ZOEM 5 maart-mei 2013

24
gemeenschapsblad elsene & etterbeek 3-maandelijks | maart april mei | jaargang 02 # 05 | 2013 FESTIVAL MATONGE–EUROPA 06 BREDE SCHOOL ETTERBEEK PAKT UIT 08 SPEEL! SPEEL! SPEEL! 17 AGENDA 22

description

Gemeenschapsblad Elsene-Etterbeek van de gemeenschapscentra Elzenhof en De Maalbeek

Transcript of ZOEM 5 maart-mei 2013

Page 1: ZOEM 5 maart-mei 2013

gemeenschapsblad elsene & etterbeek3-maandelijks | maart april mei | jaargang 02

# 05 | 2013

Festival Matonge–europa 06Brede school etterBeek pakt uit 08speel! speel! speel! 17agenda 22

Page 2: ZOEM 5 maart-mei 2013

2 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

coloFonhoofdredactie helena desironteksten benjamin uyttebroeck, eva tack, chris lambrecht, hanneke vanhellemont, farideh ghalandari, caroline vos, ilse schoonackers, ciska vandendriessche, myriam saenen, isabelle verdickt, helena desironvertalingen darja van berlaer, valérie procèsfoto’s benjamin uyttebroeck, maarten caversoons, hanneke vanhellemont, isabelle verdickt, koen baele, farideh ghalandari, peter savels, bibliotheek etterbeek & elsenecartoon femke vanhellemonteindredactie laurent meesegrafisch ontwerp fenna zamouriv.u. linda hebberecht kloktorenstraat 21, 1040 etterbeekzoem magazine wordt gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

VoorwoordEen nieuwe lente, een nieuwe ZOEM! Met deze editie van ons gemeenschapsblad nodigen we je mee uit naar buiten. Het voorjaar lokt je in de wijken en in de tuinen, en daar valt heel wat te ontdekken!

Zo strijkt de KVS neer in de wijk rond de Kloktorenstraat voor hun buurtproject Tok Toc Knock. En nog in Etterbeek is er een buitenspeeldag annex wijkfeest gepland. De Boekenbaz’art kondigt in Elsene steevast een mooie lente/zomerdag aan.

De wijken Matonge-Europa laten zich ook van hun zonnigste kant zien. Voor het ultieme voorjaarsgevoel kan je natuurlijk terecht in de bar en tuin van het Elzenhof.Je leest er alles over in de volgende pagina’s.

Kom mee naar buiten!Tot ziens in de zon!

Helena DesironTeam Elzenhof & De Maalbeek

03nieuW in etterBeek

Een energiezuinige kleuterschool

06nieuWs uit elsene

Festival Matonge-Europa

08 nieuWs uit etterBeek

Brede School Etterbeek pakt uit

09 tips uit de BiBs

Jeugdboekenweek & Boekenbaz'art

10 vereniging geZoend

Jong volk bij KTM De Eendracht

12activiteitenkalender

14oM naar uit te kiJken

Repair Café Brussels in Elzenhof

17oM naar uit te kiJken

Speel! Speel! Speel!

18 Fotoreportage

19 FiJne Mens over de vloer

Johan Clasen, sociaal en artistiek geëngageerd

22agenda

Inhoud

adres & contact gemeenschapscentrum elzenhofkroonlaan 12, 1050 elsene t 02 648 20 30 f 02 648 32 42 e [email protected]://elzenhof.vgc.be/ rek.nr. iban be60 4359 1823 0170(vrije gift welkom) open ma– do: 09u00 – 12u30 en 13u30 – 20u00 vrijdag: open tot 16u00schoolvakanties tot 17u00 gemeenschapscentrum de maalbeekhoornstraat 97, 1040 etterbeek t 02 734 84 43f 02 732 49 85e [email protected]://demaalbeek.vgc.be/rek.nr. iban be94 0011 8700 0114(vrije gift welkom)open ma– do: 09u00 – 12u30 en 13u00 – 17u00vrijdag: open tot 16u00 sportzaal de maalbeekoudergemselaan 126 1040 etterbeek

Zin om mee te werken? Wij zoeken nog vrijwillige fotografen en redacteurs!

Page 3: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 3

Een energiezuinige kleuterschooltekst: ilse schoonackers foto: maarten caversoons

nieuW in etterBeek

Sinds november 2012 huizen de kleuters van de basis-school BSKA (Basisschool Koninklijk Atheneum) Etter-beek in een prachtig complex, opgetrokken volgens de principes van de passiefbouw.

Op 23 mei 2008 gaf de Vlaamse Regering groen licht voor een piloot-project waarbij vierentwintig scholen verspreid over alle provincies en onderwijsnetten volgens de passiefbouwmethode zouden ge-bouwd worden. De nieuwe kleuterschool van het BSKA Etterbeek is één van die pilootprojecten. Het mag zich trots de eerste passief-school van het Brusselse Nederlandstalig onderwijs noemen.

Officieel werd het gebouw geopend op 22 februari, maar de inge-bruikname dateert van november 2012. Na een overgangsperiode waarbij de klassen in modulaire gebouwen werden ondergebracht,

Français

une école à la FaiBle consoMMation d'énergie

Depuis novembre 2012, les bambins de l'Athénée Royal d'Etterbeek (BSKA) sont hébergés, dans le cadre d'un projet pilote, dans un splendide complexe bâti selon les principes de la construction passive. Une école passive est tellement économe en énergie qu'elle n'a presque pas besoin d'être chauffée en hiver ni d'être rafraîchie en été. Le développement durable et la protection de l'environnement font de toutes manières partie des préoccupations de l'école etterbeekoise (système de tri etc...). Le nouveau bâtiment doit servir d'exemple dans l'utilisation économe de ressources naturelles. Un projet pédagogique dont on peut être fier!

Page 4: ZOEM 5 maart-mei 2013

4 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

nieuW in etterBeek

english

energY-eFFicient nurserY school

Since November 2012, the toddlers at the elementary school BSKA Etterbeek are housed in a wonderful passive building complex. Passive schools are so energy efficient that they hardly need heating in winter or cooling in summer. BSKA Etterbeek has always held sustainability and eco friendliness very dear (recycle bins,…). The new building sets an example in using our natural resources sparingly. A pedagogical project one can be proud of!

konden de kleuters en juffen van de basisschool BSKA Etterbeek in november eindelijk hun nieuw gebouw betrekken.

De passieve bouwmethode kent de laatste jaren een stille opmars. Een passiefschool is energiezuinig gebouwd. In de winter heeft ze bijna geen verwarming nodig, en in de zomer geen koeling. Hoe kan dat? Voornamelijk door zeer goed te isoleren en zo luchtig mogelijk te bouwen. Daarnaast worden de interne warmte– en zonnewin-sten zo optimaal mogelijk benut. Wat ook in het oog springt is het grote waterreservoir naast het ge-bouw. Het maakt deel uit van een ingenieus systeem dat regenwa-ter opvangt en transporteert naar de toiletten van de kleuterschool én de grote basisschool. Door energiezuinig te bouwen, kan de energiefactuur structureel dalen waardoor de school zijn werkings-middelen optimaler kan besteden aan de inhoudelijke werking.

De basisschool BSKA Etterbeek is gehuisvest op een groot en groen domein binnen het stedelijke weefsel van de gemeente Et-terbeek. De school draagt duurzaamheid en milieuzorg sowieso hoog in het vaandel. Getuige daarvan zijn bijvoorbeeld de prachtige sorteerbakken die je her en der op de speelplaats ziet. Klokhuis, papiertje of blikje: hier weten de kinderen van jongs af aan wat in welke bak hoort.

En nu vervult ook het nieuwe gebouw een voorbeeldfunctie in het energiezuinig handelen en duurzaam omspringen met natuurlijke energiebronnen. Een pedagogisch project om fier op te zijn!

Page 5: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 5

tekst & foto: benjamin uyttebroeck

Op de hoek van de Felix Hapstraat en het Van Meyelplein in Etterbeek staat een bank aan een pittoresk kapelletje met een Mariabeeld. Daar zou ik voor deze Zoem een bankzit-ter interviewen. Bij voorkeur een ou-dere dame, die als het even kon Ma-ria moest heten. Of Marie, dat kon ook nog wel. Ik zag de titel al voor me: “Het verhaal van twee Maria’s”.

Maar toen kwam de koudste week eraan die we deze winter mochten meemaken. De bank was koud en besneeuwd, en oude dames ver-toonden zich niet meer op straat. Het werd tijd voor een plan B: win-terse wandelingen door Etterbeek (Elsene was immers vorige keer aan de beurt gekomen) op zoek naar een interessante persoon op een bank.

Plan B draaide uit op niets. Niet al-leen was niemand zo gek om bij zo’n koud weer op een bank te gaan zitten, ik kon bovendien moeilijk een bank-scène ensceneren omdat alle banken besneeuwd, nat en koud waren.

Hieronder leest u dus plan C: een zelfinterview.

Als je om je heen kijkt en Brussel, en nog meer als je met mensen praat, lijkt deze stad wel een soort Australië. Buiten enkele Aboriginals is iedereen een immigrant – of het nu van een andere provincie, een ander land of zelfs een ander werelddeel is.

Dat geldt ook voor mij. Mijn familie komt oorspronkelijk uit de streek van Tienen en Sint-Truiden, maar mijn grootouders kwamen hier kort na de oorlog wonen. Het

Het verhaal van twee Maria’s

de BankZitter

grootste deel van de familie is intussen weer over het hele land uitgezwermd, maar ik woon nog steeds in Brussel. De laatste jaren zelfs in het huis van mijn grootouders in Etterbeek. Ik heb ook aan de vijvers van Elsene gewoond, en op een drietal adres-sen binnen de Vijfhoek.

Mijn kinderjaren heb ik ook voor een groot deel in Etterbeek doorgebracht. Eerst in de kleuterschool in de Nothombstraat, daarna in de lagere school in de Generaal Fivéstraat.

Mijn favoriete plek hangt ook met die tijd samen: het klooster van de paters in de No-thombstraat. Een prachtig vroeg twintig-ste-eeuws gebouw was dat, met hoge pla-fonds, lange gangen met mooie tegels, dub-bele massiefhouten deuren, een prachtige tuin waarvan ik me vooral de gietijzeren trap herinner, en nog enkele hoogbejaarde paters. Die paters zijn verhuisd naar een klooster op de buiten, en het klooster is vervangen door een fantasieloze Delhaize.

Vlakbij die Delhaize ligt de Sint-Antonius-kerk, waar we regelmatig moesten schuilen na weer eens een bomalarm. Meester Van-devoorde entertainde de leerlingen dan, en het was altijd te vroeg wanneer de politie kwam melden dat het vals alarm was.

In de Edmond Mesenslaan heb ik ook vele broeken gesleten, in het Koninklijk Athe-neum Etterbeek. Zou juffrouw Annick haar leerlingen nog steeds vragen of ze goed les geeft? En zou de heer Soubain nog zo mak-kelijk af te leiden zijn, door alleen maar te

vragen of hij de avond voordien naar The Simpsons had gekeken?

Een favoriete plek in het hedendaagse Etterbeek heb ik ook: het Felix Happark tussen de Oudergemlaan en de Waverse-steenweg. Het is onvoorstelbaar dat dit park tot niet zo lang geleden een privétuin was, en het is nog onvoorstelbaarder dat de gemeente de notariswoning aan dit park volledig laat verkommeren.

Ik werk al enkele jaren in Ukkel, waar ik ge-meente-ambtenaar ben. Ukkel ligt niet zo ver van Etterbeek, maar als je er om je heen kijkt, zou het wel in een ander land kunnen liggen. Dat geldt ook voor sommige andere delen van Brussel, en dat is misschien wel wat deze stad interessant maakt.

Het dagelijkse traject van Etterbeek naar Ukkel en terug duwt me steeds met de neus in de acute mobiliteitsproblematiek. Met de auto is die rit bijna onmogelijk, de bus rijdt zich ook vast in het verkeer en in de smalle straten, de trams zitten vaak overvol. Het bestuur van deze stad heeft duidelijk onvoldoende middelen om deze knoop te ontwarren, en dat is misschien maar goed ook. Waren die middelen er wel, dan zou pijnlijk duidelijk worden dat er geen homogeen beleid is. Nog erger is dat dit niet het enige knelpunt is dat onvoldoende krachtdadig wordt aangepakt.

Ooit zie ik me deze stad dus wel de rug toe-keren, maar voorlopig heb ik het hier prima naar mijn zin. Met of zonder Maria’s op een bank.

Slechts één Maria.

Page 6: ZOEM 5 maart-mei 2013

6 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

Festival Matonge – EuropaWijkoverschrijdend Festival over de clichés van het verschiltekst: caroline vosfoto: festival matonge-europa

nieuWs uit elsene

english

cross – disctricts Festival on the clichés oF diFFerence

The European Quarter and the Matonge neighbourhood are neighbouring area, but seem like two separate worlds. This festival explores the boundaries of the two districts. In Brussels, Africa and Europe are not separated by an endless sea, but share an area of 2 sq. km. The residents of and visitors to the two dis-tricts live together, but also apart from each other. Where are the barriers, how rigid can an invisible boundary be, how powerful are the clichés, and who crosses the boundary?

expo – dans – performance – parade – debat – voetbalmatch – wereldkeuken – concerten …

De Europese wijk en Matonge liggen vlak naast elkaar, maar lijken twee verschil-lende werelden. Dit festival tast de gren-zen van beide wijken af. In Brussel worden Afrika en Europa niet gescheiden door een eindeloze zee, maar delen ze 2000 m². Bewoners en bezoekers van beide wijken leven samen, maar ook naast elkaar. Waar liggen de barrières, hoe rigide is een on-zichtbare grens, hoe sterk de clichés, wie steekt er over?

De Troonlaan vormt de scheidingslijn tus-sen de Europese wijk en Matonge. Het zijn socio-economisch twee totaal verschil-lende wijken. Over beide wijken bestaat er een heel eenduidig, monolithisch beeld. Regelmatig horen we mensen beweren dat de Europese wijk ‘oprukt’ en de iden-titeit van het aanpalende Matonge in ge-vaar zou kunnen brengen. Is dat wel zo? Hoe kijken bewoners van beide wijken naar elkaar? Met respect, onverschillig-heid of wantrouwen? Welke dynamiek be-staat er tussen de wijken? Is de scheiding tussen beide wijken echt zo drastisch als het lijkt?

Tussen de Europese wijk en Matonge zijn heel wat parallellen te trekken. In beide gevallen zijn het vooral de gebruikers van de wijk die het imago van de wijk kleuren, meer dan de bewoners. Voor expats is de Europese wijk in de eerste plaats hun werkplaats. De wijk bestaat vooral uit bu-reaus. Er wonen weinig mensen. In Maton-ge wonen dan weer veel minder Afrikanen dan men zou vermoeden. Het imago van de wijk wordt bepaald door de Afrikaanse gemeenschap die er gebruik maakt van winkels, diensten en horeca.

Dit festival gaat op zoek naar de uitwis-selingen die tussen beide wijken plaats-vinden en naar de clichés van het verschil. Het project gaat in op de diversiteit die aanwezig is in deze wijken en wil ontmoe-

tingen stimuleren tussen de gebruikers en bewoners van beide wijken.

Het festival bestaat uit een expo in de openbare ruimte, langsheen een parcours dat door beide wijken loopt. Daarnaast zijn er performances, een parade, wereldkeu-ken, een voetbalmatch, concerten, etc.

Alle info met de exacte data entiming vind je op:

www.festival-matongeurope.be

Page 7: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 7

Festival Matonge – EuropaWijkoverschrijdend Festival over de clichés van het verschil

OprOep tOt deelnamewijkoverschrijdend festival over de clichés van het verschil

We Zoekenkunstenaarsdansersmuzikantenkoksbewonersvrijwilligersmensen die van deze wijken houden

appel à participatiOnfestival inter-quartiers des clichés de la différence

à la recherche d’artistesde danseursde musiciensde cuisiniersd’habitantsde bénévolesd’amoureux du quartier

appeal fOr participatiOncross-districts festival on the clichés of difference

We are looking Forartists dancersmusicianscookslocal residentsvolunteers people in love with the neighbourhood

Fran

çais

Matongé – europe : Festival inter-quartiers des clichés de la diFFérence

À Bruxelles, l’Afrique et l’Europe ne sont pas divisés par un océan. Le quar-tier européen et le quartier Matongé, voisins directs, partagent 2000 m2, et

pourtant tous deux semblent apparte-nir à deux mondes différents. Les habi-tants ou visiteurs se croisent, mais se rencontrent-ils vraiment ? Ce festival veut bousculer les frontières invisibles et créer des échanges. Où sont les bar-rières ? À quel point les clichés sont-ils vrais ? Qui traverse ?

Een initiatief van: Elzenhof, VBBE, Kuumba, Transitscape.

inFo & contactwww.festival-matongeurope.be [email protected] 02 234 57 37 (09:00-18:00) m 0495 272 835

points de rencontre | ontMoetingsplaatsen | Meeting places : quartier matonge – wijkkuumbavlaams-afrikaans huis |la maison africaine-flamande |flemish-african housevredestraat 35 rue de la paix 1050 elsene/ixelles

quartier européen – europese wijk – european quarter bureau de liaison bruxelles-europe (blbe) | brussels-europe liaison office (belo) | verbindingsbureau brussel– europa (vbbe)av. d’auderghem 63 oudergemlaan 1040 etterbeek

05 - 09 | 06 | 2013

Met de steun van: KBS, VBBE, Gemeente Elsene, VGC

Page 8: ZOEM 5 maart-mei 2013

nieuWs uit etterBeek

Op woensdag 27 maart staat Et-terbeek in het teken van de Brede School. In de voormiddag komen de eerstejaars van het KA Etterbeek de straat op voor een ludieke inter-ventie aan het Jourdanplein, en in de namiddag organiseert De Maal-beek in het kader van ‘Buitenspeel-dag’ een workshop stadstuinieren voor kinderen.

Voor de derde editie van ‘Etterbeekdag’ slaan het KA Etterbeek, de dienst Neder-landstalige culutuur, de academie voor Beeldende Kunsten RHOK, de bibliotheek en De Maalbeek opnieuw de handen in el-kaar. Met dit initiatief willen de partners de scholieren in contact brengen met de posi-tieve en boeiende aspecten, maar ook met

Brede School Etterbeek pakt uit

8 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & MAALbEEk 2013 | NR.05

tekst: ilse schoonackers ~ foto: leerlingen ka etterbeek

de minder evidente en moeilijke kanten van de grootstad. Via verschillende trajecten (beeldend werk, poëzie en beweging) leren de jongeren de gemeente en het culturele en vrijetijdsaanbod beter kennen. Moment de suprême is de ludieke interventie van honderdvijftig leerlingen in de openbare ruimte. Benieuwd? Loop op 27 maart dan zeker eens langs het Jourdanplein!In de namiddag gooit De Maalbeek zijn deu-ren open voor de ‘Buitenspeeldag’. ‘Buiten-speeldag’ is een campagne van de Vlaamse Overheid die kinderen en jongeren wil aan-zetten om buiten te sporten en te spelen, én die openbare besturen en ouders wil sti-muleren om kinderen en jongeren buiten te laten spelen en sporten. Samen met de bre-deschoolcoördinator organiseert De Maal-beek die dag een workshop stadstuinieren voor kinderen. Vergezeld van hun ouders kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar ontdek-ken hoe ze kunnen tuinieren op een kleine

oppervlakte. Ook wie geen tuin heeft, kan hier leren welke groenten en kruiden je kan kweken op een kleine oppervlakte zoals een terras of balkon. Kortom, tuinieren op maat van de kleine stadsmus!

Buitenspeeldag

datum Woe 27.03 uur 14:00 – 17:00 prijs gratis (met begeleiding van de ouders) inschrijven [email protected] 02 734 84 43

Page 9: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 9

Jeugdboekenweek 2013: Een zee van Tijdtekst: chris lambrecht

De lente komt stilaan in zicht en dan is het weer zover: een nieuwe Jeugd-boekenweek! Het grootste kinder-boekenfestival van Vlaanderen en Brussel vindt dit jaar plaats van 2 tot 17 maart.

In de bib van Etterbeek vieren we het boe-kenfeest van eind februari tot eind maart.De bib neemt enkele weken de tijd om haar mooiste boeken in de kijker te zetten: ern-stige, grappige, fantasierijke, informatieve, dikke of dunne boeken...

Elk kind dat in Etterbeek naar de lagere school gaat, zal met de klas uitgenodigd worden om tijdens de eeuwig durende les-uren zomaar even weg te dromen bij een lekker lang en spannend verhaal. Verder trakteren we onze leners op een familievoorstelling. We nodigen kinderen vanaf zes jaar met hun ouders, broers, zus-sen, vrienden, neven en nichten uit om te luisteren naar een Tijd-Verhaal uit de verha-lenkist. Met een heuse tijdmachinekist ne-men de vertellers hen mee doorheen de tijd: ze reizen terug naar een magisch verleden, vliegen naar een bizarre toekomst en ont-moeten iemand die de tijd kan stilzetten.

Afspraak op zaterdag 23 maart om 11 uur in de leeszaal van de bibliotheek. De voorstel-ling is gratis.

Spring tussendoor ook eens binnen in de bib en speel een spelletje met Loewie en het Mysterieuze Boek, een historisch ver-volgverhaal over een jongen die vanuit de prehistorie naar het jaar 2013 moet reizen. Wedden dat het hem lukt met jouw hulp? Iedereen is welkom vanaf 1 maart.

tips uit de BiBs

Straatfestival Boekenbaz'art met fijne leeswaren

tekst: eva tack

Sans Souci Boekenbaz’art is in 2013 opnieuw de apotheose van een half jaar projecten opbouwen samen met de bewoners in de Elsense Sans Souci-wijk.

Op een buurtbrunch in januari brachten buurtbewoners tal van ideeën binnen. In verschillende werkgroepjes werken we nu samen verder. De resultaten zullen we presenteren op het eigenlijke straatfeest, op zaterdag 1 juni 2013. Heb jij interesse om jouw talent te delen in één van de werk-groepen, stuur dan zeker gauw een mailtje naar [email protected]. Er zijn werkgroe-pen rond boeken, koken, knutselen en mu-ziek maken.

Op 1 juni wordt de Sans Soucistraat om-getoverd tot het decor van een veelzijdig straatfestival. Bezoek er de tweedehands-boekenmarkt, geniet er van het knotsgek-ke straattheater Bouckerie Bacul (zie foto), of beluister de fanfareklanken van Jour de Fête en eet een hapje mee van de wijktafel!

Meer inFo?

openbare bibliotheek etterbeekoudergemselaan 1911040 brusselt 02 648 01 76www.etterbeek.bibliotheek.be

Mark Twainse worstjes en Franz Kafkaaskroketten in woordenkraam Bouckerie Bacul

tweedehandsboekenverkopers kunnen zich tot 24 mei 2013 aanmelden via: [email protected] t 02 515 64 50

Page 10: ZOEM 5 maart-mei 2013

10 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

Een Koninklijke Toneelmaatschappij klinkt nogal zwaar op de hand, maar de Etterbeekse K.T.M. De Eendracht is springlevend. Tijd voor een inter-view met voorzitter Peter Savels.

in twee zinnen: Wie zijn jullie en wat doen jullie?Peter: K.T.M. De Eendracht zijn mensen begaan met toneel. We spelen graag Ne-derlandstalig toneel in Etterbeek voor een publiek dat het Nederlands begrijpt.

Begin december speelden jullie de voorstelling ‘liefde half om half’, een relatiekomedie van alan ayckbourn. hoe ging het?Peter: We speelden met een ploeg van vooral nieuwkomers en mensen die al lang niet meer gespeeld hadden. Er waren dus weinig ervaren spelers. Om eerlijk te zijn was de première niet echt tekstvast. Maar nadien pakte de mayonaise wel. De tweede en derde voorstelling gingen op-merkelijk beter.

Jeugdtoneel leeft bij jullie! Jullie spelen in maart zelfs twee jeugdstukken?Peter: Onze groep jongeren is gewoon te groot. We hebben ze daarom opgesplitst in twee groepen, de -12 en +12– jarigen. Beide groepen spelen een volwaardig stuk van meer dan een uur. Onze vaste regisseur Bert Rathé werkt met de 10– tot 12– jari-gen. Zij spelen ‘De Vloek van Drakenstein’:

een repertoirestuk over een spookkas-teel op maat van de groep. Opmerkelijk is het decor. Dat is een heus spookkasteel dat normaal in de kelders van de Brus-selse brandweer staat! Onze regisseur is brandweerman, dat helpt natuurlijk. De externe regisseur voor ons groepje +12-jarigen is Annelies Vereecke. Zij bren-gen ‘Alice in het land der wonderen’: een adaptatie van het klassieke stuk van Lewis Carroll. Met een tiental jonge spelers en een theaterdecor hebben we niet zoveel moge-lijkheden als in de film, maar we maken er een geheel eigen, speelbare versie van.

De zaal zal opnieuw vol zitten met ouders, ooms, tantes, oma’s en opa’s, die soms zelfs het Nederlands niet machtig zijn. Maar ze applaudisseren allemaal even hard!

hoe repeteren jullie? Wie zorgt er voor grime, kostuums, decor? Peter: We startten met repetities in sep-tember. We repeteren momenteel in het RHOK (Academie Beeldende Kunsten, Thi-baultlaan 2 Etterbeek). Voor de -12-jarigen is dat op woensdagnamiddag. Ze komen vaak met de schoolbus rechtstreeks van ’t Regenboogje. De +12-jarigen repeteren op zaterdagvoormiddag. We hebben een de-corploegje van een vier - à vijftal personen. Decors maken kan dit keer in de ateliers van een van de ouders. Voor kostuums en grime komt het neer op de hulp van veel mama’s en papa’s. Het is een echt teamwerk!

Wat zijn de toekomstplannen? Wil je zelf nog iets kwijt?Peter: We spelen momenteel met de vol-wassenen en de jongeren twee voorstellin-gen per jaar. Voor onze kleine gemeenschap is dat al een hele prestatie. De droom van iedere voorzitter is natuurlijk om een vast lokaal te hebben voor zijn toneelvereniging. Zo kan je alles echt op één vaste plek doen: repeteren, spelen, bestuursvergadering, pannenkoekenfeest,… We kunnen voor repetities en voorstellingen terecht in het RHOK en De Maalbeek, maar echt ideaal is dat niet. We moeten nu vaak snel op– en afbouwen en hebben geen ruimte om dingen uitgebreid te testen.Bij deze een oproep: wie ons een lucht– en waterdicht lokaal in Etterbeek kan tippen of aanbieden, is van harte welkom!

We houden onze oren open Peter, en veel succes met de voorstellingen!

vereniging geZoend!

Jong volk bij KTM De Eendrachttekst: helena desiron foto: peter savels

praktische inFode jeugd van ktm de eendracht speelt‘de vloek van valkenstein’ en ‘alice in het land der wonderen’

datum Za 09.03 om 19u Zo 10.03 om 15u locatie GC De Maalbeek Hoornstraat 97, Etterbeek tickets €6,20 info & 0474 592 008 reservatie [email protected] www.eendracht-etterbeek.tk

Page 11: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 11

de pottenkiJker

tekst & foto: hanneke vanhellemont

Het was spannend afwachten wat er op het menu zou staan. Ging het zijn fameuze risotto zijn? Of iets pikants Mexicaans? Het werd guacamole en chili con carne, maar allesbehalve op de wijze dat wij deze gerechten hier kennen. Wij, barbaren, voe-gen immers citroensap of koriander toe aan onze guacamole. Volgens Manuel is dat de Europese variant. Een echte gua-camole moet aggressief smaken en ton-nen look bevatten!

Wat ook niet mag, is een chili con carne met rijst serveren. De ‘echte’ Mexicaan eet dit met tortillachips. Room toevoe-gen mag wel, maar de allerbelangrijkste ingrediënten van deze Tex-Mexschotel blijven zout en pikant. Voorts moet de chili gloeiend heet opgediend worden en zo snel mogelijk opgegeten worden, zodat de tweede portie al even heet geserveerd kan worden.

Waarom dit gerecht? Het is lekker en ge-makkelijk te bereiden. Manuel noemt zijn keuken immers volks en weinig geraffi-neerd. Niettemin was het resultaat heel erg smaakvol. Minder pikant dan ver-wacht, maar misschien heeft hij zich wat ingehouden voor zijn Europees publiek?

Hij had alleszins plezier in de bereiding. Al zingend en neuriënd, met een schort vol Romeinse katten, bedient hij mij van een mooie one-liner: ‘Goûter, c’est le privilège du cuisinier!’. Vol ongeduld wacht ik tot het mijn beurt is om te proeven.

De Frans-Mexicaanse Manuel doctoreert in Engeland maar brengt pour l’amour zoveel mogelijk tijd door bij zijn vriendin in Etterbeek.

Chili con amour

INGREDIËNTEN

1 sjalot1 rijpe avocado1 grote tomaat

6 teentjes looktortillachips

3 ajuinen5 wortelen

5 verse tomaten350 gr. rundergehakt2 blikken rode bonen1 blik gepelde tomaat

1 teentje looktortillachips

GuacamoleSnij alle ingrediënten in grove stukken en meng alles onder elkaar. Veel zout en veel pili-pili (of cayennepeper) toevoegen. Opdienen met tortillachips.

Chili con carneSnij de ajuin, wortel en tomaat in grove stukken. Verhit olie in een grote pot en voeg de wortel toe. Voeg enkele minuten later de ajuin toe en nog wat later de tomaten. Het geheel regelmatig omroeren. Na enkele minuten meng je het gehakt eronder. Voeg na een tiental de bonen toe en kruid met zeezout. Na vijf minuten gaan de gepelde tomaten erin, samen met een teentje look. Zeer kwistig kruiden met pili-pili of cayennepeper en het geheel een vijftiental minuten laten sudderen. Zeer heet opdienen met tortillachips.

Page 12: ZOEM 5 maart-mei 2013

ThEaTER & CoNCERTPoDIum@ETTERbEEk

Warre Borgmans ‘Eindelijk Hamlet!’Geert Waegeman ‘Berlijn, symfonie van een grootstad’

Het initiatief Podium@Etterbeek brengt je dit voorjaar weer twee culturele parels in De Maalbeek. Rasacteur Warre Borgmans speelt op 20.03 een Hamlet die je nooit meer vergeet. En multi-instrumentalist Geert Waegeman brengt een beklijvende combi muziek & film over Berlijn op 10.04.

tickets €9,20 | €7,20 student, omnio of 60+info [email protected] 0497 59 98 41organisatie Dienst Nederlandstalige Cultuur gemeente Etterbeek ism werkgroep ‘small is beautiful’, i.h.k.v. actieplan Lokaal Cultuurbeleid Etterbeek

DaNSbRuSSElS TaNGo­fESTIval CloSING NIGhT

Het Brussels Tangofestival neemt van 11 tot 15 april weer de mooiste zalen in voor tangobals en workshops. De afsluitende tangonacht gaat door in De Maalbeek. Dansschoenen klaar!

tickets €15 info www.brusselstangofestival.be

DaNSfRISSE folk: STaGES & bal Xl

FOLKSTAgESZa & Zo 23.03-24.03, 27.04-28.04 | 11u30 -17u

FOLKBAL XLvr 29.03 & Wo 08.05 | 20u

De jongens en meisjes van Frisse Folk staan weer voor je klaar voor folkstages en folkbals. Op 23 en 24 maart leer je Bretoens dansen, en op 27 en 28 april Polska. De Bal XL’s op 29 maart en 8 mei zijn onmisbaar om je kennis toe te passen.

locatie De Maalbeektickets €40| €80 voor stage, €8 | €10 voor balinfo www.frissefolk.be

oNTmoETINGCafE­o­laIT

Een gezellig ontmoetingsmoment voor ouders met kinderen tussen 0-6 jaar. Een bar met speelruimte en activiteiten op jouw maat! Zo doen we op 30.03 een paaseierenraap, en op 27.04 babymassage o.l.v. een ervaren docent. We staan ook open voor jouw ideëen. Welkom op zaterdagvoormiddag in de bar van Elzenhof! Gratis toegang. 

za 3

0.03

, 27.0

4, 0

4.05

&

01.0

6 | 1

0u

DaNSbal DImaNChE

Op dit retrobal kan jong en oud zijn beentjes strekken en de dansschoe-nen alle hoeken van de zaal laten zien! Programma nog te bevestigen.

locatie De Maalbeek tickets €8 | €6,20 student of werkzoekenden | €1,5 omnio

zo 2

1.04

| 15u

wo 2

0.03

& w

o 10

.04

| 2

0u &

15u

za &

zo 2

3.03

-24.

03, .

.. |

11u3

0-17

u

ma

15.0

4 | 2

0u

lITERaTuuR JEuGDboEkENwEEk IN bIbS ElSENE & ETTERbEEk

De bibliotheken Etterbeek en Sans Souci Elsene houden hun deuren wijd open voor het jonge volkje tijdens de Jeugdboekenweek. In het thema ‘Tijd’ kan je deelnemen aan voorleesuurtjes en vertel/knutselworkshops, of naar een familievoorstelling.

info www.elsene.bibliotheek.be en www.etterbeek.bibliotheek.be zie ook het artikel p. 9

za 0

2.03

– zo

17.0

3 | 2

0u

ACTIVITEITENKALENDER

Page 13: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 13

ThEaTERTok ToC kNoCk: ThEaTERfESTIval kvS

De KVS strijkt neer in de Europawijk voor het extra muros theaterfestival Tok Toc Knock. Thomas Bellinck maakt een voorstelling met acteurs uit de wijk, en opent een Mus.eu in de Kloktorenstraat.

info www.kvs.be en toktocknock.com

CoNCERTENvub kulTuuRkaffEE

Het VUB KultuurKaffee trapt alweer een straf concertseizoen af. Bij het in druk gaan wisten zij al voor de maand maart te strikken:

07.03 Billie Kawende 14.03 Wallace Vanborn & Falling Man 19.03 & 20.03 Manou Gallo & Women22.03 Mentality presents Cyclon recordings night 27.03 Comedy try-out 28.03 Flying Horseman & Soldier’s Heart

tickets gratis of €2 – €10info www.vub.ac.be/cultuur/ of 02 649 83 90

oPERETTE & bal SENIoREN vlaamSE SENIoRENClub

De Vlaamse Seniorenclub in De Maalbeek opent een nieuw voorjaar met leuke activiteiten zoals een Operette in CC St.P. Woluwe, en een Carnavalbal (11.03) en Moederdagbal (13.05) met muziek in De Maalbeek.

info 02 733 06 63

za 0

2.03

| 14u

30

ma

11.0

3 &

13.0

5 | 1

4uza

09.

05 –

za

26.0

5

do 0

7.03,

... | 2

1u00

uITSTaPDavIDSfoNDS ElSENE­ETTERbEEk oP STaP

Het Davidsfonds Elsene-Etterbeek gaat dit voorjaar op uitstap naar heel wat interessante plekken. Zo kan u op 19 maart om 19u30 deelnemen aan de Nacht van de Geschiedenis. Op 23 maart om 14u is er een bezoek aan de Russisch-Orthodoxe kerk, en de jaarlijkse opening van de Koninklijke Serres van Laken doen ze aan op 20 april om 9u30.

info 02 735 76 97 of via [email protected]

05 - 09 | 06 | 2013

uITSTaPwIJkovERSChRIJDEND fESTIval ovER DE ClI­ChéS vaN hET vERSChIl

De Europese wijk en Matonge liggen vlak naast elkaar, maar lijken twee verschillende werelden. Dit festival tast de grenzen van beide wijken af en keert clichés binnenstebuiten.Een artistiek parcours van 5 dagen door 2 weken, met openingsparade, concerten, trottoirevents, artistiek voetbaltornooi, bal populaire & debat. info www.festival-matongeurope.belocatie verschillende locaties in de Matongewijk en de Europawijkorganisatie GC Elzenhof, Kuumba, Verbindingsbureau Brussel-Europa, t.r.a.n.s.i.t.s.c.a.p.e.

kookwoRkShoPSCulINaIR IN ElzENhof

Woe 27.03 / 24.04 /22.05 | 18u Babbel & kokenWoe 06.03 / 17.04 / 15.05 | 19u Veggie workshops

In Elzenhof binden we de schorten om en zetten we koksmutsen op voor culinaire workshops. Tijdens Babbel & Koken leer je al spelend Nederlands terwijl je lekkere gerechten maakt. Alles wat je ooit wilde leren over vegetarisch koken (Japans 06.03, Vietnamees 17.04) en hoe het aan te leren (15.05 Kook het Voort) krijg je te horen in de Veggie workshops!

prijs €7 | €15info [email protected] of 02 648 20 30

di 19

.03,

vr 2

3.03

, za 2

0.04

| 19

u30,

14u,

9u3

0

wo 0

5 –

zo 0

9.06

wo

06.

03,..

. | 18

u &

19u

ACTIVITEITENKALENDER

Page 14: ZOEM 5 maart-mei 2013

Repair Café Brussels is ontstaan in de lokalen van Faire et Savoir Faire op de Troonstraat, vlakbij Elzenhof. Gezien het enorme succes en het grote aantal bezoekers, werd het al snel noodzakelijk om uit te kijken naar een nieuwe locatie. Daarom hebben Elzenhof en Repair Café Brussels sinds december 2012 de handen in mekaar geslagen. Repair Café verhuisde naar de bar en de lokalen van Elzenhof, en dat blijkt een voltreffer te zijn!

repair qué?Een Repair Café is een gratis toegankelij-ke bijeenkomst waar mensen samen spul-len repareren. Er is gereedschap en ma-teriaal aanwezig om alle mogelijke repa-raties uit te voeren, op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speel-goed, etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Jij brengt mee wat stuk is.

repair, re-use, reduce!In een Repair Café kunnen heel wat spul-len een tweede leven krijgen. We gooien immers ontzettend veel weg, ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer bruikbaar zouden zijn. Helaas weten we vaak niet meer hoe dat moet, repareren. Daar brengt Repair Café gelukkig veran-dering in! Spullen worden langer bruik-baar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. Zo is er minder afval, maar zijn er ook minder grondstoffen en ener-gie nodig om nieuwe producten te maken. We komen zo een stapje dichter bij een duurzame samenleving.

rencontre!Het Repair Café is ook een ideale ontmoe-tingsplaats tussen buurtbewoners. Ge-

Repair Café Brussels in Elzenhof: de nieuwe locatie is een schot in de roos!

oM naar uit te kiJken

tekst: caroline vosfoto: isabelle verdickt

14 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

zelligheid staat voorop in de cafetaria van Elzenhof, die voor deze gelegenheid tel-kens goed voorzien is van dranken en zoe-te en hartige taarten. Repair Café toont dat samen repareren leuk is, en vaak veel gemakkelijker dan gedacht.

‘Mister toast’ -vriJWilligers geZocht!Per editie worden er ongeveer honderd herstellingen uitgevoerd door meer dan twintig deskundigen van het team van Repair Café Brussels. Er zijn ook tachtig vrijwilligers actief. Zo werd een van de en-thousiaste vrijwilligers, Cyril, omgedoopt tot ‘Mister Toast’, aangezien Cyril aan de lopende band broodroosters repareert.

Repair Café Brussels blijft trouwens op zoek naar vrijwilligers. Heb je kaas gege-ten van elektro-techniek, of wil je op een andere manier meewerken aan Repair Café, aarzel niet om contact op te nemen!

praktische inFo

repair cafés dit voorjaar: zondag 3 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni 2013, van 14u-18u in GC Elzenhof, Kroonlaan 12.contact: gC Elzenhof Caroline Vos [email protected] 02 648 20 30

Repair Café Brussels [email protected] Sophie Quinet – 0479 69 01 57 Jean-Bernard Rauzer – 0479 48 60 12  www.repaircafebrussels.be Wil je de e-nieuwsbrief van Repair Café Brussels in Elzenhof ontvangen? Stuur een mailtje naar [email protected]

english

repair caFe: the neW location is a Big success

Repair Café Brussels has moved into the bar and rooms of Elzenhof since December 2012: a success! Partici-pate in a Repair Café and repair any-thing broken with the help of profes-sionals: your old bike, a jumper or even a toaster. give ‘disposable items’ a new life and help reduce the landfill. Repair Cafés are also the best place to meet your neighbours. Fixing things together is great fun, and much easier than you think. The first Sunday of every month.

Page 15: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 15

DIY (Do-It-Yourself) @ Elzenhof

repair caFeelke eerste zondag | 14u–18uVrije bijdrage.

Breng je kapotte spullen (electro/infor-matica, kledij, meubels, speelgoed of fietsen) mee naar Elzenhof en leer ze zelf herstellen onder deskundige begeleiding! Het gereedschap wordt voorzien. Terwijl je je beurt afwacht kan je in het café een gezellige babbel doen, iets drinken of een stukje taart eten! Reduce re-use recycle!

meer inforepaircafebrussels@gmail.comwww.repaircafebrussels.befacebook: repair café brussels

Yarn BoMBing – stadsBreienelke donderdag | 19u–21u @ bar Elzenhof. Gratis. Kom mee breien of haken, met garen of met plastic. Samen fleuren we de stad op! Gratis. Facebook: Yarn Bombing Bruxelles

FilM @ elZenhoF21.03 | 20u–22u | €2docu: “The Economics of Happiness” Een film die ingaat tegen de berichten van crisis, recessie, depressie en doem-denken, en die bestaande alternatieven toont. Duidelijk wordt dat de klimaatver-andering en oliecrisis ons weinig keuze laten: we zullen terug moeten naar een

meer lokaal gestuurd economie. We maken kennis met allerlei gemeenschaps-initiatieven. Duur 60 min. Na de film is er een nabespreking door OIKOS (denktank voor sociaal-ecologische verandering).

02.05 | 20u–22u | €2film: “Disco Jamal” (o.v.) Een film van één van de makers van “Cinema Inch’Allah” die in no-vember in Elzenhof speelde.

diY-Workshops (recup/crea/art) Laagdrempelige creatieve ateliers in de bar en tuin van Elzenhof. Iedereen is welkom. Gratis deelname.

gelieve in te schrijven via [email protected] of 02 648 20 30

28.03 | 18u–22u (tuin en bar)Plantjes zaaien in en rond de serre (tuin van Elzenhof) + drink De serre (gebouwd door Ognev Vlaminck, volledig uit recupmateriaal) is er voor iedereen! Kom uw plantjes planten, leer iets bij over stadstuinieren, ontmoet uw buren, drink gezellig iets en laat uw kinderen spelen in de tuin van Elzenhof!

11.04 | 19u–21uConfituur makenVijgen na Pasen? Geen probleem! We maken er confituur van!

23.05 | 18u–21uWorkshop stadstuinieren met Ognev VlaminckKom ontdekken hoe je ver-ticaal kan tuinieren!

30.05 | 19u–21uWorkshop Zaden en kiemenKiemen zijn rijk aan volwaardige voedingsstoffen, essentieel voor de balans van lichaam en geest. Het kiemen van zaden, iedereen kan het gemakkelijk aanleren!

20.06 | 18u–21u Tuin– en stadsmeubilair maken met palettenhoutHerneming van de meest succesvolle workshop van vorig jaar. Kom zelf uw tuin-bank, tafel of ligzetel in elkaar timmeren!

Music-o-Bar donderdag | Jeudi | thursday 14.03/16.05/13.06 | 20u–22u @ barEén keer per maand lokaal muzikaal talent op donderdagavond in de bar.

zin om op te treden? mail [email protected] speelt er? kijk op http://elzenhof.vgc.be!

tekst: myriam saenen ~ foto: isabelle verdickt ~ ontwerp van ijs: ognev vlaminck

Page 16: ZOEM 5 maart-mei 2013

16 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

in BeWeging

Friskis & Svettis: het best bewaarde geheim van Zweden in De Maalbeek tekst & foto: rafaël deroo

Fit worden en blijven kan op vele manieren. We komen er echter vaak niet aan toe of hebben allerlei rede-nen om het uit te stellen en er pas later aan te beginnen. Er zijn echter geen excuses meer! In De Maalbeek kan je uit heel wat activiteiten kie-zen om in groepsverband op een fijne manier aan je conditie te scha-ven. Ditmaal nemen we een kijkje bij de sportsessies van de aangeslo-ten vereniging Friskis & Svettis.

geZond in het ZWeetFriskis & Svettis staat voor ‘gezond zwe-ten’ en startte in Zweden in 1978. Het is een vrijwilligersorganisatie die iedereen tot meer beweging wil aanzetten. Het doel van F&S bestaat erin om iedereen

een plezierige en makkelijk toegankelijke work out aan te bieden.Sessies verschillen qua moeilijkheids-graad, maar allen hebben ze een goed opgeleide instructeur die les geeft op muziek. Heel motiverend! Men noemt de work out in het Zweeds jympa, zeg maar een coole naam voor gym. Alle sessies beginnen met een opwarming, gevolgd door een sterktetraining, cardiovascu-laire training, afkoeling, stretching en een rustmoment. Ook outdoor kan je bij Fris-kies & Svetties terecht. Nordic walking en jogging zijn sessies in open lucht die ook steevast veel mensen aantrekken.

Vandaag telt de organisatie meer dan een half miljoen leden, verspreid over acht Eu-ropese landen. Ook in Brussel is het sinds tientallen jaren mogelijk om bij één van de vijfendertig sessies aan te sluiten: ’s ochtends, ‘s middags, ’s avonds en in het weekend en dit op zes verschillende lo-

caties. In De Maalbeek sporthal alleen al zijn er achttien sessies op elk moment van de dag. Leden kunnen aan zoveel sessies als ze willen deelnemen. Iedereen kan als nieuwkomer eerst een gratis sessie pro-beren.

Zin gekregen? Kom langs! Het is vooral ontspannend– elke sessie is zo moeilijk of makkelijk als je het zelf wilt. Je hebt alleen trainingsbroek, t-shirt en sportschoenen nodig! Friskis is een vzw en wordt 100% door vrijwilligers gerund.

meer informatie voor de sessies in de sporthal van de maalbeek bij:

arjen bouter02 733 38 80 of 0486 36 04 82, [email protected]

Page 17: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 17

SPEEL! SPEEL! SPEEL!

oM naar uit te kiJken

tekst: ilse schoonackers

english

THEATRE PROJECT IN THE KLOKTORENSTRAAT

Since November you can see light in the abandoned boarding school in the Kloktorenstraat in Etterbeek. Thea-tre producer Thomas Bellinck uses the location every Tuesday evening to work on a new piece for which the working title is ‘Titanic’, and is assist-ed by a dozen enthusiasts. There are weekly rehearsal sessions centered around improvisation on the theme ‘catastrophe’. Curious about the end result? You can see the performance during the KVS-extramuros festival Toc Toc Knock from May 11 to 26.

Sinds november brandt er op dins-dagavond licht in het leegstaande internaat in de Kloktorenstraat. Sa-men met een tiental enthousiaste-lingen werkt theatermaker Thomas Bellinck er aan een voorstelling met als werktitel ‘Titanic’.

Thomas Bellinck is één van de kunste-naars die in het kader van Tok Toc Knock aan de slag gaat in de Europawijk. Met het project Tok Toc Knock treedt de KVS bui-ten zijn muren en gaat via voorstellingen, performances, installaties en tentoon-stellingen in dialoog met de stad en zijn bewoners. Na passages in Laken en Sint-Joost-ten-Node strijkt de KVS-karavaan in maart neer in de Europawijk. Gedurende enkele maanden zullen verschillende kun-stenaars en theatermakers werken en le-ven in de Europawijk met als apotheose de festivalperiode van 11 tot en met 26 mei.

Het leegstaande internaat in de Klokto-renstraat is sinds september de habitat van Thomas. Hij werkt er in alle stilte aan een ‘futuristisch historisch’ museum over de opkomst en ondergang van Europa. Na enkele weken besloot Thomas ook iets te willen creëren met de mensen uit de buurt, en zo ontstond het idee voor dit theater-project.

Bij het schrijven van deze ZOEM was nog niet helemaal duidelijk waar het repetitie-proces zou eindigen. Wekelijks repeteren de spelers rond een aantal improvisatie-opdrachten met als centraal thema ‘ca-tastrofe’. Wat is een persoonlijke of col-lectieve catastrofe? Weet u nog waar u was op 11 september 2001 of op de dag dat koning Boudewijn overleed? Hoe krijgt een collectieve catastrofe plotseling een persoonlijke dimensie? Ondanks hun ver-schillen in leeftijd en nationaliteit ontmoe-ten de spelers elkaar in herinneringen die elkaar onverwacht kruisen.

Benieuwd naar het resultaat? De voor-stelling speelt tijdens Tok Toc Knock van 11 tot en met 26 mei. Meer info weldra op onze website en in de nieuwsbrief!

de Boekentas

tekst: isabelle verdickt

BiJt in Brussel-dag op 19 Maart 2013 in elZenhoFElk jaar volgen duizenden Brusselaars cursussen Nederlands. Maar waar ze dat Nederlands kunnen oefenen, is niet altijd duidelijk.

Ook voor de zesde editie van de Bijt in Brussel-dag op 19 maart 2013 is Elzenhof weer van de partij! Bijt in Brussel is een organisatie van het Huis van het Neder-lands en UitinBrussel.

Cursisten kunnen die dag in een gemeen-schapscentrum of bibliotheek terecht om te proeven van het gevarieerde cursus– of activiteitenaanbod. Eerst krijgen ze een rondleiding in het huis en vervolgens doen ze een activiteit.

Leren zingen, gezond koken, lampen ma-ken uit recup-materiaal of ontspannen zijn maar enkele voorbeelden uit ons pro-gramma. Je kan je ook inschrijven voor een cursus of activiteit die later start. Op deze manier kunnen cursisten een nieuwe hobby uitproberen, Nederlandstalige mensen leren kennen en dus ook het hele jaar hun Nederlands blijven oefenen.

Elke docent wordt aangemoedigd om dui-delijke taal te gebruiken. Taal mag geen barrière zijn om deel te nemen aan het grote Nederlandstalige vrijetijdsaanbod in Brussel!

Ben je cursist Nederlands en wil je ook deelnemen? Vraag dan meer informatie aan jouw docent. Of kijk op www.huisne-derlandsbrussel.be/bijtinbrussel .

Op initiatief van Pascal Smet, Vlaams minister van Brussel, en komt tot stand met steun van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie>>>

Lees ook het interview met Johan Clasen op p 20.

Page 18: ZOEM 5 maart-mei 2013

18 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

Het leven zoals het is... in Elzenhof en De Maalbeek

Fotoreportage

Repair Café Brussels 06.01.13

Familievoorstelling De Leeuw van Les Zerkiens 24.01.13

Nieuwjaarsfeest In Duo 20.01.13

Page 19: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 19

FiJne Mens over de vloer

Johan Clasen, sociaal en artistiek geëngageerd

Johan is al jaren kind aan huis in de artistieke wereld. Het reilen en zeilen kent hij op zijn duimpje. Hij is een fer-vent muzikant (gitaar, soms ook trompet, tuba en kla-rinet), en tekenaar. In zijn jonge jaren studeerde hij ar-chitectuur en werkte hij als gewetensbewaarde. Trouw aan zijn sociale en artistieke engagementen weigerde hij immers de dienstplicht en het opnemen van wapens. Ook heeft hij al jaren een sterke band met het wijkhuis Chambéry in Etterbeek waar hij interim coördinator is van het project Chato. Momenteel werkt hij mee aan het KVS-theaterproject Titanic in de Kloktorenstraat (vlakbij en samen met De Maalbeek).

Meer inFo

www.kvs.behttp://toktocknock.com

kunt u ons meer over het project titanic vertellen? Wat is uw motivatie om daar aan mee te doen?Johan Clasen: Titanic is een theaterproject in het kader van het Tok Toc Knock festival. De KVS wou met dit project uit het tra-ditioneel theater stappen en naar het publiek toe treden. Het publiek speelt zelf de hoofdrol. De kernvraag is: hoe kunnen we de interactie tussen culturele instituten en de mensen in de stad verbeteren?

Dit project vindt plaats in de Europese wijk in Etterbeek. Het gaat over de Titanic maar je ziet er veel parallellen met Europa in. Het is een gelegenheid voor mensen om elkaar te leren kennen en samen iets op te bouwen. Zo kan ik veel mensen die ik soms tegenkom, maar waar ik nauwelijks contact mee heb, beter leren kennen. Ook zie ik deze mensen in een andere context. Ik vind het ook heel aan-genaam dat het publiek zo gediversifieerd is.

Zelf heb ik nog nooit geacteerd, ook al ben ik altijd erg geïnteres-seerd geweest in theater. Dit project draagt toe aan mijn persoon-lijke ontwikkeling, omdat het me confronteert met mijn eigen angsten.

Ik ben heel nieuwsgierig omtrent wat het zal worden. Het is een zeer verrassend project.

Welke boodschap zou u tenslotte willen geven?Johan: Ga ontmoetingen met andere mensen nooit uit de weg, want het is via die ontmoetingen dat je geest en persoonlijkheid kunnen groeien. 

tekst & foto: farideh ghalandari

Page 20: ZOEM 5 maart-mei 2013

20 | ZoeM MAGAZINE ELZENHOF & DE MAALbEEk 2013 | #05

coluMn

Burenruziecartoon

Ik open de lade in de keuken en stel vast dat het volgeladen is met snoepgoed, lol-lies, allerlei soorten koeken enz. Bij mezelf denk ik aan de twee schattige kinderen van mijn buurvrouw. Het is al een tijdje geleden sinds ze bij mij zijn langsgekomen. Noch-tans hoor ik ze vaak buiten in de tuin spe-len. Ik vraag me af waarom ze me niet meer komen bezoeken. 

Elke keer dat ik onlangs boodschappen ben gaan doen, heb ik er aan gedacht om voor hen lekkernijen te kopen. Want ik wou hen niet teleurstellen wanneer ze bij mij langs-kwamen en meteen met hun kleine mond en schattige ogen vroegen: “Heb jij een snoepje voor mij?”

Ik wou weten waarom en om dat uit te vin-den, heb ik besloten om mijn lieve buur-vrouw eens te bezoeken. Toen ik aankwam waren de kinderen op het gras voor de deur aan het spelen. Ik ben een gesprek aange-gaan met mijn buurvrouw en ik heb haar ge-vraagd waarom de kinderen niet meer bij mij langskomen. Ze bleek niet akkoord met het feit dat ik mijn hond in de tuin laat slapen.

Voordat ik haar heb kunnen uitleggen dat wij een hok voor hem hebben gebouwd en dat we hem leren om daarin te slapen, kwam er een  andere buur naar buiten. Die begon te klagen over de kinderen die op het gras voor haar deur speelden. Terwijl mijn lieve buurvrouw met verontwaardiging haar andere buur bekeek heb ik haar aange-raden om de kinderen met mij mee te laten komen om met de hond te gaan wandelen. Zij heeft me knikkend toestemming gege-ven en ze is met de andere buur in discussie getreden  terwijl wij vertrokken.

Heb jij ook al een anekdote omtrent je buren die je graag zou willen vertellen? Stuur mij dan een mailtje met jouw verhaal op [email protected]

farideh ghalandari

Page 21: ZOEM 5 maart-mei 2013

ZoeM | 21

cartoon

ster op de Werkvloer

Godfried Verschaffel,techniek is all aroundtekst: ciska vandendriessche foto: godfried verschaffel

Elzenhof en De Maalbeek hebben al een aantal maanden hun eigen tech-nicus in huis. Godfried Verschaffel is verantwoordelijk voor podiumtech-niek en het onderhoud van het tech-nisch materiaal en de gebouwen. Hij stuurt daarbij de technische assisten-ten van beide centra aan. Een drukke job met een grote verantwoordelijk-heid! Onze jongste medewerker is am-per 23 en altijd druk in de weer.

hé godfried, tijd om even te gaan zitten!

Wat doe je in je vrije tijd?Vrije tijd? Ik heb de slechte gewoonte om van mijn hobby’s mijn beroep te maken. Ik ben fotograaf en technieker! Het enige wat ik nog niet professioneel doe is muziek spelen. Na zeven jaar viool speel ik nu voor-al drum en percussie, niet echt in een band, maar samen met vrienden, bij mij thuis.

hoe is je passie voor techniek ontstaan? Ik zat in het middelbaar op de toneel-school en ik was daar de enige die wat van techniek afwist waardoor ik al snel de technische verantwoordelijke van de school werd. Ik deed dat ook graag! Na mijn middelbare school volgde een pro-fessionele opleiding fotografie. Daarna ging ik een jaar als fotograaf aan de slag, tot ik de opleiding assistent podiumtech-nieken in de pianofabriek ontdekte.

Ben je via die opleiding in contact geko-men met de gemeenschapscentra?Ik kende ze eigenlijk al. De middelbare school liep ik ook in Brussel, in Laken. Ik kende de structuur van de gemeen-schapscentra en vind het ook aangename omgevingen. Er zijn niet veel plekken waar je zo’n breed aanbod vindt, ideaal voor een all-round technicus als ik. Na mijn studie aan de Pianofabriek was het een leuke ver-rassing om de vacature voor technicus bij Elzenhof en De Maalbeek te ontdekken.

Werk je graag in Brussel?Ik vind Brussel een heel fijne stad, om vaak te komen en te werken, maar niet om te wonen. Geef mij maar het kleinstedelijke van Leuven, waar ik opgegroeid ben en waar ik nu terug woon. Het is daar voor mij ideaal omdat ik er zoveel mensen ken.

Je werkt nu sinds november in onze centra, wat vond je het fijnst?Het optreden van Along comes Mary, tij-dens een Bal Dimanche in december, be-hoort zeker tot mijn favorieten. En ook net voor de kerstvakantie was er het concert van de jazzgroep De Beren Gieren in De Maalbeek. De theatervoorstellingen voor de scholen woon ik niet altijd volledig bij, omdat de gezelschappen meestal zelf een technieker hebben, maar ze zien er altijd veelbelovend uit.

als jij het voor het zeggen had, wat zou jij dan organiseren in elzenhof en de Maal-beek?Ik zou themagerichte multidisciplinaire festivalletjes organiseren! Een festival rond een bepaald thema met een mix van theater, muziek, installaties. En waarbij dus veel verschillende mensen en organi-saties aan bod kunnen komen.

Je bent nu drie maand aan de slag, hoe er-vaar je je job?Het is een heel boeiende uitdaging! Er zijn voor mij nieuwe aspecten aan de job, zoals het aansturen van het technisch perso-neel en de verantwoordelijkheid over de infrastructuur. Ik vind het leuk om zoveel bij te kunnen leren. Een andere uitdaging is het op orde zetten van het technische materiaal in Elzenhof en De Maalbeek. Binnenkort zullen we veel zelfstandiger kunnen werken en minder afhankelijk van uitleendiensten zijn. Dat is mijn missie!

Page 22: ZOEM 5 maart-mei 2013

MAARTZa 02.03 | 14u30 | CC St.Pieters-Woluwe 02 733 06 63

OPERETTE ‘In HET WITTE PaaRD’ vlaamse seniorenclub concert

Za 02.03 | 13u30 | vertrek Regenbooghuis, Kolenmarkt 42 Brussel02 649 35 87 | [email protected]

TOuR DE BRuxELLES aRaBE wandeling

Za 02.03 | 10-12u | Franstalige bibliotheek, Mercelisstraat 19 Elsene02 515 64 50 | [email protected]

TanDEM, TWEETaLIGE VERTEL/KnuTSELWORKSHOP 6-12J MET CaRLL CnEuT crea

Zo 03.03 |14u-18u | Elzenhof REPaIR CaFé BRuSSELS:SPuLLEn HERSTELLEn En BuREn OnTMOETEn crea

Wo 06.03 |19u | ElzenhofVEGETaRISCHE KOOKWORKSHOP JaPanS ism eva vzw culinair

Do 07.03 | 19u–21u | Elzenhof barYaRn BOMBInG STaDSBREIEn crea

Do 07.03 | 21u | KultuurKaffee VUB Elsene02 649 83 90 | www.vub.ac.be/cultuur

BILLIE KaWEnDE E.a. concert

Za 09.03 |10-12u | Franstalige bibliotheek, Mercelisstraat 19 Elsene02 515 64 50 | [email protected]

TanDEM, TWEETaLIGE VERTEL/KnuTSELWORKSHOP 6-12J MET CaRLL CnEuT crea

Za 09.03 | 10u | Solvaybibliotheek02 512 34 25 | www.demarkten.be

STEMMEn uIT BaBEL:‘DE CRèME DE La CRèME’ wandeling

Za 09.03 | 19u & zo 10.03 15u | De Maalbeekhttp://eendracht-etterbeek.tk

jeugd ktm de eendracht speelt ‘DE VLOEK Van VaLKEnSTEIn’ En ‘aLICE In HET LanD Van WOnDEREn’ theater

Za 09.03 |11u–12u | Bib Sans Souci Elsene 02 515 64 50 | [email protected]

JEuGDBOEKEnWEEK: VOORLEESuuRTJE VOOR 4-8JaRIGEn i.h.k.v ‘tijd’ gezin

Ma 11.03 | 14u | De Maalbeek 02 733 06 63

CaRnaVaLBaL MET MuZIKaLE OMLIJSTInGvlaamse seniorenclub bal

Wo 13.03 | 14u30-16u | ElzenhofZOnDER ZORGEn In DE ZOn, FEMMa ELSEnE ISM ELZEnHOF vorming

Do 14.03 | 19u–21u | bar ElzenhofMuSIC-O-BaR concert

Do 14.03 | 21u | Kultuurkaffee VUB Elsene 02 649 83 90 | www.vub.ac.be/cultuur/

WaLLaCE VanBORn & FaLLInG Man concert

Za 16.03 | 17u-00u | De Maalbeekwww.carpathia.be

HOnGaaRS FOLKBaL CaRPaTHIa bal

Zo 17.03 | 14u-18u | Elzenhof02 648 83 13 | [email protected]

QuIZ MET DE KRInG kwis

Di 19.03 & Wo 20.03 | 21u | Klein Mercelistheater, Mercelisstraat 13 02 649 83 90 | www.vub.ac.be/cultuur

ManOu GaLLO & WOMEn, org. kultuurkaffee vub concert

Di 19.03 | 19u30 | gC Wabo02 735 76 97 | [email protected]

naCHT Van DE GESCHIEDEnIS, org. davidsfonds elsene-etterbeek, oudergem/watermaal-bosvoorde lezing

Wo 20.03 | 20u | De Maalbeek0497 59 98 41 | [email protected]

WaRRE BORGManS SPEELT ‘EInDELIJK HaMLET!’, VOORSTELLInG PODIuM@ETTERBEEK theater

Do 21.03 | 20u | bar Elzenhofwww.oikos.be

FILM ‘THE ECOnOMICS OF HaPPInESS’ ISM OIKOS film

Vr 22.03 | 14u | Chambéry 02 640 94 42

DO-In RELaxaTIEOEFEnInGEn O.L.V. REnaTa COEnfemma etterbeek workshop

Vr 22.03 | 22u | Kultuurkaffee VUB02 649 83 90 | www.vub.ac.be/cultuur/

MEnTaLITY PRESEnTS CYCLOn RECORDInGS nIGHT concert

Za 23.03 | 11u | Bibliotheek Etterbeek02 648 01 76 | www.etterbeek.bibliotheek.be

JEuGDBOEKEnWEEK: FaMILIEVOORSTELLInG gezin

Za 23.03–Zo 24.03 | 11u30–17u30 | De Maalbeekwww.frissefolk.be

FOLKSTaGE BRETOEnSE DanSEn dans

Za 23.03 | 10u–17u | Flageywww.creatiefschrijven.be

SCHRIJFDaG literatuur

Za 23.03 | 14u | Russisch-Orthodoxe kerk Ukkel02 735 76 97 of via [email protected]

LEZInG, DaVIDSFOnDS ELSEnE-ETTERBEEK ism gewest davidsfonds lezing

Di 26.03 | 20u | [email protected]

‘ISOLEREn Kan JE LEREn – EEn MuTS VOOR JE HuIS’ GEZInSBOnD ELSEnE vorming

Di 26.03 |20u | Bibliotheek Etterbeek02 648 01 76 | www.etterbeek.bibliotheek.be

DE ETTERBEEKSE LEESKRInG LEEST ‘TOnIO’ van a.f.th. van der heijden literatuur

Page 23: ZOEM 5 maart-mei 2013

APRIL

Wo 27.03 | 14u- 17u | De MaalbeekETTERBEEKDaG / BuITEnSPEELDaG MET WORKSHOP STaDSTuInIEREn In DE MaaLBEEK gezin

Wo 27.03 |21u | VUB Kultuurkaffee02 649 83 90 | www.vub.ac.be/cultuur/

COMEDY KaMEEL: TRY-OuT MunGu CORnELIS & JELLE DEnTuRCK humor

Wo 27.03 | 18u | ElzenhofBaBBEL & KOKEn, WORKSHOP KOKEn En nEDERLanDS LEREn culinair

Do 28.03 | 18u-22u | ElzenhofELZEnHOF PLanTJES ZaaIEn In En ROnD DE SERRE & DRInK workshop

Do 28.03 | 21u | VUB KultuurKaffee 02 649 83 90 | www.vub.ac.be/cultuur/

FLYInG HORSEMan & SOLDIER’S HEaRT concert

Vr 29.03 | 20u | De Maalbeekwww.frissefolk.be

BaL xL MET aZILIa En DuO aBSYnTHE bal

Za 30.03 | 10–12u | ElzenhofPaaSEIEREnRaaP En 1E CaFé-O-LaIT ontmoeting voor ouders met kinderen gezin

Za 30.03 | 18u | H.Hartkapel Cattoirstraat [email protected]

PaSEn VERRIJZEnISVIERInG viering

Zo 31.03 | 10u | Drievuldigheidskerk [email protected]

PaSEn HOOGMIS viering

Ma 01.04–05.04 | uur & plaats vertrek nog niet gekend02 649 35 87 | [email protected]

DE REIS: HaMBuRG l.p.boonkring uitstap

Do 04.04 | 19u–21u | bar Elzenhof YaRn BOMBInG STaDSBREIEn crea

Zo 07.04 | 14u–18u | ElzenhofREPaIR CaFé BRuSSELS, SPuLLEn HERSTELLEn En BuREn OnTMOETEn crea

Wo 10.04 | 15u | De [email protected] | 0497 59 98 41

‘BERLIJn, SYMFOnIE Van EEn GROOTSTaD’ MET GEERT WaEGEMan , IHKV PODIuM@ETTERBEEK concert

Do 11.04 | 19u–21u | bar ElzenhofVIJGEn na PaSEn: WORKSHOP COnFITuuR MaKEn crea

Za 13.04 | 11u–12u | Bibliotheek Sans Souci Elsene VOORLEESuuRTJE 4-8J FanTaSEREn VOOR KLEInE MEVROuWEn En MEnEREn gezin

Ma 15.04 | 20u | De Maalbeekwww.brusselstangofestival.com

BRuSSELS TanGOFESTIVaL CLOSInG nIGHT dans

Wo 17.04 |19u | ElzenhofVEGETaRISCHE KOOKWORKSHOP VIETnaM i.s.m. eva vzw culinair

Do 18.04 | 19u–21u | bar Elzenhof YaRn BOMBInG STaDSBREIEn crea

Za 20.04 | 10–13u | ElzenhofWORKSHOP VERFMaGIE MET ROOS LECLuYSE i.s.m. femma-elsene crea

Za 20.04 | 9u30 | vertrek lokettenzaal Montgomery02 735 76 97 | [email protected]

BEZOEK SERRES Van LaKEn davidsfonds elsene-etterbeek uitstap

Za 20.04 | 12u | Centrum Polskie Vorst 02 512 34 25 | www.demarkten.be

STEMMEn uIT BaBEL ‘MISS nET En MISTER BRICO’ MaaLTIJDLEZInG POOLSE GEMEEnSCHaP lezing

Zo 21.04 | 15u | De Maalbeek BaL DIManCHE, RETRO BaL VOOR JOnG En OuD bal

Di 23.04 | tijd & plaats nog niet gekend02 230 76.43

JaaRLIJKSE BuSREIS femma etterbeek

Di 23.04 | uur nog niet gekend | [email protected]

‘VERLICHTInG In HuIS & TuIn – OPVOLGInG EnERGIEBOEKHOuDInG & EnERGIEMETERS ‘ gezinsbond elsene vorming

Wo 24.04 | 18u | ElzenhofBaBBEL & KOKEn, WORKSHOP KOKEn En nEDERLanDS LEREn culinair

Do 25.04 | 18u | ElzenhofWORKSHOP RECuP-aRT MOnuMEnTEn i.s.m. costick vzw & citizenne crea

Za 27.04 | 10u–12u | bar ElzenhofCaFé-O-LaIT BaBYMaSSaGE gezin

Za 27.04 & Zo 28.04 | 11u30-17u | De Maalbeekwww.frissefolk.be

FOLKSTaGE POLSKa dans

Za 27.04 | 11u–12u | Bibliotheek Sans Souci Elsene02 515 64 50 | [email protected]

VOORLEESuuRTJE 4-8J KaMISHIBaI JaPanS VERTELTHEaTER gezin

Zo 28.04 | 11u | Kaaitheaterwww.oikos.be

HET GROEnE BOEK, MET ECOLOGISCHE SCHRIJVERS En DEnKERS org. oikos ontmoeting

voor meer updates? Kijk op de website en facebookpagina.

Onze cursussen staan in de cursusbrochure.

Page 24: ZOEM 5 maart-mei 2013

MEI

JUNI

belgië – belgiquep.b.

brussel x | 1/17031

p 2a 8660afgiftekantoor brussel x

3-maandelijks

Do 02.05 | 19u–21u | bar ElzenhofFILM ‘DISCO JaMaL’ (O.V.) film

Za 04.05 | 10u–12u | bar ElzenhofCaFé-O-LaIT gezin

Zo 05.05 | 14u–18u | Elzenhof REPaIR CaFé BRuSSELS, SPuLLEn HERSTELLEn En BuREn OnTMOETEn crea

Za 05.05 | 14u | plaats nog niet gekend02 735 76 97 | [email protected]

BEZOEK aRCHITECTuuR TERVuREnLaan davidsfonds elsene-etterbeek wandeling

Zo 05.05 | 12u | plaats nog niet gekend02 512 34 25 | www.demarkten.be

STEMMEn uIT BaBEL: ‘GOaL, GOaL’ LEZInG En MaaLTIJD wandeling

Zo 05.05 | 09u30 | Drievuldigheidskerk Baljuwstraat [email protected]

EERSTE COMMunIEVIERInG viering

Wo 08.05 | 20u | De Maalbeekwww.frissefolk.be

FOLKBaL xL bal

Vr 09.05 | 20u | Klokorenstraat, EtterbeekOPEnInG MuS.Eu ihkv toc tok knock-festival expo

Za 11.05–26.05 | tijd & plaats nog niet gekendwww.kvs.be

TOC TOK KnOCK: THEaTERFESTIVaL OP LOCaTIE In DE EuROPaWIJK In ETTERBEEK festival

Ma 13.05 | 14u | De Maalbeek02 733 06 63

MOEDERDaGBaL VLaaMSE SEnIOREnCLuB bal

Wo 15.05 | 19u | ElzenhofVEGETaRISCHE KOOKWORKSHOP KOOK HET VOORT ism eva vzw culinair

Do 16.05 | 20u | bar Elzenhof MuSIC-O-BaR concert

Za 18.05 | 14u | Centre Omar Khayam02 512 34 25 | www.demarkten.be

STEMMEn uIT BaBEL: ‘KInDEREn Van DE aYaTOLLaHS’ wandeling

Zo 19.05 | 09u30 | Drievuldigheidskerk Baljuwstraat [email protected]

PLECHTIGE COMMunIEVIERInG En VORMSEL viering

Wo 22.05 | 18u | ElzenhofBaBBEL & KOKEn, aL KOKEnD nEDERLanDS LEREn ism bru-taal culinair

Do 23.05 | 18u | ElzenhofWORKSHOP STaDSTuInIEREn MET OGnEV VLaMInCK crea

Vr 24.05 | 14u | Chambéry0479 28 46 76

WORKSHOP HuISHOuDMIDDELTJES MET KRuIDEn femma etterbeek workshop

Wo 29.05 | 14u | ElzenhofWORKSHOP HuISHOuDMIDDELTJES MET KRuIDEnfemma elsene ism elzenhof workshop

Do 30.05 | 19u | ElzenhofWORKSHOP ZaDEn En KIEMEn crea

Za 01.06 | 10u–12u | ElzenhofCaFé-O-LaIT gezin

Za 01.06 | 14u–20u | verschillende locaties | www.elsene.bibliotheek.be BOEKEnBaZ’aRT, WIJKFEEST SanS SOuCI ELSEnE feest

Za 01.06 | 10–16u | vertrekplaats nog niet gekend02 512 34 25 | www.demarkten.be

STEMMEn uIT BaBEL:DE IRIS En DE HaLVE Maan FIETSTOER wandeling

Wo 05 – Zo 09.06 | uur & plaats nog niet gekendwww.festival-matongeurope.be

FESTIVaL MaTOnGE-EuROPa: WIJKOVERSCHRIJDEnD FESTIVaL OVER DE CLICHéS Van HET VERSCHIL festival

Vr 07.06 | 19u | De Muntuiterlijk reserveren 10 maart: [email protected]

BEZOEK ‘COSI Fan TuTTE’ (MOZaRT) willemsfonds uitstap

<<< Maart & April: p. 22–23

>>> wordt vervolgd, zie ZOEM juni-juli-augustus

...