Winteraanbod 2014

12
Driemaandelijkse vormingpluskrant I aanbod januari februari maart 2014 België - Belgique PB - PP BC 30586 3500 Hasselt Vormingplus Limburg vzw, Cellebroedersstraat 13-15, 3500 Hasselt Driemaandelijkse nieuwsbrief, jaargang 4, nr 13, januari februari maart Afgiftekantoor Hasselt 1 - P708857 Winter- aanbod 2014 Vormingplus hanteert verschillende tarieven: voor meer info zie pagina 12 Wat is Vormingplus? Zin in een cursus, workshop, uitstap of lezing? Vormingplus staat voor actieve en interessante vorming. Iedereen is welkom. Je leert altijd iets bij. Rendez-Vous met België p.2 More than Honey p.9 Oproep voor freelancers p.12 Heb je geen internet en wil je graag meer informatie over een activiteit? Spring even bij ons binnen of bel naar 011/560 100. We sturen je met veel plezier meer informatie op. Kijk op onze website voor nog meer activiteiten. Deze krant bevat slecht een selectie van ons volledige aanbod.

description

Het aanbod van januari tot en met maart 2014

Transcript of Winteraanbod 2014

Page 1: Winteraanbod 2014

Driemaandelijkse vormingpluskrant I aanbod januari februari maart 2014

België - BelgiquePB - PP

BC 305863500 Hasselt

Vormingplus Limburg vzw, Cellebroedersstraat 13-15, 3500 Hasselt

Driemaandelijkse nieuwsbrief, jaargang 4, nr 13, januari februari maart

Afgiftekantoor Hasselt 1 - P708857

Winter-aanbod

2014

Vormingplus hanteert verschillende tarieven: voor meer info zie pagina 12

Wat is Vormingplus?Zin in een cursus, workshop, uitstap of lezing?

Vormingplus staat voor actieve en interessante vorming. Iedereen is welkom. Je leert altijd iets bij.

Rendez-Vous met België

p.2

More than Honey

p.9

Oproep voor freelancers p.12

Heb je geen internet en wil je graag meer informatie over een activiteit?

Spring even bij ons binnen of bel naar 011/560 100. We sturen je met veel plezier meer informatie op.

Kijk op onze

website voor nog

meer activiteiten.

Deze krant bevat slecht

een selectie van ons

volledige aanbod.

Page 2: Winteraanbod 2014

62

Vlamingen en Walen: hoe we verschillen en toch weer niet (door F. Deborsu)Hoe hebben de Walen de Vlamingen rijk gemaakt? Waarom zijn de Walen het enige volk op aarde dat weigert meer autonomie te krijgen? Komt er ooit een Belgische burgeroorlog? Frédéric Deborsu, Waals journalist en schrijver, geeft in een geestige voordracht antwoord op deze vragen. Het wordt een boeiende avond vol ver-rassende inzichten over Wallonië... en over Vlaanderen: hoe we verschillen en toch weer niet.

9/1/14 – 20u – Oude Gevangenis Hasselt – Frédéric Deborsu - € 9 – 1412/208

Het ABC van de staatshervorming“Pleidooi voor een 7de staatshervorming.” Een mediabericht dat blijft terugkeren. Vele mensen weten dat het iets te maken heeft met de deelstaten en hun bevoegdheden. Maar voor de meeste mensen blijft dit vage materie. Politicoloog Kris Deschouwer neemt ons in zijn lezing mee doorheen het ABC van de staatshervorming.

10/3/14 – 20u – CC De Bogaard Sint-Truiden – Kris Deschouwer - € 5 – 1412/205

Over transfers en splitsing van de sociale zekerheid “De Walen profiteren van de sociale zekerheid: ze halen er meer uit dan ze erin stoppen en maken misbruik van hun rechten.” Klopt deze uitspraak? Stroomt het geld van Vlaan-deren naar Wallonië en hoe komt dat? Is een splitsing van dit ‘solidariteitssysteem’ dan meteen de beste optie? Prof. Bea Cantillon van de Universiteit Antwerpen duikt met ons in deze materie.

23/4/13 – 20u – CC Palethe Overpelt – Bea Cantillon - € 5 – 1412/201

Rendez-vous met België

Naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk ontwikkelde een expertgroep het SALK (Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat). Dat plan moet de economie in Limburg terug aanzwengelen en nieuwe jobs creëren.

Vormingplus Limburg wil, samen met geïnteresseerde Limburgers, dit plan bestuderen en de uitvoering opvolgen. Vragen die ons bezig houden:

- Is het SALK slim: zal dit plan het economisch herstel van Limburg realiseren?

- Is het SALK sociaal: zal het jobs voor iedereen opleveren?

- Is het SALK duurzaam: draagt het plan zorg voor het milieu in ruime zin?

Bedoeling is om te starten met een degelijke uitleg over de principes en maatregelen uit het SALK. En we vragen – samen met een aantal deskundigen – hoe slim, sociaal en duurzaam dit plan is. Daarna komen we twee maal per jaar bij elkaar om te bekijken wat de resultaten van de inspanningen zijn. Wat werkt en wat niet?

Wil je weten wat de basisprincipes van het SALK zijn, kom dan naar de voordracht van prof. Piet Pauwels op maandag 17 maart ‘14 in Genk. Heb je interesse om aan te sluiten bij de werkgroep, geef dan een seintje aan Mieke Dury via [email protected] of 011/560 102. Voorkennis van economie of arbeidsmarkt is niet vereist.

Vormingplus Limburg geeft vorming aan adviesraden

Lokale adviesraden geven burgers de kans om mee vorm te geven aan het gemeentebeleid. Dit doen ze via voorstellen en adviezen vanuit een centraal thema; zoals integratie, senioren of milieu. Om dit op een effectieve manier te kunnen doen, moeten de adviesraden bepaalde kennis en vaardigheden hebben. Vormingplus Limburg voorziet hen van de nodige vorming.

Zo gaven we de Hasseltse Integratieraad in september en oktober een duwtje in de rug.In een eerste vormingsmoment bekeken we hoe een raad het best invulling kan geven aan zijn adviesfunctie. Aan de hand van vier succesfactoren kreeg de integratieraad zicht op hun huidige stand van zaken en hun uitdagingen voor de toekomst.In oktober focusten we op vergaderattitudes en -gewoontes. De integratieraad kreeg, door middel van zelfreflectie, adviezen om hun vergadermomenten zo efficiënt (en tegelijk aange-naam) te doen verlopen.

Elke eerste zaterdag van de maand kan je bij Vormingplus Limburg terecht met al je vragen over je tabletcomputer. Het maakt niet uit welk toestel je hebt. Het hoeft zelfs geen iPad te zijn.

Elke maand stellen we een andere app voor die je leven makkelijker maakt. Bovendien bieden we de kans om je ervaringen en tips uit te wisselen met anderen.

Wegens het succes van het iPadcafé vragen we om vooraf in te schrijven.

Beleef het “Offerfeest”

© Foto’s Lies Gaethofs / www.liesgaethofs.be

In oktober gingen zo’n 60 mensen op bezoek bij moslimfamilies om samen het Offerfeest te beleven. Kijk ook op onze website voor enkele sprekende getuige-nissen van deelnemers.

iPadcafé

Ook nog in dit thema, later in 2014, ‘De strip als Belgisch product’. Meer info hierover volgt via onze website en volgende Vormingpluskrant.

“Zullen er nog jobs zijn in Limburg?”

Page 3: Winteraanbod 2014

27/1/14 om 19u30

Vormingplus Limburg Hasselt

Anke Schwert

€ 5

1412/220/s1

Vormingplus hanteert verschillende tarieven: voor meer info zie pagina 12

3

15/1/14 om 20u15

CC Maasmechelen

Yves Desmet

€ 9

1412/034/s2

19/3/13 om 19u30

Heempark Genk

Patrick Deboosere

€ 5

1412/162

20/2/14 om 19u30

CC Palethe Overpelt

De maakbare mens

€ 5

1412/115/s2

Zijn we echt met teveel?In 2011 werd de zeven miljardste mens geboren en de we-reldbevolking blijft maar aangroeien. Dit zorgt voor uitputting van grondstoffen, armoede, meer opwarming van het klimaat, verlies aan biodiversiteit en gezondheidsproblemen. Patrick Deboosere (VUB) legt uit waar die bevolkingsspurt vandaan komt en hoe ze evolueert.

Hoe ver ga jij om te winnen?Via de film ‘Hoe ver ga jij om te winnen?’ willen we sportend Vlaanderen laten nadenken over de manier waarop we aan sport doen en over de vraag welke sport en welke sporters wij wensen.

Roma: cultuur en integratiebeleidRegelmatig verschijnen er berichten in de pers over door Bel-gië trekkende Roma. De contacten die ze daarbij met bur-gers en overheden hebben, lopen niet altijd vlekkeloos. Toon Machiels geeft ons achtergrond bij de Romacultuur. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met Roma in Vlaanderen en Brus-sel. Daarnaast belicht hij welke methoden er gebruikt kunnen worden om een integratiebeleid te voeren en welke de succes-sen en mislukkingen waren.

Een reis door Europa en de Grote OorlogEen eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist historicus Korneel De Rynck door Europa, langs de locaties waar de belangrijkste momenten van de oorlog plaatsvonden. We vinden tijdens deze lezing overal sporen terug. Via monu-menten, begraafplaatsen, musea en getuigenissen.

Mijn eigen stek: over huren en kopen als alleenstaandeMisschien verlang jij ook naar je eigen stek, maar zit je als al-leenstaande met specifieke vragen. Als ik een huisje of apparte-ment huur, waar moet ik dan op letten? Kan ik ook iets kopen? Kom ik in aanmerking voor bepaalde tegemoetkomingen? Hoe zit het met ‘samen wonen’ of ‘cohousing’ in onze regio? Anke Schwert, (Woonwinkel van Hazodi) overloopt de verschillende aspecten van het huurder, eigenaar of ‘samenwoner’ zijn.

12/2/14 om 19u30

Welzijnscampus Hasselt

Toon Machiels

€ 5

1412/193

17/3/14 om 19u30 Stadhuis Genk Piet Pauwels € 5 1412/221

24/3/14 om 19u30 Vormingplus Limburg Hasselt Georges Timmermans € 5 1412/219

Sterke verhalen uit medialandGeorges Timmerman, hoofdredacteur van Apache.be, geeft ons zijn kijk op media. In Limburg leest iedereen ‘het Belangske’. En als je wat meer informatie wil, dan neem je een abonnement op De Morgen of De Standaard. Als je die kranten niet vertrouwt, dan zijn er nog Apache.be en DeWereldMorgen.be. Daar vind je nieuws dat wat dieper graaft. Gemaakt door journalisten die de tijd nemen om te onderzoeken, of door betrokken burgers.

Hoe slim is het SALK?Ford Genk sluit, 10.000 mensen staan binnenkort op straat. Het SALK moet de economie in Limburg terug aanzwengelen en nieuwe jobs creëren. Maar hoe (on)gezond is de basis van de Limburgse economie? Kunnen we hierop bouwen of moet er eerst aan de fundamenten worden gewerkt? Daarna de vraag waarin te investeren: wat zijn succesfactoren voor groeipolen in Limburg? Prof. Piet Pauwels (Decaan Bedrijfseconomische Wetenschappen UHasselt) maakt deel uit van de expertengroep van het SALK.

Venster op de wereld: Yves Desmet Yves Desmet is een Vlaamse journalist en essayist. Deze avond krijgt u zijn ‘State of the Union’: een terugblik op het afgelopen jaar, vooruit kijken naar wat 2014 zal brengen. Met focus op de relatie tussen politiek en media: over hoe het een het ander beïnvloedt.

ACTIVITEITEN SAMENLEVING

DATA ACTIVITEIT PRIJS UUR

BERINGEN

26/3/14 Basiscursus vrijwilligersmanagement (1421/001/v) € 5 9u30

HASSELT

22/1 en 5/2/14 Lees: Gebakken Lucht – Nick Davies (1411/199) € 10 19u30

11 en 18/3/14 Een folder maken voor je vereniging (1421/016/v) € 5 9u30

HEUSDEN-ZOLDER

15/3/14 Ana Edelsmid: goud eerlijk (1411/211) € 5 10u

HOESELT

5 en 12/2/14 Een folder maken voor je vereniging (1421/057/v) € 18/10 19u30

MAASEIK

20/2/14 Eventmanagement (1421/018/v) € 5 9u30

MAASMECHELEN

27/3/14 Film: The economics of Happiness (1411/065/s2) € 5 20u15

TONGEREN

13/3/14 Succesvol promotie voeren (1421/022/v) € 5 13u30

16/1/14 Archeologie in Limburg 2013 (1412/089/p) € 5 20u

20/2/14 Sagalassos – De parel van Zuidwest Turkije (1412/090/p) Gratis 20u

20/3/14 When did the Roman Empire fall? – door Tom Holland € 5 20u (1412/091/p)

26/3/14 om 19u30

Vormingplus Limburg Hasselt

Korneel De Rynck

€ 5

1412/198

Bezoek aan Warm Hart, een vereniging waar armen het woord nemenWarm Hart is een vereniging voor armen in Houthalen. Hier kunnen mensen in armoede terecht voor een luisterend oor en kunnen ze anderen ontmoeten. De vereniging heeft ook een sociaal restaurant waar je een goedkope en gezonde maaltijd kan eten. Er is ook een sociale kruidenier. Rudy, medewerker van Warm Hart en ervaringsdeskundige in armoede zal meer uitleg geven over de werking van Warm Hart.

14/3/14 om 10u - vzw Warm Hart Houthalen – Medewerker Warm Hart - € 5 – 1412/232

Het onrecht van armoedeDe armoede in ons land stijgt en de kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter. 1 op de 10 kinderen in Vlaanderen leeft in armoede. Bij Vormingplus Limburg zijn we vaak gechoqueerd door de nieuwsberichten die ons regelmatig bereiken. In deze reeks willen we de problemen van armoede onder de aandacht brengen.

Page 4: Winteraanbod 2014

ACTIVITEITEN CREATIVITEIT EN HOBBY

DATA ACTIVITEIT PRIJS UUR

BERINGEN

4, 11 en 18/2/14 Creëer ruimte in je interieur (1411/169/s2) € 27/15 19u30

BILZEN

11 en 18/3/14 Libanees koken (1411/062/u1)* € 40 19u

16, 23 en 30/1/14 Koken met vis (1411/059/u1)* € 58 19u30

1/4/14 Soepen (1411/061/u1)* € 16 19u30

HAM

4 en 11/2/14 Oosterse keuken (1411/108/u1)** € 35 19u30

12, 19 en 26/2/14 Creëer ruimte in je interieur (1411/164/u1)** € 35 19u30

HASSELT

27/3 & 3, 10, 17 en Klussen voor klunzen (1411/186) € 72/36 19u30 24/4 & 8/5/14

HERK-DE-STAD

20 en 27/2 & 6/3/14 Breien voor beginners (1411/063/s2) € 32/25 19u30

HOESELT

23 en 30/1 & Breien voor beginners (1411/128/s2) € 32/25 19u30 6 en 13/2/14

HOUTHALEN-HELCHTEREN

25/3 en 1/4/14 Libanees koken (1411/073/s1) € 38 19u

LANAKEN

13, 20 en 27/1/14 Italiaans gerechten (1411/118/s1) € 67/45 10u30

MAASEIK

6, 13 en 20/2/14 Oosterse keuken (1411/010/u3) € 81/78/75/55 19u30

9/1/14 Soepen (1411/009/u3) € 26/25/24/18 19u

14 en 28/3 & 4 en Creatief fotograferen (1411/031/u3) € 85/82/79/76 13u3025/4 & 2 en 9/5/14

OVERPELT

13, 20 en 27/1/14 Belang van kleur in je interieur (1411/171/s2) € 27/15 19u30

PAAL

3, 10 en 17/2/14 De hedendaagse Italiaanse keuken (1411/037/s2) € 56 19u30

7, 14 en 21/2/14 Mindwellness: intuïtief schilderen (1411/082/s2) € 90 14u

TESSENDERLO

6 en 13/3/14 Whisky proeven (1411/113/u1) *** € 40 19u30

ZONHOVEN

20/2/14 Wijn en kaas (1412/105/u1) **** € 30 19u30

Bistronomie, gastronomie in de BistroBistronomie staat voor lekker gastronomisch eten zonder franjes. Men grijpt meer en meer terug naar vaste waarden in de keuken. We bereiden feestelijke voorgerechtjes, hoofd-schotels en nagerechten. Laat je verrassen in de eerlijke maar heerlijke keuken waar het product centraal staat, zonder verdere tierlantijnen.

* Inschrijven bij CC De Kimpel via 089 519 530

** Inschrijven bij Cultuurdienst gemeente Ham via 013 611 012

*** Inschrijven bij CC het LOO Tessenderlo via 013 355 320

**** Inschrijven bij GC Tentakel Zonhoven via 011 810 550

Religie: terug van weggeweest? Hoe komt het dat vandaag opnieuw zoveel discussie is over de plaats van levensbeschou-wing in onze samenleving? Is religie aan een (hernieuwde) opmars bezig?

21/1/14 – 20u – Celimiye Moskee Heusden-Zolder - € 3 – 1412/181

God achter de voordeur?Vandaag klinkt alsmaar vaker de roep dat religie een privézaak is. God hoort achter de voordeur te blijven. Want, zo wordt geargumenteerd, we leven in een seculiere samenle-ving en de rol van religie is uitgespeeld. Maar klopt dat ook? Ons onderwijs, het vereni-gingsleven, onze mutualiteiten... zijn levensbeschouwelijk gekleurd.

18/2/14 – 20u – KHLIM Diepenbeek - € 3 – 1412/182

Gevaar voor radicaliseringOnze media berichten met de regelmaat van de klok over jonge moslims die zich alsmaar fanatieker gaan opstellen. Men verwijst daarbij naar klederdracht, het aansluiting zoeken bij religieuze groeperingen en actiegroepen (zoals o.a. Sharia4Belgium), en in sommige ge-vallen zelfs de keuze om mee te gaan strijden in Syrië... Welke zoektocht leggen jongeren af omtrent hun religieuze identiteit en wanneer is er sprake van radicalisering of extremisme?

25/3/14 – 20u – AIF Genk - € 3 – 1412/183

12/3/14 om 19u30

OC De Buiting Paal

Mia Moons

€ 18

1411/038/s2

Samen thuis in Hasselt zoekt jonge mensen Overal ter wereld verlaten mensen, om diverse redenen, hun moederland. Zo telt Hasselt ook heel wat nieuwkomers die hier een nieuw leven willen starten.

‘Samen thuis in Hasselt’ zoekt Hasselaren die peter/meter willen worden van een nieuwkomer. Als peter/meter leer je mensen uit een andere cultuur kennen. Je zorgt ervoor dat deze nieuwe

inwoners zich meer thuis voelen en hun nieuwe land beter leren begrijpen. Ondertussen kan je hen ook helpen met het Nederlands. Je krijgt ongetwijfeld heel wat vriendschap terug!

Op dit moment werden er al meer dan 40 koppels gevormd. We zoeken nu nog expliciet naar enkele jonge mensen om jonge inburgeraars op weg te helpen.

Interesse? Neem dan contact op met Madie Smeets, [email protected] of 011/560 100. Je krijgt dan alvast meer informatie over het project ‘Samen thuis in Hasselt’ en wordt uitgenodigd voor een gesprek.

‘Samen thuis in Hasselt’ is een initiatief van stad Hasselt, Vormingplus Limburg vzw en Onthaalbureau Limburg. Met steun van de Vlaamse Overheid.

Dar-es-salaamDialoogavonden over samenleven in diversiteit

64

Naar een betaalbare huurprijsHier kijken we hoe huren ook anders kan. Voorstellen voor meer sociale huurwoningen, huurprijsregulering en huursubsidies komen aan bod. Geert Inslegers kijkt ook even over het muurtje, naar het beleid van onze buurlanden. En we gaan in gesprek met het publiek: welke stappen moeten er volgens jou gezet worden om de huurder niet langer in de kou te laten staan?

25/2/14 om 19u30

Welzijnscampus Hasselt

Geert Inslegers

€ 5

1412/203

Woonbonus ook voor huurders! Dit is een vormingsreeks in het kader van de ‘1/3de is de max’ campagne.

Te huur, te duurIn de vorming ‘Te huur, te duur’ achterhalen we waarom huurders best niet meer dan 1/3de van hun loon uitgeven aan woonkosten. Kristof Heylen zet de armoedegevaren op een rijtje. Met de woonbonus wil de overheid de burgers meer mogelijkheden geven om een eigen woning te verwerven. Pascal De Decker beargumenteert waarom deze bonus niet in zijn opzet slaagt en haalt alternatieven aan.

18/2/14 – 19u30 – Welzijnscampus Hasselt – Kristof Heylen & Pascal De Decker - € 5 – 1412/202

Page 5: Winteraanbod 2014

19 en 26/3/14 om 19u30

CC Lanaken

Annick Craninx

€ 24/14

1411/116/s1

11 en13/3/14 om 13u30

CC Lanaken

Hilde Heleven

€ 23

1411/032/s1

10, 17 en 24/3/14 om 19u

CC Casino Beringen

Mia Wouters

€ 52/34

1411/051/s2

30/1 & 6, 13, 20 en 27/2/14 om 19u30

CC het LOO Tessenderlo

Irina Van Goethem

€ 70

1411/054/u1

12 en 19/3/14 om 19u30

IKSO Hoeselt

Ine Vranken

€ 30

1411/129/s2

Patapas, aardappelhapjesSta je graag in de keuken? We gaan aardappelgerechtjes klaarmaken in verschillende smaken.. en geuren! Laat je ver-rassen door de gerechten die je leert klaarmaken, de lesgeef-ster leerde het vak aan de hotelschool en verzorgt tal van kookavonden en recepties.

High Tea, met zoete en hartige snacksHigh Tea zet thee in het middelpunt, maar niet zonder heerlijke hapjes. Tijdens deze demo maken we 7 lekkere snacks waar-van 4 hartige en 3 zoete. Deze worden mooie gepresenteerd en daarbij drinken we een lekker kopje thee.

19/3/14- 19u30 – GC Tentakel Zonhoven – Mia Moons - € 18 - (1412/011/u1)*

*Inschrijven bij GC Tentakel 011 810 550

13/2/14- 19u30 – Zaal Sint-Amandus Bilzen – Mia Moons - € 16 - (1411/060/u1)*

Inschrijven bij CC De Kimpel via 089 519 530

Maak je unieke voorraadpotten of plantenpottenHeb je op de zolder nog enkele potten die na een opfrisbeurt mee sfeer scheppen in je keuken? Laat je dan verleiden om aan de slag te gaan met borstel, verf, sjablonen, afplaktape,... zodat je met een stel originele stuks naar huis gaat. Je maakt ook etiketten om op de voorraadpotten te kleven.

Patineren met natuurverf(Natuur)verven zijn voor uiteenlopende toepassingen ge-schikt, zowel op muren als op meubels. Tijdens de workshop maak je kennis met deze toepassingen en kan je meerdere technieken uitvoeren.

Beelden in papier-machéDe letterlijke vertaling van papier-maché is ‘gekauwd papier’. Misschien is het wel geleden van uit jouw kindertijd dat je hier nog mee werkte? Dit materiaal biedt alleszins heel wat mogelijkheden. We bouwen een beeld met kippendraad en we bekleden het met papierpasta.

10, 17 en 24/3/14 om 13u30 – CC Casino Beringen – Marleen Reumers - € 42/21 - 1411/079/s2

10, 17 en 24/2/14 om 19u30 – CC Lanaken – Marleen Reumers - € 42/21 – 1411/125/s1

5, 12 en 19/2/14 om 19u – CC Leopoldsburg – Marleen Reumers - € 80 - 1411/076/u1*

*Inschrijven bij CC Leopoldsburg via 011 346 548

Mijn eerste creatieve, eigenzinnige rokjeHeb je nog overschotten van stofjes liggen en weet je niet wat te doen ermee? Hier is de oplossing. Breng ze samen op een ludieke en persoonlijke manier en je creëert je eigen vrolijke kledingstuk. Leuke knoopjes, sierlint, ritsen, kraaltjes, paillet-ten,... zorgen voor een speciaal accent op je eigen ontwerp.*Inschrijven bij CC het LOO via 013 355 320

Maak zelf een prachtig veterjuweel met zelfgemaakte kralenVeelkleurige kralen kan je maken met verschillende kleuren klei, passend bij je eigen garderobe en smaak. Je kan verschillende figuren in je kralen aanbrengen waardoor je prachtige en unieke resultaten krijgt. We gaan tijdens de eerste sessie kralen boetseren, bakken en vernissen. In de tweede les ga je met je kralen aan de slag om een juweel te maken.

De Marokkaanse keuken prikkelt je smaakpapillen!Als we aan de Noord-Afrika keuken denken, kunnen we niet zonder Couscous en tajines. Heerlijke stoofpotjes worden op vrijdag en op zondagen bij de moslims traditioneel bereid en geserveerd voor de familie. Bij speciale gelegenheden serveren zij Pastillas. We sluiten af met een lekker dessert.

Bapas, lepelhapjes en verrinesWe leren hapjes serveren in kleine glaasjes, verrines of serveren ze op lepels. Bapas zijn een combinatie van Spaanse tapas en Belgisch bier. Bij een feestje kunnen de hapjes op voorhand worden gemaakt waardoor je als gastvrouw je gasten zelf kan verwennen. We leren een mousse maken, slaatjes met vis, vlees en vegetarisch.

15/1/14- 19u30 – Zaal Sint-Amandus Bilzen – Mia Moons - € 16 – 1411/058/u1*

*Inschrijven bij CC De Kimpel via 089 519 530

27/3/14- 19u30 – IKSO Hoeselt – Mia Moons - € 18 – 1411/126/s2

Whoopie Pies en Moelleux zelf leren bakkenWhoopie Pies zijn ontstaan in Amerika. Deze gebakjes zijn als een sandwich op elkaar gelegd met een heerlijke marshmallowvulling ertussen. Je kan eindeloos variëren met kleuren en smaken. In deze workshop gaan we enkele mogelijkheden uitproberen. Daarnaast leren we ook een moelleux bakken, een gebakje met zalig zoete vloeibare binnenkant.

26/2/14 – 14u – Huis van de Jeugd Lommel – Mia Moons - € 20/17/16 – 1411/144/u1

26/2/14 – 19u – Huis van de Jeugd Lommel – Mia Moons - € 20/17/16 – 1412/008/u1

Inschrijven bij CC Adelberg via 011 553 511

6/2/14 om 19u30

IKSO Hoeselt

Mia Moons

€ 20/14

1411/127/s2

5

Page 6: Winteraanbod 2014

ACTIVITEITEN GEZONDHEID EN ZORG

DATA ACTIVITEIT PRIJS UUR

BERINGEN

20/3/14 Geheugentraining (1411/117/s2) € 9/5 19u30

BOCHOLT

28/1/14 Lachyoga (1411/110/u1)* € 12 19u30

BREE

18 en 25/3/14 Hand-, arm- en schoudermassage (1411/033/s1) € 28/14 19u30

HASSELT

24 en 31/1 & 7, Mindful Dru Yoga (1411/230) € 77/35 10u 14, 21 en 28/2 & 14, 21 en 28/3 & 4/414

HECHTEL-EKSEL

16/1/14 Slaapstoornissen en slaaptraining (1413/187/u4) € 5/Gratis 14u

MAASMECHELEN

6, 13 en 20/2/14 Train je brein (1411/074/u3) € 27/15 14u30

MEEUWEN-GRUITRODE

10, 24 en Voetreflexologie (1411/146/u3) € 45 19u30 31/3/14

21 en 28/1 & Handreflexologie (1411/147/u3) € 45 19u30 4/2/14

ADHD anders benaderdMeer en meer kinderen en volwassen krijgen te horen dat ze lijden aan het ADHD-syndroom. Is ADHD werkelijk een ziekte die onder controle moet worden gehouden met medicijnen? Je bekijkt met welke criteria ADHD wordt vastgesteld. Je ontdekt de risico’s verbonden aan de behandeling van ADHD , zoals blijvende schade aan het zenuwstelsel en psychische gevolgen.We bekijken dit aan de hand van de Ayurveda gezondheidsleer.Inschrijven bij CC Adelberg via 011 553 511

Emotioneel fit en in balansDeze cursus is geïnspireerd op de oeroude kennis van de ener-giebanen. Vertraging in deze banen leidt tot emotioneel on-evenwicht, energieverlies, zelfsabotage en ziekte. Je krijgt de handvaten aangereikt die je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden voor een leven vanuit je eigen kracht.Inschrijven bij CC Adelberg via 011 553 511

3/3/14 om 19u30

Raadhuis Lommel

Hans Laureyssen

€ 12/10,5/9,5

1411/005/u1

3, 10, 17 en 24/2 & 11/3/14 om 19u30 Raadhuis Lommel

Katty Desquesnes

€ 60/51/48

1411/003/u1

*Inschrijven bij GC De Kroon via 089 201 960

17/2/14 om 19u

BICC ’t Poorthuis Peer

Sygurya Vanderheyden

€ 16/12

1412/137/s2

11, 18 en 25/3 & 1/4/14 om 19u30

Buurthuis Heppen

Verschillende begeleiders

€ 95

1412/075/abcd/u1

13, 20 en 27/1 & 10, 17 en 24/2/14 om 20u

Vormingplus Limburg Hasselt Amaryllis Luyten

€ 40

1411/167

13, 20 en 27/2/14 om 19u

Vormingplus Limburg Hasselt

Hilde Heleven

€ 45/25

1411/190

12/3/14 om 19u30

CC MUZE Heusden-Zolder

Susy Denteneer

€ 24/17

1412/223/s1

Koekjes bakken met (h)eerlijke ingediëntenWe leren koekjes maken met (h)eerlijke ingrediënten en na-tuurlijke zoetmiddelen. Zo ga je aan de slag met honing uit een ander werelddeel, noten uit het Oosten, granen uit de Biowinkel, enz. De recepten zijn eenvoudig, verrassend en smakelijk. Je bakt zowel zoete als hartige koekjes.

Ongeproefde streken (Wereldkeuken) Turks/Marokkaans/Italiaans/OostersWe gaan op reis doorheen vier takken van de wereldkeuken. Chefkok Ismaïl Duman van restaurant Anatolia leert je de Turkse keuken kennen. Fatima Arrhani neemt ons daarna mee naar Marokko. Ine Vranken geeft geheimen van de Italiaanse keuken vrij. En voor de Oosterse smaken gaan we koken met Inge Schops.*Inschrijven bij CC Leopoldsburg via 011 346 548

Het plezier van dansen: warmte en stilte binnen je lichaamDe winter is het ideale moment om even stil te staan bij ons-zelf. Al dansend gaan we op zoek naar onze eigen warmte en zachtheid. In een veilige sfeer dansen we wat in ons zit, zacht-jes naar buiten. Danservaring is niet nodig. Openstaan om in contact te gaan met jezelf en de ander wel.

HoutskoolplezierIn deze cursus kan je het werken met houtskool ervaren en de verschillende technieken ontdekken. Al schetsend kom je tot een ontwerp dat op groter formaat uitgewerkt wordt zodat je met een volwaardig kunstwerk naar huis gaat.

Iedereen kan tekenenIn deze cursus overwin je de angst voor het witte blad. De klassieke thema’s als stilleven en landschap komen aan bod. Er is ook aandacht voor de compositie en ruimte om te experi-menteren. Je wordt uitgedaagd om je eigen manier van teke-nen te ontdekken zodat je met unieke werken naar huis gaat!

11, 18 en 25/3 & 1/4/14 om 19u - Vormingplus Limburg Hasselt - Hilde Heleven - € 59/31 - 1411/191

Speciale broden bakkenBen je ook zo verlekkerd op de smaak en geur van vers ge-bakken brood? In deze workshop leren we Flat Bread, Foc-cacia en saliebrood met verse kruiden maken. Je kan deze als broodmaaltijd serveren, maar je kan er ook heerlijke aperitief-hapjes van maken. We laten je ook enkele dipsausjes ontdek-ken. Haal een extra gezellige sfeer in huis en leer overheerlijk en creatief brood bakken!

66

Page 7: Winteraanbod 2014

ACTIVITEITEN LEREN OVER KUNST

Mondriaan en De StijlMondriaan en de Stijl, een verhaal van een kunstenaar en zijn geestes-stroming. Deze kunst gaat verder dan de bekende netwerken van horizontale en/of verticale lijnen en vlakken in het rood, geel, blauw en zwart en wit. Ontdek het in deze lezing.

11 en 18/3/14 om 19u30 - CC Achterolmen Maaseik - Adriaan Gonnissen - € 28/27/26/16 - 1411/046/u3

Cézanne en de moderne kunstWat maakt de werken van Cézanne zo modern? Waarom is hij en niet Degas de grondlegger van de moderne kunst? Tijdens deze cursus vinden we een antwoord op deze vragen. We komen te weten waarom

Cézanne zo belangrijk is voor de moderne kunst.

*Inschrijven bij Seniorenhuis Bilzen via 089 519 235

Black Music, Black PowerWe doorlopen de ontstaansgeschiedenis van de zwarte popmuziek met het beroemde Motown label en de zwarte ontvoogdingsstrijd die begint bij Martin Luther King. Groepen en artiesten als The Supremes, Marvin Gaye, Michael Jackson en anderen komen aan bod. Maar we besteden ook aandacht aan minder bekende verhalen zoals bijvoorbeeld de hevige rellen voor gelijke rechten in Watts.

FilmmuziekWouter Hessels, filmdocent aan het RITS, neemt je mee op een ‘filmmuzikale beeldenreis’ met grote namen als Nino Rota, Goran Bregovic, Georges Delerue, Angelo Badalamenti, Ennio Morricone,....”. Een streling voor oor en oog: je geniet van een exclusieve selectie van filmmuziek met de bijbehorende filmfragmenten.

13/2/14 om 13u30

Seniorenhuis Bilzen

Adriaan Gonnissen

€ 8/4

1411/121/u1

6 en 13/3/14 om 19u30

Vormingplus Limburg Hasselt

Stijn Brouns

€ 10

1412/197

27/3/14 om 19u

Vormingplus Limburg Hasselt

Wouter Hessels

€ 5

1412/204

Zhen ChiZhen Chi, de ‘Spirit fitness’, is een unieke en totaal nieuwe, eenvoudige bewegingsvorm waarin elementen van Qi-Gong, Tai Chi, ademhalingstherapie, meditatie, visualisatie, heling-technieken, mantras en emotioneel evenwicht verwerkt zijn.

26,2 & 12, 19 en 26/3 & 2/4/14 – 19u30 – CC Casino Houthalen-Helchteren – Katty Desquesnes - € 45/25 – 1411/045/s1

24 en 31/3 & 7, 14 en 28/4/14 – 19u30 – GC Tentakel Zonhoven – Katty Desquesnes - € 60 – 1411/004/u1*

*Inschrijven bij GC Tentakel 011 810 550

ABeMeAdemhalen: de meest vitale functie van ons leven die ertoe bijdraagt de lichamelijke en spirituele conditie te versterken. We doen bewegingsoefeningen en door meditatie herstellen we het contact met de eigen ik.

7, 14,21 en 28/1 & 4, 11 en 18/2/14 – 19u – GC De Kroon Kaulille – Joke Aerts - € 110 - 1411/012/u1*

*Inschrijven bij GC De Kroon via 089 201 960

5, 12, 19 en 26/3 & 2, 9 en 16/4/14 – 19u – GC De Markthallen Herk-de-Stad – Joke Aerts - € 98/49 - 1411/027/s2

Hoe behouden we onze levenskwaliteitEen reis door het lichaam speciaal voor senioren. Er is de laat-ste jaren meermaals wetenschappelijk bewezen dat voeding, bewegen en een gezonde levenswijze een zeer gunstig effect heeft op de vele ouderdomskwaaltjes.

13/3/14 – 20u – CC Casino Beringen – Alfred Coninx - € 9/5 – 1411/040/s2

23/1/14 – 14u – Seniorenhuis Bilzen – Alfred Coninx - Gratis– 1411/081/u1

*Inschrijven bij Seniorenhuis Bilzen via 089 519 235

Het verouderende brein: feit en fictieIn deze lezing kijken we door een positieve bril door vooral aandacht te besteden aan normale veranderingen. We tonen je ook hoe je dat oudere brein zo lang mogelijk gezond houdt.

*Inschrijven bij CC het LOO Tessenderlo via 013 355 320

Het leven zoals het is: Dementie in LimburgOntdek hoe mantelzorgers omgaan met dementie en maak kennis met verschillende benaderingswijzen binnen zorg-contexten. Je ziet de thuissituatie, de mensen in een woon- en zorgcentrum, op visite, tijdens een wandeling,… De zes reportages zijn gefilmd door TVL.

12/3 & 16/4/14 – 19u30 – Vormingplus Limburg Hasselt – Medewerker expertisecentrum dementie - €18/10 – 1413/102

12/2 & 12/3/14 – 13u30 – Seniorenhuis Bilzen – Medewerker expertisecentrum dementie - Gratis –

1411/114/u1

*Inschrijven bij Seniorenhuis Bilzen via 089 519 235

Gezond en evenwichtiger eten… Iets voor jou?We reiken je tips en trucs aan voor jouw persoonlijke gezonde levensstijl. Hiervoor vertrekken we vanuit je huidige eetge-woontes. We bekijken samen waar we kunnen bijsturen en hoe we barrières kunnen overwinnen.

26/3/14 om 20u

CC het Loo Tessenderlo

Marc Bosmans

€ 5

1411/077/u1

10, 17 en 24/3 & 7/4/14 om 19u30 Vormingplus Limburg Hasselt Melissa Bosmans

€ 56/28

1412/195

Haal de lente in huis! (Mantelzorgmoment)Tijdens dit mantelzorgmoment laten we een creatieve ‘frisse wind’ waaien in je keuken en woonkamer! Lesgever Ine Vranken inspireert ons met frisse gerechtjes ideaal voor mantelzor-gers: snel klaar, budgetvriendelijk en klaar in een wip. Lesgever Mirella Claesen geeft ons tips om mits kleine inspanningen ook onze huiskamer fleurig lenteklaar te maken.

6/3/14 – 14u – CC Achterolmen Maaseik – € 3 – 1413/188a/p

13/3/14 – 19u30 – CM Hoofdkantoor Hasselt - € 3 – 1413/188b/p

20/3/14 – 14u – C-Mine Genk – € 3 – 1413/188c/p

27/3/14 – 19u30 – WZC St.-Antonuis Peer – € 3– 1413/188d/p*Inschrijven bij CM via 011 280 491

Bekijk het leven vanaf de zonnige kantTijdens deze lezing krijg je handvaten die je helpen om tot rust te komen, om tot jezelf te komen. Zo kan je opnieuw ontdekken wat voor jou belangrijk is en wie je werkelijk bent. Kies voor een toekomst waarin je verder huppelt in plaats van te slenteren.

21/3/14 om 20u – Vormingplus Limburg Hasselt – Lies Deboiserie - € 9/5 – 1412/236

Vormingplus hanteert verschillende tarieven: voor meer info zie pagina 12

7

Page 8: Winteraanbod 2014

ACTIVITEITEN PERSOON EN RELATIE

DATA ACTIVITEIT PRIJS UUR

BREE

27/2 & 6 en Krachtig jezelf zijn (1411/103/s1) € 48/24 19u13/3/14

BERINGEN

11/3/14 Leer jezelf sturen met de Corepower methode € 14/7 19u (1411/173/s2)

HASSELT

21/2 & 3, 10, 17 Zeker van mezelf (1411/233) €72/40 19u30en 24/3 & 7 en 14/4 en 5/5/14

HERK-DE-STAD

21 en 28/1 & 4 Je dromen (be)grijpen (1411/066/s2) € 36/20 19u30 en 11/2/14

HEUSDEN-ZOLDER

11/3/14 Hooggevoeligheid, wat is dat? (1411/176/s1) € 5 19u30

SINT-TRUIDEN

20 en 27/3 & Assertiviteit anders (1411/131/s1) € 48/24 19u3/4/14

TESSENDERLO

13, 20 en 27/2/14 Groeien in communicatie (1411/149/u1)* € 20 19u

ZONHOVEN

8, 15 ,22 en 29/1 Je uitstraling op peil met kleur en stijl € 70 19u& 5/2/14 (1411/111/u1)**

Tweedaagse ‘Heal your life’ workshopDit is een krachtige tweedaagse workshop gebaseerd op de filosofie van Louise Hay. Je vindt deze filosofie terug in haar boek ‘Je kunt je leven helen’. Het is een ervaring die je mee-neemt op een intense innerlijke reis. We bekijken de mentale processen en zetten samen de beperkende gedachten om naar positieve gedachten.

1 en 2/3/14 – 9u – Kasteel Mariagaarde Hoepertingen – Lies Deboiserie – € 101/73 – 1411/158

GelukWorkshop gebaseerd op ‘Geluk. The World Book of Happiness’ van Leo Bormans. Voor het boek ‘Geluk. The World Book of Happiness’ verzamelde Leo Bormans de inzichten van 100 geluksprofessoren uit 50 landen. Om met die kennis concreet aan de slag te gaan ontwikkelde hij samen met psychotherapeut Yves Dingens deze workshop. In deze workshop gaan we op zoek naar de betekenis die we geven aan ons persoonlijk geluk. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Praten zonder woordenTijdens deze workshop ga je de wereld van de non-verbale taal verkennen. Wanneer je praat, vertel je veel meer dan wat je zegt. Want ook met je lichaam breng je heel wat extra boodschappen over. Voordat je nog maar een woord uitspreekt, krijgen anderen al een indruk van jou en je bedoelingen. Gewoon door de manier waarop je op iemand afstapt, gaat zitten, hoe je staat, de toon waarop je spreekt,...

*Inschrijven bij BICC ‘t Poorthuis via 011 610 720

Van woorden naar daden (voor vrouwen)Kom je er niet toe om te doen wat je zelf echt wil? Verlang jij er naar om jouw dromen en verlangens in realiteit om te zet-ten? Wil je zelf de touwtjes in handen nemen en het leven te creëren dat echt bij je past? Gedurende deze training zal je je basiswaarden ontdekken en leren wat belangrijk is voor jou. Zo vinden we de doelen die je wil bereiken en stellen een plan op om deze te bereiken.

30/1 & 6, 13 , 20 en 27/2/14 – 19u30 – Vormingplus Limburg Hasselt – Inge Van der Veer – € 70/35 – 1412/180

De weg kwijt – Het dertigersdilemmaJe hebt alles om gelukkig te zijn en toch ben je het niet? Je voelt een onbehaaglijk gevoel maar weet niet waar dit vandaan komt? Tijdens deze workshop zoeken we samen naar wat je echt wilt, naar de stappen die je hiervoor dient te zetten en naar mogelijkheden om met obstakels tijdens en na je zoektocht om te gaan. Steeds meer mensen tussen de 25 en 50 beginnen te twijfelen over de keuzes die ze gemaakt hebben of nog moeten maken.

1, 8, 15 en 22/2 & 1/3/14 – 9u30 – Vormingplus Limburg Hasselt – Paloma Opdekamp – € 70/35 – 1412/185

12/2/14 om 19u30

CC De Breughel Bree

Yves Dingens

€ 14/7

1411/104/s1

4, 11 en 18/2/14 om 19u

BICC ’t Poorthuis Peer

AndersOm

€ 24

1411/174/u1

Workshop zelfbeeldTijdens deze workshop bekijken we wat zelfbeeld inhoudt en hoe het tot stand komt. Je krijgt inzicht in je zelfbeeld en we zoeken samen naar hoe je je beter in je vel kan voelen.Inschrijven bij VOC via 011 352 780

Praatgroep zelfbeeldMet een achttal deelnemers gaan we in gesprek over hoe we ons-zelf zien en wisselen we ideeën uit om tot een positiever zelfbeeld te komen. Je kan best eerst de ‘Workshop Zelfbeeld’ volgen.

11, 18 en 25/3/14 – 14u – Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Hasselt – Sara Dubois – Gratis – 1411/179/p

Wat vertelt je uiterlijkJe komt meer te weten over en hoe je het beste met je energie kan omgaan, hoe je op een betere manier met bepaalde mensen kan omgaan en wat je van hen kan verwachten. Als je leert kijken naar de lichaamsbouw, kan je jezelf en anderen beter begrijpen. *Inschrijven bij GC De Kroon via 089 201 960

Creatief denken voor beginners – begrijpen en toepassenFun, ontspanning en nieuwe ontdekkingen zijn de kernwoorden van deze workshops. Creatief Denken is slimmer denken zodat je nieuwe ideeën genereert. Creatief Denken laat je vragen stellen die je al lang niet meer stelt of waar je anders nooit zou opkomen.

18/2/14 om 14u

Vrijzinnig Ontmoeting-scentrum Hasselt

Sara Dubois

Gratis

1411/178/p

12, 19 en 26/3/14 om 19u

GC De Kroon Kaulille

Elly Dons

€ 36

1411/024/u1

8, 15 en 22/2/14 om 9u

CC MUZE Heusden-Zolder

José Hendrikx

€ 27/15

1411/052/s1

*Inschrijven bij CC het LOO via 013 355 320

**Inschrijven bij GC Tentakel via 011 810 550

Jouw spiegel in al je relaties

Als je relaties opbouwt met anderen, dan kom je altijd jezelf tegen. In deze sessies leer je jezelf openstellen voor relaties (alle soorten relaties), leer je meer over wie jij bent in relaties en leer je ook over hoe jij ande-ren echt kan toelaten of net niet!

8, 15 en 22/2/14 om 10u – Vormingplus Limburg Hasselt – Lies Deboiserie - € 27/15 – 1412/237

68

Page 9: Winteraanbod 2014

ACTIVITEITEN NATUUR EN MILIEU

DATA ACTIVITEIT PRIJS UUR

BERINGEN 21/1/14 Op zoek naar winterse vogels (1411/216/p) Gratis 14u12/2/14 Uitwaaiwandeling naar de mijnterril van Heusden-Zolder Gratis 14u (1411/217/p) 20/3/14 Ontluikende natuur aan de Zwarte Beek (1411/218/p) Gratis 14u

HASSELT 5/3/14 AMBER tuinworkshop: welke tuinhaag aanplanten? Gratis 13u (1412/214/p) 19/2/14 AMBER tuinworkshop: starten met een moestuin Gratis 13u (1412/213/p)

Bij-en-krachtWe nemen een kijkje nemen in de wondere wereld van de bij. We volgen haar leven van het prilste begin tot aan haar dood, en dat over het ganse jaar heen. Fantastisch hoe deze kleine gevleugelden zich weten aan te passen aan de grillen van de natuur.

Help de vogels de winter doorIn de winter geraken vogels moeilijk aan voedsel. Terwijl ze dan juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaams-temperatuur op peil te houden. Het bijvoeren van vogels in de winter is bij veel mensen een populaire bezigheid. Je helpt er niet alleen de vogels mee, je krijgt er ook een schitterend schouwspel voor terug.

Bezoek aan de Cosmodrome en de SterrenwachtOm ons bezoek aan de Cosmodrome (voorheen Europlane-tarium) in Genk te starten krijgen we eerst een voorsmaakje van al de Cosmodromeshows die er worden aangeboden in de 360° full dome-zaal. Nadien bekijken we live de sterren en planeten. Ons bezoek wordt afgesloten met een bezoek aan de sterrenwacht met waarnemingen.

18/1/14 om 13u

Grote Brogel

Gids Werkgroep Isis

€ 3

1412/200

30/1/14 om 19u30

Cosmodrome Genk

Gids

€ 6

1412/206

20/3/14 om 19u30

CC De Kimpel Bilzen

Gaby Lormans

€ 10

1411/053/u1

27/3/14 om 19u30

CC Cultuurpunt Meeuw-en-Gruitrode

Gaby Lormans

€ 15

1411/049/u3

Energiezuinig in het huishoudenZuinig omspringen met energie in het huishouden, hoe doe je dat? Betekent dit kou lijden, omdat je de verwarming niet mag aanzetten? Maar één keer per week in bad? Of kan het ook anders? Een les vol tips, waar zowel het milieu als onze portemonnee beter van worden.

18/2/14 – 13u30 - GC Tentakel Zonhoven – Ludo Vounckx - €15 – 1411/026/u1

18/2/14 – 19u30 - GC Tentakel Zonhoven – Ludo Vounckx - €15 – 1411/244/u1 * Inschrijven bij GC Tentakel via 011 810 550

De geneeskrachtige werking vankruidenAls je goede herinneringen hebt aan je grootmoeder die voor elk kwaaltje een oplossing in huis had, dan moet je zeker eens een lezing bijwonen van herboriste Gaby Lormans. Zo zullen we leren dat sommige kruiden bevorderend zijn voor spijsver-tering, weer andere voor de bloedsomloop en andere voor het zenuwstelsel.

* Inschrijven bij CC De Kimpel via 089 519 530

Eten volgens het seizoen met en voor kinderen

12/3/14 om 19u30

Vormingplus Limburg Hasselt Marc Stroobants

€ 14/11

1412/194

Tijdens deze les kom je te weten waarom groenten en fruit in hun specifiek seizoen groeien. Je leert er alles over aan de hand van illustratiemateriaal en enkele leuke quiz-vragen. Tijdens de cursus gaan we dieper in op het eet-gedrag van jonge kinderen. Daarna gaan we aan de slag met verrassende soeprecepten. De soepen die we maken zijn op maat van kinderen zodat ze kunnen proeven en helpen in de keuken.

Sinds een dikke tien jaar doet zich over de hele wereld een angstaanjagend fenomeen voor; honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbodem te ver-dwijnen. Op zoek naar antwoorden en verklaringen neemt regisseur Markus Imhoof ons mee op een fascinerende reis naar de betoverende wereld van de bijen.

19/2/14 – 20u30 – The Roxy Theatre Koersel – Mario Knippenberg - € 5 – 1412/210

More than honey

Vormingplus hanteert verschillende tarieven: voor meer info zie pagina 12

9

Page 10: Winteraanbod 2014

ACTIVITEITEN COMPUTER EN TECHNIEK

DATA ACTIVITEIT PRIJS UUR

HASSELT

16 en 23/1/14 Facebook voor beginners (1421/013/v) € 5 14u

20 en 27/2/14 Facebook voor je vereniging (1421/015/v) € 5 14u

13, 20 en 27/3 Hoe onderhoud ik mijn computer (1411/087/s2) € 28 19u30& 3/4/14

30/1 & 6/2/14 Facebook voor gevorderden (1421/014/v) € 5 14u

MAASMECHELEN

28/1 & 4/2/14 Eenvoudig een website maken met WebsiteMaker (1421/041/s2) € 18/10 19u30

Kennismaking met de iPadDe iPad: iedereen heeft het erover maar wat kan je er allemaalmee doen? Het is niet alleen een mooi en duur gadget voor Applegeeks, maar zeker ook een gebruiksvriendelijk multimedia-apparaat. We maken je wegwijs in deze nieuwste technologie bij uitstek. (De iPads worden ter beschikking gesteld. Je hoeft dus geen iPad mee te brengen.)

10 en 17/2/14 - 13u15 – Jeugdcentrum Fuego Maaseik – Luc Stuvers - € 36/35/34/27 – 1411/071/u3*Inschrijven bij CC Achterolmen via 089 569 956

27/1 en 3/2/14 - 13u30 – CC De Breughel Bree – Luc Stuvers - € 18 – 1411/072/s1

9 en 16/1/14 - 13u30 – CC Lanaken – Michiel Bijlemans - € 28 – 1411/085/s1

6 en 13/2/14 - 19u30 – GC Den Ichter Opglabbeek – Luc Stuvers - € 24 – 1411/156/s2

Hoe de iPad je leven makkelijker maaktIn de kennismakingslessen ontdekte je de iPad. In deze ver-volgcursus gaan we een stap verder. Welke meerwaarde biedt de iPad in je dagelijks leven? Je leert leuke en handige apps installeren via de AppStore, instellingen aanpassen, boeken en tijdschriften lezen en nog veel meer. Deze cursus is ge-schikt voor personen met beperkte basiskennis van de iPad. (De iPads worden ter beschikking gesteld. Je hoeft dus geen iPad mee te brengen.)

22 & 29/1/14 om 19u30

CC Maasmechelen

Luc Stuvers

€ 18

1412/069/s2

Creatieve fotografieDe cursus richt zich tot iedereen die creatief wil omgaan met fotografie. Of het nu om reisfotografie, pure creatieve fotografie of vakantiekiekjes gaat, iedereen zal iets kunnen opsteken van de tips die in de cursus aan bod komen.

12, 19 en 26/3 & 2, 23 en 30/4/14 – 19u30 – CC Cultuurpunt Meeuwen-Gruitrode – Stefan Migalski - € 90 – 1411/112/u3

610

Page 11: Winteraanbod 2014

ACTIVITEITEN OPVOEDING

DATA ACTIVITEIT PRIJS UUR

HAM 12, 19 en Basiscursus kindergrime (1411/177/u1)* € 25 19u3026/3/14

HEUSDEN-ZOLDER 12, 19 en Basiscursus kindergrime (1411/175/s1) € 27/15 19u30 26/2/14

OVERPELT 4 en 11/3/14 Organiseer zelf een geslaagd kinderfeestje (1411/172/s2) € 23/15 19u30

LOMMEL 17, 24 en Opvoeden met een positieve blik (1411/140/u1)** € 36/31,5/ 19u3031/3/14 28,5

Doe ik het goed? Workshop voor oudersKinderen opvoeden is het moeilijkste vak dat bestaat. Je krijgt bij hun geboorte immers geen gebruiksaanwijzing mee. In deze workshop neem je de dagelijkse opvoedingspraktijk on-der de loep: omgaan met emoties, grenzen stellen, structuur bieden, werken aan zelfvertrouwen, luisteren, samen proble-men oplossen,…

12 en 26/3/14 – 19u30 – CC De Kimpel Bilzen – Marleen Lambrichts – € 28 – 1411/143/u1

* Inschrijven bij CC De Kimpel via 089 519 530

Buiten spelen, natuurlijk!Buiten spelen is belangrijk. Liefst van al leren we het onze kinderen mét respect voor de natuur. Hoe en waarom je dat doet, ontdek je in deze workshop. Je krijgt praktische en haal-bare tips om als ouder, leerkracht of jeugdleider aan de slag te gaan. Als je buitenwandelt, weet je hoe je met kinderen op een duurzame manier de natuur ontdekt en er volop in expe-rimenteert.

1 en 22/4/14 – 19u30 – Domein Kiewit – Hilde Vanderlinden – € 18/10 – 1412/189

Mijn kind is hooggevoelig, etiket of nieuwe start?Hoe herken je een hooggevoelig kind? Wat zijn de kenmerken, hoe ga je ermee om? Er worden praktische tips gegeven en er is ruimschoots tijd voorzien om vragen te beantwoorden.

16/1/14 – 19u30 – CC Achterolmen Maaseik – Reinhilde Vermeulen – € 13/12/11/5 – 1411/044/u3

*Inschrijven bij Cultuurdienst gemeente Ham via 013 611 012

** Inschrijven bij CC Adelberg via 011 553 511

Vormingplus hanteert verschillende tarieven: voor meer info zie pagina 12

11

Onze VormingpluskrantOm jullie snel een duidelijk overzicht te bieden van wat we allemaal organiseren hebben we een Vormingpluskrant.

De krant is ingedeeld in verschillende rubrieken. Onder deze rubrieken vind je een uitgebreide selectie van onze activiteiten. Je zal merken dat sommige activiteiten in een kader staan met enkel een titel en de praktische gegevens. Bij deze cursussen kan je al aan de titel zien waarover het gaat.

Onder de kaders vind je onze andere activiteiten met een korte uitleg bij. Dit zijn de cursussen waarvan de titel niet genoeg zegt over de inhoud. Daarom vind je bij deze activiteiten een korte beschrijving.

Schrijf je in via onze websiteWil je graag meer uitleg over een activiteit, surf dan naar onze website www.vormingpluslimburg.be. Op onze website staat alle informatie die je nodig hebt. Je kan je ook via onze website inschrijven voor een cursus.

Geen internetHeb je thuis geen internet en wil je toch graag meer informatie over onze activiteiten? Dat is geen enkel probleem. Spring eens bij ons binnen in de Cellebroedersstraat in Hasselt of bel naar 011/560 100. Inge en Marleen helpen je graag verder. Ze sturen je met veel plezier meer informatie op.

Opgelet, het aanbod van Vormingplus

Limburg beperkt zich niet enkel tot de activiteiten

in dit krantje. Vormingplus stimuleert

volwassenen om levenslang te leren en dat op

alle mogelijke levensdomeinen. Op onze web-

site vind je een compleet aanbod rond verschil-

lende thema’s. Ook maatschappelijke vorming

komt tot zijn recht, door middel van projecten

en activiteiten. Zoals bijvoorbeeld Samen Inbur-

geren, VriendENtaal, vrijwilligersacademie,…

Hoe werkt het? Download de gratis QR-reader applicatie op je smartphone. Scan de QR-code en kom onmiddellijk op onze website terecht.

Page 12: Winteraanbod 2014

Contactinformatie

Vormingplus LimburgCellebroedersstraat 13-153500 Hasselt

T. 011 560 100F. 011 560 119

E-mail: [email protected]

Bankrekening 735-0076638-93IBAN BE98 7350 0766 3893BIC KREDBEBB

Openingsuren secretariaat:elke werkdag van 9 tot 12.30 u.en van 13.30 tot 16.30 u.

Met steun van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg

Colofon

Dit tijdschrift is een uitgave van Vormingplus Limburg vzw

Redactie: Peter van Meer

Foto’s en afbeeldingen: This Way Up

Verantwoordelijke uitgever: Johny Wijnants | Cellebroedersstraat 13-15 | 3500 Hasselt

Vormgeving: This Way Up

Druk: Drukkerij Symons, Bree

Oplage: 21.000 ex.

Dit tijdschrift is gedrukt op chloorvrij papier met het PEFC-label van verantwoord bosbeheer.

We gebruiken je contactgegevens enkel om je regelmatig op de hoogte te brengen van onze eigen activiteiten.

We geven je gegevens nooit door aan derden. Indien je geen nieuws meer van ons wilt ontvangen, geef ons dan een seintje.

Praktische informatie

Informatie en inschrijven

Ga naar onze website www.vormingpluslimburg.be of bel 011 560 100.

Prijzen

Vormingplus Limburg wil aan iedereen betaalbare prijzen aanbieden.

Daarom hanteren we twee prijzen:

• de standaardprijs

• de minimumprijs

Heb je een beperkt budget als werkzoekende, student of heb je recht op

de verhoogde tegemoetkoming bij ziektekosten ? Dan betaal je de mini-

mumprijs. Meer informatie daarover vind je op onze website. Het is mo-

gelijk dat we gegevens opvragen om aan te tonen dat je recht hebt op het

minimumtarief.

Na inschrijving verwachten wij je betaling binnen de 14 dagen. Je inschrij-

ving is pas definitief als we je inschrijvingsgeld ontvangen hebben. Zo lang

dit niet gebeurd is, kan een andere deelnemer jouw plaats innemen. Voor

de meeste activiteiten is het aantal deelnemers beperkt. Wanneer een acti-

viteit volzet is kom je op de wachtlijst. Je wordt verwittigd wanneer er een

plaats vrijkomt of er een extra sessie georganiseerd wordt. Indien je niet

kunt deelnemen aan een activiteit, laat je ons dat zo snel mogelijk weten.

Zo kunnen we iemand anders de kans geven om zich in te schrijven. Tot 2

weken voor de start is je annulering kosteloos, minder dan 2 weken voor de

start verlies je 20% van je inschrijvingsgeld en na de start wordt je inschrij-

vingsgeld niet meer terugbetaald.

Gezocht: freelance begeleider gesprekstafelsIn mei 2014 organiseert Vormingplus Limburg een ‘Trefdag voor Limburgse bewonersgroepen’. Daarbij willen we bewonersgroepen of buurtcomités ondersteunen in het leren van elkaars vraagstukken, problemen en expertise over lokale bewonersparticipatie. We doen dit via gesprekstafels, telkens over een specifiek participatievraagstuk –of thema.Wil jij zo’n gesprekstafel leiden? Stel je kandidaat wanneer:

- je groepsgesprekken kan begeleiden waarbij ‘leren van elkaar’ belangrijker is dan ‘kennisoverdracht’.

- je kennis hebt over onderwerpen die bewoners toelaten om beter te participeren eninspraak te hebben in hun buurt of gemeente. Bijvoorbeeld: vergaderen in je bewoners-groep, samenwerken met je gemeentebestuur, vrijwilligers motiveren, originele activiteiten bedenken…

- je ervaring hebt met het werken met een diverse groep: lang –en kortgeschoolden, jongere en oudere mensen…

Je ontvangt hiervoor een vergoeding. Verdere toelichting op ons eerste gesprek.Meer info en kandidatuurstelling bij Karolien Nouwen, educatief medewerker, [email protected] of 011/560 107

Gezocht: procesbegeleider adviesradenIn 2014 start Vormingplus Limburg een vormingstraject om lokale adviesraden in hun functioneren te ondersteunen. In dit traject zal een procesbegeleider:

- de vormingsnoden en -verwachtingen van de adviesraad en bevoegde ambtenaar uitklaren

- op basis van de noden en verwachtingen een vormingstraject opstellen.

- het vormingstraject evalueren met de adviesraad en een mogelijk vervolg plannen.

Kan jij een groep zicht doen krijgen op hun huidige situatie, de gewenste situatie én de weg daar naartoe? Ben jij geen leek op vlak van adviesraden en participatiestructuren? Dan ben jij de procesbegeleider die wij zoeken.Meer info en kandidatuurstelling bij Karolien Nouwen, educatief medewerker, [email protected] of 011/560 107

Vormingplus Limburg op facebook

Lesgevers gezocht! Vormingplus Limburg is op zoek naar lesgevers die vormingen willen begeleiden. We zoeken begeleiders die ervaring hebben in volgende thema’s:

- Smartphones en tablets

Heb je interesse om lesgever te worden voor een van bovenstaande thema’s? Neem dan contact op met Michiel Bijlemans op [email protected] of telefonisch op 011 560 112

Gezocht: gastheer/vrouw voor huiskamer-babbel rond de combinatie arbeid & gezin• Je gaat uit werken, moet een huishouden runnen én voor de kinderen zorgen en wil graag nog wat tijd voor ontspanning… Hoe krijg je dat allemaal gecombineerd?

• Je bent bereid om je huis één avond open te stellen om hierover samen met andere mannen en vrouwen van gedacht te wisselen.

Dan ben jij de ideale gastheer/vrouw voor een huiskamerbabbel rond de combinatie arbeid & gezin. Vormingplus Limburg zorgt voor een ervaren begeleidster. Jij nodigt uit wie je wil. Zin en meer info bij Mieke Dury, [email protected] of 011/560 102

“We zijn op zoek naar een vrijwilliger die zich op woensdagen wilt in-zetten voor Vormingplus Limburg. Mail voor meer info en kandidaatstelling naar: [email protected]