ZOMERBOEKEN 2016

16
Zomerboeken 2016 ZOMERBOEKEN 2016 Villa America /Liza Klaussmann Een meeslepende roman over liefde in al haar vormen, die door de auteur op een beschouwende wijze, maar ook vol compassie worden beschreven. De auteur heeft zich laten inspireren door het leven van Sara en Gerald Murphy. Dit Amerikaanse echtpaar vestigt zich in de twintiger jaren van de twintigste eeuw aan de Franse Rivièra in hun luxueuze onderkomen Villa America. Gerald, kunstschilder, en Sara vormen een flamboyant echtpaar. Ze mogen wereldberoemde kunstenaars en schrijvers, zoals Scott en Zelda Fitzgerald, Hemingway, Picasso en Cole Porter, tot hun intieme vriendenkring rekenen. De schrijfster weet de sfeer van de roaring twenties en het leven van de Murphys uitstekend te treffen. Het boek van de Baltimores / Joël Dicker Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit- Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering. Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit- Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra Pogingen iets van het leven te maken / Hendrik Groen In deze dagboekaantekeningen, eerder verschenen op het literaire weblog Torpedo, beschrijft de auteur op geestige spitse wijze, openhartig en met de nodige zelfspot, het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Een jaar lang leeft de lezer mee met Hendrik en de andere bewoners, de staf, verzorgers en de directie die eigen initiatieven van de bewoners niet verwelkomt. Oud worden is niet leuk - ziekte, aftakeling, dementie, enz. - maar Hendrik Groen laat zich er niet onder krijgen, met veel humor schrijft hij over zijn eigen ongemakken en die van anderen, en over de selecte Oud-maar-niet-dood club die hij met een paar gelijkgestemden opricht. Niet te filmen / Sophie Kinsella Finding Audrey Audrey durft haar huis niet meer te verlaten en houdt van achter een zonnebril de buitenwereld op afstand. Een angststoornis maakt haar dagelijks leven behoorlijk lastig. Op aanraden van de psycholoog, dokter Sarah, legt ze haar leven vast op camera, om zo haar zelfvertrouwen terug te krijgen.

Transcript of ZOMERBOEKEN 2016

Page 1: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

ZOMERBOEKEN 2016

Villa America /Liza Klaussmann

Een meeslepende roman over liefde in al haar vormen, die door de auteur op een beschouwende wijze, maar ook vol compassie worden beschreven. De auteur heeft zich laten inspireren door het leven van Sara en Gerald Murphy. Dit Amerikaanse echtpaar vestigt zich in de twintiger jaren van de twintigste eeuw aan de Franse Rivièra in hun luxueuze onderkomen Villa America. Gerald, kunstschilder, en Sara vormen een flamboyant echtpaar. Ze mogen wereldberoemde kunstenaars en schrijvers, zoals Scott en Zelda Fitzgerald, Hemingway, Picasso en Cole Porter, tot hun intieme vriendenkring rekenen. De schrijfster weet de sfeer van de roaring twenties en het leven van de Murphys uitstekend te treffen.

Het boek van de Baltimores / Joël Dicker Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering. Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra

Pogingen iets van het leven te maken / Hendrik Groen In deze dagboekaantekeningen, eerder verschenen op het literaire weblog Torpedo, beschrijft de auteur op geestige spitse wijze, openhartig en met de nodige zelfspot, het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Een jaar lang leeft de lezer mee met Hendrik en de andere bewoners, de staf, verzorgers en de directie die eigen initiatieven van de bewoners niet verwelkomt. Oud worden is niet leuk - ziekte, aftakeling, dementie, enz. - maar Hendrik Groen laat zich er niet onder krijgen, met veel humor schrijft hij over zijn eigen ongemakken en die van anderen, en over de selecte Oud-maar-niet-dood club die hij met een paar gelijkgestemden opricht.

Niet te filmen / Sophie Kinsella Finding Audrey Audrey durft haar huis niet meer te verlaten en houdt van achter een zonnebril de buitenwereld op afstand. Een angststoornis maakt haar dagelijks leven behoorlijk lastig. Op aanraden van de psycholoog, dokter Sarah, legt ze haar leven vast op camera, om zo haar zelfvertrouwen terug te krijgen.

Page 2: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Voor jou / Jojo Moyes Louisa's wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen - een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin - maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Teder is de nacht / F. Scott Fitzgerald Na de Eerste Wereldoorlog besluit de jonge Amerikaanse psychiater Dick Rivers in Europa te blijven. In de Zwitserse kliniek waar hij gaat werken ontmoet hij de rijke Nicole Warren, die daar verpleegd wordt voor een multiple persoonlijkheidsstoornis. Hij wordt verliefd op haar en als zij trouwen geeft hij zijn werk op. Ze vestigen zich aan de Rivièra, waar ze met hun twee kinderen een luxe leven leiden. Als Dick verliefd wordt op een bevriende actrice is dat het begin van zijn ondergang. De gebeurtenissen maken Nicole echter sterker en zij is het die het huwelijk beëindigt en met een ander trouwt. Dick keert berooid terug naar de VS, waar hij huisarts wordt.

Leven of dood / Michael Robotham

Audie Palmer zit in een Texaanse gevangenis een straf van tien jaar uit voor een overval en moord. In de gevangenis wordt zijn leven regelmatig bedreigd en hij overleeft alleen dankzij de bescherming van medegevangene Moss. Een dag voor zijn vrijlating ontsnapt Palmer en iedereen vraagt zich verwonderd af waarom hij niet nog een dag kon wachten. Langzaamaan wordt duidelijk wat er in zijn verleden gebeurd is.

Stuk van Jou Sophie Jackson Sophie Jackson geeft de term 'badboy' een nieuwe betekenis in Stuk van jou. Wesley Carter is namelijk geen gewone badboy. Nee, we hebben het hier over een crimineel. Al voor hij meerderjarig was, wist hij hoe een gevangenis er vanbinnen uitzag. Maar één ding heeft hij nog nooit meegemaakt: verliefdheid. Dus wanneer Kat Lane Engelse les komt geven in de New Yorkse gevangenis waar hij zit, raakt hij behoorlijk in de war - net als zij. Want hun verboden gevoelens voor elkaar zijn onmogelijk te negeren.

Page 3: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Paper towns / John Green Margo Roth Spiegelman is een mysterie, een legende. En ze is het onbereikbare buurmeisje van Q (Quentin), de 18-jarige hoofdpersoon van Paper towns: waar is Margo Roth Spiegelman? Q heeft Margo eigenlijk al in geen jaren echt gesproken, als ze op een nacht plotseling zijn slaapkamerraam openschuift en hem meeneemt op een bizarre, onvergetelijke tocht door de stad. De volgende dag is Margo spoorloos verdwenen. Q is ervan overtuigd dat ze aanwijzingen voor hem heeft achtergelaten, waardoor hij kan achterhalen waar ze zit. Met hulp van zijn beste vrienden Ben en Radar begint hij een intensieve zoektocht naar Margo, waarbij Q niet alleen Margo, maar vooral zichzelf beter leert kennen.

De vele levens van Amory Clay / Wiliam Boyd In de boeken van William Boyd is levensechtheid van levensbelang. Amory Clay, zijn hoofdpersonage, is door Boyd verzonnen, maar hij doet er alles aan haar zo waarheidsgetrouw te beschrijven. Hij verweeft waargebeurde verhalen van echte mensen, zoals Martha Gellhorn, in zijn verhaal, hij gebruikt dagboeken om de suggestie van waargebeurd te versterken en hij illustreert het verhaal met foto’s, zogenaamd van Amory Clay. Haar leven loopt parallel met de highlights van de twintigste eeuw: van de roaring twenties in Berlijn tot aan de oorlog in Vietnam. Een overtuigend en liefdevol portret van een geëmancipeerde en bijzondere vrouw.

Cecile / Ish Ait Hamou Djibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet. Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile.

Verloren / Claire Mcgowan Wanneer nabij de Ierse grens twee tienermeisjes worden vermist, wordt forensisch psycholoog Paula Maguire op de zaak gezet. Ze is jong, ambitieus en een expert op het gebied van vermissingen. Er wordt een speciaal onderzoeksteam opgericht, geleid door de Engelsman Guy Brooking. Paula en Guy, beiden geplaagd door hun verleden, voelen zich al direct tot elkaar aangetrokken. Zullen hun persoonlijke gevoelens het onderzoek echter niet belemmeren? Ondertussen blijft Paula maar wroeten in het verleden en rakelt zaken op die anderen liever vergeten en begraven. Bovendien dreigt ze haar grip op de zaak te verliezen. Wat is de link tussen deze verdwijningen en twee eerdere, van lang geleden? Als de waarheid aan het licht komt, ontdekt Paula dat je niet alles moet willen vinden wat verloren is gegaan.

Page 4: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Kom hier dat ik u kus / Griet Op De Beeck Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen.

Oorlog en terpentijn / Stefan Hertmans Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden. Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.

Dochter / Rosamund Lupton Als Yasmin met haar dove dochter Ruby (10) in december haar man Matt achterna reist, die een natuurfilm opneemt in Alaska, wordt ze bij aankomst opgevangen door de politie die haar vertelt dat bij een brand in Anaktue 23 mensen zijn omgekomen en dat Matt bijna zeker het 24e slachtoffer is. Zijn lichaam is niet gevonden, maar zijn trouwring wel. Omdat op zijn telefoon na de brand nog eenmaal is gebeld, weigert Yasmin te geloven dat Matt dood is, ook al zegt de politie zijn telefoon te hebben getest. Als het vliegveld is gesloten, vindt ze een taxichauffeur bereid haar en Ruby naar Anaktue te rijden. Hij merkt al gauw dat ze worden gevolgd door een tankwagen met blauwe lampen.

Woesten / Kris Vansteenberge Het is niet omdat mensen onder hetzelfde dak wonen dat ze een open boek zijn voor elkaar. Daarom vertelt Kris Van Steenberge het verhaal van het gezin Duponselle in zijn debuutroman Woesten achtereenvolgens vanuit het standpunt van de moeder, de vader en hun twee zonen. Alles begint wanneer de jonge dokter Guillaume Duponselle en zijn moeder aan het einde van de jaren 1800 vanuit het mondaine Brussel afzakken naar Woesten, een dorp in de Westhoek tussen Ieper en Veurne. Tijdens het diner waarvoor de notaris hen uitgenodigd heeft, leert Guillaume de dochter van de smid kennen. De ontmoeting mondt uit in een romance. Guillaume trouwt met Elisabeth, ook al heeft zijn moeder het absoluut niet begrepen op ‘vrouwen met een paardengeur’. Acht maanden later wordt er een tweeling geboren: de engelachtige Valentijn en een jongen wiens gezicht zo monsterlijk verminkt is dat zijn vader vindt dat hij geen naam behoeft.

Page 5: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Petronilla / Amelie Nothomb Tijdens een signeersessie in een Parijse boekhandel ontmoet een schrijfster, in wie moeiteloos Amélie Nothomb te herkennen is, de jonge en jongensachtige Petronilla Fanto, aankomend schrijfster. Die ontmoeting, bezegeld met het drinken van champagne, vormt het begin van hun hechte maar geregeld onderbroken vriendschap. Ondanks uiteenlopende achtergronden en karakters vinden zij elkaar in gedreven schrijven en champagne drinken. Dat laatste wordt een ritueel bij hoogtepunten, mislukkingen, afscheid en hereniging in hun beider levens, vol risico’s, roes, schelmenstreken, absurditeiten.

De automobielclub van Caïro / Alaa Al Aswani Egypte, eind jaren veertig. In de salons van de decadente Cairo Automobile Club pokeren koning Faroek en de lokale elite avond aan avond met de Engelse machthebbers, terwijl de kamerheer van de koning de bediening terroriseert. Een van de bedienden is Abdelaziz, telg uit een ooit welgestelde maar nu aan de grond geraakte familie. Hij is naar Caïro verhuisd om zijn kinderen een betere opleiding te geven, maar als de kamerheer hem in het vizier krijgt, is hij zijn leven niet meer zeker.

De stad aan de rand van de hemel / Elif Shafak In deze roman, die zich afspeelt in het zestiende-eeuwse Istanbul, schetst de auteur een kleurrijk, boeiend beeld van deze stad en haar bewoners ten tijde van het Ottomaanse rijk. Hoofdpersoon is Jahan die als jonge olifantenverzorger aan het hof van de sultan belandt en het uiteindelijk tot leerling-architect schopt. Tijdens zijn leven maakt hij van alles mee. Hij vecht met zijn olifant aan de zijde van de sultan, wordt verliefd op een prinses, belandt in de gevangenis en bouwt mee aan de grootste bouwwerken van zijn tijd. Gedurende zijn leven kruist hij het pad van vele kleurrijke personages.

De IJsmakers / Ernest van der Kwast

Een aloude ijssalon op de Oude Binnenweg in Rotterdam. Een Italiaanse familie – ijsmakers tot in het voorgeslacht – baat deze zaak uit. Het vak gaat over van vader op zoon. In de winter, wanneer de ijssalon gesloten is, verblijft de familie in de bergen van Noord-Italië. De oudste zoon breekt met de ambachtelijke familietraditie, laat het ijs liggen en gaat in de poëzie. Als latere directeur van het World Poetry Festival reist hij over de wereld, terwijl de zomers aan de jongere broer voorbijgaan. Hij tobt zich af in de zaak. Familiale verhoudingen, ambachtelijkheid, het voortbrengen van nageslacht, het voorgeslacht en liefde staan centraal, maar tegelijk is er veel anekdotiek over consumptie-ijs, een geschiedenis ervan, een glansrol voor sneeuw en een ode aan de poëzie.

Page 6: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Made in Sweden Drie broers bedenken een masterplan om nooit meer geldzorgen te hebben. Niet veel later vormen ze de bende achter de grootste reeks gewelddadige bankovervallen uit de Zweedse geschiedenis. Hun band werd gesmeed toen ze samen opgroeiden onder het juk van hun gewelddadige vader, een band die nu tot het uiterste wordt getest. Want lukt het ze hun steeds ambitieuzere plannen uit te voeren, en kunnen ze uit handen blijven van de politie?

Zijde / Alessandro Barrico Zuid-Frankrijk 186,1 Door een onverklaarbare ziekte onder zijderupsen in Egypte en Klein-Azië moet Hervé Joncour zijn handel naar Japan verleggen, Daar raakt bij onder de bekoring van een geheimzinnige vrouw van wie. Hij bij het afscheid een briefje in zijn handen gedrukt krijgt met de tekst: 'Kom terug, of ik ga dood.' Vanaf dat moment groeit er een even vreemde als intense relatie tussen de handelaar en de vrouw met de niet-oosterse ogen.

De geschiedenis van de liefde / Nicole Kraus Een verloren gewaand boek wordt herontdekt en verbindt een aantal excentrieke, maar zeer sympathieke personages.

Wanneer wordt het terug zoals het nooit geweest is / Joachim Meyerhof Rijke literaire roman vol originele metaforen over een adolescent die opgroeit binnen de omheining van een psychiatrische inrichting waar zijn vader de geneesheer-directeur is. Wat begint als een verzameling groteske anekdotes over alle mogelijke bizarre voorvallen in de kliniek verandert langzaam in een serieuze roman over het bijzondere gezin waarin de jongen opgroeit. De onbekommerde lichtheid van het begin krijgt dan een diep menselijke en tragische dimensie, de schaterlach maakt plaats voor ontroering.

Page 7: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Payback / Mike Nicol De voormalige wapensmokkelaars Mace Bishop en Pylon Buso hopen eindelijk een ontspannen leven te gaan leiden in Kaapstad. Met hun nieuwe beveiligingsservice voor welvarende toeristen lijkt dat te lukken, tot Mace ingehaald wordt door zijn verleden. Hij moet nog één gevaarlijke klus klaren en krijgt te maken met een vijand van formaat: Sheemina February, een advocate met ijsblauwe ogen, een passie voor geweld en een zwarte handschoen aan haar linkerhand. Wie is deze engel der wrake?

De Amerikaanse prinses / Annejet van der Zijl Allene Tew (1872-1955) was een bijzondere vrouw: de ondernemende Amerikaanse trouwde vijf keer, onder meer met de Duitse prins Henry Reuss. Dankzij haar huwelijken werd ze een van de rijkste vrouwen ter wereld. Ze had huizen in de Verenigde Staten en Frankrijk en ging om met beroemdheden als Winston Churchill en Dwight Eisenhower. Ze kreeg met veel tegenslag te kampen (zoals de vroegtijdige dood van haar drie kinderen), maar liet zich daardoor niet ontmoedigen. In de jaren dertig kwam ze via prins Bernhard in contact met het Nederlandse koningshuis en werd ze een van de peetouders van prinses Beatrix. Dit boek schetst Allene's 'wonderlijke levensverhaal' tegen de achtergrond van de tijd waarin ze leefde.

Brooklyn / Colm Toibin Eilis Lacey leeft met haar moeder en werkende zus in Enniscorthy, Zuid-Oost-Ierland, in de jaren vijftig. Veel kans op werk is er niet, en voor ze het goed beseft heeft Eilis zich laten overhalen om naar Amerika te trekken. Daar belandt ze in een pension voor Ierse dames. Met hulp van de Ierse pastoor die haar overtocht regelde, begint de voorzichtige en onzekere Eilis geleidelijk haar weg te vinden. Als ze verliefd wordt op de Italiaanse Tony, lijkt haar toekomst in Amerika te liggen. Dan komt het bericht dat haar zus in Ierland is overleden. Eilis gaat terug en het vertrouwde leven daar en de belangstelling van een jongeman maken dat ze begint te aarzelen. Uiteindelijk is een keuze onontkoombaar.

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet / David mitchell Jacob de Zoet moet om met zijn Anna te mogen trouwen eerst rijk worden in de Oost. Daarom vertrekt hij eind 1799 als boekhouder naar Decima, het Nederlandse eilandje bij Japan. Hij moet er de boeken van de voc controleren op corruptie. Dat maakt hem meteen een niet welkome buitenstaander. Maar dan valt hij als een blok voor de Japanse vroedvrouw Orito. Meegesleept door liefde en werk doorziet De Zoet niet het verraad van de man die hij het meest vertrouwt. Bedrog en vertrouwen, liefde en lust, schuld en geloof, koelbloedige moord en wonderlijke onsterfelijkheid spelen allemaal een rol in deze fantastische roman.

Page 8: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

De verwarde cavia / Paulien Cornelisse Cavia werkt op de afdeling Communicatie. In korte humoristische hoofdstukken leren we haar en haar collega's kennen. Stella van Human Resources. Ruud het enge hoofd van de afdeling Financiën. En Harm-Jan van de IT-afdeling, die al sinds 1999 een tamagotchi in leven houdt. Een cavia die in een kantoortuin tussen de mensen werkt: het klinkt wat onwaarschijnlijk, maar iedereen die ook maar een blauwe maandag op een kantoor heeft gewerkt, zal de avonturen van de verwarde cavia herkennen. Van een symbiotische relatie met het koffiezetapparaat tot passief-agressieve e-mails en duizelingwekkende perikelen rond de lief- en leedpot. De verwarde cavia is een grappig en ontroerend boek, onmisbaar voor iedereen die wel eens collega's heeft gehad, of ze misschien nog steeds wel heeft.

Vrijdagen bij Enrico's : roman / Don Carpenter

Vrijdagen bij Enrico's is het verhaal van een groep schrijvers uit San Francisco en Portland tijdens de vroege, onstuimige dagen van de Beat-scene - een tijd van dromen en onbegrensde mogelijkheden. We volgen auteur Charlie en zijn jonge vrouw Jaime, beiden laverend tussen de opwinding van beginnend schrijverschap en de melancholie van niet ingeloste ambities. Op vrijdagen spreken ze af in het kleine café Enrico's met vrienden en andere aspirant-schrijvers. Soms praten ze over het schrijverschap, maar meestal drinken ze, halen ze herinneringen op of beledigen ze elkaar - het ultieme kenmerk van broederschap.

Waarvan wij droomden /Julie Otsuka Kleine roman over een minder bekende episode uit de Amerikaanse geschiedenis. Aan het begin van de 20e eeuw komt een groep jonge Japanse vrouwen naar Amerika als bruiden voor eenzame Amerikaanse mannen. Zij vertellen hun verhaal: over de reis, de aankomst, de ontvangst door de mannen (veel onaantrekkelijker dan voorgespiegeld), over de seks, de geboorte van kinderen, de heimwee en het isolement, gevolgd door inburgering en integratie.

De weg naar Little Dribbling : een reis door Groot-Brittannië

Bill Brysons kennis over Groot-Brittannië ontwikkelde zich van 'weet bijna niets', naar 'grondige vertrouwdheid', tot 'complete verbijstering: wat weet ik eigenlijk weinig'. Ineens realiseert Bryson zich namelijk dat hij in een land woont dat zich zo snel ontwikkelt dat het hem vreemd aandoet, een plek vol beroemdheden wier namen en talenten hij niet kan onderscheiden, acroniemen die hem moeten worden uitgelegd, gespreksonderwerpen die hij niet langer kan volgen. En precies op dat moment wordt Bryson opgeroepen om een test te doen voor het Brits staatsburgerschap. Twintig jaar na zijn eerste kennismaking met Groot-Brittannië, die hij uitgebreid heeft beschreven in Een klein eiland - een van de meest geliefde reisboeken van de afgelopen decennia - besluit hij tot een gloednieuwe reis om 'zijn' land te herontdekken. Wederom leidt dat tot hilarische anekdotes waarmee hij de typische kijk van de Engelsen op hun eiland schitterend tot uitdrukking weet te brengen.

Page 9: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Lieveling / Kim Van Kooten Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man - die door Puck 'ome Meneer' wordt genoemd - ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. Puck is zijn lieveling. Het is hun geheim. Maar soms worden geheimen te groot om te bewaren en willen ze gevonden worden.

Verlangen naar chocolade / Care Santos Een heerlijke roman over sterke vrouwen, Barcelona en chocolade Tegen het decor van de zich ontwikkelende wereldstad Barcelona schildert Care Santos de levens van Sarah, Candida en Mariana. Drie totaal verschillende vrouwen uit drie verschillende eeuwen, die eenzelfde verlangen naar chocolade delen. En dat alles vertelt Santos achterstevoren, vanuit het heden terug naar het verleden, met een chocoladekan als verbindend element.

De val van Turing / David Lagercrantz

Uitgaande van het oorspronkelijke politierapport schept Lagercrantz een rechercheur, Leonard Corell die zich niet laat afschepen met het vooroordeel dat Turing homo is en daarom dus wel zelfmoord gepleegd zal hebben (homoseksualiteit was strafbaar in Engeland in de jaren vijftig). Hij doet gedegen onderzoek, niet alleen naar de dood van Turing, maar ook naar diens leven en werk, een zoektocht die hem leidt naar het geheime werk van Turing in de Tweede Wereldoorlog. In een mix van fictie en non-fictie is Lagercrantz er perfect in geslaagd de benepen sfeer van de vijftiger jaren en de frustraties van hen die zich daaraan proberen te ontworstelen voelbaar te maken. De langdurig ondergewaardeerde genialiteit van Turing wordt pijnlijk zichtbaar, evenals zijn grote bijdrage aan de hedendaagse artificiële intelligentie.

Totaal door het dolle heen / Karen Joy Fowler Met haar ouders, oudere broer Lowell en zusje Fern heeft Rosemary een in vele opzichten idyllische jeugd in een bouwvallige boerderij. Samen met Fern speelt ze in de landerijen en bossen rond hun huis en weet zich geliefd en gewaardeerd. Tot ze op een dag uit logeren wordt gestuurd en bij thuiskomst ontdekt dat Fern is verdwenen. Er wordt nooit meer over haar gepraat. Maar de verdwijning van Fern ontwricht blijvend de levens van alle gezinsleden. Het kost Rosemary jaren om te ontdekken wat er werkelijk is gebeurd en wat de relatie is met het werk van haar vader, een beroemde professor in de gedragspsychologie.

Page 10: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Kinderen van Brezjnev / Sana Valiulina Niet alleen de angst eet je ziel op, maar ook opportunisme en materialisme. Kinderen van Brezjnev gaat over liefde en verraad tegen de achtergrond van het economische en geestelijke verval van de Sovjet-Unie, de onderhuidse etnische spanningen, de Afghaanse Oorlog, de langzame maar zekere criminalisering van het land, met als apotheose de gewelddadige overgang naar de markteconomie, culminerend in het nieuwe Rusland. De boven- en de onderwereld zijn definitief samengesmolten. Hoe is het om op te groeien in het beste land ter wereld, waar geluk verplicht is en de ultieme Waarheid regeert?

Tram 83 / Fiston Mwanza Mujila

Tram 83 is een kroeg-eettent-bordeel in Congo, in een stad die 'het Stadland' wordt genoemd. Het is er vol en smerig, het is de enige tent die dag en nacht open is. Voor de meeste bezoekers ervan is het leven een kwestie van overleven. Twee stamgasten van Tram 83 zijn Requiem en Lucien, die samen hebben gestudeerd en een appartement delen. Requiem heeft een verleden vol gevechten in de jungle en maakt nu provocerende foto's van rijke toeristen om ze te kunnen chanteren. Lucien was leraar geschiedenis en is om politieke redenen gevlucht uit 'het Achterland'. Hij schrijft een toneelstuk en probeert daarvoor een uitgever te vinden, terwijl Requiem hem alle mogelijke obstakels in de weg legt.

Superchef / Anne West Wanneer Esther zich in een opwelling opgeeft voor het culinaire tv-programma Superchef, heeft ze geen idee wat haar te wachten staat. Niet dat ze veel ervaring heeft met koken, maar dat deert haar niet. Het programma blijkt een grote afrekening met haar turbulente liefdesverleden. Zo is haar grote liefde Erik, die haar als vuil heeft behandeld, een van haar medekandidaten. En haar laatste crush Vincent, die haar eveneens aan de kant heeft gezet, blijkt een van de juryleden. Tot overmaat van ramp is Lex, een pasverworven ‘kennis’, een gastjurylid.

Ik rouw van jou / Jonathan Tropper

Het gladjes verlopende leven van dertiger Judd Foxman wordt flink door elkaar geschud als hij zijn vrouw in bed betrapt met zijn baas, als zijn vader kort nadien overlijdt en vervolgens zijn overspelige vrouw hem meldt dat ze zwanger is van Judd. Onder die omstandigheden vertrekt Judd naar zijn ouderlijk huis, omdat de laatste wens van zijn al lang niet meer gelovige vader zou zijn dat de hele familie een traditioneel-joodse sjivve zit: zeven dagen samen rouwen. Het bijeenzijn van alle leden van de nogal onorthodoxe familie Foxman staat garant voor relationele verwikkelingen, venijnige woordenwisselingen en opborrelende en uitbarstende frustraties. Intussen moet Judd helder zien te krijgen hoe hij verder wil met zijn leven.

Page 11: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

De jurkendief / Natalie Meg Evans Romantisch verhaal tegen een historische achtergrond. Parijs, 1937. De 17-jarige Alix heeft maar één wens: ontwerper worden en deel uitmaken van de wereld van de Parijse haute couture, de wereld van onder meer Coco Chanel en Elsa Schiaparelli. Die wens lijkt uit te komen als ze dankzij haar minnaar haar droombaan aangeboden krijgt bij Hermès, een prominent modehuis in Parijs – maar tegen een prijs. Om de positie te bemachtigen, moet ze in ruil daarvoor de nog niet getoonde jurken van een bekende ontwerper kopiëren voor de zwarte markt. Alix weet dat als ze betrapt wordt, haar droom voorbij is – maar sommige dromen zijn elk risico waard

De geniale vriendin / Elena ferrante

'De geniale vriendin' vertelt de geschiedenis van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap. Ze groeien samen op, maar hun levens verlopen geheel verschillend. Lila en Elena wonen met hun ouders en broertjes en zusjes in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is.

Een jongen / Nick Hornby

About a boy Een alleenstaande trendgevoelige dertiger die er niets voor voelt een gezinnetje te stichten, zoals zijn vrienden hem aanraden, voelt zich aangetrokken tot alleenstaande moeders, omdat die makkelijk te veroveren zijn, naar hij hoopt. Daarom fingeert hij een tweejarig zoontje en sluit hij zich aan bij een gespreksgroep voor alleenstaande ouders in Noord-Londen. Daar krijgt hij een merkwaardige band met een twaalfjarige jongen die bij zijn alleenstaande, suïcidale moeder woont en op school wordt getreiterd omdat de nieuwste trends op het gebied van popmuziek en kleding aan hem voorbijgaan.

Aardschok / Mons Kallentoft Op een vroege ochtend in mei wordt een jonge man dood gevonden in een sloot dicht bij het Götakanaal, Zweden. Hij is naakt, maar zijn lichaam vertoont geen tekenen van geweld. Als inspecteur Malin Fors en haar collega's de plaats delict betreden, worden ze overvallen door een duizelingwekkende stilte. Het slachtoffer is Peder Åkerlund, een voormalig Zweeds democraat. Wanneer blijkt dat de zestienjarige Nadja Lundin op dezelfde avond is verdwenen, kan het niet anders dan dat de twee zaken met elkaar in verband staan. Maar hebben de slachtoffers iets met elkaar gemeen? Malin Fors realiseert zich al gauw dat de dader een spel speelt en dat er meer moorden zullen volgen. Lukt het Malin Fors om Nadja Lundin op tijd te redden?

Page 12: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

De dochter van Stalin : het veelbewogen leven van Svetlana Alliloejeva / Rosemary Sullivan Svetlana Alliloejeva groeit op binnen de muren van het Kremlin. Ze is eigenwijs, intelligent, maar ook eenzaam, vooral na de zelfmoord van haar moeder. Ze heeft geen weet van de verschrikkingen die buiten het Kremlin plaatsvinden. Ook begrijpt ze niet waarom het ene na het andere familielid plotseling verdwijnt. Pas als ze ouder wordt, beseft ze wat voor man haar vader is en wat voor gruweldaden hij op zijn geweten heeft. Na zijn dood vlucht ze naar de Verenigde Staten. Maar ook al was ze geen onderdeel van haar vaders regime, Svetlana kan zijn reputatie niet ontlopen.

Het geheim van mijn man / Lianne Moriarty Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat, die niet alleen het leven van jullie samen kan kapotmaken, maar ook dat van anderen. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is. Cecilia Fitzpatrick is een succesvolle zakenvrouw, staat voor iedereen klaar en is een toegewijde echtgenote en moeder. Maar die brief gaat alles veranderen, en niet alleen voor haarzelf. Liane Moriarty heeft een pageturner geschreven die je aan het denken zet: over hoe goed je degenen van wie je houdt eigenlijk kent - en hoe goed je jezelf uiteindelijk kent...

Stad in brand / Garth Risk Hallberg

Magistraal geschreven roman over New York in 1976-1977, toen de stad zinderde van ongeremde vrijheid, malaise, misdaad en protest. William en Regan Hamilton-Sweeney, twee telgen uit een fortuinlijk geslacht, leven in onmin met hun kapitalistische familie. William groeit op in de homoscene van de kunstwereld en speelt als gitarist in een punkband. Zijn zus Regan ziet hoe het imperium van hun demente vader door haar stiefoom wordt ingelijfd. Op oudejaarsavond van 1976 klinken in Central Park enkele pistoolschoten. Er wordt een jonge vrouw gevonden, dodelijk gewond. Een rechercheur en een journalist proberen de dader te vinden. Komt hij uit de anarchistische punkwereld of uit die van het grote geld. De sterk getypeerde karakters, de spannende subplots en de sensatie van de onderliggende verbondenheid stempelen deze debuutroman: een meesterwerk!

Het museum van zonderlinge zaken / Alice Hoffman

Coralie treedt op als de Meermin in haar vaders Museum van Zonderlinge Zaken, een rariteitenshow, naast de Wolfman en het Vlindermeisje. Op een avond stuit ze op een aantrekkelijke jongeman die bij de Hudson in het maanlicht bomen aan het fotograferen is. De opvallende fotograaf is Eddie Cohen, een Russische immigrant die is weggelopen uit de Russisch orthodoxe gemeenschap in de Lower East Side, waar hij werkte als leerling-kleermaker. Terwijl Eddie in New York de verwoesting na een beruchte brand fotografeert, raakt hij verstrikt in het verdachte mysterie achter de verdwijning van een jonge vrouw.

Page 13: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt Providence Dupois ontmoet in een ziekenhuis in Marrakech de zevenjarige Zahera, die daar al sinds haar geboorte woont. Zahera is een wees en lijdt aan de ongeneeslijke taaislijmziekte. Tussen het meisje en de jonge vrouw groeit een onbreekbare band en als Providence weer vertrekt, belooft ze Zahera dat ze zal terugkomen om haar te adopteren en mee te nemen naar Parijs. Providence is vastbesloten om woord te houden. Als op de dag dat ze naar Marokko zal vliegen een IJslandse vulkaan uitbarst die al het vliegverkeer in Europa platlegt, gaat ze wanhopig op zoek naar andere middelen van vervoer. Ze komt terecht in een klooster, waar de monniken beweren dat ze haar kunnen leren vliegen door de kracht van haar liefde. Hoe krachtiger de liefde, hoe eerder en beter ze kan vliegen. Providence gebruikt haar diepe liefde voor Zahera als motor om de bijna 1500 kilometer naar het meisje te overbruggen. Maar is ze nog op tijd...?

Onderweg met roadie / Thomas Acda Een voormalig muzikant brengt een hond van New York naar Los Angeles. Op de vlucht voor alles en iedereen hoopt hij zichzelf weer terug te vinden. 'Ik zet de auto in drive en we rijden. Met een hond achter het stuur. Links woestijn, rechts woestijn en voor ons kilometers prachtig Amerikaans asfalt'

Zeg maar dat we niet thuis zijn / Rashid Novaire De altijd behulpzame Milan den Hartog beleeft zijn laatste week bij een uitvaartondernemer. Dat hoopt hij althans, want het wordt hem niet makkelijk gemaakt om bij Noorderzon en Zonen te vertrekken. De week wordt gaandeweg wonderlijker. Zo stuurt een overleden Koerd hem berichten vanuit zijn koelcel, die worden tegengehouden door Milans spamfilter. De Koerd ligt te wachten op zijn repatriëring, die wordt bemoeilijkt door de leugen die hij de IND over zijn herkomst vertelde. Zal het Milan lukken om crematie te voorkomen?

Leven tot elke prijs / Kristina Sandberg

Stockholm, 1953. Maj's echtgenoot Tomas trakteert het gezin op een weekend weg. Maj zou gelukkig moeten zijn maar is het niet. Haar kinderen Anita en Lasse zijn veertien en elf en nemen steeds meer afstand van hun moeder. Tomas worstelt met financiële problemen binnen zijn familiefirma. Maj probeert als echtgenote en moeder een ideale huisvrouw te zijn en wringt zich in allerlei bochten om te voldoen aan de eisen van de maatschappij. Hoe harder ze echter de schijn van geluk probeert op te houden, hoe meer druk er op haar gezin komt te staan. Leven tot elke prijs is de bekroonde Zweedse bestseller over de worstelingen binnen Maj's gezin. Een gedetailleerde, bijna hypnotiserende vertelling over sociale klassen, relaties, moederschap en de veranderende rol van de vrouw in de twintigste eeuw.

Page 14: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Aan de keukentafel van mijn schoonmoeder : eten, liefde en leven in Napels / Katherine Wilson Als jonge stagiaire op het Amerikaanse consulaat in Napels komt ze, na een blind date, terecht bij de moeder van haar afspraakje. Aan de keukentafel welteverstaan. Het begin van een grote liefde voor de Italiaanse keuken en dat ze daar dan ook nog een Italiaanse man aan overhoudt, is eigenlijk onvermijdelijk. Ze leert in Napels wat 'echt' is: echt voedsel en echte liefde, vooral ook voor zichzelf. Het helpt haar van haar eetstoornis af en ze durft uiteindelijk te kiezen voor haar eigen passie: het toneel. Een hartveroverend en oprecht geschreven boek, doorspekt met Italiaanse gerechten en geuren die zo van de bladzijden af lijken te komen. Vlotte schrijfstijl met karakters om verliefd op te worden en voldoende verhaal om het ook voor de niet-kookfanaten boeiend te houden.

Liefdesbrieven / Katie Fforde

Laura is een uitstekende verkoopster in een boekhandel, die met succes onder andere signeersessies organiseert. Haar baas is echter op pensioenleeftijd gekomen, en ze verliest haar baan. De verlegen Laura krijgt dan de kans om een literair festival te organiseren met als hoofdattractie de bekende Ierse schrijver Dermot Flynn. Door een misverstand denkt het festivalcomité dat Laura de vriendin is van Dermot, een man die elke vrouw wel zou willen.

Ik ben geen secreet / Zhenyun Liu Kluchtige satire waarin een eenvoudige boerenvrouw met een koppig volgehouden rechtszaak de machinaties van de macht in China blootlegt. Omdat ze in verwachting is van een tweede kind (wat tot voor kort niet mocht in China) bedenkt deze Li Xuelian een list: ze spreekt met haar man af te scheiden en na de bevalling weer te trouwen – alleen gaat manlief er na de scheiding met een ander vandoor. Om haar gelijk te halen, trekt de vrouw vanuit de provincie naar Peking, waarbij ze een spoor van vernieling in het corrupte Chinese staatsapparaat achterlaat. Zonder dat ze het zelf goed begrijpt, leidt haar zoektocht naar gerechtigheid tot het ontslag van een reeks hoge beambten en een slapstickachtige klopjacht rondom het Nationale Volkscongres in de hoofdstad.

Memento / Emelie Schepp Zomer 1986. Vluchtelingen, Chili, Zweden en een verborgen verleden zijn de ingrediënten van deze ijzersterke thriller. Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is. 2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Page 15: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016

Het land van vaste gewoonten / Ted Thompson Na een jarenlange carrière in de financiële wereld houdt de zestigjarige Anders Hill het forensenleven en zijn huwelijk voor gezien. Woedend over de mallemolen van het kapitalistisch systeem, de veeleisendheid van zijn vrouw Helene, de hypocrisie van hun vrienden en de lamlendigheid van zijn jongste zoon Preston gooit Anders zijn kont tegen de krib en begint een nieuw leven. Maar vervroegd met pensioen gaan én het huis met de torenhoge hypotheek aan Helene cadeau doen, zoals hij vol bravoure heeft toegezegd, is een brug te ver. Aanvankelijk geniet Anders van de heroverde vrijheid, maar zijn omgang met de minderjarige zoon van vrienden (die zijn drugs met Anders deelt) leidt tot een regelrechte catastrofe waarbij ook Preston betrokken raakt.

Het blauw tussen hemel en zee / Susan Abulhawa

Khaled is een bijzondere jongen: nog voor zijn geboorte is hij al bevriend met zijn oudtante en tante. Net als Khaled komen zij uit Gaza en net als Khaled kennen zij een leven dat in het teken staat van vluchten, angst en gevaar. Ook de jonge Palestijns-Amerikaanse arts Nur stamt, zonder het te weten, van hen af. Ze wordt met haar familie herenigd wanneer ze naar Palestina vliegt om Khaled te behandelen, die aan het locked-in-syndroom lijdt. In Het blauw tussen hemel en zee vertelt Khaled de verhalen van zijn Palestijnse familie. Zo schetst hij een aangrijpend beeld van de oorlog die Gaza nu al drie generaties in zijn greep houdt.

Als je het licht niet kunt zien / Anthony Doerr

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazis Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Erfschuld / Arnaldur Indridason Tijdens een etentje met zijn ex-collega Marta raakt de gepensioneerde politieman Konráð op de hoogte van een moord op een 90-jarige alleenstaande man. In zijn appartement bewaarde hij krantenknipsels uit 1944 over de wurging van een jonge vrouw. Ze werd destijds achtergelaten bij het Nationaal Theater in Reykjavik dat in de oorlogsjaren als opslagplaats werd gebruikt door het bezettingsleger. Konráð krijgt de sleutel van het appartement van de oude man om de plaats van het delict te doorzoeken.

Page 16: ZOMERBOEKEN 2016

Zomerboeken 2016