Wielermuseum Roeselare September 2011

12
tussen spurt www.wielermuseum.be GRATIS NIEUWSBRIEF VAN HET WIELERMUSEUM ROESELARE /// JAARGANG 13 /// NR 3 /// SEPTEMBER 2011 Tom Boonen wereldkampioen!? Wie is Odiel? Retrofietsen met Jens Keukeleire

description

Nieuwsbrief van het wielermuseum Roeselare

Transcript of Wielermuseum Roeselare September 2011

tussenspurt

www.wielermuseum.be

GRATIS NIEUWSBRIEF VAN HET WIELERMUSEUM ROESELARE /// JAARGANG 13 /// NR 3 /// SEPTEMBER 2011

Tom Boonen wereldkampioen!?

Wie is Odiel?

Retrofietsen met Jens Keukeleire

colofon

Tussenspurt is de nieuwsbrief van het

Wielermuseum Roeselare.

Verschijnt 3 keer per jaar.

Gratis verkrijgbaar

Redactie: WieMu, Polenplein 15,

8800 Roeselare

Werkten mee aan dit nummer: Thomas Ameye,

Dries De Zaeytijd, Tineke Debaene,

Patrice Van Laethem, Stijn Vlaeminck

Lay-out en druk: Grinta! Publicaties,

Bruggestraat 105, 8700 Tielt

Foto’s: Wielermuseum Roeselare,

Wout Beel, Luc Declerck

Coverfoto: Jens Keukeleire op hoge bi,

foto Wout Beel

Verantwoordelijke uitgever:Luc Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare,

T 051 26 87 40 - F 051 25 32 13

[email protected]

www.wielermuseum.be

Polenplein 15, 8800 Roeselare

T 051 26 87 40

[email protected]

www.wielermuseum.be

Dagelijks open van 10 tot 17u

Gesloten op maandag, zon- en feestdagen

In dit nummerWieMu-nieuws p 2

Actua p 3

WieMu-nieuws p 4

De Volgwagen p 5-6

Uitgelicht p 7

Fotofinish p 8

Fietshistories p 9

Aanwinsten p 10

Waar was u op… p 11

Retrofoto p 12

Voor u ligt alweer een nieuwe Tussenspurt klaar met nieuwtjes, wat achtergrondinfo en duiding. En met profrenner Jens Keukeleire op een hoge bi! Hij leert rijden op enkele historische fietsen. Vanaf nu kan je in het WieMu zijn voorbeeld volgen en deelnemen aan een heuse hoge bi-race en die prestatie voor het nageslacht laten vereeuwigen. Want zien op welke ‘machines’ de coureurs 150 jaar geleden reden, is één zaak, het zelf ervaren een andere. Want we kunnen je wel uitleggen

wat de juiste positie op de fiets is, hoe je met een fiets bepaalde snelheden kunt halen, hoe het zat met de aerodynamica, de aandrijving of de veiligheid. Maar je uitleggen wat het beste gevoel is op de fiets kunnen we niet. Dat is iets dat je zelf moet komen uittesten. Tot binnenkort in het WieMu.

Vive le vélo!

De redactie

/// WieMu-nieuws

/// redactioneel

Fiets 4-daagse en Belgian CyCling Happening

Het laatste weekend van augustus is traditi-oneel een weekend waarin de fiets centraal staat in en rond Roeselare. Dit jaar is er echter niet alleen de 2de Fiets-4-daagse. Ook de Belgian Cycling Happening slaat zijn tenten op in Roeselare. Ben je een fervente fietser of eerder een gelegenheidsfietser? Je vindt zeker je gading in het uitgebreide fietsprogramma. Houd alvast een plaatsje vrij in je agenda.

www.roeselarefietst.be

aFsluiten museumpas Net zoals bij de startdag van de Museumpas van de Musea van de Leiestreek wordt het afsluiten gevierd met een gratis museumbe-zoek. Alle 18 deelnemende musea zetten hun deuren open op zondag 11 september. In het WieMu wordt ook de laatste rit van de Vuelta op groot scherm uitgezonden. Uit alle volle pasjes zullen de winnaars van mooie prijzen getrokken worden.

www.toerisme-leiestreek.be

11 september

25-28 augustus

1000km tegen kanker groot suCCes

De deelname van het WieMu-team aan de 1000km tegen Kanker in het Hemelvaart-weekend werd een groot succes. De ploeg kon naar Mechelen vertrekken met een gift van 6045 euro voor Kom op Tegen Kanker en de 1000 km werden vlot uitgereden. Het WieMu wil daarom ook iedereen die deelnam aan de vele activiteiten die we ten voordele van dit goede doel organiseerden of een gulle gift deden van harte bedanken.

2-5 juni

nieuwsbrief wielermuseum roeselare2 //

/// Actua

Nieuwe iNteractieve iNstallatie iN het wieMu

“Win een hoge bi race”In het WieMu kun je sinds kort deelnemen aan een heuse hoge bi wedstrijd. En die nog winnen ook! Aan de finish word je trouwens gekiekt. En de finishfoto is een leuk aanden-ken aan jouw heroïsche overwinning.

Het mag duidelijk zijn: het WieMu is niet zomaar een museum met oude fietsen. We doen er alles aan om het bezoek aan het museum zo attractief mogelijk te maken. Video- en geluidsfragmenten, en interactieve opstellingen verhogen de beleving en brengen de collectie dichter bij de bezoeker.

KolossaalOok de tijdelijke expo “Kolossaal” over 100 jaar Col du Galibier was hier een mooi voorbeeld van.

De expo bestond uit een module die je moest binnenstappen. Binnenin kreeg je via kleine schermpjes een selectie van verhalen en foto’s van 100 jaar Galibier, en kon je kijken en luisteren naar videogetuigenissen van renners over die Galibier. Via de stembus kon je je favoriet kiezen uit een selectie van 10 memorabele Alpenmo-menten en je kon ook een stukje van de Galibier beklimmen op een virtuele tacx trainer. De expo kende veel bijval en mocht op heel wat bezoekers rekenen. Nu kan je met de “Hoge bi race” ook komen ervaren hoe moeilijk fietsen was anno 1880. Benieuwd? Kom naar het WieMu en bestijg die hoge bi. Of neem een kijkje op onze website www.wiemu.be (doorklikken op ‘Hoge bi wedstrijd’), of surf rechtstreeks naar www.mijnhogebiwedstrijd.be.

s

De finishfoto van je overwinning op de hoge bi kun je afprinten, downloaden, via email doorsturen, of op je facebookprofiel plaatsen.

s

De tijdelijke expo “Kolossaal”. Panoramische foto’s, video en geluid brachten je even op de flanken van de Galibier.s

sBrecht Dutillieux helpt mee als vrijwilliger in het documentatiecentrum.

doCumentatieCentrum Breidt uit

In het documentatiecentrum van het WieMu kan je heel wat interessante col-lecties raadplegen. Je vindt er kranten, tijd-schriften, foto’s, rennersdossiers met losse knipsels, interviews en uitslagen of boeken. Een greep uit het rijke aanbod tijdschriften en kranten: Sportrevue, Geïllustreerde Sport-wereld, Sportclub, Sportvriend, Sportwereld, Het Volk Sport, enz. Daarnaast telt de biblio-theek meer dan 800 titels over fietsen en wielrennen en bevat de fototheek meer dan 10.000 foto’s van wielerwedstrijden, renners, evenementen, enz.De hele collectie wordt momenteel zorg-vuldig en professioneel geïnventariseerd en geregistreerd. Met het oog op ontsluiting is het de ambitie om dat tegen eind 2012 volledig te hebben gedaan. Om dit project te realiseren wordt de huidige WieMu-ploeg dan ook versterkt met vrijwilligers die instaan voor zowel het klassement, de archi-vering als de registratie van de verzameling.

Werken als vrijwilligerHeb je interesse om ook jouw steentje bij te dragen en de staf van het WieMu te helpen? Ben je zelf gebeten door fietsen, wielersport en wielersportcultuur en wil je graag vrijwillig werken in het documentatiecentrum van het WieMu? Neem dan contact op met diensthoofd Patrice Van Laethem, 051 26 87 40 [email protected].

WieMu on Tour Culturele centra, verenigingen en instel-lingen die een tijdelijke tentoonstelling rond wielrennen willen inrichten, kunnen expo’s van het WieMu integraal ontlenen. De expo’s Pelotonjargon (wielerterminolo-gie/2011) en De Belgen en het WK wielren-nen (WK’s /2010) kan je vanaf september ontlenen. Alle info en voorwaarden vind je onder de rubriek ‘Thematentoonstellingen’ op www.wiemu.be.

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 3

trainen mét (oF zonder) Hartslagmeter?

Wielertoeristen aandacht! Na de erg geslaagde

clinic “Hoe bereid ik me voor op een fietsdoel” organiseert het wielermagazine Grinta! op woensdag 9 november een nieuwe infoavond in het WieMu. Dit keer wordt het nut of onnut van de hartslagmeter onder de loep genomen.

Inschrijven voor deze Grinta!-infoavond in het WieMu kan via [email protected] en kost slechts 2 euro (ter plekke te betalen).

Jan Wauters (Foto: Michiel Hendryckx).

Wk op groot sCHerm Kan Philippe Gilbert zijn vormcurve aanhou-den? Staat Tom Boonen weer op na een moeilijk voorjaar en Tour? Of is het toch topfavoriet Mark Cavendish die met de bloemen gaat lopen? In het WieMu kan je het WK wielrennen volgen op groot scherm en met aangepaste animatie. We starten ermee vanaf de live uitzending!

Inschrijven is gratis via [email protected], 051 26 87 40 of aan de balie.

Wiemu op youtuBe Het WieMu is al een tijdje actief op Facebook. Ruim 270 supporters werden al fan. Nu heeft het WieMu ook een eigen YouTube-kanaal, waar allerlei leuke filmpjes op worden gepost.

Ontdek ze allemaal via www.youtube.com/user/WieMuRoeselare of via de knop op onze website. Wil je geen enkel filmpje missen,abonneer je dan op ons kanaal.

eXpo

Jan Wauters in Woorden Beeld

“Radio is ritme, ‘rythm and blues’ als het ware. Woorden alleen zijn niet genoeg. Ze moeten ook nog een plaats krijgen, hun eigen plaats, passend in een zinsmodulatie die ontstaat uit de golfbeweging van snel wisselende ge-dachten. Waarnemingen eerst nog, meteen getransformeerd tot mededelingen. Wat ik zie, zeg ik omdat ik het hoor” (Jan Wauters).

Meer dan zijn gezicht is de verbale en literaire kunde het handelsmerk van Jan Wauters. De legendarische radiojournalist overleed op 4 juni van vorig jaar. Met enkele foto’s en quotes en met beeld- en geluidsfragmen-ten wil het WieMu de herinnering aan hem levendig houden.

Vier van de meest memorabele momenten uit de sportgeschiedenis blijven voor eeuwig met de warme stem van Wauters verbonden: de Savona-affaire tijdens de Giro van 1969, de afloop van het WK wielrennen van 1988 in Ronse, de secondenstrijd op de Champs-Elysées tussen Laurent Fignon en Greg Lemond in de Tour van 1989 en de achtste finale tussen België en de Sovjet-Unie op het WK 1986 in Mexico.

Deze expo loopt nog tot eind 2011.

/// WieMu-nieuws

Wie is odiel? WedstriJd

Met Wie is Odiel? start erfgoedcel Terf met de herwaardering van renner Odiel Defraeye. Na zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk was er geen Belg die Odiel niet kende. Honderd jaar later, zijn er maar enkelingen bij wie zijn naam nog een belletje doet rinkelen. Met onder-staande Facebook-pagina wordt opgeroepen om de vraag Wie is Odiel? te beantwoorden. Er is een publieksprijs (welke inzending wordt het meest leuk gevonden?) en een ‘juryprijs’ (welke inzending vindt de jury het origineelst?) voor de ludiekste en populairste inzendingen.

Aarzel dus niet langer en surf naar www.face-book.com/pages/Wie-is-Odiel/195424253837475 of www.erfgoedcelterf.be of www.wiemu.be

9 november 20u.

Tot eind2011

s

spinnen in Het museum Het WieMu organiseert een spinning in het museum om de herfstblues te verdrijven. De professionele omkadering komt van The Spinn-In uit Torhout. Heb je zin om je eens van je sportiefste kant te laten zien op een unieke locatie, schrijf dan vlug in. Plaatsen zijn beperkt.

Deelnemen kan om 17u, 18u, 19u en/of 20u. Je betaalt €5 per deelnemer/per sessie. Inschrijven via [email protected] of 051/26 87 40

20 oktober

25september

nieuwsbrief wielermuseum roeselare4 //

/// De volgwagen

“Ik ben een laatbloeier”Het Wielermuseum heeft een bloeiende vriendenkring die sinds kort heel wat nieuwe leden telt. In de volgwagen pre-senteren we u een lid van deze Vrienden van het Wielermuseum. Deze keer: pen-ningmeester Luc Declerck (56).

Tekst / Thomas AmeyeFoto’s / collectie Luc Declerck en Wielermuseum

Roeselaarnaar Luc is gehuwd met Carine en is vader van Lies (25) en Sam (15). Hij werkt al meer dan dertig jaar in de banksector. Luc groeide op in de Vlietmanstraat in Izegem waar zijn ouders een aluminiumbedrijf runden. Het is hier dat het koersvirus hem te pakken kreeg.

Kronetrapper“Als jongeling deed ik vakantiewerk in de zaak van mijn ouders. Vóór elke Tourrit werd met werknemers en familie een vast bedrag per renner ingezet. Je kon maximaal 100 frank per dag winnen. Een mooie aanvulling op mijn va-kantieloon, ware het niet dat Eddy Merckx door velen werd gekozen en de pot vaak verdeeld moest worden. In elk geval leerde ik al pronosti-kerend de koers kennen. Als Merckxist beleefde ik mooie momenten! Toch blijft zijn uitsluiting in de Giro van 1969 mij het meest bij. Ik was toen veertien en het beeld van een huilende Merckx ging me door merg en been.”Sindsdien is Luc de koers blijven volgen. Voor klassiekers en grote Tourritten plant hij zich voor de buis. Maar nog liever gaat hij zelf fietsen.

“Tijdens vakanties fietste ik wel al recreatief, maar op mijn vijftigste besloot ik het iets competitie-ver aan te pakken. In 2005 sloot ik me aan bij de wielertoeristenclub Kronetrappers uit Oekene. Sindsdien is mijn passie alleen maar gegroeid. Ik ben dus een laatbloeier”, lacht Luc. “Momenteel maal ik toch een 8 à 10 duizendtal kilometers per jaar.” Jaarlijks staat ook een fietsmeerdaagse op het programma. “Zo fietsten we in 2007 in zeven ritten en 1300 km naar de Mont-Ventoux en twee jaar later op eenzelfde manier naar Lourdes. De Ventoux-trip is tot op heden mijn mooiste fietsmoment, wellicht omdat ik in

het verleden nooit zo’n prestatie had gele-verd. Bovendien is de Provence een prachtige streek en was ook het parcours ernaartoe erg mooi. Volgend jaar wordt het waarschijnlijk Rome of Santiago. En ik raak hoe langer, hoe meer gebeten door deze fascinerende en harde sport!”, verzekert Luc ons.

JempiLuc deelt ook zijn passie voor de fiets. “Vijfen-twintig jaar lang was ik bestuurslid van de vzw Gardeboefeesten die sinds jaar en dag gekend is voor zijn stoet van zelf gefabriceerde fietsconstructies. Door de grote onkosten is de stoet al enkele jaren geschrapt, maar nog

luc Declerck wil zijN passie voor De fiets DeleN

s

ss

“Door te pronostikeren leerde ik de koers kennen”

In 2010 kroonde Luc zich tot kampioen van de Kronetrappers. Wie de meeste kilometers rijdt, is de nieuwe kampioen.

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 5

/// De volgwagen

ss

/// Winnaar MTBIn het vorige nummer kon je al lezen dat het voorstel van Francky Callewaert (rechts), nl. De Jempi’s, het haalde als nieuwe roepnaam. Ondertussen overhandigde voorzitter Jules Vandergunst (links) hem zijn prijs, een Scatto Python.

/// Word JempiBen je een echte fietsfanaat?Word dan Vriend van het Wielermuseum. Reeds een 180-tal mensen gingen je voor. Als Jempi zit je steeds op de eerste rij wanneer er activiteiten georganiseerd worden in en rond het WieMu! Bovendien ben je onze eerste ambassadeur. Er zijn twee formules: voor € 10 mag je jezelf een jaar Belofte noemen, en voor € 25 ben je een jaar lang Prof. Wat krijg je hiervoor in de plaats? Heel wat! Alle details vind je op www.wielermuseum.be.

Tot binnenkort in het WieMu?!

steeds staan een aantal wielerwedstrijden op het programma, zoals een criterium voor elite zonder contract en de Gardeboe-classic voor wielertoeristen. Via de vzw, die al jarenlang lid was van de Vrienden van het WieMu, ben ik in het bestuur van de Vriendenkring, de Jempi’s dus, terechtgekomen.”

Met de Vrienden wil Luc het WieMu verder bekendmaken. “Het WieMu bewaart immers een belangrijk stukje wieler- en fietscultuur, dat niet alleen de wielerliefhebber boeit. Een belangrijke troef is volgens mij ook dat het WieMu in zijn tentoonstellingen en praat-avonden dieper gaat dan de gangbare media.

En in het documentatiecentrum kunnen onder-zoekers hun hart ophalen. Reden genoeg dus om Vriend te worden! Voor die Vrienden willen we jaarlijks trouwens een speciale ledenactiviteit organiseren. Zo trokken we dit jaar op zondag 10 april met een bus Jempi’s naar Parijs-Roubaix.

Met de nodige kasseistroken en bevoorra- dingen was het een geslaagde én gesmaakte uitstap!” n

“Expo’s en praatavonden in het WieMu gaan verder dan de gangbare media”

s

Luc Declerck (rechts naast boezemvriend Johan Opsomer) in actie op de jaarlijkse spinning in het WieMu.

Op 10 april vertrokken de Vrienden met een volle bus om Parijs-Roubaix live te volgen. Een dag om nooit te vergeten. Foto: Freddy Lepouttre.

s

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare6 //

“Hier wil ik Parijs-Roubaix wel eens mee rijden”Sinds kort kun je je in het WieMu laten fotograferen op een hoge bi. Voor Tussen- spurt gingen we een stapje verder en gaven Jens Keukeleire een heuse workshop “retrofietsen”. De Bruggeling brak vorig jaar helemaal door met winst in de GP Samyn, Nokere-Koerse en de Driedaagse van West-Vlaanderen. Enkele weken terug won hij nog een rit in de Ronde van Oostenrijk.

Tekst / Thomas AmeyeFoto’s / Wout Beel en Wielermuseum

Plaats van het gebeuren is speelplein Kerels-plein in Roeselare. Jens arriveert in een blauwe bestelwagen. Op de flanken, in grote letters, ‘Jens Keukeleire’ met daaronder zijn foto in de Belgische nationale trui. Aan het stuur vriendin Sheena. Jens’ voeten rusten op het dashboard. De benen een beetje laten rusten met het oog op de workshop? Blijkt dat hij net terug is van een stevige stage in de Vogezen.

OpwarmertjeWanneer Jens de antieke fietsen in de mot krijgt, verschijnt er toch een lichte twijfel in zijn ogen. Die maakt al snel plaats voor een verbeten grijns: “We gaan er aan beginnen hé.” We starten de workshop door hem een koersfiets anno 1900 aan te reiken. “Om de benen op te warmen!”. Jens vertrekt meteen voor een tochtje op het grote grasplein. We zijn verrast over zijn geestdrift. En over de koersfiets is hij te spreken. “Amai, die bolt nog goed! Da’s door die grote naloop.” We knikken. Weten wij veel…

“Als Jens iets breekt, zit ík wel met het oplapwerk hé”

Na de koersfiets is de oudere Michaux aan de beurt. Hier geen ketting, maar trappers direct op het voorwiel. En loodzwaar. Jens heeft nog wat pijn in de bovenbenen en aan het achterwerk na zijn stage en looft de Michaux om zijn comfort. “Wat een vering, hier zou ik Parijs-Roubaix nog wel eens mee willen rijden,” dolt hij.

HapjesEen rit op de indrukwekkende hoge bi is dé ul-tieme test van stuurmanschap. Bij wijze van voor-gerecht schotelen we Jens eerst enkele ‘baby’ hoge bi’s voor. Het blijken inderdaad hapjes.

Met pretlichtjes in de ogen, lonkt hij al naar de volwassen hoge bi, toch een exemplaar met het zadel op 1 meter 40 van de grond. Na de demo geven we nog enkele tips voor het op- en afstappen mee. En we stellen hem gerust: “Als je valt, val je van hoog en heb je voldoende tijd om goed te vallen!”

Ons voorstel om met hem mee te lopen terwijl hij zijn eerste poging waagt, slaat hij in de wind door er meteen vandoor te gaan. Sheena is er niet gerust in. Tevergeefs probeert ze haar renner de helm op te dringen. We lachen. “Lach maar, als Jens hier iets breekt, zit ik wel met het oplapwerk hé…”. Haar ongerustheid duurt nochtans niet zo lang, want al snel maakt ze foto’s en filmpjes met haar GSM. n

/// Uitgelicht

het wieMu giNg retrofietseN Met profreNNer jeNs keukeleire

… en amuseert zich op een Michaux van ca. 1868.

s

Jens Keukeleire poseert gewillig met een koersfiets anno 1900…

s

Meer foto’s en filmpjes over deze workshop vindt u op onze website onder ‘Het WieMu in beeld’, op onze Facebookpagina en YouTube-kanaal.

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 7

s

s s

s

s

s

Maarten Vangramberen en Katia Verhaeren brachten op 30 april een beklijvend verslag over hun deelname aan Dwars door Burkina ten voordele van een plaatselijk waterputtenproject van Broederlijk Delen.

Op 3 mei fietsten Claude, Jaak, Wilfried, Rik, Jacques, Noël en Gilbert van Rinus Cycling naar het monument ter ere van Jean-Pierre Monseré.

Iciar Van Den Bergh zet het WieMu op stelten tijdens de tweede Museumnacht op 19 mei. Nadien mocht het enthousiaste publiek zelf proberen.

Naar aanleiding van de expo “Kolossaal. Het verhaal van 100 jaar Col du Galibier” vond op 7 juli de verkiezing van het meest memorabele Alpenmoment plaats. Johny Vansevenant (foto), Johan De Muynck (foto) en Karel Van Eetvelt gaven stemadvies. Sporzajournalist Stijn Vlaeminck was moderator.

Met 64 inzendingen was de fotowedstrijd rond seingevers een groot succes. Op 22 april namen de winnaars van de jury- en publieksprijzen hun prijs in ontvangst.

Het 2de Natourcriterium te Roeselare op 26 juli werd extra geanimeerd door de gesprekken met ex-tourrenners Johan Museeuw, Willy Vanneste en Roger Decock langs het parcours. Johny Vansevenant leidde het gesprek in goede banen.

/// Fotofinish

Wat gebeurt er allemaal achter de schermen van de Tour de France? Sporzareporter Christophe Vandegoor kwam het op de vooravond van het natourcriterium te Roeselare uit de doeken doen.

s

sDe avond over Frank Vandenbroucke in De spil op 23 juni werd een avond vol herinneringen en emotie. V.l.n.r: Patrick Lefevere, moderator Maarten Vangramberen en dokter Yvan Vanmol. Foto: Vincent Decroix.

nieuwsbrief wielermuseum roeselare8 //

het relaas vaN eeN aMerikaaNs toppistier iN het parijs vaN 1894

Op 28 april 1894 zet de Amerikaanse pis-tier Arthur August Zimmerman koers naar Europa. Hij zal er één seizoen lang deelne-men aan de belangrijkste pistewedstrijden. De Amerikaan heeft maar één doel: overal winnen en schitteren op de wereldberoem-de Parijse wielerbanen. In een reisverslag blikt Zimmerman terug op zijn toeristische en sportieve ervaringen.

Tekst / Dries De Zaeytijd

Foto’s / Wielermuseum

De komst van de Amerikaanse kampioen is ‘the talk of the town’ in de Franse sportpers. Zowat alle journalisten zijn het eens: Zim-merman is een toprenner die alle Europese wielerpistes zal doen vollopen én de Euro-pese sprinters figuurlijk naar huis zal rijden. Een enkeling die Zimmerman in zijn blad omschrijft als een renner van tweede garni-tuur krijgt meteen de volle laag. Arthur Zimmerman neemt zijn intrek in de Boulevard du Château in Neuilly, vlakbij Parijs. Hij probeert er, ondanks de bijzonder slechte weersomstandigheden, zo goed en zo kwaad mogelijk te trainen. Na de training is er tijd voor een korte wandeling door Parijs en een bezoekje aan hét Parijse wielercafé bij uitstek, café L’Espérance, waar de Parijse fietsende beau monde haar vaste stek heeft.

ToeristischZimmerman stapt vol bewondering langs de ‘Avenue du Cycle’, de Avenue de la Grande-Armée waar naast café L’Espérance ook de belangrijkste Franse rijwielmerken een plekje hebben. Hij vergaapt er zich aan de talrijk uitgestalde (Franse) fietsen maar droomt stiekem van een massale aanwezigheid van Amerikaanse fietsmerken…

Ook de Parijse fietsers springen bij hem in het oog. Vooral de vrouwelijke fietsers trekken de aandacht door hun ‘opvallende’ kledij. Twee jongedames op de fiets ontlokken hem de beschrijving dat ze wel erg kort gerokt zijn omdat hun kousen onder hun rok uitsteken...

De Europese tournee van Zimmerman start in mineur. Na verliezen op de piste van Firenze en Brussel wint hij pas voor het

eerst tijdens zijn derde wedstrijd in Parijs. Zimmerman wint makkelijk van de Engelse renner Edwards. Op de vélodrome de la Seine triomfeert hij nogmaals, ditmaal van Barden, een landgenoot van Edwards. Meer dan achtduizend Franse toeschouwers geven de boomlange Amerikaan een staande ovatie. LegendeOp 22 juli 1894 stapt Zimmerman definitief de legende in. Hij is de te kloppen man in de Handicap du Mille, een wedstrijd waar de

beste renner helemaal achteraan moet starten. Zimmerman is meer dan indrukwek-kend. In de voorlaatste bocht sprint hij vanuit een verloren positie voorbij alles en iedereen en wint. Het Parijse publiek is het delirium nabij. De tournee van Zimmerman doet het Parijse en Europese pistewielrennen floreren. Nooit lokten pistewedstrijden meer volk dan toen. Zimmerman zelf sluit zijn Europees avontuur in oktober af met zevenentwintig zeges op een totaal van vierendertig wed-strijden. n

/// Fietshistories

Arthur August Zimmerman. Een Amerikaan in Parijs.

“De Parijse fietsers zijn uniek in hun soort”

s

s

Zimmerman in actie (uit ‘Conseils d’entraînement et relation de son voyage en Europe - A.A. Zimmerman en J.M. Erwin).

Uitzicht van Parijs 1894 (uit ‘Conseils d’entraînement et relation de son voyage en Europe - A.A. Zimmerman en J.M. Erwin).

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 9

Reservefiets wereldkampioen Rudy Dhaenens nieuw in collectie

/// Aanwinsten

De collectie van het WieMu breidt voortdu-rend uit. Steeds meer mensen geven hun wielererfgoed een plaatsje in het museum-archief.

Fietsatelier

Louis Amerijckx (Brussel) schenkt een op maat gebouwde toeristenfiets van het merk Christiaens uit 1949 en Miriam Nieuwenhuy-ze (Kortrijk) een perfect onderhouden dames-fiets van het merk Flying Dutchman uit 1980. De parkwachters van het containerpark Rumbeke geven een Flandriatoeristenkoers-fiets uit 1970 een tweede leven. Gilles Renard (Bellem) deponeert een origineel Concorde-fietskader van Rudy Dhaenens uit 1990.

De fiets ging mee als reservefiets naar het door Dhaenens gewonnen WK in Japan 1990. Ferdi Missiaen (Roeselare) geeft een lederen Brooksfietszadel en Jean Elleboudt (Knokke) een aantal fietszadels en fietstassen. Luc Maer-ten (Langemark) geeft een paar handgemaakte fietsschoenen van het merk Tour de France en Delano Verduyn (Roeselare) 47 fietstaksplaatjes.

doCumentatieCentrum

Peter Recour (Zwitserland) en David Demarie schenken het bord met alle voor de doping-controle uitgelote renners van het WK 1996.Francis Latré (Roeselare) geeft een plakkaat van het BK Hooglede-Gits 2011. Mieke Van-dewalle (Gullegem) deponeert een affiche, een badge en een door Gilbert en Boonen gesigneerde sjaal van Gullegem Koerse.

Van verzamelaars Denis Van Heirseele en Na-dine Verbruggen koopt het WieMu 15 affiches van wielerwedstrijden en van Wilfried Wilms een collectie wielerboeken.De familie Ollivier-Dewaele (Roeselare) schenkt een aantal knipsels n.a.v. het overlijden van Valère Ollivier. Julien Berton (Roeselare) geeft 5 dvd’s met beelden van Tourwinnaars, knipsels en postkaarten van oud-renner Albert Berton. Francis Timperman (Ieper) geeft 4 post-zegels van wielrenners en een overlijdensprentje van Richard Depoorter. Marcel Vangeel (Zon-hoven) schenkt een door Frank Vandenbroucke

gesigneerde wedstrijdpijl van Luik-Bastenaken-Luik. De collectie wielertruien breidt uit met 2 leiderstruien van de Torhout-Werchter Classic, aangekocht bij Marin Van Insberghe. Eline Bruneel (Izegem) deponeert een herden-kingsbord van wereldkampioen Monseré en André Vandewalle (Lendelede) bezorgt ons een fotoplaat van Jean-Pierre Monseré als wereldkampioen. Eli Vandewiele (Gijzegem) schenkt 2 musettes, 4 sigarenbandjes en een vaandeltje van Rik Van Looy en Walter Decoker (Roeselare) enkele memorabilia van Roeselaarse fietsevenementen.

FototHeek

Yves Arteel (Roeselare) schenkt 16 unieke digitale foto’s van Jean-Pierre Monseré. Patrick Verhoest (Torhout) levert een reeks digitale foto’s van het BK 2011 en Walter Decoker (Roeselare) geeft foto’s van plaatselijke wedstrij-den en renners. Van het SMAK (Gent) krijgt het WieMu 37 op pvc gedrukte foto’s van de Ronde van Frankrijk en Joris Deman (Ardooie) schenkt 2 digitale foto’s van Maurice Joye en Lucien Deman. Julien Berton (Roeselare) gaf enkele foto’s van Albert Berton.

Schenkers gratis museum in

Wie een waardevol(le) collectie(stuk) schenkt aan het WieMu mag voortaan gratis het museum in. Heb je dus op zolder nog oude wielerboeken of truien, een trofee van groot-vader of een oude koersfiets, aarzel dan niet en neem contact op met het WieMu.

Louis Amerijckx poseert met de fiets die hij schonk.s

Gilles Renard met de reservefiets van Rudi Dhaenens die nu in het WieMu staat.

s

Op dit bord lees je wie op het WK 1996 naar de dopingcontrole moest.

s

De gesigneerde sjaal van Gullegem Koerse die Mieke Vandewalle schonk.

s

Devenir champion de cyclisme is één van de boeken die het WieMu aankocht.

s

Yves Arteel schonk ons deze unieke foto van “Jempi” Monseré.

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare10 //

/// Waar was u op… 25 september 2005

“Waar is Tom Boonen?”“Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?” Deze 6 woorden brengen ons in één ruk te-rug naar eind september 2005. In Amerika likten ze toen hun wonden na de passage van de verwoestende Orkaan Katrina. In Europa ging er een andere storm tekeer: Tornado Tom. De 25-jarige Tom Boonen slaagde er als eerste renner in om in één seizoen zowel de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix als het WK te winnen.

Tekst / Stijn Vlaeminck

De Spaanse hoogvlakte was het decor van het wereldkampioenschap op de weg. Wielergek Vlaanderen zat zoals altijd voor zijn televisie gekluisterd. Want een Belg, Tom Boonen, was één van de absolute topfavorieten voor de we-reldtitel. Zélf was ik niet in de buurt van een te-levisietoestel. De legendarische woorden van Michel Wuyts heb ik pas veel later gehoord. Zonder te beseffen dat ik een half jaar later aan de slag zou gaan op de sportredactie van de VRT-radio heb ik die dag thuis de koers op de

radio gevolgd. En nee, dat is geen toeval. Van kleins af aan was het de gewoonte om de volumeknop van de stereoketen open te draaien als er sport op de radio was. Urenlang heb ik als kind naar de begeesterende stem van Jan Wauters geluisterd. Ook de uren die ik samen met mijn vader in de auto heb doorgebracht om naar de sportuitzendingen te luisteren, terwijl mijn moeder een film op tv bekeek, zijn niet tellen. Dat mijn passie voor de radio daar in die aftandse Volvo ontstaan is, heb ik pas vele jaren later ontdekt.

TornadoDus ook op die vijfentwintigste september, 6 jaar geleden, stond de radiofrequentie op 95.7 FM. Commentator met dienst – nu mana-ger van Sporza – was Luc Van Langenhove. Het ongeloof in zijn stem omdat het uiteindelijk dan toch uitdraaide op een massasprint kan ik me nog bijzonder goed voor de geest halen. Onder de viaduct op 600m van de streep leken 6 vrijbuiters – met ondermeer Vinokourov en Bet-tini – het nog onder elkaar te zullen uitmaken. Maar dan gebeurt het. Ietwat onverwacht. Het peloton valt de 6 op de nek. Het puntje van mijn stoel werd nog kleiner. Toch een massasprint? Het stemgeluid van Luc gaat crescendo.De opeenvolging van zijn woorden loopt mee in de cadans van de renners. “Waar is Tom

Boonen?” Dat vroeg ik mij ook af. Ik kon het niet zien. Het werd een gevecht tussen de radio en ik. Zeg het mij dan toch? Waar is Boonen? En ja, daar kwam het. “Tom Boonen gaat. Maar dat is van ver. Dat is van heel ver.” Een lichte kreet vulde de woonkamer. “Dwars door het mid-den. Voorbij alles en iedereen. Tom Boonen is wereldkampioen.” Een iets hardere kreet vulde diezelfde woonkamer. Tornado Tom, wat heb je nu gedaan? n

eeN belg worDt iN MaDriD werelDkaMpioeN

Met de regelmaat van de klok wordt de kijkkast in het onthaal vernieuwd. Iedere keer met foto’s en archiefstukken volgens een actueel thema. Spring zeker eens binnen om een kijkje te nemen.

Augustus:Eneco Tour en de VueltaSeptember:WK wielrennen op de wegOktober:Zesdaagsen

WieMu on tour:Breng onze stand een bezoekje op 18 september op de Safetyjogger Classic te Oudenaarde www.safetyjoggerclassic.be

/// Agenda

Juli: De Ronde van Frankrijk.

Radiojournalist Stijn Vlaeminck vertelt over hoe hij zes jaar geleden Tom Boonen naar de overwinning schreeuwde in het WK.s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare // 11

RetrofotoFoto / collectie WieMu

Op 28 juli 1912 schrijft Odiel Defraeye geschiedenis. Hij wint als allereerste Belg ooit de Ronde van Frankrijk. Defraeye domineert de Tour van bij de start. Na de tweede rit neemt hij de leiding in het klassement en behoudt die tot het einde van de Tour. In de volgende etappes eindigt hij altijd in de top tien. In Parijs en in eigen land wacht hem een vorstelijk onthaal. Defraeye wordt gevierd als een nationale held en zet het land wekenlang op z’n kop.

12 // nieuwsbrief wielermuseum roeselare