Inname paspoorten sittardse moslima's

Post on 11-Aug-2015

36 views 3 download

Transcript of Inname paspoorten sittardse moslima's

© Copyright 2015 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Het auteursrecht, ook ten aanzien van artikel 15 AW, wordt uitdrukkelijk voorbehouden. Woensdag, 22 juli 2015

Inval Sittardvoorkomtvertrek vanuitreizigers

Inval SittardJIHADISME

door Johan vd Beek/Claire v Dyck

SITTARD – De politie heeft vorigeweek de paspoorten van twee vrou-wen in Sittard in beslag genomenom de mogelijke uitreis van hen eneventueel een peuterdochtertjenaar het strijdgebied van Islamiti-sche Staat (IS) te voorkomen.

Een van de twee jonge vrouwenis de boezemvriendin van de 24-ja-rige Sittardse die eind mei vertroknaar Syrië. Zij - beiden bekeerlin-gen - hebben nog frequent contact.Naast paspoorten zijn ook anderegegevensdragers als telefoons encomputers van de vrouwen in be-slag genomen, bevestigt het Open-baar Ministerie (OM). Er is verdergeen huiszoeking gedaan.

Niet het onderzoek naar het ver-trek van de 24-jarige bekeerlingemaar andere informatie heeft ge-leid tot deze actie zegt het OM. Devrouwen zijn niet aangehoudenmaar worden wel als verdachte aan-gemerkt. Waarvan ze precies ver-dacht worden, wilde het OM nogniet zeggen. Er zijn „passende maat-regelen” getroffen om eventueelvertrek van de peuter met een vol-wassene te voorkomen. Verderdoet het OM geen mededelingen.

De drie vrouwen leerden elkaarwaarschijnlijk kennen via een be-keerlingennetwerk in de regio datbanden heeft met orthodox-salafis-tische kringen. De 24-jarige dienaar Syrië vertrok, bezocht na haarbekering een jaar geleden eerst demoskee in Geleen en radicaliseer-de, naar verluidt, in de paar maan-den dat ze een moskee in Eindho-ven bezocht. Daar ontmoette zeeen man met wie ze vertrok.

Zie ook pagina’s B8/9

Paspoorten, telefoons encomputers van Sittardsemoslima’s ingenomen omSyriëgang te blokkeren.