Zomergids 2016

32
· ALLE ACTIVITEITEN VAN MEI TOT EN MET SEPTEMBER 2016 · ZUID-WEST VLAANDEREN · WWW.UITINZUIDWEST.BE

description

De hele zomer lang is er van alles te beleven, horen, zien en doen in Zuid-West-Vlaanderen. Unieke festivals en kunstroutes, concerten en feestelijke markten, sportevents en gezellige zomerpicknicks... Het is onmogelijk om je hier te vervelen!

Transcript of Zomergids 2016

· ALLE ACTIVITEITEN VAN MEI TOT EN MET SEPTEMBER 2016 · ZUID-WEST VLAANDEREN · WWW.UITINZUIDWEST.BE

2

Klein en groot, jong en oud... Iedereen is welkom op de zomerpicknicks!

De hele zomer lang kan je smullen op feeërieke plekjes bij jou in de buurt. Neem je picknickdeken, spring op de fiets en kom naar één van de zomer-picknicks.

Tijdens de zomermaanden worden meer dan 15 picknicks georganiseerd in de regio. Je kan je eigen picknick meenemen of proeven van de bar-becue of streekproducten die je ter plaatse kan kopen. Naast een hapje en een drankje kan je ook genieten van muziek, een film of animatie.

Op uitinzuidwest.be/zomerpicknicks vind je een volledig overzicht van alle zomerpicknicks van mei tot en met september.

V.U. Pietro Iacopucci

Kortrijkseweg 68 Waregem

COÖRDINATIE Marie

Desimpelaere [email protected]

REDACTIE Wolfram Carlier

FOTOGRAFIE Trien Byttebier

VORMGEVING Miss Blush

SECRETARIAAT Zuidwest

President Kennedypark 10 Kortrijk

OPLAGE 7.500 exemplaren

WWW.UITINZUIDWEST.BE

3

De hele zomer lang is er van alles te beleven, horen, zien en doen in Zuid-West-Vlaanderen. Unieke festivals en kunstroutes, concerten en feestelij-ke markten, sportevents en gezellige zomerpicknicks... Het is onmogelijk om je hier te vervelen!

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is? UiT gidst je door de zomer! Neem snel een kijkje in de kalender op pagina 17. Daar vind je het volledige overzicht met alle activiteiten in de regio, van mei tot en met september.

We gunnen je ook al een blik achter de schermen van enkele festivals. Ontdek hier als eerste wat Kokopelli in petto heeft om het 10-jarig bestaan te vieren, wat er te beleven valt op het Kasteeldomein in Bossuit, welke duizelingwekkende stunts op het programma van PerplX staan, wat het decorthema is van Hype-O-Dream, waarom Voltage nu 2 dagen lang duurt, hoe hard het podium op Alcatraz zal daveren en heel wat meer!

SPOT DE UITPAS CARAVANUiTPAS komt tijdens de zomer naar jou toe! Met de UiTPAS caravan trekt UiT in de zomermaanden de regio rond. Heb je de caravan gespot? Kom ons dan zeker een bezoekje brengen. Aan de caravan krijg je meer informatie over UiTPAS, kan je GRATIS je persoonlijke UiTPAS registreren en alle pashouders kunnen er punten sparen en omruilen. Het is dus zeker de moeite om eens langs te komen. In de kalender vind je alle info over waar de UiTPAS caravan te vinden is.

Heb jij al een UiTPAS zuidwest of ben je benieuwd naar wat UiTPAS is? UiTPAS zuidwest is een vrijetijdspas waarmee je punten kan sparen telkens je deel-neemt aan een UiTPAS activiteit. Die punten kan je omruilen voor heel wat ca-deaus, kortingen en voordelen. UiTPAS is er ook voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Wie recht heeft op een kansenpas geniet van een korting van 80% bij deelname aan een UiTPAS activiteit.

Alle informatie over UiTPAS en de kalender met activiteiten is te vinden op uitinzuidwest.be.

· KOM JE HUIS UiT...·

4

Tijdens het Pinksterweekend, van vrij-

dag 13 tot en met maandag 16 mei wordt

de Kortrijkse verkeersvrije binnenstad

ingenomen door SINKSEN, het grootste

culturele volksfeest van Kortrijk. Het

jaarlijkse stadsfestival wil ook dit jaar

jong en oud, bewoner en bezoeker mas-

saal op de been brengen en hen de stad

volop laten beleven. Primeur in 2016:

voor het eerst wordt het feestprogram-

ma van onderuit opgebouwd!

CALL FOR INTERESTDe vzw Feest in Kortrijk lanceerde in het najaar van 2015, in navolging van De Grote Verleieding, een open oproep aan organisatoren van alle slag. Iedereen kon voor SINKSEN16 een voorstel indie-nen dat de grenzen tussen cultuur, sport en jeugd overstijgt. Hiermee sluit het stadfestival naadloos aan bij “Kortrijk spreekt en doet mee” en gooit de stad het publieke domein helemaal open om de volledige bevolking bij SINKSEN te betrekken. Alle inwoners van Kortrijk werden uitgenodigd om te participeren, hetzij als ideeënleverancier, acteur, muzikant, decorbouwer, souffleur... maar uiteraard ook als publiek!

DE STAD BELEVENDe call for interest leverde een 50-tal projecten op die in permanent overleg hun plek kregen in de binnenstad. Deze werkwijze levert een verrassend veelzijdig programma op voor alle leeftijden en vol muziek. Van ambulante installatie tot fanfare, van party tot festival, van kartonriddergevechten tot

· VRIJDAG 13 TOT MAANDAG 16 MEI 2016 · CENTRUM KORTRIJK · WWW.SINKSEN.BE

5

parade, van een recreatieve loop tot de grootste rommelmarkt van Vlaanderen. Het is er werkelijk allemaal en als bezoeker word je uitgenodigd om je stad ten volle te beleven.

Vertrekpunt voor al dit moois is dit jaar de Grote Markt. Op vrijdag 13 mei wordt het plein in lich-terlaaie gezet met het muzikale vuurwerkconcert van Les Commandos Percu (FR). Dit is meteen ook het openingsevenement voor SINKSEN. Op zondag en maandag kan je er genieten van swin-gende bigbandmuziek, New Orleans jazz Gersh-win en Frans chanson. Het Schouwburgplein wordt als vanouds het feestplein bij uitstek met partners als Buddha Productions en Bokor Rock. ’t Plein wordt dan weer ingenomen door Tacticz, waar de elektroni-sche muziekscene zijn stek heeft. Verpozen kan je aan de Leieboorden bij Buda Beach of op het Van-daeleplein, in de lommer van de Sint-Maartens-kerk dat op zondag en maandag het decor vormt voor een aantal intieme akoestische sets van gro-te en minder grote namen gepresenteerd door Nekka. Op het Sint-Amandsplein wordt je dan weer uitgenodigd om te dansen op de tonen van de tango en andere zomerse genres. De Broelkaai is het strijdtoneel voor kartonriddergevechten van Diepmassief en meteen ook de toegang naar de museumtuin annex Tacktoren waar je meegeno-men wordt in zuiderse sferen en het warme Oa-sisgevoel van Bolwerk.

Terug van (even) weggeweest is het Begijnhof-park, herschapen in een familiepretpark met onder andere een kinderdorp en een Belgisch kampioenschap Bubblebal. Ook de horeca, van de Burgemeester Reynaertstraat tot de Vlasmarkt, draagt bij tot het feestgebeuren met concerten en afterparty’s. Alle feestplekken in de stad worden aan elkaar geregen met standjes van de rommel-markt, leuke tentoonstellingen, kunst- en am-bachtsmarkten, muziek en animatie. Dit jaar gaat SINKSEN voor 100.000 glimlachen!

MEI2016

6

Multicultureel, toegankelijk, zon en

diversiteit. Lekker eten op een festi-

val met een boodschap. Ontspannen

sfeer, laagdrempelig aanbod. Mensen

ontmoeten elkaar op een muzikale

ontdekkingsreis. Een breed publiek

en heel wat nieuwe artiesten. Niet te

missen, ook dit jaar niet. Dit jaar

zeker niet, want Kokopelli viert zijn 10e

verjaardag!

Kokopelli slaagt er telkens opnieuw in de wereld-muziekscene te verbluffen met de namen op de af-fiche. Sommigen hebben nog nooit eerder in België gespeeld, denk maar aan Gentleman’s Dub Club die in 2015 langskwam. Ook Afriquoi, die dit jaar het Gullegemse festival onveilig zal maken is ongezien op Belgische bodem. Kokopelli staat meer dan eens garant voor namen die exclusief zijn in het festival-seizoen maar ook voor ontdekkingen.

De bezoekers van Kokopelli zijn letterlijk van alle leeftijden. Het is vooral een erg gezellig festival dat leeft in zuiderse sferen. Jongeren tot 16 jaar kunnen gratis naar workshops. Liefhebbers van wereldmu-ziek genieten met volle teugen, maar ook ouders met kinderen zijn graag en veel geziene gasten.

Kokopelli is veel meer dan muziek, het is een festival met een boodschap. De diversiteit in de wereld wordt getoond, en dat in het centrum van Gullegem. Deze kleurrijke mix uit zich natuurlijk vooral in wereldmu-ziek, maar we vinden het ook in het eten en drinken terug. Bezoekers eten geen traditionele festivalfood

Orchestre International du Vetex

· VRIJDAG 20 TOT ZONDAG 22 MEI 2016 · GOET TE WYNCKELE WEVELGEM · WWW.KOKOPELLI.BE

7

zoals frieten en pizza’s, maar maken kennis met de Oosterse-, de Afrikaanse- en de Latinokeuken. Er worden fair-trade dranken geschonken. De bieren worden dan weer gebrouwen in het ons welbeken-de West-Vlaanderen. De organisatie noemt zichzelf ook graag “Ecopelli”. Er wordt hoog ingezet op her-bruikbare materialen om de voetafdruk beperkt te houden. Personen met een fysieke beperking zijn even welkom als ieder ander. Kokopelli is zelfs de trotse drager van het Intro OK label voor toeganke-lijke events.

10 JAAR, EEN TOPEDITIEDit jaar kijken we uit naar een topeditie. 3 absolute headliners in het wereldmuziekgenre maken hun opwachting.

MR VEGASDe fantastische live entertainer Mr Vegas is een performer met meer energievoorraden dan de ge-middelde Golfstaat. Hij sleep zijn kunst tot een 24 karaat diamant tijdens een marathon van optre-dens overal ter wereld. Zijn bekendste hit Heads high vult dansvloeren van Kingston tot Princeton. Mr. Vegas stuitert van zijn eigen oeuvre naar diep in de reggaegeschiedenis en terug. Hij speelt Juke-box-De-Luxe en trakteert het publiek op een mu-

Mr Vegas Sergent Garcia

MEI2016

zikale oplawaai waar het nog lang van natrilt. Deze stomend hete brok Dancehall Delicious is het ver-jaardagscadeau van Kokopelli aan zijn bezoekers.

SERGENT GARCIA Bruno Garcia, beter bekend onder de naam van zijn band, Sergent Garcia, komt uit de banlieue rond Parijs, is van Spaanse origine en begint zijn muzi-kale loopbaan in de Franse rockscene van de jaren ‘80. Daarnaast was hij destijds als DJ ver vooruit op zijn tijd door zowel afro, reggae, latin en hiphop te mixen.

Als artiest speelden zijn latin roots op en besloot hij om een nieuw project op te starten gebaseerd op het mixen van raggamuffin, afro en latin. Hieruit kwam in 1996 op een klein onafhankelijk label zijn eerste zelfgeproduceerde album Viva el Sargento uit. Het album laat zich omschrijven als een mix tussen reggae, afro, salsa, cumbia en raggamuf-fin gezongen in het Spaans en Frans. De energie-ke groep achter Bruno Garcia toert al bijna 20 jaar de wereld rond! Met 7 langspelers geldt Sergent Garcia samen met Manu Chao als één van de aller-grootste namen in de mestizo muziek!

8

Chico Trujillo

APPWie Kokopelli wil ontdekken kan de Kokopelli app downloaden - voor IOS en Android. De app laat je alvast makkelijk je festivalprogramma samenstellen, een selfie nemen met het gekende Kokopelli-ventje of tickets winnen met een quiz.

CHICO TRUJILLOChico Trujillo is Chili’s meest prominente cumbia band. Zij zijn de soundtrack van alle feesten. De mix van klassieke Colombiaanse cumbia, oude boleros, rock, ska, reggae en Latijns-Amerikaanse volksmu-ziek vult stadions met alle generaties en levensstij-len. Chico Trujillo begon in 1999 als een uitloper van de mythische punk/ska band La Floripondio. Dertien jaar en vijf albums later is deze band van 9 muzikan-ten uitgegroeid tot een unieke cocktail van Chileense volkscultuur en mondiale popcultuur. Na veel succes in het thuisland trokken ze ondertussen door de gan-se wereld.

De 10e editie van Kokopelli wordt afgesloten met een geweldig groot zuiders feest.

Verder maken ook wereldfanfare Orchestre Inter-national du Vetex, stand-up comedian Kamal Kha-march, Gloria Boateng, Electrorumbaiao en vele an-dere zuiderse sfeermakers hun opwachting.

9

· 4 JUNI TOT 25 SEPTEMBER · ROUTE VAN IEPER TOT MENEN

· WWW.CCDESTEIGER.BE

De legendarische Menin Road –

Ypernstrasse, of de weg van Ieper naar

Menen, speelde een cruciale rol tij-

dens de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar

lang streden Britten en Duitsers om de

steden Menen en Ieper, zonder veel

succes. De vier gemeenten langs de weg

- Ieper, Zonnebeke, Wervik en Menen -

willen deze gebeurtenissen herdenken.

In november 2015 verscheen “Menin Road – Ypernstrasse. De weg Ieper-Menen 1914-1918”, een belangrijke historische publicatie over de weg. Van juni tot september 2016 organiseren de ge-meenten Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper, de musea IFFM Ieper en MMP17 Zonnebeke, Gone-West en Toerisme Vlaanderen een grote kunstten-toonstelling op en langs dit traject.. Op zondag 4 september is er een publieksevene-ment En cours de route. De toeristische troeven langs het parcours komen er volop aan bod.

4 SEPTEMBER EN COURS DE ROUTEOp 4 september trekt een reuzegrote pop langs het traject. Zij visualiseert de vluchtende mens in tijden van oorlog. Van Ieper tot Zonnebeke, Van Wervik tot Menen kunnen we ons die dag vergapen aan een poëtisch schouwspel van licht en betovering. We kunnen er die dag voor kiezen om het traject te voet of per fiets te volgen van Ieper tot in Menen en vin-den er historische en beeldende kunstlocaties uit

JUNI2016

10

een woelig verleden. 18 km is voor sommigen natuurlijk wat lang, de haltes zijn dus ook afzon-derlijk te bezoeken. Op elke halte zullen drank en eetstandjes voorzien zijn. En cours de route is een artistiek concept van Bolwerk in opdracht van bovengenoemde partners.

KUNSTPARCOURS LANDSCAPE, FORM & PSYCHEVoor dit uitzonderlijk artistiek project zijn 40 na-tionale en internationale kunstenaars uitgeno-digd om zich te verdiepen in de landschappelijke en architecturale overblijfselen van WOI langs de weg Menen - Ieper. Het uitgangspunt van de ten-toonstelling is de idee van het graven in de aarde. Het gegeven van het oorlogslandschap wordt be-nadrukt of verborgen via monumentale sculptu-ren, land art, schilderkunst en literatuur, maar ook door minimale en poëtische ingrepen. De kunstwerken worden gepresenteerd op en nabij de weg van Ieper naar Menen, in 19 verrassende binnenlocaties en in open lucht. De locaties zijn vrij toegankelijk, van woensdag tot zondag van 10u00 tot 18u00.

De tentoonstelling wordt gecureerd door kunste-naar Johan Tahon, een internationaal beeldhou-wer van Menense komaf.

Deelnemende kunstenaars zijn onder meer: Eva Kotatkova (CZ), Edward Lipski (GB), Böhler & Orendt (DE-RO), Bart Lodewijks (NL), Gillot + Givry (FR), Jananne Al-Ani (IQ), Alexander Tinei (HU), Yumiko Yoneda (JP/NL), Ingrid Mol (NL), Bill Woodrow (GB), Juan Muñoz (ES), Thierry De Cor-dier, Philippe Vandenberg, Peter Verhelst, Renato Nicolodi, Louis De Cordier, Frank&Robbert/Rob-bert&Frank, Erwin Keustermans, Steve Sche-pens, Bart Baele, Andy Malengier, Henk Delabie.

Naar aanleiding van dit project verschijnt er in juni een kunstboek met onder andere bijdragen van de curator en van psychiater Mark Kinet, tek-sten en foto’s van nieuwe creaties en het werk van Eva Kotatkova, artist-in-residence 2016 van het In Flanders Fields Museum.

Instappunten:Ieper: toeristische dienst / IFFM, Grote Markt 34, tel. 057 23 92 20 Menen: toeristische dienst / Stadsmuseum ’t Schippershof, Rijselstraat 77, tel. 056 53 23 63

Onthaalpunten:Geluwe: oud-gemeentehuis, Sint-DenijsplaatsGeluveld: schoolhuis, Oude Zandvoordestraat

Böhler & Orendt - The Schlock of GloryY. Yoneda - Birth of silence

11

TOONAANGEVENDE KUNSTENAARS

Gillot+Givry en Peter VerhelstDe Parijse architecten Gillot+Givry ontwikkelden een kleine poëtische module, de Co.Labor.Lab. Ze willen met dit werk een brug slaan tussen verschillende kun-sten. In de vier (deel)gemeenten wordt een variant van de basismodule gebouwd. De module staat telkens op een verrassende plaats. Binnenin deze modules kun-nen we dan weer kennis maken met de teksten van Peter Verhelst.

Bart Lodewijks - Krijttekeningen langs de wegOok met Bart Lodewijks heeft Menin Road/Ypernstras-se een kunstenaar beet met internationale faam. Sinds 1999 maakt hij lineaire tekeningen met school-bordkrijt in openbare ruimtes of bij mensen thuis. De keuze voor het krijt heeft te maken met broosheid, kwetsbaarheid. Het is een onschuldig materiaal dat maakt dat de tekeningen geen bedreiging vormen en makkelijker doordringen dan permanent materiaal. De kunstenaar zal in elk van de vier deelgemeenten actief zijn tijdens de zomermaanden.

Böhler & Orendt - ‘The Schlock of Glory’ in Menen Op de binnenkoer van het stadhuis van Menen creëren Böhler & Orendt een eigenzinnig nieuw (oorlogs)mo-nument. Een uitvergroting, een kleurrijke (of bloederi-ge) farce, een creatie die weerstand oproept omdat de heersende beeldtaal brutaal onderuit gehaald wordt, een werk dat stemt tot nadenken.

Louis De Cordier - ‘Casted Earth’ in Geluwe Louis De Cordier creëert in een open landschap een land-art project, waarbij hij een loopgraaf gebruikt als mal om een nieuw werk te realiseren.

Renato Nicolodi - Een reflectieruimte in Geluveld In het kasteelpark van Geluveld, tegenover de ge-meentelijke begraafplaats, ontwerpt Renato Nicoldi een nieuw monumentaal werk geïnspireerd op milita-ristische monumenten.

Eva Kot’átková - Artist-in-residence 2016 In Flanders Fields Museum IeperAls artist-in-residence 2016 van het In Flanders Fields Museum zal Eva nieuw werk creëren, geïnspireerd door een bezoek aan het museum, een kennismaking met de collecties en aansluitend bij het thema van de groepstentoonstelling Landscape, Form and Psyche. Haar bijdrage zal in het hart van het museum opge-steld worden, in het parcours van de permanente op-stelling zodat iedere bezoeker ermee geconfronteerd wordt.

JUNI2016

12

· ZONDAG 19 JUNI 2016 · KASTEELDOMEIN BOSSUIT

WWW.FACEBOOK.COM/KASTEELFESTIVAL(INGANG VIA DE HOOFDPOORT LANGS DE DOORNIKSESTEENWEG) -

BOUVRIESTRAAT 3-5 AVELGEM

Bezieler Joachim Wannyn zette in 2015 samen met de beheerders van dit domein zijn schouders onder Kasteelfestival. Het lang ontoegankelijk geweest zijnde domein werd door de beheerders systematisch op punt gesteld. De eerste editie van het festival was meteen een schot in de roos met 2500 bezoekers.

Het Kasteelfestival is een gezellige familiedag in het unieke kader van het kasteelpark. Voor muziekliefhebbers zijn er tal van akoestische optredens in verschillende genres met zowel professionele als lokale bands. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan randanimatie die past in het kader van het domein. We ontdekken er volksspelen, gekke fietsen, kindergrime en boomklimmen. Eveneens is er mogelijkheid om

Op het prachtige zeventiende-eeuwse

kasteeldomein in Bossuit kunnen we

deze zomer terecht op het Kasteelfesti-

val. Het domein dat 15 jaar ontoeganke-

lijk was, werd vorig jaar voor de eerste

maal gebruikt voor dit evenement.

13

JUNI2016

het kasteel en de tentoonstelling in het kader van Kunstzomer Leiestreek te bezoeken. Het domein op zich is het uitstapje al meer dan waard!

Deze 2e editie komt er ook een klein marktje met artisanale standjes en ambachten onder leiding van Annelore Georges, uitbaatster van thee- en koffiehuis @Bothino uit Avelgem. Het aanbod eet-standjes en de parkeermogelijkheden werden ver-der uitgebreid. Bovendien zijn er heel wat nieuwe partners bij de organisatie betrokken en gaat een deel van de opbrengst naar goede doelen.Het festival wordt opgebouwd rond een grote cir-custent die centraal in één van de kasteeltuinen opgesteld staat. Daarrond komt een gezellig ter-ras, het marktje en verschillende animatie, een parcours voor de gekke fietsen en een grote pick-nickweide. Het kasteel zelf en de weide met pony’s worden bij het evenement betrokken.We kijken alvast uit om Un café deux trois chants, een 40-koppig zangcombo uit Doornik dat klassie-ke Franse meezingers brengt van Piaf, Brel, Ada-mo, Brassens, Vian en Trenet, aan het werk te zien. We mogen een stevige streep Belgische humor, interactie en fantastische arrangementen van hen verwachten.

Zievereir Street Orchestra uit Brussel brengt dan weer feestelijke wereldmuziek met een hoek af; Joodse klezmer wisselt af met klassiekers uit de manouche- en zigeunermuziek, speelse verrassin-gen voor het kind in elk mens. Twee klarinetten, suzafoon, accordeon en een djembe garanderen een feest om nooit te vergeten. Ambiance verze-kerd!

14

Een kronkelende houten toog, partytentjes van

de jeugdraad, een mobiele podiumwagen, tafels

en stoelen tussen alom aanwezige lichtkransen.

Drie donderdagen is het gezelligheid troef in

Deerlijk tijdens Café Congé.

Een beginnende lokale band gecombineerd met een meer gevestigde waarde is het simpele maar oerdegelijke recept van Café Congé. Niet enkel de gezelligheid is er troef, dit jaar gaat het Deerlijkse ook resoluut voor ambiance en dansbaarheid. Er wordt geluisterd maar zeker ook gedanst op leef-tijdsloze muziek van allerhande genres.

In tegenstelling tot vorige jaren gaat de eerste editie door in de wijk Sint-Lodewijk. De daarop-volgende twee donderdagen kunnen we terecht in centrumschool De Beuk. De optredens zijn volledig gratis wat bijzonder mooi meegenomen is.

Pure onversneden ambiance brengt Café Congé dit jaar onder meer met coverband Shift Lock en de jazz van Jabbertalk. BLOW sluit de laatste editie af met een knal. Als straatmuzikanten maakten zij reeds meermaals de Gentse Feesten onveilig. Re-denen genoeg om af te zakken naar het pittoreske Deerlijk om te genieten van een glaasje en meerde-re muzikale noten.

· DONDERDAG 7 EN 14 JULI 2016 · CENTRUMSCHOOL DE BEUK

ST-AMANDUSSTRAAT 16, DEERLIJK

· DONDERDAG 30 JUNI 2016 · CHIROHEEM SELLEWIE

PLADIJSSTRAAT 282, DEERLIJK

· WWW.FACEBOOK.COM/CAFECONGEDEERLIJK ·

FestivalPerpl

15

· VRIJDAG 1 JULI TOT ZONDAG 3 JULI 2016 · OC MARKE, HELLESTRAAT 6, KORTRIJK

· WWW.PERPLX.BE ·

Festival PerplX is een unieke totaalbele-

ving waar de grenzen van het lichaam cen-

traal staan. Het staat voor circus in al zijn

vormen. PerplX, omdat het circuslichaam

ons zo uitdaagt, omdat nieuw circus meer

is dan artistiek interessant. Het circus ver-

baast, verwondert en confronteert ons met

onze fysische grenzen. Steeds opnieuw

wordt de zwaartekracht getest, omhoog-

vallen kan hier echt.

Van vrijdag 1 tot zondag 3 juli wordt er resoluut ge-kozen voor PerplX met als uitvalsbasis het schitte-rende park rond het OC in Marke. Het wordt genie-ten van verbazingwekkend circus, ontmoetingen en een drankje achteraf. PerplX kiest ervoor om vooral actuele circusvoorstellingen in tent en zaal te presenteren en positioneert zich hierdoor als een van de weinige Vlaamse festivals die jaarlijks grote zaalvoorstellingen en uitzonderlijke tent-voorstellingen presenteert in een festivalformule. Daarnaast coproduceert PerplX ieder jaar ook en-kele voorstellingen en organiseert het residenties voor artiesten.

Het festival is in 2016 reeds aan zijn 31e editie toe, maar gaat slechts voor de tweede maal onder de naam PerplX door het leven. Het vroegere Humo-rologie onderging vorig jaar een naamwissel. Naast humor kwam de inhoudelijke focus steeds meer op de artistieke ontwikkeling van circuskunsten en aanverwante kunstdisciplines te liggen. Gezien de

JULI2016

FestivalPerpl

16

naam Humorologie de volledige lading niet meer dekte werd er gekozen voor een verwonderende festivalnaam: PerplX.

De artistieke kwaliteiten van een voorstelling staan bij dit wonderlijke festijn steeds centraal. Daarom worden publieksvriendelijke voorstellingen bewust geprogrammeerd in combinatie met artistiek uit-dagende hoogstandjes. De grenzen van het actuele circus worden verkend, het clichébeeld doorbro-ken. Het publiek wordt meegenomen op een blind date, een verkennend traject langs het hedendaag-se circus.

Publiek en organisatoren komen hier samen in het hart van het festival, het park aan het OC Marke. Wie wil kamperen kan dit gratis op de aansluitende camping.

Voor elk wat wils dus op PerplX. De week voor aan-vang worden schoolvoorstellingen en circuswork-shops voor kleuters georganiseerd. De festiviteiten gaan op 1 juli definitief van start met de voorstelling Andersom van Collectif Les Malunés. Dit is een co-productie van PerplX zelf. Op zaterdag 2 en zondag 3 juli zijn er voorstellingen op diverse locaties: in de zaal van het OC te Marke, de twee zalen van Budas-coop Kortrijk, de Schouwburg in Kortrijk, CC Gul-denberg in Wevelgem en het OC in Aalbeke. Op het festivalterrein zijn er workshops van vzw Woesh, een circusatelier uit Brugge. Voor de allerkleinsten is er carrousel L’imaginarium du Capitaine Gustav II van de vzw Machienerie. Op het festivalterrein zijn de workshops en de carrousel gratis.

17

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13 SINKSEN KORTRIJK WWW.SINKSEN.BE

14 SINKSEN KORTRIJK

15

SINKSEN KORTRIJK ZOMERPICKNICK KORTRIJK BUDA BEACH KORTRIJKUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

16 SINKSEN KORTRIJK

17

18

19

20KOKOPELLI WEVELGEMGOET TE WYNCKELE WEVELGEMWWW.KOKOPELLI.BE

21 KOKOPELLI WEVELGEM

22 KOKOPELLI WEVELGEM

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4MENIN ROAD - YPERNSTRASSE (TOT EN MET 25 SEPTEMBER)WWW.CCDESTEIGER.BE

5

ZOMERPICKNICK WERVIKNATUURDOMEIN DE BALOKKENUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

ZOMERPICKNICK BISSEGEMHOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

6

7

8

9

10

SKULLFEST WERVIK CITY HALL OOSTHOVE, SPEIESTRAAT WERVIKWWW.SKULLFEST.BE

11 SKULLFEST WERVIK

12

13

14

15

16

17

18

19

KASTEELFESTIVAL BOSSUIT KASTEELDOMEIN BOSSUIT FACEBOOK.COM/KASTEELFESTIVAL

MIDZOMERMARKT DEERLIJKCENTRUM DEERLIJKWWW.DEERLIJK.BE

ZOMERPICKNICK HEULEHEERLIJKHEID VAN HEULEUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

20

21

22

23

∙p4

∙p6

∙p9

∙p12

18

1PERPLX OC MARKE, KORTRIJK WWWW.PERPLX.BE

2

PERPLXPLOEZEROCK ANZEGEMKASTEELPLEIN VICHTEWWW.PLOEZEROCK.BE

3

PERPLXTRANSFO OUTDOOR ZWEVEGEMTRANSFO, ZWEVEGEMWWW.WEST-VLAANDEREN.BE

ZOMERPICKNICK KUURNE VLASPARK KUURNEUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

4PARKIES WAREGEM PARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

5ZOMERCONCERTEN KORTRIJKASTRIDPARK KORTRIJKWWW.KORTRIJK.BE

6

7

CAFÉ CONGE DEERLIJK SCHOOL DE BEUK, DEERLIJKWWW.FACEBOOK.COM/CAFECONGEDEERLIJK

PARKIES WEVELGEM SPORTTERREIN ST-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEMWWW.PARKIES.NET

8

9

ZOMERCONCERTEN KORTRIJK GROENINGEMONUMENTGROENINGELAAN, KORTRIJKWWW.KORTRIJK.BE

P’LATSEDOEN MARKTPLEIN KUURNEWWW.PLATSEDOEN.BE

KLEIN TOKYO WEVELGEM OC DE STEKKE MOORSELEWWW.CCWEVEGEM.BE

SALTO MENEN CENTRUM MENENWWW.SALTOFESTIVAL.BE

WAREGEM ZINGT & ROCKT PLEIN AAN STED. KUNSTACADEMIE WAREGEMWWW.ROCKWAREGEM.BE

25

GRENSROCK MENENTRANSFOLK ZWEVEGEMLIONS BOULEVARDSTADIONVIJVERS WAREGEMWWW.WAREGEM.BE

KINDERSTAD + BALLONHAPPENING TERREINEN AAN HET JEUGDCENTRUM IN WAREGEMWWW.BALLONHAPPENING.BE

ZOMERPICKNICK AVELGEM EVENEMENTENTERREIN SPIKKERELLE, AVELGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

26

TRANSFOLK ZWEVEGEMLIONS BOULEVARDZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

27

28

29ZOMERPICKNICK HEULE HEERLIJKHEID VAN HEULEUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

30CAFÉ CONGÉ DEERLIJK CHIROHEEM SELLEWIE DEERLIJKFACEBOOK.COM/CAFÉCONGEDEERLIJK

24

GRENSROCK MENEN BROUWERSPARKPIKETPOORT MENENWWW.GRENSROCK.BE

TRANSFOLK ZWEVEGEM TRANSFO, ZWEVEGEMWWW.TRANSFOLK.BE

∙p14

∙p15

∙p22

19

24ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

25PARKIES WAREGEM PARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

26

27

28PARKIES WEVELGEMSPORTTERREIN ST-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEMWWW.PARKIES.NET

29VOLTAGE FESTIVAL ZWEVEGEMTRANSFO ZWEVEGEMWWW.VOLTAGEFESTIVAL.COM

30

VOLTAGE FESTIVAL ZWEVEGEMZOMERPICKNICK HARELBEKE SMAKELIJKE NOCTURNE OP DE LEIEUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

31ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

10

ZOMERCONCERTEN KORTRIJKKLEIN TOKYO WEVELGEMPARKFEEST HARELBEKE STADSPARK HARELBEKEWWW.HARELBEKE.BE

ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

11PARKIES WAREGEM PARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

12

13ZOMERCONCERTEN KORTRIJK OC MARKE, KORTRIJKWWW.KORTRIJK.BE

14

CAFÉ CONGE DEERLIJK SCHOOL DE BEUK DEERLIJKWWW.FACEBOOK.COM/CAFECONGEDEERLIJK

PARKIES WEVELGEM SPORTTEREIN ST-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEMWWW.PARKIES.NET

15

16HYPE-O-DREAM WAREGEMHIPPODROOM WAREGEMHYPE-O-DREAM.BE

17ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

18PARKIES WAREGEMPARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

19

20ZOMERCONCERTEN KORTRIJKBELLEPARK BELLEGEMWWW.KORTRIJK.BE

21

HARELBEKE ZOMERT STATIONSPLEIN HARELBEKEWWW.HARELBEKE.BE/ZOMERT

SUMMER@LAUWE CENTRUM LAUWEWWW.SUMMERATLAUWE.COM

PARKIES WEVELGEM SPORTTERREIN ST-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEMWWW.PARKIES.NET

22

23FAMILIEDAG VOOR THUISBLIJVERS STADIONVIJVERS WAREGEMWWW.WAREGEM.BE

∙p24

∙p26

1PARKIES WAREGEM PARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

2

3

4PARKIES WEVELGEM SPORTTERREIN ST-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEMWWW.PARKIES.NET

5

6

7ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

20

8PARKIES WAREGEM PARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

9

10ZOMERCONCERTEN KORTRIJK 3 HOFSTEDEN KORTRIJKWWW.KORTRIJK.BE

11PARKIES WEVELGEM SPORTTERREIN ST-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEMWWW.PARKIES.NET

12

13

HARELBEKE ZOMERT STATIONSPLEIN HARELBEKEWWW.HARELBEKE.BE/ZOMERT

ALCATRAZ SPORTCENTRUM DE LANGE MUNTE, KORTRIJKWWW.ALCATRAZ.BE

14

ALCATRAZINTERNATIONAAL STREEKBIERENFESTIVAL ZWEVEGEM TOYEPLEIN ZWEVEGEMWWW.FLANDERSEVENTSVZW.BE

ZOMERPICKNICK KORTRIJK BUDA BEACHUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

15

INTERNATIONAAL STREEKBIERENFESTIVAL ZWEVEGEM

PARKIES WAREGEM PARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

16

17ZOMERCONCERTEN KORTRIJK GHELLINCKPARK BISSEGEMWWW.KORTRIJK.BE

18PARKIES WEVELGEM SPORTTERREIN ST-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEMWWW.PARKIES.NET

19ROCK OP HET PLEIN WERVIK SINT-MAARTENSPLEIN WERVIKWWW.ROCKOPHETPLEIN.BE

20

HARELBEKE ZOMERT STATIONSPLEIN HARELBEKEWWW.HARELBEKE.BE/ZOMERT

ZOMERPICKNICK ANZEGEM GIJZELBRECHTEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

21

ZOMERPICKNICK GULLEGEM X BERGELEN GULLEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

22PARKIES WAREGEM PARK BARON CASIERWWW.PARKIES.BE

23

24ZOMERCONCERTEN KORTRIJK BEGIJNHOFPARK, KORTRIJKWWW.KORTRIJK.BE

25WAREGEM KOERSE FEESTENCENTRUM, WAREGEMWWW.WAREGEM.BE

26

WAREGEM KOERSE FEESTEN

SKALULFEESTEN LENDELEDEJEUGDHUIS SKALULSTATIONSSTRAAT 5A, LENDELEDEFACEBOOK.COM/SKALULFEESTEN

27

WAREGEM KOERSE FEESTENSKALULFEESTEN LENDELEDELA BRADERIE AVELGEM CENTRUM AVELGEMLABRADERIE.8580.BE

ZOMERPICKNICK WAREGEM - KLEINSTE STEEPLEPARK BARON CASIERUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

M.I.T.H. FESTIVAL WERVIK FESTIVALTERREIN OUDE IEPERWEG, KRUISEKEMITH-FESTIVAL.WEEBLY.COM

28

WAREGEM KOERSE FEESTEN

SKALULFEESTEN LENDELEDE

ZOMERPICKNICK WEVELGEM LEIEBOS WEVELGEM, ONDER E403 BRUGUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

29 WAREGEM KOERSE FEESTEN

30 WAREGEM KOERSE FEESTEN

31 WAREGEM KOERSE FEESTEN

∙p28

21

1

2CELTIC NIGHT GELUWEFESTIVALTERREIN STOKSTRAAT 4, GELUWEWWW.CELTICNIGHTGELUWE.BE

3

CELTIC NIGHT GELUWEWIELTJESFEESTEN MENENCENTRUM MENENWWW.MENEN.BE

4

CELTIC NIGHT GELUWE

MENIN ROAD - YPERNSTRASSE / EN COURS DE ROUTE CENTRUM MENENWWW.CCDESTEIGER.BE

ZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

5

6

7

8TINEKESFEESTENCENTRUM HEULEWWW.TINEKESFEESTEN.BE

9

TINEKESFEESTEN

SCHIPPERSWEEKEND LAUWETERREIN SPORTHAL TER LEIE LAUWEWWW.SCHIPPERSWEEKEND.BE

10

TINEKESFEESTENSCHIPPERSWEEKEND LAUWECLUB SODA AVELGEMGC SPIKKERELLE AVELGEM WWW.CLUBSODA.BE

K-TOWN FESTIVALCAMPUS VIVES KORTRIJKWWW.KTOWNFESTIVAL.BE

11

TINEKESFEESTENSCHIPPERSWEEKEND LAUWEZOMERPICKNICK BISSEGEM HOEVE ARMENGOED BISSEGEMUITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICK

OPEN MONUMENTEN DAGVERSCHILLENDE LOCATIES IN DE REGIOWWW.OPENMONUMENTEN.BE

12TINEKESFEESTEN SCHIPPERSWEEKEND LAUWE

13 SCHIPPERSWEEKEND LAUWE

14 SCHIPPERSWEEKEND LAUWE

15ZOMERSLUITERNOTEER ALVAST IN JE AGENDAMEER INFO VOLGT OP UITINZUIDWEST.BE

16HARELBEKE KERMISCENTRUM HARELBEKEWWW.HARELBEKE.BE

17

HARELBEKE KERMISTIEGEM ROCKTKERKPLEIN TIEGEMWWW.TIEGEMROCKT.BE

TINEKESFEESTEN CENTRUM HEULEWWW.TINEKESFEESTEN.BE

18

HARELBEKE KERMISAUTOLOZE ZONDAG VERSCHILLENDE LOCATIES KORTRIJKWWW.KORTRIJK.BE

∙p30

∙p31 Noteer alvast donderdag 15 septem-ber in je agenda, want dan trekken we met ZOMERSLUiTER naar het evenen-mententerrein aan GC Spikkerelle in Avelgem. UiT sluit samen met jou de zomer af en viert 1 jaar UiTPAS Zuid-west. Reden genoeg voor een spette-rend en swingend feest.

22

Een zomer is geen zomer zonder Palm

Parkies. Gelukkig zijn er zekerheden in

het leven. In juli en augustus worden

parken over het hele land weer gevuld

met muziek, sfeer en bruisend leven.

Ook in Wevelgem en Waregem is dat

dit jaar weer het geval. Keuvelende ou-

ders, verliefde tieners en spelende kin-

deren komen samen om er te genieten

van elkaar, een drankje en de groene

omgeving terwijl de zomerse tonen het

bladerdek doen ruisen.

Twee studenten bedachten in de zomer van ‘91 dat er wel wat meer leven in de brouwerij mocht zijn in hun gemeente. Een wankel podium, een geleend tentzeil van de lokale scoutsgroep, een eerste tap-installatie, wat jong muzikaal talent en voilà de eerste editie van wat later Palm Parkies zou worden was geboren. 9 concerten gespreid over de zomermaanden juli en augustus, telkens op een woensdag. Wekelijks kwamen enkele honder-den bezoekers in het lokale park. De jaren nadien groeide de opkomst bij de concerten stelselmatig. In ‘95 werden voor het eerst in twee steden tegelijk op dezelfde avond optredens georganiseerd. Vanaf ‘97 was Parkies actief in alle provincies om vanaf ‘98 zelfs de grens over te steken naar Nederland!

· MAANDAG 4/11/18 & 25 JULIEN 1/8/15 & 22 AUGUSTUS ·

PARK BARON CASIER, WAREGEM

· WWW.PARKIES.NET ·

· DONDERDAG 7/14/21 & 28 JULIEN 4/11 & 18 AUGUSTUS ·

SPORTTERREIN SINT-PAULUSCOLLEGE, WEVELGEM

23

· WWW.PARKIES.NET ·

Dit jaar bestaat Palm Parkies 26 jaar. In Wevelgem zijn ze aan de 16e en in Waregem aan de 19e editie toe. De laatste jaren groeide het concept Parkies zowel op kwalitatief als kwantitatief vlak. Toch slaagt het erin steeds trouw te blijven aan de oor-spronkelijke opzet. Een opzet die het evenement verankerde in zijn missie: ”Palm Parkies wil de inwoners in hun eigen gemeente of stad verras-sen met een gratis en uniek aanbod van verschil-lende muziekculturen en hen op een groene plek samenbrengen met familie, vrienden en buren”.

Niet alleen is Palm Parkies een muziekfestival met een grote muzikale waarde, de concerten zijn daar-enboven ook nog eens altijd gratis toegankelijk. Het festival mikt bovendien op een heel breed publiek. Iedereen is welkom, het gebeuren is er voor alle leeftijden. Een festiviteit waar heel wat gezinnen met kinderen hun weg naartoe vinden. De kinderen ravotten er met wat vriendjes terwijl de ouders op hun beurt van een verkoelend drankje genieten in het bijzijn van hun favoriete gezelschap.

In Waregem en Wevelgem mogen we dit jaar een nog sterkere programmatie verwachten dan voor-gaande jaren. Onder andere Raymond Van het Groenewoud komt de parkse avonden luister bij-zetten.. Bezoekers kunnen er kiezen uit een uitge-breide bier- en cocktailkaart wat uiteraard altijd een extra troef is.

De Palm Parkies zijn perfecte momenten om je week op pauze te zetten in een groene omgeving. Heel even ben je op reis in eigen stad. Keuvelend en genietend komt de innerlijke mens er tot rust.

JULIAUGUSTUS

2016

24

Op zaterdag 16 juli zet Hype-O-Dream definitief de elektronisch dansende va-kantie in met een totaalspektakel in de Hippodroom te Waregem. De kracht van Hype-O-Dream ligt vervat in één woord: beleving. Meer dan 40 DJ’s over 4 ver-schillende podia trekken alle registers open. Voor één dag kom je terecht in een fantasiewereld die alle feestende wen-sen vervult.

Elk jaar werkt het steeds groter wordende Hype-O-Dream een nieuw fantasierijk thema uit. Dit jaar wordt dit “India - Colours of Happiness”. Hindoe-istische goden, sexy buikdanseressen in kleur-rijke gewaden, de beruchte Taj Mahal en andere Indische tot de verbeelding sprekende elementen moeten zorgen voor het gedroomd decor van een nu al memorabel dance festival.

Met meer dan 40 DJ’s over 4 verschillende stages komt een uitgebreide mix aan genres aan bod. Electronic Dance Music (EDM) op de Main stage, Techno, Electro en Deep House op de Wet Dream stage, Retro op de Flashback stage en Hardstyle op de Nightmare stage. Afwisseling troef dus. Geen wonder dat dit festival, dat intussen aan zijn 4e edi-tie toe is, de voorbije jaren steeds groter bleef wor-den. Vorig jaar kon Hype-O-Dream reeds 12.500 feestgangers verwelkomen, dit jaar willen ze op dit elan verder gaan en wordt er op een vlotte 15.000 gemikt.

Naast de muziek, die vanzelfsprekend een centra-

· ZATERDAG 16 JULI 2016 · HIPPODROOM, WAREGEM· WWW.HYPE-O-DREAM.BE ·

25

le rol krijgt, wordt de bezoeker ondergedompeld in een spectaculaire totaalbeleving. De festival-ganger komt voor één dag terecht in een fanta-siewereld die hij of zij naar hartenlust en eigen wens kan invullen. De gevarieerde line-up wordt ondersteund door spectaculair visueel spekta-kel. De perfecte manier om de zomervakantie op gang te trappen. Iedereen gaat nadien gegaran-deerd huiswaarts met een wow-gevoel.

Door democratische tarieven te hanteren trekt Hype-O-Dream een steeds ruimer publiek aan. Naast de regular-tickets voorziet het event ook een exclusieve VIP-formule waarin comfort en kwaliteit centraal staan. De podia worden uitge-rust met een professionele muziek- en lichtshow. Dit alles omringd met de origineelste drank- en eetstanden, cocktailbars en gadget-points. Een aparte werkgroep staat in voor decoratie, randa-nimatie en special effects. Dankzij de ruime lo-catie krijgen de gasten alle comfort aangeboden. Onder meer een chill-out zone en WIFI zorgen ervoor om hieraan in de ruimste zin te voldoen. Kwaliteit, originaliteit en professionaliteit zijn steeds de centrale thema’s, ook dit jaar.

Enkele namen die hun opwachting maken willen we jullie alvast niet onthouden:

SANDRO SILVA De Nederlandse DJ/producer bracht in 2011 in samenwerking met DJ/producer Quintino de sin-gle Epic uit. Al snel bereikte het nummer de eer-ste plaats in de Nederlandse hitlijsten. Hij groei-de verder en bracht in 2013 nummers als Puna en Payback naar z’n fans. In 2014 werkte hij samen met Junkie Kid en lanceerde de single Miraj, z’n grootste hit na Epic. Op Hype-O-Dream vind je Sandro Silva op de Mirage Main stage.

GABRIEL ANANDA Deze DJ produceert zware, melodieuze minimal techno. De grenzen tussen techno, house en trance zijn soms moeilijk te bepalen in zijn werk. Ananda groeide in de jaren 2000 tot 2010 uit tot

een van de meest populaire Duitse muziekproducenten binnen de elektronische muziekscene. Je vindt hem tijdens Hype-O-Dream op de Wet Dream stage.

WASTED PENGUINZEen Zweeds hardstyle-duo uit Helsingborg, be-staande uit Pontuz Bergman en Jon Brandt-Ce-derhäll. Nadat het duo in 2008 samen muziek begon te producen onder de noemer Wasted Penguinz werden ze al snel opgepikt door het Nederlandse Scantraxx label. In 2011 werden ze meteen geboekt op drie grote festivals, Intens Festival (Nederland), Defqon.1 (Nederland) en QBase (Duitsland). Sinds 2014 installeerde het duo zich bij het DirtyWorkz label. De heren staan je vergezeld van hun bassen op de Nightmare stage op te wachten.

DJ FURAX DJ Furax kwam in beeld tijdens de vroege jaren ’90 toen de New Beat-hype in België van start ging. Sterk geïnspireerd door Amnesia en Lords of Acid viel hij meteen op door zijn extreme ener-gie en meesterlijke techniek. Furax slaagt erin de hardere stijlen te combineren in een mix van hoogkwalitatieve muziek. Hij laat de menigte dansen als nooit tevoren, mis hem dus zeker niet op de Flashback stage!

Zorg ervoor dat je niet ontbreekt op deze Ware-gemse elektronische hoogmis. Beats, kwaliteit, totaalspektakel, zweten en dansen. Lekker eten en drinken in een prachtig decor. In de watten gelegd worden, een dag beleven om niet te ver-geten!

JULI2016

26

Op het kookpunt van de zomer zindert

het hart van ieder zichzelf respecte-

rend technofanaat in Zwevegem. Op 29

en 30 juli zet Voltage de oude elektrici-

teitsplant Transfo in Zwevegem onder

stroom als nooit tevoren. Steven Van

Belle, peetvader van organiserend tech-

no-initiatief Ohm, over de elektronische

droom van zomer 2016.

Vorig jaar ging Voltage op volle kracht van start met een eerste, 1daagse editie, op de Transfo site in Zwevegem. Een oude industriële energie-fabriek. Kan je ons iets meer vertellen over het ontstaan van het festival?“Met Ohm speelden we al een tijdje met het idee om iets te doen op de Transfo-site in Zwevegem. Met zijn historiek en uitstraling biedt het terrein een enorme waaier aan mogelijkheden. Een oude elektriciteitscentrale zorgt natuurlijk voor een unique selling point dat kan tellen. Daarnaast vin-den we het zelf een zeer welgekomen afwisseling tegenover de vele festivals met weides en tenten.”“We hadden de site eigenlijk al ruim drie jaar op het oog. Eerst wilden we zelf echter de nodi-ge ervaring opbouwen zodat we vol vertrouwen en know how aan dit verhaal konden beginnen. Daarnaast vergt een dergelijk festival natuurlijk ook een serieuze financiële inspanning die niet te onderschatten is. We hebben onszelf dus op alle vlakken gedurende drie jaar opgeladen om dan meteen een festival te kunnen neerzetten dat kwalitatief zijn mannetje kan staan in tijden waar er erg veel festivals zijn.”

· VRIJDAG 29 & ZATERDAG 30 JULI 2016 · TRANSFO SITE, ZWEVEGEM· WWW.VOLTAGEFESTIVAL.BE ·

27

“Zoals altijd met Ohm focussen we daarnaast ook op een sterke niche-programmering met opko-mende talenten, de helden van morgen en het betere lokale werk. Daarnaast hechten we erg veel belang aan state of the art licht en geluid en tot de verbeelding sprekende decoratie. We pro-beren onze bezoekers op alle vlakken kwaliteit te bieden. We richten ons dan ook op de meerwaar-dezoeker die graag nieuwe artiesten ontdekt of de diehard fans die de nieuwste ontwikkelingen in het genre volgen.”

Wat bracht jullie ertoe om van een eendaags naar een tweedaags festival over te stappen?“Een volwaardig festival telt meerdere dagen en daar wilden we dus ook zo snel mogelijk naar-toe evolueren. We willen echter geen stappen overslaan en hebben daarom gekozen voor een logisch en realistisch tussenstation.Op vrijdag zullen onze campingbezoekers kunnen genieten van een exclusieve pre-party. Verwacht je hier echter niet aan een mager afkooksel van de dag erop maar aan een volwaardige line-up met enkele erg gekke namen.”

Vorig jaar was Voltage een samensmelting van 3 partners: Ohm, Techyard, King Kong. Hoe is dit gegroeid? Zal dit dit jaar ook weer het geval zijn?“Ook dit jaar zijn Ohm en Techyard weer van de partij alsook twee nieuwe hostingpartners: Kor-ridor en Just/This. Techyard is een dochtercon-cept van Ohm en gezien het opereert in de streek van Avelgem, erg dicht bij de Transfo-site dus, een erg logische keuze als partner.Daarnaast halen we met Korridor een ander ne-venconcept van onszelf erbij. Korridor is ons op-komend label waarmee we enkele van de leukere Belgische techno-acts verenigen. Er zijn enkele grootste plannen die eraan komen en dus was het ook hier niet meer dan logisch om dit te koppelen aan het festival. Ook vorig jaar kwam het meren-deel van de techno artiesten al uit de Korridor stal trouwens.”

“Dit jaar hebben we ook het Italiaanse toplabel Just/This die hun eigen stage zullen hosten. Just/This is een project van Hunter/Game en Pizetsky, toch wel twee van de interessantere artiesten die in 2015 zijn opge-staan. Zij komen de allereerste label showcase op Belgische grond doen en daar zijn we best trots op! Verwacht je aan heerlijke melancholi-sche en melodieuze muziek die balanceert op het randje tussen house en techno. Heel gevarieerd en extreem dansbaar!

Wat zijn de publiekstrekkers dit jaar?“We zitten weer met heel wat debuten op Volta-ge maar voor veel techno-liefhebbers zal de live performance van het mysterieuze Polar Inertia toch wel één van de hoogtepunten zijn. Heel hy-pnotisch met subtiele veranderingen en voor ons persoonlijk dé sound van de toekomst.Daarnaast zijn we enorm trots om de Duitse le-gende Tiefschwarz te mogen verwelkomen, een act die al ettelijke jaren meedraait en hét gezicht van het Duitse Watergate label. Tot slot hebben we nog publiekslieveling Christian Löffler met zijn zweverige en dromerige elektronica. Sinds zijn laatste album heeft hij zichzelf in het ster-rendom verheven en we kunnen nu al met zeker-heid zeggen dat veel mensen een uur lang met de oogjes dicht zullen staan meegenieten van deze uitermate uitzonderlijke act.”

Wie dit jaar een nieuw festival wil ontdekken zo-als er in België geen zijn, moet gewoon afzakken naar Voltage Festival. Unieke locatie, originele line-up, geluid van wereldniveau gecombineerd met prachtige decoratie én de onovertroffen Ohm-sfeer. Dat is nu eenmaal een recept dat erg moeilijk te evenaren valt!

JULI2016

28

Vorig jaar konden 13.000 bezoekers gespreid over 2 dagen aan de levende lijve ondervinden dat de organisatie van Alcatraz één van de beste zetten uit hun geschiedenis poneerde. De verhuis van het festival van VIVES naar De Lange Munte bleek de enige perfecte uitgangspositie te zijn. Het nieuwe terrein zorgde voor twee dagen ongebreideld mu-zikaal vertier.

Het weidse veld biedt heel wat perspectieven om verder te groeien en zal de volgende jaren fungeren als vaste bestemming. Ook dit jaar dus. Bovendien zag de organisatie geen enkele reden om het fes-tival niet verder te ontwikkelen. Ook voor 2016 is de indeling weer helemaal anders. Verwacht jullie alvast aan enkele innovatieve ingrepen die het me-talen hart à-la-minute enkele slagen sneller zullen doen slaan. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

De zeer gevarieerde affiche van 2015 heeft Alcatraz geen windeieren gelegd. Het was op alle vlakken een editie waar tevreden op teruggekeken werd. Mede daarom werd al vlug beslist om diezelfde

· ZATERDAG 13 & ZONDAG 14 AUGUSTUS 2016 · DE LANGE MUNTE, KORTRIJK

· WWW.ALCATRAZ.BE ·

Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus

kunnen aanhangers van het hardere werk

terecht in Kortrijk voor de negende editie

van Alcatraz Hard Rock & Metal Festi-

val. Liefhebbers van virtuoos bespeelde

gitaren, smerige grunts en ruig uitzien-

de zuipmakkers zijn hier op hun plaats.

Welkom in de gezelligste gevangenis van

België, Alcatraz!

29

invalshoek te behouden. Alcatraz zal nooit haar vaste doelpubliek verwaarlozen, iets waar het in-middels acht jaar trouw op mag rekenen. Tegelij-kertijd is het niet bang in te zetten op verjonging en vernieuwing, inventiviteit alom. Dat, in combinatie met - maar - één podium, is niet de meest evidente oefening. Het is vaak puzzelen met maar een ding in het achterhoofd: een geanimeerd – hard - rock & metal festival, in de breedste zin van het woord, kunnen presenteren.

De affiche doet alvast watertanden. Within Temp-tation, één van de headliners is daar een sprekend voorbeeld van. De band met diepgewortelde roots in de metalscene is inmiddels ook buitengewoon populair geworden bij niet metal fans. Ze staan minstens garant voor een spetterende show. Ook Whitesnake/David Coverdale is dit jaar aanwezig, om maar eens losjes te vermelden dat zelfs de grondleggers van de hedendaagse scene deze ge-wijde Kortrijkse rockgrond als een absolute prio-riteit zien. Uiteraard is ook het zwaardere geweld dit jaar aanwezig of wat had je gedacht? Child-ren Of Bodom, Ministry, DevilDriver, Airbourne, Flotsam&Jetsam, Metal Church, Korpiklaani, Lita Ford, Triptykon, Candlemass … het is slechts een greep uit het programma.

Redenen genoeg dus om 13 en 14 augustus af te zakken naar Kortrijk. Iedereen is er welkom om eens stevig headbangend met de haren te wappe-ren, een meer dan behoorlijke moshpit te leggen, koele pinten te drinken, maar vooral heel erg veel metal te absorberen tijdens hartje zomer. Harten winnen die de vorige jaren reeds aanwezig waren is onnodig. Het unieke concept en een geweldige beleving spreken voor zich. Alcatraz heet niet voor niets Alcatraz, ontsnappen is onmogelijk!

AUGUSTUS2016

30

In september maakt het West-Vlaam-

se dorp bij uitstek Heule zich op voor

de 53e Tinekesfeesten. Heulenaars en

niet-Heulenaars, feestbeesten en le-

vensgenieters, jong en oud zijn welkom

op deze intussen legendarische festi-

viteiten. Emmelie Dupont, Tineke van

Heule 2009 en kersvers co-voorzitter

van de Tinekesfeesten, vertelt met trots

wat de feesten voor haar en jullie bete-

kenen.

“Op de Tinekesfeesten komt een gemeenschap dichter bij elkaar in een aangename en ontspannen sfeer. Het feest is dan ook voor iedereen toeganke-lijk. Heb je zin in een vet feestje? Wil je de longen uit je lijf schreeuwen tijdens het supporteren voor je favoriete Tinekeskandidate? Kan je genieten van een prachtige kunstwandeling? Ben je het niet te verslaan meesterbrein op een quiz? Wil je jouw zoon of dochter een onvergetelijke namiddag be-zorgen? Wel, in het geval dit zo is, ben je hier meer dan op je plaats. De feesten bevatten allerhande optredens en activiteiten waar iedereen met volle teugen kan van drinken.”

· DO 8 TOT MA 12 SEPTEMBER 2016 · VUURWERK OP ZAT 17 SEPTEMBER 2016

CENTRUM, HEULE· WWW.TINEKESFEESTEN.BE ·

Iedere editie opnieuw wordt het onderste uit de kan gehaald om de feestvierders te laten genieten. Het programma liegt er ook dit jaar weer niet om. Op vrijdagavond maken Craz Sir G, 2Empress, Sparxx en Maddis hun opwachting. De zaterdag zijn Edje Ska & De Pilchards, Cookies & Cream en Siska & Her Breakfast band te gast. Zondag gaat het dak er helemaal af met Radio Topkaas, Id!ots en Bras-saholic.Ook in 2016 zweert Tinekesfeesten weer trouw aan haar lokale DJ’s; Onder andere DJ Clarck, Filip De-clerck en Santy M. zorgen ervoor dat iedereen tot in de vroege uurtjes in partymodus blijft.Naast het publiek legt de organisatie ook de arties-ten in de watten,

Santy M. (DJ op de Tinekesfeesten):“Tinekesfees-ten Heule heeft een ongelooflijk sterke organisatie. Alles wat een artiest zich kan dromen wordt tot in de puntjes voorzien, zowel voor als achter het po-dium. Er is massa’s volk en er wordt van begin tot einde meegezongen en gedanst. Dit is gewoon een topfeest!”

31

De launch party wordt meteen ook het startschot voor de ontplooiing van het vernieuwde festival dat naar aanleiding van de 10e editie doorgaat op 15 april 2017, de laatste zaterdag van de paasvakantie.

Club Soda is en blijft in de eerste plaats natuurlijk een nightlife evenement rond elektronische mu-ziek en multimedia. Vroeger lag de focus van Club Soda vooral op het aanbieden van muzikale head-liners. Voor de 10e editie én de launch party heeft de organisatie echter enkele grondige vernieuwin-gen in petto. Daardoor sluit het festival aan bij de algemene tendens in het festivallandschap zonder z'n eigenheid te verliezen. Kwalitatieve program-

Dit jaar viert Club Soda reeds zijn 10e

verjaardag. Een ideale gelegenheid om

de invulling van dit concept volledig op

scherp te stellen. 'Beats, Art, Fun &

Food' wordt het nieuwe motto van dit

creatief belevingsfestival, waarvan het

publiek een voorsmaakje krijgt tijdens

de launch party op 10 september.

· ZATERDAG 10 SEPTEMBER 2016 · GC SPIKKERELLE, AVELGEM

· WWW.CLUBSODA.BE ·

matie, creativiteit en beleving primeren voortaan op het afficheren van dure namen. Noem het gerust Club Soda versie 2.0.

Het festival richt zich zowel op jongeren tussen pak-weg 16 en 25 als op de iets oudere muziekliefheb-bers die houden van een stevig feestje. Club Soda is de plek waar vernieuwende DJ’s en live electro-acts uit binnen- en buitenland een podium aangeboden krijgen. Bezoekers ontdekken er artiesten die ze voorheen nog nooit aan het werk zagen. Anderzijds worden de meer toegankelijke actuele en commer-ciële namen niet vergeten. Er wordt dus gemikt op een breed publiek dat zich losjes te buiten kan gaan op hiphop, house, tech-no, drum’n’bass en andere subculturen. Het is een mix tussen exclusiviteit en toegankelijkheid, met veel aandacht voor de sfeer, het club-gevoel en het prikkelen van alle zintuigen van de bezoekers. Op de launch party ontdek je alvast heel wat van die ar-tiesten en maak je ook live de finale van de “Club Soda DJ contest” mee.

Daarnaast wordt Club Soda ook een artistieke vrij-haven voor vernieuwende kunstenaars en collectie-ven uit België en de buurlanden. Via een project-call krijgen zij alle ruimtes van het festivalterrein in en rond GC Spikkerelle ter beschikking om die volledig in te richten met licht, beeld, multimedia-instal-laties, street-art, performances en architectuur. Zo worden de bezoekers ondergedompeld in een rollercoaster van sfeer, feest, muziek en artistieke experimenten. De coördinatie daarvan ligt bij het team ‘Spacemakers’, de creatieve poot van jeugd-huis Krak.

Als nightlife festival dat zichzelf au sérieux neemt wil Club Soda z’n bezoekers tenslotte ook volop la-ten genieten van een hoop leuke dingen. Zo vind je er een uitgebreid aanbod aan quality food en is er veel ruimte voor leuke chill-outs en bars, naast tal van verrassende acts en onverwachte pop-up hoek-jes. Op de launch party op 10 september krijg je van dit alles alvast een pittig voorsmaakje.

SEPTEMBER2016

32

DE HELE ZOMER LANG KAN JE SMULLEN OP FEEËRIEKE PLEKJES BIJ JOU IN DE BUURT. NEEM JE PICKNICKDEKEN, SPRING OP DE FIETS EN KOM NAAR ÉÉN VAN DE ZOMERPICKNICKS.

UITINZUIDWEST.BE/ZOMERPICKNICKS

16 MEI · BUDA BEACH, KORTRIJK

-----

5 JUNI · NATUURDOMEIN DE BALOKKEN, WERVIK

5 JUNI · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

19 JUNI · HEERLIJKHEID VAN HEULE, HEULE

25 JUNI · EVENEMENTENTERREIN SPIKKERELLE, AVELGEM

26 JUNI · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

29 JUNI · HEERLIJKHEID VAN HEULE, HEULE

-----

3 JULI · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

3 JULI · VLASPARK, KUURNE

10 JULI · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

17 JULI · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

24 JULI · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

30 JULI · SMAKELIJKE NOCTURNE OP DE LEIE, HARELBEKE

31 JULI · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

-----

7 AUGUSTUS · HOEVE ARMENGOED, BISEGEM

14 AUGUSTUS · BUDA BEACH, KORTRIJK

14 AUGUSTUS · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

20 AUGUSTUS · GIJZELBRECHTEGEM, ANZEGEM

21 AUGUSTUS · BERGELEN, GULLEGEM

21 AUGUSTUS · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

27 AUGUSTUS · PARK BARON CASIER, WAREGEM

28 AUGUSTUS · LEIEBOS (ONDER E403-BRUG), WEVELGEM

28 AUGUSTUS · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

-----

4 SEPTEMBER · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM

11 SEPTEMBER · HOEVE ARMENGOED, BISSEGEM