Wereld Krant 20120817

8

Click here to load reader

description

Radio Nederland WereldomroepVrijdag 17 augustus 2012 7e jaargang, nr 1913Liefdevolle protestactiePagina 2Asiel Assange in EcuadorPagina 3Half miljoen werklozenPagina 5Column Bas Mesters (2)Pagina 8Roemer onder vuur na laken EU-boetePVV-leider Geert Wilders vindt Roemer niet geloofwaardig. ‘Mooi, Roemer wil geen EUboete betalen. Maar waarom wel 7 miljard euro per jaar aan lidmaatschap EU en miljarden extra aan ontwikkelingshulp?’ CDA-Kamerlid Raymond Knops haalt op Twitter uit na

Transcript of Wereld Krant 20120817

Page 1: Wereld Krant 20120817

Radio Nederland Wereldomroep Vrijdag 17 augustus 2012 7e jaargang, nr 1913

Internationaal weeroverzichtwereldomroep.nl

Radio Nederland Wereldomroep Vrijdag 17 augustus 2012 7e jaargang, nr 1913

Internationaal weeroverzichtwereldomroep.nl

Pagina Pagina Pagina Pagina

Liefdevolle protestactie Asiel Assange in Ecuador Half miljoen werklozen Column Bas Mesters (2)Pagina 2 Pagina 3 Pagina 5 Pagina 8

Minister onderzoekt afpersing EritreërsMinister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft de tijdelijk zaakgelastigde van Eritrea ontboden op zijn ministerie. Rosenthal wil opheldering over de inning van belasting en fondsenwerving door de ambassade onder Eritrese Nederlanders en Eritreërs die in Nederland verblijven. Eritrese Nederlanders zouden slachtoffer zijn van bedreiging als zij niet maandelijks 2 procent van hun inkomen afstaan. Als die verhalen kloppen, is het volgens de minister onac-ceptabel.

Bouterse ontkent gift te geven aan KwakoeDe Surinaamse president Bouterse zegt dat hij geen geld heeft gegeven aan het Kwakoe Festival in Amster-dam. Eerder meldde zijn kabinetschef dat Suriname 50.000 euro uittrekt om het noodlijdende festival te ondersteunen, zo nodig uit de begroting. Bouterse zegt nu dat de Surinaamse regering alleen een bemid-delende rol heeft gespeeld in de financiële perikelen rond het festival.

Zonnig en warmIn de middag komt de zon er steeds beter bij. De maxima lopen uiteen van 24 graden in het noorden tot 29 in het zuiden

als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body’, aldus Roemer. Later zwakte hij zijn uitspraken iets af en zei hij alleen in het uiterste geval een boete te zullen betalen. Roe-mer, wiens partij aan kop gaat in de meeste peilingen, wil met investeringen de economie aan de gang krijgen. Nederland zou volgens hem net als Spanje meer tijd van Europa moeten krijgen om de overheidsfinan-ciën op orde te krijgen.

PVV-leider Geert Wilders vindt Roemer niet geloofwaardig. ‘Mooi, Roemer wil geen EU-boete betalen. Maar waarom wel 7 miljard euro per jaar aan lidmaatschap EU en miljarden extra aan ontwikkelingshulp?’ CDA-Kamerlid Raymond Knops haalt op Twitter uit naar Roemer. Volgens hem is de SP-leider ‘ervaringsdes-kundige’. Als wethouder van financiën in Boxmeer stond hij al onder curatele, weet Knops. VVD’er Mark Harbers zegt dat Roemer ‘van Nederland een Griekenland’ maakt. Jolande Sap (GroenLinks) stelt: ‘Zo kennen we de SP weer, vette tomaat naar Europa. Mop-peren over boetes helpt niet. Verstandig links beleid voe-ren wel.’ Minister Verhagen (Economische Zaken) vindt de opmerkingen van Roemer ‘diep triest’ en vindt dat Roe-mer op deze manier landen als Griekenland het excuus geeft om harde begrotingsafspraken niet na te komen.

Roemer onder vuur na laken EU-boete

Tweeduizend kilo coke verdwijnt in zeeDe marine heeft in het Cari-bisch gebied een drugsboot met meer dan tweeduizend kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten aan boord van een ‘Go Fast’, een speedboot die smokkelaars gebruiken om snel grote hoeveelheden drugs in één keer te vervoeren. De boot werd opgemerkt door een Amerikaans patrouillevlieg-tuig. Vanuit Curaçao zette het Nederlandse fregat de Hr. Ms. Tromp de achtervolging in,

samen met een vliegtuig van de kustwacht. Tijdens de achtervolging gooiden de smokkelaars de drugs overboord. Omdat de operatie midden in de nacht plaatsvond, kon de cocaïne niet worden teruggevonden. Ondanks dat tests uitwezen dat er cocaïne aan boord was, bleek er niet voldoende bewijs om de vier opvarenden vast te houden. Ze zijn met hun boot vrijgelaten.

Roemer, volgens de peilingen mogelijk de nieuwe premier. (Foto: ANP)

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemt de uitspraak ‘onverstandig’. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zet de SP zich met deze opstel-ling buitenspel. In een inter-view met het FD noemt Roe-mer het ‘idioterie’ om strikt de EU-norm te handhaven dat een begrotingstekort hooguit 3 procent mag bedragen, zon-der de omstandigheden mee te wegen. ‘De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een bela-chelijke boete gaan betalen

SP-leider Emile Roemer heeft opzien gebaard door te zeggen een eventuele Europese boete voor het overschrijden van de begrotingsnorm niet te betalen.

Page 2: Wereld Krant 20120817

2 WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 2012 www.wereldomroep.nl Binnenland2 WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

Broer niet vervolgd voor moord op honkballerJason Halman, die zijn broer, beroepshonkballer Gregory, vorig jaar november om het leven bracht, is door de rechter in Rotterdam op vrije voeten gesteld. Volgens het Pieter Baan Centrum kwam Jason tot zijn daad omdat hij in een psy-chose was geraakt. De aankla-ger stelde al bij het begin van zijn betoog dat ‘de gitzwarte dag van 21 november alleen maar verliezers kent’.

Bundel met nieuw werk Komrij in de winkelsEen dichtbundel van de vorige maand overleden dichter Ger-rit Komrij verschijnt op 20 september. De nieuwe bundel ‘Boemerang en andere gedich-ten’ was bij zijn dood op 5 juli praktisch voltooid. Komrij vertelde op zijn sterfbed in Amsterdam dat het manus-cript klaarlag op zijn bureau in zijn huis in Portugal. De bundel bevat in totaal 77 gedichten.

Motorbende Satudarah nu ook naar IndonesiëDe Molukse motorclub Satudarah heeft nu ook een afdeling in Indonesië. Satudarah is in 1990 opgericht door negen vrienden uit de Molukse wijk in Moordrecht. In Nederland zijn twintig afdelingen: onlangs kwamen daar afdelingen in België en Duitsland bij. Politie en justitie houden de ruim vierhonderd leden nauwlettend in de gaten, omdat een bendeoorlog met de Hells Angels dreigt.

Vliegtuigje in Flevoland gecrasht: piloot doodIn Biddinghuizen is op een aardappelveld een vliegtuigje neergestort. Daarbij is de piloot omgekomen. Er zaten geen anderen in het eenmo-torige sportvliegtuigje. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk. Het vliegtuigje is niet neergestort op het festi-valterrein van Lowlands, dat komend weekend plaatsvindt.

Binnenland

Kiss-in protest tegen homofobie A’dam

Aantal tienermoeders op recordlaagte

Aanleiding voor de kiss-in was een conflict tussen Olaf en de eigenaar van een snackbar op

Het asbest dat in juli gevonden werd rond flats in Utrecht zat in de buurt van de dakrand van één van de flats. Bouwvakkers hebben het asbest gebruikt bij de bouw van de flat om een holle ruimte achter een kitvoeg op te vullen. Een onderzoeker van TNO spreekt van een zeer ongebruikelijke toepassing de hij nooit tegenkomt. Hij is dan ook niet verbaasd dat het asbest niet is ontdekt bij de inventarisering van sloopri-sico’s. Het kwam pas tevoor-schijn toen slopers aan de slag gingen. Volgens TNO heeft de verspreiding van het asbest geen grote risico’s opgeleverd voor de bewoners.

In Nederland zijn in 2011 min-der tieners dan ooit moeder geworden. 2365 meisjes onder de 20 kregen een kind, dat is minder dan 5 op de 1000. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt. Het aantal tienermoeders is lager dan het CBS ooit heeft waargenomen. Wel zijn er grote verschillen tussen de herkomstgroepen. Onder in Nederland geboren Antilliaan-se meisjes onder de 20 is het aantal tienermoeders ruim zes keer zo hoog als onder autoch-tone meisjes. In Nederland geboren Turkse tienermeisjes daarentegen krijgen minder vaak een baby dan autochtone tienermeisjes.

De afgelopen decennia is het aantal tienermoeders in Nederland sterk gedaald. Veer-tig jaar geleden kregen 22,3 per 1000 meisjes een kind. In 2011 was dat 4,8 per 1000. Dat Nederland het goed doet in het terugdringen van het aantal tienermoeders, herkent ook Rineke van Kessel, directeur van het Fiom, die onder meer hulpverlening verzorgt aan tie-nermoeders. Van Kessel waar-schuwt wel dat het belangrijk is dat er aandacht blijft voor de preventie van tienerzwanger-schappen. ‘Het is net zoals bij campagnes voor stoppen met roken. Daar moet je ook niet mee ophouden als veel mensen stoppen met roken.

het Hugo de Grootplein. Toen Olaf daar zaterdagavond met zijn vriend stond te zoenen, was de snackbarhouder daar volgens Olaf niet van gediend. De eigenaar riep hun namelijk toe om te stoppen met kussen. Daar reageerden Olaf en zijn

vriend niet op, waarna een opstootje ontstond. Vervol-gens bedacht de fotograaf de kiss-in: ‘Het wordt tijd dat je op elke straathoek in Neder-land je geliefde mag aanraken, hand in hand mag lopen en soms hartstochtelijk zoenen.’

Twee deelnemers aan de kiss-in. (Foto: ANP)

Een door fotograaf Erwin Olaf georganiseerde ‘kiss-in’ in Amsterdam heeft zo’n honderd zoenende demonstranten getrokken.

Asbest ongebruikelijk bewerkt in Utrecht

Page 3: Wereld Krant 20120817

3 WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 2012 www.wereldomroep.nl Buitenland3 WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

‘Vicepresident van Syrië over naar oppositie’De Arabische nieuwszender al-Arabiya heeft een boodschap van de Syrische vicepresident Farouq al-Shara voorgelezen, waarin hij zegt dat hij breekt met het bewind. Shara roept het leger op zich aan te slui-ten bij ‘de revolutie’. Sinds 2006 was hij de tweede man in Damascus. Als het bericht klopt, is Shara de hoogste bestuurder die zich tot nu toe heeft afgekeerd van Assad.

Ontvoering dreigt voor buitenlanders LibanonSaudi-Arabië en Qatar raden hun burgers in Libanon aan om het land onmiddellijk te verlaten. De ambassades in Beiroet hebben dreigementen ontvangen over ontvoerin-gen. Libanon is een popu-laire toeristische bestemming voor Saudiërs en Qatarezen. Onlangs werden in Libanon twintig mensen ontvoerd door de sjiitische Meqdad-clan.

Bosbranden teisteren staten aan westkust VSIn het westen van de VS woe-den meer dan zestig bosbran-den, die alleen al in de staat Washington zeker zeventig huizen hebben verwoest. In die staat hebben 900 mensen hun huis moeten verlaten. Ook de kuststaten Oregon en Califor-nië getroffen door bosbranden. Langs de westkust van de VS komt de temperatuur geregeld boven de 40 graden Celsius.

Britten noemen namen van belastingvluchtersGroot-Brittannië heeft een nieuw offensief gelanceerd tegen gevluchte belasting-schuldenaren. Voor het eerst is een lijst gepubliceerd met de twintig meest gezochte men-sen die veroordeeld of aange-klaagd zijn voor belastingfrau-de. De Britse belastingdienst plaatste foto’s van de gezochte figuren op zijn site. Doel is dat het publiek meehelpt om hen te vinden.

Buitenland

Impact aardverschuivingen onderschat

Tsjernobyl na jaren weer bewoonbaar

Door aardverschuivingen komen wereldwijd veel meer mensen om het leven dan eerder werd verondersteld, blijkt uit een onderzoek door de universiteit van de Britse stad Durham. De onderzoekers becijferden dat van 2004 tot en met 2010 32.000 mensen het slachtoffer werden van aardverschuivingen. Eerdere schattingen gingen uit van een

dodental van tussen 3000 en 7000. Weersomstandigheden, ontbossing en steeds dichter bevolkte nederzettingen zijn volgens de studie factoren die een rol spelen. Goed bosbe-heer en het ontmoedigen van bouwprojecten in kwetsbare gebieden zijn manieren om het dodelijk gevaar van aardver-schuivingen in te perken, aldus de wetenschappers.

Ruim 26 jaar na de ramp in Tsjernobyl is het gebied rond de kerncentrale weer bewoon-baar verklaard. Volgens een Oekraïense regeringscom-missie is het stralingsniveau er voldoende gedaald. Een ontploffing in een reactorvat op 26 april 1986 leidde tot de grootste kernramp in de geschiedenis. Een groot gebied raakte vervuild en de Sovjet-

Unie verklaarde een gebied van dertig kilometer rond de centrale tot verboden terrein. De afsluiting geldt nog altijd, maar volgens de Oekraïense regering is het nu tijd om het gebied te heropenen. De regering zegt dat het in bepaalde delen van het gebied veilig genoeg is om te wonen. Groente en fruit verbouwen wordt nog afgeraden.

WikiLeaks-chef Julian Assan-ge krijgt politiek asiel in Ecua-dor. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van het Zuid-Amerikaanse land, Ricar-do Patiño, bekendgemaakt. Assange vluchtte in juni naar de ambassade van Ecuador in Londen. Groot-Brittannië wil de Australiër uitleveren aan Zweden, waar hij is aange-klaagd voor verkrachting. Ass-ange vreest dat hij uiteindelijk terechtkomt in de VS, en wordt berecht voor het onthullen van honderdduizenden geheime documenten door WikiLeaks.

Assange krijgt politiek asiel in Ecuador

Arrestaties na rellen in voorstad van Amiens

Japan stuurt activisten eiland terug naar China

In de Noord-Franse stad Amiens zijn vijf mensen gear-resteerd voor de rellen waarbij eerder deze week bijna twintig agenten gewond raakten. De arrestanten zijn tussen de 15 en 30 jaar oud. Het zijn de eerste arrestaties in verband met de rellen. In de nacht van maandag op dinsdag braken in een probleemwijk van Amiens gevechten uit tussen een groep jongeren en de politie. Zeven-tien agenten raakten gewond toen ze werden bekogeld en beschoten. Meerdere auto’s en een school brandden af.

Japan heeft besloten veertien activisten uit China het land uit te zetten die woensdag waren opgepakt bij een betwis-te eilandengroep. De stap kan de spanningen tussen beide landen doen afnemen. Japan had vijf Chinezen gearresteerd nadat ze voet hadden gezet op de Senkaku-eilanden. Negen anderen werden later opgepakt op een boot in de omgeving. De activisten wilden met hun actie duidelijk maken dat de eilanden bij China horen en niet bij Japan.

Aardverschuiving in Sri Lanka. (Foto: Flickr / Munir Squires)

Grens van de verboden zone in 2008. (Foto: Flickr / Pedro Moura Pinheiro)

Page 4: Wereld Krant 20120817

4 WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

Hockeyers Amsterdam voor EHL in BarcelonaDe mannen van Amsterdam moeten voor de eerste ronde van de Euro Hockey League naar Barcelona (12-14 okto-ber). De landskampioen staat in groep A tegenover de Engelse club Beeston en de Poolse titelhouder Grunwald Poznan. Rotterdam moet ook naar de Catalaanse hoofd-stad en werd gekoppeld aan Berliner HC (Dui) en Grange (Sch). Bloemendaal moet zich in Engeland (East Grinstead, 26-28 oktober) zien te kwali-ficeren voor de laatste zestien ten koste van Lille (Fra) en Lisnagarvey (Ier).

Van der Geest stopt als technisch directeur judoDe judobond Nederland (JBN) gaat op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Cor van der Geest (67), die deze functie sinds begin 2009 met financiële steun van NOCNSF vervulde, heeft aangegeven niet nog een olympisch traject van vier jaar te ambiëren. Van der Geest leidt sinds 2001 de technische staf van de JBN en was de voorbije vier jaar full-time technisch directeur. ‘In een olympische sport als judo is dit dan het juiste moment om te vertrekken’, lichtte de Haarlemmer toe.

Veel sterren naar KLM Open in jubileumjaarHet deelnemersveld van het KLM Open (6-9 september) wordt steeds aantrekkelijker. De komst van titelverdediger Simon Dyson en de oud-winnaars Martin Kaymer en Miguel Angel Jimenez stond al vast. Gisteren maakte de orga-nisatie van het belangrijkste Nederlandse golftoernooi ook de deelname van de kleurrijke Amerikaan John Daly bekend. Daly heeft tijdens de 100e ver-jaardag van de titelstrijd con-currentie van onder anderen zijn landgenoot Lucas Glover, die debuteert, en de Noord-Ier Darren Clarke.

Sport

De één keerde onlangs bij de Eneco Tour terug na een dopingschorsing, de ander eindigde zowel in de Vuelta 2011 als de Tour van 2012

als tweede. Beide topwielren-ners zijn dan ook tot het bot gemotiveerd. Contador wil zijn aartsvijand UCI laten zien dat hij nog steeds ‘s werelds beste ronderenner is. De Spanjaard werd uit de competitie geno-men en zijn zeges in de Tour 2010 en Giro 2011 werden afgepakt omdat dopingcontro-

Tweestrijd Contador-Froome in Vuelta

Paralympiërs werken toe naar Londen

leurs 50 picogram clenbuterol in zijn urine vonden. En zijn Britse uitdager is erop gebrand om aan alles en iedereen te laten zien dat hij eigenlijk al vorige maand de beste klas-sementsrenner van iedereen was, toen hij in de Ronde van Frankrijk vanwege stalorders niet altijd voluit mocht gaan en de eindzege aan teamgenoot Bradley Wiggins moest laten. Vlak is het profiel van de Ronde van Spanje allerminst te noemen. Er staan zeven berg-etappes op het programma en er zijn ook nog drie vlakke ritten die wel eindigen met een beklimming van de tweede of derde categorie. Bovendien staat er naast de ploegentijdrit van 16,2 kilometer waarmee de Vuelta begint, slechts één tijdrit op het programma en zelfs daarin is een col van de derde categorie opgenomen.

Contador afgelopen zondag op de Vlaamse Kapelmuur in de Eneco Tour. (Foto: ANP)

Ajax heeft met Newcastle Uni-ted overeenstemming bereikt over de transfer van Vurnon Anita. De verkoop van de 23-jarige middenvelder, die al medisch was gekeurd in Enge-land, levert de Amsterdamse club 8,5 miljoen euro op. Trai-ner Frank de Boer betreurt het vertrek van Anita ten zeerste (‘een aderlating’) maar zei hem de transfer ook van harte te gunnen.

Anita verhuist van Ajax naar Newcastle United

Seedorf scoort en wint; zijn trainer uitgeflotenClarence Seedorf heeft opnieuw zijn waarde bewezen voor Botafogo. De Neder-landse middenvelder besliste met zijn tweede doelpunt in Braziliaanse dienst de wed-strijd tegen Sport Recife een kwartier voor tijd: 2-0. De amper 4000 toeschouwers in het Joao Havelange-stadion jouwden trainer Oswaldo de Oliveira voortdurend uit

De Ronde van Spanje, die morgen begint, lijkt vooral een tweestrijd te worden tussen de Spanjaard Alberto Contador en de Brit Christopher Froome.

Speerwerper Ronald Hertog zal op 29 augustus tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in het Olympisch stadion in Londen de Nederlandse vlag dragen. ‘Een echte representant van ons team en van de paralym-pische sport anno 2012’, zei chef de mission André Cats. De 23-jarige atleet is regerend Europees kampioen, werd derde bij de WK en was vier jaar geleden in Peking al van

de partij. ‘Een onwijze eer en het zal mij onwijs inspireren’, aldus de Gouwenaar. Nederland is met 91 sporters vertegenwoordigd, 51 vrouwen en 40 mannen. De gemiddelde leeftijd is lager dan ooit: 29,5 jaar. Tijdens de vorige Paralym-pische Spelen in Peking 2008 eindigde de Oranje-equipe als 19e in de medaillespiegel, met: vijf keer goud, tien keer zilver en zeven keer brons. Zie ook pagina 5.

Atleten Suzan Verduijn, Marije Smits en Iris Pruysen trainen op Papendal. (Foto: ANP)

Page 5: Wereld Krant 20120817

Nederland en Duitsland eens over TennetStroombeheerder Tennet gaat op zoek naar private financiers voor het Duitse project voor de ommezwaai naar schone ener-gie, waarbij het Nederlands bedrijf is betrokken. Minister Maxime Verhagen van Econo-mische Zaken heeft dat gezegd tegen zijn Duitse collega Philipp Rösler, die een bezoek bracht aan Den Haag. Tennet, dat in 2010 een Duits stroom-net overnam, moet de aanslui-ting gaan verzorgen tussen windparken op de Noordzee en het Duitse hoogspanningsnet.

Banken gedagvaard in zaak Libor-rentetariefAanklagers in de VS hebben zeven banken gedagvaard in hun onderzoek naar mogelijk gesjoemel met het Libor-rentetarief. Dat is een rente-tarief dat gebruikt wordt in het handelsverkeer tussen financiële instellingen onder-

ling. De Britse Barclays Bank kreeg onlangs een mega-boete omdat medewerkers opzet-telijk valse gegevens hadden aangeleverd om het rentetarief te manipuleren.

Nederland loopt achter met vergroeningNederland loopt achter met het vergroenen van de eco-nomie. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomge-ving. In landen als Zuid-Korea, Denemarken, Duitsland en China wordt volgens het PBL veel meer aan duurzaamheid gedaan. Het planbureau vindt het nodig dat Nederland ster-ker op vergroening inzet.

Nederland mag zich dan dit keer niet voor het Olympisch voet-baltoernooi geplaatst hebben, op de Paralympische Spelen voor gehandicapte sporters, die traditiegetrouw enkele weken na de ‘gewone’ Spelen van start gaan, is Oranje er wel degelijk bij. Een van de twee keepers van het Nederlands team is Bart Adelaars (30) uit Eindhoven.

Hij geniet met volle teugen van de voorbereidingen op het komende evenement.

Adelaars heeft spasmen. ‘Ik kan mijn spieren niet volledig onder controle houden. Dat is vooral tijdens spanning te

merken, dan beginnen ze te trillen. Dat heb ik al vanaf mijn geboorte’. Lastig vindt ie dat niet. ‘Gewoon wegstompen hè, die bal’, merkt hij laconiek op. Goede reflexen vormen verder zijn sterkste punt.CP-voetbal is voor mensen met een lichte hersenbeschadi-ging. Het wordt gespeeld door teams van zeven spelers. Er is geen buitenspelregel en de bal wordt met een inrol in het spel gebracht. Bijzonder is dat Nederland wedstrijden speelt in het stadion waar de Oranje-hockeyers tijdens de ‘gewone’ Spelen successen boekten. 16.000 mensen kunnen erin, het is voor de eerste wedstrijd tegen Iran op 1 september nu al uitverkocht. Andere tegenstanders in de poule zijn Rusland en Argentinië.Adelaars is blij met de extra zendtijd die NOS dit keer aan de Paralympics besteedt. Hij vindt wel dat er op reguliere

scholen te weinig naar nieuw talent wordt gezocht. ‘Op Mytylscholen gebeurt dat wel. Er zitten nu jongens in Oranje die nog nooit van de Paralym-pics hadden gehoord. Die zijn er via hun fysiotherapeut bij-gekomen. De fysio kan en moet een belangrijke rol spelen’.

Toekomst ongewisHoogtepunt in Adelaars’ car-rière is tot nu toe het WK in Nederland in 2011 geweest. Toen werd hij uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi. ‘Dat is de kroon op je werk hè’, zegt hij trots, ‘en dat ik nu mag meedoen aan de Paralympics, dat is toch wel een beetje een kippenvelgevoel’.De keeper van het Oranje CP-team is fulltime bezig met het voetbal. Hij was industrieel cleaner, zat dus in de schoon-maakbranche, maar hoe het nu verder gaat na zijn sportcar-rière weet Adelaars nog niet.

Door: Frans Regtien

5 WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

Nederland telt half miljoen werklozen

Economie

De werkloosheid in Nederland is opgelopen tot boven het half miljoen. De teller stond vorige maand op 510.000, zegt het Centraal Bureau voor de Statis-tiek. De laatste keer dat er een half miljoen werklozen waren, was in 1996. In juni waren nog 496.000 mensen werkloos. De werkloosheid is in juli gestegen naar 6,5 procent. Het aantal WW-uitkeringen is met meer dan 7000 gestegen naar

298.000, blijkt volgens het CBS uit cijfers van het UWV. Dat is 17,5 procent meer dan een jaar geleden. Vooral onder jongeren nam het aantal WW-uitkeringen toe. De stijging van het aantal werklozen kent verscheidene oorzaken. Meer mensen verloren hun baan, en voor bestaande werklozen was het moeilijker om weer werk te vinden. Vooral veel mannen en 45-plussers zijn werkloos.

Werkloze bekijkt vacatures bij uitzendbureau. (Foto: ANP)

Beurzen

AEX 333,75 +0,17%Dow 13.250,11 +0,65%Nasdaq 3.062,39 +1,04%S&P 500 1.415,51 +0,71%Nikkei 9.167,59 +0,82%

€ 1 = US$ 1,2345

‘Gewoon wegstompen hè, die bal’

Bart Adelaars in actie voor het Nederlands elftal. (Foto: KNVB)

Lees andere artikelen op de website

Page 6: Wereld Krant 20120817

België De werkzaamheden aan de E313 Antwerpen – Luik vinden vanaf vandaag plaats in beide richtingen. Het wegdek wordt vernieuwd tussen Herentals-West en Herentals-Industrie. Voor het verkeer zijn in beide richtingen twee versmalde rijstroken beschikbaar. Begin oktober moeten de werkzaam-heden afgerond zijn.

DuitslandIn Duitsland gaat men in de deelstaten Hessen, Rijnland-Palts, Saarland, Noord-Rijn-land-Westfalen weer aan de slag. Vandaar dat het vooral richting het noorden van Duitsland druk wordt. Wie in de nacht van zaterdag op zon-dag via de A8 tussen München en Stuttgart reist krijgt met een omleiding te maken. Vanaf zaterdag 20:00 uur tot zondag 08:00 uur is de rijbaan tussen Günzburg en Burgau namelijk in beide richtingen afgesloten.

FrankrijkIn Frankrijk keert ook dit weekend weer een groep vakantiegangers huiswaarts. De meeste drukte wordt op zaterdag tussen 07:00 en 17:00 uur verwacht in het midden, het zuidoosten en het zuidwes-ten van het land, zowel rich-ting het noorden als richting het zuiden. Knelpunten zijn in het midden en zuidoosten van Frankrijk zijn de Rhonevallei, de A6 tussen Dijon en Lyon, bij Villefrance en bij de Fourvière tunnel en de A7 tussen Lyon en Orange. Ook wordt het op de A8, de A9, de A71 en de A75 file rijden.

Groeten uit Afrika

Reizen

ServicenummersANWB Alarmcentrale+31 88 269 2888ANWB Alarmjurist+31 88 269 7205ANWB Reisdokter+31 88 269 1400Verlies & diefstal creditcards+31 20 660 0611

Qatar Airways breidt het Euro-pese routenetwerk nog dit jaar uit met twee extra bestemmin-gen: Belgrado en Warschau. Daarmee groeit het aantal Europese bestemmingen van de Golfcarrier naar 32. Qatar Airways maakt een snelle groei door. Sinds begin dit jaar werden Baku, Tbilisi, Zagreb, Kigali (Rwanda), Erbil en Bag-dad (Irak), Perth (Australië) en Kilimanjaro (Tanzania) aan het routenetwerk toegevoegd. In totaal doet Qatar Airways nu 118 bestemmingen aan.

Het aantal passagiers dat gebruik maakt van het vlieg-veld van Eindhoven is in het eerste half jaar sterk gegroeid. Eindhoven Airport telde in deze periode bijna 1,4 miljoen passagiers. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.De groei komt helemaal door de lijndiensten. Het aantal pas-sagiers dat gebruik maakte van vakantiecharters en andere vluchten daalde in deze peri-ode. Eindhoven Airport ver-wacht dit jaar bijna 3 miljoen passagiers te verwerken.

Qatar Airways ook naar Warschau en Belgrado

Weer meer passagiers Eindhoven Airport

Een Russisch passagiersvlieg-tuig heeft na een bommelding een tussenlanding gemaakt op IJsland. De Airbus van de maatschappij Aeroflot was op weg van New York naar Mos-kou toen een anonieme beller de Amerikaanse autoriteiten belde en zei dat er bommen aan boord waren. Volgens de beller waren er aan boord van het vliegtuig vijf koffers met explosieven. Die zouden bij de landing in Moskou exploderen.Het toestel met 253 passagiers aan boord is doorzocht, maar er werd niets gevonden.

Noodlanding op IJsland na bommelding

De Ikea-vestiging in Amsterdam. (Foto: ANP)

Het Zweedse meubelconcern Ikea wil op korte termijn min-stens honderd budgethotels verspreid over heel Europa gaan bouwen. Ze zullen niet de naam Ikea gaan dragen.Een gevestigde hotelier moet de hotels gaan uitbaten. Bin-nen enkele weken zal IKEA volgens hem de eerste locatie in Duitsland bekendmaken. Daarna moeten er ondermeer in Nederland, Groot-Brittan-nië en Polen hotels gaan ver-rijzen. In die landen bezit het bedrijf Inter Ikea Systems uit Delft, dat sinds vorige week alle rechten op de merknaam

Ikea beheert, al het vastgoed. Harald Müller van Inter Ikea zei eerder deze week al tegen de Frankfurter Allgemeine dat het bedrijf in gesprek is met verschillende hoteluitbaters om het Ikea-concept te imple-menteren. Ikea heeft haar merkrechten ondergebracht in Nederland, omdat het belas-tingklimaat voor intellectuele eigendommen hier uitermate voordelig is. Door een interne transactie van 9 miljard euro is al het intellectueel eigendom van het Zweedse meubelmerk in handen gekomen van de Delftse dochterorganisatie.

Ikea wil 100 budgethotels in Europa

Ook een leuke vakantiefoto? Vandaag gemaild, morgen misschien

al in de WereldKrant! Mail uw foto met een korte toelichting naar:

[email protected]

Kinderen in Afrika vinden het prachtig om op de foto te gaan, en al helemaal als ze zichzelf kunnen terugzien, schrijft Tonny Dub-belman. Dank voor de foto Tonny. Maar mogen we de volgende keer ook weten waar in Afrika de foto is genomen?

www.wereldomroep.nl WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 20126

Verkeersinfo

Page 7: Wereld Krant 20120817

Amsterdam

Brussel

Kopenhagen

Dublin

Bern

Luxemburg

Glasgow

Parijs

Londen

32°

30°

28°

23°19°

20°

21°

26°

27°

27°

Een oceaandepressie veroor-zaakt wisselvallig weer boven de Britse Eilanden met bewolking en stevige buien. Lokaal kan er flink wat regen vallen en is er kans op onweer. Morgen wordt het minder regenachtig en is er mogelijk wat ruimte voor de zon. In België vangt de dag aan met wolkenvelden. In de loop van de ochtend klaart het vanuit het zuiden flink op en komt de zon tevoorschijn. Vanmiddag is het zonnig en warm met temperaturen tussen 27 en 29 graden. In het weekend wordt het op veel plaatsen tropisch warm. Ook in Nederland komt eerst nog veel bewolking voor, maar vanmiddag schuift de bewolking naar het noord-oosten weg. Bij een matige zuidenwind stijgt de tempe-ratuur naar 25 tot 29 graden.

Warm in de lage landen

5 van de 14

5 van de 14

3 van de 14

6 van de 14

1 van de 14

1 van de 14

2 van de 14

4 van de 14

5 van de 14

5 van de 14

26°

25°

29°

27°

21°

18°

20°

26°

22°

26°

17°

16°

18°

18°

13°

12°

12°

18°

15°

18°

27°

27°

31°

29°

22°

19°

21°

28°

24°

26°

18°

16°

19°

17°

13°

13°

13°

18°

16°

18°

27°

26°

32°

30°

22°

20°

21°

31°

24°

29°

18°

17°

18°

19°

13°

14°

14°

18°

16°

19°

29°

29°

30°

31°

22°

21°

22°

30°

23°

30°

16°

17°

16°

17°

16°

14°

15°

16°

16°

17°

27°

28°

27°

29°

20°

20°

20°

28°

22°

27°

15°

16°

13°

14°

14°

14°

13°

14°

17°

16°

Rotterdam

Norwich

Luxemburg

Lille

Glasgow

Galway

Dublin

Brussel

Brighton

Amsterdam

droge dagendinsdagmaandagzondagzaterdagvrijdag

Oplossing puzzel:

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

Oplossing puzzel 16-08-2012

Internationaal weeroverzichtwereldomroep.nl

07:30 WNL: Half acht live!08:35 NOS Journaal08:50 Weerbericht08:55 Opsporing verzocht - 09:05 Groeten van MAX09:50 Een laatste groet10:20 Nieuwsuur11:00 Weerbericht Am/Car11:05 Knevel & Van den Brink11:55 Canvascrack12:30 1000 Zonnen13:00 VRT Journaal13:30 Villa Vanthilt14:25 Mag ik u kussen?14:50 Je kunt het niet meene-

men15:25 Dus ik ben16:05 NOS Journaal16:10 Sesamstraat16:35 Het Klokhuis16:50 Veel tijd weinig geld17:15 De boer op17:25 De premiejagers17:55 Thuis18:20 Stellen18:30 EenVandaag19:00 NOS Sportjournaal19:05 VRT Journaal19:40 WNL: Half acht live!20:35 NOS Journaal20:50 Weerbericht20:55 Opsporing verzocht21:00 Politie Antwerpen21:50 Van God los22:35 Nieuwsuur23:20 Weerbericht Am/Car23:25 Knevel & Van den Brink00:15 De vloer op00:40 1000 Zonnen01:00 VRT Journaal01:30 Villa Vanthilt02:25 Mag ik u kussen?02:50 Je kunt het niet meene-

men03:25 Dus ik ben04:05 NOS Journaal04:10 Sesamstraat04:35 Het Klokhuis04:50 Veel tijd weinig geld05:15 De boer op05:25 De premiejagers05:55 Thuis06:20 Stellen06:30 EenVandaag

1036

AURA

BOLERO

CONCERTZANGER

COUPE

DUET

FOREL

FOTO

HUNEBED

KLEIAARDAPPEL

LICHTBUNDEL

MENTHOL

MEXICO

OOGBAD

PORT

PRINS

PROEFPROCES

PROFIEL

RELING

SHOW

SMEERGELD

STENGUN

STUF

TIEL

TREMOLO

TWEEDRACHT

WEEK

Bij juiste invulling vormen de resterende letters een

woord. Dat is de oplossing.

Service www.wereldomroep.nl WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 20127

Page 8: Wereld Krant 20120817

Na tien jaar correspondent-schap in Rome keert journalist Bas Mesters met zijn vrouw en drie kinderen terug naar Neder-land. Op zijn blog ‘Ik kom terug’ en in een wekelijkse column voor de Wereldomroep vertelt hij over zijn ervaringen daarbij. Hieronder volgt zijn tweede bijdrage.

Als ik opkijk van mijn bed, priemt mijn groengele kuit, ongeduldig de lucht in. Hij wacht tot ook ik op eigen benen sta op Hollandse bodem. Voorlopig ben ik voor de meeste van mijn indruk-ken afhankelijk van vrouw en dochters. En zij ontdekken dat de omgang met landgenoten wennen is na tien jaar Rome.

Vooral in winkels en in het ziekenhuis leidt dit tot interes-sante misverstanden. Als mijn vrouw moet betalen bij de supermarkt geeft ze, zoals we al jaren gewend zijn in Rome, netjes haar pasje aan de win-kelbediende. Maar het meisje kijkt haar verstoord aan en wijst op het pinapparaat.

ZelfredzaamheidService en klantvriendelijk-heid blijken hier in Nederland heel anders te functioneren dan in Rome. Daar onderwerp je je, als je iets wilt krijgen van winkelpersoneel of van een beambte. Je stelt ze in de gelegenheid om je een gunst te verlenen, waardoor je bij ze in het krijt komt te staan, waar-aan ze waardigheid ontlenen. Hier wordt zelfredzaamheid van je verwacht.

Zo ook in het ziekenhuis. Als de verpleegster vraagt voor welke arts we komen, over-handigt mijn vrouw, zoals te doen gebruikelijk in Rome, de verwijsbrief. ‘Oh mevrouw kan

zelf niet lezen,’ is de reactie. De uitval overrompelt ons totaal.

AflerenIn Rome vertrouwt een beamb-te je nooit. Hij wil zelf lezen wat er in je documenten staat. In de loop der jaren leerden we ons juist gedwee te voegen naar zijn gezag. Dat moeten we dus snel weer afleren! Hier is een ambtenaar of winkel-meisje blijkbaar niet gediend van onze Romeinse uitingen van respect door alles uit han-den te geven. Ze beschouwen dit ondergeschikte gedrag niet als autoriteit verhogend, maar juist als denigrerend. Ze voelen zich zelfs gebruikt door de luie klant.

Terwijl mijn vrouw doos na doos uitpakt, heb ik me vanuit bed op de papierwinkel gestort die gepaard gaat met immi-gratie. Je hoeft er niet, zoals in Italië, voor in lange rijen te staan om uiteindelijk nul op het rekest te krijgen bij een ongeïnteresseerde ambtenaar. Hier is vrijwel alles gedigita-liseerd en telefonisch te bele-ven. Een ongekende luxe en het functioneert nog ook.

Bedrog?Dwalend door het woud van

DigiDs, SVB, aan te vragen inboedel-, rechtsbijstand-, Wa-verzekeringen, parkeerver-gunningen, Var-verklaringen, arbeidsongeschiktheidsverze-keringen, kinderbijslag, krijg ik een e-mail van de groene energiemaatschappij. Of ik een stuk van een windmolen wil kopen. Ik word helemaal enthousiast en ben verbaasd. Is dit bedrog, zoals ik als Romein geneigd ben te denken. Of gaat het hier om onvervalste Hol-landse inventiviteit. Ik besluit ermee aan de slag te gaan. Als dan toch alles verandert, en we echt alles zelf moeten doen, waarom dan ook niet onze eigen energievoorziening.

8 WereldKrant • Vrijdag 17 augustus 2012 www.wereldomroep.nl

‘Er mag wel wat meer sport in de krant’

Stuur uw reactie [email protected]

‘Bedankt voor het maken van de Wereldkrant en gefe-liciteerd met de voortzet-ting ervan’, schrijft Anton Thie vanuit Buleleng op Bali.‘Elke dag lees ik jullie krant, hierdoor blijf ik op de hoog-te van de politiek, economie en sport in Nederland. Samen met mijn vrouw los ik de kruiswoordpuzzel op. Die zou dus wat ons betreft elke dag mogen verschijnen. Uitbreiding van de sportver-slaggeving (uitslagen, stan-den van de belangrijkste sporten) zou ook welkom zijn. Maar ook in deze vorm ben ik al heel tevreden’.Kijk, dat horen we natuur-lijk graag hier op de redac-tie. Maar we krijgen zo nu en dan ook klachten, zoals deze van W.K. De Klerk uit Spanje. ‘1 Het lettertype is sinds een week zeer dun en amper leesbaar. 2. De weer-kaart en andere gegevens op die pagina verschijnen niet 3 Bij ontvangst is de weergave slechts 49%, dus moet ik hem uitvergroten tot 100%. En er mankeert niets aan mijn laptop’, zo verzekert de inzender ons. Welnu. Over het probleem met de weerkaart kunnen we kort zijn. Die is gisteren door een technische storing niet meegestuurd, waarvoor onze excuses. De WereldKrant wordt al sinds jaar en dag als een PDF-bestand wordt ver-stuurd. In die procedure is de afgelopen tijd niets veranderd. Mocht de krant slecht leesbaar zijn, moet u wellicht toch even de instel-lingen van de laptop chec-ken. Of hebben meer lezers deze problemen?

Problemen met lettertype, weerkaarten en formaat van de krant

Achterop

Colofon

De WereldKrant is een gratis digitale nieuwsbrief in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Stichting Radio Nederland Wereldomroep, Postbus 222, 1200 JG Hilversum, Tel: 035 - 672 42 11

Hoofdredactie: Rik RensenRedactie: Thomas Arts, Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic, Tom Onsman en Judith PopkenVormgeving: TikiToko.com

Abonnementen: www.wereldomroep.nl

Reageer hier op de column van Bas Mesters

Column van Bas Mesters: De Landing

Bas Mesters. (Foto: Bas Mesters)

Door: Bas Mesters