Kortweg Flash 46

Post on 08-Mar-2016

221 views 0 download

description

Ledentijdschrift van Willemsfonds Brussels Hoofdstedelijk Gewest - juni 2012 - nr. 46

Transcript of Kortweg Flash 46

KORTWEG FLASHKortweg Flash - driemaandelijks tijdschrift van het Willemsfonds Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Erkenningsnummer. P206416 - Afgiftekantoor Brussel 1

Nummer 46 - april - mei - juni 2012 - Verantwoordelijke Uitgever: Mireille Corteville, p/a Antwerpselaan 30, 1000 Brussel Tel. 02 218 44 88 & Fax 02 217 70 06 - E-mail: willemsfonds.brussel@skynet.be

TOPMUZIEK IN SEPTEMBER

MEER INFO: ZIE PAGINA 4

8 september 2012

Grote Markt BrusselTaptoe International 2012

14 juli 2012 Brosella Folk Festivalin het Groentheater

22 oktober 2012 Lezing over Victor Hugoin GC De Markten

Op 28 september verwelkomt het Willemsfonds Woluwe Eva De Roovere voor een intiem concert in Gemeenschapscentrum Op-Weule. Het concert is de afsluiter van de reeks ‘Chanson Intiem’.

Zaterdag 18 februari 2012 om 11u. Bezoek met gids aan tentoonstell-ing: Georges Simenon. Parscours van een Bel-gische schrijver in het gloednieuwe Museum der letteren en Manuscrip-ten in de Koningsgalerij (Galeries Saint-Hubert naast Mokafé). Deeelname €5.

Maandag 23 april 2012 om 19u45. Voordracht GeorgesSimenon. Een nieuwe kijk op zijn oeuvre door Guy van Hoof (dichter, essay-ist en literair criticus) in samenwerking met de Vlaamse Club. GC De Mark-ten.

Inschrijven bij johan.basiliades@vldbrussel.beof 0495/210.501

Intiem concert Eva De Roovere in Sint-Lambrechts-Woluwe

Eva De Roovere doorzwom al veel muzikale water-tjes. Ze studeerde aan studio Herman Teirlinck en begon in 1996 als zangeres bij Kadril. Een aantal andere bands volgden, zoals Oblomow en Olla Vogala. Haar veelzijdige talent leidde haar ook naar het cabaret. In 1999 won ze het Leidse Cabaret Festival.

In 2006 bracht De Roovere haar eerste solo-album uit, ‘De Jager’. Daaruit kwam de single ‘Fantastig toch’. Het nummer zou via een omweg haar door-braak in Nederland betekenen, toen ze er in 2009 samen met Diggy Dex een rapversie van maakte. Intussen kwamen er twee solo-albums bij en scoorde ze enkele hits met ‘Zoals in dat ene liedje’, waarmee ze de Radio 2-zomerhit won in 2009. De Roovere toerde samen met Liesbeth List, Koen De Bruyne, zong duetten met Snow Patrol en Luka Bloom (die haar de mooiste vrouw van Vlaan-deren noemde) en werkte samen met onder andere Ozark Henry. In 2010 ging ze op countrytournee met Roland Van Campenhout, Tine Reymer en Nathalie Delcroix van Laïs.

In Op-Weule doet ze het echter alleen. De unieke sfeer van de zaal belooft alvast een charmant en intiem concert.

Vrijdag 28/9, 20u€12,2 - €6 voor Willemsfondsleden

Het is eindelijk weer zover! De Brus-sels Concertband is voor de tweede keer te gast in casino VIAGE, hartje Brussel . En zij brengen uiteraard aan-stekelijk zangtalent mee. Iers dans-wonder David Geany zorgt dan weer voor het betere benenwerk.

Dirigent Guido De Ranter leidt alles in goede banen. Komiek Armand Schreurs zet uw lachspieren aan het werk en verzorgt met Herman Mennekens de presentatie. Aarzel niet en kom mee zingen, swingen, walsen en springen!

The Brussels’ Concertband; let’s dance!, op zondag 30 september 2012 om 15u in VIAGE, Anspachlaan 30 in 1000 Brussel (boven metrostation de Brouckère)

Concertbus (heen en terug) uit Haren en Schaarbeek.Nieuw dit jaar is dat er ook een concertbus uit Jette en Koekelberg ingelegd wordt.Info en tickets €15: 0497/599.555 of via hmennekens@bruparl.irisnet.be

Pas op! Mogelijke betovering te verwachten bij het concert van Eva De Roovere op 28 september

Allen op de dansvloer met de Brussels Concertband!

Net als de vorige jaren vindt er op 11 juli, ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag een sprankelend concert plaats op de Brusselse Grote Markt. Vanaf 20u treedt Raymond Van het Groenewoud op, sa-men met o.a. Helmut Lotti, Hannelore Bedert, Stijn en Flip Kowlier. Een goede reden om naar het centrum af te zakken!

wfjun2012.indd 1 27/06/2012 15:31:46

2 KORTWEGFLASH april - mei - juni 2011

COLOFON Redactie: Johan Basiliades, Myrianne De Ridder, Kurt Deswert, Mireille De Winter-Corte-ville, Herman Mennekens

Lay-out: Kurt Deswert

WILLEMSFONDSERSThomas Flebus

Over enkele maanden gaan we met zijn allen naar de stembus. Om de 6 jaar verkiezen we immers onze gemeenteraad. Van daaruit komt dan een College van Burgemeester en Schepenen tot stand. Gemeenteraads-verkiezingen kan je niet zomaar met andere verkiezingen vergelijken, hoe rijk ons land aan ‘electorale uitda-gingen’ rijk is. De immer bewogen lijstvorming, de kleurrijke, lokale campagnes en de veelheid aan kan-didaten en militanten weerspiegelen niet alleen het politieke leven in een gemeente, maar ook (en misschien bovenal) de betrokkenheid van tal van bewoners, buurtcomités, verenigingen en lokale organisaties. Met andere woorden: het geheel is ook een graad-meter voor de democratische dyna-

miek van een gemeentelijke gemeen-schap. En als democraten zijn we daar uiteraard gevoelig voor.

Vanuit Vlaams perspectief zijn ge-meenteraadsverkiezingen in het Brus-sels Gewest ook een graadmeter voor de Nederlandstalige aanwezigheid - en de verdere levensvatbaarheid ervan - in de 19 gemeenten. Door de - laten we eerlijk zijn: reeds lang verhoopte - breuk tussen het Fransdolle FDF en de Brusselse, Franstalige liberalen kwam hier opnieuw een hechte samenwer-king tot stand tussen Nederlandstalige en Franstalige blauwe Brusselaars. Hiermee knopen de Brusselse liberalen eindelijk weer aan bij een historische traditie, die brutaal werd verstoord door een reactionaire en francofiele

beweging die geenszins voeling heeft met het liberaal-humanisme dat het Willemsfonds voorstaat. Het kan paradoxaal klinken, maar deze situatie biedt lang ongeziene perspectieven voor de Nederlandsta-lige aanwezigheid in het Brusselse. Door de hechte, liberale samen-werking zouden wel eens Vlaamse, liberalen kunnen doorstoten op lokaal niveau, die op eigen kracht - of deze van het eigen logo - nooit zouden kunnen doorbreken op lokaal niveau. De sociologische wetmatigheden, die de electorale resultaten in de hoofd-stad determineren, zijn nu éénmaal wat ze zijn ... Zo kunnen we heden hopen - en meer

zelfs: verwachten - dat in oktober 2012 in Brussel (opnieuw of graag nog meer) Nederlandstaligen verkozen ge-raken, die borg staan voor de tweeta-ligheid van het Brusselse instellingen en die waken over en ijveren voor Nederlandstalige voorzieningen in hun gemeenten. Meer Brusselaars dan ooit kijken uit naar ons en onze resultaten. En dat zijn bijlange niet alleen Neder-landstaligen, maar ook steeds meer Nederlandskundigen. Aan ons om ook hun hoop, verwachtingen en hoop niet te beschamen.

Mireille De Winter-CortevilleVoorzitter Willemsfonds BHG

Thomas Flebus een epicurist noemen is hem wellicht geen oneer aandoen. Hij houdt immers van de goede dingen van het leven (eten, wijn, kunst,...) en waar kan je die beter ontdekken dan in Brussel, natuurlijk.

Na zijn studies (pol en soc) in Leuven, raakte hij in de ban van de hoofdstad. Het duurde dan ook niet lang vooraleer hij hierkwam wonen. Eerst in Elsene, in de buurt van het Flageyplein, nadien op een steenworp van het Terkamerenbos. In het dagelijks leven leidt hij zijn ei-gen marktonderzoeksbureau, Medistrat. Het is een business die hij door en door kent en die hem in het verleden ook al op andere vlakken al veel voldoening schonk. Bij zijn vorige werkgever, ook een marktonderzoeksbureau, leerde hij immers zijn echtgenote kennen...

Wat bevalt je zo aan Brussel ?Er zijn een aantal plaatsen waar ik erg van houd, zoals Terkamerenbos, alle fantastische cafés en restaurants en de mooie gebouwen, maar het is toch vooral de sfeer die me hier zo bevalt. Brusselaars zijn heel open en warme mensen. Ik hou ook ontzettend veel van het internationale karakter van Brussel, met die mengelmoes van talen en cultu-

ren die al bij al toch heel goed samen-leven op dat kleine lapje grond!

Waarom ben je lid van het Willems-fonds ? Zowel voor de cultuur als voor het sociale aspect. Waarom alleen naar een tentoonstelling of voorstelling als je het samen met een bende leuke, gelijkgezinde mensen kan doen.

Heb je een geheime tip in Brussel ? Het terrein van de paardenrenbaan in Watermaal-Bosvoorde is erg de moeite waard. In het midden van het terrein heb je een golfclub en rond de renbaan staan nog de mooie, hoewel verval-len, gebouwen van de renbaan, met de tribune en het schitterend mooie torentje!

Wat is je favoriete restaurant ? Wat een opgave voor iemand die zo graag uit eten gaat! Kom, Le Crêche des artistes in Elsene. Een heerlijke Italiaan waar het zo gezellig zitten is dat je je in Italië waant.Favoriete café ? Het Goudblommeke in Papier, met stip! Lekker eten en fantas-tische bieren.

Favoriet boek ? Mag ik er drie noemen. De wereld volgens Garp, van John Iri-

ving. Hilarisch gewoon! De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan, van Milan Kundera en De Duivel in het hoofd, van Bernard-Henry Levy.

Favoriete film ? Une femme française, voor zijn mooie verfilming en zijn mu-ziek. Of zou hoofdrolspeelster Emmanu-elle Béart er voor iets tussen zitten...

Naar welke activiteit van het Willems-fonds Brussel-Centrum moeten we binnenkort met z’n allen ? De eerst-volgende activiteit wordt een jazzy concertje. Daarna denken we eraan om een bierdegustatie te organiseren. We houden jullie zeker op de hoogte!zeker op de hoogte!

Verkiezingen in Brussel gaan over meer dan zetels!

Op 23 mei vond in boekhandel Passa Porta de voorstelling plaats van “Vers uit Brussel”, de eerste echte Willemsfondsdichtbundel, met daarin werk van 12 Willems-fondsers.

Voor wie er niet bij kon zijn die avond, hier alvast enkele sfeer-beelden.

Wie nog geen exemplaar van deze bundel wist te bemachtigen, deze valt te bestellen via 02 218 44 88 of willemsfonds.brussel@willems-fonds.bebe

wfjun2012.indd 2 27/06/2012 15:32:00

3KORTWEGFLASH april - mei - juni

BOEKEN Willemsfonds Zuidwest-Brussel

ontdekt gastronomie en modeSmakelijk! Gastronomische ontdekkingen door de eeuwen heen Enkele maanden geleden kondig-

de de regering van Kiribati, een kleine eilandenstaat in de Grote Oceaan aan dat het de hele bevolking, zo’n 100.000 zielen sterk, zou verhuizen naar de 4000 kilometer verder gelegen Fiji-eilanden. Oorzaak voor de drastische beslissing was de stijgende zeespiegel die de bevolking bedreigde.

Het drama van de I-Kiri-bati is natuurlijk an sich al

bedroevenswaardig genoeg om de aandacht op zich te vestigen, ware het niet dat ik een aantal jaar geleden al op het tragische verhaal attent werd gemaakt dankzij ‘De Wondere Wereld van Boudewijn Büch’. Daarin ging schrijver en reporta-gemaker Boudewijn Büch (1948-2002) op zoek naar vreemde en afgelegen eilanden, atolletjes en archi-pels. In één van de

afleveringen belandde hij ook op Tarawa1, het hoofdeiland van Kiribati.

Büch wees toen ook al - de reportage da-teert van 1996, tien jaar voor Al Gores’ ‘An Inconvenient Truth’ de stijgende zeespie-gel in het brandpunt van de actualiteit zou brengen- op de problemen waarmee de eilandbewoners te kampen hadden2.

RESEARCH OP EEN DIEFJE

Büch was een begenadigd reportagemaker, al bleek hij er wel z’n eigen werkmethodes op na te houden. In het commentaar bij de dvd van zijn reeks getuigde zijn technische crew dat zijn research meestal bestond uit een bezoek aan de lokale bibliotheek of museum (als die al te vinden waren) de dag voor het draaien, om op zoek te gaan naar boeken of brochures over de geschie-denis van het eiland waar ze zich bevon-den. De rest van de dag trok hij zich dan terug in zijn hotelkamer om de volgende ochtend, tijdens de opnames, doodleuk allerlei feitjes en weetjes te declameren over de plek waar ze zich bevonden, met een air alsof het allemaal parate kennis betrof. Het leverde grandioze televisie op.

Büchs reis- en reportageboeken beschik-ken over dezelfde begeesterende stijl. Ze zijn gevuld met informatie, maar geven bovenal blijk van een quasi jongensachtige fascinatie voor de onderwerpen waarover hij het heeft. Büch kwam als auteur al vroeg voor het voorlicht te staan. In de jaren zeventig schoot zijn ster stevig het Nederlandse literaire firmament in, daar-bij niet in het minst geholpen door een zorgvuldig uitgekiend imago dat hij voor zichzelf uitgezocht had. Zo koketteerde hij met een bepaalde decadentie en pseu-dohomoseksualiteit, die hem heel geliefd maakte bij tal van bewonderaars.

In 1976 debuteerde hij als dichter, met de bundel ‘Nogal Droevige liedjes voor de kleine Gijs’. Hij schreef naarstig verder, zowel literatuur als non-fictie; columns, recensies en artikels. Niet zelden ging het daarin over zijn fascinaties, zoals de Rol-ling Stones, Elvis Presley, Johann Wolfgang Goethe en Napoleon, maar ook over dieren zoals de dodo, pinguïns en de coelacanth. Die zaken zouden later ook aanleiding geven tot zijn televisiewerk. Zo maakte hij een indrukwekkende reeks over Goethe in Europa (die bleek werkelijk in de meest onooglijke dorpjes van het oude continent wel ergens sporen achtergelaten te heb-ben)

In 1981 verscheen het sublieme werkje ‘Ei-landen’ (1981), dat de basis vormde voor Büchs eilandenreportages. ‘Eilanden’ werd het begin van een reeks. Het eerste deel belicht een aantal afgelegen en vrijwel ongekende eilanden, zoals Sint-Helena, Duivelseiland, St. Croix, de Pitcairneilan-den (waar de legendarische muiters van de Bounty zich vestigden), Helgoland en andere.

‘Eilanden’ werd in 1991 heruit-gegeven in een bijgewerkte versie, maar de laatste jaren vind je het niet zo makkelijk meer terug in de boekhan-del en moet je je al, met een navenante wachttijd, tot internetwinkels wenden. Misschien zijn de opvolgers ‘Eenzaam’ (1992), ‘Het Ijspaleis (1993), ‘Blauwzee’ (1994) en ‘Leeg en Kaal’ (1995) makkelijker op te sporen. Ik trof ze, met enig geluk, aan bij Corman in Oostende.

IDEALE VAKANTIELECTUUR

Büchs eilandenreeks is ideaal om tij-dens de zomer te lezen, op één of ander exotisch eiland -of minder exotisch, zoals laat ons zeggen Schiermonnikoog- en weg te dromen van de nauwelijks betreedbare gebieden op onze planeet en de kleine (en verdwijnende) vlekjes op de wereldkaart. Of zoals Büch het neerschreef over Bouvet, dat meer legende als werkelijkheid leek te zijn:

Bouvet moet - volgens een Duitse bron - uitgesproken worden als ‘buweh’ en niet als ‘Bouvet’. Het ligt loodrecht onder Parijs, aan de onderkant van de wereld. Op de hoogte van Vuurland. Je moet honderden boeken raadplegen om iets over het eiland te weten te komen. En dan spreekt ieder boek elk ander tegen. Nim-mer is er een serieus te nemen persoon gepromoveerd op Bouvet. Er is, daarbui-ten, nauwelijks een mens te vinden (of te lezen) die ooit een stap heeft gezet op deze ijsgladde rots, op enkelen na die in de jaren zeventig er wetenschappelijke ontberingen leden.Dat Bouvet bestaat weten zij slechts zeker op gezag van de Russen. Bouvet is onbe-woond, zegt men. [...]Misschien bestaat Bouvet toch wel niet. En als het bestaat is het het eenzaamste plekje op deze aardbol. Men kan er geen post heen sturen, het heeft geen telefoon-nummer, het ligt op alle moderne kaarten steeds ergens anders. Het is dus één groot vraagteken.’ Naast zijn televisiewerk en zijn non-fic-tiewerk, scheerde Boudewijn Büch ook hoge toppen als romanschrijver. ‘De Kleine Blonde Dood’ (1985) werd een succes fou in Nederland en zou ook verfilmd wor-den. Omdat hij het boek aanvankelijk als autobiografisch had voorgesteld, kreeg hij nadien echter wel een pak kritiek te verwerken. Ondermeer van de jongen waarop hij het hoofdpersonage, Micky, had gebaseerd. Die was niet zo opgezet met de dichterlijke vrijheden die Büch zich per-mitteerde. Büch trok er zich allemaal niet zo veel van aan. Hij bleef stevig verder flirten met de grenzen tussen waarheid en fictie. Door sommigen werd hij daardoor een poseur en fantast genoemd en wellicht was hij dat ook. Onbesproken was hij in elk geval nooit.

EEN BOEKENKAST OP REIS

Zijn jaardagboek ‘Een boekenkast op reis’, (te vinden bij Passo Porta), toont alleszins iemand die een eigen en uniek leventje opgebouwd had, omringd door boeken en manuscripten, die hij in groten getale verzamelde en onderbracht in zijn huis aan de Amsterdamse grachtengordel. Büch is en blijft een fascinerende persoonlijk-heid. Dat toont zich in zijn boeken en zijn televisiewerk. En daardoor blijft hij ook het ontdekken waard.

Boudewijn Büchs eilandenzucht

1. Tijdens de tweede wereldoorlog zowaar het toneel van een belangrijke zeeslag.

2. De stijgende zeespiegel betekent niet en-kel dat de inwoners letterlijk met hun voeten in het water komen te zitten, maar ook dat de bodem verzadigd raakt door zout water, waardoor landbouw moeilijk wordt.

Je kan er niet naast kijken in het straatbeeld; spruitjes en mosselen in frietzakken... Voor het Brus-sels gewest is 2012 het jaar van de gastronomie. Onder de noemer Brusselicious vinden dit jaar tal van tentoonstellingen en evenementen plaats met als thema ‘eten’.

Ook de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis grepen Brusseli-cious aan om uit te pakken met een unieke tentoonstelling, in het Jubelparkmuseum: “Smakelijk! Gastronomische ontdekkingen door de eeuwen heen”. Een reden voor het Willemsfonds Zuid-West Brussel om een bezoek te brengen aan deze bijzondere expo.

De tentoonstelling vliegt met ons door de eeuwen heen en serveert een kijk op de evolutie van ons voedsel. Zo wordt duidelijk waar verschillende producten van ons basisvoedsel vandaan komen en hoe hun verwerking tot maaltijd of een onderdeel ervan in de tijd evolu-eerde.

Denk maar aan zuivel, granen en rijst, wijn en bier, koffie en thee,

suiker, zout en specerijen of aan producten die uit Amerika werden ingevoerd zoals aardappelen, tomaten en cacao. Er wordt beroep gedaan op bekende en minder bekende werken uit de vaste verzamelingen van het museum zoals archeologische voorwerpen, dagelijks kookgerei, luxueus por-selein, zilverwerk, oude glazen, maar ook eettafeltjes, affiches en wandtapijten.

Wie dat wenst kan het bezoek aan deze unieke tentoonstelling combineren met een gratis bezoek (elke 1ste woensdag van de maand vanaf 13u) aan de permanente ten-toonstelling, waar een parcours van speciale blikvangers op het thema van eten en drinken werd uitgestip-peld.

Afspraak om 13.45 u. aan de ingang van het Jubelparkmuseum, Jubelpark 10 – Brussel. Metro- en bushalte: Merode. Toegang: €5

De mode in de Eeuw van de Ver-lichting met zijn heldere zijden weefsels, schitterende damesjapon-nen, verfijnd borduursel, delicaat kantwerk, waaiers en accessoires spreekt tot onze verbeelding en blijft een bron van inspiratie voor hedendaagse ontwerpers. Bovendien bleek het Brusselse kant in deze pe-riode ook zeer gegeerd aan alle Eu-ropese hoven en werd het gebruikt in sjaals, volants en stropdassen als afwerkingsmateriaal. Ook hieraan

wordt de nodige aandacht besteed.

Voor deze speciale tentoonstelling haalde het museum voor het Kos-tuum en de Kant haar beste werken uit de kast

Heeft u nog nooit deelgenomen aan de nocturnes van de Brusselse musea (elke donderdagavond van oktober en december)? Probeer het dan eens samen met ons. Het zal u ongetwijfeld beval-len. Wij schuiven op donderdag 4 oktober aan, om 19u30 aan voor een gegidste rondleiding. De rondleiding wordt afgesloten met een korte film over 18de eeuwse kledij in kostuum-films.

Afspraak om 19.15 u. aan de in-gang van het museum, Violetstraat 12, 1000 Brussel. Bijdrage : €3 Inschrijven vóór 27 september.Trein en metro: Brussel Centraal Tram 3 4 31 32 33 - Bus 48 95

Pruiken, korsetten en kniebroeken Mode in de 18de eeuw Nocturnebezoekaantentoonstellingmetuniekekledingstukken

wfjun2012.indd 3 27/06/2012 15:32:05

Willemsfonds Brussel-Centrum Info: Freddy Neyts 02 512 87 64 f.neyts@contactonline.net

Bijwonen avondconcert 11-juliviering Brussel11/07/12, 20 u., Grote Markt BrusselCentrale figuur dit jaar is Raymond van het Groenewoud.

Deelname TAPTOE International 201208/09/12, 20-22 u., Grote Markt BrusselNaast 6 muziekkorpsen uit diverse landen, neemt dit jaar ook een Russisch korps aan de muziekparade deel.Wij beschikken over 10 kaarten voor de tribune op de Grote Markt, en voor de ontvangst achteraf in het Brussels stadhuis. Snel reageren a.u.b.Info: Erik De Boever 02 223 74 11 of 0477 435 178.

Willemsfonds Jette Info: Herman Mennekens 02 476 03 00 hmennekens@bruparl.irisnet.be

Zin in deMens.nu tijdens de Jaar-markt van Jette 27/08/12, van 8 tot 18 uur, de juiste locatie wordt later meegedeeld.Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de vrijzinnige gemeenschap en de vrijzinnige humanistische dienst-verlening van de huizenvandeMens Jette & Brussel.Org.: huizenvandeMens Jette-Brussel i.s.m. Willemsfonds Jette en andere lidorganisaties.

Brussels Concertband in Viage30/09/12, 15 u., Anspachlaan 30 – 1000 Brussel.Programma & info: zie artikel pag 1

Willemsfonds Koekelberg Info: Sigurd Van Germeersch 0498 853 215 s.vangermeersch@gmail.com Blauw Ontbijt30/09/12, vanaf 9 uur, GC De Platoo, Koekelberg: met om 11 uur vragenuur-tje over plaatselijke Brusselse aangele-genheden.

Taalverwendag voor jong en oudMet o.m. woordkunstenaar & taal-spelletjes; i.k.v. het project WOORD10/10/12, vanaf 14 u., Gemeentelijke Bibliotheek van Koekelberg, Pantheon-laan 13I.s.m. de Nederlandstalige cultuurdienst van de gemeente Koekelberg. Gratis

Koekelberg in het Klein en in het Groot5/11/12, 14 uur, GC De Platoo, Koekel-bergStart van de jaarlijkse quiz met als thema “Koekelberg in het Klein en in het Groot”.i.s.m. Mensen met Tijd.

Willemsfonds Laken Info: Els Ampe 02 549 65 22 (kantooruren) info@elsampe.be

Picknick bij de koningDeelname aan het Tuinfeest Nekkers-dal 24/06/12, vanaf 14u., in Park van Laken (ter hoogte van Vorstenhuislaan)

Geuzenwandeling met gids Lucas Catherine06/07/12, 12.15 u.-13.45 u. – vertrek Kleine ZavelDeelname €5, max. 30 p. Reservatie verplicht

Deelname aan het Brossella Folk Fes-tival 14/07/12, 16 u., Groentheater Os-segempark, 1020 Laken) nabij het Ato-mium. Ingang langs de Atomiumlaan. Brosella is een gezellig Internationaal Folk & Jazzfestival te Brussel dat sinds 1977 elk jaar opnieuw heel wat folklief-hebbers lokt en dit jaar aan zijn 36ste editie toe is.Primeur voor deze 36ste editie is ‘Bro-sella for the Kids’ met muzikale work-shops door o.m. gitarist Jokke Scheurs. Gratis toegankelijk.

SAMEN UIT - AGENDA Willemsfonds Schaarbeek-Evere Info: Elisabeth Schraepen 0476 49 68 31 elisabethschraepen@hotmail.com

Bijwonen lezingenreeks De Markten22/10 - Lezing over Victor Hugo door Kris Clerckx 19/11 - Lezing over Brueghel en zijn tijd door Albrecht De Schrijver 3/12 - Lezing over Harry van de Velde door Werner Adriaenssens Locatie: Spiegelzaal GC De Markten, Oude Graanmarkt 5 – 1000 BrusselAanvang 19.45 u. Toegang gratis – i.s.m. De Vlaamse Club Brussel.

Willemsfonds Woluwe Info: Kurt Deswert 0497 85 28 91 kurtdeswert@hotmail.com

Chanson Intiem met Eva De Roovere28/09/12, 20 u., GC Op-Weule, Sint-Lambertusstraat 91, St. Lambrechts-Woluwe€6 voor Willemsfondsleden

Willemsfonds Zuidwest-Brussel Info: Myriam De Lille 0479 60 10 51 & 050 71 56 54

Bezoek met gids aan de expo met werk van beeldhouwer Alfred Courtens28/06/12, 14 u. – Museum van Elsene, J. Van Volsemstraat 71, Elsene.Deze activiteit wordt u gratis aangebo-den door de afdeling. Graag reservatie.

Bezoek met gids aan de expo “Sma-kelijk ! Gastronomische ontdekkingen door de eeuwen heen”05/09/12, 13.45 u. – ingang Jubelpark-museum, BrusselToegang : €5 voor WF-leden - Reservatie noodzakelijk.

Nocturnebezoek aan de expo “Prui-ken, korsetten en kniebroeken”04/10/12, 19.15u. – Museum voor het Kostuum en de Kant, Violetstraat 12,1000 BrusselPrijs: €3. Reservatie noodzakelijk.

WiluooklidwordenvanhetWillemsfondsBrusselHoofdstedelijkGewest?Datkan,door€15testortenoprekeningnummerBE39001028172819,metvermelding‘Lidgeld2012”Uontvangtdanonzetijdschriftenenkrijgtinformatieoverenkortingoptalvansociocultureleactiviteiten.

Info:Antwerpselaan30-1000Brussel022184488willemsfonds.brussel@skynet.be

HETWILLEMSFONDSSTAATVOOREEN160-JARIGETRADITIEINVERNIEUWING,CULTUURENMENSELIJKEWAARDEN

Op zaterdag 6 oktober vindt in Gent, in en rond het Liberaal Archief (Kramersplein 23) de tweede editie van ‘Het Betere Boek’ plaats.

Het Betere Boek zet de Nederland-stalige auteur in de kijker. Tijdens dit literair festival stellen auteurs hun nieuwe, in 2012 verschenen boek aan je voor. De betere fictie, non-fictie en poëzie: alles komt aan bod! Het Brusselse Willemsfonds zal ook aan-wezig zijn met zijn publicaties over Emanuel Hiel en zijn dichtbundel.

Het Betere Boek doet een extra inspanning voor de debuterende Nederlandstalige auteur. Om deze debutanten een duwtje in de rug te geven, reiken we De Bronzen Uil uit: een prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van 2012.

Het Betere Boek wil de kloof tussen auteur en lezer dichten door op een toegankelijke manier lezingen over actuele (literaire) thema’s aan te bieden, en dit voor jong en oud. We gaan telkens op zoek naar de betere auteurs en laten hen in gesprek gaan met interviewers met kennis van zaken.

Het Betere Boek biedt je meer dan enkel lezingen. Je kan er ook ter-echt voor het kopen en signeren van boeken. Je vindt er ook kunst- en poëzieboeken en je kan snuisteren op de antiquariaat- en tweedehands-boekenmarkt.

Meer info volgt in een volgend num-mer van Rechtuit en Kortweg Flash.

Noteer nu reeds in je

agenda!

wfjun2012.indd 4 27/06/2012 15:32:13