Rotterdams Philharmonisch 2004-2008

Post on 10-Mar-2016

218 views 2 download

description

afscheidscadeau Jan Reas

Transcript of Rotterdams Philharmonisch 2004-2008

VLAMMEND, PRACHTIG EN AANGRIJPENDR O T T E R D A M S P H I L H A R M O N I S C H O R K E S T 2 0 0 4 – 2 0 0 8

Colofontekst: Bart Diels, fotografie: Marco Borggreve

concept, ontwerp en realisatie: Hans van der Woerddruk: PhotoGo.nl

Niets blijft. Wat je ook meemaakt, proeft, hoort of ziet gebeuren, je knippert één keer met je ogen en het is alleen nog maareen herinnering. En als je toevallig even niet oplette, zelfs dat al niet meer. Wie loopt te suffen, blijft met lege handen achter.Des te groter is de beloning voor wie aandacht en een goed geheugen heeft, want herinneringen zijn uniek en onvervangbaar.

Wie rijk wil leven, doet er dus goed aan ogen en oren open te houden. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is daarvoor eenideale omgeving: wie daar de afgelopen jaren rondliep, kon getuige zijn van veel onvergetelijks. Het benefietconcert met MahlersAchtste. Het debuut van Yannick Nézet-Séguin en zijn benoeming tot chef-dirigent. De Tristan und Isolde met videokunst vanBill Viola. De concerten met Simon Rattle. Alle momenten met Valery Gergiev – van dirigentenmasterclass tot afscheidsconcert.Maar ook het stafuitje naar Antwerpen, het bezoek van Sinterklaas aan de Doelen (met een glansrol voor de orkestbibliothecaris)en het optreden van burgemeester Opstelten als verteller in een kinderconcert.

Maar: niets blijft. Muziek sterft weg, mensen nemen afscheid en zelfs herinneringen hebben de neiging om vroeger of later tevervliegen. Daarmee maken ze plaats voor nieuwe indrukken, en dat is goed – maar sommige herinneringen verdienen het tochom bewaard te worden. Dit fotoboek is samengesteld om daarbij een helpende hand te bieden. Het brengt het leven bij hetRotterdams Philharmonisch Orkest in beeld van voorjaar 2004 tot najaar 2008. Historische momenten en alledaagse voorvallenwisselen elkaar af. Meesterlijke prenten van Marco Borggreve staan naast anonieme snapshots. Zo is dit boek een getuigenisin beelden, bont veelzijdig als het orkest zelf, uniek en onvervangbaar.

Rotterdams Philharmonisch Orkest31 oktober 2008

‘Vlammend, prachtig, woest, aangrijpend, extreem –soms dat alles tegelijk’

NEW YORK TIMES, APRIL 2006

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST

VALERY GERGIEV

YANNICK NÉZET-SÉGUIN

ROTTERDAM