Youth for Christ jaarverslag 2014

36
jaarverslag2014

description

Jaarverslag van Youth for Christ Nederland over 2014.

Transcript of Youth for Christ jaarverslag 2014

Page 1: Youth for Christ jaarverslag 2014

jaarverslag2014

Page 2: Youth for Christ jaarverslag 2014

dichterbijjongeren

in nederland

legenDA

Lokaal jongerenwerk

LifeSpots, vrij willigersinitiatief

The Mall, jongerencentrum

Clubprogramma’s in de kerk

Switch Onderwij sprojecten op school

Page 3: Youth for Christ jaarverslag 2014
Page 4: Youth for Christ jaarverslag 2014

Inhoudsopgave

Activiteiten & cijfers 5

Verslag van de directie 7

Youth for Christ op school 10

Youth for Christ op straat 12

Youth for Christ in de kerk 18

Personeel en organisatie 20

Bestuur en directie 22

Samenwerking met partners 23

Fondsenwerving 24

Financiën 27

pagina 4 Jaarverslag Youth for Christ 2014

statutaIre doelstellIng Youth for ChrIst

Stichting Youth for Christ Nederland is gevestigd in Driebergen-Rijsenburg. De statutaire doelstelling luidt: “De stichting stelt zich, vanuit haar Christelijke grondslag en identiteit, tot doel het verrichten van activiteiten en werkzaamheden ten behoeve van jongeren, ongeacht hun geloof, geslacht, ras, kleur opleiding of anderszins.”

ColofonRedactie Robert-Jan van den HoornVormgeving Frivista - concept & design,

Rick Sleurink - design & dtpEindredactie Alec Timmerman, Neliza van GestelFotografie Albert Jan ten Napel, Frivista, Folkert

Rinkema Photography, Sjaak Boot Photography, Carpe Diem, Karel Pops - KPO Fotografie

InternatIonaalYouth for Christ is onderdeel van een internationale organisatie. Wereldwijd is Youth for Christ actief in meer dan 130 landen.

AAnvrAAg jAArrekening

Dit jaarverslag bevat een beknopt financieel verslag. Als u een jaarrekening met meer financiële gegevens wilt ontvangen, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] of bellen naar 0343 515 744.

Page 5: Youth for Christ jaarverslag 2014

Youth for Christ zoekt altijd de verbinding met de leefwereld van jongeren, terwijl we in Christus onze vaste grond vinden. Anchored to the Rock, geared to the times noemen we dat. Het jaar 2014 was een jaar van transitie, de rode draad in dit jaarverslag. Onveranderd is dat we dichterbij jongeren willen komen, omdat iedere jongere werkelijke betrokkenheid nodig heeft.

Activiteiten & cijfers uit 2014

Youth for ChrIst op sChoolIn 2014 verzorgde Switch op 89 scholen theatervoorstellingen en verwerkingslessen. Deze gaan over thema’s als (cyber)pesten, social media, Kerst en Pasen. Ruim 38.000 leerlingen zagen een van deze voorstellingen. Op een aantal scholen keerde Switch een aantal maanden later terug voor een terugkomles.

Youth for ChrIst op straatYouth for Christ is in 16 plaatsen actief met jongerenwerk. Dit gebeurt onder meer in jongerencentra, via straatvoetbal, individuele coaching, workshops en meidenclubs. Daarnaast ondersteunen we 76 LifeSpots, lokale vrijwilligersinitiatieven voor jongeren. In 2014 bereikten we 5.132 jongeren met 51 betaalde krachten en 1.112 vrijwilligers.

Youth for ChrIst In de kerkHet afgelopen jaar trainde Youth for Christ ruim 3.500 jeugdleiders in heel Nederland. In ruim 600 kerken verzorgden we missionaire trainingen en onze SOLID- en STEADY-programma’s. In 2014 waren er 520 clubs die door Youth for Christ werden ondersteund.

personeelIn 2014 werkten bij Youth for Christ 86 betaalde medewerkers, 22 trainees die een Youth Academy tussenjaar deden, en 28 stagiaires. Edward de Kam nam per 1 september na 20 jaar afscheid als directeur. Adjunct-directeur Wim van Galen vervulde vanaf die tijd de functie van interim-directeur.

partnersYouth for Christ werkte in 2014 op nationaal niveau samen met 24 partnerorganisaties en 5 kerkgenoot-schappen. Zo ontwikkelden we in samenwerking met Athletes in Action een sportprogramma voor jongeren: Rock Sport.

fondsenwervIngHet jongerenwerk van Youth for Christ is niet mogelijk zonder de investering van particulieren, kerken, bedrijven en vermogensfondsen. In 2014 ondersteunden 19.000 particulieren ons met een financiële bijdrage. Het aantal mensen dat Youth for Christ structureel ondersteunt, groeide met 300. Het totale bedrag aan inkomsten uit fondsenwerving bedroeg € 1.880.020,-.

nieuwe kansen in een

jaar van transitie

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 5

Page 6: Youth for Christ jaarverslag 2014

te midden vanop de juiste koers

veranderingen

Page 7: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 7

verslAg vAn De DirecTie

de afgelopen jaren benadrukt de nederlandse overheid het belang van de participatiemaatschappij . veel kerken en individuele christenen werken hier al langer aan. steeds vaker zoeken zij manieren om in de buurt iets voor anderen te betekenen. een boeiende ontwikkeling die allerlei kansen biedt, met en voor onze organisatie.

Youth for Christ heeft veel ervaring met werk in achterstands-wij ken, waar we samen optrekken met de lokale overheid. Daarnaast zij n we actief in ruim vij fhonderd kerkelij ke gemeen-tes. Het is gaaf om te zien hoe verschillende werkvormen voor wij k en kerk steeds dichter bij elkaar komen. De recente fusie van onze afdelingen Kerk en LifeSpots sluit daarbij aan.

Meer vrij WiLLiGersLifeSpots zij n lokale initiatieven waarbij vrij willigers een plek creëren waar jongeren zich thuis voelen. Inmiddels zij n er zeventig van deze plekken. Steeds meer mensen zetten zich hier met onze steun voor jongeren in. Deze groei van het aantal vrij willigers is één van de speerpunten van ons meerjarenbeleid. Mede daardoor konden we in 2014 een vergelij kbaar aantal jongeren bereiken als voorheen, ondanks het feit dat het aantal betaalde collega’s is afgenomen. Een mooi resultaat waar we heel dankbaar voor zij n. Naast Super-Woman hebben we nu ook Super-Man ontwikkeld, een methodiek om jongens te helpen groeien.

MinDer suBsiDies, GrOei Bij AAntAL PLAAtsenDe subsidies zij n verder gedaald met 10% met name in Utrecht, Haarlem en in Den Haag. In Den Haag was lange tij d de toekomst onzeker. We zij n dankbaar dat we samen met de lokale overheid en kerken nieuw werk in de tweede helft van 2014 hebben kunnen starten: een LifeSpot in de Schilderswij k. De daling van de subsidies van afgelopen jaren lij kt te stabiliseren, waarbij een aantal plaatsen ook groei laat zien waaronder Gorinchem en Arnhem. Echter de subsidie inkomsten blij ven onzeker, het vinden van meer ondersteuning vanuit de achterban blij ft een speerpunt. We zij n erg enthousiast dat we in Amsterdam de Bij lmer nieuw werk hebben kunnen opzetten samen in samenwerking met migrantenkerken.

IMpaCt op sCholenOp scholen bereikten we weer tienduizenden leerlingen met eigentij dse paas- en kerstvieringen en onze theater/lesprogram-ma’s over pesten. Deze programma’s bewij zen al ruim twintig jaar veel impact te hebben, wat we in 2014 ook samen met de Universiteit Twente wetenschappelij k konden onderbouwen. Intussen ontwikkelden we in 2014 een nieuw theaterprogramma over het gebruik van social media onder jongeren: Social Limits.

initiAtieven vOOr BuitenKerKeLij Ke JOnGerenWe merken dat er steeds meer vraag is naar programma’s voor kleinere groepen, een direct resultaat van de kerkverlating. Uit onderzoek blij kt dat 70% van de bezoekers van onze Rock Solid-clubs niet of nauwelij ks in de kerk komt. Steeds meer kerken starten met LifeSpots voor jongeren in de wij k.

naar gezonde fInanCIerIngNet als het aantal vrij willigers is het aantal donateurs gegroeid, vooral via ons boekje Geloof, hoop en tieners. Toch kwamen onze fi nanciën door de dalende subsidie-inkomsten onder druk te staan. In 2014 hebben we daarom met vele betrok-kenen een traject doorlopen op weg naar een nieuwe meerjarenfi nanciering met een bij passend organisatiemodel.

We kozen ervoor om met name in ‘de top’ te bezuinigen. Een aantal afdelingen is gefuseerd, waardoor het managementteam nu kleiner is en door één directeur aangestuurd kan worden. Het jaar 2014 zag nog wel een verlies van 57.000 euro ten opzichte van de begroting, voor een groot deel door de kosten van de doorgevoerde veranderingen. Dankzij onze bestemmingsreserve was dit goed op te vangen, maar het toont wel aan hoezeer de maatregelen nodig waren.

afsCheId edward de kaMDe groei van en waardering voor ons werk bood een dankbare terugblik bij het afscheid van directeur Edward de Kam. Na twintig jaar Youth for Christ Nederland is hij nu directeur van Youth for Christ EMENA (Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika). Oud-collega’s vertelden onder de indruk te zij n van de bewogenheid van Edward, die dikwij ls tranen in de ogen had, als het over jongeren ging die het moeilij k hadden.

Het afgelopen jaar heb ik als interim-directeur de eerder genoemde veranderingen mogen doorvoe-ren. En vanaf 1 april 2015 geeft Bram Rebergen als directeur leiding aan onze missie om steeds nieuwe jongeren te bereiken met de liefde van onze Vader. We zien ernaar uit.

wim van galenDirecteur a.i. Youth for Christ

Page 8: Youth for Christ jaarverslag 2014

dichterbij jongeren

Gedreven door Gods liefde

zoekt Youth for Christ jongeren op,

helpt hen groeien

en biedt hen hoop.

Dat doen we op school, op straat en in de kerk.

Page 9: Youth for Christ jaarverslag 2014
Page 10: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 10 Jaarverslag Youth for Christ 2014

In 2014 werkten 89 scholen en 7 kerken met Switch. In totaal zagen 38.777 leerlingen één van onze voorstellingen. Dat is 7.960 leerlingen minder dan in 2013, mede doordat we onze Paastour met één team minder draaiden en voor kleinere groepen speelden.

(CYBer)pesten Pesten was in 2014 opnieuw een ‘hot topic’ in de media en bij de overheid. Het Ministerie van OC&W kwam met criteria waar-aan een antipestprogramma moet voldoen om in aanmerking te komen voor certifi cering. Tot onze teleurstelling kreeg Survivors! geen certifi caat, omdat een gedegen theoretisch kader ontbrak en de effectiviteit niet aangetoond zou zij n. Inmiddels heeft onderzoek van de Universiteit Twente (UT) uitgewezen dat Survivors! wel degelij k een positief effect heeft op de kennis over pesten, de bewustwording van de eigen rol en de houding tegenover pesten. We werken nu aan de theoretische onder-bouwing, opnieuw samen met de UT. Op naar de volgende beoordelingsronde!

de grenzen van soCIal MedIaVeel scholen hebben behoefte aan tools om leerlingen bewust te maken van de voor- en nadelen van social media. In 2014 ontwikkelden wij hierover een nieuw programma voor leerlingen

youTh for chrisT op school

switch: theater en lessen over relevante thema’sOnder de naam Switch Onderwij sprojecten verzorgt Youth for Christ theater-voorstellingen op scholen. Elk jaar zetten twee nieuwe teams van jonge acteurs zich hier vrij willig voor in. Naast producties rond Kerst en Pasen hebben we voorstellingen en lessen over (cyber)pesten en social media.

reAcTie vAn een leerling

“Hallo Nienke, Ik vind het super dat je vandaag bij ons in de klas bent geweest. Het heeft mij echt aan het denken gezet dat ik zelf ooit pester en meeloper ben geweest. Hier heb ik spij t van. Op dit moment word ik zelf gepest. Zou jij mij kunnen helpen of een tip geven? Alvast super bedankt! Groetjes, Pepij n”

Page 11: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 11

switch: theater en lessen over relevante thema’s

uit klas twee en drie van het voortgezet onderwij s. Social Limits draait om de vraag waar de grens ligt tussen social media als handig hulpmiddel en social media als verslavend en destructief fenomeen. Het programma ging in september in productie en werd al snel door elf scholen geboekt. Docenten en leerlingen reageren zeer positief.

foCus, foCus, foCusSommige programma’s (Remember Me, Naast je schoenen) werden beduidend minder vaak geboekt dan andere, terwij l hun kostprij s wel hoog lag. Daarom brengen we het aantal vaste programma’s terug tot vier: Kerst, Pasen, Survivors! en Social Limits. Om ons te helpen ook op inhoudelij k gebied meer focus

aan te brengen, hebben we een specialistenpanel gevormd, dat bestaat uit mensen met een breed scala aan – voor Switch interessante – achter-gronden. Ook zij n we een traject begonnen om de effectiviteit van onze marketing te vergroten.

OnZe PLAnnen vOOr 2015In april 2015 verwachten we de theoretische onder-bouwing van Survivors! en de opzet van ons nieuwe marketing- en salesplan te hebben. Daarnaast willen we ons aanbod binnen de huidige thema’s (pesten en social media) uitbreiden, bij voorbeeld met nieuw lesmateriaal en een app.

aantal leerl ingen 2014 2013 2012 2011

Theatervoorstelling Survivors! (pesten) 13.854 16.923 10.895 13.095

Kerst- en paasvieringen 18.498 27.159 19.241 27.267

Theatervoorstelling Doorslaande Liefde (relaties) - 74 1.076 1.494

Theatervoorstelling Remember Me (identiteit) 516 543 462 -

Theatervoorstelling Ver Van Mij n Bed (aids) - - - 1.802

Maatschappelij ke stages 374 505 696 300

Tienerdienst Remember Me 360 325 - -

Serious Game Naast je Schoenen 343 77 - -

Survivors! terugkomles 2.491 1.131 - -

Social Limits 2.341 - - -

totaal aantal leerlingen 38.777 46.737 32.370 38.958

Page 12: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 12 Jaarverslag Youth for Christ 2014

youTh for chrisT op sTrAAT

the Mall: verdieping in contacten met jongeren

steeds Betere keuzesIn 2014 zagen we niet alleen groei in het aantal vrij willigers en in de community’s die we met jongeren vormen, maar ook meer verdieping in onze contacten met jongeren. Geleidelij k aan worden zij opener. Met vallen en opstaan maken ze steeds betere keuzes, ook op geestelij k gebied.

stevIge lokale BasIsIn veel plaatsen zij n we sterker geworden door nadruk te leggen op lokaal eigenaarschap en lokaal draagvlak. “Een stevige lokale basis heb je nodig om langer en intensiever met jongeren op te trekken”, zegt Rik van der Ploeg, hoofd van The Mall. “Daar hebben we in 2014 hard aan gewerkt.” Een mooi voorbeeld is The Mall Bij lmer, ons nieuwe jongerenwerk in Amsterdam. Na anderhalf jaar voorbereidend werk, samen met lokale migranten-kerken, zij n we hier eind 2014 gestart.

2.100 JOnGeren Per WeeKMet 51 jongerenwerkers en 469 vrij willigers bereikten we in 2014 per week 2.100 jongeren in achterstandswij ken, de meeste via jongerencentra. Het gaat vooral om tieners van 10 tot 16 jaar. Meiden bereikten we via onze meidenclubs en ons programma Super-Woman, onze methodiek voor meiden.

Veel jongeren die we ontmoeten, hebben geen vertrouwen in volwassenen. Maar omdat wij meerdere jaren in hun wij k zitten en met hen optrekken, boeken we uiteindelij k mooie resultaten.

reAcTie vAn een jongere

Tim wil goede schoolcij fers halen, later geld verdienen en hoopt dat zij n ouders trots op hem zij n. “Als ik 20 jaar ben en terugkij k, wil ik kunnen zeggen: ‘Ik heb het goed gedaan’.” Samen met The Mall helpt Tim zij n vriend Mochtar met zij n problemen bij justitie. Jongerenwerker Nick vertelt: “Mochtar kwam langs bij het jongerencentrum en zei: ‘Voor mij ntaakstraf ga ik bij jullie werken, dat heeft Leenard (jongerenwerker) geregeld. Je gaat het zien, ik ga voor jullie zweten vriend!’”

Page 13: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 13

the Mall: verdieping in contacten met jongeren

In 2014 telden we 38 van deze meidenclubs, die gemiddeld 32 keer bij elkaar kwamen.

MinDer suBsiDies, GrOei Bij AAntAL PLAAtsenOok in 2014 zij n de inkomsten uit subsidies gedaald (€ 120.000 minder) met name in de plaatsen Utrecht, Haarlem en Den Haag. Na jaren van forse daling van subsidies, lij kt dit nu te stabiliseren en zij n er ook plaatsen met groei. In Arnhem en Gorinchem konden we ons werk uitbreiden. In Den Haag was het onzeker of we helemaal geen subsidie meer zouden krij gen. Net voor de zomer 2014 kwam er duidelij kheid. We kunnen de komende jaren samen met vrij willigers en kerken doorgaan in de Schilderswij k. We zij n dankbaar voor wat we in deze wij k kunnen doen. In goed overleg met Don Bosco en de overheid gaan we in 2015 in Deventer het jongerenwerk van Don Bosco overnemen.

OnZe PLAnnen vOOr 2015Verschillende gemeentes willen het jongerenwerk anders gaan aanpakken. De inzet van vrij willigers en kerken wordt daarbij meer en meer gewaardeerd. Youth for Christ zal daarom ook in 2015 inzetten op meer samenwerking met lokale kerken, de opbouw van community’s en ondersteuning van vrij willigers en vrij willigersinitiatieven. Op die manier willen we blij ven werken aan hoop en groei voor jongeren.

THE MALL BIJ LMER

The Mall Bij lmer In 2014 hebben Youth for Christ en de lokale migrantenkerken uit Amsterdam Zuid-Oost voorbereidend werk gedaan voor een nieuw jongerencentrum in de Bij lmer. Het initiatief voor dit project kwam van de migrantenkerken, die iets wilden betekenen voor de jongeren in de wij k. Jongerenwerker Glen Leeuwin van Youth for Christ gaat een team vrij willigers uit de migrantenkerken ondersteunen en coachen. Eind 2014 is het jongerenwerk gestart en The Mall Bij lmer is in het eerste kwartaal van 2015 offi cieel geopend.

Page 14: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 14 Jaarverslag Youth for Christ 2014

youTh for chrisT op sTrAAT

Na de start in 2013 is Youth for Christ afgelopen jaar door-gegaan met het inspireren, ondersteunen en verbinden van LifeSpots. Eind 2014 waren we op deze manier bij 76 LifeSpots betrokken, een toename van 27 ten opzichte van eind 2013.

als de sIrene gaat…In 2014 zij n we begonnen met een maandelij kse nieuwsbrief. Daarmee houden we iedereen die bij een LifeSpot betrokken is, op de hoogte van relevante ontwikkelingen. We versturen de nieuwsbrief elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur. Als de sirene gaat, weet je dus dat de nieuwe nieuwsbrief klaarstaat.

InspIratIetrIp en pIonIerspartYOp 30 april 2014 gingen we met een groep nieuwe pioniers langs drie bestaande LifeSpots in Lelystad, Dronten en Zwolle. Zo konden zij kennismaken met heel verschillende initiatieven en de drij fveren van de vrij willigers daarachter. Omdat 30 april vroeger Koninginnedag was, hadden we deze inspiratietrip een feestelij k oranje tintje gegeven. Tij dens de trip presenteerden we ook de Inspiratiecatalogus met verhalen van acht pioniers die hun eigen manier aan de slag zij n gegaan voor jongeren in de buurt.

Een LifeSpot is een lokaal initiatief waarmee vrij willigers jongeren willen helpen groeien. Dit kan verschillende vormen aannemen, van een kookclubje tot een compleet jongerencentrum. Met passie en overtuiging geven de vrij willigers jongeren iets mee wat ze buiten de LifeSpot vaak niet vinden.

reAcTie vAn eenjongere

“Waarom ik bij Just a Break kom? Mij n vrienden komen hier ook. En de leiding is tof. Ik kan m’n verhaal bij ze kwij t. Laatst had een man van de scouting zelfmoord gepleegd. Dat vond ik heel erg. Met mensen van Just a Break kon ik daar goed over praten.”

lifespots: aan de slag voor jongeren in jouw buurt

Page 15: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 15

Op 25 en 26 mei vierden we weer een Pioniersparty, een evenement waarop we pioniers samenbrengen en toerusten.

BestuursBoXOm bestuurders van LifeSpots te ondersteunen, brachten we in 2014 de Bestuursbox uit. In deze handige toolkit vinden zij onder meer veel praktische tips.

super-ManTij dens ons jaarlij kse Trainingsevent, waar we 750 jeugdleiders uit heel Nederland trainen en toerusten, lanceerden we Super-Man, het broertje van Super-Woman. Super-Man is een tweejarig groepsprogramma voor relationeel werken met jongens. De methode behandelt vier thema’s: vrij e tij d & gezond-heid, omgeving, zelf en spiritualiteit. Door middel van uitdagende activiteiten en spelvormen leren jongens om goed voor zichzelf en hun omgeving te zorgen, verantwoordelij kheid te dragen en hun toekomst uit te stippelen.

OnZe PLAnnen vOOr 2015In 2015 gaan we door met het ondersteunen van LifeSpots. Door deze ondersteuning samen te voegen met het aanbod van

lifespots: aan de slag voor jongeren in jouw buurt

onze afdeling Kerk, hopen we nog meer kerken te inspireren om aan de slag te gaan voor jongeren in de buurt. Daarnaast willen we onze taak als inspirator verbreden door het organiseren van gastcolleges en inspiratiemomenten op verschil-lende plekken in het land. Zo streven we ernaar om de LifeSpotsbeweging verder uit te breiden, zodat steeds meer jongeren in hun eigen buurt in aanraking komen met Gods liefde.

Page 16: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 16 Jaarverslag Youth for Christ 2014

Page 17: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 17

aantal lifespotstotaal

aantal jongeren incidenteel

aantal jongeren regelmatig

aantal vrijwilligers

2014 76 1.900 1.140 532

2013 49 1.225 735 343

* Deze aantallen zijn gebaseerd op de registraties van 20% van de (grotere en kleinere) LifeSpots die wij ondersteunen. Van de door deze LifeSpots aangeleverde cijfers hebben we het gemiddelde berekend en dit vermenigvuldigd met het totale aantal LifeSpots dat wij ondersteunen.

the Mallaantal

vrijwilligersaantal

jongerenwerkersaantal activiteiten

per week (gem.)aantal jongeren

per week (gem.)

Alkmaar 7 2 8 111

Almere 18 2 6 103

Amsterdam 20 7 18 242

Arnhem 15 2 8 116

Delft 24 5 13 247

Den Haag 11 1 4 43

Deventer 60 6 15 240

Ede 40 4 7 161

Eindhoven 25 2 6 89

Gorinchem 42 6 11 151

Haarlem 36 4 14 192

Lelystad 12 1 7 91

Rotterdam 12 2 3 78

Utrecht 69 2 9 78

Veenendaal 30 3 5 110

Zwolle 48 2 3 41

Totaal 469 51 137 2.092

the Mallaantal activiteiten

per week (gem.)aantal jongeren

per week (gem.)%

meiden%

jongens

The Mall inloop 45 875 25% 75%

Meidenclub 27 212 100% 0%

Mobiele Mall 11 226 29% 71%

Ambulant 17 186 11% 89%

Sport 21 365 14% 86%

Overig 16 228 11% 89%

Totaal 137 2.092 31% 69%

youTh for chrisT op sTrAAT

Page 18: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 18 Jaarverslag Youth for Christ 2014

op een relevante manier kunnen vertalen naar de wereld van jongeren in hun kerk. Youth for Christ wil deze jongeren uitdagen om de liefde van God ook te delen met jongeren in hun omgeving. Andere clubconcepten werden minder vaak gebruikt dan voorgaande jaren, mede als gevolg van de doorzettende kerkverlating.

trAininG en tOerustinG vAn JeuGDLeiDersTij dens ons jaarlij kse Trainingsevent en onze Trainingstour ont-moetten we ruim 1.100 jeugdleiders uit het hele land. Bovendien kwamen er jeugdleiders af op onze basistraining en trainingen tij dens verschillende evenementen, zoals de EO Jongerendag en Opwekking. Daarnaast gaven we wekelij ks trainingen in het land. In totaal hebben we in 2014 ruim 3.500 jeugdleiders ondersteund in hun taak.

saMenwerkIngWe hebben in 2014 veel samengewerkt met andere organi-saties. Zo schreven we samen met Athletes in Action Rock Sport, een product dat we in de zomer van 2015 lanceren. Ook ontwikkelden we nieuw materiaal met Opwekking en speciaal Rock Solid-materiaal voor het Leger des Heils. En door materiaal beschikbaar te stellen aan Dabar, E&R (Evangelisatie en Recreatie) en Beter-uit, konden deze organisaties weer honderden jongeren tij dens hun vakantie meer over God

youTh for chrisT in De kerk

ondersteuning van kerkelijk jeugdwerkYouth for Christ helpt jeugdleiders in kerken om zo veel mogelij k jongeren te bereiken. Dit doen we met uitdagende clubprogramma’s, trainingen en toerusting.

reAcTie vAn een jongere

“Ik vind Solid Friends supertof, het programma is origineel en er is aandacht voor iedereen. Ik kan er goed over mij n geloof praten.”

Nienke, 15 jaar

Meer CluBprograMMa’sHet aantal clubs dat gebruikmaakt van onze programma’s is in 2014 gestegen. Dat geldt met name voor de programma’s Live Steady en Stay Steady, waarmee jeugdleiders het Evangelie

Page 19: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 19

ondersteuning van kerkelijk jeugdwerk

vertellen. Daarnaast organiseerden we tij dens de New Wine-zomerconferentie een tiener- en jongerenprogramma voor ruim 800 jongeren.

open kaartIn 2014 ontwikkelden we ook het kaartspel Open kaart spelen. Het spel richt zich op jongeren van 16 jaar en ouder. Het doel van ‘Open kaart spelen’ is om met verschillende groepen in gesprek te gaan over geloofs- en levensvragen.

programma’s 2014 2013 2012 2011

solId-programma’s

Rock Solid 190 202 218 227

Rock Solid voor de Rooms-Katholieke Kerk 33 36 45 39

Solid Friends 106 108 149 143

#durftezoeken 19 15 9 -

steadY-programma’s

Rock Steady 98 105 122 124

Live Steady 64 44 22 -

Stay Steady 32 13 - -

OnZe PLAnnen vOOr 2015We willen ons aanbod voor kerken combineren met ons aanbod voor LifeSpots (zie pagina 14-15). Op die manier verwachten we jeugdleiders nog beter te kunnen helpen om jongeren in hun omgeving te bereiken. We dromen ervan dat steeds meer jongeren in Nederland onder de indruk raken van Gods liefde.

Page 20: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 20 Jaarverslag Youth for Christ 2014

Andere veranderingen waren een gevolg van de afnemende inkomsten. Dit dwong ons tot keuzes wat de personele bezetting betreft. Het aantal betaalde medewerkers daalde, maar daar staat tegenover dat het aantal vrij willigers toenam.

We hebben aanpassingen in de organisatiestruc-tuur doorgevoerd naar een kleinere, fl exibelere organisatie, passend bij de krimp in subsidies van de afgelopen jaren en de focus op meer vrij willigers. Dit hebben we gedaan door afdelingen samen te voegen en het aantal leidinggevenden terug te brengen. In 2015 zal één directeur een kleiner team van zes afdelingen aansturen, ten opzichte van twee directeuren die tien afdelingen aanstuurden in 2014.

BLij ven(D) LerenOnze stafmomenten brengen jaarlij ks veel betaalde medewerkers en vrij willigers op de been. Het aantal deelnemers groeit door de groei in struc-turele vrij willigers. We begonnen het jaar met een tweedaagse stafconferentie. Deze werd opgevolgd

2014 gaat voor Youth for Christ Nederland de geschiedenis in als een jaar van transitie. Een aantal bekende gezichten nam afscheid. Onder hen was Edward de Kam, die twintig jaar lang het boegbeeld van onze organisatie was. Bij zij n afscheid op 20 november werden veel warme woorden gesproken.

personeel en orgAnisATie

door stafdagen in juni en oktober rond het centrale thema ‘Christ for you(th)’.

Onder de bezielende leiding van onze afdeling Academy kreeg het tweede jaar van het leiderstraject vorm. Dit bestond uit een ‘BIG5’ persoonlij kheidstest, intervisiebij eenkomsten, leiders-tweedaagse en inspiratiemomenten. “De afgelopen twee jaar zij n we betere leidinggevenden geworden,” zegt Rik van der Ploeg, hoofd lokaal werk, “en hebben we meer begrip gekregen voor onderlinge verschillen.”

In 2014 hebben dertien medewerkers aanspraak gedaan op ons budget voor individuele deskundigheidsbevordering.

vrij WiLLiGersBeLeiDBegin 2014 heeft een werkgroep nieuw vrij willigersbeleid ontwik-keld. De basisprocessen hiervoor zij n ingericht met behulp van een vrij williger.

zIekteverzuIMOns ziekteverzuim is met 0,47% gedaald tot 1,56%.

een organisatie in transitie

Page 21: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 21

onderneMIngsraadIn 2014 heeft onze ondernemingsraad (OR) over diverse onder-werpen meegedacht, zoals de wij zigingen in de pensioenregeling en de herziening van de rechtspositieregeling. De OR heeft ook zij n advies- en initiatiefrecht toegepast op de nieuwe meerjarenfi -nanciering en participeerde actief in het wervingstraject voor een nieuwe directeur.

orgAnigrAM

Bestuur

directeur

adjunct-directeur

straat (the Mall)

regiomanagers en

lokale plaatsen

regiomanagers en

lokale initiatieven

kerk lifespots school (switch)

academy

Communicatie & werving

facilitaire dienst

financiële administratie

ICt

personeel & organisatie

Medewerkers 2014 2013 2012 2011 2010 2009

Aantal medewerkers 86 90 105 129 140 163

Aantal fte 59 63 75 91 99 115

Trainees 22 20 22 28 34 24

Stagiaires 28 35 42 43 40 40

Page 22: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 22 Jaarverslag Youth for Christ 2014

Het bestuur is eindverantwoordelijk voor alle

activiteiten en de begroting. De bestuursleden doen hun werk

kosteloos. De dagelijkse leiding ligt in handen van de directie.

personeel en orgAnisATie

Bestuur

Dhr. ir. H.W.i. Bol (voorzitter) Lid College van Bestuur ROC-TOP Amsterdam, Voorzitter Stichting Church4All, Lid Raad van Advies van Crossroads Rotterdam, Voorzitter Raad van Toezicht Stichting De Nieuwe Kans, Voorzitter Stichting Atlantic Bridge

Dhr. P. Boekhoud (bestuurslid) Directielid De Nieuwe Kans, Lid Raad van Toezicht centrum Educatieve Dienstverlening, Voorzitter European Nazarene College, Lid kerkeraad Kerk van de Nazarener Rotterdam

Dhr. mr. drs. J.M. de vries (bestuurslid) Directeur MEE Nederland, Jeugdouderling Hervormde (PKN) gemeente Goudriaan, Voorzitter Raad van Toezicht Marnix Academie te Utrecht, Lid Raad van Toezicht Da Vinci Colllege te Dordrecht, Lid Raad van Toezicht NOS, Vicevoorzitter Stichting ter bevordering van de christelijke pers in Nederland (Dagblad Trouw), Voorzitter Raad van Advies Stichting Meedoen mogelijk maken (Revalidatiefonds en Fonds Verstandelijk Gehandicapten), Lid Raad van Advies Stichting Het Passion, Lid Raad van Advies CAK

Dhr. Prof. dr. P.c. verhoef (secretaris) Hoogleraar Marketing Rijksuniversiteit Groningen, Lid RVA MIacademy, Kerndocent klantstrateeg Aog, Kerndocent MFM EFMI, Penningmeester Energy Delta Institute, Visiting Professor BI Norwegian School of Management

Mr. Drs. e.r. Brouwer General Manager Agrifirm Co-products, Lid Raad van Commissarissen van Houdstermaatschappij Oosterom B.V.

Dhr. r.A.e. Jonkman (penningmeester) Director Finance & Control Danieli Corus

Mw. r. streefland – Driesprong Docent universiteit Onderwijskunde/Pedagogiek, eigenaar adviesbureau Streefland en Zonen, Ouderling vieringen NGK RijnWaarde Utrecht, Kerndocent Master Management of Education

Mw. ds G.G. rohaan Predikant PKN Gramsbergen

dIreCtIe

Dhr. ing. edward de Kam MA (aftredend per 1 sept. 2014)Bestuurslid stichting New Wine, Lid Raad van Toezicht stichting The Mall De Baarsjes, Lid Raad van Advies Evangelische Hogeschool, Lid Raad van Advies ForumC

Dhr. ir. Wim van Galen

bestuur en

directie

Page 23: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 23

Op nationaal niveau werken we samen met 5 kerkgenootschap-pen en 24 organisaties. Daarnaast zij n we lid van 4 organisaties. Op lokaal niveau werken we samen met diverse (andere) organisaties, kerken en bedrij ven.

kerkgenootsChappen:Leger des Heils Protestantse KerkRooms-Katholieke KerkUnie van BaptistenPentecostal Council of Churches

organIsatIes:Agapè Alpha-cursus Nederland Ark MediaAthletes in Action Bureau Jeugd & MediaCrossRoads Actieve VakantiesHuis van BelleEA-EZAEdukans Evangelische Omroep (EO)Festival 316HGJBIZBJeugdwerk van de Protestantse Kerk (JOP)Micha NederlandNederlands Bij belgenootschapNetwerk tij d voor actieNew Wine NederlandOpwekkingSchrij vers voor GerechtigheidTearTechnische Universiteit TwenteTeen ChallengeWake up Deborah

lIdMaatsChappen:EA-EZA Christelij k Sociaal CongresNederlandse Organisatie van Vrij willigersNederlandse Zendingsraad

Samen kun je meer dan alleen. Youth for Christ heeft altij d de samenwerking gezocht met kerken, overheden en andere (christelij ke) organisaties. In 2014 hebben we samengewerkt met onder andere Athletes in Action en de TU Twente. Met vereende kracht helpen we elkaar bij het vervullen van onze missie.

sAMenWerking MeT pArTners

rock sporT

In samenwerking met Athletes in Action heeft Youth for Christ een sportprogramma ontwikkeld: Rock Sport. Het doel jongeren in de buurt via actieve sport- en spelprogramma’s uit te dagen om te sporten. Achter elke activiteit zit een gedachte of een principe over het christelij k geloof, wat ze op een speelse en praktische manier meekrij gen.

Met vereende kracht

Page 24: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 24 Jaarverslag Youth for Christ 2014

Youth for Christ wil zo veel mogelij k mensen de kans geven om jongeren te bereiken met Gods liefde. Daarom nodigen wij particulieren, bedrij ven en vermogensfondsen uit om met ons samen te werken. Dankzij hun bij drage konden we ook in 2014 investeren in jongeren.

Investerenin jongeren

fonDsenWerving

Betrokken particulierenIn 2014 steunden 19.000 mensen ons werk met een fi nanciële bij drage. Het aantal mensen dat ons structureel ondersteunt, groeide daarbij van 9.850 naar 10.150. Samen brachten zij € 45.000 aan extra inkomsten op. Aan incidentele giften (via mailingen, schenkingen en nalatenschappen) ontvingen we in totaal € 733.000. Dat is € 154.000 minder dan in 2013. De mailingen brachten 20% minder op dan het jaar ervoor, een forse tegenvaller.

Reinier Dij kstra, teamleider Fondsenwerving: “De daling in mailinginkomsten is niet onverwacht, maar de hoogte ervan viel tegen. We richten ons er al een paar jaar op om mensen structureel aan onze missie te verbinden. We hopen met steeds meer donateurs duurzame relaties aan te gaan en ze te laten zien hoe zij – samen met ons – het verschil kunnen maken in de levens van jongeren. Ook in 2015 gaan we hiermee door.”

relatIeBeheer en zIChtBaarheIdSinds 2014 werken we dan ook met relatiebeheerders. Dit zij n medewerkers die met (mogelij ke) donateurs in gesprek gaan over ons werk. Op die manier willen we nog beter aanvoelen welke vorm van ondersteuning bij welke persoon past. Ook heb-ben we geïnvesteerd in betere zichtbaarheid op evenementen. Onze KOOOL-campagne tij dens pinksterconferentie Opwekking is daar een mooi voorbeeld van.

AAnsteKeLij Ke OrGAnisAtieDoor helder te communiceren wat de unieke kracht van Youth for Christ is, werkten we in 2014 verder aan onze positionering. Heel concreet hebben we elkaar gestimuleerd om onder woorden te brengen wat onze persoonlij ke drij fveer is om voor Youth for Christ te werken.

geloof, geBed & tIenersTot en met 2014 hebben in totaal 13.000 mensen het boek Geloof, hoop & tieners van ons ontvangen. Er bleek grote behoefte te zij n aan onze kennis en ervaring op het gebied van geloofsopvoeding. Mede daarom zij n we in 2014 gestart met het

Page 25: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 25

schrij ven van een tweede boek: Geloof, gebed & tieners. Begin 2015 is gestart met de verspreiding van dit boek.

DicHterBij Het vuur: LOKALe fOnDsenWervinGOp lokaal niveau zij n we in 2014 begonnen met de campagne Dichterbij het vuur. Daarmee willen wij kerken en individuele christenen dichter bij jongeren in hun buurt brengen. De campagne bestond uit een maaltij d met voorgangers en een kampvuuravond voor iedereen die Youth for Christ een warm hart toedraagt. We hopen ook dat ons lokaal werk zo steeds meer gedragen zal worden door gebed en fi nanciële steun.

verMogensfondsenOok in 2014 hebben wij geïnvesteerd in onze relaties met vermogensfondsen. En met succes: we kregen 67 toezeg-gingen, samen goed voor € 455.683. Dat is een mooi resultaat, zeker nu vermogensfondsen als gevolg van de economische crisis kritischer geworden zij n in het toekennen van bij dragen. Jurjen Folkers, coördinator vermogensfondsen: “Het mooie resultaat is onder meer te danken aan de start van ons werk in de Bij lmer, dat voor een groot deel mogelij k is gemaakt door het VSBfonds. Het Skanfonds droeg opnieuw veel bij aan ons werk voor LifeSpots.”

onderneMersnetwerkYouth for Christ Business is een netwerk van ondernemers die graag in ons jongerenwerk investeren. Het netwerk organiseert Businessavonden, waarbij het afgelopen jaar politicologe en schrij ver Monique Samuel, ChristenUnie-kamerlid Carola Schouten en hoogleraar Cees Dekker te gast waren. In 2014

koool-cAMpAgne

Vanuit onze missie om jongeren te zien groeien (als kool) en aansluitend op het WK voetbal, hebben we op Opwekking oranje T-shirts verkocht met de slogan ‘KOOOL!!!’. Liefhebbers konden het T-shirt aanschaffen via een donatie aan Youth for Christ van € 5,-.

telde Youth for Christ Business 25 leden. Er waren drie bij eenkomsten die zowel door betalende leden als introducés werden bezocht.

Page 26: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 26 Jaarverslag Youth for Christ 2014

fonDsenWerving

Inkomsten in € 2014 2013 2012

Mailingen en losse giften* 582.187 699.635 708.791

Incasso’s 490.424 455.589 440.764

Schenkingen 83.518 83.271 105.609

Nalatenschappen 67.692 104.446 76.477

Kerken/collecten 80.355 69.809 62.055

Vermogensfondsen 471.750 475.605 293.959

Doorzendgiften Youth for Christ Internationaal 17.402 15.599 18.775

Partnerbij dragen/verkoop goederen 39.146 74.505 108.590

Saldo bestemmingsfonds 47.546 -192.255 83.241

totaal 1.880.020 1.786.204 1.898.260

In 2014 en 2013 is de jaarlij kse bij drage van de leden van Youth for Christ Business verantwoord als contributie (2014: 12,6K en 2013: 12,9K)

*De extra bij dragen vanuit Youth for Christ Business (± € 25.000) is onder algemene giften opgenomen.

De Belastingdienst erkent Youth for Christ als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Ook heeft

Youth for Christ het keurmerk van de Raad voor de Financiële Betrouwbaarheid (RfB).

Page 27: Youth for Christ jaarverslag 2014

nieuWe MeerJArenfinAncierinGOns nieuwe fi nanciële meerjarenbeleid kwam tot stand na een uitgebreid en zorgvuldig traject. Adjunct-directeur Wim van Galen: “We moesten de bakens verzetten. Dat we meer vrij willigers kunnen inzetten bespaart geld, maar we hebben ook fi nanciële ruimte nodig om hen te kunnen ondersteunen. Met de genomen maatregelen hebben we een fi nancieel gezonde organisatie om in de toekomst met vrij willigers door te kunnen groeien.”

De belangrij kste maatregelen zij n:1. Ondersteunende afdelingen beperken zich tot een

basisniveau van dienstverlening;2. We verminderen het aantal leidinggevenden en voegen

afdelingen samen;3. We investeren in effectieve fondsenwervingsinstrumenten;4. We creëren een (gezamenlij ke) focus op de inhoudelij ke

afdelingen;5. We beperken de komende jaren de loonstij gingen;6. We vereenvoudigen onze fi nancieringsstructuur.

We hebben gekozen voor zoveel mogelij k bezuinigingen in de overhead en in het management. Dit past bij de focus op de vrij willigers en het uitvoerende jongerenwerk. De tweehoofdige directie gaat terug naar 1 directeur die 6 afdelingen in plaats van 10 afdelingen aanstuurt. De ondersteuning vanuit het hoofdkan-toor wordt naar een basisniveau terug gebracht.

fondsenwervIngTegenover de forse daling van inkomsten uit mailingen staat een toename in structurele steun via incasso’s van onze achterban. We zien dat steeds meer mensen zich aan onze missie verbinden door middel van gebed, giften en vrij willigerswerk. Onze inkomsten vanuit kerken staan net als de subsidies onder druk. Veel kerken worstelen met een dalend aantal jongeren en/of een dalend budget voor jeugdwerk. Gelukkig ondersteunen veel mensen ons werk door middel van legaten. Dat leverde in 2014 opnieuw een forse meevaller op.

negatIef resultaatWe sluiten 2014 af met een negatief resultaat van € 57.000. Dat komt vooral door de lagere inkomsten uit mailingen én de kosten van de door-gevoerde veranderingen. Zo levert het terugbrengen van het aantal leidinggevenden op termij n besparin-gen op, maar kost het eerst extra geld, omdat we zorgvuldig met mensen willen omgaan. Gedeeltelij k was dit al begroot. We kunnen dit uit de bestem-mingsreserve halen die we hiervoor de afgelopen jaren hebben opgebouwd.

De inkomsten van Youth for Christ staan al jaren onder druk. De subsidies zij n fors minder geworden en de opbrengsten uit mailingen nemen af. Met bezuinigingen en de inzet van meer vrij willigers konden we tot nu toe vrij wel even veel jongeren bereiken als voorheen. Maar in 2014 werd het tij d voor nieuw fi nancieel beleid en forse veranderingen.

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 27

finAnciën

tijd voor

nieuw fi nancieel

beleid

Page 28: Youth for Christ jaarverslag 2014

BeGrOtinG 2015Voor 2015 zij n de maatregelen uit onze nieuwe meerjarenfi nanciering doorgevoerd. De directie bestaat nu uit één persoon die een kleiner manage-mentteam aanstuurt. Ook het aantal afdelingen is verminderd. De ondersteuning is teruggebracht tot een basisniveau.

We zetten in op groei in het aantal structurele donateurs, maar houden een groot risicobudget aan voor het geval dit langer duurt dan gehoopt. We verwachten dat de mailingen minder opleveren, maar de subsidie-inkomsten ongeveer gelij k blij ven. Met onze begroting gaan we voor een gezonde fi nanciële basis om ook in de toekomst zo veel mogelij k jongeren te helpen groeien in geloof en hoop.

toelIChtIng op de Balans

vaste aCtIvaOnze vaste activa zij n licht gedaald. We hebben in 2014 geïnves-teerd in een nieuw pakket voor fondsenwerving, maar een aantal eerder gedane grote investeringen in kantoorinventaris en ICT geheel afgeschreven. Het regulier en groot onderhoud verloopt grotendeels volgens plan.

vorderIngen en overlopende aCtIvaDe vorderingen en overlopende activa zij n iets gestegen. Dat komt met name doordat we een aantal kosten vooruitbetaald hebben. Daarnaast zij n er diverse vorderingen, omdat subsidies en fondsen gedeeltelij k achteraf betaald worden.

pagina 28 Jaarverslag Youth for Christ 2014

finAnciën

Page 29: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 29

finAnciën

geconsol ideerdebalans 2014(bedragen in €) 31 december 2014 31 december 2013

AcTivA

Immateriële vaste activa 16.451 -

Materiële vaste activa 278.913 293.250

295.364 293.250

Voorraden 16.346 9.555

Vorderingen en overlopende activa 425.804 409.240

Liquide middelen 310.803 259.485

752.953 678.280

1.048.317 971.530

pAssivA

reserves en fondsen

Reserves

Continuïteitsreserve 146.979 146.979

Bestemmingsreserve 160.169 217.695

307.148 364.674

Fondsen

Bestemmingsfondsen 98.531 45.224

405.679 409.898

Voorzieningen

Belastingen 14.000 -

Vreemd vermogen

Langlopende schulden 107.999 115.999

Kortlopende schulden 520.639 445.633

1.048.317 971.530

Page 30: Youth for Christ jaarverslag 2014

lIquIde MIddelenOnze liquide middelen zijn iets gestegen, maar dat geldt ook voor de kortlopende schulden. Onze liquiditeit blijft gezond.

reservesOnze bestemmingsreserves zijn in 2014 gedaald door het resultaat. Dit was gedeeltelijk begroot.

BesteMMIngsfondsenOnze bestemmingsfondsen bestaan vooral uit subsidies en fondsbijdragen die al eerder waren toegezegd voor lokale projecten in 2015. Door deze toezeggingen, waaronder die voor The Mall Bijlmer, is het bedrag aan bestemmingsfondsen op de balans gestegen.

voorzIenIngenIn 2014 hebben we € 14.000 aan voorzieningen opgenomen. Momenteel zijn we – op ons initiatief – met de Belastingdienst in gesprek over onze btw-vrijstelling. We verwachten deze vrijstelling te kunnen behouden, maar hebben voor de zekerheid een voorziening opgenomen voor het geval een deel van ons werk toch met btw belast gaat worden.

langlopende en kortlopende sChulden

Op de langlopende schulden hebben we conform de afspraken afgelost. De kortlopende schulden zijn gestegen, met name door een eenmalig vooruit ontvangen bedrag voor Youth for Christ EMENA (Europa, Midden Oosten en Noord Afrika). Dit bedrag zullen we in 2015 besteden conform de afspraken.

lIquIdIteIt en solvaBIlIteItDe verhouding van onze kortlopende activa ten opzichte van de kortlopende schulden (de ‘current ratio’, die inzicht geeft in de liquiditeit) is 1,5 en daarmee gezond. De verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het vreemd vermogen (solvabiliteit) is met 39%, los van de stille reserves in ons onroerend goed in Driebergen (ons hoofd-kantoor), eveneens goed.

oversChot / resultaatOns tekort in 2014 is € 57.000. Hierin is een extra voorziening van € 14.000 meegerekend.

Het resultaat van vorig jaar boeken we ten koste van onze strategische bestemmingsreserve.

Baten

Onze inkomsten uit particuliere giften en vermogensfondsen zijn ongeveer gelijk gebleven, als de wijzigingen door bestemmings-fondsen hierin gecorrigeerd worden. De daling van inkomsten uit mailingen is grotendeels opgevangen door de toename van structurele incasso’s.

Het afgelopen jaar zijn onze subsidie-inkomsten, na de nodige correcties in verband met bestemmingsfondsen, met 10% (ca. € 120.000) gedaald, met name in Utrecht, Den Haag en in Haarlem. In de meeste plaatsen lijken de subsidie-inkomsten nu minder hard te dalen dan we in de afgelopen jaren gezien hebben.

Onze overige baten zijn ongeveer gelijk gebleven.

pagina 30 Jaarverslag Youth for Christ 2014

45%

29%

26%

finAnciën

Baten uit eigen fondsenwerving € 1.851.281

Subsidies van overheden € 1.215.975

Overige baten € 1.061.247

totaal € 4.128.503

Page 31: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 31

geconsol ideerde staat van baten en lasten over 2014(bedragen in €)

werkel i jk 2014

begroot2014

werkel i jk2013

BATen

Baten uit eigen fondsenwerving 1.851.281 1.818.768 1.776.705

Baten uit acties van derden* - - 9.500

Subsidies van overheden 1.215.975 1.163.759 1.275.236

Overige baten 1.061.247 1.109.273 1.091.815

Totale baten 4.128.503 4.091.800 4.153.256

lAsTen

Besteed aan doelstellingen

Lokaal jongerenwerk 2.456.210 2.410.952 2.531.839

Schoolwerk 324.087 308.530 311.427

Kerkenwerk 493.945 463.075 496.442

Overige activiteiten 234.767 220.289 304.887

3.509.010 3.402.846 3.644.596

werving baten

Kosten eigen fondsenwerving 371.861 374.953 430.735

Kosten verkrijging subsidies overheden 58.442 61.690 60.287

430.303 436.644 491.022

Beheer en administratie

Kosten beheer en administratie 179.409 187.411 192.155

Bijzondere lasten

Risicobudget - 83.000 -

Bijzondere lasten 14.000 - -

totale lasten 4.132.721 4.109.901 4.327.772

resulTAAT -4.219 -18.101 -174.517

Mutaties bestemmingsfondsen 53.307 - -226.875

TekorT resp. overschoT -57.526 -18.101 52.358

resultaatBesteMMIng

toevoeging / onttrekking aan:

Continuïteitsreserve - 11.899 20.000

Bestemmingsreserve toevoeging 29.736 - 88.176

Bestemmingsreserve onttrekking -87.262 -30.000 -55.818

Bestemmingsfondsen t.b.v. Lokaal jongerenwerk 60.307 - -214.825

Bestemmingsfondsen t.b.v. Schoolwerk - - -30.000

Bestemmingsfondsen t.b.v. Kerkenwerk -7.000 - 17.000

Bestemmingsfondsen t.b.v. Overige activiteiten - - -

Bestemmingsfondsen t.b.v. Youth for Christ Kyrgyzstan - - 950

-4.219 -18.101 -174.517

* EO Metterdaad bijdrage t.b.v. project Youth for Christ Kyrgyzstan

Page 32: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 32 Jaarverslag Youth for Christ 2014

totale lastenverdel ing(bedragen in €)

doelstel l ing werving baten Beheer &administrat ie

Bi jzonderelasten

totaal2014

Begrot ing2014

totaal2013

lokaaljongerenwerk

schoolwerk kerkenwerkoverige

act iv i tei tenkosten eigen

fondsenwervingkosten verkr i jging

subsidies

Personeelskosten 1.810.852 203.352 386.172 168.549 160.065 54.942 168.665 - 2.952.596 2.743.573 2.985.546

Publiciteit en communicatie 20.773 3.623 17.024 21.289 183.186 372 1.143 - 247.410 265.357 275.104

Afschrijving en rente 31.635 3.064 5.818 2.540 4.538 828 2.541 - 50.963 55.533 78.617

Algemene organisatiekosten 532.489 111.259 79.240 6.918 24.060 2.295 7.046 - 763.307 831.200 831.342

Activiteitenkosten 60.463 2.790 5.691 35.471 13 4 13 - 104.445 131.237 157.164

Risicobudget - - - - - - - - - 83.000 -

Risicobudget - - - - - - - 14.000 14.000 - -

totale baten 2.456.211 324.087 493.945 234.767 371.861 58.442 179.408 14.000 4.132.721 4.109.900 4.327.773

kerngetal len werkel i jk 2014 begroot 2014 werkel i jk 2013

Totale bestedingen aan de doelstelling in % van de totale baten

85,0% 83,2% 87,8%

Totale bestedingen aan de doelstelling in % van de totale lasten

84,9% 82,8% 84,2%

Totale bestedingen eigen fondsenwerving in % van de totale lasten

9,0% 9,1% 10,0%

Totale bestedingen verkrijging subsidies in % van de totale baten uit subsidies

4,8% 5,3% 4,7%

Totale bestedingen beheer & administratie in % van de totale lasten

4,3% 4,6% 4,4%

overige baten (bedragen in €) werkel i jk 2014 begroot 2014 werkel i jk 2013

Overige opbrengsten t.b.v. lokaal jongerenwerk 539.671 577.363 528.355

Overige opbrengsten t.b.v. schoolwerk 195.570 208.275 226.009

Overige opbrengsten t.b.v. kerkenwerk 200.403 207.415 209.637

Overige opbrengsten t.b.v. overige activiteiten 124.976 115.220 125.243

Overige opbrengsten onbestemd 627 1.000 2.570

totale baten 1.061.247 1.109.273 1.091.815

finAnciën

Page 33: Youth for Christ jaarverslag 2014

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 33

totale lastenverdel ing(bedragen in €)

doelstel l ing werving baten Beheer &administrat ie

Bi jzonderelasten

totaal2014

Begrot ing2014

totaal2013

lokaaljongerenwerk

schoolwerk kerkenwerkoverige

act iv i tei tenkosten eigen

fondsenwervingkosten verkr i jging

subsidies

Personeelskosten 1.810.852 203.352 386.172 168.549 160.065 54.942 168.665 - 2.952.596 2.743.573 2.985.546

Publiciteit en communicatie 20.773 3.623 17.024 21.289 183.186 372 1.143 - 247.410 265.357 275.104

Afschrijving en rente 31.635 3.064 5.818 2.540 4.538 828 2.541 - 50.963 55.533 78.617

Algemene organisatiekosten 532.489 111.259 79.240 6.918 24.060 2.295 7.046 - 763.307 831.200 831.342

Activiteitenkosten 60.463 2.790 5.691 35.471 13 4 13 - 104.445 131.237 157.164

Risicobudget - - - - - - - - - 83.000 -

Risicobudget - - - - - - - 14.000 14.000 - -

totale baten 2.456.211 324.087 493.945 234.767 371.861 58.442 179.408 14.000 4.132.721 4.109.900 4.327.773

finAnciën

lasten / BestedIngen

Besteed aan doelstellIngenWe hebben het grootste deel van onze bestedingen, namelijk 70% van het totaal, geïnvesteerd in lokaal jongerenwerk. Door de 10% afname van subsidie-inkomsten is dit iets lager dan in 2013. Ook onze overige activiteiten zijn iets in omzet gedaald.

Youth for ChrIst op sChoolHet aantal optredens van Switch op scholen lag in 2014 iets lager dan in 2013. De opbrengsten namen met ca. € 15.000 af, de bestedingen stegen met ca. € 10.000. Het verschil hebben we opgevangen met een hogere bijdrage uit onze centrale fondsenwerving.

Youth for ChrIst op straatOnze bestedingen in lokaal werk zijn ongeveer 3% gedaald. Dit komt met name door de afname van subsidie-inkomsten, waardoor we minder konden besteden aan jongerenwerk in Haarlem, Utrecht en Den Haag. Door te bezuinigen hebben we hierop geanticipeerd, zodat we ook in deze plaatsen geen negatief financieel resultaat behaald hebben. Tegelijkertijd heb-ben we fors geïnvesteerd in de werving van nieuwe vrijwilligers en andere manieren om hier duurzaam gefinancierd lokaal werk neer te zetten.

Youth for ChrIst In de kerkHoewel we de inkomsten uit fondsen, grote giftgevers en col-lecten in kerken al lager begroot hadden, vielen ze alsnog tegen. Daarom hebben we vanuit de centrale fondsenwerving meer aan onze afdeling kerk bijgedragen. Omdat de daling in inkomsten structureel lijkt, waren ook bezuinigingen noodzakelijk, waardoor er nu minder betaalde krachten op deze afdeling werken. Dit is voor een deel opgevangen met behulp van kernvrijwilligers.

Ons aanbod zal in de toekomst minder groot zijn. De baten vanuit het clubwerk zijn ongeveer gelijk gebleven.

overIge aCtIvIteItenDe bestedingen voor onze overige activiteiten zijn met € 70.000 gedaald. Dit komt voornamelijk door lagere uitgaven voor de Academy en het feit dat het project De Straatbijbel in 2013 was afgerond.

fondsenwervIng, Beheer en adMInIstratIe

In 2014 hebben we minder uitgegeven aan fondsen-werving. Ook de kosten van beheer en administratie zijn met bezuinigingen omlaag gebracht.

kosten dIreCtIeYouth for Christ hanteert bescheiden salarissen, ook voor de directie. In 2014 gaven we voor onze directeur en adjunct-directeur samen € 119.000 uit, inclusief sociale lasten en pensioenafdracht. Dit betreft het brutosalaris voor 1,6 fte, inclusief reiskosten. Deze bedragen zijn lager dan in 2013, omdat directeur Edward de Kam sinds 1 september niet meer werkzaam was voor Youth for Christ Nederland. Adjunct-directeur Wim van Galen nam vervolgens de directie waar met een beperkt aantal extra uren en ondersteuning.

De financiële verslaglegging van de aan Youth for Christ Nederland geliëerde stichtingen is niet in dit jaarverslag opgenomen.

Page 34: Youth for Christ jaarverslag 2014

iederejongereheeft werkelijke betrokkenheid nodig

Page 35: Youth for Christ jaarverslag 2014

accountants in non-profit

Correspondentie-adresPostbus 2150 - 2400 CD - Alphen aan den Rijn

T 0172-750175 | www.withaccountants.nl | [email protected] | Twitter: @withaccountantsIBAN: NL71 INGB 0667 8301 62 | KVK: 28112484

 

Stichting Youth for Christ Hoofdstraat 260 3972 LL DRIEBERGEN-RIJSENBURG

 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Bijgesloten samengevatte jaarrekening, bestaande uit de samengevatte balans per 31 december 2014 en de samengevatte staat van baten en lasten met bijhorende toelichting, zijn ontleend aan de gecontroleerde jaarrekening van Stichting Youth for Christ te Driebergen-Rijsenburg per 31 december 2014. Wij hebben een oordeel met beperking verstrekt bij die jaarrekening in onze controleverklaring van 26 maart 2015. Deze beperking rust op het feit dat niet alle eenheden, die onder de naam Youth for Christ in de publiciteit treden, in de geconsolideerde jaarrekening zijn opgenomen.

De samengevatte jaarrekening bevat niet alle toelichtingen die zijn vereist op basis van de in Nederland geldende RJ-Richtlijn 650 Fondsenwervende instellingen. Het kennisnemen van de samengevatte jaarrekening kan derhalve niet in de plaats treden van het kennisnemen van de gecontroleerde jaarrekening van Stichting Youth for Christ te Driebergen-Rijsenburg.  Verantwoordelijkheid van het bestuur

Het bestuur is verantwoordelijk voor het opstellen van een samenvatting van de gecontroleerde jaarrekening in overeenstemming met de in Nederland geldende RJ-Richtlijn 650 Fondsenwervende instellingen. Verantwoordelijkheid van de accountant

Onze verantwoordelijkheid is het geven van een oordeel over de samengevatte jaarrekening op basis van onze werkzaamheden, uitgevoerd in overeenstemming met Nederlands Recht, waaronder de Nederlandse Standaard 810, ''Opdrachten om te rapporteren betreffende samengevatte financiële overzichten''.  Oordeel

Naar ons oordeel is de samengevatte jaarrekening in alle van materieel belang zijnde aspecten consistent met de gecontroleerde jaarrekening van Stichting Youth for Christ te Driebergen-Rijsenburg en in overeenstemming met de in Nederland geldende RJ-Richtlijn 650 Fondsenwervende instellingen.

Was getekend, Sliedrecht, 26 maart 2015. WITh accountants B.V. P. Alblas RA    

Jaarverslag Youth for Christ 2014 pagina 35

aCCountantsverklarIng

finAnciën

Page 36: Youth for Christ jaarverslag 2014

pagina 36 Jaarverslag Youth for Christ 2014

Youth for ChristPostbus 733970 AB Driebergen0343 515 [email protected]

Giften: IBAN NL28 RABO 0111 4448 88Betalingen: IBAN NL27 RABO 0111 1311 11