarden en u te laten proeven van de heerlijke champagnes. Vanuit de middeleeuwse stad Troyes waar vakwerkhuizen uit de XVIe eeuw te bewonderen zijn kunt u een mooie tocht maken over La Voie Verte naar de grote meren van het Forêt d’Orient.

www.aube-champagne.com

Aube-en-Champagne [email protected]

+33 (0)3 25 42 50 00

Page 19: Persdossier Frankrijk 2012

Op de fiets door het regionaal Natuurpark Livradois-Forez

Brede bospaden, kleine smalle rotsachtige paadjes, hooggelegen weiden, prachtige afdalingen. Dit zijn een aantal kernwoorden voor het mountainbikegebied van de Auvergne in het natuurpark Livradois-Forez. In totaal 234 km en een twintigtal verschillende routes om 2 a 7 dagen te fietsen. De routes zijn bewegwijzerd en op eenkaart aangegeven. Ik ben zelf erg tevreden over de selectie van accommodaties waar men een fietsenstalling biedt en eventueel materiaal om uw fiets te repareren. Websites: www.auvergne-fiets.nl of www.vtt-auvergne-livradois-forez.com

Voor recreatieve fietsers is er een heel netwerk van secundaire wegen over een granietenbergmassief dat wordt onderbroken door verschillende beekjes en enkele bergpassen.Voor zowel de fanatieke fietser als de fietser die op z'n gemak de omgeving wil verkennenis er veel te doen. Ons team vond de tocht naar de Col des Supeyres prachtige. De route geeft prachtig uitzicht over zowel het vulkanische gebied van de Auvergne als over de Alpen.

www.auvergne-toerisme.nl

Auvergne

Page 20: Persdossier Frankrijk 2012

Auvergne

De Auvergne is een prachtig gebied midden in Frankrijk. Een groot deel van de Auvergne wordt omvat door het Massif Central, een berggebied met rivieren, slapendevulkanen, kratermeren en heel veel groen. In de winter wordt er op de oude vulkanengeskied, in de zomer vormen ze het decor voor wandelaars en mountainbikers. Auvergne staat verder bekend om haar lekkere kazen met het AOP (Appelation d’Origine Protégée) keurmerk. Er is zelfs een heuse kazenroute die langs de verschillende kaasboerderijen voert waar u deze kunt proeven en andere streek-producten leert kennen. Onderweg geniet u van de prachtige natuur, de mooie dorpjes en de monumenten.

www.auvergne-toerisme.nl

Vanessa MICHY [email protected]

+33 (0)4 73 29 49 49

Page 21: Persdossier Frankrijk 2012

De Tour de France in de Drôme

De etappe op 14 juli 2012 vertrekt vanaf St Paul-Trois-Châteaux.Kom kijken naar dit internationale fietsspektakel en ontdek de Drôme, paarsgekleurddoor de lavendel!De organisatie van de Tour heeft al drie jaar gekozen voor de Drôme. Waarom?Dankzij een netwerk van meer dan 2000 km aan bewegwijzerde fietspaden. Er zijn 18 lange routes uitgezet door het hele departement. Deze routes staan op de fietskaart(Cyclocarte) ‘La Drôme à vélo’, uitgegeven door het Conseil Général en de uitgever IGN.Een geweldige manier om alle mooie plekjes en prachtige landschappen van deze streekte ontdekken.Veel variatie in hoogteverschillen, unieke landschappen (tussen Vercors en Provence) enkleine pittoreske weggetjes…alles is hier aanwezig voor een fantastische fietservaring inde Drôme! De ‘ViaRhona, du Léman à la Méditerranée’ is een route van 670 km langs deRhône, van het meer van Genève naar de Middellandse Zee. De ‘le Long de la rivièreDrôme’ is een route door het dal van de Drôme van 130 km. Ideaal voor hybride fietsen.

www.letour.fr

Drôme

Page 22: Persdossier Frankrijk 2012

Drôme

De Drôme is de streek waar de Alpen en de Provence samensmelten. De natuur in dezeregio is spectaculair: uitgestrekte bossen, alpenweiden, steile rotswanden… Het idealedecor om in te fietsen, wandelen en te kanoën. Bovendien wordt de Drôme getekenddoor romantische en kleurrijke landschappen: de dieppaarse tint van de lavendelvelden,het geel van de zonnebloemen, het groen van de wijngaarden en het zilver van de olijfbomen. De streekproducten zijn terug te vinden in winkeltjes en op markten in de stadjes. Hoofdstad van deze streek is Valence, een prachtige stad die rijk is aan bezienswaardigheden en waar een bijzondere sfeer hangt.

www.drome-toerisme.com

Bruno [email protected]

+33 (0)4 75 82 19 26

Page 23: Persdossier Frankrijk 2012

Mijn fietsadvies in de Elzas

Wilt u de Elzas met de fiets ontdekken? Door de Elzas lopen meer dan 2000 km aan fietsroutes. Langs kanalen, door uitgestrekte wijngaarden en door mooie dorpjes. Er is een zeer uitgebreid netwerk van fietspaden van noord naar zuid, van de Vogezen tot aan de Rijn.

Voor wijnliefhebbers adviseer ik een fietstocht met overnachtingen in een hotel aangesloten bij de keten ‘Horizon d’Alsace’ (www.horizons-alsace.com). Zij ontfermenzich over uw bagage. Wanneer u in het volgende hotel aankomt, liggen uw koffers al klaar. Een van mijn favoriete plekjes in de Elzas is het Rhône-Rijnkanaal. Deze uitloper strektzich uit van Straatsburg tot aan Rhinau (38 kilometers) en biedt de fietser een breed scalaaan landschappen.Ga lekker ontspannen en genieten in de natuur!

www.tourisme-alsace.com/cyclotourism-et-vvt-en

Elzas

Page 24: Persdossier Frankrijk 2012

Elzas

Dat de Elzas een rijke geschiedenis heeft waarin de regio afwisselend bij Duitsland enbij Frankrijk hoorde is vandaag de dag nog steeds te merken. De eeuwenlange strijdtussen de twee landen die uiteindelijk gewonnen is door Frankrijk heeft er voor gezorgddat er in deze regio talrijke Duitse invloeden in de architectuur,gastronomie en cultuurterug te vinden zijn. Verder staat de regio niet alleen bekend om de Europese hoofdstadStraatsburg maar ook om de Elzasser wijnroutes, de pittoreske dorpjes en de weelderige natuur.

www.tourisme-alsace.com

Maxime [email protected]

+33 (0)3 89 24 73 54

Page 25: Persdossier Frankrijk 2012

Het Trans-Ardennes pad

Ik raad u aan het Trans-Ardennes pad te verkennen van Givet, bij de Belgische grens, totCharleville-Mézières. De route is 83 km lang en u fietst over het voormalige jaagpad langsde rivier de Meuse. Op de route komt u langs uitgestrekte bossen, mysterieuze legendenvan de Ardennen en langs de goudgele façade van het Place Ducalein in Charleville-Mézières. Het pad is toegankelijk voor wandelaars, fietsers, skaters of zelfs voor paardrijders. Motorvoertuigen zijn er niet toegestaan. Onderweg komt u langs dorpen ensteden met treinstations. Uw fiets mag u gratis meenemen in de trein. De route is gratis tedownloaden via de site www.voiesvertes.com. Een uitbreiding van de route is gepland totde plaatsen Sedan en Mouzon.

www.voiesvertes.com/htm/departement08-nl.htm

Franse Ardennen

Page 26: Persdossier Frankrijk 2012

Franse Ardennen

Liefhebbers van sportieve activiteiten in de natuur kunnen hun hart ophalen in deFranse Ardennen waar de natuur overweldigend is. Er zijn tal van fiets- en wandel-routes. Zo is er bijvoorbeeld de Trans-Ardennes, een route van 83 km lang dwars doorhet prachtige landschap van het Maasdal. Naast fietsen en wandelen zijn er onder andere mogelijkheden om te kanoën, te vissen en te paragliden. Ook op het gebied vangeschiedenis en cultuur zijn de Franse Ardennen aantrekkelijk, want er zijn zoveel historische monumenten waardoor de streek eigenlijk als één groot openluchtmuseum beschouwd kan worden.

http://nl.ardennes.com

Jörg [email protected]

+33 (0)3 24 56 67 77

Page 27: Persdossier Frankrijk 2012

Op vakantie naar Cap d’Agde in de Languedoc

Zee, bos en berg! Beleef een onvergetelijke vakantie in ieder seizoen in de Languedoc in de Hérault.Een streek boordevol mooie, interessante bezienswaardigheden en prachtige natuurgebieden. Wat tedenken van steden vol cultureel erfgoed zoals Montpellier, lieflijke dorpjes zoals St Guilhem le Déserten levendige badplaatsen zoals Cap d'Agde en Sète? Er valt hier zoveel te ontdekken! De eerste keerdat ik in deze streek kwam, heb ik onbewust kennis gemaakt met deze authentieke en karakteristiekeplek. Tijdens een boottocht over het Canal du Midi, werd een sluis voor onze neus gesloten. We moesten een nacht wachten tot de boottocht vervolgd werd richting Carcassonne. We wisten niet datwe op het kruispunt waren van de rivier de Hérault, het Canal du Midi en de Middellandse Zee. ‘s Avonds sprongen we op de fiets om naar het dichtstbijzijnde dorp te gaan. We wisten niet wat wezagen…Cap d’Agde; een fantastische gezinsbadplaats met een rijke en goed beschermde maritiemenatuur om te verkennen en te beleven! Cap d’Agde is zo bekend en toch zijn er nog zoveel goed bewaarde familiegeheimen te delen! Maak een tocht over de veilige fietspaden richting de vulkanischekliffen. Aan beide zijden van de rotsachtige kaap strekt zich 14 km met zandstrand uit in de stralendezon van de Languedoc. Dit natuurlijke erfgoed wordt goed beschermd: het nationaal natuurreservaatvan Bagnas, het bos van Tamarissière, een onderzees wandelpad, de maritieme locatie ‘Posidonies duCap d’Agde’, geklasseerd als Site Natura 2000. www.capdagde.com

Hérault

Page 28: Persdossier Frankrijk 2012

Hérault

Dit departement in de Languedoc-Roussillon heeft alles in zich voor een fantastischevakantie dankzij het rijke erfgoed en de ongelofelijk mooie natuur. Het Canal du Midiwaar heerlijk langs gefietst en gewandeld kan worden staat op de werelderfgoed lijstvan de UNESCO. Sinds kort zijn daar ook de kalkplateaus van de Larzac Méridional aantoegevoegd. En wat te denken van het keteldal Cirque de Navacelles, een cirkel in steendie in miljoenen jaren is uitgesleten door de rivier de Vis. Beneden in dit 325 meterdiepe keteldal ligt het sprookjesachtig dorp Navacelles waar huizen uit de 10e eeuwstaan. De mensen die het graag hogerop zoeken kunnen terecht bij de Pic Saint Loup,een berg die een prachtig uitzicht biedt op de bergen van de Cevennen en de Middel-landse zee. Verder kunt u in de Hérault genieten van fijne zandstranden, wijngaarden,steden vol feestelijke evenementen, prachtige landschappen en typisch mediterraneproducten.

www.languedoc.com

Hérault Cap d’AgdeMathilde BAVOILLOT Christian BÈ[email protected] [email protected]+33 (0)4 67 67 71 02 +33 (0)4 67 01 04 04

Page 29: Persdossier Frankrijk 2012

Brive… la Gaillarde, onverschrokken, vestingstad, hoofdstad van de rugbysport en het centrum van zuidelughe genoegens

Op 20 juli 2012 komt de Tour de France aan in Brive la Gaillarde. Een stad met een mengeling van grandioze historische monumenten en kleine volkswijken. Haar oude centrum biedt een reis door deeeuwen en stijlen: herenhuizen uit de 14e tot 18e eeuw, Chapelle St. Libéral (14e eeuw), de kapittel-kerk St. Martin (12e eeuw), de Renaissancetoren bekend als de Wethouderstoren, de wijk van de Doctrinaires (14e eeuw), Maison Cavaignac (17e eeuw), Musée Labenche (zuivere Renaissancestijl)met de collectie voor koningen vervaardigde wandtapijten uit de 17e eeuw van Mortlake, het huis vanEdmond Michelet dat een WO II-museum is geworden. Dit alles onder de bescherming van St. Antoniusvan Padua, die in de grotten (open voor bezoekers) op de heuvels boven de stad leefde. De bekendemarkt van Brive-la-Gaillarde, geroemd door Georges Brassens, biedt de bezoeker aan de hal die zijnnaam draagt, een gastronomisch erfgoed bij uitstek met honderden plaatselijke producenten waar deseizoensproducten elkaar opvolgen: truffels, eekhoorntjesbrood, cantharellen, morieljes, aardbeien,walnoten, kastanjes, appels, ‘Limousine rundvlees’, ‘culs-noirs’ varkensvlees, ganzen, eenden, konfijten en ganzenlever en nog veel meer. Dit jaar komt ‘Le Grande Boucle’ na 215 km aan in Brive tijdens de achttiende etappe, twee dagen voor het eindstreep op Le Champs Elysées. De spits wordtop 30 juni afgebeten in het Belgische Luik. www.tourismelimousin.com/nl

Limousin

Page 30: Persdossier Frankrijk 2012

Limousin

De natuur in de Limousin is geweldig. Centraal in de regio ligt het natuurpark Millevaches waar u heerlijk kunt ontspannen rond het meer van Vassivière. Andere mooie gebieden zijn het natuurpark Périgord Limousin dat bekend staat om zijnzeer gevarieerde flora en fauna, de Creuse-vallei die een inspiratiebron vormde voor deimpressionisten en de Dordogne vallei. Cultureel gezien is de Limousin ook erg interessant. In de hoofdstad Limoges is van alles te ontdekken op gebied van kunst engeschiedenis, in het hart van de Creuse vinden we Tulle een stad met pittoreske straatjes waar altijd iets te beleven is en de stad Aubusson is de hoofdstad van de tapijtkunst. Ook op culinair gebied heeft de Limousin zeer veel te bieden. Het rundvleesuit de regio is van grote kwaliteit en staat hoog aangeschreven. Andere bekende gastronomische producten uit de regio zijn: clafoutis (kersenvlaai), de appelen met hetkeurmerk AOC en het artisanale bier.

www.tourismelimousin.com/nl

LimousinMélanie MONS CLUZEAU Julie [email protected] [email protected]+33 (0)5 55 11 05 86 +32 (0)4 75 85 05 06

Page 31: Persdossier Frankrijk 2012

In 2012 wordt de ‘Loire op de Fiets’ afgerond, een route van maar liefst 800 km aaneengesloten fietspad.

Dit biedt ook de mogelijkheid om van dag- of halve dag tripjes te profiteren. Meer informatie over twee van deze routes. Ontdek deze route vanuit St-Dyé-sur-Loire, oude haven van Chambord. Maak bijvoorbeeldeen stop bij ‘La Bourriche aux Appétits’ waar men lokale producten verkoopt of proef deAOC van Cheverny bij de verschillende wijnproducenten die u op het parcours tegenkomt.De volgende halte is Blois, een intiem stadje met leistenen daken en rondom een Koninklijk Kasteel gebouwd. Een ander gedeelte leidt u vervolgens langs het Internationale Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire.

Van Beaugency naar OrléansBeaugency is een middeleeuws plaatsje met kleine straatjes. De heuvels van de stad bieden een prachtig uitzicht op de rivier en de oudste brug over de Loire. Vanaf Meung-sur-Loire is het uitzicht op de zandbanken en eilandjes prachtig. De route eindigt inOrléans die het label ‘Ville d'art et d'histoire’ draagt.

www.fietsen-loire.com

Loirestreek

Page 32: Persdossier Frankrijk 2012

Loirestreek

Wie van kastelen houdt moet echt eens een bezoekje aan de Loirestreek brengen. Hierkunt u namelijk rond de 140 kastelen vinden waarvan het merendeel uit de Renaissancestamt, de tijd waarin het hof van de Franse koningen gevestigd was in deze regio. Dezemonumenten hebben bijgedragen aan het feit dat een deel van de rivier de Loire op dewerelderfgoedlijst van Unesco staat. Deze regio is niet alleen indrukwekkend op het gebied van architectuur en geschiedenis maar ook op het gebied van natuur. Er kanheerlijk gefietst worden langs de oevers van de Loire om al het moois dat de regio tebieden heeft te bewonderen. De Loire-à-Vélo is een fietsroute van maar liefst 800 kmdie loopt van de bron van de rivier tot aan de kust. En na een lange fietstocht kan er genoten worden van een heerlijke tarte-tatin, een specialiteit uit de Loirestreek!

www.plusfrance.com/regio/loirestreek

Rama [email protected]

+33 (0) 2 38 79 95 27

Page 33: Persdossier Frankrijk 2012

Normandië met de fiets

500 km ‘Voies Vertes’ in Normandië!Van de landingsstranden tot de Mont Saint-Michel. Deze historische route leidt over 150 km fietspad, van de landingsstranden, door het redelijke vlakke Regionaal Natuurparkvan de moerassen van de Cotentin en de Bessin, naar het sportievere heggenlandschapvan de bocage (vergeet hier niet een stop te maken bij het Viaduc de la Souleuvre, een oudviaduct destijds ontworpen door Meneer Eiffel. De route eindigt in de baai van de Mont Saint-Michel, vanwaar u een prachtig zicht heeft over het ‘Wonder van het Westen’.

Van Parijs tot de Mont Saint-MichelDeze route leidt u van Parijs via 2 regionale natuurparken, en meer dan 150 km fietspad(de rest zijn departementale wegen) tot de Mont Saint-Michel. U rijdt door het departement de Orne, dat met haar groene landschappen een absolute aanrader is voor de fietser. Meer informatie: http://bit.ly/a-velo

www.normandie-tourisme.fr/nl

Normandië

Page 34: Persdossier Frankrijk 2012

Normandië

In deze regio ligt de beroemde Mont St-Michel, het rotsachtige schiereiland dat op dewerelderfgoedlijst van Unesco staat. Verder kent Normandië een prachtige natuur. De regio heeft prachtige kusten en er zijn 4 regionale natuurparken te vinden die deunieke flora en fauna beschermen en activiteiten in de natuur organiseren voor bezoekers. De mooie steden in Normandië zijn ook zeker een bezoekje waard. De hoofdstad Rouen met de bijnaam ‘de stad van honderd klokkentorens’ bijvoorbeeld.Deze stad die zeer geliefd was bij de impressionisten heeft een indrukwekkend historisch centrum waar veel te beleven is.

www.normandie-tourisme.fr/nl

Fabienne DE [email protected]

+33 (0)2 32 33 79 00

Page 35: Persdossier Frankrijk 2012

Cultuur

Page 36: Persdossier Frankrijk 2012
Page 37: Persdossier Frankrijk 2012

Jaar archeologix 2012In de voetsporen van de Galliërs en de Romeinen

2012 staat in de Bourgogne in het teken van ‘Archeologix’! caligæ (schoenen van soldaten), toga’s en laurierkranzen bij de hand? Dan is men helemaal klaar om op zoekte gaan naar overblijfselen uit de tijd van de Galliërs. Onze tips: Museum Châtillonnais,Schat van Vix: volledig gerenoveerd in 2009, bekijk de graftombe van de prinses van Vixen haar enorme bronzen vaas van 1,64 m. Uniek in de wereld. Bibracte, hoofdstad vande Eduërs: door een audiovisueel spektakel maakt men kennis met de geschiedenis vanMont-Beuvray, wandelroutes en een restaurant waar men kan genieten van een ouderwets Gallische keuken. Autun, kunst- en cultuurstad: één van de oudste stedenvan de Bourgogne. De tempel van Janus, het Romeins amfitheater, een Romeins theateren shows en animaties gedurende het hele jaar 2012. En het Museumpark Alésia dat op26 maart 2012 haar deuren zal openen. U zult hier van alles kunnen gaan leren over deberoemde veldslag tussen Julius Caesar en Vercingétorix… spanning en sensatie gegarandeerd! Het jaar 2012 zal volledig in het teken staan van de Gallo-Romeinse tijdin de Bourgogne!

www.bourgondie-toerisme.com

Bourgogne

Page 38: Persdossier Frankrijk 2012

Bourgogne

Bourgogne staat natuurlijk bekend om zijn wereldberoemde wijnen. Er is ook een wijnroute die langs verschillende wijngaarden loopt en dan ook heerlijk kunt proevenvan de heerlijke wijnen bij de wijnboeren. Ook op het gebied van gastronomie heeft deregio heel wat te bieden: Charolais rundvlees, escargots, mosterd uit Dijon… Een van demanieren om van het Bourgondische leven te genieten is op de fiets. De vijf fietsroutesvan de ‘Tour de Bourgogne à vélo’ gaan langs voies vertes, over paden door de wijngaarden en langs voormalige spoorlijnen. Daarnaast is Bourgogne dankzij de1000km aan navigeerbare kanalen en rivieren de ideale plek voor watertoerisme. Cultuurliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de Romaanse kerken, de kastelenen antieke overblijfselen.

www.bourgondie-toerisme.com

Véronique [email protected]

+ 33 (0)3 80 280 298

Page 39: Persdossier Frankrijk 2012

Wandel met een ezel over de route van Stevenson

‘Reis met een ezel door de Cevenne’ is een klassieker van Robert Louis Stevenson. In 1878 maakte hij met zijn ezelin Modestine een twaalfdaagse bijna 200 km langetocht door de ruige en nauwelijks bewoonde Franse Cevennen. Stap nu in de voetsporen van deze schrijver en maak ook een tocht door de Cevennenmet een ezel. En ontdek de landschappen van de Languedoc-Roussillon in het zuidenvan Frankrijk evenals het Nationale Park van de Cevennen. U reist van Bleymard, langsLe Pont de Montvert - Florac - Cassagnas – Sainte Etienne Vallée Française om vervolgens te eindigen in St Jean du Gard.Vanaf € 664, dit is inclusief: • accommodatie op basis van half pension in hotels of B&B• huur van een ezel + voeding.• zadels met zakken om spullen in te vervoeren.• gids en reisboekje.

www.cevennes-evasion.com

Languedoc-Roussillon

Page 40: Persdossier Frankrijk 2012

Languedoc-Roussillon

De prachtige kust van de Languedoc Roussillon met haar eeuwenoude vissershavens,luxe jachthavens en mooie zandstranden strekt zich uit over 240 km van de côte Vermeille tot de Camargue. Het binnenland met uitlopers van het Centraal Massief en de Pyreneeën heeft een grote variëteit aan landschappen, de ene keer ruig en rotsachtig dan weer zacht en groen. Het klimaat in deze regio is zeer aangenaam met warme zomers en milde winters.

www.sunfrance.com

Sud de France Développement Mélanie BOISSET Jessy VAN DEN [email protected] [email protected]+ 33 (0)4 67 20 02 20 +32 (0)32 32 72 32 86

Page 41: Persdossier Frankrijk 2012

Tentoonstelling ‘1917’ in het Centre Pompidou in Metz Van 26 mei tot 24 september 2012

Herdenkingen in het kader van de 100e verjaardag van de Eerste WereldoorlogDe expositie ‘1917’ vindt plaats in het kader van de herdenkingen van de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog van 1914-2014. Zij belicht de artistieke creatiein oorlogstijd vanuit verschillende oogpunten (werken van grote kunstenaars uit dietijd, de zgn. loopgravenkunst, ook wel Trench Art genoemd, de officiële kunst etc..)Twee van de vier galerijen van het Centre Pompidou Metz zullen gewijd worden aandeze tentoonstelling met een internationale uitstraling. Met een scenografie in spiraal-vorm (terugkerend plastische motief in 1917, wat staat voor de hel van de loopgraven) Bijzonder: het topstuk van de tentoonstelling wordt het doek van de ballet scène ‘Parade’ van Picasso. Een monumentaal werk dat al 20 jaar niet meer tentoongesteld is in Frankrijk. Goed idee: Weekend ‘Metz express’ vanaf € 100 per persoon voor een nacht in een 3 sterren hotel in het centrum van de stad, diner in gastronomisch restaurant en eentoegangskaartje voor het Centre Pompidou Metz.

www.centrepompidou-metz.fr

Lorraine

Page 42: Persdossier Frankrijk 2012

Lorraine

Lorraine is natuurlijk beroemd om haar quiche, maar dit is niet het enige wat deze regiote bieden heeft. Zo kunnen er bijvoorbeeld prachtige stedentrips naar Nancy of Metz gemaakt worden. Nancy is een stad met koninklijke allure. Het oogverblindende PlaceStanislas en de 18e eeuwse bouwwerken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCOstaan herinneren aan de rijke geschiedenis. De stad Metz kent een grote charme enwordt ook wel lichtstad genoemd. U kunt er het Centre Pompidou van Metz bezoekenwaar moderne en hedendaagse kunst te bewonderen is. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog moet zeker een bezoekje brengen aan Verdunwaar talloze sporen te vinden zijn van deze allesverwoestende oorlog. Ook op het gebied van natuur is de Lorraine een zeer aantrekkelijke regio. De glooiende bergen vande Vogezen die helemaal bedekt zijn met bomen bijvoorbeeld. Hier kan prachtig gewandeld worden door de natuurparken die een rijke flora en fauna hebben.

www.toerisme-lorraine.eu/nl

Carine [email protected]

+33 (0)3 83 80 01 89

Page 43: Persdossier Frankrijk 2012

Opening van het vernieuwde museum Toulouse-Lautrec in april 2012

Na 10 jaar grondig renoveren wordt het museum Touluse-Lautrec in Albi dit voorjaarheropend. In het Toulouse-Lautrec museum in Albi kan men een interessante rondleiding volgen; de hoogtepunten van Toulouse-Lautrec. Zijn belangrijkste werkenpasseren hierbij de revue. Het gaat direct in op de essentie van zijn werk en de verschillende facetten van zijn talent: zijn fascinatie voor vrouwen, zijn relatie metMontmartre aan het einde van de eeuw, zijn verfijnde en nerveuze penseelstreken en zijn talent als colorist en afficheontwerper.

Recente overnames hebben de collectie van het museum verrijkt. In het museum zijn meer dan 1000 schilderijen, tekeningen, affiches en litho’s te bewonderen.

Het museum is gevestigd in het Palais de Berbie. Dit paleis was oorspronkelijk de bisschoppelijke vesting uit de 13e eeuw. Het museum is hier sinds 1922 ondergebracht.

www.musee-toulouse-lautrec.com

Midi-Pyrénées

Page 44: Persdossier Frankrijk 2012

Midi-Pyrénées

Midi-Pyrénées is de grootste regio van Frankrijk en telt 8 departementen. De natuurlandschappen zijn er zeer gevarieerd: de vallei van de Dordogne is dankzij de frisse rivier en het vele groen een heerlijke plek om te wandelen, de Pic du Midi (2877m) biedt een spectaculair uitzicht over de bergen van de Pyreneeën en de Gorgesdu Tarn is een prachtige rotsachtige kloof die door het landschap kronkelt. En dit is nogniet alles..De regio wordt ook gekenmerkt door de sporen die achtergelaten zijn door deKatharen en de Tempeliers. Er kan bijvoorbeeld een bezoekje gebracht worden aan deindrukwekkende kastelen. Ook is er de wandelroute Chemin des Bonhommes die vroeger gebruikt is door de Katharen om te ontsnappen aan de inquisitie en wordt deregio doorkruist door drie bedevaartwegen naar Santiago de Compostela. Wie graag alle 156 mooiste dorpen van Frankrijk wil bezoeken doet er goed aan om in Midi-Pyrénées te beginnen want deze regio telt er namelijk 30!

www.toerisme-midi-pyrenees.nl

Birgitte [email protected]

+33 (0)5 61 13 55 55 / +33 (0)5 61 13 55 14

Page 45: Persdossier Frankrijk 2012

De cultuur zet Nantes op z’n kop in 2012

En u dacht de meeste westelijke stad van Europa te kennen..

De metropool is een van de grootste culturele, artistieke en creatieve centra van Frankrijk, maar u heeft nog niets gezien…Het Château des Ducs de Bretagne, het cultureel centrum Lieu Unique, de opera Nantes-Angers, de expositieruimte in de Hangar à Bananes, Les Machines de l’île, het Mémorial de l’abolition de l’esclavage, het openluchtmuseum van de Estuaire, La Fabrique, de festivals, het erfgoed… Le Voyage à Nantes wenst u een mooie ontdekkingsreis naar het rijke erfgoed via een parcours dat Nantes tot een benijdenswaardige stad maakt en zijn benoeming als kunsthistorische stad in alle opzichten waarmaakt.

www.levoyageanantes.fr

Nantes

Page 46: Persdossier Frankrijk 2012

Nantes

Nantes is de 6e grootste stad van Frankrijk en ligt op ongeveer 30 minuten van de Atlantische Oceaan. Kunst- en cultuurliefhebbers zullen zich thuis voelen in deze stadwaar een groot aantal bezienswaardigheden te bewonderen is zoals het Château desDucs de Bretagne, het cultureel centrum Lieu Unique, de opera Nantes-Angers, de expositieruimte in de Hangar à Bananes, les Machines de l’île, het openluchtmuseumvan de Estuaire en het cultureel centrum La Fabrique. De festivals in Nantes zorgen ervoor dat de stad zeer levendig is. In het Quartier Greslin, een 19de-eeuwse stadswijkin het centrum van Nantes met veel belle-époque winkelpassages en Jugendstilcafés,kunt u heerlijk rondslenteren. Frisse zeelucht inademen, de schaduw opzoeken ondereen tropische boom in de botanische tuin, genieten van een heerlijk diner langs de verlichte Loire… het kan allemaal in Nantes.

www.nantes-tourisme.com

Charlotte [email protected]

+33 (0)2 72 65 30 15

Page 47: Persdossier Frankrijk 2012

Kunststad Nice

Nice biedt volop mogelijkheden voor kunstliefhebbers en is bovendien een omgevingom van te dromen. De stad heeft een rijke geschiedenis en veel tradities. U ontdekt erprachtige voorbeelden van barokke architectuur. Ik raad vooral de rondleiding op zaterdagochtend aan. Tijdens dit bezoek genaamd ‘Découvrez le cœur de Nice’ maakt ukennis met het centrum van Nice via de straatjes van het oude gedeelte. Ook komt ulangs de bekende Promenade des Anglais. Schilders maken hier de bekende schilderijen van de grote meesters na. U treedt in de voetsporen van deze meestersdoor de route de Côte d’Azur van de schilders te volgen (www.cotedazur-tourisme.com).Op de Place Masséna maken 7 standbeelden van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensade route compleet. Bovendien zijn in Nice alle gemeentelijke musea gratis waarondereen van mijn favorieten: het MAMAC museum dat onder andere de werken van l'Ecolede Nice tentoonstelt. Daarnaast zijn er in Nice volop evenementen als het Carnaval infebruari en een spetterend jazz festival in juli.

www.nicetourisme.com

Nice

Page 48: Persdossier Frankrijk 2012

Nice

Lekker genieten in de zon op een strand, een cocktail in je hand en uitzicht op hetprachtig blauwe water van de Middellandse zee… Wie wil dat nou niet? Nice is de idealestad om lekker te ontspannen. Langs de kust ligt de beroemde ‘Promenade des Anglais’een brede boulevard waar u heerlijk kunt wandelen of skeeleren. In de binnenstad vanNice kronkelen kleine straatjes met gezellige restaurantjes, boetiekjes en barokke gebouwen en kerken. In de stad wordt ook carnaval gevierd en er is een jaarlijks terugkerend jazzfestival. In Nice is altijd wat te beleven!

www.nicetourisme.com

Olivia ZÜ[email protected]

+33 (0)4 82 14 46 42

Page 49: Persdossier Frankrijk 2012

Parijs verhuist naar het noorden van Frankrijk

Het Louvre in Lens en Versailles in ArrasHet gewest Nord-Pas de Calais heeft, op Ile- de- France na, de hoogste museumdicht-heid van Frankrijk. Op 4 december 2012 vindt de opening plaats van het Louvre-Lens.Dit is dus een uitbreiding van het Louvre buiten de muren van Parijs. In de stad Lenswordt op een voormalig mijnterrein een modern museumgebouw geopend dat jaarlijksruim een half miljoen bezoekers moet aankunnen. Arras haalt een uniek stukje Versailles naar het museum voor Schone Kunsten. De tentoonstelling Roulez Carrosses!zal 18 maanden te zien zijn. Het is de eerste expositie in Frankrijk die geheel gewijd isaan rijtuigen. Het beschrijft de vervoermiddelen van vroeger tot in de kleinste details.Er worden ook enkele vorstelijke en keizerlijke rijtuigen tentoongesteld.

2012 in Nord-Pas de Calais wordt een cultureel hoogtepunt!

www.noordfrankrijk-toerisme.com

Noord-Frankrijk

Page 50: Persdossier Frankrijk 2012

Noord-Frankrijk

Dat in Nord-Pas de Calais de levensvreugde een belangrijke plaats inneemt komt tot uiting in de vele feesten en markten die er in deze regio plaatsvinden. Zo is er bijvoorbeeld het carnaval van Duinkerken dat meerdere weken duurt en de braderie vanLille, één van de grootste braderieën van Europa. In deze regio bevindt zich ook eengroot aantal musea met variërende thema’s. Zeeliefhebbers kunnen genieten aan deadembenemende opaalkust van de regio Nord-Pas de Calais: 120 km aan strand, duinen en krijtrotsen.

www.noordfrankrijk-toerisme.com

VVV-kantoor LilleBruno CAPPELLE

[email protected]+33 (0)3 59 57 94 18

Page 51: Persdossier Frankrijk 2012

Fauvisme en Cubisme

Céret en CollioureCollioure is altijd al een inspiratiebron voor kunstenaars geweest. Matisse, Derain, Picasso en vele anderen hebben hier prachtige werken geschilderd. Door het dorp loopt de ‘chemin du Fauvisme’. Een route die de werken van de 20steeeuwse kunstenaars Matisse en Derain laat zien en die langs de mooiste hoekjes vanCollioure loopt. In 1905 is hier het fauvisme ontstaan. Het schilderen op gevoel. Eenfeest van vrolijke kleuren en vormen. Matisse en André Derain werden geïnspireerddoor het prachtige licht en de mooie kleuren van Collioure. Wandel door de straten van Collioure en bewonder onderweg 20 reproducties van Derain en Matisse. Het museum van de Moderne Kunst in Céret toont werken van beroemde kunstenaarsuit de 20ste eeuw (zoals Picasso, Braques, Soutine, Gris, Chagall, Herbin en Miro) gemaakt tijdens een verblijf in de stad of in de omgeving. Er zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen in het museum te bewonderen.

www.tourisme-pyreneesorientales.com

Pyrénées-Orientales

Page 52: Persdossier Frankrijk 2012

Pyrénées Orientales

De Pyrénées Orientales in de regio Languedoc-Roussillon zijn zeer geliefd bij veel toeristen dankzij het heerlijke klimaat en de prachtige natuur. Aan de sfeer die in destreek hangt is nog steeds te merken dat de koningen van Mallorca eeuwenlang geheerst hebben in de Pyrénées Orientales. Het mooie kustplaatsje Collioure waar dePyreneeën en de Middellandse zee in elkaar overgaan heeft de bijnaam Frans Cataloniëen ook in de rijke keuken zijn de Catalaanse invloeden terug te vinden. Er kan het helejaar door genoten worden van een fantastische vakantie in deze streek. In de zomerkunt u heerlijk ontspannen op de prachtige stranden en in de winter kan er geskiedworden in de Pyreneeën.

www.tourisme-pyreneesorientales.com

Ghislaine [email protected]

+33 (0) 4 68 51 52 61

Page 53: Persdossier Frankrijk 2012

Kamperen

Page 54: Persdossier Frankrijk 2012
Page 55: Persdossier Frankrijk 2012

Camping/Glamping - Duurzaam ToerismeKastell Dinn op het schiereiland CrozonEen duurzaam verblijf in een oude vissersboot

Ik kwam laatst bij een heel speciale accommodatie op het schiereiland Crozon. Pierreen Patricia verhuren hier een gîte, twee chambre d’hôtes en twee kamers in en ondertwee oude vissersboten. Alle accommodaties van Kastell Dinn zijn geklasseerd als eco-vriendelijk; in 2008 hebben de eigenaren zelfs de regionale prijs voor duurzaamtoerisme gewonnen! Toen de vissersboten vernietigd moesten worden, hebben Pierreen Patricia deze in bezit genomen en op bijzondere wijze hergebruikt. Wat deze accommodaties verder duurzaam maakt is bijvoorbeeld het gebruik van regenwater in het sanitair, de dubbele beglazing, het gebruik van duurzame en/of gerecyclede materialen, gratis carpoolen naar het station en het composteren vangroente- en fruit- en tuinafval. Er is een gezamenlijke keuken voor alle gasten en voor-bijkomende wandelaars kunnen hier terecht voor een lunch of diner, verzorgd door degastheer en gastvrouw. Prijs: vanaf €40 per kamer.

www.gite-rando-bretagne.com

Bretagne

Page 56: Persdossier Frankrijk 2012

Bretagne

Door de ligging en de vroegere onafhankelijkheid van Bretagne, heeft de regio haarsterke karakter en identiteit kunnen behouden zonder zich af te sluiten van de rest vande wereld. Bij deze identiteit hoort een rijke cultuur met een eigen taal, mythen enlegendes, muziekfestivals, volksfeesten, traditionele dansen en klederdrachten. Ook de natuur speelt een zeer belangrijke rol in Bretagne, land en zee zijn hier nauw metelkaar verbonden. Het afwisselende landschap met ruige zeekliffen, glooiende duinen,romantische heidevelden en beboste hellingen inspireert menig natuurliefhebber. Be Breizh!

www.bretagne-vakantie.com

Lieke [email protected]

+31 (0)20 53 53 019

Page 57: Persdossier Frankrijk 2012

Het meer van Sapins en de Beaujolais

Slaap een nacht onder de sterrenhemel en test de volgende dag het grootste biologischezwembad van Europa!

Boomhutten aan het meer van Sapins in Cublize (Rhône)In het dorpje Cublize bevindenzich 10 boomhutten die een prachtig uitzicht bieden overhet meer van Sapins in de Beaujolais. U slaapt onder de sterrenhemel, ruikt de geur vandennen en hoort de bijzondere geluiden van het bos. Bij het wakker worden krijgt u ontbijt geserveerd vanuit een mandje dat u aan de voet van uw boom vindt.

In juli 2012 wordt het het grootste biologische zwembad van Europa geopend: het meervan Sapins in Cublize. Op dit moment is een project gaande dat het water van het meerop biologische en natuurlijk wijze filtert. De opening van deze nieuwe biotoop staat gepland in juli 2012. Het meer is een ideale omgeving om te fietsen, te zeilen of paardte rijden.

www.cabanes-sapins.comwww.lacdessapins.fr

Rhône-Alpes

Page 58: Persdossier Frankrijk 2012

Rhône Alpes

Zowel in de winter als in de zomer kunt u in de Rhône-Alpes terecht voor een heerlijkevakantie. In de winter is er het geweldige skigebied dat zich uitstrekt over de hele Savoie. Met haar 4810m meter is de Mont Blanc het hoogtepunt van dit gebied. Ook dit gebergte kent een prachtige natuur en vormt de ideale omgeving voor mooiewandelingen. In de zomer bieden de honderdtal grote en kleine meren in de Rhône-Alpes een welkome verfrissing. Bijvoorbeeld het azuurblauwe meer van Annecy. Heer-lijk om te dobberen in het koele water met uitzicht op de bergen die het meer omringen.

www.rhonealpes-tourisme.com

Nathalie [email protected]

+33 (0)4 26 73 31 49

Page 59: Persdossier Frankrijk 2012

Gastronomie

Page 60: Persdossier Frankrijk 2012
Page 61: Persdossier Frankrijk 2012

5 goede redenen om naar Corsica te gaan1 Compleet andere wereld op slechts 2,5 uur van Amsterdam

Op 170 km van de Côte d’Azur ligt het eiland Corscia. Het eiland telt 1000 kmstrand, prachtige baaien en een gemiddelde temperatuur van 26 °C in de zomer.

2 Eiland met woeste en beschermde natuurRuim 2/3 van het eilandoppervlak bestaat uit het Regionaal Natuurpark van meerdan 3500 km². Het beschermt de vele wouden en bergmassieven van het eiland.

3 ‘Eiland van de schoonheid’: berg in de zeeCorsica is het eiland met de meeste bergen van de Middellandse Zee, met 120 toppen boven de 2000 meter. Bergliefhebbers zijn hier dus aan het perfecte adres.

4 Ideale plek voor watersportMet water geschikt om te zwemmen van mei (19°C) tot oktober (20°C), is Corsicaeen ideaal watersporteiland. Men kan hier kajakken op zee, zeilen, waterskiën, duiken en nog veel meer.

5 Authentieke en gastronomische keuken De gastronomie van Corsica, gebaseerd op tradities en de verschillende seizoenen,biedt streekproducten van hoge kwaliteit. Geniet van de lekkerste lokale gerechten,zoals een glas lokale wijn of een Pietra bier. www.corsica-made.nl

Corsica

Page 62: Persdossier Frankrijk 2012

Corsica

Het is niet voor niets dat Corsica de bijnaam ‘île de beauté’ heeft. De natuur op dit eiland is overweldigend mooi. De groene bossen, de rijke flora en fauna, de hoge bergen, de felgekleurde rotsen en het prachtige heldere blauwe water maken het eilandtot een paradijs waar heerlijk gewandeld kan worden. Corsica is ook rijk aan cultuur engastronomische tradities. Op de sfeervolle traditionele markten in de dorpen en stedenworden allerlei smakelijke streekproducten verkocht. Het leven op Corsica is heerlijk!

www.corsica-made.nl

Stéphane [email protected]

+ 33 (0)4 95 51 77 74

Page 63: Persdossier Frankrijk 2012

Over watertanden, zonovergoten toverspreuken en Provençaalsekeukenmeesters…

Ik loop altijd weer op de kleurige, geurende Provençaalse markten van de Var te water-tanden bij het zien van de groentes, de verse vis, kaasjes, vruchten of streek wijnen. Alles wat hier in het zuiden wast en rijpt onder de weldadige zon heeft een authentiekevolle smaak. Daar mee tovert de Provençaals - Mediterrane bevolking al eeuwen langverrukkelijke gerechten en amuses met namen als toverspreuken: Daube provençale,soupe au pistou, aïoli, anchoïade, ratatouille, artichauts à la barigoule, sardines à l’escabeche, tapenade,… Zo ook onze ‘Maîtres Restaurateurs du Var’. Hun gerechten weerspiegelen de gastronomische productieketen in de Var, die begint bij de boer. Ze houden rekeningmet de seizoenen, hun keuken is authentiek en er wordt zoveel mogelijk gewerkt metverse producten. De Var telt vandaag 27 Chef-Koks die dit nationale kenmerk dragen. Ze staan achter het fornuis van Brasseriën, eetcafés of sterren restaurants. Voor elkesmaak en voor elk budget is er iets te vinden. De reiziger hoeft zich nog slechts te latenverleiden….

www.visitvar.fr

Var: “Simplement Veureukeuleuk”!

Page 64: Persdossier Frankrijk 2012

Var in Provence Côte-d’Azur

Dit Zuid-Franse departement biedt het beste, zowel van de romantische Provence alsvan de sprankelende Côte-d’Azur. Met de zondoorstoofde pijnboombossen, de indringende geuren van tijm, rozemarijn en lavendel, de eeuwig blauwe Mediterranéeen haar schakering van stranden, staat de Var al meer dan anderhalve eeuw bekend alsde aantrekkelijke vakantiebestemming onder de zon. Iedereen die er geweest is, koestert er zijn eigen onvergetelijke herinneringen.De Middellandse Zee, de rotskloven van du Verdon, heuvels met bergdorpjes, wijngaarden, olijfbomen…Van onverwachte uitstapjes tot een heerlijke luiervakantie: er gaat niets boven de Var als het om zorgeloos genieten gaat. Flaneren langs de waterkant, op ontdekkingstocht naar de magische eilanden voor de kust, relaxen aande voet van een vriendelijk wuivende palmboom, of je verliezen in de indrukwekkendekloven van de imposante Gorges du Verdon; de Var staat garant voor het ouderwetsfeestelijke vakantie gevoel!

www.visitvar.fr

Tink [email protected]

+33 (0)4 94 18 59 70

Page 65: Persdossier Frankrijk 2012

Naturisme

Page 66: Persdossier Frankrijk 2012
Page 67: Persdossier Frankrijk 2012

Zin in een vakantie waat u één bent met de natuur?

Er is voor iedere naturist wat wils in Frankrijk! Van eenvoudige campingplaatsen tot de meest luxueuze accommodaties. Frankrijk heeft prachtige pure naturistenplekken midden in de natuur.Schaduw, zon, aan zee of op het platteland. Er is voor ieder wat wils. Hieronder een selectie vanwat Frankrijk, het mooiste land voor naturisten, te bieden heeft voor een geweldige vakantie in devrije natuur met vrienden of familie. Volledig ingerichte tenten. Bij Origan Village kan men tenten huren met koelkast, keukentje, echtebedden en babyspullen. Dus geen volgeladen auto’s meer, maar heerlijk ontspannen op vakantie!www.origan-village.com Boomhutten te huur! Bij naturistenverblijf Arnaoutchot kan men zalig vakantie vieren. Kies eenmooi plekje in de schaduw en geniet. Of ga slapen in een eigen liefdesnest hoog in de bomen. Ga lekker luieren, lezen, luisteren en slapen. Kortom, kom heerlijk tot rust! www.arna.comVerblijf in een Mongoolse Yurt. Op camping la Genèse kan men slapen in een authentieke Mongoolse Yurt. Overnachten in een Yurt is een unieke belevenis. De lage ronde tent met de opening in het dek naar de hemel heeft iets magisch. Sterren kijken of genieten van de blauwelucht. Uiteraard kan het dak dicht als het regent! www.legenese.comKijk voor nog meer ideeën voor naturistenverblijven op: www.naturisme-in-frankrijk.nl

Naturisme

Page 68: Persdossier Frankrijk 2012

Naturisme

Vier vakantie in Frankrijk in een van de naturistencentra en geniet van het heerlijkeFranse leven! Wist u dat Frankrijk zo´n 60 officiële naturistenstranden heeft?Lekker zonnen op de mooie stranden en zwemmen in de Atlantische Oceaan of de Middellandse zee. Ook op het platteland en in de bergen vindt u een groot aantal naturistencentra waar u lekker kunt ontspannen en zich één kunt voelen met de natuur.

www.plusfrance.com/thema/naturisme

Naturisme in Frankrijk – Atout FranceAurélie FAUCHÉ

[email protected]+33 (0)1 42 96 74 94

Page 69: Persdossier Frankrijk 2012

Steden

Page 70: Persdossier Frankrijk 2012
Page 71: Persdossier Frankrijk 2012

De veranderende Franse stad! Maak kennis met 3 grootschalige stadvernieuwings-projecten in bruisende steden die bol staan van kunst en cultuur.Marseille bereidt zich voor om in 2013 benoemd te worden tot culturele hoofdstad van Europa.Hiertoe wordt onder andere een nieuw nationaal museum geopend. Dit MuCEM (Musée des Civilisation Europe Méditerranée), vlakbij de oude haven, zal vanaf 2013 een toeristische trek-pleister worden over de Europese civilisaties van de 21ste eeuw en de migratiegeschiedenis in het Middellandse Zeegebied.

Volgens The New York Times is Montpellier één van de 45 bezienswaardigheden die men moetgaan zien in 2012! Hoogtepunten van de stad; Montpellier is uitgebreid in de richting van de zeemet de wijk Quartier Antigone. Jean Nouvel bouwde een nieuw stadhuis. En Zaha Hadid bedachthet nieuwe sport- en cultuurgebouw van de stad. In 2012 wordt de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in deze stad, de tram, uitgebreid met de nieuwe lijnen 3 en 4.

Le Voyage à Nantes (bestemming Nantes): evenement van 15 juni 2012 tot 2 september 2012. Ga op ontdekkingsreis door het mooie erfgoed van Nantes. Volg het parcours door Nantes dat dezebestemming tot een unieke stad maakt. De stad maakt haar benoeming als ‘kunsthistorische stad’in alle opzichten meer dan waar. www.plusfrance.com/thema/steden

Steden - Marseille - Montpellier - Nantes

Page 72: Persdossier Frankrijk 2012

Franse steden

Frankrijk staat wereldwijd op nummer één als het gaat om stedentrips. De beroemdsteen meest bezochte stad is natuurlijk Parijs, maar er zijn nog heel veel andere prachtigesteden met een rijke geschiedenis waar van alles te ontdekken valt. Laat u al wandelend door de straten verwonderen door alle bezienswaardigheden enpauzeer van tijd tot tijd op een gezellig terrasje in één van de Franse steden waar altijdwat te beleven is.

www.plusfrance.com/thema/steden

Franse Steden – Atout FranceSophie MANDRILLON

[email protected] +33 (0)1 42 96 70 85

Page 73: Persdossier Frankrijk 2012

Wijntoerisme

Page 74: Persdossier Frankrijk 2012
Page 75: Persdossier Frankrijk 2012

Ontdek de 17 Franse wijnstrekenGa eens op bezoek bij een wijnboer! Of maak met vrienden of familie een wandeling of fietstochtdwars door de wijngaarden. Een fietstocht over de ‘voie vertes’ in de Savoie Mont Blanc is een aan-rader, www.savoie-mont-blanc.com en geniet van de prachtige omgeving. Of bekijk de interessantetroglodietengrotten in de Loirestreek, www.anjou-tourisme.com en www.loire-streek.comRomantisch overnachten? Dat kan bij het kasteel Lavergne Dulong in Bordeaux, www.chateau-lavergne-dulong.com en www.oenoland-aquitaine.com. Campingliefhebbers zijn bijcamping la Grappe d´Or van de familie Bon op het goede adres. http://camping-meursault.com enwww.bourgogne-tourisme.com. Geniet van een heerlijke wijnproeverij op het geweldige kasteel De la Barge in Val de Saône, www.chateaudelabarge.fr en www.macon-toerisme.nl. Of ervaar denieuwe sport ‘geocoaching’ in de Champagnestreek, www.geocaching.com en www.tourisme-champagne-ardenne.com. Op de nieuwe site www.bergeracgourmet.com kunt u recepten vinden van regionale culinaire specialiteiten. Met daarbij goede wijnsuggesties. Eengoede site voor fijnproevers! Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om de vele verschillende Fransewijnen en wijnstreken te ontdekken. Kijk op www.plusfrance.com/thema/wijn voor meer leuke tips.‘Vignobles & Découvertes’ is het nieuwe label dat het wijntoerisme bevordert. Het wordt uitgereiktaan zorgvuldig geselecteerde activiteiten en plaatsen. Kijk voor alle bestemmingen met dit label op:

www.rendezvousenfrance.com

De wijngaarden van Frankrijk

Page 76: Persdossier Frankrijk 2012

Wijntoerisme

De beroemdste wijnen komen uit Frankrijk en daarom is dit het land bij uitstek voorwijntoerisme. Steeds meer mensen trekken naar de Franse wijnstreken om wijnkastelente ontdekken, wijnboeren te ontmoeten en vooral om van de wijn te proeven die er gemaakt wordt. De wijngaarden zijn niet alleen maar goed voor de productie van de ‘godendrank’ maar zorgen ook nog eens voor een prachtig landschap waar heerlijk gefietst en gewandeld kan worden…Dat is toch genieten?

www.plusfrance.com/thema/wijn

Wijntoerisme in Frankrijk - Atout FranceSandie MEYNIEL

[email protected] +33 (0)1 42 96 72 62

Page 77: Persdossier Frankrijk 2012
Page 78: Persdossier Frankrijk 2012