10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel...

108
10/07/2002 Functieboek Functieboek FOD Financiën FOD Financiën

Transcript of 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel...

Page 1: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

10/07/2002

FunctieboekFunctieboek

FOD FinanciënFOD Financiën

Page 2: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 2Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Inhoudstafel

> Inleiding– Doelstelling en scope– Definities– Structuur van het functieboek

> Methodiek voor de definitie van de “To-Be” functies van de FOD Financiën– Inleiding– Consolidatie van functies per proces tot “To-Be” Functies– Consolidatie van “To-Be” functies tot op het niveau van functiefamilienamen

> Overzicht van de “To-Be” functies van de FOD Financiën– Samenvattend overzicht– Functiefiches

> Bijlagen– Model voor de bepaling van de generieke competenties– Aanpak voor de bepaling van de technische competenties

Page 3: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 3Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

InleidingInleiding

Page 4: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 4Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Inleiding

> Het functieboek presenteert de resultaten van de definitie van de “To-Be” functies zoals deze werden geïdentificeerd uit de hertekening van de processen en de organisatiestructuur van de FOD Financiën.

> De “To-Be” functies werden in eerste instantie gedefinieerd op basis van de resultaten van de hertekening van de processen van de FOD Financiën. Indien de lezer van dit functieboek de specifieke context en de details inzake taken, resultaatsgebieden en competenties van bepaalde, individuele functies beter wil begrijpen in hun proces specifieke context, is het belangrijk dat hij of zij tevens de processchema’s (documenten T4-T5) bij de hand neemt. In deze documenten staat een detailbeschrijving van taken, resultaatsgebieden, competenties voor elke individuele functie in een specifieke procescontext.

> De scope van dit functieboek omvat alle functies die kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van de hertekende processchema’s van de FOD Financiën. Hiertoe behoren zowel de functionele processen als de ondersteunende processen, de sturende processen, de processen voor specifieke verwerking en de processen inzake reglementering en werkprocedures. Ze slaan op de organisatie van Belastingen en Invorderingen en Patrimonium Documentatie (Thesaurie behoort niet tot de scope van Coperfin).

Daarenboven zijn functies bepaald voor de leidinggevenden (afdelingshoofden en teamchefs van de lijndiensten evenals directeurs, afdelingshoofden en teamchefs stafdiensten).

> De managementfuncties (N tot en met N-3) met hun secretariaat, naast functies die hun oorsprong vinden in horizontale directies (P&O, B&B, ICT, Secretariaat & Logistiek), PMO en Studie & Onderzoek, behoren niet tot de scope van dit functieboek.

Doelstelling en scope van het Functieboek

Page 5: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 5Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Inleiding

> Een functie is een geheel van taken en verantwoordelijkheden die een bepaalde kennis en expertise vereisen binnen de Federale Overheid, met als doel een welomschreven functionele of operationele bijdrage (probleemoplossend of uitvoerend) te leveren ter ondersteuning van de doelstellingen van de Overheid*.

> Het is belangrijk erop te wijzen dat er een verschil bestaat tussen een ‘functie’ en een ‘graad’.

In de huidige situatie (“As-Is”) kan eenzelfde graad, bijvoorbeeld inspecteur, een veelheid van functies dekken die niet noodzakelijk eenzelfde niveau van vereisten stellen. Anderzijds kan eenzelfde functie, bijvoorbeeld dossierbehandelaar, uitgeoefend worden door ambtenaren met verschillende graden. In de nieuwe federale loopbaan zullen de functie en de daaraan verbonden vereisten meer centraal komen te staan. Er zal eveneens een meer eenduidige relatie bestaan tussen een functie en de bijhorende graad**.

> In het kader van de BPR van de FOD Financiën hebben de verschillende werkgroepen “To-Be” functies gedefinieerd, geen graden of niveaus.

> Competenties zijn het geheel van kennis, vaardigheden, waarden en attitudes die de ambtenaar toepast om goed te functioneren in zijn functie, d.w.z. om de van hem verwachte resultaten te realiseren. Er zijn twee soorten van competenties:

– Generieke competenties: competenties die eerder betrekking hebben op de manier waarop de functie wordt uitgevoerd (b.v. samenwerken, klantgericht optreden, e.d.)

– Technische competenties: de specifieke kennis en vaardigheden vereist voor een functie (b.v. kennis van een bepaalde wetgeving)**

> In de context van dit functieboek is het tenslotte belangrijk te wijzen op het verschil tussen een functie en een job. Een job omvat de taken en verantwoordelijkheden die aan één persoon worden toegekend. Eenzelfde persoon kan met andere woorden meerdere functies vervullen. Deze invulling maakt deel uit van de implementatiefase en maakt deel uit van de vrijheidsgraden van de aangestelde manager.

Definities

* Bron: FOD P&O, definitie gehanteerd bij de ontwikkeling van een competentiemodel voor de federale overheid

** Bron: De nieuwe federale loopbaan, FOD P&O, 29 november 2001

Page 6: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 6Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Inleiding

> Het eerste hoofdstuk na deze inleiding geeft een overzicht van de methodiek die is gevolgd om de “To-Be” functies te definiëren. Dit hoofdstuk presenteert de manier waarop de basisfuncties tot stand zijn gekomen.

> Daarna volgt een overzicht van de “To-Be” functies van de FOD Financiën. Dit overzicht presenteert alle functies die in het kader van Coperfin zijn ontwikkeld, omschreven in een informatiefiche per functie.

> De bijlagen, tenslotte, presenteren het model dat is gebruikt voor de bepaling van de generieke competenties van deze functies. Daarnaast worden de methodiek ter bepaling van de technische competenties per “To-Be” functie gepresenteerd.

Structuur van het functieboek

Page 7: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 7Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Methodiek voor de definitie Methodiek voor de definitie van de “To-Be” functies van van de “To-Be” functies van

de FOD Financiënde FOD Financiën

Page 8: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 8Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Methodiek

> De definitie van de “To-Be” functies voor de FOD Financiën, is verlopen in 3 fasen:– In een eerste fase zijn de taken van de “To-Be” processen gegroepeerd op basis van criteria zoals

vergelijkbaarheid inzake de aard van de taken, inzake de vereiste interactie met de betrokken doelgroepen, inzake de nabijheid van het terrein, inzake de vereiste competenties, enz. Deze groepen van taken werden “swimlanes” genoemd, en ze kregen een functiebenaming (Bijvoorbeeld: inspecteur in het proces nazicht van de fiscale situatie, gegevensbeheerder in het proces beheren van fiscale gegevens, dossierbeheerder in het proces verwerven van onroerende goederen).

– In een tweede fase werden al deze “swimlanes” onderling vergeleken naar taken en generieke competenties. “Swimlanes” met gelijkaardige taken en generieke competenties werden geconsolideerd tot basisfuncties. We verwijzen naar de benaming van deze basisfuncties als “familienaam”. Er zijn voor de FOD Financiën een 50-tal basisfuncties gedefinieerd. Deze basisfuncties hebben dezelfde generieke taken en generieke competenties doorheen de FOD, ongeacht het proces of de organisatorische entiteit waarin ze voorkomen (Bijvoorbeeld: dossierbeheerder, analist, inspecteur, onderzoeker zijn basisfuncties).

– In een derde en laatste fase, tenslotte, worden voor elke “To-Be” functie de technische competenties en hun vereiste niveau bepaald. In deze fase wordt het vereiste kennisniveau voor vier overkoepelende categorieën van technische competenties bepaald.

> Op deze manier wordt voor de FOD Financiën een set van “To-Be” functies gedefinieerd. Iedere functie heeft een ‘familienaam’, die verwijst naar het gemeenschappelijke gedeelte (taken en generieke competenties). Een aantal functies hebben ook een verwijzing naar een vereist niveau van technische competentie(s).

> De methodiek voor de Fasen 1 en 2 wordt uiteengezet in het vervolg van dit hoofdstuk. De methodiek voor Fase 3 wordt gepresenteerd in de bijlagen bij dit rapport.

Inleiding

Page 9: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 9Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Methodiek Fase 2:Consolidatie tot basisfuncties

> In ieder hertekend proces werden een aantal “swimlanes” gedefinieerd, die zijn benoemd als een functie.

> In de tweede fase van de functiedefinitie werden op basis van gemeenschappelijke taken en gemeenschappelijke generieke competenties deze “swimlanes” geconsolideerd tot een beperkt aantal basisfuncties. Deze basisfuncties kregen tenslotte een “familienaam”. Deze familienaam is onafhankelijk van het proces en/of de organisatorische entiteit waarin de functie voorkomt.

> Deze consolidatie is verlopen in 3 stappen:– ‘Swimlanes’ met gelijkaardige taken worden samengebracht tot functies.– Functies met vergelijkbare taken worden samengebracht onder eenzelfde familienaam.– Functies met eenzelfde familienaam worden vergeleken en geconsolideerd op basis van generieke

competenties. De generieke competenties worden, indien nodig, aangepast.

> Binnen elk van deze stappen werd er telkens vergeleken en geconsolideerd op 3 niveaus (zie ook volgende pagina):

– Binnen één proces– Tussen processen die bij elkaar horen– Overheen alle processen

Consolidatie van “swimlanes” tot “familienamen”

Page 10: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 10Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

AB1

AB2

AB3

Proces

Dossierbeheerder goederenbeheer

Gelijkaardige taken, generieke competenties en technische competenties

AB1

AB2

AB3

Proces

Dossierbeheerder immobiliën

Gelijkaardige taken, generieke competenties en technische competenties

Proces …………..

Dossierbeheerder

Dossierbeheerder goederenbeheer bij Opmetingen & Waarderingen

Dossierbeheerder immobiliën bij Opmetingen & Waarderingen

….

Andere groepen van processen

Gelijkaardige taken en generieke competenties

Gelijkaardige taken en generieke competenties

Dossier-beheerder

Consolidatie van “swimlanes” tot “familienamen”

Methodiek Fase 2:Consolidatie tot basisfuncties

Page 11: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 11Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Methodiek Fase 2:Consolidatie tot basisfuncties

> In de eerste stap werden taken gedefinieerd voor iedere swimlane.

> In de tweede stap werden functies met gelijkaardige taken gegroepeerd in één functiefamilienaam.

> Hiertoe werden de 5 belangrijkste hoofdtaken van elke functie zoals bepaald vanuit de “swimlanes”, gedefinieerd en onderling vergeleken. Deze taken hebben voornamelijk betrekking op de functionele verantwoordelijkheden in de processen, en niet op eventuele leidinggevende of begeleidende activiteiten. Bij deze vergelijking hebben we steeds gewerkt met de 5 belangrijkste hoofdtaken. Het kan dus zijn dat een functie een aantal bijtaken uitoefent die verschillen van de bijtaken van een andere functie met dezelfde functiefamilienaam.

> Voorbeeld:

– In heel wat processen komen “swimlanes” voor met de volgende 5 hoofdtaken: Invoeren van meer complexe gegevens / meer complex dossier aanmaken Eerste analyse van gegevens en (her)oriëntatie van dossier Opzoekingen en/of berekeningen uitvoeren en opstellen van documenten of attesten Melden van ontvangst of beslissing aan de burger, opvragen van ontbrekende gegevens Informatie uitwisselen met aangewezen personen

– Deze “swimlanes” zijn daarom gegroepeerd tot de functiefamilienaam “Gegevensbeheerder”.

Bepaling van “familienamen” op taken

Page 12: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 12Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Methodiek Fase 2:Consolidatie tot basisfuncties

> In de derde en laatste stap werden de generieke competenties bepaald voor iedere functiefamilienaam.

– De generieke competenties of intrinsieke vaardigheden van een functie situeren zich op 5 vlakken

• Omgaan met informatie

• Omgaan met taken

• Leidinggeven

• Interpersoonlijke relaties

• Persoonlijk functioneren

– Elk van deze 5 generieke competenties bestaat uit 8 competentieniveaus. Deze niveaus worden beschreven in een generieke competentiematrix (zie Bijlagen voor deze beschrijving).

> Nadat een aantal functiefamilienamen werden bepaald op basis van de vergelijking van taken, werd voor deze familienamen het aangepaste niveau van generieke competenties bepaald. Tijdens deze oefening werd ook nagegaan of deze niveaus van generieke competenties van toepassing kunnen zijn in alle processen en/of organisatorische entiteiten waarin deze familienaam voorkwam.

> Bij het bepalen van de generieke competenties kon het zijn dat functies met gelijkaardige taken, die in de eerste stap in 1 functiefamilienaam werden ondergebracht, moesten worden opgesplitst in meerdere functiefamilienamen. Zo gaf, bijvoorbeeld, de complexiteit van de te behandelen materie, tesamen met een grotere mate van autonomie en aansturing, vaak aanleiding tot opsplitsing. Deze functiefamilienamen worden aangegeven door de gradatie ‘junior functiefamilienaam’ – ‘functiefamilienaam’ – ‘senior functiefamilienaam’.

Bepaling van “familienamen” op generieke competenties

Page 13: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 13Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de To Be Overzicht van de To Be functies van de FOD Financiënfuncties van de FOD Financiën

Page 14: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 14Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Samenvattend overzichtSamenvattend overzicht

Page 15: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 15Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de 50 operationele en 5 leidinggevende functiefamilienamen (1/2)*

Administratief medewerker / Collaborateur administratif

Junior Analist / Analyste Junior

Analist / Analyste

Senior Analist / Analyste Senior

Applicatie-assistant / Assistant d'Applications

Applicatie-analist / Analyste d'Applications

Beheerder Planning / Gestionnaire de Planning

Senior Beheerder Planning / Gestionnaire de Planning Senior

Communicatie- en promotiedeskundige / Spécialiste de Communication et Promotion

Coördinator / Coordinateur

Coördinator bedrijfsrisico's / Coordinateur de risques d'entreprises

Senior Coördinator bedrijfsrisico's / Coordinateur de risques d'entreprises Senior

Documentalist / Documentaliste

Senior Documentalist / Documentaliste Senior

Junior Dossierbeheerder / Gestionnaire de dossiers Junior

Dossierbeheerder / Gestionnaire de dossiers

Senior Dossierbeheerder / Gestionnaire de dossiers Senior

Economisch coördinator / Coordinateur Economique

Extern Correspondent / Correspondant Externe

Gegevensanalist / Analyste de données

Junior Gegevensbeheerder / Gestionnaire de données Junior

Gegevensbeheerder / Gestionnaire de données

Senior Gegevensbeheerder / Gestionnaire de données Senior

Gegevensbeheerder Belastingsplichtige / Gestionnaire de données Contribuable

Junior Informatie-ambtenaar / Fonctionnaire d'information Junior

Informatie-ambtenaar / Fonctionnaire d'information

Senior Informatie-ambtenaar / Fonctionnaire d'information Senior

Inlichtingenanalist/ Analyste d'informations

* Een aantal van de hier voorgestelde functienamen kunnen tijdens de implementatiefase eventueel nog wijzigingen ondergaan

Page 16: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 16Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

* Een aantal van de hier voorgestelde functienamen kunnen tijdens de implementatiefase eventueel nog wijzigingen ondergaan.

** De functies ontvanger en reglementair bemiddelaar zullen steeds door een teamchef en afdelingshoofd worden uitgeoefend. Van deze functies is aldus geen profiel ontwikkeld

Overzicht van de 50 operationele en 5 leidinggevende functiefamilienamen (2/2)*

Junior Inspecteur / Inspecteur Junior

Inspecteur/ Inspecteur

Senior Inspecteur / Inspecteur Senior

Intern Correspondent / Correspondant Interne

Junior Jurisconsult / Juris Consult Junior

Jurisconsult / Juris Consult

Senior Jurisconsult / Juris Consult Senior

Junior Onderzoeker / Enquêteur Junior

Onderzoeker / Enquêteur

Senior Onderzoeker / Enquêteur Senior

Junior Projectbeheerder / Gestionnaire de projet Junior

Projectbeheerder / Gestionnaire de projet

Senior Projectbeheerder/ Gestionnaire de projet Senior

Sectorcoördinator / Coordinateur de Secteurs

Specialist / Spécialiste

Teamchef / Chef d’équipe

Afdelingshoofd / Chef de division

Teamchef Stafdienst / Chef d’équipe Staff

Afdelingshoofd Stafdienst / Chef de division Staff

Directeur Stafdienst / Directeur Staff

Starterscoördinator / Coordinateur Nouvelles Entreprises

Technisch medewerker / Collaborateur Technique

Technisch deskundige / Spécialiste Technique

Toezichtambtenaar / Fonctionnaire de la surveillance

Vertaler / Traducteur

Ontvanger / Receveur**

Reglementair bemiddelaar / Conciliateur Réglementaire**

Page 17: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 17Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Groepering van de meest voorkomende functiefamilienamen

Functionele processenFunctionele processen

Dossierbeheerders

Gegevensbeheerders

Dossierbeheerders

Gegevensbeheerders

Specifieke verwerkingSpecifieke verwerking

Inspecteurs

Gegevensbeheerders & Onderzoekers

Inspecteurs

Gegevensbeheerders & Onderzoekers

Sturende & ondersteunende processen

Sturende & ondersteunende processen

Analisten

Gegevensbeheerders & Administratief medewerkers

Analisten

Gegevensbeheerders & Administratief medewerkers

Specialisten : ad hoc adviesSpecialisten : ad hoc advies

Projectbeheerders : leiden van project

Projectbeheerders : leiden van project

Coördinator : coördineren van proces

Coördinator : coördineren van proces

Page 18: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 18Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de functies per pijler of programma en proces

> Op de volgende bladzijden wordt een overzicht gegeven van de functies die voorkomen per pijler of programma, en per proces.

> Vooreerst worden de functies per pijler gepresenteerd, die als volgt zijn samengesteld : • De functies in de lijn : operationele functies en leidinggevende functies• De functies in de staf : management ondersteuning, doelgroepenstrategie en leidinggevende functies

> Daarnaast worden de functies voor de programma’s CRM en risicobeheer geduid, die volgende delen omvatten :• De staffuncties N2 (zowel binnen doelgroepenstrategie als financiële expertise)• De lijnfuncties die taken uitvoeren voor CRM of risicobeheer• De staffuncties N1 uit de CDU van toepassing voor CRM• Opmerking: voor risicobeheer betreft het de processen 17, 18, 19, 27 en 28, voor CRM de processen

32 tot en met 35

> Tot slot wordt een overzicht gegeven van de functies die in elk van de 47 processen voorkomen.

Duiding

Page 19: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 19Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de functiefamilienamen per pijler of programma (1/2)

Page 20: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 20Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de functiefamilienamen per pijler of programma (2/2)

Page 21: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 21Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de functiefamilienamen per proces (1/4)

Page 22: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 22Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de functiefamilienamen per proces (2/4)

Page 23: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 23Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de functiefamilienamen per proces (3/4)

Page 24: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 24Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Overzicht van de functiefamilienamen per proces (4/4)

Page 25: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 25Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omgaan met Informatie (I)

Omgaan met Taken (T)

Leiding geven (L) Interpersoonlijke relaties (IR)

Persoonlijk functioneren (PF)

Visie Ontwikkelen Ondernemen Inspireren Netwerken Organisatie Betrokkenheid

Inzicht in de Organisatie Besturen van de Organisatie Teams Aansturen Relaties Bouwen Doelstellingen Behalen

Conceptualiseren Sturen Bouwen van teams Beïnvloeden Zichzelf Ontwikkelen

Vernieuwen Organiseren Coachen / Ontwikkele Adviseren Stress bestendigheid tonen

Integreren Beslissen Motiveren Service gericht handelen Inzet Tonen

Analyseren Problemen Oplossen Direct aansturen In team werken Betrouwbaarheid Tonen

Informatie Verwerken Werk Structureren Ondersteunen Actief Luisteren Aanpassen

Begrijpen Taken Uitvoeren Leren Communiceren Accomoderen

Profiel van Gegevensbeheerders

11

77

88

55

44

33

22

66

GegevensbeheerderGegevensbeheerder

Senior GegevensbeheerderSenior Gegevensbeheerder

Junior GegevensbeheerderJunior Gegevensbeheerder

Page 26: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 26Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omgaan met Informatie (I)

Omgaan met Taken (T)

Leiding geven (L) Interpersoonlijke relaties (IR)

Persoonlijk functioneren (PF)

Visie Ontwikkelen Ondernemen Inspireren Netwerken Organisatie Betrokkenheid

Inzicht in de Organisatie Besturen van de Organisatie Teams Aansturen Relaties Bouwen Doelstellingen Behalen

Conceptualiseren Sturen Bouwen van teams Beïnvloeden Zichzelf Ontwikkelen

Vernieuwen Organiseren Coachen / Ontwikkele Adviseren Stress bestendigheid tonen

Integreren Beslissen Motiveren Service gericht handelen Inzet Tonen

Analyseren Problemen Oplossen Direct aansturen In team werken Betrouwbaarheid Tonen

Informatie Verwerken Werk Structureren Ondersteunen Actief Luisteren Aanpassen

Begrijpen Taken Uitvoeren Leren Communiceren Accomoderen

Profiel van Dossierbeheerders

11

77

88

55

44

33

22

66

Junior DossierbeheerderJunior Dossierbeheerder

DossierbeheerderDossierbeheerder

Senior DossierbeheerderSenior Dossierbeheerder

Page 27: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 27Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omgaan met Informatie (I)

Omgaan met Taken (T)

Leiding geven (L) Interpersoonlijke relaties (IR)

Persoonlijk functioneren (PF)

Visie Ontwikkelen Ondernemen Inspireren Netwerken Organisatie Betrokkenheid

Inzicht in de Organisatie Besturen van de Organisatie Teams Aansturen Relaties Bouwen Doelstellingen Behalen

Conceptualiseren Sturen Bouwen van teams Beïnvloeden Zichzelf Ontwikkelen

Vernieuwen Organiseren Coachen / Ontwikkele Adviseren Stress bestendigheid tonen

Integreren Beslissen Motiveren Service gericht handelen Inzet Tonen

Analyseren Problemen Oplossen Direct aansturen In team werken Betrouwbaarheid Tonen

Informatie Verwerken Werk Structureren Ondersteunen Actief Luisteren Aanpassen

Begrijpen Taken Uitvoeren Leren Communiceren Accomoderen

Profiel van Inspecteurs

11

77

88

55

44

33

22

66

Junior InspecteurJunior Inspecteur

InspecteurInspecteur

Senior InspecteurSenior Inspecteur

Page 28: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 28Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omgaan met Informatie (I)

Omgaan met Taken (T)

Leiding geven (L) Interpersoonlijke relaties (IR)

Persoonlijk functioneren (PF)

Visie Ontwikkelen Ondernemen Inspireren Netwerken Organisatie Betrokkenheid

Inzicht in de Organisatie Besturen van de Organisatie Teams Aansturen Relaties Bouwen Doelstellingen Behalen

Conceptualiseren Sturen Bouwen van teams Beïnvloeden Zichzelf Ontwikkelen

Vernieuwen Organiseren Coachen / Ontwikkele Adviseren Stress bestendigheid tonen

Integreren Beslissen Motiveren Service gericht handelen Inzet Tonen

Analyseren Problemen Oplossen Direct aansturen In team werken Betrouwbaarheid Tonen

Informatie Verwerken Werk Structureren Ondersteunen Actief Luisteren Aanpassen

Begrijpen Taken Uitvoeren Leren Communiceren Accomoderen

Profiel van Analisten

11

77

88

55

44

33

22

66

Junior AnalistJunior Analist

AnalistAnalist

Senior AnalistSenior Analist

Page 29: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 29Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omgaan met Informatie (I)

Omgaan met Taken (T)

Leiding geven (L) Interpersoonlijke relaties (IR)

Persoonlijk functioneren (PF)

Visie Ontwikkelen Ondernemen Inspireren Netwerken Organisatie Betrokkenheid

Inzicht in de Organisatie Besturen van de Organisatie Teams Aansturen Relaties Bouwen Doelstellingen Behalen

Conceptualiseren Sturen Bouwen van teams Beïnvloeden Zichzelf Ontwikkelen

Vernieuwen Organiseren Coachen / Ontwikkele Adviseren Stress bestendigheid tonen

Integreren Beslissen Motiveren Service gericht handelen Inzet Tonen

Analyseren Problemen Oplossen Direct aansturen In team werken Betrouwbaarheid Tonen

Informatie Verwerken Werk Structureren Ondersteunen Actief Luisteren Aanpassen

Begrijpen Taken Uitvoeren Leren Communiceren Accomoderen

Profiel van Projectbeheerders

11

77

88

55

44

33

22

66

Junior ProjectbeheerderJunior Projectbeheerder

Senior ProjectbeheerderSenior Projectbeheerder

ProjectbeheerderProjectbeheerder

Page 30: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 30Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omgaan met Informatie (I)

Omgaan met Taken (T)

Leiding geven (L) Interpersoonlijke relaties (IR)

Persoonlijk functioneren (PF)

Visie Ontwikkelen Ondernemen Inspireren Netwerken Organisatie Betrokkenheid

Inzicht in de Organisatie Besturen van de Organisatie Teams Aansturen Relaties Bouwen Doelstellingen Behalen

Conceptualiseren Sturen Bouwen van teams Beïnvloeden Zichzelf Ontwikkelen

Vernieuwen Organiseren Coachen / Ontwikkele Adviseren Stress bestendigheid tonen

Integreren Beslissen Motiveren Service gericht handelen Inzet Tonen

Analyseren Problemen Oplossen Direct aansturen In team werken Betrouwbaarheid Tonen

Informatie Verwerken Werk Structureren Ondersteunen Actief Luisteren Aanpassen

Begrijpen Taken Uitvoeren Leren Communiceren Accomoderen

Vergelijking van de meest voorkomende profielen

11

77

88

55

44

33

22

66

DossierbeheerderDossierbeheerder

InspecteurInspecteur

AnalistAnalist

Page 31: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 31Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

FunctiefichesFunctiefiches

Page 32: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 32Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.1.I.1. T.1.T.1. L.1.L.1. IR.2.IR.2. PF.3.PF.3.

Administratief medewerkerCollaborateur administratif

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Uitvoeren van (vaak geïnformatiseerde) taken, volgens vaste procedures, teneinde de processen maximaal te ondersteunenUitvoeren van (vaak geïnformatiseerde) taken, volgens vaste procedures, teneinde de processen maximaal te ondersteunen

Invoeren van gegevens / dossier aanmaken Standaard nazicht en controle van ontvangen gegevens (ontbrekende gegevens, juistheid,

vormvereisten) Melden van ontvangst / ontbrekende gegevens / beslissing aan de burger Doorspelen van informatie aan de juiste persoon en archiveren

Invoeren van gegevens / dossier aanmaken Standaard nazicht en controle van ontvangen gegevens (ontbrekende gegevens, juistheid,

vormvereisten) Melden van ontvangst / ontbrekende gegevens / beslissing aan de burger Doorspelen van informatie aan de juiste persoon en archiveren

Page 33: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 33Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.3.T.3. L.1.L.1. IR.4.IR.4. PF.4.PF.4.

Junior AnalistAnalyste Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Analyseren en doorgronden van een gegeven (binnen een specifiek kennisdomein) en formuleren van conclusies en/of voorstellen teneinde bij te dragen tot de efficiënte en effectieve werking van de FOD Financiën

Analyseren en doorgronden van een gegeven (binnen een specifiek kennisdomein) en formuleren van conclusies en/of voorstellen teneinde bij te dragen tot de efficiënte en effectieve werking van de FOD Financiën

Zelfstandig bepalen van aanpak van een project/studie-onderwerp/opdracht/analyse en nodige acties Uitvoeren van grondige/structurele analyse Opstellen van rapport, uiteenzetten van voorstel en geven van suggesties aan betrokkenen

Zelfstandig bepalen van aanpak van een project/studie-onderwerp/opdracht/analyse en nodige acties Uitvoeren van grondige/structurele analyse Opstellen van rapport, uiteenzetten van voorstel en geven van suggesties aan betrokkenen

Page 34: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 34Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.5.PF.5.

AnalistAnalyste

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Analyseren en doorgronden van een complex gegeven (binnen een specifiek kennisdomein) en formuleren van conclusies en/of voorstellen en anderen ondersteunen, teneinde bij te dragen tot de efficiënte en effectieve werking van de FOD Financiën

Analyseren en doorgronden van een complex gegeven (binnen een specifiek kennisdomein) en formuleren van conclusies en/of voorstellen en anderen ondersteunen, teneinde bij te dragen tot de efficiënte en effectieve werking van de FOD Financiën

Zelfstandig bepalen van aanpak van een project/studie-onderwerp/opdracht en nodige acties Uitwerken van een voorstel door studie en analyse, adviesinwinning bij experten en

kennisgroepen, ... Opstellen van rapport, uiteenzetten van voorstel en geven van suggesties aan betrokkenen Bijsturen van modellen en processen op basis van gevoerde analyse Testen van impact en doeltreffendheid van de ondernomen actie

Zelfstandig bepalen van aanpak van een project/studie-onderwerp/opdracht en nodige acties Uitwerken van een voorstel door studie en analyse, adviesinwinning bij experten en

kennisgroepen, ... Opstellen van rapport, uiteenzetten van voorstel en geven van suggesties aan betrokkenen Bijsturen van modellen en processen op basis van gevoerde analyse Testen van impact en doeltreffendheid van de ondernomen actie

Page 35: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 35Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.6.I.6. T.4.T.4. L.2.L.2. IR.5.IR.5. PF.6.PF.6.

Senior AnalistAnalyste Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Analyseren en doorgronden van een complex gegeven (binnen een specifiek kennisdomein) en formuleren van conclusies en/of voorstellen en anderen ondersteunen, teneinde bij te dragen tot de efficiënte en effectieve werking van de FOD Financiën

Analyseren en doorgronden van een complex gegeven (binnen een specifiek kennisdomein) en formuleren van conclusies en/of voorstellen en anderen ondersteunen, teneinde bij te dragen tot de efficiënte en effectieve werking van de FOD Financiën

Zelfstandig bepalen van aanpak van een complex project/studie-onderwerp/opdracht en nodige acties

Uitwerken van een voorstel door studie en analyse, adviesinwinning bij experten en kennisgroepen, uitvoeren van enquêtes en testen, ...

Opstellen van rapport, uiteenzetten van voorstel en geven van suggesties aan betrokkenen Bijsturen van modellen en processen op basis van gevoerde analyse Testen van impact en doeltreffendheid van de ondernomen actie

Zelfstandig bepalen van aanpak van een complex project/studie-onderwerp/opdracht en nodige acties

Uitwerken van een voorstel door studie en analyse, adviesinwinning bij experten en kennisgroepen, uitvoeren van enquêtes en testen, ...

Opstellen van rapport, uiteenzetten van voorstel en geven van suggesties aan betrokkenen Bijsturen van modellen en processen op basis van gevoerde analyse Testen van impact en doeltreffendheid van de ondernomen actie

Page 36: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 36Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.4.PF.4.

Applicatie-assistentAssistant d'Applications

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Fungeren als aanspreekpunt voor vragen en ondersteunen van andere gebruikers van informatica-toepassingen teneinde een vlotte werking te garanderenFungeren als aanspreekpunt voor vragen en ondersteunen van andere gebruikers van informatica-toepassingen teneinde een vlotte werking te garanderen

Opvolgen van de werking van applicaties Nagaan van de behoefte aan nieuwe applicaties Verlenen van ICT-ondersteuning voor business toepassingen

Opvolgen van de werking van applicaties Nagaan van de behoefte aan nieuwe applicaties Verlenen van ICT-ondersteuning voor business toepassingen

Page 37: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 37Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.4.T.4. L.2.L.2. IR.5.IR.5. PF.5.PF.5.

Applicatie-analistAnalyste d'Applications

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Vertalen van de behoeften van de gebruikers van informaticasystemen naar nieuwe of verbeterde applicaties in samenspraak met ICT en ondersteunen van anderen, teneinde de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van de systemen te garanderen

Vertalen van de behoeften van de gebruikers van informaticasystemen naar nieuwe of verbeterde applicaties in samenspraak met ICT en ondersteunen van anderen, teneinde de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van de systemen te garanderen

Opvolgen van de werking van applicaties en nagaan van behoefte aan nieuwe applicaties Nieuwe functionaliteiten ontwerpen in samenspraak met ICT, en hierover beslissen in overleg met

ICT en de gebruikers Implementatie opvolgen en bijsturen

Opvolgen van de werking van applicaties en nagaan van behoefte aan nieuwe applicaties Nieuwe functionaliteiten ontwerpen in samenspraak met ICT, en hierover beslissen in overleg met

ICT en de gebruikers Implementatie opvolgen en bijsturen

Page 38: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 38Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.4.T.4. L.1.L.1. IR.2.IR.2. PF.4.PF.4.

Beheerder PlanningGestionnaire de Planning

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Afstemmen van middelen en prioriteiten binnen een korte termijnplanning, teneinde een optimale toegevoegde waarde te genererenAfstemmen van middelen en prioriteiten binnen een korte termijnplanning, teneinde een optimale toegevoegde waarde te genereren

Selecteren en prioritiseren van dossiers/controle-opdrachten Opstellen operationeel werkplan op korte termijn Motiveren van selectie/deselectie van dossiers, uitgevoerde/niet-uitgevoerde controles

Selecteren en prioritiseren van dossiers/controle-opdrachten Opstellen operationeel werkplan op korte termijn Motiveren van selectie/deselectie van dossiers, uitgevoerde/niet-uitgevoerde controles

Page 39: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 39Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.5.T.5. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.5.PF.5.

Senior Beheerder PlanningGestionnaire de Planning Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Afstemmen van middelen en prioriteiten binnen een lange termijnplanning en anderen ondersteunen, teneinde een optimale toegevoegde waarde te genererenAfstemmen van middelen en prioriteiten binnen een lange termijnplanning en anderen ondersteunen, teneinde een optimale toegevoegde waarde te genereren

Selecteren en prioritiseren van dossiers/controle-opdrachten Opstellen werkplan op lange termijn (prioriteiten in functie van risico - beleidsondersteunend) Motiveren van selectie/deselectie van dossiers, uitgevoerde/niet-uitgevoerde controles

Selecteren en prioritiseren van dossiers/controle-opdrachten Opstellen werkplan op lange termijn (prioriteiten in functie van risico - beleidsondersteunend) Motiveren van selectie/deselectie van dossiers, uitgevoerde/niet-uitgevoerde controles

Page 40: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 40Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.5.T.5. L.1.L.1. IR.5.IR.5. PF.6.PF.6.

Communicatie- en promotiedeskundigeSpécialiste de Communication et Promotion

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Opstellen van een communicatie- of promotieplan, de uitvoering ervan opvolgen en waar nodig bijsturen, teneinde de informatieoverdracht naar de burger optimaal te laten verlopenOpstellen van een communicatie- of promotieplan, de uitvoering ervan opvolgen en waar nodig bijsturen, teneinde de informatieoverdracht naar de burger optimaal te laten verlopen

Uitvoeren van een strategische studie met het oog op het opstellen van eenvoorstel van communicatiestrategie

Opstellen communicatieplan Uitwerken plan van aanpak communicatie/promotie Implementatie/bijsturing communicatie/promotie

Uitvoeren van een strategische studie met het oog op het opstellen van eenvoorstel van communicatiestrategie

Opstellen communicatieplan Uitwerken plan van aanpak communicatie/promotie Implementatie/bijsturing communicatie/promotie

Page 41: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 41Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.7.I.7. T.6.T.6. L.4.L.4. IR.7.IR.7. PF.7.PF.7.

CoördinatorCoordinateur

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Inhoudelijk en strategisch coördineren van activiteiten en anderen motiveren, teneinde een vlotte werking en correcte resultaten te garanderenInhoudelijk en strategisch coördineren van activiteiten en anderen motiveren, teneinde een vlotte werking en correcte resultaten te garanderen

Conceptueel schetsen van het inhoudelijk kader en bepalen van de strategische krijtlijnen met impact op de organisatie

Inschatten en prioritiseren van risico's en dienstverleningsbehoeften Beheren van relaties met interagerende/betrokken instanties en coördineren over verschillende

pijlers/ organisationele entiteiten heen, o.a. met het oog op coherentieverzekering Valideren van de procesoutput Opbouwen van relaties met verschillende organisatieniveaus

Conceptueel schetsen van het inhoudelijk kader en bepalen van de strategische krijtlijnen met impact op de organisatie

Inschatten en prioritiseren van risico's en dienstverleningsbehoeften Beheren van relaties met interagerende/betrokken instanties en coördineren over verschillende

pijlers/ organisationele entiteiten heen, o.a. met het oog op coherentieverzekering Valideren van de procesoutput Opbouwen van relaties met verschillende organisatieniveaus

Page 42: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 42Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.5.T.5. L.1.L.1. IR.4.IR.4. PF.6.PF.6.

Coördinator bedrijfsrisico'sCoordinateur de risques d'entreprises

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Uittekenen van risicoprofielen voor een groep van ondernemingen binnen een specifieke sector teneinde gerichte controles binnen deze groep van ondernemingen te kunnen laten uitvoerenUittekenen van risicoprofielen voor een groep van ondernemingen binnen een specifieke sector teneinde gerichte controles binnen deze groep van ondernemingen te kunnen laten uitvoeren

Bestuderen van clusters van type vergunningen en betreffende klantendossiers Inschatten, prioritiseren en opvolgen van risico's en dienstverleningsbehoeften van ondernemingen

met type vergunningen Beheren van relaties met interagerende/betrokken instanties en personen en signaleren van

ontwikkelingen bij individuele ondernemingen aan de Senior Coördinator bedrijfsrisico's Bepalen van standaard controle-aanpak en nodige acties voor type vergunningen Bewaken van de consistentie en uniformiteit van afdekking van de risico's gerelateerd aan type

vergunningen

Bestuderen van clusters van type vergunningen en betreffende klantendossiers Inschatten, prioritiseren en opvolgen van risico's en dienstverleningsbehoeften van ondernemingen

met type vergunningen Beheren van relaties met interagerende/betrokken instanties en personen en signaleren van

ontwikkelingen bij individuele ondernemingen aan de Senior Coördinator bedrijfsrisico's Bepalen van standaard controle-aanpak en nodige acties voor type vergunningen Bewaken van de consistentie en uniformiteit van afdekking van de risico's gerelateerd aan type

vergunningen

Page 43: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 43Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.6.I.6. T.5.T.5. L.2.L.2. IR.6.IR.6. PF.6.PF.6.

Senior Coördinator bedrijfsrisico'sCoordinateur de risques d'entreprises Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Uittekenen van risicoprofielen voor een beperkt aantal grote en/of risicovolle ondernemingen, en ondersteunen van de coördinator bedrijfsrisico's, teneinde gerichte controles bij de betrokken ondernemingen te kunnen laten uitvoeren

Uittekenen van risicoprofielen voor een beperkt aantal grote en/of risicovolle ondernemingen, en ondersteunen van de coördinator bedrijfsrisico's, teneinde gerichte controles bij de betrokken ondernemingen te kunnen laten uitvoeren

Bestuderen van individuele klanten(-dossiers) Inschatten, prioritiseren en opvolgen van risico's en dienstverleningsbehoeften voor specifieke

ondernemingen Beheren van relaties met interagerende/betrokken instanties en personen en coördineren over

organisatorische entiteiten heen Bepalen van individuele controle-aanpak en nodige acties voor individuele ondernemingen Bewaken van de afdekking van de risico's gerelateerd aan individuele ondernemingen

Bestuderen van individuele klanten(-dossiers) Inschatten, prioritiseren en opvolgen van risico's en dienstverleningsbehoeften voor specifieke

ondernemingen Beheren van relaties met interagerende/betrokken instanties en personen en coördineren over

organisatorische entiteiten heen Bepalen van individuele controle-aanpak en nodige acties voor individuele ondernemingen Bewaken van de afdekking van de risico's gerelateerd aan individuele ondernemingen

Page 44: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 44Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.2.T.2. L.1.L.1. IR.3.IR.3. PF.4.PF.4.

DocumentalistDocumentaliste

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren van informatie, teneinde deze informatie up-to-date ter beschikking te kunnen stellenBeheren van informatie, teneinde deze informatie up-to-date ter beschikking te kunnen stellen

Opzoeken, classificeren en analyseren van (verkregen) informatie Bepalen van relevantie, selecteren en synthetiseren van informatie Updaten van gegevensbank Beheren van nuttige informatie

Opzoeken, classificeren en analyseren van (verkregen) informatie Bepalen van relevantie, selecteren en synthetiseren van informatie Updaten van gegevensbank Beheren van nuttige informatie

Page 45: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 45Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.3.IR.3. PF.4.PF.4.

Senior DocumentalistDocumentaliste Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren en valideren van informatie en anderen ondersteunen, teneinde de informatie up-to-date ter beschikking te kunnen stellenBeheren en valideren van informatie en anderen ondersteunen, teneinde de informatie up-to-date ter beschikking te kunnen stellen

Opzoeken, classificeren en analyseren van (verkregen) informatie Bepalen van relevantie, selecteren en synthetiseren van informatie Updaten van gegevensbank en beheren van nuttige informatie Certifiëren van de juistheid van de informatie

Opzoeken, classificeren en analyseren van (verkregen) informatie Bepalen van relevantie, selecteren en synthetiseren van informatie Updaten van gegevensbank en beheren van nuttige informatie Certifiëren van de juistheid van de informatie

Page 46: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 46Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.1.L.1. IR.4.IR.4. PF.4.PF.4.

Junior DossierbeheerderGestionnaire de dossiers Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verantwoordelijkheid nemen over en behandelen van eenvoudige dossiers, teneinde een correcte en accurate afhandeling van het dossier te garanderenVerantwoordelijkheid nemen over en behandelen van eenvoudige dossiers, teneinde een correcte en accurate afhandeling van het dossier te garanderen

Zelfstandig bepalen van de aanpak van een eenvoudig dossier en nodige acties na analyse en interpretatie van gegevens

Afhandelen van het volledig dossier door opzoeken/opvragen van additionele informatie, maken van berekeningen, opmaken van documenten,…

Interageren met burgers en informatieverschaffers Verantwoordelijkheid nemen van beslissing, zo nodig na overleg met (senior) dossierbeheerders en

opmaken van verslag/eenvoudige documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Zelfstandig bepalen van de aanpak van een eenvoudig dossier en nodige acties na analyse en interpretatie van gegevens

Afhandelen van het volledig dossier door opzoeken/opvragen van additionele informatie, maken van berekeningen, opmaken van documenten,…

Interageren met burgers en informatieverschaffers Verantwoordelijkheid nemen van beslissing, zo nodig na overleg met (senior) dossierbeheerders en

opmaken van verslag/eenvoudige documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Page 47: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 47Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.4.T.4. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.5.PF.5.

DossierbeheerderGestionnaire de dossiers

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verantwoordelijkheid nemen over en behandelen van dossiers en ondersteunen van anderen, teneinde een correcte en accurate afhandeling van het dossier te garanderenVerantwoordelijkheid nemen over en behandelen van dossiers en ondersteunen van anderen, teneinde een correcte en accurate afhandeling van het dossier te garanderen

Zelfstandig bepalen van de aanpak van een dossier en nodige acties na analyse en interpretatie van gegevens

Afhandelen van volledig dossier door opzoeken/opvragen van additionele informatie, maken van berekeningen, opmaken van documenten,…

Interageren met burger en informatieverschaffers Verantwoordelijkheid nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Zelfstandig bepalen van de aanpak van een dossier en nodige acties na analyse en interpretatie van gegevens

Afhandelen van volledig dossier door opzoeken/opvragen van additionele informatie, maken van berekeningen, opmaken van documenten,…

Interageren met burger en informatieverschaffers Verantwoordelijkheid nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Page 48: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 48Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.4.T.4. L.3.L.3. IR.5.IR.5. PF.5.PF.5.

Senior DossierbeheerderGestionnaire de dossiers Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verantwoordelijkheid nemen over en behandelen van complexe dossiers en aansturen van anderen, teneinde een correcte en accurate afhandeling van het dossier te garanderenVerantwoordelijkheid nemen over en behandelen van complexe dossiers en aansturen van anderen, teneinde een correcte en accurate afhandeling van het dossier te garanderen

Zelfstandig bepalen van de aanpak van een complex dossier en nodige acties na analyse en interpretatie van gegevens

Afhandelen van volledig dossier, eventueel bijgestaan door (junior) dossierbeheerders Pro-actief interageren met burger en informatieverschaffers en een relatie opbouwen Verantwoordelijkheid nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten, doorgeven van

beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Zelfstandig bepalen van de aanpak van een complex dossier en nodige acties na analyse en interpretatie van gegevens

Afhandelen van volledig dossier, eventueel bijgestaan door (junior) dossierbeheerders Pro-actief interageren met burger en informatieverschaffers en een relatie opbouwen Verantwoordelijkheid nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten, doorgeven van

beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Page 49: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 49Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.5.T.5. L.1.L.1. IR.7.IR.7. PF.6.PF.6.

Economisch coördinatorCoordinateur Economique

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verzekeren van de link tussen de FOD Financiën, de nationale en internationale economische wereld en andere Belgische overheden, teneinde de werking van de FOD Financiën voortdurend te actualiseren en de buitenlandse investeringen in België te bevorderen

Verzekeren van de link tussen de FOD Financiën, de nationale en internationale economische wereld en andere Belgische overheden, teneinde de werking van de FOD Financiën voortdurend te actualiseren en de buitenlandse investeringen in België te bevorderen

Diepgaande kennis ontwikkelen van het economisch weefsel en haar behoeften Een duurzame relatie ontwikkelen tussen de verschillende partijen in het economisch weefsel en de

FOD Financiën Zich door de verschillende economische partijen laten informeren en hen op de hoogte stellen De FOD Financiën adviseren zodat haar evolutie in lijn ligt met de economische evoluties Nationale en buitenlandse investeringen promoten

Diepgaande kennis ontwikkelen van het economisch weefsel en haar behoeften Een duurzame relatie ontwikkelen tussen de verschillende partijen in het economisch weefsel en de

FOD Financiën Zich door de verschillende economische partijen laten informeren en hen op de hoogte stellen De FOD Financiën adviseren zodat haar evolutie in lijn ligt met de economische evoluties Nationale en buitenlandse investeringen promoten

Page 50: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 50Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.4.T.4. L.1.L.1. IR.6.IR.6. PF.7.PF.7.

Extern CorrespondentCorrespondant Externe

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Vertegenwoordigen van de (entiteit van de) FOD Financiën ten aanzien van andere entiteiten of instanties binnen en buiten de federale overheid, teneinde een standpunt uiteen te zetten en te verdedigen

Vertegenwoordigen van de (entiteit van de) FOD Financiën ten aanzien van andere entiteiten of instanties binnen en buiten de federale overheid, teneinde een standpunt uiteen te zetten en te verdedigen

Analyseren van dossier en innemen van standpunt Opstellen van rapporten en/of protocol, aangeven van prioriteiten Uiteenzetten, verdedigen en onderhandelen van standpunt Fungeren als direct aanspreekpunt voor allerhande vragen Opbouwen van relaties intern en extern de FOD Financiën

Analyseren van dossier en innemen van standpunt Opstellen van rapporten en/of protocol, aangeven van prioriteiten Uiteenzetten, verdedigen en onderhandelen van standpunt Fungeren als direct aanspreekpunt voor allerhande vragen Opbouwen van relaties intern en extern de FOD Financiën

Page 51: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 51Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.3.T.3. L.1.L.1. IR.3.IR.3. PF.5.PF.5.

GegevensanalistAnalyste de données

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Analyseren van grote hoeveelheden geïnformatiseerde gegevens teneinde tendenzen te identificeren en conclusies te trekkenAnalyseren van grote hoeveelheden geïnformatiseerde gegevens teneinde tendenzen te identificeren en conclusies te trekken

Identificeren van een geschikte aanpak/methodologie voor het uitvoeren van de analyse Analyseren van grote hoeveelheden geïnformatiseerde gegevens Identificeren van grote lijnen, doelgroepen en trends op basis van de analyse

Identificeren van een geschikte aanpak/methodologie voor het uitvoeren van de analyse Analyseren van grote hoeveelheden geïnformatiseerde gegevens Identificeren van grote lijnen, doelgroepen en trends op basis van de analyse

Page 52: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 52Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.2.I.2. T.2.T.2. L.1.L.1. IR.2.IR.2. PF.3.PF.3.

Junior GegevensbeheerderGestionnaire de données Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren van de basisgegevens van een dossier aan de hand van vastgelegde procedures en contacten met de burger, teneinde het dossierbeheer binnen FOD Financiën maximaal te ondersteunen

Beheren van de basisgegevens van een dossier aan de hand van vastgelegde procedures en contacten met de burger, teneinde het dossierbeheer binnen FOD Financiën maximaal te ondersteunen

Invoeren van eenvoudige gegevens / eenvoudig dossier aanmaken Nazicht van gegevens en (her)oriëntatie van dossier door keuze uit een aantal vaste procedures;

opvolgen van geautomatiseerde taken Eenvoudige opzoekingen en/of berekeningen uitvoeren en opstellen van eenvoudige documenten of

attesten Melden van ontvangst of beslissing aan burger, opvragen van ontbrekende gegevens Informatie uitwisselen met medewerkers

Invoeren van eenvoudige gegevens / eenvoudig dossier aanmaken Nazicht van gegevens en (her)oriëntatie van dossier door keuze uit een aantal vaste procedures;

opvolgen van geautomatiseerde taken Eenvoudige opzoekingen en/of berekeningen uitvoeren en opstellen van eenvoudige documenten of

attesten Melden van ontvangst of beslissing aan burger, opvragen van ontbrekende gegevens Informatie uitwisselen met medewerkers

Page 53: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 53Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.2.T.2. L.1.L.1. IR.4.IR.4. PF.3.PF.3.

GegevensbeheerderGestionnaire de données

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren van de basisgegevens van een dossier aan de hand van vastgelegde procedures, eerste analyses en eventuele contacten met de burger, teneinde het dossierbeheer binnen FOD Financiën maximaal te ondersteunen

Beheren van de basisgegevens van een dossier aan de hand van vastgelegde procedures, eerste analyses en eventuele contacten met de burger, teneinde het dossierbeheer binnen FOD Financiën maximaal te ondersteunen

Invoeren van meer complexe gegevens / meer complex dossier aanmaken Eerste analyse van gegevens en (her)oriëntatie van dossier Opzoekingen en/of berekeningen uitvoeren en opstellen van documenten of attesten Melden van ontvangst of beslissing aan burger, opvragen van ontbrekende gegevens Informatie uitwisselen met aangewezen personen

Invoeren van meer complexe gegevens / meer complex dossier aanmaken Eerste analyse van gegevens en (her)oriëntatie van dossier Opzoekingen en/of berekeningen uitvoeren en opstellen van documenten of attesten Melden van ontvangst of beslissing aan burger, opvragen van ontbrekende gegevens Informatie uitwisselen met aangewezen personen

Page 54: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 54Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.4.PF.4.

Senior GegevensbeheerderGestionnaire de données Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren van de basisgegevens van een dossier aan de hand van vastgelegde procedures, analyses en contacten met de burger, en ondersteunen van minder ervaren gegevensbeheerders, teneinde het dossierbeheer binnen FOD Financiën maximaal te ondersteunen

Beheren van de basisgegevens van een dossier aan de hand van vastgelegde procedures, analyses en contacten met de burger, en ondersteunen van minder ervaren gegevensbeheerders, teneinde het dossierbeheer binnen FOD Financiën maximaal te ondersteunen

Invoeren van complexe gegevens / complex dossier aanmaken Grondig analyse van gegevens en (her)oriëntatie van dossier Opzoekingen en/of berekeningen uitvoeren en opstellen van documenten of attesten Melden van ontvangst of beslissing aan burger, opvragen van ontbrekende gegevens Burger te woord staan in direct contact of via telefoon – Informatie-uitwisseling met aangewezen

personen

Invoeren van complexe gegevens / complex dossier aanmaken Grondig analyse van gegevens en (her)oriëntatie van dossier Opzoekingen en/of berekeningen uitvoeren en opstellen van documenten of attesten Melden van ontvangst of beslissing aan burger, opvragen van ontbrekende gegevens Burger te woord staan in direct contact of via telefoon – Informatie-uitwisseling met aangewezen

personen

Page 55: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 55Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.3.T.3. L.1.L.1. IR.2.IR.2. PF.4.PF.4.

Gegevensbeheerder BelastingsplichtigeGestionnaire de données Contribuable

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Centraliseren van al dan niet fiscale geïnformatiseerde gegevens, teneinde over alle relevante informatie te beschikken voor verdere analyseCentraliseren van al dan niet fiscale geïnformatiseerde gegevens, teneinde over alle relevante informatie te beschikken voor verdere analyse

Identificeren en verzamelen van relevante gegevens in functie van de gekozenanalysemethodologie

Onderhouden van relaties en voeren van besprekingen met het oog op hetverkrijgen van externe gegevens

Omschrijving inhoud en scope van RFP's voor externe verwerving vangegevens

Opzetten database voor dataclassificatie en datavoorbereiding

Identificeren en verzamelen van relevante gegevens in functie van de gekozenanalysemethodologie

Onderhouden van relaties en voeren van besprekingen met het oog op hetverkrijgen van externe gegevens

Omschrijving inhoud en scope van RFP's voor externe verwerving vangegevens

Opzetten database voor dataclassificatie en datavoorbereiding

Page 56: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 56Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.2.I.2. T.2.T.2. L.1.L.1. IR.4.IR.4. PF.3.PF.3.

Junior Informatie-ambtenaarFonctionnaire d'information Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beantwoorden van vragen die binnenkomen via (electronische) post op basis van vooropgestelde antwoordscripts en procedures en doorspelen naar de tweede lijn indien geen gepast antwoord kan worden geformuleerd, teneinde de klantentevredenheid te optimaliseren

Beantwoorden van vragen die binnenkomen via (electronische) post op basis van vooropgestelde antwoordscripts en procedures en doorspelen naar de tweede lijn indien geen gepast antwoord kan worden geformuleerd, teneinde de klantentevredenheid te optimaliseren

Verwerken van binnenkomende brieven/e-mails met vragen van burgers Verstrekken van basisinformatie, procedures en timing op basis van een antwoordscript, meedelen

van de status van een dossier Opvragen van de noodzakelijke gegevens van de burger om de vraag te kunnen behandelen Doorspelen van de vraag aan de aangewezen persoon via het meest geëigende kanaal

Verwerken van binnenkomende brieven/e-mails met vragen van burgers Verstrekken van basisinformatie, procedures en timing op basis van een antwoordscript, meedelen

van de status van een dossier Opvragen van de noodzakelijke gegevens van de burger om de vraag te kunnen behandelen Doorspelen van de vraag aan de aangewezen persoon via het meest geëigende kanaal

Page 57: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 57Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.2.I.2. T.3.T.3. L.1.L.1. IR.4.IR.4. PF.5.PF.5.

Informatie-ambtenaarFonctionnaire d'information

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beantwoorden van vragen per telefoon of via rechtstreeks contact, op basis van vooropgestelde antwoordscripts en procedures, en doorverwijzen naar de tweede lijn indien geen gepast antwoord kan geformuleerd worden, teneinde de klantentevredenheid te optimaliseren

Beantwoorden van vragen per telefoon of via rechtstreeks contact, op basis van vooropgestelde antwoordscripts en procedures, en doorverwijzen naar de tweede lijn indien geen gepast antwoord kan geformuleerd worden, teneinde de klantentevredenheid te optimaliseren

Verzorgen van het eerste telefonisch of direct contact met de burger Verstrekken van basisinformatie, procedures en timing op basis van eigenkennis of een

antwoordscript, meedelen van de status van een dossier, rekeningstand Pro-actief opvragen van de noodzakelijke gegevens van de burger om de vraag/gerelateerde vragen

te kunnen behandelen, openen van dossier en updaten van gegevens Doorspelen van de vraag aan de aangewezen persoon via het meest geëigende kanaal

Verzorgen van het eerste telefonisch of direct contact met de burger Verstrekken van basisinformatie, procedures en timing op basis van eigenkennis of een

antwoordscript, meedelen van de status van een dossier, rekeningstand Pro-actief opvragen van de noodzakelijke gegevens van de burger om de vraag/gerelateerde vragen

te kunnen behandelen, openen van dossier en updaten van gegevens Doorspelen van de vraag aan de aangewezen persoon via het meest geëigende kanaal

Page 58: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 58Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.5.PF.5.

Senior Informatie-ambtenaarFonctionnaire d'information Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beantwoorden van vragen en leveren van bijstand aan burgers en ondernemingen, eventueel in samenspraak met de backoffice en anderen ondersteunen, teneinde de klantentevredenheid te optimaliseren

Beantwoorden van vragen en leveren van bijstand aan burgers en ondernemingen, eventueel in samenspraak met de backoffice en anderen ondersteunen, teneinde de klantentevredenheid te optimaliseren

Verstrekken van antwoord op geformuleerde vraag, gebaseerd op eigen ervaring of eventueel door het opzoeken van informatie of zich verder te informeren

Doorspelen van de vraag aan de aangewezen persoon via het meest geëigende kanaal, indien de vraag niet kan worden beantwoord

De burger pro-actief contacteren en bijstaan

Verstrekken van antwoord op geformuleerde vraag, gebaseerd op eigen ervaring of eventueel door het opzoeken van informatie of zich verder te informeren

Doorspelen van de vraag aan de aangewezen persoon via het meest geëigende kanaal, indien de vraag niet kan worden beantwoord

De burger pro-actief contacteren en bijstaan

Page 59: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 59Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.3.T.3. L.1.L.1. IR.3.IR.3. PF.4.PF.4.

InlichtingenanalistAnalyste d'Informations

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Filteren van binnenkomende informatie door bevoegdheids- en relevantieanalyse en de informatie naar de juiste personen doorspelen teneinde de efficiënte werking van de entiteit in lijn met het beleid te garanderen

Filteren van binnenkomende informatie door bevoegdheids- en relevantieanalyse en de informatie naar de juiste personen doorspelen teneinde de efficiënte werking van de entiteit in lijn met het beleid te garanderen

Bijeenbrengen en analyseren van binnenkomende informatie Nagaan van verbanden met andere zaken/dossiers Analyseren van bevoegdheid en aangeven van benodigde acties / benodigd gevolg dat aan de

informatie moet worden gegeven

Bijeenbrengen en analyseren van binnenkomende informatie Nagaan van verbanden met andere zaken/dossiers Analyseren van bevoegdheid en aangeven van benodigde acties / benodigd gevolg dat aan de

informatie moet worden gegeven

Page 60: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 60Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.4.PF.4.

Junior InspecteurInspecteur Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Gericht controleren van eenvoudige dossiers en anderen ondersteunen, teneinde het naleven en correct toepassen van de wetgeving, reglementen en procedures door de belastingsplichtige te garanderen

Gericht controleren van eenvoudige dossiers en anderen ondersteunen, teneinde het naleven en correct toepassen van de wetgeving, reglementen en procedures door de belastingsplichtige te garanderen

Bepalen van de aanpak van controle en nodige acties voor eenvoudige opdrachten Doorvoeren van controle-activiteiten Interageren met burgers en informatieverschaffers Nemen van beslissing, eventueel in samenspraak met (senior) inspecteurs en opmaken van verslag /

documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Bepalen van de aanpak van controle en nodige acties voor eenvoudige opdrachten Doorvoeren van controle-activiteiten Interageren met burgers en informatieverschaffers Nemen van beslissing, eventueel in samenspraak met (senior) inspecteurs en opmaken van verslag /

documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Page 61: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 61Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.4.T.4. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.5.PF.5.

InspecteurInspecteur

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Gericht controleren van dossiers en anderen ondersteunen, teneinde het naleven en correct toepassen van de wetgeving, reglementen en procedures door de belastingsplichtige te garanderen

Gericht controleren van dossiers en anderen ondersteunen, teneinde het naleven en correct toepassen van de wetgeving, reglementen en procedures door de belastingsplichtige te garanderen

Bepalen van aanpak van controle en nodige acties voor minder eenvoudige opdrachten Doorvoeren van controle-activiteiten Interageren met burgers en informatieverschaffers Nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Bepalen van aanpak van controle en nodige acties voor minder eenvoudige opdrachten Doorvoeren van controle-activiteiten Interageren met burgers en informatieverschaffers Nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Page 62: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 62Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.5.T.5. L.3.L.3. IR.6.IR.6. PF.6.PF.6.

Senior InspecteurInspecteur Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Gericht controleren van complexe dossiers en anderen ondersteunen, teneinde het naleven en correct toepassen van de wetgeving, reglementen en procedures door de belastingsplichtige te garanderen

Gericht controleren van complexe dossiers en anderen ondersteunen, teneinde het naleven en correct toepassen van de wetgeving, reglementen en procedures door de belastingsplichtige te garanderen

Bepalen van aanpak van controle en nodige acties voor complexe opdrachten Doorvoeren van controle-activiteiten Interageren met burgers en informatieverschaffers Nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten, doorgeven van beslissingen aan

gelinkte activiteiten, processen en services Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Bepalen van aanpak van controle en nodige acties voor complexe opdrachten Doorvoeren van controle-activiteiten Interageren met burgers en informatieverschaffers Nemen van beslissing en opmaken van verslag / documenten, doorgeven van beslissingen aan

gelinkte activiteiten, processen en services Doorgeven van beslissingen aan gelinkte activiteiten, processen en services

Page 63: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 63Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.5.T.5. L.1.L.1. IR.5.IR.5. PF.7.PF.7.

Intern CorrespondentCorrespondant Interne

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verzekeren van gerichte informatieuitwisseling tussen risicobeheer en de entiteit teneinde beiden in staat te stellen de juiste prioriteiten en accenten te leggen en doeltreffende acties te ondernemen

Verzekeren van gerichte informatieuitwisseling tussen risicobeheer en de entiteit teneinde beiden in staat te stellen de juiste prioriteiten en accenten te leggen en doeltreffende acties te ondernemen

Ontvangen van de aanvragen voor opsporingen vanuit van opdrachtgevende entiteiten/Risicobeheer Vertalen van de aanvraag in interne richtlijnen voor de teams die zullen zorgen voor de uitvoering

ervan Analyseren en interpreteren van de resultaten Overleg plegen over de resultaten met de opdrachtgever om te zien of ze beantwoorden aan zijn

verwachtingen

Ontvangen van de aanvragen voor opsporingen vanuit van opdrachtgevende entiteiten/Risicobeheer Vertalen van de aanvraag in interne richtlijnen voor de teams die zullen zorgen voor de uitvoering

ervan Analyseren en interpreteren van de resultaten Overleg plegen over de resultaten met de opdrachtgever om te zien of ze beantwoorden aan zijn

verwachtingen

Page 64: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 64Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.4.T.4. L.2.L.2. IR.4.IR.4. PF.4.PF.4.

Junior JurisconsultJuris Consult Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Ontwerpen van wettelijke en reglementaire teksten, commentaren en richtlijnen, en ondersteunen van anderen, teneinde de uitvoering van het beleid te garanderenOntwerpen van wettelijke en reglementaire teksten, commentaren en richtlijnen, en ondersteunen van anderen, teneinde de uitvoering van het beleid te garanderen

Ontwerpen van wetteksten, commentaren en werkmethodes vertrekkende van krachtlijnennota/analyseverslag

Opstellen van te communiceren informatie en communicatieplan Uitwerken van een voorstel voor een opdracht door studie en analyse, adviesinwinning bij experten

en kennisgroepen, ... Implementeren en bijsturen van voorstel

Ontwerpen van wetteksten, commentaren en werkmethodes vertrekkende van krachtlijnennota/analyseverslag

Opstellen van te communiceren informatie en communicatieplan Uitwerken van een voorstel voor een opdracht door studie en analyse, adviesinwinning bij experten

en kennisgroepen, ... Implementeren en bijsturen van voorstel

Page 65: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 65Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.6.I.6. T.4.T.4. L.3.L.3. IR.5.IR.5. PF.6.PF.6.

JurisconsultJuris Consult

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Ontwerpen van complexe wettelijke en reglementaire teksten, commentaren en richtlijnen, en aansturen van anderen, teneinde de uitvoering van het beleid te garanderenOntwerpen van complexe wettelijke en reglementaire teksten, commentaren en richtlijnen, en aansturen van anderen, teneinde de uitvoering van het beleid te garanderen

Ontwerpen van complexe wetteksten, commentaren en werkmethodes vertrekkende van krachtlijnennota/analyseverslag

Opstellen van te communiceren informatie en communicatieplan Uitwerken van een voorstel voor een opdracht door studie en analyse, adviesinwinning bij experten

en kennisgroepen, ... Implementeren en bijsturen van voorstel Uiteenzetten, verdedigen en onderhandelen van standpunt

Ontwerpen van complexe wetteksten, commentaren en werkmethodes vertrekkende van krachtlijnennota/analyseverslag

Opstellen van te communiceren informatie en communicatieplan Uitwerken van een voorstel voor een opdracht door studie en analyse, adviesinwinning bij experten

en kennisgroepen, ... Implementeren en bijsturen van voorstel Uiteenzetten, verdedigen en onderhandelen van standpunt

Page 66: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 66Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.6.I.6. T.4.T.4. L.3.L.3. IR.6.IR.6. PF.6.PF.6.

Senior JurisconsultJuris Consult Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Ontwerpen van complexe wettelijke en reglementaire teksten, commentaren en richtlijnen, onderhandelen op regionaal en internationaal niveau en aansturen van anderen, teneinde de uitvoering van het interregionaal, nationaal en supranationaal beleid te garanderen

Ontwerpen van complexe wettelijke en reglementaire teksten, commentaren en richtlijnen, onderhandelen op regionaal en internationaal niveau en aansturen van anderen, teneinde de uitvoering van het interregionaal, nationaal en supranationaal beleid te garanderen

Ontwerpen van complexe wetteksten, commentaren en werkmethodes vertrekkende van krachtlijnennota/analyseverslag

Opstellen van te communiceren informatie en communicatieplan Uitwerken van een voorstel voor een opdracht door studie en analyse, adviesinwinning bij experten

en kennisgroepen, ... Implementeren en bijsturen van voorstel Uiteenzetten, verdedigen en onderhandelen van standpunt, zowel op interregionaal als op

supranationaal niveau

Ontwerpen van complexe wetteksten, commentaren en werkmethodes vertrekkende van krachtlijnennota/analyseverslag

Opstellen van te communiceren informatie en communicatieplan Uitwerken van een voorstel voor een opdracht door studie en analyse, adviesinwinning bij experten

en kennisgroepen, ... Implementeren en bijsturen van voorstel Uiteenzetten, verdedigen en onderhandelen van standpunt, zowel op interregionaal als op

supranationaal niveau

Page 67: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 67Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.2.I.2. T.1.T.1. L.1.L.1. IR.2.IR.2. PF.5.PF.5.

Junior OnderzoekerEnquêteur Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verzamelen, opsporen en verifiëren van informatie, en hieromtrent communiceren teneinde over alle nodige gegevens voor de behandeling van een dossier te beschikkenVerzamelen, opsporen en verifiëren van informatie, en hieromtrent communiceren teneinde over alle nodige gegevens voor de behandeling van een dossier te beschikken

Digitale en materiële gegevens op vraag opzoeken en verifiëren Wettelijke inbreuken nagaan Informatie uitwisselen met aangewezen personen Opmaken van verslag

Digitale en materiële gegevens op vraag opzoeken en verifiëren Wettelijke inbreuken nagaan Informatie uitwisselen met aangewezen personen Opmaken van verslag

Page 68: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 68Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.3.IR.3. PF.5.PF.5.

OnderzoekerEnquêteur

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verzamelen en opsporen van informatie, de resultaten analyseren, hieromtrent communiceren, en minder ervaren onderzoekers ondersteunen, teneinde over alle nodige gegevens voor de behandeling van een dossier te beschikken

Verzamelen en opsporen van informatie, de resultaten analyseren, hieromtrent communiceren, en minder ervaren onderzoekers ondersteunen, teneinde over alle nodige gegevens voor de behandeling van een dossier te beschikken

Digitale en materiële gegevens op vraag opzoeken en verifiëren Afnemen van standaard interview/verhoren Analyseren gegevens en opstellen verslag Wettelijke inbreuken nagaan Informatie uitwisselen met aangewezen personen

Digitale en materiële gegevens op vraag opzoeken en verifiëren Afnemen van standaard interview/verhoren Analyseren gegevens en opstellen verslag Wettelijke inbreuken nagaan Informatie uitwisselen met aangewezen personen

Page 69: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 69Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.3.L.3. IR.3.IR.3. PF.5.PF.5.

Senior OnderzoekerEnquêteur Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Verzamelen en opsporen van informatie, de resultaten analyseren, hieromtrent communiceren, en minder ervaren onderzoekers aansturen, teneinde over alle nodige gegevens voor de behandeling van een dossier te beschikken

Verzamelen en opsporen van informatie, de resultaten analyseren, hieromtrent communiceren, en minder ervaren onderzoekers aansturen, teneinde over alle nodige gegevens voor de behandeling van een dossier te beschikken

Specifieke digitale en materiële gegevens opzoeken en verifiëren Afnemen van interview/verhoren Analyseren gegevens en opstellen verslag Wettelijke inbreuken nagaan Informatie uitwisselen met aangewezen personen en adviseren van inspecteurs

Specifieke digitale en materiële gegevens opzoeken en verifiëren Afnemen van interview/verhoren Analyseren gegevens en opstellen verslag Wettelijke inbreuken nagaan Informatie uitwisselen met aangewezen personen en adviseren van inspecteurs

Page 70: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 70Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.5.T.5. L.3.L.3. IR.4.IR.4. PF.5.PF.5.

Junior ProjectbeheerderGestionnaire de projet Junior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren van een project/opdracht en anderen aansturen, teneinde de doelstellingen kwaliteitsvol te realiserenBeheren van een project/opdracht en anderen aansturen, teneinde de doelstellingen kwaliteitsvol te realiseren

Bepalen van de aanpak en plannen van een unidisciplinair project Inschakelen en begeleiden van medewerkers voor bepaalde opdrachten Interageren met andere projectbeheerders en betrokken instanties

Bepalen van de aanpak en plannen van een unidisciplinair project Inschakelen en begeleiden van medewerkers voor bepaalde opdrachten Interageren met andere projectbeheerders en betrokken instanties

Page 71: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 71Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.6.T.6. L.5.L.5. IR.5.IR.5. PF.5.PF.5.

ProjectbeheerderGestionnaire de projet

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren van een complex project/opdracht en anderen coachen, teneinde de doelstellingen kwaliteitsvol te realiserenBeheren van een complex project/opdracht en anderen coachen, teneinde de doelstellingen kwaliteitsvol te realiseren

Bepalen van de aanpak en beheren van een multidisciplinair project/opdracht inzake timing, middelen en resultaten

Vernieuwende en creatieve ideeën aanreiken door integratie van informatie uit verschillende domeinen

Begeleiden en coachen van een team van medewerkers binnen het project Interageren met andere projectbeheerders en betrokken instanties

Bepalen van de aanpak en beheren van een multidisciplinair project/opdracht inzake timing, middelen en resultaten

Vernieuwende en creatieve ideeën aanreiken door integratie van informatie uit verschillende domeinen

Begeleiden en coachen van een team van medewerkers binnen het project Interageren met andere projectbeheerders en betrokken instanties

Page 72: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 72Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.6.I.6. T.6.T.6. L.6.L.6. IR.6.IR.6. PF.7.PF.7.

Senior ProjectbeheerderGestionnaire de projet Senior

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Beheren van een multidisciplinair project/opdracht en teambuilding bevorderen, teneinde de doelstellingen kwaliteitsvol te realiserenBeheren van een multidisciplinair project/opdracht en teambuilding bevorderen, teneinde de doelstellingen kwaliteitsvol te realiseren

Prioritiseren, plannen, toewijzen en coördineren van verschillende multidisciplinaire projecten/opdrachten over verschillende controleurs /analisten /Jurisconsults /projectbeheerders

Creatieve ideeën en nieuwe concepten aanreiken door integratie van informatie uit verschillende domeinen

Beheren van projecten/opdrachten inzake timing, middelen en resultaten Opvolgen van projecten/opdrachten, verstrekken van inhoudelijk advies en nemen van belangrijke

beslissingen Interageren met andere projectbeheerders en betrokken instanties

Prioritiseren, plannen, toewijzen en coördineren van verschillende multidisciplinaire projecten/opdrachten over verschillende controleurs /analisten /Jurisconsults /projectbeheerders

Creatieve ideeën en nieuwe concepten aanreiken door integratie van informatie uit verschillende domeinen

Beheren van projecten/opdrachten inzake timing, middelen en resultaten Opvolgen van projecten/opdrachten, verstrekken van inhoudelijk advies en nemen van belangrijke

beslissingen Interageren met andere projectbeheerders en betrokken instanties

Page 73: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 73Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.4.T.4. L.1.L.1. IR.7.IR.7. PF.6.PF.6.

SectorcoördinatorCoordinateur de Secteurs

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Uitbouwen van een relatie met een (groep van) onderneming(en) in een specifieke sector en hen informeren inzake fiscale rechten en plichten teneinde de risico's voor zowel de onderneming als de FOD Financiën te minimaliseren en de juridische zekerheid te verhogen

Uitbouwen van een relatie met een (groep van) onderneming(en) in een specifieke sector en hen informeren inzake fiscale rechten en plichten teneinde de risico's voor zowel de onderneming als de FOD Financiën te minimaliseren en de juridische zekerheid te verhogen

Fungeren als uniek contactpunt voor een groep ondernemingen, en met hen een lange termijnrelatie opbouwen om de contacten met de FOD Financiën te optimaliseren

Opbouwen van een grondige kennis over de onderneming, de werking ervan en de sector waarin deze zich bevindt, om de diensverleningsbehoeften te kunnen evalueren, prioritiseren en opvolgen en de fiscale ontwikkeling te kunnen opvolgen

De rechtzekerheid van de onderneming verhogen, enerzijds door het sluiten en opvolgen van voorakkoorden, en anderzijds door het het op de hoogte brengen van fiscale rechten/verplichtingen

Delen van sectorkennis met de verantwoordelijken voor het bepalen van risicoprofielen Deelnemen aan het proces Integratie in de economische keten

Fungeren als uniek contactpunt voor een groep ondernemingen, en met hen een lange termijnrelatie opbouwen om de contacten met de FOD Financiën te optimaliseren

Opbouwen van een grondige kennis over de onderneming, de werking ervan en de sector waarin deze zich bevindt, om de diensverleningsbehoeften te kunnen evalueren, prioritiseren en opvolgen en de fiscale ontwikkeling te kunnen opvolgen

De rechtzekerheid van de onderneming verhogen, enerzijds door het sluiten en opvolgen van voorakkoorden, en anderzijds door het het op de hoogte brengen van fiscale rechten/verplichtingen

Delen van sectorkennis met de verantwoordelijken voor het bepalen van risicoprofielen Deelnemen aan het proces Integratie in de economische keten

Page 74: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 74Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.4.T.4. L.1.L.1. IR.5.IR.5. PF.6.PF.6.

SpecialistSpécialiste

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Al dan niet proactief verstrekken van advies en fungeren als referentiepunt binnen het expertisedomein, teneinde bij te dragen tot een efficiënte en geoptimaliseerde werking van de FOD Financiën

Al dan niet proactief verstrekken van advies en fungeren als referentiepunt binnen het expertisedomein, teneinde bij te dragen tot een efficiënte en geoptimaliseerde werking van de FOD Financiën

Geven van deskundig advies op vraag (ad hoc) Bijsturen van voorstel opgemaakt door dossierbeheerder/controleur/analist Opmaken van conclusies en innemen van standpunt na raadpleging specifiek dossier en informanten

Geven van deskundig advies op vraag (ad hoc) Bijsturen van voorstel opgemaakt door dossierbeheerder/controleur/analist Opmaken van conclusies en innemen van standpunt na raadpleging specifiek dossier en informanten

Page 75: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 75Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.4.T.4. L.1.L.1. IR.5.IR.5. PF.4.PF.4.

StarterscoördinatorCoordinateur Nouvelles Entreprises

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Pro-actief informeren van nieuwe ondernemingen en ondernemingen waar nieuwe economische activiteiten worden opgezet, inzake fiscale rechten en verplichtingen, teneinde de gepaste vergunningen af te leveren

Pro-actief informeren van nieuwe ondernemingen en ondernemingen waar nieuwe economische activiteiten worden opgezet, inzake fiscale rechten en verplichtingen, teneinde de gepaste vergunningen af te leveren

Opbouwen en onderhouden van een relatie met potentiële / individuele vergunningsklanten De klant/onderneming op de hoogte brengen van fiscale rechten en verplichtingen Identificeren van de belangen en behoeften van de onderneming, naast de zekerheden die de

onderneming kan bieden inzake het naleven van zijn verplichtingen ten aanzien van de overheid Bewaken van het gebruik en toepassing van de vergunningen door individuele ondernemingen Innoveren van vergunningen en samenwerkingsverbanden tussen vergunningsklant en overheid

Opbouwen en onderhouden van een relatie met potentiële / individuele vergunningsklanten De klant/onderneming op de hoogte brengen van fiscale rechten en verplichtingen Identificeren van de belangen en behoeften van de onderneming, naast de zekerheden die de

onderneming kan bieden inzake het naleven van zijn verplichtingen ten aanzien van de overheid Bewaken van het gebruik en toepassing van de vergunningen door individuele ondernemingen Innoveren van vergunningen en samenwerkingsverbanden tussen vergunningsklant en overheid

Page 76: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 76Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.1.I.1. T.1.T.1. L.1.L.1. IR.2.IR.2. PF.2.PF.2.

Technisch medewerkerCollaborateur Technique

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Uitvoeren van een specifiek technische taak, teneinde de processen maximaal te ondersteunenUitvoeren van een specifiek technische taak, teneinde de processen maximaal te ondersteunen

Uitvoeren van een specifiek technisch opdracht Uitvoeren van een specifiek technisch opdracht

Page 77: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 77Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.3.T.3. L.2.L.2. IR.3.IR.3. PF.4.PF.4.

Technisch deskundige Spécialiste Technique

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Uitvoeren van een specifiek technische taak, en anderen ondersteunen, teneinde de processen maximaal te ondersteunenUitvoeren van een specifiek technische taak, en anderen ondersteunen, teneinde de processen maximaal te ondersteunen

Analyseren van de opdracht Toepassen van specifieke technieken die beantwoorden aan de opdracht

Analyseren van de opdracht Toepassen van specifieke technieken die beantwoorden aan de opdracht

Page 78: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 78Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.5.T.5. L.3.L.3. IR.6.IR.6. PF.7.PF.7.

ToezichtambtenaarFonctionnaire de la surveillance

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Controleren, opvolgen en rapporteren van de uitgevoerde of uit te voeren invorderingswerkzaamheden en anderen aansturen, teneinde deze werkzaamheden optimaal te laten verlopen, te remediëren waar nodig, en schade voor de Schatkist te voorkomen

Controleren, opvolgen en rapporteren van de uitgevoerde of uit te voeren invorderingswerkzaamheden en anderen aansturen, teneinde deze werkzaamheden optimaal te laten verlopen, te remediëren waar nodig, en schade voor de Schatkist te voorkomen

Controle uitoefenen op het beheer van de rekenplichtigen volgens de vastgestelde modaliteiten Controleren van de overeenstemming tussen de beheersrekening en de boekhoudgegevens, met

inbegrip van de vastgestelde rechten, alsook de kastoestand van de rekenplichtige Nazien van het beheer van de rekenplichtige bij tijdelijke of definitieve stopzetting en bij vaststelling

van een tekort Verlenen van certificaten Aanduiden van vervangende rekenplichtigen

Controle uitoefenen op het beheer van de rekenplichtigen volgens de vastgestelde modaliteiten Controleren van de overeenstemming tussen de beheersrekening en de boekhoudgegevens, met

inbegrip van de vastgestelde rechten, alsook de kastoestand van de rekenplichtige Nazien van het beheer van de rekenplichtige bij tijdelijke of definitieve stopzetting en bij vaststelling

van een tekort Verlenen van certificaten Aanduiden van vervangende rekenplichtigen

Page 79: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 79Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.3.I.3. T.2.T.2. L.1.L.1. IR.4.IR.4. PF.4.PF.4.

VertalerTraducteur

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Vertalen van (niet-)fiscaal-technische teksten in een andere taal, teneinde over de oorspronkelijke tekst met al zijn nuances in de andere taal te kunnen beschikkenVertalen van (niet-)fiscaal-technische teksten in een andere taal, teneinde over de oorspronkelijke tekst met al zijn nuances in de andere taal te kunnen beschikken

Vertalen van technisch specifieke teksten, wetgevingen, reglementen, mededelingen,… Vertalen van technisch specifieke teksten, wetgevingen, reglementen, mededelingen,…

Page 80: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 80Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.4.I.4. T.5.T.5. L.5/6*L.5/6* IR.6.IR.6. PF.7.PF.7.

TeamchefChef d’équipe

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Bepalen van de doelstellingen van het team in lijn met het beleid, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en het team operationeel leiden in functie hiervan, teneinde de doelstellingen van het team op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen van het team in lijn met het beleid, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en het team operationeel leiden in functie hiervan, teneinde de doelstellingen van het team op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten van het team en verantwoordelijkheid hiervoor opnemen Bijsturen van de prioriteiten indien dit in praktijk nodig blijkt Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief

opvolgen van het werk van het team (operationeel) Aansturen, opvolgen en evalueren van de medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, noodzakelijk voor de vlotte werking van het team

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten van het team en verantwoordelijkheid hiervoor opnemen Bijsturen van de prioriteiten indien dit in praktijk nodig blijkt Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief

opvolgen van het werk van het team (operationeel) Aansturen, opvolgen en evalueren van de medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, noodzakelijk voor de vlotte werking van het team

* Het niveau van ‘leidinggeven’ is afhankelijk van de Span of Control van het team. De span of control geeft het aantal operationele medewerkers aan dat door een teamchef kan worden aangestuurd. Ze wordt bepaald door de specificiteiten van het team (diversiteit en complexiteit van de activiteiten, geografische verspreiding, nood aan coördinatie en afstemming, planning en sturing en coaching van de medewerkers)

Page 81: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 81Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.6.T.6. IR.7.IR.7. PF.7.PF.7.

AfdelingshoofdChef de division

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Bepalen van de doelstellingen van de afdeling in lijn met het beleid, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en de afdeling operationeel leiden in functie hiervan teneinde de doelstellingen van de afdeling op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen van de afdeling in lijn met het beleid, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en de afdeling operationeel leiden in functie hiervan teneinde de doelstellingen van de afdeling op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten binnen de afdeling en de verantwoordelijkheid hiervoor opnemen

Bijsturen van deze doelstellingen en prioriteiten op basis van vernieuwende, originele ideeën Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief

opvolgen van het werk van de afdeling Aansturen, opvolgen en evalueren van teamchefs en eventueel medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor de vlotte werking van en voortdurende

vernieuwing binnen de afdeling

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten binnen de afdeling en de verantwoordelijkheid hiervoor opnemen

Bijsturen van deze doelstellingen en prioriteiten op basis van vernieuwende, originele ideeën Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief

opvolgen van het werk van de afdeling Aansturen, opvolgen en evalueren van teamchefs en eventueel medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor de vlotte werking van en voortdurende

vernieuwing binnen de afdeling

L.6.L.6.

Page 82: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 82Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.5.I.5. T.5.T.5. IR.6.IR.6. PF.7.PF.7.

Teamchef StafdienstChef d’équipe Staff

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Bepalen van de doelstellingen van het team van de stafdienst in lijn met het beleid, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en de medewerkers leiden in functie hiervan, teneinde de doelstellingen op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen van het team van de stafdienst in lijn met het beleid, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en de medewerkers leiden in functie hiervan, teneinde de doelstellingen op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten van de entiteit en de verantwoordelijkheid hiervoor opnemen

Bijsturen van de prioriteiten op basis van vernieuwende, originele ideeën Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief

opvolgen van het werk van de entiteit Aansturen, opvolgen en evalueren van de medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor de vlotte werking van het team

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten van de entiteit en de verantwoordelijkheid hiervoor opnemen

Bijsturen van de prioriteiten op basis van vernieuwende, originele ideeën Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief

opvolgen van het werk van de entiteit Aansturen, opvolgen en evalueren van de medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor de vlotte werking van het team

L.5/6*L.5/6*

* Het niveau van ‘leidinggeven’ is afhankelijk van de Span of Control van het team. De span of control geeft het aantal operationele medewerkers aan dat door een teamchef kan worden aangestuurd. Ze wordt bepaald door de specificiteiten van het team (diversiteit en complexiteit van de activiteiten, geografische verspreiding, nood aan coördinatie en afstemming, planning en sturing en coaching van de medewerkers)

Page 83: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 83Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.6.I.6. T.6.T.6. IR.6.IR.6. PF.7.PF.7.

Afdelingshoofd StafdienstChef de division Staff

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Bepalen van de doelstellingen van de afdeling in de stafdienst in lijn met het beleid, hiervoor de eindverantwoordelijkheid nemen en de afdeling van de stafdienst leiden in functie hiervan, teneinde de doelstellingen op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen van de afdeling in de stafdienst in lijn met het beleid, hiervoor de eindverantwoordelijkheid nemen en de afdeling van de stafdienst leiden in functie hiervan, teneinde de doelstellingen op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten van de entiteit en de verantwoordelijkheid hiervoor opnemen

Bijsturen van deze doelstellingen en prioriteiten op basis van vernieuwende, originele ideeën en de uitwerking van nieuwe concepten

Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief opvolgen van het werk van de afdeling in de stafienst

Aansturen, opvolgen en evalueren van teamchefs stafdienst en eventueel medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor de vlotte werking van en voortdurende

vernieuwing binnen de afdeling en het behouden van een overzicht van de context waarin de afdeling zich bevindt

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten van de entiteit en de verantwoordelijkheid hiervoor opnemen

Bijsturen van deze doelstellingen en prioriteiten op basis van vernieuwende, originele ideeën en de uitwerking van nieuwe concepten

Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief opvolgen van het werk van de afdeling in de stafienst

Aansturen, opvolgen en evalueren van teamchefs stafdienst en eventueel medewerkers Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor de vlotte werking van en voortdurende

vernieuwing binnen de afdeling en het behouden van een overzicht van de context waarin de afdeling zich bevindt

L.6.L.6.

Page 84: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 84Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Hoofdtaken:Hoofdtaken:

Generieke competenties:Generieke competenties: I.7.I.7. T.7.T.7. IR.7.IR.7. PF.7.PF.7.

Directeur StafdienstDirecteur Staff

Doel en bestaansreden:Doel en bestaansreden:

Bepalen van de doelstellingen van de stafdienst in functie van de beleidsprioriteiten van de FOD Financiën in een breed politiek en maatschappelijk kader, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en de stafdienst in functie hiervan leiden, teneinde de doelstellingen op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen van de stafdienst in functie van de beleidsprioriteiten van de FOD Financiën in een breed politiek en maatschappelijk kader, de eindverantwoordelijkheid hiervoor nemen en de stafdienst in functie hiervan leiden, teneinde de doelstellingen op effectieve en efficiënte wijze en met respect voor de medewerkers te realiseren

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten binnen de stafdienst, op basis van een brede kijk over de federale overheid heen, en hiervoor verantwoordelijkheid opnemen

Vertalen van de parameters binnen politiek en maatschappij naar een optimalisatie van de processen binnen de stafdienst

Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief opvolgen van het werk van de stafdienst

Aansturen, opvolgen en evalueren van afdelingshoofden stafdienst en eventueel teamchefs stafdienst of medewerkers

Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor het behouden van een kijk op de visie van de organisatie en de plaats van de organisatie in een brede politieke en maatschappelijke context

Bepalen van de doelstellingen en prioriteiten binnen de stafdienst, op basis van een brede kijk over de federale overheid heen, en hiervoor verantwoordelijkheid opnemen

Vertalen van de parameters binnen politiek en maatschappij naar een optimalisatie van de processen binnen de stafdienst

Initiëren, sturen, organiseren, plannen, verdelen, coördineren van het werk, kwalitatief en kwantitatief opvolgen van het werk van de stafdienst

Aansturen, opvolgen en evalueren van afdelingshoofden stafdienst en eventueel teamchefs stafdienst of medewerkers

Onderhouden van interne en externe contacten, nodig voor het behouden van een kijk op de visie van de organisatie en de plaats van de organisatie in een brede politieke en maatschappelijke context

L.6.L.6.

Page 85: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 85Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Bijlage 1

Model voor de bepaling van Model voor de bepaling van generieke competentiesgenerieke competenties

Page 86: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 86Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Generieke competentiematrix*

Niv. Omgaan met Informatie Omgaan met Taken Leidinggeven Interpersoonlijke relaties Persoonlijk functioneren1 Begrijpen Taken uitvoeren Leren Communiceren Inschikkelijkheid tonen

Elementair begrijpen Manuele taken uitvoeren Demonstreren Verbaal communiceren Openheid tonenOmgaan met ambiguïteit Repetitieve taken uitvoeren Onderrichten Schriftelijk communiceren Procedures aanvaardenZichzelf kennen Hulpmiddelen gebruiken Expertise delen Open communiceren Instructies aanvaarden

2 Informatie verwerken Werk structureren Ondersteunen Actief luisteren Zich aanpassenInformatie vergaren Taakprioriteiten stellen Peter-/ meterschap opnemen Begrijpen Omgaan met veranderingenInformatie behandelen Systematisch werken Voorbeeldfunctie uitoefenen Verkennen Omgaan met diversiteitInformatie origineel weergeven Veelheid aan taken uitvoeren Anderen ondersteunen Empathie tonen

3 Analyseren Problemen oplossen Direct aansturen In team werken Betrouwbaarheid tonenAnalytisch denken Omgaan met het onverwachte Instructies geven Zich identificeren met het team Loyaal handelenInformatie beoordelen Op eigen initiatief handelen Andermans resultaten bijsturen Opinies/ informatie/ kennis delen Integer handelen

Oplossingen implementeren Discipline bewaren Team spirit aanmoedigen Onafhankelijk handelen4 Integreren Beslissen Motiveren Servicegericht handelen Inzet tonen

Gegevens integreren Beslissingen nemen Erkennen Burgers/ klanten begeleiden Betrokkenheid tonenAlternatieven genereren Acties initiëren Leiderschapsstijl aanpassen Service bieden Kwaliteitsbewust handelenConclusies trekken Delegeren Contacten onderhouden Doorzetten

5 Vernieuwen Organiseren Coachen / ontwikkelen Adviseren Stress bestendigheid tonenCreatief denken Objectieven stellen Competenties ontwikkelen Advies geven Omgaan met stressVernieuwend denken Proactief handelen Feedback geven Beslissingen ondersteunen Zichzelf controleren

Plannen Vertrouwenrelatie opbouwen Omgaan met kritiek6 Conceptualiseren Sturen Bouwen van teams Beïnvloeden Zichzelf ontwikkelen

Conceptueel denken Tijd/ kosten beheren Samenwerking aanmoedigen Impact hebben Continu lerenWerkbare oplossingen vinden Voortgang opvolgen Conflicten aanpakken Onderhandelen Persoonlijke groei plannen

Middelen beheren Teamleden betrekken Een publiek overtuigen Zichzelf in vraag stellen7 Inzicht in de organisatie Besturen van de organisatie Teams aansturen Relaties bouwen Doelstellingen behalen

Cross-functioneel denken Processen vorm geven Multidisciplinaire teams leiden Relaties bouwen met gelijken Scorend vermogen tonenBegrijpen van beleidsparameters Beheren van de budgetten Richting geven Relaties bouwen tussen niveaus Resultaatgerichtheid tonenBepalen van beleidsparameters Veranderingen invoeren / beheren Competenties beheren Cross-culturele relaties leggen Technische verantwoordelijkheid tonen

8 Visie ontwikkelen Ondernemen Inspireren Netwerken Organisatie betrokkenheidOrganisatievisie ontwikkelen Implementeren van de strategie Visie uitstralen Organisatiepartners selecteren Persoonlijke verantwoordelijkheid tonenOrganisatiestrategie ontwikkelen Opportuniteiten identificeren Bedrijfswaarden uitstralen Strategische allianties opzetten Omgevingsbewust zijn

Organisatiegerichtheid tonen Optreden als rolmodel Bewust blijven van de organisatie

Overzicht

* Ontwikkeld door adviesbureau TMP in het kader van de nieuwe federale loopbaan

Page 87: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 87Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Generieke competentiematrix

> Voor de 4 eerste generieke competenties (omgaan met informatie, omgaan met taken, leiding geven en interpersoonlijke relaties) zijn de niveaus van generieke competenties cumulatief. Dit wil zeggen dat als een zeker niveau is bereikt, ervan wordt uitgegaan dat ook aan de vereisten van alle onderliggende niveaus is voldaan. Competenties bouwt men immers op. Eens bepaalde competenties zijn verworven, behoudt men deze normaliter, ook wanneer men een andere functie opneemt.

> Bij het bepalen van het aangewezen niveau van generieke competenties voor een bepaalde functiefamilienaam, wordt er gefocust op de zogenaamde ‘spitscompetenties’, dit zijn de meest belangrijke competenties die voor het uitoefenen van een functie noodzakelijk zijn.

> Daarnaast dienen alle voorwaarden van de omschrijving van een bepaald niveau van generieke competentie te zijn vervuld, vooraleer het niveau van generieke competentie aan een functie wordt toegekend. Vb. voor het aansturen van multidisciplinaire teams zou men voor leidinggeven voor niveau 7 ‘bouwen van teams’ kunnen kiezen. Maar indien de functie hierbij geen richting dient aan te geven waarnaar de organisatie moet evolueren, en de competenties van de multidisciplinaire teams niet dient te beheren, wordt aan deze functie geen niveau 7 voor leidinggeven toegekend.

> De beschrijving van de individuele competentieniveaus is opgenomen in de tabellen op het einde van deze bijlage (Bron: Adviesbureau TMP). Voor de coherente toepassing binnen Coperfin zijn bovendien de duidingen op de volgende 5 pagina’s gebruikt.

Overzicht

Page 88: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 88Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

1. Omgaan met informatie

 

> Niveau 1 ‘begrijpen’ is het elementair begrijpen van informatie, waarbij voor verdere interpretatie of onduidelijkheden steeds een beroep op anderen kan worden gedaan.

> Niveau 2 ‘informatie verwerken’ gaat om het opzoeken, invullen en weergeven van informatie, eenvoudige berekeningen maken, enzovoort. Echte analyse komt hierbij niet te pas, hoewel de functie eenvoudige dingen moet kunnen concluderen (vb. gegeven ontbreekt dus dient te worden opgevraagd).

> Niveau 3 ‘analyseren’ gaat om het analyseren en interpreteren van informatie en deze informatie beoordelen. Belangrijk hierbij is dat het gaat om informatie binnen een zelfde context.

> Niveau 4 ‘integreren’ duidt op het integreren van informatie vanuit verschillende invalshoeken/contexten.

> Niveau 5 ‘vernieuwen’ duidt op het creatief en vernieuwend denken, maar dan wel op een radicaal nieuwe manier. Vb. het herschrijven van een procesverloop.

> Creatief omspringen met een probleem of met informatie binnen een goed gekende werkcontext (vb. een inspecteur die creatief moet zijn om een fraudeur te snel af te zijn), wordt niet als niveau 5 beschouwd.

> Niveau 6 ‘conceptualiseren’ wordt enkel gebruikt voor functies die in staat moeten zijn vanuit het niets iets te creëren (vb. een risicoprofiel, een wettekst,…).

> Niveau 7 ‘inzicht in de organisatie’ duidt op de organisatie van de federale overheid, en dus geen externe organisatie. Dit niveau, evenals het niveau 8 ‘visie ontwikkelen’, zal enkel kunnen voorkomen bij functies die op een zeer hoog niveau conceptueel denken en richting geven aan de organisatie.

Duiding bij de interpretatie van de verschillende niveaus van Generieke Competenties

Page 89: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 89Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

2. Omgaan met taken

 

> Niveau 1 ‘taken uitvoeren’ gaat om het uitvoeren van eenvoudige, routinematige taken die systematisch en goed omschreven worden opgelegd.

> Niveau 2 ‘werk structureren’ wordt gebruikt voor het uitvoeren van een veelheid aan taken, maar waarbij de werkprocedures goed gedefinieerd zijn. Het gaat dus om meer routinematige taken, waarbij de functie wel reeds een aantal prioriteiten moet kunnen leggen.

> Niveau 3 ‘problemen oplossen’ wordt daarentegen slechts gebruikt als de functie beschikt over een heel aantal mogelijkheden voor het uitvoeren van de taken, waarbij hij/zij de beste aanpak moet kiezen om de taken tot een goed einde te brengen. Het ‘problem solving’ aspect is hierbij erg belangrijk.

> Hierbij kunnen ook al beslissingen worden genomen op zelfstandige basis, maar deze beslissingen vloeien bijna automatisch voort uit het uitgevoerde werk (vb. beslissing omtrent al dan niet toekennen van een subsidie komt automatisch naar voor omdat de betrokkene éénduidig aan alle voorwaarden voor een subsidie voldoet).

> Niveau 4 ‘beslissen’ wordt verstaan als beslissen terwijl er een aantal elementen ontbreken of voor interpretatie vatbaar zijn. Belangrijk hierbij is ook dat er uit de beslissing een aantal acties voortvloeien, die door de functie worden geïnitieerd.

> De functie gaat hierbij zijn eigen werk plannen en voor zichzelf objectieven stellen (op individueel niveau).

> Niveau 5 ‘organiseren’ slaat op het plannen en objectieven stellen voor meerdere functies of een team. Dit niveau komt slechts voor functies die projecten dienen te leiden of leidinggevende functies.

> Niveau 6 ‘sturen’ betekent het sturen van een team of entiteit, waarbij de functie verantwoordelijk is voor het beheren van de middelen (zowel financiële als personele middelen), het opvolgen van de resultaten van het team/de entiteit, ….

> Niveau 7 ‘besturen van de organisatie’ slaat op het definiëren van de processen en structuur van de organisatie, het doorvoeren en opvolgen van veranderingen, ….

> Niveau 8 ‘ondernemen’ betekent het uitstippelen van de strategie voor de organisatie op zeer hoog niveau, en zal dus enkel voor managementfuncties kunnen voorkomen.

Duiding bij de interpretatie van de verschillende niveaus van Generieke Competenties

Page 90: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 90Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

3. Leiding geven

 

> Niveau 1 ‘leren’ betekent het opvangen van nieuwe collega’s en/of het geven van informatie op vraag.

> Niveau 2 ‘ondersteunen’ betekent het opnemen van het peter/meterschap van medewerkers, deze medewerkers opleiden (info geven op eigen initiatief) en een voorbeeldfunctie ten aanzien van hen uitoefenen.

> Niveau 3 ‘direct aansturen’ duidt op het aansturen van medewerkers vanuit een operationele hiërarchie, zonder dat deze organisatorisch is vastgelegd.

> Vanaf niveau 4 ‘motiveren’ is er sprake van structurele hiërarchie, waarbij de functie anderen gaat aansturen, motiveren en erkennen, en in functie van de organisatie zijn/haar leiderstijl zal aanpassen.

> Niveau 5 ‘coachen/ontwikkelen’ duidt op het evalueren van medewerkers en hun coachen ter ontwikkeling van hun competenties.

> Niveau 6 ‘bouwen van teams’ gaat hier nog een stap verder, waarbij teambuilding, conflictoplossing en het creëren van een cultuur binnen de organisatorische entiteit van belang zijn.

> Niveau 7 ‘teams aansturen’ en niveau 8 ‘inspireren’ duidt op het aansturen van grote teams in zeer uiteenlopende context, en wordt voorbehouden voor het management (N-3 of hoger).

Duiding bij de interpretatie van de verschillende niveaus van Generieke Competenties

Page 91: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 91Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

4. Interpersoonlijke relaties

 

> Niveau 1 ‘communiceren’ duidt op het open verbaal en schriftelijk communiceren.

> Niveau 2 ‘actief luisteren’ betekent het begrijpen van informatie en anderen, en zich interesseren in achterliggende informatie.

> Niveau 3 ‘in team werken’ duidt op het werken in teamverband, waarbij het bevorderen van de teamgeest en het delen van kennis centraal staan.

> Niveau 4 ‘servicegericht handelen’ wordt aan iedere functie toegekend die regelmatig in contact komt met een interne of externe klant, en deze pro-actief tegemoet treedt. Vermits klantvriendelijkheid een belangrijk pijler vormt binnen de hernieuwde overheid, bevinden vele functies zich op dit niveau.

> Niveau 5 ‘adviseren’ betekent dat de functie anderen gaat voorzien van een advies dat quasi niet meer in vraag wordt gesteld. Men gaat er vanuit dat de functie zulk een goede kennis heeft van de materie, dat zijn/haar advies bijna blindelings wordt opgevolgd.

> Niveau 6 ‘beïnvloeden’ gaat nog een stap verder. De functie heeft een impact op anderen, en kan hen overtuigen door de persoonlijke expertise.

> Niveau 7 ‘relaties leggen’ duidt op (de noodzaak van) het uitbouwen van een netwerk van contacten, en het inspelen op de vraag/verwachtingen van het publiek.

> Niveau 8 ‘netwerken’ gaat hierbij nog een stap verder, waarbij het opzetten van strategische allianties van belang voor de organisatie, een zwaartepunt vormt. Deze functie zal slechts op zeer hoog niveau binnen de organisatie voorkomen.

Duiding bij de interpretatie van de verschillende niveaus van Generieke Competenties

Page 92: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 92Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

5. Persoonlijk functioneren

 

Hierbij kunnen de verschillende niveaus niet cumulatief worden bekeken.

> Niveau 3 ‘betrouwbaarheid tonen’ is van toepassing voor iedere functie die in contact komt met vertrouwelijke informatie.

> Niveau 4 ‘inzet tonen’ is van toepassing op elke functie die persoonlijke objectieven dient te verwezenlijken.

> Niveau 5 ‘stressbestendigheid tonen’ is van toepassing op elke functie die in een stresserende omgeving dient te opereren en die moet kunnen omgaan met kritiek.

> Niveau 6 ‘zichzelf ontwikkelen’ is voorbehouden voor specialistische functies, die echt noodzaak hebben aan het continue ontwikkelen/bijscholen van hun kennis.

> Niveau 7 ‘doelstellingen behalen’ en niveau 8 ‘organisatie betrokkenheid’ slaan op verantwoordelijkheid voor het realiseren van de objectieven van (een deel van) de organisatie.

Duiding bij de interpretatie van de verschillende niveaus van Generieke Competenties

Page 93: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 93Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Model voor bepaling van de generieke competenties

Compentie Definitie Componenten DefinitieElementair begrijpen Begrijpen van elementaire concepten, instructies, teksten. Vatten van basisideeën.Omgaan met ambiguïteit Kunnen werken in een omgeving waar geen duidelijke of onvolledige informatie aanwezig is. Kunnen

omgaan met ambigue informatie. Begrijpen dat niet altijd alle informatie voorhanden is.Zichzelf kennen Onderkennen zelf niet alles (even goed) te weten, eigen kennis en vaardigheden kunnen inschatten en

grenzen kennen. Inschatten in welke mate men iets begrepen heeft.Informatie vergaren Verwerken en zoeken van informatie, gaten in de informatie onderkennen, informatie decoderen en

gestructureerd samenbrengen.Informatie behandelen Grote hoeveelheden informatie binnen de beschikbare termijn en onbevooroordeeld verwerken.Informatie origineel weergeven

De informatie op een originele en aan het doelpubliek aangepaste wijze visueel weergeven

Analytisch denken Gegevens tot hun samenstellende delen herleiden. Patronen herkennen en inzicht krijgen in oorzaak en gevolg. Onderscheid maken tussen het essentiële en het bijkomstige.

Informatie beoordelen Kritisch omgaan met de informatie en rationele oordelen vormen over de beschikbare informatie en de voor handen zijnde alternatieven.

Gegevens integreren Relevante en juiste verbanden leggen tussen diverse inhouden en deze op een synthetische manier integreren in een coherent geheel.

Alternatieven genereren Een reeks alternatieven bedenken. Meerdere alternatieven kunnen opsommen en kunnen bedenken.

Conclusies trekken Interpreteren van syntheses en alternatieven en deze verder uitwerken tot een waardevolle samenvatting.

Vernieuwend denken Ongekende, originele ideeën aanbrengen die niet voortvloeien uit bestaande processen, maar die radicaal vernieuwend zijn.

Creatief denken Niet voor de hand liggende patronen, perspectieven of originele combinaties ontdekken.Conceptueel denken Abstraheren en het hier en nu overstijgen. Denken in globale termen over waarden, systemen, processen,

zonder zich te verliezen in details.Werkbare oplossingen vinden

Vanuit abstracte concepten concreet werkbare oplossingen destilleren en werkbare adviezen uitwerken.

Cross-functioneel denken Ontwikkelen van een brede kijk over de diverse functies/ departementen heen en de implicaties van beslissingen op andere domeinen juist kunnen inschatten/ kwantificeren.

Begrijpen van beleidsparameters

Begrijpen van beleidsparameters; ontwikkelingen in de politiek, de maatschappij en de externe omgeving opvolgen en begrijpen.

Bepalen van beleidsparameters

Bepalen van interne beleidsparameters in functie van de visie en de strategie van de organisatie en met het oog op het optimaliseren van processen.

Organisatievisie ontwikkelen Integreren van omgevingsfactoren enerzijds in een coherente visie en missie en anderzijds in algemene beleidslijnen met positieve impact op middellange en lange termijn.

Organisatiestrategie ontwikkelen

Ontwikkelen van een organisatiestrategie en coherent strategisch plan, in lijn met de missie en visie van de organisatie en op basis van onvolledige en ambigue informatie over een reeks politieke, maatschappelijke en andere externe variabelen.

A1

Conceptualiseren Conceptualiseren betekent conceptueel denken en de concepten vertalen in werkbare oplossingen.

Informatie verwerken betekent het efficiënt en effectief zoeken, decoderen en verwerken van grote hoeveelheden gegevens binnen de beschikbare termijn en het visueel kunnen weergeven van die informatie.

Begrijpen betekent het begrijpen van elementaire zaken, het kunnen omgaan met ambigue informatie en het correct inschatten van eigen kennis.

Analyseren betekent het gericht analyseren van gegevens en het beoordelen van de informatie.

Begrijpen

Informatie verwerken

Analyseren

A2

Integreren Integreren betekent het integreren van gegevens met verschillende inhouden, het genereren van alternatieven en het trekken van sluitende conclusies uit gegevens.

Vernieuwen Vernieuwen betekent vernieuwend denken door radicaal innovatieve en creatieve ideeën aan te brengen.

A4

A3

Inzicht in de organisatie Inzicht in de organisatie betekent cross-functioneel denken en het inzicht verwerven in en bepalen van beleidsparameters.

Visie ontwikkelen Visie ontwikkelen betekent het ontwikkelen van een globale missie, visie en strategie voor organisatie

A8

A7

A6

A5

Omgaan met informatie

Page 94: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 94Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Model voor bepaling van de generieke competenties

Omgaan met taken

Competentie Definitie ComponentenManuele taken uitvoeren

Repetitieve taken uitvoeren

Hulpmiddelen gebruiken

Taak prioriteiten stellenSystematisch werkenVeelheid aan taken uitvoerenOmgaan met het onverwachte

Op eigen initiatief handelen

Oplossingen implementeren

Beslissingen nemen

Actie initiëren

Objectieven stellenProactief handelen

Plannen

Tijd/ kosten beheren

Voortgang opvolgen

Middelen beherenProcessen vorm geven

Beheren van budgetten

Verandering invoeren/ opvolgen

Implementeren van de strategie

Opportuniteiten identificeren

Organisatiegerichtheid tonen

B1 Taken uitvoeren Taken uitvoeren betekent het gebruiken van de beschikbare hulpmiddelen en het zelfstandig, correct en systematisch uitvoeren van manuele en repetitieve taken.

B2 Werk structureren Werk structureren betekent het structureren van het eigen werk door prioriteiten te stellen en een veelvoud van taken op een systematische manier

B3 Problemen oplossen betekent het omgaan met en zelfstandig oplossen van onverwachte situaties, het zoeken van alternatieven en het implementeren van de oplossing.

Problemen oplossen

B4 Beslissen Beslissen betekent het tijdig nemen van juiste beslissingen en het doelgericht initiëren van acties teneinde de beslissingen uit te voeren.

B5 Organiseren Organiseren betekent het proactief stellen van objectieven, het nauwgezet uittekenen van plannen en het organiseren van activiteiten.

B8 Ondernemen Ondernemen betekent het opstellen van een strategisch plan, organisatieprocessen en -structuur en het herkennen van en inspelen op opportuniteiten met het oog op het optimaliseren van de resultaten.

B6 Sturen Sturen betekent het beheren en opvolgen van tijd, kosten, activiteiten en middelen.

B7 Besturen van de organisatie

Besturen van de organisatie betekent het opzetten van structuren en processen, het beheren van budgetten en het invoeren van verandering.

DefinitieHet zelfstandig, correct en systematisch uitvoeren van eenvoudige, manuele taken, volgens geldende voorschriften en normen (veiligheid, milieu, kwaliteit e.d.).Het zelfstandig, correct en systematisch uitvoeren van repetitieve taken volgens geldende voorschriften en normen (veiligheid, milieu, kwaliteit e.d.).Het zelfstandig, correct gebruiken van technische hulpmiddelen bij het uitvoeren van taken volgens geldende voorschriften en normen (veiligheid, milieu, kwaliteit e.d.).De prioriteiten voor de (eigen) taken bepalen en uitvoeren. Takenlijst opstellen.De (eigen) taken op een systematische en consequente manier afwerken, binnen de gegeven tijd.Een veelheid aan verschillende taken op een georganiseerde manier uitvoeren.Onverwachte situaties opvangen en beheersen, door de situatie te onderkennen, te begrijpen en te kanaliseren of te verwerken.De eigen zaken afhandelen, zonder onnodig te refereren naar anderen. De taken uitvoeren met een minimum aan begeleiding, op basis van eigen initiatief.Binnen beperkte activiteitendomein en op basis van ervaring en kennis, in functie van de knelpunten alternatieven op een objectieve wijze afwegen en de best passende oplossing implementeren.

De juiste beslissing nemen op basis van (on)volledige informatie, rekening houdend met de voor- en nadelen ervan en met de diverse opties die er zijn.Het initiëren van doelgerichte acties, vertrekkende van een idee en gericht op het realiseren van doelstellingen en het uitvoeren van genomen beslissingen.Vertalen van een strategie, tactische of operationele beleidslijn in concreet meetbare objectieven.Correct inschatten van mogelijke toekomstige obstakels en in functie daarvan de juiste acties ondernemen.

Uitwerken van efficiënte en overzichtelijke plannen in logische stappen en in functie van de prioriteiten. De vereiste resources juist inzetten.Kosten en tijd realistisch inschatten en doeltreffend beheren. Projecten structureren rond controlemomenten en kosten-beheersing. De stand van zaken met regelmaat opvolgen en consequent en adequaat bijsturen indien nodig in functie van de te bereiken objectieven.

Doeltreffend inzetten, beheren en opvolgen van resources (mensen, middelen, budget).De processen en de structuur van de organisatie ontwikkelen en opzetten, verspreid over meerdere activiteitsdomeinen en functionaliteiten.Budgetten voor een afdeling/ departement/ organisatie op realistische en consistente wijze samenstellen en beheren, opvolgen en bijsturen in functie van de omstandigheden. Introduceren en begeleiden van verandering. Op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen en alternatieve actiepaden gericht betreden. Nieuwe methoden ter verbetering uitproberen.Implementeren van de strategie door de organisatiestructuur, -politiek en langetermijndoelstellingen te ontwikkelen en door in te spelen op veranderingen in deze structuur.Oog hebben voor politieke, maatschappelijke en andere externe opportuniteiten en bedreigingen die zich voordoen, ze begrijpen en erop inspelen. Verder gaan dan reageren op evidente mogelijkheden.

Inzicht in de gevolgen van beslissingen voor de organisatie en de maatschappij en streven naar het optimaliseren van de resultaten van de organisatie.

Page 95: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 95Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Model voor bepaling van de generieke competenties

Leidinggeven

Competentie Definitie Componenten DefinitieDemonstreren De eigen kennis en inzichten overdragen op basis van formele begeleiding in het veld.Onderrichten Anderen op een formele manier kennis en inzichten over brengen gedurende specifiek georganiseerde

sessies. Expertise delen De eigen expertise doorgeven aan anderen. Anderen tonen hoe de dingen best kunnen aangepakt worden.

Peter-/ meterschap opnemen Anderen begeleiden in hun dagelijks functioneren. Het eerste aanspreekpunt zijn en hen uitkomsten bieden.

Voorbeeldfunctie uitoefenen Anderen tot voorbeeld zijn, door als rolmodel de functie uit te oefenenAnderen ondersteunen Anderen ondersteunen, hun werk vergemakkelijken en hen verdedigen. Hulp bieden waar dit nodig is en

anderen door moeilijkheden helpen. Instructies geven Duidelijke instructies geven in de vorm van wie wat doet tegen wanneer.Andermans resultaten bijsturen Het opvolgen en het eventueel bijsturen van (tussentijdse) resultaten van anderen, in functie van de

doelstellingen en resources.Discipline bewaren Standaarden voor aangepast gedrag bepalen en afdwingen. Ervoor zorgen dat ieder zich houdt aan de

regels van het spel. Erkennen Anderen erkennen en waarderen voor hun inzet, door hen te wijzen op wat ze goed gedaan hebben,

waarom en wat de impact ervan was.Leiderschapsstijl aanpassen Bereid zijn de eigen stijl aan anderen aan te passen om op die manier het goed functioneren te

bevorderen.Delegeren Verantwoordelijkheden aan de juiste personen toevertrouwen op basis van inzicht in hun kunnen en

beschikbare middelen.Competenties ontwikkelen Anderen ontwikkelen, gericht advies geven en begeleiden in hun groei. Experimenteren met nieuw gedrag

toelaten.Feedback geven Op een constructieve en aanvaardbare manier zowel positieve als negatieve feedback geven aan

medewerkers over hun functioneren. Inzicht verstrekken in sterke en zwakke kanten. Samenwerking aanmoedigen Meerwaarde geven aan individuen door het opzetten van effectieve werkverbanden en de samenwerking

tussen teamleden en teams aan te moedigen.Conflicten aanpakken Conflicten aanpakken en oplossen door de knelpunten juist te identificeren, het voordeel voor de

betrokkenen duidelijk te maken en aangepaste acties te ondernemen.Teamleden betrekken Anderen op een brede basis consulteren over belangrijke onderwerpen en ervoor zorgen dat ieder het

gevoel heeft te kunnen bijdragen.Multidisciplinaire teams leiden Multidisciplinaire teams aansturen; alle leden van de teams naar eenzelfde objectief leiden en de

groepsactiviteiten coördineren.Richting geven De richting aangeven waarin de organisatie verder moet evolueren. Mensen in die richting sturen.Competenties beheren Competenties van anderen op een correcte, objectieve en genuanceerde wijze inschatten en deze op de

meest effectieve wijze inzetten.Visie uitstralen Anderen op lange termijn begeesteren op basis van een visie. De visie van de organisatie uitdragen en

uitstralen.Bedrijfswaarden uitstralen Anderen op lange termijn begeesteren door de waarden van de organisatie uit te dragen.Optreden als rolmodel Anderen tot voorbeeld zijn, door als rolmodel in de organisatie te functioneren.

Coachen/ Ontwikkelen van anderen betekent het begeleiden van medewerkers in hun groei en het gericht advies geven aan medewerkers over hun functioneren.

C2 Ondersteunen Ondersteunen betekent het peter-/ meterschap van nieuwe medewerkers op zich nemen, een voorbeeldfunctie uitoefenen en anderen ondersteunen in hun dagelijkse functioneren

C1 Leren Leren betekent het op een formele of informele manier tonen, overbrengen en delen van kennis, expertise en werkwijzen.

C4

C3 Direct aansturen Direct aansturen betekent het geven van duidelijke instructies, het opvolgen en bijsturen van resultaten van anderen en het bewaren van discipline.

Motiveren Motiveren betekent het erkennen van de kwaliteiten van de medewerkers, hen initiatieven laten nemen, hen verantwoordelijkehden toekennen en de eigen

C5 Coachen/ Ontwikkelen

C8 Inspireren Inspireren betekent het inspireren van anderen als rolmodel door het uitstralen van de visie en de waarden van de organisatie.

C6 Bouwen van teams Bouwen van teams betekent het smeden van een hecht team, het aanpakken van conflicten en het consulteren van teamleden.

C7 Teams aansturen Teams aansturen betekent het aansturen van multidisciplinaire teams, het aangeven van de organisatierichting en het inschatten en efficiënt inzetten van competenties.

Page 96: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 96Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Model voor bepaling van de generieke competenties

Interpersoonlijke relaties

Competentie Definitie Componenten DefinitieVerbaal communiceren Gegevens, ideeën en meningen mondeling correct overbrengen, op een gestructureerde manier, al dan

niet ondersteund door aangepaste non-verbale communicatie (intonatie, houding, expressie, ritme, snelheid, volume, articulatie, oogcontact, …).

Schriftelijk communiceren Gegevens, ideeën en meningen schriftelijk correct overbrengen, met de juiste structuur en terminologie, en zonder taalfouten.

Open communiceren De eigen communicatie- en interactiestijl aan de gesprekspartner(s) aanpassen. Een open dialoog stimuleren.

Begrijpen De totale boodschap begrijpen tegen de ruimere achtergrond Verkennen Verduidelijking vragen en het eigen inzicht toetsen op basis van samenvattingen Empathie tonen Aandacht hebben voor het welbevinden van anderen. Inspelen op emotionele behoeften en zichzelf

inleven in de situatie van de anderen.Zich identificeren met het team

Zich vlot in een team integreren en er zich mee identificeren. Het evenwicht vinden tussen de persoonlijke doelstellingen en deze van het team. De eigen resultaten behalen via het behalen van de teamresultaten.

Opinies/ informatie/ kennis delen

Kennis, ideeën en opvattingen op een open manier delen met anderen teneinde binnen het tealm op een vlotte manier tot resultaten te komen.

Team spirit aanmoedigen Groepsgevoel creëren door het aanmoedigen van communicatie, samenwerking en harmonie. Door eigen acties een klimaat van teamwerk aanmoedigen.

Burgers/ klanten begeleiden Het begeleiden van de burger en de interne klant naar de meest opportune oplossingService bieden De burger en de interne klant op de eerste plaats stellen en proactief inspelen op zijn behoeften. Een

snelle en gepersonaliseerde service leveren en klachten ernstig nemen.Contacten onderhouden De burger en de interne klant steeds vriendelijk benaderen. Goede contacten met burgers en interne

klanten onderhouden.

Advies geven Het adviseren van klanten, burgers en anderen binnen en buiten de organisatie op basis van eigen expertise

Beslissingen ondersteunen Beslissingen van de lijn ondersteunen met inhoudelijke adviezenVertrouwensrelatie opbouwen Een relatie opbouwen met anderen door hun vertrouwen te winnen op basis van persoonlijke

geloofwaardigheid en expertise.Impact hebben Een goede indruk op anderen maken, ideeën door anderen doen aanvaarden en anderen aanzetten tot

actie.Onderhandelen Een vooropgesteld doel bereiken door het hanteren van overtuigende argumenten, het aanvaarden van

realistische compromissen, het realiseren van een win-win situatie.Een publiek overtuigen Inspelen op het publiek door de communicatiestijl aan te passen. Doeltreffend inspelen op opmerkingen

en vragen en de aandacht gaande houden.Relaties leggen met gelijken Het opbouwen en onderhouden van formele en informele contacten om zo op de hoogte te blijven van

de meest recente ontwikkelingen binnen het vakgebied.Relaties leggen tussen niveaus Het in stand houden van goede relaties doorheen verschillende organisatieniveaus. Overweg kunnen met

zowel de hogere als de lagere niveaus.Cross-culturele relaties leggen Er een internationale kijk op na houden. Overweg kunnen met mensen uit verschillende culturen. De

dingen vanuit het standpunt van andere culturen kunnen zien. Organisatiepartners selecteren Identificeren van de juiste partners voor de organisatie, opbouwen en aanwenden van formele en

informele netwerken om het doel te bereiken.Strategische allianties opzettenStrategische allianties uitbouwen die cruciaal zijn voor de organisatie.

Servicegericht handelen optreden betekent het gericht zijn op de burger en op de interne klant door klantvriendelijkheid uit te stralen, de klant te begeleiden en hem een excellente service te bieden.

Adviseren betekent gericht advies geven aan anderen, hun beslissingen ondersteunen en een vertrouwenrelatie met hen uitbouwen op basis van eigen geloofwaardigheid en expertise

Netwerken Netwerken betekent het identificeren van de juiste partners voor de organisatie en het uitbouwen van strategische allianties.

D.5 Adviseren

D6 Beïnvloeden Beïnvloeden betekent impact hebben, onderhandelen om tot een win-win situatie te komen en het overtuigen van een publiek.

D7 Relaties leggen Relaties leggen betekent het opbouwen van relaties en netwerken met mensen binnen en buiten de organisatie, van verschillende niveaus en van verschillende culturen.

D1 Communiceren Communiceren betekent het zich vlot en genuanceerd verbaal, geschreven en non-verbaal uitdrukken.

D8

D2 Actief luisteren Actief luisteren betekent het leren kennen van, luisteren naar en begrijpen van anderen en zich inleven in hun situatie.

D3 In team werken In team werken betekent het soepel samenwerken, waarbij men zich vlot in het team integreert, zich met het team identificeert, kennis en informatie deelt en de teamgeest bevordert teneinde mee te werken aan het behalen van teamresultaten.

D4 Servicegericht handelen

Page 97: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 97Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Model voor bepaling van de generieke competenties

Persoonlijk functioneren

Competentie Definitie Componenten DefinitieOpenheid tonen Een open geest en houding aannemen ten aanzien van andere ideeën, meningen, opinies en mensen.

Procedures aanvaarden Instemmen met het beleid, de procedures en structuur van de organisatie, en deze strikt volgen.Instructies aanvaarden Schriftelijke of mondelinge instructies van meerderen opvolgen. Respect tonen en op een bereidwillige

manier meewerken.Omgaan met veranderingen Een flexibele houding aannemen tegenover veranderende omstandigheden en situaties en er zich, indien

nodig, aan aanpassen.Omgaan met diversiteit De diversiteit van situaties herkennen en erkennen, er een flexibele houding tegenover aannemen en er

zich, indien nodig, aan aanpassen.Loyaal handelen Credibiliteit verwerven door het loyaal uitvoeren van de beslissingen van de wetgevende, uitvoerende en

rechterlijke machtInteger handelen Vertrouwen inspireren door ieder objectief en onpartijdig te behandelen, door vertrouwelijkheid te

respecteren en door anderen op een onkreukbare wijze te benaderen.Onafhankelijk handelen Op een gedisciplineerde, objectieve en onafhankelijke manier te werk gaan in overeenstemming met

eigen principes en verwachtingen van de organisatie. Betrokkenheid tonen Zich ten volle inzetten voor het werk dat men doet en proberen er het beste van te maken. Steeds het

beste van jezelf geven.Kwaliteitsbewust handelen Hoge kwaliteitsstandaarden hanteren. Het werk controleren op fouten en mindere kwaliteit verwerpen.

Kwaliteit leveren, zelfs bij detailarbeid.Doorzetten Het vermogen gepast en doelgericht te reageren als men geconfronteerd wordt met frustraties,

tegenwerking of druk. Blijven doorzetten.Omgaan met stress Doelgericht reageren op frustraties, obstakels en tegenwerking. Kalm blijven in stresserende werksituaties

en ook onder druk een goed resultaat behalen.Zichzelf controleren Een degelijk zelfvertrouwen hebben. De eigen emoties goed controleren en erover waken dat negatieve

emoties het functioneren niet aantasten.Omgaan met kritiek Kritiek aanvaarden zonder defensief of zelfs vijandig te worden. Na kritiek constructief verdergaan en er

lessen uit trekken, zelfs als de kritiek niet terecht was.Continu leren Zich continu nieuwe inzichten eigen maken in functie van de professionele noden of groei. Persoonlijke groei plannen De eigen groei actief plannen en beheren in functie van mogelijkheden, interesses en ambities.Zichzelf in vraag stellen Eigen functioneren kritisch in vraag stellen. Niet zomaar aannemen alles perfect te doen.Scorend vermogen tonen Opportuniteiten herkennen, op het juiste moment de juiste acties ondernemen die tot resultaat leiden.

Resultaatgerichtheid tonen Resultaten genereren, door doelgericht en binnen deadlines acties te ondernemen, onafhankelijk van de omgeving.

Technische verantwoordelijkheid tonen

Aansprakelijkheid opnemen voor de inhoudelijke correctheid van de geleverde prestaties, binnen het eigen vakgebied, tegenover de collega's, de organisatie en de maatschappij.

Persoonlijke verantwoordelijkheid tonen

Zich persoonlijk aansprakelijk weten voor het behalen van de beoogde resultaten; er de absolute eindverantwoordelijkheid voor dragen, tegenover de organisatie en de maatschappij.

Omgevingsbewust zijn Gericht zijn op en goed geïnformeerd zijn over maatschappelijke en politieke ontwikkelingen en andere omgevingsfactoren

Bewust blijven van de organisatie Bewustzijn van de organisatiestructuur; organisatiepolitiek en -doelstellingen ontwikkelen en instand houden. Inspelen op veranderingen hierin.

E8 Organisatie betrokkenheid betekent het zich borg stellen voor het behalen van de beoogde resultaten van de organisatie.

Organisatie betrokkenheid

E6 Zichzelf ontwikkelen Zichzelf ontwikkelen betekent aandacht besteden aan de eigen ontwikkeling en het continu aanleren van nieuwe vaardigheden en

E7 Doelstellingen behalen

E2 Zich aanpassen Zich aanpassen betekent het zich flexibel opstellen t.o.v. veranderende omstandigheden en een diversiteit van situaties.

Doelstellingen behalen betekent het beschikken over de inzet, de wil en de ambitie om resultaten voor de organisatie te boeken en de organisatie-objectieven te behalen.

E5 Stressbestendigheid tonen Stressbestendigheid tonen betekent het beschikken over zelfvertrouwen en zelfbeheersing om met stress om te gaan en om kritiek te verwerken.

Inzet tonen Inzet tonen betekent het nemen van verantwoordelijkheden in het werk en het zich ten volle inzetten om kwaliteit te bieden.

E1 Inschikkelijkheid tonen Inschikkelijkheid tonen betekent het zich openstellen naar anderen en hun ideeën, het instemmen met en aanvaarden van procedures en instructies.

E4

E3 Betrouwbaarheid tonen Betrouwbaarheid tonen betekent credibiliteit verwerven door het loyaal, discreet en integer handelen en zich daarbij onafhankelijk opstellen

Page 98: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 98Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Bijlage 2

Aanpak voor de bepaling van Aanpak voor de bepaling van technische competentiestechnische competenties

Page 99: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 99Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Aanpak voor de bepaling van Technische competenties

> Op basis van taken en generieke competenties zijn functiefamilienamen bepaald.

> De laatste stap in de definitie van de “To-Be” functies bestaat uit het bepalen van de technische competenties en hun vereiste niveau.

> Het bepalen van het niveau van de benodigde technische competenties gebeurt in vier stappen, die in de volgende slides worden uiteengezet:

1. Bepalen van clusters van technische competenties per functie2. Toekennen van een niveau aan iedere categorie van technische competenties, noodzakelijk voor de functie3. Bepalen van functies zonder verwijzing naar het niveau van technische competenties en van functies met

verwijzing naar het niveau van technische competenties4. Uitvoeren van een consistentietoets

Aanpak

Page 100: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 100Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

> De technische competenties zijn onderverdeeld in vier categorieën:– Algemene kennis van iedere ambtenaar binnen de FOD Financiën– Kennis van Fiscale Wetgeving– Kennis van Niet-fiscale Wetgeving– Kennis van Technieken

> De eerste categorie omschrijft de ‘Algemene kennis van iedere ambtenaar binnen de FOD Financiën’, die voor iedere functie is vereist. Ze omvat de volgende elementen:

– Algemene kennis van het staatsbestel en van het federale overheid, en van de waarden te respecteren door het openbare ambt

– Kennis van behoorlijk bestuur– Algemene PC vaardigheden

> De laatste drie categorieën bestaan uit verschillende clusters van technische competenties. Een cluster groepeert een aantal bij elkaar horende elementen van kennis en kunde. Een lijst van deze clusters met hun beschrijving is gepresenteerd na de uiteenzetting van de aanpak.

> Per functie gedefinieerd in een proces, worden de voornaamste clusters van technische competenties bepaald binnen iedere categorie, noodzakelijk voor het uitoefenen van de functie.

1. Bepalen van clusters van technische competenties per functie

Aanpak voor de bepaling van Technische competenties

Page 101: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 101Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

> In een tweede stap wordt voor iedere functie aan ieder van de vier categorieën van technische competenties een niveau van 1 tot 4 toegekend

– Niveau 1: (Professionele) Basiskennis– Niveau 2: Professionele kennis– Niveau 3: Geavanceerd professionele kennis– Niveau 4: Expertkennis

> De definitie van deze 4 niveaus verschilt lichtjes naargelang van de categorie. De beschrijving van deze niveaus zijn opgenomen na de uiteenzetting van de aanpak.

> Voor fiscale en niet-fiscale wetgeving wordt vanaf niveau 1 van professionele (basis)kennis gesproken. Dit impliceert, reeds vanaf het eerste niveau, een theoretische én continue vorming met aangepaste testen.

2. Toekennen van een niveau van technische competenties

Aanpak voor de bepaling van Technische competenties

Algemene kennis Fiscale Wetgeving Niet-fiscale Wetgeving Technieken

Basiskennis Professionele basiskennis Professionele basiskennis Basiskennis

Professionele kennis Professionele kennis Professionele kennis Professionele kennis

Geavanceerde professionele kennis

Geavanceerde professionele kennis

Geavanceerde professionele kennis

Geavanceerde professionele kennis

Expertkennis Expertkennis Expertkennis Expertkennis

11

44

33

22

Page 102: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 102Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

> In de derde stap wordt aangegeven of een functie een verwijzing naar het niveau van technische competenties vereist.

> Indien voor de functie enkel een niveau 1 of 2 vereist is voor de categorieën van technische competentie, spreekt men van basiscompetenties. Aan deze functie wordt geen verwijzing toegekend.

Dergelijke functie is binnen een relatief beperkte inwerkperiode uitwisselbaar binnen de FOD Financiën met andere functies van dezelfde functiefamilienaam.

> Voor functies die een niveau 3 of 4 vereisen, wordt een verwijzing naar het vereiste kennisniveau gemaakt voor de categorie(ën) waarvoor de geavanceerd professionele of expertenkennis is vereist.

> Vb.– Junior Dossierbeheerders met niveau 1-2 voor de 4 categorieën van technische competenties

Junior Dossierbeheerders– Dossierbeheerders met

• niveau 1-2 Dossierbeheerders• niveau 3 voor Fiscale Wetgeving Dossierbeheerders Fiscale Wetgeving 3

– Senior Dossierbeheerders• niveau 1-2 Senior Dossierbeheerders• niveau 3 voor Fiscale Wetgeving Senior Dossierbeheerders Fiscale Wetgeving 3• niveau 4 voor Fiscale Wetgeving Senior Dossierbeheerders Fiscale Wetgeving 4

3. Bepalen van functies zonder/met verwijzing naar niveau van technische competenties

Aanpak voor de bepaling van Technische competenties

Page 103: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 103Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

> Tot slot wordt een consistentietoets uitgevoerd. Er wordt nagegaan of voor functies binnen eenzelfde of gelijkaardige functiefamilienaam gelijkaardige niveaus van technische competenties zijn gescoord in de verschillende programma’s. Eenzelfde vergelijking wordt gemaakt over programma’s en pijlers in hun globaliteit.

> Anomalieën worden verklaard of uitgefilterd door bijsturing van het vereiste niveau van technische competentie.

4. Uitvoeren van een consistentietoets

Aanpak voor de bepaling van Technische competenties

Page 104: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 104Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omschrijving van de competentieniveaus: Categorie ‘Algemene kennis’

> Niveau 1 - Basiskennis :

De functie heeft een kennis van de algemene organisatie en waarden van de federale overheid en de FOD Financiën, en past deze toe in zijn dagelijkse activiteiten

> Niveau 2 – Professionele kennis :

De functie heeft een goede kennis van de algemene organisatie en waarden van de federale overheid en de FOD Financiën, en gebruikt en verspreidt deze kennis in zijn werkomgeving

> Niveau 3 – Geavanceerde professionele kennis :

De functie heeft een uitgebreide kennis van de algemene organisatie en waarden van de federale overheid en de FOD Financiën, en is in staat deze kennis actief toe te passen voor het vervullen van zijn taken in diverse werkomgevingen (multicontext)

> Niveau 4 – Expertkennis :

De functie heeft een diepgaande kennis van de algemene organisatie en waarden van de federale overheid en de FOD Financiën, beheerst de grondslagen, concepten, methodes en processen hieromtrent, kan deze kritisch analyseren, vervolmaken en/of ontwikkelen, onafhankelijk van de context

Page 105: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 105Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omschrijving van de competentieniveaus: Categorie ‘(Niet-)Fiscale wetgeving’

> Niveau 1 - Professionele basiskennis :

De functie heeft een professionele kennis gericht op de toepassing van de basisbeginselen van een (niet-) fiscale wetgeving (verworven door werkervaring en studie), en is in staat om elementen uit de werkprocedures en reglementen hieromtrent toe te passen in zijn dagelijkse activiteiten

> Niveau 2 – Professionele kennis :

De functie heeft een goede professionele kennis gericht op de toepassing van de (niet-)fiscale wetgeving (verworven door werkervaring en studie), en is in staat om de procedures en reglementen hieromtrent zelfstandig toe te passen in één bepaalde werkomgeving

> Niveau 3 – Geavanceerde professionele kennis :

De functie heeft een uitgebreide professionele kennis gericht op de toepassing van de (niet-) fiscale wetgeving, en is in staat om de procedures en reglementen hieromtrent zelfstandig toe te passen in diverse werkomgevingen (multicontext)

> Niveau 4 – Expertkennis :

De functie heeft een diepgaande professionele kennis gericht op de toepassing van de (niet-) fiscale wetgeving, beheerst de grondslagen, concepten, methodes en processen hieromtrent, kan deze kritisch analyseren en bijdragen tot het vervolmaken en/of ontwikkelen ervan, onafhankelijk van de context

Page 106: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 106Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Omschrijving van de competentieniveaus: Categorie ‘Technieken’

> Niveau 1 - Basiskennis :

De functie heeft een kennis van de techniek en kan de techniek toepassen voor een duidelijk gedefinieerde opdracht in een eenvoudige context

> Niveau 2 – Professionele kennis :

De functie heeft een goede kennis van de techniek en kan deze toepassen om op zelfstandige basis eenvoudige analyses uit te voeren in een brede operationele context

> Niveau 3 – Geavanceerde professionele kennis :

De functie heeft een uitgebreide kennis van de techniek en kan op basis van de techniek verbanden leggen tussen informatie uit verschillende contexten, verregaande conclusies trekken en deze verder gebruiken in zijn werkzaamheden

> Niveau 4 – Expertkennis :

De functie heeft een diepgaande kennis van de techniek, en kan deze techniek kritisch analyseren, en bijdragen tot het verder verfijnen en/of ontwikkelen ervan, onafhankelijk van de context

Page 107: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 107Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Categorieën en clusters van technische competenties (1/2)

Categorieën en Clusters van technische competentiesAlgemene kennis

Algemene kennis

Fiscale wetgevingFiscale wetgeving - volledige categoriePersonenbelastingVennootschapsbelastingMet zegel gelijkgestelde taksenBTWMet inkomstenbelasting gelijkgestelde belastingenDouanerechtenAccijnzenMilieubelastingenInternationale fiscaliteitControletechniekenGriffierechtRegistratierechtHypotheekrechtZegelrechtSuccessierechtSpecifieke fiscale wetgeving - Patrimonium Documentatie

Niet-fiscale wetgevingNiet-fiscale wetgeving - volledige categorieBurgerlijk rechtInstitutioneel rechtFinancieel rechtGerechtelijk rechtStrafrechtSociaal rechtHandelsrechtVennootschapsrechtAdministratief rechtMilieuwetgevingDomaniale wetgevingWetgeving i.v.m. verkeer"Invorderingsrecht"Specifieke fiscale wetgeving - InvorderingInvorderingstechniekenInternationaal rechtEuropees RechtBescherming privé-levenRijkscomptabiliteit en boekhoudingHandelsboekhouding Specifieke niet-fiscale wetgeving - gecontroleerd door D&AOnteigeningenSpecifieke niet-fiscale wetgeving mbt immobiliënSpecifieke niet-fiscale wetgeving mbt roerende goederenPatrimonium DocumentatieNotarieel rechtSpecifieke niet-fiscale wetgeving - gecontroleerd en toegepast door Patrimonium DocumentatieWet betreffende de financiering van de gemeenschappen en de gewesten

Recht voor de behandeling van onenigheden

Page 108: 10/07/2002 Functieboek FOD Financiën. p. 2 Functieboek FOD Financiën 10/07/2002 Inhoudstafel >Inleiding –Doelstelling en scope –Definities –Structuur.

p. 108Functieboek FOD Financiën

10/07/2002

Categorieën en clusters van technische competenties (2/2)

TechniekenWetgevingstechnieken voor R&WTechnieken in verband met de werkmethodesICT AuditBoekhoudkundige auditFinanciële analyseOrganisationele auditStrategische fraude-analyseStrategische risico-analyseOperationele risico-analyseStatistiekLabo-techniekenMeettechniekenCRM techniekenCommunicatietechniekenSociaal-wetenschappelijk onderzoekAanbestedings- en verkoopstechniekenMateriële vaststellingstechniekenOnderzoekstechniekenKennis van archief- en documentatiebeheerApplicatie-analyseSpecfieke talenkennis*OnderhandelingstechniekenWaarderingstechnieken onroerende goederenWaarderingstechnieken roerende goederen

Specfieke applicaties

CAD Technieken

Planningtechnieken

Technieken voor gegevensbehandeling

Sectorkennis