2017 · Web viewHet kan dat deze activiteiten, eens ze ontwikkeld zijn, uitgevoerd worden door...

Post on 04-Oct-2020

1 views 0 download

Transcript of 2017 · Web viewHet kan dat deze activiteiten, eens ze ontwikkeld zijn, uitgevoerd worden door...

Jaarverslag 2017

Drugpunt Regio Puyenbroeck

.

Voorwoord

In september 2014 keurde de Provincieraad een nieuw reglement goed dat de subsidiëring van Drugpunt regelt. Nieuw binnen het reglement is dat de subsidiëring per kalenderjaar gebeurt. De Provincie verwacht eveneens dat er jaarlijks een rapport komt van de werking, gebaseerd op eenduidige registratie van alle Drugpunten, via het kwaliteitszorgsysteem dat werd uitgewerkt door het Provinciaal Steunpunt Lokaal Overleg en Vroeginterventie. Hier ligt voor u een jaarverslag van Drugpunt Regio Puyenbroeck met dezelfde vormgeving en dezelfde criteria als de andere Drugpunten.

Drugpunt wil de bevolking op een kritische en verantwoorde manier laten omgaan met genotsmiddelen. Drugpunt heeft hierbij twee strategische doelstellingen: lokale preventie en vroeginterventie (informatie, advies en begeleiding).

Drugpunt werkt lokaal op maat van de noden en de behoeften van Lochristi, Wachtebeke, Moerbeke en Zelzate. Het is daartoe zeer belangrijk om goede contacten uit te bouwen en te onderhouden met de lokale intermediairs.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

2

Inhoudsopgave

VOORWOORD 2

INHOUDSOPGAVE 3

CONTACTGEGEVENS 4

ORGANISATIE 5

PREVENTIERESULTATEN 8

VROEGINTERVENTIERESULTATEN 12

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

3

Contact Drugpunt Regio Puyenbroeck

Preventiewerker TwitterLisa De Ridder @drugpunt

Kantooradres WebsiteDekenijstraat 129080Lochristi

www.drugpunt.be

Correspondentie adres Telefoonnummers/mailkortrijksesteenweg 1859000 Gent

0472/17.48.82Lisa.Deridder@drugpunt.be

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

4

Organisatie

Missie en visieDrugpunt wil problemen door druggebruik helpen voorkomen. Als laagdrempelige dienst werkt Drugpunt lokaal op een kwaliteitsvolle manier aan twee belangrijke strategische doelstellingen: preventie en vroeginterventie.

Via preventie wil Drugpunt de bevolking verantwoord en kritisch leren omgaan met genotsmiddelen. Dit gebeurt via het informeren, sensibiliseren en specifieke doelgroepen meer vaardigheden en weerbaarheid laten ontwikkelen. Daarnaast werkt Drugpunt ook naar intermediairs via het geven van vorming of door hen bij te staan in het ontwikkelen van een drugbeleid.

Via Vroeginterventie wil Drugpunt begeleiding aanbieden aan beginnende gebruikers met bijzondere aandacht voor de vertrouwelijkheid.

Drugpunt streeft naar maximale afstemming, samenwerking met en ondersteuning van alle betrokken lokale organisaties en actoren. Drugpunt brengt daarom mensen samen in het lokaal drugoverleg.

De visie gaat uit van een brede invulling van het begrip "drugs", waaronder zowel legale als illegale genotsmiddelen verstaan worden. Ook aan aanverwante fenomenen als gokken en gamen wordt aandacht besteed.

De verschillende drugpreventiediensten nemen actief deel aan de provinciale ondersteuningsstructuur die in opdracht van het Oost-Vlaamse provinciebestuur werd opgezet. Deze ondersteuning wordt georganiseerd door het Provinciaal Steunpunt voor Lokaal Overleg en Vroeginterventie.

OrganigramDrugpunt is een intergemeentelijke preventiedienst van de politiezone Regio Puyenbroeck. De zone doet hiervoor beroep op een medewerker van De Kiem. Inhoudelijk wordt Drugpunt aangestuurd door een beheerscomité.

BeheerscomitéHet beheerscomité is het centrale beheersorgaan van Drugpunt met vertegenwoordiging vanuit de politiezone. Daarnaast zetelen hierin ook de preventiewerkers, een directielid van De Kiem vzw, een ambtenaar van de bevoegde provinciale administratie en een medewerker van het Provinciaal Steunpunt Lokaal Overleg en Vroeginterventie.

Het beheerscomité kwam in 2017 nog niet samen.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

5

PersoneelLisa De Ridder werkt voltijds voor Drugpunt Regio Puyenbroeck. Jo Thienpont is de verantwoordelijke van de ambulante werkingen van De Kiem vzw; Drugpunt Regio Puyenbroeck is hier onderdeel van.

Huisvesting Bureau en gespreksruimte zijn er in het jeugdhuis de Lodejo in Lochristi (Dekenijstraat 12 - 9080 Lochristi). Ook zijn er in alle gemeenten gespreksruimtes beschikbaar in de OCMW’s. Verder kunnen we ook in het jeugdhuis in Zelzate terecht.

DrugpuntsamenwerkingEr is een structurele samenwerking tussen de verschillende Drugpunten in de provincie Oost-Vlaanderen. Deze samenwerking kwam tot stand na de vaststelling dat de verschillende drugpreventiediensten een gelijkaardige visie en werking hadden en er op regelmatige basis teamoverleg plaats vond.

Met de Drugpuntsamenwerking willen we komen tot een betere PR, hogere kwaliteit en betere en eenduidige dienstverlening. Daartoe zijn een aantal afspraken gemaakt, waaronder een engagementsverklaring getekend door de beheerders van elk Drugpunt.

Op regelmatige basis komen alle Drugpuntmedewerkers samen op een teamvergadering (TiP). Daar worden afspraken in consensus genomen om Drugpunt verder uit te bouwen, casussen te bespreken, projecten te delen,...

De Drugpunten hebben zich geëngageerd om prioriteit te geven aan deze ondersteuningsstructuur en actief mee te werken.

Voor de concrete uitwerking van een aantal onderwerpen werden werkgroepen in het leven geroepen. Dit maakt een vlottere werking en meer beperkte werkdruk mogelijk. De teamvergadering maakt jaarlijks een plan op waarin de doelstellingen die door de werkgroepen bereikt willen worden, omschreven staan (D-plan).

Drugpunt Regio Puyenbroeck nam in 2017 nog niet deel aan een werkgroep.

ActieplanAls direct gevolg van de samenwerking van de Drugpunten werd een gemeenschappelijk actieplan uitgewerkt om de werking van Drugpunt transparant te maken. De doelstellingen zijn dezelfde voor alle Drugpunten, de

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

6

acties worden lokaal bepaald. Het actieplan wordt als basis gebruikt voor dit rapport en om het beheerscomité duidelijk te informeren.

Werken met I-plan Kwalitatieve drugpreventie wordt planmatig uitgewerkt. Drugpunt maakt daartoe gebruik van het I-plan, een methodiek ontwikkeld door de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) .

RegistratieOm het werk van Drugpunt tastbaar te maken, maakt Drugpunt gebruik van verschillende registratiemethoden. De registratie is gebaseerd op het kwaliteitshandboek, dat op de verschillende actiedomeinen van Drugpunt indicatoren zocht om de werking zichtbaar te maken. Het nieuw provinciaal reglement hecht veel belang aan deze registratie.

Preventie wordt geregistreerd in Ginger, een Vlaams online registratieprogramma ontwikkeld en beheerd door VAD.

Vroeginterventie wordt geregistreerd via een online registratieprogramma, dat minimale, geanonimiseerde gegevens verzamelt over de vroeginterventies. Dat registratieprogramma werd ontwikkeld en wordt beheerd door het Provinciaal Steunpunt Lokaal Overleg en Vroeginterventie.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

7

Preventie: de bevolking verantwoord en kritisch leren omgaan met genotsmiddelen

DE BEVOLKING HEEFT KENNIS MET BETREKKING TOT GENOTSMIDDELEN EN HET GEBRUIK ERVAN

WebsiteEen belangrijk instrument is de website van Drugpunt (www.drugpunt.be).

Om de website attractief te houden, dienen er regelmatig nieuwe nieuwsberichten op gepost te worden. Drugpunt Regio Puyenbroeck postte in 2017 nog geen nieuwsberichten.

Lokale persNaast de website wordt ook gebruik gemaakt van de lokale pers en het lokaal infoblad om informatie over genotsmiddelen of Drugpunt bekend te maken. Er verscheen in 2017 1 artikel in het gemeenteblad in Lochristi.

FolderDankzij de Drugpuntsamenwerking werd een drugpuntfolder gemaakt. Deze folder is te verkrijgen op verschillende plaatsen in elke gemeente.

InfotheekDrugpunt beschikt eveneens over een goed gedocumenteerde infotheek. Mensen die op zoek zijn naar specifieke informatie kunnen terecht bij Drugpunt.

InfostandDrugpunt kan een infostand verzorgen op bepaalde evenementen. Daarbij wordt de werking van Drugpunt toegelicht, is er productinformatie voor handen of wordt een bepaalde campagne voorgesteld. Er werd eind 2015 een roll-up banner aangekocht om extra zichtbaar te zijn met deze infostand.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

8

DE BEVOLKING IS GESTIMULEERD TOT EEN VERANTWOORDE OMGANG MET GENOTSMIDDELEN

Op vraag kan Drugpunt Regio Puyenbroeck een campagne of actie organiseren.

SPECIFIEKE DOELGROEPEN ONTWIKKELEN MEER VAARDIGHEDEN EN WEERBAARHEID

Drugpunt organiseert preventieactiviteiten op maat van verschillende doelgroepen en volgens hun behoeften. Het kan dat deze activiteiten, eens ze ontwikkeld zijn, uitgevoerd worden door opgeleide intermediairs, maar het is ook mogelijk dat Drugpunt deze activiteiten zelf uitvoert. Enkel door de aanwezigheid van Drugpunt kunnen deze activiteiten verwezenlijkt worden.

Gezien de opstart gebeurde in de maand november 2017, werden er in dat jaar nog geen preventieactiviteiten op poten gezet.

INTERMEDIAIRS ONTWIKKELEN MEER KENNIS EN VAARDIGHEDEN

Drugpunt is een lokaal expertisecentrum rond het thema genotsmiddelen. Er zijn heel wat overlegplatformen die graag van deze lokale expertise gebruik maken. Aanwezig zijn op overleg is voor Drugpunt nodig om een draagvlak te creëren voor eigen acties en visie en om via netwerking mensen te laten samenwerken.

Op vraag organiseert Drugpunt vormingen op maat voor intermediairs.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

9

Drugpunt Regio Puyenbroeck bereikte in 2017…

In 2016 werden zo’n 30 intermediairs bereikt via overleg waarbij Drugpunt ad hoc aanwezig is. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan het voorstellen van Drugpunt op de gemeentelijke jeugdraad, welzijnsraad, politieraad,..

VERSCHILLENDE ACTOREN BUNDELEN HUN COMPETENTIES BINNEN EEN LOKAAL NETWERK.

Het lokaal drugoverleg is een belangrijk instrument van de Drugpuntwerking. Met de lokale intermediairs vanuit verschillende sectoren (OCMW, politie, onderwijs, ouders, gemeente, jeugd, ...) wordt stil gestaan bij de lokale noden en wordt naar concrete, haalbare antwoorden gezocht.

Drugpunt Regio Puyenbroeck organiseerde in 2017 nog geen Lokaal Drugoverleg.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

10

Vroeginterventie: Begeleiding bieden bij jongeren en hun omgeving met beginnende probleemvorming m.b.t. genotsmiddelen en doorverwijzing indien nodig.

Vroeginterventie (VI) wordt aangeboden, zoals beschreven in de brochure: "Vroeginterventie als eerstelijnshulp binnen een lokaal drugpreventiebeleid"

Vroegbegeleidingen Drugpunt Regio Puyenbroeck 2017

Verwijzer Aantal

Verwijzer Aantal

Scholen 0 CLB 0

Politie 9 OCMW/gemeente 0

Bijzonder jeugdzorg 0 Familie 0

Huisarts 0 Andere 2

Eigen Initiatief 0 Totaal 11

Het belangrijkste product bij aanmelding zijn cannabis.

Type begeleiding : 1 doorverwijzing, 3 VI ouders, 2 VI beginnend-problematisch gebruik. 2 haakten af/kwamen niet opdagen. 3 waren reeds in ambulante begeleiding.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

11

Spreiding per gemeente :

- Lochristi: 4- Wachtebeke: 2- Moerbeke: 1- Zelzate: 1- Gent: 2- Ongekend: 1

Drugpunt hecht veel belang aan het hebben van een kwalitatief hoogstaand aanbod.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat begeleiders die feedback krijgen van hun cliënten duidelijk betere resultaten boeken in hun begeleidingen.

Drugpunt engageert zich om snel op de bal te kunnen spelen en om bij elke aanmelding de cliënt een gesprek te kunnen aanbieden binnen de eerste drie werkdagen.

DE BEVOLKING EN INTERMEDIAIRS KENNEN HET VROEGINTERVENTIEAANBOD EN DOEN EEN BEROEP OP DE ONDERSTEUNING VAN DRUGPUNT.

Het is bij vroeginterventie zeer belangrijk dat de doorverwijzers blijvend op de hoogte gehouden worden en warm gehouden worden om door te verwijzen. Dit gebeurt via persoonlijke contacten, maar ook door vroeginterventie voor te stellen op specifieke fora.

Drugpunt Regio Puyenbroeck let er op om op regelmatige basis het VI-aanbod onder de aandacht te brengen.

ER IS EEN STRUCTURELE SAMENWERKING MET GESPECIALISEERDE HULPVERLENING EN MET LOKALE DIENSTEN IN FUNCTIE VAN DOORVERWIJZING VAN CLIËNTEN.

Drugpunt verwijst met zorg cliënten door. Cliënten hebben recht op goede informatie en uitleg over de verschillende alternatieve hulpverleningsmogelijkheden. Bepaalde cliënten twijfelen soms en hebben meerdere gesprekken nodig om de stap te kunnen/willen zetten naar gespecialiseerde hulpverlening. Daartoe worden ook regelmatig contacten onderhouden met hulpverleningsdiensten.

In 2017 werd 1 cliënt doorverwezen naar andere hulpverleningsdiensten.

Drugpunt Regio Puyenbroeck | Jaarverslag 2017 | www.drugpunt.be De Kiem vzw | Vluchtenboerstraat 7a, 9890 Gavere | www.dekiem.be

12