West op zijn Best april 2013

16
op zijn Best April 2013 | nummer 1 Gratis huis-aan-huis blad voor de Westwijk

description

West op zijn Best april 2013 vlaardingen, westwijk

Transcript of West op zijn Best april 2013

Page 1: West op zijn Best april 2013

op zijn BestApril 2013 | nummer 1

G r a t i s h u i s - a a n - h u i s b l a d v o o r d e W e s t w i j k

Page 2: West op zijn Best april 2013

ColofonDe wijkkrant is een uitgave van de Wijkvereniging leefbaar-heid “West op zijn Best” en verschijnt dit jaar 3 keer in een oplage van 6500.

Verspreiding: In de hele Westwijk, huis-aan-huis.

Redactie: Johanneke BaarsJosé KeijzerTherésa de GoedeInge LemsonAnneke RoestAnita Tieleman (Fotograaf)Mandy PostemaPiet BrouwerPetra van VlietGer van der Bent

Wijkcentrum West, Professor Teldersstraat 103132 AZ Vlaardingen

Ondersteuning:Abdel BenomarHet Bureau [email protected] – 4355011

Vormgeving en druk: Stout Grafische Dienstverlening

E-mailadres redactie: [email protected]

Secretariaat: Wijkvereniging leefbaarheid “West op zijn Best”Ary Koplaan 613132 AA Vlaardingen

Website: www.westopzijnbest.nl

Beste lezer,

Dit is alweer het derde jaar dat wij deze wijkkrant uitgeven, dit is de eerste editie van het jaar. Net als voorgaande jaren wordt deze krant drie keer uitgegeven.Deze krant wordt gemaakt door en voor bewoners van de Westwijk.U vindt in deze krant o.a. een artikel van de wijkagent over de veiligheid van de wijk. Verder vindt u actuele activiteiten van Wijkvereniging Leefbaarheid West op zijn Best en het Wijkcentrum. En is er een bewonersinitiatief voor de kunstreis naar Zwolle in juni van dit jaar.

Op onze website www.westopzijnbest.nl kunt u ons blijven volgen, hier plaatsen we foto’s van de activiteiten die we organiseren.

Heeft u zin om op één of andere manier als vrijwilliger of redactielid mee te wer-ken? Schroom niet en meldt u aan, we kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Ook al is het maar voor één keer . Uw hulp wordt heel erg op prijs gesteld. Opgeven kan via e-mail [email protected] of bel met Inge, telefoon-nummer 06-31697639

Heeft u een leuk verhaal of wilt u een stukje voor de krant inleveren, dan kan dit tot 1 juli 2013 via bovenstaand e-mail adres of afgeven bij Wijkcentrum West t.a.v. redactie West op zijn Best.

We hopen dat u weer veel leesplezier heeft bij het lezen van deze wijkkrant.

Hartelijke groet,De Redactie

West op zijn Best

3 Spannend / Ga je mee sporten?

4 Fátima

5 Nationale buitenspeeldag / Nederland schoon / Wijkagent

6 Repaircafé

7 Wandelcollege

8 Interview met...

10 Wijkcentrum West

11 Uitreiking Westbizzzyyy Kids / Buiten beeld kunst-busreis

12 De Vreemde vogel

13 De raadquiz

14 Recept van de editie

15 Yoga in de Westwijk

Inhoud

2

Page 3: West op zijn Best april 2013

3

Spannend Door Johanneke Baars

Soms heb ik zo’n dag, dan wil ik wat an-ders, wat spannends, wat nieuws. Uit mijn comfortzone treden en een stoere actie ondernemen. Dan wil ik bijvoor-beeld halsoverkop naar de kapper voor een totaal nieuwe coupe. Of dan moet mijn hele woonkamer ineens anders. Of ik neem een andere route naar mijn werk. Je hoort het al: ik ben een echte dare-devil. Onlangs had ik weer zo’n dag. En deze dag eindigde met een blinkende keuken en een heerlijke maaltijd. Klinkt niet echt spannend, denk je misschien. Maar het tegendeel was waar!

Mijn vrije doordeweekse dag verliep als zoveel anderen. Wasje draaien, reke-ningen wegwerken, een lapje door de badkamer halen. Heel gewoon en heel saai. Tot ik het plotseling weer voelde kriebelen. Er moest iets gebeuren en wel nu! Terwijl ik mijn sopje door de het

afvoerputje kieperde, probeerde ik te verzinnen wat voor actie dat dan zou moeten worden. Plotseling schoot me een artikel te binnen wat ik onlangs in een tijdschrift had gelezen. Dat zou wel eens iets kun-nen zijn…

Uitgelaten kruip ik achter mijn compu-ter en surf naar de website waarover ik gelezen heb. Aandachtig lees ik alle informatie door. Na een klein moment van koudwatervrees besluit ik dan toch maar om een profiel aan te maken en mezelf nog voor diezelfde avond aan te melden.

Naar mate de tijd verstrijkt neemt de spanning toe en mijn hart maakt even een sprongetje als ik dan eindelijk een mailtje in mijn mailbox zie verschijnen. Het gaat écht gebeuren!

Er is geen tijd te verliezen dus vlug maak ik een lijstje met wat ik nodig heb en sjees op mijn fiets naar de winkel. Alleen het beste is goed genoeg voor vanavond en het kost me meer tijd en winkels dan verwacht voor ik alle beno-digdheden heb gevonden. Wanneer ik thuis alle spullen heb opge-ruimd kijk ik eens kritisch om me heen. Oei mijn keuken kan eigenlijk nog wel een kleine schoonmaakbeurt gebrui-ken… Ik wil natuurlijk niet de indruk wekken dat ik een viespeuk ben. Wanneer mijn keuken blinkend schoon is ben ik zelf aan de beurt. Moet ik nog wat anders aantrekken? Mijn vrolijk

gebloemde kookschort lijkt me goed genoeg.

Stipt om 17:45 uur gaat de deurbel. Een tikkeltje nerveus open ik de deur voor een, zeker niet onaantrekkelijke, jonge man. In zijn hand draagt een stapel tupperware bakjes. Heeft heeft, zo te zien, vaker met dit bijltje gehakt. Ik voel mezelf licht blozen wanneer hij mijn keuken binnen stapt en goedkeurend een blik in mijn pan Javaanse bami werpt. We maken even een kort praatje en nog geen twee minuten later staat hij al weer buiten.

De volgende dag zie ik een mailtje in mijn mailbox verschijnen: “Ik vond het heerlijk! En super leuk dat ik de eerste maaltijd van je heb afgehaald! Blijf het vooral doen, dan kom ik vaker bij je langs.”Mijn experiment is geslaagd.

Heb je nu ook zin in zo’n spannend avontuur? Surf dan op internet naar www.thuisafgehaald.nl. Thuisafgehaald maakt het mogelijk om je kookkunsten te delen met mensen bij jou in de buurt. Of je nu culinaire hoogstandjes maakt, of macaroni met kaas... hier kun je je maaltijd delen met je buren. Geen zin om te koken? Kijk hier wat er aangeboden wordt en je hebt zo iets lekkers op je bord.En juist in ons multiculturele West-wijk kan dat niet anders dan heel veel spannende verrassingen opleveren… mmmm!

Laagdrempelig sporten in Wijkcentrum West met Ramon i.s.m. BW Zuidbuurt (Judith Kalb).Elke dinsdag vanaf 12 uur.Deelnamekosten: 2 euro materiaalkosten en/ of koffie / thee.Voor meer info vraag naar Ramon in Wijkcentrum West.

Ingezonden stukje:

Page 4: West op zijn Best april 2013

FÁTIMAZonder twijfel is de vrijwilliger belangrijk voor onze gemeenschap. Zij zetten zich onverplicht eenmalig of dagelijks in op diverse manieren: als begeleider of iemand die van alle markten thuis is, noem maar op. Wie vrijwilliger is, heeft er voldoening van en ontvangt daar vaak veel vriendschap voor terug. Vrijwilliger zijn is het levende bewijs van ver-bondenheid met andere mensen uit de samenleving.

Fátima Hajkasem staat elke eerste zaterdagochtend van de maand in het Repair Café klaar in de koffie- en/of theeschenkerij. Bij haar koffiebar. Met koekjes! In het bijzonder bedient ze in het café mensen uit de wijk die komen om hun kapotte spulletjes voor reparatie te brengen. In wezen staat Fátima daardoor altijd in de schijnwer-per - ook al doordat zij voortreffelijke koffie schenkt. Dat is gratis. Waar kom je dat nog tegen? Fátima wordt door een ieder, bezoeker of leden van het Repair Café, gewaardeerd en gevraagd. ‘t Klopt want tijdens het interview wor-den we nog wel eens gestoord. Zij is van oorsprong Paletijnse, ge-scheiden vrouw én moeder. Een speciale opleiding heeft ze nooit gehad. Haar verblijf hier in Vlaardingen dateert vanaf het jaar 1968. Fátima heeft vier kinderen, twee meisjes en twee jongens, daarvan woont er één in deze stad. Vol trots voegt zij haastig hieraan toe: ‘En ook nog vijf kleinkin-deren.’ Ze is druk met praten. Hollands wel te verstaan. Het spreekt vanzelf dat een duidelijk accent te horen is, maar dat valt in het gesprek al snel niet meer op. Nee, haar twinkelende ogen en gulle lach wel. Dat is enthousiasme en het steekt je aan. Het lijkt erop dat ze daarmee geboren is. Inderdaad, als je met Fátima in gesprek raakt, word je geboeid door haar vriendelijkheid.Thuis spreken ze zo af en toe Neder-lands. Dat houdt in dat de taal van haar

geboorteland daar nummer één is in het onderlinge contact. Een moment van schuldbewustzijn verschijnt over haar gezicht. ‘Dat doen Hollanders toch ook in hun taal spreken,’ zegt ze verontschuldigend,’ wanneer ze in het buitenland verblijven?’In haar geboorteland wonen haar ove-rige familieleden. Als de vraag wordt gesteld of ze nog terugverlangt naar haar ‘wortels’ is ze eerlijk: ‘Ik vind het hier in Nederland fijn, maar,’ en hier legt ze een van de handen op haar hart, ‘mijn land zit in mijn binnenste.’ Een actieve vrouw. En ze gedraagt zich ‘Hollands’. Haar aard is dat ze niet kan stoppen met het vrijwilligerswerk. Maar, ze beperkt het niet alleen tot vrijwilligster bij het Repair Café. Zij

is doende met fitness speciaal voor vrouwen. Volgt op vrijdag de Neder-landse lessen. En als zij naar de ‘stad’ (het centrum) gaat, doet Fátima dat het liefst met de fiets. ‘Een ritje met bus 56 van de RET is tegenwoordig erg duur’, licht ze toe. Fátima is echt! Want ze kan bijvoor-beeld goed met vrouwen opschieten. Tot slot van het interview zegt ze: ‘Ik moet altijd wat te doen hebben.’ Iedereen kent Fátima en als dat niet het geval is, is haar wezen zodanig dat ze ogenblikkelijk bekend wordt. Zoiets van ‘wie goed doet, goed ont-moet’.

Piet Brouwer

4

Foto: Mandy Postema

Page 5: West op zijn Best april 2013

5

Donderdag 7 maart 2013 gingen wij de kinderen van de groepen 8 met vrijwilligers en west@work naar buiten om afval op te rapen.Met prikstokken en vuilniszakken liepen we rond de school. We zagen de rommel rond onze school nooit omdat we er nooit op letten, maar door deze actie letten we meer op het afval. Want we voelen nu hoe het is als andere mensen onze rommel moeten opruimen. Met zijn allen hebben we precies 103 kilo opgehaald daar zijn we heel trots op! We hopen dat het voortaan in Vlaardingen schoon blijft!

Dariana Smalt en Sahi Krekari

Donderdag 7 maart 2013 in de middag gingen de 8ste groepers van de Prins Willem Alexander school in Vlaardingen, de West wijk opschonen. Het doel was om de wijk schoon te maken. We hebben ook geleerd dat afval gooien makkelijker was dan het op te ruimen. We zijn veel verschillende afval soorten tegen gekomen, van een kauwgom papiertje tot kleding. We zijn heel blij dat we deze middag mochten helpen met het opruimen van afval, want nu weten we meer over afval en letten we er beter op. Het moraal van deze middag is: Bezint, eer ge begint (denk goed na voordat je iets doet).

Linda Hoogerwerf & Fatma Akca

Wijkagent Hans Boersma

Het is u misschien al opgevallen: sinds een aantal weken duikt de mobiele politiecamera wekelijks in een andere wijk op. De politie zet de camera in om het aantal inbraken te verminderen. Bij het Donkere Dagen Offensief van de politie hoort ook

het tegengaan van zogenaamde High Impact Crimes. Dat zijn misdaden die een grote impact hebben op het veiligheidsge-voel. U kunt hierbij denken aan straatroven, overvallen en wonin-ginbraken. Ook al wordt er soms niets gestolen, het slachtoffer kan nog lang last hebben van bijvoor-beeld angstaanvallen. Daarom vindt de politie het belangrijk om dit soort misdaden zoveel mo-gelijk te voorkomen. De camera is dan ook vooral een preventief middel. Niet alleen om daders af te schrikken, maar ook om de inwoners van Vlaardingen bewust en alert te maken. Doe bijvoor-beeld uw deur goed op slot, en kijk goed voor u uw deur open doet. Draag uw tas voor u, en niet op uw rug. De camera heeft al in Ambacht en de Westwijk gestaan. De politie bepaalt wekelijks waar de camera de komende week komt staan.

Leuk dat je samen met ons in 2012, tijdens de Nationale Straatspeeldag, de hele middag buiten hebt gespeeld!

Doe je dit jaar weer mee?

De volgende Buitenspeeldag is op woensdag 12 juni 2013. Tot dan!

Tijdens deze middag zijn er diverse activiteiten met aandacht voor “kinderen en verkeer”. Kinderen nemen dagelijks deel aan het verkeer, van huis naar school en na schooltijd tijdens het spelen in de wijk!

De wijkvereniging West op zijn Best organiseert ook dit jaar weer een buiten-speeldag voor de kinderen uit de Westwijk. De leden van de wijkvereniging zijn nu al druk bezig met alle voorbereidingen voor deze buitenspeeldag.

Wil je meer informatie over de buitenspeeldag of wil je meewerken aan de organisatie van deze middag, dan kun je contact opnemen met de opbouw-werker Abdel Benomar van Het Bureau Welzijnsprojecten op telefoonnum-mer: 010-4355011, mailen kan natuurlijk ook: [email protected]

Nationale buitenspeeldag

bij Wijkcentrum West

Page 6: West op zijn Best april 2013

6

Repair Café, hoe is het daar nu mee?

Als deze krant verschijnt zal het Repair Café voor de zevende keer geweest zijn nadat het van start is gegaan op 6 oktober 2012, in totaal zal het 10 x per jaar zijn, de maanden juli en augustus vervallen. Elke eerste zaterdag van de maand in Wijkcentrum West van 9.30 tot 12.00 uur is het weer zover…Een ploeg vrijwilligers van ongeveer 20 mannen en vrouwen staat klaar om iedereen die komt voor reparatie van kleine ge-bruiksgoederen, te helpen.De vrijwilligers hebben verschillende vaardigheden, het zijn technici en vaklieden op diverse gebieden.Zo zijn er in de afgelopen tijd reparaties geweest aan bv fietsen, computers, strijkbouten, naaimachines, een platenspeler, een stofzuiger, een fohn , een balpen en zijn ook pootjes aan een verzilverde schaal gesoldeerd!Verder zijn er broeken korter gemaakt, een bijpassend knoopje aangezet, ritsen ingezet, broeken versteld, rokken korter ge-maakt enz. Kortom een grote verscheidenheid aan gebruiksartikelen is de revue gepasseerd!

Als mensen iets ter reparatie willen geven wordt er een formulier ingevuld en er wordt gekeken of er mensen in huis zijn die daar raad mee weten. Per item moet er een apart formulier worden ingevuld en aangeboden. Dus je kunt niet een tas met kapotte kleding geven om te herstellen. Iedereen die komt heeft het recht om iets ter reparatie aan te bieden.Ook wordt er kritisch gekeken of het haalbaar is voor het Repair Café en binnen de grenzen van het redelijke valt, zoniet dan wordt doorverwezen naar een erkend reparatie bedrijf en dan zijn er waarschijnlijk kosten aan verbonden.Dit om te voorkomen dat er ´misbruik´ gemaakt wordt van de goede bedoelingen van het Repair Café om mensen met een kleine beurs te helpen.

Belangrijk is ook dat de mensen erbij blijven als het item wordt gerepareerd, zo leren ze ook hoe dat gaat en kunnen ze er eventueel bij helpen. Op deze manier heeft het Repair Café ook een lerende functie naast de helpende functie. Inmiddels is in Oud- Bijerland het 86ste Repair Café van start en enkele leden van de vrijwilligersploeg van de Westwijk zijn daar op bezoek geweest om ideeën uit te wisselen want er hoeven geen wielen meer uitgevonden te worden.Het is inspirerend om als vrijwilliger bij een Repair Café op bezoek te gaan in een andere stad want er zijn altijd handige din-gen te ontdekken en over te nemen in de organisatie, het verwerken van de reparaties, de opstelling van de werktafels enz.

Bij terugblik op de Repair Café zaterdagen werden er voldoende voorwerpen aangeboden ter reparatie. De ene zaterdag was het wel iets drukker dan de andere maar het verschil was niet groot. De verscheidenheid in aangeboden items was goed. Dat zijn dingen die je altijd moet afwachten.De vrijwilligers waren elke keer enthousiast, het is altijd een lekker gevoel als je iemand kan helpen en gelukkig naar huis kan laten gaan. De ervaringen werden gedeeld bij de evaluatie tijdens de lunch na afloop waar ook gelijk suggesties voor verbete-ringen werden gedaan.De organisatie en de vrijwilligers van het Repair Café blijven in beweging tot de beste formule is gevonden.Er zijn altijd dingen te verbeteren maar geslaagd is het project nu al te noemen!

José Keijzer

Page 7: West op zijn Best april 2013

7

WandelcollegeWilt u dat uw overgewicht niet toeneemt, uw hart en bloedvaten beter in conditie blijven? Kom, ga wandelen. Beweeg dus! Want dit zou een gewoonte voor u moeten worden. Wandelen is goed voor het lichaam en levert tegelijk een minimale inspanning, waarmee u uw gezondheid op peil brengt of houdt. En – wat meer is – wandelen beperkt uw overgewicht. Of laat het zelfs afnemen!

Aan tafel zitten Pien Odijk, begeleid-ster en voedingsconsulent, en Aad van Dalen, voorzitter van het Wandelcol-lege, klaar om het gesprek te begin-nen. Wandelen is een begrip dat aan iedereen in ons land bekend is. Maar meteen blijkt dat de ondertiteling van het vraaggesprek in feite zou moeten zijn: ’ weeg en beweeg’. Pien Odijk weet onder andere uit haar praktijk dat de Nederlander door de markt genomen teveel overgewicht heeft. ‘Eigenlijk moet ik zeggen dat de meeste mensen die ik in mijn praktijk coach, veel meer moeten bewegen,’ zegt ze met idealisti-sche overtuiging. ‘Juist is dat wandelen een bedrijvigheid vormt die in de vrije tijd veel bijdraagt tot gewichtsver-mindering.’ Dus de gewichtstoename wordt beperkt! Pien: ‘Schrik niet: een

patatje kan geen kwaad. Niettemin aanbevolen blijft: een algemene goede voeding, zoals sla. Goede voeding in combinatie met het wandelen is een verantwoorde, gezonde tijdbesteding.’ Een opleiding om een gedegen wande-laar te worden is al gestart op 5 maart jl. die tien weken omvat. ‘Maar voordat men inschrijft heb ik allereerst een praatje met de deelnemer, het zoge-naamde “intakegesprek” , waarbij ik een voedingsadvies geef,’ voegt Pien toe. Hier ligt tegelijkertijd de sleutel voor het onderwerp van dit artikel: Wandel-college. Daarom hoeft het geen nadere uitleg dat Aad van Dalen als voorzitter van het Wandelcollege in het gesprek aanhaakt. Via een advertentie op internet is de samenwerking tussen de gewichts-consulent en de wandelclub kortelings ontstaan. Het bestaan van het Wan-delcollege mag daarom jong worden genoemd. ‘Je zou kunnen zeggen dat het een bedrijfje in oprichting is, ‘ ver-duidelijkt Aad. Het tweede en laatste uur wordt be-steed aan krachtig wandelen. Desge-vraagd zegt Aad dat bij het Wandelcol-lege geen gebruik wordt gemaakt van wandelstokken (= afkomstig van nordic walking; letterlijk noords wandelen). Tijdens de cursus, bijvoorbeeld, kan

op verzoek worden stil gestaan bij welke voorbereiding en training nodig is voor de Vierdaagse. ‘Het is bij ons veel voorkomend dat om advies wordt gevraagd. De deelnemers krijgen die ook prompt,’ zegt hij.Pien en Aad willen de kandidaten het idee geven dat ze zich erbij betrokken voelen. Met andere woorden: wat het belang van bewegen is.‘Er is geen beperking in leeftijd, ‘ licht Aad toe, ‘en de geïnteresseerde wan-delaar hoeft ook niet uit te gaan van een eventueel wedstrijdelement. Want dat is er niet.’ Hij geeft een praktijk-voorbeeld: ‘Bij het wandelen komt het voor dat er deelnemers zijn die sneller zijn dan diegenen die de achterhoede vormen. Als dat het geval is zorg ik er-voor dat de voorste groepering de weg terugwandelt om aansluiting met de achterhoede mogelijk te maken. Een mogelijke teleurstelling dan wel over een denkbare verloren wandelroute bestaat er zodoende niet.’Het advies ligt voor de hand: ga wan-delen! Weeg en beweeg! Dat zijn de minimale eisen voor gewichtsvermin-dering. Nadere informatie? U kunt die de via email opvragen: [email protected] of [email protected]

Piet Brouwer

Page 8: West op zijn Best april 2013

8

De eerste groene blaadjes groeien al aan de bomen, lammetjes dartelen door de wei en de narcissen steken de kop op. Nog even en we kunnen weer van het zonnetje genieten op een terrasje of op het strand. Een mooi moment dus om weer een wat extra aandacht aan het uiterlijk te besteden...

Zodra je het pand aan de Professor Rutgerstaat 16 betreedt, waan je je meteen in een andere wereld. Een we-reld van ontspanning en alle tijd voor jezelf. Wat deze plek namelijk bijzonder maakt, is dat Sunparadise (zonnebank en sauna) Eveline’s Hair Paradise (kap-per) en Beautylicious (schoonheids-specialiste) allemaal onder één gezellig dak zitten. In september van dit jaar zijn ze met zijn drieën al weer twee jaar op dit adres gevestigd.

Zeven jaar geleden startte eigenaresse Sonja zonnestudio Sunparadise in de Westwijk aan de Dirk de Derdelaan. De keuze voor de Westwijk was snel gemaakt. Sonja woont er zelf al jaren en vindt het er gezellig: “echt ons kent ons”. Het oude pand van de biblio-theek was behoorlijk groot dus er was voldoende ruimte om ook Eveline’s onderneming in te vestigen: Eveline’s Hairparadise. En niet veel later bleek dat er zelfs genoeg ruimte was voor schoonheidsspecialiste Beautylicious. En zo was de samenwerking tussen de

interview met...

kapsalon Eveline’s Hairparadiseen zonnestudio Sunparadise

drie vakvrouwen geboren: een plek in de Westwijk waar iedereen zich van top tot teen kan laten verwennen.

Aan deze gezellige samenwerking leek even een einde te komen toen het huurcontract afliep en bleek dat het drietal niet aan de Dirk de Derdelaan kon blijven zitten. Zou er wel een ge-schikt nieuw pand gevonden kunnen worden? Gelukkig bleek dit wel het geval en zo kwamen ze in het huidige pand aan de Professor Rutgerstraat terecht.En volgens eigen zeggen hebben ze daar eigenlijk juist heel veel geluk mee gehad. Het huidige pand biedt een hoop voordelen. Zo is het niet alleen van binnen een stuk gezelliger en knusser, ook de omgeving voelt prettig aan. Zo is er leuk contact met buren en omwonenden. Dit gedeelte van de wijk is volop in ontwikkeling. De nieuw-bouw aan de Marnixlaan is net klaar en zorgt weer voor nieuwe klanten. En na-tuurlijk het winkelcentrum wat rondom hen helemaal wordt opgeknapt. Hier zijn ze erg blij mee. Ook voelt deze plek veiliger dan de Dirk de Derdelaan, er is hier meer overzicht. Al blijft veiligheid een aandachtspunt voor de wijk. Sonja en Eveline proberen in ieder geval, waar mogelijk, een bijdrage te leveren om de veiligheid in de omgeving te vergroten. Zoals bijvoorbeeld melding maken van kapotte straatverlichting.

Voorlopig hopen Sonja en Eveline dus nog lang op deze plek te kunnen blij-ven zitten en vele klanten tevreden en ontspannen de deur uit te zien gaan. Want dat vinden ze beiden het leukste aan hun werk. Het is gezellig om een praatje met iedereen te maken en alle klanten gaan altijd blij de deur uit.Sonja heeft er daarnaast veel plezier in om mensen te adviseren. Vooral wan-neer mensen voor het eerst gebruik maken van de zonnebank of sauna is het natuurlijk belangrijk om uit te leg-gen hoe alles werkt. Maar ook bijvoor-beeld te zorgen dat iemand niet te lang of te vaak zont want dat kan schadelijk zijn. En uiteraard let Sonja er op dat haar klanten altijd boven de achttien jaar zijn.

Foto: Mandy Postema

Page 9: West op zijn Best april 2013

9

SunparadiseTegen inlevering van deze bon:Tot 20 minuten zonnen van €9,95 voor €7,50De bon is geldig t/m 30 september 2013 en uitsluitend voor personen boven de 18 jaar.

Eveline’s Hair ParadiseTegen inlevering van deze bon:Wassen, knippen en drogen van €16,00 voor €13,50Deze bon is geldig t/m 30 september 2013. U dient van te voren een afspraak te maken.

Eveline geniet er ook erg van om klan-ten te adviseren. Zeker wanneer een klant bijvoorbeeld een nieuw kapsel wil of advies nodig heeft op het gebied van haarverzorging en styling. En na-tuurlijk zijn de bruidskapsels ook altijd een feest om te doen. Wat is er nou leuker dan ‘s morgens vroeg bij een bruidje in ochtendjas binnenstappen en pas weg te gaan als ze helemaal tip top in orde is voor haar grote dag?

Eén ding is zeker. Of u nu voor een knipbeurt, een gezichtsbehandeling, de zonnebank of de sauna komt... Of misschien wel voor alles in één keer: u stapt altijd weer als herboren naar buiten. Fris en stralend de zomer tege-moet!

Johanneke Baars

Prof. Rutgerstraat 163132 NK Vlaardingen

010-4604066Gratis parkeren.

Page 10: West op zijn Best april 2013

10

Het wijkcentrum staat voor ontmoeting en activiteiten voor de hele wijk. Alle buurtbewoners kunnen er terecht voor het volgen en organiseren van cursussen, sport en beweging, handvaardigheid e.a. bijeenkomsten. Loop gerust eens binnen voor meer informatie en de meest recente activiteitenkalender.

Heb je wel eens je kunsten willen laten zien aan anderen? Of een wijkgenoot willen helpen bij het maken van een heerlijke maaltijd? Dat kan nu bij Wijkcentrum West! Hier krijg je namelijk de mogelijkheid om dit allemaal te doen!

StreetdanceZo hebben wij voor meiden en jongens die van dansen houden (tot 14 jaar) middagen ingepland (elke donderdag) van 16:00 tot 17:00, zodat zij lekker kunnen dansen. Eigen bijdrage: 0.50 cent, met een lekker glaasje limonade!

Speel en DoeSamen met je kindje alvast wennen aan de peuterspeelzaal of basisschool en informatie uitwisselen met andere moeders/vaders.. dat kan bij de Speel en Doe ochtenden. Iedere donderdagochtend wordt er geknutseld, gezongen en gespeeld van 09.15 tot 11.00 uur. Bedoelt voor kindjes van 1 tot 4 jaar, 1 euro per keer.

BewegenGeen conitie meer? Of gewoon lekker afwisselend sporten voor de lol? Wijkcentrum West organiseert iedere dinsdagmiddag voor buurtbewoners en bewoners van St. Pameijer een bewegingsactiviteit. Informeer naar de juiste tijden

RommelmarktenHeeft u spullen in huis die u weg wilt doen voor een mooi prijsje? Dat kan bij ons! Vrijwilligers van het wijkcentrum organiseren zo’n 4 keer per jaar een rommelmarkt. De eerstvolgende markt is op 20 april van 10.00 tot 14.00 uur. Entree gratis, informeer naar tafelverhuur-mogelijkheden. Zwerfboeken in het wijkcentrumInmiddels kom je ze overal in Vlaardingen wel tegen: zwerfboeken. Bij het wijkcentrum kunt u in de boekenkast komen neuzen naar gratis mee te nemen boeken. Ook zijn we op zoek naar boeken die niet meer gelezen worden: lever ze bij ons in en wij verzorgen de registratie via bookcrossing.com en de verspreiding. We zoeken nog vrijwilligers om dit project verder uit te breiden!

Wat biedt het wijkcentrum verder: Yoga op vrijdagochtend, Arabische les voor kinderen en vrouwen, spirituele beurzen, cursus weeg & beweeg, Repair cafe op iedere eerste zaterdag van de maand, losse workshops en kunt u ook voor zakelijke gelegenheden de zalen huren. (niet voor particuliere feesten en partijen!)

Voor meer informatie kunt u onze websites bezoeken: www.westopzijnbest.nl en www.hbwp.nl

Vrijwilligers gezocht!

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om een handje te helpen bij het organiseren van leuke activiteiten (workshops, meidendagen, kooklessen enz.) Tenslotte zijn onze activiteiten nog leuker met jullie erbij!

Voor meer informatie over de activiteiten, aanmelden of vrijwilligerswerk kunt u contact opnemen met Wijkcentrum West telefoon: 010-4348993 of via Ilze 06-34657861 e-mail [email protected]

Wijkcentrum West

Page 11: West op zijn Best april 2013

11

In ons september nummer stond een artikel over het inzamelen van oud papier door West Bizzzyyy Kids. Deze actie is een groot succes gewor-den en een enorme hoeveelheid is opgehaald.

Woensdag 19 december was het afgerond en zijn de prijzen uitgereikt aan de West Bizzzyyy Kids. Wethouder J. Robberegt was hiervoor speciaal naar Wijkcentrum West gekomen.

De elf deelnemers in de leeftijd van tien tot vijftien jaar hebben tien vrije woensdagmiddagen hard gewerkt om oud papier in te zamelen.

Programma: 8:30 – Vertrek vanaf de beeldentuin Buys Ballotlaan11:00 – Aankomst Museum de Fundatie/ Kasteel het Nijenhuis11:15 – Rondleiding beeldentuin van kasteel het Nijenhuis met gids12:30 – Lunch in Hannema’s museumcafé14:00 – Aankomst en rondleiding bij het Anningahof in Zwolle16.30 – Vertrek uit Zwolle ca.19:00 – Terug in Vlaardingen

Uitreiking prijzen West Bizzzyyy Kids

oud papier actieMet elkaar hebben zij maar liefst 3590 kilo opgehaald en dat is een fantasti-sche prestatie.De kinderen werden beloond met VVV bonnen naar rato maar ook is er een bronzen, een zilveren en een gouden beker uitgereikt door de wethouder. Ariana Wijman ( totaal 435,28 kg.) ontving de bronzen beker, Melanie Swart (totaal 744,96 kg.) kreeg de zilveren beker. De winnaar Ahamed Ahamed kreeg de gouden en ook de wisselbeker. Hij had maar liefst 804,58 kg. opgehaald.

Inmiddels is deze actie weer van start gegaan op woensdag middag 13 maart. Dit keer voor kinderen van ne-gen tot en met dertien jaar. Zij kunnen twaalf woensdag middagen papier inleveren.Op 1 mei en 8 mei is er geen inzame-ling in verband met de voorjaarsva-kantie.

Er kan tot en met 12 juni door de deel-nemers papier worden ingeleverd . Wij zijn benieuwd wie er dit keer de wis-selbeker gaat winnen. Maar ziet u geen West Bizzzyyy Kids bij u in de buurt dan kunt u zelf uw oud papier inleveren bij Wijkcentrum West.

Prijs: € 30,- per persoon, inclusief reis, lunch, entree en rondleidingen. Dit bedrag is gebaseerd op een volle bus ( met nog enige financiële steun van gemeente en provincie). Uw reservering wordt pas defini-tief nadat de betaling is ontvangen op de bankrekening.

Reserveren: Als u mee wilt met deze excursie kunt u zich aanmelden bij Marianne Ploeg;e-mail: [email protected] (tel. 06- 22435287). Na aanmelding krijgt u een bevestiging met betaalgegevens. Mocht u toch niet mee kunnen, als u zich tijdig afmeldt, twee weken vóór de busreis, dan zal het bedrag worden teruggestort zodra er betaling is ontvangen van mensen op de reservelijst die uw plaats in de bus innemen.

Meer informatie over de bestemming, kijk op www.museumdefundatie.nl en www.anningahof.nl

Toch weer een kunst-busreis dit jaar! Zaterdag 22 juni 2013

Page 12: West op zijn Best april 2013

12

Bij De Vreemde Vogel gaat het al-lemaal net even anders. Op het ruim 1,5 hectare tellende terrein willen Petra Buijs en Davy Knijnen-burg hun gasten gaan verrassen met bijzondere en zelfontworpen buiten(slaap)kamers. Een groot en zonnig horecaterras zorgt voor een ideale uitvalsbasis tijdens een fiets-tocht of wandeling en de gereno-veerde boerderijstal is te gebruiken als buitengewone feestlocatie. De ondernemers van De Vreemde Vo-gel hebben het buitenleven als uit-gangspunt van hun plannen geno-men, maar dan wel met het comfort van deze tijd.

Afgelopen december ontvingen Petra en Davy de sleutel van de voormalige NIVON-boerderij gele-gen aan de rand van de Westwijk. De gemeente Vlaar-dingen besloot dat het stel de beste invulling had voor de vervallen boerderij. Petra Buijs is vanaf haar vierde jaar opgegroeid in een hotel in Delft. Ze heeft na haar opleiding communicatie gewerkt als organisator van zake-lijke evenementen en reizen. Bij haar laatste baan was ze manager van Op Hodenpijl in Schipluiden. Davy Knijnenburg is opgegroeid op een boerderij in Schipluiden. Na zijn opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft heeft Davy gewerkt bij een ontwerpbureau en is hij op dit moment werkzaam als marke-tingmanager.

Momenteel is de verbouwing in volle gang om medio eind april 2013 de eerste (test)gasten te kunnen ontvangen. Verspreid op het na-tuurterrein komen bijzondere bui-tenkamers. Zo wordt een vliegtuig omgebouwd tot slaapverblijf, komt er een tot grote struisvogel omge-bouwde caravan en worden er ook uitvergrote vogelhuizen in de boom gehangen. Gekke plekken om te slapen, maar wel met het comfort van deze tijd. Petra Buijs zegt zelf: ”We zien het als een buitenhotel.

Je slaapt buiten, maar wel gewoon met de luxe van een hotelkamer. In de verblijven staan zachte opge-maakte bedden. De shampoo en de handdoeken staan gewoon klaar. En er is een lekker (streek)ontbijt.’’

De oude boerderij wordt verbouwd tot multifunctionele ruimte. Met o.a. de mogelijkheid om bruiloften, verjaardagen, familiereünies en (kinder)feestjes te geven. Maar ze-ker ook handig: De Vreemde Vogel is ook te gebruiken als feestlocatie in combinatie met slaapgelegen-heid voor als familieleden van ver komen of een drankje willen drin-ken. Bedrijven kunnen de terecht voor bijvoorbeeld vergaderingen en netwerkborrels, of een workshop in combinatie met een activiteit. Het zonnige terras wordt drastisch verbouwd tot theetuin met een grote veranda en een vlonder met loungeplekken aan het water. Op de menukaart staan heerlijke kof-fie, verse sapjes, huisgemaakte taarten, verse broodjes en soepen van producten uit eigen moestuin. Ook komt er een pizza-oven op het zomerterras, zodat gasten zelf hun pizza kunnen bakken met vers ge-plukte kruiden uit de tuin.

Verder komen er op het terrein bij De Vreemde Vogel een kleine kinderboerderij, natuurspeeltuin, klusschuur voor kinderen, vuur-plaats, hout verwarmd buitenbad, moestuin (voor verse producten uit eigen keuken) en verhuur van roeibootjes. Het grote grasveld kan gebruikt gaan worden voor de or-ganisatie van kleine evenementen, zowel vanuit de eigenaren van de Vreemde Vogel als door een gast of buurtbewoner met een leuk idee. Zo zijn er al plannen voor een boerenmarkt, actieve en creatieve kinderactiviteiten en live muziek op zondagmiddag.

Petra en Davy willen graag een nieuwe manier van ondernemen neerzetten. Door samenwerking te zoeken met kleine ondernemers en

creatieve enthousi-astelingen kunnen leuke en verrassende ideeën opstaan. Bij De Vreemde Vogel is ruimte voor iedereen die het leuk vindt om activiteiten te orga-niseren. Iedereen die

denkt een bijdrage te kunnen leve-ren aan het concept van De Vreem-de Vogel is door de eigenaren Petra en Davy van harte uitgenodigd om contact op te nemen voor een leuke en spannende samenwerking.Of gewoon voor een lekkere kop koffie ...

De officiële opening (rond eind mei) zal via de media bekend worden gemaakt.

Gezocht! Gast/beheerder die ons meer kan vertellen over het voor-malig beheer van het terrein en de Nivon-boerderij. Graag reactie via email.

De Vreemde VogelVan Baerlestraat 2523132 EK [email protected]

Page 13: West op zijn Best april 2013

de raadquizDeze keer is het echt moeilijk maar wie weet waar in onze Westwijk deze foto gemaakt is? Weet je ook waarover dit gaat of wat het voorstelt.Stuur je oplossing naar [email protected] of schrijf de oplos-sing op een briefje en stuur deze naar de Redactie West op zijn Best.Professor Teldersstraat 10, 3132 AZ Vlaardingen.

Natuurlijk mag je de oplossing daar in de brievenbus doen. Onder de goede inzendingen verloten wij een cadeaubon van € 10,-,Vergeet alstublieft niet je naam en telefoonnummer te vermelden.De uitslag wordt bekend gemaakt in het volgende blad.

De winnaar van raadquiz uit het decemberblad is geloot uit de goede inzenders. Hans Ketting heeft inmiddels zijn cadeaubon ontvangen.Wij merkten aan het kleine aantal goede inzendingen dat het dit keer moeilijk te raden was. Eén inzender wist dat het een kunstwerk van Leen Droppert was. Het Metaalplastiek is in 1958 gemaakt en opgehangen aan de zijkant van het gemaal aan de Ary Koplaan 3. Een groot deel van het jaar is het verborgen achter groen. Leen Droppert is ondermeer bekend als maker van het Geuzenmonument dat in 1983 geplaatst is bij de grote kerk in het centrum.

13

Trek de lijn door van nummer 1 tot nummer 43 en kleur de vlinder mooi in. Veel plezier hiermee!

Page 14: West op zijn Best april 2013

Recept van de editieRecept van de editie

Lekkere krokante hartige hapjes voor tussendoor

Bereidingstijd: 30 – 60 minutenKeuken: MarokkaanseSmaak: Hartig Techniek: Bakken in oven

IngrediëntenDit heb je nodig: 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling of een paar plakjes diepvries bladerdeeg (ontdooid); 80 gram champignons; 200 gram kippengehakt; 2 eetlepels paneermeel; 4 eetlepels tomatensaus; een paar takjes platte peterselie; 1 ei. Afwerking: 1 losgeklopt ei; sesam- en/of maanzaadjes.

VoorbereidingSnijd de champignons in kleine stukjes en bak ze in 2 eetlepels boter goud-bruin en gaar. Vermeng met de 4 eetlepels tomatensaus. Vermeng in een kom het kippengehakt, het paneermeel, het ei en de fijngehakte platte peterselie en voeg er het champignons/tomatenmengsel aan toe. Voeg peper en zout naar smaak toe. Vermeng alles goed met elkaar tot een lekkere vulling.

BereidingswijzeStrooi wat bloem op je werkplek en rol het deeg dun uit tot een rechthoekige lap. Gebruik je vers bladerdeeg uit de koeling dan is dat al gebeurd; gebruik je diepvries bladerdeeg, leg dan 6-8 plakjes naast en onder (3-4 boven/3-4 daar-onder) elkaar en zorg dat ze elkaar bij de randen overlappen en rol uit met een deegroller. Rol de kipvulling tot een lange worst; nét zo lang als de lange on-derkant van het bladerdeeg. Leg de worst op de lange onderkant en bestrijk de randen van het deeg met wat losgeklopt ei. Rol het deeg op tot een lange deegworst met vulling. Bestrijk de bovenkant van de worst met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes en/of maanzaadjes. Snijd de deegworst met een scherp mes in schuine stukjes van 5 cm. Plaats op een ingevette bakplaat en bak in een op 180 graden voorverwaramde oven in ongeveer 20-25 goud-bruin en gaar.

Ik hoor graag de reacties van Westwijkers die dit geprobeerd hebben. Mail uw reactie naar [email protected].

14

Page 15: West op zijn Best april 2013

Zoek je rust in jezelf, zoek je evenwicht, zoek je ontspanning ?Zoek je……ja, wat zoek je eigenlijk?Yoga in de Westwijk misschien?

Al jaren kon men yogalessen volgen in het Wijkcentrum West, maar toen heette het nog de Telder. Door allerlei bouwplannen was het een tijdje onzeker wat er met het gebouw zou gebeuren maar sinds enkele jaren is er weer nieuw leven in geblazen. Het heet nu Wijkcentrum West en bruist het van activiteiten. Inge Glopper geeft daar nu een klein jaar Yoga op vrijdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur. Het adres is nog steeds Telderstraat 10.

Yoga kent heel veel soorten en Inge geeft Kashmir yoga, dit is een´zachte´ meditatieve yoga.In 2009 begon ze de opleiding tot Kashmiryoga docent vooral om meer over haar eigen ontwikkeling en haar leven te leren en niet zo zeer om les te gaan geven. Dat ze dat toch is gaan doen komt doordat deze manier van yoga iets voor haar had gedaan dat ze ook andere mensen wilde laten ervaren.Bij de Kashmiryoga gaat het vooral om voelen. Voelen met je huid maar ook met je hart.Het bewust zijn van dat voelen zijn we verleerd want we zijn veel meer gaan denken en doen in onze hectische maatschappij.Wanneer we weer beter leren te voelen, en dat kan door yoga, kunnen we ook weer rustiger denken.Het eerste wat mensen meestal voor zich zien bij yoga zijn ingewikkelde hou-dingen en dat je ongeveer in een knoop zit maar bij deze yoga is dat niet zo.De houdingen (asana´s) zijn meer rustige bewegingen met een eindhouding die even wordt aangehouden en daarna de terugbeweging naar het beginpunt.Dat wordt heel bewust gedaan en voelt dan als meditatie. De ogen zijn meestal gesloten want dat werkt rustgevend en het is dan gemakkelijker om het lichaam te voelen.Die beweging naar een houding toe, de beleving daarvan én weer terug naar de beginhouding zijn het belangrijkste, niet de uiteindelijke houding. Dit bewust en rustige bewegen heeft een sterke psychische en geestelijke werking.

Als je nieuwsgierig bent geworden en nog meer informatie wilt, Inge heeft een fraaie, informatieve website gemaakt www.mooiishetleven.nl waarop ze het een en ander uitlegt over haarzelf en de yoga die ze geeft.

Yogales: Vrijdagochtend van 9.30 - 10.30 uur, aansluitend theedrinken voordat je weer de drukke buitenwereld in stapt.Waar: Wijkcentrum West, Professor Telderstraat 10 te Vlaardingen. Kosten: € 2,50 per les per persoon.Aanmelden: mail naar [email protected] of ga langs bij Wijkcentrum West.Benodigdheden: matjes zijn aanwezig. Neem zelf een badlaken/dekentje om op te liggen en eventueel een (meditatie)kussentje om op te zittenVragen: [email protected].

José Keijzer

Yoga in de Westwijk

15

Page 16: West op zijn Best april 2013

Hier had

uw

ADVERTENTIE

kunnen

staan!!!

Meer weten?

Mail naar:

[email protected]

op zijn Best