Draagkracht 2 ha

Post on 22-Jun-2015

148 views 3 download

description

Samenvatting van §2 van hoofdstuk Draagkracht 2Ha.

Transcript of Draagkracht 2 ha

De aarde en de mens Kringloop van het leven op aarde ...

Ecosysteem - natuurlijk evenwicht

World-o-meterHuman Footprint:

# 1200 kippen eten in één leven?

http://www.slideshare.net/mariaheim/the-human-footprint

Rijk en arm, evenveel schuld?

Nee, er is een enorm verschil in het uitputten, aantasten, en vervuilen van de natuur.Want, in de rijkere landen gebruiken mensen vijf keer zoveel water en zes keer zoveel enregie.

Kan dit zo langer doorgaan?

Met andere woorden: "Wat is de draagkracht van de aarde?"

Verstoring van de kringloop -> de kringloop raakt uit balans

- Milieuuitputting:b.v. het opraken van natuurlijke hulpbronnen olie en water- Milieuaantastingb.v. het kappen van (tropisch) regenwoud- Milieuvervuilingb.v. het lozen van afval (gif) in de rivier

Milieuproblemen

2. Regionaal niveau: een milieuprobleem in een veel groter gebied, waarbij dat gehel gebied er last van heeft, maar de rest van de wereld weer niet. Bijvoorbeeld: vervuiling van de rivier de Rijn of het opdrogen van het Aralmeer.

3. Mondiaal niveau: een milieuprobleem wat de hele wereld treft en waar de hele wereld dus ook last van heeft. Bijvoorbeeld: het versterkte broeikaseffect of zure neerslag.

Er zijn op drie niveau's milieuproblemen:

1. Lokaal niveau: een milieuprobleem op een klein gebied. Bij dergelijke milieuproblemen heeft de rest van de wereld er geen last van. Bijvoorbeeld: zwerfafval in de woonwijk rond het Ashram College of overstroming van de rivier de Rijn door een dijkbreuk bij het plaatsje Amerongen.

ad. 3 Mondiale milieuproblemenI. Het 'gat' in de ozonlaag . Waar? Het 'gat' bevindt zich rond de noord~ en zuidpool van de aarde. Dat komt omdat de voor de ozonlaag schadelijke stoffen zich daar ophopen, omdat de wind ze naar daar toe vervoert. Maar ook op andere plaatsen is de ozonlaag dunner geworden.

Wat is het probleem? De ozonlaag is een filter in onze dampring, die het ultraviolette licht voor een groot deel uit het zonlicht filtert. Zonder dit filter is leven op aarde niet mogelijk, want deze stralen zijn schadelijk voor het (menselijke) leven op aarde.

Het 'gat' in de ozonlaag (Zuidpoolgebied).Kaart 176E (GB 52), kaart 218E (GB 53), kaart 113D (BB).

ad. 3 Mondiale milieuproblemenII. Zure neerslag. Waar? Komt over de gehele wereld voor, omdat de vervuiling geen staatsgrenzen kent en de lucht met vervuilende stoffen dus overal ter wereld terecht kan komen. Als we op deze manier in Nederland vervuilen, komt dat dus ook buiten Nederland terecht.

Wat is het probleem? Door de uitstoot van zure giftige gassen zoals zwaveldioxide en zwavelzuur komen die in de dampkring terecht en als neerslag (droog, regen of sneeuw) weer terug op aarde en vergiftigen de omgeving (= het milieu). Het bodemleven (planten/bomen, schimmels en dieren) gaat dood en oude gebouwen en beelden worden aangetast want het zuur tast het gesteente aan.

ad. 3 Mondiale milieuproblemenIII.Waar? Komt over de gehele wereld voor, omdat de vervuiling geen staatsgrenzen kent en de lucht met vervuilende stoffen dus overal ter wereld terecht kan komen. Gevolgen van de vervuiling zijn dus overal in de wereld merkbaar.

Wat is het probleem? Er wordt meer CO2 vastgehouden, waardoor het warmer wordt op aarde en er wereldwijd een snellere klimaatsverandering ontstaat en de zeespiegel sneller zal stijgen.

Het versterkte broeikaseffect

Het versterkte broeikaseffect en de toekomstDe veel te snelle klimaatwijziging is het gevolg van het versterkte broeikaseffect (mede of m.n. door menselijke activiteiten).• Al meer dan 150 jaar brengt de industrie CO2 in de atmosfeer met een tempo dat miljoenen keren sneller is

dan dat het tempo waarmee CO2 wordt opgeslagen (in de bodem als bruinkool of steenkool).• De temperatuur zou in 2100 wel eens met 6° C kunnen stijgen, wat - als er geen maatregelen worden

genomen - natuurlijk gevolgen heeft voor de gehele samenleving, economie en het leefmilieu.• Om de gevolgen van de klimaatwijziging te beperken, zou de uitstoot van het broeikasgas CO 2 wereldwijd met

50% moeten worden verminderd. Dat betekent voor de rijke landen een daling van 80%.

En de feiten zijn:- Tegen 2020 zijn er zoveel mensen op aarde dat de energiebehoeften zouden kunnen stijgen met 1,5% per jaar.- In 2000 was 79,5% van de energie afkomstig uit fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas en steenkool).- Vandaag wordt er wereldwijd in 6 weken tijd evenveel aardolie verbruikt als in een heel jaar in 1950.

Zuinig met het milieu is dus een gemeenschappelijk doel van iedereen!

Een minderheid van de bevolking verbruikt een meerheid aan energie.- 20% van de bevolking leeft in de rijke landen (o.a. Nederland).- Deze 20% verbruikt 53% van het totale energieverbruik.- Deze 20% bezit 80% van alle voertuigen die op aarde rondrijden.