West op zijn Best december 2012

16
op zijn Best December 2012 | nummer 3 Gratis huis-aan-huis blad voor de Westwijk

description

West op zijn Best december 2012 vlaardingen, westwijk

Transcript of West op zijn Best december 2012

Page 1: West op zijn Best december 2012

op zijn BestDecember 2012 | nummer 3

G r a t i s h u i s - a a n - h u i s b l a d v o o r d e W e s t w i j k

Page 2: West op zijn Best december 2012

ColofonBeste Westwijkers en lezers van de wijkkrant “West op zijn Best”,

Dit is alweer de derde editie van de wijkkrant West op zijn Best, die voor en door bewoners wordt gemaakt. Tevens is dit al weer de laatste van dit jaar 2012. Een editie die u ongetwijfeld al een beetje in de kerstsfeer zal brengen en natuurlijk weer veel informatie over de vele activiteiten voor de wijkbewoners. Ook vindt u in dit nummer de nodige informatie over allerlei actuele zaken in uw wijk o.a. de komende activiteiten en verslagen van reeds georganiseerde activiteiten.

Ons website www.westopzijnbest.nl wordt altijd met actuele informatie aange-vuld. Om ons te volgen en op de hoogte te blijven van onze activiteiten en die van ons leden, kunt u het beste de website bezoeken. Ook zijn we via Twitter te volgen op @westopzijnbest

De redactie wenst alle bewoners van de Westwijk en andere lezers van de wijk-krant een heel gelukkig en vooral voorspoedig en gezond 2013 toe!

We hopen u weer in het nieuwe jaar bij één van onze activiteiten in de wijk te ontmoeten. Verder wensen wij dat de stemming en de gezelligheid ook in 2013 weer even goed mag zijn als in 2012.

Hartelijke groeten. De redactie

West op zijn Best

3 Kerstverhaal

4 Column - Hart van steen

5 Repair Café Vlaardingen

6 Kinderrommelmarkt Wijkcentrum West

7 Rendiermobile / Activiteit in het Rode Kruisgebouw

8 Interview met...

10 Westwijker in beeld

11 Help mee met de wijkkrant! / Actie Oud Papier

12 Sfeer en Spirit

14 Zwerfafval en reiniging

15 Recept van de editie

16 Politiekids Vlaardingen-West / Raadquiz

Inhoud

2

De wijkkrant is een uitgave van de Wijkvereniging leefbaar-heid “West op zijn Best” en verschijnt dit jaar 3 keer in een oplage van 6500.

Verspreiding: In de hele Westwijk, huis-aan-huis.

Redactie: Johanneke BaarsJosé KeijzerTherésa de GoedeInge LemsonAnneke RoestAnita Tieleman (Fotograaf)Piet BrouwerPetra van Vliet

Wijkcentrum West, Professor Teldersstraat 103132 AZ Vlaardingen

Ondersteuning:Abdel BenomarHet Bureau [email protected] – 4355011

Vormgeving en druk: Stout Grafische Dienstverlening

E-mailadres redactie: [email protected]

Secretariaat: Wijkvereniging leefbaarheid “West op zijn Best”Geert Grootelaan 1373132 CC Vlaardingen

Website: www.westopzijnbest.nl

Page 3: West op zijn Best december 2012

KERSTVERHAAL

3

HET LICHTaanhoudende getik tegen het keuken-venster en de kilte op de vloer was hij wakker geworden. Moeizaam stond hij op. Het licht van de keuken werkte versluierend. Zonder bril keek hij met bijziende ogen op de wijzerplaat van zijn horloge. ‘Hm. Twee uur,’ vermoed-de en mompelde hij. Het bruin van de peuk tekende zijn ene mondhoek. Het overblijfsel van de sigaret zou wel ergens op de grond liggen. Toen zag hij weer de fles op het aanrecht. Zij stond er als een keizerin, het etiket was haar gewaad; de dop was eraf, dus was zij haar kroon kwijt. Alle-machtig! Wat ’n majesteit, dacht hij. Een diepe zucht ontsnapte zijn smalle mond.

Hij herinnerde zich dat hij destijds voor het eerst een dergelijke fles in het kleine proeflokaal had opge-merkt, van dat speciale merk tussen de andere flessen die daar opgesteld stonden. Het leek wel alsof zij hem uitdaagde. Om van haar zalige inhoud

te proeven. Hij wees er toen naar en de man achter de toonbank had hem ogenblikkelijk begrepen. Die had de groene sierlijkheid gepakt. Het glaasje dat er vlot achteraan werd neerge-zet, werd meteen met het heldere vocht gevuld. Hij dacht aan die eerste keer, zoals een kleuter die zich met speelgoed in een wereld van fantasie waande.

In de donkerste hoek van de keuken flitst ineens een fel licht. Hij schrikt. Daar staat zijn moeder. Net genoeg om haar bezig te zien. Boterhammen snijden voor hem. Ze glimlacht. Haar lippen bewegen. Woorden vormen de zin: ‘Gezegende Kerstmis’. Na een enkele seconde verdwijnt het beeld. Hoewel zij onverstaanbaar is geweest, hij heeft haar begrepen…

Piet Brouwer

De wind speelde die Kerstavond om zijn magere benen. Ze waren vrijwel in een versleten spijkerbroek verpakt. Hij stak na enige malen proberen de sleutel in het slot. In de deuropening bleef hij even staan. Tegelijkertijd dwarrelden natte sneeuwvlokken op de versleten deurmat. Het was koud in dat portaal. Hoewel hij er nooit aan gewend was geraakt, kou was hij gewoon. Het verlangen zijn leven opnieuw in te richten was meer een vretend hunkeren. Bijvoorbeeld gewoon weer normaal koffie zetten, lekker slurpen bij zijn moeder aan haar keukentafel. Een boterham voor haar smeren. Een groot brok eruit bijten. Ze zou glimlachen en hem bemoedigend toeknikken. Helaas, zijn moeder leefde niet meer. Er ging een steek door hem heen, de laatste tijd moest hij veel keren aan haar denken.Het lichtje in het kleine portaal - een peertje aan de hoge zoldering - dat dag en nacht brandde, verschafte hem wat zicht op de entree. En de indeling van zijn huisje was heel sober. Op het moment dat hij moeizaam naar zijn keukentje slofte kreeg hij het gevoel van een dichtgesnoerde keel. Adem stokte, het speeksel droop uit zijn mondhoek. De stomp sigaret siste uit. Toen zag hij de fles. Zijn armen en benen begonnen te trillen. Het weeë gevoel de fles aan zijn lippen te zetten bewoog zijn innerlijk. De vingers van de rechterhand kromde zich automa-tisch. Hij voorvoelde al de koelte van de fles. Maar plotseling draaide alles in de keuken. Een huivering doortrok door zijn schonkige lijf. Al zijn baard-stoppels richtten zich omhoog.

Diep in de nacht werd hij wakker. Het stormde buiten, de kracht daarvan zorgde ervoor dat de takken van de kale boom vlakbij het raam het venster telkens raakten. Door het

Page 4: West op zijn Best december 2012

4

Hart van steenDoor Johanneke Baars

Het hele voorjaar heeft ze trouw toezicht gehouden langs de grote vijver. De vijver waar jonge, donzige eendjes uit hun eieren kropen en het eerste daglicht zagen. Waar moeders met hun kroost langs de waterkant stonden. De kleintjes ijverig met brood strooiend. De moeders met een hun hand ter hoogte van het nekvel om te

voorkomen dat de kleine in het water zou kukelen. Vele echtparen kwamen voorbij tijdens hun wandeling op een warme zomeravond. Jonge setjes die elkaar die zomer onder haar toeziend oog voor het eerst hadden gekust. Oudere echtparen die knus arme in arm voorbij slenterden. Joggers die wolkjes bliezen in de ochtendmist. Op woensdagoch-tend altijd een schoolklas met joelende kinderen en een wanhopige juf die tevergeefs probeerde de groep bij el-kaar en op de stoep te houden. Baasjes met hun honden die soms tegen haar voeten aan plasten of, erger nog, hun behoefte deden vlak onder haar neus. Vele fietsers raasden aan haar voorbij. Op weg naar hun werk of weer naar huis. Scooters die haar met veel herrie voorbij scheurden. Scootmobiels die zacht zoemend om haar heen tuften.

Ja ze kende iedere bewonder van de Westwijk. Jong, oud, mensen die hier al

jaren woonden, nieuwe bewoners. Niks ontging haar en ze wist veel meer dan wij met zijn allen zouden kunnen ver-moeden. De lente werd een voorzich-tige zomer. En de zomer ging al snel nauwelijks merkbaar over in de herfst. Nog steeds passeerden de Westwijkers haar in grote getale.

Maar hoeveel mensen ze ook voorbij zag komen, er was niemand die haar zag. Mensen zagen haar schoon-heid niet meer en haar geroep was al lange tijd in stilte vervlogen. Door de jaren heen was ze als een grijze muis opgegaan in haar omgeving. Maar het kon haar niet schelen. Ze was inmid-dels hard geworden, als versteend. Het gaf niet meer. Ze bleef gewoon waar ze was. Ook toen de eerste blaadjes van de bomen begonnen te vallen en dagen steeds korter en killer werden.

Maar op één van die eenzame, koude nachten gebeurde er iets bijzonders. Iets wat haar voor de rest van haar bestaan zou veranderen. Die nacht had ze nog geen idee van de impact die het zou hebben van hetgeen wat haar overkwam. Dat kwam pas de volgende morgen. Toen een flauw herfst zon-netje de eerste Westwijkers naar buiten lokte. Toen pas gebeurde het geen waarvan ze niet meer wist dat ze het miste. Ze werd gezien! Kinderen lach-ten, fietsers remden af, mensen bleven staan en keken naar haar. Ze kreeg de ene bewonderende blik na de andere en mensen kregen een glimlach op hun gezicht. Mensen maakten zelfs foto’s van haar. En onder het warme wol begon haar versteende hart zelfs voorzichtig te ontdooien.

Straks zullen de zachte witte sneeuw-vlokken om haar gestalte heen dwarrelen. De sloot zal bevriezen en de eendjes zullen beschutting zoeken tussen de struiken. Terwijl de Westwij-kers gezellig met elkaar aan een warm kerstmaal zitten, zal zij hier blijven staan. Aan de grond genageld in haar warme gebreide kleren. Hopend dat ze dit volgend jaar opnieuw mag beleven.

Page 5: West op zijn Best december 2012

Het geven van vrijwillige hulp toont een maatschappelijke betrokkenheid bij anderen in je omgeving.Elke vier weken bieden vrijwilligers van het Repair Café hulp aan bij het repareren van gebruiksgoederen, bijvoorbeeld aan kleding, huishoudelijke apparaten, computers, fietsen, enzovoorts. Omdat het vervangen van spullen in deze tijd van bezui-nigingen minder snel zal voorkomen. Dus aan duurzame goederen die thuis vrijwel dagelijks worden gebruikt. En dit ook nog eens zonder reparatiekosten. Plaats van handeling : elke eerste zaterdag van de maand (8x per jaar), in Wijkcentrum West.

Het Vlaardingse Repair Café is op zaterdag 6 oktober 2012 van start gegaan, officieel geopend door vroegere minister Ella Vogelaar. Zij heeft dat op symbolische wijze gedaan door een houten bordje met de tekst ‘OPEN’ vast te schroeven op een sandwichbord van het Repair Café. Hierbij waren aanwezig wethouder Arnout Hoekstra en de oprichtster van Stichting Repair Café : Martine Postma.Zoals het er naar uitziet is dit Café een blijvertje, want wat hierbij in eerste aanleg nodig is, zijn gemotiveerde reparateurs en reparatrices die hun diensten aanbieden. Zij hebben zich onder bezielende leiding van Marjo Bazuin en Ger van der Bent ge-groepeerd om dit Café te verwezenlijken. Al die vrijwilligers zijn tegelijkertijd ook idealisten: zij bieden belangeloos hulp aan bij het repareren van huishoudelijke dingen die lang meegaan, en die eigenaren nu niet meer zullen wegdoen. Door geen hoge reparatiekosten te hoeven te betalen, worden genoemde voorwerpen een gang naar het afvalstation be-spaart !De vereiste financiën voor het Repair Café waren er ook al, dank zij de Wijkparticipatieprijs 2012 die eerder dit jaar aan de Westwijk ten deel was gevallen. Marjo ontdekte Repair Café afgelopen februari op internet. Door en met de spontane aan-meldingen uit eigen kring - waarbij het warm makende enthousiasme van de deelnemers opvalt - zijn de plannen verder uitgewerkt. De initiatiefnemers kregen ook de benodigde (nieuwe) gereedschappen bij elkaar : de Gamma schonk Repair

5

Café drie goedgevulde gereedschaps-kisten en de wijkbewoners doneerden niet meer gebruikt gereedschap. ‘Wij kregen van deze gestes echt kippenvel,’ aldus Marjo.

Repair Café is in 2009 door Martine Postma bedacht, en dit is in ons land een groot succes aan het worden, want het aantal Repair Cafés in Nederland is nu al uitgegroeid tot vijftig, waarvan Vlaardingen er één heeft. Intussen is er ook veel belangstelling vanuit het buitenland. Verder lijkt twijfel over het voortbestaan van de Cafés niet bestaanbaar: dit belangeloos hulp bieden, waarbij geen reparatiekosten hoeven te worden betaald, is in het bijzonder voor mensen met een laag inkomen een uitkomst!

Kijk voor openingstijden en meer infor-matie op www.westopzijnbest.nl

Piet Brouwer

Page 6: West op zijn Best december 2012

6

Als ik rond 11 uur het wijkcentrum binnenkom, op zaterdag 20 oktober, is het gezellig druk. Ik haal een kopje koffie en ga rondkijken bij de kramen. Van de 35 tafels zijn er 34 bezet hoor ik.Er staan kinderen achter de kramen met een vader of een moeder. Er is van alles te koop. Kleding die te klein is, knuffels, auto´s, Dino´s, leesboekjes, DVD´s, computer-spellen, sport-schoenen. Echt van ALLES! !En mooie spullen……. ook nog voor heel weinig…….. soms twee euro of één euro of vijftig eurocent!Ik loop rond en vraag hier en daar naar iets wat me leuk lijkt, ik weet nog niet wat ik zal kopen. Dan zie ik een leuk taalboekje, nog heel mooi, voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Kun je zelf woordjes mee maken, leuk cadeautje! Het meisje staat achter de kraam als een echte professionele verkoopster!Ik koop nog een boekje bij haar, een rekenboekje, ze doet iets van de prijs af, nu koop ik het zeker!Blij ben ik met mijn aankopen en ga nog een kopje koffie halen.

Er is al een moeder aan het opruimen, haar zoon is niet zo lekker, erg vervelend voor hem. Eigenlijk wil ze niet weer alles mee-nemen naar huis wat niet verkocht is, maar weggooien is ook zonde!Maar wacht eens, als we alles wat niet verkocht wordt nu eens verzamelen en ergens naar toe sturen waar veel arme mensen zijn, ook kinderen, die niet eens speelgoed hebben……..? Ik heb Klara zien lopen en die heeft een stichting opgericht : SALAMO. Zij komt zelf uit Macedonië en verzamelt spullen voor arme mensen daar. We vertellen tegen alle mensen die een kraam hebben dat ze spullen die ze niet meer mee willen nemen voor stichting SALAMO kunnen achterlaten, daarmee maken ze ook kinderen en ouders daar blij met hun spullen! Iedereen die wat wil geven krijgt een vuilniszak om het in te doen en die wordt apart gezet. Als iedereen gaat opruimen om naar huis te gaan, groeit de hoeveelheid zakken voor Macedonië!Zó heeft deze kinderrommelmarkt een dubbel doel gekregen!Kinderen hier hebben wat geld verdiend met het verkopen van hun spullen en… ze hebben met de weggegeven spullen kinderen in Macedonië blij gemaakt!En dat kunnen de kinderen hier zelfs zien op de website van SALAMO want Klara filmt de uitgifte van de spullen.Nieuwsgierig…? Ga maar kijken…!

Stichting SALAMO – www.stichtingsalamo.com e-mail: [email protected]: 06 – 33088221

Kinderrommelmarkt in Wijkcentrum West op zaterdag 20 oktober

Activiteit in het Rode KruisgebouwWe houden iedere zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur kinderbijbelclub in het Rode Kruisgebouw aan de Floris de Vijfdelaan. Daar zijn alle kinderen van 4-12 jaar welkom, toegang is gratis.Er wordt dan gezongen, een bijbelverhaal verteld en geknutseld. Uiteraard wordt er ook wat te snoepen aangeboden.In de zomervakantie hebben we niet op zaterdagochtend club, maar houden we op 2 doordeweekse dagen in de laatste vakantieweek een groot clubfeest met een bepaald thema.

Page 7: West op zijn Best december 2012

7

Wat heb je nodig:• Karton.• Verf.• Kwast.• Draad.• Schaar.

Je kan een leuk rendier mobile maken met wat knutselkarton en verf. Kijk goed naar het plaatje hoe het eruit gaat zien en hoe je het ongeveer moet maken. De grootte van alle onderdelen kan je zelf aanpassen. Het gewei kan je bijvoorbeeld uit een A4 halen. Maak de onderdelen en verf ze in een mooie kleur. Het verven moet je op de voor en de achterkant doen want dat is mooi als hij in de ruimte of voor het raam hangt. Maak ook twee oren met ogen, een neus met mond en een strik. Alles ook aan beide zijden schilderen. Maak in alle onderdelen kleine gaatjes voor de draadjes. Op de tekening kan je goed zien waar alle draadjes moeten komen. Bevestig dan al deze onderdelen door middel van draadjes aan elkaar. Je leuke kerst mobile is dan klaar en van beide kanten goed te zien.

Rendiermobile

BabbeltrucsHet gebeurt geregeld dat oplichters met een smoes aanbellen en de bewoner geld proberen afhandig te maken. Soms vragen ze om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Ook doen dieven zich soms voor als meteropnemer of reparateur. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. De gemeente Vlaardingen en de politie vragen de bewoners om alert te zijn op deze en andere babbeltrucs, zeker wanneer zij worden aangesproken door onbekende personen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of een raam. Als u de situatie niet vertrouwt, doe dan niet open en alarmeer de politie via 112. Bent u onverhoopt slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Stap op de FietsFietscursus voor vrouwen in Vlaardingen Heeft u nog nooit gefietst of behoefte aan een opfriscursus? Wilt u de aankomende zomer er lekker op uit met de kinderen of op de fiets naar het werk? In januari 2013 start HBWP twee nieuwe cursussen in het centrum en de Westwijk van Vlaardingen.Na een aantal theorielessen gaan we beginnen in de veilige omgeving van een sporthal. U krijgt les van ervaren docenten, dames die reeds meer dan 10 jaar aan vele vrouwen in Vlaardingen les hebben gegeven en dit nog steeds met veel liefde en aandacht ook u willen leren. Wij hebben de cursussen binnen de schooltijden georganiseerd zodat u eventueel op tijd bent om de kinderen van en naar school te brengen. De kosten voor de totale cursus is € 35,- (incl. lesmateriaal)

Voor meer informatie en/of inschrijving kunt u contact opnemen met Het Bureau Welzijnsprojecten en vragen naar Marja de Vries. Tel. 010 4355011 of mailen naar [email protected].

Page 8: West op zijn Best december 2012

8

De geur van nieuwWanneer je binnenstapt komt ruik je de geur al: de geur van nieuw. Rood, blauw, zwart en zilver staan te glanzen in het licht. Blinkende velgen fonkelen je tegemoet. Tussen al dat moois komt meneer Jan van Dalen tevoorschijn. We zijn op bezoek bij garage van Dalen in de Buys Ballotlaan.

Vier generatiesWanneer we voorzichtig tussen alle auto’s door zijn gemanoeuvreerd en plaats nemen begint Jan van Dalen te vertellen. Zo nieuw als de meeste wagens hier zijn, zo oud is dit familie-bedrijf al. Dit jaar bestaat garage van Dalen namelijk 50 jaar. In 1962 startte de vader van Jan van Dalen, Kees van Dalen, het bedrijf op samen met zijn vader; Jan van Dalen. Toentertijd werd er nog een ander merk auto’s verkocht en zat er zelfs een tankstation bij de garage. Wat veel Westwijkers namelijk niet weten is dat er toen, vanuit de gemeente, plannen waren om van de Buys Ballotlaan een doorgaande weg richting Maassluis te maken. Sinds vorig jaar is zoon Brian van Dalen ook werkzaam binnen het bedrijf.

Een garage waar dus al vier generaties werk in zit. En dat al die jaren in de Westwijk!Met zijn allen duwenJan van Dalen zelf is boven de ga-rage geboren en herinnert zich nog goed hoe de buurt er vroeger uit zag. Toen was de Westwijk nog een echte nieuwbouwwijk met veel jonge gezin-nen. Mettertijd heeft hij de Westwijk helaas wel achteruit zien gaan. Het is zichtbaar dat er minder geld is om te investeren om de Westwijk levendig te houden. Veel winkelpanden in het centrum van de Westwijk staan leeg. Ook de winkeliers vereniging is hier-door minder actief geworden. Meneer van Dalen herinnert zich nog een mooie anekdote. Er was ooit een actie waarbij mensen konden sparen voor

interview met...

kaartjes van attractiepark Duinrell. Als promotiemateriaal was er een heuse Duinrell-mobiel in het winkelcentrum. Natuurlijk moest deze iedere avond veilig opgeborgen worden en dit ge-beurde achter de garage. Alle winke-liers hielpen dan mee om de zware kar op zijn plek te duwen. Er was een groot gevoel van saamhorigheid. Iets wat Jan van Dalen nu wel mist.

ParkeerprobleemGelukkig wordt er nu hard gewerkt aan de bouw van nieuw winkelcentrum voor de Westwijk. Hopelijk geeft dit de wijk weer een positieve impuls. Ondanks de terugloop van het aantal winkels in de wijk, is het aantal klanten bij garage van Dalen nooit teruggelo-pen. Mensen vanuit heel Vlaardingen, maar ook vanuit Maassluis, Schiedam en Rotterdam weten de garage te vin-den. Gelukkig gaan de zaken, ondanks de recessie, nog steeds goed. Wanneer klanten tevreden de garage uitrijden in een nieuwe, glanzende auto, kan de dag van Jan van Dalen natuurlijk niet meer stuk. Eén keer heeft hij meegemaakt dat een klant zelf dacht een blauwe auto te hebben gekocht. De klant stond dan ook een beetje raar te kijken toen bleek dat de kleur die hij had uitgekozen, toch echt geel was geweest. Gelukkig kon de klant er zelf wel om lachen en heeft hij nog jaren met veel plezier in zijn gele auto rondgereden.

Vandaag de dag verkoopt Garage van Dalen zo’n 600 auto’s per jaarBinnen een woonwijk zorgt een groot aantal auto’s al snel voor een parkeer-probleem. Om die reden heeft garage van Dalen er sinds 2000 ook een ga-rage in Schiedam bij.Het zou zomaar eens kunnen dat de Westwijk over een aantal jaren te klein wordt voor het bedrijf... Maar hoe het ook loopt, garage van Dalen zal altijd een stukje van de geschiedenis van de Westwijk blijven.

Page 9: West op zijn Best december 2012

9

Nu

Toen

Page 10: West op zijn Best december 2012

10

FOTOHOBBYISTE

Voor het fotograferen van personen en voorwerpen heb je kennersogen en ervaring nodig. Waarbij onmisbare vaardigheid om een fototoestel te hanteren. Bovendien geduld en tijd om alles goed voor je lens te krijgen.

Het is dinsdagmiddag. Anita Tieleman heeft tijd vrij gemaakt voor een kort gesprekje. Zij gaat rechtop zitten om de vragen af te wachten. Ze zegt dat ze met het ‘echte’ fotograferen is ge-start – ze weet dat exact! - in 2003. Het begon doordat zij haar eerste camera kreeg. Eigenlijk is haar passie voor fotografie sindsdien ongemerkt gaan groeien. Immers de digitale, kleine camera die ze toen kreeg ver-schafte haar de mogelijkheid om wat je fotografeert via een computer zodanig te bewerken dat de foto goedkeuring krijgt van de expert. Dit laatste mag je haar ook toekennen. ‘Maar portretten schieten doe ik alleen in de huiskamer’, vult ze aan.Enthousiast fotografeert ze ‘van alles’. Met de aantekening: neiging voor de natuur (bloemen, kevertjes, mieren et cetera). De kennersogen om in de natuur foto’s te maken heeft ze gaandeweg ontwikkeld door de vele malen dat ze met fotograferen doende is. Anita: ‘Ik streef naar perfectie.’ In dit

verband mag worden aangedikt dat zij er niet voor terugdeinst om haar onderwerpen overal op te zoeken. Al moet ze staand tussen of bij de struiken (van de Heemtuin West-wijk bijvoorbeeld) het toestel in de aanslag houden om de juiste kiek te maken. Maar veelzijdigheid heeft zij ook. ‘Bij een foto die ik wilde maken van het protest tegen de aanleg van

de Blankenburgtunnel had ik zelfs de huishoudtrap van die organisatie nodig.’ Daardoor kon ze de fakkelop-tocht - inclusief het vastleggen van de aanwezige rook van fakkels - beter voor de lens krijgen.Uit haar enthousiasme tijdens de gedachtewisseling over fotografie kan de gevolgtrekking worden gemaakt dat vragen stellen over haar hobby als plezierig wordt ervaren. Zij wijst bij-voorbeeld met ingehouden trots naar

de prachtige foto in groot formaat van een bloem die in de woonkamer hangt. Kleurrijk. Een aparte techniek op fotogebied. Dat heet ‘macrofoto-grafie’ ofwel fotograferen op korte afstand van het voorwerp. Zodoende wordt het object gedetailleerd als een foto vastgelegd. Bescheiden toch: ‘Ik kan nu beter foto’s maken dan toen ik begon.’

Zij is onder andere bekend geworden door de prentjes die in deze wijkkrant verschijnen. Want plaatjes op de zo aangeduide gevoelige plaat van het fototoestel vastleggen zijn meer dan de moeite waard. Haar foto’s zijn ver-der ook nog te zien op de site: www.tielemanfotografie.nl . En dat allemaal als hobbyiste! Ze kan wat haar fotografie betreft wedijveren met grote namen, de ech-te professionelen van de fotografie. Of een hobbyiste, zoals zij per se wil worden aangeduid, ooit bij dergelijke beroemdheden zal gaan behoren is niet aan de orde. Feit is dat zij momen-teel aan haar hobby fotografie vele uren besteed naast zorg voor haar gezin en het huishoudelijk werk. Om de foto’s uit te werken gaat zij dan, als die verplichtingen voor de huis-houding zijn uitgevoerd, direct naar de ontwikkelingskamer? Nee! Een dergelijke speciale kamer is ze niet rijk. Wel heeft ze een verplaats-bare studio. Voor alle duidelijkheid:

Westwijker in beeld

‘Ik streef naar perfectie’

Page 11: West op zijn Best december 2012

11

Help mee met de wijkkrant !

We zoeken wijkbewoners die willen helpen als redactielid of als journalist. Meld je aan via [email protected] of per post :

Redactie “West op zijn Best”Professor Teldersstraat 103132 AZ Vlaardingen

Je kunt ook meehelpen door zelf nieuwtjes, berichtjes, een verslag, leuke foto of puzzel door te geven aan de redactie. Je kunt dat één keer doen, of veel vaker. Alle berichten kunnen naar [email protected] gemaild worden.

Wij rekenen op jouw hulp. Meld je snel aan!

die is in- en uitklapbaar en kan op een eenvoudige wijze verplaatst dan wel opgeborgen worden. Overigens gebruikt ze een dergelijke opstel-ling uitsluitend bij het schieten van portretten. Bij het huishouden - het spreekt vanzelf – nooit…

Piet Brouwer

De Wijkvereniging beschikt over een oud papier inzamelbak. Deze staat in Wijkcentrum West aan de Prof. Teldersstraat 10 (voorheen de Telder).

We roepen alle Westwijkers op hun oud papier te komen brengen. De opbrengst gaat naar het project Bizzzyyy Kids.

Alvast hartelijk dank voor uw mede-werking.

Actie Oud Papier

Knutselclub Thuis in West

Kom uit je huis naar Knutselclub West.Een gezellige groep vrouwen en mannen komen iedere dinsdag morgen tus-sen 10.00 en 12.00 uur (inloop 09.30 uur) bij elkaar om gezamenlijk aan allerlei leuke activiteiten mee te doen zoals schilderen, kaarten maken, bloemstukjes samen te stellen, filmochtend, tosti’s maken, pannenkoeken bakken maar eigenlijk is van alles mogelijk wat zij zelf verzinnen en organiseren.Met uitzondering van de tweede dinsdag (10.00 tot 12.00 uur) in de maand is het in: Senioren welzijn, Ontmoetingscentrum West, Frank van Borselenstraat 93, 3132 JE VlaardingenDe tweede dinsdag (10.00 tot 12.00 uur) in de maand is het in: Vele Vlaardin-gers Eén Huis, Floris de vijfdelaan 128, 3132 HN VlaardingenLoop zelf eens binnen want u bent van harte welkom. Inlichtingen kunt u vra-gen bij Jolanda Erkelens e-mail [email protected]

Page 12: West op zijn Best december 2012

12

Sfeer. Dat betekent verkeren in een omgeving waarbij we vriendelijk en positief denkende mensen gewaar worden. En Spirit, een korfbalclub in de Westwijk spelend aan de Geert Grootelaan, is een dergelijke vereni-ging waarin geest en pit vanaf de eerste kennismaking voelbaar is. Omdat korfbal nu eenmaal gerang-schikt is onder de noemer familie-sport begrijpt iedere lezer wat de strekking ervan is.

Jolanda van der Velde(55) – geboren en getogen in Vlaardingen –is trainer/ coach van Spirit. Jolanda is zo wat al een mensenleeftijd lid van Spirit. Beheerst geeft zij haar mening op het verenigingsleven van de club weer. Vertelt op bescheiden toon onder andere dat haar man en kinderen ook zijn gaan korfballen. Door haar toedoen!Verdere aanwezigen bij het gesprek: dochter Kelly van der Velde(24) en schoondochter Linda van der Velde (28). Waarom juist korfbal? Eigenlijk is dit een vraag die een beetje naïef klinkt. Geen voetbal natuurlijk, want dit is populair, maar is geen zogenaamde

gemengde sport. En zoiets moet je bijvoorbeeld aan jonge dames van een korfbalclub in feite niet vragen. ‘Nee’ antwoordt Linda dan ook met overtuiging in haar stem, ‘Als kind al-leen al door het zien van die sport ben ik beïnvloed. Hier bij ons is onze sport elke keer weer een belevenis tussen of bij de andere beoefenaren’.De club speelt in de korfbalcompetitie met de gezelligheid die er domineert een bescheiden rol. Maar laten we eerlijk zijn: ook Spirit wil ‘hogerop’. Ze willen net als iedere sporter elke wedstrijd winnen en dan met het team kampioen worden. Dat is pres-teren. Uiteraard. Echter bij Spirit blijft de gezelligheid toch voorop staan. Immers de inspanningen die voor promotie moeten worden verricht zouden die prettige atmosfeer nadelig kunnen beïnvloeden. Dat de korfbalclub één familie is, is het feit dat bij verjaardagen teamleden bij elkaar een bezoek afsteken. Dat hoort ook zo anders kun je Spirit niet het predicaat familieclub geven.

Kortelings bestond de vereniging 65 jaar. Een feest. Wel honderd leden waarbij ook oud-leden en officiële ge-

12

SFEER EN SPIRIT

Page 13: West op zijn Best december 2012

1313

nodigden, bezochten het festijn. Linda van der Velde trots: ’De dag werd daarenboven afgesloten met een buf-fet voor zeventig personen’. Dat leden trouw kunnen zijn aan hun Spirit bewijst het feit dat er een lid is dat vijfenzestig jaar de club is trouw gebleven. Hij heeft - dat spreekt - de status rustend lid.Eenmaal lid van Spirit blijven veel spelers en speelsters ‘hangen’. Zelfs enigen die qua kwaliteit best wel hogerop kunnen. Maar dit niet doen omdat Spirit hen enorm trekt, of ‘vasthoudt’.

Wensen heeft Spirit nog wel: in het bijzonder jeugdleden. Versterkingen uit jongeren, zowel meisjes als jon-gens, zijn van harte welkom.

Korfbal heeft twee competities: een veld- en een zaalcompetitie. Vanaf augustus tot november en vanaf maart tot juni wordt de veldcompeti-tie gespeeld. De thuiswedstrijden aan de Geert Grootelaan. In de tussenlig-gende wintermaanden worden de wedstrijden in de zaal gespeeld. Het spelen van de thuiswedstrijden in de zaal zijn op zaterdag in Sporthal Westwijk.

De trainingsavonden zijn op dinsdag-avonden in Sporthal Westwijk van 18.30 -21.00 uur.Spirit heeft bij haar clubgebouw een heus kunstgrasveld. Dus de wedstrij-den in de buitenlucht worden door regen niet verstoord en kunnen in wezen altijd doorgaan. Jolanda: ‘Naast de wekelijkse jeugd en senioren trai-ningen, is er ook een trimgroep. Een gezellige groep mensen “oud- en niet-korfballers” werken hier samen aan hun conditie. Iedere maandagavond in de zomer en winter zijn zij vanaf 19.00 uur aan de Geert Grootelaan aan het werk.

Is de interesse gewekt? Ga eens bij Spirit kijken. Ook is er een mogelijk-heid je aan te melden via hun website: www.ckcspirit.nl

Meteen na beëindiging van het interview gaat Jolanda van der Velde het speelveld weer op. Functioneel als trainer/coach in het lamplicht. De maandagavond is voor een ieder anders.

Piet Brouwer

Page 14: West op zijn Best december 2012

Eén van de taken van de gemeente Vlaardingen is het schoonhouden van de stad. U kunt hierbij denken aan zwerfafval, het schoonhouden van de wegen en het opruimen na evenementen.

Hieronder vindt u een korte toelich-ting van de werkzaamheden.

ZwerfafvalElke inwoner van Vlaardingen wil graag wonen in een schone stad, helaas lukt dat niet altijd. Uit onderzoek blijkt dat zwerfafval een van de grootste ergernissen is. Zwerfafval op straat en in het groen vergaat vaak maar traag;

Zwerfafval en reiniging

14

zwerfafval kan dus jarenlang voor ergernis en vervuiling zorgen. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Zwerfafval heeft weinig gevolgen voor het milieu omdat het consequent wordt opgeruimd, maar het zorgt wel voor ergernis, trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s. Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 miljoen tot bijna 300 miljoen kilo per jaar.

Ook in Vlaardingen kom je zwerfafval tegen. Vooral op plaatsen waar veel publiek aanwezig is zoals in de winkelcentra en tijdens de markt. Om zwerfafval te beperken worden op strategische plaatsen afvalbakken geplaatst. Helaas wordt niet al het afval in de afvalbakken gegooid. Daarom zijn dagelijks opruimacties noodzakelijk.

Het opruimen en legen van afvalbakken is uitbesteed aan T.B.V. Zo worden de afvalbakken in het centrum dagelijks geleegd en wordt er na de weekmarkt opgeruimd

Schoonhouden wegen Een andere taak van de gemeente is het schoonhouden van wegen, voetpaden en fietspaden. Nu doet de gemeente Vlaar-dingen in de Westwijk dit niet zelf. Deze werkzaamheden worden uitbesteed aan aannemers. Met de aannemer zijn afspraken gemaakt over hoe schoon de wegen moeten zijn. Er is niet meer voorgeschreven hoe vaak hij de wegen en fietspaden moet vegen en met welke machines hij deze werkzaamheden uitvoert. Het doel is dat er kosten worden gespaard doordat er alleen geveegd wordt waar het noodzakelijk is. Het onkruid wordt met de zogenaamde H.O.B. verwijderd. H.O.B. staat voor Hete-lucht Onkruid Bestrijding. Het plantje wordt met hete lucht verhit waarbij de cellen van het plantje kapot gaan en na enkele dagen staat het onkruid dood in de straat.

EvenementenNa afloop van de evenementen in Vlaardingen, houdt de gemeente soms extra schoonmaakacties. Deze werkzaamheden worden door eigen medewerkers, T.B.V. of een aannemer uitgevoerd. Is er meer capaciteit nodig dan kunnen hier ook veeg-machines worden ingezet.

De BuitenlijnU kunt bij de Buitenlijn meldingen doen over bovenstaande werkzaamheden en ook over losliggende stoeptegels, overhan-gend groen, een omvergereden paaltje, een mankement aan een speeltoestel, zwerfvuil, een gat in de weg, een omgewaaide boom, een kapotte lichtmast, een scheefstaand verkeersbord, illegale dumpingen en diverse soorten overlast en schade via telefoonnummer (010) 248 4000.

Page 15: West op zijn Best december 2012

Recept van de editieRecept van de editie

Monchou kersttaart

Ingrediënten:300 ml ongeklopte slagroom100 gram suiker1 zakje klop-fix (slagroomversteviger)2 pakjes monchou roomkaas75 gram roomboter1 pak bastogne koeken

Bereiden van de bodem:Maak de bastogne koek kruimelig. Smelt de 75 gram roomboter. Roer de koekkruimels en de gesmolten boter bij elkaar. Verdeel dit over de taartbodem van 24 cm en druk aan tot je een stevige bodem hebt. Zet de bodem in de koelkast om stijf te worden.

Bereiden:Was de maatbeker en droog hem af. Mix de 300 ml slagroom, de 100 gram suiker en de klop-fix tot een stevige massa. Voeg de monchou toe en mix tot de klonten weg zijn.Schep de slagroom en de monchou massa over de taartbodem.

Laat de taart drie uur in de koelkast opstijven. Je kan de taart ook een dag van tevoren te maken.

Decoreer de taart naar eigen idee!!!!Deze taart is heerlijk bij de koffie of thee maar ook als toetje kan het heel goed gegeten worden.

15

Page 16: West op zijn Best december 2012

de raadquizWie weet waar in onze Westwijk deze foto gemaakt is?Stuur je oplossing naar [email protected] of schrijf de oplossing op een briefje en stuur deze naar:Redactie West op zijn Best, Professor Teldersstraat 10 3132 AZ Vlaardingen.

Natuurlijk mag je het daar ook in de brievenbus doen.Onder de goede inzendingen verloten wij een cadeaubon van € 10,-Vergeet alstublieft niet uw naam en telefoonnummer te vermelden. De uitslag wordt bekend gemaakt in het volgende blad.De winnaar van de raadquiz uit het septemberblad is geloot uit de goede inzen-ders. Henk Smith heeft inmiddels zijn cadeaubon ontvangen.

De oplossing was “DE ENGELLENBANK IN DE BEELDENTUIN” aan de Buys Bal-lotlaan.

Politiekids in Vlaardingen-West VLAARDINGEN- De politie heeft woensdagmiddag 14 november jl. 45 Vlaardingse kinderen beëdigd. Zij zijn nu ‘Politiekids’ en gaan vanaf nu een aantal keer per jaar samen met agenten op stap in vooral de Westwijk van Vlaardingen.Het project ‘Politiekids’ is bedoeld om kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar op een leuke manier kennis te laten ma-ken met de politie en veiligheid op straat. Ze gaan met agenten op stap en krijgen vooraf instructies. De kinderen gaan onder meer preventie- en promotiemateriaal uitdelen. Maar het kan ook zijn dat zij tijdens een verkeerscontrole de verkeersdeelne-mers vragen om voorzichtig te rijden, zodat er veilig gespeeld kan worden in de wijk. De kinderen dragen tijdens de actie een fluorescerend vest en een pet met daarop ‘Politiekids’. Zo zijn ze duidelijk herkenbaar. Het initiatief komt van de politie en is een samenwerking met de gemeente Vlaardingen. Om het spreekwoord “jong geleerd is oud gedaan” even te noemen, is dit project een goed voorbeeld. De politiekids maken niet alleen kennis met de politie, ook worden tijdens de acties normen en waarden bijgebracht en leren ze om in gesprek te komen met andere mensen. De poli-tiekids leren door op een andere manier in de wijk aanwezig te zijn. Doordat de betrokkenheid met de wijk wordt vergroot, neemt de veiligheid toe, Een succesvolle aanpak voor leefbaarheid op straat.

Romano Meijboom, de wijkagent van Hoogkamer, Zuidbuurt en KrabbenplasNurten Ersoy, Wijkmedewerker wijkpolitie VlaardingenMandy Leeman, Wijkcoördinator Gemeente Vlaardingen