Ruttes radicale retoriek

Post on 18-Jul-2015

45 views 0 download

Transcript of Ruttes radicale retoriek

© Copyright 2015 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Het auteursrecht, ook ten aanzien van artikel 15 AW, wordt uitdrukkelijk voorbehouden. Zaterdag, 07 maart 2015

Ruttes radicale retoriek: liever dode jihadi’s

OPINIE

door Claire van Dyck

‘R ot maar op’, zei burge-meester AhmedAboutaleb tegen jiha-disten uit ons land.

‘En sterf’, voegde premier MarkRutte er donderdagavond aan toein een verkiezingsdebat.

Wat de VVD-leider betreft, kun-nen Nederlanders die als jihadistnaar Syrië of Irak reizen, beter daarsneuvelen dan terugkomen. En pre-mier Rutte is het met partijleiderRutte eens, benadrukte hij gisterennogmaals.

De premier zegt wat het volkvindt. Makkelijk scoren, overduide-lijk verkiezingsretoriek. De afwezig-heid van Geert Wilders bij het ver-kiezingsdebat biedt ruimte oprechts. Met een plotse fermheid zovlak voor de verkiezingen probeertde VVD-leider de PVV de wind uitde zeilen te nemen.

Het is een opvatting, geen uit-spraak over beleid, verklaart Rutte

een dag na zijn veel besproken uit-lating. Een zwaktebod. De oorza-ken van het probleem dat jongemensen uit Nederland bereid zijndeel te nemen aan een gewelddadi-ge strijd in Syrië blijven onbe-noemd. Die redenen liggen deels inNederland. Uitsluiting, slechte so-ciaal economische omstandighe-den maar ook westerse geopolitiek,gedogen van Israëls onderdrukkingvan Palestijnen gecombineerd meteen geloofsinterpretatie die geenboodschap heeft aan democratie.

Welke boodschap geeft Rutte af?Prima als je wilt dienen als kanon-nenvoer. Sterf, maar keer niet te-rug. Hij appelleert aan een breed ge-dragen sentiment in de samenle-ving dat Nederland daarmee mooiverlost is van een probleem, dat inde kern niet wordt opgelost.

Dat gaat tevens voorbij aan hetfeit dat lang niet iedereen welover-wogen deze stap zet. Ook dolendepubers nemen een verkeerde af-slag, of worden gelokt en gehersen-spoeld, en een weg terug is er langniet altijd.

Om nog niet te spreken van deslachtoffers die jihadisten in Syriëof Irak maken. De negentienjarigeSultan Berzel uit Maastricht ‘sneu-velde’ in Irak. Beste Mark Rutte, hijnam 23 onschuldige mensen meein de dood toen hij zijn bomvesttot ontploffing bracht. Niet ons pro-bleem? Er lopen meer tikkende tijd-bommen rond. Ze kunnen er ook

voor kiezen hier te ontploffen.Het vertrek van jihadisten be-

schouwen als zelfgekozen risicovoor de dood ontslaat de regeringniet van de verantwoordelijkheiddieper te graven naar de beweegre-den van jihadisten en pogingen dievoedingsbodem weg te nemen. Deuitspraak splijt het kabinet; de mi-nisters van Buitenlandse Zaken enSociale Zaken hebben zich al gedis-tantieerd. Het is contraproductief,werkt radicalisering slechts in dehand en het schoffeert de goedwil-lende moslims die hun uiterstebest doen om de radicale minder-heid in eigen kring tot rede te

brengen. Uiteraard, ook de premierheeft recht op zijn opinie. De ver-trokken jihadisten lopen het risicogedood te worden, mogelijk zelfsdoor aanvallen van NederlandseF16’s op IS-stellingen. Hen doodwensen gaat een stap verder. Hetsneuvelen van jihadisten behoedtNederland bovendien niet vooraanslagen van radicalen in eigenland. Kijk maar naar Parijs en Ko-penhagen.

Radicalisering voorkom je nietenkel met ferme woorden en hardemaatregelen. Het merendeel van deNederlanders - 69 procent volgenseen peiling - is het met hem eens,zei Rutte. Dat is nog geen legitma-tie voor het verkondigen van devox populi. Een premier heeft eenveel bredere verantwoordelijkheid.In die zin getuigt de uitspraak vanpartijleider én premier vooral vangebrek aan visie en moreel leider-schap.

Met plotse fermheid vlakvoor de verkiezingenprobeert Rutte de PVV dewind uit zeilen te nemen.