7 Wet Verzwaren Incassoregime Door Eerste Kamert

Post on 20-Mar-2017

214 views 0 download

Transcript of 7 Wet Verzwaren Incassoregime Door Eerste Kamert

algemeen/aanspraken

21zorg & financiering > 1/2-2008

Asset-modellen

Hunter wees op ‘asset’-modellen, die zich rich-ten op de mogelijkheden waarover burgers engemeenschappen beschikken om zelf hungezondheid te bevorderen, en zich te bescher-men tegen negatieve invloeden. De rol die deoverheid hierbij – met en via de burgers – opzich neemt, is volgens hem van cruciaal belang.Coproducties met andere sectoren zijn essenti-eel. Hunter stond verder onder meer stil bij hetvermogen van ‘tipping points’ (‘sociale epide-mieën’ die een omslag forceren) en de krachtvan ‘intelligente actie’ om de gewenste verande-ringen te bewerkstelligen. Belangrijkste doel: devoorwaarden creëren voor een gezonde samen-leving, en mensen weer in verbinding brengenmet hun gezondheid.

Hunter sloot zijn bevlogen betoog af met enkelekanttekeningen over het spanningsveld tussenidealisme en pessimisme – of is het realisme? InNederland lijkt in elk geval voedingsbodem tezijn voor een radicale paradigmaverschuiving.Zo heeft minister Klink van Volksgezondheid inzijn recente ‘kaderbrief ’ over preventie aan deKamer geschreven dat het denken over gezond-heid en preventie in een nieuwe fase gekomenis. Hij roept op tot een wezenlijke wending inhet gezondheids(zorg)beleid, onder verwijzingnaar ‘de forse opgave om Nederland vitaal engezond te houden’.Bron: NIGZ, 14 november 2007<

7 wet verzwaren incassoregime door eerste kamer

De Eerste Kamer heeft de Wet verzwaren incas-soregime vandaag aangenomen

In dit wetsvoorstel staan maatregelen om men-sen die hun nominale premie voor de zorgverze-kering niet betalen aan te pakken. Wanbetalerskunnen hun verzekering niet opzeggen. Verderkomt er een verzwaard incassoregime dat verze-keraars uitvoeren.

In de zomer van 2008 zal minister Klink in eenwetsvoorstel nadere maatregelen presenteren.Zo wordt bij wanbetalers die een betalingsach-terstand hebben van zes maanden, de premieingehouden op het netto-inkomen. Deze premieis dan aanzienlijk hoger. Ook worden mensendie nu niet verzekerd zijn, actief opgespoord. Bron: ministerie van VWS, 11 december 2007<

> aanspraken

8 brief eigen bijdrage awbz naar kamer

Vanaf 1 januari 2008 geldt voor alle bewonersvan instellingen dat de eigen bijdrage op basisvan het verzamelinkomen wordt vastgesteld.Iedereen gaat dus dezelfde eigen bijdrage naardraagkracht betalen.

Het bedrag voor vrije besteding (zak- en kleed-geld) dat mensen minimaal over moeten hou-

den, is per 1 januari 2008 voor alleenstaanden280,63 euro en voor gehuwden 436,50 euro.Mocht het zo zijn dat mensen minder overhou-den dan het zak- en kleedgeld, dan zal het be-drag voor deze mensen zo snel mogelijk gecor-rigeerd worden. Dit schrijft staatssecretarisBussemaker van VWS in een brief aan de TweedeKamer over de eigen bijdrage.

ZenF-0108-cyaan.qxd 8-2-08 15:23 Pagina 21