Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

16
NR.29 JANUARI 2013 WILDE GANZEN WIL MEER OPLEIDINGSKANSEN VOOR KINDEREN EN VOLWASSENEN THEMANUMMER ONDERWIJS

description

Wilde Ganzen Magazine Januari 2013 No. 29. Themanummer Onderwijs

Transcript of Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

Page 1: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

Nr.29 jaNuari 2013

wilde gaNzeN wil meeropleidingskansen voor kinderen en volwassenen

themaNummerONDERWIJS

Page 2: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

2

KIES vOOR mENSEN DIE hEt écht NODIg hEbbEN

een jaar of vijf geleden switchte ik van het bedrijfsleven naar de ontwikkelingssamenwerking. ik kwam in zuid-Soedan terecht en ging daar aan de slag voor de noodhulporganisatie medair. het verschil tussen de wereld van gillette in mijn toenmalige standplaats genève, naar de noodhulp in zuid-Soedan kón gewoon niet groter. in meerdere opzichten:

de temperatuurverschillen waren immens, maar vooral de verschillen in leefomstandigheden waren voor mij een schok.

in zuid-Soedan zag ik wat een ellende armoede teweegbrengt. mijn doel is daarom: de armoede terugdringen. ik vind dat we voor alles gericht moeten zijn op de mensen die het nodig hebben. wilde ganzen is hiervoor een middel, en een mooi middel. ik geloof in de kleinschaligheid en in het concrete. dat is wilde ganzen en dat moet zo blijven. het mooie is dat we aan de ene kant werken met betrokken Particuliere initiatiefnemers – die groep ken ik uit eigen ervaring, samen met anderen heb ik de stichting turn the tide opgericht en een kraamkliniek in zuid-afrika opgezet. aan de andere kant werken we met zeer betrokken mensen ter plaatse. daarnaast mogen we ons elk jaar weer verheugen op de ruimhartige steun van onze betrokken donateurs en giftgevers. dank dat u kiest voor de mensen die het écht nodig hebben!

wilde ganzen gelooft in de kracht van de mensen. dat is en blijft ons uit-gangspunt. daarbij hoort ook: samen met projecteigenaren in ontwikkelings-landen zorgen dat ze steeds onafhankelijker worden, bijvoorbeeld door onze kennis over fondsenwerving te delen. als dat lukt en we ervoor zorgen dat projecten duurzaam zijn en door de mensen ter plaatse worden gedragen, zetten we ons pas écht in voor de mensen die het nodig hebben.

Klaas van mill

Lees op pagina 12 het interview met onze nieuwe directeur.

het magazine van Wilde ganzen verschijnt vier keer per jaar.

Productieglobal Village media in opdracht van wilde ganzen

bladmanagementarjen duijts/global Village media, amsterdam

RedactieBregje ament, johanne van dijk, lex van iterson (hoofdredacteur), Peter jansen, anika Kerkvliet, Corine Kila, linda muskens/wilde ganzen, marjolein van rotterdam/ global Village media

Aan dit nummer werkten meerachida Boukhriss, Viola van dalfsen, Birgitte laarakker, Klaas van mill, Sam Schiltmeijer.

EindredactieSelma Kers/ global Village media, amsterdam

FotografieFlickr cc, global exploration, hollandse hoogte, jonas Sacks, de thermiek, marjolein van rotterdam, wilde ganzen

Artdirectie, grafisch ontwerpmarijke hoogendoornrichgirl-design.com

beeldbewerkingFrans rappange, Scanvisie

Drukwerkdrukkerij zwaan, wormerveer

Wilde ganzenheuvellaan 361217 jN hilversumt 035 - 625 10 30f 035 - 624 66 77rekening 40 [email protected]

cOLOFON

Wilde ganzen ondersteunde de bouw van een centrum voor kinderen van 4 tot 17 jaar in Katatura, een sloppenwijk van de Namibische hoofdstad Windhoek. In november was het complex klaar. Piet van den Dries, de motor achter het project, was bij de opening en vertelt.

Het schoolgebouw waarvoor de Nederlandse Stichting PAPPA en de Namibische Child Development Foundation jarenlang keihard hadden gewerkt, werd in november officieel geopend door de Namibische staatssecretaris van Onderwijs. “Ik ben heel trots!”, zegt Piet van den Dries. Hij laat foto’s zien van het fris geverfde schoolcomplex, maar ook van de sloppenwijk waarin de school staat. De beelden tonen vooral droge aarde, met hier en daar een boom en overal golfplaten hutten. Van boven ziet de sloppenwijk eruit als een veld vol zilveren wattenbollen met de school als enige gebouw van steen.

dolblije kinderen iN de SloPPeNwijKHoe is Het met de scHool en nascHoolse opvang in WindHoek, namibië

Page 3: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

3

Wie een opleiding heeft gevolgd,

komt altijd een stap vooruit.

Daarom vindt Wilde ganzen

goed onderwijs voor jongens en

meisjes, voor mannen en vrouwen,

een zeer belangrijk onderdeel

van ontwikkelingssamenwerking.

Kleuter- en basisonderwijs krijgen

dan ook veel aandacht. 23 procent

van de projecten die wij in 2011

steunden, staan in het teken van

onderwijs. Zoals het hier beschreven

project in de Namibische hoofdstad

Windhoek. Zo dragen we bij aan

het millenniumdoel 2: in 2015

moeten alle kinderen basisonderwijs

kunnen volgen. Wilde ganzen

helpt op concrete en kleinschalige

wijze mee, bijvoorbeeld met het

bekostigen van schoolgebouwen,

onderwijsvoorzieningen, woningen

voor leerkrachten of computers.

Voor meer oNderwijSProjeCteN eN oNliNe doNereN: ga Naar www.wildeganzen.nl

100 kinderen bij. De nieuwbouw en de naschoolse opvang maken het mogelijk om onze hulp uit te breiden”, zegt Van den Dries. “Iedereen is zó blij. Het hoofd van de school jubelde: ‘Eindelijk een goed lokaal! Eindelijk schone toiletten!’ En alle kinderen vinden het gebouw fantastisch.” De bouw was wel een project op zich. Het proces duurde jaren, vanwege wetten en reglementen maar ook omdat er veel geld nodig was. “Zonder Wilde Ganzen zou het gebouw er nu nog niet hebben gestaan. De bijdrage van Wilde Ganzen was ongeveer een derde van de totale bouwkosten. Onmisbaar.” Van den Dries pakt er een foto bij van de feestelijke opening. Er is een grote, roze ballon op te zien met het logo van Wilde Ganzen. “Die ballonnen zweven nu boven Namibië. Hoewel…niet allemaal. Sommige kinderen vonden de ballonnen zo mooi dat zij die liever in hun hand klemden en niet wilden loslaten.” n

schooltas en boeken. Na schooltijd – dat is al om 13:00 uur – worden de lagere schoolkinderen opgevangen voor huiswerkbegeleiding, bijles in Engels en rekenen, en een warme maaltijd. Het eten wordt bereid door Nathanael, een jongen die zelf dankzij het centrum naar school is geweest en heeft doorgeleerd voor kok.”

bALLONNENHet centrum biedt 150 Namibische kinderen een kans die ze anders nooit zouden hebben gehad. “En in de toekomst komen daar nog eens

LIEF mAAR ONZEKERSinds 2004 helpt Van den Dries kinderen in Namibië. Het begon met één jongen die hij sponsorde om te gaan studeren. Maar al snel breidde de hulp zich uit in de sloppenwijk Katatura bij Windhoek. Hier wonen zo’n 200.000 mensen, waaronder veel weeskinderen. In Namibië werd de Child Development Foundation opgericht en in Nederland de Stichting PAPPA die voor de financiële ondersteuning zorgt. Samen vangen ze 150 straatkinderen op. “De kinderen zijn ontzettend lief, maar onzeker en verwaarloosd. Bij ons worden ze lichamelijk en geestelijk sterker gemaakt”, aldus Piet van den Dries. “We bereiden de kleuters voor op de basisschool. Daarnaast helpen we kinderen die naar de basisscholen in de buurt gaan en ook kinderen die al naar de middelbare school gaan of een beroepsopleiding volgen. Alle leerlingen krijgen een uniform, een

dolblije kinderen iN de SloPPeNwijKHoe is Het met de scHool en nascHoolse opvang in WindHoek, namibië

“de KiNdereN zijN oNzeKer eN VerwaarlooSd. Bij oNS wordeN ze liChamelijK eN geeStelijK SterKer gemaaKt”

Page 4: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

4

in Burundi willen aPaProSS, de VBjN en wilde ganzen ervoor zorgen dat twee basisscholen toiletgebouwen, lessen in hygiëne en sanitatie, en een hygiënecomité krijgen. Bovendien wordt een instructiegids opgesteld voor het onderhoud van de toiletgebouwen.

Ndikumana Alexis (10) droomt ervan arts te wor-den. Zijn klasgenootje Gateka Eliane (6) droomt van een toekomst als ingenieur. Ze zal dan een groot weeshuis bouwen. Ndikumana is halfwees, Gateka is wees. Beiden komen uit Makamba, op het platteland van Burundi. Dit zijn maar twee van de vele kinderen in Burundi die afhankelijk zijn van hulp van anderen. Gelukkig is er voor hen tegenwoordig hoop.

gEEN SANItAIR“Dankzij een wet uit 2005 heeft elk Burundees kind recht op gratis onderwijs. De toestroom is dus groot. Alleen zijn de omstandigheden op scholen vaak erbarmelijk. Ndikumana en Gateka zitten met wel honderd kinderen in één klas, op de kale grond. Er zijn geen onderwijsmaterialen, er is geen meubilair en sanitair bestaat gewoon helemaal niet. De kinderen moeten hun behoefte doen in de bosjes”, zegt Hussein Bandyambona, voorzitter van de Vereniging van Burundische Jongeren in Nederland (VBJN) die veel doet voor landgenoten.

“de KiNdereN moeteN huN BehoeFte doeN in de bosjes”

scHone toiletgebouWen voor basisscHolen in burundi

ProjeCt

De vereniging van burundische jongeren in Nederland helpt kinderen in burundi. Onder meer met sa-nitair op school. Dat ontbreekt nu vaak volledig. hierdoor worden veel kinderen ziek en lopen ze on-derwijs mis. “hygiëne op school is een grote stap voorwaarts voor de toekomst van de kinderen”, zegt voor-zitter hussein bandy-ambona.

Wilde Ganzen helpt Ndikumana, Gateka en al die andere Burundese kinderen in Makamba. Samen met de VBJN en de lokale partnerorganisatie APAPROSS willen we de hygiënische omstandig-heden verbeteren op de basisscholen Mauyange I en Kazirabageni. Er komen twee toiletgebouwen per school, één voor de jongens, en één voor de meisjes.“Makamba, waar ongeveer 2000 leerlingen wonen, is een gebied dat is getroffen door de burgeroorlog tussen Hutu’s en Tutsi’s”, vertelt Bandyambona. “Hier wonen de vluchtelingen die zijn terugge-keerd. Iedereen is er straatarm. Maar gelukkig zijn er geen gevechten meer tussen de Hutu’s en de Tutsi’s, dus durven ouders hun kinderen weer naar school te sturen. De school is de hoop voor de toekomst. Daarom komen Ndikumana, Gateka en alle andere leerlingen daar graag. Helaas kun-nen veel kinderen hun school niet afmaken door-dat ze ziek worden, wat weer een direct gevolg is van de slechte hygiënische omstandigheden. Met het verbeteren van de hygiëne zorgen we dus let-terlijk voor een toekomst voor de kinderen!” n

4

DIREct DONEREN: vuL DE ANtWOORDKAARt IN OF gA NAAR www.wildeganzen.nl

Page 5: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

5

Sinds 2004 heeft de wijk Danabon in het Burkinese dorpje Oury een school met drie lokalen, dankzij steun van de Nederlandse Stichting Toekomst door Onderwijs. “Vorig jaar wilden we stuk voor stuk nog drie lokalen bijbouwen”, zegt Mia van Gompel, de oprichter en drijvende kracht achter de stichting. “Al snel bleek het veel goedkoper om in één keer het fundament te leggen voor de benodigde extra lokalen. Toen klopten we aan bij Wilde Ganzen. Die besloot om het project te steunen. En tot ons geluk kwam er ook een grote sponsor bij. Nu is er voor álle kinderen een plekje op school.”De kinderen van Oury willen dolgraag leren. “Naar school gaan is een feest voor ze. Het onderwijsniveau is niet te vergelijken met het Nederlandse basisonderwijs, maar na zes jaar kunnen alle kinderen in elk geval lezen en schrijven.” En dat betekent meer kansen om zich te ontwikkelen. “In Burkina Faso is onderwijs de eerste stap om de armoede te ontvluchten”, zegt Mia van Gompel, die zelf onderwijzeres is

geweest. “De dorpsbewoners van Oury leven van de landbouw en hun kinderen helpen mee, ook als ze naar school gaan. Dan werken ze na schooltijd. Ze zitten dus vaak moe en met honger in de klas. Maar het feit dàt die kinderen nu in een klas zitten, is echt een verbetering.”

NAAR DE uNIvERSItEItIn eerste instantie hielp Mia’s Stichting Toekomst door Onderwijs alleen weeskinderen. Die hadden vroeger geen enkele kans op scholing: “Weeskinderen komen vaak bij familie terecht die eerst de eigen kinderen naar school stuurt. Met onze hulp krijgen zo’n 35 weeskinderen onderwijs. Twee hebben zelfs al de universiteit afgerond. Een van hen is Edith. Zij heeft economie gestudeerd en zoekt nu een baan. Mooi hè?” Iedereen in Oury is optimistisch. “Komend jaar wordt er op school elektriciteit aangelegd. Over vijf jaar staat hier misschien wel een computer waar kinderen op kunnen werken. Er zal in elk geval licht zijn om ’s avonds huiswerk bij te maken.” n

“oNderwijS om de armoede te ontvluchten”

drie extra klaslokalen in oury, burkina Faso In het dorpje Oury in burkina Faso zijn dit jaar met hulp van Wilde ganzen drie klaslokalen gebouwd. “veel leerlingen die eerst niet naar school konden, hebben nu wel een kans op onderwijs”, zegt mia van gompel van de Stichting toekomst door Onderwijs enthousiast.

Z I E v O O R m E E R I N t E R E S S A N t E P R O J E c t E N E N O N L I N E D O N E R E N : www.wildeganzen.nl

5

hoe gaat het met…

in Burkina Faso heb-ben kinderen later meer kans op werk als ze een praktisch beroep leren, zoals timmerman of smid. daarom pleit de Stichting toekomst door onderwijs samen met haar partnerorganisatie voor meer scholen voor beroepsonderwijs.

Page 6: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

6

“Ik kwam op een leeftijd dat ik geen ‘tot de vol-gende keer’ meer durfde te zeggen als ik in India was”, vertelt Maya Hoogveld. “En al helemaal niet aan nóg een kindertehuis durfde te begin-nen. ‘Dat geeft toch niet,’ zei Wilde Ganzen, ‘dan begin je gewoon iets kleiners’. En zo startte ik twee jaar geleden met sponsoracties voor de inrichting van de lokalen van de nieuwe Tibe-taanse universiteit in Bangalore.” De universi-teit, officieel het Dalai Lama Institute for Higher Education, is er omdat veel Tibetaanse jongeren in India niet goed aarden in het Indiase hoger onderwijs. tIbEtAANSE ‘OPvOEDINg’“Er zijn ongelooflijk veel Tibetaanse vluch-telingen in India”, zegt Maya Hoogveld. “Ze gaan weg uit Tibet omdat er geen vrijheid is: Tibetanen riskeren een gevangenisstraf als ze het boeddhisme in de praktijk brengen of zelfs alleen maar een portret van de Dalai Lama ophangen. Er zijn ook jongeren die Tibet ont-vluchten omdat ze het Chineestalige onder-

wijs niet kunnen volgen, aangezien ze die taal niet spreken.” Bij de Tibetaanse universiteit kunnen ze opleidingen over Tibetaanse taal & cultuur, Chinees, ICT en menswetenschappen volgen. Daarnaast krijgen ze een Tibetaanse ‘opvoeding’. Elke studiedag begint om zeven uur. In hun vrije tijd doen de studenten activi-teiten die passen bij een boeddhistisch-Tibet-aanse levenswijze, zoals tuinieren. De Tibetaanse universiteit in Bangalore bestaat nu vier jaar. Ze is opgericht door Tibetans’ Children’s Villages, de organisatie waarmee Maya Hoogveld eerder kinderhuizen opzette. Deze lokale partner heeft ook scholen voor voortgezet onderwijs, met elk jaar 900 geslaag-den. Genoeg dus om een universiteit van stu-denten te voorzien. Momenteel studeren er 197 Tibetaanse jongeren. Dat moeten er uiteinde-lijk 3000 worden. De campus is al een heel eind gevorderd en met hulp van Maya Hoogveld zijn negentien lokalen ingericht. Zij voert nu actie voor de volgende reeks schoolmeubilair. Wilde Ganzen steunt graag opnieuw dit project.n

uNiVerSiteit Voor jonge tibetaanse vluchtelingen

maya Hoogveld voert Weer actie voor scHoolmeubilairmaya hoogveld (84) steunt al meer dan veertig jaar naar India gevluchte tibetanen. veelal jongeren die alles hebben achterge-laten. maya zamelde geld in voor kinder-huizen voor tibet-aanse vluchtelingen en is nu bezig met de inrichting van lokalen op de nieuwe tibet-aanse universiteit in bangalore, India.

ProjeCt

6

in het gloednieuwe boek ‘maya’s reizen over de hele wereld’ vertelt maya hoogveld onder andere over haar laatste reis naar india en de vele wonderlijke avonturen die ze daar en in andere landen beleefde. zie Voor meer iNtereSSaNte ProjeCteN eN oNliNe doNereN: www.wildeganzen.nl

Page 7: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

7

cursus hotelmanagement of het verbouwen van rosella. Dat is een bloemplant die de weerstand van hiv-patiënten vergroot.” Het Angaza centrum biedt vrouwen perspectief op een beter leven: er is werk genoeg in de landbouw en in het toerisme. Dat, en het feit dat de positie van de vrouwen verandert, maakt hen gretig.Eshuis: “Tanzaniaanse vrouwen zijn aan het emanciperen. Vroeger waren ze aan huis gekluisterd, maar de generatie die nu naar school gaat leert door. Toch komt niet iedereen naar cursus. Sommige vrouwen blijven thuis vanwege de kinderen, anderen komen wel naar het opleidingscentrum, maar met hun kinderen op de rug - wat natuurlijk niet werkt. Onze lokale partner Joyceline Njama kwam daarom met het idee van een kinderopvangcentrum. Dit project komt voor velen als geroepen: de cursisten van het opleidingscentrum en ook andere werkende vrouwen profiteren ervan. Hun kinderen zijn eveneens welkom. Bovendien biedt het kinderdagverblijf een opleidingsplek voor vrouwen die kinderopvangjuf willen worden.” n

“KiNderoPVaNg geeFt VrouweN ruimte voor scholing”

opleidingscentrum angaza bij de kilimanjaro, tanzania

ProjeCt

Rondom Afrika’s hoogste berg, de Ki-limanjaro, bloeit het toerisme. Ook de land-bouw biedt perspectief op werk en een beter leven. vrouwen gaan daarvoor graag op cursus bij het oplei-dingscentrum Angaza. maar wie let er op de kleintjes als hun moe-ders naar school gaan? Om dit probleem op te lossen, komt er - met hulp van Wilde ganzen - kinderopvang.

uNiVerSiteit Voor jonge tibetaanse vluchtelingen

“De aller-, allerbelangrijkste reden voor ons om dit project te starten, was dat de mensen dáár het heel graag wilden”, zegt Grieta Eshuis, een van de initiatiefnemers van een fondsenwervingscampagne voor een kinderdagverblijf in Tanzania. “Zij vroegen ons letterlijk: ‘Kunnen jullie ons vrouwencentrum helpen met het opzetten van kinderopvang?’ Want veel vrouwen wíllen er wel een opleiding volgen, maar doen dat niet omdat ze kleine kinderen thuis hebben. Toen besloten we te gaan werven en aan te kloppen bij Wilde Ganzen.”

cuRSuS hOtELmANAgEmENtGrieta Eshuis kent Tanzania goed. De eerste keer bezocht ze een vriendin die in het Afrikaanse land was gaan wonen, bij latere bezoeken raakte ze betrokken bij projecten voor Tanzaniaanse vrouwen. Een ervan is het opleidingscentrum voor vrouwen, Angaza, in het dorpje Sanya Juu aan de voet van de Kilimanjaro. “Er worden allerlei cursussen gegeven, vooral op het gebied van toerisme en landbouw. Bijvoorbeeld een

direCt doNereN Voor dit ProjeCt: ga Naar www.wildeganzen.nl

om de benodigde 20.000 euro voor het kinderopvangcentrum in tanzania bijeen te brengen, organiseerden grieta eshuis en haar projectteam onder meer een fietstocht door het land van de Katharen in zuid-Frankrijk.

Page 8: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

albanië RENOvAtIEPROJEct vOOR DRIE DORPSSchOLENScholen in gammele gebouwen en zonder goed werkende elektriciteit en waterleiding komen nog veel voor in albanië, het armste land van europa. een groep westlanders, bekend als Stichting assistance healthcare albania wil de omstandigheden van meer dan 900 leerlingen in Bilaj, arrame-ras en Fshat verbeteren. wilde ganzen steunt dit scholenrenovatieproject omdat goede onderwijs-omstandigheden leiden tot een frequenter schoolbezoek en uiteindelijk ook tot betere leerpresta-ties. Helpt u mee? uItZENDDAtA: 9 FEbRuARI NED 2 11:29; 10 FEbRuARI NED 2 11:59; 10 FEbRuARI RADIO 5 10:58

armenië 210 KINDEREN NAAR DE KLEutER- EN bASISSchOOLdoor de slechte economische omstandigheden leeft een kwart van de armenen onder de armoede-grens. op scholen is een tekort aan lesmateriaal en zitmeubilair en veel ouders kunnen nauwelijks een uniform en schoolspullen betalen. de stichting Nootdorp Pijnacker wil samen met de armeense organisatie little Bridge Social Charitable Ngo 210 kinderen uit de regio lori naar school helpen. wilde ganzen helpt graag mee. er zijn bedden en matrassen nodig voor een kleuterschool en ook schoolmaterialen en uniformen voor de basisschoolleerlingen. Doet u mee?uItZENDDAtA: 19 JANuARI NED 2 11:29; 20 JANuARI RADIO 5 10:58

burundi SchONE tOILEttEN Om ZIEKtE EN SchOOLuItvAL tEgEN tE gAAN Zie ook pagina 4 Sinds 2005 is het basisonderwijs gratis in Burundi. het gevolg: veel nieuwe leerlingen terwijl de (sanitaire) voorzieningen op de scholen nauwelijks zijn aangepast, waardoor ziektes en schooluitval toenemen. de stichting aPaProSS wil de hygiëne op twee scholen verbeteren. elke school krijgt één toiletgebouw voor de jongens en één toiletgebouw voor de meisjes. aPaProSS wordt onder-steund door de Vereniging van Burundische jongeren in Nederland. wilde ganzen werkt graag met hen samen. Helpt u mee?uItZENDDAtA: 26 JANuARI NED 2 11:29; 27 JANuARI RADIO 5 10:58 + 17:58

tanzania gEZONDhEIDSKLINIEK vOOR 8000 mENSENin het dorp Kwa ugoru ontbreekt elke vorm van gezondheidszorg, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de mensen (vooral kinderen en zwangere vrouwen). de dorpelingen willen samen met de earth assistance Foundation, een australische organisatie die inmiddels ook een tanzaniaanse afdeling heeft, een kliniek bouwen voor ongeveer 8000 mensen in Kwa ugoru en de omringende dorpen. de Stichting Koningshoeven-ontmoeting en de lionsclub tilburg steunen de kliniek. wilde ganzen bouwt graag mee. U ook?uItZENDDAtA: 2 FEbRuARI NED 2 11:29; 3 FEbRuARI NED 2 11:59; 3 FEbRuARI RADIO 5 10:58

8

project VaN de weeK

iedere week zet wilde ganzen op radio en televisie één project in de schijnwerpers, waarvoor zij samen met haar donateurs geld inzamelt. op deze pagina’s kunt u de informatie over onze Projecten van de week nalezen.wilt u één of meerdere van deze projecten steunen of wilde ganzen op een andere manier helpen, dan kunt u gebruikmaken van de uitneembare machtigingskaart middenin deze nieuwsbrief. maar u kunt natuurlijk ook direct geld overmaken op rekening 40.000 van wilde ganzen in hilversum. op www.wildeganzen.nl vindt u meer informatie over onze Projecten van de week en kunt u ook online doneren.

zimbabWe ExtRA KLASLOKALEN EN RuImtE vOOR REmEDIAL tEAchINgde zimbabwaanse economie is de laatste jaren erg verslechterd, onder andere door het landher-vormingsbeleid van president mugabe. ook het onderwijs is er slecht aan toe. op de durlstone school zitten in één klas wel 50 tot 60 leerlingen en hebben veel kinderen leerachterstand. eerder ondersteunde wilde ganzen al de bouw van drie klaslokalen voor de eerste drie klassen. Nu wil de durlstone Foundation zimbabwe twee extra klaslokalen bouwen voor klas 6 en 7 én een remedial teaching-lokaal. Doet u mee?uItZENDDAtA: 16 FEbRuARI NED 2 11:29; 17 FEbRuARI NED 2 11:59; 17 FEbRuARI RADIO 5 10:58

Page 9: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

oeganda RENOvAtIE vAN EEN KINDERtEhuIS de Sisters of mary of Kakamega beheren het Kizito Babies home. in dit tehuis ontfermen zij zich over jonge kinderen tot vijf jaar waarvoor niemand anders meer kan zorgen. omdat het huis al sinds 1968 bestaat, zijn renovaties noodzakelijk voor de personeelsverblijven, de elektriciteits- en watervoorziening en de zonne-energie-installatie. ook is er meubilair nodig voor de personeels-verblijven. de Nederlandse stichting Kibo education trust en wilde ganzen willen hiervoor het geld bijeenbrengen. Helpt u mee?uItZENDDAtA: 23 FEbRuARI NED 2 11:29; 24 FEbRuARI NED 2 11:59; 24 FEbRuARI RADIO 5 10:58 + 17:58

india SchOOLmAtERIALEN EN bIbLIOthEEK vOOR KANSARmE KINDEREN Kinderen uit kansarme gezinnen in zowel rurale gebieden als sloppenwijken in grote steden lopen vaak achter met leren. zij hebben thuis geen boeken en op school is er vaak geen bibliotheek. de Smile Foundation heeft 100 centra opgezet waar kinderen bijscholing krijgen zodat ze in kunnen stromen in het reguliere onderwijs. wilde ganzen wil graag bijdragen aan de aanschaf van boeken en een bibliotheek voor 100 leercentra, zodat 22.758 indiase kinderen in de leeftijd van 6-16 jaar toegang krijgen tot beter onderwijs. Helpt u ook mee?uItZENDDAtA: 2 mAARt NED 2 11:29; 3 mAARt RADIO 5 10:58

kameroen SchOOL mEt tuIN vOOR 200 KINDEREN in het kleine dorp Nkolfoulou, op 18 km van Kameroen’s hoofdstad Yaoundé, wonen ongeveer 6000 mensen. ouders uit het dorp hebben de stichting CaPeC verzocht om een nieuwe school te bouwen. CaPeC komt al tien jaar op voor de rechten van kinderen en bevordert de betrokkenheid van lokale gemeenschappen bij het onderwijs. Bij de school voor 200 kinderen komt ook een tuin waarmee men een klein eigen inkomen hoopt te verdienen. de Nederlandse Stichting educaided ondersteunt dit project, wilde ganzen helpt graag mee. U ook?uItZENDDAtA: 9 mAARt NED 2 11:29; 10 mAARt RADIO 5 10:58

indonesië tWEEDE FASE KINDERtEhuIS OP SuLAWESIdit project maakt de afbouw en uitbreiding van een bestaand kindertehuis in tondano op het eiland Sulawesi mogelijk. zo kunnen hier 40 kinderen, waarvan 15 meisjes, gehuisvest worden en tegelijkertijd beter onderwijs genieten. de kinderen zitten nu onder onhygiënische omstandigheden in een oud, vervallen onderkomen. Bij de afbouw zal flexibel met de ruimtes worden omgegaan, zodat ze ook geschikt zijn voor aanvullend onderwijs. Stichting amurang en wilde ganzen willen deze tweede fase graag mogelijk maken. Doet u mee?uItZENDDAtA: 16 mAARt NED 2 11:29; 17 mAARt NED 2 11:59; 17 mAARt RADIO 5 10:58

9

project VaN de weeK

togo uItbREIDINg SuccESSchOOL mEt 4 KLASLOKALENde togolese organisatie mere heeft als doel basisonderwijs voor kinderen in togo toegankelijk te maken. hiervoor werkt zij samen met de Nederlandse stichting oNVoKi (onderwijs voor Kinde-ren) uit Pijnacker. gezamenlijk hebben zij inmiddels vier basisscholen opgezet. de resultaten van de basisscholen zijn uitstekend en ook de toestroom van nieuwe kinderen naar de scholen is groot. daarom wil mere uitbreiden. Voor vier klaslokalen wil de lionsclub Nootdorp-Pijnacker fondsen werven. wilde ganzen ondersteunt. U ook?uItZENDDAtA: 23 mAARt NED 2 11:29; 24 mAARt NED 2 11:59; 24 mAARt RADIO 5 10:58

AANvuLLINg PROJEctEN

in het wilde ganzen magazine worden per kwartaal acht tot tien projecten uitgelicht. uiteraard willen we u ook op de hoogte stellen

van Projecten van de week die u niet in dit kwartaalmagazine kunt terugvinden (omdat deze bij het ter perse gaan van het magazine

nog niet bekend waren). in de digitale nieuwsbrief van wilde ganzen leest u er alles over. abonneer u daarom vandaag nog op deze

aanvulling per e-mail. dat kan snel en eenvoudig op www.wildeganzen.nl.

Page 10: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

10

“Tijdens een reis naar Kenia, zo’n tien jaar gele-den, bleek dat er wel speciaal onderwijs was maar dat de middelen beperkt waren”, zegt psycholoog Annelies Kuijper. Als een van de directeuren van de Stichting Speciaal Onder-wijs in Leiden richtte zij samen met collega’s een stichting op om iets te doen voor het speci-aal onderwijs in de Keniaanse regio Kwale. Het begon met geldinzamelacties voor schoolloka-len en leermiddelen; leerkrachten, leerlingen en ouders in Leiden organiseerden hiervoor kerst-markten, sponsorlopen, een dansmarathon en culinaire markten. Met steun van Wilde Gan-zen werden twee klaslokalen en een keuken gebouwd. Later kwam er ook het uitwisselen van exper-tise bij. Om het jaar gaat een groepje Leidse docenten naar Kenia. “We organiseren work-shops over autisme en epilepsie. Ook helpen we de docenten en ouders bij vragen waar ze mee zitten. Bijvoorbeeld wat je moet doen met leerlingen met een grote achterstand. De Keniaanse docenten zijn erg gericht op ken-nis. Zij proberen zoveel mogelijk het normale onderwijs te bieden, met kleine aanpassingen.

In Nederland deden we dat bij de start van het speciaal onderwijs ook”, vertelt Annelies Kuij-per. “Pas de laatste twintig jaar is het inzicht gerijpt dat je leerlingen soms meer helpt met praktische vaardigheden dan met kennis.”

mOEStuINENHet in Nederland ontwikkelde ‘praktijkonder-wijs’ wordt nu ook in Kwale geïntroduceerd. Keniaanse leerlingen met een beperking krijgen les in tuinieren, houtbewerking, naaien en het maken van sieraden. Het Nederlandse bedrijfs-leven doet mee: “Een hoveniersbedrijf kwam naar Kenia om te helpen bij het tuinbouwon-derwijs en heeft moestuinen aangelegd. Die zijn een geweldig succes! Nu de leerlingen in de tuin kunnen werken, worden ze ook thuis meer gewaardeerd; ze kunnen meehelpen op het eigen stukje grond van het gezin”, zegt Kuijper. “Het mooie is dat de Nederlandse leerkrachten ook leren van hun Keniaanse collega’s. Hoe je met weinig middelen veel kunt doen bijvoor-beeld. En dat de relatie tussen leerkracht en leerling toch het belangrijkste is. We bewonde-ren ze en het haalt ons terug naar de kern.” n

“we bewonderen oNze KeNiaaNSe Collega’S”

annelies kuijper over speciaal onderWijs in leiden en keniaOm het jaar reizen Leidse docenten uit het speciaal onderwijs naar Kenia. Daar wisselen ze kennis uit met collega’s in de regio Kwale. De Kenianen leren bijvoorbeeld meer over het nut van praktijkonderwijs, en de Nederlanders zien hoe je met weinig middelen veel kunt doen.

de exPert

Stichting gehandicapten Kwale ondersteunt het speciaal onderwijs in de Keniaanse regio Kwale. de leidse scholenkoepel de thermiek is een van de partners en voert actie voor de scholen in Kenia.

“SOmS hELP JE LEERLINgEN mEER mEt PRAKtISchE

vAARDIghEDEN DAN mEt KENNIS”

Page 11: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

11

tROtS“Ik ben trots op alles wat we gedaan hebben wat de overheid naliet”, zegt Anthony. “Het bouwen van scholen, lerarenhuizen, vaardigheidscentra en nu de vakopleiding voor jongeren.” Ton deelt zijn trots voor de nieuwe vakopleiding waar straks veel jongeren profijt van hebben. “De opleidingen zullen gericht zijn op onder meer landbouw, ICT, het maken van kleding en op beroepen zoals elektricien en loodgieter.”

tOEKOmStHoe de samenwerking er over tien jaar uitziet? Daar zijn ze het wel over eens: rooskleurig! “De vakopleiding zal goed lopen en we zullen nieuwe projecten starten. Ik wil er niet meer mee stoppen”, zegt Anthony. Dit geldt ook voor Ton. “We zijn van ver gekomen en hebben succes behaald”. Haar stichting wil de economische ontwikkeling in Mpongwe nog meer gaan stimuleren door inkomensgenererende activiteiten te ondersteunen. Anthony: “GCMF zit in ons hart. We werken hard en zijn daar trots op.” n

“Net alS Bij eeN relatie moet je er hard voor werken”

ton korsten-korenromp en antHony kalima uit zambia In mpongwe, Zambia, startte de Nederlandse ton Korsten-Koren-romp in 2001 met haar stichting ‘geef de Kinderen van mpongwe een toekomst’ (gKmt). Samen met Anthony Kalima, voorzitter van de lokale partner-organisatie ‘give children of mpongwe a better Future’ (gcmF), zijn ter plekke al verschillende projecten opgezet op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. van het slaan van waterputten, de bouw van een guesthouse en internetcafé tot het starten van een beroepsopleiding voor jongeren.

“De samenwerking is fantastisch”, zegt voorzitter Anthony Kalima van de Zambiaanse organisatie GCMF. “Ton is erg betrokken en komt één tot twee keer per jaar naar Zambia. Toch gaat het niet altijd over rozen.” Daar is Ton Korsten-Korenromp, oprichtster van de stichting ‘Geef de Kinderen van Mpongwe een Toekomst’, het mee eens: “Soms zijn er discussies of is er iets onduidelijk. Door open met elkaar te communiceren lossen we dat op. We kunnen verschillen maar daar moeten we dan over praten. Het is net als een relatie, je moet er hard voor werken. Anthony is erg toegewijd en ik heb veel van hem geleerd; geduldig zijn en verder gaan. En het komt altijd goed.”

tOEStEmmINg“Ik heb geen geheimen voor Ton. Niets wordt gedaan zonder toestemming van haar”, zegt Anthony. Andersom ook niet. “Anthony kent veel mensen uit de gemeenschap en weet wat de mensen nodig hebben”, licht Ton toe. “Verzoeken voor projecten komen dan ook echt uit de gemeenschap zelf. Pas als het comité van GCMF het project heeft beoordeeld, kan het bestuur in Nederland ook akkoord geven.”

de SameNwerKiNg

Page 12: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

12

U hebt lang in het internationale bedrijfsleven gewerkt. Het ging uitstekend met uw carrière. Toch stopte u er mee. Waarom? Ik had het prima naar mijn zin in het bedrijfsleven. Maar op een gege-ven moment ging het knagen. Ik vond dat het tijd werd iets terug te doen. Toen ontmoette ik iemand van Medair, een internationale noodhulporganisatie. Behalve medisch personeel bleken er ook managers nodig te zijn en zo is het balletje gaan rollen. Twee jaar heb ik in Zuid-Soedan gewerkt als landendirec-teur. Waarop wilt u uw stempel gaan drukken? Ieder-een kent Wilde Ganzen van naam, maar wát we pre-cies doen, weten veel mensen niet. We zullen daarom nog meer laten zien wat het unieke is van Wilde Gan-zen: hulp bieden die kleinschalig en concreet is, en

“meer meNSeN de kans op een betere toekomst geVeN”

klaas van mill, de nieuWe directeur van Wilde ganzen

van het bedrijfsleven stapte Klaas van mill over naar de ontwik-kelingssamenwerking. hij werkte twee jaar in Zuid-Soedan en is sinds 1 november directeur van Wilde ganzen. “Ik ben een optimist en geloof in de kracht van men-sen. Dus ik hoop dat ontwikkelingssamen-werking zichzelf ooit overbodig zal maken.”

iNterView

die wordt geleverd door zeer betrokken mensen dáár, in samenwerking met zeer betrokken mensen hier, de Particuliere Initiatieven.Zit er, gezien de economische malaise, nog groei in wat Wilde Ganzen kan doen? Groei mag nooit een doel op zich zijn. Wilde Ganzen moet dus zeker de vertrouwde kleinschaligheid en nadruk op het concrete behouden. Andere dingen zullen wellicht wél veranderen. De wereld verandert ook: sommige landen kennen een ongelooflijke groei, andere econo-mieën zakken in. Opvallend is dat de meeste armen nu niet meer in de armste landen wonen, maar in de middeninkomenlanden. Dat biedt ook kansen. Bij-voorbeeld door onze fondsenwervingmethodes te introduceren bij onze partners in die opkomende lan-den. Als dat ertoe leidt dat meer mensen een kans op een betere toekomst krijgen – daar gaat het tenslotte om – dan is groei prima! Waar wilt u over tien jaar zijn met Wilde Ganzen? Ik hoop dat ontwikkelingssamenwerking zichzelf ooit overbodig zal maken. Misschien niet precies over tien jaar, maar ik ben een optimist en geloof heilig in de kracht van mensen, dus ik denk dat het kan. n

klaas van millgeboren: 12 september 1963opleiding: hogeschool enschede, marketing, bedrijfskunde. werkervaring: manager, vice-president gillette europe; landen-directeur zuid-Soedan medair; directeur eigen consultancybureau, ClassConsult; directeur wilde ganzen. burgerlijke staat: gehuwd, drie kinderen.hobby’s/nevenactiviteiten: betrokken bij een jonge, groeiende internationale kerk; koken.

leeS eeN uitgeBreidere VerSie VaN dit iNterView met KlaaS VaN mill oP www.wildeganzen.nl

Page 13: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

eeN FeeSt Voor iedereeN!

13

ZIE www.wildeganzen.nl vOOR DONEERmOgELIJKhEDEN

misschien heeft u binnenkort wel iets te vieren. uw verjaardag, een jubileum, uw huwelijksfeest of pensionering. Als u niet direct weet wat u als cadeau zou willen hebben, dan kunt u overwegen om kansarme mensen in de feestvreugde te laten delen.

we merken dat voor steeds meer mensen het mooiste cadeau een geschenk is aan anderen, voor wie cadeautjes iets uit een andere wereld zijn. ook de opbrengst van een collecte in de kerk, actie op een basisschool, een rommelmarkt, afscheid van werk, rouw (in plaats van bloemen liever een gift voor wilde ganzen) of een geboortefeest zijn hiervoor heel geschikt.

zoals u weet, kan wilde ganzen met weinig al veel doen. want het effect

van kleinschalige hulp is duurzaam: elk project is ingebed in de lokale gemeenschap. ook in dit magazine leest u daar weer over. als het voor u een feest is om mensen die weinig reden tot feesten hebben blij te maken, neem dan contact op met wilde ganzen. u kunt een project, thema, land of doelgroep kiezen waarmee u zich sterk verbonden voelt. we helpen u graag met uw keuze en ondersteunen u desgewenst met materialen zoals brochures, achtergrondinformatie en foto’s van het project.

heeft u interesse? Bel of mail dan naar servicemedewerker Viola van dalfsen: tel. 035 – 626 09 91 e-mail: [email protected]. ook bij andere vragen over geven aan wilde ganzen helpt zij u graag verder.

geeF!

hOOgLERAAR mIRJAm ERNEStuS: gEEN FLESSEN WIJN

mAAR gIFtEN vOOR EEN SchOOLPROJEct IN ZAmbIA

Op 18 januari hield wetenschapper Mirjam Ernestus haar inau-

gurele rede op de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit was een

openbare lezing over haar onderzoek naar het inslikken van

(delen van) woorden. Bij zo’n gelegenheid is het gebruikelijk dat

bezoekers een cadeau meebrengen – meestal een fles wijn. Maar

Mirjam Ernestus drinkt niet en zocht daarom naar een geschikt

goed doel. Via een bekende kwam ze bij Wilde Ganzen terecht en

omdat ze hoogleraar werd, koos ze voor een onderwijsproject in

Zambia. Mede dankzij de giften van de bezoekers aan – inmid-

dels hoogleraar Psycholinguïstiek – dr. Mirjam Ernestus kon de

Zambiaanse vrouwengroep Lusekelo klaslokalen voor de hoog-

ste klassen van een school bouwen.

ZOmERActIE OP tExEL

– ELK JAAR EEN WAtERPROJEct

De Burchtkerk op Texel houdt al

sinds 1980 elke zomer een actie

voor een Wilde Ganzen-project.

Omdat Texel middenin het water

ligt, is dat altijd een waterproject.

Dit jaar is gekozen voor schoon

drinkwater en toiletten voor een

school in Sierra Leone. Tijdens de

folklorewoensdagen in de zomerva-

kantie kunnen toeristen negen weken

lang de toren van het kerkgebouw De

Burght (vlakbij de markt van Den

Burg) beklimmen voor 1 euro. Ook

is er koffie met cake en limonade. De

gehele opbrengst is bestemd voor de

actie. Afgelopen zomer is er 945 euro

opgehaald.

Viola van Dalfsen

Page 14: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

14

“Bij de Cambodjaanse stad Siem Reap zagen we een basisschooltje in een vlak land dat vaak overstroomt”, zegt projectleider Rob de Jong van Global Exploration. “Soms staat er wel een meter water in de school. Daarom wilden de lokale mensen de wanden verstevigen. Maar toen wij het zagen, dachten we: nieuwbouw is een beter idee. Dan kan het schooltje ook meteen op een betere plek worden gebouwd. Alleen: waar halen we het geld vandaan?” Gelukkig zegde Wilde Ganzen toe het nieuwbouwproject te willen ondersteunen. Daarna ging het snel. In juli was de nieuwe ‘Orphanage Veal Village School’ klaar. “En in twee dagen heeft een groep Nederlandse jongeren van Global Exploration het hele school-tje geschilderd”, zegt projectleider Rob trots. “Als je de kluswerkzaamheden goed voorbereidt en samenwerkt met de mensen daar, kun je echt een bijdrage leveren.”

AIDSWEZENTijdens een zogenaamde ‘Let’s work’-reis (speci-aal voor jongeren die al eerder mee zijn geweest

en terug wilden om te werken) bezocht De Jong enkele maanden later opnieuw het schooltje in Siem Reap. De groep zag hoe blij de kinderen waren met hun nieuwe gebouw. En hoe slecht het gebouwtje was van de negen leerlingen die wonen in een weeshuisje dat bij de school hoort. “Hier worden voornamelijk aidswezen opgevan-gen. Hun ouders werkten meestal in de prosti-tutie en zijn overleden aan de gevolgen van hiv/aids. De weeskinderen worden behandeld door een arts, maar verder is er nergens geld voor”, ver-nam Rob van het schoolhoofd. Daarom hebben de Let’s work-jongeren het weeshuisje geschil-derd, de elektriciteit vernieuwd en de ramen ver-vangen. Ze hebben er drie dagen samen met de weeskinderen aan gewerkt. “Een van hen was Sok Pania, een jongen van 12. Een vrolijk jochie dat de hele tijd grappen maakt. Hij vond de aandacht van de groep geweldig. Als kinderen zoals hij een beetje hulp krijgen, kunnen ze iets van hun leven maken. De school probeert hen klaar te stomen voor werk in het toerisme. Een prachtig idee: dat is hun kans!” n

“een prachtkans Voor de KiNdereN VaN Siem reaP”

nederlandse jongeren steunen cambodjaanse scHool global Exploration helpt Nederlandse jongeren aan een nieuwe blik op de wereld, en zorgt tegelijkertijd voor scholenbouw en andere projecten in ontwikkelingslanden. Wilde ganzen onder-steunde een project in cambodja: een nieuw schoolgebouw voor 140 kinderen uit de sloppenwijken van Siem Reap.

ZIE vOOR mEER INtERESSANtE PROJEctEN EN ONLINE DONEREN: www.wildeganzen.nl

hoe gaat het met...

14

Stichting global exploration organiseert reizen waarop leer-lingen van limburgse scholen kennismaken met andere culturen en levenswijzen in ontwikkelingslanden.

Page 15: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

15

harpiste Lavinia meijer speelt de sterren van de hemel en is hard op weg zelf een wereldster te worden. maar ze is ook gewoon een mens met het hart op de juiste plaats en daarom vriend van Wilde ganzen. “Ik wil heel graag mijn bekendheid inzetten voor Wilde ganzen”, zegt ze in een gesprek vlak voor een tournee door haar geboorteland Korea.

“Dat ik naar Korea ga voor een optreden vind ik echt iets heel speciaals”, zegt topharpiste Lavinia Meijer. “Niet alleen omdat het een optreden is met het Seoul Philharmonic Orchestra, het Koreaanse Concertgebouworkest, maar vooral ook omdat Korea mijn geboorteland is. Op mijn tweede werd ik geadopteerd door een Nederlands-Oostenrijks echtpaar. Ik ben dus opgegroeid in Nederland. Pas in 2008 was ik voor het eerst terug in Korea.” Dat eerste bezoek aan haar vaderland zal Lavinia nooit vergeten. “Ik ontmoette voor het eerst mijn biologische vader, een ontmoeting die heel veel losmaakte. Hij was een vreemde, maar ik voelde verbinding. Ik begreep ook veel beter wat het voor hem betekend heeft om mij en mijn oudere broer af te staan. De omstandigheden waarin hij leefde waren zwaar. Hij was een klusjesman die de hele dag onderweg was én hij was wees, dus hij had geen familie om zijn kinderen bij onder te brengen. Hij kón gewoon niet voor ons zorgen. Ik realiseerde me tegelijk dat er op de wereld veel meer mensen zijn zoals hij. Terug in Nederland ben ik daarom op zoek gegaan naar een goed doel om mij voor in te zetten.”

mEER JONgERENDankzij een optreden kwam Lavinia bij Wilde Ganzen terecht. “Ik was uitgenodigd om te spe-len op de jaarlijkse informatiedag voor Particu-lier Initiatieven. Iedereen was zó enthousiast, en ik vond het ook geweldig dat Wilde Ganzen zoveel verschillende projecten ondersteunt! Ik was onder de indruk. Na mijn optreden op die dag moest ik snel weg, maar ik beloofde Wilde Ganzen nog eens op te zoeken.” En Lavinia hield woord. “We kregen weer con-tact en ik vertelde dat ik graag mijn bekendheid

de vriend(in)

“iK wil me graag inzetten voor wilde ganzen”

Harpiste lavinia meijer popelt om te Helpen

wilde inzetten om Wilde Ganzen te helpen. De mensen die ik sprak, zagen het meteen zit-ten. We staan nu aan het begin. Ik popel om van alles te gaan doen. Ik hoop dat ik echt veel kan gaan bijdragen en kan meedenken over de toekomst. Het lijkt me bijvoorbeeld hartstikke leuk om jongeren meer bij Wilde Ganzen te betrekken.” n

ZIE vOOR mEER INtERESSANtE PROJEctEN EN ONLINE DONEREN: www.wildeganzen.nl

“een prachtkans Voor de KiNdereN VaN Siem reaP”

in januari treedt harpiste lavinia meijer op in Ne-derland. ze speelt onder meer muziek van haar nieuwe cd met daarop werken van Philip glass. Kijk voor de concertdata en meer informatie op www.laviniameijer.nl.

Page 16: Wilde Ganzen Magazine Januari 2013

“Het gaat uitstekend met Andile”, zegt Birgitte Laarakker, senior fondsenwerver bij Wilde Gan-zen. Tijdens een projectbezoek aan Sizanani Village in Zuid-Afrika sprak zij het inmiddels 13-jarige meisje dat hiv-positief is. “Andile gaat nog steeds elke dag naar Sizanani, waar ze medi-cijnen krijgt en een maaltijd - vaak haar enige per dag. Ze is eigenlijk een heel gewone tiener. Ze giechelt om jongens en kletst heel erg veel met haar vriendinnen. Ongeveer zoals mijn eigen dochter van dertien. Toen ik Andile zag, vond ik het een bizar idee dat zij besmet is met hiv. Ze oogt kerngezond en is ongelooflijk energiek. Tegelijk bedacht ik dat dit het Sizanani-project zo bijzonder maakt; iedereen gaat heel gewoon met hiv/aids om.” Sizanani betekent letterlijk ‘laten we elkaar helpen’.

EEN NIEt gEKOZEN vRIENDIn twaalf jaar is het Sizanani Community Based Care Program uitgegroeid tot een grootschalig, duurzaam en stabiel hulpprogramma voor men-sen met hiv of aids. Zorgvuldig wordt bekeken

wie welke hulp nodig heeft. Andile, die bij haar oma woont, krijgt het uitgebreide pakket: één warme maaltijd per dag, medicijnen, begeleiding en ook steun voor het thuisfront. “Je merkt aan

Andile dat ze heel stevig in haar schoenen staat. Ze weet heel goed hoe met hiv/aids om te gaan. Andile ziet hiv als een vriend die ze niet geko-zen heeft maar die er wel is. Bij Sizanani heeft ze geleerd hoe ze een muurtje kan bouwen om die foute vriend op afstand te houden”, zegt Birgitte Laarakker.Andile’s school werkt op dezelfde manier aan haar kracht. De aanpak van de leraren is al even positief als die bij Sizanani. “Andile is dol op haar school. Ze doet het prima en wordt daarin alleen maar gestimuleerd. ‘Je bent goed!’ en ‘Je gaat je examens halen! You can do it!’, zeggen haar leer-krachten.” n

“aNdile iS een gezonde, giechelende tiener”

Het bijzondere sizanani-project in zuid-aFrikatwee jaar geleden hield Wilde ganzen samen met KidsRights een speciale cam-pagne voor Sizanani village. Dit groot-schalig project helpt volwassenen en kinderen met hiv/aids in Zuid-Afrikaanse townships. Onlangs ging onze medewerker birgitte Laarakker er naartoe. Zij zocht het meisje Andile op, destijds een van de twee boegbeelden in de campagne ‘toekomst te koop!’

Z I E v O O R m E E R I N t E R E S S A N t E P R O J E c t E N : www.wildeganzen.nl

hoe gaat het met…

“aNdile Staat heel SteVig iN haar SChoeNeN”

2012.2010.