773305 raaklijn 02-2007 - Elkerliek ons/Raaklijnen...Mutaties (verpleeg)huisartsen / verloskundigen...

Post on 03-Aug-2020

1 views 0 download

Transcript of 773305 raaklijn 02-2007 - Elkerliek ons/Raaklijnen...Mutaties (verpleeg)huisartsen / verloskundigen...

Zeventiende jaargang

nummer 2juli 2007

Inhoud

Redactioneel

Meten is weten

Hartrevalidatie nieuwe stijl

ZorgDomein: stand van zaken

Overgewicht bij kinderen

Actualisatie ‘Wegwijzer in de laatste levensfase’

Regionaal formularium

‘Dermatologische bereidingen‘

Mutaties (verpleeg)huisartsen / verloskundigen

Aankondigingen

R A A K L I J N E N

Het zomerreces staat weer voor de deur. Er breekt een periode aan van weldadige rust, weinig bespre-kingen en overleggen. Eindelijk tijd om weer eens wat orde te scheppen in alle dossiers. Maar, eerst moeten er nog enkele belangrijke dingen afgehan-deld worden.ELAN staat op het punt afspraken te maken met de zorgverzekeraar over de eerstelijns diabeteszorg. Eerdaags zal duidelijk worden of de Diabetes Dienst Helmond in dat kader een rol zal kunnen spelen, net zoals dat het geval is binnen de PoZoB - Diabetes DBC waarover we in de vorige editie van Raaklijnen rapporteerden. Voor het voortbestaan van de DDH is dit cruciaal!Van een geheel andere orde is de start van de geheugenpoli die voorzien is voor medio augustus. Houd de berichtgeving daarover goed in de gaten. Een mailing aan de huisartsen in de regio zal in de bus vallen in dezelfde tijd dat u dit nummer van Raaklijnen ontvangt.Verwijzing naar de geheugenpoli zal dan natuurlijk ook via ZorgDomein kunnen geschieden.Over de voortgang van ZorgDomein treft u een bijdrage aan. Er staan enkele belangrijke punten in: gelieve daar goed notitie van te nemen.In deze editie worden verder enkele thema’s aange-sneden van zeer diverse aard.De kritische beschouwing van Wim van Geldrop over het ongericht laten doen van diagnostische testen is belangrijk leesvoer voor elke praktiserende arts.Eindelijk is het volledige hartrevalidatie-arsenaal ook in onze regio beschikbaar. Rhijn Visser vertelt als medisch coördinator hoe het zit.Verslag wordt gedaan van het minisymposium ‘Overgewicht bij kinderen’ dat Quartz en de GGD organiseerden. Het gaat om belangwekkende pro-blematiek die in netwerk-verband moet worden aan-gepakt. De noodzaak tot vorming van dat netwerk staat hoog op de agenda van betrokken partijen.Dit nummer biedt wederom voor elk wat wils. Wist u dat Raaklijnen daarom in vrijwel elke leestas in tent of caravan van peeldokters in verre zomerse oorden wordt gesignaleerd?

De redactie wenst u veel leesplezier.

MarktwerkingMet de commercialisering van de gezondheidszorg zijn er allerlei initiatieven ontstaan om ‘gezond-heidstests’ aan te bieden aan mensen die geen klachten hebben. Met slogans als ‘meten is weten’

2

Redactioneeldoor: Hans Vlek

Meten is weten, maar veel meten...?door: Wim van Geldrop

3

en ‘beter voorkómen dan genezen’ profileren zich marktpartijen om een graantje van de gezondheids-markt mee te pikken. Er worden op allerlei locaties zoals supermarkten, patiëntenverenigingen etc. tests aangeboden om te screenen op belangrijk gevonden afwijkingen. Ook zijn er keuringsinstanties die ‘totale check-ups’ aanbieden met bloedtests en beeldvor-mende tests. Vaak worden in een keer zoveel moge-lijk tests uitgevoerd, tot zo’n 50 toe.Is dit nu een goede ontwikkeling en moeten we daar-op inspelen? In samenwerking met de diagnostische voorzieningen in onze regio zouden de (huis)artsen een zeer lucratief bedrijf kunnen oprichten vooral omdat de interpretatie van de tests dan bij de - deskundige - aanvrager ligt.

Niet doenWaarom moet dit op medisch inhoudelijke redenen ten stelligste ontraden worden?

1. Lage priorkans op ziekte Bij mensen zonder klachten/symptomen op de te onderzoeken aandoening bestaat er een lage kans op aanwezigheid van ziekte. Het gevolg is dat een positieve testuitslag meestal fout-positief is en de aandoening dus niet aantoont. Bijvoorbeeld: bij een priorkans 0,01% is een positieve testuitslag van een test met sensitiviteit en specificiteit beide 90% in 99,9% van de gevallen fout-positief. Ja zo erg is dat! Een negatieve test sluit ziekte weliswaar uit, maar dat is geen verdienste van de test: in plaats van 0,01% kans op aanwezigheid van ziekte, weten we door het uitvoeren van de test dat deze kans nu tot 0,0099% gereduceerd is, voorwaar een verwaarloosbare diag-nostische winst.

2. Voor elke test gelden referentiewaarden die bij gezonde personen getest zijn De verdeling van mogelijke testwaarden volgt een Gausse-curve, waarin afgesproken is dat een gemid-delde met links en rechts ongeveer 2 keer de standaarddeviatie als normaal beschouwd wordt en 95% van de geteste gezonde proefpersonen behelst. Dit betekent dat bij 5% (2,5% aan de uiterste linker- en 2,5% aan de uiterste rechter-zijde) de test een fout-afwijkende waarde geeft. De kans dat een testuitslag terecht negatief is bij gezonden is dus 95%, de kans dat twee testuitsla-gen terecht negatief zijn is 0,95 x 0,95 en bij drie: 0,95 x 0,95 x 0,95 en bij n-testuitslagen 0,95n. Maar de kans dat bij n-testuitslagen er minstens één fout-positieve testuitslag optreedt, is gelijk aan het compliment: 1 - 0,95n. Met de zakcalculator is nu gemakkelijk te berekenen dat bij n=14, dus al bij 14 tests een kans van 50% bestaat dat er een fout-positieve testuitslag gevonden wordt en bij 30 tests bijna 80%!

3. Het ongericht testen Het ongericht testen veroorzaakt dat de 'testne-gatieven' gesanctioneerd worden in hun mogelijk ongezonde levensstijl en dat de 'testpositieven' zich

R A A K L I J N E N4

ten onrechte ziek voelen en veel vervolgonderzoek moeten ondergaan om aan te tonen dat de eerste uitslag ten onrechte afwijkend was.

4. Kosten Deze komen ten laste van het reguliere budget en de reguliere capaciteit. Slechts een enkeling met een afwijking die om medische behandeling vraagt wordt opgespoord. Naast deze ene persoon staan echter tallozen die onnodig getest zijn en die toch met vragen bij de (huis)arts terechtkomen. Het mogelijke voordeel van eerder behandelen om erger te voor-komen, weegt niet op tegen het nadeel van vele mensen die onnodig getest worden.

Standpunt Nederlands Huisartsen GenootschapHet Nederlands Huisartsen Genootschap onderstreept het belang van preventie, maar vindt dat initiatieven op dit terrein aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:- Ze moeten inhoudelijk gebaseerd zijn op weten-

schappelijke inzichten en voldoen aan geaccep-teerde criteria. Daarbij moet de gezondheidswinst aangetoond zijn.

- Ze moeten in samenwerking met de eerste lijn ontwikkeld en uitgevoerd worden. De huisarts beschikt niet alleen over actuele wetenschappe-lijke preventie- en behandelrichtlijnen, maar ook over kennis van de ziektegeschiedenis van zijn patiënten.

ConclusieVooralsnog lijkt het te gaan om een ontwikkeling die niet omarmd dient te worden.

Auteur is huisarts in Helmond en lid van de redactie van Raaklijnen

Veranderingen HartrevalidatieSinds januari van 2007 heeft er zich een grote veran-dering voorgedaan in de hartrevalidatie. De hartreva-lidatie bestaat reeds jaren in het Elkerliek ziekenhuis. Hierbij werd er onder begeleiding van een fysiothe-rapeut gewerkt aan de opbouw van de conditie van hartpatiënten. Dit heeft bij vele hartpatiënten tot een betere gezondheid geleid en zijn mensen blijvend gestimuleerd om meer lichaamsbeweging te gaan doen. Het programma bestaat, voor zover na te gaan, al bijna dertig jaar. In deze tijd is er veel expertise opgebouwd en is er een goede samenwerking met de afdeling Cardiologie van het Elkerliek ziekenhuis. De hartrevalidatie voldeed echter niet geheel meer aan de richtlijnen van de Hartstichting. Het SMA-Elkerliek is gevraagd om de hartrevalidatie aan te passen aan deze richtlijnen. Na bijna een jaar aan voorbereiding werd er in januari j.l. gestart met de nieuwe opzet. Het grote verschil met het vorige programma is dat

Hartrevalidatie nieuwe stijldoor: Rhijn Visser

5

er nu ook aandacht is voor informatieverstrekking en de psychosociale aspecten van hart- en vaatziekten. Een en ander wordt gecoördineerd door het SMA-Elkerliek, onder de medische leiding van Rhijn Visser, sportarts van het Elkerliek ziekenhuis.

Wie komt in aanmerking?Een beperkte groep van patiënten komt in aanmer-king voor de hartrevalidatie. Dit zijn mensen met angina pectoris klachten, een doorgemaakt infarct, na een PCI, een klepoperatie of CABG, ritmestoornis-sen al dan niet behandeld met pacemaker of ICD en patiënten met een aangeboren hartafwijking. In prin-cipe valt de hartrevalidatie onder het basispakket van de zorgverzekering en wordt dus volledig vergoed. Deelname aan de hartrevalidatie geschiedt op vrijwil-lige basis en wordt in groepsverband gegeven.

Wat houdt hartrevalidatie in?De hartrevalidatie bestaat nu uit drie modules, te weten de Fit-module, de Info-module en de Pep-module. Voorafgaand aan de start van de hartrevali-datie vindt een intake plaats met de sportarts. Deze bepaalt samen met de patiënt welke onderdelen van het programma aan te bevelen zijn. De Fit-module richt zich op de fysieke conditie van de deelnemers. Hierbij wordt gekeken naar de moge-lijkheden en wensen van het individu. In principe wordt er twee keer per week een training gegeven in zowel Helmond als Deurne. De bedoeling is om de mensen beter in conditie te krijgen en ook blijvend te laten bewegen. Het is inmiddels wel bewezen dat door deze training er minder kans is op heropna-mes en dat de morbiditeit en mortaliteit afnemen. Ook heeft het tot doel om eventuele beweegangst te reduceren door goede begeleiding en het geven van ontspanningsoefeningen. Voordat wordt gestart met het programma krijgt een iedere deelnemer een inspanningstest. Ook na afloop wordt deze afgeno-men. Op deze manier kan een goede indruk worden verkregen over de voortgang van de patiënt.

De Info-module heeft als doel om de patiën-ten betere informatie over hart- en vaatziekten te geven. Hierbij worden niet alleen de medische zaken besproken maar ook vele andere bijkomende zaken. De Info-module wordt gegeven door de cardioloog samen met een fysiotherapeut, de psycholoog samen met de sportarts, de diëtiste en de maatschappelijk werkster. De module omvat dus vier sessies van een uur, waarbij er ook de gelegenheid bestaat om vra-gen te stellen. Het advies is om samen met de partner te komen die immers ook vaak vragen heeft. Men is erg enthousiast over deze bijeenkomsten. Het leert de mensen beter om te gaan met de nieuwe situatie en ook beter te begrijpen waarom ze het een en ander moeten doen.

Tot slot de Psycho-educatieve preventie-module (Pep-module). Deze is met name gericht op het herstel van het emotioneel evenwicht en het op een functionele manier met de hartziekte omgaan. Dit

S

R A A K L I J N E N

laatste houdt eveneens een gezonde levensstijl in. Men richt zich vooral op stressmanagement, gezonde voeding en stoppen met roken. Dit alles vindt ook in groepsverband plaats. De module bestaat uit vier sessies die worden begeleid door een gezondheids-psycholoog en een assistente. De patiënten zullen ook nog een jaar lang telefonisch worden begeleid in afnemende frequentie.

EffectenDe nieuwe opzet van de hartrevalidatie heeft tot doel om de patiënten nog beter te begeleiden en een optimale behandeling te bieden. De behande-ling stopt niet na de opname of de operatie. Ook de andere dan de puur medische aspecten krijgen in de hartrevalidatie uitgebreid aandacht. Dit leidt tot een beter welbevinden van de patiënten en hun eventu-ele partners. De preventieve effecten van de hartre-validatie met betrekking op het aantal heropnames, de morbiditeit en mortaliteit mogen niet onderschat worden. Zeker gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van de preventieve zorg zal de hartrevali-datie steeds belangrijker worden. De overheid en zeer recent ook de verzekeraars, zullen hun pijlen steeds meer gaan richten op de preventieve zorg. Het SMA-Elkerliek zal deze ontwikkelingen op de voet volgen en waarnodig de zorg aanpassen.

ContactPatiënten die elders in cardiologische behandeling zijn geweest kunnen door de huisarts doorverwezen worden. Aanmelding loopt via het SMA-Elkerliek, telefoonnummer 0492-595966.

Auteur is sportarts en medisch coördinator hart-revalidatie

Evaluatie eerste trancheDe evaluatie van de eerste tranche verwijs- en com-binatieafspraken voor de specialismen Gynaecologie, Cardiologie, Chirurgie, Longgeneeskunde, Urologie en Interne Geneeskunde is gepland. Van de uitkom-sten hiervan wordt u tijdig op de hoogte gebracht.In de tweede helft van het jaar worden de combina-tieafspraken die voor de verschillende ziekenhuizen in Zuidoost- Brabant zijn gemaakt, zo veel mogelijk op elkaar afgestemd.

Implementatie tweede trancheEindelijk kunnen de komende maanden de verwijs- en combinatieafspraken van de tweede tranche worden geïmplementeerd. Dat is medio juli 2007 al het geval voor de specialismen Neurologie en Orthopaedie; in september hopen we dit voor de specialismen KNO en Oogheelkunde gereed te heb-ben. Voor het specialisme Kindergeneeskunde is de planning nog onduidelijk doordat er zich wat capaciteitsproblemen hebben voorgedaan, maar we

6

Zorgdomein: stand van zakendoor: Wendy Wils en Hans Vlek

7

denken ook deze in september 2007 in ZorgDomein te kunnen ‘hangen’.

Start derde (en laatste) trancheDe voorbereiding van de verwijsafspraken t.b.v. de laatste specialismen is ter hand genomen.De verwachting is dat de implementatie daarvan in het najaar 2007 kan geschieden. PatiënteninformatieDe medewerkers van de poliklinieken merken dat de verwijsprocedure nog niet altijd naar wens verloopt. Zo moet de patiënt bij de verwijzing door de huisarts een patiëntenbericht meekrijgen en de beschikbare patiënteninformatie. Beide zijn belangrijk.Het patiëntenbericht zodat de patiënt zich met de juiste gegevens kan melden voor het maken van de afspraken. Daarop staat namelijk het ZD-afspraak-nummer op, het telefoonnummer van polikliniek, wanneer en waar de patiënt een afspraak kan maken en eventueel de naam van de gewenste specialist. De patiënteninformatie bevat aanvullende infor-matie over de gang van zaken in het ziekenhuis en eventueel noodzakelijke voorbereiding door de patiënt van bepaalde geplande onderzoeken. In bepaalde gevallen is die informatie ook van groot belang om de diagnostiek goed te laten verlopen.

De huisartsen-verwijzers worden daarom opnieuw dringend verzocht altijd een print van de beschikbare patiënteninformatie aan de patiënt mee te geven!

Hoewel de verwijsbrief en het afspraakbericht niet op hetzelfde moment verzonden hoeven te worden, is het gewenst dat verwijsbrieven op zo kort mogelijke termijn, uiterlijk < 24 uur na de verwijzing worden aangemaakt en verzonden, dan kan namelijk de poli-kliniek aan de slag als de patiënt belt! Links onderin de applicatie van ZorgDomein wordt vermeld hoeveel brieven er nog af te handelen zijn.

No-showsAlle patiënten die via ZorgDomein worden doorver-wezen door de huisarts worden direct elektronisch aangemeld in het ziekenhuis en zijn daar dus bekend. Echter, niet alle patiënten melden zich uiteindelijk bij de poli. Deze zogenaamde no-shows zouden we willen terugkoppelen naar de huisarts. Dit blijkt niet mogelijk zolang er nog niet gewerkt wordt met het BSN (Burger Service Nummer).

VerwijsbrievenZowel huisartsen als specialisten klagen over de kwali-teit van de verwijsbrieven. Door het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) werd daar onderzoek naar verricht. Het format van de verwijsbrief zal naar aanleiding van de bevindingen worden aangepast en gestandaardiseerd. De brief wordt ook aangevuld met een veld waarin extra gegevens opgenomen kunnen worden over waarom de patiënt wordt ver-wezen. We weten nog niet precies wanneer dat het

R A A K L I J N E N8

geval zal zijn.

Retourberichten In ons vorige nummer van Raaklijnen vermeldden wij dat alle retourberichten digitaal verzonden zouden worden. Enkele huisartsen lieten weten niet alle berichten digitaal te ontvangen. Daarom is dit voor-nemen tijdelijk geparkeerd. Inmiddels zijn de proble-men opgelost en zullen alsnog per 1 juli 2007 alleen nog maar elektronische berichten worden verstuurd. Alleen huisartsen die om technische redenen geen digitale retourberichten kunnen ontvangen zullen deze nog per post ontvangen.

Contactpersoon huisartsenVoor vragen betreffende inhoudelijke zaken rondom ZorgDomein kunt u contact opnemen met Hans Vlek, telefoonnummer 0492-595161 of Janny Wildschut, telefoonnummer 0492-595162. Zij zullen de vragen doorgeleiden naar de juiste personen binnen het Elkerliek ziekenhuis, of naar ZorgDomein.

Auteurs: Wendy Wils is de ZorgDomein-coördinator binnen het Elkerliek ziekenhuis, Hans Vlek coördi-neert de contacten met de huisartsen.

Aanleiding

Op donderdag 7 juni j.l. werd door de GGD en Quartz een minisymposium georganiseerd over ‘Overgewicht bij kinderen’. Dit was bedoeld voor huisartsen, maar ook artsen van de JGZ-afdelingen van De Zorgboog en de GGD waren aanwezig.Het doel was vooral om de gezondheidsproblema-tiek van overgewicht en obesitas bij kinderen onder de aandacht te brengen, na te gaan welke rol de huisarts c.q. de eerste lijn kan/wil spelen, en hoe de verwijs- en communicatielijnen liggen tussen de par-tijen die zich in de verschillende echelons met deze materie bezig houden. Landelijk is het Partnership ‘Huisartsenzorg in beweging’ opgericht waarin tal van partijen zoals de Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap parti-ciperen met als doel huisartsen zo veel mogelijk te stimuleren de problematiek aan te pakken.Hoe dan ook: overgewicht bij kinderen is een actueel gezondheidsprobleem.

Overgewicht: een gezondheidsprobleemWilfred Hurkx, kinderarts in het Elkerliek ziekenhuis, maakte met behulp van Amerikaanse en Nederlandse ‘Obesity trends’ indringend duidelijk dat de preva-lentie van overgewicht en obesitas de laatste jaren enorm is toegenomen, zie tabel.

Overgewicht bij kinderenVerslag van een minisymposiumdoor: Reineke Horbach en Hans Vlek

9

Prevalentiecijfers Nederlandkinderen 4 - 15 jaar(rapport TNO 2002-2004)

BMI 1997 2004Meisjes > 25 12% 16,7% > 30 1,5% 3,3%Jongens > 25 9% 13,5% > 30 1,0% 2,9%

Vervolgens schetste hij welke risico’s deze kinde-ren lopen op tal van problemen van psychosoci-ale of somatische aard. Geen tractus blijft daarbij gespaard!Met name werd het risico op het krijgen van het metabool syndroom respectievelijk diabetes mellitus type II genoemd. Tenslotte maakte hij gewag van het programma ‘De dikke vrienden club’, een multidisci-plinair gedragstherapeutische behandeling van kinde-ren met obesitas in groepsverband. Dit programma voor obese kinderen en hun ouders wordt dit jaar tweemaal ‘onder licentie’ door het ziekenhuis aange-boden. Daarin wordt samengewerkt in een team van kinderarts, diëtiste, fysiotherapeut en GZ-psycholoog van de GGZ regio Helmond.Wilfred Hurks riep de aanwezigen op om de samen-werking in de regio te versterken om de problematiek gezamenlijk in een sluitend netwerk tegemoet te kunnen treden.

Verwijzen: dik voor mekaarEen groep van 4 POH’ers die in de regio werk-zaam zijn hebben als afstudeerproject een handige ‘Verwijswijzer’ samengesteld.Godelieve Bernard presenteerde namens hen deze verwijswijzer met daarin een Stroomdiagram ‘Verwijzen kinderen met overgewicht of obesitas’ dat is gebaseerd op een protocol van de GGD en De Zorgboog. Bij ‘Verdenking kind met overgewicht of obesitas’ wijst het je de weg: van het gebruik van een nomogram met afkapwaarden (wanneer spreek je bij een kind van overgewicht, wanneer van obesitas) en een richtlijn voor lichamelijk en aanvullend onder-zoek, tot een schema van verwijsmogelijkheden dat in onze regio door met name huisartsen kan worden gebruikt.Dit stroomdiagram met toelichting werd op een handig geplastificeerd A5-format gedrukt (met co-financiering door de GGD en Quartz) zodat het in de bekende NHG-klapper kan worden opgeborgen.

Aan de slag in de eigen werkomgeving: wenselijk en haalbaar?Reineke Horbach, GVO-functionaris van de GGD, schetste vervolgens enkele geslaagde initiatieven die in Nederland op verschillende plekken werden uitgevoerd.Zij verwees nog eens naar het partnership ‘Huis-artsenzorg in beweging’ en de concrete acties van de werkgroep. In dat kader is een internetplatform in het leven geroepen, zie www.aktiefadvies.nl. De basiselementen die in succesvolle interventies aan

R A A K L I J N E N

bod zouden moeten komen zijn: voeding, bewegen, opvoeding, en psychologische ondersteuning. Mooie voorbeelden van wat je kunt ondernemen in de eigen werkomgeving werden door haar gepresenteerd.

Van signaal in de praktijk tot motivatie van ouder en kindMelanie van Hoeve ging in een interactieve sessie in op de problemen die ervaren worden wanneer men eenmaal een bepaalde problematiek heeft gesigna-leerd. Want hoe breng je dat nou ter sprake, hoe weet je mensen te motiveren iets met jouw signaal te doen?In een geïmproviseerd rollenspel van een inmiddels gearriveerde acteur en de aanwezige huisartsen werd onder regie van Melanie van Hoeve duidelijk op welke wijze aansluiting kan worden gezocht bij de patiënt, in dit geval moeder van een dik kind met knieklachten.De methodiek die aan de gewenste benadering ten grondslag ligt wordt motiverende gespreksvoe-ring (‘motivational interviewing’) genoemd, een methode van consultvoering die door elke hulpver-lener die gedragsverandering bij zijn patiënt of cliënt beoogt, toegepast kan worden. Onderzocht wordt of we een training in onze regio kunnen aanbieden.

DiscussieIn de discussie bleek dat men de ernst van de geschetste problematiek (h)erkent, en dat het inder-daad wenselijk is te komen tot een regionaal netwerk met heldere communicatielijnen en een actieve rol van de huisarts daarin.Door Martin van den Bos, huisarts en RHV-voorzitter, werd gepleit voor een gezamenlijke (publieks)actie door alle betrokken partijen om in de regio op een zo breed mogelijk front aandacht te vragen voor de pro-blematiek en mensen aan te sporen tot het nemen van initiatieven op dit gebied.De initiatiefgroep ‘Kinderen met overgewicht’ die door de GGD en Quartz wordt gecoördineerd, gaat er mee aan de slag.

Auteurs: Reineke Horbach is GVO-functionaris van de GGD; Hans Vlek is directeur Quartz en lid van de Raaklijnenredactie

Sinds 2005 bestaat in de regio Helmond de brochure ‘Wegwijzer in de laatste levensfase’. Met deze weg-wijzer wordt de palliatieve patiënt en diens naasten op de hoogte gebracht van de zorgvoorzieningen en zorgverleners in de regio Helmond. Als professionele zorgverlener wilt u natuurlijk uw patiënt van goede informatie voorzien. Wij willen u adviseren om het uitreiken van ‘De Wegwijzer in de laatste levensfase’

10

Actualisatie 'Wegwijzer in delaatste levensfase'door: Imre Giesselbach

11

als vast onderdeel op te nemen in uw gesprekken met de patiënt. De brochure is geactualiseerd. Indien u de oude exemplaren wilt vervangen, dan kunt u nieuwe exemplaren aanvragen bij het secretariaat van Quartz: quartz@elkerliek.nl. De informatie is ook digitaal terug te vinden op www.quartztransmuraal.nl/programma’s en projecten/palliatieve zorg. Auteur is programmaleider Palliatieve Zorg, Helmond

In december 2006 verscheen het regionaal formulari-um Zuidoost-Brabant met betrekking tot de dermato-logische bereidingen. De beoogde doelstelling is het elimineren van ondoelmatige en arbeidsintensieve bereidingen. Een groot aantal FTO-groepen heeft inmiddels dit formularium besproken en afspraken gemaakt over het gebruik hiervan. Uit een recente evaluatie is gebleken dat bij de huis-artsen en (openbare) apothekers het formularium goed is ontvangen en dat het goed werkbaar is.Tijdens deze evaluatie gaven de aanwezige dermato-logen echter aan dat zij het huidige formularium te beperkt vinden. Zij willen zich er dan ook voorlopig niet aan conformeren, maar zich gezamenlijk buigen over een uitbreiding van het formularium zodat het ook voor de tweede lijn werkbaar is. Hiertoe wordt een apart traject gestart.

Auteur is coördinator van HaCa, de transmurale stichting bij het Catharina ziekenhuis te Eindhoven

Adreswijziging en wijziging praktijknaamHuisartsenpraktijk De Beerse- de heer P.A.W.M. Leijte- mevrouw M.F. van Montfort- de heer J.Th.G. van Uden

is gewijzigd in: Huisartsenpraktijk Gezondheidsplein Fabriekstraat 24 5753 AH DEURNE

Beëindiging functie huisarts in de regio HelmondDe heer C. SchreursLitsenbergweg 20a5813 CG YSSELSTEYN

Regionaal Formularium Zuidoost-Brabant

'Dermatologische bereidingen'door: Susan van den Bergh

Mutaties (verpleeg)huisartsen / verloskundigen

R A A K L I J N E N

Beëindiging functie huisarts regio Helmond per 11 mei 2007De heer A.M.J.Th. van DunBeukehoutstraat 425706 XL HELMOND

Nieuwe huisarts per 1 april 2007 in de prak-tijk van de heer A.M.J.Th. van DunDe heer R.M.P. VeroudenBeukehoutstraat 425706 XL HELMOND

LOK-scholing (Lichamelijk Onverklaarde Klachten)De derde scholing start op dinsdag 4 september 2007. Deze multidisciplinaire scholing is opgezet in samen-werking met het NHG en is vooral gericht op patiën-ten met een somatisatiestoornis. Recentelijk heeft u hierover informatie ontvangen. U kunt zich voor deze scholing nog aanmelden tot maandag 6 augustus a.s.

Grande ConférenceWoensdag 26 t/m zondag 30 september 2007Locatie: Loutraki, Griekenland

Klinische Geriatrie 10 jaarIn oktober 2007 bestaat de klinische geriatrie 10 jaar in het Elkerliek ziekenhuis. Om dit heugelijke feit te vieren wordt er op dinsdag 9 oktober een informatiemarkt voor ouderen en geïnteresseerden georganiseerd.Op woensdag 10 oktober vindt er voor de professio-nals een regionaal symposium plaats. Noteer deze data alvast in uw agenda en … graag tot dan!

ECG-consultatiebespreking Dinsdag 16 oktober 2007Locatie: Rooseveltzaal Elkerliek ziekenhuisTijd: 16.30 - 18.30 uurBinnenkort ontvangt u hierover meer informatie.

ECG-cursusWoensdag 10 en 31 oktober/woensdag14 en 28 november 2007Binnenkort ontvangt u hierover meer informatie.

12

ColofonRedactieFriso DelemarreWim van GeldropAnnie MoedtOtto SmithuisHans Vlek

Secretariaat Ine van GerwenBea HeesakkersEri van Hoof

Aankondigingen