Leesrooster 2008 Erik Van Dam

Post on 18-Dec-2014

407 views 0 download

description

Leesrooster

Transcript of Leesrooster 2008 Erik Van Dam

Dag 14 AfhankelijkheidJakobus 1: 16 - 1816 Geliefde broeders en zusters, vergis u niet: 17 elke goede gave, elk volmaakt geschenk komt van boven, van de Vader van de hemellichten; bij hem is nooit enige verandering of verduistering waar te nemen. 18 Hij wilde ons door de verkondiging van de waarheid tot leven roepen, om ons de eersten te maken in zijn schepping.

Het woord dat deze week duidelijk naar voren is gekomen springt er duidelijk uit: Afhankelijkheid.Onze totale en volstrekte afhankelijkheid van God maakt ons klein maar kleineert ons niet. Integendeel. Wij krijgen zo een beter beeld van onze positie als mens zijnde en tegelijk zien we de grootheid en onmisbaarheid van God. Zonder God zijn wij niets, maar zijn we dan niet marionetten die een bestuurder nodig hebben? Hebben we wel een eigen leven als wij niet zonder God kunnen leven? Als we de eerste 10 bladzijden van de bijbel lezen krijgen we het antwoord: “Ja, wij hebben God nodig in ons leven, maar wij hebben onze eigen keuze en verantwoordelijkheid ondanks dat we totaal afhankelijk van Hem zijn.”Er zijn twee hoofdlijnen deze week naar voren gekomen in onze relatie met God:

1. In al mijn doen en laten ben ik volledig van mijn Almachtige Schepper en Verlosser afhankelijk. Uit Hem, door Hem en tot Hem zijn alle dingen. Zoals klei in de hand van de pottenbakker.

2. In al mijn doen en laten heb ik zelf verantwoordelijkheid. God geeft mij daarvoor de ruimte en Hij stelt mij verantwoordelijk voor wat ik doe en hoe ik ben.

Op ons menselijk denkniveau lijken de twee lijnen te botsen, ze lijken niet samen door een deur te kunnen maar waar ons denkniveau stopt, gaat God verder. We hoeven het alleen maar te geloven, zoals een kind zijn vader gelooft.

Elke dag met ‘de Kurios’

Sta niemand toe dat hij vanwege je jeugdige leeftijd op je neerkijkt, maar wees voor de gelovigen een voorbeeld in wat je

zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid.1 Timotheüs 4:12

Dit bijbelrooster is gericht op het thema: Wie ben ik?Ieder mens heeft unieke vingerafdrukken en deze worden gebruikt

als herkenningsteken.

Op deze manier is je identiteit met zekerheid vast te stellen. Maar wie ben jij voor Christus, wat is je identiteit bij Hem, of ben je een

van de vele vingerafdrukken?

Dag 1 Bijzonder zijnGenesis 1: 26-3126 God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.’ 27 God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen. 28 Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ 29 Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. 30 Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het. 31 God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. Het werd avond en het werd morgen. De zesde dag.

God geeft jou bij de schepping een geschenk; Hij zet je apart van Zijn andere schepsels, Hij maakt je namelijk naar Zijn beeld! Naast dit geeft Hij je ook meteen twee opdrachten mee. Dit samen betekent dat jij én speciaal bent voor God én dat God jou belangrijk vindt. Hij vindt je zo belangrijk dat je Zijn kostbare schepping mag onderhouden, dit is de eerste taak. De tweede taak die je hebt is je naaste te vertellen over Hem. “Wees vruchtbaar en word talrijk” heeft dus ook een geestelijke betekenis: God wil dat jij je nageslacht maar ook de naaste om je heen vertelt over Hem, maar dúrf en kún je dit? Jazeker, want jij bent het evenbeeld van God! Maar nu je het kan, doe je het dan ook?

Dag 13 Zaligmaker - Zondaar1 Timoteüs 1: 15 - 1715 Deze boodschap is betrouwbaar en verdient onze volledige instemming: Christus Jezus is in de wereld gekomen om zondaars te redden. Ik was de eerste, 16 en juist over mij heeft Christus Jezus zich ontfermd; ik was de eerste aan wie hij zijn grote geduld toonde, zodat ik een voorbeeld werd voor allen die in hem geloven en het eeuwige leven zullen ontvangen. 17 Aan de koning der eeuwen, de onvergankelijke, onzichtbare en enige God, zij de eer en glorie tot in alle eeuwigheid. Amen.

Paulus schrijft in zijn brief aan Timoteüs over het Evangelie. In enkele zinnen legt Paulus uit waar het hem in het geloof om draait en waar het bij ons om moet draaien. Jezus zien, aannemen en belijden als je enige ware Zaligmaker. Als je deze boodschap in je geloof mist of niet aanneemt zul je ook de vreugde missen die er in verscholen ligt. Want Jezus is het die voor jou gestorven is en daarmee je schuld betaalde. De schuld waar de satan je aan zal herinneren als jij voor God staat. Maar het is ook de schuld die God je niet aan zal rekenen als jij Jezus als redder ziet en daarmee jezelf afhankelijk van Hem opstelt en jezelf als hulpeloos zondaar ziet.Dit lijkt gemakkelijk maar de opdracht is voor velen erg moeilijk. Durf jij in deze wereld te vertellen dat jij zonder Zijn leiding de weg niet weet? Dat je dit niet meteen kan kiezen is begrijpelijk, en Gods plannen leiden langs andere wegen dan wij misschien denken en verwachten maar God is een geduldig God en Hij geeft je de ruimte om voor Hem te kiezen. Paulus was het eerste schaap dat over de dam ging, en velen zijn gevolgd, de boodschap is vol vreugde en volledig betrouwbaar. Maar volg jij Paulus zijn voorbeeld? Stel jij je afhankelijk op?

Dag 12 Wijnstok - RankJohannes 15: 4 - 84 Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. 5 Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. 6 Wie niet in mij blijft wordt weggegooid als een wijnrank en verdort; hij wordt met andere ranken verzameld, in het vuur gegooid en verbrand. 7 Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren. 8 De grootheid van mijn Vader zal zichtbaar worden wanneer jullie veel vrucht dragen en mijn leerlingen zijn.

Jezus gebruikt hier het beeld van een wijnstok en de ranken. Een wijnstok moet je een beetje hardhandig behandelen, want als je het maar z’n gang laat gaan krijg je wel een heel mooi uitziende plant maar het is helemaal niets waard. De vruchten die eraan komen zou je niet eens druiven mogen noemen, ze zijn te zuur en te hard om van te kunnen genieten. Om goede kwaliteit te krijgen moet je de ranken kort houden. Wij zijn verbonden aan Jezus als ranken aan een wijnstok. Aan geen enkele rank kunnen druiven groeien als het niet verbonden is aan de wijnstok. Zo kunnen ook wij geen vruchten voortbrengen als wij niet dicht verbonden zijn aan Jezus. Alles wat wij in het leven nodig hebben krijgen we door aan Hem verbonden te zijn, en ook alleen dan kunnen wij vrucht dragen. Het is een opdracht die wij hier krijgen, maar wat een geweldige opdracht: wij mogen de wijn van het Koninkrijk produceren! Eerder werd ons al verteld dat wij het ‘zout van de aarde’ zijn, en ook ‘het licht van de wereld’. Nu mogen we ook nog de wijn produceren die deze wereld zo ontzettend nodig heeft. Maar wij kunnen die wijn niet zomaar maken, het lukt ons niet op eigen kracht. Daarom moet wij dicht verbonden blijven aan onze wijnstok. We hebben de sappen uit die wijnstok nodig, we hebben de woorden van God nodig en die moeten we zoveel mogelijk in ons opnemen. Wat komt er uiteindelijk van dat opnemen van die belangrijke sappen terecht? En hoeveel wijn produceren wij in deze wereld? Hoe dicht was jij bijvoorbeeld vandaag met Hem verbonden?

Dag 2 Geholpen wordenGenesis 3: 8-13 & 20-248 Toen de mens en zijn vrouw God, de HEER, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. 9 Maar God, de HEER, riep de mens: ‘Waar ben je?’ 10 Hij antwoordde: ‘Ik hoorde u in de tuin en werd bang omdat ik naakt ben; daarom verborg ik me.’ 11 ‘Wie heeft je verteld dat je naakt bent? Heb je soms gegeten van de boom waarvan ik je verboden had te eten?’ 12 De mens antwoordde: ‘De vrouw die u hebt gemaakt om mij terzijde te staan, heeft mij vruchten van de boom gegeven en toen heb ik ervan gegeten.’ 13 ‘Waarom heb je dat gedaan?’ vroeg God, de HEER, aan de vrouw. En zij antwoordde: ‘De slang heeft me misleid en toen heb ik ervan gegeten.’ . . . . . . . . . 20 De mens noemde zijn vrouw Eva; zij is de moeder van alle levenden geworden. 21 God, de HEER, maakte voor de mens en zijn vrouw kleren van dierenvellen en trok hun die aan. 22 Toen dacht God, de HEER: Nu is de mens aan ons gelijk geworden, nu heeft hij kennis van goed en kwaad. Nu wil ik voorkomen dat hij ook vruchten van de levensboom plukt, want als hij die zou eten, zou hij eeuwig leven. 23 Daarom stuurde hij de mens weg uit de tuin van Eden om de aarde te gaan bewerken, waaruit hij was genomen. 24 En nadat hij hem had weggejaagd, plaatste hij ten oosten van de tuin van Eden de cherubs en het heen en weer flitsende, vlammende zwaard. Zij moesten de weg naar de levensboom bewaken.

Gisteren leek het nog zo mooi, maar vandaag lezen we over de gigantische verandering in de schepping, de zondeval. God zoekt contact, maar Adam en Eva verstoppen zich. Sinds de zondeval zijn wij, mensen, onzeker geworden. We schamen ons en het leven is lastig en moeilijk geworden. Alles verandert in ons leven behalve God, Hij houdt Zijn vaderhart. In vers 21 zie je dit duidelijk terug. God beloofd ons niet te laten zitten en bekleed ons zodat wij ons niet meer hoeven te schamen. God beschermt ons (in vers 22) zelfs voor een nog grotere val. Hij verhindert ons hier namelijk om te eten van de boom des levens. Gelukkig maar, als je hiervan zou hebben gegeten zou je voor eeuwig leven in zonde. Je zou Gods nieuwe leven mislopen. God geeft jou hier in twee gebeurtenissen een boodschap; Kom bij Hem met al je schaamte en onzekerheid, lasten en moeiten, Hij is je Helper. Ga je met alles naar Hem toe?

Dag 3 Uniek zijnPsalm 139: 13-1813 U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. 14 Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel. 15 Toen ik in het verborgene gemaakt werd, kunstig geweven in de schoot van de aarde, was mijn wezen voor u geen geheim. 16 Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één. 17 Hoe rijk zijn uw gedachten, God, hoe eindeloos in aantal, 18 ontelbaar veel, meer dan er zandkorrels zijn. Ontwaak ik, dan nog ben ik bij u.

God kent ons helemaal. Niet alleen als grote zondaren zoals we gisteren lazen maar vooral als Zijn kinderen, Zijn evenbeeld. Gods wás en ís trots op ons. Dat jij op aarde kwam was voor God geen verrassing, Hij wist al lang dat je er was. Hij heeft jou namelijk gewild en bedacht, met alles erop en eraan. Met al je talenten, gaven en typische trekjes die jou uniek maken. Uniek betekend niet dat je de beste, slimste, mooiste of sterkste bent, gelukkig niet, maar uniek betekent dat God weet wie je bent en dat Hij van jou geniet. Je mag Zijn kind zijn, een Koningskind zoals God het bedoeld heeft. Jij bent bijzonder, zie je dat zelf ook?

Dag 11 Jezus vriend mogen zijnJohannes 15:9-159 Ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad. Blijf in mijn liefde: 10 je blijft in mijn liefde als je je aan mijn geboden houdt, zoals ik me ook aan de geboden van mijn Vader gehouden heb en in zijn liefde blijf. 11 Dit zeg ik tegen jullie om je mijn vreugde te geven, dan zal je vreugde volkomen zijn. 12 Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben zoals ik jullie heb liefgehad. 13 Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden. 14 Jullie zijn mijn vrienden wanneer je doet wat ik zeg. 15 Ik noem jullie geen slaven meer, want een slaaf weet niet wat zijn meester doet; vrienden noem ik jullie, omdat ik alles wat ik van de Vader heb gehoord, aan jullie bekendgemaakt heb.

Jezus noemt je een vriend in deze tekst. Sterker nog, Hij wil dat Jij zijn vriendschap onderhoudt. Dit geeft Hij duidelijk aan in vers 9: Blijf in Mijn liefde. We moeten kennelijk aan de slag, maar wat wordt er van ons gevraagd? Moet je veel gaan bidden? Veel gaan Bijbellezen en alleen maar naar de kerk gaan? Nu zijn deze dingen allen op hun eigen manier belangrijk en ook nodig maar Jezus geeft in eerste instantie een andere mogelijkheid om Zijn vriendschap brandend te houden. Wij kunnen ons Zijn vrienden blijven noemen als we ons ook laten beheersen door Zijn liefde. Als wij uit liefde de ander, onze vrienden ook liefhebben. Helpen is hier stap één, de band plakken voor je vriend of helpen met het aandrukken van de auto. Maar ga jij met diegene praten die weinig of geen vrienden heeft? Durf jij daarmee contact te zoeken? Dat is namelijk wel de kant die Jezus met jou op wil. Zeker als die ander misschien in het begin helemaal niet zo hartelijk reageert. Dan is het een hele kunst om naast die ander te gaan staan. Het vraagt om geduld. Maar hoe zou je vriend van de Here Jezus kunnen zijn, aanspraak kunnen maken op Zijn liefde, als je niet iets van die liefde doorgeeft aan anderen? Het doorgeven van Zijn liefde… die vrucht wil Hij dat je draagt.Hoe geef jij die vrucht door in je dagelijkse leven?

Dag 10 Vader - KindRomeinen 8: 12-1712 Broeders en zusters, we hoeven ons niet langer te laten leiden door onze eigen wil. 13 Als u dat wel doet, zult u zeker sterven. Als u echter uw zondige wil doodt door de Geest, zult u leven. 14 Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God. 15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’. 16 De Geest zelf verzekert onze geest dat wij Gods kinderen zijn. 17 En nu we zijn kinderen zijn, zijn we ook zijn erfgenamen, erfgenamen van God. Samen met Christus zijn wij erfgenamen: wij moeten delen in zijn lijden om met hem te kunnen delen

in Gods luister.

Het belangrijkste werk van de Heilige Geest is vaak het minst opvallend: in jou de macht breken die je bij God vandaan houdt, zodat Hij het voor het zeggen krijgt. Daardoor maakt de Heilige Geest van jou een heel nieuw mens. Maar wat heeft dit met onze relatie tot God te maken? Alles! Jij hebt de Geest ontvangen om Gods kind te kunnen worden, te zijn en te blijven en hierdoor God Vader te mogen noemen. Hij wil er voor je zijn en Gij wil dat jij Hem ziet als een God van dichtbij, als een vader.Zo wil Hij je de mogelijkheid geven om getroost te worden, je verdriet kwijt te kunnen, je kan Hem je problemen vertellen en samen met Hem de vreugdevolle momenten in je leven beleven.Hij is een God die je altijd verhoord als je met Hem spreekt en antwoorden doet Hij! Misschien niet op de tijd en manier die jij verwacht, maar als je na een tijd terugkijkt op je leven zul je zien dat Hij antwoord gegeven heeft!

Dit krijgen we allemaal van God, onze Vader. Het enige wat Hij van ons vraagt is afhankelijk te zijn van Hem. Zo kan jij je leven laten leiden door de Geest en kun je Hem je eigen Vader noemen.Durf jij in de belangrijke momenten van je leven de keuze aan je Vader voor te leggen?

Dag 4 Wandelen met GodGenesis 5: 21-24 & Hebreeën 11:521 Toen Henoch 65 jaar was, verwekte hij Metuselach. 22 Na de geboorte van Metuselach leefde Henoch nog 300 jaar, in nauwe verbondenheid met God. Hij verwekte zonen en dochters. (23) In totaal leefde hij 365 jaar. 24 Henoch leefde in nauwe verbondenheid met God; aan zijn leven kwam een einde doordat God hem wegnam.

5 Door zijn geloof werd Henoch naar elders overgebracht, om niet te hoeven sterven; hij werd niet meer gevonden, omdat God hem had weggenomen. Hij stond immers al vóór zijn opneming bekend als iemand in wie God vreugde vond.

Henoch trok veel met God op en wandelde met Hem. Hoe zou Henoch zijn geweest? Zijn karakter, hoe hij met familie, vrienden en vijanden omging? De Bijbel vertelt het ons niet. Wat we wél lezen is dat Henoch dicht bij God leefde en dat God daar veel vreugde aan beleefde. Zoveel zelfs dat Hij Henoch niet liet sterven maar meteen opnam in de hemel. Henoch heeft namelijk heel duidelijk in zijn levenswandel laten zien dat hij voor God koos. Zoals God van Henoch genoot wil Hij ook van jou genieten. Maar hoe? God geniet van je door je levenswandel, door samen met jou te praten, samen uit de Bijbel te lezen en door naar Hem toe te groeien, door uit Hem te leven bij alles wat je doet. Wandel jij ook zoals Henoch? Waarin kun jij meer wandelen met God?

Dag 5 Volgeling zijnJohannes 13: 12-1712 Toen hij hun voeten gewassen had, deed hij zijn bovenkleed aan en ging weer naar zijn plaats. ‘Begrijpen jullie wat ik gedaan heb?’ vroeg hij. 13 ‘Jullie zeggen altijd “meester” en “Heer” tegen mij, en terecht, want dat ben ik ook. 14 Als ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. 15 Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. 16 Waarachtig, ik verzeker jullie: een slaaf is niet meer dan zijn meester, en een afgezant niet meer dan wie hem zendt. 17 Je zult gelukkig zijn als je dit niet alleen begrijpt, maar er ook naar handelt.

Jezus roept jou hier op. Hij roept je op om Hem te volgen en naar Zijn wil te handelen. Het volgen van Jezus begint niet met het praktische gedeelte, maar met het geestelijke. Het volgen van Jezus heeft alleen waarde als je volledig voor Hem kiest en vanuit je hart Hem wilt volgen. Want jou Voorbeeld wil allereerst je Verlosser zijn. Hij wil jou bevrijden en je moet eerst klaar worden gemaakt om Hem te volgen. Pas in de kracht van de Geest van Jezus kan jij Zijn voorbeeld volgen. Jezus is jouw voorbeeld, want Hij zegt gelijk nadat Hij de voeten heeft gewassen: “Wat jullie Mij hebben zien doen, moeten jullie ook doen.” Maar hoe kan ik dit doen, hoe kan ik dit laten zien? In dingen die jij doet en in je gedrag kan jij laten zien dat jij Jezus volgt en kun je Hem uitstralen. Hij kwam namelijk om te dienen, om de minste te zijn; “De Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden maar om te dienen.” (Marcus 10:45) Jezus heeft jou het leven voor gedaan, en nu zegt Hij tegen jou, volg Mij! Volg jij Hem dan ook met je hart en je daden?

Dag 9 Pottenbakker - KleiJeremia 18: 1 - 61 De HEER richtte zich tot Jeremia: 2 ‘Ga naar de werkplaats van een pottenbakker, daar zal ik laten horen wat ik je te zeggen heb.’ 3 Ik ging naar een werkplaats, waar een pottenbakker juist op zijn draaischijf aan het werk was. 4 Als de pot die hij maakte mislukte, begon hij opnieuw en vormde hij de klei tot een andere pot, precies zoals hij zich die had voorgesteld. 5 De HEER zei: 6 ‘Volk van Israël, ik kan met jullie hetzelfde doen als die pottenbakker – spreekt de HEER. Immers, jullie zijn in mijn handen als klei in de handen van een pottenbakker.

Jeremia wordt door God naar een pottenbakker gestuurd. Binnengekomen ziet hij de man aan het werk; een draaitafel, een schijf en een klomp klei. Vormeloos aan het begin. De pottenbakker gaat aan de slag, de schijf begint te draaien en de eerst nog vormloze klei begint vorm te krijgen in de handen van de pottenbakker. Maar dan schiet de klei uit de handen van de pottenbakker en verliest direct zijn vorm. Bwam! Doet de hand van de maker, hij vormt de klei weer tot een klomp en begint opnieuw.

Zo gebeurt het ook met ons. Het bekende verhaal van de pottenbakker, maar wij, eigenwijze mensen, leren het lesje niet. De les heet: afhankelijkheid, jezelf volkomen geven. Want tegenover God zijn wij onmachtig en totaal afhankelijk van Hem. Toch geeft Hij ons hier twee keuzes: “word zacht en kneedbaar óf verhard en verlaat zijn vaderhand.”

God roept jou om je te kneden op Zijn “draaitafel”. Maar als wij dan onze eigen weg kiezen, raken we weer vormloos. Gelukkig hebben wij een Pottenbakker die het klei niet weggooit maar het nog een kans geeft, steeds maar weer.Het gaat er hier niet om dat wij steeds weer vervallen in zonde maar dat God een doel met ons heeft. Maar wij moeten ons wel overgeven aan Hem. We moeten zacht worden en bereid zijn al ons wereldse houvast te verliezen om bij Hem te horen. Hoe word jij “kneedbaar” in je dagelijks leven?

Dag 8 Schepper - SchepselGenesis 2: 77 Toen maakte God, de HEER, de mens. Hij vormde hem uit stof, uit aarde, en blies hem levensadem in de neus. Zo werd de mens een levend wezen.

God staat aan het begin, zo is onze relatie met Hem begonnen. Hij was het die de mens schiep, uit niets, tot Zijn beeld. Dit wil zeggen dat wij zijn geschapen in een betrekking tot Gods heerlijkheid, wijsheid, schoonheid en ga zo maar door. Dit is naast een prachtig bezit voor ons als mensen voor velen ook een last. Het naar Gods beeld geschapen zijn brengt met zich mee dat ik me ook moet gedragen als een schepsel van God en Hem, mijn Schepper, moet gehoorzamen in alles wat Hij van mij vraagt. Ik heb er niets tegen in te brengen als Hij iets van mij vraagt.

Maar God geeft ons de ruimte om te leven en te kiezen. God geeft mij de keuze te kiezen voor Hem maar dit is mijn eigen verantwoordelijkheid. God maakt van ons geen marionetten maar mensen met een eigen keuze en een eigen levensstijl en met dit mogen wij Hem eren. Zoals Psalm 100:3 het zegt:Erken het: de HEER is God, hij heeft ons gemaakt, hem behoren wij toe, zijn volk zijn wij, de kudde die hij weidt.

Wij behoren hem toe en zo moeten wij voor Hem kiezen in onze gehoorzaamheid en levensstijl. Maar kunnen wij dit? Kunnen wij zo’n grote verantwoordelijkheid dragen?

Dag 6 Gevormd wordenGalaten 4: 18-2018 Het is goed als u zich inspant, maar doe het dan ook voor de goede zaak, en doe het bovendien altijd, dus niet alleen wanneer ik bij u ben. 19 Kinderen, zolang Christus geen gestalte in u krijgt, doorsta ik telkens weer barensweeën om u. 20 Hoe graag zou ik nu bij u willen zijn en op een andere toon met u spreken, want ik maak me zorgen over u.

Vandaag lees je dat Paulus zich zorgen maakt. Hij wil namelijk dat Christus gestalte krijgt in ons. Daarop is Paulus in dit stuk gefocust. Het gaat erom dat Jezus vorm krijgt, niet alleen in je daden maar ook binnen in je. Wij moeten omgevormd worden zoals staat in 2 Korintiers 3:18. Maar wat gebeurt er als Christus steeds meer vorm krijgt in je leven? Hoe gaat je “nieuwe” leven er dan uitzien? Er zullen vooral in je gedachten, gevoelens en verlangens veranderingen komen.

Je gedachten gaan veranderen, je gaat denken zoals Jezus. Niet in de zin van een verheven manier van denken maar wel wordt je gedachtewereld vernieuwd zoals beschreven staat in Romeinen 12:2: (oudere vertaling) “En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken.”Bij de gevoelens zul je een grotere afkeer krijgen van de zonde en je zult steeds meer blijdschap en vreugde vinden in de glorie van God. Zoals Christus zegt in Johannes 15:11: “Dit zeg ik tegen jullie om je mijn vreugde te geven, dan zal je vreugde volkomen zijn.”Bij de verlangens zal je leven meer gericht zijn op het vinden van geluk en vrede in God, zoals ook Jezus volkomen op Zijn Vader gericht was toen Hij hier op aarde leefde. Zo zegt Jezus in Johannes 4:34: “Maar Jezus zei: ‘Mijn voedsel is: de wil doen van hem die mij gezonden heeft en zijn werk voltooien.’”

Dag 7 Vooruit levenRomeinen 8: 31-3931 Wat moeten wij hier verder over zeggen? Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? 32 Zal hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons met hem niet alles schenken? 33 Wie zal Gods uitverkorenen aanklagen? God zelf spreekt hen vrij. 34 Wie zal hen veroordelen? Christus Jezus, die gestorven is, meer nog, die is opgewekt en aan de rechterhand van God zit, pleit voor ons. 35 Wat zal ons scheiden van de liefde van Christus? Tegenspoed, ellende of vervolging, honger of armoede, gevaar of het zwaard? 36 Er staat geschreven: ‘Om u worden wij dag na dag gedood en afgevoerd als schapen voor de slacht.’ 37 Maar wij zegevieren in dit alles glansrijk dankzij hem die ons heeft liefgehad. 38 Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, 39 hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer.

Je bent Gods kind. Dit staat vast en we hebben het gelezen. Maar dit betekent niet dat je een lekker luxe leven kan gaan leiden. Want ook als “luxe” christen heb je een taak, je moet de wereld in, vertellen over God. In het begin moeilijk, eng, en niet overal zijn er openingen voor een gesprek maar toch moet je waakzaam zijn, de openingen komen vroeg of laat. Gelukkig zullen vele van ons niet lichamelijk gemarteld worden als we vertellen over Hem, maar je zult na verloop van tijd misschien wel merken dat er over je wordt gepraat, positief maar ook negatief. Je wordt niet meer welkom geheten, ze vinden dat je doordraaft of niet serieus te nemen bent. Dit is niet leuk of motiverend en geeft je zeker geen moed om door te gaan, maar weegt dit op tegenover wat Jezus voor jou heeft gedaan en wat God voor jou voelt? Hij ging velen malen dieper voor jou dan jij voor Hem kúnt gaan. Maar waarom zou ik dan mijn naaste vertellen over Hem? Het antwoord hier ligt o.a. bij jezelf: als jij vervult bent van Jezus, hoe zou je dan ooit je naaste dit geluk willen onthouden? Jij blijft Zijn kind en als Hij voor je is, wie zal er dan tegen je zijn?..... en zoals 1 Korintiërs 16:13 zegt: “Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk.”

Vandaag beginnen we met de 2e week. We willen het gaan hebben over onze relatie met God. Hoe gaat Hij met ons om en hoe handelen wij dan? Om hier enig inzicht in te krijgen komen we deze week 6 beelden van relaties tegen. Soms erg verschillend, maar ze hebben allemaal iets gemeen.

God gaat inderdaad met ons om zoals een vader met zijn kind maar ook zoals een heer met een slaaf en zoals een pottenbakker met klei. In onze omgang met God hebben al deze relaties een andere plaats. Zo zie je bij het schenken van genade meer van het vader-kind beeld en bij het ter verantwoording roepen zal de gedachte eerder gaan naar het beeld van een rechter-beklaagde. Om hierin meer duidelijkheid te zien komen deze week verschillende beelden naar voren waarin we dit kunnen ontdekken.