WEGWIJS 2013

196
WEGWIJS Vlaams-Brabant 2013 informatiegids

description

Informatiegids over de politieke en administratieve organisatie van de provincie Vlaams-Brabant Wegwijs informatiegids 2013

Transcript of WEGWIJS 2013

  • WEGWIJS Vlaams-Brabant

    2013

    informatiegids

  • 2Welkom 3

    Missie en Visie 4

    Taken en beleid 4

    Bereikbaarheid 7

    Politieke organisatie 9

    Administratieve organisatie 31

    Provinciale subsidies 51

    Veiligheid in Vlaams-Brabant 73

    Provincie en staat 77

    65 Vlaams-Brabantse gemeenten 85

    Vlaams-Brabant in cijfers 151

    Trefwoordenlijst 154

    Inhoud

  • 3Het is goed leven in Vlaams-Brabant, dat wijst elk onderzoek keer op keer uit. En daar wil het provinciebestuur graag toe bijdragen met een open, transparant beleid. Deze gids Wegwijs Vlaams-Brabant is daartoe een aanzet. Een administratie kan immers pas optimaal functioneren als de burger haar kent. Deze algemene wegwijsgids zal de Vlaams-Brabander snel en efficint wegwijs maken in het provinciebestuur en in de regio Vlaams-Brabant.

    Wat staat er in deze wegwijs?In deze gids vindt u een overzicht van de politieke en administra-tieve organisatie van de provincie Vlaams-Brabant. Het provincie-bestuur is een democratisch verkozen bestuur, grote aandacht gaat dus naar de politiek verkozen provincieraadsleden en gede-puteerden.

    De gids biedt ook een overzicht van de administratie met namen en bevoegdheden van personen, diensten en afdelingen, de bij-behorende adressen, telefoon- en faxnummers en e-mail adres-sen. Tegelijk werd er ook beknopte informatie opgenomen over de provinciale subsidies en prijzen. Onze provincie telt 65 steden en gemeenten, ook daar verwijzen we naar.

    Hoe de wegwijs gebruiken?Met dit naslagwerk vindt u zo snel mogelijk de persoon of dienst die u nodig hebt. Daarom bevat de gids niet alleen een inhouds-tafel en een organogram, maar ook een uitgebreide trefwoor-

    denlijst. Met deze lijst achterhaalt u de juiste dienst of afdeling en wordt u naar de juiste pagina doorverwezen. Daar vindt u de naam van de contactpersoon en een overzicht van de taken en functies van de betreffende dienst of afdeling.

    WijzigingenDe opname van de gegevens in deze gids werd in februari 2013 afgesloten. Sommige informatie zal na verloop van tijd gedateerd zijn. Om dit probleem op te vangen wordt er geregeld een nieuwe, geactualiseerde versie van deze gids opgemaakt en ter beschik-king gesteld. Uiteraard is al het mogelijke gedaan om onjuisthe-den te vermijden. Wie onnauwkeurigheden ontdekt, aanvullende informatie heeft of wenst, nuttige suggesties heeft of bijkomende exemplaren wil bestellen, kan dit doen bij de Provincie Vlaams-Brabant, communicatiedienst, Provincieplein 1, 3010 Leuven, tel. 016-26 70 00, fax 016-26 71 68, e-mail [email protected]. Bijkomende informatie vindt u op de website van de provincie Vlaams-Brabant: www.vlaamsbrabant.be. De website wordt voortdurend geactualiseerd.

    Namens de deputatie, Monique Swinnen, gedeputeerde voor informatie

    Welkom in Vlaams-Brabant

  • 4UIT LIefde Voor de regIo

    In Vlaams-Brabant is het goed leven. Daar timmert het provincie-bestuur uit liefde voor de regio graag aan mee. Het werk van het provinciebestuur is niet altijd even zichtbaar. Het provinciebestuur is zon beetje als de regisseur van een film: het grote publiek kent zijn naam niet altijd, maar zijn rol is cruciaal.

    Het provinciebestuur is verkozen voor zes jaar. De deputatie (het dagelijks bestuur) heeft voor die periode afspraken gemaakt over het beleid. Ze zijn neergeschreven in de beleidsverklaring. Die voornemens krijgen verdere vertaling in de strategische notas per beleidsthema. Een goed overzicht van de bestaande beleidsdocu-menten is te vinden op www.vlaamsbrabant.be/strategische-nota.

    dIVerse TAken

    Het provinciedecreet vormt de wettelijke basis voor de werking van het provinciebestuur. Het provinciedecreet onderscheidt drie types taken

    1 bovenlokale belangenbehartiging (voorbeeld: integraal waterbeleid)

    2 ondersteunende taken op verzoek van andere overheden (voorbeeld: het provinciaal integratiecentrum)

    3 gebiedsgerichte samenwerking tussen besturen in de regios (voorbeeld: regiowerking rond toerisme)

    Taken en beleid

    MIssIe

    De provincie Vlaams-Brabant wil via een open dia-loog met individuele en georganiseerde burgers en door nauwe samenwerking met andere besturen en organisaties en door het voeren van een streekbeleid bijdragen tot de verbetering van de levenskwaliteit in Vlaams-Brabant.

    VIsIe

    om de missie te realiseren steunt de organisatie op vijf pijlers

    een duidelijke beleidsvisie een centrale klant een streekgerichte aanpak efficinte en effectief gerealiseerde

    doelstellingen een personeelsbeleid met gemotiveerde

    medewerkers

    Missie en Visie

  • 5Meteen wordt duidelijk dat het provinciebestuur niet enkel met welzijn of cultuur bezig is, maar nagenoeg alle beleidsdomeinen bestrijkt. Denk maar aan cultuur, onderwijs, jeugd, sport, toeris-me, recreatie, Vlaams karakter, economie, landbouw, leefmilieu, Europese projecten, welzijn, gezondheid, minderheden, ontwik-kelingssamenwerking, huisvestings- en grondbeleid, gelijke kan-sen, provinciedomeinen, provinciale scholen, waterbeleid, mobili-teit en wegen, ruimtelijke ordening, bestuursschool, politieschool, brandweerschool, school voor dringende geneeskunde, ...

    DE CENTEN

    Het provinciebestuur betaalt haar werking met inkomsten uit pro-vinciebelastingen, uit ontvangsten voor eigen prestaties (bv de inkomgelden voor de provinciedomeinen), uit het provinciefonds en uit toelagen van andere overheden voor de uitvoering van be-paalde taken.

    In 2013 bedragen de geraamde gewone ontvangsten 162.340.000 euro. De gewone uitgaven worden geraamd op 162.340.000 euro en maken de begroting sluitend.

    Investeringen, die een blijvende meerwaarde creren voor het provinciebestuur, gebeuren op de buitengewone begroting en worden grotendeels gefinancierd met leningen. Daarvoor wordt er 21.858.700 euro uitgetrokken aan buitengewone uitgaven.

    sp.a-spi

    rit

    PERSON

    EEL

    AFBETALING

    LENINGEN

    SUBSIDI

    ES

    WERKING

    S-

    MIDDELENANDERE BELASTINGEN

    OPCENTIEMENONROERENDEVOORHEFFING

    Opcentiemen onroerende voorheffing

    98

    2 Andere belastingen

    De inkomsten uit provinciebelastingen vertegenwoordigen het grootste deel van de inkomsten. 98% van de provincie-belastingen komen uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing (332 opcentiemen). De resterende 2% van de pro-vinciebelastingen wordt gehaald uit de provinciebelasting op vergunningsplichtige bedrijven, de provinciebelasting op aan-plakborden en de jachtverloven.

  • 6PERSONEEL

    OVERBO

    EKINGEN

    SCHULD

    SUBSIDIES WERKIN

    GSKO

    STEN

    Gewone uitgaven

    PROVINCIEHUIS IN PROVINCIEHOOFDPLAATS

    Het hoofdbestuur is gehuisvest in het Provinciehuis. Het bestuur heeft bewust gekozen voor een locatie in het hart van de provin-ciehoofdplaats Leuven en vlot bereikbaar met het openbaar ver-voer. Het provinciehuis heeft ook vergader- en congresfaciliteiten die verhuurd worden.

    ALTIJD OP DE HOOGTE

    De provincie Vlaams-Brabant wil een modern en transparant be-stuur zijn. Daarom investeert het in communicatie met de burger.

    De Vlaamse Brabander: een magazine over het bestuur, gratis in elke brievenbus

    De Vlaamse Brabander in t kort: beknopte, actuele informatie in De Zondag

    Tweewekelijks tv-programma: op Ringtv en ROB-tv

    www.vlaamsbrabant.be

    www.facebook.com/vlaamsbrabant

    twitter @vlaams_brabant

    Alle folders van het bestuur vindt u in de bib of op www.vlaamsbrabant.be/publicaties

    MEER INFORMATIE

    Over het provinciebestuur 016-26 70 00, [email protected] www.vlaamsbrabant.be

    Over het provinciehuis 016-26 73 80, [email protected] www.vlaamsbrabant.be/provinciehuis

    Personeel

    Overboekingen

    Schuld

    Subsidies

    Werkingskosten

    41

    5

    9

    27

    18

    en vorige jaren

  • 7reIsWeg

    Het Provinciehuis is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van het trein- en busstation van Leuven. per trein of bus. Het provinciehuis ligt vlakbij en op loopafstand van het trein- en busstation van Leuven. Het provinciehuis bevindt zich bij het buitenkomen van het treinstation links. U volgt eenvoudig de promenade.

    met de auto. Rij vanop de E40 de E314 op en neem onmiddellijk afrit 15 richting Leuven centrum. U volgt de weg tot aan de Leuvense ring, die rijdt u rechts op richting Tienen en Diest. U rijdt tot voorbij de Tiense Poort. Kies bij het naderen van het provinciehuis de rechterrijstrook en rij door, richting station, tot op het einde. Sla vervolgens rechtsaf en rij stapvoets, met respect voor voetgangers en fietsers die hier uw pad kruisen, onder de voetgangersbrug (Roger Van Overstraetenesplanade) tot aan de spoorweg. Draai nu naar rechts en zet uw tocht verder langs de sporen, richting provinciehuis.

    GPS: opgepast: Sommige oudere gps-software herkent het adres Provin-cieplein niet. Voer dan als straatnaam Tiensevest - kruising met Justus Lipsiusstraat in.parkeergelegenheid: Het provinciehuis ligt op loopafstand van het station van Leuven. U neemt dus best het openbaar vervoer. Er is be-perkte parkeergelegenheid onder het provinciehuis.

    kAnToren

    Provinciehuis: Provincieplein 1, 3010 Leuven, tel. 016-26 70 11 oPenIngsUren

    Iedere werkdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.15 tot 17 uur.

    UITIN

    KBCVERZEKERINGEN

    STAD LEUVEN

    STATIONDE LIJN

    MECHELEN

    BRUSSEL

    TERVUREN

    NAMEN

    TIENEN

    LEUVEN

    E40-E314

    AARSCHOT

    Diestsevest

    DIEST

    STATIONDE LIJN

    PROVINCIEHUIS

    JUST

    US LI

    PSIU

    SSTR

    AAT

    PARKING DE BOND

    P

    PROVINCIEHUISVLAAMS-BRABANT

    P

    -1

    PARKING BEZOEKERS

    LEVERINGEN + UITLEEN

    Bereikbaarheid

  • 8

  • Politieke organisatie

    provincieraad

    bureau van de provincier

    aad

    raadscommissies

    provinciegouverneur

    deputatie

    9

  • 10

    ProVIncIerAAd

    De provincieraad is het wetgevende orgaan van het provincie-bestuur. De provincieraad is te vergelijken met de gemeenteraad voor de gemeente of het Vlaams parlement voor Vlaanderen. De provincieraad telt 72 leden, zij werden voor zes jaar verkozen. Hun mandaat loopt tot eind november 2018. In 2018 vinden de eerstvol-gende gemeente- en provincieraadsverkiezingen plaats.

    Zeven politieke fracties zijn vertegenwoordigd in de Vlaams-Brabantse provincieraad: N-VA, CD&V, Open VLD, sp.a, GROEN, VLAAMS BELANG en UF. Elke partij heeft een aantal zetels in ver-houding tot de verkiezingsuitslag. De politieke partijen in de provin-cieraad vormen politieke fracties. Elke fractie heeft een voorzitter. De bestuursmeerderheid of coalitie wordt vandaag gevormd door CD&V, Open VLD, sp.a en Groen.

    De provincieraad wordt voorgezeten door de voorzitter. Hij wordt verkozen door de raadsleden. De huidige voorzitter is An Hermans. Zij wordt bijgestaan door het bureau van de provincieraad, sa-mengesteld uit twee ondervoorzitters, twee secretarissen, twee quaestoren en de fractievoorzitters. De secretarissen houden toe-zicht over het opstellen van de notulen en roepen de namen af van de raadsleden. De quaestoren regelen het ceremonieel en beraad-slagen in overleg met de deputatie en het bureau over de verfraai-ing, meubilering en materile inrichting van de vergaderzalen van de raad en de commissies.

    De provincieraad wordt samengeroepen door de voorzitter. De fre-quentie hangt af van het aantal te behandelen dossiers. Normaal vergadert de provincieraad van Vlaams-Brabant minimaal 1 keer per maand, telkens op dinsdag vanaf 14 uur. Voor elke vergade-ring wordt de agenda bekendgemaakt, hij wordt aangeplakt aan het provinciehuis en is raadpleegbaar op www.vlaamsbrabant.be/provincieraad

    De vergaderingen van de provincieraad zijn openbaar, behalve wan-neer het om personen gaat. Bovendien kan de provincieraad, in het belang van de openbare orde en op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid en onder strikt bepaalde voorwaarden, be-slissen om met gesloten deuren te vergaderen.

    De voorzitter leidt de besprekingen, verleent het woord, regelt de stemmingen, handhaaft de orde en stelt de agenda vast aan de hand van de ontvangen voorstellen, moties en interpellaties.

    de provincieraad heeft verschillende bevoegdheden:

    De raad kan voorstellen formuleren en via provinciebesluiten initi-atieven van provinciaal belang starten.

    (bijv. leefmilieu, ruimtelijke ordening, welzijn, cultuur...) De provincieraad controleert de deputatie, zoals het parlement de

    regering controleert. De provincieraad kan over een aantal onderwerpen vergaderen

    die door de hogere overheid worden opgelegd.

  • 11

    POLITIEKE ORG. ADMIN. ORG. TREFWOORDENPROV. SUBIDIES VEILIGHEID PROV. EN STAAT GEMEENTEN CIJFERS

    19

    15

    13

    8

    7

    5

    5

    sp.a

    15

    138755

    19

    Open VLD

    NVA

    UF

    Vlaams Belang

    GroenCD&V

    N-VA

    CD&V

    OPEN VLD

    sp.a

    GROEN

    VLAAMS BELANG

    UF

  • 12

    72 provincieraadsleden

    Ingrid claes (CD&V)Steenweg Op Kortenaken 70 - 3450 Geetbets 011-58 10 200497-42 71 76 [email protected]

    Manu claes (CD&V)Mettebeemden 6 - 3272 Scherpenheuvel-Zichem013-77 78 40 0475-65 96 [email protected]

    jozef de Borger (CD&V)Breendonkstraat 22 - 1840 Londerzeel Administratief Centrum Londerzeel: 052-30 36 [email protected]

    Tom dehaene (CD&V)Eikstraat 83 - 1981 Zemst 016-26 70 220475-21 03 [email protected]

    An Hermans (CD&V)P.J. Verhaghenstraat 17 - 3000 Leuven 016-23 83 890476-70 58 [email protected]

    kris Poelaert (CD&V)Markstraat 17/A -1541 Sint-Pieters-Kapelle 02-396 02 110475-47 50 [email protected]

    Anne sobrie (CD&V)Bosstraat 158/B - 1640 Sint-Genesius-RodeCorrespondentieadres: Albert Woutersstraat 126 - 3012 Leuven0475-77 26 43 [email protected]

    Monique swinnen (CD&V)Oudebaan 59 - 3202 Aarschot 016-26 70 570476-29 60 [email protected]

    cd&V

  • 13

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    chris Taes (CD&V)Bruulstraat 32 - 3071 Kortenberg 02-759 62 010486-83 04 [email protected]

    Annita Vandebroeck (CD&V)Rectorijstraat 12/A - 3470 Ransberg 011-58 31 570495-33 81 [email protected]

    Mia Van der elst(CD&V)Dr. Van Ophemlaan 13 - 1930 Zaventem 02-305 50 380498-30 54 14 [email protected]

    Lieve Vanlinthout (CD&V)Pastorijstraat 1 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw 0495-58 96 [email protected]

    cd&V

    geertrui Van rompuy-Windels (CD&V)Hoevestraat 41 - 1640 Sint-Genesius-Rode 02-380 97 440477-13 43 [email protected]

    Marc Wijnants (CD&V)Dorpstraat 26 - 3350 Linter 011-78 07 350495-59 83 [email protected]

    elke Zelderloo (CD&V)Neerstraat 27 - 1700 Dilbeek02-453 24 500477-33 14 37 [email protected]

  • 14

    dirk janssens (Open VLD)H. Moeremanslaan 50 - 1700 Dilbeek 0476-31 52 36 [email protected]

    chris kindekens (Open VLD)Blijde Inkomststraat 131 - 3000 Leuven0475-82 91 14 [email protected]

    Vera Meulemans (Open VLD)Jezus Eiklaan 28/2 - 3080 Tervuren 02-303 93 090477-71 05 [email protected]

    oPen VLd

    julien dekeyser (Open VLD)Dennenweg 2 - 3190 Boortmeerbeek 016-26 70 43 0475-43 15 [email protected]

    steven elpers (Open VLD)Kalkovenlaan 30 - 1785 Merchtem0474-94 22 12 [email protected]

    roger Heyvaert (Open VLD)Rossemdorp 4 - 1861 Meise 052-37 08 380475-85 18 [email protected]

  • 15

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    Ann schevenels (Open VLD)Tremelobaan 151 - 3140 Keerbergen 0497-54 62 [email protected]

    jol Vander elst (Open VLD)Vossenstraat 36 - 3060 Bertem0495-35 15 20 [email protected]

    Hilde Van overstraeten (Open VLD)Fazantenlaan 122 - 1742 Ternat 02-582 35 750477-67 23 [email protected]

    Walter Zelderloo (Open VLD)Sint-Elooistraat 3 - 1700 Dilbeek 016-26 70 360475-30 33 [email protected]

    oPen VLd

    corinne olbrechts (Open VLD)Hendrik I-lei 40 - 1800 Vilvoorde02-252 55 780475-30 14 54 [email protected]

    jaak Pijpen (Open VLD)Brusselsesteenweg 48 - 1560 Hoeilaart 02-657 35 530475-56 88 [email protected]

    eddy Poff (Open VLD)Bostsestraat 59/4 - 3300 Tienen 016-81 89 500498-92 57 [email protected]

  • 16

    jo de clerq (sp.a)Rijkestraat 16 - 3020 Herent 016-48 18 110475-85 75 [email protected]

    Marc florquin (sp.a)Emile Vanderveldestraat 80 - 3290 Diest 013-33 65 440475-68 05 [email protected]

    karin jirofle (sp.a)Grote Baan 121 - 3150 Haacht 016-26 70 [email protected]

    sP.A

    fatima Lamarti (sp.a)Harensesteenweg 252 - 1800 Vilvoorde 02-253 34 080479-61 67 [email protected]

    Martine Lemonnier (sp.a)Brusselsesteenweg 87 - 1500 Halle 02-356 07 720478-66 28 [email protected]

    Marie-claire Loozen (sp.a)Kerkomstraat 8 - 3300 Tienen0498-92 57 39 [email protected]

  • 17

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    groen

    stephan Boogaerts (Groen)Prof. Scharpelaan 97 - 3130 Begijnendijk 016-56 72 [email protected]

    Luc debraekeleer (Groen)Jan Vanderstraetenstraat 226 1600 Sint-Pieters-Leeuw 02-377 29 630477-60 04 73 [email protected]

    Luc robijns (Groen)Kouterstraat 15 - 3040 Huldenberg 016-26 70 520475-72 41 [email protected]

    Tie roefs (Groen)Gemeentestraat 175 - 3010 Leuven 016-35 60 020486-91 90 35 [email protected]

    sP.A

    jo stulens (sp.a)Privaatweg 9 - 3018 Wijgmaal 016-44 46 240475-89 67 82 [email protected]

    Tom Troch (sp.a)Kattestraat 8 - 1840 Londerzeel 052-31 18 [email protected]

  • 18

    katleen Bury (N-VA)Oude Postweg 4 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw 0474-72 11 [email protected]

    Ines de coninck (N-VA)Milleniumstraat 10 - 1745 Opwijk 052-55 00 940499-51 53 03 [email protected]

    johan de Haes (N-VA)Panoramalaan 4 - 3012 Leuven0476-69 19 81 [email protected]

    Linda de dobbeleer-Van den eede (N-VA)Molenveld 22 - 1760 Roosdaal 054-33 99 700483-20 47 [email protected]

    n-VA

    sarah sneyers (Groen)Linthoutweg 6 - 1785 Merchtem 02-270 34 590476-25 64 [email protected]

    Bernadette stassens (Groen)Aststraat 267 - 3300 Tienen 016-82 03 290495-41 50 02 [email protected]

    erik Torbeyns (Groen)Binnenveldstraat 25 - 1910 Kampenhout 016-65 19 760494-05 50 69 [email protected]

    groen

  • 19

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    Lena ghysels (N-VA)Londerzeelseweg 11 - 1880 Kapelle-op-den-Bos 015-71 29 600495-18 29 [email protected]

    Martine janssens (N-VA)Helskensstraat 40 - 3120 Tremelo0474-98 64 36 [email protected]

    Hilde kaspers (N-VA)Kardinaal Mercierstraat 32 - 3290 Diest 013-32 79 140479-22 26 [email protected]

    rita keymolen-Malfroy (N-VA)Gemeenteplein 7 - 1730 Asse 02-452 93 570477-54 53 [email protected]

    Lucia dewolfs (N-VA)Ooievaarstraat 9/1 - 3300 Tienen 016-81 98 840475-87 28 [email protected]

    katleen dHaese (N-VA)Stationsstraat 74/3 - 3020 Herent 016-43 55 350498-68 61 [email protected]

    diederik dunon (N-VA)Gijzelaarsstraat 9 - 3200 Aarschot 0477-34 67 77 [email protected]

    Liselore fuchs (N-VA)Tiensestraat 2 - 3320 Hoegaarden0492-64 10 38 [email protected]

    n-VA

  • 20

    koen Moeyersons (N-VA)Kloosterhof 2 - 1840 Londerzeel 0496-71 62 14 [email protected]

    erik rennen (N-VA)Kerkhoflaan 5 - 1930 Zaventem 02-725 81 410496-57 08 88 [email protected]

    Marc sluys (N-VA)Lenniksesteenweg 54 - 1500 Halle0475-66 61 41 [email protected]

    guy Uyttersprot (N-VA)Molenberg 3 - 1790 Affligem 053-66 47 740486-48 79 [email protected]

    Marleen Van de Wiele (N-VA)Assentstraat 2 - 1910 Kampenhout 016-60 55 470475-95 10 [email protected]

    sonia Van laere (N-VA)Wolfshaegen 180 - 3040 Huldenberg 016-48 28 210496-50 80 [email protected]

    elke Wouters (N-VA)Grimbergen 02-309 59 300473-34 37 [email protected]

    n-VA

  • 21

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    VLAAMs BeLAng

    Mireille Buyse (VLAAMS BELANG)Brusselsesteenweg 326/2 - 1730 Asse 0477-88 26 [email protected]

    nico creces (VLAAMS BELANG)Diestsesteenweg 623 - 3202 Rillaar 016-57 33 59 0499-28 18 [email protected]

    danil fonteyne (VLAAMS BELANG)Statiestraat 3 - 1570 Tollembeek 054-34 38 100475-59 47 93 [email protected]

    jan Laeremans (VLAAMS BELANG)Hof Van Obbergenstraat 2/A - 1852 Grimbergen 02-269 00 730486-76 07 34 [email protected]

    Willy smout (VLAAMS BELANG)Schellekensberg 64 - 3290 Diest 013-32 37 070474-99 16 [email protected]

  • 22

    Uf

    Philippe Thiry (UF)Hollebeekstraat 371 - 1630 Linkebeek 02-380 94 760497-59 92 [email protected]

    franois van Hoobrouck dAspre (UF)Wezellaan 11 - 1970 Wezembeek-Oppem02-767 92 760475-38 33 [email protected]

    nicole geerseau-desmet (UF)Jan Baptist De Keyzerstraat 62 1970 Wezembeek-Oppem 02-731 19 150479-97 89 [email protected]

    frdric Petit (UF)Bergenblokstraat 48 - 1970 Wezembeek-Oppem02-784 39 12 0475-87 37 [email protected]

    sophie stone-Wilms (UF)Saffierlaan 19 - 1640 Sint-Genesius-Rode0472-64 02 46 [email protected]

  • 23

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    voorzitter: An Hermans

    ondervoorzitters: Jol Vander Elst Jo Stulens

    secretarissen: Corinne Olbrechts Luc Debraekeleer

    quaestoren: Elke ZelderlooMarc Wijnants

    fractievoorzitters:Chris Taes (CD&V) Tie Roefs (Groen) Eddy Poff (Open VLD) Martine Lemonnier (sp.a) Jan Laeremans (VLAAMS BELANG) Sophie Stone-Wilms (UF) Linda De Dobbeleer-Van den Eede (N-VA)

    Bureau van de provincieraad

  • 24

    raadscommissies

    De beleidsdomeinen van het provinciebestuur zijn zeer uiteenlopend. Daarom hebben de raadsleden zich ge-specialiseerd en gegroepeerd in raadscommissies. De raadscommissie onderzoekt elk dossier voor het aan de provincieraad wordt voorgelegd.

    Elke raadscommissie telt 18 effectieve leden, waaron-der een voorzitter en een ondervoorzitter. Er zijn ook 18 plaatsvervangers. Het secretariaat gebeurt door ambtenaren.

    De vergaderingen van de raadscommissies zijn open-baar. De agenda en vergaderdata worden onder meer bekendgemaakt op de website www.vlaamsbrabant.be/raadscommissies.

    Raadscommissie I: welzijn, gezondheidsbeleid en woonbeleid

    Raadscommissie II: jeugd, cultuurbeleid, Vlaams karakter

    sport, recreatie en domeinen

    Raadscommissie III: ruimtelijke ordening, verkeer en mobiliteit

    Raadscommissie IV: land- en tuinbouw, leefmilieu

    Raadscommissie V: financin, fiscaliteit, personeel, vorming en

    informatica

    Raadscommissie VI: infrastructuur, waterbeleid en patrimonium

    Raadscommissie VII: regionaal beleid en economie

    Raadscommissie VIII: onderwijs, PIVo en veiligheid

    Thematische indeling:

  • 25

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    De provinciegouverneur is de vertegenwoordiger of com-missaris van de federale en Vlaamse regering in onze provincie. Hij wordt benoemd door de Vlaamse overheid.

    De provinciegouverneur houdt onder meer toezicht op de lokale besturen zoals de gemeenten en OCMWs. Burgers met klachten over de werking van hun lokaal of provinciebestuur kunnen daarom bij de provinciegou-verneur terecht. De provinciegouverneur heeft ook een belangrijke taak in de uitvoering van allerlei wetten en decreten. Hij ziet erop toe dat die regels correct worden nageleefd.

    De provinciegouverneur is voorzitter van de deputatie. De provinciegouverneur is niet stemgerechtigd, behalve als de deputatie een rechtsprekende taak uitoefent.

    De provinciegouverneur heeft ook heel specifieke taken zoals het handhaven van de openbare orde en veilig-heid. Hij cordineert hulpacties bij grote rampen.

    Lodewijk De Witte is van bij het ontstaan van Vlaams-Brabant in 1995 gouverneur van onze provincie.

    Lodewijk de WITTeProvincieplein 1, 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected] kabinetschefBert CARLEERProvincieplein 1, 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected]

    de provinciegouverneur

  • 26

    De deputatie is het dagelijks bestuur van de provincie. De deputatie bereidt de beslissingen van de provincie-raad voor en voert die beslissingen ook uit. Daarnaast vertrouwen de federale en Vlaamse overheden de de-putatie een aantal taken toe. De deputatie treedt tot slot ook op als administratief rechtscollege in een aantal specifieke geschillen.

    De provinciegouverneur is voorzitter van de deputatie, de provinciegriffier is de secretaris. De 6 leden-gedepu-teerden worden verkozen uit en door de provincieraad. Hun mandaat loopt voor de volledige periode van 6 jaar.

    deputatie

  • 27

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    Monique sWInnen (CD&V)Provinciehuis - Provincieplein 1 - 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected]

    TAAkVerdeLIng

    Eerste gedeputeerdeFinancinCommunicatieInterne StaatshervormingWelzijnLandbouwPlattelandProvinciaal Agrarisch Centrum Blauwe Stap Herent (PAC)Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit Pamel (PPK)EuropaWaterlopenToerisme en Streekproducten

    kabinetsverantwoordelijke: Nico JANSSEN,tel. 016-26 70 57 [email protected]

    Tom deHAene (CD&V)Provinciehuis - Provincieplein 1 - 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected]

    TAAkVerdeLIng

    WonenMobiliteitCultuurVlaams karakterStedenbouwkundige vergunningen arrondissement Halle-VilvoordePIVOInternationaliseringWelzijn op het werk IDPBProvinciaal Comit ter Bevordering van de ArbeidAlgemene zaken (toezicht...) arrondissement Halle-Vilvoorde

    kabinetsverantwoordelijke: Geert VAN ESCH, tel. 016 26 70 24, [email protected]

    Leden

  • 28

    karin jIrofLe (sp.a)Provinciehuis - Provincieplein 1 - 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected]

    TAAkVerdeLIng

    OnderwijsDe WijnpersPISODe SterretjesDe NobelEconomie en innovatieEuropees Fonds voor Regionale OntwikkelingGezondheidGelijke kansen en armoedeSportDocument- en informatiebeheerAlgemeen SecretariaatJuridische dienst

    kabinetsverantwoordelijke: Tom KOLENBERG,tel. 016-26 70 63, [email protected]

    julien dekeYser (Open VLD)Provinciehuis - Provincieplein 1 - 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected]

    TAAkVerdeLIng

    Ruimtelijke ordeningStedenbouwkundige vergunningen arrondissement LeuvenPersoneel en tuchtzakenOrganisatie en planningVormingCommissie sociale dienstGebouwen (incl. provinciehuis)PatrimoniumTekenkamerAlgemene zaken (toezicht...) arrondissement Leuven

    kabinetsverantwoordelijke: Koen VAN BOUCHOUT,tel. 016-26 70 44, [email protected]

    Leden

  • 29

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    Luc roBIjns (GROEN)Provinciehuis - Provincieplein 1 - 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected]

    TAAkVerdeLIng

    MilieuDuurzaamheidMilieuvergunningenDiversiteitOnthaalbureau en inburgeringJeugdbeleidHanenbosOntwikkelingssamenwerkingDierenwelzijnInformatica + informatieveiligheidVERA

    kabinetsverantwoordelijke:Toon TOELEN,tel. 016-26 70 [email protected]

    Walter ZeLderLoo (Open VLD)Provinciehuis - Provincieplein 1 - 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected]

    TAAkVerdeLIngRecreatieProvinciedomein Halve Maan DiestProvinciedomein HuizingenProvinciedomein Kessel-LoProvinciedomein Het Vinne ZoutleeuwUitleendienst Facilitair beheer

    Mobiele onderhoudsploegen

    kabinetsverantwoordelijke:Lieve SAERENS,tel. 016-26 70 [email protected]

    Leden

  • 30

    Provinciegriffier Marc coLLIerProvincieplein 1, 3010 Leuventel. 016-26 71 [email protected]

    De provinciegriffier is secretaris van de provincie-raad en deputatie. Hij staat aan het hoofd van de administratie.De provinciegriffier verleent inzage op basis van de openbaarheid van bestuur.Stuur uw vragen over openbaarheid [email protected] bewaarder van het archief van de provincie kan elke burger ook bij hem terecht voor inzage in dossiers.

    secretariaatsverantwoordelijke:tel 016-26 71 02

    Provinciegouverneur Lodewijk de WITTe Provincieplein 1, 3010 Leuventel. 016-26 70 [email protected] kabinetschef:Bert CARLEER, tel. 016-26 70 76 [email protected]

    Voorzitter deputatie secretaris

  • 31

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    administratieve

    organisatie

    organogram

    hoofdbestuur

    provinciale instellingen

    31

  • 32

    De volledige provinciale administratie is gehuisvest in het provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven. Wanneer diensten elders gehuisvest zijn, wordt dit uitdrukkelijk vermeld.

    De politieke verantwoordelijken nemen de beslissingen en de ambtenaren doen beleidsvoorbereidend werk en voeren de beslissingen ook uit. De provinciale administratie van Vlaams-Brabant is als volgt georganiseerd:

    organogram

  • POLITIEKE ORG. ADMIN. ORG. TREFWOORDENPROV. SUBIDIES VEILIGHEID PROV. EN STAAT GEMEENTEN CIJFERS

    33

    DIRECTIE FINANCIEN

    DIRECTIE INTERNE ADMINISTRATIE EN PERSONEELSBELEID

    DIRECTIE INFORMATICA

    DIRECTIE FINANCIEN dienst begroting en

    financieel advies dienst provinciebelastingen,

    boekhouding en thesaurie

    dienst alg. secretariaat dienst facilitair beheer dienst personeelsbeleid dienst document- en

    informatiebeheer

    dienst computersystemen dienst projecten en

    ontwikkelingen

    DIRECTIECULTUUR ENONDERWIJS

    DIRECTIERECREATIE

    DIRECTIESOCIAAL BELEID

    DIRECTIEECONOMIELANDBOUW LEEFMILIEU

    PIVOPROVINCIAAL INSTITUUT VOOR VORMING EN OPLEIDING

    DIRECTIEINFRA-

    STRUCTUUR

    uitleendienst

    cel Vlaams Karakter

    dienst cultuur

    dienst jeugd Hanenbos

    dienst onderwijs De Wijnpers De Nobel De Sterretjes PISO

    dienst toerisme

    dienst sport

    dienst recreatieProvinciedomein

    Huizingen Kessel-Lo Halve Maan Het Vinne

    dienst welzijn en gezondheid

    dienst diversiteit en gelijke kansen

    provinciaal onthaalbureau

    dienst wonen

    dienst economie

    dienst leefmilieu

    dienst land- en tuinbouw

    PAC Herent PPK Pamel

    dienst Europa

    bestuursschool

    opleidingscentrumpolitie

    opleidingscentrumbrandweer

    opleidingscentrumDGH

    tekenkamer

    dienst waterlopen

    dienst mobiliteit

    dienst gebouwen

    dienst ruimtelijke ordening

    FINANCIEEL BEHEERDER

    PROVINCIERAAD

    DEPUTATIE

    PROVINCIEGRIFFIERMANAGEMENTTEAM

    STAFDIENSTEN

    communicatiedienst juridische dienst IDPB

    dienst organisatie en planning

    PROVINCIEGOUVERNEUR

  • 34

    Uitleendienst: Tim JONCKERS, 016-26 76 98, [email protected] Uitleenpost 1: Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven, tel. 016-26 76 91, fax. 016-26 76 90, [email protected] Uitleenpost 2: PIVO, Poverstraat 75, 1731 Asse, [email protected], tel. 02-454 82 41, fax. 02-454 82 40,Social-profit organisaties, verenigingen en instellingenuit de sectoren jeugd, cultuur, onderwijs, sport, recreatie, leefmilieu,welzijn en gezondheid, verenigingen met een provinciale vrijwilligersverzekering en de diensten van de lokale besturen uitde provincie Vlaams-Brabant. openingsuren: Inlichtingen: elke werkdag van 8.30 tot 17 uur. Afhalen en terugbrengen materiaal van 9 tot 11 uur: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Afhalen en terugbrengen materiaal van 14 tot 19 uur: maandag en woensdag (behalve in juni en schoolvakanties).- gesloten op dinsdag

    directie: jos MerTens, tel. 016-26 76 02, [email protected]

    secretariaat: Brigitte HENSKENS, tel. 016-26 76 03, [email protected]

    cel vlaams karakter: Peter BIONDI, tel. 016-26 76 78, [email protected]

    regiowerking en communicatie: REGIO PAJOTTENLAND - ZENNEVALLEI Fred Gillebert, gsm 0479-44 32 12 [email protected] UIT IN VLAAMS-BRABANT Tim GUILy, gsm 0498 76 79 [email protected]

    cultuureducatief netwerk Magda: Ruth CLUySEN, [email protected]

    dIensT cULTUUr

    www.vlaamsbrabant.be/[email protected],tel. 016-26 77 13, fax 016-26 76 35

    diensthoofd: nn

    kunstenbeeldende kunst: Dirk BOLLEN, tel. 016-26 76 [email protected]: Karla JACQUES, tel. 016-26 76 34, [email protected]: Karla JACQUES, tel. 016-26 76 34, [email protected] Dirk BOLLEN, tel. 016-26 76 06,[email protected]: Pia BRyS tel. 016-26 74 05, [email protected]: Pia BRyS tel. 016-26 74 05, [email protected]

    Hoofdbestuur

    directie cultuur en onderwijs [email protected]

    PUBLIEKSGERICHTE DIENSTEN

  • 35

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    Murga: Tine DE POURCQ, tel. 016-26 76 96, gsm 0494-80 59 [email protected] erfgoedmusea: Rebecca SCHOETERS, tel. 016-26 76 19,[email protected]: Hadewijch DEGRySE, tel. 016-26 76 10,[email protected]: Els DECONINCK, tel. 016-26 76 15, [email protected] gebouwen: Mia VANCLEyNENBREUGEL, tel. 016-26 76 72, [email protected] waardevolle niet-beschermde gebouwen: Julien GOOSSENS, tel. 016-26 76 74, [email protected] onderzoek: Nicolas MAZEURE, tel. 016-26 76 [email protected] en -educatie: Els SALEMBIER, tel. 016-26 74 78 [email protected] projecten, Open Monumentendag Dominique STELS, tel. 016- 26 76 [email protected]

    vzw Monumentenwacht Vlaams-Brabant:Gemeenteplein 5, 3010 [email protected]. 016-31 97 53, fax 016-31 97 58documentatiecentrum Vlaams-Brabant: Rijksarchief, Vaartstraat 24, 3000 Leuven: Eva SPAEPEN, [email protected] werksociaal-culturele verenigingen: Niek GOOSSENS, tel. 016-26 76 48, [email protected] organisatie van koor- en orkestentornooi: Marina CAMPS, tel. 016-26 76 08, [email protected] van toneeltornooi: Herman ANTHOONS, tel. 016-26 76 97, [email protected] bibliotheekbeleidsbb.vlaamsbrabant.beregiowerking: Marijke DULSSTER, tel. 016-26 76 47, [email protected] gedecentraliseerd bibliotheekwerk: Inez DEBAUS, tel. 016-26 76 09, [email protected] media: Geert LIEVENS, tel. 016-26 76 12, [email protected]

    leesbevordering: Pieter GASIA, tel. 016-26 76 36, [email protected] bibliotheeksysteem: Guy COOLS, tel. 016-26 77 18, [email protected] Evelien VANDERSCHUEREN, tel. 016-26 70 01 [email protected] Katie PIETERS, tel. 016-26 70 01, [email protected]: Sara DEN TEMST, 016-26 76 [email protected] en gemeenschapscentra Vlaams-Brabant (Vlabraccent)Applaus, www.applaus.be: Piet FORGER, tel. 016-26 76 17, [email protected] en Sanne VANAUTGAERDEN, tel. 016-26 76 04, [email protected]@vlaamsbrabant.becultuurcommunicatie Dirk BOLLEN, tel. 016-26 76 06, [email protected] Dominique STELS, 016-26 76 05, [email protected]

    jeUgddIensT

    www.vlaamsbrabant.be/[email protected], tel. 016-26 76 88, fax. 016-26 76 35

  • diensthoofd: nele de cUYPer, tel. 016-26 76 81, [email protected]

    provinciale jeugdraad, subsidies regio-nale netwerkstructuren (jeugdwerk): Nele DE CUyPER, tel. 016-26 76 81, [email protected] en regionaal jeugdbeleid, jeugdruimte: Thomas HUyBERECHTS, tel. 016-26 76 89, [email protected] Wannes VERHOOGEN, tel. 016-26 76 86,[email protected] en tienerbeleid, subsidie specifieke doelgroepen Riet VAN DE WALLE, tel. 016-26 76 87, [email protected] vormingscentrum Hanenbos: Patrick ROBBERECHTS, tel. 02-380 47 13, [email protected]

    dIensT onderWIjs

    www.vlaamsbrabant.be/onderwijsfax 016-26 76 01

    diensthoofd: jan Boontel. 016-26 76 40 [email protected]

    ondersteuning van de provinciale

    onderwijsinstellingen:

    Mark LIEKENS, tel. 016-26 76 13, [email protected] Tania MOyAERTS, tel. 016-26 76 11, [email protected] beleid en subsidies innovatieve projecten: Els BREUNIG, tel. 016-26 74 07, [email protected] Evelien VANHELMONT, tel. 016-26 73 [email protected] Kim BAETEN, tel. 016-26 77 19,[email protected]

    directie recreatie

    directie: Lieven eLsT, tel. 016-26 74 18, [email protected]

    sPorTdIensT

    www.vlaamsbrabant.be/sport [email protected] fax 016-26 76 51

    diensthoofd: Willem VAndenHoeck tel. 016-26 76 69 [email protected]

    subsidies Jos GOREUx, tel. 016-26 73 79, [email protected] Philippe VAN DIEST, tel. 016-26 76 53, [email protected], Gert KERCKHOFS, tel. 016-26 76 55, [email protected], Lieve CALLENS, tel. 016-26 76 57, [email protected] Administratie en boekhouding Marijke BRAMS, tel. 016-26 76 52, [email protected] Didier VANDERKRIEKEN, tel. 016-26 76 63, [email protected] Katelijne DE VOS, tel. 016-26 76 56, [email protected] Nadine SEyMOENS, tel. 016-26 77 15, [email protected] infrastructuur, milieu en ruimtelijke ordening Frank WILLEMS, tel. 016-26 76 64, [email protected] Leen COx, tel. 016-26 76 60, [email protected], Patrick FREDERIx, tel. 016-26 76 61, [email protected], Carine MOENS, tel. 016-26 76 66, [email protected], Dirk HEyLEN, tel. 016-26 76 62, [email protected]

    36

  • 37

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    gediplomeerde sportmonitoren tegen vergoeding (VLABUS): Gerda AERTGEERTS, tel. 016-26 76 58, [email protected] Erna MEyERS, tel. 016-26 76 59, [email protected] ondersteuning Luc VANDEFONTEyNE, tel. 016-26 79 50, [email protected] Danil ROGGEN, tel. 016- 26 76 99, [email protected]

    ToerIsMe VLAAMs-BrABAnT

    [email protected] fax 016-26 76 76

    diensthoofd: ed gorIs tel. 016-26 76 22, [email protected]

    Toeristische informatie en documentatie, bestelling brochures, fietskaarten en wandelgidsen: tel. 016-26 76 20, fax. 016-26 76 76, [email protected] Robin DEKELVER, tel. 016-26 76 20, [email protected] Sabrina WUyCKENS, tel. 016-26 76 32,[email protected] Martine MEIJERS, tel. 016-26 76 75, [email protected]

    Administratie, boekhouding, fototheek: Petra DE WAELE, tel.016-26 77 91, [email protected] Annie VANDERBIEST, tel. 016-26 76 26,[email protected] en promotie: Gonda CRAENINCKx , tel. 016-26 76 50, [email protected] Vital GEERAERTS, tel. 016-26 76 21, [email protected], recreatieve routes en investeringsdossiers: Petra MOONS, tel. 016-26 76 39, [email protected] Maaike VANDENBERGE, tel. 016-26 76 16,[email protected] Katleen DAEMS, tel. 016-26 76 82, [email protected] en planning: Baptist VLAEMINCK, tel. 016-26 76 45, [email protected] Hageland: Sophie HOMANS, tel. 016-26 76 73, [email protected] groene gordel: Astrid CLyMANS, tel. 016-26 76 29, [email protected]

    Vlaanderen Lekkerland Marie VANHELLEMONT tel.016-26 76 33, [email protected]

    Project ruitertoerisme en Brabants Trekpaard: Barbara TEMMERMAN, tel.016-26 77 95,[email protected] ondersteuning: Eddy VANDENBOSCH, tel.016-26 76 93,[email protected]

    dIensT recreATIe

    n.n.tel. 016-26 76 44 [email protected] Halve Maan DiestProvinciedomein Het Vinne ZoutleeuwProvinciedomein HuizingenProvinciedomein Kessel-Lo

    directie economie,landbouw en leefmilieu

    directie: jean-Pierre crABB, tel. 016-26 72 50, [email protected]

    secretariaat: Karima ARREDOUANI, tel. 016-26 72 [email protected]

  • 38

    dIensT econoMIe

    www.vlaamsbrabant.be/economie, [email protected], tel. 016-26 72 92

    diensthoofd: gudrun denHAen, tel. 016-26 72 [email protected]

    sociaal-economisch beleid, samenwerking met ersV en PoM: Gudrun DENHAEN, tel. 016-26 72 92, [email protected] economische zaken en bedrijfsvestiging: Tom VANQUAETHEM, tel. 016-26 72 95, [email protected],ondernemerschap , en steun aan gemeentelijk economisch beleid: Roel CASTEELS, tel. 016-26 72 90, [email protected]: Roel CASTEELS, tel. 016-26 72 90, [email protected] PoM, intergemeentelijke verenigingen, kamers van koophandel en andere sociaal-economische instellingen: Jean-Claude HAyEN, tel. 016-26 72 93,[email protected]

    detailhandelsbeleid: Johan GULDIx, tel. 016-26 79 [email protected] streekproducten: Roel CASTEELS, tel. 016-26 72 90, [email protected] tewerkstelling: Mieke FRANS, tel. 016-26 72 89, [email protected] Monique PyPOPS, tel. 016-26 72 96, [email protected]: Thomas JANSEN, tel. 016-26 72 [email protected] provinciaal comit van Vlaams-Brabant voor de bevorderingvan de arbeid: Leen VANDEN BOSCH, tel. 02-454 82 89,[email protected]

    dIensT LAnd- en TUInBoUW

    www.vlaamsbrabant.be/[email protected]

    diensthoofd: Ine VerVAeke, tel. 016-26 72 99, [email protected]

    subsidies (verenigingen, Boeren met klasse, analyse van mest- en bodem-stalen): Lia WAUTERS, tel. 016-26 72 74,

    [email protected] Nathalie HAESEVOETS, tel. 06-26 72 72, [email protected] en projectwerking Mieke VANDERMERSCH, tel. 016 26 72 70 [email protected], meldpunt tel. 016 26 77 90 [email protected] Agrarisch centrum Herent (P.A.c.Herent): Patrick ANDRIES, tel. 016 29 01 74 [email protected] Proefcentrum voor kleinfruit Pamel (P.P.k.Pamel) Biologische teelt, proefveldwerking aardbeien en kleinfruit: yves HENDRICKx, tel. 054-32 08 46, [email protected] landbouw, landbouweducatie: Henk DAENEN, tel. 016-26 72 49,[email protected], bacterievuur: Marijke dHERTEFELT, tel. 016-26 77 56,[email protected], kwaliteitskamer: Erwin DUNON, tel. 016-26 72 71, [email protected]

  • 39

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    dIensT LeefMILIeU

    www.vlaamsbrabant.be/milieuennatuur [email protected]

    diensthoofd: Martine BorreMAns, tel. 016-26 72 52, [email protected]

    Uitvoering Vlarem-wetgeving: Martine BORREMANS, tel. 016-26 72 52, [email protected] Hannelore STROSSE, tel. 016-26 72 35,[email protected] milieubeleid: Pierre FACH, tel 016-26 72 64,[email protected], duurzaam bouwen en projec-ten duurzaam wonen, werken en leven: Hilde HACOUR , tel. 016-26 72 78,[email protected] materialen/afvalbeleid Liesbet NO, tel. 016-26 74 28,[email protected] Martin VIAENE, tel. 016-26 72.26,[email protected] natuurbeleid: Geert LEFEVER , tel 016-26 72 66,[email protected]

    Provinciaal biodiversiteitsbeleid: Grete DE MAEyER , tel. 016-26 72 82,[email protected] milieu- en natuureducatief beleid: Jan DE BOE , tel. 016-26 72 56,[email protected] en ondersteuning gemeen-telijk milieubeleid: Geert SAyE , tel. 016-26 72 65,[email protected], Annemie MATHEUSSEN, tel. 016-26 72 77,[email protected] provinciale mina-raad: Geert LEFEVER , tel 016-26 72 66,[email protected] Pierre FACH, tel 016-26 72 64,[email protected] Provinciedomein kessel-Lo,Gemeentestraat 5, 3010 Kessel-Lo: Sven GOETHALS, tel. 016-25 13 92, [email protected] en milieueducatief centrum Provinciedomein Halve Maan diest,Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest: Erik SPIESSENS, tel. 013-35 86 59, [email protected], Trui DE GERSEM, tel. 013-35 86 59, [email protected]

    natuur- en milieueducatief centrum Provinciedomein Huizingen en vormingscentrum Hanenbos, Torleylaan 100, 1654 Huizingen: Ines PHILIPPAERTS, tel. 02-383 00 28, [email protected] en milieueducatief centrum Provinciedomein Het Vinne, Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw: Liesbet COx, tel. 011-88 89 77, [email protected]

    dIensT eUroPA

    www.vlaamsbrabant.be/europa

    diensthoofd: jeroen AMPe, tel. 016-26 72 10, [email protected]

    cordinator plattelandsbeleid: Eva ROEyKENS, tel. 016-26 74 11,[email protected] programmamanagers: Sus BERGMANS, tel. 016-26 74 12 (Interreg A Vlaanderen-Nederland)0496-25 85 25, [email protected] Bjrn VAN STAEyEN, tel. 016-26 77 49 (Interreg A Euregio Maas-Rijn), [email protected]

  • 40

    Peter DHONDT, tel 016-26 72 19(Interreg B & C, Internationalisering sectorprogrammas Europese Commissie) [email protected] Claudine CARTON, tel. 016-26 74 14 (Doelstelling 2), [email protected] Katleen MOEREELS tel. 016-26 77 52 (Doelstelling 2), [email protected] Marleen ROOSENS tel. 016-26 74 25 (Communicatie D2 en EMR, sectorprogrammas Europese Commissie), [email protected] gebiedsgericht beleid: Bjrn VAN STAEyEN , tel. 016-26 77 49,[email protected] europe direct: tel. 016-26 74 [email protected]

    directie infrastructuur

    directie: Hilde Torfs, tel. 016-26 75 61, [email protected]: Greet BOLLENS, tel. 016-26 75 94, [email protected]

    TekenkAMer Wim VAN LEEMPUT, tel. 016-26 75 16, [email protected]

    dIensT WATerLoPen

    www.vlaamsbrabant.be/[email protected] 016- 26 73 18

    diensthoofd: rolf de BrUYn, tel. 016-26 75 02, [email protected]

    demerbekken: David ADELAERE, tel. 016-26 75 83, [email protected] & netebekken: Elke ARTELS, tel. 016-26 75 50, [email protected]: Jos DAMMANS, tel. 02-456 07 20, [email protected] & Benedenscheldebekken: Danny WAUTERS, tel. 02-456 07 25, [email protected] en deelbekkens: Peter MARIS, tel. 016-26 75 70, [email protected]: Stefanie BOURGEOIS, tel. 016-26 75 65, [email protected]

    Katleen GILLIJNS, tel. 016-26 72 [email protected] Dieter CROONENBORGHS, tel. 016-26 75 [email protected]

    dIensT MoBILITeIT

    www.vlaamsbrabant.be/mobiliteit [email protected] [email protected]@[email protected] 016-26 75 60

    diensthoofd: Patricia WILLeMs, tel. 016-26 75 34,[email protected] vervoer, fietsbeleid, luchthavenregio, verkeersveiligheid, scholen, ondersteuning gemeenten: 016-26 75 44Buurt- en voetwegen: Sarah VAN GEIT, tel. 016-26 74 [email protected] Danny NILENS, tel. 02-456 07 22, tel. 016-26 75 73, [email protected]

  • 41

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    dIensT geBoUWen

    www.vlaamsbrabant.be fax 016-26 76 10

    diensthoofd: kathleen van der veken, tel. 016-26 75 [email protected]

    studie, ontwerp, en opvolging van nieuwbouw, verbouwing, restauratie, beheer en onderhoud van het provin-ciaal patrimonium,mobiele ploegen. Mobiele ploegen: Johan HUyBRECHTS, tel. 016-26 04 50 [email protected]

    dIensT rUIMTeLIjke ordenIng

    www.vlaamsbrabant.be/ruimtelijkeordening [email protected] 016-26 75 60

    diensthoofd: katrien PUTZeYs, tel. 016-26 75 05, [email protected]

    ruimtelijke ordening, bouw- en verkave-lingsberoepen, structuurplanning, ruim-telijke uitvoeringsplannen, provinciale projecten ruimtelijke planning.

    Bouw- en verkavelingsberoepen: tel. 016-26 75 46, [email protected] stedenbouwkundig ambtenaar: Luitje AFSCHRIFT, tel. 016-26 75 46ruimtelijke planning (structuurplanning, ruimtelijke uitvoeringsplannen, povinciale projecten ruimtelijke planning), tel. 016-26 75 [email protected]

    directie sociaal beleid

    www.vlaamsbrabant.be/[email protected]

    directeur: erik VAn den BegIn, tel. 016-26 73 02 [email protected]

    secretariaat: [email protected] Rita BUySSCHAERT, tel. 016-26 73 37, [email protected], fax 016-26 73 01 Kim LUyTEN, tel. 016-26 73 24,[email protected]

    dIensT WeLZIjn en geZondHeId

    www.vlaamsbrabant.be/welzijn [email protected] 016-26 73 01

    diensthoofd erwin dAenen, tel. 016-26 73 38 [email protected]

    sociale planning en overleg: Tine DERIJCK, tel. 016-26 73 19, [email protected]: yvonne VERPOORTEN, tel. 016-26 73 [email protected] met een handicap: Petra VANOPPEN, tel. 016-26 73 06, [email protected] ouderen- en thuiszorgbeleid: Annemie BALCAEN, tel. 016-26 73 29, [email protected] kindbeleid: Myriam PHILIPS, tel. 016-26 73 [email protected] allochtone jongeren: Farid MOKHLESS, tel. 02-725 72 84, [email protected]

  • 42

    steunpunt vrijwilligerswerk: Ingrid TACK, tel. 016-26 73 98,[email protected] kaart: Karine OLISLAEGERS, tel. 016-26 73 25, [email protected] preventieve gezondheidszorg: Lies VERDONCK, tel. 016-26 73 [email protected] alcohol en drugbeleid: Rudi REyNERS, tel. 016-26 73 31, [email protected] gezondheidszorg: Reinhilde BOSCH, tel. 016-26 73 61, [email protected] communicatie: Anne SORRET, tel. 016-26 77 74,[email protected]

    dIensT dIVersITeIT en

    geLIjke kAnsen

    www.vlaamsbrabant.be/gelijkekansenfax 016-26 73 01

    diensthoofd: n.n

    secretariaat: Linda ROTTIERS, tel. 016-26 73 86, [email protected] Ilse NyS, tel. 016-26 74 02, [email protected]

    ontwikkelingssamenwerking: Marianne SAELEMAEKERS, tel. 016-26 73 [email protected] Leni CELLINI, tel. 016-26 73 53, [email protected] bekennen: Sabrina CLAES, tel. 016-26 73 49, [email protected], holibi, inclusief beleid: Wivina VAN DER STEEN, tel. 016-26 73 94, [email protected], intrafamiliaal geweld: Jessy CLyNEN, tel. 016-26 73 21, [email protected] toegankelijkheid: Alexander LEySEN, tel. 016-26 73 91, [email protected]: Wendy BROOS, tel.016-26 73 88, [email protected]

    Provinciaal Integratiecentrum Vlaams-Brabant (PrIc)Leuven (hoofdzetel):Provincieplein 1, 3010 Leuventel. 016-26 73 99, fax 016-26 73 [email protected], www.vlaamsbrabant.be/pric

    secretariaat: Jennifer RASSART, tel. 016-26 73 [email protected]

    samenleven in diversiteit, tewerkstelling: Lut CLOETENS, tel. 016-26 73 87, [email protected]: Khadija AZNAG, tel. 016-26 73 42, gsm 0473-92 49 06 [email protected] Vorming: Petra SELLESLACH, 016-26 77 72 [email protected] Ils STEVENS, tel. 016-26 77 73 [email protected]: Martine NUyTS, tel. 016-26 73 58 [email protected] Woonwagenwerk: Aster KALOGRIAS, tel. 016-26 73 [email protected] 0475-45 02 55Lokaal inclusief minderhedenbeleid: Jo VAN VAERENBERGH, gsm 0485-29 56 23 [email protected] Chris [email protected] Hilde CAPALS, gsm 0485-13 85 [email protected]

  • 43

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    regiowerkingen:diest: Veemarkt 4, 3290 Diest, tel. 013-32 15 18, fax 013-32 65 38, [email protected] Chris CAUBERGS, gsm 0474-87 90 [email protected] Erik CLAES, gsm 0479-79 36 [email protected]

    Vilvoorde:Bergstraat 4, 1800 Vilvoordetel. 02-725 90 45, [email protected] Alhamid ABROUDI, tel. 02-254 78 82gsm 0495-91 55 [email protected] Nabila BENyAICH, tel. 02-416 20 02gsm 0475-83 10 [email protected] Hilde CAPALSgsm 0485-13 85 [email protected]

    Halle: Vandenpeereboomstraat 78 bus 3, 1500 Halle tel. 02-365 03 03, [email protected] Jo VAN VAERENBERGH, gsm 0495-91 55 79 [email protected] Nes STINIS, gsm 0474-91 36 [email protected]

    Asse:Weverstraat 29, 1731 Asse, tel. 02-454 16 99, fax 02-466 43 88, gsm 0475-66 92 44 Rachida SAMI, gsm 0475-66 92 [email protected]

    sociaal tolken PAsTA: Frieda FEIJTEN, 016-26 77 [email protected] Katrijn MACHIELS, tel. 016-26 77 [email protected]

    dIensT onTHAALBUreAU InBUrgerIng

    www.vlaamsbrabant.be/welzijn [email protected]

    diensthoofd johan BeLLen, tel. 016-26 73 [email protected] Lieve geens, tel. 016-26 77 [email protected]

    onthaalbureau Leuven: Ladeuzeplein 17, 3000 Leuven: tel. 016-47 43 11, fax 016-47 42 11, [email protected] diest:Veemarkt 4, 3290 Diest, tel. 016-31 54 54, [email protected] 0475-750 950onthaalbureau Vilvoorde:

    Bergstraat 4, 1800 Vilvoordetel. 02-416 20 [email protected] Halle: Vandenpeereboomstraat 78 bus 2, 1500 Halle, tel. 02-365 03 [email protected] onthaalbureau Asse: Weverstraat 29, 1730 Asse, tel. 02-454 16 [email protected] Tienen:Veldbornstraat 1, 3300 Tienentel. 013-31 54 54

    dIensT Wonen

    www.vlaamsbrabant.be/wonen [email protected] 016-76 73 18

    diensthoofd Tom rAes, tel. 016-26 73 [email protected]

    Woonbeleid en dataverzameling: Katrien TRATSAERT, tel. 016-26 73 [email protected] Tegemoetkomingen particulieren (Aanvullende leningen particulieren,aanpassingspremies): Dirk VAN DOORSLAER, tel. 016-26 73 11, [email protected]

  • 44

    Viviane RAEVEN, tel. 016-26 73 16, [email protected] Ingrid DUPAIx, tel. 016-26 73 10, [email protected] Boekhouding en administratie tegemoetkomingen pariculieren: Sonja SWIJSEN, tel. 016-26 73 [email protected] Iris BORMANS, tel. 016-26 73 13, [email protected] Kevin DE VROEDE, tel. 016-26 73 27, [email protected], tegemoetkomingen huis-vestingsinitiatieven, woonomgeving: Annemie DE TURCK, tel. 016-26 73 15, [email protected] Eva MAESEN, tel. 016-26 73 [email protected] en administratie grondbeleid huisvestingsinitiatieven, woonomgeving: Reinhilde PUTTEMANS, tel. 016-26 73 14, [email protected] woonbeleid, interge-meentelijke samenwerking: Gert POULMAN, tel. 016-26 73 83, [email protected] Jean-Pierre DE GROEF, tel. 016-26 74 04,[email protected] Sonja SWIJSEN, tel. 016-26 73 [email protected] (sVk) en

    sVk-renovatieploegen, woonadvies, huuradvies: Gert POULMAN, tel. 016-26 73 83, [email protected] en huuradvies: Gert POULMAN, tel. 016-26 73 83, [email protected] superisolerende beglazing en woonadvies: Huguette DELVAUx, tel. 016-26 73 28, [email protected]

    Provinciaal Instituut voorVorming en opleiding

    Poverstraat 75, 1731 Assewww.pivo.be

    directie jos de Boeck, tel. 02-456 89 27,[email protected] samenwerkingsverbanden- uitbouw en verhuur infrastructuur- klachten

    secretariaat Winnie VAN EEKHOUT, tel. 02-456 89 [email protected]

    onthaal: algemene inlichtingen:tel. 02-456 89 20, fax 02-456 89 21,

    [email protected] inschrijvingen- programmatie cursussen en studiedagen (data, locatie, duur, prijs, enz)- adressen docenten

    Logistiek: Emilie KEMPENAERS, tel. 02-454 82 50, [email protected] verhuur lokalen- evenementen, studiedagen- leveringen

    BesTUUrsscHooL Voor LokALe en

    regIonALe BesTUren en

    InforMATIcA AcAdeMIe

    opleidingsdirecteur Hilde de scHoUWer, tel. 02-456 89 [email protected]

    Actuele opleidingen, workshops, nieuwe vormingsprojecten, opleidingen op maat en ter plaatse, contacten met opleidingspartners, studie- en thema-dagen: Bestuursschool Ine HERTEN, tel. 02-456 89 43, [email protected] Marijke DEGRySE, tel. 02-454 82 83,[email protected]

  • 45

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    cursisten- en docentenadministratie: Anne-Marie MIGNON, tel. 02-456 89 26,[email protected] VANTHIENEN, tel. 02-454 82 85Informatica academie: Geert HOLLANTS, tel. 02-456 89 29,[email protected] Dirk STERCKx, tel. 02-454 82 51,[email protected] Martine SCHEVERNELS, tel. 02-456 89 44,[email protected]

    TrAInIngs- en oPLeIdIngscenTrUM

    Voor PoLITIe

    opleidingsdirecteur Marc dILLen, tel. 02-456 89 45, [email protected]

    cordinatie voortgezette opleidingen, functionele opleidingen, nieuwe vor-mingsinitiatieven: Ludo LOSTERMANS, tel. 02-456 89 42,[email protected] alle opleidingen: Christel KERCKHOVEN, tel. 02-454 82 78, [email protected] aspirant-agent en inspecteur van politie, sociale vaardigheden, mentoren: Bart VERGAUWEN, tel. 02-456 89 41, [email protected]

    Johan HERTVELDT, tel. 02-456 89 [email protected] aspirant-hoofdinspecteur van politie, selectieproeven: Geert FIVEZ, tel. 02-456 89 37, [email protected] basisopleidingen en inlichtingen voor docenten: Marie-Louise VAEREMANS, tel. 02-456 89 25, [email protected], fysieke en mentale training: Geert ELOOT, tel. 02-454 82 36, [email protected] Koen BOGAERT, tel. 02-454 82 90, [email protected] voortgezette opleidingen: Karel MEERT, tel. 02-454 82 [email protected]: Kristina DE GELAS, tel. 02-456 89 38,[email protected]

    oPLeIdIngscenTrUM

    Voor de BrAndWeer

    opleidingsdirecteur: Marc BArBe, tel. 02-456 89 48 [email protected] Algemene zaken, cordinatie, financin:

    [email protected] en ontwikkelen opleidingen: Gustaaf COOLS, expert, tel. 02-454 82 80, [email protected] Luc DELOMBAERDE, hoofddeskundige, tel. 02-454 82 92, [email protected] Koen HELLINCKx, deskundige, tel. 02-454 82 87,[email protected] Steve QUINTELIER, deskundige, tel. 02-456 89 31 [email protected] Administratie opleidingen brandweer en bedrijven:[email protected] Jonas Rijckmans tel. 02-456 89 46 Kwinten De Smedt tel. 02-456 89 47 Lisette Van Humbeeck tel. 02-456 89 30 Peggy Thomas tel. 02-454 82 81 Imelda Verhulst tel. 02-454 82 81

    oPLeIdIngscenTrUM Voor drIngende

    geneeskUndIge HULPVerLenIng(dgH)

    opleidingsdirecteur: jef eVen, tel. 02-456 89 40 [email protected]

  • 46

    jUrIdIscHe dIensT

    diensthoofd: johan gUILLeMYn, tel. 016-26 71 [email protected]

    InTerne dIensT PreVenTIe en

    BescHerMIng ( IdPB)

    diensthoofd: filip VAndekeYBUs, tel. 016-26 75 15 [email protected]

    directie interne administratie en personeelsbeleid

    directie Betty HoornAerT, tel. 016-26 71 [email protected]

    secretariaat Anja VAN HOREBEEK, tel. 016-26 71 80 [email protected]

    dIensT ALgeMeen secreTArIAAT

    diensthoofd: Arabelle goeLeVen, tel. 016-26 71 [email protected] secretariaat van de provincieraad- samenstelling van commissies en algemene provinciale vertegenwoordigingen- verspreiding van dienstorders, dienstnotas, notas aan de diensten en memos

    Protocollaire activiteiten en ceremonien: Sonia SAVONET, tel. 016-26 71 14, [email protected] en de titel van koninklijke maatschappij: Sara HERMANS, tel. 016-26 71 [email protected] van provinciale prijzen, medailles voor verdienste: Willy BUSSELOT, tel. 016-26 70 40, [email protected]: Marleen GOUWy, tel. 016-26 71 [email protected] en taaladvies: Claire CORNU, tel. 016-26 71 18, [email protected]

    cursisten- en docenteninformatie, administratie: Agnes HUySMANS, tel. 02-454 82 [email protected]

    deskundige dgH: Wim CLAES, tel. 02-454 82 72, [email protected] Peter VAN THIENEN, tel. 02-454 82 54, [email protected]

    dIensT orgAnIsATIe en PLAnnIng

    diensthoofd: nele Barthier, tel. 016-26 77 57 [email protected]

    coMMUnIcATIedIensT

    diensthoofd: Anja de WoLf, tel. 016-26 71 66fax 016-26 71 [email protected]

    Informatie voor het publiek tel. 016-26 70 00, fax 016-26 71 68, [email protected]

    ALGEMENE DIENSTEN

  • 47

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    dIensT docUMenT- en

    InforMATIeBeHeer

    diensthoofd-archivaris Bart de keYsertel. 016-26 71 [email protected]

    - archiefbeheer [email protected] postbehandeling (inkomende, interne en uitgaande stukken)- administratief- juridische bibliotheek, [email protected]

    dIensT fAcILITAIr BeHeer

    diensthoofd: christiane kLeWAIs, tel. 016-26 73 [email protected]

    - integraal facilitair management - aankoopdienst- technisch beheer en onderhoud provinciehuis- schoonmaak en catering- bewaking en beveiliging, toegangscontrole

    directie financin

    fax 016-26 72 20

    financieel beheerder: cline eYnATTen, tel. 016-26 72 05 [email protected]

    secretariaat Tine BOTTU016-26 72 [email protected]

    dIensT BegroTIng

    en fInAncIeeL AdVIes

    [email protected]

    diensthoofd: nn, tel. 016-26 72 39

    Begroting: Agnetha VAN PEE, tel. 016-26 72 07, [email protected]

    - economaat en magazijnbeheer- interne logistieke ondersteuning- beheer parkeerplaatsen, garage, wagenpark- reprografie- groenvoorziening- beheer vergaderzalen en publieke ruimtes- promotie van het gebouw, ontvangst, organisatie van evenementen

    dIensT PersoneeLsBeLeId

    diensthoofd: Pierre de HerTog, tel. 016-26 77 [email protected]

    Inlichtingen/contact: tel. 016-26 77 04 personeelsbeheer (contracten, rechtsposi-tieregeling, personeelsfinancin) competentiebeheer (werving en selectie, loopbaanbegeleiding, VTO) stafcel (projecten en consulting)

    ONDERSTEUNENDE DIRECTIES

  • 48

    dIensT coMPUTersYsTeMen

    diensthoofd: karl PoTTIe, tel. 016-26 79 11 [email protected]

    - ontwerp, installatie en uitbating van computernetwerken- uitbating servers- informatica helpdesk- pc-support

    financieel advies en visum: Gert SIPS, tel. 016-26 72 14, gert.sips@vlaamsbrabant.

    dIensT ProVIncIeBeLAsTIngen,

    BoekHoUdIng en THesAUrIe

    diensthoofd: francis BAeck, tel. 016-26 72 02, [email protected]

    Algemene boekhouding: An WILLEMS, tel. 016-26 72 43, [email protected]: Luc PELGRIMS, tel. 016-26 72 06, [email protected] Provinciebelastingen: Dirk GOORIS, tel. 016-26 72 23, [email protected]

    directie informatica

    [email protected]

    directie: Marc VerVLoeT, tel. 016-26 79 02, [email protected]

    secretariaat: tel. 016-26 79 04, fax 016-26 79 08

    dIensT ProjecTen en

    onTWIkkeLIngen

    diensthoofd: Petra VAnHercke, tel. 016-26 79 22 [email protected]

    - initialiseren en opvolgen van informatiseringsprojecten- ontwikkelen en onderhouden van informaticatoepassingen- technische ondersteuning website- gis-projecten

    ONDERSTEUNENDE DIRECTIES

  • 49

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    Provinciedomeinen

    ProVIncIedoMeIn HUIZIngen

    Torleylaan 100, 1654 Beersel-Huizingentel. 02-383 00 20, fax 02-380 84 44www.vlaamsbrabant.be/huizingen

    directie sarah staut [email protected]

    Attracties: atletiekpiste, blindentuin, cafetaria, elektrowagentjes, minigolf, neer-hofdieren, openluchtzwembad, parkbos, restaurant, roeivijvers, rotstuin, speelterrei-nen, visvijvers, voetbalveldnatuur- en milieueducatief centrum Ines PHILIPPAERTS, tel. 02-383 00 28, [email protected]

    ProVIncIedoMeIn kesseL-Lo

    Gemeenteplein 5, 3010 Kessel-Lotel. 016-25 13 92, fax 016-35 07 40www.vlaamsbrabant.be/kessello

    directie: oswald [email protected]

    Attracties: cafetaria, ecocentrum, mini-golf, dierenstal met neerhofdieren, openluchtploeterbad, omnisportterreinen, roeiboten, skeelerpiste, speelterreinen, visvijver, voetbalterreinen, watertentoonstel-ling en waterspelenecocentrum: Sven GOETHALS, [email protected]

    ProVIncIedoMeIn HALVe MAAn dIesT

    Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diesttel. 013-31 15 28, fax 013-33 77 08www.vlaamsbrabant.be/diest

    directie: ria scHePMAns [email protected]

    Attracties: elektrowagentjes, kinderboer-derij, minigolf, openluchtzwembad met ligstrand, taverne-restaurant, roeiboten, speelterreinen, verdedigingswallen, visvij-vers, wandelroutes, windmolen, natuuredu-catieve tuin, bikewash, 2 trekkershutten, kampeerautoterrein voor 4 mobilhomesBezoekerscentrum Webbekoms Broek: Erik SPIESSENS, tel. 013-31 15 28, [email protected]

    ProVIncIedoMeIn HeT VInne

    ZoUTLeeUW

    Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuwtel. 011-78 18 19, fax 011-78 42 36www.vlaamsbrabant.be/zoutleeuw

    directie Liesbet [email protected]

    Attracties: boomgaarden, natuurgebied, wandelingen met n zonder gids, NME-acti-viteiten, speeltuin, speelbos en fietsverhuur, gps; zintuigenbeleefpad; speciale aandacht voor mensen met beperkingen.natuur- en milieueducatief centrum: Liesbet COx, tel. 011-88 89 77, [email protected]

    onderwijsinstellingen

    de WIjnPers -

    ProVIncIAAL onderWIjs LeUVen

    Mechelsevest 72, 3000 Leuventel. 016-23 69 51, fax 016-23 21 62www.dewijnpers.be

    Provinciale instellingen

  • 50

    directie: Lut [email protected] onderwijstechnisch secundair onderwijsberoepssecundair onderwijs

    PIso - ProVIncIAAL InsTITUUT Voor

    secUndAIr onderWIjs

    ProVIncIAAL onderWIjs TIenen

    Alexianenweg 2, 3300 Tienentel. 016-81 45 11, fax 016-82 20 57www.piso.be

    directie: Bart [email protected] technisch secundair onderwijsberoepssecundair onderwijs

    de sTerreTjes

    ProVIncIALe scHooL Voor BUITen-

    geWoon LAger onderWIjs

    Veldbornstraat 89, 3300 Tienentel. 016-81 86 46, fax 016-82 20 56www.desterretjes.be

    directie: doris [email protected] lager onderwijs (type 1 en 8)

    de noBeL-TIenen-LeUVen

    cenTrUM Voor VoLWAssenenonderWIjs

    Alexianenweg 2, 3300 Tienen, tel. 016-80 89 78, fax 016-82 20 57Mechelsevest 72, 3000 Leuven, tel. 016-20 18 19www.cvodenobel.be

    directie: jurgen [email protected]

    Tuinbouwcentra

    BLAUWe sTAP (PAc)

    ProVIncIAAL AgrArIscH cenTrUM

    Blauwe Stap 25, 3020 Herenttel. 016-29 01 74, fax 016-22 06 92

    ProVIncIAAL ProefcenTrUM

    Voor kLeInfrUIT PAMeL (PPk)

    Molenstraat 26, 1760 Roosdaaltel. 054-32 08 46, fax 054-32 08 47

    Yves HendrIckX, [email protected]

    Provinciaal vormingscentrum

    HAnenBos

    Lotsesteenweg 103, 1653 Dworptel. 02-380 47 13www.hanenbos.be

    cordinatie: Patrick roBBerecHTs [email protected]

    Vlaams-Brabants extranet VerA

    Remytoren, 3018 WijgmaalTel. 016-30 85 10 - fax 016-30 85 15www.vera.be

    Algemeen directeur: freddy [email protected]

    Extranetdiensten voor lokale en regionale openbare besturen:- connectiviteit in een beveiligd breedbandnetwerk- basisnetwerkdiensten (e-mail en Internettoegang)- toegang tot andere netwerken en diensten- boven- en intergemeentelijke e-governmentinitiatieven- dienstverlening (consultancy, vorming, informatie)

  • ProvinCiale

    sUBsidies

    51

  • 52

    Het provinciebestuur speelt op heel wat terreinen een voortrek-kersrol, het bestuur geeft ook impulsen. Dit gebeurt o.a. met sub-sidies. Er zijn subsidies voor particulieren, voor verenigingen en voor overheden. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de diverse provinciale subsidies. We verwijzen u ook naar het deel publieksgerichte diensten van dit wegwijsdocument. Nieuw is het accent op toegankelijkheid voor investeringssubsidies en sub-sidies voor evenementen.

    www.vlaamsbrabant.be/subsidies

    onderWIjs

    sUBsIdIes Voor InnoVATIeVe

    onderWIjsfLAnkerende ProjecTen

    Subsidies aan onderwijsinstellingen en verenigingen die gevestigd zijn in Vlaams-Brabant of hun initiatief voor de provincie ontwik-kelen voor een vernieuwend of experimenteel project dat als voor-beeld kan fungeren binnen het flankerend onderwijsbeleid van de provincie. Het flankerend onderwijsbeleid is gent op drie centrale themas: gelijke kansen, de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en school & wereld.Hoe: Indien het subsidiebedrag kleiner is dan 1.500 euro: aanvraag indienen, minstens drie maanden voor de aanvang van het project, bij de dienst onderwijs van de provincie Vlaams-Brabant. Indien het subsidiebedrag ligt tussen 1.500 en de 30.000 euro: aanvraag indienen uiterlijk op 15 januari of op 15 juni en ten min-ste 3 maanden voor de aanvang van het project, bij de dienst on-derwijs van de provincie Vlaams-Brabant.reglement en informatie: dienst onderwijs, Els BREUNIG, tel. 016-26 74 07, [email protected]

    econoMIe

    ondernemers en starters onderneMIngsZIn sTIMULeren In scHoLen

    Subsidies voor initiatieven van instellingen die de ondernemingszin in Vlaams-Brabantse scholen stimuleren.Hoe: verzoek indienen uiterlijk op 30 januari van het schooljaar waarin de subsidie wordt toegekend.reglement en informatie: dienst economie, Roel CASTEELS,tel. 016-26 72 90, [email protected]

    sUBsIdIe AAn InTIATIeVen dIe de onTWIkkeLIng VAn

    VLAAMs-BrABAnT ALs kennIsregIo ondersTeUnen

    Voor initiatieven waar kennisinstellingen, bedrijven, sociale part-ners en/of overheden een structurele samenwerking aangaan om Vlaams-Brabant als kennisregio te versterken.Hoe: aanvragen n keer per jaar indienen, uiterlijk op 15 oktober.reglement en informatie: dienst economie, Roel CASTEELS, tel. 016-26 72 90, [email protected]

    sUBsIdIe Ter ProMoTIe VAn sTreekProdUcTen

    Aan openbare besturen in Vlaams-Brabant of organisaties en ver-enigingen met economische, agrarische, toeristische, geschied-kundige, leefmilieu- of gezondheidsbevorderende doelstellingen die hun zetel hebben in Vlaams-Brabant en die een manifestatie organiseren voor de promotie van Vlaams-Brabantse streekpro-ducten. Ook de streekproducenten die deelnemen aan de erkende manifestatie kunnen een subsidie aanvragen.Hoe: het aanvraagdossier minstens twee maanden voor de aanvang van de manifestatie indienen.reglement en informatie: dienst economie, Roel CASTEELS,tel. 016-26 72 90, [email protected]

  • 53

    politieke org. Admin. org. trefwoordenprov. subidies veiligheid prov. en stAAt gemeenten cijfers

    VerPAkkIngen Voor sTreekProdUcTen

    De provincie beschikt over vijf verschillende modellen van eenvormige verpakkingen die aan een voordelig tarief ter beschikking worden gesteld van instellingen die zich bezighouden met de promotie van streekproducten. Ook producenten, handelaars en horecazaken kun-nen over deze verpakkingen beschikken mits bepaalde voorwaarden.Hoe: de aanvraag tot aanlevering van de verpakkingen minstens 14 dagen voor de gewenste leveringsdatum indienen.reglement en informatie: dienst economie, Roel CASTEELS, tel. 016-26 72 90, [email protected]

    cofInAncIerIng eUroPese sTreekonTWIkkeLIngsProjecTen

    Projecten die ingediend worden in het Europese Doelstelling 2-pro-gramma (EFRO) of het Doelstelling 3-programma (Interreg IV) en pas-sen in het provinciaal economisch beleid of het streekpact Leuven of het streekpact Halle-Vilvoorde komen in aanmerking voor deze provinciale subsidiring. Hoe: aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend. reglement en informatie: dienst economie, Roel CASTEELS, tel. 016-26 72 90, [email protected]

    sociale economie sUBsIdIe AAn VLAAMs-BrABAnTse ArBeIdsZorgInITIATIeVen

    Voor vzws en OCMWs die arbeidszorginitiatieven organiseren in Vlaams-Brabant en die de basisprincipes van arbeidszorg willen versterken.Hoe: het aanvraagdossier indienen uiterlijk 1 oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin het arbeidszorgproject wordt ge-organiseerd.reglement en informatie: dienst economie, Mieke FRANS, tel. 016-26 72 89, [email protected]

    sUBsIdIe Ter ProfessIonALIserIng VAn de socIALe eco-

    noMIe In VLAAMs-BrABAnT

    Voor Vlaams-Brabantse sociale economie organisaties die al dan niet in samenwerking met andere sociale economie organisaties een ini-tiatief willen nemen dat de professionaliteit van de organisatie(s) ten goede komt en voor niet-sociale economie organisaties (mits ze de vorm aannemen van een vzw, een vso of een coperatie) op voor-waarde dat bij hun professionaliseringsactie de professionaliteit van minstens 3 sociale economie bedrijven betrokken zijn.Hoe: de aanvraag moet ingediend worden uiterlijk 2 maanden voor de professionaliseringsactie van start gaat.reglement en informatie: dienst economie, Mieke FRANS, tel. 016-26 72 89, [email protected]

    sUBsIdIes AAn socIALe econoMIe orgAnIsATIes

    In VLAAMs-BrABAnT

    Subsidies aan sociale en beschutte werkplaatsen, startcentra voor sociale economie, activiteitencoperaties, opleidings-, begelei-dings- en werkervaringsprojecten, brugprojecten en initiatieven lokale diensteneconomie in Vlaams-Brabant die de tewerkstelling verhogen van kansengroepen.Hoe: het aanvraagdossier indienen uiterlijk op 15 oktober van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin het project wordt georganiseerd.reglement en informatie: dienst economie, Mieke FRANS, tel. 016-26 72 89, [email protected]

    ruimte voor economie renTesUBsIdIe oP LenIngen en kredIeToPenIngen Voor

    ProjecTen InZAke BedrIjfsVesTIgIng

    Voor Vlaams-Brabantse steden en gemeenten, POM Vlaams-Brabant, Haviland en Interleuven voor projecten inzake bedrijfsvestiging, en dit

  • 54

    voor de aankoop van gronden, infrastructuuraanleg, aankoop van gebouwen, voor bouwprojecten, voor saneringswerken en renova-tieprojecten. Hoe: het aanvraagdossier aangetekend toezenden uiterlijk op 15 mei voor de eerste selectie en op 15 oktober voor de tweede selectie.reglement en informatie: dienst economie, Tom VANQUAETHEM, tel. 016-26 72 95, [email protected]

    sUBsIdIe Voor ProjecTen rond dUUrZAAM

    PArkMAnAgeMenT

    Voor Vlaams-Brabantse organisaties (POM, gemeentebesturen, sociale partners uit RESOCs, Haviland en Interleuven, al dan niet in samen-werking met bedrijven) die in de provincie projecten ontwikkelen op het vlak van duurzaam parkmanagement. De projecten moeten op zijn minst een initiatief nemen op n van de vier ambitieclusters: inzake energie, inzake ruimte, inzake afval en reststoffen of inzake mobiliteit.Hoe: het aanvraagdossier indienen voor 1 september van het jaar dat voorafgaat aan het begrotingsjaar waarop de subsidie betrekking heeft.reglement en informatie: dienst economie, Tom VANQUAETHEM, tel. 016-26 72 95, [email protected]

    Voor gemeentebesturen sUBsIdIe Ter VersTerkIng VAn HAndeLskernen

    Voor gemeenten in Vlaams-Brabant om projecten ter versterking van de handelskernen te realiseren of om beleidsadvies in te win-nen bij het opstellen van een detailhandelsplan of ter voorberei-ding van handelskernversterkende projecten.Hoe: de aanvragen kunnen tweemaal per jaar ingediend worden, uiterlijk 15 april voor de eerste ronde en uiterlijk 15 oktober voor de tweede ronde.

    reglement en informatie: dienst economie, Roel CASTEELS, tel. 016-26 72 90, [email protected]

    LAndBoUW

    Voor landbouwers sUBsIdIe Voor AnALYse VAn MesT- en BodeMsTALen

    Om een oordeelkundige bemesting te realiseren op basis van ana-lyses van bodem en mest.Hoe: de subsidie wordt aan de landbouwer onmiddellijk verekend via een korting op de factuur.reglement en informatie: dienst land- en tuinbouw, Nathalie HAESEVOETS, Tel. 016 26 72 72, [email protected]

    sUBsIdIe Voor groePs- en kLAsBeZoeken AAn LAnd- en

    TUInBoUWBedrIjVen

    Hoe: een schriftelijke aanvraag indienen bij de provincie elk jaar ten laatste op 1 november.reglement en informatie: dienst land- en tuinbouw, Henk DAENEN, tel. 016-26 72 49, [email protected]

    LeefMILIeU

    Afval sUBsIdIe HerBrUIkBAre goederen krIngLooP- en

    HergeBrUIkscenTrA

    De subsidie mag door kringloop- en hergebruikscentra aangewend worden voor alle kosten die verband houden met de inzameling, sortering, controle, herstelling, kwaliteitsgarantie en verkoop van herbruikbare goederen

  • Politieke org. admin. org. treFWoordenProv. sUBidies veiligheid Prov. en staat gemeenten CijFers

    55

    Politieke org. admin. org. treFWoordenProv. sUBidies veiligheid Prov. en staat gemeenten CijFers

    Hoe: de aanvragen indienen uiterlijk op 1 juni van het begrotings-jaar waarop de subsidie betrekking heeft.reglement en informatie: dienst leefmilieu, Gunter DE RyCK, tel. 016-26 72 38, [email protected]

    sUBsIdIe Voor AfVALPreVenTIeProjecTen

    Voor grotere regionale afvalpreventieprojecten van intergemeente-lijke samenwerkingsverbanden. Voor kleinere lokale afvalpreventie-projecten van gemeenten of enkele gemeenten samen binnen een intergemeentelijk samenwerkingsverband.Hoe: de aanvragen indienen uiterlijk op 15 februari van het begro-tingsjaar waarop de subsidies betrekking hebben.reglement en informatie: dienst leefmilieu, Gunter DE RyCK, tel. 016-26 72 38, [email protected]

    natuur sUBsIdIe Voor de AAnkooP nATUUrgeBIeden

    Aan erkende natuurverenigingen.Hoe: de aanvraag indienen vr 1 maart van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.reglement en informatie: dienst leefmilieu, Frederik VANLERBERGHE, tel. 016-26 72 69, [email protected]

    sUBsIdIe Voor BIjZondere nATUUrBescHerMIngsProjecTen

    Aan erkende natuurverenigingen.Hoe: de aanvraag indienen vr 1 maart van het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft.reglement en informatie: dienst leefmilieu, Dirk BUySSE, tel. 016-26 72 84, [email protected]

    sUBsIdIe Ter ondersTeUnIng VAn HeT

    geMeenTeLIjk nATUUrBeLeId

    Voor gemeenten die zich ertoe verbinden een beleid te ontwikkelen en uit te voeren met betrekking tot de natuurlijke entiteiten binnen de gemeente. Deze natuurlijke entiteiten zijn natuur, bos en groen en landschap.Hoe: de aanvragen voor natuurprojecten moeten worden inge-diend voor 1 december van het voorgaande begrotingsjaar.reglement en informatie: dienst leefmilieu, Dirk BUySSE, tel. 016-26 72 84, [email protected]

    duurzaam leven sUBsIdIe Voor BIjZondere ProjecTen In VerBAnd MeT

    dUUrZAAM BoUWen, Wonen, Werken en LeVen

    Voor milieuverenigingen en verenigingen die werkzaam zijn in de jeugdwerk-, welzijns- of sociaal-culturele sector. Ook vzws of fei-telijke verenigingen met een werking gericht op Vlaams-Brabantse regios komen in aanmerking. Samenwerking tussen verenigingen wordt extra gewaardeerd, alsook samenwerkingsverbanden met an-dere actoren (o.a. met lokale besturen, scholen, bedrijven, buurtco-mits, wijken, ...).Hoe: de aanvragen worden tweemaal per jaar gegroepeerd (bin-nengekomen vr 1 februari en binnengekomen vr 1 september).reglement en informatie: dienst leefmilieu, Hilde HACOUR, tel. 016-26 72 78, [email protected]

    educatie sUBsIdIe AAn scHoLen Voor nATUUrProjecTen

    Subsidies aan scholen die werken rond natuur op school.Hoe: de aanvragen worden tweemaal per jaar gegroepeerd (bin-nengekomen vr 1 februari en binnengekomen vr 1 oktober).reglement en informatie: dienst leefmilieu, Lieselot DECLEyN,

  • 56

    jaarlijks. Voor wie: voor organisaties met rechtspersoonlijkheid, feitelijke verenigingen, natuurlijke personen en gemeentelijke overheden die culturele initiatieven in de provincie ontwikkelen.Hoe: De aanvraagdossiers voor projectsubsidies dienen ten laatste 3

    maanden voor aanvang van het project ingediend te worden. De aanvraagdossiers voor werkingssubsidies dienen ten laatste

    op 15 januari van het jaar waarvoor de subsidie aangevraagd wordt ingediend te worden.

    De aanvraagdossiers voor structurele subsidies dienen ten laatste op 15 januari van het eerste jaar waarvoor subsidie gevraagd wordt ingediend te worden.

    reglement en informatie: jeugddienst, Wannes VERHOOGENtel. 016-26 76 86, [email protected]

    sUBsIdIe Voor jeUgdVerBLIjfsInfrAsTrUcTUren

    Aan gemeentebesturen en verenigingen zonder winstoogmerk gelegen in Vlaams-Brabant die hun jeugdverblijfsinfrastructuren willen uitbouwen en verbeteren en zo streven naar een defini-tieve erkenning volgens het decreet Toerisme voor allen van de Vlaamse Gemeenschap.Hoe: de aanvraag indienen uiterlijk 15 maart of 15 september en minstens zes maanden voorafgaand aan de start van de werken.reglement en informatie: jeugddienst, Thomas HUyBERECHTS, tel. 016-26 76 89, [email protected]

    sUBsIdIe Voor de jeUgdVrIendeLIjke InrIcHTIng

    VAn oPenBAre rUIMTe

    Aan gemeentebesturen gelegen in Vlaams-Brabant die hun open-bare ruimte willen inrichten met aandacht voor kinderen en jonge-

    tel. 016-26 72 44, [email protected]

    VLAAMs kArAkTer

    sUBsIdIe Voor ProjecTen VLAAMs kArAkTer

    Voor lokale besturen, organisaties of feitelijke verenigingen die ver-antwoordelijk zijn voor en de kosten dragen van een project of activiteit dat het Vlaams karakter van de provincie Vlaams-Brabant benadrukt of de integratie van anderstaligen bevordert.Hoe: er zijn drie indieningsdata bepaald: 15 april, 15 september en 15 december. Bovendien dient de aanvraag minstens drie maanden voor de aanvang van het project te woorden toegestuurd.reglement en informatie: beleidscel Vlaams karakter, Peter BIONDI, tel. 016-26 76 78, vlaamskarakter@vlaamsbrabant.

    jeUgd

    sUBsIdIe Voor ArTIsTIeke InITIATIeVen (Voor jongeren)

    Een subsidie voor artistieke initiatieven in de vorm van: Projectsubsidies: voor initiatieven die inhoudelijk, financieel en

    in tijd afgebakend zijn. Eenzelfde project kan slechts maximaal 3 keer een projectsubsidie ontvangen.

    Werkingssubsidies: worden jaarlijks toegekend op basis van de activiteiten van het voorgaande jaar en de plannen voor het te subsidiren jaar. Organisaties die een werkingssubsidie krijgen voor een bepaald jaar kunnen geen projectsubsidies meer aanvragen voor dat jaar.

    Structurele subsidies: overspannen een periode van 4 jaar op basis van de activiteiten van de 4 voorgaande jaren en de plan-nen voor de 4 volgende jaren. De subsidietoekenning gebeurt

  • Politieke org. admin. org. treFWoordenProv. sUBidies veiligheid Prov. en staat gemeenten CijFers

    57

    Politieke org. admin. org. treFWoordenProv. sUBidies veiligheid Prov. en staat gemeenten CijFers

    ren. De subsidie bestaat uit begeleidingsuren voor een participa-tief proces waarbij kinderen en jongeren mee gestalte geven aan de openbare ruimte en een investeringssubsidie.Ho