VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

11
HET MAGAZINE VAN DE VERENIGING OUD STUDENTEN ECONOMIE UNIVERSITEIT GENT , Februari - Mei 2013 , N°1 MAGAZINE BANKENCRISIS EEN STORM IN EEN GLAS WATER? Luc Versele, CEO Landbouwkrediet, blikt vooruit EVENEMENT IN DE KIJKER : Alumni dag op 23 februari met voordracht van alumnus Luc Versele GENERATIECONFLICT : ALUMNI - ONDERNEMERS ”Overtref voortdurend de verwachtingen van je klant” COLUMN EWALD PIRONET ‘‘De woeste werkgever”

description

Meer info, zie http://voseko.be/

Transcript of VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

Page 1: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

HET MAGAZINE VAN DE VERENIGING OUD STUDENTEN ECONOMIE UNIVERSITEIT GENT , Februari - Mei 2013 , N°1

MAGAZINE

BANKENCRISISEEN STORM IN EEN GLAS WATER?Luc Versele, CEO Landbouwkrediet, blikt vooruit

EvENEMENT IN dE KIjKER :Alumni dag op 23 februari met voordracht van alumnus Luc Versele

GENERATIECONfLICT : ALUMNI - ONdERNEMERS

”Overtref voortdurend de verwachtingen van je klant”

COLUMN EWALd PIRONET ‘‘De woeste werkgever”

Page 2: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

32

WOORD VOORAFDoor Vincent Van Peteghem

GENERATIECONFLICTOndernemers Sonia Pypaert en Frederik Neus

DOCTORES IN DE KIJKER

TERUGBLIKIdeals Event

INTERVIEWBankencrisis : Luc Versele blikt vooruit

COLUMNEwald Pironet & de woeste werkgever

NIEUWS VAN DE FACULTEIT

ACTIVITEITENKALENDER

WOO

RD V

OORA

F

INHO

UDCO

LOFO

N Viermaandelijks tijdschrift van VOSEKONr. 1 van jaargang 2013

Redactieraad: Wouter Bonte , Brecht Boone , Stefanie Ponchaut en Flore Penninck

Met uitdrukkelijke dank aan: Arne De Keyser, Annelore Huyghe, Frederik Neus, Bregt Ooms, Sonia Pypaert, Ann Van den Sompel, Vincent Van Peteghem en Luc Versele.

Lay-out en drukwerk: Publiprinting

Verantwoordelijke uitgever: Vincent Van Peteghem , [email protected] en www.voseko.be

Overname van artikels is mogelijk mits schriftelijke toestemming van de redactie en bronvermelding.

Dankzij uw steun is VOSEKO vzw de bloeiende vereniging die ze nu is. Hartelijk dank namens alle alumni van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde! Wenst u VOSEKO vzw (verder) te steunen? Zie dan www.voseko.be

Goede voornemens :De overgang van oud naar nieuw kent – naast miljoenen sms’en, rijk gevulde tafels en massa’s vuurwerk – een belangrijke constante: goede voornemens. Voornemens over wat we in het nieuwe jaar meer of minder zullen doen, over wat komen gaat, of niet meer gebeuren zal.

Met een economisch crisisjaar als 2012 achter de rug, kan het in ieder geval geen kwaad om met positieve blik naar 2013 te kijken. Maar als we de Duitse Bondskanselier Angela Merkel mogen geloven, zal ook het nieuwe jaar niet veel fijns in petto hebben. “2013 zal niet makkelijker maar moeilijker zijn”, zei ze vlak voor de overgang van oud naar nieuw.

Bij VOSEKO concentreren we ons echter liever op de opportuniteiten. Elke crisis brengt nieuwe behoeftes met zich mee en wie daar handig en verstandig op inspeelt, kan zelf in deze economisch moeilijke tijden groei realiseren.

Net die insteek nemen we als thema van onze 2de VOSEKO Alumnidag op zaterdag 23 februari. Met onder andere een voordracht door UGent- en FEB-alumnus Luc Versele (CEO Landbouwkrediet), reflecties door FEB-proffen en –studenten, en een interactieve sessie met ondernemende alumni, wil deze tweede Alumnidag opnieuw een intellectuele en gastronomische hoogdag worden voor de alumni van onze faculteit.

Ook VOSEKO heeft haar goede voornemens voor 2013 klaarliggen. Met drie workshops, onze Alumnidag en een heuse VOSEKO Alumni Cup hebben we in ieder geval een goedgevulde kalender opgesteld! We hopen U dan ook te mogen verwelkomen op één van onze volgende activiteiten!

Vincent Van PeteghemVoorzitter Dagelijks Bestuur

3

4

7

8

10

14

16

18

PART

NER

S

De U

Gen

t in

Mo

sko

u?

Bek

ijk d

e fi

lm o

p d

urf

den

ken

.be

UG

_AD

_vos

eko

mag

azin

e_A

4_IC

.indd

1

16/0

5/12

16

:04

Page 3: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

54

GEN

ERAT

IECO

NfL

ICTOndernemers Sonia Pypaert en Frederik Neus

FREDERIK NEUS• StudeerdeafalsMasterindeTEWaandeFaculteitin2008en volgde daarna een Master in Marketing Management aan de Vlerick Management school (2009)• Gepassioneerdondernemerenwilgraagzelflaterookinvesteren in jonge ondernemers• Houdtvanfietsenindebergen,cocktailsenhoogstaande gezelschapsspelen

BIO

Samen met de snelle groei die er was sinds de opstart, was er dus een constante behoefte aan kapitaal. Mijn wens om financieel autonoom te blijven, maakte het er niet makkelijker op. Bovendien hadden we in het begin wat groeipijnen zoals het verloop van personeel, suboptimale informatisering en gebrek aan magazijnruimte.

Frederik: In de technologische wereld veranderen de behoeften zeer snel en op die evolutie moet je inspelen. Op anderhalf jaar tijd is ons oorspronkelijke idee van een gecentraliseerd videoplatform via verschillende tussenstappen geëvolueerd naar het aanleveren van interactiviteit in video’s. Het constant aftoetsen of je idee aanslaat en het denken over nieuwe innovatieve manieren om je product te verbeteren, was de grootste moeilijkheid.

Sonia: Ik ben het daar volledig mee eens. Als ondernemer moet je altijd proberen de verwachtingen van je klanten te overtreffen. En die verwachtingen zijn niet dezelfde of pakweg tien jaar geleden, dus moet je zelf ook evolueren.

HET HEDENOp wElkE VlAkkEN kOMEN jUllIE IN AANRAkING MET DE CRISIS?

Sonia: Zelf heb ik gelukkig niet zo veel van de crisis gevoeld. Wij zijn blijven groeien, ook al zie ik wel wijzigingen in het aankooppatroon van de consument. De consument besteedt meer aandacht aan kwaliteit en zal eerder teruggrijpen naar betrouwbare merkproducten. Wanneer je je product afstemt op de vraag van de klant in plaats van een gestandaardiseerd assortiment door te duwen, dan verlies je vaak geen klanten, ook niet door de crisis. De behoefte naar baby- en kinderartikelen blijft.

Frederik: Ik zit volledig op dezelfde lijn als Sonia. Soms heb ik het gevoel dat de media overdrijft. Voor een ondernemer is de crisis een opportuniteit. In tijden van crisis verlaten mensen de status-quo en gaan ze op zoek naar nieuwigheden en het is je kans om daarop in te spelen. We worden vaak geconfronteerd met het trage beslissingsproces in grote bedrijven, maar nu voelen wij dat die bedrijven nu wel open staan om te luisteren naar een start-up als Zentrick.

Sonia: Het is ook belangrijk om je eigen dingen te durven blijven doen. Ondanks de negatieve prijsspiraal in de babysector, kozen we er bewust voor om ons model te differentiëren op basis van klantenservice, assortiment met zowel goedkopere als exclusievere producten, inrichting, enz. Kortom, een kwaliteitsbeleving vanaf het binnenkomen tot het verlaten van de winkel.

GEN

ERAT

IECO

NfL

ICT Ondernemers Sonia Pypaert en Frederik Neus

charmant maar weinig professioneel was (de typische kleine boetiek) of vice versa (de typische grote ketens), en ik was er van overtuigd dat beide samen konden gaan. Het werkte en vijf jaar later is mijn echtgenoot bij mij in de zaak gestapt om de groei te ondersteunen.

wAT wAREN DE MOEIlIjkHEDEN?

Sonia: Het concept van Baby’s Corner is van nature uit kapitaalintensief. Niet alleen wou ik een breed assortiment aanbieden (zwangerschapskledij, baby- en kinderkledij, speelgoed, meubelen, enz.), ik wou ook dat klanten bij het opstellen van een geboortelijst de producten in de winkel konden voelen in plaats van te zien in een catalogus. Dit vereiste voldoende voorraad die voor enkele maanden geïmmobiliseerd bleef.

HET BEGINHOE ZIjN jUllIE ERTOE GEkOMEN ENTREpRENEUR TE wORDEN?

Frederik: Ook al ben ik niet opgegroeid in een ondernemende familie, toch zit het ondernemen bij mij in het bloed. Op de lagere school won ik al 10 walibitickets doordat ik kaarten verkocht had over heel het land en in het middelbaar verkocht ik regelmatig cuberdons, suikerstokken, enz. Tijdens mijn studies TEW en Vlerick moesten we regelmatig een business plan schrijven. Ik werkte daarvoor meermaals samen met een vriend die een technische achtergrond heeft. Die samenwerking klikte, we wonnen de tweede plaats bij Bizidee, en uit één van onze business plannen is Zentrick gegroeid. Nu bieden wij een uniek product aan dat toelaat interactiviteit toe te voegen aan video’s. De interactieve promovideo van de nieuwe VW Golf draait bijvoorbeeld op ons platform.

Sonia: Na mijn studies heb ik een hele tijd les economie gegeven op de middelbare school. Het idee om te starten met een eigen zaak is later gekiemd uit een moeilijke familiale situatie waar ik me op dat moment in bevond. Het feit dat ik me niet ten volle kon ontplooien, kon ik niet aanvaarden en ik zocht een nieuwe uitdaging. Ik ben van nature uit nogal een initiatiefnemer en heb in 1996 dan de stap gezet om een babywinkel te starten. Ik vond namelijk dat het huidige aanbod ofwel zeer

BIO SONIA PYPAERT

• StudeerdeafalsLicentiaatEWaandeFaculteitin1987• GafmeerderejarenlesEconomieaandemiddelbareschool Crombeen en Nieuwen Bosch in Gent• Stichttein‘96Baby’sCornerinNazareth,eengroteboetiekvoor baby- en kinderartikelen• WoneenPassionStarinhetDuitseBielefeldvoor‘‘Passiedoor perfectie en aandacht voor detail”• Houdtzichvooralbezigmetdecommerciëleenoperationele kant, terwijl haar echtgenoot de financiële zaken beheert

de rubriek “Generatieconflict?” zet telkens twee personen uit een verschillende generatie tegenover elkaar. dit keer zijn twee alumni aan het woord die in het ondernemerschap zijn beland.

Page 4: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

76

dOCT

ORESIn de kijker

dOCTOR IN EWBIOGRAFIE• BenjaminVerhelst(°1984,Brugge)• MasterinEconomischeWetenschappen(Gent,2006)• MasterofArtsinEconomics(UCL,2007)• ConsultantbijRolandBergerStrategyConsultantssindsoktober2012

DOCTORAAT• PriceRigidityinEuropeandtheUS:MeasurementandExplanationusing Scanner Data’• Promotoren:Prof.dr.FreddyHeylenenProf.dr.GerdieEveraert• Publicatiesencongressen:o.a.InternationalConferenceonComputing in Economics & Finance (London 2010, San Francisco 2011, Prague 2012), International Conference on Computational Management Science (Neuchatel, 2011), Annual Meeting of the Society for Economic Dynamics (Ghent, 2011), World Conference of the Spatial Econometrics Association (Salvador de Bahia, 2012), Finance & Economics Conference of the Lupcon Center for Business Research (Munich, 2012)

BEN

JAM

IN V

ERHE

LST

dOCTOR IN TEWBIOGRAFIE • AmyVanLooy(°1984,Rumst)• MasterinPolitiekeWetenschappen(UniversiteitAntwerpen,2006)• VoorafgaandeervaringalsITconsultantbijCSCComputerSciences Corporation

DOCTORAAT• ‘BusinessProcessMaturity.Acomparativestudyonasampleofbusiness process maturity models’• PromotorProf.dr.GeertPoels• Publicatiesencongressen:o.a.journalofTotalQualityManagement& Business Excellence, journal of Enterprise Information Systems, conference proceedings in Springer LNCS, Springer LNBIP, en CEUR workshops, alsook een “Award for Best Contribution” van de OnTheMove PhD Academy

AMy

VAN

LOO

y

dOCTOR IN TEWBIOGRAFIE• RobinDeCock(°1986,Sint-Niklaas)• MasterHandelswetenschappen,HogeschoolGent• Voorgaandeervaring:HRconsultant

DOCTORAAT• UnderstandingtheHolyGrailofStrategicManagement: The Micro-foundations and Performance Conditions of Dynamic Capabilities’• Promotor:Prof.dr.BartClarysse• Publicatiesencongressen:o.aAcademyofManagementAnnualConference, Babson College Entrepreneurship Research Conference, Strategic Management Society Conference.

ROBI

N D

E CO

CK

lees meer over deze en andere doctores op de website van VOSEkO en de FEB.

GEN

ERAT

IECO

NfL

ICT Ondernemers Sonia Pypaert en Frederik Neus

professionaliseert. Het integreren van dat systeem met het huidige zal uiteraard een uitdaging worden. En daarnaast worden het uitbouwen van een webshop en uitbreiden van het magazijn cruciaal op korte termijn om onze actieradius verder uit te breiden.

Frederik: We plannen een belangrijke investeringsronde dit jaar, ook al komen de eerste echte inkomsten nu net binnen. Bovendien komen we met een belangrijke release in februari en het wordt een uitdaging om die zo goed mogelijk in de kijker te plaatsen.

Sonia: Ten slotte heb ik de eer om bij de laatste 3 genomineerden te zijn voor “Vrouwelijke ondernemer van het jaar’ van Mabizz en kijk ik er naar uit om campagne te voeren om die prijs in de wacht te slepen. (Je kunt op Sonia stemmen via www.womedaward.be, nvdr.)

HEBBEN jUllIE TIpS OF GOOD pRACTICES VOOR wIE ENTREpRENEUR wIl wORDEN?

Frederik: Bouw een netwerk en onderschat jezelf niet. Durf de stap te zetten. Bij tegenslag vind je heus wel terug een nieuwe job. En eenmaal je hét idee hebt…deel het zoveel mogelijk met anderen. Hoe meer feedback je krijgt, hoe beter het eindresultaat.

Sonia: Ik sluit me daarbij aan. Focus en omring je met inspirerende personen. Neem een positieve levenshouding aan en tracht je creatieve ideeën in de praktijk te brengen. Toon jezelf en communiceer, zowel offline als online.

DE TOEkOMSTOp wElkE MANIER wIllEN jUllIE VERDER GROEIEN?

Frederik: Zentrick wil groeien door zijn product verder te blijven innoveren. Daarom willen we een groot distributienetwerk uitbouwen van resellers die het commerciële aspect grotendeels van ons overnemen. Als we grote advertentiebureaus, productiehuizen en internetgiganten kunnen overtuigen om ons platform te gebruiken bij hun diensten, zal de groei heel snel toenemen en kunnen we ons toespitsen op het innoveren. We willen een schaalbaar product bekomen waar wij zelf geen interactiviteit meer moeten ontwikkelen, maar dat onze klanten dit zelf kunnen.

Sonia: Uiteraard is groeien belangrijk voor een ondernemer. Sinds de oprichting is de oppervlakte van de winkel vertienvoudigd tot bijna 4000m² waarvan 2500m² winkeloppervlakte. Het indelen van de winkel in “corners’ zorgt ervoor dat het charmante karakter van een boetiek blijft, zonder in te boeten aan schaal en professionaliteit. Naar de toekomst toe, willen we verder gaan op dit elan met extra vestigingen en het lanceren van een webshop. Een webshop wordt noodzakelijk om in te spelen op de digitaliserende behoeften van de klanten.

Frederik: We willen ook groeien door te spelen op wereldniveau. Net daarom hebben we Zentrick Inc opgericht in Amerika omdat we beseffen dat deze markt heel belangrijk voor ons wordt.

wAT wORDEN DE GROOTSTE UITDAGINGEN Op kORTE TERMIjN?

Sonia: We zullen binnenkort een ERP-systeem lanceren die de informatiestroom binnen Baby’s Corner verder

De verwachtingen van je klanten altijd overtreffen

Voor een ondernemer is de crisis een opportuniteit

Page 5: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

98

TERU

GBLI

K Ideals Event

TERU

GBLI

KIdeals Event

Een primeur voor onze alumnivereniging : op donderdag 13 december 2012 organiseerde VOSEKO voor het eerst samenmetGAP(GentseAlumniPsychologie)inauditoriumQueteleteenavondrondhethottopicinhetbedrijfsleven,“I-deals”. Prof. dr. Aukje Nauta van de Universiteit van Amsterdam kwam deze niet-standaardafspraken rond werk- en arbeidsvoorwaarden toelichten aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden. Daarop volgde een levendig en uitvoerig debat met Frank Van Massenhove (voorzitter FOD Sociale Zekerheid), Ann Vermorgen (nationaal secretaris ACV) en Jan Denys (arbeidsdeskundige Randstad) over de zin en onzin van I-deals. Na afloop was er een gezellig samenzijn in de foyer waarbij de aanwezigen verder ideeën konden uitwisselen. Een eerste geslaagde VOSEKO/GAP samenwerking!

Prof. dr. Aukje Nauta van de Universiteit van Amsterdam

Debat met Frank Van Massenhove, Ann Vermorgen en Jan Denys

Een geslaagde samenwerking tussen VOSEKO en GAP

Napraten en inkijken van interessante boeken in de foyer

Page 6: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

1110

de grootbanken te redden. Ook ben ik het eens dat er initiatieven nodig waren van de overheid om het risico te beperken door strengere regulering. Toch heb ik een aantal bedenkingen bij de manier waarop. Eerst en vooral lijken de reguleringen niet alles op te lossen. De overheid wou af van het “too big to fail’ principe en verplichtte bepaalde banken om bepaalde divisies af te stoten. Tegelijkertijd zien we echter dat sommige Belgische banken opgeslorpt werden door grote Europese spelers die dus nog groter werden. Ten tweede ging de overheid voorbij aan het principe van proportionaliteit. Schiet niet met een bazooka op een mug. Kleinere banken moeten in dezelfde mate voldoen aan de strenge reguleringen ook al namen de kleinere banken minder risico. Die reguleringen leiden tot extra kosten (IT investeringen, heffingen, etc.) en zo kunnen de kleine banken, die de crisis niet veroorzaakt hebben, er de dupe van worden.

Daarnaast wil ik even stilstaan bij de verantwoordelijken voor de genomen risico’s. Uiteraard zijn de leidinggevenden in de fout gegaan want zij zijn verantwoordelijk voor hun beleid. Aan de andere kant zijn de Raden van Bestuur (en de analisten) ook niet onschuldig, wat soms wel eens vergeten wordt. Ze verwachtten van hun CEOs dat ze keer op keer een rendement van 15 tot 20% per jaar haalden. Dit was niet houdbaar, maar mensen willen vaak meer en meer.

lANDBOUwkREDIET IS Al EEN TIjD HOOFDSpONSOR VAN DE wIElERplOEG. BlIkT U TEVREDEN TERUG Op HET RENDEMENT VAN DEZE INVESTERING REkENING HOUDENDE MET DE MINDER GUNSTIGE ECONOMISCHE TIjDEN?

Zeer tevreden. Het sponsoren van een wielerploeg is de ideale manier om naambekendheid te verwerven,

BINNEN TwEE wEkEN ORGANISEERT VOSEkO DE AlUMNIDAG wAAR U ZAl SpREkEN OVER DE BANkENCRISIS EN ECONOMIE IN HET AlGEMEEN. wAAROM MOET DE lEZER kOMEN lUISTEREN?

Ik denk dat er 3 interessante redenen zijn voor oud-studenten van de UGent om te komen luisteren. Ten eerste ben ik één van de weinige alumni die een directiecomité voorzit van een middelgrote tot grote bank. Ik vind dit vreemd gezien de hoge kwaliteit van de universiteit, maar als de lezer dus een Gentse econoom wil horen die de bankencrisis van op de eerste rij heeft meegemaakt, dan is dit een unieke kans. Ten tweede wordt de crisis vaak belicht vanuit het standpunt van de traditionele grootbanken. Het verhaal van een middelgrote bank zoals Landbouwkrediet is anders en vaak nieuw voor het publiek. Ten slotte wil ik het debat voeren met de aanwezige academici over hoe het komt dat academici zo weinig reageren op uitlatingen van de politiek en media zelfs als die gebaseerd zijn op economische onlogica’s. Dit wordt een interessante discussie die je niet wilt missen.

HOE BlIkT U TERUG Op DE BANkENCRISIS? BENT U TEVREDEN OVER DE AANpAk VAN DE OVERHEID?

Laat mij beginnen met te zeggen dat ik overtuigd ben dat de overheid de juiste beslissing genomen heeft om

lUC VERSElE• GeboreninOudenaardein1954• StudeerdeLicentiaatEWaandeFaculteiteneenspeciaal licentiaat in de Statistiek en Econometrie• Sindsapril2004voorzittervanhetDirectiecomitévande Groep Landbouwkrediet• Overbrugtde7verdiepingentotzijnkantoorelkedagmetdetrap in plaats van met de lift

INTE

RvIE

W Bankencrisis – Luc Versele blikt vooruit

INTE

RvIE

WBankencrisis – Luc Versele blikt vooruit

BIO

De zwarte piet doorspelen naar de banken zal niet helpen

Op 23 februari organiseert VOSEkO voor de tweede maal de Alumni-dag. Een van de hoogtepunten wordt de voordracht van alumnus luc Versele. In afwachting hiervan zochten we hem al even op in zijn kantoor in Anderlecht.

Page 7: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

1312

gediversifieerd over de laatste jaren. Denk maar aan onze overnames van KeyTrade bank, Europabank, enz. In Wallonië wordt Crédit Agricole beschouwd als een bank voor iedereen, maar in Vlaanderen heerst nog steeds de perceptie dat onze bank enkel gericht is op landbouwers.

Het dichte contact tussen supporters en renners, vooral in het veldrijden, sluit naadloos aan bij ons model om heel dicht bij de klant te staan

aangezien de naam van de ploeg jouw naam draagt. Net daarom wilden we absoluut hoofdsponsor zijn. Het zal ook nu uitstekend van pas komen om onze nieuwe naam Crelan te lanceren. (de wielerploeg heet sinds 1 januari al Crelan, nvdr.)

Wielerwedstrijden vinden bovendien plaats in elke hoek van het land, waardoor je gemakkelijk lokale evenementen kunt organiseren met je klanten. Het dichte contact tussen supporters en renners, vooral in het veldrijden, sluit naadloos aan bij ons model om heel dicht bij de klant te staan.

Ten slotte is een topper als Sven Nys in het veldrijden een perfect rolmodel voor onze bank. Hij verpersoonlijkt onze waarden: professionaliteit, vertrouwen, volharding, team spirit, enz. Doordat het veldrijden enkel populair is in Vlaanderen, zijn we in Wallonië op zoek gegaan naar een equivalent. Uiteindelijk sponsoren we nu ook de broers Borlée die diezelfde waarden uitdragen.

lAAT ONS EVEN VOORUITBlIkkEN Op DE TOEkOMST. wElkE ROl kUNNEN DE BANkEN VOlGENS U SpElEN BIj HET AANwAkkEREN VAN DE BElGISCHE ECONOMIE?

Ook al heeft het Landbouwkrediet nooit meer kredieten verschaft dan vandaag, het aantal bedrijfskredieten ligt inderdaad laag. Er heerst een perceptie dat de banken de hoofdoorzaak zijn en dat ze de economie niet meer ondersteunen, maar daar ga ik niet mee akkoord. Interestvoeten liggen historisch laag en de kost om te lenen is dus beperkt voor bedrijven. De reden ligt eerder bij de beperkte investeringsbereidheid van de bedrijven zelf. Vroeger loste de overheid dit op door bepaalde sectoren te stimuleren, maar nu heeft de overheid zelf geen budgettaire marge meer. De zwarte piet doorspelen naar de banken zal echter niet helpen om het vertrouwen van de burger en bedrijven terug te winnen. Zolang de overheid geen positiever imago geeft aan de banken zal die investeringsbereidheid niet snel terug toenemen.

IN ApRIl 2013 GAAT DE NIEUwE NAAM CRElAN VAN kRACHT DOOR DE FUSIE VAN CENTEA EN lANDBOUwkREDIET. wAT ZIjN DE VOORNAAMSTE DOElSTEllINGEN VAN DEZE NAAMSVERANDERING?

Terwijl we vroeger vooral actief waren in de landbouwsector, is de Groep Landbouwkrediet sterk

Aan de andere kant zijn de Raden van Bestuur (en de analisten) ook niet onschuldig, wat soms wel eens vergeten wordt

Met de komst van Centea, die geen link heeft met de landbouwsector, was het een ideaal moment om via een naamsverandering deze perceptie weg te werken. Het uitgebreide kantorennet van Centea de naam Landbouwkrediet geven zou geen goeie keuze geweest zijn. We opteerden om een nieuwe bank te vormen met een nieuwe naam waarin iedereen zich een pionier voelt. Men mag niet vergeten dat Centea een zeer goede bank is. De fusie is bijna helemaal rond en in april wordt de naamsverandering officieel doorgevoerd.

HOE ZIET U DE TOEkOMST VAN DE BANkENwERElD? VREEST U DE DREIGING DAT NIET-BANCAIRE ENTITEITEN MEER EN MEER DIENSTEN ZUllEN OVERNEMEN?

Uiteraard volgen wij de opkomende trends in de bankenwereld – sociale media, shadowbanking, enz. – van zeer dichtbij op. De kernvraag die we altijd trachten te beantwoorden is wat de toekomstige rol zal zijn van de bank en hun agenten. Wat blijft hun toegevoegde waarde? Zolang je die vraagt kunt beantwoorden, vormt er zich geen probleem.

Ten slotte is de regelgeving voor bancaire diensten door de crisis zeer streng geworden wat druk zet op de marges. Op die manier wordt het voor bijvoorbeeld supermarkten minder interessant om in te zetten op bankproducten.

BEDANkT EN TOT Op DE AlUMNIDAG!

INTE

RvIE

W Bankencrisis – Luc Versele blikt vooruit

INTE

RvIE

WBankencrisis – Luc Versele blikt vooruit

Page 8: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

1514

COLU

MN

EW

ALD

PIRO

NET

EN

KN

ACK EEN NIEUWE BEWEGING IS GEBOREN: dE WOESTE

WERKGEvERBron: Knack

Ja, nu staat het wel vast: de verruwing van onze samenleving neemt hand over hand toe. Dat werkgevers en vakbonden met elkaar in de clinch gaan, is bijna traditie. Dat vakbonden de regering de wacht aanzeggen, tot daaraan toe. Maar dat ondernemers de regering publiek de mantel uitvegen, dát is ongezien. We beleven dan ook een kantelmoment. De meeste bedrijfsleiders lieten zich tot voor kort nooit hardop in met de politiek. Ze bespraken haar wel in achterkamertjes en lieten hun spreekbuizen Unizo, Voka en VBO wat keffen over ‘te hoge loonkosten’ en ‘een ondernemersvriendelijker klimaat’. Die tijd is voorbij. De ondernemers zien het gevoerde regeringsbeleid niet meer zitten en nemen niet langer een blad voor de mond. Een nieuwe beweging is geboren: die van de woeste werkgever.

Het begon allemaal eind september met een uitspraak van Luc Bertrand, topman van de holding Ackermans & van Haaren. Bertrand, nochtans geen tafelspringer, was snoeihard: ‘Het beleid van Di Rupo is geen socialisme, maar marxisme. We betalen al veel belastingen, maar voor deze regering is het nooit genoeg. Ze straft de mensen die werken en ze zal ook de mensen die sparen straffen.’ Dat van dat ‘marxisme’ was zeker overtrokken, maar Bertrand kreeg bijval van vele ondernemers, zeker in Vlaanderen. Ongetwijfeld ook omdat deze regering terecht de strijd tegen fiscale én sociale fraude opdrijft, maar de onvrede zit toch dieper. Vooral de hoge belastingdruk zit hen dwars. Die bedraagt nu 51 procent. Daarmee moet België in Europa alleen enkele Scandinavische landen laten voorgaan.

Ondertussen is de begrotingsopmaak achter de rug en wat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) ook moge beweren, het zijn niet de sterkste schouders die de zwaarste lasten dragen. Het is vooral de middenklasse, waartoe het overgrote deel van de bevolking behoort, die mag betalen: de lonen worden bevroren en de onroerende voorheffing klimt naar 25 procent. Bertrand kreeg dus gelijk: mensen die werken en sparen worden gestraft. En ondertussen heeft de regering-Di Rupo, zoals professor Wim Moesen opmerkte, het niet kunnen laten om toch weer meer uit te geven.

De begroting was trouwens nog niet goedgekeurd of Vanackere gaf al te kennen dat we voor de begroting van 2014 ‘een vergelijkbare inspanning’ zullen moeten leveren. Met nog eens extra belastingen. Het is zelfs de vraag of het nog zolang zal duren. Want de federale regering is bij de opmaak vandebegrotinguitgegaanvaneeneconomischegroeivan0,7procent in 2013. De Belgische banken stellen dat de Belgische

economie slechts met 0,2 procent zal groeien. Als zij gelijk krijgen, moet de regering-Di Rupo binnenkort al op zoek naar nog eens 1 miljard.

Veel erger is dat er ondertussen geen sprake is van structurele hervormingen. De regering zegt de concurrentiekracht te zullen herstellen, maar het wordt nog zes jaar wachten tot we op het niveau van onze buurlanden zijn. Econoom Geert Noels twitterde:‘”Hetconcurrentieprobleemzalopgelostzijnin2018”klinkt zoals “u krijgt water als u uit de woestijn komt.’” En er blijft onzekerheid over onze toekomstige pensioenen, over hoe we de stijgende vergrijzingskosten zullen betalen, over hoe we onze werkzaamheidsgraad zullen opdrijven, enzovoorts. Om nog maar te zwijgen over het Dexia-debacle dat ons generaties zal achtervolgen.

De federale regering had al geen Vlaamse meerderheid, en de aanhang van de Vlaamse coalitiepartijen is sindsdien nog afgekalfd. De vakbonden keerden zich al eerder af van de regering-Di Rupo, nu hebben ook talloze ondernemers dat gedaan. De regering-Di Rupo is een dood vogeltje. De N-VA spint er garen bij.

Ewald Pironet

Met dank aan Ewald Pironet en Knack

Ewald Pironet ,adjunct-hoofdredacteur bij Knack

Dat ondernemers de regering publiek de mantel uitvegen, dát is ongezien

Mensen die werken en sparen worden gestraft

Om nog maar te zwijgen over het Dexia-debacle dat ons generaties zal achtervolgen

COLU

MNEwald Pironet

COLU

MN Ewald Pironet

we kijken uit naar de volgende editie van VOSEkO Magazine, waarin een andere columnist het woord overneemt van Ewald pironer.

Page 9: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

1716

NIE

UWS Van de faculteit

OVERLIJDEN PROF. ROGIERS

Op 14 oktober 2012 overleed emeritus prof. dr. Fernand Rogiers. Prof. Rogiers was gedurende zeer lange tijd aan onze alma mater verbonden: eerst als assistent vanaf 1 april 1957, later na een periode waarin hij onder meer verbonden was aan het Bureau voor Economische Programmatie en als adjunct-kabinetchef aan het kabinet van de Minister van Economische Zaken, opnieuw als docent vanaf 1 januari 1969. Op 1 oktober 1980 werd hij benoemd tot hoogleraar en op 1 oktober 1981 tot gewoon hoogleraar. Hij ging met emeritaat op 1 oktober 1993.

Professor Rogiers was onder meer verantwoordelijk voor het onderwijs in de macro-economie en in de Europese Economische Integratie. Hij was van 1981 tot 1983 secretaris en van 1986 tot 1990 decaan van de toenmalige Faculteit van de Economische Wetenschappen. Collega Rogiers was een beminnelijk en diplomatisch man, die steeds met takt probeerde de goede verstand-houding in de faculteit te bewaren. Hij legde een grote belangstelling aan de dag voor internationalisering: met de creatie van het Lessius netwerk, legde hij de basis voor de internationale studentenuitwisseling van de Faculteit. Ook na zijn emeritaat bleef hij met warme belangstelling het reilen en zeilen van de Faculteit en van Voseko volgen Prof. Rogiers was de echtgenoot van mevrouw Jacqueline Colle, eveneens alumna en gewezen medewerkster van de Faculteit.

OVERLIJDEN PROF. DENDUYVER

Op 14 september 2012 overleed emeritus prof. dr. Julien Denduyver. Prof. Denduyver was van 1960 tot 1997 ononderbroken aan onze faculteit verbonden. Eerst als assistent (1960-1965), vervolgens als eerstaanwezend assistent (1965-1970) en dan als werkleider (1970-1974) aan het Seminarie voor sociale Economie van wijlen prof. A. Devreker. In 1971 werd hij benoemd tot docent, in 1980 tot hoogleraar en in 1981 tot gewoon hoogler-aar. Hij was directeur-diensthoofd van het Seminarie voor Verkeerseconomie. Binnen onze faculteit was hij als lesgever verantwoordelijk voor het onderwijs in de verkeerseconomie en in de openbare financiën. Tijdens het tweede deel van zijn loopbaan nam hij belangrijke bestuurlijke verantwoordelijkheden in de faculteit op zich. Hij was secretaris van de faculteit in de academiejaren ’77-78 en ’78-79, decaan in de academiejaren ’90-’91 tot en met ’93-’94. Hij was lid van de Raad van Bestuur van de universiteit tussen 1983 en 1989 en lid van het Vast Bureau tussen 1985 en 1989. Hij verdedigde toen met grote hardnekkigheid en gesteund op zijn grote dossier-kennis de belangen van de faculteit bij de centrale overheid. Ook na zijn emeritaat bleef hij de faculteit en inzo-nderheid de richting Economische Wetenschappen met belangstelling en bekommernis volgen. Voseko betuigt haar leedwezen aan zijn familie en in het bijzonder aan zijn dochter, die een alumna van onze faculteit is.

IN M

EMOR

IAM

KOMEN EN GAANOp 1 oktober 2012 ging professor Aimée Heene, vakgroep Management, Innovatie en Ondernemerschap met pensioen. We verwelkomen echter de op 1 oktober benoemde professoren Joris Voets in het vakgebied algemeen management (hij wordt één van de drijvende krachten achter de opleiding management in de publieke sector) en Frederik Gailly in het vakgebied Management Information System.

OffCIEEL vERSLAG vISITATIECOMMISSIEEind 2012 werd het officieel verslag van de visitatiecommissie gepubliceerd, die alle Vlaamse bachelor en master opleidingen in de domeinen economie en toegepaste economie, inclusief handelsingenieur en verbredende opleidingen heeft doorgelicht. Alle opleidingen van de faculteit voldoen volledig aan de eisen die dienaangaande internationaal en in Vlaanderen worden gesteld. Op basis van deze gunstige rapporten kan de universiteit nu zonder problemen de officiële accreditatie aanvragen bij de NVAO

NIE

UWSVan de faculteit

PRIJZEN AFGESTUDEERDEN (SELECTIE)• SamDesierewondeVOSEKOprijsvoorbestethesisvandeFaculteitover‘Belastingenoparbeid:iseenRace to the Bottom mogelijk?’• HetdoctoraatvanDr.MarijnVerscheldewerdbekroondmetdePrijsJosephMerlot-JosephLeclercqvan CIRIEC Belgium; • XingHan,éénvandedoctoraatsstudentenvandevakgroepFinanciëleEconomiewondeINGThesisAward• MichaëlVerdonckenRoelandDelruewonnendepubliekspresentatieopdefinalevandeINGThesisAward• LienVehent,MelanieDecq,JannigTheeten,PhilippePeelmanenPhilipPensaertwonnendePMI-Belgium University Contest Price; • DominiqueVanderStraetenenYasimCoenewonnenmethunteamG-spotdeprestigieuzeinternationale businessgameGLO-BUS;

PRIJZEN PROFESSOREN (SELECTIE)• Prof.Dr.PatriciaEveraertkreegdeBestCaseAwardopdeManagementAccountingConferentievande American Accounting Association; • EvelienOpdecamenProf.Dr.PatriciaEveraertkregende2012OutstandingPaperAwardvandeAsian Review of Accounting; • Prof.Dr.BartLarivièrewondeBestPractitionerPresentationAwardopdeAMAFrontiersinService Conferentie in Washington; • Prof.Dr.GertPeersmanheefthetDuisenbergFellowshipgekregenaandeECBvoor2013;• Prof.Dr.DerrickGosselinwerdaangesteldalsAssociateFellowaandeOxfordMartinSchoolvande universiteitvanOxford,eenThinkThankvooronderzoeknaardeuitdagingenvande21steeeuw

PERS

ONAL

IA

EW AMBASSAdEUR 2012 AAN hET WOORd – BREChT BOONEWie studeert aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde komt ongetwijfeld in contact met Stuveco, de enthousiaste groep van studenten die de belangen van de studenten verdedigt binnen de faculteit en daar ook met verve in slagen. Studentenvertegenwoordiger zijn aan onze faculteit geeft dan ook zeer veel voldoening, net omdat wij een volwaardige stem krijgen op zowat alle beleidsniveaus en échte veranderingen kunnen doorvoeren in het belang van de student. Gedurende mijn studies heb ik dan ook met plezier in de opleidingscommissies gezeteld, vergaderingen bijgewoond, en nog veel meer. Om dan ambassadeur te mogen worden van de opleiding EW die ik een zeer warm hart toedraag, maakt het allemaal des te mooier.

hIR AMBASSAdEUR 2012 AAN hET WOORd - GERALd vERMEIREIk ben tijdens mijn opleiding Handelsingenieur vijf jaar lang studentenvertegenwoordiger geweest, waarvan twee jaar als lid van de Faculteitsraad. In die hoedanigheid heb ik enthousiast geijverd voor de belangen van mijn medestudenten en zo heb ik kunnen bijdragen aan positieve verwezenlijkingen voor de studenten en de faculteit in het algemeen. Ik kan dan ook zeer tevreden terugkijken op mijn engagement als studentenvertegenwoordiger.

TEW AMBASSAdEUR 2012 AAN hET WOORd – BREGT OOMSTijdens mijn studie Toegepaste Economische Wetenschappen was ik actief als studentenvertegenwoordiger bij Stuveco, de studentenraad van de faculteit. Tijdens mijn functie als penningmeester en ondervoorzitter kon ik mee Stuveco helpen uitbouwen. Hierbij verdedigden we in de faculteitsraad en opleidingscommissie met enthousiasme de belangen van de studenten. Het deed deugd dat gehoor werd gegeven aan onze stem. We hebben als studentenvertegenwoordigers dan ook heel wat kunnen bereiken en dit telkens in een positieve sfeer. De ambassadeurs prijs winnen, was een hele eer waar ik fier op ben.

Page 10: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

1918

ACTI

vITE

ITEN

ACTI

VITE

ITEN

KALE

NDE

R ALUMNI DAG - VOSEKO• Intellectueelengastronomischrijkgevuldedag, door,voorenvooralmétalumni!Sfeervollereünie met medestudenten en netwerkgelegenheid met andere alumni.• VoordrachtvanalumnusLucVersele• Volledigeprogrammaopwww.voseko.be• Bijzonderegenodigden:alumnivan1953,1963, 1973, 1988, 2003, 2011, 2012• Zaterdag23februari2013• 60euro–volledigeVOSEKOAlumnidag 15 euro – namiddagprogramma (14.00-18.30) 50 euro – VOSEKO Alumni Diner (19.00-01.00)• Pand,Onderbergen1,9000Genten GrootVleeshuis,Groentenmarkt7,9000Gent

ALLEREERSTE VOSEKO ALUMNI CUP - VOSEKO• Eengrootmini-voetbaltornooiopgraswaarer een strijd zal plaatsvinden tussen de verschillende generaties (van Van Himst tot Messi). Onder een stralende lentezon wordt naast topsport en sfeer ook voldoende drank en muziek voorzien. • Omdatdedoorsnee‘HomoEconomicus’naast een efficiënte en rationele mens, ook een competitief sportwezen is • Zaterdag4mei2013• OpdeveldenvandeRuss,Noorderlaan10,9000 Gent• SteljeeigenAlumni-Barcelonasamen,schaareen waresupporterskringachterjeenschrijfjein! Meerinformatiekomtsnelviawww.voseko.be!

19 februari 2013wORkSHOp: wElk MBTI-TypE BEN jIj?Een veel gebruikt instrument om meer duidelijkheid over je persoonlijke voorkeuren te krijgen

23 FEBRUARI 2013VOSEkO AlUMNIDAG Economisch relevante en interessante discussies en ontmoetingen met een focus op interactiviteit engezelligheid!

19 MAART 2013lEZING: OMHElS DE ZEE VóóR HET TE lAAT IS Vervuiling van de zeewateren en de mogelijke gevolgendaarvan(Gent)

VOORjAAR 2013MANAGER VAN HET jAAR 2011 DUCkO SICkINGHE Onze traditionele voordracht van de manager vanhet jaar.Exactedatumvolgtsnelopwww.voseko.be

23 ApRIl 2013wORkSHOp: MINDFUllNESSNa de succesvolle eerste editie, volgt er een tweede over hoe intenser te leven

4 MEI 2013VOSEkO AlUMNI CUpEen groot mini-voetbaltornooi op gras met sfeer, voldoende drank en muziek

MEI 2013COMplEMENTAIRE GElDSySTEEMLezing van Prof. B. Lietaer (Univ. Berkeley) in samenwerking met het Financieel Forum, in Quetelet

10 jUNI 2013wORkSHOp: MEDITATIE EN VISUAlISATIEMeditatie en visualisatie toegepast bij het verwezenlijken van ambities. Leer hoe je vaardigheden die te creëren om je levenswerk vorm te geven

jUlI 2013BACHElOR BBq Traditiegetrouw organiseert VOSEKO met de FEB een barbecue voor derde bachelors, proffen enassistenten

ZOMER 2013lECTUREHou www.voseko.be in het oog, want binnenkort kondigen we een volgende voordracht aan

DETA

ILS

Neem zeker een kijkje op www.voseko.be en www.ugent.be/nl/alumni voor meer informatie en een up-to-date agenda

Meer info en inschrijvingen op www.voseko.be.

KalenderAC

TIvI

TEIT

EN Voseko Alumni Dag

UITN

ODIG

ING VOSEKO ALUMNI DAG

ZATERDAG 23 FEBRUARI 2013

Zin in een sfeervolle reünie met oud-studiegenoten? Een gelegenheid tot netwerken met andere alumni? Zorg ervoor dat u niet ontbreekt op de VOSEKO Alumnidag van zaterdag 23februari2013enmobiliseeruwjaargenoten!

VOSEKO verwelkomt u graag voor een intellectueel en gastronomisch rijk gevulde dag in het unieke kadervanhetPandenhetGrootVleeshuis.

PRAKTISCH

€60 - Alumnidag :€15 - Namiddagprogramma (14.00 - 18.30)€50 - Alumni Diner (19.00 - 01.00)

Schrijf u in via : www.voseko.be

Bijzondere genodigden :afstudeerjaren 1953 - 1963 - 1973 - 1988 - 2003

PROG

RAM

MA THEMA

“Opportuniteiten in tijden van economische crisis?’

14.00 Ontvangst met koffie

14.15 Verwelkoming

14.30 Alumni voordracht door Luc Versele CEO Landbouwkrediet 15.15 Reflecties door - Freddy Heylen Professor vakgroep sociale economie - Peter Leyman Directeur sociaal-economisch bedrijf Ryhove & Leyman Consult, ex-VOKAen–VOLVO - Sam Desiere Winnaar beste masterproef 16.00 Alumni Circle Ondernemende alumni stellen hun bedrijf voor bij een koffie of streekbiertje voor de liefhebber. 17.30 Algemene vergadering VOSEKO (facultatief)

19.00 Alumni Diner (all in) met live jazz muziek Uitreiking “VOSEKO Alumnus van het jaar’ Huldiging jubilarissen

Page 11: VOSEKO Magazine Editie Februari 2013

U beterkennen omu beter te verzekeren.

Meer info ? Op de website www.ergo.be kunt u eenvoudig en snel het agentschap in uw regio vinden.U kunt ook altijd telefoneren op het nummer 02/535.57.11(Maandag-Dinsdag-Donderdag : 8.30 - 17.00 / Woensdag : 13.00 - 19.00 Vrijdag 8.30 - 16.00)of een mailtje sturen naar [email protected], merk van ERGO Insurance nv Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel, België | T +32 (0)2 535 57 11 | F +32 (0)2 535 57 00 | www.ergo.be | [email protected] Brussel RPR 0414.875.829 | IBAN BE24 3101 1430 0038 | BIC BBRUBEBB | Verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0735

De Groep ERGO telt vestigingen in maar liefst 30 Europese

landen. Het is de nummer 1 op het vlak van gezondheids-

en rechtsbijstandrisico’s. Vandaag telt de groep meer dan

40 miljoen klanten. Met een totaal premie-incasso van

€20 miljard in 2011 kunnen al deze klanten terugvallen op

een solide en stabiele fi nanciële partner. Het ratingbureau

Standard & Poor’s kende aan ERGO de hoge ‘A’-onders-

cheiding toe, wat de fi nanciële stabiliteit van ERGO

in de verf zet. In België is ERGO één van de marktleiders

in pensioensparen. Meer dan 697.000 klanten schenken ons

hun vertrouwen voor hun levensverzekeringen, aanvullend

pensioen en/of beleggingen.

een solide en stabiele fi nanciële partner. Het ratingbureau

Standard & Poor’s kende aan ERGO de hoge ‘A’-onders-

één van de marktleiders schenken ons

een solide en stabiele fi nanciële partner. Het ratingbureau

Standard & Poor’s kende aan ERGO de hoge ‘A’-onders-

één van de marktleiders

ERGO_GENERIQUE_A4_Voseko_NL.indd 1 23/05/12 14:51