Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

100
UiT in Opglabbeek seizoen 2012-2013

Transcript of Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

Page 1: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

UiT in Opglabbeekseizoen 2012-2013

Page 2: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vOOrwOOrd

Beste Opglabbekenaar

Met enige trots stellen we het vrijetijdsaanbod voor het seizoen 2012-2013 aan u voor. Trots omdat we u weer een gevarieerd aanbod kunnen voorschotelen, bovendien voor de eerste maal voor de volledige periode van september tot en met juni, én trots omdat we binnenkort ook een gemeenschapscentrum hebben om fier op te zijn. In het weekend van 23, 24 en 25 november openen we met de deuren van den Ichter nieuwe mogelijkheden voor ons als organisator en voor de talrijke Opglabbeekse verenigingen. Met de grote zaal en de verschillende les-, vergader- en crealokalen spelen we beter in op de hedendaagse vrijetijds behoeften.

doorblader deze brochure en proef al eens van het vrijetijds-aanbod in Opglabbeek. we bieden voor ieder wat wils op vlak van cultuur (p. 3), bibliotheek (p. 57), jeugd (p. 65) en sport (p. 74).

Tot binnenkort op één van onze activiteiten? Tot in den Ichter?

Met vriendelijke groeten

Benny Spreeuwersburgemeester

Ilse weversschepen van vrije tijd

véronique Bruninxdiensthoofd vrije tijd

2

Page 3: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

openings­weekend

den ichter

Page 4: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

openingsweekend den ichter

OpenIng Op 23, 24 en 25 nOveMBerMomenteel wordt nog druk gewerkt aan ons nieuwe gemeen-schapscentrum den Ichter. Op 23, 24 en 25 november wordt den Ichter feestelijk geopend. verwacht u drie dagen lang aan een goed gevuld programma met voorstellingen, concerten, work-shops, animatie en meer. er is voor iedereen wat wils.

Meer InfO vOlgTHet precieze programma, met tijdstippen en invulling van de workshops en animaties, wordt later nog bekendgemaakt. Houd zeker uw brievenbus in de gaten voor onze folder. Toch lichten we nu graag al een tipje van de sluier over een aantal voorstellingen.

vOOr Ieder waT wIlSOp vrijdagavond organiseren we een concert voor iedereen die eens goed uit de bol wil gaan. Zaterdag staat er heel wat op het programma vanaf 13.30 uur. Onder andere een swingende thé dansant, een kookdemo en ’s avonds een comedyvoorstelling. Zondag is het familiedag. voorstellingen, workshops, animatie, … kortom een gezellig programma van 13.30 tot 18 uur voor kinde-ren, ouders en grootouders. Blader snel verder naar de volgende pagina’s en ontdek al enkele hoogtepunten uit het aanbod.

graTIS TOegangalle activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk met uit-zondering van de comedyvoorstelling op zaterdag 24 november. Hiervoor moeten er op voorhand tickets gekocht worden.

Kleine wijzigingen in het programma zijn nog mogelijk.

4

Page 5: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

5

OpenIngSweeKend den IcHTer

Page 6: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

openingsweekend den ichter

Swingzapoppin is de zeer geslaagde fusie van de muzikale band nomad Swing en de dansformatie The dipsy doodles. Samen vormen ze een onweerstaanbare combinatie van muziek en dans die ons terugbrengt naar de sfeer van de jaren ‘30-’40.

Samen met Koen de cauter op sopraansax en nik phelps (USa) op klarinet en trompet, brengt nomad Swing een gevarieerd en kleurrijk dansrepertoire uit de gloriedagen van de swing. Met muziek van onder andere Benny goodman, louis armstrong, ella fitzgerald, Billie Holiday, django reinhardt en The Mills Brothers, op een eigen manier gearrangeerd.

The dipsy doodles zorgen voor de kers op de taart. Twee piekfijn uitgedoste danskoppels swingen erop los en zijn een lust voor het oog. Bruisend van energie brengen ze bij diverse nummers een flitsende danspartij met duidelijke roots in de lindy hop scène van de dertiger jaren. geef uw oren en ogen de kost, and put on your dancing shoes!

swingzapoppin!za 24/11/2012 l vanaf 14 uur l den ichter

Livemuziek met live-entertainment

graTIS TOegang

I.S.M. welZIjnS-raad OpglaBBeeK

6

Page 7: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

openingsweekend den ichter

lien willaert kent u wellicht van haar kleurrijke kookboeken ‘Mijn man is op dieet… maar hij weet het niet’, ‘vluggertjes in de keuken’ en ‘Het caloriecomplot’. als gezondheidsconsulente geeft ze in haar boeken tips hoe u smaakvol kunt diëten. daarnaast was ze in het verleden presentatrice en regisseuse van ‘vlaanderen cu-linair’ en ‘het caloriecomplot’ op vitaya en schreef ze een culinaire column in het magazine elle.

lien wijdt de leskeuken in den Ichter in met een kookdemonstra-tie waarin u leert om snelle en gezonde hapjes te maken.

en nOg veel Meer…In heel het gemeenschapscentrum zullen er nog meer activiteiten gepland staan. doorlopend kunt u gratis deelnemen aan allerlei creatieve workshops, een kijkje nemen in de ateliers, u laten ver-rassen door animatie en op ontdekking gaan met het ichterspel.

vluggertjes in de keuken

za 24/11/2012 l 14 - 16 uur l den ichter lien willaert

kookdemo

graTIS TOegang

© Thibault gregoire / read My lips

7

Page 8: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

openingsweekend den ichter

vaderland? als in: “het land dat wij van onze vaders geërfd hebben?” Bestaat dat eigenlijk nog? Bert Kruismans is op zoek naar het antwoord. “Ondertussen hebben mijn zonen de leeftijd waarop ze zich afvragen wat wij aan hun generatie zullen doorge-ven. wat moet ik dan antwoorden?”

de afgelopen jaren is allerslimste mens Bert Kruismans intensief op tournee geweest in franstalig België. Het heeft hem doen ken-nismaken met een land dat hij alleen kende uit de verhalen van zijn vader en uit vergeelde geschiedenisboeken. daarom maakt hij een voorstelling over vaderschap, heimwee, geschiedenis, politiek, opvoeding en het verband tussen dat alles.

Het wordt alweer een uniek spektakel van vlaanderens meest spitsvondige comedian. Speciaal voor deze show componeert hij een aantal nieuwe liedjes die hij ook zelf live zal brengen om zo een nieuw genre te lanceren: de stand-upmusical.

vaderland

za 24/11/2012 l 20.15 uur l den ichter bert kruismans

try-out

TIcKeTS In gc TrOeMpeelKe,

vanaf 25/06/2012 OM 18.30 UUr

KaSSa: 10 eUrO, vvK: 8 eUrO

8

Page 9: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

openingsweekend den ichter

rudy’s legendarische eenmansorkest, zoals altijd bijgestaan door zijn Swinging Sabrina’s, speelt de confituur weer van de muur. van polonaise tot linedance, van slowen tot headbangen, van limbodansen over freestyle naar de kuskesdans en... altijd iets te winnen, jawel!

Confituur op de muur is een familievoorstelling voor kinderen van 4 tot 12 en voor hen die hen vergezellen. word zelf een ster op de dansvloer. dansen en zien dansen, zingen en meezingen en vooral veel en hard... lachen!

en nOg veel Meer…Zondag staat helemaal in het teken van kinderen en het gezin. ga op ontdekking in de ateliers, leef jezelf creatief uit in allerlei knutselworkshops, word een masterchef in de keuken en geniet van de animatie en voorstellingen.

confituur op de muurzo 25/11/2012 l den ichter

Rudy’s Danspaleis

graTIS TOegang

TIjdSTIp nOg Te Bepalen

9

Page 10: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

openingsweekend den ichter

10

Page 11: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voor­stellingen

Page 12: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

Moet er nog iets verteld worden over één van de bekendste muzikanten van de lage landen? raymond van Het groene-woud verbaasde al in 1972 de wereld met de instant-klassie-ker “Maria, Maria, ik hou van jou”. Het was de start voor één van de meest opvallende carrières in de muziekwereld.

Hij stapelde de successen op en voorzag vlaanderen en nederland van meer klassiekers dan wie ook. raymond is de uitvinder van de nederlandstalige rock, een inspiratie voor al wie na hem in zijn moerstaal de gitaar omgordde. Meisjes, je veux de l’amour, vlaanderen Boven, joske … elk jaar was er wel een vintage raymond in de platenrekken.

In 2010 werd hij 60, een mijlpaal, ook in het leven van ray-mond. en vorig jaar kwam zijn cd de laatste rit uit, zijn beste plaat tot nu toe. de concerten die deze plaat begeleiden worden steevast met vijf sterren beoordeeld. een raymond in bloedvorm, gelouterd maar met nog even veel energie als ten tijde van Maria.

memoires van een balmuzikant

za 12/01/2013 l 20.15 uur l c-mine Genkraymond van het Groenewoud

18 eUrO (KaSSa) - 16 eUrO (-26j. Of +55j.) - 15 eUrO (c-MIne-

aBOnneMenTen)

TIcKeTS In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012 OM 18.30 UUr

dIT cOncerT wOrdT geOrganISeerd I.S.M. de

geMeenTe OpglaBBeeK

muziek

12

Page 13: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

rayMOnd

van HeT grOenewOUd© joke Schot

13

Page 14: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

na 10 jaar op de planken, drie avondvullende shows en de best-of show ‘larger Than life’ in het Sportpaleis staat de ‘King of comedy’ weer te popelen om zijn mening over de op hol gesla-gen maatschappij te ventileren. dat doet hij, zoals we van hem gewend zijn, met snerende opmerkingen en uitvergrote situaties.

Het wordt een donkere show. alex ergert zich namelijk enorm aan het Big Brother-gevoel dat ons vandaag omringt. de overheid die de hele tijd maar uitmaakt wat goed of slecht is voor ons, de goegemeente die meent mensen te mogen maken of kraken, media¬watchers die ons bepaalde richtingen uitsturen.

facebook, blogs en tweets: met het internet vinden mensen zich plots zo interessant dat ze denken dat iedereen hun mening wil/moet lezen. Met dat soort van exhibitionisme kan alex nog leven. Maar met die gestoorde vorm van sociale controle die daarmee gepaard gaat, niet. een sociale controle die vreemd genoeg sa-mengaat met een vorm van apathie. “wij zijn niet langer genera-tie X, maar generatie niks. wij hebben zo weinig om handen dat het leven van een ander ons vermaak wordt. Iemand anders zijn dood is entertainment geworden.”

de titel van de nieuwe show, ‘Interesting Times’, is genoemd naar de vloek die de chinezen uitspreken over iemand die ze onheil toewensen: “May you live in interesting times.”

interesting times

vr 08/02/2013 l 20.15 uur l den ichteralex aGnew

comedy

TIcKeTS In gc TrOeMpeelKe,

vanaf 25/06/2012 OM 18.30 UUr

KaSSa: 17 eUrO, vvK: 15 eUrO

MOgelIjK eXTra vOOrSTellIng Op

07/02/2013

14

Page 15: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

aleX agnew© willem de puydt

15

Page 16: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

ISBellS© Koen Bauters

16

Page 17: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

Isbells is de groep rond de leuvense singer-songwriter gaëtan vandewoude.

Met gaëtan’s fluweelzachte stem, het tokkelende gitaarspel, de percussie en zeer subtiele samenzang brengt Isbells rustige folkpop liedjes met echo’s uit de sixties, soms met een donker randje. Melancholische, intense nummers worden afgewisseld met meer luchtige en vrolijke deuntjes. Kippenvel gegarandeerd.

In 2009 bracht Isbells een overdonderend (titelloos) debuutalbum uit. de singles As long as it takes en Reunite waren in vlaanderen niet van de radio weg te denken en ook in het buitenland kreeg het album veel lovende kritiek. Het nieuwe album Stoalin, met de singles Illusion en Heading for the newborn en mogelijk nog meer die volgen, dateert van maart 2012. Humo noemt het album een ‘meesterwerk’, focus Knack spreekt over een ‘prachtplaat’. dat belooft voor het concert in Opglabbeek.

Ogen dicht en genieten maar!

isbellsza 16/03/2013 l 21 uur l den ichter

muziek

TIcKeTS In gc TrOeMpeelKe,

vanaf 25/06/2012 OM 18.30 UUr

KaSSa: 16 eUrO, vvK: 14 eUrO

17

Page 18: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

willem vermandere is een artistieke duizendpoot: zanger, beeld-houwer, schilder, schrijver en filosoof.

Het is niet toevallig dat willem vermandere de paasperiode uitkiest voor dit muziekprogramma. De Zeven Kruiswoorden is een uniek concert dat nauw aanleunt bij de universele thema’s verbonden aan de periode rond pasen. Samen met zijn drie muzi-kanten zal willem zijn eigenwijze muziek aanvullen met beschou-wingen over actuele thema’s vanuit zijn eigen ervaringswereld.

deze speciale paasvoorstelling bestaat uit zeven hoofdstukjes. “een gedroomde zevenarmige kapstok om mijn gedacht te zeg-gen”, aldus vermandere. Zijn ‘vertellementen’ worden afgewisseld met prachtige instrumentale muziek en gezongen liedjes. dit is willem, anders dan anders, intiem en ingetogen, in een warme, mystieke sfeer.

paasconcert: de zeven kruiswoorden

za 30/03/2013 l 20.15 uur l den ichterwillem vermandere

muziek

TIcKeTS In gc TrOeMpeelKe,

vanaf 25/06/2012 OM 18.30 UUr

KaSSa: 17 eUrO, vvK: 15 eUrO

I.S.M. Mandala vZw en c-MIne

cUlTUUrcenTrUM genK

18

Page 19: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

wIlleM

verMandere

19

Page 20: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

voorstellingen

aotearoa, ‘het land van de lange witte wolk’, zo noemden de Ma-ori’s hun land. In deze reisdocumentaire gaat u, aan de hand van foto’s en gedetailleerde uitleg, op verkenning in nieuw-Zeeland, het land dat vooral gekend is vanwege zijn prachtige natuur.

nieuw-Zeelanders noemen zich graag Kiwi’s. Twee derde van hen woont op het noordereiland, met wellington en auckland als belangrijkste steden. Het noordereiland wordt gekenmerkt door de Maori-cultuur en de vulkanische activiteit: vulkanen en kratermeren, warme bronnen en geisers. Het Zuidereiland is meer bergachtig met diepe fjorden, blauwe meren en paradijselijke zandstranden.

In deze reportage wordt niet enkel stilgestaan bij natuur en geo-grafie. Ook het cultureel erfgoed en het economisch en sociaal leven van nieuw-Zeeland komen aan bod.

nieuw-Zeeland, het decor voor The lord of the rings. een land voor avonturiers: vroeger de goudzoekers, nu de bungeesprin-gers, skydivers, rafters… en voor globetrotters.

nieuw­zeelanddo 21/03/2013 l 20 uur l den ichter

reisvoorstelling

TIcKeTS In gc TrOeMpeelKe,

vanaf 25/06/2012 OM 18.30 UUr

3 eUrO

een vOOrSTellIng van deMarSIn –

OpSOMMer

20

Page 21: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

Page 22: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

de keramiekworkshops zijn intussen een vaste waarde in het programma geworden. Mooi als binnenhuisdecoratie en wat deze appels nog leuker maakt: u boetseert ze helemaal zelf! na een laagje glazuur zien ze eruit om op te eten.

In deze workshop maakt u drie appels met klei en glazuur. Onder begeleiding van Martine en Brigitte leert u een aantal basistech-nieken. de laatste les wordt er geglazuurd. voorkennis is niet nodig.

Meebrengen: tafelbeschermer (bv. een grote vuilzak), een houten deegrol (niet gaan kopen als u er geen hebt), aardappelmesje, plastiekfolie, plastieken zakje, houten plank van ongeveer 30 op 30 (gewoon hout zoals beuk of den, geen Mdf of keukenkasthout met folie over), enkele satéstokjes, oude keukenhanddoek (voor uw handen en misschien de tafel), haardroger (alleen meebren-gen als u die hebt), papier en pen.

keramiek: appelsma 03/09, 10/09 en 01/10/2012 l

19.30 - 22 uur l Gc troempeelke

workshop

prIjS: 40 eUrO (Incl. MaTerIalen)

BegeleIdIng: MarTIne BOUTSen

en BrIgITTe MeySSen

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

22

Page 23: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

U wilt met een computer werken, maar weet niet waar te begin-nen? wij beginnen bij het begin: het aan- en uitschakelen van de computer. U leert het toetsenbord en de muis gebruiken en maakt kennis met windows.

verder maakt de lesgever u wegwijs op het bureaublad. U ontdekt de betekenis van vensters, bestanden en mappen en waarvoor ze dienen. U leert wat het internet is en hoe u er op kunt surfen met het programma Internet explorer. U leert informatie opzoeken, bewaren en organiseren. dit alles krijgt u aangeleerd aan de hand van praktische oefeningen.

de lesgever staat open voor de wensen van de deelnemers en zal in overleg met hen de laatste lessen concreet invullen.

deze cursus is voor volwassen die willen werken met een compu-ter en nog geen voorkennis hebben.

basiscursus computerenvanaf wo 19/09/2012 l 9 - 12 uur l

Gc troempeelke (computerlokaal)

cursus

TIen leSSen Op wOenSdag: 19

en 26 SepTeMBer, 3, 10, 17, 24 en 31

OKTOBer, 7, 14 en 21 nOveMBer

prIjS: 50 eUrO

I.S.M. vOrMIngplUS lIMBUrg

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

23

Page 24: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

Speksteen bestaat in vele soorten en komt uit alle delen van de wereld. Het is een zachte steensoort die zeer geschikt is voor het maken van beelden. de steen bestaat in diverse kleuren, met verschillende tekeningen en structuren, die zorgen voor een oneindige variatie. In bewerkte vorm lijkt het op marmer.

In deze cursus gaat u met speksteen aan de slag. door te vijlen, snijden en schuren kunt u uw eigen ideeën uitwerken in de mooi-ste creaties.

Meebrengen: oude (hand)doek, grof en fijn schuurpapier en ver-schillende vijlen (kunnen ook ter plaatse aangekocht worden).

creatief met speksteenvanaf do 27/09/2012 l 19 - 22 uur l

Gc troempeelke

cursus

prIjS: 50 eUrO (excl.

speksteen, in de les aan

te kopen)

acHT leSSen Op dOnderdag: 27

SepTeMBer, 4, 11, 18 en 25 OKTOBer, 8,

15 en 29 nOveMBer

BegeleIdIng: rOSa evenS

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

24

Page 25: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

Iedere dag is er wel ergens een bericht over de financiële crisis. Banken gaan overkop of worden overgenomen, beurzen kelderen, rommelkredieten komen aan het licht, regeringen dienen staats-waarborgen te geven. U zou van minder een punthoofd krijgen.

Met deze lezing krijgt u een inzicht in de mechanismen die het ontstaan van de financiële crisis veroorzaakten en die uiteindelijk leidden tot een wereldwijde crisis.

Het tweede deel van de lezing geeft een overzicht van de verschil-lende categorieën van beleggingen: van de sok onder de matras, tot spaarrekeningen, termijnrekeningen, obligaties, beleggings-fondsen, aandelen, en afgeleide producten zoals futures, warrants en opties en de risico’s die aan deze beleggingen verbonden zijn.

de spreker, dominiek claes, is rubriekleider economie bij Het Belang van limburg.

de crisis en uw spaargeldwo 03/10/2012 l 19.30 - 22 uur l

Gc troempeelke

lezing

prIjS: 5 eUrO

I.S.M. vOrMIngplUS lIMBUrg, SpreKer:

dOMInIeK claeS.

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

25

Page 26: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

Verdwaald in het Geheugenpaleis is de eerste documentaire gezien door de ogen van mensen met dementie. Ze wonen samen in een flat, onder continue begeleiding en verzorging. deze flat heet Iduna en is een wat ongewone leefgroep van de Bijster, een wooncentrum voor mensen met dementie in essen, België. de acht bewoners van Iduna bevinden zich in – wat wetenschappe-lijk geldt als – de eerste fase van de ziekte. vlagen van luciditeit, vergetelheid en afwezigheid wisselen elkaar voortdurend af.

de film volgt de personages meer dan een jaar. alleen zo ontdekt de kijker wie ze zijn en wie ze waren. alleen dan wordt duidelijk hoezeer hun (zelf )bewustzijn onherroepelijk afbrokkelt en de afwezigheid het langzaam maar zeker haalt op de luciditeit. naar het einde van de film toe is niets nog zoals het was.

verdwaald in het geheugenpaleis

di 09/10/2012 l 13.30 uur l zaal vona

film met omkadering

graTIS

een OrganISaTIe van prevenTIef geZOnd aS, lO-

Kale STUUrgrOep vOlKSgeZOndHeId

OpglaBBeeK, wel-ZIjnSraad OpglaB-BeeK, geMeenTeBe-STUUr en OcMw aS

en OpglaBBeeK

26

Page 27: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

vaak vinden we het moeilijk om grenzen te trekken. Hoe maakt u de juiste balans tussen genieten, zorg en zelf ontplooiing? wordt u meegezogen door de duizelingwekkende snelheid waarmee deze maatschappij voortraast? Zit u in de maalstroom van huisje, tuintje, kinderen, werk, hobby’s en sociaal leven? amper tijd om ergens bij stil te staan? wie plooit er nooit eens onder die druk?

genoeg is genoeg. gedaan met de mallemolen, knippen in de sociale verplichtingen en weg met de maatschappelijke druk. Het is tijd voor verandering!

dankzij de tien fit-in-je-Hoofd-stappen verhoogt u uw incasse-ringsvermogen, leert u met negatieve prikkels of onaangename situaties omgaan en ervaart u wat u zelf kunt doen om beter in je vel te zitten. ga ermee aan de slag en u bezorgt uzelf tien maal een goed gevoel.

In deze workshop worden de tien stappen van fit-In-je-Hoofd volledig uit de doeken gedaan. de deelnemers krijgen ook de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

fit in je hoofdwo 11/10/2012 l 19.30 - 22 uur l Gc troempeelke

workshop

prIjS: 5 eUrO

InScHrIjven vOOr 5 OKTOBer 2012

een OrganISaTIe van de lOKale

STUUrgrOep vOlKSgeZOndHeId

I.S.M. gc TrOeM-peelKe, vOrMIng-

plUS en prO-vIncIale dIenST

geZOndHeId

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

27

Page 28: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

geen leuker winteraccessoire dan een sjaal. gemakkelijk te combineren en lekker warm op koude winterdagen. U vindt er honderden in de winkel… maar veel leuker is een zelfgemaakt exemplaar! In slechts drie lessen leert u de kneepjes van het vak. aan het eind van les drie is uw eigen sjaal klaar.

Hebt u nog nooit breinaalden vastgehad of herinnert u zich niets meer van die paar lessen handwerk op school? geen nood… lindsay van naai- en creatieatelier elilalin neemt de tijd om u de basis uit te leggen. U krijgt de nodige uitleg over hoe eraan te beginnen, welke (basis)steek te gebruiken en hoe af te werken.

Tijdens de eerste les maakt u een keuze uit verschillende kleuren. de lesgeefster zorgt voor een waaier aan keuzes.

een sjaal breienwo 17/10, 24/10, 31/10/2012 l 20 - 22 uur l

Gc troempeelke

workshop

prIjS: 20 eUrO (eXcl. MaTerIalen,

aan Te KOpen BIj leSgeefSTer)

BegeleIdIng dOOr elIlalIn – naaI- en

creaTIeaTelIer

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

28

Page 29: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

In de winter kan een warme kom soep wonderen doen. Het over-wint niet alleen de koude, maar is bovendien bijzonder gezond en voedzaam.

In deze kookworkshop leert u niet de traditionele soepen, maar wordt er inspiratie gehaald uit andere landen. door de juiste combinatie van groenten en kruiden, kunt u de lekkerste soepen maken en inspiratie opdoen om thuis aan de slag te gaan.

Meenemen: schort, aardappelmesje en snijplank.

soependo 18/10/2012 l vanaf 19 uur l

Gc troempeelke

workshop

prIjS: 10 eUrO

BegeleIdIng: jO BOOnen

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

29

Page 30: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

niets zo leuk voor een verjaardagsfeestje van uw zoon of dochter dan een huis vol felgekleurd geschminkte kindergezichtjes. U hoeft hier zelfs geen (dure) professionele grimeur voor uit te nodi-gen: in deze workshop leert u de basis van kindergrime zodat u zelf aan de slag kunt gaan.

eerst worden de technieken geoefend op de arm. Zodra u dit on-der de knie hebt, wordt er op hoofden geoefend. en wees gerust: u hoeft zelf niet als piraat de straat op. we gebruiken oefenhoof-den. vervolgens leert u een aantal van de meest gekozen thema’s, zoals een prinses, een vlinder of een piraat.

basis kindergrimema 05/11/2012 l 19 - 22 uur l

Gc troempeelke

workshop

prIjS: 18 eUrO (Incl. MaTerIalen)

BegeleIdIng: MarIna BOUSSU

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf

25/06/2012 OM 18.30 UUr

30

Page 31: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

de kinderkamer decoreren, de woonkamer opfleuren of de lounge tuinzetels aankleden… er is altijd wel een goede reden voor een mooi kussen in huis. In de plaats van een simpel kussen in één kleur, maken we gebruik van het patchwork-idee. verschil-lende gehaakte lapjes met een ‘bloemetje’ in het midden vormen aan het eind één kussensloop.

In de eerste les kiest u een combinatie van verschillende kleuren. de lesgeefster brengt het nodige materiaal mee en dan kunt u aan de slag. Tijdens les één leert u hoe u een lapje met een bloe-metje haakt. U werkt thuis en in les twee verder aan het gewenste aantal lapjes. Tijdens de laatste les legt de lesgeefster uit hoe u de lapjes aan elkaar kunt bevestigen.

een retro bloemetjes­kussen haken

wo 14/11, 21/11 en 28/11/2012 l 20 - 22 uur l Gc troempeelke

workshop

prIjS: 20 eUrO (eXcl. MaTerIalen,

aan Te KOpen BIj leSgeefSTer)

BegeleIdIng: elIlalIn naaI- en

creaTIeaTelIer

.

31

Page 32: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

In vlaanderen hebben zo’n 100.000 personen één of andere vorm van dementie. Over dementie bestaan er ook nog heel wat vragen en misverstanden.

Met deze info- en praatnamiddag willen we het taboe, dat nog steeds rond deze ziekte heerst, wegnemen door goede informa-tie te verstrekken aan eenieder die met dementie in zijn naaste omgeving geconfronteerd wordt.

Bert rayen (psychiatrisch verpleegkundige van het wit-gele Kruis) begeleidt deze namiddag.

omgaan met dementiedo 15/11/2012 l 14 uur l Gc troempeelke

info- en praatnamiddag

graTIS

een OrganISaTIe van

prevenTIef geZOnd aS, lO-

Kale STUUrgrOep vOlKSgeZOndHeId

OpglaBBeeK, wel-ZIjnSraad OpglaB-BeeK, geMeenTeBe-STUUr en OcMw aS

en OpglaBBeeK

32

Page 33: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

wist u dat u via het internet gratis kunt telefoneren met het pro-gramma Skype? Het is vooral handig als u familie of vrienden in het buitenland hebt, maar ook binnen België is het bruikbaar.

In deze workshop leert u stap voor stap hoe u gebruik kunt ma-ken van Skype. eerst leert u hoe u de software kunt downloaden en installeren op de computer. vervolgens maakt u een account aan. een laatste stap is het aanmaken van een adresboek. dan kunnen we bellen.

gratis online telefoneren met skype

di 04/12/2012 l 19.30 - 22 uur l Gc troempeelke (computerlokaal)

workshop

prIjS: 5 eUrO

I.S.M. vOrMIngplUS lIMBUrg

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

33

Page 34: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

In onder andere Zonhoven en Kaulille (Bocholt) al erg geliefd, en vanaf volgend jaar ook in Opglabbeek: musicalschool f-act. In deze school is iedereen, jong (vanaf 8 jaar) en oud, beginner en ervaren, welkom om te zingen, te dansen, te acteren, te presenteren.

afhankelijk van het aantal aanmeldingen zullen de proeflessen in twee of drie leeftijdscategorieën plaatsvinden: basisschoolleerlin-gen vanaf 8 jaar, middelbare scholieren en volwassenen.

voor deelname hoeft men geen auditie te doen of al te beschik-ken over geweldige zang-, dans- en presentatiecapaciteiten. Iedereen krijgt de tijd om het eigen talent naar boven te halen en te ontwikkelen.

Bij f-act wordt individueel gekeken wat de mensen in huis hebben. de kneepjes van het vak worden aangeleerd. daarna wordt pas het script geschreven met voor iedere leerling een rol die op zijn of haar lijf is geschreven. geïnteresseerden voor een musicalproefles kunnen zich aanmelden via de website: www.musicalfact.com.

musicalschool f­actvanaf ma 07/01/2013 l den ichter

Iedere Maandag (nIeT In ScHOOl-

vaKanTIeS)

grOep 1 (vanaf 8 jaar): 17 – 19 UUr,

grOep 2 (SecUn-daIr OnderwIjS + vOlwaSSenen): 19

– 21 UUr

prIjS: 245 eUrO/jaar

InfO en InScHrIjvIngen:

MUSIcalScHOOl f-acT m 0487 49 84 39

e [email protected]

34

Page 35: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

Breng kleur in uw interieur of in uw tuin met twee vrolijke vissen in keramiek. U bewerkt de klei tot er een welgevormde vis ont-staat. eenmaal gebakken in onze keramiekovens, wordt ze voor-zien van een glazuurlaag in een fris kleurtje. Uiteindelijk bevestigt u de vis op een statief zodat ie lustig door de lucht zwemt.

Hebt u nog nooit met klei gewerkt? geen probleem! de lesgeefs-ters leggen van a tot z uit hoe u van een hoopje klei een afge-werkt eindresultaat maakt.

Meebrengen: tafelbeschermer (vb grote vuilzak), een houten deegrol (niet gaan kopen als u er geen hebt), aardappelmesje, plastiekfolie, plastieken zakje, houten plank van ongeveer 30 op 30 (gewoon hout vb beuk of den, geen Mdf of keukenkasthout met folie over), enkele satéstokjes, oude keukenhanddoek (voor uw handen en misschien de tafel), haardroger (alleen meebren-gen als u die hebt), papier en pen.

keramiek: vissenma 21/01, 28/01 en 25/02/2013 l

19.30 - 22 uur l den ichter

workshop

prIjS: 40 eUrO (Incl. MaTerIalen)

BegeleIdIng: MarTIne BOUTSen

en BrIgITTe MeySSen

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

35

Page 36: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

e-mailen en surfen op het internet kent voor veel mensen ondertussen al geen geheimen meer. Maar het internet is de laatste jaren erg veranderd. websites zoals facebook, youTube, Kapaza en wikipedia zijn vaste begrippen. U kunt er uw vrienden of familie ontmoeten, ze vormen een platform om af te spreken met gelijkgestemden, u kunt er foto’s en video’s delen, afspraken maken, dingen kopen of verkopen en zoveel meer. de mogelijk-heden zijn enorm.

voor deze korte internetcursus is basiskennis van de computer vereist.

informatie opzoeken op internet

wo 30/01 en 06/02/2013 l 9 - 12 uur l Gc troempeelke (computerlokaal)

workshop

prIjS: 10 eUrO

I.S.M. vOrMIngplUS lIMBUrg

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

36

Page 37: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

velen hebben wellicht in een handwerkles ooit gehaakt met de stokjessteek. U stond er toen misschien niet bij stil, maar met die eenvoudige stokjessteek kunt u veel en mooie dingen haken. een rokje voor uw dochter of kleindochter bijvoorbeeld.

Tijdens de eerste les wordt de techniek uitgelegd. Moeilijk is het niet: u zult zien dat u er snel mee aan de slag kunt. na de eerste les hebt u waarschijnlijk al een flink gedeelte van het rokje af.

In de tweede les toont de lesgeefster hoe u het rokje kunt afwer-ken: onderaan wordt het rokje gegolfd gehaakt en in de band wordt een elastiek genaaid.

eens de handeling onder de knie, kunt u zich wagen aan tal van haakwerkjes. Het gaat vlot en het is bovendien een ideaal hand-gemaakt cadeautje!

handwerk: een rokje haken

wo 20/02 en 27/02/2013 l 20 - 22 uur l den ichter

workshop

prIjS: 15 eUrO (eXcl. MaTerIalen – aan Te KOpen BIj

de leSgeefSTer)

BegeleIdIng: elIlalIn naaI- en

creaTIeaTelIer

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

37

Page 38: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

limoncello is een Italiaanse citroenlikeur. Oorspronkelijk is de drank afkomstig uit de omgeving van Sorrento. Maar intussen is deze lekkernij niet meer alleen in Italië gekend. Ook bij ons wordt het erg gesmaakt.

limoncello kunt u gemakkelijk zelf maken. patrice piombo legt uit hoe u dit doet en geeft hierbij wat tips en trucs mee.

Omdat het maken van deze likeur niet van a tot z op één avond kan gebeuren, krijgt iedereen naast recept en uitleg alvast een fles zelfgemaakte limoncello mee naar huis.

na de uitleg wordt er uiteraard ook geproefd!

maak uw eigen limoncellovr 22/02/2013 l 20 - 21.30 uur l den ichter

demonstratie

prIjS: 15 eUrO (Incl. prOeverIj en fleS

lIMOncellO)

BegeleIdIng: paTrIce pIOMBO

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

38

Page 39: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

vorming

alledaagse gebruiksvoorwerpen kunnen, door een kleine crea-tieve touch, zoveel mooier worden. dat is het uitgangspunt van deze workshop. we gaan aan de slag met een houten dienblad of een terracotta bloempot. aan u de keuze.

Met kleine mozaïeksteentjes of met stukken tegel worden de voorwerpen beplakt. rosa helpt u bij het kiezen van het motief en leert u de kneepjes van het vak. In enkele lessen komt u zo tot een mooi resultaat.

Bij de inschrijving krijgt u een lijstje met benodigdheden mee.

dienblad of bloempot in mozaïek

wo 06/03, 13/03, 20/03 en 27/03/2013 l 20 - 22 uur l den ichter

workshop

prIjS: 26 eUrO (eXcl. MaTerIaal)

BegeleIdIng: rOSa evenS

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe, vanaf 25/06/2012

OM 18.30 UUr

39

Page 40: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

ateliers

KleUTerSlaatste kleuterklas (geboortejaar 2007)woensdag van 13.30 tot 15 uurprijs: 25 euro (10 lessen)cursus najaar 2012 (10 lessen) start op woensdag 19 september. cursus voorjaar 2013 (10 lessen) start op woensdag 23 januari.

KInderaTelIer1ste leerjaar: woensdag 13.30 tot 15 uur2de leerjaar: woensdag 15.30 tot 17 uur [Volzet, enkel aanleg reservelijst]3de leerjaar: woensdag 15.30 tot 17 uur4de leerjaar: zaterdag 10 tot 11.30 uur5de en 6de leerjaar: zaterdag 10 tot 11.30 uurprijs: 60 euro (25 lessen)

jeUgdaTelIer1ste – 3de middelbaar: zaterdag 13 tot 15.30 uur [Volzet, enkel aanleg reservelijst]4de – 6de middelbaar + 18- t.e.m. 25-jarigen: zaterdag 9.30 tot 12 uur [Volzet, enkel aanleg reservelijst]prijs: 75 euro (25 lessen)

InfOde lessen starten op woensdag 19 en zaterdag 22 september.Meeste materialen inbegrepen. Korting: 8 euro vanaf het tweede kind.

vormingateliers kinderen

40

Page 41: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

ateliers

41

Page 42: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

ateliers

In 2012 – 2013 kunt u nog steeds bij ons komen boetseren, tekenen en schilderen. we starten nog in het Troempeelke, maar verhuizen tijdens de kerstperiode naar den Ichter.

vooraf inschrijven is verplicht. de plaatsen zijn beperkt. U bent pas definitief ingeschreven als het cursusgeld betaald is. eenmaal ingeschreven wordt er geen geld terugbetaald.

BOeTSeren najaargroep 1: maandag 13 – 16 uurgroep 2: maandag 19 – 22 uurprijs: 65 euro (15 lessen)de lessen starten op 3 september.

BOeTSeren vOOrjaargroep 1: maandag 13 – 16 uurgroep 2: maandag 19 – 22 uurgroep 3: donderdag 19 – 22 uurprijs: 65 euro (15 lessen)de lessen starten in de week van 14 januari.

TeKenen en ScHIlderengroep 1: dinsdag 19 – 22 uurgroep 2: woensdag 19 – 22 uurprijs: 100 euro (25 lessen)de lessen starten in de week van 17 september.

InfOMaterialen niet inbegrepen.

vormingateliers volwassenen

42

Page 43: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

uitstappen

Page 44: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

uitstappen

de heemkring gaat opnieuw op uitstap. Op 15 september staat er een trip naar luik gepland. deze stad kent een boeiende ge-schiedenis. Zo was de stad halverwege de 20ste eeuw het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, dat wallonië veel welvaart bracht. Maar luik heeft veel meer te bieden. U ontdekt het in een gegidste stadswandeling in het historische centrum.

naast een tocht doorheen de stad, bezoeken we ook een mu-seum. de precieze bestemming is nog niet bekend. Meer uitleg verneemt u in Blik Opglabbeek of op de gemeentelijke website.

luikza 15/09/2012

prIjS nOg Te Bepalen

InScHrIjven vOOr 31 aUgUSTUS In gc

TrOeMpeelKe

een OrganISaTIe van HeeMKrIng glaTBeKe, I.S.M.

geMeenTe OpglaBBeeK

erfgoeduitstap

44

Page 45: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

uitstappen

Tijdens deze cultuuruitstap gaan we naar de hoofdstad van onze noorderburen. Het stedelijk museum in amsterdam heropent op 23 september 2012. Twee weken later zijn wij op post om dit vernieuwde museum met onze eigen ogen te ontdekken. Het Stedelijk Museum, in 1874 opgericht, is een internationaal instituut gevestigd in amster-dam, toegewijd aan moderne en hedendaagse kunst en design.

de permanente collectie bevat onder andere beeldende kunst vanaf de jaren ‘70 van de 19de eeuw tot de jaren ‘60 van de 20ste eeuw. Tot de hoogtepunten behoren sleutelwerken uit het oeuvre van onder andere vincent van gogh, wassily Kandinsky, Marc chagall, Henri Ma-tisse, piet Mondriaan, jackson pollock, Karel appel en de kunstenaars die deel uitmaakten van de coBra groep. verder hoort ook design tot de permanente collectie: van industriële vormgeving en toegepaste kunst tot grafisch ontwerp.

Het museumbezoek wordt gecombineerd met een stadswande-ling, begeleid door een enthousiaste gids. die neemt u mee naar de meest rare en opvallende plekjes van amsterdam. U ziet het oudste huis en het kleinste huis. en zie de oudste homokroeg, de smalste steeg en het oudste plein. U gaat ook naar de bloederigste straat en de griezeligste straat. laat u verrassen!

amsterdamza 06/10/2012, vertrek om 6.55 uur

cultuuruitstap

verTreK: BUSHalTe dOrpSpleIn OM

6.55 UUr

TerUg: verMOede-lIjK verTreKUUr

In aMSTerdaM OM 18 UUr

I.S.M. cc MeeUwen-grUITrOde, cc de

BreUgHel en gc aS

Meer InfO vOlgT. wIlT U Op de

HOOgTe BlIjven van deZe UITSTap?

geef Uw gegevenS dan dOOr In gc

TrOeMpeelKe (vrIjeTIjd@

OpglaBBeeK.Be Of 089 81 09 10).

45

Page 46: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

uitstappen

Opglabbeek telt veel kleine en grote ondernemingen en handels-zaken. velen onder ons kennen de bedrijven bij naam, maar vaak weten we niet wat er zich precies binnen de muren afspeelt. de cultuurraad wil hier verandering in brengen met een bedrijven-uitstap.

Op dinsdag 5 maart 2013 gaan we op pad in het uitgebreide be-drijventerrein van Opglabbeek. we krijgen in een aantal bedrijven een blik achter de schermen: we worden rondgeleid en krijgen achteraf de mogelijkheid vragen stellen.

we sluiten deze boeiende namiddag af met een tasje koffie en een stukje vlaai.

bezoek bedrijventerreindi 05/03/2013 l 13.30 uur l samenkomst aan den ichter

cultuurraad

graTIS TOegang, verplIcHT

InScHrIjven In gc TrOeMpeelKe.

een OrganISaTIe van de cUlTUUr-

raad OpglaBBeeK I.S.M. geMeenTe

OpglaBBeeK

46

Page 47: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

uitstappen

In het voorjaar plannen we een uitstap naar Brussel: het hart van ons land en dat van europa. liefhebbers van kunst en cultuur zullen deze uitstap zeker kunnen smaken want we brengen een bezoek aan het nieuwe fin de Siècle Museum. de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bereiden momenteel de opening (najaar 2012) voor van dit nieuwe pareltje. U kunt zich verwachten aan een parcours vol artistieke creaties van het einde van de negentiende eeuw met Brussel als centrum en onmisken-baar kruispunt.

dit museumbezoek wordt gecombineerd met een interessante stadswandeling.

brusselza 01/06/2013

cultuuruitstap

verdere praKTI-ScHe InfOrMaTIe

wOrdT laTer BeKend geMaaKT.

wIlT U Op de HOOgTe BlIjven

van deZe UITSTap? geef Uw gegevenS

dan dOOr In gc TrOeMpeelKe

(vrIjeTIjd@ OpglaBBeeK.Be Of

089 81 09 10).

I.S.M. cc MeeUwen-grUITrOde, cc de

BreUgHel en gc aS

47

Page 48: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

uitstappen

opera­uitstappen

Opera-uitstap

turandot - staatsopera van tatarstandI 09/10/2012 l verTreKUUr wOrdT laTer Meegedeeld l parKTHeaTer eIndHOven

‘Turandot’ wordt gezien als een absoluut hoogtepunt uit klas-sieke operageschiedenis. componist giacomo puccini bespeelt hevig oplaaiende passies zoals jaloezie, wanhoop, liefde en erotiek. Het verhaal speelt zich af in china en doet denken aan een sprookje, maar met personages van vlees en bloed. de be-kendste aria is ongetwijfeld het schitterende ‘nessum dorma’ (niemand mag slapen).

nederlands boven-titeld gratis inleiding om 19.15 uur, aanvang om 20 uurprijs: 39,50 euro (tickets rang 1, incl. busvervoer)Inschrijven voor 09/09/2012

48

Page 49: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

tentoon­stellingen & themadagen

Page 50: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

TenToonsTellingen & Themadagen

de week van de Smaak, die dit jaar van 15 tot 25 november loopt, staat in het teken van ‘de Smaak van Thuis’. en wat doet ons meer denken aan thuis dan een lekkere taart, een zalig ‘pateeke’ of koekjes op grootmoeders wijze?

In Opglabbeek woont er ongetwijfeld veel baktalent! dat willen we tijdens deze editie van de week van de Smaak in de kijker zetten.

HOe dOen we daT?we willen zoveel mogelijk recepten verzamelen. we zijn op zoek naar uw (geheime) recept van uw lekkerste taart, vlaai, gebak, koekje, biscuit, etc. geen haute cuisine, maar ‘de goeie ouwe keuken van thuis’! wij bundelen alle recepten in een klein Opglab-beeks ‘bakboekje’.

laat ons voor 31 augustus 2012 weten of u wilt meedoen. Tot 1 oktober 2012 kunt u dan uw recept binnenbrengen. Maak ook zeker enkele foto’s van het eindresultaat. Bij inschrijving geven we u een documentje mee met wat tips voor een mooie foto.

Het bakboekje wordt gratis uitgedeeld op onze proeverij op 17 november 2012.

opglabbeek baktWeek van de Smaak

InfO en InScHrIjven:

gc TrOeMpeelKe

t 089 81 09 12 e evelIne.feIjen@

OpglaBBeeK.Be

een OrganISaTIe van de

cUlTUUrraad I.S.M. geMeenTe BeSTUUr

OpglaBBeeK

50

Page 51: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

tentoonstellingen en themadagen

Op 17 november organiseert de cultuurraad in het Troempeelke een ‘proeverij’ in het teken van de ‘Smaak van Thuis’. de gebakjes en andere lekkernijen waarvan u de recepten vindt in het Opglab-beeks bakboekje, kunnen die avond geproefd worden. de geur alleen al zal u het water in de mond bezorgen!

Bezoekers en deelnemers krijgen na afloop een exemplaar van het bakboekje mee naar huis. Zo kunt u thuis zelf aan de slag!

voor de kinderen is er een lekkere kookworkshop voorzien.

de smaak van thuisza 17/11/2012 l 18 - 22 uur l

Gc troempeelke

Week van de Smaak

aanBOd graTIS, dranK Te BeTalen

een OrganISaTIe van de

cUlTUUrraad I.S.M. geMeenTeBeSTUUr

OpglaBBeeK

51

Page 52: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

TenToonsTellingen & Themadagen

Het begint stilaan op een traditie te lijken en dat mag ook wel: na twee mooie edities organiseren we ook in 2013 weer een kunstmarkt in Opglabbeek. Het concept blijft hetzelfde: we tove-ren Opglabbeek tijdelijk om tot een soort ‘Montmartre’. de vele kraampjes tonen een grote variatie aan kunstvormen: keramiek, schilderijen, vilt, juwelen, glaskunst, etc. Ook de kinderen kunnen zich weer creatief uitleven in een workshop.

Info voor de standhouders volgt in januari 2013.

kunstmarktma 01/04/2013 l 11 - 18 uur l dorpscentrum

graTIS TOegang

52

Page 53: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

tentoonstellingen en themadagen

computers en internet zijn niet meer weg te denken uit onze sa-menleving. Toch heeft niet iedereen een eigen computer en kan niet iedereen vlot met internet werken. Tijdens de digitale week wordt hierbij stilgestaan.

de digitale week is een week vol multimedia-activiteiten in heel België, steeds zeer goedkoop. de activiteiten zijn zeer divers, dus zowel beginners als mensen met wat meer ervaring zijn welkom. een kans voor iedereen om kennis te maken met de mogelijkhe-den die computers, internet en andere multimedia bieden.

vorig seizoen werd er in de bibliotheek een digidag voor senioren georganiseerd. een groepje senioren leerde werken met het digitale loket van de gemeente Opglabbeek, ontdekte een aantal interessante websites en kreeg uitleg over de bibliotheekcatalo-gus.

Ook in 2013 organiseren we een digidag. Het precieze program-ma hiervan zal op een later tijdstip bekend gemaakt worden.

digidagvan 20/04 tot 26/04/2013l Gc troempeelke l bibliotheek

53

Page 54: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

TenToonsTellingen & Themadagen

erfgoeddag 2013 heeft als thema ‘stop de tijd’.

dit thema roept beelden op van foto’s als momentopnames – even de tijd stil zetten - , beelden van gebeurtenissen die de tijd even deden stilstaan, maar ook beelden van al die erfgoedwer-kers die koste wat het kost proberen de tand des tijds tegen te gaan. enkel op die manier kan immers ons erfgoed voor komende generaties bewaard en getoond worden. willen we elke vorm van erfgoed, materieel of immaterieel of onroerend bewaren en behe-ren, dan vergt dit een goed doordachte zorg. Ook voor het tonen van en het werken met ons erfgoed worden veel inspanningen geleverd. Hoog tijd dat ook dit werk achter de schermen eens aan bod komt in de thematiek van erfgoeddag!

de precieze invulling van het programma van 21 april is nog niet bekend. we informeren u verder in Blik Opglabbeek en via de gemeentelijke website.

erfgoeddagzo 21/04/2013 l 10 -18 uur l den ichter

54

Page 55: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

tentoonstellingen en themadagen

de vier elementen – aarde, lucht, water en vuur – zijn volgens het Boeddhisme de bouwstenen van alles wat er is, van de fysieke wereld. Ze vormen ook de basis van de werken in de tentoonstel-ling van de ateliers.

vanaf dit seizoen zullen de werken van zowel de kleuter-, kinder- en jeugdateliers als de volwassenenateliers in één tentoonstelling te zien zijn. In de week van 26 mei tot 2 juni worden meerdere lo-kalen en gangen in den Ichter omgebouwd tot een grote galerie.

Kom langs en geef uw ogen de kost!

de vier elementenvan 26/05 tot 02/06/2013 l den ichter

tentoonstelling ateliers

graTIS TOegang

groepswerk 2de leerjaar (2011-2012)

55

Page 56: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

TenToonsTellingen & Themadagen

na succesvolle edities van het erfgoedkaffee in voorshoven (Maaseik) in 2010 en in Bree in 2011, plant de projectvereniging erfgoed tussen Maas en Kempen een nieuwe trefdag in het najaar van 2012.

net zoals voorgaande keren wordt het een boeiende namiddag waarin ons erfgoed centraal staat. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Bij een hapje en een drankje wordt een vooraf bepaald onderwerp uitgediept op een creatieve en interactieve manier.

Meer informatie volgt binnenkort op www.erfgoedkaffee.be. ge-interesseerden kunnen ook altijd hun gegevens achterlaten in gc Troempeelke of via 089 81 09 11. wij houden u dan op de hoogte van zodra er meer details bekend zijn.

erfgoedkaffee

56

Page 57: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

bibliotheek

Page 58: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

bibliotheek

deze zomer is vlieg in de ban van diamantjes. een diamant fonkelt en schittert en is veel waard. Maar eigenlijk is een diamant een gewone steen.

Kom tijdens de zomervakantie naar de bib en doe mee aan onze zomeractie. we hebben weer iets leuks uitgewerkt. Het heeft met een schattenjacht en diamantjes te maken. elke schattenjager krijgt weer een leuk aandenken van vlieg. Meer verklappen we nog niet.

Bovendien maak je per gezin ook kans op één van de 3 waarde-bonnen van 15 euro van de Standaard Boekhandel. Zeker doen dus.

fonkelende vliegzomeractievan 29/06/2012 tot 02/09/2012 l bibliotheek

leT Op de gewIj-ZIgde OpenIngS-

Uren In de ZOMer

Het hele jaar door vindt u in onze collectie nieuwe romans van verschillende genres. Maar voor de zomermaanden spitsen we ons speciaal toe op thrillers en detectives. Zo kunnen we u een spannende zomer garanderen.

Kom langs in de bib vanaf eind juni en sla uw voorraad griezellite-ratuur in zodat u zeker bent van een zomer vol avontuur.

zomer van het spannende boek

van eind juni tot eind auGustus 2012 l bibliotheek

leT Op de gewIjZIg-de OpenIngSUren In

de ZOMer

58

Page 59: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

Bent u op zoek naar meer geluk? dan is onze auteurslezing door leo Bormans zeker iets voor u.

‘Het geheim van geluk’ is een interactieve en verrassende voor-stelling gebaseerd op de inzichten van ‘geluk: The world Book of Happiness’. leo Bormans vroeg aan 100 geluksprofessoren, we-tenschappers en onderzoekers wat ons precies gelukkig maakt. Het boek werd op korte tijd een wereldwijd succes en is intussen al in meer dan tien talen vertaald.

leo Bormans neemt ons op een verrassende manier mee naar de kern van geluk en een positieve levensstijl. Met honderd con-crete tips die bijdragen tot een wereld van geluk voor onszelf en voor anderen. Optimisme kan je leren. en wie zich optimistisch opstelt, is gelukkiger, gezonder en succesvoller in studie, relaties, beroep en vriendschap. de voorstelling duurt ongeveer 110 minuten en laat niemand onberoerd.

geluk ligt voor het rapen...af en toe even bukken

vr 19/10/2012 l 20 uur l zaal vonaleo bormans

lezing

OrganISaTIe: de BIBlIOTHeeK I.S.M.

enKele verenIgIn-gen

TIcKeTS: 6 eUrO, 4 eUrO In vvK,

In de BIB en In HeT TrOeMpeelKe

59

Page 60: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

Tijdens de bibliotheekweek van 20 tot 28 oktober 2012 valt er in alle vlaamse bibliotheken weer heel wat te beleven. dit jaar is het thema ‘wie wordt de bibste van het land?’ alle vlaamse bibliothe-ken verzamelen uw dromen, suggesties, ideeën over de toekomst van de bibliotheek. wat verwacht u van de bib? wat mag er voor u veranderen, wat moet er zeker blijven? we willen u laten meedro-men over uw bibliotheek van de toekomst. ga naar de site www.bibstevanhetland.be en laat ons weten hoe uw droombib er moet uitzien.

noteer zeker zaterdag 20 oktober in uw agenda want we hebben traditiegetrouw weer enkele verwennerijen voorzien, zoals een lekker hapje en drankje, gratis uitlenen van cd’s en dvd’s, een leuke verrassing voor groot en klein, prijsuitreiking aan de 3 win-naars van onze vakantiezoektocht en de officiële opening van de zelfuitleenbalies.

za 20/10/2012 l 10 - 13 uur l bibliotheek

bibliotheekweek

60

BIBlIOTHeeK

Page 61: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

bibliotheek

Omdat Sinterklaas het op woensdag 5 december veel te druk heeft, hebben we hem gevraagd om een weekje eerder naar de bib te komen.

Hij zal vanuit Spanje veel mooie leesboekjes meebrengen en met plezier hieruit voorlezen in de kleuterhoek om 15 uur. Zijn pieten zijn er ook weer bij en zij brengen voor alle kindjes die naar de Sint komen luisteren een zakje met lekkere snoepjes mee.

Teken je graag of wil je een brief maken voor Sinterklaas? natuur-lijk kan je die aan hem afgeven! Hij is blij met alle mooie werkjes die de kindjes hem geven. en als je durft, kan je in zijn oor fluiste-ren welk speelgoed je graag van hem krijgt op sinterklaasavond.

sinterklaas leest voorwo 28/11/2012 l 14.30 - 16.30 uur l bibliotheek

graTIS TOegang

61

Page 62: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

bibliotheek

Met het project lees 1 7 willen we kinderen aansporen om meer te lezen. want lezen is leuk en je krijgt er nog een leuk gadget bovenop.

In de bib staat een rek met een heleboel nieuwe jeugdboeken uit 2012. Haal je flyer in de bib, lees vijf boeken uit dit rek en kies dan jouw favoriete boek. als je de flyer inlevert, krijg je een leuke verrassing.

Ook alle leerlingen uit het vierde en zesde leerjaar van Opglab-beek nemen met de hele klas deel. Ze kiezen per klas het mooiste boek en krijgen ook allemaal een gadget. voor de klas met de ijverigste lezertjes is er nog een extra verrassing voorzien.

lezen wordt beloondvan september tot eind maart

vOOr KInderen van 4 TOT 12 jaar

leeS 5 BOeKen en KIeS HeT MOOISTe

de voorleesweek is een jaarlijks terugkerende campagne die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kleine en grote kinderen.

In de bib verwennen wij alle vierjarige kleuters van Opglabbeek met een leuk verhaal van Belle Beer dat door de auteur an Melis zelf wordt gebracht. een echte belevenis!

voorleesweekma 19/11/2012 l bibliotheek

TIjdenS de ScHOOlUren

62

Page 63: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

bibliotheek

Op donderdag 31 januari 2013 zijn we al toe aan de 14de editie van de gedichtendag in nederland en vlaanderen. Het thema blijft nog een beetje een verrassing, maar het staat al vast dat we weer een poëzie-evenement organiseren op die dag. de bib werkt daarvoor samen met de afdeling woord van de academie. we gaan ook op zoek naar nieuw of onbekend poëtisch talent in Opglabbeek en hopen deze dorpsgenoten aan u te kunnen voor-stellen. voor elke bibbezoeker ligt er ook een kleine attentie klaar.

voelt u zich aangesproken en wil u ons laten meegenieten van uw eigen gedichten? neem dan contact op.

gedichtendagdo 31/01/2013 l 18.30 - 19.30 uur l bibliotheek

pOëZIe vOOr en dOOr alle leef-

TIjden

InfO: t 089 81 09 15, e lIlIane.THaenS@

OpglaBBeeK.Be

63

Page 64: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

bibliotheek

de jeugdboekenweek bestaat in 2013 al 41 jaar, weliswaar niet in het huidige concept als grootste kinderboekenfestival in vlaan-deren. dit project van Stichting lezen heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen en jongeren in contact te brengen met goede boeken.

Tussen 2 en 17 maart 2013 neemt de jeugdboekenweek wat tijd. Ze kijkt naar het verleden en richting toekomst, telt de dagen van de week en ziet de seizoenen passeren. Ze is opgejaagd en ze verveelt zich. Ze denkt na over de eeuwigheid. Ze zet de tijd stil. Ze zoekt het juiste verhaal en laat het voor altijd duren.

naar jaarlijkse gewoonte gieten wij dit thema in leuke opdrachten voor alle Opglabbeekse klassen. we nodigen ook weer enkele auteurs uit voor de verschillende leeftijdsgroepen. Meer info over onze activiteiten lees je in Blik Opglabbeek.

Tijdens de doeboekenactie zetten wij op onze leestafel meer dan veertig nagelnieuwe, aantrekkelijke doeboeken in de kijker rond de thema’s culinair, Huis & Tuin, Hobby & creatief en wellness. Bovendien kunt u profiteren van de kortingsbonnen in de speci-ale libellebijlage.

deze actie is een initiatief van boek.be waarbij er nauw wordt samengewerkt met libelle en radio 2.

ook dit hebben wij voor u in pettojeuGdboekenweek 2013

doe mei maar een doeboek

MaarT 2013

MeI 2013

64

Page 65: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

Page 66: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

grabbelpas is een vakantieprogramma voor kleuters van 5 en 6 jaar (geboortejaar 2006 - 2007) en kinderen van 7 tot en met 12 jaar (1ste - 6de leerjaar). grabbelpas wordt georganiseerd in bijna 180 vlaamse gemeenten, waaronder Opglabbeek.

je kan deelnemen aan een bonte waaier van activiteiten (spel, sport, knutselen, koken, film, theater, workshops, uitstappen, …) die speciaal voor jou georganiseerd worden in iedere vakantiepe-riode.

voor elke vakantie worden folders verdeeld via scholen, vereni-gingen of via mailing. wil jij graag op de hoogte blijven? geef je gegevens dan door aan de jeugddienst.

Inschrijven voor een activiteit is noodzakelijk en kan alleen gebeuren in het Troempeelke. een inschrijving is pas geldig als de reservatie bevestigd werd en het gevraagde inschrijvingsgeld betaald is. Schrijf je best zo snel mogelijk in, want voor alle activi-teiten is het aantal plaatsen beperkt.

grabbelpas

Meer InfO: gc TrOeMpeelKe

t 089 81 09 10 e vrIjeTIjd@

OpglaBBeeK.Be

66

Page 67: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

Het vakantieprogramma Swap is er voor jongeren van 13 tot en met 15 jaar (1ste - 3de middelbaar). je kan deelnemen aan een bonte waaier van activiteiten (spel, sport, crea, koken, film, theater, workshops, uitstappen, …) die speciaal voor jou georga-niseerd worden.

voor elke schoolvakantie worden folders verdeeld via scholen, verenigingen of mailing. wil jij graag op de hoogte blijven? geef je gegevens dan door aan de jeugddienst.

Inschrijven voor een activiteit is noodzakelijk en kan alleen gebeuren in het Troempeelke. een inschrijving is pas geldig als de reservatie bevestigd werd en het gevraagde inschrijvingsgeld betaald is. Schrijf je best zo snel mogelijk in, want voor alle activi-teiten is het aantal plaatsen beperkt.

waT IS de SwapKeeT?de Swapkeet is het eigen clublokaal van de Swappers, gelegen bij jeugdlokalencomplex de Spil. deze stek zal steeds verder inge-richt worden met de tips en hulp van de Swappers om er zo een hippe keet van te maken. er zullen niet alleen vakantieactiviteiten georganiseerd worden, maar ook in het schooljaar zal regelmatig op een vrijdagavond iets extra voorzien worden voor de Swap-pers. Het zal dan ook tot een toffe jongerenplek uitgroeien.

swap

Meer InfO: gc TrOeMpeelKe

t 089 81 09 10 e vrIjeTIjd@

OpglaBBeeK.Be

67

Page 68: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

werKIng en TaaKInHOUdZowel vooraf bij de voorbereidingen, tijdens de activiteit zelf als achteraf bij het evalueren en opruimen wordt de hulp van de monitorenploeg verwacht.

Het ruime activiteitenaanbod is in leeftijdsgroepen en bestaat uit speelpleinactiviteiten, bosspelen, tochten, knutselen, uitstappen...

activiteit voor de leiding zelf behouden de goede sfeer en het enthousiasme binnen de monitorenploeg. de jaarlijks vorming frist de kennis weer wat op.

Begeleiden bij grabbelpas & Swap is niet alleen een leuke en leer-rijke vrijetijdsbesteding, maar je verdient ook nog een centje bij per keer dat je helpt. de vrijwilligersvergoeding is belastingsvrij en dus ook te combineren met een studentenjob of vakantiewerk.

vOOrwaarden OM MOnITOr Te wOrden• Om monitor te worden moet je minstens 16 jaar zijn.• Uiteraard werk je graag met kinderen en jongeren.• creativiteit, enthousiasme en levendigheid kenmerken jou.• je bent behulpzaam en heb je zin voor verantwoordelijkheid.• een goede monitor is bereid om een animatorcursus

te volgen. Zo’n cursus wordt heel plezant en speels gebracht, je maakt er veel nieuwe vrienden en bovendien worden de cursusonkosten volledig door het gemeente-bestuur terugbetaald. daarbij biedt een vormingsattest extra voordelen als je later gaat solliciteren.

vakantiejob als monitor

InTereSSe?

SprIng eenS BInnen BIj de jeUgddIenST

In HeT TrOeMpeelKe.

je Kan OOK Bellen (089 81 09 14) Of e-

MaIlen ([email protected]).

68

Page 69: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

Ieder jaar wordt rond de tweede zaterdag van oktober de jeugd-raad opnieuw samengesteld. jongeren die interesse hebben om mee te werken aan een beter jeugdbeleid (vrijetijdsbesteding, tiener- en jongerenprojecten, speelterreinen, skatepark, fuifbe-leid, repetitieruimten, jongereninspraak, …) kunnen zich hiervoor opgeven.

wil je enkel meewerken aan toffe, vernieuwende activiteiten voor kinderen of jongeren (fuifdag, leidingsdag, spelen, avonturendag, vormingsdag, …), dan kan je natuurlijk ook opgeven.

jeugdraad

InTereSSe?

jeUgddIenST t 089 81 09 14 e vrIjeTIjd@

OpglaBBeeK.Be

69

Page 70: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

denk je echt dat de jeugd niets anders eet dan pitta, pizza, frieten of hamburgers? Heb je zin om mee te ontdekken wat ze echt kun-nen in de keuken? Zin om te koken? Of om te proeven?

dan is jH Sumo op 21 september the place to be! Onder de ‘deskundige’ leiding van jo Boonen leer je de heerlijkste recepten maken.

Ben je zelf geen kanjer in koken? dan kan je natuurlijk ook gewoon komen meegenieten van de gemaakte gerechten. alles wordt ter plekke gemaakt en opgegeten. en er is genoeg voor iedereen!

dit staat alvast in het receptenboekje van de dag: goulash soep met een scheut Kriek, chili con carne met blond bier, gewokte kip of een vegetarisch wokgerechtje, ijs met duvel sabayon. Benieuwd naar dit alles en meer? Schrijf de datum alvast in de agenda!

cook & co @ sumovr 21/09/2012 l 20 uur l jeuGdhuis sumo

kookworkshop

graTIS

OrganISaTIe I.S.M. jeUgdHUIS SUMO

BegeleIdIng dOOr jO BOOnen

70

Page 71: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

Zwierige sixtiesrokjes, stevige vetkuiven, strak in het pak of net losjes casual in een lederen jasje… deze dag kan dit alles je in de perfecte retro-sfeer brengen voor een stevig swing-feestje. Maar er is meer! we brengen op temperatuur met allerlei randactivitei-ten die een sixties-sfeertje ademen. een dj die het je onmogelijk maakt om niet te dansen, zorgt ervoor dat deze swingende party nog lang in je geheugen gegrift zal staan!

Het concrete programma en praktische informatie volgen nog. Houd de BlikOpglabbeek, de gemeentelijke website of de face-bookpagina van jeugdhuis Sumo in de gaten!

sumo swingtvr 26/10/2012 l jeuGdhuis sumo

themafeestje

OrganISaTIe I.S.M. jeUgdHUIS SUMO

71

Page 72: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

Op woensdag 27 maart, net voor de paasvakantie start, is het weer buitenspeeldag. van 14 tot 17 uur kan je in het speel- en skatepark in de Kruisstraat gratis terecht voor grote pleinspelen, krijttekenwedstrijd, skate challenge, gocartparcours, danspodium, grimeerhoek en nog veel meer.

Kleuters moeten begeleid worden door een volwassene.

Bij slecht weer is er een alternatief programma in jeugdlokalen-complex de Spil (dorpsstraat 41).

buitenspeeldagwo 27/03/2013 l sportzone

72

Page 73: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

Om de grote stap naar meerderjarigheid niet zomaar voorbij te laten gaan, biedt het gemeentebestuur van Opglabbeek alle 18-jarigen de kans om dit samen te vieren door middel van een toffe 18-jarigenfuif, in samenwerking met jeugdhuis Sumo, op vrijdag 26 april. Hierbij kunnen de 18-jarigen naast de nodige logistieke ondersteuning vanuit de jeugddienst rekenen op finan-ciële middelen, op voorwaarde dat minstens één op vier leeftijds-genoten uit Opglabbeek deelneemt. Uiteraard zou het pas echt leuk worden als gewoon iedereen mee komt feesten.

Om alle praktische zaken te regelen, worden de 18-jarigen uitge-nodigd voor een bijeenkomst op woensdag 6 februari om 14 uur in het Troempeelke.

18­jarigenfuifvr 26/04/2013 l jeuGdhuis sumo

een faMIlIefeeST Of lIever een fUIf alS je 18 wOrdT?

73

Page 74: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

jeugd

Kinderen en jongeren opvoeden is soms een heel avontuur of uitdaging. elke ouder heeft wel eens vragen of zoekt naar oplos-singen. dat is heel normaal. Bovendien is ook ieder kind anders.

alledaagSe OpvOedIngSvragenIn de opvoedingswinkel kunnen ouders, grootouders of opvoe-ders terecht voor alledaagse opvoedingsvragen.

Zo kunt u gratis advies en tips inwinnen over onder andere eet-gewoonten, slaapgedrag, zindelijkheid, angsten, sociale relaties of omgang met andere kinderen, ongehoorzaamheid en rebels verzet, afspraken met pubers, …

SpreeKUUr Of afSpraaKOp vrijdagvoormiddag houdt de opvoedingsconsulent spreekuur van 9 tot 12 uur. lukt het niet om tijdens het spreekuur langs te gaan, dan kan men ook een afspraak maken op een ander moment.

Heel wat inwoners weten nog niet dat de opvoedingswinkel ook een stek heeft in onze gemeente en dat dit loket er voor iedereen met opvoedingsvragen is. vandaar dat er allerlei activiteiten (infomomenten, vormingen met en voor organisaties, allerlei acties, …) worden gepland om de opvoedingswinkel nog meer in de kijker te zetten.

vragen over opvoeding?

OpvOedIngSwInKel OpglaBBeeK

KapelSTraaT 1 t 0488 58 19 33 SpreeKUUr Op

vrIjdag van 9 TOT 12 UUr Of Op

afSpraaK.

74

Page 75: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Page 76: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

wilt u sterke spieren en een betere conditie, maar ziet u het niet zitten om naar een fitnesscentrum te gaan? Kom dan wekelijks de TBwO-les volgen. gedurende een uurtje wordt er op muziek en op een ontspannen maar intensieve manier aan je hele lichaam gewerkt, met en zonder gewichten. we doen regelmatig aan spin-ning, steps, bodypump, pilatesoefeningen en… geschikt voor beginners en gevorderden!

aerofit is een lessenreeks op muziek bestaande uit verschillende aan bewegingsvormen. Om een basisconditie op te bouwen is er warming-up die bestaat uit compacte en korte choreografieën. gevolgd met aerobics, BBB-oefeningen en wordt er gewerkt aan de stabiliteit. Kortom goed bewegen en plezier beleven tijdens de training.

deze training is voor iedereen geschikt: jong en oud, mannen en vrouwen,…

er wordt gewerkt met 10-beurtenkaarten. eén kaart kost 40 euro. er wordt enkel een les afgetrokken als je de les volgt. Betalen per les is ook mogelijk aan 5 euro per keer.

Meer info en inschrijven bij de sportdienst t 0475 93 90 00 e [email protected]

sport overdag

total body workout

aerofit

Maandag 13.30 - 14.30 UUr

(nIeT TIjdenS ScHOOlvaKanTIeS)

STarT Op Maan-dag 3 SepTeMBer

vrIjdag 9 – 10 UUr (nIeT TIjdenS

ScHOOlvaKanTIeS)

STarT Op vrIjdag 7 SepTeMBer

76

Page 77: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

wie op jonge leeftijd begint te sporten, is vaak ook op oudere leeftijd fysiek actief. daarom is het dus belangrijk om kinde-ren van jongs af aan het bewegen te krijgen en hen bewust te maken van het belang van een fysiek actieve levensstijl.

Om een zo breed mogelijke ontwikkeling te realiseren, staan er elke maand andere activiteiten op het programma: balspelen, racketsporten, gymnastiek, …

sportacademiestart op 03/09 en 04/09/2012 l

niet tijdens schoolvakanties l sporthal

50 eUrO vOOr een Heel ScHOOl-jaar, nIeT TIjdenS ScHOOlvaKanTIeS

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

4de – 6de leerjaar: maandag van 16 tot 17 uur

1ste – 3de leerjaar: dinsdag van 16 tot 17 uur

77

Page 78: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

de 13de editie van de actie Sporttak in de Kijker staat in het teken van badminton.

Met de actie Sporttak in de Kijker promoot Bloso een jaar lang een bepaalde sporttak. dit jaar wordt deze sportpromotionele actie uitgewerkt door Bloso, in nauwe samenwerking met Bad-minton vlaanderen. deze actie past perfect binnen de sensibilise-ringscampagne van Bloso, “Sportelen, Beweeg zoals je bent”.

In dit kader organiseert het gemeentebestuur samen met bad-mintonclub Opbad een initiatiereeks ‘Badminton+’, gericht op 50-plussers.

vanaf dinsdag 4 september worden er 10 initiatielessen gegeven door een gediplomeerd trainer. de lessen vinden elke week plaats van 13.30 tot 15 uur in de sporthal van Opglabbeek. ervaring met badminton is niet noodzakelijk, voor materialen wordt gezorgd.

badminton+di 04/09/2012 l 13.30 - 15 uur l sporthal

Sporttak in de Kijker

20 eUrO vOOr 10 leSSen, InclUSIef

verZeKerIng, gedIplOMeerd

leSgever, BadMIn-TOnMaTerIaal en

SpOrTHal

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

78

Page 79: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

elke woensdag kan je in de sportzone terecht voor een uurtje re-creatieve atletiektraining. Het zwaartepunt van de lessen licht op het lopen, maar ook andere atletiekdisciplines zoals hoogsprin-gen, verspringen en kogelstoten komen op een speelse manier aan bod.

recreatieve atletiekstart op wo 05/09/2012 l sportzone l

15 - 16 uur (niet tijdens vakanties)

75 eUrO vOOr een Heel ScHOOljaar

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

eSpOrT@ OpglaBBeeK.Be

79

Page 80: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

wil je graag op een recreatieve manier leren basketbal spelen onder begeleiding van een ervaren coach? Kom dan ‘s zater-dags naar de sporthal en kom zonder druk wat ballen in de ring gooien! Materiaal en verzekering worden door ons voorzien. voor het plezier moeten jullie zelf voor zorgen.

basketbalstart op za 08/09/2012 l

sporthal

2,50 eUrO per leS, 20 eUrO vOOr 10

leSSen

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

6- tot 11-jarigen: zaterdag van 13 tot 14 uur

12+ : zaterdag van 14 tot 15 uur

80

Page 81: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

de limburgse senioren verzamelen opnieuw voor de jaarlijkse seniorensportdag. dit jaar is het sportcomplex de damburg in Bocholt de gastlocatie. Senioren kunnen er proeven van meer dan 40 verschillende sporten en heel wat randanimatie. een niet te missen sportief ontmoetingsmoment.

Bij voldoende inschrijvingen legt de sportdienst een bus in. Indien er geen bus ingelegd wordt, worden er afspraken gemaakt met de deelnemers.

limburgse seniorensportdagdo 13/09/2012 l damburG (bocholt)

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

81

Page 82: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Op vrijdag 14 september zet de sportraad naar jaarlijkse gewoon-te de Opglabbeekse kampioenen in de bloemetjes. de regionale, limburgse, vlaamse en Belgische kampioenen worden uitgeno-digd op een receptie in gc Troempeelke. nieuw dit jaar is dat ook de verdienstelijke bestuursleden in de kijker geplaatst worden.

Het poppentheater Moet K(e)unnen zorgt dit jaar voor de nodige extra animatie.

kampioenenviering 2012vr 14/09/2012 l Gc troempeelke

Op UITnOdIgIng

Meer InfO BIj de SpOrTdIenST

t 0475 93 90 00 e SpOrT@

OpglaBBeeK.Be

82

Page 83: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Bent u 50+ en hebt u een hart voor sport? dan zijn de Senior games dé uitgelezen kans om te sporten met leeftijdsgenoten in een recreatieve en/of gezonde competitiesfeer. Het aanbod van de Senior games bestaat enerzijds uit 5 competitiesporten en anderzijds uit meer dan 40 recreatiesporten waaraan iedereen kan deelnemen.

de sportdienst legt in bus in op woensdag 3 oktober 2012. Het juiste vertrekuur wordt nog meegedeeld. Inschrijven is verplicht.

senior gameswo 03/10/2012 l blankenberGe

12 eUrO, BUS InBegrepen

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

50-plus

83

Page 84: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

voor de 18de keer slaan de gemeentes Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik, Meeuwen-gruitrode, Opglabbeek en peer de handen in elkaar om dit bosloopcriterium te organiseren.

dit criterium biedt je 7 keer loopplezier, van 23 september in Bree tot 16 december in Maaseik. wie aan 5 van de 7 lopen deelneemt krijgt een mooie badhanddoek als aandenken!

je kan kiezen uit 1, 3, 6, 9 en 12 km. we starten telkens om 10 uur, deelname kost 1,50 euro inclusief verzekering.

intergemeentelijk bosloopcriterium 2012

buurtsportdiensten

1,50 eUrO

InScHrIjven Ter plaaTSe

Meer InfO BIj de SpOrTdIenST

t 0475 93 90 00 e SpOrT@

OpglaBBeeK.Be

23 september: Bree (voetbalaccommodatie koFc opitter, opstraat)7 oktober: Opglabbeek (Bivakplaats kimpenhof, laerstraat 3)21 oktober: Bocholt (voetbalaccommodatie Racing Reppel, Zandstraat)4 november: Meeuwen-gruitrode (voetbalaccommodatie sporting nevok, Groenstraat)18 november: peer (voetbalaccommodatie k peer sV, deusterstraat 74c)25 november: Kinrooi (Woutershof, Grootbroekstraat)16 december: Maaseik (voetbalaccommodatie ssd opoeteren, driepaalweg)

84

Page 85: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

denkt u al langer dat het tijd is voor meer beweging, maar komt u er niet toe? dan is Start2run ongetwijfeld iets voor u!

In acht weken kan iedereen, ongeacht leeftijd, een gezonde con-ditie opbouwen. Onder begeleiding wordt er gestreefd naar vijf kilometer of 30 minuten ononderbroken lopen en dit in een toffe sfeer en op je eigen tempo. gekoppeld aan de wekelijkse loopses-sies krijgt u elke week bovendien interessante voedingstips!

start2run ­ start2eatvanaf wo 10/10/2012 l 9 of 19 uur

verTreK aan de SpOrTHal

20 eUrO, InclUSIef verZeKerIng, lOOp-

en vOedIngSTIpS

Meer InfO en

InScHrIjven BIj de SpOrTdIenST

t 0475 93 90 00 e SpOrT@

OpglaBBeeK.Be

85

Page 86: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

OnTBIjTacTIeOp zondag 11 november kunt u gebruik maken van een ontbijt-service aan huis en bovendien draagt u uw steentje bij aan het goede doel voor het Zuiden! voor 31 oktober kunt u uw ontbijt-pakketten bestellen (en betalen) bij het onthaal van gc Troem-peelke.

11.11.11-wandelIngOok dit jaar organiseert de sportraad samen met het gemeente-bestuur, pasar en de Boskabouters een gezinswandeling in en rond Opglabbeek, ten voordele van de 11.11.11.-actie.

de wandeling vindt plaats op zondag 11 november en vertrekt om 14 uur aan de Krinkel in nieuwe Kempen. Tijdens de wande-ling wordt een tasje soep aangeboden. na de wandeling kan je in de Krinkel terecht voor een stukje taart, een tas koffie of iets fris. de opbrengst van de wandeling gaat integraal naar de 11.11.11.-actie.

11.11.11: ontbijt / wandelingzo 11/11/2012 l 14 uur l

de krinkel (nieuwe kempen)

11.11.11-wandlIng: Meer InfO en

InScHrIjven BIj de SpOrTdIenST

t 0475 93 90 00 e yveS.geeBelen@

OpglaBBeeK.Be

OnTBIjTacTIe: 8 eUrO (vOlwaS-

Senen), 5 eUrO (KIn-deren jOnger dan

12) , Meer InfO: rOOS.gaBrIelS@

OpglaBBeeK.Be

86

Page 87: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

de provinciale Sportdienst coördineert ook in 2012 tal van netbal-ontmoetingen. deze recreatieve netbaldagen worden georga-niseerd door uw lokale sportdienst. elke 50-plusser die eens van netbal wil proeven, individueel of in groep, kan vrij deelnemen aan deze recreatieve netbalontmoetingen. gewoon vooraf even uw komst melden aan de betrokken sportdienst en u kunt mee-doen!

netbaltornooido 31/01/2013 l 12 - 17 uur l

sporthal

50-plus

graTIS deelnaMe

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

87

Page 88: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Bij deze recreatieve badmintonontmoetingen voor 50+ wordt er steeds dubbel gespeeld. via lottrekking word je aan een partner gekoppeld. plezier beleven tijdens het spel is belangrijker dan de scores. wie aan 4 van de 6 ontmoetingen deelneemt, ontvangt tijdens de laatste activiteit een tof aandenken. Iedere deelname geeft recht op een tombolabiljet.

Inschrijven kan enkel ter plaatse vanaf 13 uur, er wordt gespeeld van 13.35 tot 16.30 uur. deelname kost 3 euro, verzekering en een stuk taart zijn in de prijs inbegrepen.

intergemeentelijk badmintoncriterium 2012

buurtsportdiensten

3 eUrO

InScHrIjven Ter plaaTSe

Meer InfO BIj de SpOrTdIenST

t 0475 93 90 00 e SpOrT@

OpglaBBeeK.Be

5 oktober: Bocholt (sporthal de steenakker, steenakkerstraat 31, kaulille)31 oktober: Bree & Kinrooi (sporthal Bree, sportlaan 6, Bree)14 december: peer (sporthal peer, deusterstraat, peer)15 januari: Maaseik (sporthal neeroeteren, spilstraat 9, neeroeteren)9 februari: Meeuwen-gruitrode (sporthal Meeuwen-Gruitrode, kerkplein 1, Meeuwen)21 februari: Opglabbeek (sporthal opglabbeek, Weg naar Bree 2)

88

Page 89: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

na het succesvolle voetbalkamp van 2012 zal er opnieuw sa-mengewerkt worden met Soccertalent en twee Opglabbeekse voetbalclubs om ook in 2013 een kwaliteitsvol voetbalkamp te organiseren.

Het voetbalkamp vindt plaats van 2 tot 5 april 2013 en dit in de voetbalaccommodatie van SK nieuwe Kempen.

Meer info volgt begin 2013.

voetbalkampvan 02/04 tot 05/04/2013 l

terreinen sk nieuwe kempen

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

89

Page 90: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Sportkicks is een evenement waar jongeren vanaf acht jaar kennis kunnen maken met een waaier van sportieve acitiviteiten zoals baseball, boogschieten, speleo, mountainbike, muurklimmen, enz… Ook is er een uitgebreide mogelijkheid tot skaten op tal van coole ramps en rails.

sportkicksdo 04/04/2013 l

3de leerjaar - 3de middelbaar

7 eUrO, MaXIMUM 60 perSOnen

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

90

Page 91: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Ook in 2013 komt Sporta sportkampen organiseren in Opglab-beek en dit van 8 tot 12 april 2013 in de sporthal. er zullen indrukwekkende kampen aangeboden worden voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Meer info volgt via een aparte folder en via www.sporta.be/vakanties.

sportakampvan 08 tot 12/04/2013 l sporthal

91

Page 92: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

na het grote succes van de voorbije jaren, organiseert het gemeentebestuur ook dit jaar in samenwerking met provincie limburg een sessie Kijk! Ik fiets!

leer je kind fietsen zonder steunwieltjes, dankzij enkele nuttige tips van ervaren monitoren en de actieve begeleiding van de ouders!

Tijdens deze sessie van twee uur krijgt u als ouder de nodige tips en oefenstof om uw kind te leren fietsen. Omdat alles onmiddel-lijk in groep in praktijk gebracht wordt, leren de kinderen zeer snel om zelfstandig zonder steunwieltjes te fietsen. de voorbije jaren ging 80% van de kinderen al fietsend naar huis. Succes verzekerd dus!

de juiste dag en het juiste uur zijn nog niet bekend, maar het zal tussen 28 april en 30 juni vallen. deelnemen kost 3 euro, verzeke-ring, een drankje en een koekje voor de kinderen zin inbegrepen. U dient de eigen fiets zonder steunwieltjes(!) en een fietshelm mee te brengen, begeleiding van een actieve (groot)ouder is verplicht.

de lessen vinden plaats in de sporthal, een zuivere fiets is ge-wenst.

kijk! ik fiets!sporthal l data voor 2013 noG niet

Gekend (tussen 28 april en 30 juni 2013)

3 eUrO

InScHrIjven IS verplIcHT.

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

92

Page 93: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

93

Page 94: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Op 16 april vindt naar gezonde gewoonte en al voor de derde keer de Opglabbeekse sportdag voor senioren plaats. In een gezellige sfeer kan er op verschillende locaties in Opglabbeek gesport worden. Onder andere curvebowl, volksspelen, kegelen en petanque staan op het programma.

opglabbeekseseniorensportdag

di 16/04/2013 l 9 - 16 uur l verschillende locaties in opGlabbeek

12,50 eUrO

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

94

Page 95: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

de 100km van Opglabbeek is fietsen en wandelen voor iedereen. voor de recreant zijn er fietstochten van 18 tot 61 kilometer over het fietsroutenetwerk. voor de wielerliefhebber is er een wed-strijd van 61 kilometer over plaatselijke ronden. de 100 kilometer vindt plaats op zondag 24 juni 2012 en wordt georganiseerd door de Barbaren, eendracht louwel en het gemeentebestuur. alle activiteiten starten aan de kerk van louwel.

vanaf 12 uur kunt u gratis deelnemen aan de recreatieve fiets-tochten en een picknickwandeling (met picknickdeken voor de eerste 50 groepen!). van 13.30 tot 15.30 uur is er een mountain-bike-initiatie voor jongeren van 7 tot 14 jaar. een fiets met dikke banden en een fietshelm zijn verplicht. Inschrijven is niet nodig.

de wedstrijd start om 16 uur aan de kerk in louwel, waar tevens de finish ligt. elke Opglabbeekse liefhebber of lid van een Op-glabbeekse wielerclub kan deelnemen aan de wielerwedstrijd. Inschrijven is verplicht, net zoals een fietshelm en een waarborg van 10 euro. voor de supporters is er eten en drinken voorzien. Het Belgisch kampioen schap wielrennen wordt op groot scherm uitgezonden.

100 km van opglabbeekzo 24/06 2013 l vanaf 12 uur

graTIS deelnaMe aan recreaTIeve

fIeTSTOcHTen, waarBOrg van

10 eUrO vOOr deelnaMe wIeler-

wedSTrIjd.

Meer InfO en InScHrIjven BIj de

SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

95

Page 96: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

Bij deze recreatieve petanque ontmoetingen worden er 3 ronden gespeeld. Iedere ronde wordt een nieuwe ploeg door lottrekking samengesteld zodat je de mogelijkheid hebt andere spelers te leren kennen. er worden geen klassementen opgemaakt en geen prijzen uitgereikt. gezellig samen petanque spelen is van belang.

wie aan 4 van de 6 organisaties heeft deelgenomen, ontvangt tijdens de laatste activiteit een of aandenken. Iedere deelname geeft tevens recht op een tombolabiljet.

intergemeentelijk petanquecriterium 2013

buurtsportdiensten

1,50 eUrO, verZeKerIng en

evenTUeel MaTerIaal

InBegrepen

InScHrIjven Ter plaaTSe vanaf 13

UUr. crITerIUM van 13.30 TOT 17 UUr

Meer InfO BIj de SpOrTdIenST

t 0475 93 90 00 e SpOrT@

OpglaBBeeK.Be

daTa 20126 juni: Kinrooi15 juni: Meeuwen-gruitrode25 juni: Maaseik20 juli: Opglabbeek [‘t Zèèlke]22 augustus: Bree30 augustus: Bocholt

96

Page 97: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

sport

rugpijn is een zwaar onderschat probleem. nochtans wordt 80% van de bevolking hier vroeg of laat mee geconfronteerd.

verantwoord Sporten is niet alleen een van de schakels voor het voorkomen van rugklachten, maar kan ook een nieuwe episode van rugpijn voorkomen.

foutief ruggebruik veroorzaakt slijtage. deze slijtage zal op een bepaald ogenblik rugpijn veroorzaken. vanaf de leeftijd van 35 jaar neemt het aantal rugklachten spectaculair toe.

Het is niet éénmalig foutief tillen dat rugpijn veroorzaakt. Over-belasting van de rug gebeurt permanent, 24 uur op 24 uur. een foutieve slaaphouding, slechte zithouding, rugbelastend buigen en draaien, … Het zwaardere werk zoals bukken en tillen, kan dit slijtageproces enkel maar versnellen. en het is dan meestal een relatief onschuldige beweging die de spreekwoordelijke druppel is die de emmer doet overlopen.

rugklachten?verantwoord sporten

12,50 eUrO vOOr 3 SaMenKOMSTen

SpOrTIeve KledIj vereIST

Meer InfO en InScHrIjvIngen BIj

de SpOrTdIenST t 0475 93 90 00

e SpOrT@ OpglaBBeeK.Be

prOgraMMales 1 : bouw van de rug, mobiliserende, spierversterkende en stabiliserende oefeningenles 2 : oorzaken van rugklachten, houdingscorrecties en tiltechniekenles 3 : onze rug in alledaagse situaties, tips om rugvriendelijk te bewegen

do 11, 18 en 25/10/2012 l 19.30 - 22 uur l Gc troempeelke

97

Page 98: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

contact

gc TrOeMpeelKet 089 81 09 10e [email protected]

ma - do 9 -12, 13 - 17 uur & 18.30 uur tot einde activiteitenvr 9 -12 uur & 13-17 uur

Openingsuren juli en augustus:ma 9 - 12 uur, 13 - 17 uurdi - vr 9 - 12 uur

jeUgddIenSTt 089 81 09 14e [email protected]

98

Page 99: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

BIBlIOTHeeKt 089 81 09 15e [email protected]

ma 14 - 16 uurdi 10 - 12 & 15.30 - 20 uurwo 13 - 17 uurdo 15.30 - 20 uurza 10 - 13 uur

Openingsuren juli en augustus:di 10 - 12 & 15.30 - 20 uurwo 13 - 17 uur

za 10 - 13 uur

SpOrTdIenSTt 089 81 01 69m 0475 93 90 00e [email protected]

Openingsuren sporthalma - zo 8 uur tot einde activiteiten

Openingsuren juli en augustus:juli geslotenaugustus ‘s zondags gesloten

99

Page 100: Vrijetijdsbrochure seizoen 2012-2013

verantwoordelijke uitgever:Benny Spreeuwers,

t.a. Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek