Wijnpers nr. 1 - 2013

9
De WijnPers Magazine van JAARGANG 9 nr. 1 - januari 2013 www.eusebiusparochie.nl

description

De Wijnpers - Magazine van de St. Eusebiusparochie in Arnhem

Transcript of Wijnpers nr. 1 - 2013

Page 1: Wijnpers nr. 1 - 2013

De WijnPers Magazine van

JAARGANG 9 nr. 1 - januari 2013

Sint EusebiusRK Parochie Arnhem Velp Rozendaal

www.eusebiusparochie.nl

Page 2: Wijnpers nr. 1 - 2013

RK Parochie Sint Eusebius Rosendaalseweg 698 ma. t/m vr. 10.00-15.30 uur6824 KV Arnhem T 026 4424567 Fax 026 [email protected] www.eusebiusparochie.nlVoor aanmelden van dopen, trouwen, eerste communie, vormsel, verzoek financiële noodhulp, geestelijke bijstand belt u 026 442 4567. Voor ziekenzalving en uitvaart: 026 3703800 (altijd bereikbaar)

Overige adressen Secretariaat Lucaskerk 026 3814492 Voor ziekenbezoek Arnhem-Zuid Annie Lenting 026 3814674 Secretariaat H. Martinuskerk 026 4423116Secretariaat OLV Visitatiekerk 026 3635390 Secretariaat St. Walburgisbasiliek 026 4426469Emmauskapel St. Gangulphusplein 5 026 3211311 Diaconaal Centrum v. Slichtenhorststr. 026 4426066

De WijnPers Magazine Sint EusebiusparochieParochiemagazine voor Arnhem, Velp en RozendaalOplage 11.000, 8 keer per jaar.

Redactieadres Rosendaalseweg 698 6824 KV Arnhem Redactie Roberta Hofman, George Knaapen (redactiesecretaris), Aad Koot, René Mugie, Piet van der Schoof, Mirjam Stoffelen, Simon Trommel (eindredacteur)

Foto’s Jan van Dalen, George Knaapen, Piet van der Schoof, Eleonoor Donders, Jan Hofman, Simon Trommel Verschijningsdata Kopij Nr 2: 11 februari Nr. 3: 30 januari Nr 3: 18 maart naar [email protected] Pastoraal team Sint EusebiusparochieBereikbaar via centraal secretariaat Paul Daggenvoorde, pastoor Geert Rozema Heinz-Georg Surmund Maarten Smits Anita Coenraads-Zernitz Aloys Wijngaards, diaken Suzanna Louwerse, projectmedewerker Emmauskapel026 3211311Lilian van Klinken, projectmedewerker diaconaal centrum 026 4426066Ad Boogaard, pastor coördinator stadspastoraat Arnhem 026 3513185 Bestuur RK Sint Eusebius ParochieBereikbaar via centraal secretariaat Paul Daggenvoorde: voorzitterBoudewijn van de Loo: penningmeesterKarin van Heumen: secretarisMark Weering: personeelszaken/vrijwilligersJacques Hermans: gebouwenbeheer/vernieuwbouwBirgit Schiebergen: vice-voorzitter, communicatie,

oecumene

Rekeningnummer RK Parochie Sint Eusebius20 44 764 tnv RK Parochie St. EusebiusTe gebruiken voor: Kerkbijdrage, parochieblad en misintenties.Vrijwillige bijdrage parochieblad; richtbedrag € 25,-

Giften Caritas 411772740 t.n.v. PCI St. Eusebius Arnhem, Velp/Rozendaal

Meldpunt vrijwillige thuishulp 026 3703540Sensoor 24 uur elke dag bereikbaar 0900-0767

Concept, realisatie en acquisitieBureau 24H, postbus 19217, 3501 DE Utrecht, T 030 2302530, [email protected], www.bureau24h.nl i.s.m. Trommel Media, www.trommelmedia.nl

Copyright 2012 - Bureau 24HNiets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gerepro duceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de hoofdredactie.

WijnPers naar 16 pagina’s Gelukkig nieuw jaar aan het begin van deze negende jaargang van de WijnPers. Met dit blad bereiken we 10.000 huishoudens. Het is destijds opgezet als missio-nair instrument door een goed toegankelijke en profes-sionele uitstraling en duidelijke taal.

Het blad telde aanvankelijk 16 pagina’s. Dat is na de fusie met het blad van de Emmausparochie gegroeid naar 20 pagina’s. Maar nu er kerken zijn gesloten, is er minder ruimte nodig. Bovendien is het goedkoper en de parochie moet nou eenmaal flink snoeien, want de inkomsten lopen terug. Meer geld hebben we hard no-dig. Om dit blad uit te kunnen geven bijvoorbeeld of om vieringen te kunnen organiseren. Juist daarvoor start in januari weer de actie Kerkbalans. Als de kerk u ook wat waard is, geef dan gul. De fiscus betaalt onder voorwaarden mee. Meer informatie staat op www.eusebiusparochie.nl.

De redactie

In deze WijnPers:Kerkbalansactie ’Hoeveel is de kerk u waard’ weer begonnenPagina 4 en 5

Vieringen in de EusebiusparochiePagina 8 en 9

Samen zingen in een koor Pagina 14 en 15

Met het boek ‘In Beeld - Monumenten van Geloof’ brengt de RK Sint Eusebiusparochie in Arnhem alle Rooms-Katholieke kerken in de Gelderse hoofdstad en Velp in beeld. Het fotoboek bevat bijna 200 foto’s meteen korte toelichting, van zowel de huidige kerken van de parochie, als van de kerken waarvan de parochie recent afscheid heeft moeten nemen. En van kerken die niet meer bestaan, zoals de kleine Eusebiuskerk in het stadscentrum, waar al tientallen jaren een braak-liggend terrein ligt en de Pauluskerk waar inmiddels een woon-werk-schoolcomplex staat. Ook de Sacra-mentskerk in Malburgen, die stond op de plek waar nu de Emmaüskapel staat, is in het boek te vinden. Het eerste boek is verkocht aan Museum Catharijnecon-vent in Utrecht. In het boek staan niet alleen foto’s: er zit ook een DVD bij met de compilatie van de TV Gelderlandserie ‹Makelaar van God›, over het sluitingsproces van de kerken. Het idee voor het boek komt van vakfotograaf en parochiaan Jan van Dalen. De afgelopen jaren heeft de Sint Eusebiusparochie helaas de nodige kerken moeten sluiten. Voor sommige kerken zijn al nieuwe bestemmingen gevonden, voor anderen wordt nog gezocht naar - of is er bijna - een passende eigenaar. Jan van Dalen, die al een groot fotoarchief van de kerken had, wilde van al die gebouwen de eigen ziel en de typische schoonheid vastleggen en bewaren als herinnering. Veel foto’s heeft hij zelf gemaakt, andere foto’s komen uit (privé) archieven van parochianen en

een enkele foto komt uit het archief van de parochie zelf. De Sint Eusebiusparochie omarmde het idee. Pastoor Paul Daggenvoorde: “Het boek is een fraai middel om cultureel en religieus erfgoed veilig te stellen en te documenteren. Het is een prachtige herinnering voor parochianen en anderen die geïnteresseerd zijn in de kerken van Arnhem. Ik heb al wat drukproeven gezien en het wordt een prachtig boek.” Aan het boek is door tal van mensen belangeloos meegewerkt, zoals vorm gever Jan Kooijman van 2-design, Cécile Schulte-Wersch, Wil Boerboom, Birgit Schiebergen en pastoor Paul Daggenvoorde. Het boek is niet alleen een herinnering aan wat was. Ook de kerken die blijven, zijn vermeld. Want de Euse-biusparochie gaat door: met ruimte geven aan geloof, door minder te investeren in gebouwen en meer in mensen. Er zit ook een DVD bij met de compilatie van de TV Gelderlandserie ‹Makelaar van God›, over het sluitingsproces van de kerken. Omroep Gelderland heeft daar belangeloos aan meegewerkt. Met de DVD is het een compleet beeldverhaal geworden.

Het boek is voor een ieder te koop à e 15,- op het secretariaat aan de Rosendaalseweg 698, op werk-dagen tussen 10 en 15 uur. Reserveren kan ook per mail, [email protected] of via 026 442 4567.

DE WIjnPERS WORDt MEDE MOGElIjK GEMAAKt DOOR StEUn VAn tAllOzE

PARtICUlIEREn En DE VOlGEnDE BEDRIjVEn:

• Hessing Administratie telefoon 026 3203330 of 06 51246529

• Visgilde De Visscherwww.visscher.visgilde.nl, • Fietsen handel Feenstra

• Schildersbedrijf J.W. Dwars • Café en zaalverhuur De Betuwe

• Flipse Schoenen • Home Care

• Assurantiekantoor Heveling

H. Hart

H. H

artIN BEELD [54] IN

BEE

LD [5

5]

1-4. Interieur

1. D

e ke

rk v

óór

de o

orlo

g

2. G

las-

in-lo

odra

men

3. In

terie

ur

1

2

3

4

1

2

3

Kerken Arnhem en Velp in beeld in boek en op dvd

Page 3: Wijnpers nr. 1 - 2013

Actie Kerkbalans: pro deoSteeds meer parochianen worden geconfronteerd met de sluiting van hun

kerk. Het valt soms niet mee om in een andere kerk een nieuwe plek te vin-

den. En dan valt de enveloppe van de actie “Kerkbalans” op de mat. “Waar

heeft de parochie dat geld voor nodig, en wat merk ik als parochiaan daar

nog van?” vraagt een betrokken parochiaan zich af. Dat geld is nodig om de

kerk te laten draaien, zodat 1000 vrijwilligers hun werk kunnen doen! Iedere

bijdrage is welkom. Als iedereen die dat nu nog niet doet, een tientje zou

overmaken, lossen de tekorten van de parochie op.

De parochie is veel meer dan een eucharistieviering op zondag in de kerk. Ook in de Eusebiusparochie vindt het meeste werk buiten dat gebouw plaats. Een korte bloemlezing van allerlei activiteiten:

• Kernactiviteiten, zoals eucharistievieringen en het bedienen van de sacramenten als doopsel en zieken-zalving.

• Een luisterend oor voor mensen in problemen, aan-dacht voor zwakke mensen in de samenleving. Dit is belangrijk werk dat concreet vorm krijgt in het Inloophuis in de Van Slichtenhorststraat, en tijdens het presentie-pastoraat in bijvoorbeeld Klarendal en Malburgen.

• Activiteiten voor kinderen en jongeren. Het gaat niet alleen om de voorbereiding op bijvoorbeeld de Eerste Communie en het Vormsel, en de kinderne-vendiensten. Veel kinderen doen ook mee aan het St. Maartenspel in de Martinuskerk, en het kerst-spel dat traditioneel op kerstavond in de Walburgis wordt uitgevoerd.

• Bijeenkomsten speciaal voor ouderen. Zo zijn er bij-eenkomsten over “Het verhaal van je leven”, en over wat het betekent steeds meer afhankelijk te worden van hulp van anderen.

• Ziekenbezoek.

• Financiële hulp aan mensen die in nood verkeren.

Heel veel van dit werk wordt verzet door talloze vrijwilligers, die zich letterlijk pro deo voor de kerk en de parochie inzetten. Zonder hen zou de parochie niet kunnen bestaan. Je vindt ze in allerlei activiteiten voor en achter de schermen.

Als al deze activiteiten zouden komen te vervallen, zou dat onmiddellijk voelbaar zijn in de samenleving. Je kunt zelfs de vraag stellen of je dan nog van een samenleving kunt spreken. De laatste jaren heeft de parochie gekampt met een tekort op de begroting. Boudewijn van de Loo, penningmeester van de paro-chie, legt uit: “Door gebouwen te verkopen proberen we nu de kosten voor energie en onderhoud te vermin-deren, om de begroting weer sluitend te krijgen. Voor haar inkomsten is de parochie volledig afhankelijk van de bijdrage van parochianen. Van dit geld worden niet

alleen het onderhoud en dergelijke van de gebouwen betaald, maar ook de bijdrage aan het bisdom, en het salaris van enkele mensen die de parochie in dienst heeft.” Hoewel vrijwilligers veel werk verzetten, kan dat alleen met hulp en begeleiding van enkele profes-sionals.De parochie telt ongeveer 30.000 ingeschreven katholieken. Hiervan betaalt helaas slechts een heel klein deel een bijdrage aan de parochie. Van de Loo rekent uit: “Als elk huishouden een tientje per maand zou betalen, was de parochie financieel gered.” Voor sommige mensen is dit een vanzelfsprekendheid, zoals voor J. Mulderink uit Rozendaal. “Ik betaal graag, want ik vind het echt noodzakelijk om de kerk overeind te houden. Daarvoor te betalen is voor mij vanzelfsprekend, daar heb ik nooit aan getwijfeld. Ja, en zelfs als mijn kerk gesloten zou worden, zou ik toch doorgaan met betalen, want ik vind de kerk uitermate belangrijk.”

Sinds 1975 voeren de grote kerkgemeenschappen in Nederland samen een keer per jaar actie om geld te werven: de actie Kerkbalans. Vroeger gingen vrij-willigers bij de mensen langs voor deze actie, maar tegenwoordig zit er een enveloppe in het parochieblad, en wordt er via de media en folders aandacht voor Kerkbalans gevraagd. Deze actie is erg belangrijk voor de kerken, want daar halen ze 80 tot 85 procent van hun inkomsten uit. Van de overheid of het bisdom krijgt de parochie immers geen geld. In Nederland doen ongeveer 1400 parochies tijdens deze actie een persoonlijk beroep op de parochianen. Het draait hier-bij om twee vragen:

Wat is de kerk mij waard?

Wat kan ik voor de kerk betekenen?

Als u zich oprecht deze twee vragen stelt, kan het bijna niet anders of u besluit dat een bijdrage aan de actie Kerkbalans een goede investering is. •

4 Geven om de kerk WijnPers 1- 2013 5

‘Talloze vrijwilligers zetten zich pro deo

voor de kerk en parochie in’

Kerken zijn méér dan gebedshuizen!Het landelijk expertisecentrum voor religie en samenleving (KASKI) benadrukt vooral het enorme maatschappelijke en culturele belang van kerken. Wist u dat kerken met hun sociale activiteiten jaarlijks 1.400.000 mensen bereiken? En de helft daarvan krijgt pastorale zorg of diaconale ondersteuning! De inzet van 250.000 vrijwilligers bedraagt in geld omge-rekend maar liefst 250 miljoen euro per jaar. Cijfers waar je als kerken én als samenleving trots op mag zijn. Mag die trots alstublieft ook wat kosten? Draag uw kerk daarom een warm hart toe en geef!

Hoe doneren? Geven kan het beste met een eenmalige of periodieke machtiging. Formulieren daar-voor vindt u op www.euse-biusparochie.nl. Daar vindt u ook meer informatie over het machtigen. Onder voorwaar-den betaalt de fiscus mee. Ook daar over staat informatie op de website.

Page 4: Wijnpers nr. 1 - 2013

Zuster Margareth, een van de trapistinnen, wijst met een brede glimlach naar de omgeving met bossen, weidse vergezichten en ruisende bomen: “Dit is echt de mooiste plek van Nederland.” Ze wijst op de oude elementen van de Johannahoeve die ooit op deze plek stond. Er is niet veel van over, maar een aantal oude staldelen zijn mooi meegenomen in het huidige gebouw. “De architect heeft het prachtig gedaan”, vertelt zuster Margareth, “met veel gevoel voor de historie van het gebouw maar ook met oog voor onze wensen zoals een refter, een eetzaal.” De unieke metselmuren in de abdij getuigen van de eenheid in verscheidenheid die de gemeenschap van achten-twintig zusters vormt. De zusters zijn zelfvoorzienend: zij hebben een moestuin voor hun dagelijkse maaltijd, en ze werken in hun boekbinderij. Hier worden met liefde en ge-duld, en met nieuwe technieken oude boeken in volle glorie hersteld. Daarnaast heeft de abdij veertien gastenkamers. “Hier kunnen groepen en individuele mensen verblijven die op zoek zijn naar verdieping, stilte en gebed. Mensen, ook van buiten, zijn van harte welkom om aan te sluiten bij onze getijdenge-beden in de kapel”, vertelt zuster Margareth verder. Midden op het terrein net voor de ingang van de abdij staat de oude graanschuur. Deze is prachtig gerestaureerd en doet dienst als abdijwinkel.

In de winkel is van alles te vinden op spiritueel gebied, veel boeken van de benedictijner monnik An-selm Grün bijvoorbeeld. Verder wenskaarten, Grego-riaanse muziek en rozenkransen. Maar ook veel voor kinderen. “Voor kinderen hebben we diverse kinder-bijbels, maar ook doe-boekjes en lieve kruisjes voor boven het bed.” Zuster Margareth wijst op prachtig beschilderde kaarsen. “Een van onze zusters maakt dat, 87 jaar is ze. Wij beschilderen ook kaarsen op bestelling, zoals voor een doop of huwelijk.” Met cadeauartikelen als schrijfblokjes uit eigen binde-rij, huidolie en Klooster Kruidendrank uit de Maria Frieden abdij in Duitsland, is het nog moeilijk kiezen in de winkel. Bij het weggaan trekt een grote hoeveelheid bierfles-sen bij de ingang de aandacht. In alle smaken staan ze daar, de flessen van de bierbrouwende trappisten-broeders. De keuze wordt nog moeilijker, maar wel heel smakelijk! •

De winkel bezoeken? loop gerust eens binnen na uw wandeling in de omgeving. Op zondag is de winkel open na de eucharistie viering en verder van dinsdag t/m zaterdag van 14.30 -16.30 uur. Meer informatie over bijvoorbeeld de boekbinderij vindt u op: www.koningsoord.org

Bidden, werken en wandelenOmringd door de bossen van Oosterbeek maar nog in Arnhem, ligt adbij

Koningsoord. Sinds 2009 wonen hier de zusters trappistinnen. Als je uit

de auto stapt op de parkeerplaats bij de abdij valt de stilte om je heen. Een

prachtige plek voor bezinning, maar ook voor wandelen en, heel verrassend,

leuke aankopen.

Personeelszaken 2013Op 6 januari hielden we nieuwjaarsreceptie in de OLVV te Velp en hebben we feestelijk ons derde jaar als St. Eusebi-usparochie ingeluid. In alle bescheidenheid wil ik enkele nieuwjaarswensen uiten.

We nemen in de loop van dit jaar na een lange staat van dienst afscheid van enkele leden van het pastorale team: Heinz-Georg Surmund, Maarten Smits en Aloys Wijn-gaards. Na deze aderlating hopen we het team ook te kun-nen versterken met een catecheet. Dat alles kan natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Ik wens dat we op een pas-sende manier afscheid van hen nemen en dat we u dit jaar ook onze nieuwe catecheet kunnen voorstellen.

Met een kleiner pastoraal team wordt de ondersteuning van vrijwilligers door pastores minder vanzelfsprekend. En hoewel we minder locaties hebben, moeten we te-vens meer missionair zijn en de diaconie en het pastorale ondernemerschap versterken. Het belang van de inzet van vrijwilligers wordt groter. Wij zullen dus allemaal zelfstan-diger gaan werken en als parochie moeten we alternatieve vormen van ondersteuning ontwikkelen. Ik wens dat we in 2013 verder bouwen aan een parochieorganisatie waar vrijwilligers zich thuis voelen.

De Kerk is en blijft een organisatie waar mensen inspiratie en zingeving vinden. Tevens is het een plek van waaruit mensen op tal van manieren een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Met alle bezuinigingen van de over-heid neemt het belang daarvan alleen maar toe. Als extra pluspunt hebben wij de katholieke gezelligheid. Hopelijk blijft dit reden voor nieuwe mensen om zich bij onze gemeenschap aan te sluiten. Voor ieders talent hebben wij immers wel een geschikte plek of klus. Een nieuwe groep van vrijwilligers heten we op 20 januari van harte welkom tijdens een broodmaaltijd in de Martinus. Ik wens dat we een gastvrije parochie zijn voor nieuwe vrijwilligers.

Moeilijk woord De derde week van januari is de gebedsweek voor de eenheid van de christenen. Meerdere christelijke kerken doen daar aan mee. Er zijn ook gezamenlijke vieringen van verschillende kerken.

Eenheid is een mooi streven. Maar eenheid van de kerken zou voor mij niet in alle opzichten een doel van de oecu-mene hoeven zijn. Oecumene; daarmee gebruik ik dat moeilijke woord, waarmee vaak de samenwerking van de verschillende kerken wordt aangeduid. Eensgezind-heid in het streven naar vrede en rechtvaardigheid: dat is natuurlijk wel een belangrijk doel. En een eensgezind gebed voor mensen die pijn lijden aan het onrecht in de wereld, die arm zijn of op de vlucht voor geweld, dat moeten we zeker in de praktijk brengen. Het is helemaal niet zo erg dat je verschillende kerken hebt. Mensen en groepen mensen zijn nu eenmaal verschillend. Zo valt er wat te kiezen. Elke club heeft immers zijn een eigen sterke kant. Naarmate ik ouder word, waardeer ik meer mijn eigen Rooms Katholieke traditie. Die waardering kan goed samen gaan met respect voor andere tradities. En met samen werken waar dat mogelijk is, aan een bewoonbare wereld. Oecumene, dat moeilijke woord, betekent letterlijk: bewoonde wereld. Waardering van de eigen traditie gaat ook best samen met het van tijd tot tijd samen bidden met mensen van andere geloofs-richtingen. De tijd dat groepen elkaar om het geloof verketterden is gelukkig voorbij. En de duivel ligt al lang niet meer tussen partners van verschillende geloofsrich-tingen op hetzelfde kussen.

De Eusebiusparochie is een herkenbare Rooms Katho-lieke parochie, waar de typisch katholieke zaken be-langrijk zijn. Toch werkt ze ook intensief samen met de protestantse medechristenen: in het diaconaal centrum, in het stadspastoraat, in stedelijk overleg over de sociale zekerheid. Er wordt samen overlegd en samen gebeden. Misschien zou het goed zijn als er nog meer samenwer-king ontstaat. Als alle partijen maar niet te veel water bij de wijn doen in het streven naar een eenheidssmaak. Want bij een verwaterd geloof is de wereld niet gebaat.

Mark WeeringBestuurslid personeel en vrijwilligers

Maarten SmitsPastoraal werker RK Parochie Sint Eusebius

WijnPers 1 2013 76

Page 5: Wijnpers nr. 1 - 2013

8 Vieringen 9

Vieringen in RK Parochie Sint Eusebius 12 januari t/m 17 februari 2013Datum OlV Visitatie lucaskerk H Martinus H Walburgis Emmauskapel

Emmastraat 18 Rijksweg West 52 Steenstraat 7 Walburgisplein 1 Gangulphusplein 5 Velp Elden Arnhem Arnhem Malburgen, Arnhem

za 12-1

zo 13-1Doop van de Heerzo 20-12e zondagdoor het jaarzo 27-13e zondagdoor het jaarzo 3-24e zondagdoor het jaar

za 9-2

zo 10-25e zondagdoor het jaarwo 13-2Aswoensdag

zo 17-21e zondag40-dagentijd

09.45 EVHG Surmund

Trente Plus09.45 EV

P DaggenvoordeOntmoetingskoor

09.45 EVHG Surmund

Cantor09.45 EVA Lurvink

Herenkoor

09.45 CVN. Gierman

Trente Pluskoor19.00 EV

HG Surmund ReTkoor

09.45 EVP Daggenvoorde

Ontmoetingskoor

10.30 EVA Lurvink

Lucaskoor KND10.30 Viering

gezamenlijke kerkenA Lurvink e.a. KND

10.30 EVP Daggenvoorde

Lucaskoor KND10.30 EV Familieviering

P Daggenvoordevoorstellen

communicantjes

10.30 EVA Lurvink

Lucaskoor KND19.00

A Lurvink

10.30 EV A Lurvink

KND

11.30 EVHG Surmund

Cantor KND11.30 EV

P DaggenvoordeCantor KND

11.30 EVHG Surmund

Cantor KND11.30 EVR Bunnik

Lucaskoor KND

11.30 EVHG Surmund

Cantor KND19.00 EV

P DaggenvoordeCantor

11.30 EVP DaggenvoordeCantor KND

10.00 GV themavieringWerkgroep

Themaviering Olvékoor10.00 MU

C. FollenderSamenzang

10.00 EVB Bergen

Arnhems Slavisch koor10.00 lauden

LaudenwerkgroepLaudenkoor

10.11 CarnavalsvieringB Bergen

Walburgis/Andreaskoor10.00 GV themaviering

Werkgroep Thema-viering Olvékoor

10.00 MUW PalstraBasileia

18.00 EVA Lurvink

10.00 Kapel OpenHet geknakte riet en de

vlaspit

geen viering

10.00 CVP Buijs

10.00 Uur van Stilte en Gebed

A Jansen / C. Stipkes

18.00 EVP Daggenvoorde

10.00 Kapel OpenIk durf niet

09.00A Lurvink

10.00 OntbijtvieringS Louwerse

Inschrijven pastorale school 2013De Pastorale School van het Aartsbisdom Utrecht staat in 2013 in het teken van het ‘Jaar van het Geloof’. Parochianen die hun geloof willen verdiepen, kunnen zeven avonden over de sacramenten bijwonen. Deze avon-den zijn ook zeer geschikt voor jongeren die meer willen weten over het R.-K. geloof. Inschrijven voor alle of minder avonden is nog mogelijk. De bijeenkomsten worden gehouden op de volgende locaties:• Vicariaat Utrecht: Dijnselburg Amersfoortseweg 10 te Zeist • Vicariaat Deventer: Stefans-Hof Stationsweg 1 te Borne • Vicariaat Arnhem: Martinusatrium Juliana van Stolberglaan 3 te Doesburg. De avonden zijn van 19.30 tot 22.00 uur. Het cursusgeld bedraagt e 10,- per avond. Inschrijven kan bij mevrouw M.de Vries via [email protected] of tel. 030-2361570.

Wijzigingen voorbehouden. Voor meer informatie over deze en andere vieringen zie de afzonderlijke kerkberichten. EV Eucharistieviering CV Communieviering GV Gebedsviering OV Oecumenische viering GZV GezinsvieringKND Kindernevendienst CR CrècheMU = meditatief uur

Doordeweekse vieringen Maandag 09.00 u EV H Martinus 09.00 u Ochtendgebed Emmauskapel Dinsdag 09.00 u EV H Walburgis 09.00 u Ochtendgebed Emmauskapel Woensdag 09.00 u Emmauskapel CV of EV 1e wo vd mnd 13.30 u EV H Martinus (viering op 6-2-13 vervalt) Donderdag 09.00 u EV OLV Visitatie Velp 09.00 u Ochtendgebed Emmauskapel Vrijdag 12.00 u EV H Martinus 09.00 u Ochtendgebed Emmauskapel 12.30 u Coventry Vredesgebed H Walburgis Zaterdag 12.00 u EV H Martinus aansluitend Uitstelling van het Allerheiligste Sacrament en Biechtgelegenheid Andere vieringen tijd locatieEV Poolse Parochie zo: 09.30 uur en wo: 19.00 uur H. MartinusEV Kroatische Parochie 2e zondag vd maand om 17.00 uur H. MartinusEV Syrische Gemeenschap Arnhem 2e zondag vd maand om 1300 uur H. LucasEV KKI Kath.Indonesische Gem. 2e zondag vd maand om 14.00 uur OLV Visitatie (parochiec.)EV Armeensche Apost.Kerk Arnhem 1e zaterdag vd maand om 14.00 uur OLV VisitatieEV Irakese Gem. thomas Parochie 4e zondag vd maand om 13.00 uur OLV VisitatieOV Auditorium Rijnstate zondag 10.15 uur Insula Dei zo: 11.00uur (5e zo vd mnd: CV) EV op di en do 11.30, CV op wo om 11.30

Sint Eusebius is ook betrokken bij de volgende vieringen Datum tijd locatieSt jan elke zondag m.u.v. 3e zo 10.00 uur EV N Berends Nevenruimte Sint Jan, Verl.Hoflaan 74, Arn.op 3e zondag 10.00 uur CV Par voorg. Nevenruimte Sint Jan, Verl.Hoflaan 74, Arn.H Hart (3e zaterdag vd maand) zaterdag 19-1 19.00 uur GV Par.voorg. Fliednerzaal (Bakermat, Diaconessekerk)woensdag 13-2 (Aswoensdag) 18.30 uur KKC Het Dorpzaterdag 16-2 19.00 uur GV Par.voorg. Fliednerzaal (Bakermat, Diaconessekerk)Altevelt (2e donderdag vd maand) donderdag 10-1 19.00 uur GV Par.voorg. donderdag 14-2 19.00 uur GV Par.voorg. zorgcentra dinsdag 8-1 11.00 uur EV B. Bergen Huis & Haardvrijdag 11-1 11.00 uur EV B. Bergen Huize Kohlmanwoensdag 16-1 14.30 uur CV J. Brugman Drie Gasthuizenvrijdag 18-1 11.00 uur EV B. Bergen Huize Kohlmandinsdag 22-1 11.00 uur EV B. Bergen Huis & Haardvrijdag 25-1 11.00 uur EV B. Bergen Huize Kohlmanvrijdag 25-1 15.00 uur Waalstaetevrijdag 25-1 15.30 uur EV M. Smits t Jagthuiswoensdag 30-1 14.30 uur CV J. Brugman Drie Gasthuizenvrijdag 1-2 10.30 uur Heijendaalvrijdag 1-2 11.00uur EV B. Bergen Huize Kohlmanvrijdag 1-2 15.00 uur Biesdelvrijdag 1-2 17.00 uur Oosterwoldedinsdag 5-2 11.00 uur EV B. Bergen Huis & Haarddonderdag 7-2 10.30 uur Vreedenhoffvrijdag 8-2 11.00 uur EV B. Bergen Huize Kohlmanwoensdag 13-2 14.30 uur CV J. Brugman Drie Gasthuizenvrijdag 15-2 11.00 uur EV B. Bergen Huize Kohlman Inloop van Slichtenhorststraat di en do 10-12.00 u voor koffie, gesprek, krant, spelletje of gewoon gezellig Inloop in de Emmauskapel wo en vr 10-12.00 u , zondag 14-16.00 u

Page 6: Wijnpers nr. 1 - 2013

WijnPers 1 2013 11

OUDEREN ONTMOETEN ELKAAR Met Marijke Wasser in gesprek over Kerk-zijn in onze dagen. Woensdag 23 januari van 14.30 tot 16.30 uur. Locatie: het parochiecentrum in Velp Emmastraat 18 a (naast de kerk).Inlichtingen bij het secretariaat Eusebiusparochie 026 4424567 of bij Marijke Wasser 026 3334713 OUDEREN & ZINGEVINGOuderen en Zingeving richt zich op mensen van midden vijftig en ouder. Er wordt per bijeenkomst een bepaald onderwerp besproken, dat meestal zelf door de deelnemers is aan gekaart en voorbereid wordt door een kleine werkgroep. De bijeenkomsten zijn in de ontmoetingsruimte van de Emmauskapel (Gangulphusplein 5), op woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Van tevoren opgeven voor deelname is niet nodig. Wo 13 februari Kennismaking met boek en teksten van de Koran. Wilt u meer weten? Zie www.eusebiusparochie.nl/ activiteiten/catechese/ouderen&zingeving . BIJBELKRING IN DE EMMAÜSKAPELRond het woord van God. Om bezie-ling op te doen in ons leven en in onze zorg voor mensen. Om met elkaar ons geloof te delen en te verdiepen. Om te weten dat je bij een gemeenschap hoort. Om te zoeken naar nieuwe manieren om samen te komen .

Do 10 jan, 14 feb,14 mrt,11 apr, wo 8 mei, do13 jun.Van 19.30-20.30 uur in de Emmaüskapel St.Gangulphusplein 5 Arnhem 026-3211311.

EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2013De Eerste Communieviering in Noord is op 14 april in de O.L.V.Visitatie kerk te Velp en in Zuid op 21 april in de Lucaskerk te Elden. Voor Arnhem Noord/Velp/Rozendaal is er op dins-dag 15 januari om 20.00 uur informa-tieavond voor de ouders in de O.L.V. Visitatiekerk en voor Arnhem Zuid op woensdag 23 januari om 20.00 uur in de Lucaskerk. Zie ook www.eusebiusparochie.nl.

EUSEBIUSREIS 201329 MEI TOT EN MET 2 JUNI De reis voert ons naar ‘de parel van het Teutoburgerwoud’ het pittores-ke vestingstadje Tecklenburg , naar Kalkriese, de plaats waar in het jaar 9 na Chr. de slag tussen Romeinen en Germanen plaats vond, een slag die door de Europese geschiede-nis heen tot in onze dagen door-klinkt en naar de in heel Duitsland bekende bedevaartplaats Billerbeck waar de H. Ludger in 809 stierf. Heinz-Georg Surmund begeleidt de reis. De kosten van de reis zijn voor een 2-persoonskamer € 345 p.p. en voor een 1-persoonskamer € 365 p.p., op basis van halfpen-sion. Inlichtingen bij Rita Belgers 026-4433570 en Eef Gans 026-3810504. Aanmelden voor de reis bij Rita Belgers [email protected]. Na aanmelding wordt een inschrijfformulier toegestuurd. OECUMENISCHE RIJSTMAALTIJDEN Omdat we ons verbonden voelen met de armen in de wereld, veraf en dichtbij, willen we in de Veer-tigdagentijd weer vasten door één warme maaltijd te vervangen door rijst en water. De opbrengst van de collecte is bestemd voor een door de organiserende gemeente te bepalen diaconaal doel. Hier worden de eerste twee donder-dagavonden vermeld.14 februari om 18.00 uur in de Lu-caskerk, Rijksweg-West 52, Elden21 februari om 18.00 uurin de Kruiskerk,Lisdoddelaan 30.

WERELD LEPRA DAGZondag 27 januari is het Wereld Lepra Dag! Sinds 1954 wordt deze dag in meer dan honderd landen georganiseerd om aandacht te vragen voor de miljoenen mensen die aan lepra lijden. Gewezen wordt op de sociale uitsluiting, die de mens met lepra vaak treft. Die dag betekent ook veel voor het bewustwordings-proces van de leprapatiënt, die vaak niet weet hoe lepra is te genezen of te voorkomen. World Leprosy Day is een belangrijk instrument geworden in de strijd tegen lepra. De organisa-tie Leprazending roept ieder jaar de kerken op om mee te helpen. Tijdens de vieringen op 26 en 27 januari zal er in onze parochie gecollecteerd wor-den ten behoeve van de leprapatiënt.

Eusebius KortEusebiusparochie

ONTMOETINGSDAG CATECHUMENAATHet Aartsbisdom Utrecht organiseert zaterdag 26 januari een ontmoetings-dag voor mensen die op latere leeftijd zijn toegetreden tot de katholieke kerkgemeenschap én voor hen die zich daarop voorbereiden. De dag is op Diocesaan Dienstencentrum Dijn-selburg, Amersfoortseweg 10, 3705 GJ Zeist, en duurt van 10.30 uur tot 16.00 uur. Het thema van de ontmoe-tingsdag is: “Op weg naar het hart van geloven’. Rolanda Correia, presenta-trice bij omroep RKK en jeugd en jon-gerenwerkster bij de Kaapverdische parochie in Rotterdam, verzorgt rond het thema een inleiding, hulpbis-schop Th.C.M. Hoogenboom is aanwe-zig namens het bisdom. Aanmelden voor 15 januari via: [email protected]

Spirit in de stadFILM IN INLOOPHUIS SINT MARTENOp dinsdag 22 januari om 19.30 uur de film “As It Is in Heaven”. Na de film die twee en half uur duurt, is er ruimte voor napraten over deze boeiende indringende en bekroonde Zweedse film. Vanaf 19.00 is de zaal open. Deelname is gratis. Aanmelden via [email protected] of 06 26140616 of 026-4426066. Locatie: Inloophuis Sint Marten Van Slichtenhorststraat 34 6821 CM Arnhem. KORENBEURSLEZINGENTweede zondag van de maand 10.30-12.15 uur in Hotel Haarhuis Arnhem (tegenover Centraal Station). 13 januari Lezing door dr. Annine van der Meer:Van Sophia tot Maria. Ook de God van de joden en christenen heeft een vrouwelijke kant. 10 februari Lezing door Jannie Kuik:Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Maakt de Arabische Lente nieuwe relaties tussen Israël en de Arabische wereld mogelijk? DE LAURA VAN ABT POIMÊN IN ABDIJ KONINGSOORD De Laura is een bescheiden initia-tief, dat de monastieke waarden wil oefenen met wie zelf geen monnik of kloosterlinge is. Naast bijeen-komsten voor een palmwake of

lectio divina kent de Laura ook een leesavond. Tijdens deze leesavond wordt een monastiek geïnspireerde tekst gelezen. De bijeenkomst is elke tweede vrijdag van de maand van 20.00 tot 21.30 uur, in aansluiting op het getijdengebed van de com-muniteit. Voor informatie en opgave Jaap van Dijkhuizen [email protected] .

PER SONOREM VOCISZondag 13 januari 15.00 uur in de St. Bernulphuskerk te Oosterbeek vocaal concert o.l.v. Eize Leertouwer. Het thema is Menswording, met o.a. Missa “O magnum mysterium” van Victoria.

MUSEUM CATHARIJNECONVENT UTRECHT Tot en met 24 februari de tentoon-stelling ‘Ontsnapt aan de Beelden-storm’. Middeleeuwse beelden van hout, steen en pijpaarde uit eigen collectie en uit binnen- en buitenlandse verza-melingen. De selectie geeft een beeld van de schoonheid van de Utrechtse beeldhouwkunst van het einde van de vijftiende en de vroege zestiende eeuw. Utrecht had in die periode een uitzonderlijke cultuurhistorische en artistieke positie in de Noordelijke Nederlanden. Vooral de langdurige bouw van de Domkerk was van groot belang voor de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. Meer informatie: www.catharijneconvent.nl

Ursula en haar reisgenoten (detail), Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop, ca. 1530, gepolychro-meerd eikenhout, Utrecht, Museum Catharijneconvent

Gedoopt 25 november 2012: Eros Willemsen, Rigmar Martis, Erico Hiffens,

Joy van Campen9 december 2012: Quinn Harmsen, Milou Rutten, Corinne Dijkhuis,

Annie van Loenen, Willem Struijk

Gevormd Javey Barbolina, Delly Barbolina, Serillio Blankendal, Shamil Bzdak, Gabriël Calviño Alonso, An Duijnstee, Christel Giesen, Naomi Hendriks, Jordan van der Heijden, Yalin Hoang, Jord Jonker, Casper de Kort, Matthijs de Kort, Emma Kouwenberg, Margo Kouwenberg, Max van Maanen, Kim van Maanen, Eva Mooren, Piotr Stefanski, Miralda Thodé, Nashila Thodé HuwelijkOp 12-12-2012 in de Martinuskerk: Cees Jansen en Saskia Valen

Overleden (29 oktober t/m 13 december 2012)Dhr W.C.J. van Roosmalen, Kosterijland, Velp, overl. 29 oktober 2012, 87 jr. Mw M.E. Massink-Verborg, Vreedenhoff Arnhem, overl. 30 oktober 2012, 93 jr.Dhr J.A. Entingh, Groen van Prinstererstraat Velp, overl. 2 november 2012, 55 jr.Dhr K.H.M. Dewez, Middachtensingel Arnhem, overl. 14 november 2012, 81 jr.Mw J.H.M. van Mook-van Heertum, ’t Jaghthuys Velp, overl. 17 november 2012, 93 jr.Mw M.H.M. Zewald-Koenders, Eilandplein Duiven v/h Martinuspar. overl. 20 november 2012, 93 jr.Dhr G.J. Hoek, Biesdelselaan Velp, overl. 23 november 2012, 77 jr.Dhr W.G.N. Kocken, Middelhagenhof Velp, overl. 27 november 2012, 87 jr.Mw J.E.G. Nelemans-Wolters van der Weij, Pr. Irenestraat Elst, overl. 30 november 2012, 82 jr.Mw L.M. Wanders-Sluis, Beekhuizenseweg Velp, overl. 3 december 2012, 53 jr.Dhr J. Muller, Bemmel, overl. 4 december 2012, 89 jr.Mw Th. van Heertum-Driessen, Rozendaalselaan Velp, overl. 5 december 2012, 88 jr.

Dooprooster 2012 RK Parochie Sint EusebiusDoopviering in de H. Martinuskerk te Arnhem: zondag 27 januari 20131e voorbereidingsavond: maandag 7 januari 20132e voorbereidingsavond: woensdag 16 januari 2013

Doopviering in de H. Lucaskerk te Elden: zondag 3 februari 20131e voorbereidingsavond: maandag 14 januari 20132e voorbereidingsavond: maandag 21 januari 2013

Doopviering in de H. Martinuskerk te Arnhem: zondag 24 februari 20131e voorbereidingsavond: woensdag 6 februari 20132e voorberiedingsavond: dinsdag 12 februari 2013 Doopviering in de H. Lucaskerk te Elden: zondag 3 maart 20131e voorbereidingsavond: dinsdag 12 februari 2013 2e voorbereidingsavond: dinsdag 19 februari 2013

Deze voorbereidingsavonden vinden plaats in het parochiecentrum dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat.

namen noemen

10 Namen Noemen

Page 7: Wijnpers nr. 1 - 2013

Doorgeefkaarsje door Bart Duijnstee

Vroeger, toen ik nog niet zo betrokken was bij de kerk, noemde ik de kindernevendienst laagdunkend de kin-derknutseldienst. Gezeten in de kerk zie je tijdens de collecte de kinderen binnenkomen met een tekening of andere fröbel. Geen idee wat ze daar in de sacristie nog meer uitvoeren.

Mijn eerste kennismaking met de kindernevendienst was de crêche (nevendienst voor de allerkleinsten) tijdens de kerkdienst in de H. Hart. Ik werd als oppas gevraagd. Zelf, toen ouder van kleuterende kinderen, vond ik dat ik ook voor de allerkleinsten iets meer moest bieden. Zo hebben we samen alle beesten uit het paradijs gekleid. En met limonade de bruiloft in Kana gevierd.

Toen door het wegvallen van de H. Hartkerk de kindernevendiensten zouden verdwijnen, heb ik mij direct opgeworpen om mee te helpen een wekelijkse kindernevendienst in de St. Martinus op te zetten.

Liever noem ik wat we doen een kinderwoorddienst. Het evangelieverhaal dat in de grote-mensen-Mis wordt ge-lezen, lezen wij ook. Natuurlijk zoeken we naar een toegankelijker tekst, die door de kinderen beter te volgen is. Als die niet beschikbaar is maken wij die desnoods zelf.

Ik herinner me menig avond dat ik met verschillende (kinder)bijbels doorspittend de juiste toon probeerde te vinden. Op basis van het evangelie verhaal bereiden we verschillende vragen voor. Niet om te controleren of de kinderen het verhaal begrepen hebben, maar vooral om samen verder te zoeken naar de kern van het verhaal en de boodschap die er in verscholen ligt. Deze interactie is het leukste om met de kinderen te doen. Soms is er zoveel te vertellen (door de kinderen) dat er geen tijd meer is voor het liedje en de kleine knutsel waarmee we iets tastbaars naar huis willen geven.

Begrijpelijk dat je aan de half-af knutsel in de kerk niet kan zien wat we doen... maar er zit dus wel dege-lijk een heel verhaal achter. •

na carnaval: aswoensdagAswoensdag is de eerste dag van de voorbereidingstijd op Pasen: de veertigdagentijd. Op deze dag krijgen kerkgangers met as een kruisje op het voorhoofd, om hen aan te sporen tot bezinning, boete en bekering. De voorbereidingsperiode heet veertigdagentijd naar analogie van de veertig dagen die jezus zelf vastend in de woestijn heeft doorgebracht.

Op zondagen vasten we niet. De veertigdagentijd begint daarom 46 dagen voor Pasen en dus op een woensdag: Aswoensdag. Het is een verplichte vastendag. Het gebruik van as komt als teken van berouw en vasten uit de Bijbel. Vroeger strooide de boeteling as over zijn hoofd. Vaak ging hij daarbij gehuld in een zak, die als boetekleed werd gedragen. Vandaar de uitdrukking ‘in zak en as zitten’. As herinnert aan de vergankelijkheid van ons leven en aan zuivering door vuur. En daarmee aan de zuivering van onze zonden door het sterven van Jezus uit liefde voor ons. De as komt van verbrandde palmtakken van de Palmzondag van het voorgaande jaar. Die takken waren het teken van overwinning en zegepraal; hun as verbeeldt vernedering en rouw. ‘Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult weder-keren’. (Genesis 3,19) zegt de priester, of: ‘Bekeer u en leef volgens het Evangelie’. •

Ook eens een Doorgeefkaars

schrijven? Heeft u een bijzondere spirituele anekdote en wilt u die delen? Laat het ons weten via [email protected]. Redacteur Mirjam Stoffelen neemt dan

contact met u op.

De Martinuskerk heeft iedere zondag 11.30 een kindernevendienst. De lucaskerk bijna iedere zondag.

zie het rooster op pagina 8 en 9.

12 Doorgeefkaarsje WijnPers 1 -2013 13

Het OLVékoor is in de Walburgisbasiliek begonnen met een nieuwe stijl van

vieringen op de zondagmorgen. Het zijn vieringen met een duidelijk maat-

schappelijk thema en veel aandacht voor zang en teksten die bij dat the-

ma passen. Actief bezinnen, het gebeurt in de basiliek vanaf januari iedere

tweede zondag van elke maand.

Jan Brugman

“De verschillen met een normale viering zijn groot” zegt Marie-José Hutjes van het OLVékoor . “Een echte voor-ganger is er bijvoorbeeld niet. Een lid van het koor treedt op als deskundige gastvrouw of gastheer, die de onderde-len van de viering toelicht en met elkaar verbindt.”Een thema in het najaar was “Kiezen doe je zelf.” Toen kwam een vertegenwoordiger van de jongerengroep Hope XXL uit de Liemers pleiten voor steun aan het initiatief dat in 100 stellingen oproept wereldwijd op een meer gelijkwaardige wijze met elkaar samen te werken. Die oproep moet in 2014 op de agenda van de Verenigde Naties staan. Hope XXL krijgt steun van veel prominen-ten in Nederland en van Kofi Anan.

In november ging het in de viering over “zin in ouder worden.” Met alle bezuinigingen op de zorg is dat mid-den in de herfst een actueel thema. Marijke Wasser uit Oosterbeek, al jaren werkzaam in het ouderenpastoraat, was er om het thema deskundig toe te lichten. Net voor Kerstmis was ‘’verwachting en toekomst’’ het thema en sprak vroedvrouw Jeanine van der Ven daarover.

Elke keer wordt vooraf met iedereen in de kerk geoe-fend op een nieuw lied dat gezongen zal worden. Het gaat vooral om liederen van Huub Oosterhuis die zoveel mogelijk samen met het koor gezongen worden. De vieringen nieuwe stijl zorgen voor positieve reacties van de kerkgangers: ze vinden het een actieve manier van bezinnen. Ook het OLVékoor vindt het leuk. Marie-José: “De vieringen worden voorbereid door koorleden. Zij zoeken teksten in en buiten de bijbel en naar wat verder kan aansluiten bij het thema. Tijdens de viering komt een gastspreker aan het woord om vanuit eigen ervaring of kennis het thema toe te lichten. Stilte maakt ook deel uit van de viering en er wordt gebeden.”•

OlVékoor doet vieringen in nieuwe stijl

Viering over illegalenDe zorg voor de vreemdeling is een van de meest be-langrijke taken van de kerk, maar het is misschien ook wel een van de moeilijkste. Daarom is het niet vreemd dat de zorg voor de illegale vluchtelingen in Arnhem het thema is van de viering van het OLVékoor in de Walburgisbasiliek op zondag 13 januari aanstaande. Sinds kort bestaat er een speciale werkgroep van de Raad van Kerken die zich met het regelen van het verblijf en de zorg voor de toekomst van illegalen in Arnhem bezighoudt. Tijd om je te bezinnen op de positie van illegale vluchtelingen, die er zelf niet voor hebben gekozen “illegaal” te zijn. Het kan in de Walburgisbasiliek op zondag 13 januari om 10.00 uur. Na afloop is er koffie, óók uit het buitenland.

Page 8: Wijnpers nr. 1 - 2013

WijnPers 1 -2013 1514 Zang

Karel probeert passie voor muziek over te brengen en wil alles uit het koor te halen wat erin zit. Maar je mag de koorleden niet overvragen en het moet ook gezellig blij-ven. “Als koorleden na afloop tegen elkaar zeggen dat ze weer lekker gezongen hebben, dan geeft mij dat een kick. Daarom gebruik ik ook veel humor”, zo licht hij toe. De leden zijn erg trouw aan hun koor en pasgeleden hebben zich nog enkele nieuwe leden aangemeld.

In Velp begeleidt hij het Herenkoor met een achttal zan-gers en het gemengde Ontmoetingskoor met 25 leden. Op het repertoire van de koren staan tweestemmige en vierstemmige Latijnse missen van beroemde componis-ten als Brückner, Poulenc en Perosi. Ook die van Mozart komt weleens aan bod, maar deze mis is best moeilijk om te zingen. Het is dan hard werken, maar dat geeft ook veel voldoening. Net als kunst in het algemeen geeft

zingen een sfeervolle dimensie aan de geloofsbeleving. De situatie in Velp is een groot verschil met de Sint Walburgisbasiliek waar al jarenlang geen vast kerkkoor meer zingt. Hans Holland is daar als organist actief. Als kind zong hij al in een jongenskoor en tijdens enkele jaren dat hij op het seminarie zat, legde hij zich ook toe op muziek. Hij begeleidt koren van buiten die zo nu en dan in de Walburgis komen zingen. Gelukkig is er ook de waardevolle inzet van de cantorgroep, waardoor gelovi-gen gemakkelijker kunnen meezingen. Daardoor is het repertoire wel wat beperkter, maar dat moet je voor lief nemen. Deze groep voorzangers bestaat uit zes dames en heren.

De Laudenvieringen, iedere eerste zondagmorgen van de maand n de Walburgisbasiliek, zijn heel sfeervol. Het Laudenkoor en de kerkbezoekers zingen samen psalmen. De akoestiek van de basiliek geeft een bijzondere klank aan de stem. Ook speelt Hans tijdens de meditatieve vieringen. Na de lezingen volgt er een stilte, waar hij mu-zikaal op aansluit met een orgelmeditatie. Vooral com-posities van Bach en Brahms lenen zich hier goed voor. Holland: “Het mooie is dat je als organist ook invloed hebt op de viering door je muzikale bijdrage en de keuze van het repertoire.” Fraai uitgevoerde kerkmuziek maakt je los van de wereld en tilt je boven het alledaagse uit. Vooral gregoriaans vindt hij prachtig.

Zingen in een kerkkoor is dan ook nauw verbonden met geloofsbeleving. Dat vinden ze ook bij het Lucaskoor in Arnhem-Zuid. Dit koor telt maar liefst 44 leden en heeft over nieuwe aanwas niet te klagen. “Met het zingen geven we uiting aan ons geloof”, zo licht een van de koorleden toe, “en het is logisch dat je je flink inzet. Dat geeft veel voldoening en voor de mensen in de kerk is het ook fijn als er mooie koorzang is.” Tijdens de weke-lijkse repetities is het werken geblazen en die twee uren heeft het koor echt wel nodig. Het Lucaskoor heeft een gevarieerd repertoire. Er zijn nummers bij die je door hun schoonheid kunnen ontroeren. Het koor krijgt regelmatig positieve reacties van parochianen en pasto-res. het koor is belangrijk als ontmoetingspunt, zegt een

Kerkmuziek maakt je los van de wereld“Eigenlijk ben ik een manusje-van-alles” zegt Karel Barten, van huis uit cla-

vecimbelist en zanger. “Als dat zo uitkomt zing ik met het koor mee als bas,

bariton of tenor.” Maar het eigenlijke werk van Barten bestaat uit het diri-

geren van twee koren in de O.L.V. Visitatiekerk van Velp. En hij mag tussen de

bedrijven door ook graag een muziekstuk componeren.

van de leden, een dame de weduwe is. Het koor is niet alleen druk met het zingen in het weekeinde, want nogal wat leden vormen tevens het Rouwkoor dat op uitvaarten zingt. Sommigen van hen weten daar

de nodige afstand bij te bewaren, maar andere koorleden vinden één uitvaart per week toch echt wel genoeg. Het komt vaak voor dat familieleden ontroerende verhalen voorlezen over hun gestorven vader of moeder, waar zoveel liefde uit spreekt. Dat grijpt je aan, zeggen de koorleden.

Marietrees Broeren, de dirigent: “Het zijn lieve mensen met wie ik goed samenwerk.” Zij is opgeleid tot dirigent en schoolt zich voortdurend bij. Marietrees woont in Utrecht, maar heeft het reizen naar Arnhem er graag voor over. En die inzet weten de koorleden te waarderen, net als de interessante achtergrond-informatie die zij bij de muziek-stukken geeft. “Onze dirigent is geduldig en zij wordt nooit boos. Maar we luisteren ook best goed naar haar”, zo vat een van de leden de situatie samen. •

Clavecimbel, bas bariton en tenor, dirigent en organist Karel Barten van de koren in Velp.

Hans van Holland: “Als organist heb je invloed op het koor.”

Speciaal koor voor Pasen Voor het komende paasfeest wordt in de Eusebius parochie een projectkoor in het leven geroepen. Dit koor zal in zes repetities toewerken naar een feestelijke en waardige opluistering van de Eucharistieviering op eerste paasdag om 11.30 uur in de Martinuskerk aan de Steenstraat. Het projectkoor wordt geleid door Monique Verhoeven, dirigent van diverse koren in de regio Arnhem-Nijmegen. Met mp3’s kan thuis worden geoefend. De repetities zullen plaatsvinden op de donderdagavonden van 19.30-21.30 uur.

Data: 24-01, 7-02, 21-02, 7-03, 21-03, 28-03 tijd: 19.30-21.45 uurlocatie: Martinus zaal Steenstraat (naast de kerk) en kerk. Deelname is kosteloos Opgeven bij het secretariaat van de parochie: [email protected] of tel.: 026 4424567

Voor leden van het Lucaskoor is samen zingen ook elkaar ontmoeten.

Page 9: Wijnpers nr. 1 - 2013

NR

. 8

De Wijnpers is een gezamenlijke uitgave

van R.K. EmmausParochie en R.K. Parochie De Wijngaard

Draag de Wijnpers

een warm hart toe!

Met De Wijnpers informeren we u 8 keer per jaar over de activiteiten van RK Parochie De Wijngaard en de Em-mausparochie. Daarnaast bereiken we veel mensen die anders niet zo gauw in de kerk komen. De Wijnpers is dus een belangrijk middel om mensen bij de kerk te betrekken. Maar die missie kost ook geld.

Daarom vragen we iedereen die De Wijnperseen warm hart toedraagt, om minimaal 15,00 over te maken. Minder mag en meer natuurlijk ook.

Dat kan naar gironummer 9188838 t.n.v. Par. De Wijngaard/De Wijnpers te Arnhem.

Draagt u ook bij aan dit blad?

www.klaassen.com

Of het nu gaat om een woonhuis, een utiliteitsgebouw, een bedrijfspand of gebiedsont-wikkeling… bouwen is het waarmaken van een ambitie, het realiseren van een droom.

,neprewtno ,nelekkiwtno - niraad neppats ellA .secorp xelpmoc nee koo si newuob raaM nee nav seccus teh nemás kjilednietiu nelapeb - neduohredno ,neretiolpxe ,newuob

bouwproject. Bouwen is daarom méér, de KlaassenGroep biedt u die meerbouwwaarde.

ArnhemDoetinchemDinxperlo

OK

TOB

ER 2

010

JA

AR

GA

NG

6

De WijnPers Magazine van R.K. Parochies

Emmaus & De WijngaardArnhem - Velp - Rozendaal

NR

. 7

OK

TOB

ER 2

010De WijnPers

De Wijnpers is een gezamenlijke uitgave

van R.K. EmmausParochie en R.K. Parochie De Wijngaard

www.emmauswijngaard.nl

Wijnpers8_2010.indd 1 25-11-10 22:22

NR

. 8

De Wijnpers is een gezamenlijke uitgave

van R.K. EmmausParochie en R.K. Parochie De Wijngaard

Draag de Wijnpers

een warm hart toe!

Met De Wijnpers informeren we u 8 keer per jaar over de activiteiten van RK Parochie De Wijngaard en de Em-mausparochie. Daarnaast bereiken we veel mensen die anders niet zo gauw in de kerk komen. De Wijnpers is dus een belangrijk middel om mensen bij de kerk te betrekken. Maar die missie kost ook geld.

Daarom vragen we iedereen die De Wijnperseen warm hart toedraagt, om minimaal 15,00 over te maken. Minder mag en meer natuurlijk ook.

Dat kan naar gironummer 9188838 t.n.v. Par. De Wijngaard/De Wijnpers te Arnhem.

Draagt u ook bij aan dit blad?

www.klaassen.com

Of het nu gaat om een woonhuis, een utiliteitsgebouw, een bedrijfspand of gebiedsont-wikkeling… bouwen is het waarmaken van een ambitie, het realiseren van een droom.

,neprewtno ,nelekkiwtno - niraad neppats ellA .secorp xelpmoc nee koo si newuob raaM nee nav seccus teh nemás kjilednietiu nelapeb - neduohredno ,neretiolpxe ,newuob

bouwproject. Bouwen is daarom méér, de KlaassenGroep biedt u die meerbouwwaarde.

ArnhemDoetinchemDinxperlo

OK

TOB

ER 2

010

JA

AR

GA

NG

6

De WijnPers Magazine van R.K. Parochies

Emmaus & De WijngaardArnhem - Velp - Rozendaal

NR

. 7

OK

TOB

ER 2

010De WijnPers

De Wijnpers is een gezamenlijke uitgave

van R.K. EmmausParochie en R.K. Parochie De Wijngaard

www.emmauswijngaard.nl

Wijnpers8_2010.indd 1 25-11-10 22:22

We stellen ons graag aan u voor! Home-Care is een erkende reguliere thuiszorgorganisatie.Wij leveren persoonlijke verzorging, begeleiding, verpleging & medisch specialistische verpleging in het werkgebied Arnhem-Zuid.

Uit de resultaten van ons extern gehouden tevredenheidsonderzoek blijkt dat cliënten onze zorgverlening erg waarderen. Kenmerken waarin we volgens cliënten uitspringenzijn: flexibiliteit, geen wachtlijsten en vooruitstrevendezorgverlening.

Neem dus met een gerust hart contact op met Home-Care of geef bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) Home-Care als voorkeursaanbieder op.

T 026-3792261 • www.Home-Care.nl • E [email protected]

Heeft u behoefte aan Verzorging of Verpleging bij u thuis?

Tevens zijn

wij op zoek

naar enthousiaste

Verzorgende

Niv 3-VIG /

Verpleegkundigen

Niv 4!

BUREAU

Draagt u RK Parochie Sint Eusebius een warm hart toe en wilt u 10.000

huishoudens bereiken in de omgevingArnhem, Velp en Rozendaal?

Plaats dan uwadvertentie inDe WijnPers!

Bel voor de advertentiemogelijkheden met Bureau 24H 030 230 25 30 of met het

secretariaat van Sint Eusebiusparochie 026 442 45 67

030 - 230 25 30 | [email protected] | www.bureau24h.nl