WESTERWIJS › images › stories › inhoud › Westerwi... · 2015-01-19 · 29|11|14 13.00 -...

19
Geloven in het hart van Amsterdam WESTERWIJS 2014/2015

Transcript of WESTERWIJS › images › stories › inhoud › Westerwi... · 2015-01-19 · 29|11|14 13.00 -...

1WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 2015

Geloven in het hart van

Amsterdam

WESTERWIJS2014/2015

3WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 20152

Geloven in het hart van AmsterdamDaar draait het om in de Westerkerk. De Westerkerk is één van de weinige grote monumen tale kerkgebouwen in Nederland die in de eerste plaats als kerk wordt gebruikt. De Westerkerk is geen eigendom van een stichting, maar van de Protestantse Kerk Amsterdam.De Westerkerk is het kloppend hart van de Westerkerkgemeente, een bloeiende geloofs­gemeenschap.

Het eerste waar we dan ook mee ‘adverteren’ zijn onze kerkdiensten op zondag. Een feest van Woord en muziek, telkens weer nieuw, elke zondagochtend, en zeker ook in de maandelijkse cantatediensten, waarin de muziek van Bach klinkt in de context waarvoor ze geschreven is: de kerkdienst.

De Westerkerk is óók het hart van Amsterdam. Een Amsterdammer is pas thuis als ‘ie de Westertoren weer ziet. De Westerkerk is van ons allemaal. U kunt dan ook niet alleen op zondag naar de dienst komen, maar ook op de andere zes dagen van de week binnenlopen. Om de stilte te zoeken in de hectiek van de stad, om een kaarsje op te steken bij het Brandend Braambos, om te luisteren naar het orgel.

Of om deel te nemen aan één van de vele activiteiten die u vindt in deze editie van Westerwijs. Daarmee laat de Westerkerk op vele manieren zien het kloppend hart van Amsterdam te zijn. Het gelovig hart, het muzikaal hart, het cultureel hart, het bruisend hart en bovenal het warme hart. In de Wester is ook plek voor u.

Het zal u niet zijn ontgaan dat de Wester op dit moment in de steigers staat. We zijn bezig met de realisatie van een restauratieplan van 3 miljoen euro. Afgezien van subsi­dies moeten wij een groot deel van dat bedrag met uw hulp bij elkaar zien te krijgen. U kunt uw steentje letterlijk en figuurlijk bijdragen. Lees hierover meer op pagina 33.

Zodat we u dit jaar en tot in de verre toekomst kunnen verwelkomen ­ op zondag bij de kerkdienst of op een ander tijdstip bij één van de activiteiten die u in deze Westerwijs terugvindt. U bent van harte welkom.

Tot ziens in de Wester,

John Faassevoorzitter kerkenraad

5WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 20154

Inhoudsopgave

Erediensten 7

Braambosgebeden 8

Cantatediensten met het Westerkerkkoor en Barokorkest 9

Kinderen 10

Young Ones 11

Hoofdlijnen van het christelijk geloof 13

Bijbelse plaatsen van geloof 13

Gesprekken in het hart van Amsterdam 14

Huiskamergespreksgroep ‘Wat is jouw verhaal?’ 16

Cappella Westerkerk 17

Amnesty International 18

Trefmaaltijd 19

Geloven en muziek 21

Geloven en professie 22

Geloven en kunst 24

Westersymposium 25

Benefiet Vredesconcert 26

Lunchpauzeconcerten 27

Openstelling Westerkerk 29

Books Corner 29

Huur de Wester! 30

Stichting Vrienden Westerkerk 30

Restauratie Westerkerk 32

Word Vriend en adopteer of metsel een steen 33

7WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 20156

Erediensten Geloven in het hart van Amsterdam: daarvoor komen elke zondag om 10:30 uur Amsterdammers en mensen van heinde en verre naar de Westerkerk. Veel mensen komen regelmatig, maar de Westerkerk trekt ook kerkgangers die af en toe de diensten bijwonen, op zoek naar een moment van stilte en bezinning in dit bijzondere gebouw in het hart van Amsterdam waar op zonnige én donkere dagen het licht gul door de grote ramen naar binnen schijnt.

De diensten in de Westerkerk zijn een feest van Woord en muziek. Het Woord, de Bijbel, wordt op liberaal protestantse wijze vertolkt. Het hart van de dienst is de preek, waarbij gedegen theologie hand in hand gaat met pastorale bewogenheid en oog voor de wereld waarin wij leven. Er wordt gezongen onder begeleiding van het Duyschotorgel en het koororgel. De Cappella Westerkerk, het Westerkerkkoor, instrumentale en vocale solisten werken regelmatig mee aan de kerkdiensten.

Voor allen die op zoek zijn naar een moment van rust, bezinning en afstand van de drukte van alledaagse beslommeringen en verplichtingen: loop gerust eens binnen op een zondagmorgen!

Datum Aanvang Locatie Elke zondag 10.30 Westerkerk

Eeuwigheidszondag

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondag voordat de Adventstijd begint, gedenken we in de Westerkerk de overledenen.Het is als het ware ‘Oudjaar’ in de kerk en daarom ook dé zondag om terug te kijken aan wat voorbij ging en te denken aan wie ons in het afgelopen jaar ontvallen zijn. We noemen deze zondag Eeuwigheidszondag, omdat we in tastend geloof onze dagen willen zien in het licht van de Eeuwige, die ons kent tot voorbij de dood.

Tijdens deze bijzondere en indrukwekkende herdenkingsdienst worden één voor één alle namen van de aan onze gemeente verbonden overledenen genoemd. De hele gemeente gedenkt mee met hun familieleden en vrienden, bij het zingen van ‘Heer, herinner U de namen van hen die gestorven zijn’.

Datum Aanvang Locatie 23 november 2014 10.30 Westerkerk

Geloven in het hart van

Amsterdam

Geloven en... muziek - professie - kunst, Westersym

posium, Vredesconcert , Lunchpauzeconcerten

Openstelling, Books Corner, Huur de Wester, Stichting Vrienden W

esterkerk, Restauratie, Word Vriend

Hoofdlijnen, Bijbelse plaatsen, Gesprekken, H

uiskamergespreksgroep, Cappella Weste

rk

erk,

Am

nest

y In

tern

atio

nal,

Tref

maa

ltijd

Erediensten, Braambosgebeden, C

antatediensten, Kinderen, Young Ones

9WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 20158

BraambosgebedenIn het hart van Amsterdam is het Brandend Braambos in de Westerkerk een bijzondere plek om voor een korter of langer moment bij stil te zijn en een kaars te branden. Het gestileerde braambos ontstond naar een idee van ds. Fokkelien Oosterwijk en is ontworpen door beeldhouwer Hans ’t Mannetje. Zoals in het Bijbelboek Exodus God zich in een vlammende struik aan Mozes openbaart, zo mogen ook wij geloven dat Gods naam belofte is van eeuwige nabijheid.

Op de zaterdagen in de Adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, en in de Veertig dagentijd, de zes weken voor Pasen, worden bij het Brandend Braambos korte middag gebeden gehouden: een half uur rust en bezinning in het hart van het drukke Amsterdamse stadsgewoel. Rond de lichten van het Brandend Braambos worden woorden uit de Bijbel gelezen. Er is ruimte voor gebed en stilte.

De Braambosgebeden worden geleid door dr. Cristina Pumplun, missionair vicaris van de Westerkerk. Tijdens de Braambosgebeden van Advent klinkt steeds een orgelkoraal van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door de cantor­organist van de Westerkerk, Jos van der Kooy.

Cantatediensten met het Westerkerkkoor en BarokorkestVan Johann Sebastian Bach zijn ongeveer tweehonderd cantates ten dienste van de liturgie in de Thomaskerk te Leipzig overgebleven. Sinds 1952 voert het Westerkerkkoor elk jaar zes à zeven Bachcantates uit tijdens een aantal (avond)diensten van de Westerkerkgemeente. Daarnaast worden regelmatig andere grote werken van Bach ­ zoals de Passionen ­ en werk van andere componisten uitgevoerd. In de eredienst van de Westerkerk gaan Woord en muziek hand in hand met elkaar en is er de traditie van geloofsoverdracht door Woord, muziek en stilte ­ in hartje Amsterdam.

Het Westerkerkkoor is opgericht door Simon C. Jansen. Jan Pasveer volgde hem in 1981 op. Hein Meens was dirigent van 2005 tot 2012. JanJoost van Elburg is de huidige dirigent.

De solisten, organisten en leden van het Barokorkest zijn professionals, de zangers van het Westerkerkkoor zijn geschoolde amateurs. Allen voelen verwantschap met de uitvoeringspraktijk in de Wester. De liturgische leiding van de cantatediensten berust bij ds. Fokkelien Oosterwijk. Jos van der Kooy bespeelt het grote orgel.

U kunt donateur worden van het Westerkerkkoor via het Kunstcentrum van de Westerkerk. Meer informatie over de voordelen van het donateurschap, over de cantatediensten en over de geschiedenis van het Westerkerkkoor vindt u op www.westerkerkkoor.nl.

zondag 28 september 2014, 10.30 uurJ.S. Bach - Wer Dank opfert, der preiset mich BWV 17J.S. Bach - Warum betrübst du dich, mein Herz? BWV 138

zondag 26 oktober 2014, 19.30 uurJ.S. Bach - Wo soll ich fliehen hin BWV 5J. Pachelbel - Gott ist unser Zuversicht

zondag 23 november 2014, 19.30 uurJ. Kuhnau - Gott sei mir gnädig

vrijdag 26 december 2014, 10.30 uurC.P.E. Bach - Magnificat Wq 215

zondag 25 januari 2015, 10.30 uurJ.S. Bach - Ach Gott, wie manches Herzeleid BWV 3

Data van - tot Locatie29|11|14 13.00 - 13.40 Westerkerk06|12|1413|12|1420|12|14 Data in 2015 worden te zijner tijd bekend gemaakt.

11WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201510

zondag 22 februari 2015, 19.30 uurJ.S. Bach - Himmelskönig, sei willkommen BWV 182

vrijdag 3 april 2015, 19.30 uurJ.S. Bach - Johannes-Passion BWV 245

zondag 26 april 2015, 10.30 uurJ.S. Bach - Preise dein Glücke, gesegnetes Sachsen BWV 215

zondag 31 mei 2015, 19.30 uurJ. Brahms - Warum ist das Licht gegeben, dem Mühseligen

Het programma is onder voorbehoud en kan worden gewijzigd of aangevuld. Actuele informatie op www.westerkerkkoor.nl.

KinderenAls kind op zondag naar de kerk gaan is geen vanzelfsprekendheid in Amsterdam. Gelukkig zijn er elke week kinderen die het heel leuk vinden om op zondag met ande­re kinderen over geloof te praten, samen te knutselen of een spel te spelen. Aan de hand van een verhalen­canon, samengesteld uit de belangrijkste Bijbelverhalen, wordt er elke week, met uitzondering van de zomervakantie, een mooi verhaal gelezen. Samen met de kinderen proberen we te kijken wat dit voor hen betekent. Naast het vergroten van Bijbelkennis heeft muziek een nadrukkelijke rol in de zondagse vieringen. Zo zingt Jos van der Kooy regelmatig met de kinderen en soms zingen de kinderen zelfs mee met de Cappella. De kinderen hebben hun eigen plek bij de kerkdiensten; zij zitten aan het begin en eind van de dienst rondom de preekstoel. De dominee begint de dienst met een gesprek met de kinderen, waarna zij naar hun eigen kinderkerkbijeenkomst in het Prinsenhuis gaan.

CrècheVoor de allerkleinsten is er wekelijks, tijdens reguliere kerkdiensten op zondag, crèche in het Prinsenhuis. Voor informatie kunt u contact opnemen met Lizette Pleyte via: [email protected] of na de kerkdienst persoonlijk.

Datum Aanvang LocatieElke zondag 10.30 Westerkerk

Young OnesDeze groep van tieners (12 tot circa 16 jaar) ontmoet elkaar gemiddeld 6 maal per jaar. Meestal zijn de bijeenkomsten op zondag, maar ook wel eens door de week. We proberen de Young Ones via verschillende kanalen mogelijkheden te bieden om te groeien in hun geloof. De Westerkerk vormt hierbij de basis, als kerk in het hart van Amsterdam. Met elkaar kijken we ook wat er buiten onze eigen Westerkerk en het christendom aan geloof in de stad leeft.

De bijeenkomsten zijn geen vervanging van reguliere kerkdiensten maar juist een aanvulling daarop. Het komend jaar staan er weer vertrouwde maar ook nieuwe activiteiten gepland. Zo gaan we weer Bijbelse gerechten klaarmaken en een activiteit doen voor een goed doel. Houd de website dus goed in de gaten en geef je op: [email protected] !

Met vragen kunt u contact opnemen met Lizette Pleyte via: [email protected] of na de dienst persoonlijk.

Datum wisselendwww.westerkerk.nl

13WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201512

Geloven in het hart van

Amsterdam

Hoofdlijnen van het christelijk geloofWaar gaat het christelijk geloof eigenlijk over? Wat heeft men in de kerk de eeuwen door voor wezenlijk gehouden? Wat is de betekenis en achtergrond van allerlei begrippen uit dat geloof? En wat zegt het je nog in deze tijd?

Misschien is voor jou de tijd gekomen om je daar nu eens echt op te willen bezinnen. In een levensfase waarin zich ook andere keuzes en stappen aandienen. Of omdat je al veel hebt beleefd maar aan zo’n verdieping nooit bent toegekomen. Of omdat je in een ver verleden wel ‘ja’ hebt gezegd tegen dat geloof en die kerk, maar vooral omdat dat nu eenmaal van je werd verwacht van huis uit. Of omdat je juist helemaal niet christelijk bent opgevoed en er graag meer van wilt weten.

De gespreksavonden o.l.v. ds. Fokkelien Oosterwijk in samenwerking met ds.mr. Cor Schaap vinden plaats op tien dinsdagavonden vóór en negen ná Kerst, te beginnen op 7 oktober. De avonden worden afgesloten met een weekend ter voorbereiding op het mogelijk doen van geloofsbelijdenis op Palmpasen 2015.

Datum van - tot Locatie07|10|14 20.00 - 21.30 Prinsenhuis - Rembrandtkamer

Bijbelse plaatsen van geloof Teksten uit de Bijbel lezen in het hart van Amsterdam

In het late najaar van 2014 en het vroege voorjaar van 2015 zal drs. A.H. Boissevain, één van de gastpredikanten van de Westerkerk, een viertal gespreksbijeenkomsten leiden waarin steeds de Bijbelteksten centraal staan waarover zij de voorafgaande zondag gepreekt heeft.

Zijn er vragen bij u opgekomen tijdens het luisteren naar de preek? Bent u benieuwd naar wat anderen dachten bij het beluisteren van de Bijbeltekst? Kon u er op zondag niet bij zijn en/of bent u nieuwsgierig naar de uitleg van de tekst? Wilt u meer te weten komen over de achtergrond van de gelezen teksten?Deze en andere vragen kunnen aan de orde komen tijdens de avonden ‘Bijbelse plaatsen van geloof’.

Geloven en... muziek - professie - kunst, Westersym

posium, Vredesconcert , Lunchpauzeconcerten

Openstelling, Books Corner, Huur de Wester, Stichting Vrienden W

esterkerk, Restauratie, Word Vriend

Hoofdlijnen, Bijbelse plaatsen, Gesprekken, H

uiskamergespreksgroep, Cappella Weste

rk

erk,

Am

nest

y In

tern

atio

nal,

Tref

maa

ltijd

Erediensten, Braambosgebeden, C

antatediensten, Kinderen, Young Ones

15WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201514

De Bijbelteksten worden bekend gemaakt via de website, Tref. en in de liturgie van de betreffende zondag.Elke bijeenkomst staat op zichzelf. U kunt zo vaak deelnemen als u wilt.

Data van - tot Locatie04|11|14 20.00 - 21.30 Prinsenhuis - Grote Zaal09|12|1403|02|1503|03|15

Gesprekken in het hart van AmsterdamHeb je bij tijd en wijle zin in een goed gesprek met andere dertigers en veertigersdie net als jij graag in de Wester komen? Heb je vroeger bijvoorbeeld Hoofdlijnen gevolgd en wil je graag het gesprek met anderen voortzetten?Op drie woensdagavonden in het voorjaar van 2015 kan dat. Elke bijeenkomst vindt plaats op een andere karakteristieke plek in de kerk. Onder het genot van koffie, thee of een drankje voeren we een inhoudelijke discussie over een actueel thema. Het gesprek wordt ingeleid en geleid door ds. Fokkelien Oosterwijk. Voor een goed gesprek gaan we uit van minimaal 6 en maximaal 15 deelnemers.

Lijkt het je leuk om aan te schuiven, geef je naam en mailadres door! Voorafgaand aan elke avond wordt per mail het gespreksthema van de avond aangekondigd, eventueel vergezeld van een inleidend artikel.Je kunt je voor een separate avond opgeven, maar ook voor de hele reeks. Dat kan allemaal via: [email protected].

Data Aanvang Locatie25|02|15 20.00 Westerkerk25|03|1522|04|1527|05|15 (reserve datum)

17WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201516

Huiskamergespreksgroep ‘Wat is jouw verhaal?’De deelnemers aan de gespreksgroep gaan regelmatig naar de kerk en voelen zich geïnspireerd door de Bijbel. Zij stellen zich daarbij onder andere de volgende vragen: Hoe passen we de christelijke waarden toe in ons dagelijks leven? Hoe gaan we in het dagelijks leven om met ons geloof? Wat geloven we eigenlijk? Hoe kan een Bijbel verhaal ons in deze tijd nog inspireren? Kunnen we ruimte vinden om na te denken en te overdenken? Lukt het om er tijd voor te maken?

Dit zijn voorbeelden van vragen waar we in de gespreksgroep graag in vertrouwen met elkaar over praten. Aan de hand van verhalen, preken, overdenkingen, discussie­vragen en bijbehorende Bijbelteksten praten we over wat we geloven en wat dit voor ons betekent.

Een groep bestaat uit maximaal zeven mensen, die eens per drie weken bij elkaar komt bij één van de leden thuis. De Westerkerk kent momenteel één gespreksgroep, waarbij nieuwe leden van harte welkom zijn, ook om een keer te komen kijken. Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden richten we graag een nieuwe groep op.Voor meer informatie, neem contact op met het secretariaat van de Westerkerk.

Datum Aanvang Locatieeens per drie weken; 20.00 Afwisselend bij één van de volgens afspraak deelnemers in de huiskamer

Cappella WesterkerkZingen in het hart van Amsterdam, dat doe je in Cappella Westerkerk. De Cappella zingt in een tiental zondagochtenddiensten per jaar, in de Kerstnachtdienst en tijdens het jaarlijkse concert in november. Repetities zijn in de kerk. Door de fraaie architectuur en de spirituele omgeving krijgen die een bijzondere dimensie.

Het koor zingt muziek van o.a. Mozart, Mendelssohn, Rutter en Britten. Ook onder­steunt het koor de gemeente bij het zingen van bekende en onbekende liederen. De achtergronden van de liederen en koorwerken komen aan bod. Zo geef je zingend gestalte aan verwondering, geloof en soms ook twijfel.

Nieuwe leden zijn van harte welkom. U kunt een afspraak maken voor een stem­ en muzikaliteittest met dirigent Jos van der Kooy. Van de leden wordt verwacht dat zij thuis de repetities voorbereiden.Dirigent en contactpersoon is Jos van der Kooy([email protected] of 06 535 44 536).

Datum van - tot Locatiewekelijks op maandag 19.45 - 21.45 Prinsenhuis - Westerkerk

Concert Cappella Aanvang Locatie09|11|14 15.30 Westerkerk

Mozart Mendelssohn Rutter Britten

19WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201518

Amnesty InternationalElke eerste woensdag van de maand komt de Amnesty schrijfgroep bij elkaar in het Prinsenhuis. Steeds weer blijkt dat de kracht van de persoonlijke aandacht via een brief gevangenen een hart onder de riem steekt, gevangenisdeuren doet openen en mensen hun vrijheid teruggeeft.Dat kan alleen doordat overal ter wereld mensen hun stem laten horen en voor anderen opkomen. De pen is sterker dan het zwaard...

Kom schrijven naar de machthebbers die de rechten van gewone mensen, zoals u en ik, schenden. Het is niet moeilijk, en er is ook tijd voor koffie en een praatje. Voorbeeld-brieven en informatie liggen voor u klaar.Informatie via Nicolette Bezemer (020 ­ 68 448 89).

Datum van - tot Locatieelke 1ste woensdag van de maand 20.00 - 21.30 Prinsenhuis - Grote Zaal

Trefmaaltijd Liefde gaat niet alleen door de maag

Al meer dan vijfentwintig jaar wordt in de Westerkerk op de derde woensdag van de maand door een groep enthousiaste vrijwilligers een verrukkelijke maaltijd bereid. De maaltijd is bestemd voor mensen van verschillende afkomst en gezindten en richt zich met name op alleengaanden.

Naast de met veel liefde bereide maaltijd vormt de ontmoeting vanuit een open hart met uw tafelgenoten één van de belangrijkste ingrediënten van deze bijzondere avond. Door de ongedwongen sfeer is er volop gelegenheid contacten te leggen met elkaar.

De maaltijd wordt omlijst door samenzang en een inspirerend verhaal. Uw gastheer is Jan C. Punt. Vanaf 17.30 uur wordt u verwelkomd met een kopje thee. De maaltijd begint om 18.00 uur. De kosten zijn 5 euro per persoon. U bent van harte uitgenodigd!

Datum van - tot Locatie Bijzonderhedenelke 3e 18.00 - 20.00 Prinsenhuis € 5,- p/p per avondwoensdag van de maand

21WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201520

Geloven en muziek Muziek en poëzie raken aan het hart van geloven. De kerkdiensten zijn een feest van Woord en muziek. Op een drietal woensdagavonden staan we nader stil bij de relatie tussen geloven, poëzie en muziek.

Orgelwerken van Johann Sebastian Bach gespeeld door Jos van de Kooy op 24 september 2014Wekelijks speelt cantor­organist Jos van der Kooy orgelmuziek van Bach tijdens de diensten. Op deze avond gaat hij in op achtergronden van werken van Johann Sebastian Bach, die hij vervolgens speelt. Als u meer wilt horen over uw favoriete orgelwerk van deze componist kunt tot 17 september de titel van het werk kenbaar maken bij Jos van de Kooy ([email protected] of 06.53544536).

Teruggeroepen - teksten en muziek door Robert Prager en Jos van der Kooy op 29 oktober 2014Jos van der Kooy vroeg Robert Prager (acteur) om vrij met teksten aan de gang te gaan. Het werd het werk van Emily Dickinson (1830­1886), de grote Amerikaanse dichteres. Robert Prager vroeg Jos van der Kooy voor het muzikale tegenwicht.

‘Splijt de leeuwerik en vind de muziek’ Over Emily Dickinson: Zij schreef wars van de conventies van haar tijd.

Kleine gebeurtenissen leiden tot vergezichten. Niet kerkelijk, wel religieus. Ook nu nog uiterst modern.

Meerluik van Advent door Wout Oosterkamp op 26 november 2014Een collage van beeld en woord, gesproken, gedicht en gezongen door Wout Oosterkamp, bas­bariton.Advent wordt belicht vanuit verschillende tijden, culturen en tradities binnen het kader van de geschiedenis van het christendom en de veranderende accenten die er door de eeuwen werden aangebracht.

Data van - tot Locatie Bijzonderheden24|09|14 20.00 - 22.00 Westerkerk Jos van de Kooy29|10|14 Robert Prager en Jos van de Kooy26|11|14 Wout Oosterkamp

Geloven in het hart van

Amsterdam

Geloven in het hart van

Amsterdam

Geloven en... muziek - professie - kunst, Westersym

posium, Vredesconcert , Lunchpauzeconcerten

Openstelling, Books Corner, Huur de Wester, Stichting Vrienden W

esterkerk, Restauratie, Word Vriend

Hoofdlijnen, Bijbelse plaatsen, Gesprekken, H

uiskamergespreksgroep, Cappella Weste

rk

erk,

Am

nest

y In

tern

atio

nal,

Tref

maa

ltijd

Erediensten, Braambosgebeden, C

antatediensten, Kinderen, Young Ones

23WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201522

Geloven en professieDe gastpredikanten die in de Westerkerk voorgaan zijn allen theoloog. Sommige van hen werken als predikant of hebben dat tot aan hun pensionering gedaan. Maar er zijn er ook die vanuit hun deskundigheid als theoloog een ander beroep uitoefenen. Ervaringen die zij daarbij doordeweeks opdoen willen nog wel eens doorklinken in de preken die zij op zondag in de Westerkerk houden. Dat maakt nieuwsgierig naar de inhoud van hun dagelijks werk en het werpt ook de vraag op of het voorgaan in een kerkdienst hartje Amsterdam invloed heeft op dat werk buiten de kerk.In de lezingenserie ‘Geloven en professie’ zullen twee gastpredikanten hierop ingaan. Zij zullen vertellen over het werk dat ze doen. En zich afvragen, welke rol voor hen het geloof daarin speelt en of er een relatie is tussen dat doordeweekse werk en het zondagse werk in de (Wester)kerk.

Dr. Albert Jan Stam spreekt op 12 november 2014 over zijn werk als organisatieadviseurHij adviseert bestuurders en toezichthouders op het gebied van ethiek, integriteit en zingeving. Onlangs verscheen van hem het boek ‘Zo doen we dat hier. Bestuurders over het stimuleren van integriteit’ (Berenschot 2013). Albert Jan Stam is vijftien jaar lang gemeentepredikant geweest (in Blokzijl en Leusden), heeft nu een organisatieadviespraktijk en is

associate partner van organisatieadviesbureau Berenschot.

Prof. dr. Mirjam van Veen spreekt op 17 juni 2015 over het Geneefse PsalterMirjam van Veen is hoogleraar kerkgeschiedenis aan de theologische faculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij publiceert over de zestiende eeuw, over de reformatie en over religieuze tolerantie.De relatie met de kerkdienst in de Westerkerk wordt op deze avond expliciet gelegd doordat de Psalmen ook tot klinken worden ge­bracht door Jos van der Kooy, orgel.

Data van - tot Locatie Bijzonderheden12|11|14 20.00 - 22.00 Westerkerk Dr. Albert Jan Stam17|06|15 Prof. dr. Mirjam van Veen Jos van der Kooy

25WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201524

Geloven en kunstDoor de eeuwen heen heeft de mensheid getracht door middel van kunst uitdrukking te geven aan het geloof en de beleving daarvan.Architecten, ambachtslieden en kunstenaars hebben hun gevoelens (en twijfels) over religie op velerlei wijzen vorm gegeven.

Amsterdam kent een rijke historie op het gebied van kunstuitingen in relatie tot het geloof. De Westerkerk, een monumentaal bouwwerk uit de 17e eeuw, ontworpen door Hendrick de Keyser, is daar een goed voorbeeld van.

De kunst speelt zich ook af in de binnenruimte: de preekstoel, het avondmaal zilver en ­ een moderner kunstwerk ­ het ‘Brandend Braambos’ in de Westerkerk.

In een drietal lezingen zal in het voorjaar van 2015 dieper worden ingegaan op het thema Geloven en kunst. De lezingen zijn in voorbereiding en nog onder voorbehoud.

We zullen starten met een lezing over de geschiedenis van de kunsttoepassing in de Protestantse kerken in Amsterdam. In een latere lezing zal aandacht worden geschonken aan o.a. het oorspronkelijke avondmaal zilver van de Westerkerk.

De laatste lezing zal naar verwachting worden verzorgd door een kunstenares die onlangs een hedendaags avondmaal stel heeft ontworpen.

Meer informatie vindt u te zijner tijd op de website en in de liturgie.

Data van - tot Locatie18|03|15 20.00 - 22.00 Westerkerk21|04|1526|05|15

WestersymposiumNadenken over de ziel in het hart van Amsterdam

Een onaanwijsbaar, wel soms voelbaar deel van ons zijn: de ziel. Af en toe laait de discussie op of die dan wel bestaat als deel van ons fysieke menszijn. Want als je iets niet kunt aanwijzen, bestaat het dan? Kunnen we tegenwoordig spreken over de ziel, in een tijd waarin wij ons afvragen of wij meer zijn dan ons brein?En dan is er de ervaring van schoonheid, waar mensen die de Westerkerk dagelijks binnenlopen, komende van heinde en ver, over schrijven, op twitter bijvoorbeeld. Ze zijn geraakt, maar waar? In de Bijbel zingen de Psalmen ervan: “Ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht”.

Welke rol speelt schoonheid voor de ziel? Is er een relatie tussen enerzijds ziel, innerlijk­heid, bezieling en anderzijds kunst, schoonheid en geloof? Zijn kerken specifiek plaatsen waar de ziel tot haar recht komt?

Op de zaterdag voorafgaand aan de 1e zondag van de 40dagentijd ­ 21 februari 2015 ­ buigen we ons in de Westerkerk over zulke vragen. Een viertal inleiders zal voorop­gaan bij de zoektocht naar de ziel. Daarna zullen we met elkaar gedachten daarover uitwisselen. De sprekers zullen z.s.m. worden bekend gemaakt. Discussieleider is ds. Fokkelien Oosterwijk.

Datum van - tot Locatie 21|02|15 14.00 - 17.00 Westerkerk

27WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201526

Benefiet VredesconcertHet Benefiet Vredesconcert op 21 september 2014, de Internationale Dag van de Vrede, staat opnieuw in het teken van de jeugd. Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zal de kinder­opera Brundibár opvoeren. De opbrengst van de avond gaat dit jaar naar de stichting KidsRights (www.kidsrights.nl).

De kinderopera Brundibár vertelt een ontroerend en spannend kinderverhaal, waar doorzettingsvermogen en vertrouwen uit spreekt. Met het thema ‘de kleine verslaat de grote’ levert de opera het onomstotelijke bewijs voor de capaciteit van de mens om kracht en hoop te creëren via muziek en cultuur, zelfs in de meest extreme omstandig­heden.Hans Krása componeerde het stuk in 1938 op libretto van de schrijver, schilder, podium­ontwerper en criticus Adolf Hoffmeister. De opera was bedoeld als inzending voor een kinderopera-competitie, die plaats zou vinden in Praag. Vanwege de politieke situatie werd die competitie afgelast.

De Joodse Hans Krása werd naar Theresienstadt gedeporteerd. De nazi’s gebruikten dit doorgangskamp om naar de buitenwereld de schijn op te houden dat concentratie­kampen plekken waren waar de mensen het goed hadden. In opdracht van de nazi’s maakte Krása op basis van het piano uittreksel van Brundibár, dat een vriend van hem meegesmokkeld had in zijn bagage, een nieuwe orkestversie van de opera. In het ensemble van de nieuwe versie zette Krása, om duidelijke redenen, zoveel mogelijk musici in, die in het kamp aanwezig waren. Het belooft een inspirerende avond te worden die wil aantonen wat een kostbaar bezit vrede en gerechtigheid is.

Datum van - tot Locatie Bijzonderheden21|09|14 16.15 - 18.00 Westerkerk familieticket (2 volw. + 2 kinderen): € 25,- volwassenen: € 15,- kinderen t/m 18 jaar: € 5,- stadspas / CJP / 65+: € 10,-

LunchpauzeconcertenIn de maanden april tot en met oktober is er bijna elke vrijdag om 13.00 uur een gratis toegankelijk lunchpauzeconcert. De programma’s duren een half uur. De beide orgels van de Wester staan centraal, ook treden er vocale en instrumentale solisten op.

In augustus is er een week lang dagelijks een concert met werken van Bach: ‘Geen dag zonder Bach’. Eveneens in augustus is er een week lang een dagelijks lunchpauzeconcert in samen­werking met het Grachtenfestival waar jonge solisten van het Prinses Christina Concours optreden.

Westerkerkorganist Jos van der Kooy is regelmatig te horen tijdens alle concerten.Toeristen en vaste bezoekers vinden de weg naar deze concerten in het hart van Am­sterdam. Muziek verbindt mensen en geeft uiting aan hoop en wanhoop, aan geloof, verwondering en twijfel.

Data en musici staan op www.westerkerk.nl.

29WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201528

Openstelling Westerkerk Waar komt de 17e eeuwse geschiedenis van het hart van Amsterdam beter tot zijn recht dan in de Westerkerk? U kunt het prachtige interieur op u laten inwerken of een kaarsje branden bij het stiltecentrum ‘het Brandend Braambos’.

Wilt u meer weten? De infozuilen geven alle geheimen van de Westerkerk in woord en beeld prijs. U kunt ook een rondleiding aanvragen met daarin uitgebreid aandacht voor de architectuur en de geschiedenis van de Westerkerk. En van april tot oktober kunt u op vrijwel elke vrijdag genieten van een lunchpauzeconcert. Voor info over alle activiteiten kunt u terecht op de website en bij het secretariaat van de Westerkerk.

Openingstijden

Dagen van - tot Locatie Entreemaandag t/m vrijdag 10.00 - 15.00 Westerkerk gratiszaterdag 11.00 - 15.00 Infopas € 4,-zondag: eredienst 10.30 - 12.00 (alléén voor kerkdienstbezoekers)

Books CornerIn de zuidwesthoek van de Westerkerk bevindt zich de Books Corner. Hier vinden be­zoekers uit binnen­ en buitenland ansichtkaarten, souvenirs, herinneringen aan hun bezoek aan de kerk en aan Amsterdam. En voor wie geïnteresseerd is in theologie, geloof en spiritualiteit heeft de Books Corner de meest recent uitgekomen literatuur op voorraad, evenals Bijbels, Kinderbijbels en liedboeken.Ook wie een smaakvol geschenk zoekt kan hier uitstekend terecht: er is een ruime keus aan cd’s, wenskaarten, kaarsen, kleine geschenken en sieraden.

De Books Corner wordt bemand door vrijwilligers van de Westerkerk. Zij geven graag advies. Boeken die niet voorradig zijn, kunnen worden besteld. De opbrengst komt ten goede aan de Westerkerk en haar activiteiten.

Datum van - tot Locatie Bijzonderhedenmaandag t/m vrijdag 10.00 - 15.00 Westerkerk ook open op zondag zaterdag 11.00 - 15.00 10.00 tot 10.15 uur en na afloop van de kerkdienst; voorafgaand en aansluitend aan concerten

Geloven in het hart van

Amsterdam

Geloven en... muziek - professie - kunst, Westersym

posium, Vredesconcert , Lunchpauzeconcerten

Openstelling, Books Corner, Huur de Wester, Stichting Vrienden W

esterkerk, Restauratie, Word Vriend

Hoofdlijnen, Bijbelse plaatsen, Gesprekken, H

uiskamergespreksgroep, Cappella Weste

rk

erk,

Am

nest

y In

tern

atio

nal,

Tref

maa

ltijd

Erediensten, Braambosgebeden, C

antatediensten, Kinderen, Young Ones

31WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201530

Huur de Wester! Een adembenemende locatie in het hart van Amsterdam

Imposant hoog, stralend verlicht en dankzij de monumentale pilaren, goudglanzende kaarsenkronen en bordeauxrode lopers van grote allure: dat is het Westerkerk gebouw van binnen. Het is dan ook niet verrassend dat de Westerkerk een geliefd huurobject is van uiteenlopende bedrijven, instellingen en ook particulieren. De bijzondere uitstraling en intieme sfeer van de eeuwenoude Westerkerk, maken de Wester tot een unieke locatie voor onder andere herdenkingen, concerten, presentaties, symposia, mode­shows, maar ook voor recepties en diners.

De Westerkerk werkt samen met diverse partijen en cateraars. Zo heeft de Westerkerk recentelijk een intensieve samenwerkingsovereenkomst met Hotel Pulitzer afgesloten. Deze verdere professionalisering van de zakelijke verhuur in de Wester zal ten goede komen aan de instandhouding van de kerk.

Centrale locatieDe Westerkerk staat middenin de Amsterdamse Jordaan en is van ver al herkenbaar aan de beroemde Westertoren. Trams en bussen hebben een halte direct voor de deur. De faciliteiten in het kerkgebouw ­ verwarming, geluid, licht en catering ­ zijn zeer uitgebreid en van professioneel niveau.Voor meer informatie over het huren van de Westerkerk en alle mogelijkheden kunt u opnemen met het secretariaat: [email protected]

Stichting Vrienden WesterkerkDe Westerkerk staat in het hart van Amsterdam en is getuige van de geschiedenis van de stad. Het is de kerk waar Rembrandt begraven ligt en ook de kerk waar prinses Beatrix en prins Claus zijn getrouwd. Wereldwijd is de Westerkerk beroemd geworden door het dagboek van Anne Frank. Vanuit haar kleine kamertje in het naastgelegen onderduikadres heeft ze iedere dag de Westertoren gezien en naar de klokken geluisterd.

De Stichting Vrienden Westerkerk is opgericht in 2011 met als doel: ‘Het bijeenbrengen van gelden om de Westerkerk weer in goede staat te brengen en te houden’.

En dat was hard nodig! In de 17e eeuw hebben de metselaars brak water uit de grachten gebruikt voor het metselwerk. Langzaam maar zeker tast het zout nu de muren aan. De eeuwenoude baksteentjes brokkelen af, het metselwerk verkruimelt en het stucwerk aan

de binnenkant is ernstig aangetast. De restauratie werkzaamheden zijn in 2013 gestart. In 2016 wordt de binnenkant gerestaureerd, zodat we zeker weten dat na de restauratie de kerk weer 400 jaar trots aan de Amsterdamse grachten prijkt.

33WESTERWIJS 2014 / 2015WESTERWIJS 2014 / 201532

Restauratie WesterkerkNa een lange aanlooptijd, waarin duidelijk in kaart is gebracht welke bouwtechnische problemen bij de Westerkerk speelden, werd in augustus 2013 aangevangen met het opbouwen van de steiger rond de kerk. Dit nam geruime tijd in beslag, maar in oktober 2013 kon de opname van het metselwerk beginnen. Door de architect werd nauwgezet nagegaan welke bakstenen vervangen moesten worden en waar het voegwerk zodanige gebreken vertoonde dat het niet kon blijven zitten. De bevindingen werden op tekening vastgelegd, zodat de aannemer aan de slag kon. Het zoeken naar de juiste baksteenmelange, waarbij zowel naar de eigenschappen gekeken werd als naar de kleur en structuur, leidde naar de steenfabriek Zilverschoon in Randwijk. Hier worden de bakstenen speciaal voor de Westerkerk gebakken. Voor het voegwerk werd bruin rivierzand gebruikt om te zorgen dat de nieuwe voegen bij het oude werk passen. De werkzaamheden hiervan zijn afgerond, met uitzondering van de begane grond. Zodra de steiger verwijderd is kan hiermee gestart worden.

Aan de binnenzijde van de kerk zijn sporen van lekkage en vochtdoorslag zichtbaar. Een deel hiervan kon teruggevoerd worden op slechte loodaansluitingen. Op veel plaatsen bleek het lood niet op de juiste wijze aangebracht. De functie van het lood, namelijk waterkering bij regen, is ondertussen hersteld. Ook de gebroken en weg­gezakte leien zijn vervangen.

Als laatste in de rij was de schilder aan de beurt. Deze heeft een zo stofvrij moge­lijke omgeving nodig om goed werk te kunnen leveren. Inmiddels is het houtwerk grotendeels gereed, dit bleek over het algemeen in goede staat. Het natuursteen is gereinigd en in de grondverf gezet en wacht nu op de definitieve vaststelling van de kleuren. Dit gebeurt in nauw overleg met Bureau Monumentenzorg, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en uiteraard de opdrachtgever. Daaropvolgend wordt ook de duivenwering aangebracht.

Eind augustus wordt gestart met de opbouw van de steiger voor de laatste fase van het buitenwerk. Ook hier zullen metsel­ en voegwerk, loodaansluitingen en leien, natuursteen en schilderwerk aangepakt worden. Het streven is halverwege 2015 de kerk weer geheel uit de steigers te hebben.

Na het buitenwerk wordt gestart met de binnenwerkzaamheden, met name het pleister­ en schilderwerk. Aan de hand van een aantal proefvlakken zal besloten worden welk type pleisterwerk geschikt is voor de Westerkerk. De huidige planning is dat de binnenwerkzaamheden eind 2016 gereed moeten zijn.

Word Vriend en adopteer of metsel een steenAls Vriend draagt u bij aan het onderhoud en de restauratie van de Westerkerk.

De Stichting Vrienden Westerkerk werft fondsen voor onderhoud en restauratie van de Westerkerk. Dat doen we omdat we onze kerk toegankelijk willen houden voor iedereen. En omdat we vinden dat alle mensen van ons prachtige gebouw en van de toren moeten kunnen genieten, Amsterdammers én bezoekers van de stad.

Adopteer een steenDaar hebben we uw financiële hulp voor nodig: Word daarom ook Vriend van de Westerkerk en kies met uw jaarlijkse bijdrage van € 10,­ of € 50,­ uw eigen virtuele stukje Westerkerk.

Metsel een steenU kunt nu ook een echte baksteen in de muren van de kerk metselen. Of laten metselen als u twee linkerhanden en/of hoogtevrees heeft. Toch een bijzondere gedachte dat uw eigen persoonlijke steen voor de eeuwigheid onderdeel uitmaakt van die ‘ouwe Wester’. Voor € 300,- krijgt u een 2e steen en een certificaat waarop de naam staat van de persoon aan wie u de steen geschonken heeft.

Kijk op www.vriendenwesterkerk.nl voor meer informatie.

35WESTERWIJS 2014 / 201534

Nu geven, straks geld terug

De Stichting Vrienden Westerkerk is door de Nederlandse Belastingdienst aangemerkt als een algemeen nut beogende culturele instelling (ANBI).

Als u financieel bijdraagt aan het behoud van de Wester kunt u daarom extra belasting-voordeel krijgen. Uw gift aan de Vrienden is namelijk aftrekbaar.

Minstens zo belangrijk is het dat u als Vriend van de Westerkerk helpt bij het in stand houden van het mooiste en meest bezongen monument van Amsterdam. Een monument waarvan de deuren zeven dagen per week open staan, dat zeven dagen in de week toegankelijk is voor iedereen die op zoek is naar een moment van stilte en rust in een bruisende stad.

Overzicht lezingen en concerten Westerkerk

Westerkerk | Prinsengracht 281 | 1016 GW AmsterdamHet Prinsenhuis van de Westerkerk vindt u links naast de hoofdingang op Prinsengracht 277b.

Alle data* op een rijtje:

Datum Evenement Tijdstip

21|09|14 Benefiet Vredesconcert 16.15-18.0024|09|14 Orgelwerken van J.S. Bach 20.00-22.0028|09|14 Cantatedienst 10.3007|10|14 Start Hoofdlijnen van het christelijk geloof 20.00-21.3026|10|14 Cantatedienst 19.3029|10|14 Teruggeroepen - teksten en muziek E. Dickinson 20.00-22.0004|11|14 Bijbelse plaatsen van geloof 20.00-21.3009|11|14 Concert Cappella Westerkerk 15.3012|11|14 Lezing: dr. Albert Jan Stam 20.00-22.0023|11|14 Eeuwigheidszondag 10.3023|11|14 Cantatedienst 19.3026|11|14 Meerluik van Advent 20.00-22.0029|11|14 Braambosgebed 13.00-13.4006|12|14 Braambosgebed 13.00-13.4009|12|14 Bijbelse plaatsen van geloof 20.00-21.3013|12|14 Braambosgebed 13.00-13.4020|12|14 Braambosgebed 13.00-13.4026|12|14 Cantatedienst 10.3025|01|15 Cantatedienst 10.3003|02|15 Bijbelse plaatsen van geloof 20.00-21.3021|02|15 Westersymposium 14.00-17.0022|02|15 Cantatedienst 19.3025|02|15 Gesprek in het hart van Amsterdam 20.0003|03|15 Bijbelse plaatsen van geloof 20.00-21.3018|03|15 Geloven en kunst 20.00-22.0025|03|15 Gesprek in het hart van Amsterdam 20.0003|04|15 Cantatedienst 19.3021|04|15 Geloven en kunst 20.00-22.0022|04|15 Gesprek in het hart van Amsterdam 20.0026|04|15 Cantatedienst 10.3026|05|15 Geloven en kunst 20.00-22.0027|05|15 Gesprek in het hart van Amsterdam (reserve) 20.0031|05|15 Cantatedienst 19.3017|06|15 Lezing: prof. dr. Mirjam van Veen 20.00-22.00

* Voor alle genoemde data en tijdstippen geldt: wijzigingen voorbehouden

WESTERWIJS 2014 / 201536

Algemene gegevensPredikant Westerkerk: ds. F.W. OosterwijkVoorzitter Kerkenraad: J.H. FaasseScriba Kerkenraad: H.R. NiesingMissionair vicaris: C.M. PumplunCantor­organist: J. van der KooyKoster­beheerder: R. JongbloedBureaucoördinator: E. Bak

Rekeningnummers van de WesterkerkgemeenteKerkrentmeesters: NL47 RABO 0109 2797 00Diaconie Westerkerk: NL46 INGB 0004 9718 00Stichting Vrienden Westerkerk: NL30 RABO 0109 9279 66Kunstcentrum (Westerkerkkoor): NL04 INGB 0003 8921 70Collecterekening: NL51 RABO 0313 5519 28

WesterkerkHet secretariaat van de Westerkerk is maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 020 ­ 624 77 66U kunt ook een e­mail sturen naar [email protected] meest actuele informatie vindt u op www.westerkerk.nl