Jaarverslag wilde ganzen 2013

71
2013 JAARVERSLAG

description

Interactief jaarverslag over het jaar 2013.

Transcript of Jaarverslag wilde ganzen 2013

Page 1: Jaarverslag wilde ganzen 2013

2013JAARVERSLAG

Page 2: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 2

We zijn er trots op dat we 395 projecten hebben ondersteund in 63 landen. Dat is ruim één concreet, kleinschalig project per dag. Een groei van meer dan 20 procent ten opzichte van 2012! Het aantal projecten waarbij - dankzij onze hulp bij lokale fondsenwerving - het grootste deel van de benodigde middelen uit Brazilië, India, Kenia of Zuid-Afrika zelf kwam, groeide nóg iets sneller: met 198 projecten en een groei van 26 procent gaan we ook hier geleidelijk richting één project per dag.

Het mooie aan al deze projecten is dat ze stuk voor stuk zijn voort-gekomen uit eigen initiatief. Van mensen ter plaatse, samen met bevlogen Nederlanders of met gemotiveerde medewerkers van onze nationale partnerorganisaties. Kleine projecten die een groot verschil maken. Wij hebben, dankzij de steun van gulle gevers die projecten net dat ene zetje kunnen en mogen geven. Van elke euro die Particu-liere Initiatieven hebben geworven in Nederland maakten wij € 1,55. Eigenlijk hebben we die projecten ‘vleugels’ gegeven.

Ruim één concreet project per dag 2013 was een bijzonder jaar voor Wilde Ganzen. Een jaar waarin we maar liefst 395 concrete projecten hebben ondersteund met kennis, expertise en een financiële bijdrage vanuit de Nederlandse samenleving. Daarmee hebben we bijgedragen aan structurele verbeteringen in het leven van meer dan 1 miljoen mensen. Daarnaast hebben we met onze nationale partnerorganisaties in Brazilië, India, Kenia en Zuid-Afrika nog eens bij-gedragen aan 198 projecten. Hierbij is het merendeel van de benodigde fondsen in die landen zelf geworven. Daarmee zijn we uitgekomen op een totaal van 492 projecten! Dit zijn allemaal tastbare projecten. Een basisschool in Nepal. Een moeder- en kindkliniek in Chingazi, Malawi. Een irrigatieproject in Kang Teneng in Cambodja dat zorgt voor betere voedselvoorziening voor 1.802 families. Schoon drinkwater voor 5.000 mensen in de Mae Hong Song provincie in Thailand of zonnepanelen in Burkina Faso die er voor zorgen dat kinderen ‘s avonds hun huiswerk kunnen maken en zo kansen krijgen voor een betere toekomst.2013 was ook een jaar waarin we nog meer zijn gaan inspelen op de snel veranderende wereld waarin we werken: een ontwikkeling die we de komende jaren verder uitwerken. En tenslotte, ook een jaar waarin we ons als organisatie nog sterker hebben neergezet.

Onze Visie Een wereld waarin mensen die in armoede leven op eigen kracht hun situatie en hun toekomst verbeteren.

Onze Missie Wilde Ganzen bestrijdt armoede we-reldwijd. We geven financiële steun, kennis en expertise bij projecten die voortkomen uit gezamenlijk initiatief van mensen die in armoede leven, hun gemeenschap én bevlogen Nederlan-ders. De projecten zijn kleinschalig en leiden tot zichtbare resultaten.

Ook versterken we de kracht van mensen die in armoede leven om

Page 3: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 3

In 2013 hebben we zo’n 18,2 miljoen euro besteed aan onze doel-stellingen. Dat is ruim 4,3 miljoen euro meer dan in 2012: een groei van 31 procent. Daarbij zijn onze beheer- en administratiekosten met 3,3 procent laag gebleven, percentueel gezien zelfs lager dan in 2012. Dat zijn geweldige resultaten!

Een belangrijke stap die we in 2013 hebben gezet, is het herdefi-niëren van onze missie, visie en pay- off. Deze sluiten nu beter aan op de continue veranderingen binnen de wereld van Internationale Samenwerking.

De rol van Wilde GanzenOnze missie is armoedebestrijding. De armoede neemt af, maar lang niet iedereen profiteert hiervan. Wereldwijd leven er nog steeds 900 miljoen mensen onder de armoedegrens van 1 euro per dag. Jaar-lijks sterven 300.000 vrouwen in het kraambed. We blijven daarom strijden tegen armoede. Met concrete projecten. Dat doen we samen met een deel van het maatschappelijk middenveld: het Particulier Initiatief. Bevlogen Nederlanders die initiatief nemen - samen met ‘grassroots-organisaties’ in de projectlanden, oftewel de ‘Project Eigenaren’. Zij kennen de lokale situatie, bedenken de projecten, voeren ze uit en betalen steeds vaker een eigen bijdrage. Met name in de middeninkomenslanden kunnen grassroots-organisaties zelf ook middelen werven. Dat ondersteunen we samen met vier natio-nale partnerorganisaties, onder andere met trainingen. Ook helpen we hen op te komen voor hun rechten en zo samen hun belangen te bepleiten bij de lokale overheden.

Ons prachtige en nodige werk kunnen we doen dankzij de steun van onze donateurs, vermogensfondsen, institutionele donoren en de Nationale Postcode Loterij. We blijven ons inzetten om met kleine projecten een groot verschil te maken.

Klaas van Mill Directeur Wilde Ganzen

in eigen land fondsen en middelen te mobiliseren. Voor een directe én structurele verbetering van hun situa-tie en voor een kansrijke toekomst.

Pay-offKlein project Groot verschil. Dat is precies waar Wilde Ganzen voor staat: steun aan kleinschalige concre-te projecten om daarmee écht een verschil te maken in het leven van mensen.

Page 4: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 4

INHOUD

VORIGE PAGINA

HOOFDSTUKKENNAVIGATIE:NAAR INHOUDSOPGAVE

TERUG

PRINT

ZOEK

VOLGENDEPAGINA

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Ruim één concreet project per dag

5 Het jaar 2013

Een veranderende wereld

Wilde Ganzen werkwijze

9 Projecten

Een bijdrage aan het verminderen van armoede

18 Particuliere initiatieven

Een actieve en persoonlijke samenwerking

20 Programma’s

Modellen voor de toekomst

25 Fondsenwerving

Het vertrouwen dat onze donateurs en gevers ons schenken

28 Communicatie

Mensen betrekken om samen te bouwen aan onze missie

32 Organisatie

Een stevige basis

34 Vooruitblik en risicoanalyse

2014 en verder

38 Bijlage 1: Verantwoordingsverklaring Raad van Toezicht

41 Bijlage 2: Samenstelling Raad van Toezicht en directie

42 Bijlage 3: Resultaat spaar- en beleggingsvormen

43 Bijlage 4: Meerjarenbegroting

44 Bijlage 5: Relevante kengetallen jaarverslag

JAARREKENING 2013

Page 5: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 5

Armoede is de wereld nog lang niet uit. Toch is er grote vooruitgang geboekt. Zo is twee jaar vóór de deadline van de Millenniumdoelen in 2015 al een aantal van die doelen bereikt. Wereldwijd is bijvoorbeeld het aantal mensen dat moet rondkomen van minder dan 1,25 dollar per dag gehalveerd. En ruim 90 procent van alle kinderen gaat inmiddels naar school. Veel ontwikkelingslanden werden of worden ‘opko-mende economieën; de meerderheid van de wereldbe-volking leeft in steden; 75 procent van de armen leeft in middeninkomenslanden; het bedrijfsleven heeft Azië, Zuid-Amerika en Afrika ontdekt en de verwach-ting is dat deze continenten in 2030 goed zijn voor bijna 60 procent van de wereldeconomie.

Het gezicht van de armoede is veranderd: armoede is meer dan in het verleden een verdelingsvraagstuk ge-worden. Het rapport ‘Ongelijke Werelden’ van de Ad-viesraad Internationale Vraagstukken verwoordde dat in september 2012 als volgt: “De meerderheid van de armen woont in middeninkomenslanden. In deze con-text hebben overheden ter plekke en de middenklasse de plicht en in principe ook de mogelijkheden om zelf

Een veranderende wereld

de armoede in eigen land aan te pakken. Versterking van de capaciteit tot herverdeling staat dus centraal.”

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft dit in juli 2013 in een brief aan de Kamer als volgt omschreven: “[…] toenemende inkomensongelijkheid [heeft] een remmende werking op armoedebestrijding, duurzame groei en stabiliteit. De nieuwe agenda zal aandacht moeten besteden aan ongelijkheid binnen én tussen landen […].”

De context is sneller dan ooit aan het veranderen. Ook Internationale Samenwerking gaat de komende jaren sterk veranderen. Een andere aanpak is nodig: meer geïntegreerd; meer vanuit de benadering van lokale ongelijkheid; meer vanuit een groeiende mid-denklasse in middeninkomenslanden en meer vanuit de kracht van mensen zelf die in armoede leven.Zo’n benadering legt de verantwoordelijkheid voor armoedebestrijding dáár neer waar deze uiteindelijk thuishoort: bij de overheid, de middenklasse en het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden zelf.

2013HET JAAR

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 6: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 6

Wilde Ganzen in 2013 In 2013 hebben wij onze visie en missie aangescherpt. We blijven de organisatie van het eigen initiatief. Initiatief van mensen die in armoede leven en die hun eigen situatie willen verbeteren. Initiatief van particulieren in Nederland die hen willen helpen hun kleinschalige projecten op te zetten om armoede concreet te bestrijden en die daarvoor een deel van

PROGRAMMA’S ACTION FOR CHILDREN EN CHANGE THE GAME 197 projecten lokaal ondersteundAction for Children en Change the Game zijn pro-gramma’s die grassroots-organisaties in lage- en middeninkomenslanden ondersteunen om in eigen land mensen en middelen te mobiliseren voor hun projecten. Hierbij krijgen zij steun van een nationale partnerorganisatie van Wilde Ganzen. Inmiddels zijn er op deze manier alleen al in de afgelopen drie jaar ruim 350 projecten uitgevoerd. In 2013 waren dat er 197, een groei van 26 procent ten opzichte van 2012. Ook wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van de mogelijkheden die lokale overheden bieden. Action for Children loopt tot eind 2015. Change the Game is eind 2013 gestart en gaat de geleerde lessen van Action for Children onder tienduizenden lokale organisaties wereldwijd verspreiden.

TOENAME AANTAL PROJECTEN

2013

22%2012

Samenvatting van de belangrijkste resultaten

395 CONCRETE PROJECTENruim één per dag Het aantal projecten dat we samen met Nederlandse Particuliere Initiatieven ondersteunen, is ten opzichte van 2012 met 22 procent gestegen. Stuk voor stuk zijn het tastbare, concrete projecten waaraan we hebben bijgedragen met geld, kennis en expertise. Met het ondersteunen van deze projecten hebben we bijgedragen aan structurele verbeteringen in het leven van meer dan 1 miljoen mensen.

het benodigde geld inzamelen. We zijn er trots op dat we deze projecten mogen ondersteunen. Op basis hiervan hebben we ons logo gemoderniseerd met een pay-off die aangeeft waar Wilde Ganzen voor staat: Klein project Groot verschil. Daarnaast zijn we goed op weg met innovatieve, toekomstgerichte programma’s die de focus leggen op het mobiliseren van mensen en middelen in middeninkomenslanden zelf.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 7: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 7

REFRAMING THE MESSAGEbeter communiceren in woord en beeld In 2013 is Reframing the Message gestart. Het belang-rijkste doel van dit programma is Particuliere Initiatie-ven te helpen om de brede context van Internationale Samenwerking en de vooruitgang op het vlak van de Millenniumdoelen en armoedebestrijding beter te communiceren in woord en beeld. Een belangrijk on-derdeel is ook om grassroots-organisaties zelf aan het woord te laten. Het programma heeft in Nederland de discussie over betrouwbare communicatie losgemaakt.

MEER INVESTERINGENruim 4,3 miljoen euro meer besteed Dit jaar hebben we ruim 4,3 miljoen euro meer be-steed aan onze doelstellingen dan in 2012. Deels van-uit hogere inkomsten, deels vanuit onze reserves. Er is bewust voor gekozen om een deel van de reserves af te bouwen. We vinden het namelijk van groot belang om het geld dat ons is toevertrouwd goed en snel te investeren in projecten. Als gevolg van deze keuze hebben we ongeveer 2,2 miljoen euro ingeteerd op ons vermogen. Dit is in lijn met onze planning.

DOELSTELLINGEN BEHAALDsamenvatting kengetallen De belangrijkste doelstellingen van Wilde Ganzen voor het jaar 2013 zijn gehaald. We hebben zelfs 31 pro-cent meer besteed aan onze doelstellingen dan in het jaar daarvoor. Hierdoor zijn de bestedingen aan onze doelstellingen als percentage van onze totale lasten uitgekomen op 88,3 %. Dat is meer dan begroot voor 2013 (87,9%) en tevens hoger dan in 2012, toen was het namelijk 87,5%. Dit is een mooi resultaat, want het draait bij Wilde Ganzen uiteindelijk allemaal om ar-moedebestrijding. Daarnaast is het percentage beheer- en administratiekosten in 2013 uitgekomen op 3,3 %. In het jaar 2012 was dit nog 4,3 %. Ten opzichte van de begroting (3,0 %) is er echter sprake van een lichte stijging. Het kengetal voor de fondsenwerving, het percentage kosten fondsenwerving ten opzichte van de totale inkomsten fondsenwerving, lag in 2013 op 12,1 %. Dit was voor 2013 begroot op 13,0 %. Ten opzichte van 2012 is er wel sprake van een lichte groei omdat we hebben geïnvesteerd in het opnieuw positioneren van Wilde Ganzen als organisatie die met kleine projecten een groot verschil maakt.

EIGEN ORGANISATIE AANGEPAST EN VERBETERDefficient werken als team Het herzien van de missie en visie hebben we met de hele organisatie gedaan. Daardoor werken we meer dan ooit als team aan het behalen van die missie en visie. We hebben een reorganisatie doorgevoerd om onze service naar het Particulier Initiatief te verbeteren en om intern de verantwoordelijkheden duidelijker te maken. Daarbij houden wij de efficiency van de organisatie scherp in de gaten. We werken tenslotte met het geld van donateurs en organisaties die ons ondersteunen - en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.

SAMENWERKEN EN VERBINDENwat we doen, doen we niet alleenMeer dan ooit tevoren werken we samen met ande-ren. Allereerst met lokale grassroots-organisaties - de Project Eigenaren - en bevlogen Nederlanders - het Particulier Initiatief. Maar ook met zeer sterke partners in de projectlanden die voor lokale aansluiting zorgen. Op thematisch gebied werken we samen met diverse specialisten. Een goed voorbeeld is het Better Care Network Nether-lands: een netwerk van organisaties in Nederland die hulp bieden aan kinderen in ontwikkelingslanden die het zonder de goede zorg van ouders moeten doen. Ook verbinden we ons aan een groter geheel doordat we in onze projectdoelstellingen aansluiten bij de inter-nationaal vastgestelde Millennium Development Goals. En we werken samen in het platform My World, ter versterking van het Particulier Initiatief in Nederland.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 8: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 8

Samenwerking met PI en PE - Initiatief voor de projecten die Wilde Ganzen on-dersteunt komt vanuit de projectlanden en eige-naarschap ligt bij de lokale bevolking (zogenoemde Project Eigenaren).

- Gezamenlijk opgezet door de lokale bevolking en bevlogen Nederlanders (zogenoemde Particuliere Initiatieven).

- Naast lokaal eigenaarschap zijn duurzaamheid en capaciteit van de PE belangrijke onderwerpen waar Wilde Ganzen projecten op beoordeeld.

Wat biedt Wilde Ganzen PI en PE waar we mee samenwerken? - Kennis en ervaring. - Financiële steun van 55%. Wilde Ganzen maakt van elke euro die een PI werft €1,55.

- Trainingen en bijeenkomsten voor PI. - Versterken van de mogelijkheden voor PE om in eigen land fondsen en middelen te mobiliseren.

Projecten - Kleinschalig • Projectgrootte tussen € 5.000 en € 300.000,

gemiddeld projectbudget ligt rond de € 35.000 - Concreet • Zichtbare en blijvende resultaten• Éénmalige, materiele investeringen (minimaal 60%

van het projectbudget)• Capaciteitsversterking van de PE (maximaal 40%

van het projectbudget) - Doelgroep Wilde Ganzen ondersteunt projecten voor allerlei

verschillende doelgroepen. Voor de volgende doel-groepen hebben we specifieke aandacht:• Kinderen • Mensen met een beperking• Vrouwen, meisjes en gender

- Thema’s De projecten die Wilde Ganzen ondersteunt vallen in de onderstaande sectoren:• Onderwijs• Zorg en welzijn• Gezondheid• Water en sanitatie

Wilde Ganzen werkwijze

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 9: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 9

Aantal projectaanvragen sterk gegroeid In 2013 heeft Wilde Ganzen 518 projectaanvragen ontvangen. Projectaanvragen worden bij ons ingediend door grassroots-organisaties (de Project Eigenaren) in de projectlanden, in samenwerking met betrokken en bevlogen Nederlandse Particuliere Initiatieven. Als Wilde Ganzen een aanvraag goedkeurt, werft het Par-

‘Project Eigenaar’ en ‘grassroots-organsiatie’:wat bedoelen we daarmee?Wilde Ganzen steunt kleinschalige ontwikke-lingsprojecten die gezamenlijk zijn opgezet door bevlogen Nederlanders en lokale ‘grass-roots-organisaties’ in lage- en middeninko-menslanden. De term ‘grassroots’ betekent dat de organisatie een initiatief is vanuit de lokale gemeenschap. Bij Wilde Ganzen noe-men we deze projectpartners ook wel ‘Project Eigenaren’ omdat zij de projecten bedenken én uitvoeren.

PROJECTEN

Een bijdrage aan het verminderen van armoede

ticulier Initiatief in Nederland fondsen met gebruik van onze naam en ons logo. Over de opbrengsten keren we een premie uit van 55 procent. Ten opzichte van 2012 is het aantal aanvragen met 19 procent gestegen. Een deel van de groei komt voort uit de 114 aanvragen van Particuliere Initiatieven waarmee we voor het eerst samenwerken.

Afgewezen

Goedgekeurd2011

495

425

518

2012 2013

176

319

103

322

123

395

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 10: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 10

Aantal goedgekeurde projecten fors toegenomen Van de 518 ingediende projectaanvragen zijn er 395 goedgekeurd. Dit betekent een stijging van maar liefst 22 procent ten opzichte van 2012. Er is in samen-werking met Particuliere Initiatieven 14.777.842 euro toegekend aan 395 projecten en er zijn meer dan 1 miljoen mensen bereikt! Van het totaalbedrag kwam 5.672.215 euro rechtstreeks van Wilde Ganzen.

De gemiddelde Wilde Ganzen-bijdrage aan een project is 14.360 euro. De Particuliere Initiatieven hebben zelf gemiddeld 23.052 euro per project bijgedragen. De totale projectbegroting komt daarmee in 2013 uit op 37.412 euro gemiddeld.

Duurzame projectenWilde Ganzen ondersteunt kleinschalige ontwikke- lingsprojecten die mensen ter plekke opzetten in samenwerking met betrokken Nederlanders. We richten ons hierbij vooral op materiële, eenmalige investeringen. Daarnaast mag tot 40 procent van het projectbudget worden besteed aan capaciteitsopbouw, bijvoorbeeld het trainen van medewerkers, deelname aan workshops of het inhuren van externe expertise. Dit bevordert de duurzaamheid van projecten.

Projecten worden inhoudelijk beoordeeld door de medewerkers Projecten. Naast een beoordeling op de basisvoorwaarden wordt elke aanvraag getoetst op

Bobok, NepalKosten totaal: € 15.000

Bijdrage Wilde Ganzen: € 5.322

Project en doelstelling

Project en doelstelling

Het verbeteren van toegang tot onderwijs voor de nieuwe

generatie en daarmee het verbeteren van hun kansen op

een goede toekomst. Deze kinderen behoren tot de de

Magar, een economisch achtergestelde etnische groep en

hun ouders zijn veelal arme boeren zonder opleiding.

Concreet resultaat

1 school met 4 klaslokalen gebouwd en ingericht

Het grote verschilJaarlijks 117 kinderen (4 tot 13 jaar) toegang tot goed onderwijs

Chingazi, MalawiKosten totaal: € 21.385

Bijdrage Wilde Ganzen: € 7.190

Project en doelstelling

Het verbeteren van de gezondheidszorg door het rea-

liseren van een nieuwe moeder- en kindkliniek Malawi

heeft een van de hoogste sterftecijfers ter wereld en dit

project draagt bij aan het verlagen hiervan.

Concreet resultaat

1 moeder- en kindkliniek gebouwd Aanschaf medi-

sche- en overig benodigde apparatuur.

Het grote verschilJaarlijks 420 veilige bevallingen

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 11: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 11

thematische kwaliteitscriteria. Wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de positie van meisjes en vrouwen? Of de positie van mensen met een beper-king? Wordt er bij de bouw van een school gedacht aan aparte toiletten voor meisjes? Is de overheid bij de bouw van een school betrokken? Toegang tot onder-wijs voor álle kinderen valt immers onder de verant-woordelijkheid van de overheid. Daarnaast kijkt Wilde Ganzen erg kritisch naar de bouw van privéscholen: deze mogen geen kinderen uitsluiten.Wilde Ganzen staat voor kleinschalige opvang van kinderen. Wij onderschrijven daarom de Stockholm Declaration on Children and Residential Care en zijn lid van het Better Care Network. Voor een betere inbedding van de projecten op het vlak gender en

mensen met een beperking zijn we lid van respectieve-lijk Wo=Men en de Dutch Coalition on Disability and Development.

Voor de beoordeling van een projectaanvraag voert de medewerker Projecten ook gesprekken met het Par-ticulier Initiatief en de Project Eigenaar. Zij geven een toelichting op het plan en Wilde Ganzen brengt haar expertise en ervaring in. Onze klanten ervaren deze manier van samenwerken als een absolute meerwaar-de. Een project profiteert zo niet alleen van financiële steun, maar ook van relevante adviezen gebaseerd op jarenlange ervaring. Een project profiteert zo niet alleen van financiële steun, maar ook van relevante adviezen gebaseerd op jarenlange ervaring.

Nakake, TanzaniaMiddelbare school

Tanzaniaanse school kookt voortaan op duurzame energie

De middelbare school Nakake staat in het noordwesten van Tanzania. Een ge-bied dat in de jaren negentig veel Rwandese vluchtelingen heeft opgevangen, met ernstige ontbossing als gevolg. De school was tot voor kort voor energie ook afhankelijk van brandhout. Maar om de omgeving te sparen en niet langer dagelijks uren hout te hoeven sprokkelen, is er samen met de lokale partner Himaya voor een duurzaam alternatief gekozen: de biogasvergister.

Alle 400 leerlingen en 20 docenten van Nakake krijgen dagelijks een warme maaltijd. Daarnaast overnacht een deel van de scholieren op school. Zij moe-ten natuurlijk ook ontbijten. Door over te stappen van brandhout naar een biogasvergister, kiest Nakake voor een duurzaam en goedkoper alternatief. Een alternatief dat de omgeving spaart. Het apparaat kan 50 m3 gas produceren. Daarmee voorziet de school gro-tendeels in de benodigde energie voor het koken. Om dit mogelijk te maken heeft Nakake tien stuks vee aangeschaft. De mest die zij produceren, wordt omgezet in energie. Bovendien blijft er hoogwaardige compost over, waar-mee de schooltuin wordt bemest. De leerlingen verbouwen daar zelf allerlei groenten. Himaya heeft de biogasvergister geïnstalleerd en schoolmedewer-kers getraind in het onderhoud ervan.Dit is een prachtig voorbeeld van een project waarvan wij ook het idee en de kennis kunnen delen met andere projecten die bij ons binnenkomen.

UITGELICHT:TANZANIA

Wilde Ganzen is er trots op dat we hebben kunnen bijdragen aan dit duurzame project!

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 12: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 12

Goedgekeurde projecten per land 2013 Wilde Ganzen heeft dit jaar in 63 landen projecten on-dersteund. Bijna 60 procent van alle projecten wordt in Afrika gerealiseerd. Daar vinden we 30 procent van de projecten in Oost-Afrika (Kenia, Tanzania en Oeganda). Dit komt doordat veel Particuliere Initiatieven daar ooit hebben gewerkt, op vakantie zijn geweest, of er via via in contact zijn gekomen met lokale initiatieven.

Azië telt ruim 20 procent van de projecten. Daar zijn de projecten vooral in Zuid-Azië (India en Nepal) en Cam-bodja. Samen zijn deze landen goed voor 62 procent van alle Aziatische projecten. In Latijns-Amerika (ruim 7 procent van het totaal aantal projecten) is Brazilië het land met de meeste projecten (met 25 procent van de Latijns-Amerikaanse projecten).

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

1 - 10 10 - 25 25 - 40aantal goedgekeurde projecten:

Page 13: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 13

Bijdrage aan de MillenniumdoelenIn 2000 hebben 189 lidstaten van de Verenigde Naties de Millenniumverklaring ondertekend. Daarmee hebben zij afgesproken om voor 2015 wereldwijd een grote vooruitgang te boeken op het gebied van extreme armoede, onderwijs, gezondheid en milieu. Hiervoor zijn acht concrete en meetbare doelstellingen

geformuleerd: de Millenniumdoelen (Millennium Deve-lopment Goals of MDGs).

Wilde Ganzen bekijkt bij elke projectaanvraag aan welk Millenniumdoel het project bijdraagt. Sommige projecten leveren een bijdrage aan meerdere doelen. In 2013 was de verdeling als volgt:

MDG’s

Extreme armoede en honger bestrijden162 projecten

Buiten de MDG doel-stellingen vallend23 projecten

Basisonderwijs voor iedereen bereiken110 projecten

Gender gelijkheid en empowerment van vrouwen bereiken

30 projecten

Kindersterfte verminderen

7 projecten

Gezondheidszorg voor moeders verbe-

teren12 projecten

Hiv-aids, malaria en andere ziektes

bestrijden41 projecten

Duurzaam milieu waar-borgen

30 projecten

Werken aan een Mondiaal Samenwerkingsverband voor

ontwikkeling 7 projecten

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Op onze site geven wij een samenvatting van projecten die afgesloten zijn en welke bijdrage elk daarvan aan de realisatie van één of meerdere Millenniumdoelen heeft geleverd.

San Lorenzo el Cubo, GuatemalaKosten totaal: € 105.000

Bijdrage Wilde Ganzen: € 32.102

Project en doelstelling

Het verbeteren van onderwijs voor

kinderen uit kansarme milieus. De

alfabetiseringsgraad in Guatemala

behoort tot de laagste van alle lan-

den in Midden- en Zuid-Amerika.

Concreet resultaat

- 1 school met drie klaslokalen gebouwd

en ingericht, inclusief lesmateriaal

- Fundering gelegd voor nog vijf lokalen

ter uitbreiding

- Water en elektriciteit aangelegd en

onderwijzers getraind

Het grote verschilJaarlijks 75 kinderen (tussen 5 en 15 jaar) naar school. Over twee jaar jaarlijks 200 kinderen toegang tot goed onderwijs

Page 14: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 14

Goedgekeurde projecten per sectorDe 395 goedgekeurde projecten zijn als volgt verdeeld over

de verschillende sectoren die Wilde Ganzen hanteert:

Sector: GezondheidAantal projecten: 59Totaal projectbedrag: € 2.816.286Wilde Ganzen premie: € 1.065.215

Verwacht bereik: 671.961 mensen hebben toegang tot nieuwe of verbeterde medische faciliteiten

Sector: OnderwijsAantal projecten: 171Totaal projectbedrag: € 6.060.691Wilde Ganzen premie: € 2.225.786

Verwacht bereik: 117.899 kinderen, jongeren en volwassenen kunnen jaarlijks naar school in nieuwe of verbeterde faciliteiten

59

171

20

28

13395

projecten

Sector: Zorg en welzijnAantal projecten: 85Totaal projectbedrag: € 3.827.433Wilde Ganzen premie: € 1.456.890

Verwacht bereik: voor 71.040 mensen die extra zorg nodig hebben (zoals hulpbehoevende kinderen, mensen met een beperking en bejaar-den) zijn voorzieningen gecreëerd

Sector: Werkgelegenheid en inkomenAantal projecten: 13Totaal projectbedrag: € 331.481Wilde Ganzen premie: € 118.077

Verwacht bereik: 3.276 personen zijn in staat gesteld om eigen inkomsten te genereren

Sector: VoedselzekerheidAantal projecten: 20Totaal projectbedrag: € 575.937Wilde Ganzen premie: € 248.192

Verwacht bereik: 10.098 zijn in staat gesteld om voedsel te produceren voor eigen gebruik of voor verkoop

Sector: OverigAantal projecten: 19Totaal projectbedrag: € 447.683Wilde Ganzen premie: € 249.455

Verwacht bereik: verbeterde leefomstandigheden voor 46.053 personen

Sector: Water en sanitatieAantal projecten: 28Totaal projectbedrag: € 718.330Wilde Ganzen premie: € 308.600

Verwacht bereik: 143.233 personen hebben toegang tot schoon drinkwater of verbeterde sanitaire voorzieningen

85

19

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 15: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 15

Het merendeel van de projecten die wij ondersteunen valt in de categorieën Onderwijs, Gezondheid en Zorg en Welzijn. Veel mensen die in armoede leven, hebben veelal geen toegang tot deze basisvoorzieningen. Wilde Ganzen ondersteunt projecten die hierin investeren, bijvoorbeeld door scholen te bouwen en lesmateriaal aan te schaffen. Hierbij gaat het niet alleen om basis- onderwijs maar ook om vakopleidingen. Door de pro-jecten die wij in 2013 binnen de sector Onderwijs heb-ben ondersteund, kunnen jaarlijks naar verwachting meer dan 100.000 kinderen, jongeren en volwassenen naar school in nieuwe of verbeterde faciliteiten. Op gebied van Gezondheid ondersteunen we onder meer het bouwen van klinieken en de aanschaf van medische apparatuur. Door de investeringen van Wilde Ganzen en de Particuliere Initiatieven in 2013 is voor 671.961 mensen de toegang tot gezondheids-zorg verbeterd. Daarnaast kregen zo’n 143.233 mensen toegang tot schoon drinkwater of verbeterde sanitaire voorzienin-

gen. Een ‘klein project’ als de bouw van een waterput, maakt een groot verschil in de levens van deze mensen.

In de categorie Zorg en Welzijn zien we met name projecten waarin voorzieningen worden gecreëerd voor ruim 71.000 mensen die extra zorg nodig heb-ben. Zoals aangepaste woonvoorzieningen voor men-sen met een beperking. Dit zijn relatief grote investe-ringen met een beperkter bereik qua aantal mensen. Het verschil dat dit soort projecten maakt in de levens van de betrokkenen is echter enorm.

Bij de projectaanvraag schatten het Particulier Initiatief en de Project Eigenaar in hoeveel mensen zullen profi-teren van het project. In de eindrapportage wordt het werkelijk bereikte aantal vermeld. Wilde Ganzen hecht veel waarde aan een zo’n realistisch mogelijke inschat-ting, dit helpt ons een afweging te maken tussen de verschillende projecten. Wilde Ganzen staat immers voor ‘Klein project Groot verschil’.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

The Hunger Project en Wilde Ganzen – samen armoede bestrijden

1 + 1 = 3. Daarom werken we samen met een aantal partners aan het bestrijden van armoede. Eén daarvan is sinds 2010 The Hunger Project (THP). In 2013 hebben we vijf concrete, kleinschalige projecten van THP ondersteund voor de bouw van onder meer toiletten, klinieken en waterputten. Daarnaast hebben we bijgedragen aan een groter programma in Benin waar THP honger bestrijdt door middel van een integrale aanpak waarbij aan alle millenniumdoelen wordt gewerkt. Deze aanpak is gebaseerd op drie kernelementen: mo-biliseren van mensen om zelf in actie te komen, empowerment van vrouwen en samen- werken met lokale overheden. Gecombineerd zorgen deze kernelementen ervoor dat mensen hun eigen kracht ontdekken en gebruiken. Met dit programma hebben we meer dan 75.000 mensen bereikt in de verschillende deelprogramma’s: • Voedselzekerheid – met name training en workshops 1.991 mensen • Onderwijs-met name lezen/schrijven en verpleegkundig onderwijs 5.458 mensen • Gezondheidszorg en ondervoedingsprogramma’s 71.020 mensen

Page 16: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 16

Wilde Ganzen heeft in 2013 een programma ontwikkeld om lokale organisaties te versterken.In 2013 hebben we in samenwerking met KCDF een Capacity Development Program opgezet voor grassroots-organisaties waarmee we via de Particuliere Initiatieven samenwerken. Het programma richt zich op het versterken van hun organisatorische en financiële capaciteiten om zo hun projecten duurzaam te maken.

Uitgelicht: KeniaIn Kenia hebben wij het grootste aantal projectenIn 2013 hebben we 36 projecten gesteund, waarvan 14 in de sector Onderwijs, 9 in Zorg en Welzijn en 6 in de sector Gezondheid. De overige projecten hadden betrekking op water en sanitatie, voedselzekerheid en werkgelegenheid. Het hoge aantal projecten komt met name doordat in Kenia veel Particuliere Initiatieven actief zijn.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Wilde Ganzen zet zich sinds 2011 in voor lokale fondsenwerving.Kenia heeft één van de snelst groeiende eco-nomieën van Afrika. Dit betekent dat er steeds meer mogelijkheden zijn om in eigen land fond-sen te werven voor armoedebestrijding. Om dit te stimuleren, implementeren we er sinds 2011 ons fondsenwervende model. Dit gebeurt in het kader van het Action for Children-programma en sinds kort ook het programma Change the Game. In beide werken we samen met de Keni-aanse organisatie Kenya Community Develop-ment Foundation (KCDF).

Hierbij is ook het Nederlands Particuliere Initia-tief betrokken.Zo’n honderd Nederlandse Particuliere Initiatie-ven die actief zijn in Kenia, hebben in april onze speciale Keniadag bezocht. Tijdens de inspire-rende middag zijn onderwerpen als samenwer-ken met de overheid en lokale fondsenwerving aan bod gekomen. Vertegenwoordigers van de Keniaanse ambassade en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gesproken en Tom Were van KCDF heeft het Capacity Development Program toegelicht. 22 Particuliere Initiatieven hebben zich nog diezelfde middag voor het pro-gramma aangemeld.

12 grassroots-organisaties zijn gestart met het programma.Afgelopen jaar hebben 12 organisaties deelgeno-men aan workshops en een assessment, uitge-voerd door KCDF. In 2014 volgen zij nog vier workshops.

De toekomst We geloven dat, gezien de economische ontwik-kelingen in Kenia, versterking van het Keniaanse maatschappelijk middenveld en lokale fondsen-werving de weg van de toekomst is. Kenia is dan ook een van de landen waar ons nieuwe pro-gramma Change the Game van start is gegaan. Het doel is het versterken van de capaciteit van lokale organisaties om fondsen te werven en hun rechten bij de (lokale) overheid te claimen.

Page 17: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 17

Fraude en projecten die niet geheel volgens plan verlopenOok bij de projecten die Wilde Ganzen ondersteunt gaat er wel eens wat mis.. De financiële verantwoor-delijkheid voor projecten ligt in eerste instantie bij de Project Eigenaar die het project bij ons indient. Om fraude of niet-transparante financiële zaken te voorko-men, doen we onder andere het volgende: - Het geld wordt, indien het grote bedragen betreft, in delen overgemaakt.- Het Particulier Initiatief en Wilde Ganzen controleren de begroting. Het Particulier Initiatief controleert de projectuitvoering en begeleidt de Project Eigenaar. Vaak ook door bezoeken.- Wilde Ganzen maakt vaak gebruik van consultants en/of lokale organisaties om het project te controleren of te ondersteunen. - De Project Eigenaar moet (tussentijds) projectresulta- ten laten zien middels foto’s en film. - Het project wordt afgerond met financiële en beschrij- vende rapportages die Wilde Ganzen controleert.

Dankzij deze aanpak komt fraude erg weinig voor. Het Particulier Initiatief en de Project Eigenaar zijn verplicht fraude te melden. Wanneer hiervan sprake is, stopt Wilde Ganzen direct eventuele uitstaande betalingen en start een onderzoek.

In 2013 zijn er 3 fraudegevallen gemeld of door Wilde Ganzen ontdekt. - Eén geval betreft financiële fraude op een school waar Wilde Ganzen heeft bijgedragen aan de bouw van stafwoningen . Hoewel deze woningen wel gerealiseerd zijn, is sprake geweest van ernstig finan- cieel mismanagement. Wilde Ganzen ondersteunt in deze zaak het Particulier Initiatief bij het nemen van maatregelen en maakt geen geld meer over naar de projectpartner. - In een andere zaak is de lokale partnerorganisatie opgelicht door een lokale leverancier van kookpotten. Wij ondersteunen de acties van deze organisatie om juridische stappen te nemen tegen deze partij. - Een derde geval betreft vermoedens van fraude rond de aanschaf van apparatuur. Wilde Ganzen onder- zoekt nog of er daadwerkelijk sprake is van fraude.

Alle (vermoedelijke) gevallen van fraude worden opgenomen in een frauderegister dat met de Raad van Toezicht wordt besproken.

Daarnaast komt het voor dat de uitvoering van een project niet volgens plan verloopt. Een voorbeeld daarvan is een project waarbij het bestuur slecht functioneerde en de projectuitvoering is gestaakt. Een externe consultant heeft de situatie onderzocht en aan ons gerapporteerd. Op basis hiervan zijn we in gesprek gegaan met de betrokken partijen om tot een oplos-sing te komen.

Tenslotte gebeurt het wel eens dat een Particulier Initiatief niet het volledige bedrag kan inbrengen door bijvoorbeeld een tegenvallende fondsenwervende actie. We bespreken dan met elkaar, en met de Project Eigenaar, of het projectplan aan te passen is. Lukt dit niet, dan kan worden besloten dat het project op een later tijdstip opnieuw wordt ingediend.

VERSTERKING LOKALE ORGANISATIESkleine organisaties, groot verschilIn een aantal landen zijn in 2013 nationale bijeenkom-sten gehouden om de capaciteiten van lokale organi-saties te versterken. In Kenia hebben 12 organisaties daaraan deelgenomen, in Cambodja 17, in Brazilië 16 en in India 75. Lokale Wilde Ganzen-partners hebben met behulp van lokale en internationale consultants diverse workshops gegeven, over onder meer het ma-ken van strategische plannen, organisatiemanagement, monitoring en evaluatie en lokale fondsenwerving. Dankzij de opgedane kennis en vaardigheden kunnen de deelnemers hun projecten effectiever en efficiënter managen.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 18: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 18

Samenwerken met Particuliere InitiatievenDankzij het enthousiasme en de betrokkenheid van Nederlandse Particuliere Initiatieven kan Wilde Ganzen haar werk doen. Talloze stichtingen, verenigingen, ker-ken, scholen en serviceclubs zetten zich in voor projec-ten in lage- en middeninkomenslanden. Van elke euro die zij werven voor door ons goedgekeurde projecten maken wij € 1,55. Ondanks de vele initiatieven in Ne-derland, daalde het aantal projectaanvragen tot midden 2012 bij zowel Wilde Ganzen als andere ondersteuners van Particuliere Initiatieven. Wilde Ganzen is daarom op nieuwe manieren gaan werven, met meer focus op klantgericht handelen en actief relatiebeheer. We zijn Particuliere Initiatieven actief en persoonlijk gaan bena-deren, onder andere door uiteenlopende evenementen bij te wonen. Daarnaast hebben we speciaal voor de initiatiefnemers een Servicedesk opgericht.

Ook dragen we bij aan de professionalisering van het Particulier Initiatief in Nederland. Bijvoorbeeld door trainingen en bijeenkomsten te organiseren en deel

te nemen aan het platform MyWorld. Deze aanpak is succesvol. De daling van het aantal aanvragen is bij Wilde Ganzen omgezet in een stijging van maar liefst 19 procent ten opzichte van 2012.

Inspirerende regionale bijeenkomsten Dit jaar hebben we drie bijeenkomsten voor Particulie-re Initiatieven georganiseerd: in Groningen, Roermond en Rotterdam. De bijeenkomsten waren informatief, inspirerend en motiverend en er werden goede hand-vatten gegeven om aan de slag te gaan, aldus veel bezoekers. De werkwijze van Wilde Ganzen is toege-licht, er is een workshop fondsenwerving gegeven en de 70 Particuliere Initiatieven (waarvan 1/3 nieuwe contacten waren) kregen volop de kans om met elkaar en Wilde Ganzen kennis en ervaring uit te wisselen.

Capaciteitsversterking via workshops en trainingen In 2013 zijn we met Impulsis gaan samenwerken om onze trainingen en workshops voor het Particulier

PARTICULIERE INITIATIEVEN

Een actieve en persoonlijke samenwerking

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 19: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 19

Initiatief op elkaar af te stemmen en tegelijkertijd elkaars relaties uit te nodigen. Impulsis heeft een aan-tal themadagen georganiseerd, zoals een dag rond-om kinderopvang. Wilde Ganzen heeft in aanvulling hierop voor 135 deelnemers trainingen georganiseerd, gericht op communicatie en beeldvorming.

Samenwerkingsverband MyWorldWilde Ganzen participeert sinds 2012 in MyWorld, een samenwerkingsverband van onder meer Cordaid, Impulsis en Wilde Ganzen, aangevoerd door NCDO. MyWorld biedt Particuliere Initiatieven een platform om kennis te delen en een plek waar zij terechtkunnen voor training, ondersteuning en begeleiding. In 2013 is het eerste MyWorld live event gehouden. Speed- daten, interactieve workshops over onder andere land-bouw en lokale fondsenwerving en de documentaire ‘De Bijsluiter van het Goed Doen’ werd vertoond: het is slechts een greep uit de vele inspirerende activiteiten waarop zo’n 400 bezoekers afkwamen.

MigrantenorganisatiesOok in 2013 is er extra geïnvesteerd in migrantenor-ganisaties die zich inzetten voor projecten in het land van herkomst. In 2013 hebben we ruim 60 aanvragen gekregen. Migrantenorganisaties die voor het eerst met ons samenwerkten, kregen een verdubbeling van de geworven gelden. Dit jaar hebben we 4 migran-tenbijeenkomsten gehouden, hierbij stond het leren fondsenwerven centraal. In totaal hebben 11 organi-saties daaraan deelgenomen. Twee ervaren voorzitters van migrantenorganisaties hebben zich ingezet als Wilde Ganzen-ambassadeurs om onze organisatie meer bekendheid te geven onder migranten. Daar-naast hebben we met twee koepelorganisaties samen-gewerkt: SEVA Network Foundation en het Netwerk Internationale Samenwerking Marokko (NISM).

Particuliere Initiatieven praten mee via klankbordgroep Er zijn twee bijeenkomsten geweest met onze klank-bordgroep Particuliere Initiatieven, maar we hebben ook tussentijds een beroep op deze groep gedaan. Dankzij de waardevolle input en feedback hebben we onze producten en diensten nu nog beter afgestemd op de behoeften van Particuliere Initiatieven.

Multi PI-partnersMet Particuliere Initiatieven die meerdere projecten per jaar indienen, hebben we afspraken gemaakt om de procedure zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Ook zorgen we samen voor zoveel mogelijk publiciteit. Het gaat om de initiatieven Vraag en aanbod, Global Exploration, Tools to Work, Gered Gereedschap, Net-4Kids en Young Africa.Daarnaast zijn met Fight for Sight, World Servants, KidsRights en The Hunger Project speciale afspraken gemaakt omdat de samenwerking een bijzondere meerwaarde biedt voor Wilde Ganzen, bijvoorbeeld toegang tot een bepaalde groep gevers.

Onderzoek naar duurzaamheid projectenWilde Ganzen draagt bij aan de onderzoekskosten van PhD-onderzoeker Sara Kinsbergen die aan de Rad-boud Universiteit Nijmegen een promotieonderzoek doet naar de aard en rol van Particuliere Initiatieven en de duurzaamheid van hun projecten. Het CIDIN, waar Kinsbergen werkzaam is, doet in 2013 en 2014 in meerdere landen onderzoek naar de duurzaamheid van de door Wilde Ganzen gefinancierde projecten. In de loop van 2014 worden de uitkomsten verwacht.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 20: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 20

Wilde Ganzen heeft 4 programma’s die voortkomen uit projecten en tegemoetkomen aan de behoeften van Particuliere Initiatieven en/of grassroots-organisaties. De programma’s sluiten aan bij actuele onderwerpen. Bovendien zetten ze Wilde Ganzen neer als een orga-nisatie die vooroploopt wat betreft duurzaamheid en die de verantwoordelijkheid voor armoedebestrijding neerlegt waar die thuishoort: bij mensen die zelf in armoede leven, maar ook bij overheden, het bedrijfs- leven en de middenklasse in ontwikkelingslanden.

1. Action for Children: het Wilde Ganzen-model geëxporteerd

Verdubbeling van lokaal geworven fondsenAction for Children is één van de drie programma’s van de Together4Change-alliantie die van 2011 tot 2015 financiering ontvangt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De andere partners in Together4Change zijn ICS, SOS Kinderdorpen en Wereldkinderen.

PROGRAMMA’S

Modellen voor de toekomst

Action for Children exporteert het Wilde Ganzen- model naar Brazilië, India, Kenia en Zuid-Afrika. Daar werven nationale partnerorganisaties fondsen bij bedrijven en onder de middenklasse. Dat geld wordt gebruikt om de bijdrage te verdubbelen die grassroots- organisaties op lokaal niveau hebben opgehaald. Zo zijn er dit jaar 198 projecten gesteund. Onze partnerorganisaties helpen de grassroots-orga- nisaties niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook met advies en trainingen. Wij bieden onze part-ners steun in de vorm van geld, advies, training en uitwisseling. Jaarlijks komen we met alle betrokken organisaties bijeen om ervaringen en nieuwe fonds-wervingsmodellen te delen. In november hebben alle partnerorganisaties deelgenomen aan een workshop in Kenia. Tijdens de bijeenkomst zijn bijvoorbeeld fondswervingservaringen en -strategieën van grass-roots-organisaties gedeeld. Deze lokale organisaties waren getraind en begeleid volgens het Action for Children-model. Daarnaast bezoeken de organisaties elkaar ook onderling.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 21: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 21

Unieke projectenAction for Children steunt kleine, plaatselijke projecten van en voor kinderen, zoals het aanleggen van een speelplaats, het opknappen van een klaslokaal, of voorlichting over de gevaren van hiv en aids. Het unie-ke van deze projecten is dat de kinderen, hun ouders, familie, onderwijzers, et cetera, hierbij nauw betrokken zijn. Zij moeten namelijk eerst zelf 50 procent van het geld voor deze projecten inzamelen. Als dat lukt, ver-sterkt dat enorm hun gevoel van eigenwaarde. Action for Children draagt de andere helft bij als premie op de

Kwetsbare kinderen krijgen eigenwaarde via zang en dans

In de Braziliaanse stad Salvador de Bahia, die in de 19e eeuw een centrum van de trans-Atlantische slavenhandel was, worden veel kinderen in arme wijken gediscrimineerd omdat ze een donkere huidskleur hebben. Om hen een gevoel van eigenwaarde te geven en ze te motiveren actief deel te ne-men aan de samenleving, is er een bijzonder project opgezet. Via dans, zang en toneel leren deze kwetsbare kinderen dat ze net zo goed meetellen. Voor dit project heeft een buurt-groep zelf de helft van de benodigde 4.000 euro ingezameld, Action for Children zorgde voor de andere helft. Voor dergelijke projecten zamelt CESE, de Braziliaanse part-ner in Action for Children, geld in onder de middenklasse en bij bedrijven. Zoals met een concert bij het 40-jarig bestaan van CESE.

Action for Children 2011 2012 2013

Aantal projecten gesteund 103 156 198

Besteed aan projecten € 423.831 € 603.652 € 836.411

Door partnerorganisatie geworven bij midden-klasse en bedrijven

€ 198.277 € 298.435 € 419.171

getoonde inzet en het behaalde resultaat. Het geld voor deze verdubbeling wordt in toenemende mate door onze partnerorganisaties in Brazilië, India, Zuid-Afrika en Kenia zelf geworven. De middenklasse en de bedrijven in deze opkomende economieën kun-nen immers steeds meer bijdragen aan armoedebestrij-ding in eigen land. Maar er is een flinke cultuuromslag nodig en daarom zal het nog vijf tot zeven jaar duren voordat het programma onafhankelijk kan draaien. De ontwikkelingen zijn echter hoopgevend.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 22: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 22

2. Reframing the Message: communiceer waardig en waarheidsgetrouw Honger, (burger)oorlog en natuurrampen, het zijn voornamelijk dit soort beelden die het nieuws domine-ren wanneer er over lage- en middeninkomenslanden wordt bericht. Een zeer beperkte kijk op de werkelijk-heid, want er zijn ook veel positieve ontwikkelingen gaande. Ook campagnes van sommige gevestigde ontwikkelingsorganisaties en (beginnende) Particuliere Initiatieven versterken het beeld van hulpbehoevend-heid en afhankelijkheid in dit soort landen. Om dit beeld te nuanceren, is Wilde Ganzen in 2013 gestart met het programma Reframing the Message.

Doel van het programma is dat Particuliere Initiatieven leren een waarheidsgetrouw beeld te geven van hun project en de levensomstandigheden in lage- en mid-deninkomenslanden. Natuurlijk zonder de geefbereid-heid van mensen aan te tasten. Een ander doel is de (Nederlandse) samenleving bewuster te maken en een eerlijk beeld te geven van de wereldwijde armoede, armoedebestrijding en (de bijdrage van projecten aan) de Millenniumdoelen.

Om deze doelen te bereiken, versterken we de capa-citeit van 400 kleine en middelgrote organisaties in Denemarken, Tsjechië en Nederland. Dat doen we via workshops, lezingen en begeleidingstrajecten. De Eu-ropese Unie financiert 75 procent van dit programma, dat we in samenwerking met CISU (Denemarken) en Divoké husy (Tsjechië) uitvoeren.

Particuliere Initiatieven ‘reframen hun message’ Reframing the Message leert Particuliere Initiatieven hoe zij de brede context van ontwikkelingssamenwerking en de bijdrage aan de Millenniumdoelen beter kunnen communiceren in woord en beeld. Maar ook hoe zij Project Eigenaren aan het woord kunnen laten. Speciaal hiervoor zijn de trainingen MySocialMedia, MyStory, MyCommunication en MyVisualMedia ontwikkeld.

Met brancheorganisatie Partin hebben we in 2013 een PI-seminar georganiseerd met lezingen en workshops over resultaatcommunicatie, storytelling, ‘reframing’ en genuanceerde beeldvorming. Het was een interes-sante dag met een gevarieerd programma die door maar liefst 120 mensen is bezocht. Ook hebben we workshops en presentaties gegeven over ‘reframing’ op de Zuid-Afrikadag, de Impulsis Mediadag, de jubi-leumavond van de Derde Wereld Werkgroep Soest, de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting, de MyWor-lddag, bij Global Exploration, World Servants en de conferentie Zielig of Zelfredzaam van EO Metterdaad en Kerk in Actie.

Zoals uit onderstaand tabel blijkt, zijn er iets minder trainingen gegeven dan gepland. Dit komt onder andere door het grote aanbod aan trainingen (deels ook van andere organisaties) en doordat we later dan gepland van start konden gaan. We hebben echter aan meer evenementen van andere organisaties deel-genomen dan vooraf gedacht, waardoor we uiteinde-lijk toch meer deelnemers hebben bereikt.

Planning Realisatie Aantal deelnemers gepland Aantal deelnemers

Trainingen gerealiseerd 12 224 totaal 135 totaal

Workshop/ presentaties 6 8 120 totaal 330 totaal

Pi-seminar 1 1 60 120

Totaal 23 21 404 585

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 23: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 23

Op de nieuwe website framingmymessage.nl kunnen Particuliere Initiatieven terecht voor informatie, waar onder een speciaal ontwikkelde communicatietoolkit die ondersteuning biedt bij het maken van heldere en waarheidsgetrouwe communicatieboodschappen.

Levendige discussies rondom reframing binnen Internationale SamenwerkingDe uitgangspunten van Reframing the Message ko-men in 2013 vaak terug in discussies binnen de sector. Zo heeft de community ID Leaks een manifest opge-steld voor genuanceerde communicatie. Het vakblad Vice Versa en het dagblad Trouw hebben artikelen gepubliceerd over beeldvorming. Dit momentum hebben we aangegrepen door samen met Vice Versa in december een online debat te starten, voor een periode van zes weken. In 2014 wordt het afgesloten met een live debat.

“Ik ben me meer bewust van de noodzaak de partner actief te betrekken bij de communicatie en informatievoorziening. Ik zie de verschillen tussen de diverse social media beter. Ook heb ik nieuwe impulsen gekregen om aan de slag te gaan.”

“Ik vond het een zeer inspirerende en nuttige training. Naar aanleiding van jullie adviezen over de website, heb ik de foto’s en de welkomsttekst op onze site veranderd.”

Wayla, NigerKosten totaal: € 28.799

Bijdrage Wilde Ganzen: € 10.219

Project en doelstelling

Niger is een van de armste landen ter wereld. Door

droogte beslaat de woestijn een steeds groter stuk van

het land en is het voor de inwoners steeds moeilijker

om aan drinkwater te komen. Met de aanleg van deze

waterput krijgt de lokale gemeenschap toegang tot

schoon drinkwater.

Concreet resultaat

Aanleg waterput

Het grote verschil891 mensen toegang tot schoon drinkwater

Mae Hong Son Provincie, ThailandKosten totaal: € 30.070

Bijdrage Wilde Ganzen: € 10.670

Project en doelstelling

Verschillende dorpen in het noorden van de Mae Hong

Son Provincie toegang geven tot schoon drinkwater.

Het indirecte doel is daarnaast ook het verbeteren van

het elementair onderwijs.

Concreet resultaat

Bouw van 27 waterzuiveringsinstallaties

Realisatie van 6 watertanks

5 toiletgebouwen gebouwd bij de school

Het grote verschil5000 mensen hebben nu toegang tot schoon drinkwater en tegelijkertijd gaat er 20 pro-cent meer leerlingen naar school die zo een betere kans op een goede toekomst hebben

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 24: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 24

3. Change the Game: armoedebestrijding met bijdragen uit lage- en middeninkomens-landen Eind 2013 is Wilde Ganzen gestart met het program-ma Change the Game. Het gezicht van de armoede is veranderd. 75 procent van de mensen die in armoede leven, wonen in middeninkomenslanden. Dat vereist een andere aanpak. Het Change the Game-program-ma biedt die nieuwe aanpak en bouwt daarbij voort op de opgedane ervaringen binnen de programma’s Action for Children en Capaciteitsopbouw voor Project Eigenaren.

Met Change the Game willen we wereldwijd 10.000 lokale grassroots-organisaties en ngo’s via individuele lesmodules leren om:A. fondsen te werven in eigen land.B. hun ‘claim making capacity’ te versterken: huver mogen en moed om de lokale overheid aan te spreken op diens verantwoordelijkheid om armen goede dienstverlening te bieden.

De komende drie jaar gaan naar verwachting 10.000 organisaties één of meerdere digitale lesmodules volgen om op één of beide terreinen hun capaciteit te versterken. 2.000 organisaties volgen een volledige cursus en krijgen hierbij begeleiding op afstand. 400 grassroots-organisaties uit Brazilië, India en Kenia (en later ook Ghana) waarmee we al samenwerken, volgen een serie workshops en krijgen individuele coaching.

Op een nog te ontwikkelen internationale portal/web-site komt voor de doelgroep informatie beschikbaar over lokale wet- en regelgeving met betrekking tot fondsenwerving, het oprichten van scholen en ge-zondheidsposten en het aanleggen van voorzieningen voor drinkwater en sanitatie.

Het ultieme doel is dat al deze lokale organisaties - dankzij hun nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden - over drie jaar samen jaarlijks minimaal 10 miljoen euro aan inkomsten ophalen in eigen land. Bovendien

hebben zij dan veel betere toegang tot bestaande, maar vooralsnog moeilijk toegankelijke overheidsdiensten.

Voor de ontwikkeling van dit programma hebben we samengewerkt met ‘Marjolein de Rooij International Fundraising’ en ‘Himmelblau’ (beide gespecialiseerd op gebied van communicatie en lokale fondsen-werving), het communicatieadviesbureau Podium (gespecialiseerd in het bouwen van portals/websites en digitaal leren), de Management for Development Foundation (MDF) (gespecialiseerd in trainingen en andere vormen van capaciteitsopbouw van mensen uit lage- en middeninkomenslanden) en PwC, dat in de meeste lage- en middeninkomenslanden juristen in dienst heeft die wet- en regelgeving in kaart kunnen brengen, analyseren en toegankelijk maken.

Medio 2014 staat de eerste cursus gepland en gaat naar verwachting de portal open. Bij de ontwikkeling zijn de nationale partnerorganisaties van het Action for Children-programma in Brazilië, India en Kenia nauw betrokken. CESE, Smile en KCDF leveren de trainers en coaches die lokale organisaties gaan opleiden en be-geleiden bij het opzetten van hun eigen fondswerving en het versterken van hun ‘claim making’. De capa-citeiten van die trainers en coaches worden eerst zelf versterkt middels een train the trainers-programma dat MDF voor ons gaat uitvoeren.

4. SBOS: mondiaal burgerschap in NederlandSBOS is de Subsidiefaciliteit voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, gericht op het vergroten van mondiaal burgerschap in de Nederlandse samenleving. Samen met PwC en het Nederlands Jeugdinstituut voert Wilde Ganzen dit programma uit. Het ministerie heeft medio 2011 besloten om verdere subsidietoe-kenningen onder SBOS op te schorten. Wilde Ganzen voert nog wel werkzaamheden uit in het kader van de monitoring van eerder goedgekeurde projecten en programma’s.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 25: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 25

FONDSENWERVING

Het vertrouwen dat onze donateurs en gevers ons schenkenWilde Ganzen heeft zeer betrokken en trouwe gevers. Deze loyale achterban is over vele jaren opgebouwd: veel mensen kennen ons nog uit het verleden van onze wekelijkse tv-uitzending. Deze achterban geeft trouw en veel gevers benoemen Wilde Ganzen ook als een van hun erfgenamen. Dit maakt onze inkomsten stabiel en daar zijn we onze betrokken achterban zeer dank-baar voor. Deze loyaliteit en gulle giften maken het mo-gelijk dat we ons mooie werk al 57 jaar kunnen doen!

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er in Nederland steeds minder mensen een vaste maandelijkse bedrage geven aan een goed doel. Zeker de leeftijdsgroep tot 54 jaar typeert zichzelf als een donateur die voorna-melijk losse giften geeft wanneer het uitkomt. Maar ook senioren kiezen steeds minder vaak voor een structurele machtiging en steeds vaker voor het geven van losse giften. Bovendien was 2013 economisch gezien een moeilijk jaar. Specifiek voor de goede-doe-lensector: het donateursvertrouwen bereikte een histo-risch dieptepunt (bron: donateurspanel WWAV). Het is niet meer dan logisch dat hierdoor ook goede doelen minder inkomsten ontvangen dan voorheen.

De totale opbrengsten van onze fondsenwerving zijn licht teruggelopen ten opzicht van het jaar daarvoor,

maar iets hoger dan begroot. Het grootste verschil zit in de nalatenschappen die iets zijn achtergebleven bij 2012 en ook ten opzichte van onze begroting. De opbrengst van vermogensfondsen zijn in lijn met de begroting. De onderliggende trend is positief. Het goede nieuws is dat onze inkomsten van particulie-ren gestegen zijn ten opzichte van zowel 2012 als de begroting.

real

isati

e 20

13

real

isati

e 20

12

begr

oting

201

3

0

1000

2000

3000

4000

5000

6000

7000

8000

9000

Particulieren Vermogens- fondsen

Nalaten- schappen

Totaal

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 26: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 26

Donateurs en giftgevers - particuliere inkomstenOndanks het ongunstige economische klimaat is er het afgelopen jaar 2.125.945 euro geschonken door ge-vers en donateurs. Hiermee is het doel van 1.836.614 euro ruimschoots gehaald. Wilde Ganzen is ontzettend blij met de steun van haar achterban zonder wie ons werk niet mogelijk zou zijn. We zijn onze gevers en donateurs, vermogensfondsen, instellingen en an-dere organisaties zeer dankbaar voor de steun in het afgelopen jaar. Zonder hen waren we niet in staat geweest om 395 projecten met concrete resultaten te realiseren. Net als de meeste goede doelen heeft Wilde Ganzen een verval in aantal donateurs en giftgevers, onder andere door natuurlijk verloop. Het is dus zaak om meer nieuwe giftgevers en donateurs te werven dan dat er afvallen. Daarnaast is focus op behoud ook zeer belangrijk. Dit jaar is het gelukt om het aantal vaste donateurs te laten groeien van 5.701 op 1 januari naar 6.021 op 31 december. Ook het totale donateurs en giftgevers is gegroeid: begin 2013 omvatte het 17.558 adressen, eind 2013 waren het er 20.858. Deze groei is met name te danken aan het werven van nieuwe giftgevers via koude mailingen. Dit middel was in 2011 al succesvol getest en heeft zichzelf in 2012 opnieuw

bewezen met 1.431 nieuwe giftgevers. In 2013 zijn met diverse koude mailingen 6.870 nieuwe gevers geworven. De groei in aantal donateurs is eveneens gerealiseerd door onze welkomstgesprekken voort te zetten. Hierbij bedanken we eerste giftgevers voor hun bijdrage en vragen we hen om vaste donateur te worden.

Vermogensfondsen en instellingenIn 2013 zijn de bestaande relaties met de grotere ver-mogensfondsen verder geïntensiveerd. Daarnaast zijn er nieuwe relaties gestart met zes fondsen. We hebben projecten geselecteerd die aansluiten bij de statutaire doelstellingen van deze vermogensfondsen.

In 2013 is de doelstelling voor vermogensfondsen en loterijen behaald. In totaal is er 1.910.389 euro bijge-dragen. Hiervan hebben vijf grote vermogensfondsen

€ 2.125.945Donateurs en giftgevers

€ 3.470.148Nalatenschappen

€ 1.410.389Vermogens-

fondsen

€ 500.000Nationale

Postcode Loterij

€ 8.916.871Totaal

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Nel van der Endt:“Elk kwartaal geven mijn man en ik aan een project. Je moet toch wel als je het zelf goed hebt? Kiezen valt nog niet altijd mee, alles wat kleinschalig is vind ik goed. Eigenlijk spreken alle Wilde Ganzen-pro-jecten me aan. Wilde Ganzen is betrouwbaar, de projecten zijn kleinschalig en direct.”

€ 798.359Grote fondsen€ 328.503

Middelgrote fondsen

€ 283.527Kleine fondsen

Page 27: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 27

samen 798.359 euro geschonken. Vijftien middelgrote fondsen hebben een Wilde Ganzen-project uitgekozen om te ondersteunen. Samen hebben zij 328.502 euro gedoneerd: een stijging van 8 procent ten opzichte van 2012. De Nationale Postcode Loterij heeft nog eens 500.000 euro bijgedragen.In totaal zijn er 120 projecten gefinancierd door vermogensfondsen. Een stijging van 20 procent. Ook hebben we dit jaar weer van vele zorg- en kerkelijke instellingen die voor Wilde Ganzen collecteren, donaties ontvangen voor diverse projecten.

NalatenschappenDe begroting voor nalatenschappen - 3.650.000 euro is net niet gehaald. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op 3.470.148 euro, dat is 95 procent van onze doel-stelling. In vergelijking met 2012 is de daling groter: -10,5 procent.

Als beneficiënt van de Nationale Postcode Loterij heeft Wilde Ganzen in 2013 voor het derde achtereenvol-gende jaar 500.000 euro mogen ontvangen. Dankzij deze bijdrage heeft Wilde Ganzen ook dit jaar weer tientallen projecten van Particuliere Initiatieven kunnen ondersteunen en nieuwe programma’s kunnen opzetten. Projecten die een directe én een structurele verbetering brengen in de levensomstandigheden van mensen die in armoede leven én hen een kansrijke toe-komst bieden. En programma’s die mensen in lage- en middeninkomenslanden in staat stellen om in hun eigen omgeving fondsen voor hun projecten te werven en hun rechten bij de lokale overheid op te eisen.We hechten veel waarde aan de samenwerking met de Nationale Postcode Loterij. Want voor het realise-ren van onze projecten zijn wij vrijwel volledig afhan-kelijk van particuliere inkomsten.

Elkaar versterkenDe samenwerking met de Postcode Loterij is dit jaar wederom verstevigd en intensiever geworden. Beide partijen zoeken elkaar regelmatig op om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken en waar mogelijkheden liggen om zowel het werk van Wilde Ganzen als de samenwerking met de loterij beter en vaker te laten zien. De Postcode Loterij denkt goed mee over de verschillende mogelijkheden en staat open voor ideeën en suggesties.

Wij zijn erg dankbaar voor deze mooie samenwerking en we hopen dat we de komende jaren samen met de Nationale Postcode Loterij nog veel projecten en pro-gramma’s mogen realiseren. Lees hier meer over het belang van de inzet van de Nationale Postcode Loterij.

Op het gebied van werving hebben we ingezet op het optimaliseren van de relaties met (potentiële) testamen-taire schenkers, het informeren van geïnteresseerden en het integreren van specifieke nalatenschapsmodules in de database voor relatiebeheer. Bij een breder publiek werken we op een persoonlijke manier aan de bewust-wording van mensen: we laten zien welk verschil ze kunnen maken voor anderen in de wereld door Wilde Ganzen in hun testament op te nemen.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Samenwerking met de Nationale Postcode Loterij

De heer Van Oord:“De variëteit aan projecten die Wilde Ganzen steunt, spreekt me aan: dan eens gaat het over vluchtelin-gen, dan gezondheidszorg, dan weer een waterput. De projecten lossen op een relatief eenvoudige ma-nier een concreet probleem op, waarmee zij mensen echt helpen.”

Page 28: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 28

COMMUNICATIE

Mensen betrekken om samen te bouwen aan onze missie

Informeren. Betrokkenheid creëren. Merk en Imago. Dat zijn de kernwoorden van onze communicatie. Men-sen informeren over wat we doen, wie we zijn en laten zien welke resultaten we behalen dankzij de steun van onze donateurs. Een ander belangrijk doel is nieuwe mensen bereiken om zo nog meer projecten te kunnen steunen. Samen kunnen we zorgen voor een structurele verbetering van de levensomstandigheden van mensen die in armoede leven.

Hiervoor zetten we onder andere wekelijkse tv-uitzen-dingen in, voeren we jaarlijkse campagnes, creëren we publiciteit, geven we een kwartaalmagazine uit en heb-ben we specifieke online-activiteiten. Op deze manier vergroten we de zichtbaarheid en naamsbekendheid van Wilde Ganzen en verdiepen we de betrokkenheid van mensen bij onze organisatie. De activiteiten zijn er ook op gericht om het imago van Wilde Ganzen te versterken en onze merkwaarden bij onze doelgroep te verstevigen: bevlogen, zichtbaar resultaat, sober maar met daadkracht

en verbindend. Onze nieuwe pay-off: Klein project Groot verschil vormt bij al onze uitingen de basis.

De afdeling Communicatie werkt nauw samen met andere afdelingen om betrokken Nederlanders te mobiliseren en samen zoveel mogelijk kleinschalige projecten wereldwijd te steunen. Bovendien opti-maliseert de afdeling de interne communicatie ter bevordering van de samenwerking en kennisdeling tussen afdelingen en collega’s.

Het belang van communicerenZonder draagvlak in Nederland voor ons werk, kunnen we niet bestaan. Wilde Ganzen is voor de financiering van projecten vrijwel volledig afhankelijk van particuliere giften. Daarom investeren we in de zichtbaarheid van onze organisatie en focussen we op wat ons juist zo uniek maakt. We laten zien dat we met kleinschalige projecten een groot verschil maken in de levens van mensen die in armoede leven.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 29: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 29

Op televisie, radio en online zetten we wekelijks een project centraal, het zogeheten Project van de Week. We organiseren campagnes en vragen aandacht voor ons werk in de media. Op onze website en via sociale media geven we uitgebreide informatie, nieuws en interessante wetenswaardigheden. Uiteraard houden we de achterban ook via het Wilde Ganzen-magazine en e-mailnieuwsbrieven op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen en projectresultaten. Al deze activitei-ten vergroten de zichtbaarheid en daarmee de naams-bekendheid van Wilde Ganzen.

Het Reframing the Message-programma vormt bij al onze communicatie een belangrijk uitgangspunt. De afdeling Communicatie heeft de uitgangspunten van dit programma dan ook geïntegreerd in haar commu-nicatie-uitingen.

Vernieuwde positioneringIn het voorjaar van 2013 heeft Wilde Ganzen een belangrijke herpositionering doorgevoerd. Het logo is aangepast en de oude pay-off Ontwikkelingssa-menwerking is vervangen door een nieuwe, onder-scheidende pay-off Klein project Groot verschil. Nu zien mensen in een oogopslag waar we voor staan en wat ons onderscheidt. Ook zijn de visie, missie en propositie vernieuwd om het werk van Wilde Ganzen nog beter onder de aandacht te brengen bij al onze stakeholders. Als gevolg hiervan hebben we in 2013 al onze communicatiemiddelen aangepast.

Project van de Week op radio, tv en onlineIn 2013 is de samenwerking met IKON voortgezet. Dit betekent dat de wekelijkse tv-uitzending (het Project van de Week) ook in 2013 elke zaterdag te zien is geweest op NED 2. De uitzending is op 32 zondagen herhaald. Het radioprogramma is elke zondag uit-gezonden. Ilona Hofstra heeft ook dit jaar de pro-gramma’s gepresenteerd en mensen opgeroepen het Project van de Week financieel te steunen. Om mee te gaan met de professionalisering van de organisatie en om beter aan te sluiten bij de nieuwe positionering, is het format vernieuwd. Het program-ma is nu visueel aantrekkelijker waardoor het beter geschikt is voor fondsenwerving.

De Project van de Week-uitzending komt ook terug via social media en onze website. Donateurs en Parti-culiere Initiatieven vinden dit een makkelijk platform om reacties te geven en hun betrokkenheid te vergro-ten. Voor de Particuliere Initiatieven is de selectie tot Project van de Week een bekroning op hun werk, zij zorgen daarom vaak voor een goede verspreiding van de uitzendingen binnen hun eigen netwerk.

Multimediale campagneOm onze vernieuwde positionering groots te introdu-ceren, hebben we in het najaar van 2013 een multi-mediale campagne gevoerd. Omdat het een corporate campagne was, hebben we ervoor gekozen om te focussen op de zichtbare resultaten van onze projec-ten. Laten zien wat we bereikt hebben door klein-schalige projecten wereldwijd te steunen, dankzij onze (trouwe) donateurs. Terugblikken en laten zien dat ons werk wel degelijk een groot verschil maakt.

Op deze manier hebben we ook onze nieuwe positi-onering goed kunnen neerzetten: Klein project Groot verschil. In de campagne is dat vertaald naar drie pro-jecten die het grote, concrete verschil laten zien op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en water.

Doelstellingen van de campagne: - Naams- en propositiebekendheid vergroten met minimaal 3 procent.

- Waardering en betrokkenheid vergroten met een waardering van minimaal een 7.

In lijn met ons meerjarenbeleid hebben we ons met deze campagne gericht op een jongere doelgroep, namelijk 50-65 jaar. Dit hebben we op uiteenlopende manieren gedaan. De website van Wilde Ganzen vormde tijdens de campagne het centrale punt. Door bannering en via radio- en tv-spots, advertorials, Google Adwords en sociale media zijn mensen naar de website geleid. Maar ook via stoppers, advertenties en advertorials in de geschreven pers hebben we mensen over ons werk geïnformeerd en naar de website verwezen. In de campagneperiode is het aantal unieke bezoekers meer dan verviervoudigd tot 62.254.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 30: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 30

Om de impact van de campagne te kunnen meten, hebben we een naamsbekendheidsonderzoek gedaan, uitgevoerd door marktonderzoekbureau Kien. Dit heeft het volgende uitgewezen: - Door de campagne is de geholpen naamsbekend-heid van Wilde Ganzen onder onze doelgroep gestegen van 78,4 naar 83,1 procent in de periode september tot november.

- De spontane naamsbekendheid van Wilde Ganzen is in 2013 gestegen van 1,5 procent in september tot 2,6 procent in november.

- Wilde Ganzen staat met een 6,8 voor waardering op een eerste plek ten opzichte van een aantal gese-lecteerde collega-organisaties. Ten opzichte van de 0-meting is de waardering licht gestegen.

- Het percentage mensen dat zegt niet bekend te zijn met Wilde Ganzen is gedaald van 19,9 procent bij de 0-meting naar 13,3 procent bij de 1-meting.

Voorbeelden van campagne-uitingen

Het belang van social mediaSocial media vormen een steeds belangrijker onderdeel van onze communicatiemix. In 2013 is het plaatsen van nieuwsberichten op sociale medianetwerken een vast onderdeel geworden van de externe communi-catie van Wilde Ganzen. Er is met name ingezet op Facebook, Twitter en MyWorld. De doelstelling voor 2013 - een verdubbeling van de 800 ‘likers’ en volgers - is meer dan gehaald: eind 2013 is het aantal verdrie-voudigd. Tijdens de campagne is er budget ingezet om ‘likes’ op Facebook te werven, wat heeft gezorgd voor een toename van 600 ‘likers’. Directe interactie met de achterban en gelieerde organisaties leidt tot meer binding en bereik.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 31: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 31

Website-activiteitenIn 2013 is de website deels vernieuwd: - Er is een nieuwe homepage. - Teksten zijn herschreven naar aanleiding van de nieuwe positionering.

- De website voor Particuliere Initiatieven is opnieuw ontwikkeld en gebouwd. Er is nu een betere flow en de site is gebruiksvriendelijker. De teksten zijn herschreven en er is een duidelijk filmpje gemaakt dat de werkwijze van Wilde Ganzen laat zien.

- Sinds 2013 plaatsen we ook projectresultaten op de website. Er staan al 56 resultaten op de website en dit wordt continue aangevuld als projecten zijn afgesloten.

- De metadata van de website zijn aangepast.

In 2013 heeft de website 81.265 euro aan donaties opgebracht. In totaal waren er 62.254 unieke bezoe-kers en zijn er 921 donaties verricht (20 procent meer dan 2012).

Andere communicatiekanalen en publiciteitOok in 2013 is het kwartaalmagazine van Wilde Ganzen een belangrijk middel om onze achterban te informeren over en te enthousiasmeren voor onze kleinschalige projecten. Uit onderzoek blijkt dat de lezers de transparantie waarderen die we middels dit magazine bieden over de voortgang en resultaten van de projecten. Naast het magazine versturen we vier keer per jaar een digitale nieuwsbrief aan geïnteres-seerde donateurs en zes keer per jaar aan Particuliere Initiatieven.

Artikelen, advertenties, radio-interviews en overige publiciteit zijn voor ons werk van belang om de be-kendheid en betrokkenheid met Wilde Ganzen te ver-groten. Daarnaast is publiciteit een belangrijk middel om Wilde Ganzen ook binnen de branche te profileren als een belangrijke partij met veel kennis en kunde op het gebied van kleinschalige projecten en het samen-werken met Particuliere Initiatieven.

In 2013 hebben we regelmatig kunnen profiteren van gratis publiciteit dankzij krantenartikelen en radio-in-terviews. Ook het programma Reframing the Message heeft veel publiciteit gegenereerd via een breed scala aan media en op verschillende platforms. ‘Reframing’ is het afgelopen jaar een belangrijk discussieonder-werp geweest. Naast de media-aandacht zijn er ook debatten en discussieforums geweest rondom dit programma.

Dankzij onze unieke samenwerking met Particuliere Initiatieven is er vooral in regionale en lokale kranten vaak gepubliceerd over Wilde Ganzen-projecten. Ook hebben we een grote groep lezers bereikt met vaste rubrieken en artikelen over onze projecten in de tijd-schriften VolZin en ViceVersa.

TERUGKOPPELING PROJECTRESULTATEN Wij vinden het belangrijk dat mensen naast het bekij-ken van onze nieuwe projecten ook kunnen lezen en zien welke resultaten Wilde Ganzen heeft behaald met haar projecten. Daarom zijn we in 2013 gestart met het terugkoppelen van projectresultaten.

Op de website kunnen bezoekers daarom nu terugle-zen wat er bereikt is, zowel in concrete resultaten als de impact die deze resultaten hebben op de levens van mensen in de projectlanden. In 2014 worden projec-tresultaten doorlopend op de website geplaatst, zodra een project afgerond is.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 32: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 32

ORGANISATIE

Interne organisatieIn 2013 is een aantal wijzigingen in de interne organi-satie doorgevoerd. Voor een van de primaire proces-sen binnen de organisatie - het behandelen en beoor-delen van projectaanvragen - is een nieuwe workflow geïntroduceerd. Hierdoor kunnen we Particuliere

Raad van Toezicht

Directeur Management AssistentAdjunct-Directeur,

Manager Programma’s en Beleidsvorming

AfdelingProgramma’s

AfdelingProjectaanvragen

AfdelingFondsenwerving

AfdelingProjecten

AfdelingCommunicatie

AfdelingFinanciën en Facilitair

Initiatieven een betere service bieden, worden project-aanvragen sneller en efficiënter behandeld en is er een duidelijke rolverdeling tussen de medewerkers van de afdelingen Projecten en Projectaanvragen (voorheen: Relatiebeheer). De nieuwe workflow wordt doorlopend geëvalueerd en wordt in 2014 aangescherpt.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Een stevige basis

Page 33: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 33

PersoneelIn 2013 heeft Wilde Ganzen 40 medewerkers in dienst, samen goed voor 34,75 fte. Er zijn gedurende het jaar 6 nieuwe medewerkers aangetrokken. Van 7 collega’s is afscheid genomen. De nieuwe mede-werkers zijn deels aangenomen ter vervanging van vertrokken collega’s, deels voor inzet op het nieuwe programma Reframing the Message en deels voor tij-delijke ondersteuning van de afdeling Projecten. Wilde Ganzen volgt de Arbeidsvoorwaardenregeling van de Protestantse Kerk Nederland. Daarnaast is er een per-soneelshandboek met aanvullende interne regelingen. In 2013 is er een nieuwe systematiek voor de beoor-delingscyclus geïntroduceerd met meer aandacht voor concrete resultaten en de bijdrage van medewerkers aan de organisatiedoelen. Wilde Ganzen kent een per-soneelsvertegenwoordiging (PVT) bestaande uit drie medewerkers van verschillende afdelingen. De PVT heeft in 2013 regelmatig met de directeur vergaderd.

VrijwilligersDe vele bevlogen Nederlanders die zich binnen de Particuliere Initiatieven belangeloos inzetten voor armoedebestrijding leveren met hun inzet een belang-rijke bijdrage aan het werk van Wilde Ganzen. Zonder Particuliere Initiatieven immers geen Wilde Ganzen. Een vrijwilliger heeft zich het hele jaar actief ingezet op ons kantoor. Daarnaast heeft er een medewerker van een andere organisatie stage gelopen in het kader van een outplacementtraject. In 2014 gaan we ons vrijwilligersbeleid vernieuwen.

Keurmerken en kwaliteitStichting Wilde Ganzen/IKON is sinds 2001 in het bezit van het CBF-keurmerk. Wilde Ganzen houdt zich aan de keurmerkbepalingen van het CBF. Daarnaast is Wilde Ganzen lid van VFI, de brancheorganisatie van goede doelen, en volgt de VFI-richtlijnen. Ook is Wilde Ganzen lid van Partos, de branchevereniging voor organisaties werkzaam in de sector Internatio-nale Samenwerking. En Wilde Ganzen geeft actieve ondersteuning aan PartIn, de brancheorganisatie voor het Particulier Initiatief.

Wilde Ganzen is sinds 2010 ISO gecertificeerd. In 2013 vond hercertificering plaats. De directeur is eindverant-woordelijk voor de kwaliteitszorg. Hij wordt bijgestaan door een kwaliteitsteam met vertegenwoordigers uit alle afdelingen. Het kwaliteitsteam onderhoudt de vast-gelegde procedures en houdt toezicht op de naleving ervan. Jaarlijks vindt zowel een interne als externe audit plaats.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Wilde Ganzen is zich bewust van de effecten van de bedrijfsvoering op sociaal, ecologisch en economisch gebied en beschouwt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dan ook als integraal onder-deel van haar activiteiten. Op het gebied van interne bedrijfsvoering zijn de afgelopen jaren verschillende verduurzamingsmaatregelen genomen met betrekking tot inkoop, huisvesting, energie, afval en vervoer. In 2013 hebben we hierop voortgebouwd. Daarnaast is er aandacht voor de ethische aspecten van fondsen-werving, financiering en de beleggingsportefeuille.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 34: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 34

VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE

2014 en verder

Nu - de kwaliteit van projectenWe gaan de waarde en kwaliteit van projecten verho-gen. Dat doen we door samen met het Particulier Initi-atief en de Project Eigenaar de projecten te verbeteren en ze nog steviger in te bedden in de lokale gemeen-schap. Door kennisoverdracht en door van elkaar te leren. Door samen met het CIDIN onderzoek te doen naar de duurzaamheid van projecten die we in het verleden hebben afgerond. Door capaciteitsversterking van het Particulier Initiatief hier en de grassroots-orga-nisaties daar. Waar we de specifieke kennis niet in huis hebben, gaan we samenwerkingsverbanden aan met gespecialiseerde organisaties of huren we expertise in.

De toekomst - een ander modelSinds 2007 wordt het fondsenwervingsmodel van Wilde Ganzen steeds intensiever toegepast in diver-se middeninkomenslanden. In 2014 bouwen we dit model verder uit met ons nieuwe programma Change

the Game. Binnen drie jaar willen we wereldwijd tien-duizend grassroots-organisaties versterken op gebied van fondswerving en claim making capacity. Dat moet in opkomende economieën tien miljoen euro per jaar opleveren voor armoedebestrijding in eigen land.Bij projecten in middeninkomenslanden voeren we in de loop van 2014 stapsgewijs een beleid in met betrekking tot een lokale eigen bijdrage.

We krijgen meer verzoeken voor economische projec-ten. Op het gebied van sociale ondernemingen zetten we in 2014 een aantal pilots op. Ook zoeken we part-ners die strategische meerwaarde bieden. Daarbij gaan we nieuwe financieringsvormen bekijken, zodat we in 2015 met een goed plan aan de slag kunnen.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 35: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 35

Klantgerichter werkenIn 2012 was er een zorgelijke trend zichtbaar: een afname van het aantal aanvragen voor projectonder-steuning. Wilde Ganzen heeft dit inmiddels kunnen ombuigen. Er is echter nog ruimte voor verbetering. Uit recent onderzoek (augustus 2013 - “The need for reinventing PI support” van CIDIN, NCDO en PI Wijzer) blijkt dat er nog steeds onduidelijkheid is over de rol van de diverse loketten waar Particuliere Initiatie-ven voor ondersteuning terechtkunnen. Ook zien veel Particuliere Initiatieven de aanvraag en aanvraagpro-cedure nog steeds als ingewikkeld en tijdrovend. De in 2013 ingezette koers om klantgerichter te werken, blijven we in 2014 volgen. De doelstellingen zijn helder: werven, binden en het versterken van de capaciteit/professionaliteit van het Particulier Initiatief. Doelgericht, efficiënt en klantgericht. Met een visie op de toekomst en een nieuwe manier om armoedebe-strijding op de agenda zetten.

Inkomen en middelenDe economische crisis heeft impact op het geefgedrag. Met name in de tweede helft van 2013 zagen we een omslag. Het is minder vanzelfsprekend dan ooit om vaste donateur te blijven. Het is daarnaast nog moei-lijker en kostbaarder om vaste donateurs te werven. Anderzijds geloven we in ons model, een heel actueel model. Onze nieuwe positionering Klein Project Groot verschil is goed neergezet. De eerste reacties zijn posi-tief. De basis staat - in 2014 bouwen we daarop voort.

VerjongingWe zijn blij met onze trouwe achterban, tegelijkertijd is het van strategisch belang om ons daarnaast te richten op verjonging van de achterban. De belangrijkste doelgroep voor nieuwe giftgevers en donateurs zit in de leeftijdscategorie 50-65 jaar. In onze fondsenwer-vingsplannen en de media- en communicatiestrategie gaan we ons daarop richten, zonder de huidige ach-terban van ons te vervreemden.

Behoud en upgradeWe blijven inzetten op behoud van donateurs (een nieuw behoudsprogramma is in 2013 gestart), upgra-den van giftgever naar donateur, mailingen naar onze achterban en op nalatenschappen. Centraal thema hierbij blijft het Project van de Week, dat ook in 2014 duidelijk naar voren komt in ons magazine en het wekelijkse tv- en radioprogramma van de IKON. Ook de terugkoppeling van resultaten is zeer belangrijk. Tenslotte blijven we onze relaties met vermogensfond-sen goed onderhouden en willen we deze nog verder uitbouwen.

De toekomst - bouwen met een focus op nieuwe giftgevers en lead generationIn 2014 nemen we een aantal initiatieven op het ge-bied van fondsenwerving: - Bedrijven - We hebben een extra poot nodig om op te staan. Daarvoor gaan we een bedrijvenpropositie ontwikkelen en implementeren.

- ‘Maak het verschil van de week’ - Het Project van de Week is een goede basis voor fondsenwerving. Dat willen we blijven gebruiken en uitbouwen in andere fondsenwervende middelen.

- Het nieuwe programma Change the Game - In de loop van 2014 gaan we Change the Game een plek geven binnen fondsenwerving en communicatie. We gaan dit eerst testen, maar mogelijkheden zien we zeker.

SamenwerkenDe overheid gaat in 2014 de samenwerking met het maatschappelijk middenveld opnieuw vormgeven. Wij geloven dat het Particulier Initiatief daarin een rol moet krijgen. Gelukkig is het Particulier Initiatief ook benoemd in brieven van minister Ploumen aan de Tweede Kamer. De overheid zoekt voor de periode na MFS-2 een beperkt aantal (maximaal 25) strategische samenwerkingspartners. We bepalen in de eerste helft van 2014 een richting en evalueren of en hoe Wilde Ganzen daarvan deel kan uitmaken.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 36: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 36

De organisatie Wilde Ganzen Er is veel veranderd in 2013, in 2014 bouwen we daarop voort. De visie en missie staan als een huis en ook de structuur van de organisatie is goed. De focus van onze gepassioneerde medewerkers ligt op mensen die in armoede leven en op het maken van verschil. Als organisatie zetten we onze mensen en middelen efficiënt en effectief in om armoede te bestrijden.

In 2014 gaan we ons richten op de sociale dimensie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en onderzoeken hoe wij, gezien de hoge werkloosheid in Nederland, werkervaringsplaatsen kunnen bieden aan werkzoekenden.

RisicoanalyseUiteindelijk gaat het niet om Wilde Ganzen als orga-nisatie zelf. Ons voortbestaan is niet heilig, maar we geloven zeer sterk in de noodzaak van ons werk, om een verschil te maken in levens van mensen die in armoede leven.

Een risico is bij iedere organisatie goed bestuur. Wij hebben zeer heldere procedures vastgelegd in de verantwoordingsverklaring van de Raad van Toezicht, zoals vastgelegd in de statuten. De verklaring is aan dit jaarverslag toegevoegd in bijlage 1. Hier staan de basisprincipes die Wilde Ganzen toepast in het besturen van de organisatie.

Kang Teneng, CambodjaKosten totaal: € 34.118

Bijdrage Wilde Ganzen: € 14.118

Project en doelstelling

Dankzij dit project kunnen boeren het hele jaar door,

ook in het droge seizoen het land irrigeren en bewer-

ken. Daardoor hebben de bewoners van de dorpen nu

het gehele jaar een goede voedselvoorziening.

Concreet resultaat

Reparatie 6.500 lange Prek Duan dam

Reparatie en vervanging van vijf sluizen

Dorpsbewoners getraind in ondehoud

Het grote verschilStructurele voedselvoorziening en levensverbetering voor 1802 families

Arusha, TanzaniaKosten totaal: € 11.253

Bijdrage Wilde Ganzen: € 3.815

Project en doelstelling

In Tanzania is grote behoefte aan rolstoelen die

geschikt zijn voor het terrein van het land. Een lokale

organisatie is hierop ingesprongen en produceert

kwalitatief goede rolstoelen. Door de vele stroom-

storingen gaat er echter veel productietijd verloren,

hetgeen verholpen kan worden door de aanschaf van

een generator.

Concreet resultaat

1 generator aangeschaft en geïnstalleerd waardoor er

jaarlijks 100 tot 150 rolstoelen geproduceerd kunnen

worden voor volwassenen en kinderen met een fysieke

beperking

Het grote verschilJaarlijks worden 100 tot 150 extra mensen met een beperking uit hun isolement gehaald en nemen nu deel aan de maatschappij.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 37: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 37

Een aantal andere risico’s én maatregelen ter vermindering van deze risico’s zijn:

1. PROJECTEN DIE NIET VOLGENS PLAN VERLOPEN We ondersteunen veel projecten. Daar gaat soms ook wat mis. Maar doordat onze projecten zo sterk lokaal verankerd en gedragen zijn, en ondersteund door Nederlands Particulier Initiatief, is ons risico beperkt. Onze projecten zijn allemaal heel concreet en daardoor goed te monitoren. Is de school gebouwd of niet? Dat kunnen we goed en eenvoudig controleren. Fraude komt ook bij onze projecten voor, maar gelukkig in zeer beperkte mate. We houden een frauderegister en een klachtenregister bij en proberen daar weer van te leren. Onze interne organisatie is op orde, processen zijn goed vastgelegd, we zijn ISO 9001 gecertificeerd en we worden uiteraard jaarlijkse gecontroleerd door externe accountants en door het CBF.

Voor het geval er toch onverwachte issues zijn met een project, waarbij Wilde Ganzen negatief in de publiciteit zou kunnen komen, zijn er afspraken vastgelegd over de wijze van handelen en het woordvoerderschap richting de pers.

3. ONS AANPASSEN AAN VERANDERINGEN Zoals in de inleiding beschreven verandert de wereld om ons heen. Dat houden we goed in de gaten. Wat is de impact op ons werk? Hoe moeten we onze werk-wijze aanpassen om blijvend een verschil te maken? Met name met onze sterke programma’s Action for Children en Change the Game zijn we bezig een nieuw model voor de toekomst neer te zetten.

2. TERUGLOPENDE INKOMSTEN Teruglopende inkomsten is waarschijnlijk ons groot-ste risico in (nog steeds) economisch onzekere tijden. Gelukkig zijn we niet afhankelijk van overheidssubsi-dies. Dat willen we graag zo houden. Wel zijn we voor een groot deel afhankelijk van particuliere giften en vermogensfondsen. En dat in een tijd waarin veel druk staat op fondsenwerving door een teruglopend ver-trouwen van het brede publiek in goede doelen in het algemeen en de sector Internationale Samenwerking in het bijzonder. Bovendien krijgen we steeds meer te maken met concurrerende organisaties die sterk af-hankelijk waren van overheidssubsidie. Deze subsidies lopen sterk terug, waardoor ook zij steeds actiever gaan fondsenwerven onder particulieren, bedrijven en vermogensfondsen.

Vandaar dat we vol inzetten op vernieuwing en verjon-ging in onze aanpak van fondsenwerving. Ook zetten we in op een nieuwe bron van inkomsten; de bedrij-ven. We geloven sterk dat onze formule zeer eigentijds is en - mits goed en helder neergezet - goed fondsen-wervend is. We kunnen investeren in die vernieuwin-gen vanuit een relatief sterke financiële positie.

HET JAAR 2013

COMMUNICATIE ORGANISATIE VOORUITBLIK EN RISICOANALYSE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE PROJECTEN PARTICULIERE INITIATIEVEN PROGRAMMA’S

FONDSENWERVING

Page 38: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 38

De directie en de leden van de Raad van Toezicht hebben in een getekende verklaring (de zogenaamde bijlage 12 van het CBF) aangegeven dat zij zich bij hun werkzaamheden laten leiden door de volgende principes:1. Binnen de instelling dient de functie ‘toezicht houden’ (vaststellen of goedkeuren van plannen en het kritisch volgen van de organisatie en haar resultaten) duidelijk te zijn gescheiden van de functies ‘besturen’ dan wel ‘uitvoering’.2. De instelling dient continu te werken aan een optimale besteding van middelen, zodat effectief en doelmatig gewerkt wordt aan het realiseren van de doelstelling.3. De instelling streeft naar optimale relaties met belanghebbenden, met gerichte aandacht voor de informatie-verschaffing en de inname en verwerking van wensen, vragen en klachten..

In het onderstaande wordt aangegeven hoe elk van deze principes in de praktijk door Wilde Ganzen wordt ingevuld.

1. Scheiding van uitvoering, bestuur en toezichtWilde Ganzen heeft een statutair directeur die verantwoording aflegt aan de Raad van Toezicht. Taken en bevoegdheden van deze organen zijn vastgelegd in de statuten en bijbehorende reglementen. Wijzigingen in deze reglementen worden vastgesteld door de Raad van Toezicht.

Directie: samenstelling en bevoegdhedenDe stichting wordt bestuurd door de directie die bestaat uit een natuurlijk persoon. Deze directeur wordt door de Raad van Toezicht benoemd en is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Hierin wordt hij bijgestaan door de andere leden van het Management Team. In 2013 waren dit de manager Projecten en Programma’s, tevens adjunct-directeur, de manager Financiën en Facilitair en tot 1 mei 2013 de manager Communicatie en Fondsenwerving.

Raad van Toezicht: samenstelling en bevoegdhedenDe Raad van Toezicht bestaat uit tenminste vijf natuurlijke personen, die voor een periode van vier jaar wor-den benoemd. Zij kunnen eenmaal worden herbenoemd. De leden van de Raad van Toezicht ontvangen geen bezoldiging voor hun werk. Wilde Ganzen kent een bescheiden onkostenregeling, waar geen van de leden van de Raad van Toezicht in het afgelopen jaar gebruik van heeft gemaakt. Indien zich een vacature voordoet in de Raad van Toezicht wordt een profielschets opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met onder meer de aanwezige deskundigheid binnen de Raad. Nieuwe leden van de Raad van Toezicht worden door de zittende leden benoemd.

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van de directie, het functioneren van de directie en de algemene gang van zaken binnen de stichting. Dit toezicht vindt vooraf plaats door het goedkeuren van het meerjarenbeleidsplan, het jaarplan en de begroting. Tussentijds rapporteert de directeur over de voortgang op hoofdlijnen en de algemene gang van zaken. Achteraf controleert de Raad van Toezicht de directie door het vaststellen van het jaarverslag en de jaarrekening. In 2013 heeft de Raad van Toezicht zesmaal vergaderd met de directeur en adjunct-directeur, in voorkomende gevallen in aanwezigheid van andere leden van het Management Team. Het strategisch meerjarenbeleidsplan

Bijlage 1: Verantwoordingsverklaring Raad van Toezicht

Page 39: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 39

voor de periode 2013-2017 is vastgesteld en de overige bovengenoemde onderwerpen zijn eveneens allen aan de orde geweest. Daarnaast is de Raad van Toezicht intensief betrokken bij de nieuwe positionering en campagne van Wilde Ganzen en er is gesproken over mogelijkheden voor samenwerking.

Jaarlijks wordt door twee leden van de Raad van Toezicht, waaronder de voorzitter, een beoordelingsgesprek met de directeur gehouden. Ook in 2013 heeft dit gesprek plaatsgevonden en is het functioneren van de direc-teur als goed beoordeeld. Eenmaal per jaar wordt eveneens het functioneren van de Raad van Toezicht geëvalu-eerd en beoordeeld conform de statuten.

Auditcommissie: samenstelling en bevoegdhedenDe auditcommissie bestaat uit minimaal twee leden van de Raad van Toezicht. De auditcommissie heeft tot taak de toezichthoudende rol van de Raad van Toezicht ter zake van financiële aangelegenheden te ondersteunen. De auditcommissie komt tweemaal per jaar bijeen, de eerste maal om met de directeur en financieel manager de begroting voor te bespreken en de tweede maal om samen met de directeur en financieel manager het jaar-gesprek met de accountant te voeren. In 2013 is de auditcommissie voorts betrokken geweest bij de evaluatie van de prestaties van de vermogensbeheerder.

Extern toezicht - Op Wilde Ganzen wordt extern toezicht gehouden door: - KPMG Accountants N.V. - Centraal Bureau Fondsenwerving

2. Optimale besteding van de middelenWilde Ganzen wil de haar beschikbare middelen zodanig besteden dat er effectief en doelmatig gewerkt wordt aan armoedebestrijding.

In 2013 is een meerjarenbeleidsplan vastgesteld voor de periode 2013-2017. Voorafgaand aan het schrijven van dit plan is een strategische sessie gehouden met de Raad van Toezicht waarin de lijnen zijn uitgezet. Jaarlijks worden de doelstellingen uit het meerjarenbeleidsplan uitgewerkt in strategieën en doelstellingen voor het ko-mende jaar. Op basis hiervan wordt een activiteitenplan gemaakt, dat wordt uitgewerkt in een budget voor het betreffende jaar. Voor de organisatie worden elk kwartaal op basis van het jaarplan prioriteiten en doelstellingen geformuleerd. Na afloop van het kwartaal wordt beoordeeld in hoeverre de doelstellingen zijn bereikt. In 2013 is gewerkt aan een nieuw dashboard met managementinformatie. Hierin zijn zowel financiële als niet-financiële kengetallen opgenomen. Op basis van dit dashboard kan de voortgang op de gestelde doelen en de financiële stand van zaken worden bewaakt. Het dashboard wordt in elk geval elk kwartaal besproken met het Manage-ment Team en de Raad van Toezicht. In geval van afwijkingen kan bijsturing plaatsvinden.

Wilde Ganzen heeft duidelijke criteria geformuleerd op basis waarvan projectaanvragen worden beoordeeld. Door een gedegen beoordelingsproces wordt beoogd kwalitatief goede projecten te ondersteunen die passen binnen de visie van Wilde Ganzen. Van afgeronde projecten wordt een eindrapportage ontvangen, waarin verslag wordt gedaan van uitgaven, behaalde resultaten en de gerealiseerde bijdrage aan de Millenniumdoelen. Andere monitoringsinstrumenten zijn periodieke veldbezoeken en onderzoek door consultants of andere on-afhankelijke deskundigen. In 2013 is een onderzoek gestart naar de duurzaamheid van in het verleden onder-steunde projecten. In 2014 zal voor dit onderzoek veldwerk worden verricht.

Page 40: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 40

Ook wat uitgaven aan fondsenwerving en beheer en administratie betreft, beoogt Wilde Ganzen de haar beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te besteden. Bij het inzetten van instrumenten om giftgevers en donateurs te werven, worden deze eerst getest alvorens grote investeringen te doen. Ook worden de resultaten van alle fondsenwervende activiteiten en campagnes zorgvuldig geëvalueerd. De medewerkers worden gehonoreerd conform de arbeidsvoorwaardenregeling van de Protestantse Kerk in Nederland. De bezoldiging van de directie wordt jaarlijks in het voorgeschreven format in de jaarrekening ver-antwoord. Het vermogen van Wilde Ganzen wordt op niet-risicovolle wijze beheerd.

3. Optimale relaties met belanghebbendenWilde Ganzen streeft naar een optimale relatie met haar belanghebbenden en zet zich in voor een goede infor-matievoorziening richting deze partijen. De voornaamste belanghebbenden zijn:

- De kansarmen in ontwikkelingslanden die we in staat stellen te bouwen aan een kansrijke toekomst. - De grassroots-organisaties, oftewel partnerorganisaties in de landen waar we werkzaam zijn. - De Particuliere Initiatieven in Nederland met wie we samenwerken om projecten van grassroots-organisaties

te realiseren. - De donateurs (particulieren, bedrijven, vermogensfondsen), Nationale Postcode Loterij en subsidie-

verstrekkers.

Communicatie met belanghebbenden vindt onder meer plaats door middel van: - de website www.wildeganzen.nl. - het magazine dat viermaal per jaar verschijnt. - digitale nieuwsbrieven; er is zowel een nieuwsbrief voor donateurs als voor Particuliere Initiatieven. - het jaarverslag en de jaarrekening die op 1 april van elk jaar via de website voor belangstellenden

beschikbaar zijn. - rapportages aan specifieke groepen belanghebbenden, zoals partners en donateurs. - radio en televisie (Project van de Week TV uitzendingen via IKON en Socutera-spots). - trainingen en andere bijeenkomsten voor Particuliere Initiatieven. - MyWorld, het online platform voor Particuliere Initiatieven. - De website over ‘(re-)framing’: www.framingmymessage.nl.

Wilde Ganzen meet regelmatig de tevredenheid van haar relaties. In elk jaarplan worden de groepen benoemd die het daaropvolgende jaar bij een onderzoek betrokken zullen worden. In 2013 werden de resultaten bekend van een onderzoek dat in 2012 onder Particuliere Initiatieven heeft plaatsgevonden. Daarnaast is een onder-zoek gestart naar de duurzaamheid van door Wilde Ganzen ondersteunde projecten, waarvoor in 2014 mensen in projectlanden worden geïnterviewd .

Wilde Ganzen kent een klachtenprocedure die voor alle relaties openstaat. Alle informatie daarover staat op de website www.wildeganzen.nl. Er is een externe klachtencommissie die in elk geval jaarlijks bijeenkomt. Daar-naast wordt jaarlijks aan de Raad van Toezicht gerapporteerd over de afhandeling van de klachten. In 2013 zijn dertien klachten behandeld. Een substantieel deel daarvan had betrekking op de duur van de behandeling van een projectaanvraag. Dit is mede veroorzaakt door de toename van het aantal projectaanvragen ten opzichte van 2012. Tevens zijn er in de interne organisatie maatregelen genomen om de projectbehandeling sneller en efficiënter te maken.

Page 41: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 41

Naam Ir. C.T. SlingerlandFunctie Voorzitter Herbenoemd 2012Werkzaam als Algemeen directeur Environmental Sciences Group WURNevenfuncties Voorzitter Raad van Toezicht Zozijn Voorzitter bestuur Camerata 1800

Naam Mw. drs. W.J. de Feijter RA Functie PenningmeesterHerbenoemd 2010Werkzaam als Director PwC Accountants N.V.Nevenfuncties Penningmeester bestuur 5eKwartier

Naam Drs. H.A.J. Kruijssen Functie Vicevoorzitter (tot maart 2013)Herbenoemd 2009Afgetreden mei 2013 Werkzaam als Oud-directeur CordaidNevenfuncties Vicevoorzitter Raad van Toezicht Simavi Penningmeester bestuur Stichting Radboud Kleisterlee Penningmeester bestuur Stichting Multidisciplinair Centrum Kerk en Samenleving Secretaris Raad van Toezicht Vorming Multicultureel Kader Secretaris bestuur Stadsstichting Vliethaghe

Naam Mw. dr. M.T. SlagerFunctie Vicevoorzitter (vanaf maart 2013)Herbenoemd 2013Werkzaam als Hogeschoolhoofddocent aan de Academie voor Gezondheid/Haagse HogeschoolNevenfuncties Geen

Naam Mw. drs. C.A.J. AittonFunctie LidBenoemd 2010 Werkzaam als Business Operating Officer Insurance International, AgeasNevenfuncties Geen

Naam Drs. J. van Driel RAFunctie LidHerbenoemd 2011Afgetreden juni 2013Werkzaam als Lid collegiaal bestuur unit winst, Belastingdienst HaarlemNevenfuncties Voorzitter bestuur Stichting Kidshare Voorzitter Interkerkelijke Commissie Ontwikkelingssamenwerking Haarlem

Naam Drs. L. ValstarFunctie Lid Benoemd 2010Werkzaam als Directeur Interval Communicatie Nevenfuncties Geen

Naam R. VermaasFunctie LidBenoemd 2013Werkzaam als Oud-Ambassadeur (gepensioneerd)Nevenfuncties Geen

Bijlage 2: Samenstelling Raad van Toezicht en directie

De Raad van Toezicht werd in 2013 gevormd door:

De directie bestond in 2013 uit:

Naam Ing. K. van MillFunctie Directeur Per 1 november 2012Nevenfuncties Lid van de Board of Trustees van Medair

Page 42: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 42

Bijlage 3: Resultaat spaar- en beleggingsvormen

Werkelijk Werkelijk Werkelijk Werkelijk2010 2011 2012 2013

Obligatierente 210.088 143.258 95.440 85.605Dividend 59.840 80.295 86.008 129.825Gerealiseerde koersresultaat -48.663 -33.319 -142.372 75.403Ongerealiseerde koersresultaat 306.256 -78.772 555.798 235.859Bruto beleggingsresultaat 527.521 111.462 594.875 526.692

Kosten beleggingen -33.416 -34.492 -23.427 -25.009

Netto beleggingsresultaat 494.106 76.970 571.448 501.682

Rendement beleggingen 6,3% 1,0% 7,5% 5,7%

Gemiddelde rendement 2011-2013 in % 5,1%

Gemiddelde rendement 2010-2013 in € 411.052

Netto resultaat liquide middelenRente rekeningcourant banken 43.493 68.699 110.860 61.862

Resultaat spaar- en beleggingsvormen in euro

Page 43: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 43

Bijlage 4: Meerjarenbegroting

2014 2015 2016

BATEN

14.879 16.810 17.6691.791 1.245 1.2451.756 1.261 721

350 325 30018.776 19.641 19.936

LASTEN

17.767 17.634 17.898

1.840 1.691 1.43425 36 37

1.865 1.727 1.471

634 612 567

20.266 19.973 19.935

-1.490 -331 0

Baten uit acties van derdenSubsidies van overhedenBaten/lasten uit beleggingen

Som der baten

Besteed aan doelstellingen

Werving baten

Meerjarenbegroting in euro 1.000

Baten uit eigen fondsenwerving

Kosten uit eigen fondsenwervingKosten van beleggingen

Beheer en administratieKosten beheer en administratie

Som der lasten

SALDO VAN BATEN EN LASTEN

Page 44: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 44

Bijlage 5: Relevante kengetallen

Werkelijk Werkelijk Werkelijk2011 2012 2013

15.061.003 12.806.636 14.204.917

1.974.344 2.100.232 1.727.337

1.227.603 999.386 1.888.867

180.162 705.734 588.553

18.443.111 16.611.987 18.409.675

14.602.259 13.870.877 18.167.740

10,4% 10,0% 12,1%

15,6% 16,2% 18,6%

6,7% 6,0% 10,3%

79,2% 83,5% 98,7%

87,2% 87,5% 88,3%

3,3% 4,3% 3,3%

Aantal 28,0 35,0 35,0

Relevante kengetallen jaarverslag in euro

Eigen baten fondsenwerving

Baten uit acties van derden

Subsidies van overheden

Baten uit beleggingen

Totaal baten

Kostenpercentage van beheer en administratie in % totale lasten

*) De totale lasten bestaan uit: kosten ten behoeve van publiciteit, communicatie en uitbesteed werk, personeelskosten,huisvestingskosten, kantoor en algemene kosten, afschrijvingen en rente (zie jaarrekening model Q, toelichting lastenverdeling)

Besteed aan doelstellingen

Kosten uit eigen fondsenwerving in % van eigen baten fondsenwerving

Totaal lasten in % van het totaal baten *)

Subsidies in % totale baten

Besteed aan doelstellingen in % van de totale baten

Besteed aan doelstellingen in % van de totale lasten

Page 45: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 45

Jaarrekening 2013

Deze jaarrekening en de toelichting erop maken deel uit van het Stichting Wilde Ganzen/IKON Jaarverslag 2013 en zijn daarin opgenomen in de pagina’s 45 tot en met 72

Zowel het volledige jaarverslag inclusief deze jaarrekening, als de jaarrekening afzonderlijk zijn als PDF te downloaden via www.wildeganzen.nl

Colofoon

Website: www.wilde ganzen.nl

Vastgesteld door de directie op 25 maart 2014Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 25 maart 2014

Stichting Wilde Ganzen/IKON, maart 2014Heuvellaan 361217 JN HilversumTelefoonnummer: +31 (0)35 6251030Bankrekening: NL53INGB000 00 40 000

Email: [email protected]

71

Page 46: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 46

47495051535456626970

Jaarrekening 2013

Balans

Inhoudsopgave

Staat van baten en lastenKasstroomoverzicht Toelichting behorende tot de jaarrekeningGrondslagen voor de waardering van activa en passivaGrondslagen voor de resultaatbepalingToelichting op de balans

Controleverklaring onafhankelijke accountantToelichting op de staat van baten en lasten

Bijlagen

Balans Staat van baten en lastenKasstroomoverzichtToelichting behorende tot de jaarrekeningGrondslagen voor de waardering van activa en passivaGrondslagen voor de resultaatbepalingToelichting op de balansToelichting op de staat van baten en lastenControleverklaring onafhankelijke accountantBijlagen

47484950525355616869

Page 47: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 47

Balans per 31 december na bestemming saldo baten en lasten in euro

ACTIVA 2013 2012

A 1.434.680 1.365.867

B 2.566.935 2.456.900C 8.794.072 8.701.312D 3.569.025 6.401.066

14.930.032 17.559.278

Totaal 16.364.712 18.925.145

PASSIVA

E E1 3.882.357 3.296.545E2 5.200.434 6.224.735E3 0 1.539.156

9.082.791 11.060.436F

549.624 736.109

9.632.415 11.796.545

G 2.692.262 1.988.811H 220.566 550.173I 3.819.469 4.589.616

Totaal 16.364.712 18.925.145

Materiële vaste activa

Vorderingen en overlopende activaEffectenLiquide middelen

Reserves en fondsen

- Reserves continuïteitsreserve bestemmingsreserves overige reserves

- Fondsen bestemmingsfonds(en)

Voorziening projectenLanglopende schuldenKortlopende schulden

Page 48: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 48

Staat van baten en lasten in euro Werkelijk Begroot Werkelijk

2013 2013 2012

J 14.204.917 14.658.771 12.806.636K 1.727.337 1.576.363 2.100.232L 1.888.867 2.130.505 999.386M 588.553 262.500 705.734

18.409.674 18.628.140 16.611.988

LASTEN

NN1 14.940.376 14.757.964 12.024.706N2 2.288.525 2.685.341 1.060.859N3 56.886 95.757 113.047N4 214.208 387.550 211.631N5 667.745 1.076.016 460.634

18.167.740 19.002.627 13.870.877

OO1 1.711.928 1.921.524 1.279.569O2 25.009 35.000 23.427

1.736.937 1.956.524 1.302.996

P 669.127 657.102 673.941

20.573.804 21.616.254 15.847.814

-2.164.130 -2.988.115 764.173

Bestemming saldo 2013 in euro R

585.812 302.374-1.024.301 -2.377-1.539.156 449.836

-1.977.645 749.833

-186.485 14.340

-2.164.130 -2.988.115 764.173

BATEN

Baten uit eigen fondsenwervingBaten uit acties van derdenSubsidies van overhedenBaten uit beleggingen

Som der baten

Werving batenKosten uit eigen fondsenwervingKosten van beleggingen

Beheer en administratieKosten beheer en administratie

Besteed aan doelstellingenProjectenSubsidieprogramma'sOverig programmaCapaciteitsversterking Particulier Initiatief en Project EigenarenVoorlichting

Totaal reserves

Totaal bestemmingsfondsen

SALDO VAN BATEN EN LASTEN

Som der lasten

SALDO VAN BATEN EN LASTEN

Toevoeging/onttrekking aan:ContinuiteitsreserveBestemmingsreservesAlgemene reserve

Page 49: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 49

Kasstroomoverzicht over 2013 in euro 2013 2012

-2.164.130 764.173

73.767 59.3230 -555.798

703.451 121.074-61.862 -110.860

-1.448.774 277.912

-110.035 702.3610 0

-770.146 156.00361.862 110.860

-2.267.093 1.247.136

-142.580 -18.946-92.760 -1.614.321

-235.340 -1.633.267

-329.608 -332.360

Totaal -329.608 -332.360

Totale kasstroom -2.832.042 -718.491

3.569.025 6.401.0666.401.066 7.119.558

Mutatie liquide middelen -2.832.042 -718.491

Kasstroom uit operationele activiteitenSaldo van baten en lasten

Mutaties:- Vorderingen en overlopende activa- Langlopende schulden- Schulden en overlopende passiva- Intrest baten/lasten

Netto kasstroom uit operationele activiteiten

Aanpassing voor:- Afschrijving materiële vaste activa- Waarde mutaties effecten- Mutaties voorzieningen- Intrest baten/lasten

Bruto kasstroom uit operationele activiteiten

Als volgt toe te lichten:Liquide middelen einde boekjaarLiquide middelen begin boekjaar

Kasstroom uit investeringsactiviteitenInvesteringen in materiële vaste activaInvesteringen/desinvesteringen in effecten

Totaal

Kasstroom uit financieringsactiviteitenAflossingen van langlopende schulden

Page 50: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 50

Toelichting behorende tot de jaarrekening 2013

Algemeen

Verslaggevingperiode

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en resultaatbepaling

De stichting Wilde Ganzen/IKON, gevestigd te Heuvellaan 36 te Hilversum, is een fondswervende instelling. Haar voornaamsteactiviteiten naast het werven van fondsen bestaan uit het beoordelen en financieren van ontwikkelingsprojecten en het in ditkader ondersteunen van particuliere initiatieven, de uitvoering en medefinanciering van subsidieprogramma's alsmede hetgeven van voorlichting.

De jaarrekening is opgesteld conform de Richtlijn 650 Fondsenwervende Instellingen. Doel van deze richtlijn is inzicht te geven in de kosten van de organisatie en besteding van de gelden in relatie tot het doelwaarvoor die fondsen bijeengebracht zijn. Deze inrichting is tevens één van de voorwaarden voor het verkrijgen van het CBF-Keur. Dit is een keurmerk dat door het Centraal Bureau Fondsenwerving wordt verleend aan fondsenwervende instellingen dievoldoen aan de gestelde eisen, vastgelegd in het Reglement CBF-Keur. In 2001 heeft de Stichting Wilde Ganzen/IKON ditkeurmerk verworven en na een tussentijdse hertoetsing in 2012 is gebleken dat Wilde Ganzen nog immer voldoet aan degestelde keurmerk-criteria.

De baten en lasten worden toegerekend aan de periode waarop zij betrekking hebben.

De jaarrekening wordt gepresenteerd in euro's, de functionele valuta van de organisatie.

Deze jaarrekening is opgesteld uitgaande van de continuïteitsveronderstelling en een verslagperiode van een jaar. Het boekjaarvalt samen met het kalenderjaar.

De grondslagen die worden toegepast voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling zijn gebaseerd op historische kosten.

Voor zover niet anders is vermeld, worden activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde.

Een actief wordt in de balans opgenomen wanneer het waarschijnlijk is dat de toekomstige economische voordelen ervan naar de onderneming zullen toevloeien en de waarde daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld. Een verplichting wordt in de balans opgenomen wanneer het waarschijnlijk is dat de afwikkeling daarvan gepaard zal gaan met een uitstroom van middelen die economische voordelen in zich bergen en de omvang van het bedrag daarvan betrouwbaar kan worden vastgesteld.

Baten worden in de staat van baten en lasten opgenomen wanneer een vermeerdering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermeerdering van een actief of een vermindering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld. Lasten worden verwerkt wanneer een vermindering van het economisch potentieel, samenhangend met een vermindering van een actief of een vermeerdering van een verplichting, heeft plaatsgevonden, waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld.

Indien een transactie ertoe leidt dat nagenoeg alle of alle toekomstige economische voordelen en alle of nagenoeg alle risico's met betrekking tot een actief of verplichting aan een derde zijn overgedragen, wordt het actief of de verplichting niet langer in de balans opgenomen. Verder worden activa en verplichtingen niet meer in de balans opgenomen vanaf het tijdstip waarop niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden van waarschijnlijkheid van de toekomstige economische voordelen en betrouwbaarheid van de bepaling van de waarde.

Page 51: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 51

Gebruik van schattingen

Financiële instrumenten

Langlopende en kortlopende schulden en overige financiële verplichtingen

De opstelling van de jaarrekening vereist dat het bestuur oordelen vormt en schattingen en veronderstellingen maakt die vaninvloed zijn op de toepassing van grondslagen en de gerapporteerde waarde van activa en verplichtingen, en van baten enlasten. De daadwerkelijke uitkomsten kunnen afwijken van deze schattingen. De schattingen en onderliggendeveronderstellingen worden voortdurend beoordeeld. Herzieningen van schattingen worden opgenomen in de periode waarin deschatting wordt herzien en in toekomstige perioden waarvoor de herziening gevolgen heeft.

Financiële instrumenten in de jaarrekening omvatten investeringen in aandelen, obligaties en overige beleggingen, vorderingen,geldmiddelen, crediteuren en overige te betalen posten.

Financiële instrumenten worden bij de eerste opname verwerkt tegen reële waarde, waarbij (dis)agio en de direct toerekenbaretransactiekosten in de eerste opname worden meegenomen.

De grondslagen voor de waardering van deze posten na eerste opname zijn hieronder per post vermeld.

VoorzieningenVoorzieningen worden gevormd voor in rechte afdwingbare of feitelijke verplichtingen die op de balansdatum bestaan, waarbij het waarschijnlijk is dat een uitstroom van middelen noodzakelijk is en waarvan de omvang op betrouwbare wijze is te schatten. De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de beste schatting van de bedragen die noodzakelijk zijn om de verplichtingen per balansdatum af te wikkelen.De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de nominale waarde van de uitgaven die naar verwachting noodzakelijk zijn om de verplichtingen af te wikkelen, tenzij anders vermeld.

Langlopende en kortlopende schulden en overige financiële verplichtingen worden na eerste opname gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs op basis van de effectieve rente methode. De geamortiseerde kostprijs is nagenoeg gelijk aan de nominale waarde als er geen sprake is van transactiekosten en (dis)agio.De aflossingsverplichtingen voor het komend jaar van de langlopende schulden worden opgenomen onder kortlopende schulden.

VorderingenVorderingen worden na eerste opname gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs op basis van de effectieve rente methode, verminderd met bijzondere waardeverminderingsverliezen. De geamortiseerde kostprijs is gelijk aan de nominale waarde als er

EffectenGekochte obligaties waarvan de stichting de intentie heeft deze tot het einde van de looptijd aan te houden, en hiertoe ook in staat is, worden na eerste opname gewaardeerd tegen aflossingswaarde verminderd met bijzondere waardeverminderingsverliezen.De beleggingen van de stichting in aandelen worden, voor zover deze aandelen beursgenoteerd zijn, na de eerste opname gewaardeerd tegen reële waarde. Veranderingen in de reële waarde worden verwerkt in de staat van baten en lasten.

Dividenden worden in de staat van baten en lasten verantwoord op het moment dat deze betaalbaar zijn gesteld.

Page 52: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 52

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva

Materiële vaste activa

2,50%20,00%33,30%

Bijzondere waardeverminderingen

Reserves

Continuïteitsreserve

Bestemmingsreserves

Overige reserves

Fondsen

Bestemmingsfonds(en)

De materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen hun kostprijs, verminderd met de cumulatieve afschrijvingen enbijzondere waardeverminderingen

Voor de vaste activa wordt op iedere balansdatum beoordeeld of er aanwijzingen zijn dat deze activa onderhevig zijn aanbijzondere waardeverminderingen. Als dergelijke indicaties aanwezig zijn, wordt de realiseerbare waarde van het actief geschat.De realiseerbare waarde is de hoogste van de bedrijfswaarde en de opbrengstwaarde. Als het niet mogelijk is de realiseerbarewaarde te schatten voor een individueel actief, wordt de realiseerbare waarde bepaald van de kasstroomgenererende eenheidwaartoe het actief behoort.

Een continuïteitsreserve wordt gevormd voor de dekking van risico’s op korte termijn en om zeker te stellen dat defondsenwervende instelling ook in de toekomst aan haar verplichtingen kan voldoen. Bij Wilde Ganzen bestaat decontinuïteitsreserve uit een reserve voor doorlopende personeelskosten.

De beperkte bestedingsmogelijkheid van de bestemmingsreserve is door het bestuur bepaald, en betreft geen verplichting, hetbestuur kan deze beperking zelf opheffen.

Overige reserves betreffen reservemiddelen die resteren na de eerder genoemde bestedingen.

Bestemmingsfonds (en) betreffen middelen die zijn verkregen met een door derden aangegeven specifieke bestemming.

De kostprijs bestaat uit de verkrijgings- of vervaardigingsprijs en overige kosten om de activa op hun plaats en in de staat tekrijgen noodzakelijk voor het beoogde gebruik.

De afschrijvingen worden berekend als een percentage over de aanschafprijs volgens de lineaire methode op basis van deeconomische levensduur. Op vooruitbetalingen op materiële vaste activa wordt niet afgeschreven.

KantoorgebouwenInventarisAndere vaste bedrijfsmiddelen

Onderhoudsuitgaven worden slechts geactiveerd, indien zij de gebruiksduur van het object verlengen.

Page 53: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 53

Pensioenen

Grondslagen voor de resultaatbepaling

Baten marketing acties en donaties en giften

Baten uit nalatenschappen

Baten acties derden

Baten uit subsidies overheden

Baten uit beleggingen

Besteed aan doelstelling en projectverplichtingen

Kosten eigen fondsenwerving

Lonen en salarissen

Stichting Wilde Ganzen/IKON heeft een pensioenregeling die wordt geclassificeerd als een zogenaamde toegezegdepensioenregeling. De pensioenregeling is ondergebracht bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PGGM). Dit betreft een bedrijfstakpensioenfonds en stichting Wilde Ganzen/IKON heeft geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bijdragen in het gevalvan een tekort bij het bedrijfstakpensioenfonds, anders dan het voldoen van hogere toekomstige premies.

De baten uit subsidies van overheden worden verantwoord op het moment dat besteding van de subsidie plaatsvindt.

De gerealiseerde en ongerealiseerde koersresultaten worden in het desbetreffende boekjaar opgenomen in de staat van baten en lasten. Dividenden worden verantwoord in het boekjaar waarin zij betaalbaar worden gesteld. De rentebaten worden verantwoord in het boekjaar waarop zij betrekking hebben. De met de beleggingen gemoeide kosten worden afzonderlijk verantwoord onder kosten beleggingen in de staat van baten en lasten.

De projectverplichtingen in het kader van de doelstelling worden voor de gehele looptijd als besteding verantwoord in het jaar waarin het projectbesluit is genomen en het toegezegde actieresultaat en de toerekening WG-premie tot verplichting leidt.De overige bestedingen worden als last opgenomen in het jaar waarin de prestatie aan Wilde Ganzen is geleverd.

In de kosten eigen fondsenwerving zijn inbegrepen alle kosten die gemaakt zijn om de totale baten uit eigen fondsenwerving te verwerven, te weten de directe verwervingskosten en de met defondsenwerving verband houdende uitvoeringskosten eigen organisatie.

Lonen, salarissen en sociale lasten worden op grond van de arbeidsvoorwaarden verwerkt in de staat van baten en lasten voor zover ze verschuldigd zijn aan werknemers.

Uitgangspunt is dat de in de verslagperiode te verwerken pensioenlast gelijk is aan de over die periode aan het pensioenfondsverschuldigde pensioenpremies. Voor zover de verschuldigde premies op balansdatum nog niet zijn voldaan, wordt hiervoor eenverplichting opgenomen. Als de op balansdatum reeds betaalde premies de verschuldigde premies overtreffen, wordt eenoverlopende actiefpost opgenomen voor zover sprake zal zijn van terugbetaling door het fonds of van verrekening met in detoekomst verschuldigde premies.

Ten aanzien van de overige pensioentoezeggingen wordt de jaarlijkse premiebetaling als last verantwoord. Per jaareinde verschuldigde premies zijn als verplichting op de balans opgenomen.

Deze opbrengsten worden verantwoord in het jaar van ontvangst.

Baten uit nalatenschappen worden verantwoord in het jaar waarin de omvang van de nalatenschap betrouwbaar kan worden vastgesteld. Nalatenschappen waarop vruchtgebruik rust, worden als baten verantwoord in het jaar waarin het vruchtgebruik eindigt.

De bijdragen van andere fondsenwervende instellingen worden verantwoord als baten uit acties van derden. Baten uit acties van derden worden toegerekend aan het boekjaar waarin ze zijn toegezegd.

Page 54: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 54

Kostentoerekening

De niet directe toerekenbare kosten zijn als volgt procentueel verdeeld:2013 2012

79% 76%1% 1%

17% 20%3% 3%

Grondslagen voor het kasstroomoverzicht

Presentatie

Afschrijving en rente

Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode, waarbij onderscheid is gemaakt tussen de kasstromen uit operationele, investerings- en financieringsactiviteiten.

Kosten worden toegerekend aan de activiteiten i. bestedingen aan de diverse sectoren, ii. (subsidie)programma's, iii. capaciteits-versterking en voorlichting, iv. werving baten en v. beheer en administratie, op basis van de volgende maatstaven:- direct toerekenbare kosten worden direct toegerekend;- niet direct toerekenbare kosten worden toegerekend op basis van een schatting van op basis van de brutoloonkosten gewogen fulltime eenheden (fte’s) dat de medewerkers aan een activiteit hebben besteed.

PersoneelskostenHuisvestingskostenKantoor- en algemene kosten

Page 55: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 55

Toelichting op de balans

A. Materiële vaste activa in euro

Pand Inven- Hard- Totaal TotaalHeuvel- tarissen ware/ 2013 2012

laan Software

1.607.507 266.779 189.855 2.064.141 2.045.1960 73.587 68.993 142.580 18.946

1.607.507 340.365 258.849 2.206.721 2.064.142

279.715 244.681 173.878 698.274 638.95236.936 17.336 19.495 73.767 59.323

316.651 262.017 193.373 772.041 698.275

1.290.856 78.348 65.476 1.434.680 1.365.867

B. Vorderingen en overlopende activa in euro 2013 2012

2.066.383 2.009.08753.067 76.549

378.750 362.3440 5.520

68.735 3.401

2.566.935 2.456.900

Het verloop van de materiële vaste activa is als volgt weer te geven:

Aanschafwaarde

Stand per 1 januari

Boekwaarde per 31 december

De actuele waarde van de bedrijfsgebouwen en –terreinen is, in 2009, door onafhankelijke taxateurs getaxeerd op € 1.700.000.Er wordt eens per vijfjaar getaxeerd.De materiële vaste activa worden aangehouden ten behoeve van de uitoefening van de bedrijfsvoering.

NalatenschappenRente op effectenNog te ontvangen subsidies overig

Investeringen

Stand 31 december

AfschrijvingenSaldo 1 januari Afschrijvingen

Stand 31 december

De vorderingen exclusief de nalatenschappen hebben een looptijd van korter dan één jaar.De vorderingen worden aangehouden voor directe aanwending in het kader van de doelstelling.

Nog te ontvangen van IKON Overige vorderingen

Stand per 31 december

De nalatenschappen worden opgenomen als vordering in het jaar waarin de omvang van de nalatenschap betrouwbaar kan worden vastgesteld. Voorlopige uitbetalingen op nalatenschappen, in de vorm van voorschotten, worden op deze vordering in mindering gebracht in het boekjaar waarin ze worden ontvangen. De ontvangst van deze vorderingen kan over meerdere jaren verspreid zijn. Verkrijgingen in het kader van nalatenschappen die belast zijn met vruchtgebruik, zijn niet in de vordering opgenomen. Hettotale belang van deze post bedraagt per 31 december 2013 bij benadering € 865.000 (ultimo 2012 € 942.000).De post overige subsidies betreft de per saldo nog te vorderen bedragen over 2013 inzake de programma’s MFS II ad € 356.300, EU Mozambique € - 7.962, EU Reframing the Message € -23.478 en SBOS ad € 25.889.

Page 56: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 56

2013 2012

Aandelen 3.115.540 35,5% 2.585.063 29,7%Obligaties 4.074.846 46,3% 4.342.687 50,0%

1.603.686 18,2% 1.773.562 20,3%

8.794.072 100% 8.701.312 100%

Aandelen Obligaties Overige Totaal

beleg-gingen

2.585.063 4.342.690 1.773.562 8.701.315722.103 1.457.913 200.461 2.380.477

-640.877 -1.725.757 -376.510 -2.743.144449.251 0 6.173 455.424

3.115.540 4.074.846 1.603.686 8.794.072

Dividend/ Koers Kosten Totaalcoupons/ resul- beleg- 2013

interest taten gingen

Aandelen en overige beleggingen 129.825 311.262 0 441.087Obligaties 85.605 0 0 85.605Kosten beleggingen 0 0 -25.009 -25.009

Totaal rendement 2013 215.429 311.262 -25.009 501.682

C. Effecten in euro

De effecten worden aangehouden ter belegging.

Overige beleggingen

Stand per 31 december

Koersresultaat

Stand per 31 december

Terzake de post obligaties hebben in het boekjaar incidentele verkopen plaatsgevonden van bedrijfsobligaties, het vigerende beleid is er nog steeds op gericht om te wachten op uitloting. Het rendement (na aftrek kosten beleggingen) op de beleggingsportefeuille over 2013 bedraagt 5,6 % (over 2012: 7,5 %) en bestaat uit de volgende componenten:

De beurswaarde van de portefeuille bedraagt ultimo 2013 € 9.173.502 (ultimo 2012 € 9.059.953). De oorspronkelijke verkrijging-prijs van de per 31 december 2013 in bezit zijnde aandelen en overige beleggingen bedraagt € 3.873.650 (per 31 december 2012€ 3.854.433).De overige beleggingen betreffen alternatieve beleggingen. De waardeontwikkeling van deze beleggingen heeft een lagecorrelatie met die van aandelen en obligaties wat de risicospreiding van de portefeuille verbetert. Het risico (de volatiliteit)van de alternatieve beleggingen ligt tussen dat van obligaties en dat van aandelen. Stichting Wilde Ganzen heeft een defensief beleggingsbeleid.

Stand per 1 januari AankopenVerkopen/Aflossingen

Page 57: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 57

D. Liquide middelen in euro 2013 2012

Banken 3.567.513 6.399.6911.512 1.375

3.569.025 6.401.066

E. Reserves in euro 2013 2012

3.882.357 3.296.5455.200.434 6.224.735

0 1.539.156

9.082.791 11.060.436

Conti- Bestem- Overige Totaal Totaalnuïteits- mings- reserves 2013 2012reserve reserves

3.296.545 6.224.735 1.539.156 11.060.436 10.310.603

585.812 -1.024.301 -1.539.156 -1.977.645 749.833

3.882.357 5.200.434 0 9.082.791 11.060.436

E1 Continuïteitsreserve 2013 2012

3.296.545 2.994.171585.812 302.374

3.882.357 3.296.545

Kasmiddelen

De mutaties in de reserves in het boekjaar 2013:

Stand per 1 januari Mutatie c:- toevoegingen/onttrekking aan reserves

Stand per 31 december

Stand per 1 januari

Stand per 31 december

Alle liquide middelen zijn terstond opeisbaar en worden aangehouden voor directe aanwending in het kader van de doelstelling.De afname van de liquide middelen zijn met name een gevolg van een hogere uitgaande operationele kasstroom ten gevolgevan hogere projectbestedingen en meer fondsenverwervingsactiviteiten .

E1 ContinuïteitsreserveE2 BestemmingsreservesE3 Overige reserves

Stand per 31 december

Toevoeging via bestemming saldo 2013

Stand per 31 december

De continuïteitsreserve is gevormd om de continuïteit te waarborgen ingeval van (tijdelijke) sterk tegenvallende opbrengsten ofonverwachte lasten. De omvang van de continuïteitsreserve is gebaseerd op de bestaande jaarlijkse personeelskosten verhoogd met een opslag van50% voor overheadkosten. De vastgestelde continuïteitsreserve bedraagt per 31 december 2013 het maximum bedrag ad €3.882.357.

De CBF norm voor de maximale omvang van de continuïteitsreserve is anderhalf maal de jaarlijkse kosten voor dewerkorganisatie. Onder kosten werkorganisatie wordt verstaan: personeelskosten, huisvestingskosten, kantoor en algemenekosten en afschrijvingen en rente inclusief het gedeelte dat aan de doelstelling wordt toegerekend alsmede kosten publiciteit encommunicatie en uitbesteed werk uitgezonderd dat deel dat wordt toegerekend aan de doelstelling. Ultimo 2013 is de omvangvan de continuïteitsreserve volgens CBF berekeningswijze 1,3 maal de jaarlijkse kosten voor de werkorganisatie.

Page 58: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 58

E2 Bestemmingsreserves Activa Dubbele Beste- Action SBOS Totaal Totaalbedrijfs- waarde dings- for 2013 2012

voering impuls 2010-2014

Children

1.365.867 3.714.004 423.864 500.000 221.000 6.224.735 6.227.112

68.813 -669.250 -423.864 0 0 -1.024.301 -2.377

1.434.680 3.044.754 0 500.000 221.000 5.200.434 6.224.735

E3 Overige reserves 2013 2012

1.539.156 1.089.320Mutaties:

-1.539.156 449.836

0 1.539.156

Mutaties:- via bestemming saldo 2013

Stand per 31 december

Op bovenstaande bestemmingsreserves berust geen verplichting. De beperkte bestedingsmogelijkheid is aangegeven door hetbestuur van de stichting.

Een deel van het vermogen is vastgelegd in activa welke gebruikt worden voor de bedrijfsvoering. Het bedrag is gelijk aan deboekwaarde van kantoorinventaris, computers en het pand Heuvellaan.

Stand per 1 januari

Stand per 31 december

Verder bestaan de bestemmingsreserves uit een reserve dubbele waarde die is afgezonderd met het doel om jaarlijkserendementen uit de belegging daarvan uit te keren in de vorm van premies op de acties van particuliere initiatieven. Mochtende inkomsten niet toereikend zijn, wordt het fonds als zodanig aangewend. Er heeft geen dotatie op het fonds plaatsgevondenin het afgelopen boekjaar omdat het huidige volume toereikend is voor het huidige volume van projectaanvragen.

In het kader van het MFS-II subsidie programma “Together for Change” is de reserve Action for Children gevormd in geval deoverheid geen fondsen meer verstrekt na de reguliere subsidie periode 2010 -2015.

De reserve SBOS is gevormd in 2011 en 2012 en zal in de komende jaren worden aangewend voor bestedingen in het kader van de SBOS doelstelling.

Stand per 1 januari

- Toevoegingen via bestemming saldo 2013

Page 59: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 59

F. Fondsen in euro 2013 2012

736.109 721.769

-186.485 14.340

549.624 736.109

G. Voorziening projecten in euro 2013 2012

1.988.811 1.867.737Mutaties:

703.451 121.0740 0

2.692.262 1.988.811

H. Langlopende schulden in euro 2013 2012

220.566 501.5870 48.586

220.566 550.173

Stand per 1 januari Mutaties bestemming saldo 2013:- toevoeging/onttrekking aan bestemmingsfondsen

Stand per 31 december

De bestemmingsfondsen zijn gelden die verkregen zijn ter besteding aan een specifiek doel waarvan per balansdatum deprojectdoelen nog niet zijn gedefinieerd. In de bijlagen is een overzicht bestemmingsfondsen opgenomen. Giften en projectenhebben betrekking op ontvangsten en bestedingen die in de staat van baten en lasten zijn verantwoord en die op deze wijze aanBestemmingsfondsen zijn toegerekend. De mutaties die onttrokken zijn aan de post Overige reserves komen overeen met deafspraken van de overeenkomsten met derden. Op grond van de overeenkomsten met derden wordt aan derden het rechtgegeven de bestemming van deze middelen aan te geven.

Langlopende verplichting IKON

Stand per 31 december

Onder de langlopende schulden staan verplichtingen voor langer dan 1 jaar verantwoord.

Langlopende programmaverplichtingen

Deze verplichtingen betreffen de in het kader van het Action for Children subsidieprogramma over de resterende looptijd 2014-2015 verschuldigde bedragen aan samenwerkingspartner Kenya Community Development Foundation.

Stand per 1 januari

- Dotatie- Onttrekkingen

Stand per 31 december

De voorziening projecten is gevormd op basis van toezeggingen per balansdatum in de vorm van premies en specifieke bijdragenaan samenwerkingspartners. Wilde Ganzen is voornemens om tot uitkering van deze (stilzwijgende) verplichting over te gaanongeacht of er in komende boekjaren sprake is van voldoende inkomsten om dit te financieren. Een uitkering vindt plaats ondervoorbehoud van individuele toetsing op basis van een afzonderlijk besluit.

Langlopende programmaverplichtingen

Page 60: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 60

I. Kortlopende schulden in euro 2013 2012

3.012.244 3.663.983207.081 422.340600.145 503.293

3.819.469 4.589.616

2013 2012

139.709 140.87150.500 105.500

133.243 119.307194.510 112.788

82.183 24.827

600.145 503.293

Niet uit de balans blijkende rechten en verplichtingen

De programmaverplichtingen betreft de per saldo verschuldigde bedragen aan samenwerkingspartners in het kader van het MFS II Action for Children subsidieprogramma.

De schulden en overlopende passiva bestaan uit:

Te betalen aan personeelAccountant, adviesdiensten en inhuur derdenLoonbelasting/sociale lasten/pensioenpremies

ProjectverplichtingenProgrammaverplichtingenSchulden en overlopende passiva

Stand per 31 december

Bedragen die door het bestuur aan projecten worden toegekend maar in het boekjaar nog niet tot uitkering kwamen worden alsaangegane verplichtingen opgenomen. Vrijgevallen verplichtingen worden in mindering gebracht in het jaar waarin detoezegging komt te vervallen.

De Stichting Wilde Ganzen/IKON heeft eind 2012 als penvoerder van het subsidieprogramma Reframing the Message tenbehoeve van de Europese Unie een subsidiebedrag toegekend gekregen voor de periode 2013 t/m april 2015, het resterendebedrag voor de periode 2014 t/m april 2015 is totaal € 648.045.

De Stichting Wilde Ganzen/IKON heeft eind 2012 als penvoerder van het subsidieprogramma EU Mozambique/Young Africa tenbehoeve van de Europese Unie een subsidiebedrag toegekend gekregen voor de periode 2013-2016, het resterende bedrag voorde periode 2014 t/m april 2016 is totaal € 467.556.

Belangrijke financiële verplichtingen

Voortvloeiende uit de subsidie verstrekt in het kader van MFS II is Wilde Ganzen als alliantiepartner een aantal langlopendeverplichtingen over de resterende looptijd 2014-2015 aangegaan met samenwerkingspartners voor een totaal bedrag €1.390.802.

Voortvloeiende uit de subsidie verstrekt in het kader van het subsidieprogramma Reframing the Message is Wilde Ganzen alspenvoerder begin 2013 een aantal langlopende verplichtingen aangegaan met alliantiepartners voor looptijd 2013 t/m april2015 aangegaan, het resterende bedrag voor de periode 2014 t/m april 2015 is totaal € 333.272.

Voortvloeiende uit de subsidie verstrekt in het kader van het subsidieprogramma EU Mozambique/Young Africa is Wilde Ganzenals penvoerder begin 2013 een aantal langlopende verplichtingen aangegaan met alliantiepartners voor looptijd 2013-2016aangegaan, het resterende bedrag voor de periode 2014 t/m april 2016 is totaal € 441.395.

CrediteurenOverig

Stand per 31 december

De post te betalen aan personeel bestaat met name uit de reservering vakantiedagen en vakantiegeld.

Belangrijke financiële rechten

De Stichting International Child Support heeft als penvoerder van samenwerkingsverband Together4Change ten behoeve vanhet Ministerie van Buitenlandse Zaken, aan Stichting Wilde Ganzen in het kader van het MFS II een subisidie toegekend voor deperiode 2011-2015. Het aandeel van Wilde Ganzen in het totale MFS II subidiebedrag voor de resterende looptijd 2014-2015 ismaximaal € 1.934.157.

Page 61: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 61

Toelichting op de staat van baten en lasten

J. Baten uit eigen fondsenwerving in euro Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

544.177 509.230 470.0538.804.399 9.671.341 7.487.5851.386.193 828.200 971.0843.470.148 3.650.000 3.877.914

14.204.917 14.658.771 12.806.636

K. Baten uit acties van derden in euro Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

323.002 330.909 796.489314.831 363.636 303.743321.183 290.909 297.546

SEVA 47.187 0 97.340214.873 0 0500.000 500.000 500.000

Overige 6.262 90.909 105.114

1.727.337 1.576.363 2.100.232

L. Subsidies van overheden in euro Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

1.059.708 1.080.715 881.732775.270 1.019.790 0

53.889 30.000 117.654

1.888.867 2.130.505 999.386

KidsRightsWorld Servants

The Hunger ProjectNationale postcode loterij

In 2013 is met The Hunger Project een samenwerkinsovereenkomst afgesloten.

Baten in het kader van MFS-subsidies

Direct marketing actiesDonaties en giften (projectgebonden)Donaties en giften (onbestemd)Nalatenschappen

Het saldo eigen baten fondsenwerving is circa € 1.398.000 hoger dan in het voorgaande boekjaar. Dit is met name te verklarendoor de hogere baten uit donaties en giften (projectgebonden) uit acties van Particuliere Initiatieven ad € 1.317.000, hogeredonaties en giften (onbestemd) ad € 415.000 en lagere baten uit nalatenschappen ad € 407.000.

Net4Kids

Baten in het kader van EU-subsidiesBaten in het kader van SBOS-subsidies

In 2013 is Wilde Ganzen gestart met een tweetal EU-subsidietrajecten te weten het subsidieprogramma EU Reframing theMessage en EU Mozambique/Young Africa. In 2010 is aan Wilde Ganzen en andere samenwerkingspartners door het Ministerievan Buitenlandse Zaken de uitvoering van het Subsidiefaciliteit Burgerschap Ontwikkelings-samenwerking (SBOS) gegund voor inbeginsel de periode van 2011 – 2014. De subsidietoekenning in het kader van SBOS is door het Ministerie in 2011 opgeschort.

Page 62: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 62

M. Baten uit beleggingen in euro Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

277.291 292.30975.403 -142.372

235.858 555.797

588.553 262.500 705.734

N. Besteed aan doelstellingen in euro Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

6.433.155 4.537.3101.937.500 1.592.121

903.304 907.0323.991.117 3.468.639

909.779 291.318388.009 890.439377.512 337.847

14.940.376 14.757.964 12.024.706

1.129.180 972.79631.515 84.924

496.245 3.139631.585 0

2.288.525 1.060.859

56.886 113.047

2.345.411 2.781.098 1.173.906

214.208 387.550 211.631

667.745 1.076.016 460.634

18.167.740 19.002.627 13.870.877

Netto beleggingsresultaat

Dividend en rente Gerealiseerde koersresultatenOngerealiseerde koersresultaten

N1 Bestedingen projecten aan de sectoren1. Onderwijs en training2. Gezondheid3. Water en sanitatie4. Zorg en welzijn5. Werkgelegenheid en inkomen

Programma EU Mozambique

N3 Bestedingen aan overige programmaProgramma IKON pastoraat

N2 + N3 Besteding aan programma's

N4 Capaciteitsversterking Particulier Initiatief en Project Eigenaren

N5 Voorlichting

6 Voedselzekerheid7. Overig

N2 Bestedingen aan subsidie programma'sProgramma MFS II Action for ChildrenProgramma SBOSProgramma EU Reframing the Message

Totaal besteed aan doelstellingen

De bestedingen aan de diverse projecten zijn bij Wilde Ganzen niet direct door de eigen organisatie te beïnvloeden omdat deorganisatie particuliere initiatieven de mogelijkheid biedt om samen met een partner overzee zelf een projectvoorstel in tedienen. Wilde Ganzen werkt derhalve vraaggestuurd. Het aanbod van het particulier initiatief bepaalt welke thema’s in meer ofmindere mate gesteund worden.De toename van de bestedingen projecten in het verslagjaar 2013 is het effect van het ingezette beleid van intensivering van dewerving en binding van particuliere initiatieven en dito samenwerkingspartners.Het bedrag van € 631.585 voor EU Mozambique is het bedrag voor 2013 en maakt deel uit van een vier jarigsubsidieprogramma en loopt van 2013-2016.

Page 63: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 63

Bestedingspercentage

Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

18.167.740 19.002.627 13.870.87718.409.674 18.628.140 16.611.988

98,7% 102,0% 83,5%

18.167.740 19.002.627 13.870.87720.573.804 21.616.254 15.847.814

88,3% 87,9% 87,5%

O. Werving baten in euro

O1 Kosten eigen fondsenwerving Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

1.165.804 946.781 904.956629.300 1.134.987 348.149

92.563 116.000 35.880190.242 172.000 129.957

10.874 40.000 49.50452.271 55.000 43.953

9.694 3.000 9.65710.756 22.500 093.460 238.000 74.933

-543.035 -806.744 -317.419

1.711.928 1.921.524 1.279.569

Kostenpercentage fondsenwerving

Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

14.204.917 14.658.771 12.806.6361.711.928 1.921.524 1.279.569

Kostenpercentage fondsenwerving 12,1% 13,1% 10,0%

Totaal baten

Bestedingspercentage baten

Totaal bestedingenTotaal lasten

Bestedingspercentage lasten

Uitvoeringskosten eigen organisatie

Onderstaand is de verhouding van de totale bestedingen aan de doelstelling(en) in relatie met de totale baten procentueelweergegeven voor de jaren:

Totaal bestedingen

Promotiemateriaal en promotiestandsOverigDoorbelast kosten aan besteding doelstelling voorlichting

Ten opzichte van 2012 zijn de kosten eigen fondsenwerving toegenomen door een intensivering van de fondswervingactiviteiten. De doorbelaste kosten betreffen voornamenlijk het aan de besteding doelstelling voorlichting toegerekende deelvan de kosten direct marketing en publiciteitskosten.

Onderstaand is de verhouding van de kosten fondsenwerving in relatie met de totale baten procentueel weergegeven voor dejaren:

Baten eigen fondsenwerving

Kosten direct marketingWebsitePubliciteitskostenAdvertentiekostenOpnamekosten IKONBankkosten fondsenwerving

Kosten eigen fondsenwerving

Page 64: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 64

O2 Kosten van beleggingen Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

25.009 35.000 23.427

P. Beheer en administratie in euro

Kosten beheer en administratie Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

669.127 657.102 673.941

3,3% 3,0% 4,3%

Q. Toelichting lasten verdeling in euro

Samenvatting specificatie en verdeling kosten over 2013 naar bestemming

Lasten14.107.398 2.214.646 202.265 630.516 17.154.825 0 0 0 17.154.825

0 0 0 0 0 546.125 0 0 546.125

662.249 103.963 9.495 29.599 805.306 926.858 0 531.981 2.264.145

5.209 818 75 233 6.334 7.290 0 4.184 17.808

143.944 22.597 2.064 6.433 175.038 201.458 0 115.629 492.125

21.576 3.387 309 964 26.237 30.197 25.009 17.332 98.776

14.940.377 2.345.411 214.208 667.745 18.167.740 1.711.928 25.009 669.127 20.573.804

Beleggingen Beheer en admini-

stratie

Totaal 2013

Bankkosten effecten

Kosten van beheer en administratie

Kostenpercentage van beheer en administratie in % totale lasten

De kosten van beheer en administratie zijn bepaald door de geschatte tijdsverdeling van de individuele medewerkers over detaakgebieden Uitvoeringskosten ten behoeve van de doelstelling, uitvoeringskosten ten behoeve van de fondsenwerving enkosten beheer en administratie. De kosten zijn naar rato en gekoppeld aan de salariskosten van de medewerkers aan deverschillende posten toegerekend. De overige overheadkosten zijn naar rato van de verdeling op basis van salariskostentoegevoegd aan de verschillende posten voor uitvoeringskosten.

Bestemming Bestedin- gen aan

projecten

Bestedin- gen aan

program- ma's

Capaciteits- versterking

PI en PE

Subsidies en bijdragenPubliciteit en communicatie en Personeelskosten

HuisvestingskostenKantoor- en algemene kostenAfschrijving en rente

Voor- lichting

Sub-totaal besteed

aan doel- stelingen

Eigen fondsen-werving

Totaal

In bijlage is een specificatie van staat model Q opgenomen.

Page 65: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 65

Toelichting op de apparaatskosten in model Q in euro

Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

1.861.132 1.783.950 1.573.636275.691 294.352 219.643188.133 249.753 159.325-49.233 -30.000 -50.195312.514 232.500 295.288

-324.093 -409.944 -242.281

2.264.145 2.120.611 1.955.416

6.436 9.000 6.15511.373 13.000 11.471

17.809 22.000 17.626

9.096 7.000 57.21581.604 80.000 66.418

452.686 503.250 447.769-51.260 -81.250 -67.801

492.125 509.000 503.601

73.767 76.000 59.32325.009 35.000 23.427

98.776 111.000 82.749

2.872.855 2.762.611 2.559.392

Ontvangen ziekengeldOverige personeelskostenDoorbelast aan besteed aan doelstellingen

HuisvestingskostenOnderhoudslastenOverige huisvestingskosten

PersoneelskostenLonen en salarissenWerknemersverzekeringenPensioenverzekeringen

AfschrijvingenBankkosten effecten

Totaal apparaatskosten

De circa € 313.000 hogere apparaatskosten ten opzichte van 2012 betreffen met name per saldo circa € 309.000 hogerepersoneelskosten in verband een eenmalige afkoopsom en een gemiddeld hogere personele bezetting van 37,7 fte in het jaar2013 (stand ultimo 2013 is 35,0 fte).

Kantoor- en algemene kostenAlgemene vergaderingenKantoorkostenOverige algemene kostenDoorbelast aan besteed aan doelstellingen

Afschrijving en rente

Page 66: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 66

Werkelijk Begroot Werkelijk2013 2013 2012

E1585.812 302.374

E20 38.000

68.813 -40.377-669.250 0-423.864 0

-1.024.301 -2.377E3

-1.415.242 407.940-68.813 40.377-55.101 1.519

-1.539.156 449.836

E -1.977.645 749.833

-241.586 15.85955.101 -1.519

F -186.485 14.340

-2.164.130 -2.988.115 764.173

R. Toelichting op bestemming saldo in euro

Continuiteitsreserve (1)

Overige reserves (3)Onttrekking/toevoeging overige reservesOnttrekking/toevoeging reserve activa bedrijfsvoeringOnttrekking/toevoeging bestemmingsfondsen

Toevoeging aan continuiteitsreserve

Bestemmingsreserves (2)Toevoeging aan bestemminsgreserve SBOSToevoeging/onttrekking aan bestemmingsreserve activa Onttrekking fonds dubbele waardeOnttrekking aan bestemmingsreserve bestemmingsimpuls

Totaal onttrekking/toevoeging aan reserves (1) t/m (3)

Bestemmingsfondsen (4)Toevoeging/onttrekking aan bestemmingsfondsenToevoeging aan overige reserves

Totaal toevoeging aan bestemmingsfondsen (4)

Totaal bestemming saldo (1) t/m (4)

Page 67: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 67

Personeelsbestand

2013 2012

15,0 14,011,0 11,0

9,0 10,0

Bezoldiging Directie in euro 2013 2012

(1) (2) (1) + (2)

K. van Mill

K. van Mill

J.M.J.C. Westerbeek-

Huitink

Directeur Directeur Directeur

onbepaald onbepaald onbepaald32 32 32

88,89% 88,89% 88,89%1/1 – 31/12 1/11 – 31/12 1/1 – 30/9

77.632 12.938 55.064 68.0023.623 0 7.734 7.7346.469 1.078 4.589 5.667

87.724 81.403

9.301 905 4.072 4.977283 0 351 351

11.569 1.882 7.952 9.834

108.877 96.564

Bezoldiging Raad van Toezicht

Het aantal werknemers einde boekjaar 2013 is 35,0 fte (ultimo 2012: 35,0 fte). Deze medewerkers zijn als volgt verdeeld over deverschillende afdelingen:

Fondsenwerving & Communicatie en RelatiebeheerProjecten, Programma's en ActiesBeheer en Administratie

Naam

Functie

Bezoldiging

JaarinkomenBrutoloonVakantiegeldEindejaarsuitkering

Totaal

DienstverbandAard (looptijd)Aantal uren per week op parttime basisParttimepercentagePeriode

De Raad van Toezicht verricht zijn werkzaamheden onbezoldigd.

Sociale lasten werkgeversbijdrageBelastbare deel km vergoeding/bijtelling Pensioenpremie werkgeversdeel

Totaal bezoldiging

Het jaarinkomen van de directeur blijft binnen het maximum van € 109.550 volgens de VFI Beloningsregeling. Voor eentoelichting op het beleid en de uitgangspunten voor de directiebezoldiging verwijzen wij naar het jaarverslag.Aan de directeur is geen enkel bedrag verstrekt aan leningen, voorschotten en garanties.

Page 68: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 68

Overige gegevens

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Verantwoordelijkheid van de directie

Verantwoordelijkheid van de accountant

Oordeel

Verklaring betreffende het jaarverslag

Aan de Raad van Toezicht en de directie van Stichting Wilde Ganzen/IKON

Wij hebben de jaarrekening 2013 van Stichting Wilde Ganzen/IKON te Hilversum gecontroleerd. Deze jaarrekening bestaat uit de balans per 31 december 2013 en de staat van baten en lasten over 2013 met de toelichting, waarin zijn opgenomen een overzicht van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaggeving en andere toelichtingen.

De directie van de stichting is verantwoordelijk voor het opmaken van de jaarrekening die het vermogen en het resultaat getrouw dient weer te geven, alsmede voor het opstellen van het jaarverslag, beide in overeenstemming met de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 650 ‘Fondsenwervende instellingen’. De directie is tevens verantwoordelijk voor een zodanige interne beheersing als het noodzakelijk acht om het opmaken van de jaarrekening mogelijk te maken zonder afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten.

Onze verantwoordelijkheid is het geven van een oordeel over de jaarrekening op basis van onze controle. Wij hebben onze controle verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder de Nederlandse controlestandaarden. Dit vereist dat wij voldoen aan de voor ons geldende ethische voorschriften en dat wij onze controle zodanig plannen en uitvoeren dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening geen afwijkingen van materieel belang bevat.

Een controle omvat het uitvoeren van werkzaamheden ter verkrijging van controle-informatie over de bedragen en de toelichtingen in de jaarrekening. De geselecteerde werkzaamheden zijn afhankelijk van de door de accountant toegepaste oordeelsvorming, met inbegrip van het inschatten van de risico’s dat de jaarrekening een afwijking van materieel belang bevat als gevolg van fraude of fouten. Bij het maken van deze risico-inschattingen neemt de accountant de interne beheersing in aanmerking die relevant is voor het opmaken van de jaarrekening en voor het getrouwe beeld daarvan, gericht op het opzetten van controlewerkzaamheden die passend zijn in de omstandigheden. Deze risico-inschattingen hebben echter niet tot doel een oordeel tot uitdrukking te brengen over de effectiviteit van de interne beheersing van de stichting. Een controle omvat tevens het evalueren van de geschiktheid van de gebruikte grondslagen voor financiële verslaggeving en van de redelijkheid van de door de directie van de stichting gemaakte schattingen, alsmede een evaluatie van het algehele beeld van de jaarrekening. Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is om een onderbouwing voor ons oordeel te bieden.

Naar ons oordeel geeft de jaarrekening een getrouw beeld van de grootte en samenstelling van het vermogen van Stichting Wilde Ganzen/IKON per 31 december 2013 en van het resultaat over 2013 in overeenstemming met de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 650 ‘Fondsenwervende instellingen’.

Op basis van onze werkzaamheden overeenkomstig de Nederlandse controlestandaard 720 vermelden wij dat ons geen tekortkomingen zijn gebleken naar aanleiding van het onderzoek of het jaarverslag, voor zover wij dat kunnen beoordelen, overeenkomstig de Richtlijn voor de jaarverslaggeving 650 ‘Fondsenwervende instellingen’ is opgesteld. Tevens vermelden wij dat het jaarverslag, voor zover wij dat kunnen beoordelen, verenigbaar is met de jaarrekening.

Den Haag, 26 maart 2014

KMPG Accountants N.V.

J.A.A.M. Vermeeren RA

Page 69: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 69

Bijlagen

Page 70: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 70

Bijlage: Staat Q. Toelichting lasten verdeling in euro

Specificatie en verdeling kosten naar bestemming

Bestedingen 1. Onderwijs

en training2. Gezondheid

3. Water en sanitatie

4. Zorg en welzijn

5. Werk- gelegenheid en inkomen

6 Voedsel-zekerheid

7. Overig

Lasten6.074.485 1.829.477 852.941 3.768.598 859.056 366.376 356.465 14.107.398

0 0 0 0 0 0 0 0285.157 85.882 40.040 176.911 40.327 17.199 16.734 662.249

2.243 676 315 1.392 317 135 132 5.209

61.981 18.667 8.703 38.453 8.765 3.738 3.637 143.9449.291 2.798 1.305 5.764 1.314 560 545 21.576

Totaal 6.433.156 1.937.500 903.304 3.991.117 909.779 388.009 377.512 14.940.377

Bestedingen (vervolg)

Subsidie programma

Action for Children

Subsidie program- ma

EU Reframing the message

Subsidie program-

ma EU Mozambique

Subsidie programma

SBOS en overig

Sub-totaal besteed aan subsidiepro-

gramma's (i)

Programma IKON

Pastoraat xxxxxxxx (ii)

Sub-totaal besteed aan

program- ma's

(i)+(ii) = (iii)

Capaciteits versterking

PI en PE XXXXXXX

(iv)

Voorlichting XXXXXXX

xxxxxx (v)

Sub-totaal besteed aan

doel- stellingen (iii) - (v) = (b)

Lasten1.066.225 468.577 596.372 29.758 2.160.932 53.714 2.214.646 202.265 630.516 3.047.427

0 0 0 0 0 0 0 0 0 050.052 21.997 27.996 1.397 101.441 2.522 103.963 9.495 29.599 143.057

394 173 220 11 798 20 818 75 233 1.125

10.879 4.781 6.085 304 22.049 548 22.597 2.064 6.433 31.0941.631 717 912 46 3.305 82 3.387 309 964 4.661

Totaal 1.129.180 496.245 631.585 31.515 2.288.525 56.886 2.345.411 214.208 667.745 3.227.364

Bestedingen (vervolg)

Sub-totaal besteed aan

projecten (a)

Sub-totaal besteed aan doelstelling

(b)

Eigen fondsen-werving

(c)

Beleg- gingen

xxxxxxxx xxx xxxx (d)

Beheer en admini-

stratie xxxxxxx (e)

Totaal 2013 xxxxxxx xxx (a) -

(e)

Begroot 2013 Totaal 2012

Lasten14.107.398 3.047.427 0 0 0 17.154.825 17.878.899 12.913.809

0 0 546.125 0 0 546.125 974.744 374.613662.249 143.057 926.858 0 531.981 2.264.145 2.120.611 1.955.416

5.209 1.125 7.290 0 4.184 17.809 22.000 17.626

143.944 31.094 201.458 0 115.629 492.125 509.000 503.60121.576 4.661 30.197 25.009 17.332 98.776 111.000 82.749

Totaal 14.940.377 3.227.364 1.711.928 25.009 669.127 20.573.805 21.616.254 15.847.814

Bestedingen projecten aan de sectoren Sub-totaal besteed aan

projecten (a)

Subsidies en bijdragen

Publiciteit en communicatie en uitbesteed werkPersoneelskostenHuisvestingskostenKantoor- en algemene kostenAfschrijving en rente

Subsidies en bijdragen

Publiciteit en communicatie en uitbesteed werkPersoneelskostenHuisvestingskostenKantoor- en algemene kostenAfschrijving en rente

Subsidies en bijdragen

Publiciteit en communicatie en uitbesteed werkPersoneelskostenHuisvestingskostenKantoor- en algemene kostenAfschrijving en rente

Page 71: Jaarverslag wilde ganzen 2013

WILDE GANZEN | JAARVERSLAG 2013 71

Bijlage: Overzicht bestemmingsfondsen 2013 in euro

Nr Naam Begin- Giften Resultaat- Fondsen Pro- Eind-saldo bestem- jecten saldo

ming(a) (b) (c) (d) (e) (a) t/m (d) - (e)

1995.001 Fight for Sight 76.191 59.088 25.379 0 -48.510 112.1482001.005 Familiefonds Kool 91.424 -9.300 12.414 0 0 94.5382003.099 Stichting BEA Rotterdam 0 4.131 0 0 -4.131 02006.014 B.J. Kuikfonds 60.120 7.074 8.297 0 -6.997 68.4942007.003 FEMI-fonds 76.961 0 0 0 0 76.9612007.011 Kinderfonds - geef kinderen vleugels 364 1.670 0 -2.034 0 02007.015 Website activiteiten -10 1.347 -1.337 0 0 02008.015 Gezondheid (curatief en preventief) 92.205 274.010 0 0 -360.943 5.2722008.016 Drinkwater en sanitatie 17.921 120.786 0 0 -97.716 40.9912008.018 Zorg en welzijn 481 10.569 0 633 4.168 15.8512008.020 Landbouw, veeteelt, bosbouw, visserij 25.867 14.817 0 0 -39.650 1.0342008.023 Lyda Resfonds voor vrouwen en meisjes 50.000 0 0 0 0 50.0002008.024 SAS Fonds 0 250.000 0 -633 -247.912 1.4552008.027 Stichting Bron van Leven 0 -20.872 0 0 27.082 6.2102008.028 MRC Holland 204.923 0 0 0 -204.923 02009.002 Ham Foundation Mierlo fonds 39.508 300.000 0 0 -300.000 39.5082012.001 Marjolein Roskam Fonds 155 19.580 10.348 0 -30.083 02013.001 Fonds Project van de Week 0 29.368 0 0 -29.368 02013.002 Fonds Kinderen 0 8.464 0 2.034 1.666 12.1642014.001 A. van Reekum Water en Sanitatie Fonds 0 25.000 0 0 0 25.000

736.108 1.095.732 55.101 0 -1.337.317 549.624

Bijlage: Projecten overzicht per sector in euro

Sectoren Aantal Begin- Giften Middelen Fondsen Betalin- Eind-projecten saldo ter vrije gen saldo

beschikking(a) (b) (c) (d) (e) (a) t/m (d) - (e)

312 1.206.144 4.331.143 1.167.340 443.790 -5.956.836 1.191.581110 776.105 1.165.364 60.886 534.678 -1.794.045 742.988

68 332.299 542.682 -15.020 179.494 -836.422 203.033147 751.329 2.575.184 737.076 84.747 -3.695.610 452.726

52 477.607 414.447 160.972 55.127 -842.418 265.73524 102.393 216.478 61.316 30.370 -359.280 51.27737 66.694 439.523 -60.864 9.112 -349.561 104.904

Totalen 750 3.712.571 9.684.821 2.111.706 1.337.318 -13.834.172 3.012.244

2. Gezondheid3. Water en sanitatie4. Zorg en welzijn5. Werkgelegenheid en inkomen6 Voedselzekerheid7. Overig

1. Onderwijs en training