Column Grip op Griep

Post on 25-Jul-2015

12 views 1 download

Transcript of Column Grip op Griep

7nummer 7 • november 2009

Grip op Griep

We lezen dagelijks over de Mexicaanse griep (die eigenlijk swineflue heet). Hele discussies over het vaccin, zijn we op tijd?

InEngelandzijndehuisartsenzooverbelastdatdeeer-steslachtoffersalgevallenzijn.Nietaandeswineflue,maardoordeswineflue.Erzijnspecialetelefonischediagnosedienstenomdehuisartsenteontlasten.Endeslachtofferszijngestorvenaangewone,ernstigeziektendietelangalsgriepzijnbehandeld.

Daarmeewilikswinefluenietbagatelliseren,maarweldevraagstellenofonzereactieswelhetgewenstedoelbereiken.Debelangenvandegezondheidszorglijkenookniethelemaalzuiver.Willenwedeonvermij-delijkegriepgolfmethetminimaleaantalslachtoffersdoorstaan?(Antwoordisgoedezorg.)Ofwillenwemetminimaleeconomischeschadealslanddeepidemiedoorstaan?(Antwoordisremmenvandeinfectieenspreidenvandegolfoverdetijd.)

Ofzijnweperorganisatiebeduchtvooreenpiekinhetziekteverzuim;vooralvoorziekenhuizenpolitieen…?(Danwillenwe,datiederdieeenpijntjevoeltbijtwijfellekkereendagthuiswerkt.Ikvinddatheelgoed,maarhetstaathaaksopdegroeiendestoeredoorwerkcul-tuur).Hetklinktallemaalofdemedicijnenfirma’swelergveelbelanghebbenbijeen‘doeltreffendvaccinatie-beleid’,liefstpreciesinfasemetdeleveringenenproductiecapaciteit.Hetmeevallenvandesymptomenzoutoteenenormestropkunnenleiden,endatmoetnatuurlijkwordenvoorkomen.Griepdeskundigenzijnblijmetpubliciteit,jemoetzeallenophetgoedemomenthunongerustheidsviruslatenverspreiden.Zodatdeongerustheidsepidemiepreciesgoedverlooptmetdeproductie.

Vroegerwareneralboerendiebijmondenklauwzeerhunnattehandeensflinkoverdekoeienneuzenhaal-den.Deinfectieistocheenstormdievoorbijkomt.Endankandeboerallekoeiengoedverzorgenomdatzegelijktijdigziekzijn.Ikvoelwatkoortsopkomen.Mijnzoonvan14hadgisteren39koorts.Hetenigedatikzelfkandoenisvroegnaarbedenflinkwaterdrinken.Statistiekhelptnunietveel.Jewordtwelziekofnietziek,beterschap.

Naeenpaardagenwashethelegezinwelevenkoortsiggeweest,enalleenzoonliefwasevenechtziek.Nuheb-benweeennieuwprobleem:wasditnudeMexicaansegriep?Ofgewooneenverkoudheid?Ikwilhetnietweten.

Leo Monhemiuswww.dutchsixsigma.nl

Vitamine als wapen tegen Mexicaanse griep

De Public Health Agency van Canada (PHAC) doet samen met wetenschappers van de McMaster University onderzoek naar de betekenis van

vitamine D tegen de Mexicaanse griep. Al sinds verleden jaar is er een onderzoek aan de gang naar het effect van vitamine D bij griepvirussen in het algemeen.

EenlaagvitamineD-gehaltemaaktmensenvatbaardervoorverschillendegriepvarianten,dusookvoorhetH1N1-virus.HetbelangrijkstedoelvanhetonderzoekisomtekijkenofereenrelatieistussendevitamineD-concentratieinhetbloedeneenverhoogdevatbaarheidvoorgriep.OokmoetuitdestudieduidelijkwordenofdevitamineD-concentratievaninvloedisopdeernstvandegriepbijbepaaldepersonen.DePHACbenadruktdatderolvanvitamineDbijhetH1N1-virusnietbekendis.Maarvolgensdezeorganisatieiserindejarenveertigvandevorigeeeuwexperimenteelonderzoekbijdierennaargedaan.HieruitzoublijkendatmuizenmeteenlagevitamineD-statuseenverhoogdegevoeligheidhaddenvoordevarkensgriep.BovendieniservolgensdePHACepidemiologischbewijswaaruitblijktdatvitamineDeffectheeftbijgriep.

Bron: www.phac-aspc.gc.ca