Zwanger, wat nu? - Fiom je echt afstand wilt doen, soms weet je het (nog) niet zeker. In de drie...

download Zwanger, wat nu? - Fiom je echt afstand wilt doen, soms weet je het (nog) niet zeker. In de drie maanden

If you can't read please download the document

 • date post

  23-May-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Zwanger, wat nu? - Fiom je echt afstand wilt doen, soms weet je het (nog) niet zeker. In de drie...

 • Zwanger, wat nu? Informatie over besluitvorming en verwerking

  Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen

 • 2 3

  Het aanreiken van

  herkenning via het

  beschrijven van situaties,

  gevoelens en personages

  is bedoeld om steun,

  troost en perspectief te

  bieden. De personages

  in de verhalen zijn fictief

  en zijn dus niet terug te

  herleiden naar bestaande

  personen.

  Voor wie is deze brochure?

  Colofon

  Dit is een uitgave van Fiom fiom.nl

  Auteur: Diny Postema Eindredactie: Marieke Sibon, Maaike Smulders Vormgeving: Melding ontwerp enzo, Oisterwijk Foto’s: Stocksy en Shutterstock Uitgave: 2016

  © 2016 Fiom Overname van de tekst is toegestaan met bronvermelding.

  Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.

  Als je (onverwacht) voor de keuze komt te staan wat te doen met je zwangerschap kan het je wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Je kunt bijvoorbeeld altijd voorstander zijn geweest van abortus, maar er nu toch moeite mee hebben om er zelf voor te kiezen. Andersom kan ook. Je was altijd tegen abortus, maar gaat nu twijfelen. De ongewenste zwangerschap dwingt je tot het nemen van een onomkeerbaar besluit. Wat je ook kiest, de zwangerschap afbreken of de zwangerschap uitdragen, de beslissing die je neemt is definitief. Deze Fiom-brochure geeft je informatie over: keuzemogelijkheden,

  Deze brochure is bestemd voor vrouwen en meisjes die onverwacht of ongewenst

  zwanger zijn. Ook voor mannen en jongens biedt deze brochure informatie over en

  inzicht in keuzemogelijkheden, besluitvorming en verwerking.

  besluitvorming, abortusbehandeling- en verwerking. Er staan ervaringsverhalen in van (jonge) vrouwen en een man die te maken hadden met een onverwachte zwangerschap. We hopen dat je hierin herkenning vindt.

  Fiom is een landelijke organisatie. Via fiom.nl, onze website, bieden wij onze kennis aan over ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Heb je persoonlijk te maken met deze onderwerpen? Dan bieden we, naast informatie, online begeleiding of een persoonlijk gesprek. Voor professionals is er de mogelijkheid van consultatie, training.

  http://www.fiom.nl http://www.fiom.nl

 • 5

  Inhoudsopgave In verwachting

  4

  In verwachting 5

  Welke keuzemogelijkheden zijn er? 7 Hoe kom je tot een besluit? 13

  Abortus 23

  Mannen en abortus 28

  Verwerking 31

  Fiom-aanbod 37

  Zwanger zijn roept over het algemeen beelden op van dikke buiken, augurken eten en kinderkleertjes kopen. Emoties zoals ontroering en vertedering horen er ook bij. En wat te denken van je vriend. Heeft hij ooit nagedacht over zwangerschap en vaderschap? Heeft hij fantasieën over een voetballende zoon, over het spelen met zijn dochter?

  Heb jij dat wel eens? Ideeën en fantasieën over zwangerschap en moederschap?

  Wil je kinderen of niet? Wat zijn je gedachten en gevoelens hierover? Is het nog

  onduidelijk?

  Maar wat als de zwangerschap je overvalt? Als je fantasie helemaal niet lijkt op wat je nu meemaakt? Is je zwangerschap naast onverwacht ook ongewenst? Een zwangerschapstest geeft zekerheid en markeert de definitieve start van een periode waarin je een belangrijk besluit moet nemen.

  Anna (24 jaar): ‘Het was toch wel raar. ’t Was dus echt. Zwanger. Ik was helemaal niet misselijk of zo, ik merkte eigenlijk niets. Na die test, ik geloofde het bijna niet. Terugrekenend kwam ik erachter dat de laatste griepepidemie, ik was behoorlijk ziek, voor mij nog extra gevolgen had. Stom, zo stom voelde ik me, en genept ook. Ik vertrouwde op de pil, ging er zorgvuldig mee om. Dat de pil niet 100% veilig is oké, maar dat het mij moest overkomen.’

  Sophie (29 jaar): ‘Ik had het wel gedacht. Toen mijn huisarts vertelde dat ik inderdaad zwanger was, vond ik het ook een opluchting. Ik ben in ieder geval gezond en kan zwanger worden. Daar had ik namelijk nogal over gepiekerd. Het seksueel misbruik vroeger door mijn vader had ik redelijk goed verwerkt. Toch was het nog niet helemaal “uit mijn lijf”. Zo noemde ik het. Door mijn buikklachten en onregelmatige menstruatie voelde ik me machte- loos en gefrustreerd. En toen, de misselijkheid, de spanning in mijn borsten, zwanger, het klopte gewoon. Maar ja, ook twijfel, wat nu?’

 • 6 7

  Naïma (18 jaar): ‘Samen met mijn vriendin naar de drogist gaan vond ik verschrikkelijk. Ik had het idee dat iedereen naar mij keek. Het zou een ramp zijn als mijn ouders erachter kwamen. Ik wilde niet praten, ik wilde dat het zo snel mogelijk over was. Hoe ik zwanger was geworden, hoe ik dat vond? Wat maakte het uit, als het maar voorbij zou zijn.’

  Wat te doen?

  Als je een abortus overweegt, is het belangrijk dat je je zwangerschap zo snel mogelijk laat vaststellen door een arts vanwege de verplichte wettelijke bedenktermijn van vijf dagen. De verplichte bedenktijd gaat in vanaf het eerste gesprek met een arts en is bedoeld om je tijd te geven zodat je een vrijwillige en welbewuste keuze kan maken. Vanaf dag zes kan dan een behandeling plaatsvinden. De behandelend arts moet er ook zeker van zijn dat je keuze vrijwillig en weloverwogen is. Ben je zestien dagen of minder over tijd? Dan heb je geen verplichte bedenktijd.

  Jeanet (38 jaar): ‘Ik had Henk al verteld dat het misschien mis was. We hadden de test samen gedaan. De uitkomst gaf een lange stilte, we wisten beiden niet wat te zeggen.’

  Anthony (22 jaar): ‘Ik snapte niet hoe het kon. Ik heb altijd condooms in mijn broekzak. Voor mij geen SOA of HIV, én geen zwangerschap, zo dacht ik tenminste. Ik wist even helemaal niet wat ik er mee aan moest.’

  Welke keuzemogelijkheden zijn er?

  Als je onverwacht zwanger bent sta je voor de keuze wat te doen met deze zwangerschap. Er zijn verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen:

  De zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden Ook als je nog niet zeker weet of je de zwangerschap wilt uitdragen en het kind zelf wilt opvoeden, het kan helpen om informatie hierover te lezen.

  Waar moet je aan denken als je een kind krijgt? • Neem contact op met een verlos-

  kundige bij jou in de buurt voor de echo’s, zwangerschapsbegeleiding en de bevalling. Meer informatie en adressen vind je op de website van knov.nl.

  • Voor online informatie over opvoeden, opgroeien en gezond- heid kun je kijken op: opvoeden.nl.

  • Volg je een opleiding of ben je aan het werk? Voor informatie over studeren, lenen en toeslagen zie duo.nl. Voor informatie over werken, verlof en uitkeringen: uwv.nl.

  • Hoe zit het met je financiën? Je hebt bijvoorbeeld recht op kinderbijslag. Deze informatie vind je bij de Sociale Verzekeringsbank, zie svb.nl. Bij rijksoverheid.nl en belastingdienst.nl lees je meer over bijverdienen, bijstand en toeslagen.

  Zet je financiën goed op een rij. Om een kind te laten opgroeien, heb je inkomen nodig.

  • Woon je thuis of heb je een eigen woning? Is daar ruimte voor een kindje? Soms heb je recht op huur- toeslag, kijk op huurtoeslag.nl. Of heb je recht op een urgentieverklaring die je helpt bij het vinden van een eigen woning. Dit verschilt per gemeente en is niet altijd gemakkelijk. Vraag bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

  • Als je werkt of een opleiding volgt, waar gaat je kind dan naar toe? Naar de opvang, of kan iemand in je omgeving op je kind passen? Op rijksoverheid.nl vind je informatie over kinderopvang en toeslagen.

  Hulp en advies Als je ervoor kiest om je kind zelf op te voeden, dan hoef je er niet alleen voor te staan. Op cjg.nl kun je zien wat het aanbod is van jouw gemeente. Soms organiseren zij ondersteuning via het Centrum voor Jeugd en Gezin, soms via sociale (wijkteams), jeugdteams of via websites met zorg- en opvoedinformatie. En dan de laatste zin die er al staat. Natuurlijk kun je ook aan je huisarts, vrienden, buren of ouders om steun vragen.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-regelen https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-regelen http://www.knov.nl http://www.opvoeden.nl http://www.duo.nl http://www.uwv.nl http://www.svb.nl http://www.rijksoverheid.nl http://www.belastingdienst.nl http://www.huurtoeslag.nl http://www.rijksoverheid.nl http://www.cjg.nl

 • 8 9

  De zwangerschap uitdragen en het kind afstaan ter adoptie Als je je kind afstaat ter adoptie worden alle juridische banden tussen jou en je kind verbroken. Je kind wordt juridisch het kind van de adoptieouders, met alle rechten en plichten die daar bij horen. Je hebt geen zeggenschap meer over je kind en het krijgt de achternaam van de adoptieouders. Het is een ingrijpende beslissing met grote gevolgen. Daarom is er een bedenktijd ingesteld van drie maanden. Als je je tijdens de zwanger- schap aanmeldt bij Fiom krijg je zo snel mogelijk een gesprek met een hulpverle- ner. Jullie kijken samen naar je situatie en de hulpverlener geeft je informatie over afstand ter adoptie en over andere opties. Als je een partner hebt wordt hij-als het kan- betrokken bij het afstand doen.

  Jong ouderschap Ben je jonger dan 24 jaar? Kijk dan ook op Tienermoeders.nl. Daar vind je nog meer informatie over het krijgen en opvoeden van en kind op jonge leeftijd. Ook hebben we een folder ‘Jong en een kind’ die je kunt downloaden, met praktische informatie voor jonge ouders e