Zoutpot nr. 79 - mei 2015

9
KERK IN DE STEIGERS MEI & JUNI 2015

Transcript of Zoutpot nr. 79 - mei 2015

Page 1: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

KERK IN DE STEIGERS

MEI & JUNI 2015

Page 2: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

ALGEMEEN BESTUUR

32

VOORWOORD

Gemeenteraad van 24 februari 2015 • De huidige bestelwagen van onze stad is aan vervanging toe.

Daarom heeft de gemeenteraad het bestek goedgekeurd

m.b.t. de aankoop van een nieuwe bestelwagen. De prijs van de

aankoop wordt geraamd op € 25.000 incl. BTW.

• De gemeenteraad heeft de samenwerkingsovereenkomst tus-

sen IGO en de stad Zoutleeuw betreffende het project van de

Vlaamse Energielening goedgekeurd. Hierdoor kunnen onze in-

woners een beroep doen op een lening van maximum € 10.000

om structureel energiebesparende maatregelen in een privéwo-

ning te financieren. Het ontleende bedrag moet terugbetaald

worden over een periode van 5 jaar. De rentevoet bedraagt 2%

of voor sommige inwoners zelfs 0%. Een interessante formule

waardoor men energie en bijgevolg geld bespaart. Voor meer

info en de aanvraagprocedure kun je contact opnemen met Lo-

thar Peetermans, huisvestingsambtenaar 011. 78 91 87, lothar.

[email protected] .

• Verkeersveiligheid is een belangrijke doelstelling van het stads-

bestuur. Daarom heeft de gemeenteraad de inhoud van een ac-

tieplan i.f.v. het SAVE-charter (Samen Actief voor Veilig Verkeer)

goedgekeurd. Dit Charter is vooral gericht op een globaal en

geïntegreerd beleid om alle weggebruikers, kinderen en jonge-

ren in het bijzonder, beter te beschermen in het verkeer. Het ac-

tieplan omvat volgende doelstellingen: de opmaak en evaluatie

van een verkeersveiligheidsanalyse, de invoering van het STOP-

principe, de afstemming van het mobiliteitsbeleid op kinderen

en jongeren, het garanderen van een hoog handhavingsniveau,

de voorbeeldfunctie van de stad en haar beleidsverantwoorde-

lijken, een actief sensibilisatie- en educatief beleid voeren en de

opvang van verkeersslachtoffers optimaliseren.

Gemeenteraad van 24 maart 2015 • De gemeenteraad heeft de belasting op de het plaatsen van ter-

rassen door horecazaken ingetrokken. Het stadsbestuur is begon-

nen met het opmaken van een plan inzake de inrichting van de

Grote Markt (uitvoering in de volgende legislatuur). Deze herinrich-

ting zal ook eisen stellen aan de horeca. Vandaar deze financiële

stimulans. Dit initiatief kadert bovendien in een totaal verhaal ‘Ho-reca Zoutleeuw’ dat het stadsbestuur samen met de werkgroep

middenstand in 2015 zal presenteren. Het bedrag dat de stad in

2014 ingevolge de terrasbelasting ontving, bedroeg € 695.

• Om de snelheid van wagens af te remmen heeft de gemeenteraad

besloten om een definitieve wegversmalling met een rijbaankus-sen in de Neerlandensestraat te plaatsen. In de Vinnestraat wordt

een rijbaankussen geplaatst tussen de bestaande wegversmalling.

• De gemeenteraad keurde een verkeersreglement goed waardoor

doorgaand verkeer in beide richtingen in de Panisbornestraat

tussen de Leenhaagstraat en de zijstraat Panisborne, verlenging

Heerbaan vanaf de bebouwde kom tot de grens met Linter, ver-

boden wordt. Ook in de Boomgaardstraat tussen de bebouwde

kom en de Spiegelstraat is er een verbod voor doorgaand verkeer.

In beide gevallen is er een uitzondering voor de doorgang van

voetgangers, fietsers, ruiters en aangelanden. Het verkeersregle-

ment treedt in werking zodra de nodige signalisatie is geplaatst.

Kindergemeenteraad 2014-2015

Op aangeven van de leerlingen van De Tinteltuin was ‘De Witte Beek’ het belangrijkste agendapunt op de vergadering van febru-ari. Sinds begin dit jaar is IWM opgegaan in De Watergroep. Zij zijn zeker op de hoogte van de problematiek van ‘De Witte Beek’ en hebben aan de kindergemeenteraad uitgelegd hoe zij dit in de toekomst zullen aanpakken. De vergadering van maart stond dan weer helemaal in teken van het SAVE-Charter dat de stad heeft aangegaan met OVK, de vereniging van ouders van verongelukte kinderen. Hiermee en-gageert de stad zich om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er werd ook een demonstratie gegeven van kleding en gadgets die de zichtbaarheid van kinderen in het verkeer kunnen verbeteren.De volgende vergadering is voorzien op 2 juni.Voor meer info over de kindergemeenteraad kun je terecht bij Pe-tra Mombaerts, 011. 59 12 17 of [email protected] . De ver-slagen vind je op www.zoutleeuw.be/jeugd/kindergemeenteraad .

Horeca in de kijker

Toerisme, dorpsbeleving en Horeca moeten samengaan. Samen met de middenstandsraad zetten wij de hele zomer onze cafés, tavernen, brasseries en restaurants in de kijker. Met stickers, publiciteitsborden en richtingwijzers wordt een hedendaags horecaverhaal gebracht. Aan de cafébaas de vakkundig uitge-schonken pint. Aan de restauranthouder de heerlijke verse vis- of vleesschotel. Aan ons het genoegen van een sociaal moment bij uitstek. Gezellig drinken en eten, onder de kerktoren, met familie en vrienden. Daarom is onze Horeca zo belangrijk en zetten wij haar met deze actie in het zonnetje.

Beste stadsgenoot,

Mei begonnen en april pas achter de rug. Een explosieve lente in alle linies van moeder natuur. Wij beleefden een Hagelands bloesemweekend om U tegen te zeggen.Op alle flanken van de Grote en de Kleine Getevallei was en is het witte goud van onze fruitkwekers te bewonderen. De tijd dat bloesems alleen in Haspengouw tussen St.-Truiden en Borgloon te bekijken viel is voorgoed voorbij. Ook het Hageland zet voortaan zijn witte bloesemzee toeristisch in de kijker. Bloesemroutes, proeverijen, ezel- en andere huifkartochten her en der. Ja, zelf nocturnes of nachtelijke wandelingen in met brandende potten verlichte boomgaarden aan het Vinne zijn ons deel geworden.Een derde van de totale Vlaamse fruitproductie gebeurt nu al in het Hageland. Bij ons in Zoutleeuw en in onze buurgemeenten Linter, Kortenaken, Geetbets, Hoegaerden en omgeving. De Vlaming zal het geweten hebben. Dit jaarlijks initiatief van de verschillende toeristische diensten onder de regie van Toerisme Brabant wordt een van de vaste waarden in het toeristisch aanbod van de ‘Gete Vallei’.Deze vallei, onze vallei van de Grote en de Kleine Gete, zal in de loop van de volgende jaren een sterke merknaam worden. Vijf landelijke gemeenten, waaronder Zoutleeuw, die niet meer apart, maar samen deze unieke wondermooie Getevallei afficheren, uitbouwen, beschermen, herstellen. Onder leiding van Regionaal Landschap Zuid Hageland. Met op voet van gelijkheid de landbouwers en de fruitkwekers, Natuurpunt, de eigenaars, de wandelaars, de fietsers, de jagers en wij politici. Niet in een conflict- maar in een overlegmodel.Dit alles, waarde lezer is de reden dat uw schepencollege in maart de aanvraag voor een erkenning als natuurreservaat van de Bolwerken door Natuurpunt negatief heeft beoordeeld. Op het moment dat Vlaanderen en Europa via NATURA 2000 achter het natuurreservaat het Vinne twee landbouwbedrijven ROOD (op termijn stoppen) en twee bedrijven ORANJE traceerden, nu een nieuw natuurresreservaat maken in agragisch waardevol landschappellijk gebied, was ongemeen conflictueus en politiek niet haalbaar. Dus naar af. Hoe belangrijk de Spaanse citadel als natuurdomein ook is.

Jos Ceyssens, burgemeester

JOS CEYSSENS burgemeester, bevoegd voor financiën, openbare rust, orde en veiligheid, kmo en middenstand, intergemeentelijke samenwerking, jumelage, feestelijkheden en evenementen, milieu en duurzaamheid, erediensten.

VIKI TWEEPENNINCKX 1° schepen, bevoegd voor sport en cultuur, bko, personeel en organisatie, mobiliteit, informatie en communicatie.

ROGER MERTENS 2° schepen, bevoegd voor ruimtelijke ordening, grond- en woonbeleid, onderwijs, toerisme, jeugdbeleid, afvalbeleid, patrimonium, erfgoed.

PAUL MATHUES 3° schepen, bevoegd voor openbare werken, landbouw, kerkhoven, plantsoenen en bebloeming, bermbeheer.

HILDA VANDEVELDE 4° schepen, bevoegd voor burgerlijke stand, academie, ontwikkelingssamenwerking, bibliotheek, seniorenwerking, welzijn, gelijke kansen, gehandicaptenbeleid en gezondheid.

ETIENNE WOUTERS voorzitter OCMW, bevoegd voor OCMW en kansarmoedebeleid.

© T

oon

Will

ems

m e t d e m e d e w e r k i n g va n d e m i d d e n s t a n d s r a a d

Net dat ietsje meer...

Page 3: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

WELZIJN

5

OMGEVING OMGEVING

Gezond uit eigen grond: tuinieren zonder pesticiden Tuinieren is populairder dan ooit. Tuinie-ren is duurzaam, goedkoop en gezond. Op www.gezonduiteigengrond.be lees je hoe een gezonde moestuin er uitziet en wat je als tuinier nodig hebt voor een ge-zonde oogst. Alles begint bij een gezonde grond. Met de online webtool ga je na wat de belangrijkste verontreinigende facto-ren zijn in jouw tuin. En je krijgt een geper-sonaliseerd advies.Heb je alles geplant en gezaaid? Gebruik geen pesticiden meer. Want pesticiden kunnen je immuunsysteem en je vrucht-baarheid aantasten. Sommige bestrij-dingsmiddelen zijn kankerverwekkend op lange termijn en beschadigen je DNA. Daarnaast zijn pesticiden ook schadelijk voor dieren en nuttige insecten. Dat heeft een invloed op de biodiversiteit. Alternatieven om ongewenste dieren, planten en onkruid te bestrijden, vind je op www.zonderisgezonder.be . Sinds 1 januari 2015 is het tevens ver-boden om pesticiden te gebruiken op je stoep. Borstel je trottoir regelmatig tegen onkruid en trek bestaand onkruid uit.Meer informatie?

Surf naar www.gezonduiteigengrond.be en www.

zonderisgezonder.be of ga langs bij de milieudienst.

Vuurtje stoken in de tuin? Ga voor het gezonde alternatief.Afval verbranden in de tuin is geen goed idee. Het is ongezond en slecht voor de luchtkwaliteit. Meer nog, het is bij wet ver-boden.De wet is duidelijk: afval verbranden in open lucht is voor iedereen verboden. Je mag geen papier, plastic, piepschuim en autobanden verbranden, maar ook geen gft, houtafval en groenresten. Je mag voor de gezelligheid wel een kampvuur maken met droog en onbehandeld hout. En je mag droog, onbehandeld hout of kolen verbranden in een sfeerverwarmer of de barbecue.

Sorteren en composteren als alternatief.Voor elk afval bestaat een gezonde, mi-lieuvriendelijke oplossing. Sorteer daarom goed en doe mee aan selectieve inzame-lingen. Het meeste ingezamelde afval wordt gerecycleerd en krijgt zo een nieuw leven.

Afval voorkomen is nog beter. • Plak een antireclamesticker op je brie-

venbus.

• Kies voor vaste planten en struiken die

langzaam groeien en niet elk jaar mas-

sa’s snoeisel opleveren. Dit betekent

ook minder onderhoud.

• Veel tuinafval kun je perfect zelf com-

posteren.

• Snoeihout kun je hakselen. De snippers

strooi je tussen de planten uit. Zo ver-

mijd je tegelijk onkruid.

• Met dikkere takken leg je snel een

mooie takkenwal aan als omheining.

Zo maak je bovendien een schuilplaats

voor kleine dieren. En dat is goed voor

de biodiversiteit.

Met een beetje goede wil en wat creativi-teit verwerk je al je tuinafval zelf. Surf naar www.stookslim.be .

ZoutleeuwGeboorteFenna FetsOverledenenFirmin ThijsJulienne VanderspikkenJeanne JordensLouis FossePaul CouwetMargarete KrichelIvonne Strouven Angèle BessemansAantal nieuwkomers: 21

BudingenGeboorte Elory BoonOverledenenRené MottoulMarie Jeanne VandervelpenGaston PansaertsJulia ThiolantsLucie TorsinAndré BeelenLouis FlemingsAantal nieuwkomers: 5

DormaalOverledenenMaurice VanrykelStephanie MasiAlfred LibensAantal nieuwkomers: 3

Halle-BooienhovenGeboortenArne BalsatFebe FosseOverledenenEmilienne RoosenJeanne Vander MeerenLodewijk MorrenJoanna CoenenRik PonsaertsLiliane NijsthovenAantal nieuwkomers: 11

Huwelijk 21.02 Kristof Braibant en Carine Mathijs

Gouden Huwelijk05.02 Paul Onbelet en Georgette Lejeune

Briljanten Huwelijk18.02 Armand Briglia en Clementia Van Vaerenbergh

BEVOLKINGVAN 1 FEBRUARI TOT 31 MAART 2015

LEENHAAGSTR.

UITKIJKTOREN

SINT-TRUIDEN

HALMAAL

(SINT-TRUIDEN)

TIEN

EN

ATTENHOVEN

(LANDEN)

BINDERVELD

(NIEUWERKERKEN)

RUNKELEN

(SINT-TRUIDEN)

DURAS

(SINT-TRUIDEN)

WILDEREN

(SINT-TRUIDEN)

GRAZEN

(GEETBETS)

GEETBETS

RANSBERG

(KORTENAKEN)

DRIESLINTER

(LINTER)

NEERLANDEN

(LANDEN)

VELM

(ST.-TRUIDEN)

NEERHESPEN

(LINTER)

ORSMAAL

(LINTER)

MELKWEZER

(LINTER)

BUDINGEN

DORMAAL

HELEN-BOS

HALLE-BOOIENHOVEN

DUNGEL

SOLVELD

GALGENVELD

SCHELVELSTEEN

LEEUWERVELD

HEERBROEK

HAMBOS

HOOGVELD

TERWEIDEN

MEERTSHEUVEL

TERHAGEN

ROEL

BOOIENHOVEN

HELEN

OSSENWEG

BOS

PANISBORNE

LEENHAAG

HOGEN

HOGENSTRAAT ST.-PIETERSKAPEL

HOGENSTRAAT LINNEBEEKSTR.

LINNEB E EKS T R.

KETELSTRAAT

LEENHAAGSTRAAT

LEENHAAGSTRAAT

PANI

SBOR-

NEST

R.

PANISBORNESTR.

DEN

N ESBO

SSTR

. KETELSTRAAT

LEENHAAGSTRAAT

PANISBORNESTRAAT

PANISBORNE-

STRAAT

KLOTTENBERGSTR.

KLOTTENBERGSTR.

JODENSTR.

JODENSTR.

JODENS TR.

LEENHAAGSTRAAT

HULS

-BE

RG-

STRA

AT

HULSBERGSTRAAT.

HULSBERGSTR.

HEERB

AAN

HEER

BAAN

HEE

RBAA

N

ROELSTR

AAT

HEE

RBAA

N

SANEVELDSTR

AAT

ROELSTRAAT

SPOR

TPLE

INST

R.

GROENSTRAAT

TERHAGENSTR.

BOO

MGAARDST

SPIEGE LSTRAAT

TERWEIDENSTR.

LINTERSEWEG

SPIEGELSTR.

GRAZ

ENSE

WEG

GRAZ

ENSE

WEG

MO

LENS

TR

.

MOLEN-STR.

MOLENS

TRAA

T

ST.-ANNA-

STRAATSTEENGRACH TSTR. STEEN-

GRACHT-STRAAT

LINTERSEWEG

HEERBAAN

TERHAGEN-STRAAT

LINTE

RSEWEG

GETESTRAAT TERHAG

ENSTRAAT

GETESTRAAT

BUDI

NGEN

WEG

KLIPSTR.

SM

ITSW

EG

DURASWEG

POTT

EKAA

SSTR

AAT

DURASWEG

DURASWEG

LINDEWEG

LINDEWEG

PIJP

-ST

RAAT

LIN

DEW

EG

OSSENWEGSTR.

BREDE- STR.BREDE-

STRAAT

PIJP

STRA

AT

MUGGENBERG

RETSBAAN

RETSBAAN

BU

DING

ENW

EG

BUDINGENWEG

PELS

BERG

STR.

RONDE- WEG

ZWARTAARDEWEG

VINN

ESTR

AAT

TURLUTSTR.

VINN

ESTR

AAT

OSS

ENW

EGST

R.

OSS

ENW

EGST

RAAT

BUDI

NGEN

WEG

BUDI

NGEN

WEG

BOSS

TRAA

T

LEEUW

ERSTRAA

T

STEENWEG

WEZ

ERSE

BAAN

BO

SSTR

AAT

STEENWEG

LEEUWERWEG LEEUWERWEG

STEENWEG TIENSESTRAAT OUDE KASSEI

SPOORWEGSTRAAT

SCHI

P STR

. SC

HIP

STR.

BO

GAE

RDEN

STR.

GROTEMARKT

8. PRINS LEOPOLDPLAATS

9. WIJNGAARDSTRAAT

10. PR. R. VERDEYENSTR.

11. KAPELSTRAAT

12. ACHTER DE KAPEL

13. DR. R. LOWETSTRAAT

14. VLEESSTRAAT

15. PREDIKHERENSTRAAT

16. GROENPLAATS

17. ST.-TRUIDENSESTR.

18. RIJKSWACHTSTR.

19. VARKENSMARKT

20. VINCEN BETSSTR.

21. KANONSTRAAT

9

3

8

77

1

4 25

1718 20 21

10

10

19

151413

1112

4

MOLENVELD-

STRAAT SOLV

ELD

S OLVELD

DRIESLAAN

VINN

ESTR

AAT

DRIES- LAAN

LO

UIS

CLAE

SLAA

N

BRO

NSTRAAT

BRON

STR.

BRONSTR.

LO

UIS CLAESLAAN

ELSTR.

DUNG

ELST

R.

SPOORWEGSTRAAT

ORSM

AALS

TRAA

T

K

OEPOOR

TSTR

AAT

STAT

IONS

STRA

AT

PASSTR.

ZO

UTLE

EUW

SEST

EENW

EG

PA SSTR.

PASS

TRA AT

KERKSTRAAT

DE PEN

ZOUT

LEEU

WSE

STNW

. HOU

TSTR

AAT

DORM

AALS

TR.

KERSENLA

ARLAAN KERSENLAARLN. KERSENLAARLN

DORMAALSTRAAT

WITTENWEG

KERS

ENLA

ARLA

AN ASBROEKSTRAAT

DORMAALSTR.

KERKHOFSTRAAT

WITTENWEG

DOR

PSST

RAAT

D

ORP

SSTR

.

WITTENWEG

DORM

AALSTRAAT

WITTENWEG

NEER

LAND

ENSE

STRA

AT

V

ALG

AERS

TRAA

T

VALG

AERS

TR.

WITT

ENWEG

WITTENWEG

BROEKSTRAAT

NEER

LAND

ENSES

TR. NIEUW

E NEERLAN- DENSE- STRAAT

MO

LENB

EEK

ST.-

BARTHOLOMEUS

KERK

ST.-MARTINUSKERK

SPO

ORW

EG L

ANDE

N - S

T.-T

RUID

EN

GROTE STEENWEG

GROTE STEENWEG

OUD

E GE

TE

ST.-LAURENSKAPEL

KLEI

NE G

ETE

DORMAALSEBEEK

DE WALLEN

ST.-LEONARDUS-

IN

STITUUT

BUSOZONNEGROEN

CONTAINERPARK

STADSLOODS

ST.-ODULPHUS-

KERK

NATUURRESERVAAT

'T HOF VINNE

PROVINCIAAL DOMEIN HET VINNE

VLO

EGRA

CH

T

BETHANIA-

KAPEL

O.-L.-VROUW-

KERK

BOSWINNINGHOEVE

'S H

ERT OGENGRACH

T

GRO

TE G

ETE

'S H

ERTO

GENGR ACH

T

VLO

EDG

RACH

T

GET

E

SPOORWEGBEDDING

IJZERENWEG

GRAASBEEK

DE BLAUWWINNING

HOF TEN RHODE

GRAASBEEK

GET

E

ST.-CYRIACUSKERK

ROEL

BEEK

OUDE

SPOORW

EGBE

DDIN

G

IJZER

ENW

EG

ST.-ANNAKAPEL

TERHAGENWINNING

ROELBEEK

KORTENAKEN

DUNG

ELST

RAAT

VIJFWILGENSTR.

GROTE STEENWEG

SCHOOLSTR.

BUNGEN-

VELD

RUNKELENSTR

AAT

BUNGE

NB ROEK

TW

EE G

ETEN

-

S

TRAA

T

WINNEKOTSTRAAT

BERGSTRAAT

BER

GST

R.

RATTENSTRAAT

'S HERTOG

ENPAD

PIJPAARDE-

VELD

KEIENBERGSTRAAT

VINNEBEEKSTRAAT

VERB

RAND

E BRUG

3-SLUIZENWEG

MOE

SBEEKS

TRAA

T

S

TATI

ONS

STRA

AT

M

OLEN

VELDSTR.

DONKERSTEEG

GANZENKOOI

OUD

E GE

TEST

EEG

HILD

ELBE

RG-

STRA

AT

DRIN

KWAT

ER

GAL

GEN

BERG

ZWARTE VELDSTEEG

ROMEINSE WEG

PIJP

VELD

STEE

G

VIJF

SPRO

NG

ROMEINSE WEG

MEERSCHENW

EG

WALENW

EG

VELMSEBAAN

KOUTERB

ERG

KWAAD-MENSKEN-

STEEG

KWADE PLAS

SCHO

TSEW

EG

ROMEINSE WEG

HOND

SVEL

D

HEERWEG

A

TTEN

HOVE

NSTR

AAT

WATERWEG

WIE

VELK

OVE

NWEG

HEERWEG

ROMEINSE WEG ROMEINSE WEG

KALE

MAN

STRA

AT

TIEN BUNDERSWE G

TERWEIDENSTRAAT

KETE

LSTR

AAT

1

1. PASTORIJ-

STRAAT

HEKSTR.

KEIENBERG

LEEU

WER

STRA

AT

STEE

NW

EG O

P M

ELKW

EZER

MELKWEG

TIEN

SEST

R

SINT-TRUIDENSESTEENWEG

ZOUTLEEUW

HALL

ESTR

AA

JAN VAN HEELUSTRAAT

BOSVELDWEG

WAAIBERG

KERK

HOFS

TRAA

T

KERS

ENLA

ARLA

AN

1. BEGIJNHOFSTR.

2. RIDDERSTRAAT

3. PR. E. VLIEBERGHSTR.

4. BETHANIASTRAAT

5. KLOOSTERSTR.

6. BEEKSTRAAT

7. PAARDENBRUGSTR.

LEWASTRAATCITADELPAD

ASBROEKSTR.

NIEU

WST

RAATWAL-

GANG

KR

UISV

ELDST

RAAT

u i t g e v e r i j - r e c l a m e - c a r t o g r a f i e

Verantwoordelijke uitgever

Pastoor Ballingstraat 41, 3550 Heusden-Zolder

Tel. 011 45 87 00 - [email protected]

Nadruk geheel of gedeeltelijk verboden. Hoewel aan de

opmaak van dit gemeenteplan de grootst mogelijke zorg

is besteed, is de uitgever niet verantwoordelijk voor

eventuele zetfouten

1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

2

3

4

5

* CENTRUMPLAN

(B) 3340 BUDINGEN

(D) 3440 DORMAAL

HA) 3440 HALLE-BOOIENHOVEN

(HE) 3440 HELEN-BOS

(Z) 3440 ZOUTLEEUW

ACHTER DE KAPEL (Z)

F3*

ASBROEKSTRAAT (HA)

I4

ATTENHOVENSTRAAT (HA)

K3-L3

BEEKSTRAAT (Z)

G3*

BEGIJNHOFSTRAAT (Z)

F3*

BERGSTRAAT (B)

B1-C1

BETHANIASTRAAT (Z)

G

3

BETSSTRAAT, VINCENT (Z)

F3*

BOGAERDENSTRAAT (Z)

F3*

BOOMGAARDSTRAAT (B)

C3-B3

BOSSTRAAT (HE)

E3-F3

BOSVELDWEG (HE)

F2-G2

BREDESTRAAT (Z)

E4

BROEKSTRAAT (D)

I3-J3

BRONSTRAAT (HA)

H4

BUDINGENWEG (Z)

D4-E4*

BUNGENVELD (B)

C3

BUNGENBROEK (B)

C4

CLAESLAAN, LOUIS (HA)

H4-G4

CITADELPAD

G3

DENNEBOSSTRAAT (B)

B2

DE PEN (D)

I3

DONKERSTEEG (D)

H3

DORMAALSTRAAT (HA)

J3-I4

DORPSSTRAAT (HA)

J3

-I4

DRIESLAAN (HA)

G

4-G5

DRIE-SLUIZENWEG (Z)

F3-G3

DRINKWATER (HA)

H4

DUNGELSTRAAT (HA)

I4-H4

DURASWEG (Z)

D4-D5

ELSTRAAT (HA)

H4

GANZENKOOI (D)

I3-H3

GALGENBERG (D)

J2

GETESTRAAT (B)

D2

GRAZENSEWEG (B)

C4

GROENPLAATS (Z)

F3*

GROENSTRAAT (B)

B

3-C3

GROTE MARKT (Z)

F3*

GROTE STEENWEG (D-HA)

I2 t/m I5

HALLESTRAAT (HA)

H4-H5

HEERBAAN (B)

C2

HEERWEG (HA)

K3-K4

HEKSTRAAT (B)

C3

HILDELBERGSTRAAT (D)

I3

HOF TEN RHODE (Z)

C4

HONDSVELD (HA)

K4

HOGENSTRAAT (B)

A2-B2

HOUTSTRAAT (HA)

I4

HULSBERGSTRAAT (B)

B2-C2

JAN VAN HEELUSTR. (HE)

H2-H3

JODENSTRAAT (B)

C2

KALEMANSTRAAT (HA)

I5

KANONSTRAAT (Z)

F3*

KAPELSTRAAT (Z)

F3*

KEIENBERGSTRAAT (Z)

D4-E4

KERKHOFSTRAAT (HA)

I4-J4

KERKSTRAAT (D)

I3

KERSELAARLAAN (HA)

I4 t/m J5

KETELSTRAAT (B)

A

2-B2

KLIPSTRAAT (Z)

D4

KLOOSTERSTRAAT (Z)

F3*

KLOTTENBERGSTRAAT (B)

C2

KOEPOORTSTRAAT (Z)

G3*

KOUTERBERG (HA)

J4

KRUISVELDSTRAAT (HE)

H2-G2

KWAADMENSKENSSTEEG (HA)

I5

KWADE PLAS (HA)

I4

LEENHAAGSTRAAT (B)

B1-C2

LEEUWERSTRAAT (HE)

E3

LEEUWERWEG (HE)

F3

LEWASTRAAT (Z)

G4

LINDEWEG (Z)

D4-E5

LINNEBEEKSTRAAT (B)

B2

LINTERSEWEG (B)

D

2-C3

LOWETSTRAAT, DR. RENÉ (Z)

F3*

MEERSCHENWEG (HA)

J3-J4-K4

MELKWEG (Z)

E3

MOESBEEKSTRAAT (Z)

F2-G2

MOLENSTRAAT (B)

D3-C3

MOLENVELDSTRAAT (Z)

G3-G4

MUGGENBERG (Z)

E5

NEERLANDENSESTRAAT (D)

J3-I3

NIEUWE NEERLANDENSESTR. (D) I3

NIEUWSTRAAT (Z)

G3

ORSMAALSTRAAT (HE)

H3

OSSENWEGSTRAAT (Z)

F4-E4

OUDE GETESTEEG

I3

OUDE KASSEI (HE)

F3

PAARDENBRUGSTRAAT (Z)

F3

PANISBORNESTRAAT (B)

B1-C2

PASSTRAAT (D)

I3-H3

PELSBERGSTRAAT (Z)

D

4

PIJPAARDEVELD (Z)

E2

PIJPSTRAAT (Z)

E4

PIJPVELDSTEEG (HA)

J3-K3

POTTEKAASSTRAAT (Z)

D4

PREDIKHERENSTRAAT (Z)

F3*

PRINS LEOPOLDPLAATS (Z)

F3*

RATTENSTRAAT (B)

D2-E2

RETSBAAN (Z)

E4

RIDDERSTRAAT (Z)

F3*

RIJKSWACHTSTRAAT (Z)

F3*

ROELSTRAAT (B)

C2-C3

ROMEINSE WEG (HA)

K3-4-5

RONDEWEG (HA)

F5

RUNKELENSTRAAT (Z)

E5-D5

‘S-HERTOGENPAD (Z)

E

3

SANEVELDSTRAAT (B)

C2-C3

SCHIPSTRAAT (Z)

F3*

SCHOOLSTRAAT (B)

C3

SCHOTSEWEG (HA)

I4

SINT-ANNASTRAAT (B)

C3-D3

SINT-TRUIDENSESTWG. (Z)

G3-G4*

SINT-TRUIDENSESTRAAT (Z)

F3*

SMITSWEG (Z)

D4

SOLVELD (Z)

G4

SPIEGELSTRAAT (B)

B3-C3

SPOORWEGSTRAAT (HE)

F2-G3

SPORTPLEINSTRAAT (B)

C3

STATIONSSTRAAT (Z)

H3-G3*

STEENGRACHTSTRAAT (B)

D3

STEENWEG (HE)

F2-F3

STWG. OP MELKWEZER (H)

F2

TERHAGENSTRAAT (B)

D

2

TERWEIDENSTRAAT (B)

C3-C4

TIEN BUNDERSWEG (B)

B1-B2

TIENSESTRAAT (Z)

F3*

TURLUTSTRAAT (HA)

F4

TWEE GETENSTRAAT (B)

C3

VALGAERSTRAAT (D)

J3

VARKENSMARKT (Z)

F

3*

VELMSEBAAN (HA)

J4

VERBRANDE BRUG (Z)

E3-F3

VERDEYENSTRAAT, PROF. R. (Z)

F3*

VESTENDREEF (Z)

F3

VIJFSPRONG (HA)

J3-K3

VIJFWILGENSTRAAT (HA)

I4

VINNEBEEKSTRAAT (Z)

E4

VINNESTRAAT (HA)

G4-F5

VLEESSTRAAT (Z)

F3*

VLIEBERGHSTR., PROF. EM. (Z)

F3*

WAAIBERG (D)

J2

WALENBERG (HA)

J

4-K4

WALGANG (Z)

G3

WATERWEG (HA)

L3

WEZERSEBAAN (HE)

F2

WIEVELKOVENWEG (HA)

K3-L3

WINNEKOTSTRAAT (B)

C2

WIJNGAARDSTRAAT (Z)

F3*

WITTENWEG (HA)

J2 t/m J4

ZOUTLEEUWSESTWG. (D)

I3-H3

ZWARTAARDEWEG (HA)

E5-F5

ZWARTEVELDSTEEG (D)

J2-J3

4

Afval in Zoutleeuw anno 2014 Huis-aan-huisIn 2014 zamelde EcoWerf huis-aan-huis 1.698 ton afval in - huis-vuil, grofvuil, GFT, papier en karton, oude metalen en PMD - sa-men met de glasbollen goed voor een totaal van 1.895 ton of een kleine stijging van 3% ten opzichte van 2013. Hiervan was circa 559 ton restafval, een kleine stijging van 2%. Er werd ook 6% of 31 ton meer GFT ingezameld. De verdeling van de hoeveelheden ziet u in onderstaande grafiek.Het financiële plaatje hiervan: de ontvangsten van de DifTar-rekeningen en de verkoop van de PMD-zakken leverden de stad € 315.526 op. Hierdoor werd 83% van de totale kostprijs voor de ophaling en verwerking van de huis-aan-huis inzameling gedekt. De sociale tegemoetkomingen toegekend in 2014 bedroegen € 12.120. In de ranglijst van EcoWerf hoort de Leeuwenaar bij de midden-moot. Waar het gemiddelde van Oost-Brabant 105 kg/inwoner restafval bedraagt, scoort Zoutleeuw net iets hoger met 107 kg. Bij de GFT-inzameling scoren we met 63 kg/inwoner iets lager dan het gemiddelde van 66 kg in het hele werkingsgebied van EcoWerf. Voor PMD en papier en karton bedraagt de gemiddelde inzameling in Zoutleeuw 15 kg en 72 kg per inwoner, beiden licht-jes boven de cijfers van EcoWerf, nl. 13 kg en 69 kg per inwoner.ContainerparkIn het containerpark werd er in 2014 in totaal 2.031 ton afval in-gezameld. In 2013 was dat 1.747 ton, een stijging met 16%. Welke fracties er zoal worden aangevoerd, ziet u in onderstaande grafiek. Wat betreft de meest frappante cijfers voor het containerpark in 2014 t.o.v. 2013, kan het volgende meegedeeld worden: • de toename met maar liefst 157% gehakseld snoeihout

• de toename met 145% aangeleverde boomstronken

• een stijging van 42% voor de aanvoer van gras en blad

• 67% minder PMD

• 43% minder taxussnoeisel

De uitbating van het containerpark is, zoals elk jaar, ook in 2014 een zware kost geweest voor de stadskas: de ontvangsten be-droegen slechts € 43.152, terwijl de uitgaven voor verwerking, transport en exploitatie opliepen tot € 247.737. Een dekkings-graad van slechts 17%.

Twaalf Zoutleeuwenaars stoppen met rokenBij het afsluiten van de rookstopcursus mocht de schepen van Welzijn aan twaalf cursisten een brevet overhandigen, omdat zij geslaagd zijn te stoppen met roken. Aan hen een dikke proficiat gewenst en een ge-zonde rookvrije toekomst.Rokers die willen stoppen kunnen gerust zijn, de rookstopcursus wordt later herhaald.

Jij gaat met vakantie. Anderen ook?Vakantie voor iedereen? Voor heel wat kinderen, jongeren en volwassenen is dit helaas geen realiteit. Financiële of famili-ale omstandigheden zorgen ervoor dat zij helemaal niet met vakantie kunnen.Daarom organiseert Rode Kruis-Vlaanderen: • Vakantiekampen voor maatschappelijk

kwetsbare kinderen.

• Speelweken voor kinderen in opvang-

centra.

• Aangepaste vakanties voor ouderen en

personen met een handicap of ziekte.

Meer informatie over één van deze vakanties op

www.wordvrijwilliger.be .

MILIEU & DUURZAAMHEID

Page 4: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

VRIJE TIJD

7

WELZIJN

6

Laat je kosteloos screenen op borstkanker: de mammobiel staat in juni in Zoutleeuw op de campus van het OCMW!Hoe vroeger we borstkanker ontdekken, hoe beterWe weten niet wat de oorzaak is van deze ziekte. Wat we wel we-ten is dat de kans op volledige genezing groter is, als borstkanker op tijd wordt ontdekt.Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Liefst één op de acht krijgt met de ziekte te maken. Het risico om borstkanker te krijgen neemt toe met de leeftijd. Drie op de vier vrouwen bij wie borstkanker ontdekt wordt, is ouder dan 50 jaar.Wie?Vrouwen uit de doelgroep (50-69 jaar) ontvangen automatisch een uitnodigingsbrief met de juiste datum voor het nemen van een radiologische borstfoto of mammografie. Voor deze leeftijds-groep zijn de voordelen van borstkankeropsporing het hoogst.Met een verwijsbrief van de huisarts of gynaecoloog kan elke vrouw uit die doelgroep zich ook buiten deze actieperiode laten onderzoeken in een erkend mammografisch centrum in de regio. In beide gevallen is het onderzoek kosteloos.ResultatenIn de periode 2012-2013 liet 52% van de vrouwen uit de doelgroep (50-69 jaar) in Zoutleeuw zich screenen. We streven naar 75%.Waarom zou u meedoen?Om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen is de scree-ningsmammografie op dit moment het meest geschikte middel. Het onderzoek is bedoeld als een regelmatige controle voor ge-zonde vrouwen, zonder dat daar direct aanleiding voor is.Indien borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, vergroot de kans op genezing en op een borstsparende behandeling. De Vlaamse overheid en de betrokken experten zien streng toe op de kwaliteit van dit bevolkingsonderzoek. Zo worden bv. alle scree-ningsmammografieën telkens door twee radiologen beoordeeld.Meer informatie vindt u op www.bevolkingsonderzoek.be of bel naar 0800. 60 160.

Een brochure kunt u bekomen bij de stadsadministratie.

VZW STORZO is officieel erkend als Huis van het Kind De gemeentebesturen en OCMW’s van Linter, Zoutleeuw, Geet-bets en Kortenaken besloten om samen het Huis van het Kind STORZO te organiseren binnen de vzw STORZO.In het ‘Huis van het Kind’ worden alle kind gerelateerde diensten uit onze regio samengebracht: geen versnippering, maar één lo-ket voor al uw vragen rond de opvoeding van uw kind!Het Huis stoelt op drie pijlers: • gezondheidspreventie via het consultatiebureau van Kind en

Gezin

• opvoedingsondersteuning (prenatale workshops, spelotheek..)

• stimuleren van de sociale cohesie via het creëren van ontmoe-

tingsmomenten (tweedehandskledingbank, deelname week

van de opvoeding,..)

Al onze activiteiten kunt u volgen via onze facebookpagina: ‘Huis van het Kind STORZO’Dit alles kan alleen maar dankzij de steun van uw gemeente en OCMW, maar ook u kunt uw steentje bijdragen. Wij zoeken warme en gemotiveerde vrijwilligers om ons werk te helpen dragen. Her-kent u zich hierin? Neem dan vlug contact!Denivel Regina Coördinator ‘Huis van het Kind STORZO’ Tiensestraat 39, 3440 Zoutleeuw, 011. 78 29 68, 0472. 78 62 65, [email protected] .

OCMWDienst in de Kijker: Warme Maaltijden aan HuisDe dienst warme maaltijden aan huis bestaat sinds 1979. Jaarlijks worden er 15.500 maaltijden bedeeld. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) inspecteert het proces. Wie het moeilijk heeft om elke dag een warme maaltijd te berei-den omwille van lichamelijke omstandigheden of leeftijd kan van deze dienst gebruik maken. Elke dag van de week en ook tijdens het weekend en sommige feestdagen, worden warme maaltijden aan huis geleverd tussen 10.30u en 12.30u. De bedeling verloopt soepel en op maat. Elke week krijgt u het menu waarop u de dagen en het aantal maaltijden dat u wenst, kunt aanduiden.Er wordt een gevarieerd menu aangeboden. Op vrijdag heeft u, voor het hoofdgerecht, de keuze tussen een vis- of vleesmenu. Op aanvraag bereiden we ook dieetmaaltijden, vet- en zoutloze

maaltijden en maaltijden aangepast voor diabetici.De maaltijden worden in de keuken van het woonzorgcentrum De Vesten bereid met dagverse ingrediënten. De productiekeu-ken heeft alle vereiste erkenningen en voldoet aan de HACCP-normen. De FAVV-score was ‘zeer goed’.

De bedeling gebeurt onder ideale omstandigheden. De bestelwa-gen is uitgerust met een warmkast, een koelbox en een aparte afruimtoren.Indien u een maaltijd wenst over te slaan vragen wij u minstens 1 werkdag vooraf te verwittigen (telefonisch aan de dienst of mon-deling aan de bedeler).Wij verwachten een respectvolle houding voor de bedelers, geba-seerd op wederzijds vertrouwen.De dienstverantwoordelijke brengt vooraf een bezoek om de wer-king van de dienst toe te lichten, afspraken te maken en de prijs vast te stellen.De prijs wordt berekend op basis van uw gezinsinkomen en de samenstelling van uw gezin. De bijdrage varieert van € 2,58 tot € 5,87 per warme maaltijd. Eén keer per jaar gebeurt er een herziening van de vastgestelde prijs. Indien uw inkomen en/of de samenstelling van uw gezin wij-zigt, dient u de dienstverantwoordelijke hiervan op de hoogte te brengen. Indien u uw inkomen liever niet wenst mee te delen, kiest u auto-matisch voor de hoogste bijdrage.Elke maand ontvangt u een duidelijk factuur die u kunt betalen door middel van overschrijving of domiciliëring.

Beslissingen OCMW-raad • Goedkeuring Vlaamse Energielening. Hierdoor wordt het voor

onze burgers mogelijk een energielening van maximaal € 10.000

aan te gaan, terugbetaalbaar op maximum 5 jaar. De rente be-

draagt 2% en voor OCMW-cliënten kan dat zelfs aan 0%. Voor

het krediet- en beleidscomité werden Etienne Wouters als ef-

fectief lid en Lut Denivel als plaatsvervanger aangeduid.

• Goedkeuring budget 2015 + actualisering meerjarenplanning

2014-2019

• Invoering elektronische maaltijdcheques vanaf 01.05.2015.

Waterkracht, in Zoutleeuwse scholenMaart is traditiegetrouw de tijd van scholensponsortocht, gekop-peld aan sponsoring voor goede doelen in het Zuiden. Dit jaar, ook voor lokale welzijnsprojecten van Storzo. Op verschillende scholen werden watermomenten georganiseerd. Sommige verza-melden op wereldwaterdag 22 maart jl in het Vinne. De water-problematiek stond centraal: waar honger en armoede is, is er nood aan water. Maar de leerlingen gingen toch even verder : ‘Is er een verband tussen watervoetafdruk en vleesconsumptie?’ Onrechtstreeks is er water nodig voor productie van ingrediënten voor veevoeders, die geïmporteerd worden uit het Zuiden. Precies daar, zijn er wel watertekorten. Voor het eerst werd er dus gesproken over sponsoring in het teken van ‘sparen voor water voor gezinnen in het Zuiden‘. Te-vens werd het eigen waterverbruik ook meegenomen als milieu-factor. Deze waterperiode viel samen met de vasten… en voor KORZO een ideale periode om eigen voedingsgewoontes in vraag te stellen. Met zo’n 20-tal mensen, die gedurende 40 dagen geen vlees aten, hebben ze zo’n ruwe 5.510 ligbaden uitgespaard? Voor even, een kleinere watervoetafdruk! Daarnaast werd er ook nog een verrassend grote som van meer dan € 6.000 ingezameld.

Zelden staan we stil bij de hoeveelheid water dat een product opslorpt tijdens het productieproces. Leerlingen van KORZO, stonden letterlijk stil, tijdens één van de watermomenten.

© A

nnic

k D

ecle

rcq

Page 5: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

VRIJE TIJD

9

VRIJE TIJD

8

Pinksterweekend: 4 dolle kermisdagenZaterdag 23 mei: • Sinksenkind vanaf 15u in het Historisch Stadhuis.

• 15.30 u: officiële opening van de kermis door de gemeenteraad.

• Muzikale omlijsting door de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia.

Zondag 24 mei van 14u tot … kermisplezier.Maandag 25 mei: op Pinkstermaandag trekt de beroemde St.-Leonardusprocessie weer door het centrum van Zoutleeuw. Door de ontoegankelijkheid van de St.-Leonarduskerk wordt het een hoogst uitzonderlijke editie. Ook het traject wordt aangepast. De Hoogmis van 10 uur vindt plaats op het grasveld van het OCMW onder en rond de tent en zithoek, met dank aan de OCMW-raad.De processieweg is drastisch gewijzigd en volgt de volgende route: formatie op de speelplaats college, Predikherenstraat, Begijnhofstraat, rechts in Molenstraat (Garage Swinnen), Rust-oordstraat, Paardenbrug, Gasthuisstraat (kant van het gasthuis), O.L.V.- brug, Schipstraat, Prof. E. Vlieberghstraat, Kapelstraat, Grote Markt, Ridderstraat, Begijnhofstraat, Paardenbrug, Slot-moment OCMW grasveld.Er worden nog steeds figuranten voor de processie gezocht. Maar ook als u niet meeloopt, dan komt u toch zeker kijken?Na deze processie is er volop kermisplezier voor iedereen.Dinsdag 26 mei: dag van de Liejevenéjer (Dag van de Leeuwenaar)Vanaf 15u kermisplezier aan verminderde prijs.

Dag van de Open Kerken: Thema ‘Clair-obscur’Zaterdag 6 juni 20.30u: de zanggroep ‘Het Volgende Punt’ brengt religieuze koormuziek van gregoriaans tot gospel. De verduis-terde Sint-Martinuskerk van Dormaal zal tijdens het concert langzaam sfeervol oplichten. Afsluitend drankje op het kerkplein. Gratis maar inschrijving verplicht bij de toeristische dienst.

Bezoek aan de Sint-MartinuskerkZondag 7 juni: 14-17u. Gratis toegang. Gids voorzien voor uitleg.

‘Nostalgisch Dormaal’ Het leven rond het Kerkplein6 & 7 juni van 13.30u tot 17u: tentoonstelling in het Kosters-huis Gratis toegang. Hoe zag het kerkplein van Dormaal er in de 19de en 20ste eeuw uit? De foto’s en ansichtkaarten tonen het religieuze verleden van Dor-maal en haar inwoners. Oproep voor foto’s van Dormaal: Voor de tentoonstelling worden nog oude foto’s gezocht van de huizen van het Kerkplein, het interieur van de kerk, het kerk-hof, het zangkoor, van feesten en vieringen zoals de processie, dopen, communiefeesten, hu-welijken, begrafenissen.

2de grote rommelmarktZondag 7 juni van 9u tot 17u: op de speelplaats van het Sint-Leonardusinstituut. MP Events 0491. 93 94 89.

American Wheels Festival21 juni van 12u tot 18u op de Grote Markt. Foto’s Classic Cars door Wouter Mathyssen, in het Historisch Stadhuis.

Herdenking Canadese gesneuvelden WO IIVrijdag 3 juli om 9.30u in de Sint-Martinuskerk te Dormaal.

Tentoonstelling: André Vandervelden olieverfschilderijenVan 4 juli - 26 juli in het Historisch Stadhuis.

SPORT

Beachvolleybal 4 on 4, op de Markt,tijdens kortste nacht, 27 juni

BAZO (Badmintonclub) en TARCO (volleybalclub) werken samen met sportdienst van de stad, om op zater-dagavond 27 juni een eerste ‘OPEN-LUCHTBEACHVOLLEYBALTORNOOI’ te organiseren, op de markt van Zoutleeuw.Wie vroeger al eens heeft gevolley-bald, heeft misschien zin om met vrienden/collega’s een ploeg te vor-

men met 4 spelers. Of u daagt ze uit. Speel verscheidene wed-strijden in poules, telkens 10 minuten. Of wilt u komen suppor-teren, en tussendoor genieten van een cocktail (vanonder een parasol)… dat kan. Het evenement staat open voor iedereen, inwoner of niet-inwoner, clubspeler of niet, sportief of soms min-der sportief. Jeugd onder 14 jaar vindt plezier op springkastelen, jeugd vanaf 14 jaar kan meedoen met een ploeg.Het gebeurt allemaal op de Grote Markt van Zoutleeuw, tijdens de kortste nacht, 27 juni, vanaf 18u. Tornooi beachvolleybal per 4, wedstrijdjes van 10 minuten…met verrassing voor winnende ploeg.Je schrijft in per ploeg [email protected], tegen 20 juni. Deelname aan € 20 per ploeg (geef ploegnaam en contactgege-vens door).

TOERISTISCHE ACTIVITEITEN 011. 78 12 88 [email protected] .

Beperkte toegankelijkheid van de Sint-Leonarduskerk Tijdens de huidige werken – stabiliteitsherstel westtorens- zijn acute stabiliteitsproblemen in het kerkgebouw aan het licht ge-komen. Gezien de aard en de omvang van de bijkomende werken zijn een aantal veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is er geen toegang meer voor individuele toeristen behalve op 1 mei en Pink-stermaandag 25 mei (telkens van 14 u tot 17 u). Toegang uitslui-tend via de Romaanse poort (Groenplaats). Er zullen noch geor-

ganiseerde gidsbeurten zijn op de eerste zondag van de maand, noch beiaardbespelingen of bezoeken aan de beiaard. Groeps-

bezoeken o.l.v. een gids in de veilige zone (voorste helft van de kerk) kunnen nog wel. Er zijn nog heel wat mooie kunstvoorwerpen te zien die zeer de moeite waard zijn. Ook de gerestaureerde noordkant van de kerk op de

Groenplaats is een absolute aanrader.

Tentoonstelling Natuurfotowedstrijd Het Vinne 2014

Van 25 april tot 17 mei in het Historisch Stadhuis.Ook de 5de editie van de Natuurfotowedstrijd leverde prachtige beelden op. Laat je inspireren en kom daarna zelf prachtige kiek-jes maken in Het Vinne. www.vlaamsbrabant.be/zoutleeuw .

Meiboomplanting op de Grote Markt

Op 1 mei van 14u tot 17u wordt een Meiboom geplant, gevolgd door schieting op liggende wip, volksdans, fanfare, reus kapitein Leon Knapen en oude volksspelen i.s.m. de Sint-Sebastiaansgilden van Zoutleeuw, Halle-Booienhoven en Duras, volksdansgroep ‘De Vrindschap’, Kon. Fanfare Sint-Cecilia en reus Knapen uit Linter.Van 10u tot 17u is er ook een bloemenmarkt.

Hagelandse streekwandeling in Helen-BosOp 6 mei om 14u aan de Sint-Laurentiuskerk van Helen. Verken het mooie Hageland onder leiding van een Hagelandse topstreekgids! Draag best aangepast schoeisel want veld- en bos-wegeltjes kunnen soms modderig zijn. Eén euro voor enkele uur-tjes magisch Hageland! Kinderen onder twaalf jaar mogen gratis mee komen genieten. Inschrijven niet nodig.Info: Hagelandse gidsenbond 016. 44 64 64.

Fototentoonstelling ‘De weg naar Compostella’, van 23 mei - 28 juni

In het Historisch Stadhuis. De bedevaartsweg gezien door René Roekaerts en Jan Craninckx - Koninklijke fotografische kring Artosa Tienen.

© Gaston Pulinckx

Page 6: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

VRIJE TIJD

11

VRIJE TIJD

10

ACTIVITEITEN VINNE

• Zondag 31 mei en zondag 28 juni van 14u tot 16u: Duik eens in een poel - waterdiertjes scheppen.

• Zondag 7 juni van 14u tot 18u: Zoemmmfestival.Graag vooraf inschrijven:

[email protected] of 011. 78 18 19.

Proclamatie Academie Haspengouw Een heel schooljaar lang hebben zo’n 80 kinderen en jongeren Deeltijds Kunstonderwijs gevolgd aan de Haspengouwse Acade-mie, vestiging Zoutleeuw. In de afdeling Beeldende Kunsten hebben zij kennis gemaakt met de meest uiteenlopende technieken en methodes: tekenen, schilderen, boetseren met klei…allemaal verschillende middelen om hun creativiteit vorm te geven.De afdeling Muziek zorgt voor een algemene muzikale vorming voor kinderen vanaf 8 jaar; in het tweede jaar van hun opleiding kiezen zij een instrument.Net zoals in het gewone onderwijs wordt het schooljaar in het Deeltijds Kunstonderwijs afgesloten met een proclamatie. De proclamatie, gevolgd door een receptie, gaat door op donder-dag 25 juni, om 19u in de GC de Passant.

Niveaulezen, wat kies jij? Een boek…Doordat alle jeugdboeken momenteel nieuwe etiketten krijgen, lijken de AVI-boeken vanaf niveau 4 verdwenen, maar niets is min-der waar! De al wat gevorderde lezers kunnen vanaf nu bij de gele of rode boeken terecht voor een boek op hun niveau. Dankzij de afbeeldingen op de etiketten vind je gemakkelijk jouw favoriete soort boek.Twijfel je of het leesniveau van het boek dat je koos niet te moei-lijk is? Dan biedt de vijfvingertest raad! In de Bib ontdek je hoe die werkt.

…of een strip?De meeste kinderen lezen graag strips, maar voor beginnende lezertjes is de tekst in albums van Jommeke, F.C. De Kampioenen, Suske & Wiske… soms nog net iets te moeilijk, te klein of te veel. De Bib heeft daarom ook heel wat leuke strips voor de eerste leesniveaus, die vanaf nu apart staan. Ga dus op zoek naar Wiske en kies jouw ‘eerste strip’.

Op reis met de BibLigt de reisbestemming voor deze zomer al vast of weet je nog niet precies waar de reis heen gaat? Snuffel eens rond in de col-lectie reisgidsen van de Bib! Van mei tot september wordt die aangevuld met een honderdtal reisgidsen over bestemmingen binnen Europa.Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven gebruik te maken van de collectie, vragen we per gezin maximum 2 gidsen over een bepaalde bestemming mee te nemen.

Nieuw in de Bib!

Indienen aanvragen voor Dip of Zin-subsidie: uiterlijk maandag 1 juni 2015 Plan je in de periode van juli tot de-cember 2015 met je vereniging een boeiend evenement met culturele in-slag? De stad wil je hierbij een handje toesteken…Als culturele vereniging kun je een aanvraag indienen voor ondersteu-ning in het kader van DIP: voor een evenement op donderdag, wordt de cultuurzaal ‘de Passant’ gratis ter be-schikking gesteld.Alle verenigingen kunnen in aanmer-king komen voor een toelage in het kader van ZIN, ‘Zoutleeuw inviteert’: het evenement kan dan op om het even welke dag en op om het even welke locatie in Zoutleeuw georgani-seerd worden.Alle Dip en Zin aanvragen moeten ui-terlijk maandag 1 juni 2015 ingediend worden op het secretariaat van de cultuurraad (GC de Passant – Dienst Cultuur – Sint-Truidensesteenweg 1a, 3440 Zoutleeuw) en worden bespro-ken op de bestuursvergadering van de Cultuurraad van juni. U wordt zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van het resultaat van uw aanvraag. Bij elke aanvraag dient voldoende achtergrondinformatie toegevoegd te worden over het evenement dat u organiseert.Voor meer info over het Reglement Cultuurprojecten of voor aanvraag-formulieren kunt u terecht bij Petra Mombaerts, cultuurbeleidscoördi-nator, 011. 59 12 17, [email protected] . U kunt het reglement en het aanvraagformulier ook downloa-den via www.zoutleeuw.be/cultuur.

Koekeloere in ZoutleeuwTijdens de kinderhoogdag op 26 april werd de aftrap gegeven van ‘Koekeloere’.Met ‘Koekeloere’ zet Zoutleeuw in op kin-dercultuur: vanaf april 2015 wordt in GC de Passant elke maand (behalve tijdens de grote vakantie) een cultuuraanbod voor kinderen gepresenteerd, want jong ge-leerd is oud gedaan. In september wordt het ‘Koekeloere’-programma voor het seizoen 2015-2016

bekend gemaakt. Kijk voor een boeiend, verrassend en gevarieerd aanbod van kindercultuur voor verschillende leeftijds-groepen dus zeker uit naar het ‘Koekeloe-re’-logo!Meer informatie vind je op www.zout-leeuw.be .Tickets kun je bestellen in GC de Passant, dienst cultuur – Petra Mombaerts, 011. 59 12 17 of [email protected] .

Zondag 10 mei – 15u: ‘Fata Morgana’ (Salibonani)Tom Speleman kent vele toverkunsten. Hij kan dingen laten verdwijnen of verschijnen. Hij kan voorwerpen onzichtbaar maken of door de lucht laten zweven. Dat heeft hij geleerd van zijn tante Tipsy, een échte toverheks.Maar wat gebeurt er als je de verkeerde to-verspreuk gebruikt? Doelgroep: 6-10 jaar. Prijs: Kinderen: € 5, volwassenen: € 7.

Zondag 14 juni – 15u: ‘De wereld van de kleine Bommes’ (Figurentheater Enna-Dien Blink) Bommes, een piepjong eendje, is nog maar net uit het ei gekropen en moet al meteen leren zwemmen. Na een poosje oefenen spet-tert en spartelt Bommes dat het een lieve lust is. Maar waar is mama nu?! Bommes is te ver gezwommen. Gelukkig wonen er in de vij-ver nog een heleboel aardige dieren die Bom-mes een handje helpen op weg naar huis.Doelgroep: 2-5 jaar. Prijs: Kinderen: € 5, volwassenen: € 7.

Page 7: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

ALLEMAAL MENSEN

13

VRIJE TIJD

12

De Gezouten Nootjes‘De Gezouten Nootjes’ zijn ondertussen een begrip in muzikaal Zoutleeuw. Het is een groep jonge muzikanten (vanaf 9 jaar), die wekelijks repeteren, onder de vleugels van de Zoutleeuwse fan-fare. In deze muziekgroep staat samen musiceren centraal. Door het spelen en zingen, leren de jongeren stilaan ook noten lezen. Het is een bonte bende: kinderen die al wat muzikale voorkennis hebben, maar ook kinderen die voor de eerste keer een muziek-instrument in handen krijgen. Alle instrumenten zijn welkom. Zo hebben we nu trompetten, melodica’s, blokfluiten, saxofoons, tuba’s, noem maar op. Je hoeft zelf geen instrument te hebben, we hebben er heel wat om uit te lenen. ‘De Gezouten Nootjes’ kennen zo’n succes, dat we ze dit jaar heb-ben moeten opsplitsen in ‘Nootjes’ en ‘Noten’. De Nootjes zijn kin-deren vanaf het derde leerjaar, die hun eerste stapjes zetten op een instrument. Zij repeteren op donderdag van 16.45u tot 17.15u. En aansluitend, tot 18u, repeteren de Noten, jongeren van 10 tot 15 jaar. Zij zijn al wat meer bedreven op hun instrument. Onlangs mochten we ons eigen lokaaltje betrekken, we hebben het super gezellig en muzikaal ingericht. Dat lokaaltje is in het OCMW-gebouw, naast het lokaal van de fanfare op de eerste verdieping. Wil je graag deel uitmaken van deze zotte bende, of helemaal vrijblijvend eens komen proberen? Kom dan gerust eens langs, of mail naar [email protected] . Gezouten groeten van Tosca, Anna, Driek, Guust, Hadewig, Ellen, Lore, Stijn, Elize, Hanna, Jorien, Stef, Lou, Maaike, Sam, Daan en Bart.Frans Michaux

In Memoriam Rik PonsaertsOud-Hoofdredacteur Info en ereburger van Zoutleeuw, Rik Ponsaerts, is op 75-jarige leef-tijd overleden. De redactie van Zoutpot wil aan zijn familie haar oprechte deelneming betui-gen. Wij zullen ons voormalig lid van de redac-tie blijven herinneren als een gedreven mede-werker en een bezielende persoonlijkheid.

ZIN-ACTIVITEITEN

Tentoonstelling KunstkringF.V. Kunstkring Zoutleeuw bestaat al meer dan 10 jaar en organiseert 2-jaarlijks een grote tentoonstelling van kunst in de brede zin van het woord: olieverf op doek, aquarel, pentekeningen, beeldhouwwerk, fotografie… Van 1, 2 en 3 mei in G.C. de Passant. Toe-gang gratis.

Info: F.V. Kunstkring, 011. 58 93 65.

Will Tura LiveOok in 2015 verlengen Will Tura en RD Zoutleeuw op algemeen verzoek hun sa-menwerking! Het belooft opnieuw een be-toverend live concert te worden waar bij de keizer van het Vlaamse Lied nog eens alle registers van zijn uitgebreide reper-toire zal opentrekken. Als je er bij wil zijn voor dit onvergetelijke concert (misschien wel voor het laatst in Zoutleeuw!) is tijdig reserveren de boodschap. Op zaterdag 16 mei om 20.30u in G.C. de Passant. Prijs: € 48.Organisatie: RD Zoutleeuw en De Kring vzw.

Info en tickets Jean Lisson, 011. 78 15 82 – 0478. 61 42 12.

Altijd Geslaagd – Zuid-HagelandIn Zoutleeuw zijn voor de komende maan-den de volgende activiteiten gepland: • Don 21.05 en 28.05: Haal meer

uit je iPad of IPhone – Bibliotheek

van 9.30u-12.30u - € 25.

• Zon 31.05: Wilde Bijenwandeling

Provinciedomein Het Vinne

van 14u-16.30u – Gratis!

i.s.m. Natuurpunt Zoutleeuw.

Het volledige programma voor Zuid-Hage-land vind je op www.zoutleeuw.be en op www.vormingplusob.be . Hier kun je ook inschrijven voor alle activiteiten.

Meer info: bibliotheek, 011.78 45 48 of dienst cultuur,

011.59 12 17, [email protected] .

Grote vakantie in zicht! In de grote vakantie kunnen kleuters en kinderen van de lagere school 2 maanden terecht in kinderclub ‘De Leeuwtjes’ voor een spetterend leuke vakantie, met boeiende themaweken, specta-culaire groepsactiviteiten en spannende uitstappen. Sportievelingen tussen 3 en 14 jaar reppen zich de eerste en de laatste week van de vakantie dan weer richting ‘de Passant’ voor een gevarieerd aanbod van sportieve uitdagingen. Begin juni ver-schijnt de ‘Jeugdkrant – zomer 2015’: in deze folder vindt u een overzicht van het totale activiteitenaanbod voor de kids tijdens de zomermaanden, met uitgebreid programma en inschrijvings-formulier.

Meer info: Sportdienst – Yves Desard, 011. 58 97 67 of [email protected] ,

Cultuurdienst - Petra Mombaerts, 011. 59 12 17 of [email protected] ,

BKO – Griet Vandewijngaerden, 011. 78 47 11

Vakantievrijwilligers gezocht!Via het Rode Kruis kunnen ook mensen die er niet zelfstandig op uit kunnen, onbezorgd genieten van een deugddoende vakantie.

Paraat. Altijd, overal.

Rode Kruis-VlaanderenSociale HulpverleningAangepaste VakantiesMotstraat 402800 Mechelentel. 015 44 35 [email protected]

V.u.

: P

hilip

pe

Vand

eker

ckho

ve, M

ots

traa

t 40,

280

0 M

eche

len

| Fo

to ©

Fra

nk T

ous

sain

t | 2

008_

043

Een bijzonder project Zoutleeuw-GambiaVelen kennen Michel Janssens en Ria uit Zoutleeuw. Ze kwa-men hier wonen, omwille van de mooie natuur en de open ruimte. Maar veel tijd spenderen ze nu in Gambia, waar ze werken met vrouwen. Ze leren hen hoe ze kunnen oogsten van mangrove-bomen, zonder in eigen wortels te snijden. Michel en Ria zijn helemaal geïntegreerd in het dorp en wa-ken dat ecologie en economie er hand in hand vooruit gaan. Meer dan 60 gezinnen ontvangen er een redelijk inkomen. ‘We streven niet naar grote sommen geld, maar hopen op steun bij regelmaat’ . Annick Declercq

in

© G

asto

n Pu

linck

x

Page 8: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

15

ALLEMAAL MENSEN

14

1 mei:Sint-Sebastiaansgilde Halle Booienhoven: meiboomplanting op de Grote Markt. 2 en 3 mei :Kermis Hal op Stelten 2de editie: op het Kerkplein een weekend muziek, ambiance en animatie voor jong en oud en natuurlijk een kermismolen en kraampjes. Voor het tapje zorgen de vrijwilligers, voor het hapje zorgt onze BV hobbykok.4 mei :Seniorenbond Vooruit - Viva –SVV: nieuwe reeks figuurtraining in de Passant iedere maandag om 19.30u.Stap je sterk. Iedere dinsdag wandelen met vertrek om 13.30u op een mooie plek in de omgeving. Marleen Goossens 011.78 20 12 .5 mei :Les beter bewegen: om 19.30u. Inschrijven bij Irma Coenen 011. 78 11 57. 6 mei:Virusactie bij start fietsseizoen KWB Zoutleeuw: van mei tot september is er iedere woensdag een fietstocht van een 20 à 25-tal km, stipt 19 uur aan de dekenij in Zoutleeuw. Meer info Jolien Broeckmans, 011. 78 47 97 of www.cm.be/agenda .7 mei: Sint-Tarcisiusinstituut: opendeuravond van 19u tot 21.30u. Info 011. 78 13 71.7, 21, 28 mei; 11, 18, 25 juni:Yogales: Lakenhalle zolderverdieping van 20u tot 21.15u. Info Ariane Vanderlinden 0477. 45 83 09 [email protected] .8 mei: Sint-Leonardusinstituut: opendeuravond van 19u tot 21.30u. Info 011. 78 12 82.9 mei en 20 juni: Natuurpunt: wilde bijencursus van 14u tot 17u in Het Vinne. Info [email protected] of 0497. 43 40 87.

11 mei:KVLV – gewest Budingen: vanaf 19u in ‘Den Ors’, St.-Truidensesteenweg 222 Orsmaal ‘Ladiesnight’. Info ginette.hendrickx@ telenet.be . € 15 en inschrijven vóór 6 mei.12 mei: Femma Halle-Booienhoven: busuitstap naar Banneux. Info Torsin Rosette 011. 78 12 78.13 mei:LiberaleVrouwen, afdeling Zoutleeuw ‘Blauw Fletters’: voetreflexologie op dezolder Lakenhalle om 20u - Leden: € 7. Niet leden: € 9.14 mei:Sint-Sebastiaansgilde Halle-Booienhoven: 14u koningschieten + optreden volksdans-groep ‘De Vrindschap’. Info Bert Daenen 011. 78 53 27.30 mei:RDZ – fuif voetbalclub: Salt Lion Music Night om 21u op het voetbalterrein De Wallen. Share-Fair weekend in het Vinne: ‘Well-ness voor lichaam en geest’ – inschrijven bij Frieda Dehairs 011. 78 02 43.6 juni:LiberaleVrouwen, afdeling Zoutleeuw ‘Blauw Fletters: daguitstap naar de oes-terput in Oostende met degustatie. Prijs afhankelijk van het aantal deelnemers. Info [email protected] of 0477. 27 49 42.9 juni:Femma Halle-Booienhoven: bezoek aan de stad Mechelen. Info Vanhoutte Chris 011. 78 02 20. 12 juni:Seniorenbond Vooruit – Viva – SVV: dag-uitstap naar Bastogne met bezoek aan het War museum en een chocolaterie. Info Marleen Goossens 011. 78 20 12 .

14, 21, 27 en 28 juni:Open Tuindagen: van 10u tot 18 u. Thema ‘Eetbare tuin’ met veel aandacht voor groenten en fruit uit de weide. Marleen & Edgard Jacobs-Speelmans Drieslaan 1 a.20 juni:Open Tuindagen: van 18u tot .... Nieuwig-heid ‘de wilde bloemenweide’ met heel speciale ornamenten. Marleen & Edgard Jacobs-Speelmans Drieslaan 1 a.20, 21, 27 en 28 juni + 4 en 5 juli:Budingse watertuin: van 10u tot 19u Ter-hagenstraat 4B Budingen 0476. 34 13 52.Grietjes Tuin: romantische tuin van 10u tot 19u Linterseweg 56 Budingen 011 58 74 04.27 en 28 juni: Jong-KWB Zoutleeuw: Midsommar. Kam-peren voor een nacht op z’n Zweeds. Vooraf inschrijven 011. 27 29 64. 29 juni :Wandelclub Halewijn: zomertocht vertrek 7u-15u zaal De Bungeneer Pastorijstraat Budingen, 4 – 6 – 12 en 20 km. Info Jose Vangeffelen 011. 78 11 14.4 juli :Kon. Fanfare St.-Cecilia: muzikale zomer-avond met barbecue vanaf 17u in het St.-Tarcisiuscollege. Inschrijven voor de bar-becue verplicht!011.78 25 33 [email protected].

Sunshine-ColoursKunstbloemen

Zeer groot assortiment aan democratische prijzen

Winkel open van:Woensdag tot zaterdag:

van 15u tot 18uZon- en feestdagen gesloten.

Budingenweg 37 3440 ZoutleeuwTel. 0475. 54 71 87 – 0475. 58 22 52

www.sunshine-colours.be

ZOUTLEEUW LEEFT

Gemeenteraad: op 28.05 & 02.07 om 20u.

OCMW-raad: op 26.05 & 30.06 om 19.30u.

Deadline Zoutpot 80 Zomereditie:

woensdag 10 juni om 12u.

ADVERTENTIES

Witte stilte

Met het blauw van storm donker gespannen zoals een laken gladgestreken voor een nieuwe nacht opent deze vroege morgen de lucht nog onzeker tussen zon of wolken

En plotsuit het grauw van winteraltijd opnieuwen ook nu weerin het gelidrijen zij aan zijstatig als een hoogfeestbloesemt Hagelandtimide tinten wit en rozezijdezacht opengespreidals een kanten bruidssluiermagie van maagdelijke puurheidverkuieren in dit labyrintvan uitbundig geflirttussen appel kers en peerzo bedwelmendals de eerste sneeuwschudt verlangens wakkernaar een oerleegte van rust

De maan zal de nacht verlichtenstraksals schemer de bloesem vergrijstvervaagt tot kleurloze schimmenen donkerte de zoete geur toedekt

Morgenals de zon de dauw heeft opgezogenen de bloesempadenuit de nevel rechtgetrokkenwordt de dag weer witte stilte

Nic Smets

Page 9: Zoutpot nr. 79 - mei 2015

Repair Café Heb je iets dat hersteld moet worden en lukt het je niet om het zelf te doen? De vrijwilligers van het Repair Café bekijken het graag even samen met jou. Kom op zaterdag 13 juni tussen 14u en 17u naar de Tinteltuin, Budingenweg 2 . Vrijwilligers om te herstellen mogen zich melden bij [email protected].

Zin in een feestje? Wordt jij 60 in 2016 en heb je zin in een feestje? Ben je geboren in 1956 en woon je in groot-Zoutleeuw, gelieve je dan kenbaar maken via [email protected] of bij [email protected]. Liefst voor 1 juli.

Nieuwe zondagsdienstregeling van De Lijn start op vrijdag 1 mei 2015 Om de begrotingsdoelstelling van 2015 te halen, zijn wij genoodzaakt om enkele aanpassingen door te voeren aan het zon-dagsaanbod vóór 10u en na 19u. In Zoutleeuw werden de volgende lijnen aangepast op zondag: • Lijn 313 Tienen - Sint-Truiden

• Belbus 712 Kortenaken - Glabbeek - Tie-

nen - Linter

• Belbus 715 Sint-Truiden - Geetbets -

Zoutleeuw

Voor meer info www.delijn.be/aanpassingen, De Lijn

Info 070. 220 200, folder bij de stadsadministratie.

16

ZOUTLEEUW INFORMEERT

COLOFONRedactiesecretariaat Zoutpot: Carla Reynders 011. 78 91 [email protected] reclame: Herman Coopmans 011. 78 91 [email protected] en eindredactie: Toon Willems - [email protected] Werkten mee aan dit nummer: De stadsdiensten, college van burgemeester en schepenen, Nicole Smets, Frans Michaux, Annick Declercq , Toon Willems.Ontwerp & lay-out: Shakkei.com - Tim Willems [email protected], 011. 72 62 65Druk: Drukkerij Peeters [email protected], 011. 78 11 54Verantwoordelijke uitgever: College van Burgemeester en Schepenen, Jos Ceyssens, Vincent Betsstraat 15, 3440 ZoutleeuwWebsites: www.zoutleeuw.be > algemene info> gemeentelijk infoblad Zoutpotwww.scholenzoutleeuw.be

NUTTIGE ADRESSENStadsadministratie:

Vincent Betsstraat 15: ....................011. 78 91 70

OCMW:

Prins Leopoldplaats 3: ....................011. 78 92 10

Containerpark:

Lewastraat 3: .....................................011. 78 44 61

Technische dienst stad: ..................011. 78 49 29

Politie:

wijkkantoor Zoutleeuw ...................011. 70 58 30

Infrax:

Infolijn: ................................................078. 35 30 20

Storingslijn

(riolering & elektriciteit): ..................078. 35 34 33

Gasreuk: ..............................................0800. 60 888

Defecte straatlampen: ....................0800. 60 777

tweemaandelijksafgiftekantoor

3440 Zoutleeuw P 209828

België-Belgique P.B.

3440 Zoutleeuw 2/2509

Wereldgezinnen gezocht voor een interculturele ervaring!

cove

rfoto

: Gas

ton

Pulin

ckx