Wg GASBOETES 11 02 2013

3
VERSLAG WERKGROEP GAS BOETES JEUGDRAAD MECHELEN 11.02.2013 Aanwezig: Ulrik Tobback, Sander Hobin, Samuel Luyckx, Hans Verbist, Wim Verbist, Lucas Vandeneede, Sauri De Keye, Naomi Permentier, Noura Belhaddad, Jeff Peeters, Ben Huybrechts, Wouter Vermusten, Tuur Geens, Sander Demeester, Anneleen Steensels, Simon Mertens, Steven De Wachter, Freya Perdaens (kabinetsmedewerker N-VA, Stad Mechelen), Lies Vandeneede (Kabinetsmedewerker Schepen Walter Schroons, Stad Mechelen), Koen Geeraerts (Nero, Stad Mechelen), Bart Passemiers (Gas, Stad Mechelen), Cheryl Keepers (Nero, Stad Mechelen), Peter Meeusen (jeugddienst, Stad Mechelen). Verontschuldigd: Thomas Lambrecht 1.INLEIDING Op de Algemene Vergadering van 12.12.12 werd er besloten om een werkgroep op te richten die een advies zou formuleren over de GASboetes en de wijze waarop ze binnen Mechelen toegepast worden. Deze eerste vergadering heeft als doel om alle onduidelijkheid rond wat een gasboete of een nero is zo goed mogelijk weg te halen, alsook ook de cowboyverhalen er uit te filteren. 2.GASBOETES Toelichting door de GAS-ambtenaar - Bart Passemiers. Gas boetes worden op basis van inbreuken op het ABP uitgeschreven. Dit is niet nieuw. Niemand kan 2 keer bestraft worden. Gas regelt alleen wat nog niet geregeld werd. De onbestrafte inbreuken uit het verleden, waarover geklaagd werd. Gemeenten kregen met de GASboetes zelf een tool in handen om deze zaken te bestraffen met een administratieve boete van maximaal 250 euro. De sanctionerend ambtenaar beslis of er zal opgetreden worden. Gas boetes treden op tegen overlast. De omschrijving van wat overlast is is omschreven in een omzendbrief maar is niet gelimiteerd.

description

Verslag van de werkgroep GASBOETES van 11 februari 2013

Transcript of Wg GASBOETES 11 02 2013

Page 1: Wg GASBOETES 11 02 2013

VERSLAG WERKGROEP GAS BOETESJEUGDRAAD MECHELEN11.02.2013

Aanwezig: Ulrik Tobback, Sander Hobin, Samuel Luyckx, Hans Verbist, Wim Verbist, Lucas Vandeneede, Sauri De Keye, Naomi Permentier, Noura Belhaddad, Jeff Peeters, Ben Huybrechts, Wouter Vermusten, Tuur Geens, Sander Demeester, Anneleen Steensels, Simon Mertens, Steven De Wachter, Freya Perdaens (kabinetsmedewerker N-VA, Stad Mechelen), Lies Vandeneede (Kabinetsmedewerker Schepen Walter Schroons, Stad Mechelen), Koen Geeraerts (Nero, Stad Mechelen), Bart Passemiers (Gas, Stad Mechelen), Cheryl Keepers (Nero, Stad Mechelen), Peter Meeusen (jeugddienst, Stad Mechelen).

Verontschuldigd: Thomas Lambrecht

1. INLEIDINGOp de Algemene Vergadering van 12.12.12 werd er besloten om een werkgroep op te richten die een advies zou formuleren over de GASboetes en de wijze waarop ze binnen Mechelen toegepast worden. Deze eerste vergadering heeft als doel om alle onduidelijkheid rond wat een gasboete of een nero is zo goed mogelijk weg te halen, alsook ook de cowboyverhalen er uit te filteren.

2. GASBOETESToelichting door de GAS-ambtenaar - Bart Passemiers.

Gas boetes worden op basis van inbreuken op het ABP uitgeschreven. Dit is niet nieuw. Niemand kan 2 keer bestraft worden. Gas regelt alleen wat nog niet geregeld werd. De onbestrafte inbreuken uit het verleden, waarover geklaagd werd. Gemeenten kregen met de GASboetes zelf een tool in handen om deze zaken te bestraffen met een administratieve boete van maximaal 250 euro. De sanctionerend ambtenaar beslis of er zal opgetreden worden.

Gas boetes treden op tegen overlast. De omschrijving van wat overlast is is omschreven in een omzendbrief maar is niet gelimiteerd.

Gas boetes treden in Mechelen op tegen meerderjarigen. Minderjarigen komen terecht bij het Neroproject.

De sanctionerend ambtenaar legt de boete op, hij doet zelf geen vaststellingen, nadat de politie een bestuurlijk verslag opmaakte. De procedure moet binnen 6 maanden rond zijn, inclusief de verdediging en de bemiddeling. Verweer kan schriftelijk en mondeling. De Gas-ambtenaar kan dit weerleggen en motiveren. Beroep daartegen kan bij de rechtbank. Eventueel kunnen zij in extremis oordelen om al dan niet de boete te laten vallen of bijt e stellen. Klachten over de Gasambtenaar kunnen bij de ombutsman terecht komen.

Page 2: Wg GASBOETES 11 02 2013

Voor minderjaringen kunnen de ouders en voogden beroep aan tekenen en is er verplicht een bemiddelingsaanbod. Bemiddeling kan ook voor meerderjarigen indien er nadeel is voor een slachtoffer (herstellen of vergoeden). Dit is een gasprestatie. Bij een positief verloop kan de boete minderen of wegvallen.

De opbrengst gaat naar de stadskas, maar de politiek of het stadsbestuur geven geen opdrachten om meer gasboetes te schrijven in functie van de inkomsten. De sanctionerend ambtenaar beslist autonoom. De stad kan in beroep gaan tegen zijn beslissing.

Er worden niet steeds waarschuwingen gegeven omdat er verondersteld word dat bepaalde inbreuken na een tijd algemeen bekend zijn dat je die niet kan doen zonder risico te lopen op een gasboete (wildplassen, boomcars,…). Bij de jongen met het broodje is er geen boete uitgeschreven, niet omdat de burgemeester dit bekend maakte in de pers, maar omdat er net een preventiecampagne ging starten en het dus een fout signaal zou zijn om net voor deze campagne een boete uit te schrijven. Van iedereen bijhouden wie voor welke inbreuk al dan niet een waarschuwing kreeg is geen optie.

De indruk leeft dat elke beweging tot een gasboete kan leiden. De vaststeller is bepalend voor het al dan niet toekennen van een gasboete. 2 componenten zijn bepalend voor de Gasboete.

1. Materiele component (juridisch)

2. Vaststeller maakt duidelijk dat er overlast is.

Nog enkele weetjes, uit de vragen die achteraf gesteld werden.

In Mechelen is geen samenscholingsverbod.

Gas boetes zijn niet cumulerend.

In bijlage de powerpoint die tijdens de vergadering is voorgesteld. (de powerpoint is opgevraagd en zal ter aanvulling opgestuurd worden)

3. NEROToelichting door de Nero-ambtenaar – Koen Geeraerts.

In bijlage de powerpoint die tijdens de vergadering is voorgesteld.

4. VOLGENDE VERGADERINGENVia doodle is er afgesproken om op 4 maart 2013 de volgende vergadering te plannen.