Tl week 38 14

Post on 03-Apr-2016

249 views 2 download

description

De Teylinger, 17 september 2014

Transcript of Tl week 38 14

GemeenteTeylingen haalttoch bakzeil

Weer discussie over paddoor de polder

KERKDIENST IN DE OPEN LUCHT IN PARK RUSTHOFF

Lokaal betrokken en betrouwbaar UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 17 september 2014 JAARGANG 09 NR 38

parkdienst P13 deuren P7 fietspad P9

DRUMFANFARE n Wie wordt dé tambourmaître? P19

Te weinig vrijwilligers bedreigt toekomst van kinderboerderij n De Klaprooshof in Voorhout in de problemenVOORHOUT n Ruim drie jaar geleden gingen buurtbewo-ners enthousiast van start als vrijwilliger van kinderboer-derij De Klaprooshof in Voor-hout. In die periode is er heel veel gerealiseerd. Bezoekers zijn zonder uitzondering en-thousiast. De toekomst van de kinderboerderij is echter onzeker, aldus bestuurslid Arie Dwarswaard. “Als we niet snel extra vrijwilligers krijgen moeten we sluiten.”

Eerst was er de boosheid, die al snel plaatsmaakte voor begrip en enthousiasme. In 2010 besloot de toenmalige gemeenteraad dat er flink gesnoeid diende te worden in het subsidiëren van sociaal-cultureel werk in Teylingen. Ook de Voorhoutse kinderboerderij De Klaprooshof ontkwam niet aan de plannen van het college van bur-gemeester en wethouders. Kinde-ren uit de buurt lieten dit plan niet over hun kant gaan en verzamelden spontaan ruim zeshonderd handte-keningen, die ze aan de gemeen-teraad aanboden. Buurtbewoners die deels al bij de kinderboerderij betrokken waren vonden bij de gemeente Teylingen een gewillig oor voor de begeleiding naar een zelfstandige stichting. Die werd 21 juni 2011 opgericht, en kreeg als hoofdtaak het beheren van de kin-derboerderij. De twee belangrijkste zaken die nodig waren om de boer-derij te laten voortbestaan waren geld en handjes, vat bestuurslid Arie Dwarswaard samen. “We zijn vrienden en donateurs gaan wer-ven, en we hebben via diverse fond-sen geld gekregen voor specifieke klussen, zoals de aanleg van extra verlichting in onder meer de kip-penstal en informatiebordjes over

de dieren die we hebben. Vrijwil-ligers werven verliep eigenlijk ook heel goed. Naast kinderen meldden zich ook voldoende volwassenen om dagelijks te openen en te slui-ten.”De kinderboerderij werd elk jaar mooier. De ongeveer 5000 bezoe-kers per jaar toonden en tonen zich enthousiast over hoe het er allemaal uitziet. Het afgelopen jaar zag het bestuur zich echter in toenemende mate geconfronteerd met een tekort aan volwassen vrij-willigers. Dwarswaard: “We heb-ben voor veertien momenten in de week vrijwilligers nodig: zeven om te openen, zeven om te slui-ten. Het openen kost ongeveer een uur, maar daar hebben we geluk-

kig voldoende mensen voor. Het sluiten neemt ongeveer anderhalf uur per keer in beslag, en dat komt elke week weer terug. Wat we al een paar keer hebben meegemaakt is dat een vrijwilliger om overigens hele valide redenen stopte, en dat de bestuursleden dan het gat dat valt moeten dichten. En dat terwijl het bestuur al heel wat extra taken verricht, zoals voer bestellen, activi-teiten organiseren, de diergezond-heid bewaken en voor de financie-ring zorgen. We moeten al sinds februari om de week op vrijdag als bestuursleden bijspringen en op zondag met het inspringen van be-stuursleden de boel draaiende hou-den. Binnenkort hebben we ook om de week op dinsdag een volwassen vrijwilliger nodig. Dit houden we zo niet veel langer vol. De meesten van ons hebben ook nog een baan en een gezin.”

WERVENOp allerlei manieren heeft het be-stuur al geprobeerd om nieuwe volwassen vrijwilligers te werven: via posters, oproepen aan dona-teurs en vrienden, via social media en mensen direct aanspreken. “Het lastige voor vooral veel van onze be-zoekers is dat ze zelf kleine kinde-ren hebben en dan opvang moeten gaan regelen om te komen helpen. We snappen dat dat niet ideaal is. Maar we hebben destijds wel zes-honderd handtekeningen opge-haald, en dat waren volgens ons

lang niet allemaal gezinnen met jonge kinderen.”De boodschap vanuit het bestuur is wat Dwarswaard betreft helder. “We hebben op korte termijn in ie-der geval voor de dinsdagmiddag en vrijdagmiddag om de week hulp nodig, en als het kan ook voor de zondag. We werken voor de zondag nu met een rooster waarbij men eenmaal in de acht weken aan de beurt is. Als er daar nog een paar bij-komen, dat neemt ook daar de druk af. En als niemand zich meldt, dan zullen we de gemeente melden dat wij de opdracht weer teruggeven. Het is niet anders.”Belangstellenden kunnen zich mel-den via het contactformulier op de website www.kinderboerderij-voorhout.nl of telefonisch bij Arie Dwarswaard, telefoon 0252-233466.

Te weinig vrijwilligers bedreigt de toekomst van kinderboerderij De Klaprooshof in Voorhout.

Nog geen claim van IntratuinSASSENHEIM n De gemeente heeft nog geen claim ontvangen van In-tratuin vanwege het afwijzen door de gemeenteraad van de komst van het tuincentrum aan de Rijksstraat-weg in Sassenheim. Sinds 2009 zijn er gesprekken met de gemeente en de eigenaar van tuincentrum Intratuin over een vestiging in Sas-senheim. Maar met name de onder-nemers uit Sassenheim waren be-zorgd over het weglekken van hun klanten naar het buitengebied als die plannen zouden worden gere-aliseerd. Bovendien was volgens de

tegenstanders een vestiging van In-tratuin in strijd met de meer recen-te en lokale Detailhandelsvisie, die juist de winkelcentra in de kernen van Teylingen wil versterken. De ge-meenteraad besloot vervolgens om de procedure om een vestiging mo-gelijk te maken stop te zetten.

Hiervoor heeft de gemeenten tot nu toe nog geen financiële claim ont-vangen van het bedrijf, zo maakte wethouder Kees van Velzen vorige week bekend in de raadscommissie Ruimte.

Afval zomaar op straat gegooidSASSENHEIM n Een 17-jarige jongen uit Lisserbroek kreeg vorige week woensdag een fikse bekeuring voor het weggooien van afval op straat en het beledigen van agenten. Po-litieagenten zagen dat de jongen in een auto zat die op het parkeer-terrein van een fastfoodrestaurant aan de Stationslaan in Sassenheim stond. Naast de auto, pal onder het passagiersraampje, lag een hoeveel-heid afval die kennelijk net uit de auto was gegooid. Op het parkeer-terrein staan meerdere afvalbak-ken. Toen agenten de jongen daar-op aanspraken kregen zij meteen de wind van voren. In plaats dat de jongen zijn verontschuldigingen aanbod en alsnog zijn afval aan-bood op te ruimen, schold hij de agenten de huid vol. Die accepteer-den dat niet en hielden hem direct aan. Hij kreeg op het politiebureau een boete voor het weggooien van het afval en krijgt waarschijnlijk een HALT-verwijzing.

DOLdwaze korting!

Tussen 18.00 en 7.00 uur

TOTAAL 13 ct kOrTing op benzineAutobedrijf g. Dol b.v.

Rijnsburgerweg 48 - VoorhoutT 0252-211849 - www.gdol.nl

EURO€ 1,689 p.ltr.

SUPER+€ 1,759 p.ltr.

diESEl € 1,408 p.ltr.

WEEKEND PAKKERseptember september september

donderdag vrijdag zaterdag

18 19 20

Openingstijden: ma-do 8.00 - 20.00 | vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00 | zo 12.00 - 18.00 fb.com/plusvandijk

Van Dijk Voorhout | Herenstraat 45 | T: 0252 21 62 52 |

PLUS Culinaire beenham Amerikaans, honing-mosterd of naturel Per 500 gram

5.99

2.99500 GRAM

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

www.melmanherenmode.nl

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

www.melmanherenmode.nl

Industriekade 32Sassenheim0252-221910

www.vandermeermultiglas.nl

Profiteer nog van het lageBTW-tarief!

Informeervrijblijvend!

gemeenteberichtenTeylingen week 38 / 2014

Hooghkamer biedt kans samen een huis te bouwenPrettig wonen is één van de belangrijkste zaken in ons leven. Een goede woning moet voor iedereen mogelijk zijn, zowel koop als huur, luxe of eenvoudig en in alle prijsklassen.

De gemeente Teylingen werkt sinds 2010 met projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen aan de bouw van 850 woningen in de wijk Hooghkamer in Voorhout. Een nieuwe wijk met veel water en groen aan de rand van Voorhout.

Woensdag 24 september van 19.30 tot 21.00 uur organiseren wij een informatieavond over het Collectief particulier opdrachtgeverschap in de wijk Hooghkamer.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is:• Samen,zelfbaaszijn• Woningenbouwentegenkostprijs• Eenbuurtopbouwen,nogvoorde eerste steen gelegd is• Geenstandaardwoning,maareen woning op maat

Een huis is vaak letterlijk je grootste goed. Het is jouw plek, je voelt je er thuis en je kunt je ermee identificeren. Veel mensen moeten door gebrek aan passend aanbod echter genoegen nemen met een huis dat lang niet aan al hun eisen voldoet.

Door samen met toekomstige buren een eigen woning te ontwikkelen, ontstaat er een woning die geheel voldoet aan de persoonlijke eisen en wensen en bovendien nog eens naar verwachting redelijk betaalbaar is.

Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf ontwikkelaar. Gedurendehetheleontwikkel-enbouwtrajectnemendetoekomstige bewoners , georganiseerd in een kopersvereniging, belangrijke beslissingen zoals het kiezen van een architect en aannemer.

Legenda

Locatie CPO kavel circa 1300 m2

HooghkamerLocatie CPO

Gemeente Teylingen

Datum 10-09-2014

Door direct samen te werken met deze professionele partijen in het bouwproces ontstaan er naar verwachting betaalbare woningen , die aan ieders specifieke eisen en wensen voldoen. Bovendien krijg je al hart voor de buurt nog voordat de eerste steen gelegd is. Hierdoor ontstaat een buurt met een bijzonder prettige woonsfeer.

Kavels voor Collectief particulier opdrachtgeverschapInhetgebiedtussendehistorischeboerderijenNoordhoutWesten Klein Bouwlust in Hooghkamer, biedt de gemeente kavels aan voor Collectief particulier opdrachtgeverschap (in totaal 1300 m2).

Informatieavond Collectief particulier opdrachtgeverschapOp woensdag 24 september van 19.30 uur tot 21.00 uur wordt in het bestuurscentrum in Voorhout, een informatieavond CPO Hooghkamer georganiseerd. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd op deze informatieavond. De gemeente geeft een toelichting op het proces en de randvoorwaarden voor CPO. GastsprekersvanBLOC7architecten(www.bloc7.nl ) zullen hun ervaringen met CPO in Amsterdam toelichten en een visie geven op de mogelijkheden in Hooghkamer.

Afscheid burgemeester Anne Lize van der StoelOp donderdag 25 september neemt Teylingen afscheid van waarnemendburgemeesterAnneLizevanderStoel.HoewelAnneLizevanderStoelwistdathaaraanstellingtijdelijkzouzijn, heeft ze zich een gedreven en betrokken burgemeester getoond. In korte tijd heeft ze zich vertrouwd gemaakt met de gemeente, inwoners, ondernemers endossiers.Wehebbenhaar leren kennen als een kordate netwerker, die de inhoud niet schuwde.Wehebbenhaar inzet gewaardeerd en wensen haar veel succes in haar verdere carrière.

Wenodigenuvanharte uit voor dit afscheid van 16.00 tot 18.00 uur in het bestuurscentrum Raadhuisplein 1 in Voorhout.

Per 1 januari 2015 krijgt de gemeente nieuwe taken. In de maanden september en oktober krijgt u elke week op het gebied van Jeugdhulp, Zorg en ondersteuning en Werk en inkomen de veel gestelde vragen en antwoorden.

JEUGD

1. Is de indicatie voor jeugdhulp nog geldig op 1 januari 2015? Ja, alle indicaties die doorlopen na 1 januari 2015 blijven geldig. Ze blijven geldig tot de indicatie afloopt of uiterlijk tot en met 31 december 2015. Kinderen met een indicatie voor pleegzorg houden hun indicatie zolang dat nodig is, dus ook na 2015.

2. Waar kan ik tot 2015 terecht met vragen over jeugdhulp? U kunt met vragen over opvoeden en opgroeien terecht bijhetCJGvanTeylingenwww.cjgteylingen.nl.Vragenover jeugdhulpverlening kunt u tot 1 januari 2015 ook stellen aan Bureau Jeugdzorg. Daarnaast kunt u bij uw huisarts terecht als u zich zorgen maakt over uw kind.

ZORG

1. Ik heb nu een Persoonsgebonden budget (Pgb). Heb ik daar straks nog recht op? Dit is nog niet bekend. De gemeente is hier nog mee bezig. Weverwachtenhierinnovember2014meerovertekunnen zeggen.

2. Ik krijg nu hulp in de huishouding. Wat gaat er voor mij veranderen? De gemeente krijgt minder budget van het Rijk voor de hulp bij het huishouden. Dat kan betekenen dat u vanaf 2015 minder hulp bij het huishouden krijgt. Of dat zo is en hoeveel minder u dan krijgt, is op dit moment nog niet bekend. Het gaat om wijzigingen die nog verder uitgewerkt moeten worden. Alle inwoners die hulp bij het huishouden ontvangen, worden op tijd geïnformeerd over de veranderingen en wat dit voor hen betekent. Zo lang u niets hoort van de gemeente, blijft alles zoals het is.

WERK

1. Wat verandert er in de Wajong? HeeftualeenWajong-uitkeringop1januari2015?

Dan krijgt u te maken met een herbeoordeling. U houdt wel eenWajong-uitkeringvanhetUWV.Hoehoogdieis,hangtaf van uw herbeoordeling: • Heeftugeenarbeidsvermogen?UhoudtuwhuidigeWajong van75%vanhetminimumloon.• Heeftueendeelarbeidsvermogenofheeftutijdelijkgeen arbeidsvermogen?UblijftbijhetUWVenkrijgtnogsteeds Wajong.Dezewordtvanaf2018verlaagdnaar70%vanhet minimumloon.• HeeftugeenWajong-uitkeringop1januari2015?Metde Participatiewet hebben vanaf 1 januari 2015 alleen jonggehandicapten die geen arbeidsvermogen hebben nogrechtopeenWajong-uitkering.UitkeringsinstantieUWV beoordeelt of dit voor u geldt.

2. Wat verandert er in de sociale werkvoorziening? Het is vanaf 1 januari 2015 niet meer mogelijk om een indicatieopgrondvandeWswaantevragen.Alsuopdie datumaleenWsw-dienstverbandheeftdanhoudtudezelfde rechtenenplichten.Staatualopdewachtlijstvooreenwsw- plek?AlsdeParticipatiewetingaat,krijgtdegemeentevanaf 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid om u aan het werk te helpen. Dat kan gaan om werk bij een reguliere werkgever, zo nodig met wat extra hulp. Dat kan ook een beschutte baan zijn.

Kijk voor meer informatie op www.teylingen.nl –Zorg-Nieuwetakensociaaldomein.

Veel gestelde vragen nieuwe taken sociaal domein

Subsidieregeling Zuid-Holland:

Asbest eraf, zonnepanelen eropSinds1juli2013heeftdeprovincieZuid-Hollanddesubsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’. Deze regeling is bedoeld voor agrarische bedrijven in het buitengebied, die asbest van oude gebouwen willen of moeten verwijderen. De regeling biedt de kans om bij verwijdering van asbest, meteen zonnepanelen op hetzelfde gebouw te installeren. In eerste instantie moest voor het verkrijgen van deze subsidie worden aangetoond, dat het betreffende bedrijf nog geruime tijd actief zouzijn.Sinds1junivanditjaarisdesubsidieookteverkrijgenvoor agrariërs, die recent met hun bedrijf zijn gestopt, of dat binnenkort zullen doen.Voor meer informatie zie www.asbestvanhetdak.nl

Raadsvergadering 25 september 2014Aanvang: 20.00 uurDe vergaderingen van de gemeenteraad vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen via www.teylingen.tv

De stukken vindt u op www.teylingen.nl/ris

Agenda• Opening• Teylingerdichter• Vaststellenagenda• Bepalingvolgordebijstemming• Vragenkwartier(mondelingevragen)• Spreekrechtburger(max.30minuten)• Vaststellennotulenvorigevergaderingen• Lijstvaningekomenstukkenenmededelingen• Actielijst,lijstvantoezeggingen,schriftelijkevragen

HamerstukkenMarap 1 en Begrotingswijziging 2014-III ISD BollenstreekDeISDBollenstreekheefteenmarapuitgebrachtoverderealisatie van de begroting van de eerste vier maanden van2014.OpbasisvandezemarapheeftdeISDeenbegrotingswijziging opgesteld. De gemeenteraad wordt gevraagd haar gevoelens te uiten over deze voorgenomen wijziging. De begrotingswijziging wordt voorgesteld omdat de exploitatiekosten en de kosten voor de Programma’s Participatie en Inkomen hoger uitvallen dan begroot. De begrotingswijziging betekent voor Teylingen een kostenstijgingvan€183.706,-.Ditbedragwordtgedektvanuitde hogere Rijksbijdrage.

Toekomstbestendig peuterspeelzaalwerk en peuteropvang in TeylingenDe3Kernen, de organisatie voor peuterspeelzaalwerk binnen de gemeente Teylingen, heeft in 2013 bij de gemeente aangegeven de exploitatie niet rond te krijgen met het subsidiebedragvan€218.175,-.Ditbedragisinhetkadervan‘BacktoBasics’indriejaartijdvan€318.175,-naar€218.175,-verlaagd.Samenzijnweopzoekgegaannaareen mogelijke oplossing voor dit probleem. Hiervoor zijn diverse toekomstscenario’s onderzocht. De raad krijgt in dit voorstel de uitwerking van deze scenario’s voorgelegd. Doel van het onderzoek naar de toekomstscenario’s is het toekomstbestendig maken van de bedrijfsvoering van De3Kernen. Het college en De3Kernen adviseren gezamenlijk voor het uitwerken van een voorkeursscenario.

Vaststellen bestemmingsplan Engelse Tuin, VoorhoutDoel: besluitvormendDe gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met bijgaande Nota van beantwoording zienswijzen en de Nota van wijzigingen en het ontwerpbestemmingsplan ‘Engelse Tuin Voorhout’ gewijzigd vast te stellen.

Vaststellen Bodembeheernota deel A (algemeen) en deel B (gebiedsspecifiek beleid gemeente Teylingen)In de Bodembeheernota wordt uitwerking gegeven aan het Besluit bodemkwaliteit. Dit betreft een algemeen (regionaal) deel en een (per gemeente) uitgewerkt deel met gebiedsspecifiek beleid. Voor de gemeente Teylingen heeft dat laatste betrekking op de ontwikkelgebieden Hooghkamer, bedrijfsterrein Oosthoutlaan, en het buitengebied waar toemaak aanwezig is. Het gebiedsspecifiekebeleidverruimt(risico-onderbouwd)demogelijkhedenvangrondverzet.

Vaststellen bestemmingsplan Burgemeester Ketelaarstraat 25, WarmondDe raad wordt voorgesteld in te stemmen met Hoofdstuk 6 Maatschappelijkeuitvoerbaarheidwaarindereactiesopdeingebrachte zienswijzen zijn verwoord/beantwoord en de ambtshalve wijzigingen staan aangegeven en het (gewijzigde) bestemmingsplanburgemeesterKetelaarstraat25,Warmondvast te stellen. Er hoeft geen exploitatieplan te worden vastgesteld.

Zienswijze Regionale Woonagenda Holland RijnlandDoel: besluitvormendDe gemeenten in Holland Rijnland werken samen aan een nieuwe regionale woonagenda. Hierin staat wat de woonbehoefte is in de gemeenten in Holland Rijnland en hoe het woningaanbod per subregio op de vraag kan worden afgestemd. Het voorstel gaat over de zienswijze van de gemeente Teylingen op de regionale woonagenda.

Aanpassing financiële verordeningActualisatie van de financiële verordening is gewenst. Dit naar aanleiding van een nieuwe modelverordening zoals aangegeven in de ledenbrief en actualisatie van het activabeleid.

Inkoop: voornemen tot toetreding Stichting Rijk[Besluitvormend] De afgelopen jaren is de inkoop binnen Teylingen vanuit de staf ondersteund door een inkoopspecialist. Het voorstel is om voor de voortzetting van deze rol aan aansluitingtezoekenbijStichtingRijk.Hiermeesluitenwijvoor de inkoopfunctie aan bij een samenwerkingsverband waarderegiogemeentenLisse,Hillegom,Noordwijkerhouten Noordwijk al mee samenwerken. Hiermee wordt eenzelfde werkwijze binnen de regio gestimuleerd. Na aansluiting zalStichtingRijkdeinkoopbinnenTeylingenprocedureelondersteunenenzalookvanuitStichtingRijkgedetacheerdeenfysiekaanspreekpuntgerealiseerdworden.SamenmetStichtingRijkwordenafsprakengemaaktwelketrajectenbegeleid worden door stichting Rijk en welke zelf door de organisatie of anderzins worden opgepakt.

Preventie en Handhavingsplan voor de uitvoering van de Drank- en HorecawetDeraadsteltopgrondvanartikel43aDrank-enhorecawethetPreventie-enhandhavingsplanalcoholTeylingenvast.

8e Wijziging gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West-HollandDoel: besluitvormendHetAlgemeenBestuurvandeOmgevingsdienstWest-Holland heeft op 12 mei en 11 juni 2014 ingestemd met de doorgeleiding naar de deelnemers van het verzoek tot besluitvorming in verband met de 8e wijziging van degemeenschappelijkeregelingOmgevingsdienstWest-

Holland. Naar aanleiding van de doorgeleiding van deze besluitvorming wordt de gemeenteraad verzocht omin te stemmen met de 8e wijziging van de gemeenschappelijkeregelingOmgevingsdienstWest-Hollanden daartoe de nodige besluiten te nemen.

BespreekstukkenVisie RoodemolenpolderDe Roodemolenpolder is een waardevol landschap. Een uniek gebied en een groene buffer tussen Voorhout enSassenheim.Overdetoekomstvandezepolderzijngesprekken gevoerd met inwoners en organisaties. Aan de inwoners zijn 3 scenario’s voorgelegd. Uit de peiling blijkt eenduidelijkevoorkeurvoordevisieBehoud+++.Metditvoorstel wordt de raad geïnformeerd over de wijze waarop het participatieproces is vormgegeven en wordt de raad geinformeerd over de inhoud van de drie visies. Daarnaast wordt voorgesteld een keuze te maken voor een van de drie visies en een Plan van Aanpak op te stellen om die visie uit te werken.Op verzoek van de PvdA, Trilokaal en de ChristenUnie een bespreekpunt.

Sluiting

Uw mening geven?Mail of bel ons

Stuuronseene-mailmetuwmeningovereenonderwerpviagemeenteraad@teylingen.nl.E-mailsgerichtaanderaadzijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op de website www.teylingen.nl/ris.

FractievergaderingenOp maandag voorafgaand aan de raadsvergadering vinden de fractievergaderingen plaats. Bij de fracties bent u welkom omzakenkenbaartemakenaanderaadsleden.Graagvoorafaanmelden bij de fractievoorzitter.

SpreekrechtU kunt ook gebruik maken van het spreekrecht aan het begin van de raadsvergadering. Dit is een mogelijkheid om degemeenteraadtoetespreken.Graagontvangtdegriffievoorafdetekstvanuwinspraakviadee-mail.Despelregelsvan het inspreekrecht vindt u op www.teylingen.nl/ris.

Plaats uw onderwerp op de agenda! Denktuweleens‘daarzoudepolitiekietsaanmoetendoen!’?Meteenburgerinitiatiefplaatstuzelfietsopdeagendavande gemeenteraad en zo beïnvloedt u de gang van zaken in onze gemeente. In Teylingen is één handtekening al genoeg om een burgerinitiatief in te dienen. De griffie bekijkt graag met u of uw onderwerp geschikt is en kan u helpen bij het makenvandetekst.Enthousiast?Neemdancontactopmetde griffie.

GriffieE-mailgemeenteraad@teylingen.nl (E-mailsgerichtaanderaadzijnopenbaar)Telefoon0252-783590

Informatie sociaal domein 2015VraagIkhebvandeISDeenbijstandsuitkeringen/ofeenWmo-voorziening.Wanneerisbekendofdenieuwewetgevingper1januari2015vaninvloedisopmijnuitkeringen/ofmijnWmo-voorziening?

Antwoord In het vierde kwartaal van 2014 zijn de consequenties voor uw uitkeringen/ofWmo-voorzieningbekendeninformeertdeISDu uiterlijk in december 2014 persoonlijk per brief.

Algemene informatie nieuwe taken sociaal domeinVanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning aan mensen die het alleen niet redden op het gebied van werk & inkomen, maatschappelijke ondersteuning, welzijn, opvoeding en jeugdzorg. Uitgangspunt is dat voor iedereen die dit nodig heeft de passende hulp wordt geboden. Het Rijk en uw gemeente zorgen ervoor dat alle inwoners de komende maanden geïnformeerd worden over de nieuwe taken binnen het sociaal domein per 1 januari 2015.

Persoonlijke informatie van de ISDDeISDvoertvooruwgemeentedehuidigeWetwerkenbijstandeneenaantaltakenvandeWetmaatschappelijkeondersteuning uit (bijvoorbeeld hulp bij het huishouden). Ook vanaf2015blijftdeISDvooruwgemeenteeenaantaltakenuitvoeren. In het vierde kwartaal van 2014 moet duidelijk wordenvoorwelketakenubijdeISDofbijuwgemeentemoetzijn.

U hebt nu een bijstandsuitkering Per1januari2015wijzigtdehuidigeWetwerkenbijstandinde Participatiewet en wijzigt een aantal regels en bedragen. In het vierde kwartaal van 2014 is duidelijk wat voor u de consequentieszijn.UkrijgtinhetvierdekwartaalvandeISDpersoonlijk een brief over de wijzigingen per 1 januari 2015. U hebt een Wmo-voorzieningIn het vierde kwartaal van 2014 wordt duidelijk wat voor u de consequenties zijn per 1 januari 2015. U krijgt uiterlijk in december 2014 persoonlijk een brief over de mogelijke wijzigingen per 1 januari 2015.

Informatie website gemeenteOp www.teylingen.nl leest u welke veranderingen de nieuwe taken met zich meebrengen, wat gemeenten tot nu toe hebben gedaanenwatdehuidigestandvanzakenis.Weadviserenudewebsite van uw gemeente in de gaten te houden.

Informatie website ISD Bollenstreek OpdewebsitevandeISDBollenstreekleestuwelkeveranderingen van toepassing zijn op de huidige en toekomstigeuitvoeringstakentakenvandeISDBollenstreek.Weadviserenudezewebsitedekomendemaandenindegatente houden. Meer informatieVoorvragenoveruwhuidigeuitkeringofWmo-voorzieningkuntucontactopnemenmetdeISD.

Bereikbaarheid ISD Telefoon:0800–9567000(gratis),www.isdbollenstreek.nl, info@isdbollenstreek.nl of bezoek het Zorgloket in het gemeentekantoor.

Collectes

Erisvan21totenmet27septembereencollectevergunningverleendaanhetFondsVerstandelijkgehandicapten.(MerkV.Meedoenmogelijkmaken)

Voornemen tot uitschrijving uit de BRP van de gemeente Teylingen (art. 2.21 en 3.18 wet BRP)

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen de adresgegevens van de onderstaande persoon te wijzigen. Na onderzoek is gebleken dat deze persoon niet meer woont op het adres waarop hij of zij in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Teylingen staat ingeschreven.

Naam Adres, Datumen voorletters plaats voornemenParry, IA Wasbeeklaan9013, 10-09-2014 Warmond De adresgegevens worden daarom als volgt gewijzigd:Adres: onbekendWoonplaats: onbekendLand: onbekendHierdoor zal deze persoon formeel niet meer in Nederland woonachtig zijn.Deze wijziging wordt aan de afnemers van de BRP (zoals de administratie van uitkeringsinstanties, pensioenfondsen en zorgverzekeraars) doorgegeven. Dit kan gevolgen hebben voor dezorgverzekeringenvoorzieningenalsAOWenpensioenvandeze persoon.

Belanghebbenden kunnen tot 4 weken na deze publicatie reageren. Reageren kan door contact op te nemen met de gemeente op tel. 14 0252 of schriftelijk: gemeente Teylingen, team Burgerzaken, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout.

4Wekennapublicatiezullenburgemeesterenwethoudersdebeslissing nemen om de wijziging van de adresgegevens door te voeren. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na bekendmaking bezwaar worden gemaakt.

Verkeersbesluiten

Oplaadpunten elektrische voertuigen Wijhebbenop9septemberbeslotenomeenparkeerplaatsin Teylingen te reserveren voor elektrische voertuigen. Op de desbetreffende locatie wordt een oplaadpunt ingericht voor elektrische voertuigen. Het gaat om de locatie: achterzijde Tuinkersstraat 12 in Voorhout. Het besluit ligt tot 29 oktober 2014 ter inzage.

BezwaarmogelijkheidTot en met 29 oktober 2014 kunnen belanghebbenden tegen een besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. Het bezwaarschrift bevat tenminste naam, adres en woonplaats van de belanghebbende, alsmede een opgave van de bezwaren die tegen dit besluit bestaan. Het bezwaarschrift dient gedateerd en ondertekend te zijn.

Algemene plaatselijke verordening

Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan:• StichtingJenaplanscholenBollenstreek,Warmondvoorhet gebruikenvan100m2openbareplaatsaanDeGeestlaan 27inWarmondvoorhetplaatsenvanoefenmateriaalvoor eenfietsparcoursvan‘SchoolopSeef’op15september2014 (09-09-14)• St.Pancratiuskerk,Sassenheimvoorhetorganiserenvaneen fancy fair in de voortuin van de kerk aan de Hoofdstraat 188 inSassenheimop27septembervan10.00tot16.00uur (11-09-14)

Drank- en horecawet

Ontheffing van artikel 35 voor het mogen verstrekken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan:• F.H.Pieters,Purmerendvanuitdepoffertjeskraamopde kermistijdensdenajaarsfeesten2014inSassenheim (12-09-14)

Ontheffing van artikel 4, lid 5 voor het langer mogen schenken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan:• FirmadeVogels,RijnsburgvoorhetWapenvanWarmond, Dorpsstraat90inWarmond(wijzigingleidinggevende) (12-09-14)• FirmadeVogels,RijnsburgvoorhetPannenkoekenhuis DeOudeSchool,Dorpsstraat40inWarmond(wijziging leidinggevende)(12-09-14)

Vergunning op grond van artikel 3 voor het mogen verstrekken van alcoholhoudende drank is verleend aan:• ’tAlternatief,Herenstraat62,Voorhout(10-09-14)

Leegstandwet

Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en):

• Munthof38inVoorhoutvan1oktober2014totenmet30 september2019(11-09-14)

Niet eens met een van deze besluiten?

Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde vandezeGemeenteberichten.

Voorontwerpbestemmingsplan ‘Kaagstraat en Norremeerstraat, Warmond’ ter inzage

Identificatienummer: NL.IMRO.1525.BP2013WAR10013-0201

De gemeente is bezig met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaagstraat en een deel van de Norremeerstraat in Warmond.WoningstichtingWarmundawilhaarwoningenin deze twee straten vernieuwen door sloop en nieuwbouw. Een voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan is klaar. Overeenkomstig de gemeentelijke inspraakverordening leggen we het voorontwerpbestemmingsplan voor inspraak ter inzage.

PlangebiedHet plangebied bestaat uit twee delen. Het plangebied A is gelegen aan de noordwestzijde van de Norremeerstraat. EnwordtbegrenstdoordepercelenaandeSweilandstraat,LockhorstlaanenNorremeerstraat.

Het plangebied B is gelegen aan de noordzijde van de Kaagstraat. Dit gebied wordt begrenst door de achterzijde van depercelenSweilandstraat,Padoxlaan,Sweilandstraat7aendeKaagstraat. Op de bijgevoegde situatietekeningen is dit door middel van een rode lijn weergegeven.

Inhoud planDewoningstichtingWarmundawilhaarwoningbestandaandeKaag-enNorremeerstraatvernieuwendoorsloopen nieuwbouw. Op dit moment zijn er vier woningen Kaagstraat, doel is om deze te vervangen door vier woningen. In de Norremeerstraat zijn op dit moment 24 woningen, het voorontwerp bestemmingsplan voorziet in 25 woningen.Het bouwinitiatief is in strijd met het geldende bestemmingsplan omdat er buiten het bouwvlak, zoals opgenomen in de bestemming wonen en deels op de gronden met de bestemming tuin, wordt gebouwd. Het is daarom nodig een nieuw bestemmingplan vast te stellen.

Ter inzageIn het kader van de inspraakprocedure ligt het voorontwerpbestemmingsplan‘Kaag-enNorremeerstraat,Warmond’vanaf donderdag 18 september 2014 tot en met woensdag 29 oktober 2014 ter inzage in het gemeentekantoorinSassenheim.OokkuntuhetvoorontwerpinzienophetkantoorvanWoningstichtingWarmunda,Dorpsstraat37,Warmond.De digitale versie van het voorontwerpbestemmingsplan kunt u inzien via de gemeentelijke website: http://www.teylingen.nl/Wonen/Bouwen_en_wonen/Bestemmings_plannen_en_projecten/Plannen_en_projecten_in_Warmond en dan doorklikkennaarVoorontwerpbestemmingsplanKaag-enNorremeerstraat

Informatie momentOp woensdag 1 oktober is er een informatiemoment. Er is dan iemand van de gemeente en de woningstichting aanwezig om de inhoud en het proces toe te lichten. Ukunttussen17.00en19.00uurbinnenlopenbijhetkantoorvanWoningstichtingWarmunda,Dorpsstraat37,Warmond.

InspraakmogelijkhedenGedurendedetermijndathetvoorontwerpbestemmingsplanter inzage ligt is er voor ingezetenen en voor in de gemeente belanghebbende natuurlijke of rechtspersonen, de mogelijkheid om hun inspraakreactie schriftelijk of mondeling kenbaar te maken aan burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout; telefoon 14 0252.

U kunt uw inspraakreactie ook digitaal indienen bij de gemeenteTeylingenviae-mailadres: gemeente@teylingen.nl

Openbaar Wanneerueeninspraakreactieindient,dankaniedereendezeinspraakreactie op www.teylingen.nl inzien. Uw inspraakreactie wordt niet geanonimiseerd. Hierdoor worden uw naam, adres en woonplaats op het internet zichtbaar.

Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Josephine Braam van de afdeling Ruimte via 14 0252. Bij afwezigheid kunt u vragen naar Koos van Kampen.

Procedure bestemmingsplannenHoe komt een bestemmingplan tot stand en hoe kan ikhierinvloedopuitoefenen?Eriseenvasteprocedurevoor de totstandkoming van bestemmingsplannen. Eerst stelt het college van burgemeester en wethouders een voorontwerpbestemmingsplan vast, daarna een ontwerpbestemmingsplan en tenslotte stelt de gemeenteraad op voorstel van het college het bestemmingsplan vast. U kunt daar op verschillende manieren invloed op uitoefenen. Op www.teylingen.nl leest u hoe de procedure er uitziet en wat de mogelijkheden zijn: http://www.teylingen.nl/Wonen/Bouwen_en_wonen/Bestemmings_plannen_en_projecten/Procedure_bestemmingsplannen

Bestemmingsplan ‘Prinsenweg tussen 14 en 16, Voorhout’ onherroepelijk

Naam plan: Prinsenweg tussen 14 en 16, VoorhoutDigitalenaamplan:NL.IMRO.1525.BP2013TEY01021-0401

De gemeenteraad van Teylingen heeft op 3 juli 2014 het bestemmingsplan ‘Prinsenweg tussen 14 en 16, Voorhout’ ongewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen. Tijdens deberoepstermijn,dieliepvan17julitotenmet27augustus2014, is geen beroep aangetekend tegen dit besluit. Hierdoor is het bestemmingsplan op 28 augustus 2014 in werking getreden en onherroepelijk geworden.

Inhoud bestemmingsplanHet plangebied betreft een gedeelte van het perceel tussen Prinsenweg 14 en 16 in Voorhout. Dit bestemmingsplan voorzietindemogelijkheidtotdebouwvanéénruimte-voor-ruimtewoning.Hetplanpastbinnenhetprovincialeenhet gemeentelijke beleid voor het bouwen van woningen in hetbuitengebiedmettoepassingvanderuimte-voor-ruimteregeling. Metdezeregelingishetmogelijkombestaandebedrijfsopstallen te slopen tegenover de bouw van nieuwe woningen. In dit geval is/wordt in de gemeente Noordwijkerhout voormalige bedrijfsbebouwing gesloopt aan de Zilkderduinweg 354 en de Herenweg 222c.

Voor het perceel Prinsenweg tussen 14 en 16 in Voorhout is tevenseenHogereWaarde(indezinvandeWetgeluidhinder)vastgesteld.DezeHogereWaardeistevensonherroepelijkgeworden.

Raadplegen bestemmingsplanDe digitale versie van het bestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Op www.teylingen.nl onder de rubriek ‘Plannen en projecten –Voorhout – ‘Bestemmingsplan Prinsenweg tussen 14 en 16, Voorhout onherroepelijk’ vindt u een link naar het digitale bestemmingsplan. Daarnaast vindt u er een link naar de authentieke digitale bestanden en kunt u een pdf van de analoge versie van het bestemmingsplan downloaden.

(N.B. Als er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale versie beslissend.)

U kunt het bestemmingsplan raadplegen in het gemeentekantoor,bijdebalieBouwenenWonen.

Grondexploitatie-overeenkomst PO-Kavel Hooghkamer

(publicatie op grond van artikel 6.24 van de Wet ruimtelijke ordening)

Op 23 juni 2011 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan en exploitatieplan ‘Hooghkamer 2011’ vastgesteld. Ter uitvoeringvanditbesluitiseenposterieuregrondexploitatie-overeenkomst gesloten. In deze overeenkomst zijn nadere afspraken en uitgangspunten met betrekking tot de ontwikkeling en realisatie van de betreffende kavel uitgewerkt en bindend vastgelegd, een en ander conform het bestemmingsplan en het exploitatieplan ‘Hooghkamer 2011, 1e herziening’.Deze overeenkomst heeft betrekking op een bouwkavel aan de Jacoba van Beierenweg (nabij huisnummer 60) in Voorhout in het exploitatiegebied Hooghkamer.

Muziek van ensemble in Mariëngaerde WarmondWARMOND n Zondag 28 septem-ber geeft het ensemble Chris-tian van Es & Gerard van der Zij-den een concert in de kapel van woonzorgcentrum Mariëngae-rde aan de Mgr. Aengenentlaan 3 in Warmond.

Het ensemble, bestaande uit Chris-tian van Es bariton en Gerard van der Zijden piano, brengt een gevari-eerd klassiek programma met wer-ken van onder andere Bach, Mozart, Elgar en Paulo Tosti. Het program-ma duurt tweemaal een half uur. De toegang is vrij en het concert begint om 15.00 uur.

Het duo Christian van Es en Gerard van der Zijden geeft al ruim tien jaar samen concerten. Onlangs hebben zij samen een aantal van de ‘Geistliche Lieder’ van J.S. Bach op cd gezet.

Van Es is als freelance ensemble-zanger verbonden aan onder an-dere Cappella Amsterdam en het Laurenscollegium in Rotterdam. Als solist is hij te horen in oratoria,

opera`s en liedrecitals. Van der Zij-den werkt als pianist, maar is ook organist van de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven en koor-dirigent en begeleider.

Christian van Es en Gerard van der Zijden.

Kaartverkoop Classic Jazz Concert Club startSASSENHEIM n Opnieuw brengt de Classic Jazz Concert Club Eu-ropa’s beste orkesten en solisten naar Sassenheim. Op 4 oktober start een nieuwe serie van acht concerten. Er zijn vijf concerten op zaterdagavond en drie op zondagmiddag. Ze worden ge-houden in de Theaterzaal van de Oude Tol aan de Hoofdstraat 147 in Sassenheim. Met uitzon-dering van het slotconcert, want dat vindt plaats in het theater van het Louwman Museum op de grens van Wassenaar en Den Haag.

Classic Jazz is de muziek die ge-speeld werd in de jaren tussen 1920 en 1945. Kenmerkend voor oude stijl jazz is de herkenbare melodie en een eenvoudig ritme. Jazz was in die jaren overal te horen. Het was de dans- en popmuziek van die tijd.In het nieuwe seizoen komen mu-sici uit Amerika, Engeland, Frank-rijk, België en Duitsland naar Sas-senheim. En natuurlijk is ook de Nederlandse top present.Bij het begin van het achtste sei-zoen heeft de Classic Jazz Concert Club zijn naam gevestigd. Inmid-dels wordt ‘Sassenheim’ ook in het

buitenland gezien als een van de belangrijkste oude stijl-jazzpodia in Nederland. De publieke belang-stelling is groot. De concerten van het afgelopen jaar waren allemaal op voorhand uitverkocht. De be-zoekers komen niet alleen uit de Bollenstreek, maar ook van soms ver daarbuiten. Dat heeft alles te maken met het programma waarin uitsluitend de ‘grote namen’ op het podium komen. De musici komen graag naar Sassenheim omdat ze

daar een volle zaal met een aan-dachtig luisterend publiek aantref-fen. De Classic Jazz Concert Club is dan ook geen inloopcafé met veel geroezemoes, maar een ‘concert-club’. Natuurlijk zijn er pauzes voor een glas en een gesprek, maar de muziek komt op de eerste plaats.

Meer informatie over de muziek, het programma, abonnementen en kaarten is te vinden op www.classic-jazzconcertclub.nl.

The Chicago Stompers is een van de optredende groepen. | Foto: PR/Foppe Kooistra.

Gemeente Teylingen Postadres:Postbus 149, 2215 ZJ VoorhoutTelefoon:140252(Letop:netnummernietnodig,ook niet voor 06 nummers)gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

KLIK

www.teylingen.nl

BEL

14 0252

KOM

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

BezoekadressenGemeentekantoor:Wilhelminalaan25inSassenheimBestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout

De gemeente is op werkdagen telefonischbereikbaarvan8.30tot17.00uur,donderdag tot 20.00 uur.

Openingstijden gemeentekantoor:Maandag 8.30-13.00uurDinsdag 8.30-16.00uurWoensdag 8.30-16.00uurDonderdag 8.30-20.00uurVrijdag 8.30-16.00uur

Zorgloket/ISD: 9.00-12.00uur

Balie politie: Maa/woe/vrij 9.00-13.00uur Dinsdag 13.30-16.00uur Donderdag 13.30-17.00uuren 18.00-20.00uur

GemeenteberichteniseenuitgavevanhetcollegevanburgemeesterenwethoudersvandegemeenteTeylingen.Editie17september2014.

Verwijderde boot Oosthaven in SassenheimOp 1 augustus is de regeling ligplaatsen pleziervaartuigen van kracht gegaan. Dit betekent dat er alleen nog maar boteninSassenheimmogenliggenopaangewezenplekken. De ligplaatsen worden aangewezen met een ligplaatsvergunning.

Op5september2014heeftdeBuitengewoonOpsporings-ambtenaar (BOA) geconstateerd dat onderstaande boot nog steeds op een ligplaats ligt die aan een ander is toegewezen. Door de Boa is de boot op grond van artikel 5:25, lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de APV verwijderd: •Zeilboot:gelegenaandeSassenheimervaartaande OosthaveninSassenheim.

Bent u eigenaar?Stuurtdaneene-mailnaarverwijderde.objecten@teylingen.nl.U kunt ons ook schrijven. Een medewerker van de afdeling Gemeentewerkenneemtvervolgensbinneneenweekcontact met u op. U krijgt uw eigendom terug door:•eenbewijsvaneigendomtetonen;•degemaaktekostentebetalen.

Debootwordttotenmet17december2014opgeslagen.

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning(Reguliere procedure)

• Herenweg111, verplaatsenwoning(10-09-14) 2361ENWarmond• Planetenplein22, plaatsendakkapelvoorzijde 2172CRSassenheim woning(10-09-14)• JacobavanBeierenweg75, aanpassenbollenschuur 2215KVVoorhout (10-09-14)• Veerpolder14, vestigenkapsalon(10-09-14) 2361KVWarmond Inzien binnengekomen aanvragenBinnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen.

Verleende omgevingsvergunning(mogelijkheid tot bezwaar)

• Kagertuinen88, uitbreidenwoning(04-09-14) 2172XPSassenheim• Narcis59-73(oneven)en bouwen20huurwoningen 56-78(even)inVoorhout (08-09-14)• ’s-Gravendamseweg49a, herbouwenwerkplaats(08-09- 2215 TC Voorhout 14)• Julianastraat4, vervangendakkapelvoorzijde 2361TAWarmond woning(08-09-14)• Valkruidstraat5, realiserendakopbouwop 2215WPVoorhout woonwagen(06-05-14)• DinsdagseWetering10, plaatsendakkapelvoorzijde 2215EPVoorhout woning(09-09-14)• Hyacint71t/m119(oneven),bouwen25parkwoningen Voorhout (10-09-14)• JacobavanBeierenweg bouwenwoning(11-09-14) naast 68 In Voorhout

Niet eens met het besluit?Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde vandezeGemeenteberichten.

Verleende omgevingsvergunning(mogelijkheid tot beroep)

• Eikenhorstlaan8, bouwenrolkas(tijdelijkvoor 2215RLVoorhout 5jaar)(10-09-14)

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum –beroep aantekenen bij de rechtbank. Rechtstreeks beroep is mogelijk voor diegenen die een zienswijze hebben ingediend, en voor belanghebbenden

aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijze hebben ingediend. Een beroepschrift dient te worden gericht aan de rechtbank in Den Haag sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Bezwaar tegen besluiten

Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen.

Het bezwaarschrift moet bevatten:• Naamenadres• Datum• Omschrijvingvandebeslissingwaartegenbezwaarbestaat• Reden(en)vanhetbezwaar• Handtekening

Verzoek voorlopige voorzieningEen bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten:• Naamenadres• Datum• Besluitwaartegenbezwaarbestaat• KopievanhetbezwaarschriftdatbijdegemeenteTeylingen is ingediend.

Hetadresis:Voorzieningenrechterrechtbank’s-GravenhageSectorBestuursrechtPostbus 203022500 EH Den Haag

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Commissie Welstand

Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige vandeWelstandscommissievanaf09.30uurdeprojecteninhet gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 29 september 2014.

serviceWOENSDAG 17 SEPTEMBER 2014 DE TEYLINGER6

deTEYLINGER

www.deteylinger.nlTwitter: @DeTeylinger

Oplage: 16.200

Uitgave van:Uitgeverij VerhagenAmbachtsweg 7 A, KatwijkPostbus 3066, 2220 CB KatwijkTelefoon 071-4022901Fax 071-4032325

Advertenties:Telefoon 071-4022901Fax 071-4032325E-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nlo.v.v. De Teylinger

Sluitingstijd advertenties:dinsdag 11.00 uur

Hoofdredactie:Teuntje van Delft

Redactie:Eindredactie: Piet van der VoorenE-mail: redactie@deteylinger.nlTelefoon/fax 071-3010118Contact bij voorkeur per e-mail

Sluitingstijd kopij:maandag 16.00 uur

Verspreiding:Telefoon 071-4022901E-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de ge-meente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen:

Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; The Read Shop, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2;

Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26;

Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; Boek Kado Enzo, Dorpsstraat 106; VVV, Gemeentehaven 3.

COLOFON

Kerkdiensten

Medische diensten

Donderdag 18 t/m woensdag 24 september.

SASSENHEIMRK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Woord- en Communievie-ring m.m.v. Herenkoor.

Protestantse Gemeente:- Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Geen dienst.

- Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bosma (Bevestiging ambtsdragers).

Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zon-dag: 10.00 uur dhr. K. Visser (lees-dienst).

VOORHOUTRK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zondag: 10.00 uur Eucharistie-viering m.m.v. Schola Cantorum.

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. J.W. van den Berg.

WARMONDRK-Sint Matthiaskerk (Heren-weg 76): Geen viering.RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur.Protestantse Gemeente (He-renweg 82): Zondag: 10.00 uur ds. H.G.T. Kaai en Lia Spiegeler (Oecumenische viering met Pa-pillon).Baptistengemeente Kaleb (He-renweg 80): Zondag: 10.30 uur ds. W.F. van Rijn.Wings of Healing (Veerpolder 6 A): Zondag: 10.00 uur Jan Zijlstra (Eredienst); 19.00 uur Jan Zijlstra (Onderwijsdienst).

Avond-, nacht- en weekend-diensten.

HuisartsAlleen spoedeisende huisartsen-hulp (maandag t/m vrijdag 17.00-8.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollen-streek, Rijnsburgerweg 4 B, Voor-hout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

TandartsSassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollen-streek.nl of telefoonnummer ei-gen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

ApotheekAlleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dage-lijks 23.00-8.00 uur: Apotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. 071-5665019.

DierenartsVia telefoonnummer Dierenkli-niek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.

Aanleveren familieberichtenU kunt aanleveren via

e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mailMail de tekst naar

advertentie@uitgeverijverhagen.nlo.v.v. De Teylinger.

U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Per post of afgevenU kunt uw advertentie per post

sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen,

Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

FAMILIEBERICHTEN

Teylingereind open voor inwoners van TeylingenSASSENHEIM Zaterdag 11 oktober opent fo-rensisch centrum Teylingereind zijn deuren voor bezoekers. Inwoners van de gemeente Teylingen zijn welkom om een kijkje te ne-men binnen de muren van de inrichting.Vrijwel iedereen heeft er een idee bij: ‘een jeugd-gevangenis’. Lang niet iedereen is er binnen ge-weest. Zeker wanneer in de directe woonomge-ving een justitiële jeugdinrichting is gevestigd bestaat de behoefte om eens binnen te kijken. Teylingereind nodigt omwonenden uit voor de open dag op zaterdag 11 oktober. Er vindt zowel ’s morgens als ‘s middags een rondleiding plaats. Hierbij wordt verteld over het leven en werken in Teylingereind. Wat gebeurt er precies achter

de muren? Welke jongeren verblijven er en wie helpt ze met een positieve terugkeer in de sa-menleving? Bovendien kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe de jongeren voor het eerst Teylingereind binnenkomen, hoe de kamers van de jongeren eruit zien en waar ze naar school gaan. Bezoekers die in het bezit zijn van een gel-dig legitimatiebewijs kunnen zich tot uiterlijk 30 september aanmelden door een e-mail te stu-ren naar info@teylingereind.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De minimumleef-tijd is 12 jaar. Forensisch centrum Teylingereind is een particuliere gesloten justitiële jeugdin-richting voor jongens. Voor meer informatie: www.teylingereind.nl.

Zaterdag 11 oktober opent Teylingereind zijn deuren voor bezoekers.

Bereikbaarheid De TeylingerTEYLINGEN De redactie van De Teylinger is het beste per e-mail bereikbaar. Het e-mailadres van onze redactie is: redactie@deteylinger.nl. Contact per e-mail heeft onze voorkeur.

Wilt u echter toch telefonisch contact met de redactie, dan zijn wij -op onregelmatige tijden tijdens kantooruren- uitsluitend bereikbaar via het telefoonnummer 071-3010118.

De overige afdelingen van Uitgeverij Ver-hagen, de uitgever van De Teylinger, zijn tijdens kantooruren bereikbaar via het te-lefoonnummer 071-4022901 (advertentieaf-deling, afdeling Verspreiding etc.).

UITVAARTVERZORGING NOORDWIJK

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas

Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

Cleijn Duinplein 42224 AX KatwijkTel 071 40 76 008

Havenpoort 12171 HH SassenheimTel 025 22 22 977

Johan ChrispijnTandprothese specialisten

www.johanchrispijn.nlwij de passie, u het beste resultaat!

132x96adfc.indd 1 1/31/13 7:47:24 PM

Jacoba van Beierenlaan 42171 CM SassenheimTel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nlwww.uitvaartverzorgingvliem.nl

• Begraven

• Cremeren

• Rouwtransporten door binnen en buitenland

• Opbaring in eigen rouwkamers

• Eigen parkeerterrein

• Dag en nacht bereikbaar

Wilma Bleeker

Jollie Wildeman

Ankie Jochemsz

zorgzaamen betrokken

dag en nacht bereikbaar

Tel: 06-30409466

www.uitvaart-teylingen.nlinfo@uitvaart-teylingen.nl

vrijblijvend voorgesprek mogelijk

UitvaartondernemingTeylingen

nieuws woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 7

Brandwerendheid van deuren deugt toch nietn Gemeente geeft bewoner Vaartkade na jaren gelijkSASSENHEIM n De gemeente Teylingen heeft na een discus-sie van jaren met een bewoner van het appartementencom-plex aan de Vaartkade in Sassenheim moeten erkennen dat de brandwerendheid van de voordeuren in het complex niet aan de norm voldoet.

Al lange tijd, sinds 2006, loopt een discussie tussen de gemeente en een bewoner van het appartemen-tencomplex Thuishaven” aan de Vaartkade 73 tot en met 99 in Sas-senheim over de brandwerendheid van de voordeuren van de veertien appartementen. De bewoner is van mening dat de deuren niet voldoen aan de destijds geldende eisen van brandwerendheid. Op basis van de toen geleverde certificaten is de gemeente er bij de controle van de bouw van uitgegaan dat de deu-ren wel dertig minuten brandwe-rend waren. De bewoner heeft hier onderzoek naar gedaan. Destijds bleek dat de geleverde deuren niet overeenstemden met eerder over-legde documentatie. De vraag was

toen hoe brandwerend de deuren waren. Daarom heeft de gemeente de brandweer de deuren opnieuw laten bekijken en onderzoeken. Het oordeel van de brandweer was toen dat het aannemelijk was dat de deuren dertig minuten brand-werend zouden zijn. Daarmee was voor de gemeente deze zaak afge-daan, maar niet voor de bewoner. Deze was nog steeds niet overtuigd en heeft onderzoek laten verrich-ten. Dit onderzoeksrapport wees uit dat de deuren niet dertig mi-nuten brandwerend zouden zijn. De gemeente bleef zich baseren op het oordeel van de brandweer. Deze discussie duurde voort, ook bij de Commissie Bezwaarschriften en Klachten, de Nationale Ombuds-

man en de rechtbank. Bij deze in-stanties is de bewoner steeds in het ongelijk gesteld. Ook daarna bleef de onrust en bezorgdheid voortbe-staan bij de bewoner. Daarom heeft de gemeente deze zomer in overleg met de bewoner nog eenmaal door een erkend bureau een onafhan-kelijk onderzoek laten doen naar de deuren. Dit onderzoek door de firma Peutz wijst uit dat de deuren niet dertig minuten brandwerend zijn. Dit betekent dat de zorg van de bewoner uiteindelijk terecht is gebleken. Deze uitkomst betekent dat aanpassingen nodig zijn aan de deuren. Gezorgd moet worden dat de deuren wel voldoen aan de brandveiligheidseisen. De gemeen-te is verantwoordelijk voor handha-ving van de veiligheid. Daarom zul-len op korte termijn de deuren aan-gepast moeten worden. Dit gaat in overleg met alle betrokkenen: de be-treffende bewoners, de Vereniging van Eigenaren, de projectontwikke-laar en de aannemer. De bewoners van het appartementencomplex zijn hierover geinformeerd.

De Regenboog is SEEFVOORHOUT n afgelopen maandag is het honderdste seeF-label uitgereikt. Ingrid de Bondt, gedeputeerde verkeer en vervoer van de provincie Zuid-Holland, en onderwijswethouder Kees van Velzen reikten het verkeersvei-ligheidslabel ‘school op seeF’ uit aan basisschool de Regenboog in Voorhout (zie foto). ‘school op seef’ is het programma voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie in Zuid-Holland. Het programma is ontwikkeld door het Regionaal ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (RoV-ZH) in opdracht van de provincie Zuid-Holland, het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam. scholen die planmatig werken aan theoretische en praktische verkeerseducatie in alle leerjaren, communicatie met ouders en met de gemeente, kunnen in aanmerking komen voor het verkeersvei-ligheidslabel als ze aan de criteria voor het label voldoen. Basisschool de Re-genboog is de honderdste school in Zuid-Holland die aan deze voorwaarden voldoet. Vanwege deze bijzondere mijlpaal heeft Ingrid de Bondt namens het RoV-ZH en zijn opdrachtgevers de uitreiking verzorgt. Zij deed dit in samen-werking met wethouder Kees van Velzen. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Commissie schaart zich achter Engelse TuinVOORHOUT n De raadscommis-sie Ruimte kon zich vorige week vinden in het bestemmingsplan dat de mogelijkheid biedt tot de realisatie van rond de 200 woningen in het gebied van de Engelse Tuin bij de Jacoba van Beierenweg.

De nieuwbouw is gesitueerd tussen de Jacoba van Beierenweg, de Engel-selaan en de Zuidelijke Randweg op de locaties Arentshorst en Colijn. Wethouder Bas Brekelmans denkt dat op zijn vroegst de ontwikkeling in december zou kunnen starten. De plannen voor de ontwikkeling zijn al in 2006 gestart. De ontwikkelaars van Hooghkamer, Terra Ontwikke-ling, Van der Hulst en Teylingenma-trix, hadden weliswaar een zienswij-ze ingediend tegen de ontwikkeling omdat het onverenigbaar zou zijn met de realisatie van het daar tegen-

over liggende gebied, maar hier la-gen concurrerende en commerciële belangen aan ten grondslag en naar de mening van Brekelmans is dat geen reden om als gemeente goed-keuring aan het bestemmingsplan te onthouden. “Wij zijn met hen in gesprek gegaan en het is duidelijk geworden dat naar aanleiding van onze beantwoording van hun ziens-wijze zij geen aanleiding zien er ver-der nog op in te gaan”, zo verklaarde de wethouder. Op vragen van Joost van Doesburg (PvdA) over geluids-overschrijdingen bij de geplande appartementencomplexen door de parkeerplaats voor vrachtwagens en de Zuidelijke Randweg, kon de wethouder melden dat geluidsiso-lerende maatregelen worden geno-men voor de gevels en het dan aan de normen voldoet. Daarmee is de laatste horde geslecht voor de reali-satie van de nieuwe woonwijk.

Raad van State snel klaar met zaak tankstationSASSENHEIM n Mogelijk komt er over een paar weken een defi-nitief einde aan de lange reeks rechtszaken over het tanksta-tion aan de Lindenlaan in Sas-senheim. De Raad van State gaat kijken of de milieuvergunning voor het onbemand draaien van het tankstation van Nic. de Groot wel deugt.

Eerder besliste de Raad dat de mili-eudienst van de gemeente had ge-goocheld met gegevens over moge-lijke ongelukken bij het afleveren van brandstoffen door tankwagens. De gemeente kreeg opdracht om met nieuwe en vooral heldere gege-vens te komen. Dat is nu gebeurd. De Raad moet nu beoordelen of die gegevens kloppen. Zo niet, dan gaat de milieuvergunning daarop on-deruit. Gaat de Raad wel akkoord, dan is daarmee een einde gekomen aan jarenlang procederen door

buurtbewoners. Tijdens de zitting waren er nog slechts vragen over een noodstopbeveiliging. Volgens de deskundige die buurtbewoners hebben ingeschakeld is die bevei-liging er niet. Volgens De Groot en de gemeente wel. Intussen heeft De Groot geprobeerd om een oplos-sing te vinden door aan te geven zijn tankstation te willen verplaat-sen naar een plek bij het NS-station. Die locatie lijkt zeer geschikt en dat heeft De Groot ook laten onderzoe-ken. Maar de gemeente heeft hem laten weten dat die locatie Euro-pees moet worden aanbesteed. Daardoor kunnen ook andere benzinemaatschappijen die plek proberen te veroveren. De Groot is daar woedend over, omdat die aan-besteding er door de gemeente bij wordt gehaald terwijl hij met zijn tankstation gewoon kan worden verplaatst. “Ze gaan nu met mijn plan aan de haal”, aldus De Groot.

Extra yogalessenSASSENHEIM n Vrijdag 26 septem-ber start Centrum voor yoga, me-ditatie en cranio sacraal-therapie met extra yogalessen op vrijdag-ochtend. Docente Anneke van der Plas verzorgt de lessen in het bij-gebouw van speeltuinvereniging Bijdorp aan de Krelagehove 2 in Sassenheim. Ze geeft in de periode september tot en met juni weke-lijks Hatha-yogales. Elke les duurt vijf kwartier. De eerste les op vrij-dagochtend begint om 9.15 uur, de tweede om 10.30 uur. De lessen zijn afwisselend, hebben een rustig tempo en zijn voor iedereen haal-baar. Anneke van der Plas geeft al zeventien les in de Bollenstreek en is ook verbonden aan de Volksuni-versiteit in Lisse. Er zijn nog plaat-sen beschikbaar op de vrijdagoch-tend en maandagavond om 20.45 uur. Belangstellenden kunnen vrij-blijvend een proefles volgen. Voor meer informatie: www.yoga-cs.nl of tel. 06-29248096.

VERSTRIO

SASSENHEIM

Scholten keurslagerHoofdstraat 261 • SassenheimTel. 0252-211440 • Fax 0252-220534www.scholten.keurslager.nlinfo@scholten.keurslager.nl

v.d. VeerHoofdstraat 259 - Sassenheim

Tel./Fax: 0252-232141

Openingstijden viswinkel: Maandag van 11.00-18.00 uur Di. t/m vr. van 9.00-18.00 uur -Zaterdag van 9.00-17.00 uurFish & Chips is geopend van woensdag t/m vrijdag van

12.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 12.00 - 17.00 uur.

Hand/moes goudreinetten

Rode Boskoop............................ kilo 0.95

Kleine spruitjes .............. 500 gram 0.95

Ongesneden snijbonen 500 gram 1.95Verse patat zonder toevoegingen

.............................................. 500 gram 0.95

Afslanksalade ..................100 gram 0.79Maaltijd van de week:Zuurkool met worst ..........100 gram 0.79Elke woensdag:

Perssinaasappels Klasse I 10 stuks . . . . . . . . . 1.75

WeekaanbiedingenHand/moes goudreinetten

Weekaanbiedingen

Aanbiedingen zijn geldig van 15 t/m

20 septem

ber

Keurslagerij Scholten

, keurslagerHoofdstraat 261, Sassenheim

Tel. 0252-211440, Fax: 0252-220534

info@scholten.keurslager.nl

scholten.keurslager.nl

VLEESWARENKOOPJE

150 gram rundertapenade +

100 gram cervelaatworst

samen

3

95

SPECIAL

Funghi porcini

1

75

100 gram

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Bij 2

kalfsschnitzels

GRATIS TRUFFEL

MAYONAISE

Onbetwist uw fruitmandspecialist

Ik schol, jij schol, wij schollen...‘t is schollenweek bij SchuitemakerVerse scholfilet 100 gram 1,50(Ook gebakken verkrijgbaar)Gebakken schol 3 voor 5,00Gebakken schol,groot

2 voor 6,00Schol-zalmrol,lekker in de oven 100 gram 1,99Woensdagactie alleen in Sassenheim:Gebakken kibbeling

500 gram 6,50

Tel. winkel: 0252-210151

Oude Haven 3 - Sassenheim A

anbi

edin

gen

zijn

gel

dig

van

15 t

/m 2

0 se

ptem

ber

Er zijn weer stoofperen en

vers gesneden bloemkool zonder stronk

• Enthousiaste ervaren OPPAS wil voor 1 à 2 dagen komen oppassen bij jong gezin. In bezit van auto. Annelies 06-20356352.

• Salon BY LIENIES acryl/gelnagels, per set normaal € 32,50 nu introductieprijs € 25,-. 06-47171185 Warmond.

• Betrouwbare hulp in de huishouding biedt zich aan: als u iemand nodig heeft om u te helpen uw huis schoon te houden, wil ik dat graag voor u komen doen op donderdag. Ik heb veel ervaring, ben doortastend, (ouderwets) precies, vrolijk van nature en van geboorte Nederlandse. Nadere infor-matie ben ik graag bereid om te geven. Ik ben te bereiken op telefoonnummer 06-37597230.

• GARAGESALE! Mooie kwaliteitsspullen: kle-ding, huisraad, zondag 21 september 13.00-16.00 uur. Nassaulaan 49, Oegstgeest.

• Pianoleraar geeft privélessen bij u thuis. Voor info: 06-55751306. www.pianolesbijuthuis.nl

• TE KOOP GEVRAAGD: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s, defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met rdw vrijwaring, info 06-42488414.

www.jantjebeton.nl

Z O N W E R I N G

De overheid

betaalt uw BTW*!

Pakketprijzen Aantal Totaal Wp Omvormer Tarief 6 panelen 1500 Wp Soladin Web € 2.795,- 8 panelen 2000 Wp XS 3200 € 3.595,- 10 panelen 2500 Wp XS 3200 € 4.195,- 12 panelen 3000 Wp XS 3200 € 4.795,-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief:- Mastervolt omvormer - Bevestigingsmateriaal voor op pannedak of platdak- Bekabeling tot aan de omvormer - 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max.vermogen van het paneel) - en 5 jaar op omvormer - Inclusief BTW

*vraag naar de voorwaarden

betaalt uw BTWVerdien

met elke zonnestraaluw eigen kapitaal!

Nijverheidsweg 10 - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

VOORHOUT

SCHULTE BVBERNARDCENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING,

LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

Oegstgeesterweg 199 | 2231 AT RIJNSBURG Telefoon 071 409 21 00 | www.vanwezelacc.nl

Partners met visie

Teamleider controle

Profi el• Je stuurt, begeleidt en beoordeelt het

controleteam• Je hebt contact met de opdrachtgevers

over de controle opdrachten• Je werkt de managementletters en

overige adviezen uit.

Functie eisen• Minimaal vijf jaar ervaring (bij de Big Four

is een pré) in de controlepraktijk• Ervaring in / en affi niteit met de

MKB-sector• Een afgeronde RA-opleiding of bijna

afgerond

• Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk

• Goed werken in teamverband• Vaktechnisch en analytisch sterk• Commercieel en gedreven.

Wij bieden een marktconform salaris, afhankelijk van je opleiding en ervaring. Tevens hebben wij goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging dan kan je je reactie mailen naar jhdidden@vanwezelacc.nl of neem voor meer informatie contact op met Joeri Didden MSc RA tel. (071) 409 21 98.

Heb jijalles ondercontrole?

Van Wezel accountants en adviseurs is een toonaangevende zelfstandige accountants-organisatie in de regio. Betrokkenheid, inzet en een no-nonsense aanpak kenmerken ons als partners met visie. Wij streven er naar om door alle belanghebbenden als zodanig te worden (h)erkend. Ons vernieuwde en informele karakter sluit onderscheidend goed aan bij de wensen van de MKB-sector.

Voor versterking van onze controle-afdeling zoeken wij een

Ben jij een ambitieuze, betrokken teamplayer met een fl exibele mentaliteit en heb jij alles goed onder controle, dan bieden wij je een uitdagende toekomst.

full-time

1. Professionele begeleiding2. Enthousiaste instructeurs3. Buitenfi tness & bootcamp4. Groot aanbod groepslessen5. Pittige spinninglessen6. Swingende Zumba-lessen7. Spetterende kidsdance8. Eersteklas fi tness & cardioapparatuur 9. Heerlijke sauna en Turks stoombad10. Ruime overdekte parkeergelegenheid11. Krachtige zonnecabines12. Hygienisch

12 redenen omte kiezen voor

Sport & FitnessThea Hoogervorst

Het sportcentrum waar iedereen zich thuis voelt!

Nijverheidsweg 2 - Voorhout - www.theahoogervorst.nl - tel. 0252 232 657

30 jaarervaring!

vanaf€ 4,80p/w

nieuws woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 9

Discussie over fietspad in Roodemolenpoldern Wethouder: 'U gaat morrelen aan de democratie'SASSENHEIM/VOORHOUT n Tijdens de bespreking van de visie voor de Roodemolenpolder in de raadscommissie Ruimte is het geplande fietspad weer in discussie gekomen. Volgens en-kele fracties is het fietspad in conflict met de visie waar het behoud van de polder, met slechts enkele aanpassingen zoals een wandelpad langs de sportvelden, voorop staat.

Door Nico Kuyt

Vooraf aan de bespreking in de com-missie deed de voorzitter van de Be-trokken Teylingers Hans Goudsmit nog een oproep aan de commissie. Onder andere pleitte hij ervoor het niet bij behoud van de polder te la-ten, want naar zijn mening is een herstel nodig om het gebied voor weidevogels te behouden. Zo is de polder aangetast door baggerwerk-zaamheden. Ook mogen recreatie en weidevogels elkaar niet bijten. Zijn woorden kregen weerklank bij enkele fracties, waaronder Joost van Doesburg (PvdA). Hij wilde een

behoud van de polder zonder de aanpassingen, want de polder is naar zijn mening al mooi genoeg. “Niks doen kost ook niks”, dacht eveneens Dion Piket (Trilokaal). Ook voor Peter Scholten (CDA) was het een overweging, maar hij zag wel een verbetering door de kleine aanpassingen. Belangrijk voor het CDA was dat het hele project ge-financieerd wordt uit gelden van provincie en regio, en niet door de gemeente Teylingen. Maar hij stuitte op Van Doesburg. De PvdA-er stelde voor om het geld niet aan de polder te besteden, maar aan andere projecten in de gemeente,

bijvoorbeeld het schoolzwemmen. Maar zo werkt het niet, maakte wethouder Kees van Velzen helder. Dan zou het geld naar een andere gemeente gaan. “U moet geen valse verwachtingen wekken”, zo greep de wethouder in.

FIETSpAdPiket, Van Doesburg en Frans Ne-derstigt (ChristenUnie) rakelden het geplande fietspad op, in hun ogen strijdig met de visie voor de polder. “Wie wil dat fietspad nu eigenlijk nog? Er is geen behoefte aan”, zo stelde Nederstigt. Maar de wethouder zag geen reden om te zeggen dat de natuurversterking en het fietspad niet zouden passen. “Ik blijf het oneens. De vorige ge-meenteraad heeft destijds besloten om het fietspad planologisch mo-gelijk te maken. U gaat morrelen aan de democratie. U kunt wel zeggen dat het voort-schrijdend inzicht is, maar dat is hier niet het geval want er veran-dert niets. Het fietspad staat niet ter discussie en staat in alle scenario’s”, aldus de wethouder. Maar zijn woorden stopte de discussie niet. Op 25 september gaat de gemeen-teraad er nog nader over spreken. Wellicht zullen de tegenstanders een motie indienen waarin B&W wordt opgeroepen de aanleg niet uit te voeren. Voor de visie zelf te-kende zich in de commissie overi-gens een meerderheid af om daar-mee akkoord te gaan.

Hans goudsmit, voorzitter van de Betrokken Teylingers, pleit in de commissie voor herstel van de Roodemolenpolder. | Foto: Nico Kuyt.

Badjuf: ‘Behoud het schoolzwemmen’SASSENHEIM n Badjuf Erica van Ooijen van zwembad Wasbeek heeft vorige week in de raads-commissie Welzijn erop aange-drongen het schoolzwemmen niet te schrappen. De gemeente is bezig met het opstellen van de begroting voor de komende jaren en in het najaar gaat de gemeenteraad over het voor-nemen om het zwemonderwijs niet meer te subsidiëren een be-sluit nemen.

Naar de mening van Van Ooijen kunnen er gevaarlijke situaties ont-staan als het zwemmen niet meer wordt onderwezen. Zij haalde aan dat zij weleens in het water moest springen om kinderen te redden. Er moet volgens haar niet aan ge-dacht worden wat er gebeurt als er geen toezicht is. Zo gaat de jeugd in de leeftijd van groep 7 niet met de ouders, maar met hun vriend-jes en vriendinnetjes zwemmen. Daarnaast komen er steeds meer dikkere kinderen. De zwemlessen zorgen ervoor dat kinderen uitge-

lokt worden om te bewegen. Dat de gemeenteraad wel het muziekon-derwijs wil financieren en niet het zwemmen, vindt zij niet logisch. Op de PABO krijgen de aankomen-de leraren lessen in het geven van muziekonderwijs, maar niet in het zwemmen. De leraren kunnen dus zelf muziekonderwijs geven, maar geen zwemonderwijs. Het is dan ook meer logisch het zwemonder-wijs te financieren. De badjuf is met een handtekeningactie gestart en heeft bezoekers gepolst tijdens de Nacht van Sassenheim. Zij ontving daar veel positieve reacties. Welis-waar werd er eentje boos omdat het zwemonderwijs vooral een verant-woordelijk van de ouders zou zijn, maar Van Ooijen meent dat ouders steeds minder tijd hebben en ook minder geld om hun kinderen te stimuleren te gaan zwemmen.

Zij hoopt dan ook dat, als de raads-leden dit jaar de begroting voor de komende jaren gaan vaststellen, zij het zwemonderwijs niet zullen schrappen.

Restauratieprijs SOS is voor Peter van BiezenSASSENHEIM n Voor de derde maal heeft de Stichting Oud Sassen-heim (SOS) de ‘Oud Sassenheim Restauratieprijs’ uitgereikt. Dit jaar is deze prijs uitgereikt aan Peter van Biezen vanwege de res-tauratie van de voormalige win-kel en woonhuis aan de Hoofd-straat 271-273.

De voorwaarden om voor een der-gelijke prijs in aanmerking te ko-men zijn dat de restauratie van een monumentaal pand in Sassenheim zodanig gebeurt dat de uitstraling van het gebouw niet wezenlijk verandert, dat het een mooi mo-numentaal pand blijft, en dat het karakteristiek is en blijft voor het straatbeeld van Sassenheim. Het be-stuur van de SOS is van mening dat dit jaar dit pand aan de genoemde voorwaarden voldoet en Peter van

Biezen voor deze prijs in aanmer-king komt.Het pand is gebouwd rond 1900 en bestond vroeger uit twee wonin-gen, waar later een winkel en woon-huis van zijn gemaakt. De winkel was de tabakszaak van Barend van Loo. Later vestigde zich in de win-kel achtereenvolgens een make-laars- en een assurantiekantoor. In het jaar 2000 jaar kocht Peter van Biezen het pand en vestigde daar Heemborgh Makelaars. In 2007 werd de aanbouw gebouwd op het naastgelegen terrein. Toen is ook de eerste steen gelegd door de vader van Peter, W.J.van Biezen. Boven het kantoor zijn twee woningen gerea-liseerd. De bouwstijl en de glas-in-lood-ramen vormen een fraai ge-heel en het gebouw is op deze wijze een pronkstuk gebleven in Sassen-heim, aldus de SOS.

Erg weinig hoop op handhaving bij paadjeVOORHOUT n Het ziet er naar uit dat er geen handhaving komt tegen het teloorgegane ‘olifan-tenpaadje’ tussen de Dillestraat en Cayennehof in Voorhout. Wet-houder Bas Brekelmans liet hier-over vorige week een waarschu-wend geluid door de raadszaal klinken, waar op dat moment de raadscommissie Ruimte verga-derde.

Het veldje tussen de Cayennehof en Dillestraat, ooit een speeltuintje, is door de gemeente verkocht aan vijf aanpalende woningen voor het uitbreiden van de tuin. De buurt gebruikte het echter om van de Cayennehof naar de Dillestraat te komen om zo snel naar speeltuin, school, hondenlosloopplaats en parkeerplek te komen. Na aankoop blokkeerden de vijf kopers evenwel de doorgang. Het veroorzaakte een bekoeling van de burenliefde en en-kele bewoners stuurden een tijdje geleden hierover een brandbrief

naar de gemeente.Joost van Doesburg (PvdA) vroeg in de raadscommissie wethouder Bas Brekelmans naar de laatste stand van zaken. Deze maakte helder dat de ambtelijke afdeling voor juridi-sche zaken op dit moment bezig is het door de buren ingediende handhavingsverzoek te bekijken of er grond voor een gemeentelijk in-grijpen is. “Wij zijn er nog niet mee klaar, maar de voorlopige conclusie is dat het paadje op een natuurlijke wijze is ontstaan en nooit de inten-tie heeft gehad om een openbaar pad te zijn. Het ziet er niet naar uit dat het verzoek voor handhaving zal slagen”, zo gaf hij alvast maar een voorwaarschuwing. VVD-raads-lid Robin Konings voegde eraan toe dat er eigenlijk geen taak ligt voor de gemeente in het bewuste publiekrechtelijke conflict. De ge-meente heeft de grond verkocht. Wel vond hij het naar dat hierover nu een conflict met de buren is ont-staan.

Firma P. en G. VisserAardappelen, groenten & fruit

Top kwaliteit bloemige Eigenheimers 5 kilo 2.75 10 kilo 5.25Postelein 1 kilo 1.95Prei 1 kilo 1.00Sappige Doyenné du Comice handperen 3 kilo 2.50Elstar Handappelen 3 kilo 2.50Grote zoete perssinaasappels 20 stuks 4.95 per doos 16.95

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL

www.rijnlandkozijnen.nl

De uitstraling van hout met de voordelen van kunststof!

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Het Rijnlandkozijn. Nu standaard bij Rijnland Kozijnen alle hoekverbindingen

als hout met de voordelen van kunststof. Vierkant of afgeschuind kozijnprofi el. Aan u de keus.

*vraag naar de voorwaarden.

U kunt gerust in zee met

Rijnland Kozijnen!

STIJL

VOL

20%

VERBOUWINGSOPRUIMING

Korting30%10%

OP=op

40%

50%k� pje

Radio TV DuynsteeHoofdstraat 189 • Sassenheim

0252 2103980252 210398

Sla uw slag!

Het magazij n moet leeg!

politiek woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 11

Criminaliteit daalt fors in gemeente Teylingenn Politie wil wel cameratoezicht bij stationTEYLINGEN n Het gaat best wel goed met de veiligheid in Tey-lingen. De teamchef van politie Jaap de Kok toonde vorige week met enige trots de raadscommissie Bestuur een dalende trend in diefstallen, inbraken, geweld en vernielingen in Tey-lingen. Alleen met de jeugdoverlast is nog een harde noot te kraken.

Door Nico Kuyt

De Kok presenteerde de cijfers van de eerste acht maanden tegenover die van diezelfde periode vorig jaar. “We hebben het nooit zo druk gehad, maar we zien dat de crimi-naliteit behoorlijk aan het dalen is. Het zijn hele mooie cijfers”, aldus de teamchef. De diefstal uit wonin-gen is met 36 procent gedaald en uit auto’s 46 procent. Het stelen van (brom)fietsen ging met 23 pro-cent naar beneden en het aantal bedrijfsinbraken halveerde met 54 procent. Ook het geweld daalde met 43 procent en er waren 28 pro-cent minder vernielingen. Het aan-tal overvallen en straatroven is in Teylingen nul. Het aantal meldin-gen van jeugdoverlast bleef stabiel, maar als de totale cijfers worden afgezet tegenover de gemeenten rond Teylingen, blijkt dat Teylingen er bijzonder gunstig uitschiet. Als alles op een hoop wordt gegooid is er voor de Duin- en Bollenstreek een daling 15 procent en voor de hele politie-eenheid Den Haag van slechts 5 procent. Teylingen staat in de top-5 van de dalers.

AcTIEvE AANpAkDe positieve resultaten komen niet voor niets. Zo heeft de politie actief boeven gecontroleerd en zich op straat laten zien, zoals rond Station Sassenheim. “Wij hebben gericht ‘s avonds controles gehouden. Dan kom je gasten tegen uit Haarlem, Amsterdam en Den Haag. Wij heb-ben heel nadrukkelijk laten zien dat wij er zijn, want onze beleving is dat dit transportmiddel een re-den was voor het boevengilde om Sassenheim aan te doen. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij daar-door heel veel dingen voorkomen hebben. Maar we gaan nu niet met de armen over elkaar zitten, maar

moeten actief blijven en kijken hoe wij die daling structureel kunnen houden”, aldus De Kok. Zo blijkt dat twee van de drie autodiefstallen ge-pleegd worden op het parkeerter-rein van Station Sassenheim. Ook de helft van de roof van (brom)fiet-sen is bij de stations van Voorhout en Sassenheim. Het instellen van cameratoezicht is dan ook aan te bevelen, volgens de teamchef.

INzET burGErDaarnaast blijft De Kok een oproep doen aan de inwoners om hun huis te beschermen volgens het Keur-merk Veilig Wonen. Het kost wel wat, maar boeven blijven daarmee wel buiten de deur. Hij legt de vin-ger vooral op het melden van ver-dachte zaken. “De meeste boeven worden gevangen door een mel-ding van een burger. Die man doet hier iets of ik heb een vreemde daar zien rondlopen. Het is beter het te melden voordat de boef weg is. Wij komen liever een paar keer voor niets, dan een keer te laat”, aldus de teamchef. Overigens kent Teylingen geen jeugdbendes. Er was wel wat overlast op het Raadhuisplein in Voorhout en rond de voetbalkooi in Sassenheim, maar die proble-men zijn opgelost door de inzet van gemeente, jeugdwerk en poli-tie. Wel is de politie druk doende met een aantal vermissingen. Dat komt voornamelijk door de aan-wezigheid in de gemeente van de gesloten jeugdinrichting De Vaart in Sassenheim en de psychiatrische inrichting voor GGZ in Voorhout. Personen ‘ontsnappen’ hieruit of komen na een weekendverlof niet meer terug. Het vraagt evenwel een behoorlijke inzet van de lokale po-litie, want het gaat nu eenmaal om minderjarigen, medicijngebruik of zelfmoordneigingen en dan kan men niet alert genoeg zijn. Verras-

send is dat evenementen, zoals de Kaagweek in Warmond, niet echt leiden tot een substantiële toe-name in het aantal aangiften. Voor de Kaagweek was het twee stuks en dan nog is het de vraag of het wel te relateren valt aan het evene-ment. Een ander recent verschijnsel vraagt zeker de aandacht, en dat is de radicalisering in de samenleving en dat gaat ook Teylingen niet voor-bij. “Wij worden ook binnen onze eenheid geconfronteerd met Syrië-gangers, maar tevens ook met ra-dicaal rechts. Het geeft maatschap-pelijke onrust en dat moet geadres-seerd worden”, aldus De Kok.

Teamchef van politie Jaap de Kok geeft in de commissie uitleg over de positieve cijfers rond het bestrijden van de cri-minaliteit in Teylingen. | Foto: Nico Kuyt.

Woonboten: gemeente wacht op het RijkTEYLINGEN n Als de voorgenomen wijziging van de wet doorgang vindt is het probleem met de woonboten opgelost, zo ant-woordt B&W op vragen van Rose Marie Keijzer (D66) en Rob ten Boden (Trilokaal).

Door een recente uitspraak van de Raad van State worden woonbo-ten nu als bouwwerk aangemerkt. Daardoor is het bouwen of verbou-wen daarvan vergunningplichtig. Een consequentie is dat bestaande woonboten als illegaal moeten worden aangemerkt. Legalisatie wordt moeilijk, omdat veel woon-boten niet voldoen aan de techni-sche voorschriften die voor bouw-werken gelden. Minister Blok heeft echter toegezegd dat hij zo snel mo-

gelijk wetgeving wil maken waarbij woonboten worden uitgesloten als bouwwerk. Gekeken wordt op welke wijze de wet hiervoor dient te worden aangepast, bijvoorbeeld door de bestaande woonschepen via het overgangsrecht in stand te houden zonder een vergunning en zonder verdere eisen. Voor de nieuw te bouwen woonschepen wordt voorgesteld een aantal spe-cifieke voorschriften op te nemen. De verwachting is dat het voorstel voor wetswijziging eind dit jaar aan de Tweede Kamer wordt voor-gelegd. Gaat dit allemaal door, dan is het probleem voor Teylingen met de woonboten slechts tijdelijk. Na de wetswijziging zal de gemeente indien nodig de bestemmingsplan-nen hierop aanpassen.

Zwangere vrouw gewond na botsingSASSENHEIM n een vrouw op een scooter is vrijdag op de kruising van de Hoofdstaat met de Postwijkkade in sassenheim gewond geraakt bij een bot-sing met een bedrijfsauto. de vrouw, die zwanger is, is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor nadere controle. de verkeersdienst van de politie heeft onderzoek gedan naar de toedracht van het ongeval. | Foto: Toon van der Poel.

Meting van geluid van vliegtuigen in WarmondWArMOND n Er zijn verregaande plannen om in Warmond een mast te plaatsen voor het in de gaten houden van het geluid dat de overvliegende vliegtuigen produceren.

Teylingen heeft op dit moment een aantal meetpunten in Sassenheim en Voorhout die grotendeels in op-dracht van de gemeente worden uitgevoerd door Sensornet. Dat er in Warmond geen meetpunt is ver-baast het D66-raadslid Bart van der Ploeg, en hij stelde hierover vragen in de raadscommissie Ruimte. Wet-houder Arno van Kempen kon hem

melden dat de gemeente hiervoor een aanvraag heeft ingediend bij Schiphol voor het in dit dorp plaat-sen van een meetpost van de lucht-haven zelf, het zogeheten NOMOS-geluidmeetsysteem. In overleg met de gemeente wordt nu gekeken naar een geschikte locatie voor de mast van 6 tot 10 meter met daarop een microfoon, want aan de directe omgeving van de meetposten wor-den strenge eisen gesteld. “Als plek wordt gedacht aan Het Trefpunt aan de Herenweg 80. Wanneer ge-plaatst kan er evenwichtig worden gemeten in heel Teylingen”, aldus de wethouder.

Aankondigen van evenementenTEYLINGEN n Wethouder Kees van Velzen gaat bekijken of de nieuwe middelen rond sociale media kun-nen helpen om evenementen in de gemeente aan te kondigen. Maar andere middelen staan niet ter beschikking. De exploitant van de driehoeksborden heeft nu eenmaal het alleenrecht voor het aanbren-gen van de reclame. In de raads-commissie Bestuur was het vorige week duidelijk dat de aangegane verplichtingen met de exploitant van de driehoeksborden moeten worden nagekomen. Maar commis-siebreed was de pijn te voelen of er niet toch iets gedaan kan worden aan de worsteling van Warmondse verenigingen rond het etaleren van hun evenementen. Zo is vanwege de verkeersveiligheid een aantal driehoeksborden in dit dorp opge-heven. Een plakzuil nabij Station Sassenheim is niet voldoende om het gemis te verhelpen. Bovendien staat de plakzuil op een plek die niet echt de boodschap uitdraagt. Van Velzen zegde toe om nog eens naar mogelijkheden van andere media te kijken, maar gaf ook aan dat de gemeente het contract met de exploitant van de driehoeksbor-den netjes dient uit te dienen.

Glasvezel gaat de goede kant opTEYLINGEN n Wethouder Kees van Velzen is positief gestemd over het realiseren van een glasvezelnet-werk voor delen van Teylingen. De wethouder is regelmatig in gesprek met kabelaar Reggefiber. “Het gaat langzaam maar zeker de goede kant op”, zo maakte hij onlangs aan de raadsleden bekend. Kansrijke gebieden worden daarbij als eerste aangepakt. Zo wordt begonnen met de nieuwbouwwijk Hooghkamer in Voorhout. Daar zal direct glasvezel

worden aangelegd. Maar ook an-dere nieuwbouwprojecten in de gemeente, waaronder de voorma-lige rioolzuivering in Sassenheim. Gekeken wordt of daarbij de aan-palende bestaande wijken kunnen worden meegenomen in de uitrol. “Wij gaan de goede kant op. Ik kan nog niet veel zeggen, maar het ziet er goed uit. Ik denk dat volgend jaar delen aangesloten zijn en wij met een deel bezig zijn”, aldus de wethouder.

• EErhart Sierbestrating. Voor al uw bestra-tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs-opgave 070-3211006.• Vuil tapijt? laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.• Dak herStellen? Bou ma/Grundeken bel-len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!• BC SierBeStratinG Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.• 50-plusser SChilDert, SauSt en BehanGt uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor-schoten? www.tcdekampioen.nl.

• SteunZOlen. Erkend leverancier, lid Stich-ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

• www.ZalenVerhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cen-trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekos-ten en normale gangbare drankprijzen! Reserverin-gen: tel. 06-25047376.

• Bent u zzp’er en regelmatig op zoek naar nieuwe uitdagingen? Bel dan met Cecile Oomen van Le Varie 06-28891366.

• te huur: winterstalling voor uw caravan of boot op trailer. Maximale lengte 6,75 meter, € 200,- per half jaar. Tel. 071-4020671.

• VOeGen van GeVel en SChOOrSteen. Uithakken - reinigen - impregneren - scheurrep. Al-tijd de scherpste prijzen. Bel voor geheel vrijblij-vend pr.og. 06-47166917.

• Dameskoor Mozaïek heeft plaats voor nieuwe leden. Kom vrijblijvend kijken op 23/9 a.s. aan de Pr. W. Alexanderschool, Wilddreef 2, Leiderdorp.

• Voorhout, GaraGe met parkeerplek te koop/te huur. In de buurt van de Andreasschool. Bel voor info 06-22503788.

• te kOOp: spullen uit INBOEDEL. Zaterdag 27 sept. tussen 11 en 15 uur, Houtschans 47, Lei-derdorp.

• wie wil dat op het gebied van huis schoonma-ken / klussen / de tuin / boodschappen enz. wordt gedaan tegen een zeer nette vergoeding, bel dan 06-43194489.

• automonteur nodig? Sander’s dorpsgarage. Voor onderhoud, reparaties en APK. Werkplaats- tarief € 25,- per uur. 06-26685178.

ParticulierenGemakkelijk online oftelefonisch bestellen

BedrijvenSnel en voordelig, ook voor uw bedrijfsafval

Bel ons

071-4022552

Alle soorten afval:

• Bouw- en sloop

• Puin

• Hout

• Groen

• Grond

• Bedrijfs

• Papier/Karton

• Metaal/IJzer

3 m3 container

6 m3 container

10 m3 container

10 m3 container gesloten

Voor 10 uur besteld,dezelfde dag nog geleverd

Vaste all in prijzen

Makkelijk online of telefonisch te bestellen

Incl. brengen, halenen afvoerverwerking

Betaling via iDeal of contant

Speciale regiotarieven

www.vlkgroep.nlDe Scheysloot 60 | 2201 GN Noordwijk

Tel: 071 40 22 552 | info@vanleeuwencontainers.nl

De voordelen

Onze wagens rijden dagelijks door de regio

ACTIE!6 m3 Bouw &

Sloopcontainer

€ 220,- incl. BTW

Gelijkvloers wonen in een Semi-BungalowDeze comfortabele woning in Noordhout-West biedt de mogelijkheid volledig op de begane grond te wonen én te slapen. Toch liever boven slapen? De zolder is vrij in te delen.

De charmante veranda aan de voorzijde biedt de mogelijkheid heerlijk beschut buiten te zitten.

hooghkamer-voorhout.nlNoordhout-West - Taxus

Gezellig thuiskomenin ons buurtje

T 0252 - 429 119

Taxus• Vanaf € 239.500,- v.o.n.• Breedte bijna 7 meter• Compleet wonen op begane grond• Vrij in te delen zolder• Veranda op het Westen• Voor- en achtertuin• Parkeren op eigen terrein

Start bouwnovember 2014

Expositie van cursistenwerk

Zaterdag 5 april van 11.00 – 15.30 uur

Schilderen, beeldhouwen, patchwork, fotografie,

enz. voor meer info zie onze website:

VL VOLKSUNIVERSITEIT LISSE

www.volksuniversiteit-lisse.nl Vuursteeglaan 9, 2161 GD Lisse, 0252-419518

Expositie van cursistenwerk

Zaterdag 5 april van 11.00 – 15.30 uur

Schilderen, beeldhouwen, patchwork, fotografie,

enz. voor meer info zie onze website:

VL VOLKSUNIVERSITEIT LISSE

www.volksuniversiteit-lisse.nl Vuursteeglaan 9, 2161 GD Lisse, 0252-419518

Nog enkele plaatsen vrij op de volgende cursussen:

PilatesVanaf donderdag 2 oktober, 09.15-10.15 uur,

11 lessen € 62.-Yoga

Vanaf maandag 29 september, 9.30-10.30 en 11.00-12.00 uur, 24 lessen € 135,-

Sportief bewegenVanaf vrijdag 3 oktober 9.15-10.15 uur,

10 lessen € 54,-Hippe Breisels

Vanaf maandag 13 oktober 4 lessen 10.00-11.30 uur (1x per 14dgn)

(met dikke wol een kussen, tas of sjaal breien)Schilderen met acryl

Vanaf dinsdag 30 september 19.30-21.30 uur, 24 lessen € 264,-

Schilderen à la Chagall en Hundertwasser.o.l.v. Miep van Gunst leert u de achtergrond van de

schilderstijl van deze bekende kunstschilders, vooral door het zelf te doen

vanaf donderdag 19.30-21.30 uur, 9 okt. 6 lessen € 66,-

Digitale fotobewerkingVanaf woensdag 1 oktober 19.30-21.30 uur,

10 lessen € 126.-Website bouwen

Vanaf dinsdag 30 sept. 20.00-22.00 uur, 8 lessen € 110,- (1x per 14 dgn)

VaarbewijsVanaf maandag 27 oktober 19.30-21.30 uur,

6 lessen € 115,-

Openingstijden balie: 10.00-13.00 uur en 19.00-21.00 uur.

Zie voor alle informatie over lestijden, docenten, cursusprijzen en het aanmeldingsformulier

onze website:

nieuws woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 13

Weer veel bezoekers bij ParkdienstSASSENHEIM n Zondagmorgen 14 september rond 7.00 uur zijn onder prima weersomstandigheden ruim 25 vrijwil-ligers van de sassenheimse kerken, Park Rusthoff en de oranjevereniging sassenheim gestart met de voorbereidingen voor de Parkdienst in het park. er werden 1200 stoelen neergezet, een podium opgebouwd, er werd koffie gezet, de geluidsinstallatie in gereedheid gebracht en het gelegenheidsorkest oefende nog even. Vrijwiliggers van shelterbox bouwden twee tenten op om de bezoekers van de Parkdienst te laten zien waar de collecteopbrengst aan besteed gaat worden. Vanaf 9.00 uur stroomden de mensen het park in om de elfde Parkdienst mee te maken. de voorgangers pastoor Peter owel en dominee Hendrik Betting hadden gekozen voor het thema ‘Met vallen en opstaan’. op een beeldende manier werd het verhaal van abraham verteld, ondersteund door de liederen die gezongen werden. een gelegenheidsorkest, bestaande uit leden van adest Musica en Crescendo, heeft de samenzang begeleid. na afloop werd er door velen nagepraat, onder het genot van een kopje koffie of thee, over deze unieke Parkdienst, de geza-menlijke kerkdienst buiten in het park als start van de activiteiten bij de kerken en als start van de feestweek in sas-senheim. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Artistic Hair steunt de Voedselbank TeylingenWARMOND n Naar aanleiding van het 12,5-jarig bestaan heeft kapsalon Artistic Hair uit War-mond een speciale jubileu-mactie ingezet. Het team van Artistic Hair, onder leiding van eigenaresse Antoinette Brussee, biedt de Voedselbank Teylingen het komende jaar vijftig gratis knipbehandelingen aan. Deze actie loopt tot en met augustus 2015. Hiermee wil Artistic Hair de voedselbank ondersteuning bieden.

Op 2 september was het 12,5 jaar geleden dat Antoinette Brussee haar kapsalon in de Dorpsstraat in Warmond heeft geopend. Inmid-dels is Artistic Hair uitgegroeid tot een succesvolle kapsalon die rust, comfort en warmte uitstraalt. Sa-men met haar team vakkundige haarstylisten zorgt zij dat iedere klant alle tijd en aandacht krijgt die

nodig is om de persoonlijke uitstra-ling te versterken. Ook de aandacht voor mens en maatschappij staat bij Artistic Hair hoog in het vaan-del. Daarom is besloten met het jubileum ook hier aandacht aan te besteden.In Nederland hebben veel mensen de hulp van voedselbanken hard nodig. De voedselbanken trachten met hun werk de armoede te be-strijden, voedseloverschotten te voorkomen en het milieu minder te belasten. Artistic Hair wil hier graag een bijdrage aan leveren. Verdeeld over het hele jaar zullen de cadeaubonnen voor een gratis knipbehandeling worden uitge-deeld door Leonie Zandbergen van de Voedselbank Teylingen.

Meer informatie is te verkrijgen bij Artistic Hair in Warmond of bij de Voedselbank Teylingen in Sassen-heim.

antoinette Brussee van artistic Hair (rechts) overhandigt de bonnen aan Leo-nie Zandbergen van de Voedselbank Teylingen. | Foto: Willem Krol.

Viering op Ziekendag Zonnebloem WarmondWARMOND n de Zonnebloem afdeling warmond organiseerde samen met de twee warmondse kerken vrijdag 12 september een speciale oecumeni-sche viering in de rooms-katholieke Matthiaskerk. Hoewel de viering voor iedereen toegankelijk was, kwamen er vooral Zonnebloemgasten met hun begeleiders en de warmondse vrijwilligers. Tijdens een sfeervolle dienst, die geleid werd door Lia spiegeler en gerben dijkstra, werd stilgestaan bij het thema ‘er kan zoveel meer dan je denkt’. In de overweging kwam naar voren dat het bezoek van een vrijwilliger aan een zieke of een eenzame medemens altijd een wederzijds gebeuren is. Mensen kunnen allemaal iets voor elkaar betekenen, of men nu ziek of eenzaam is of gezond. Het slotlied, dat door het Matthiaskoor inspirerend werd gezongen, werd door de aanwezigen welge-meend meegezongen: ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’. na afloop van de dienst wandelden de aanwezigen door de tuin naar Het Keldertje, waar onder het genot van een kopje koffie of thee met een gebakje nog lang gezel-lig werd nagepraat (zie foto).

Rijnlands viert kwaliteitSASSENHEIM n Het mag dan be-kend zijn dat de leerlingen op Het Rijnlands Lyceum Sassen-heim uitstekende onderwijs-resultaten behalen, minder bekend is dat de school al jaren behoorlijk investeert in het op-leidingsniveau van haar docen-ten. Dit blijkt uit de jongste pu-blicaties over de bevoegdheden van docenten in het voorgezet onderwijs. Maar liefst 98 procent van de docenten heeft een vol-ledige onderwijsbevoegdheid. Daarmee staat het Rijnlands Sas-senheim in de gehele regio op een duidelijke eerste plaats.

Dat er een verband bestaat tussen opleidingsniveau en onderwijs-resultaten is op het Rijnlands Sas-senheim al sinds jaar en dag on-derkend. De school is dan ook al jaren een Academische Opleidings-

school. Een uitstekende mogelijk-heid voor (aankomende) docenten zich verder te ontwikkelen. Niet alleen talentontwikkeling bij leer-lingen derhalve, maar zeker ook bij docenten. Het levert de school een team op dat op de inhoud het on-derwijs laat passen bij de huidige en toekomstige eisen.

“Geen window-dressing, werkelijke onderwijsinnovaties doen er toe”, aldus Willem Visser, conrector op deze school. ”Het gaat erom de leer-ling goed voor te bereiden op haar of zijn toekomst. Dat kun je alleen maar bereiken met uitstekend op-geleide docenten in een voor leer-lingen en docenten motiverende omgeving. Natuurlijk zijn we trots op onze resultaten, maar laten we vooral niet vergeten dat deze resul-taten puur het uitvloeisel zijn van 100 procent mensenwerk.”

Gemeente praat over MennewegSASSENHEIM n Wethouder Bas Brekelmans is in gesprek met om-wonenden van Menneweg 55 in Sassenheim over hun zorgen rond de geplande ontwikkeling op het voormalige (bedrijfs)perceel. Dat maakte hij bekend op vragen van Fred Koot (D66) in de raadscommis-sie Ruimte. Omwonenden maken zich zorgen over de komst van extra woningen op het perceel. Zij wijzen onder andere op gevaren rond de verkeersafwikkeling en de mogelij-ke wateroverlast die dit kan veroor-zaken. In februari ontvingen vier

buurtbewoners een brief van pro-jectontwikkelaar Investia Vastgoed over de plannen. Het zorgde ervoor dat de buurt ontstemd raakte over de wijze waarop zij bij de planvor-ming zijn betrokken. De gemeente is vervolgens met de bewoners in gesprek gegaan. Alhoewel tijdens de zitting van de commissie een bewoner verklaarde niet bij de ge-sprekken te zijn betrokken, bleef de wethouder bij zijn standpunt dat er wel met hen gesproken wordt. Hoe het zit met die ene bewoner wordt nog uitgezocht.

Beautysalon in Sassenheim

SASSENHEIM n De 23-jarige Elise Jansen, die zelf in Sassenheim woonachtig is, heeft afgelopen zaterdag 13 september haar eigen beautysalon geopend in het Body and Mind Centre aan de Hoofd-straat in Sassenheim, oftewel het oude postkantoor. Elise Jansen ver-telt: “Zeven jaar geleden heb ik de wellnessopleiding afgerond op het ID College in Leiden. Na deze op-leiding ben ik gaan werken in het wellnesscenter van het Palace Ho-tel in Noordwijk. Hier ben ik twee jaar werkzaam geweest. Vervolgens heb ik een baan als schoonheids-specialiste geaccepteerd bij een nieuwe beautysalon in Noordwijk, genaamd Azzurro Beauty. Hier heb ik vier jaar gewerkt en veel ervaring opgedaan”. Nu is Jansen dus een ei-gen salon begonnen in haar woon-plaats Sassenheim. “Ik sta voor pro-fessionaliteit, klantvriendelijkheid, servicegerichtheid en kwaliteit. Mijn doel van een behandeling is verbetering voor het lichaam, maar ook zeker ontspanning tijdens een behandeling. Ik ben een allround-schoonheidsspecialiste en doe veel variërende behandelingen, waar-onder gezichtsbehandelingen, ver-schillende massages, manicure en pedicure”. Voor meer informatie kan men bellen naar 06-20583171 of een e-mail sturen naar beautysa-lonelise@hotmail.com.

‘Programma Proeverij’ in biebSASSENHEIM n Op 23 september vindt er om 16.00 uur een ‘Programma Proeverij’ plaats in de vestiging Sassenheim van Bibliotheek Bollen-streek. Deze proeverij wordt speciaal georganiseerd voor de leerkrach-ten van het primair onderwijs. Zij kunnen tijdens de proeverij het nieu-we jaaraanbod van de bibliotheek bekijken, direct inschrijven, infor-matie vragen en/of afspraken maken met de bibliothecarisspecialisten. Leerkrachten die deelnemen aan de Proeverijquiz kunnen een gratis groepsbezoek winnen. De Bibliotheek Bollenstreek heeft vorig school-jaar voor het eerst het nieuwe jaarprogramma van de bibliotheek ge-presenteerd in Noordwijk. Dit jaar is gekozen om in elke gemeente een ‘Programma Proeverij’ te organiseren om zoveel mogelijk leerkrachten de gelegenheid te geven hierbij aanwezig te zijn.

B e l l u n a

V E R Y S I M P L E

S t T r o p e z

k y r a & k o

BLONDE No.8

Jaarlijkse CARRINGTON MODEDAGENmet het befaamde Rad van Fortuin op 18-19-20 september.Draai aan het RAD VAN FORTUIN en maak kans op kortingen

van 15,25,50 of zelfs 100 % op uw aankopen.Uw korting is minimaal 10%.

GISELLE by Cinderella Cinderella design hoofdbord+ 2 luxe gestoffeerde pocketveer boxen+ 2 luxe micropocketveer matrassen+ Inclusief luxe topdekmatrasLeverbaar in diverse streel-zachte stoffen, kleuren en electrisch.

BOXSPRING VICTORIAOOK LEVERBAAR MET POCKETVEERDesign hoofdbord+ 2 beklede boxen+ 2 geveerde matrassen+ Compleet gestoffeerd+ 1 comfort matras topper+ 2 gratis kussens + gratis dekbed

ELECTRISCHE BOXSPRING WINNIPEGCOMPLEET EN AFZONDERLIJK ELECTRISCH VERSTELBAARLuxe Design hoofdbord+ Electrisch verstelbare boxsprings+ Supersterke Volva motor+ Topkwaliteit pocketveer matras(sen)+ 2 poten set+ 2 metalen matrasrem, keuze uit diverse kleuren en maten 1.60 / 1.80 / 2.10

Quebec+ 26 cm stevig matras+ Pocketveer / 7 slags / 7 zones+ 3d border met handvaten+ Toplaag HR55 / HR60 koudschuim

Liberty+ 20 cm stevig matras+ Pocketveer / 7 slags+ Afneembare hoes

Wellness+ 22 cm stevig matras+ Pocketveer / 7 slags / 7 zones+ 3d border met handvaten+ Toplaag HR45 koudschuim

2deGRATIS

899,-

149,-

599,-Alle matrassen

leverbaar in alle maten

facebook.com/beddingplaza

Hoofdstraat 14Noordwijk aan Zee

post@beddingplaza.eu

T. 071 361 59 61

www.beddingplaza.eu

14 dagen

GRATISomruilgarantie

Ma. 09.30-18.00 uurDi. 09.30-18.00 uurWo. 09.30-21.00 uurDo. 09.30-21.00 uurVrij. 09.30-21.00 uurZa. 09.30-17.30 uurZo. 12.00-17.30 uur

OPEN

In onze 700 m2 showroom heten wij u van harte welkom voor het beste advies,

topkwaliteit en de laagste prijs!”

Koop nu,betaal later!

12.00 t/m17.30 uur

2deGRATIS

Indien gewenst ookafspraak mogelijk buiten

de openingstijden!

najaarsfeesten woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 15

Najaarsfeesten bomvol met vele activiteitenn Voorhouters genieten volopVOORHOUT n Na de natste maand augustus in lange tijd was de tweede week van september welverdiend mooi. De na-jaarsfeesten in Voorhout zijn mede door het lekkere weer succesvol verlopen. Alle Voorhouters hebben wel ergens van kunnen genieten: van de puzzelrit of het klaverjassen, van het Voorhouts dictee of buikschuiven, van zagen of hameren, van de braderie of de kermis of een van de vele andere activi-teiten. Het was genieten van een bomvol programma.

Door Saskia Buijs

In het laatste weekend van de zo-mervakantie viel het programma-boekje van de Oranje Vereniging Voorhout bij alle Voorhouters op de deurmat. In het hart van het boekje zat voor het eerst een uitscheurpa-gina met het verkorte programma. Voorzitter Paul Jochemsz: “Een overzichtspagina om op een goeie plek op te hangen zodat je geen en-kele activiteit hoeft te missen.” Van de eerste duiven die in België gelost werden tot de laatste lampjes in de Herenstraat die uitgingen is het een succes geweest.

Traditiegetrouw is er een offici-ele bijeenkomst in de loop van de feestweek. Vrijdag klokslag 12 uur nam voorzitter Paul Jochemsz het woord: “We hebben een brede ont-vangst van relaties. Die willen we graag meer gaan zien als partners. De verenigingen, de vriend(inn)en van het onderwijs, onze sponsors, de kermisexploitant; we zijn blij dat deze mensen er zijn. Het is een mooi moment om samen te zijn en te netwerken.” Wethouder Kees van Velzen, zelf voorzitter van de Oranje Vereniging Voorhout geweest: “We gaan steeds meer met de samenle-ving voor elkaar doen. De scholen en verenigingen kunnen nog meer samenwerken. De Oranje Vereni-ging zegt: ‘Feest maak je samen’, en dat is een hele goeie.” Paul Jo-chemsz sloot af: “Zowel de Voorhou-ters als het weer zijn van belang. En dat zit dit jaar allebei wel goed.”De hele week waren er gezellige activiteiten, maar vanaf de lampi-onoptocht is er een algehele feest-stemming. “De kinderen bleven maar langs lopen, zoveel heb ik er

nog nooit gezien”, vertelt een tante die voor het eerst naar de lampio-noptocht van een nichtje komt kij-ken. Een jongen uit groep 8 liep ook nog mee. “Gewoon omdat het altijd gezellig is. Wel zonder lampion hè, en we eindigen op de kermis”.Op de Andreas-, Emmaus- en Anto-niusschool hebben de groepen 3 tot en met 8 vrijdagmorgen spel-letjes gedaan en van de Achtbaan en de Regenboog konden kinderen naar sporthal De Schans. De lagere groepen hebben een voorstelling bekeken.

NieUw acTiViTeiTeNDe vele nieuwe activiteiten zijn goed bezocht. Het Voorhouts dictee had bijna vijftig deelnemers en was een groot succes. Henk Vink van de HKV liet historische Voorhoutse feiten voorbij komen. Voor volgend jaar zijn er nog meer toezeggingen gedaan, dus hij kan vast beginnen met voorbereiden. Bij het toetjes-concert hebben velen al bedacht volgend jaar een eigen stoel mee te nemen. Het lekkere weer en de mu-ziek zorgden voor een goede sfeer. Oude hoge hakken worden voort-aan even bewaard voor de hakken-race. Er waren niet veel deelnemers, maar het enthousiasme was groot. En heel Voorhout rook vrijdag naar heerlijke cupcakes in plaats van oliebollen. Op de braderie was het langs elkaar schuifelen in de drukte. Om de drie kraampjes kon er gegrabbeld worden en met het zonnetje erbij nam iedereen de tijd voor een praatje. Bij de kraam van de Andreasschool kon een smoo-thie gefietst worden en dan werd er tegelijk een aantal beuken ge-sponsord. Er is heel wat afgefietst, dus wellicht wordt het een dub-

bele beukenhaag. De eieren vlogen ook weer tot wel achttien meter en werden zelfs dan gevangen. Is dat gewoon oefenen? “Ja, elk jaar weer. En tactiek. Met vieze plakhanden van een kapot ei kom je in de vol-gende ronde niet ver. Boenen dus.” De grootte van de kermis viel velen een beetje tegen. “Het staat altijd anders, en er ontbreekt nogal wat. Die ingang zo is wel fijn.” En: “Die wc’s zijn ook handig. Dan hoef je niet stiekem een plekje te zoeken, of braaf naar huis.”

Bij het solex- en tandemrijden is goed materiaal, een lange adem en uithoudingsvermogen belang-rijk. Gekke, creatieve, ontroerende, sportieve, muzikale, natte en enge creaties snelden voorbij. En zelfs een pleidooi voor zwarte piet. Na-tuurlijk werd na afloop ergens een vuurwerkpijl afgestoken, want ook dat is inmiddels traditie. Nadat de laatste tandem voorbij was geko-men bleef het nog lang heel druk en heel gezellig in de Herenstraat. En volgend jaar? “Dan doen we het weer. Het is top, ik blijf nog even.”Zondag stonden veel vrijwilligers alweer klaar om op te ruimen. En maandag ‘deed’ de gemeente een rondje om de straat nog eens te vegen. Feest maak je inderdaad sa-men.

op de braderie was het langs elkaar schuifelen in de drukte. | Foto: Saskia Buijs.

Kermis voor kleinstenVOORHOUT n de Voorhoutse kermis is een jaarlijkse traditie. Volwassenen ontmoeten hun oude vrienden weer, mensen nemen vrij om er bij te kunnen zijn, kortom: de kermis leeft in Voorhout. Met kinderdagverblijf La Luna zijn de kinderen ook naar de kermis geweest, zelfs nog vóór de kermis echt be-gonnen was. Ze zijn bij de botsautootjes geweest, en de grote octopus werd getest. natuurlijk waren er na afloop oliebollen. ook de volgende generatie zal dus weer volop meedoen met deze Voorhoutse feestdagen.

Klussen voor een vereniging op braderieVOORHOUT n Afgelopen zater-dag is op de braderie de actie ‘Klussen voor een vereniging’ geslaagd. Er waren elf verenigin-gen genomineerd en iedereen kon een stem uitbrengen op een vereniging. Uit al die stemmen heeft Peter van Schooten van Van Schooten Bouwmaterialen een trekking gedaan. Dit deed hij ge-blinddoekt in een capsule waar alle stemmen omhoog werden geblazen. De Rotary Club Voor-hout is hierbij gevangen en de winnaar.

De Rotary Club Voorhout heeft een goed doel beschikbaar gesteld: een gezin dat niet de financiële midde-len heeft om een huurwoning be-woonbaar te maken. Dankzij Bouw-

team Voorhout gaat de wens van dit gezin uitkomen.Een succes was ook de capsule van Sikkens waar men in kon staan en snippers met kortingen kon vangen. De kortingen waren van Van Kesteren Schilders en van Van Schooten Bouwmaterialen. Een van de hoofdprijzen is gevangen en de winnares heeft een schuurmachine van Makita gewonnen.‘Klussen voor een vereniging’ is mogelijk gemaakt door Bouw-team Voorhout, bestaande uit Van Schooten Bouwmaterialen, Van Kesteren Schilders, Timmerbe-drijf Sluis, Stucmodern, Elektra- en Montagebedrijf Tetteroo, Barry van Dam, Jan Meijer Hoveniers, Menken Meubelmakers, Bernard Schulte, AA Verhuizers en Blom Vloerdeco.

D66 spreekt inwoners tijdens de braderieVOORHOUT n D66 Teylingen is tij-dens de braderie van Voorhout het gesprek aangegaan met de inwoners. Hiertoe had de partij een eigen kraam ingericht en konden de inwoners hun ideeën, suggesties en ergernissen kwijt in persoonlijke gesprekken met raads-, bestuurs- en andere D66-leden.

Veel inwoners zijn blij te wonen in Teylingen en vinden dat veel goed gaat. Het resultaat van de dag: vele reacties op tal van beleidsvelden zoals economie, verkeersveilig-heid, buitenruimte, gemeentelijke dienstverlening en (ouderen-)zorg. Speciaal is door inwoners aandacht gevraagd voor het verminderen van de bureaucratie aangevuld met een oproep aan de gemeente en alle raadsleden zich meer in te leven in de situatie van de inwoners.Wat betrefft de buitenruimte werd vooral aandacht gevraagd voor het bestrijden van hondenpoep en ex-tra parkeerruimte. Ondernemers roepen de gemeente op meer in gesprek te gaan. Bij zorgdienstver-lening wordt opgeroepen maat-werk te leveren, flexibel te zijn en ouderen met respect te behandelen en hen de zorg te geven die ze ver-

dienen. Vooral op het gebied van verkeersveiligheid zijn veel reacties gekomen. Daarbij lag de nadruk op de nog altijd ervaren slechte ver-keersveiligheid in de Herenstraat en bij de Nagelbrug, het gebrek aan parkeerplaatsen in sommige wijken en het onlogisch aanleggen van fiets- en voetpaden of het soms volledig ontbreken ervan. Een in-woonster vroeg speciaal aandacht voor regenwaterafvoer na korte fel-le regenbuien. Met name rondom het Bestuurscentrum, diverse bus-halten en bij lager gelegen delen kan het regenwater niet voldoende afgevoerd worden.De fractie van D66 is blij met de re-acties en heeft aangegeven hier ze-ker iets mee te gaan doen.

Collecteweek brandwondenVOORHOUT n In de week van 5 tot en met 11 oktober houdt de Neder-landse Brandwonden Stichting de nationale collecteweek. Om het ideaal te kunnen verwezenlijken - brandwonden littekenloos gene-zen - is men afhankelijk van collec-tanten die zich voor de brandwon-denslachtoffers inzetten. Wie in Voorhout wil collecteren voor de Nederlandse Brandwonden Stich-ting kan na 18.00 uur contact op-nemen met Adrie van Weeghel, tel. 0252-218765.

Al meer dan 30 jaar hét adres voor het mooiste kunstgebit. Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel: 071 - 361 11 45www.tandenwinkel.com

KUNSTGEBIT

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten.

Ook voor al het onderhoud aan uw auto.Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299

www.vanzelstautos.nl

APK € 38,- all-in*

HEYER BLOMSTERGROSSISTEN BV

HEYER INKOOP BV

Heijer Inkoop BV is een groothandel in bloemen en planten, gevestigd op het Florapark te Rijnsburg.

Wij zijn op zoek naar een:

INKOPER

Functie eisen:• Ervaring met het kopen van bloemen via het KOA systeem• Communicatieve en administratieve vaardigheden ten behoeve van klanten

en leveranciers• Je kunt goed overweg met computersoftware (bekendheid met Florisoft

is een pré)• Je bent gedreven, nauwkeurig, stressbestendig en hebt vanzelfsprekend geen

negen tot vijf mentaliteit• De wil om in teamverband te werken Tevens zijn wij op zoek naar een:

BOXMEDEWERKER (parttime)Functie eisen:• Ervaring in de bloemenbranche met name op het gebied van het verdelen en

het verwerkenvan orders.• De werkdagen zijn op maandag, donderdag en vrijdag.• Je bent bereid om bij drukte extra te werken. Uw sollicitatie met CV kunt u per mail sturen naar: admin@heyer.se

Heijer Inkoop BVLaan van Verhof 592231 DZ Rijnsburg Tel: 071-3030016 van 9.00 tot 12.00 uur.

Heijer Blomstergrossisten BV is een bloemenexportbedrijf, gevestigd op het Flora-park te Rijnsburg.Wij verkopen bloemen, planten en aanverwante artikelen in heel Zweden en Fin-land rechtstreeks vanuit vrachtwagens, telefonisch of direkt via onze webshop.

Wij zijn op zoek naar een:

LIJNRIJDER/VERKOPERFunctie eisen:• In bezit van groot rijbewijs met chauffeursdiploma• Beheersing van de Engelse taal• Ervaring in de bloemenbranche• Zelfstandig kunnen werken• Goede communicatieve vaardigheden• Je bent gedreven, nauwkeurig, stressbestendig en hebt vanzelfsprekend geen

negen tot vijf mentaliteit

Uw sollicitatie met CV kunt u per mail sturen naar: admin@heyer.se

Heijer Inkoop BVLaan van Verhof 592231 DZ Rijnsburg Tel: 071-3030016 van 9.00 tot 12.00 uur.

Functieomschrijving:Je begint als assistent machine operator en zal naar verloop van tijd doorstromen tot machine operator. Jouw verantwoordelijkheid begint bij de continuïteit van het productieproces. De taken beginnen met het klaarzetten van de juiste producten aan de juiste machines en deze klaarmaken voor de expeditie. Ook lichte administratie is aan de orde. Naarmate de tijd vordert krijg je meer taken en verantwoordelijkheden.

Gewenste eigenschappen:• Analytisch denkvermogen• Communicatief• Kwaliteitsgericht• Servicegericht• Stressbestendig

Functie eisen:• Je hebt een afgeronde (MBO-)opleiding Techniek, MBO denk -en werkniveau• Je hebt affiniteit met Techniek (zowel mechanisch, elektrisch als robotica) en wilt graag in deze branche werken• Je bent leergierig, ambitieus, geïnteresseerd en gemotiveerd om jezelf te ontwikkelen• Je beheerst de talen Engels en Nederlands, Duits is een pré• Je kan zelfstandig en in teamverband werken• Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit –dit betreft een functie met flexibele werktijden (ploegendiensten)

Deze functie is ideaal voor schoolverlaters die ervaring willen opdoen in een snel groeiend bedrijf. Wij zoeken naar een kandidaat die op zoek is naar een vaste baan voor de toekomst!

Sollicitaties met CV kun je richten aan Mevrouw M. van der Plas via marianne@tacx.nl of per post naar Tacx BV, Rijksstraatweg 52, 2241 BW te Wassenaar.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Tacx is een innoverend bedrijf dat zich focust op de productie van hometrainers, fietsgereedschappen en bidons.De laatste jaren hebben er verregaande ontwikkelingen plaatsgevonden met betrekking tot het virtueel trainen. De ontwikkelingen in de digitale wereld staan bij Tacx hoog op de agenda. Tacx is een wereldwijd marktleider op het gebied van Virtual Reality trainers en Ergotrainers met een verkoop in ruim 60 landen.

Ter ondersteuning van ons team zijn wij per direct op zoek naar een:

Assistent machine operator m/v (40 uur)

Vacature [ass machine operator] 132x194.indd 1 15-09-14 15:58

Voor een onzer relaties zijn wij per direct/op korte termijn op zoek naar een:

Chauffeur-(aankomend) Verkopervoor Bloemenlijn Duitsland

met ervaring en kennis van de Duitse taal

Het bedrijfBetreft een exportbedrijf in bloemen en planten, met afnemers in Duitsland.

Functie-omschrijvingFull-time dienstverband als lijnrijder.

Functie-eisenU kunt goed zelfstandig functioneren, u bent praktisch en flexibel ingesteld

en in het bezit van het rijbewijs C-E en het chauffeursdiploma.

Wat bieden wij?Voor de juiste kandidaat hebben wij een afwisselende fulltime baan in een plezierige

werkomgeving. Tegenover uw inzet staan uiteraard een prima beloning en goede secun-daire arbeidsvoorwaarden.

Uw reactie met cv naar: Van Wezel accountants en adviseurst.a.v. W.L. Star AA - Postbus 280 - 2230 AG Rijnsburg

wlstar@vanwezelacc.nl

TE HUUR:6 persoons

bestelbussen vanaf

€ 85,00 per dag

0252-211849www.gdol.nl

open monumentendagen woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 17

Warmonds publiek wordt extra verwend dankzij samenwerkingn Open Monumentendagen en Schippertjesdagen versterken elkaarWARMOND n Al jaren is het een bekend beeld in War-mond: in het tweede week-end van september brengt een combinatie van evene-menten een gezellige drukte teweeg in het dorp. Ook dit jaar wisten de Schippertjes-dagen en de Open Monumen-tendagen een behoorlijk publiek op de been te bren-gen. De organisatoren van beide evenementen gingen in eerdere edities al de sa-menwerking aan. Vorig jaar viel een poging om de eve-nementen met behulp van een boottocht ook fysiek te verbinden door langdurige regenval letterlijk in het wa-ter. Afgelopen weekend was het tijd voor een herkansing. Alsnog zorgde een boottocht - hoewel in een ander jasje gehesen - ervoor dat de Schip-pertjesdagen en de Open Mo-numentendagen dichter bij elkaar kwamen dan ooit tevo-ren. Van de Gemeentehaven, het terrein van de Schipper-tjesdagen, vertrokken twee boten om de bezoekers over het water naar verschillende monumentale pareltjes te brengen. Dat de Warmondse tak van de Open Monumen-tendagen hierbij bovendien een nieuwe samenwerking aanging met de collega’s van Oegstgeest en Leiden bracht een serieus netwerk van bezienswaardigheden tot stand.

Door Mandy van Leeuwen

Op de Warmondse Gemeentehaven is het een drukte van belang. De be-zoeker wordt zaterdagmiddag bij aankomst begroet met de klanken van het Alphense shantykoor De Kreunende Sluisdeuren, en later van het zeemanskoor Overal. Als vanouds vallen de aanwezigen ver-volgens zo binnen op de nautische markt, waar van scheepstouwen tot moderne armbandjes aan de man gebracht worden. De herinrichting van de Gemeentehaven leidt echter wel tot een kleine aanpassing van de tradities: de nautische markt

kan nu doorlopen tot haast aan de kade. Deze vernieuwing geeft enige verlichting aan de opstopping die de afgelopen jaren op het terrein ontstond als gevolg van een be-nauwde opzet en een grote stroom toeschouwers. Zowel de brug als de kade is tijdens de ‘opduwer tre-kwedstrijd’ rijkelijk gevuld met geïnteresseerden. Indringende die-selgeuren en groots kabaal komen hen tegemoet, terwijl zij toekijken hoe ogenschijnlijk kleine scheepjes indrukwekkende gewichten voort weten te trekken. De ‘opduwertre-kwedstrijd’ is dit jaar overigens voor het eerst onderdeel van een heuse wedstrijdreeks, waarbij in Warmond, Woerden en Vinkeveen om een wisselbeker wordt gestre-den.

VAARtOcht OpeN MONuMeNteNDAgeNDe meeste ogen zijn gericht op de krachtscheepjes, marktkraam-pjes of andere ronkende motoren die op de Gemeentehaven staan opgesteld. Een vlag van de Open Monumentendagen valt weg in de drukte. ‘Afvaart’ staat op de vlag ge-schreven. Het is onduidelijk of op de plek ook daadwerkelijk een boot zal aanleggen om de geïnteresseer-den mee te nemen naar de Zwan-burgermolen en de Kaagsociëteit. Aan de andere zijde van de brug heeft de organisatie van de Open Monumentendagen zich meer ge-profileerd. Hier komt een boot aan die vertrekt richting de Klaas Hen-nepoelwerf, en vervolgens moge-lijkheden biedt over te stappen op een vaartuig naar Oud Poelgeest en verschillende bestemmingen in Lei-den. De boten die hier vertrekken, waaronder de traditionele salon-boot De heere Schouten, zitten dan ook iedere keer vol. Enkele minuten na de mensenmassa op de Gemeen-tehaven verlaten te hebben, komt de rust van de Klaas Hennepoel-polder de opvarenden tegemoet. In alle stilte kunnen zij de traditio-nele scheepstimmerwerf bekijken. Mogelijkheden voor uitleg zijn er op de werf genoeg: geheel in sfeer wordt in een schuur op het terrein een informatiefilm vertoond en her en der laten betrokkenen de kneep-jes van hun ambacht zien.

ZWANbuRgeRMOleNWie toch naar de Zwanburgermo-len en de Starttoren en Kaagsoci-eteit wil, blijkt geduld te moeten

hebben, en vooral ook goed op te moeten letten. Het is voor de boot die op en neer vaart naar deze be-stemmingen als gevolg van de drukte bij de Gemeentehaven vaak niet mogelijk op de aangewezen plek aan te leggen. Wanneer de boot aan de overkant op Koudenhoorn aanlegt, hebben niet alle wachten-den dat door. Een moeder snelt met haar twee zoontjes de brug over om nog mee te kunnen met de boot. Als de schipper haar dan vertelt dat hij net zijn laatste vaart heeft gemaakt, is de teleurstelling groot. Gelukkig stelt de schipper zich uiteindelijk bereid om toch nog een keer op en neer te gaan naar de Zwanburger-molen. Enkele omstanders maken van de gelegenheid gebruik en stappen eveneens de boot in. Het blijkt de moeite waard te zijn: bij de Zwanburgermolen volgt een rond-leiding van een gepassioneerd lid van ‘het gilde van vrijwillige mole-naars’, zoals op zijn overall te lezen is. Een piepklein kamertje met bed-stee baart opzien, vooral wanneer de rondleider vertelt dat hier vroe-ger grote molenaarsgezinnen met

soms wel acht kinderen woonden. Ook bovenin de molen is genoeg te zien. Terwijl de reusachtige tand-wielen ronddraaien levert de mole-naar toelichting bij de werking. Hij weet de bezoekers net zo makkelijk te boeien met verhalen over onder-duikers als wetenswaardigheden over de draairichting van de molen. Na de rondleiding worden de be-zoekers weer netjes teruggebracht naar Koudenhoorn, waar spontaan een applaus wordt ingezet voor de bereidwillige schipper.

NOg Veel MeeR ActiViteiteNGedurende het weekend wordt het publiek bij de Schippertjesdagen verder getrakteerd op terugke-rende onderdelen als de Schipper-tjeszeilrace, de ‘Opduwerbehen-digheidsrace’ en de Gondelvaart. Ook de Open Monumentendagen hebben nog meer in petto dan de twee boottochten. Een historische wandeling door het dorp, een ex-positie van Warmelda en een lezing over Peerke Donders staan dit jaar ook op het programma. Tijdens de wandeling zijn enkele monumen-

ten ook geopend. Zo staat bijvoor-beeld Kees Papôt weer klaar om een rondleiding te geven door zijn kaar-senmakersmuseum en de voorma-lige kaarsenmakerij, waarbij hij teruggrijpt op zijn brede kennis over vroeger tijden. De mogelijk-heden waren afgelopen weekend dan ook eindeloos, mede dankzij de samenwerking. Wanneer de sa-menwerking in stand gehouden of zelfs uitgebreid kan worden, staat ons de komende jaren nog wat te wachten in het tweede weekend van september.

als vanouds vallen de aanwezigen zo binnen op de nautische markt, waar van scheepstouwen tot moderne armband-jes aan de man gebracht worden. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Tentoonstelling in Pomp van vader en dochterWARMOND n Tot en met 8 okto-ber is er in galerie De Pomp aan de Doprpsstraat 38 in Warmond een overzichtstentoonstelling van het werk van Aad van der Lee en zijn dochter Emmie de Graaff-van der Lee.

In de overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Aad van der Lee is een grote verscheiden-heid van zijn werk te zien, van vroege werken uit zijn periode aan de kunstacademie tot werk ge-maakt kort voor zijn overlijden in 2012. Van der Lee was een begena-digd aquarellist. Zijn groot werk werd veelal uitgevoerd in acryl. Daarnaast zijn tekeningen met krijt, houtskool en potlood in de tentoonstelling opgenomen. Hij experimenteerde graag met nieuw materiaal. Dit was voor hem altijd

weer een nieuwe uitdaging en heeft tot soms verrassende resul-taten geleid. In de beginjaren 70 heeft hij een atelier gehad in de Dorpsstraat, in het nu monumen-tale pand Bollenschuur waar hij op zolder werkte. Zijn schilderijen zijn vaak vertalingen van de filo-sofische gedachten die hij soms moeilijk onder woorden kon bren-gen. Hij heeft een grote collectie tekeningen, aquarellen en schilde-rijen gemaakt. Een deel hiervan is te zien in deze overzichtstentoon-stelling.

Zijn dochter Emmie de Graaff-van der Lee heeft rond 1982 haar kunstpassie, het beeldhouwen, ontdekt. Ze heeft les gehad aan de Vrije Academie in Rotterdam van Bertus Pieëte en in Voorscho-ten van de beeldhouwers Paul van

Laere en Peter van Loon. Ze werkt in verschillende steensoorten, zoals marmer, Belgisch arduin, speksteen en albast. Daarna is zij zichzelf gaan ontwikkelen en kre-gen haar beelden veelal de uitno-diging om aangeraakt te worden: voelvormen.

Uit een ruwe steen laat zij zich lei-den door haar gevoel naar een ab-stracte vorm. Bewegingen en emo-tie zijn hierin voor haar van grote invloed. Als het even kan maakt zij gebruik van de speling van het licht, doorschijnend in haar beel-den van speksteen of witte albast. Ze heeft met haar beelden geëxpo-seerd in Warmond, Zevenhuizen en Hilversum. Voor de expositie in De Pomp zullen haar meest re-cente sculpturen uit natuursteen worden getoond.

Egeltjes in de Warmondse biebWARMOND n in de Warmondse bi-bliotheek is in september en okto-ber in de vitrine een verzameling egeltjes te bewonderen. Ongeveer tien jaar geleden kocht Wil de Ruy-ter het afgeschreven boek Egeltje Prik. Dit boek is versleten door het vaak voorlezen aan haar kinderen. Al heel snel kocht zij een egel van beton. Die kreeg een plaats in haar tuin. Maar dit bleek de start van haar hobby: het verzamelen van egeltjes. Diverse soorten en maten en van allerlei materiaal bevinden zich in haar verzameling. Als vrij-willigster in de bibliotheekvesti-ging Warmond heeft Wil de Ruyter ook een liefde voor boeken. Oude pocketboekjes werden door middel van vouwen omgetoverd in egels. De verzameling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

allerlei egeltjes zijn te zien in de warmondse bibliotheek.

Talentworkshop

WARMOND n Iedereen heeft een unieke combinatie van talenten en kan daarmee iets betekenisvols toe-voegen aan de wereld. Men kan de eigen talenten ontdekken tijdens een gratis open talentenworkshop van Servicepunt Vrijwilligers Wel-zijn Teylingen. Deze vindt plaats op 7 oktober van 19.30 tot 22.00 uur in de kleine zaal van Het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond. Talentcoach Brenda Okkerman zet de aanwezigen in deze workshop aan het werk om hun eigen talent te ontdekken. Er is plek voor maxi-maal twintig personen. Aanmelden kan tot 1 oktober via de agenda op de website www.welzijnteylingen.nl, of door een mail te sturen naar info@welzijnteylingen.nl. Telefo-nisch aanmelden kan ook via 0252-231805. Daar kan men ook meer in-formatie over de workshop krijgen.

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

Naam: ............................................................................................................................................................………………………

Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

} € 15.00

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten.

Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd.• UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK• HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK• SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK• PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM• RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut• THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG• LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP• BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

OPGeLet!PArtICuLIereN

uw advertentie verschijnt in de regio:

Katwijk

Rijnsburg

Valkenburg

Noordwijk

Noordwijkerhout

De Zilk

Sassenheim

Voorhout

Warmond

Lisse

Lisserbroek

Hillegom

Beinsdorp

Oegstgeest

Leiderdorp

Speciale lezersactie 2=1

Tijdens de eerste Nationale Meet & Greet dag op 21 september 2014 ontmoet je meer dan 50 kinderhel-den op Attractiepark Duinrell.De hele dag door zijn er verschil-lende Meet & Greets met je favoriete helden op diverse plekken op hetattractiepark. De allerkleinsten kun-nen lekker knuffelen metWoezel & Pip, Peppa Pig en Fien & Teun. Natuurlijk is ook Thomas de Stoomlocomotief aanwezig. Voor de oudere kinderen mogen Spongebob en de Turtles natuurlijk niet ontbreken en zelfs Mr. Bean is aanwezig tijdens dit bijzondere familie-evenement.Bekijk alle karakters opwww.duinrell.nl/meetandgreet

Nationale

Meet & GreetDAG op Duinrell

Ontmoet Woezel & Pip, Thomasde Stoomlocomotief, Spongeboben 50 anderen

AttractiesNaast de Meet & Greets kun je de hele dag natuurlijk ook genieten van de veleattracties, zoals de Kikker-achtbaan, lekker gillen in de Mad Mill of Falcon of met het hele gezin in familieacht-baan Dragonfly. Duinrell is deze dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De Meet & Greets zijn de hele dag door. Een specifiek programmaontvang je bij de entree.

Lezersvoordeel 2=1Tegen inlevering van deze bon bij de kassa van Duinrell ontvangt u het

tweede entreekaartje voor de Nationale Meet & Greet dag op Duinrell

inclusief toegang tot het attractiepark gratis.

U betaalt voor twee kaartjes € 21,- in plaats van €42,-

Voorwaarden

• Bon alleen geldig op 21 september 2014

• Alleen geldig voor het 2e en 4e entreekaartje,

niet voor het 6e en 8e etc.

• Exclusief Tikibad

• Niet geldig in combinatie met

andere acties/kortingen/e-tickets

• Niet inwisselbaar voor contant geld

cultuur woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 19

Drumfanfare St. Cecilia gaat een feestje vierenn Twee prominenten strijden om titel Tambour-maîtreVOORHOUT n De drumfan-fare van muziekvereniging St. Cecilia is jarig. De fanfare bestaat twintig jaar en dat is reden voor een groot feest. Iedereen is op zondag 12 ok-tober welkom in sporthal De Tulp in Voorhout. Daar zor-gen de 34 leden voor een mu-zikale middag met alle facet-ten van de drumfanfare.

Door Madelief van der Stelt

Paul Does, Richard Verhoogt en Nard Zwetsloot staan te popelen om iedereen eens te laten horen en zien wat de leden van de drum-fanfare van St. Cecilia allemaal in hun mars hebben. “De Tulp is op 12 oktober vanaf 15.00 uur open. De toegang is gratis”, begint Nard Zwetsloot. “Om 15.30 uur beginnen we met een concertmatig program-ma. Daarna is er een pauze met een loterij”, vervolgt hij. Bij een loterij horen natuurlijk ook prijzen. “We geven een serenade weg. Denk bij-voorbeeld aan een optreden voor op je bruiloft of een verjaardag”, vult Richard Verhoogt aan. Het tweede deel begint met een mars-matig optreden. “We spelen mu-ziek, lopen en maken daarbij ook allerlei bochten”, legt Paul Does uit. Hij staat al jaren vooraan bij de fanfare als tambour-maître. “Ik geef alle bevelen”, grapt hij.

WeRkWeekendDe muziekliefhebbers oefenen zich al weken suf voor de grote dag. Paul vooraan, Nard op de bariton en Richard op de sousafoon. Begin september hebben ze een werk-weekend gehad in Noorden. Daar werden vooral de liedjes van de

Amerikaanse band Earth, Wind & Fire geoefend. “Die nummers ko-men tijdens de show als laatste aan bod”, vertelt Nard.

MaesTROOok is er nog een spel bedacht waarbij twee bekende Voorhouters hun kunsten moeten laten zien. “We doen het televisieprogramma Maestro na. Jan Regeer en Leo van der Zon strijden om de titel Tam-bour-maître. Ze gaan de uitdaging aan om zich te ontwikkelen tot tambour-maître”, legt Richard uit. Op een groot scherm in de zaal is te zien hoe Regeer en Van der Zon zich de afgelopen weken hebben ont-wikkeld. Het publiek in De Tulp kan op dé tambour-maître stemmen.

GROndVeRfDe mannen hebben er zin in, maar er moeten nog wel wat puntjes op de i worden gezet. “We staan nu in

de grondverf. Nu moet alles nog worden afgelakt”, legt Paul uit. De leden hebben nog twee zondagen voor de boeg om alles nog maar eens te herhalen met elkaar.

BORRelWie denkt dat de middag is afgelo-pen na de muziek van Earth, Wind & Fire heeft het mis. Na alle optre-dens is er nog een borrel. “Waar vind je dat hier in Teylingen? Een gratis optreden én daarna nog gratis drankje en een hapje in @hok, naast De Tulp”, besluit Nard Zwetsloot.

de drumfanfare van st. Cecilia gaat het twintigjarig bestaan groots vieren. | Foto: PR.

Nieuwe dirigent voor Jeugdband Adest MusicasassenHeIM n De muzikanten van Jeugdband Adest Musica sloten de vakantie af met een werkweekend in Ter Aar. Hierin maakte de muzikanten van de jeugdafdeling kennis met hun nieuwe dirigent Matthijs Kruik. Hij volgt hiermee de voormalig muzikaal leider van de Jeugd-band Pascal Bakker op.

Kruik is geen onbekende voor de Sassenheimse muziekvereniging. Marco Berkhout, voorzitter van de Jeugdcommissie, vertelt: “Matthijs Kruik begon zijn muzikale loop-baan bij Adest Musica en doorliep het gehele lesprogramma van de vereniging. Het beleid en de aan-pak en werkwijze van Adest Musica zijn dus niet onbekend voor hem. Een pluspunt voor zijn aanstelling als nieuwe dirigent”. Kruik begon zijn muzikale carrière op trompet en verruilde dit instrument later voor de F-hoorn. Tot 2008 was Kruik muzikant bij Drum- en Showband Adest Musica. De medewerking aan de cd ‘State of the Art’, die in het voorjaar van 2008 verscheen, was zijn laatste muzikale ‘kunstje’ bij Adest Musica.Op 15-jarige leeftijd begon hij met arrangeren en componeren voor diverse (blaas)orkesten en ensem-bles. Na het VWO studeerde Kruik compositie en HaFa-directie aan de conservatoria van Den Haag en

Utrecht. Deze opleidingen rondde hij succesvol af met het behalen van de bijbehorende diploma’s. Verder studeerde hij ‘Composing for Film’ aan het Conservatorium van Amsterdam.

Momenteel is Kruik werkzaam als freelance componist en arrangeur. Hij is naast dirigent van Jeugdband Adest Musica eveneens muzikaal verbonden aan Show - en Marching-band K&G Leiden, Jong Laurentius Voorschoten, Drumfanfare Lauren-tius Voorschoten en Show- & Mar-chingband Euroband Rotterdam.

dirigent Matthijs Kruik leidt de mu-zikale repetitie van Jeugdband adest Musica.

Stukken van stedenband nu terug bij gemeenteWaRMOnd n Burgemeester Anne Lize van der Stoel van de gemeen-te Teylingen heeft donderdag de intentieverklaring, de over-eenkomst en de eed met betrek-king tot de stedenband tussen Warmond en het Franse plaatsje Champigné in ontvangst geno-men uit handen van voorzitter Geneviève van Panhuys van de Stichting Jumelage Warmond-Champigné.

Deze officiële documenten, in het Nederlands en het Frans, werden in 2003, 2004 en 2005 ondertekend door respectievelijk de Warmondse burgemeesters Vosjan en Witteman en hun Franse ambtgenoot Paul Jeanneteau. Ze hingen destijds aan muren in het voormalige gemeen-tehuis van Warmond.Bij de fusie van Sassenheim, Voor-hout en Warmond had de gemeen-te Teylingen plaats noch belangstel-ling voor de documenten. Ze kwa-men zo in handen van Geneviève van Panhuys. Haar moeder was des-tijds de initiatiefnemer van de ju-melage. Bij een bezoek eerder deze zomer aan Champigné werden bur-gemeester Van der Stoel en Van Pan-huys het er al gauw over eens dat

deze officiële stukken thuishoren in het Bestuurscentrum van Tey-lingen, de feitelijke rechtsopvolger van de gemeente Warmond.Het is aan de volgende burgemees-ter van Teylingen Carla Breuer aan de aangegane verplichtingen ver-volg te geven. Komend voorjaar komt een delegatie van Champigné op de fiets naar Warmond.

geneviève van Panhuys (rechts) overhandigt een van de documenten aan burgemeester anne Lize van der stoel.

Bijeenkomst voor rouwendenWaRMOnd n De Rafaëlgroep Warmond organiseert op maan-dagavond 22 september een bij-eenkomst voor rouwenden. Het thema van deze avond is: ‘Wat kan mij helpen in de moeilijke rouw-periode?’ Het gesprek wordt inge-leid door Susanne Brom, uitvaart-leidster in Voorhout. De avond wordt gehouden in ’t Zenit, de ont-moetingsruimte achter de protes-tantse kerk aan de Herenweg 82 in Warmond en begint om 20.00 uur. Om 19.45 uur staan koffie en thee klaar. Aanmelden is niet nodig en aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Met vragen over deze avond of over de activi-teiten van de Rafaëlgroep kan men terecht bij Gerda van Dam (tel. 071-3010396) of Marga Hoekstra (tel. 071-3010054). Ook wanneer men vervoersproblemen heeft of twij-felt of men al aan contact met lot-genoten toe is kan menbellen. De Rafaëlgroep Warmond is een initi-atief van de beide Warmondse ker-ken. Zij richt haar aandacht op hen die een dierbare in hun naaste om-geving hebben verloren. Iedereen is welkom: mensen uit Warmond en de omgeving van Warmond, al of niet kerkelijk gebonden. Doel van de Rafaëlgroep is het steunen van mensen in een moeilijke peri-ode in hun leven door individuele gesprekken en bijeenkomsten met lotgenoten.

De bijbel in een uur verteldsassenHeIM n Zondag 21 september spelen verhalenverteller Kees Post-humus en accordeonist Juul Beerda de voorstelling ‘De Bijbel in een uur’. Deze voorstelling vindt plaats in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 217 in Sassenheim en begint om 19.30 uur. In ‘De Bijbel in een uur’ ko-men in een aangenaam tempo bekende en minder bekende bijbelver-halen voorbij, van Genesis tot Pasen. De verhalen worden omlijst met muziek en liedjes. Het verhaal ‘De eerste dans’ geeft antwoord op de vraag hoe mensen op het idee kwamen om te gaan dansen. ‘Lekker bui-tje’ is een actuele hervertelling van het verhaal over de zondvloed. Het Nieuwe Testament komt aan bod met een geboortemedley, ‘Zap-Lucas’ en de ‘De Emmausgangers’, een ingetogen verhaal over de dagen na Pa-sen. De toegang is vrij. Wel is er aan het einde een collecte. De voorstel-ling is de start van het nieuwe seizoen van de Commissie Vorming & Toerusting van de gezamenlijke Sassenheimse en Warmondse kerken.

Nieuw: Fairtrade Festijn Teylingen in SassenheimsassenHeIM n Zondag 5 oktober wordt er een Fairtrademarkt georganiseerd op het Voorha-venkwartier in Sassenheim. Dit festijn is een nieuw initiatief en vindt plaats van 12.00 tot 17.00 uur. Tevens is het koopzondag in het winkelcentrum van Sassen-heim.

Het Voorhavenkwartier wordt deze dag omgetoverd tot een duurzame braderie. Bedrijven die zijn gespeci-aliseerd in groene-, pure-, fairtrade- en streekproducten zijn vertegen-woordigd. Vertrouwde onderne-mers uit Teylingen presenteren zich, maar ook bedrijven van buitenaf zijn aanwezig. Alle bedrijven heb-ben als gemeenschappelijke deler dat zij op geheel eigen wijze produc-ten met een mooi verhaal aanbie-den. Diverse straatartiesten verzor-gen die dag de muzikale omlijsting.

kOOpzOndaGDe meeste winkeliers en horecage-legenheden zijn geopend op deze koopzondag. Speciaal voor de gele-genheid zullen zij hun ‘duurzame’ producten extra in the spotlights zetten deze dag. Om extra sfeer te creëren op en rond om de winkels zullen straatmuzikanten ook hier aanwezig zijn. Voor het nodige amusement treedt kindercircus Atleta uit Warmond op met onder andere acrobaat- en clownsacts.

JeUGdNatuurlijk wordt de jeugd ook niet vergeten. De jeugdactiviteiten vin-den plaats achter restaurant He-mels op het Voorhavenkwartier. Er kan worden gesprongen op twee luchtkussens, oudhollandse spelen kunnen worden gedaan en de kin-deren kunnen hun gezicht laten schminken.

BelanGsTellInGMomenteel staan groene- en fair-tradeproducten volop in de belang-stelling. Daarnaast is de gemeente Teylingen onlangs uitgeroepen tot Fairtradegemeente. Ondernemers-vereniging Voorhavenkwartier in samenwerking met Teylingen On-dernemers Vereniging (TOV) kern Sassenheim hebben dit thema aan-gegrepen tijdens de koopzondag om Fairtrade Festijn Teylingen te organiseren. De organisatie verwacht deze dag dat de mensen geïnspireerd en ver-rast worden door de vele uiteenlo-pende duurzame producten en en-tertainment.

deelnaMeOndernemers en organisaties die aan de Fairtrademarkt willen deel-nemen kunnen zich nog aanmel-den via www.b-o-b.nl/sassenheim. Voor bijzondere Fairtradeproduc-ten en -diensten maakt de organisa-tie meer ruimte beschikbaar.

Tijdens The Taste of Oegstgeest vormt La France het decor van een boerenstreekmarkt deluxe. Ruim 50 ondernemers komen van 14.00 tot 20.00 uur hun culinaire waar aanprijzen. U kunt kennismaken met een zeer divers aanbod. Er zijn koks aanwezig van verschillende regionale restaurants en daarnaast treft u stands aan met specialisten op het gebied van onder meer bier, kaas, koffie, verse worsten, wijn en vis.

Proeven is het devies. Proeven van alle heerlijkheden en proeven van de gezellige sfeer in La France. Deze editie is het terrein vele malen groter. Zo komt u bij binnenkomst terecht in een wereld foodmarket, waarna u via het gezellige “dorpsplein” met picknick area terecht komt

op ons voorplein. Dit plein, met onder meer een ruime buitenbar, vormt zowel het begin- als het eindpunt van een culinaire ontdekkingsreis door La France. Er zijn ook diverse demonstraties, bijvoorbeeld van buitenhaarden en barbecues. Ook een sfeervolle muzikale invulling en kindervermaak ontbreken niet.

De toegang van deze tweede editie van The Taste of Oegstgeest is €3,50. Tegen inlevering van uw toegangskaart krijgt u tijdens het evenement een drankje van ons aangeboden. Wij raden iedereen aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen, want het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Neem gerust uw kinderen mee, voor hen zijn er diverse speelmogelijkheden aanwezig.

THE TASTE OF OEGSTGEEST • ZONDAG 21 SEPTEMBER; 14.00-20.00 UURRHIJNGEESTERSTRAATWEG 43, OEGSTGEESTWWW.LAFRANCE.NL

La France organiseert tweede editie van:

THE TASTE OF OEGSTGEEST

Oegstgeest is een culinair evenement rijker. La France opent op zondag 21 september haar deuren voor de tweede editie van The Taste of Oegstgeest. Een middag proeven in de breedste zin van het woord.

ZONDAG 21 SEPTEMBER; 14.00-20.00 UURRHIJNGEESTERSTRAATWEG 43, OEGSTGEEST

Deelnemers The Taste of Oegstgeest:• China house • De Beukenhof I La Société• Italian bar-bistro City Hall • Restaurant Kitch& • kom eten Hoogmade • Kook-planet • Brasserie Streeder • Restaurant WINE & DINE • Victor Russo’s Osteria • Gastrovino Langeveld Wijnen • Fromagerie du Patron • Dames van de Kook | Huisnummer 73 • Hoeksche Chips • Aspire Drinks Nederland • Henri Bloem Leiden • Hello Fresh • Cacao van jou

• Hugo de Groot, De Echte Bakker • Simon Lévelt koffie en thee • Baron’s Barbecue Business • De Spaanse Schuur • Van Nieuwland Tuinen • Van Dongen uw Poelier • Van Nieuwkoop • Slagerij van der Zalm • Borgman Borgman • Bierproeverij op Eigen Wijze • Moeders Maaltje | Vliegende Schotels • Tupperware • Slagerij van der Zon • AAD&WIJN • Slagerij Mabroek Leiden • Landwinkel Castelijn • Corpus ‘reis door de mens’ • De Patissier

• In den Doofpot • Restaurant De Jonker • Quevedo Port • Mix ‘n Fix • Eetwinkel Noroc • ABN AMRO Oegstgeest • Rijnlandse Boekhandel Oegstgeest • Koksmesexpert • Eat Dutch Waffles • Irresistible Goodies • Schrier Haarden BV • De Lachende Poffer • Karel’s Biofriet • Snackbar Petit Restaurant ‘t Haasje • Souvenirs de France • IJssalon Tutti Frutti • Mosselbox• Het Idee

Deelnemers Markt:• Delimundo • Meer dan Schoonheid • Maple Abroad • De Groene Cirkel• Palingrokerij Eveleens en Bawikov zalm• Pom-Pie • Van Ruiten Boeren-Leidsekaas• Madame Jeanette Leiden | Toko Nunes• Your Well The Seaweed Company• Fris Gedroogd fruit• Villa Copita • Ilias Delicatessen • Daans Bloemenshop• Eksotika

sport woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 21

Eerste competitiewinst Ter Leede is binnenn 0-2 tegen FC 's-GravenzandeSASSENHEIM n Op sportpark Juliana speelden FC ‘s-Graven-zande en Ter Leede op een mooie grasmat hun tweede com-petitieduel. Tijdens de warming-up raakte Danilo Pedrini geblesseerd en daarom verscheen Jonathan Robertson op het middenveld in de basis. Vincent Ammerlaan werd een linksback met aanvallende aspiraties. De eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar in de tweede helft kon Ter Leede de betere techniek en passing benutten door een handvol kansen om te zetten in twee doelpunten van Robert Steemers, terwijl invaller Rico Luijando twee prima kansen voor ‘s-Gravenzande niet wist te verzilveren.

Ter Leede begon de wedstrijd aardig met een paar mooie pas-ses naar de flanken, maar al na een tiental minuten begon het slordiger te spelen en een foute pass van Ammerlaan leidde twee corners van FC ‘s-Gravenzande in die niets opleverden. De erop vol-gende uitbraak van Ter Leede kon aanvoerder Frank de Bruijn slechts voorkomen door Jochie Sebrechts te vloeren en daarvoor kreeg hij een gele kaart. Een mooie combi-natie Dam-Schreurs-Janssen in de 16e minuut resulteerde slechts in een corner. Een hard schot na de derde corner van Mitchell Kap-penberg werd geblokt en aan de andere kant schoot Yuri Westhoff over en moest de uitlopende kee-per Bogdan Constantin redden toen hij een foute terugspeelbal onderschepte en alleen op het doel afging. Een serieuze kans. Dat mid-denvelder Sander Koelewijn een goed schot in de benen heeft had hij al bewezen en zijn vrije trap in de 30e minuut veroorzaakte een gevaarlijke scrimmage voor het Ter Leede-doel, maar geen doelpunt. Net zo min als zeven minuten later de punter van Robert Steemers uit de draai. In de 42e minuut scoorde hij wel uit een mooie voorzet van Tony Schreurs, maar de referee

keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Vlak voor rust nog een mooi schot van Schreurs, maar geen treffer.

Na de rust startte Ter Leede met Youssef Ait El Houssi voor Teddy Janssen. De eerstgenoemde ging op het middenveld spelen, Kap-penberg ging een positie naar ach-teren en Mike Boelee werd rechts-back. Ter Leede speelde beter, zette meer druk en de kansen kwamen meteen. De eerste van Mike Dam in de 47e minuut. ‘s-Gravenzande deed wat terug, een schot van Mar-tijn le Congé op een pass van Lopes de Brito ging over en de geheel vrijstaande Jasper van Dijk kopte uit een corner keihard in, maar recht in de armen van de keeper. Het doelpunt kwam aan de andere kant. Een corner werd uit het ‘s-Gravenzande-doel weggewerkt, maar Robert Steemers retourneer-de de bal. Die week af en verdween in het doel: 0-1. Trainer Knoester wisselde verdediger/aanvoerder De Bruijn voor aanvaller Luijando, maar het was Ter Leede dat de bes-te kansen creëerde. Vincent Am-merlaan schoot rakelings over de kruising na een mooie steekpass van Ait El Houssi. Jonathan Robert-son was kansrijk, maar het was

weer Robert Steemers die uit een tweede steekpass van Ait El Houssi op Robertson in de 77e minuut zijn tweede scoorde en Ter Leede stond voor met 0-2.

In die score kwam geen verande-ring meer, ondanks twee wissels van trainer Knoester in de 80e minuut en de eerder genoemde mooie kansen van Luijando. In de 85e minuut ging Le Congé gebles-seerd naar de kant en moesten de blauwroden met tien man verder (de wissels waren op) en verving trainer Wisman drie minuten la-ter Mike Boelee door Jelle Vooijs, speelde de geblesseerd geraakte Robertson de wedstrijd uit en floot scheidsrechter Karremans na vier extra minuten af. Ter Leede had de winst binnen. Dat geeft de Sassen-heimers moed voor de thuiswed-strijd zaterdag tegen RVVH.

731 supporters op de Derbydag bij ForeholteVOORHOUT n Zondag 14 septem-ber was de eerste thuiswedstrijd van Foreholte dit seizoen, en meteen al door de supporters-vereniging Vrienden van Fore-holte uitgeroepen tot Derbydag.

ROAC ‘79 uit Rijpwetering was de te-genstander. Een goede keuze van de Vrienden: het weer was heel goed en ROAC bracht zoals gehoopt veel supporters mee. Totaal waren er voor deze wedtrijd in de 2e klasse 731 supporters aanwezig. Een aan-tal dat door enkele verenigingen in het betaalde voetbal van de Jupiler-league niet wordt gehaald.De dag stond bol van de activitei-ten. Het sportpark was weer ver-sierd. Tussen jeugdige teams van Foreholte en ROAC werden voor-wedstrijden gespeeld. Deze speler-tjes begeleidden hun eerste teams hand in hand het hoofdveld op voor de hoofdwedstrijd, net zoals

bij nog grotere verenigingen. Pu-pil van de week bij Foreholte was Anouk Morits, uitverkoren als hon-derdste lid van de meisjesafdeling. Ook had zij een rol bij de officiële opening van het nieuwe kunstgras-veld, die door voormalig wethou-der Leo van der Zon en huidige wet-houder Sport Bas Brekelmans werd verricht. Verder hadden de Vrien-den rondom de wedstrijd gezorgd voor de innerlijke mens: ijs van Limburgia voor zowel jong als oud en de verkoop van hamburgers van-uit de Vriendenkraam. Voordat de wedstrijd was afgelopen waren de hamburgers al bijna uitverkocht, en dat was niet omdat er te weinig was ingekocht. Na de wedstrijd was nog de huldiging van de pupil van de week, maar toen was het grote feest onder begeleiding van een DJ allang bezig. Ondanks dat de wed-strijd na de feestweek was ging het Foreholtefeestje nog even door.

de Vrienden van Foreholte zorgden voor de verkoop van hamburgers vanuit de Vriendenkraam.

Foreholte deelt de punten met ROACVOORHOUT n op een drukbezocht sportpark elsgeest stond zondag de wedstrijd Foreholte tegen RoaC op het programma. de wedstrijd kende een droomstart voor Foreholte. na een minuut was het Roy dickhoff die de bal uit een corner tegen de touwen wist te werken (1-0). nog voor rust kwam RoaC op gelijke hoogte. door een miscommunicatie bij Foreholte achterin werd de bal ingeleverd en op fraaie wijze afgerond door Thijs van seggelen (1-1). Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd zonder het creëren van grote kan-sen. de Voorhouters maakten het meeste aanspraak op de volle winst. echter een bal van wiering (lat) en een kans van Luigies (naast) troffen geen doel waardoor de eindstand werd bepaald op 1-1. op de foto doelpuntenmaker Roy dickhoff in actie. | Foto: PR/Reto Gadient.

Melman Mode kleedt Ter LeedeSASSENHEIM n Ook dit seizoen zal de a-selectie van Ter Leede er ver-zorgd bijlopen dankzij Melman Mode. De herenmodezaak uit Sas-senheim heeft de selectiespelers voorzien van nieuwe overhemden. Hiermee is zowel Ter Leede 1 als Ter Leede 2 en de technische staf uniform gekleed en geeft dit een professionele uitstraling. Peter Mel-man is al jaren trouwe sponsor van Ter Leede. Teylingen overklast

Van Nispen met 0-6SASSENHEIM n Afgelopen zondag vond op sportpark Wassenaar in De Zilk de derby plaats tussen Van Nispen en Teylingen. Rene Ras, sinds dit seizoen de trainer van de thuisploeg, had vooraf voorzichtig ingezet op een ge-lijkspel. Teylingen wilde de over-winning van afgelopen week op Meerburg een goed vervolg ge-ven en was dus gebrand op een goede wedstrijd.

Het eerste half leek trainer Ras best nog wel gelijk te kunnen hebben met een gelijkspel. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, hoewel Teylingen wel het meeste balbezit had. Dit resulteerde echter nog niet in doelpunten. Totdat na ruim een half uur spelen George Hulzebosch werd neergelegd binnen de be-ruchte lijnen. Stefan Assendelft liet zich dit buitenkansje niet ontne-men en schoot de penalty feilloos

binnen. Twee minuten later kon Teylingen de marge zelfs verdub-belen. De man in vorm Dorus van der Voort passeerde keeper Otte in de korte hoek. Met deze stand werd ook de rust bereikt. Trainer Laurens Mouter van Teylingen verwachtte een fel startend Van Nispen, maar niets was minder waar. Binnen drie minuten maakte Hulzebosch zijn eerste van de middag en was de wedstrijd gespeeld. Dorus van der Voort kon na tien minuten zijn zevende doelpunt van de competi-tie bijschrijven, waarna wederom Hulzebosch op het scoreformulier verscheen. In de slotminuut mocht Ramon van Beek aanleggen vanaf twintig meter, wat hij feilloos deed. Zo bepaalde hij de eindstand op 0-6, daar waar dubbele cijfers ook mogelijk waren geweest. Al met al een eenvoudige overwinning voor Teylingen, dat zondag thuis zal aan-treden tegen UDO uit Oegstgeest.

Teylingen Open 2014 bij Overbos in WarmondWARMOND n Net zijn de kruit-dampen van het Warmond Open en de Clubkampioenschappen van tennisvereniging Overbos opgetrokken, of een nieuw eve-nement dient zich aan: het Tey-lingen Open.

Dit evenement zag acht jaar ge-leden het levenslicht bij het Sas-senheimse STV. Die gedachte werd enthousiast begroet door de ten-nisverenigingen in Sassenheim,

Voorhout en Warmond. Afgespro-ken werd dat de organisatie zou rouleren tussen deze drie kernen. Het festijn wordt dit jaar gespeeld van zaterdag 27 september tot en met zondag 5 oktober. De organi-satie is in handen van TV Overbos. Inschrijving is mogelijk tot en met zondag 21 september. Op het sport-park van Overbos aan de Herenweg in Warmond krijgt het publiek een wervelend tennisprogramma ge-presenteerd.

Tafeltennissers Sassem op dreefSASSENHEIM n Het nieuwe compe-titieseizoen voor de zes teams van tafeltennisvereniging TTV Sassem is weer begonnen. Het eerste team, dat uitkomt in de derde klasse, speelde met 5-5 gelijk tegen Treffers 5 uit Roelofarendsveen. Clubkampi-oen Ed van Dorp leverde daar met drie overwinningen het grootste aandeel in. Het tweede team, na de-gradatie vorig jaar nu uitkomend in de vierde klasse, liet met een 9-1 overwinning op het Leidse Docos 10 meteen zien dat ze een serieuze kampioenskandidaat zijn. Team 3 won onder aanvoering van captain Nico Rotteveel met 7-3 van Docos 12. Het vierde team, vorig seizoen ge-promoveerd naar de vierde klasse, kon het niet bolwerken tegen Sala-manders 8 en moest in Den Haag een 2-8 nederlaag incasseren. Sas-sem 5 behaalde uit in Leimuiden bij Play Fair 3 een gelijkspel in de vijfde klasse. Ed Masselink won daarbij al-ledrie zijn partrijen. Het zesde team wist in zijn eerste uitwedstrijd te-gen Treffers 11 de maximale score te halen: 0-10.

Klaverjassen bij ForeholteVOORHOUT n Vanaf vrijdag 19 sep-tember kan men elke vrijdagavond weer terecht in de kantine van voet-balvereniging Foreholte om een avondje te klaverjassen. Inschrijven kan vanaf 19.45 uur, en het inleg-geld bedraagt 6 euro. Dit is inclu-sief twee consumpties.

De psycholoog over...

Toets je eigen ideeën (en laat je niet verrassen)

Als ik hem vraag waarom hij na zijn studie medicijnen psy-chiater wilde worden, zegt hij: “Omdat ik geïnteresseerd ben in de psyche van de mens. Ik wil graag mensen helpen.” Roy geeft aan afwisseling in zijn werk belangrijk te vinden. Reden om bij verschillende instellingen aan het werk te zijn, vaak van ’s ochtends vroeg tot en met de avond, soms ook de zater-dagen. In het ziekenhuis draagt hij een witte doktersjas. “An-ders schrikken mensen zo, als er een vreemde man binnen-komst”. “Nu is het gelijk; fijn dokter dat u er bent, ik wil graag met u praten”. Als ik Roy Barbier vertel over het onderwerp voor deze editie van De Psycholoog over…, zit hij direct op het puntje van zijn stoel. Net als velen van zijn collega-psychiaters ergert hij zich aan twee zaken. De eerste ergernis betreft over de enorme bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Volgens Roy neemt minister Schippers veel besluiten die zijn patiënten niet ten goede komen. Ondanks de vele protes-ten van zijn vakbroeders. Zo zijn tal van veelvoorkomende diagnoses uit de zorgpakketten geschrapt. Roy geeft een voorbeeld: “Veel mensen met psychische klachten hebben last van een aanpassingsstoornis. Een toestandsbeeld als bur-nout valt ook onder deze diagnose. Nu echter deze diagnose niet meer vergoed wordt, zie je dat mensen wachten met het zoeken van hulp of onnodig een zwaardere diagnose krijgen (bijvoorbeeld depressie). Veel onnodig ziekteverzuim of juist angst om je baan te verliezen zorgt ervoor dat een deel van de mensen niet op tijd de juiste behandeling krijgen. Daarbij op-geteld de hoge eigen bijdragen in de zorg, en je begrijpt dat de drempel naar passende zorg steeds hoger wordt”. Zonder de tekst voor deze editie van De Psycholoog over… gelezen te hebben, geeft Roy ook aan zich scheel te ergeren aan de hype rond de diagnose ADHD. Roy neemt waar dat ouders voor hun kind of volwassenen zelf eisend zijn naar psychiaters en per se de diagnose willen hebben. Roy: ““Mijn kind is druk en

kan zich niet concentreren. Heeft u Ritalin want dan kan hij van het VMBO volgens mij naar het VWO. Ook komen er vaak volwassenen op mijn spreekuur die aangeven dat hun kind ADHD heeft. Zij vragen dan ook of zij de diagnose ADHD heb-ben en zeggen dan; “Als ik dit namelijk eerder wist dan had ik ook wel dokter kunnen worden. Maar omdat ik mij niet kon concentreren heb ik zelfs mijn VMBO niet af kunnen maken. Dus ik heb ook ADHD en wil Ritalin voor mijn concentratie.” Als ik hen na verfijnde diagnostiek vaak vertel dat zij als vol-wassene geen ADHD hebben, zijn zij dan vaak teleurgesteld. Soms worden zij wel eens boos en zeggen dan dat zij naar een andere psychiater gaan. Deze mensen gaan dan vaak ‘shop-pen’ bij verschillende psychiaters. Ik moet eerlijk bekennen dat sommige psychiaters er wel ADHD inzien en deze diagno-se stellen. Maar het kan zelfs zo zijn dat sommige patiënten zelfs alle vragenlijsten ADHD van het internet uit hun hoofd leren en dit tijdens de diagnostiek gebruiken. Een aantal pa-tiënten wordt dan zelfs op het medicatie Ritalin ingesteld. Ook hier kan ik weer hele verhalen bij vertellen. Zoals toen ik in Amsterdam tijdens mijn coschappen een patiënt tegen-kwam die zijn pillen aan een voorbijganger wilde verkopen toen ik hem in een kroeg zag. Het daarop volgende probleem kan dan weer zijn dat je dan weer niet van de diagnose ADHD afkomt. Een aantal van deze mensen kom ik dan weer tegen als zij gekeurd moeten worden door het CBR als zij hun rijbe-wijs willen verlengen. Zij klagen dan dat zij geen ADHD heb-ben maar dit niet uit hun medisch dossier krijgen. Het kost hen dan ook handen vol geld aan rijbewijskeuringen, hypo-theekkeuringen, extra verzekeringen voor de auto, arbeids-ongeschiktheid et cetera.” Slot van dit boeiende interview: psychiater zijn is een fantastisch beroep, maar onnodige be-zuinigingen en onrealistische opvattingen van zorgvragers maken het er niet gemakkelijker op je werk goed te doen.

Een interessant interview met hoogleraar Dehue in juni in de Volkskrant. Dehue: “Er zijn toonaangevende wetenschappers die stellen dat 5 procent van de Nederlandse volwassenen adhd heeft.

Dat is een erg hoog percentage; anderen komen uit op bijvoorbeeld 2 procent. Maar goed, de missie van deze wetenschappers is om zoveel mogelijk mensen met een concentratiestoornis op te sporen en met medicatie te behandelen. Ik denk dat ze oprecht zijn, maar dat ze – zoals ik ook laat zien – geen tegenspraak dulden en heel weinig openstaan voor andere perspectieven. En zelfs al heeft 5 procent van de mensen een concentratiestoor-nis, moeten we ons afvragen wanneer we iets als een stoornis tellen. En wanneer medicatie gewenst is. Zon-der dat die vragen vragen zijn beantwoord, zien we het gebruik van adhd-medicatie onder volwassenen groeien en groeien.”Hele interview: via www.adhdmagazine.nl (voor je weet heb je een stoornis-pdf)

1. | De depressie-epidemie, geschreven door Trudy Dehue (2010). Trudy Dehue bespreekt de geschiedenis van neer-slachtigheid. Ze bestudeert de claims van de biopsychi-atrie, analyseert de commercialisering van het psychia-trisch onderzoek en de inhoud van de anti-depressiva-reclames. Ze betoogt dat gangbare verklaringen voor de toename van depressie niet houdbaar of niet volledig zijn. Volgens schrijfster Nelleke Noordervliet “een fascineren-de eye-opener, en aansporing; laat je niet gek maken”. Vol-gens collega Douwe Draaisma stelt Trudy Dehue de goede vragen (red. Net als Socrates vroeger deed).

2. | Betere mensen. Nog een goed boek uit 2014 van collega Prof. dr. Dehue. Dit boek gaat ook in op de ADHD-epidemie en de wijze waarop de wetenschap de realiteit creëert.

3. | Socrates, in Elementaire Deeltjes 3 van uitgeverij AUP, door schrijfster Ineke Sluiter. Een prachtig boekje voor slechts 9,95 euro over de leermeester van Plato. “Die oude wijze”, zoals de filosoof Kierkegaard hem noemde. Echt een aanrader. Voor mensen met ‘leesvrees’ of slechte ogen is er Op zoek naar Socrates. Dit zijn hoorcolleges op CD (Audio Book). Verplichte kost, ook voor niet-wijs-neuzen, over deze onverschrokken vragensteller uit de oudheid. De man die een ongekend grote in-vloed had op de (christelijke) filo-sofie, theologie en latere psycholo-gie. Hoogleraar Sluiter is een echte expert met een vlotte schrijfstijl en verteltrant.

4. | Kijk ook eens via internet bij expert prof. Paul Verhaeg-he. Onder andere over “ADHD is boerenbedrog” en zijn best-sellers Identiteit, Het einde van de psychotherapie, Liefde in tijden van eenzaamheid, en De neoliberale waanzin. Een collega met stevige kritiek op de huidige psychiatrie en de medicaliseren van de maatschappij. Wereldwijd be-schouwd als een van de experts.

Deze editie aandacht voor de beelden die mensen kunnen hebben over psychologische onderwerpen. Beelden of opvattingen die door tal van invloeden worden gecreëerd en invloed hebben op het gedrag van mensen.

In een recente editie van een van onze regionale kranten schreef een zorgverlener over de behandeling van drukke kinderen. U voelt hem al aankomen: drukke kinderen heb-ben last van ADHD. Een voorbeeld van een beeld dat inmid-dels maatschappelijk aardig is ingeburgerd. Ouders van drukke kinderen maken zich vaak zorgen over hun kind. Problemen met concentreren en aandacht en een voort-durende onrust in huis. Soms om zelf gek van te worden. Leerkrachten die hun beroep niet meer goed kunnen uit-oefenen omdat drukke kinderen de les verstoren en voort-durend gecorrigeerd moeten worden. De zorgverlener van dat recente bericht in krant hield een openlijk pleidooi voor Ritalin, het wondermiddel tegen drukke kinderen. Het beeld zet zich bij mensen vast: drukke kinderen hebben ADHD. Drukke kinderen hebben Ritalin nodig om rustig te worden. Al denken deskundigen genuanceerder over deze zaak (niet alle drukke kinderen hebben de psychiatrische kindaandoening ADHD, en Ritalin is geen wondermiddel), toch is het beeld hardnekkig.

Bovenstaande hardnekkige beelden komen natuurlijk niet alleen voor in de zorgsector, al is de sector wel erg scheu-tig met dit soort beelden. De sector staat onder druk en mensen ‘binnenhengelen’, onder begeleiding van dit soort beelden is gemeengoed geworden. Voorbeelden is deze re-gio: “Denk je slank, kom voor ons unieke programma voor overgewicht”, of “Kom bij ons, hier leer je je gevoelens en emoties beter begrijpen”, of “Volgens mij heb jij dat ook!” (over een man met concentratieproblemen, die tot de ont-dekking komt dat hij ADHD heeft).

Andere voorbeelden: - liefde is een verslaving, -mannen heb-ben meer zin in seks dan vrouwen, -verlegen mannen heb-ben Asperger of zijn autistisch, -mensen zonder al te veel gevoelsexpressie zijn narcistisch.

In de jaren ’90 een soortgelijk voorbeeld: de depressie-epi-demie. U heeft er vast wel over gelezen. Mensen die last had-

den van lusteloosheid, matheid en moeheid, werden mas-saal als depressief gediagnosticeerd. Gevolg? De farmaceu-tische industrie kon de vraag naar Prozac en Seroxat nau-welijks aan en tal van Nederlanders zaten maanden, soms jaren, onnodig aan de antidepressiva. Inmiddels zijn de neveneffecten van dit soort door de beroepsgroep opgeroe-pen beelden goed in kaart gebracht en zien we dat artsen en psychiaters zorgvuldiger zijn met de diagnose depressie en minder medicatie voorschrijven.

De meeste mensen met dit soort klachten zijn niet depres-sief, maar hebben door omstandigheden moeite hun leven zin en richting te geven. Een collega (hoogleraar filosofie) zei laatst terecht: “De meeste problemen in de GGZ zijn zingevingproblemen, hooguit 5% is als een psychiatrische stoornis te diagnosticeren”.

Regelmatig zijn deskundigen nodig om mensen van dit soort hardnekkige beelden te verlossen. Niet alle drukke kinderen hebben ADHD en ook veel vrouwen hebben vaak zin in seks.

Het onderwerp voor deze editie komt direct voort uit alle commotie over de blauwe vinvis. Deze grote walvis hield niet op 20 augustus j.l. alleen de KNRM bezig, maar ook de schrijvende pers. Het was ‘the talk of the town’ en het gonsde: “heb je die blauwe vinvis al gespot?”. Landelijke dagbladen als Trouw berichten over dit 17 meter lange blauwe gevaarte op 22 augustus en 5 september. En toen ge-beurde het. Dr. Chris Smeenk, een walvisbioloog uit Leiden, een soort Socrates onder de biologen, greep in. Hij liet ons weten dat de laatste blauwe vinvis voor onze kust voor het laatst was gesignaleerd in 1827 en 1840 (en waarschijnlijk 1594). Smeenk liet ons weten dat het hier om een gewone vinvis ging. Weliswaar onder de blauwe plekken, van een waarschijnlijke aanvaring met een schip, maar geen blauwe vinvis. Deze expert hielp de bevolking aan de hand van een Socratische vraag: “Is dit wel echt een blauwe vinvis?”.

Dank je wel Chris! Ken je ook iemand die ons in de GGZ kan afhelpen van een aantal hardnekkige beelden of ken je ie-mand die de techniek van het Socratische (vraag)gesprek goed beheerst?

dr. Gert Jan Kloens en drs. Grethe van Duijn www.innovatieduo.nl

55

Roy Barbier

Roy is psychiater en werkt voor verschillende instellingen in de GGZ in de Duin en Bollenstreek.

In gesprek met

Nieuws

Thema

Boekentips

“Is iedere vinvis ook een blauwe vinvis?.”

Quote

“Niet alle drukke kinderen hebben last van ADHD.”

Quote

sport woensdag 17 september 2014de TeYLIngeR 23

Tennisspullen van STV gaan naar AfrikaSASSENHEIM n Gelijk met het begin van het tennisseizoen startte de Sassenheimse Tennis Vereniging (STV) in april een inzamelingsactie voor Tennis4change. Deze stichting, op-gericht door de broers Jorick en Rutger Vliegenberg, onder-steunt lokale projecten in Afrika met als doel het stimuleren van onderwijs en sport onder kinderen.

De leden van de Sassenheimse Tennis Vereniging hebben maan-denlang alles ingezameld wat met tennis te maken heeft. Manden vol ballen, vele zakken met kleding en

schoenen en tientallen rackets zijn hiervan het resultaat. Tennisvereni-ging Overbos uit Warmond kwam zelfs een doos oude tennistrofeeën brengen, waarbij de jeugd van STV

de aantekening maakte dat de kin-deren in Afrika die wel eerlijk moes-ten zien te winnen.Jorick Vliegenberg nam vorig week-einde tijdens het finaleweekeinde van de clubkampioenschappen van STV de spullen en een geldbedrag in ontvangst. Hij vertelde de aanwe-zige leden hiermee vele kinderen uit de sloppenwijken van Afrika een kans op een beter leven te kunnen geven.

selma Busser (sTV) overhandigt de ingezamelde tennisspullen aan Jorick Vliegenberg.

Nieuw kunstgrasveld bij Foreholte is geopendVOORHOUT n Afgelopen zondag heeft voetbalvereniging Fore-holte voor de eerste thuiswed-strijd van het nieuwe seizoen of-ficieel het nieuwe kunstgrasveld geopend.

Nadat de gemeenteraad van Teylin-gen begin dit jaar had ingestemd met een uitgebreide aanpassing van sportpark Elsgeest, is de voet-balvereniging voortvarend van start gegaan met het begin van de optimalisering van de voorzienin-gen. Niet alleen wordt er het no-dige aangepast aan het deel voor de voetbalvereniging, ook voor de hockeyclub en handbalvereniging zullen er verbeteringen en uitbrei-dingen worden uitgevoerd. De eerste stap was het kunstgrasveld van Foreholte. Dit veld is naast het kunstgras niet voorzien van een rubberondergrond, maar is voor-zien van een kurklaag. Voordeel is dat de veldtemperatuur bij hoge

temperaturen ongeveer 8 graden ‘ koeler’ is dan een rubberlaag, min-der warmte afgeeft en veel minder ruikt. Zowel voor spelers als sup-porters een prettige bijkomstig-heid. De openingshandeling werd verricht door een samenspel van enkele hoofdpersonen. Het hon-derdste meisjeslid van Foreholte Anouk Morits overhandigde de bal aan voormalig wethouder Leo van der Zon, die zich als wethouder Sport had ingespannen om de wij-zigingen op het sportpark te reali-seren. Van der Zon gaf vervolgens een voorzet aan zijn opvolger Bas Brekelmans, die met een ferm schot op doel symbolisch het nieuwe veld opende. Vervolgens lieten aan-wezige jeugdleden van Foreholte ballonnen op, waarbij de verstko-mende ballon van de ‘oplater’ met een prijs beloond zal worden. Op het nieuw geopende veld ontspon zich vervolgens tussen Foreholte en ROAC ‘79 een spannende wedstrijd.

Leo van der Zon en Bas Brekelmans maken zich klaar voor het ‘openschieten’ van het nieuwe kunstgrasveld bij Foreholte.

Open middag bij ReturnSASSENHEIM n Donderdag 25 sep-tember staan de deuren open voor iedereen die geïnteresseerd is in turnen. Turnvereniging Return uit Sassenheim houdt dan een open middag van 16.30 tot 18.00 uur in sport- en recre-atiecentrum Wasbeek in Sas-senheim. Ook als men interesse heeft om turnles te geven is men welkom voor een kennismaking.

Bij turnen draait het om het opbou-wen van kracht, flexibiliteit, snel-heid, coördinatie, balans en ele-

gantie. Geïnteresseerde kinderen en (jong)volwassenen kunnen dit zelf komen ervaren. Door middel van een leuk circuit komt men in aanraking met de verschillende on-derdelen die tijdens de turnlessen aan bod komen. De leiding zal aan-wezig zijn voor het beantwoorden van vragen over het turnen. Alle kinderen van 3 tot en met 13 kun-nen meedoen en ouders zijn ook welkom. Van te voren aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: www.return-sassenheim.nl.

Return houdt een open middag.

Startavond BeursvloerSASSENHEIM n Onder andere de gemeente Teylingen is samen met de Lions Club Bollenstreek bezig met de voorbereidingen voor de derde Beursvloer Bollenstreek. Een Beursvloer werkt alleen optimaal als alle partijen precies weten wat ze willen vragen of te bieden hebben. Daar-om wordt er binnenkort voor verenigingen en maatschappelijke orga-nisaties een startavond georganiseerd. Tijdens de startavond krijgen de deelnemers informatie over de Beursvloer en worden zij geholpen om de vraag en eventuele tegenbod zo concreet mogelijk te formuleren. Op deze manier is de kans op een geslaagde match tijdens de Beursvloer het grootst. Om mee te kunnen doen aan de Beursvloer is deelname aan één van de startavonden een vereiste. In Teylingen vindt deze plaats op donderdag 2 oktober in ’t Onderdak in Sassenheim. Vanaf 20.00 uur is men welkom.

Studenten over de knie gelegdSASSENHEIM n De rugbyers van The Bassets uit Sassenheim heb-ben laten zien dat ze dit seizoen een team zijn om rekening mee te houden. Hun tegenstanders, de rugbyende studenten uit Utrecht, kregen zon-dagmiddag alle hoeken van het veld te zien.

Vorig jaar was dat wel anders, want toen hadden The Bassets hun han-den vol aan de studenten en nu hadden ze geen kind aan ze. Het uitgebalanceerde Bassets-team van jong talent en ervaringsrijke spelers is een dodelijke combina-tie voor iedere tegenstander. Dit gold ook voor de studenten die de gehele wedstrijd achter de feiten aanliepen en niet wisten waar ze het zoeken moesten.

In de eerste rondgang stond de tel-ler al op 29-5 en in de tweede helft liepen The Bassets zelfs uit naar 63-5 en gaven ze de studenten een flinke oorwassing.

Nu is het voor de Sassenheimers zaak met beide benen op de grond te blijven staan, want zondag staat een geduchte tegenstander te wachten. Dan spelen The Bassets tegen URC dat net als de studenten in Utrecht gehuisvest is.

Rene van der Lans grote winnaarSASSENHEIM n Voor de laatste jon-geduivenvlucht vanuit Sens over 457 kilometer werden door de dui-venliefhebbers van De Blauwband 192 duiven ingekorfd. Dit was ook de laatste wedvlucht die telde voor de Teylingen Bokaal. De duiven wer-den zaterdagmorgen om 10.15 uur gelost met een noordoosten wind. Om 17.13.16 uur was het Rene van der Lans die de eerste duif kon mel-den. Zijn duif ging 66 kilometer per uur. Ook de plaasten 2, 8 en 12 wa-ren voor Rene van der Lans. Ger en Els van Rijsbergen-de Groot eindig-

den op de plaatsen 3, 9 en 10, Wim en Ria van der Kooy op de 4e en 5e plaats, Willem van Harskamp op de plaatsen 6, 7 en 13, Theo Onder-water op de 11e en 14e plaats, en Piet Angevaare op de 15e plaats maakt de top-15 compleet. Zondagmiddag werd met een barbecue het duiven-seizoen afgesloten. Hier werden de winnaars van de Teylingen Bo-kaal bekend gemaakt. Op de eerste plaats eindigden Wim en Ria van der Kooy, de tweede plaats was voor Piet Angevaare en de derde plaats voor Rene van der Lans.

Diverse showroommodellentot 70% korting!

Diverse kinderkamerstot 50% korting!

VOORJAARS VOORDEEL!

SLAAPKAMERCENTRUMGieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • Tel: 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl

KELTOSLAAPKAMERCENTRUMGieterij 30, 2211 XK, Noordwijkerhout

el. 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl

tot 70%

PVoor de

deur

23 jeugdslaapkamers

Luxe 7 zone Pocketmatras Met meerzone latexafdekkingaan beide zijden.Afneembare dubbeljerseyhoesmet rijkelijke woldoorstikking

Nu 2e matrasGRATIS

Luxe 7 zone Pocketmatras met meerzone latexafdekking aan beide zijden.

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking.

velda.net

1,61,8

1,51,7

1,82,0

1,61,8

1,82,0

1,51,7

1,61,8

NORMAALFIRM

Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

ontvangt u de 2e matras GRATIS!

!

ACTIE

€ 695,-ipv € 1390

€ 695,-ipv € 1.390,-

ACTIE

Luxe 7 zone Pocketmatras met meerzone latexafdekking aan beide zijden.

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking.

velda.net

1,61,8

1,51,7

1,82,0

1,61,8

1,82,0

1,51,7

1,61,8

NORMAALFIRM

Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

ontvangt u de 2e matras GRATIS!

!

ACTIE

€ 695,-ipv € 1390

Caresse 6300Complete trendy boxspring bestaande uit:

• Trendy gestikt hoofdbord• 2 elektrische verstelbare pocketveer boxsprings met uniek terugloop- systeem (pull-back)• 2 pocketveer matrassen met 5 comfort zones. Afgedekt met HR 40 koudschuim• elektrische motoren met RF- draadloze bediening• Luxe handgemaakt topmatras van HR- 40 koudschuim, uitgevoerd in dubbeldoek en voorzien van zuiver wol en katoen• Stof ”Luxury”

2.595,-160 x 200 cm

160 x 200 cm 3.710,- 2.595,-180 x 200 cm 3.855,- 2.695,-180 x 210 cm 3.995, 2.795,-

NAZOMERS VOORDEEL!

ACTIE Nu 2e matras GRATIS

Nu met

2 CARESSE

kussens naar

keuze

GRATIS!