WIE MAAKT OSS brochure april 2014

12
WIE MAAKT OSS?

description

De Ontwerperskring Oss heeft het initiatief genomen om een onderbelicht aspect van de stad, de vormgevers in de stad, onder de aandacht te brengen. Het gaat om de vraag: wie zijn de makers van de stad, de producten en de middelen die er vervaardigd worden. Iedere discipline die zich op een of andere manier met design en ontwerp bezighoudt is in dit licht relevant, van websdesigner tot grafisch ontwerper, van meubelmaker tot scheepsbouwer, van interieurvormgevers tot beeldend kunstenaars en van architecten tot tuin­ontwerpers. De happening “Wie Maakt Oss” wil niet alleen een podium geven aan de crea­tieve sector maar ook nadrukkelijk een verbinding leggen naar de betekenis die de creatieve sector bij de dreigende stilstand van de ruimtelijke ontwikkelingen heeft of kan hebben voor de stad Oss en haar ruimtelijke inrichting en uitstraling.

Transcript of WIE MAAKT OSS brochure april 2014

Page 1: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

WIE MAAKT OSS?

Page 2: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

ontwerperskring oss

S T I C H T I NG

Page 3: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

DE ONTWERPERSKR ING OSS HEEFT HET IN IT IAT IEF GENOMEN OM EEN

ONDERBEL ICHT ASPECT VAN DE STAD, DE VORMGEVERS IN DE STAD,

ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN. HET GAAT OM DE VRAAG: WIE

Z I JN DE MAKERS VAN DE STAD, DE PRODUCTEN EN DE MIDDELEN DIE

ER VERVAARDIGD WORDEN.

IEDERE DISC IPL INE DIE Z ICH OP EEN OF ANDERE MANIER MET DES IGN

EN ONTWERP BEZ IGHOUDT IS IN DIT L ICHT RELEVANT, VAN WEBSDE-

S IGNER TOT GRAF ISCH ONTWERPER , VAN MEUBELMAKER TOT SCHEEPS-

BOUWER, VAN INTER IEURVORMGEVERS TOT BEELDEND KUNSTENAARS

EN VAN ARCHITECTEN TOT TUIN ONTWERPERS .

DE HAPPENING “WIE MAAKT OSS” WIL NIET ALLEEN EEN PODIUM

GEVEN AAN DE CREA T IEVE SECTOR MAAR OOK NADRUKKEL I JK EEN

VERB INDING LEGGEN NAAR DE BETEKENIS D IE DE CREATIEVE SECTOR

B I J DE DRE IGENDE ST ILSTAND VAN DE RUIMTEL I JKE ONTWIKKEL INGEN

HEEFT OF KAN HEBBEN VOOR DE STAD OSS EN HAAR RUIMTEL I JKE

INR ICHTING EN UITSTRAL ING.

WIE MAAKT OSS?

Page 4: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

TENTOON-STELLING HUIS JES

Eenzelfde (model van een) huis wordt ter beschikking gesteld aan een vormgevers, ontwerpers, kunstenaars en een aantal speciaal hiervoor uitgenodigde mensen. Het betreft het model van een nog uit te werken archetype huis van piepschuim, karton, oid.) De deelnemers worden gevraagd aan het huis een eigen creatieve draai te geven door het te beschilderen, te beplakken, te vervormen, te modelleren, etc. Iedere vorm van bewerking is toegestaan zolang de oorspronkelijke vorm herkenbaar blijft (en praktisch een bepaalde maatvoering gerespecteerd wordt).

De verzameling huizen wordt niet lukraak ten toon gesteld maar volgens een nader nog te bepalen patroon als samenhangend geheel geëxposeerd. Daarbij wordt zo mogelijk een verbinding met de Osse stad nagestreefd.

Aantal huisjes dat minimaal mee moet doen bedraagt 100.

Daarnaast wordt een educatieve pendant van het creatieve huizenproject voor een alternatieve stad opgezet door voor kinderen en scholen iets vergelijkbaars aan te bieden.

M U S E U M J A N C U N E N

Page 5: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

TENTOON-STELLING ESTOURGIE

De “Nijmeegse” architect Charles Estourgie is voor Oss beeldbepalend geweest. Speciaal aan hem zal een tentoonstelling gewijd zijn, die zijn persoon en zijn werk, in relatie tot de ontwikkeling van Oss onder de aandacht brengt.

Deze tentoonstelling wordt mogelijk eerder gehouden. Alternatief kan dan zijn de Osse architect Jan de Reus.

S TA D S A R C H I E F

Page 6: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

MUSEUM JAN CUNEN

In het museumpark zullen een aantal huisjes worden geplaatst. Van dezelfde vorm als die in K26 aanwezig zijn. In de huisjes is ruimte en aandacht voor oa een overzicht van het creatieve werk dat het museum gedurende haar bestaan heeft verricht.Daarnaast zullen een aantal buiten Oss wonende, maar wel uit de stad afkomstige, kunstenaars een kunstwerk tonen.

M U S E U M J A N C U N E N

Page 7: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

TENTOON-STELLING STADS- PORTRETTEN

Een aantal (bekende) Ossenaren zullen een beeldportret geven van het huidige Oss, dit bezien in de relatie tot creativiteit. Hoe zien zij het belang van creativiteit. Wat zijn hun gedachten en ervaringen hiermee. Wat is hun creatieve huisje?De portretten vormen het decor voor de alternatieve stad van de verbeelding die verbeeld wordt middels de huisjes zoals die in K26 worden tentoongesteld.

K 2 6

Page 8: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

PECHA KUCHA

Een lezingenavond zal plaatsvinden volgens de pecha kucha formule: de creatieve professional in Oss wordt gevraagd in 20 beelden (dus in het de kort) hun presentatie en visie op creativiteit voor het publiek te geven. Ook dit zal zichtbaar maken wat Oss op dit gebied te bieden heeft en hopelijk energie losmaken, creativiteit bevorderen en samen werkingsverbanden bevorderen en cross-overs stimuleren, met de overtuiging dat de (inrichting van) Oss daar profijt van zal hebben.De weerslag van deze presentaties zal in de expositieruimte, bijvoorbeeld middels een continue powerpoint presentatie, te zien zijn.

M U S E U M J A N C U N E N

Page 9: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

F ILMAVOND

Tijdens de happening zal samen met cultureel centrum ‘de groene engel’ een filmavond/ -nacht georganiseerd worden met films waarin stad, architecten en de vormgeving van de ruimte om ons heen centraal zal staan.

G RO E N E E N G E L

Page 10: WIE MAAKT OSS brochure april 2014

LEZING

Tijdens de happening is er nog de mogelijk-heid om gedurende een avond een nog nader te bepalen onderwerp (het thema betreffen-de) middels een lezing of discussieavond nader aan de orde te stellen.

G RO E N E E N G E L

Page 11: WIE MAAKT OSS brochure april 2014
Page 12: WIE MAAKT OSS brochure april 2014