Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind...

21
| 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha- gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010. We focusten op de Boliviaanse boer Samuel en zijn gemeenschap, die erg te lijden hebben onder de klimaatverandering en gedwongen zijn om zich aan te passen. Met een petitie riepen we op om Samuel te nomineren voor de ‘Nobelprijs voor Duur- zame Ontwikkeling’. We trokken met onze handtekenin- gen naar politici op verschillende niveaus en toonden aan dat klimaatopwarming een directe bedreiging vormt voor mensen in het Zuiden. Nog voor de campagne, in het begin van het jaar, werden onze partnerorganisaties in Haïti ernstig getroffen door een zware aardbeving. Om hen te helpen bij de wederopbouw riepen we een speciale fondsenwervingscampagne in het leven. We zamelden meer dan 300.000 euro in, droegen uit eigen reserve nog eens 100.000 euro bij en ontvingen middelen van het 12-12 rampenfonds en van de overheid. Deze fondsen zijn ondertussen grotendeels ingezet. 2010 bracht gelukkig ook hoop en inspiratie. We gingen verder met de in 2009 ingezette vereenvoudiging van onze werking om zo tot een meer efficiënte en duurzame aan- pak te komen. We dienden met succes een nieuwe sub- sidieaanvraag in bij de overheid, waardoor onze werking voor 2011-2013 verder kan rekenen op medefinanciering. We bouwden onze jongerenwerking uit met nieuwe pistes zoals Zuidprik en vernieuwden ook in de fondsenwerving met onder andere een eerste succesvolle editie van Dwars door Burkina. In dit jaarverslag brengen wij u het verhaal van 2010 met teksten, maar vooral ook met veel beelden. Dit is het eerste jaarverslag van Broederlijk Delen dat uitgewerkt is volgens het GRI (Global Reporting Initiative), een model dat stil- aan is uitgegroeid tot de standaard voor maatschappelijke verslaggeving. Op de laatste pagina van dit jaarverslag vind je een leidraad voor het GRI. Ten slotte, naar goede gewoonte, willen we onze duizenden vrijwilligers bedanken. Zij zijn en blijven de ziel van onze beweging en het fundament van onze organisatie. Alleen dankzij jullie kunnen wij dit alles realiseren. En daarvoor zijn we erg dankbaar! Daniël De Klerck, voorzitter Pol De Greve, directeur Voorwoord Jaarverslag 2010

Transcript of Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind...

Page 1: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

| 1

Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010. We focusten op de Boliviaanse boer Samuel en zijn gemeenschap, die erg te lijden hebben onder de klimaatverandering en gedwongen zijn om zich aan te passen. Met een petitie riepen we op om Samuel te nomineren voor de ‘Nobelprijs voor Duur-zame Ontwikkeling’. We trokken met onze handtekenin-gen naar politici op verschillende niveaus en toonden aan dat klimaatopwarming een directe bedreiging vormt voor mensen in het Zuiden.

Nog voor de campagne, in het begin van het jaar, werden onze partnerorganisaties in Haïti ernstig getroffen door een zware aardbeving. Om hen te helpen bij de wederopbouw riepen we een speciale fondsenwervingscampagne in het leven. We zamelden meer dan 300.000 euro in, droegen uit eigen reserve nog eens 100.000 euro bij en ontvingen middelen van het 12-12 rampenfonds en van de overheid. Deze fondsen zijn ondertussen grotendeels ingezet.

2010 bracht gelukkig ook hoop en inspiratie. We gingen verder met de in 2009 ingezette vereenvoudiging van onze werking om zo tot een meer efficiënte en duurzame aan-pak te komen. We dienden met succes een nieuwe sub-sidieaanvraag in bij de overheid, waardoor onze werking voor 2011-2013 verder kan rekenen op medefinanciering. We bouwden onze jongerenwerking uit met nieuwe pistes zoals Zuidprik en vernieuwden ook in de fondsenwerving met onder andere een eerste succesvolle editie van Dwars door Burkina. In dit jaarverslag brengen wij u het verhaal van 2010 met teksten, maar vooral ook met veel beelden. Dit is het eerste jaarverslag van Broederlijk Delen dat uitgewerkt is volgens het GRI (Global Reporting Initiative), een model dat stil-aan is uitgegroeid tot de standaard voor maatschappelijke verslaggeving. Op de laatste pagina van dit jaarverslag vind je een leidraad voor het GRI. Ten slotte, naar goede gewoonte, willen we onze duizenden vrijwilligers bedanken. Zij zijn en blijven de ziel van onze beweging en het fundament van onze organisatie. Alleen dankzij jullie kunnen wij dit alles realiseren. En daarvoor zijn we erg dankbaar!

Daniël De Klerck, voorzitterPol De Greve, directeur

Voorwoord

Jaarverslag 2010

Page 2: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

2 | | 3

Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010. We focusten op de Boliviaanse boer Samuel en zijn gemeenschap, die erg te lijden hebben onder de klimaatverandering en gedwongen zijn om zich aan te passen. Met een petitie riepen we op om Samuel te nomineren voor de ‘Nobelprijs voor Duur-zame Ontwikkeling’. We trokken met onze handtekenin-gen naar politici op verschillende niveaus en toonden aan dat klimaatopwarming een directe bedreiging vormt voor mensen in het Zuiden.

Nog voor de campagne, in het begin van het jaar, werden onze partnerorganisaties in Haïti ernstig getroffen door een zware aardbeving. Om hen te helpen bij de wederop-bouw riepen we een speciale fondsenwervingscampagne in het leven. We zamelden zo’n 400.000 euro in, droegen uit eigen reserve nog eens 100.000 euro bij en ontvingen middelen van het 12-12 rampenfonds en van de overheid. Deze fondsen zijn ondertussen grotendeels ingezet.

2010 bracht gelukkig ook hoop en inspiratie. We gingen verder met de in 2009 ingezette vereenvoudiging van onze werking - onder andere de afbouw van het aantal landen en partnerorganisaties - om zo tot een meer efficiënte en duurzame aanpak te komen. We dienden met succes een nieuwe subsidieaanvraag in bij de overheid, waardoor onze werking voor 2011-2013 verder kan rekenen op mede-financiering. We bouwden onze jongerenwerking uit met nieuwe pistes zoals Zuidprik en vernieuwden ook in de fondsenwerving met onder andere een eerste succesvolle editie van het fietsevenement Dwars door Burkina.

In dit jaarverslag brengen wij u het verhaal van 2010 in tekst en beeld. Dit is het eerste jaarverslag van Broederlijk Delen dat uitgewerkt is volgens het GRI (Global Repor-ting Initiative), een model dat stilaan is uitgegroeid tot de standaard voor maatschappelijke verslaggeving. Op de laatste pagina van dit jaarverslag vind je een leidraad voor het GRI.

Ten slotte, naar goede gewoonte, willen we onze duizenden vrijwilligers en schenkers bedanken. Zij zijn en blijven de ziel van onze beweging en het fundament van onze organi-satie. Alleen dankzij hen kunnen wij dit alles realiseren. En daarvoor zijn we erg dankbaar!

Daniël De Klerck, voorzitter

VoorwoordDe missie van Broederlijk Delen

Broederlijk Delen is een niet-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in ontwikkelingssamen-werking. Vanuit een christelijke inspiratie nemen we autonoom initiatieven om wereldwijd armoede,

onrecht en discriminatie te bestrijden en rechtvaardige politieke, sociale en economische structuren tot stand te brengen. In Vlaanderen profileren we ons als een open vrijwilligersbeweging die het brede

publiek sensibiliseert rond noord-zuidthema’s en met fondsenwervende acties oproept tot concrete solida-riteit. Onze financiële middelen zijn in de eerste plaats bestemd voor het Zuiden, waar we initiatieven onder-

steunen die groepen mensen ter plaatse zelf opstarten in hun strijd tegen armoede en onrecht. Dat is onze typische manier van werken: we zetten zelf geen projecten op, maar ondersteunen de eigen plannen van de plaatselijke bevolking. Zo zijn de projecten het best gedragen en bieden ze de beste garantie op blijvende verandering. We geven niet alleen financiële steun, maar zorgen er ook voor dat mensen hun plannen mogen uitvoeren, door acties te voeren tegen internationale politieke oorzaken van armoede. Ook stimuleren we uitwisseling van ervaringen, zowel tussen Noord en Zuid als tussen partnerorganisaties onderling. Op die manier ondersteunen we momenteel 230 partnerorganisa-ties in twintig landen van het Zuiden.

Verklaring duurzaamheid

Broederlijk Delen streeft naar duurzame ontwikkeling en rechtvaardigheid in het Zuiden. Toch staan we niet altijd stil bij de impact van onze activiteiten op sociaal, ecolo-gisch en maatschappelijk vlak. Daarom hebben we beslist om vanaf 2010 onze jaarverslagen conform het modulaire rapporteringsysteem GRI (Global Reporting Initiative) te maken. Daardoor rapporteren we vanaf nu ook over mi-lieu, werkomstandigheden en maatschappelijke verwezen-lijkingen. Omdat het de eerste keer is dat we zo werken, streven we niveau C (het startniveau) na.

Maar het mag natuurlijk niet enkel bij meten en com-municeren blijven. Op termijn willen we een beleid dat verbetering nastreeft. Daarom hebben we de werkgroep ‘Groen Beleid’ opgericht. Ook is het onze bedoeling om een EFQM-certificaat te halen, een kwaliteitscertificaat ge-baseerd op negen aandachtsgebieden, met ‘duurzaamheid van de organisatie’ als transversaal element.

Lieve Herijgers, directeur a.i.Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel, [email protected], tel. 02 213 04 42

ColofonHoofdredactie Miguel SurmontEindredactie Marieke BastiaensRedactie Karel Ceule, Jo Dalemans, Pol De Greve, Hilde Demoor, Willy Dries, Elsie Gilis, Karel Malfliet, Leen Mertens, Raf StassenTekstcorrectie Marieke BastiaensFoto’s Astrid Bultijnck, Breedbeeld, Joris Casaer, Els Lauriks, Stephane Swinnen, Thomas De Boever, Gerrit Matton, Hans Van der Linden, Jan Van Bostraeten, Lisa Van Damme, Foto-archief Broederlijk DelenGrafische vormgeving Liesbet Van HuffelenDrukwerk Druk in de Weer, gedrukt op 100% gerecycleerd papierVerantwoordelijke uitgever Pol De Greve, Huidevettersstraat 165, 1000 BrusselWettelijk depotnummer D/2011/5.556/1

inhouDstafel

De missie van Broederlijk Delen 2

Voorwoord 3

2010 in beeld 4

Partnerorganisaties en

coöperanten in 2010 18

Algemene info GRI 20

Organogram 22

Sociale indicatoren 23

Milieu-indicatoren 26

Hoeveel investeert Broederlijk

Delen in elk continent? 28

2010 in cijfers 29

Toelichting projecten 2010 36

GRI-tabel 37

Verslag van de commissaris 38

Adressen 40

Page 3: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

4 | | 5

2010 in beeld2010 in beeld

De Boliviaanse boer Samuel en zijn gemeenschap leve-

ren een bescheiden bijdrage aan de oplossing van het

klimaatprobleem. Daarom riepen we op om Samuel, en

via hem al onze partnerorganisaties, voor te dragen voor

een symbolische Nobelprijs voor Duurzame Ontwikke-

ling. 56.437 personen ondertekenden onze petitie.

56.437 handtekeningen

Met de campagne ‘Nomineer Samuel voor de Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling’ brachten we de negatieve impact van de klimaatopwarming in beeld. De mensen in het Zuiden worden hiermee geconfronteerd en zoeken creatieve oplossingen om zich aan te passen aan hun ver-anderende leefomgeving.

Campagne: Nomineer Samuel

In het Zuiden ondersteunt Broederlijk Delen de eigen ta-lenten van groepen mensen in het Zuiden. We steunen hún plannen om onrecht en armoede te bestrijden en zetten zelf geen projecten op. Dat is de beste garantie voor duurzame verandering.

Omdat het Zuiden plannen heeft

In Vlaanderen is Broederlijk Delen een beweging met vele duizenden medewerkers, schenkers en deelnemers. Ruim 5.500 vrijwilligers timmeren het hele jaar door met hart en ziel aan meer solidariteit tussen Noord en Zuid, met als hoogtepunt onze jaarlijkse vastencampagne.

Solidariteit in Vlaanderen

Op 30 maart werd een delegatie van Broederlijk Delen ontvangen in de Wetstraat 16. Samuel zelf overhandigde de petitie aan premier Leterme en minister Magnette. De premier prees Broederlijk Delen voor zijn inspanningen om het klimaatthema concreet te maken voor het bre-dere publiek in België.

Samuel bij premier Leterme

Page 4: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

6 | | 7

2010 in beeld2010 in beeld

Het klimaat was een belangrijk thema op de Europese agenda. Na een mislukte top in Kopenhagen, trachtten verschillende Europese landen de discussie uit het slop te trekken in de aanloop naar Cancún. Via het Cidse-netwerk droeg Broederlijk Delen ook hier zijn steentje bij. Zie ook www.cidse.org.

Samuel bij de Europese Unie

Op 2 april werd Samuel met een delegatie van Broederlijk Delen ontvangen bij Vlaams minister van Leefmilieu, Na-tuur en Cultuur Joke Schauvliege. Hij overhandigde haar de handtekeningen van onze petitie. Minister Schauvlie-ge zou later op het jaar België vertegenwoordigen op de klimaatconferentie in Cancún.

Samuel bij minister Schauvliege

Vele handen maken het werk lichter. Door met de hele gemeenschap samen te werken en de tradities van ge-meenschapswerk op te waarderen, versterken partners van Broederlijk Delen de onderlinge solidariteit en maken ze werk van een leefbaar platteland.

Samen sterker dan alleen

Via de partnerorganisatie Equipo Kallpa ondersteunt Broe-

derlijk Delen lokale Boliviaanse gemeenschappen zoals

die van Samuel bij de aanleg van kleinschalige irrigatie-

systemen. Hierdoor wordt landbouw mogelijk, ondanks

de terugkerende droogtes in de streek, en verbeteren de

boeren in de Andes hun voedselproductie.

Kleinschalige irrigatie

Twintig gastgemeenschappen organiseerden een inleef-week voor een Boliviaanse gast. De gasten maakten ken-nis met de solidariteitsbeweging van Broederlijk Delen. De Vlamingen leerden over hun strijd tegen armoede en onrecht. Deze formule was opnieuw een krachtige hef-boom voor solidariteit en uitwisseling.

Boliviaanse getuigen in Vlaanderen

Page 5: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

8 | | 9

2010 in beeld2010 in beeld

In de basisscholen sprak het verhaal van Elmer en Martha met haar ‘manta’ (draagdoek) enorm tot de verbeelding. Het eerste leerjaar van de Sint-Carolusschool uit Ruis-broek maakte tekeningen voor Elmer. We gaven de bun-del tekeningen mee met Samuel, Elmers vader.

Campagne in basisscholen

Een wereldbrunch, een Boliviaanse quinoaschotel, een rijstmaaltijd, een rechtvaardig ontbijt, soep met brood,... Solidair tafelen kan op verschillende manieren en met diverse ingrediënten. Op 580 plaatsen kwamen mensen samen om te eten en drukten zo hun verbondenheid uit met de boeren in Bolivia.

Culinair Solidair

Ook de secundaire scholen liepen warm voor het klimaat-thema en steunden Samuel en de Boliviaanse boeren. Twintig scholen schreven zich in voor de nieuwe actie Zuidprik en zetten leuke acties op touw. Zo overtuigden ze 48 bekende Vlamingen om Samuel te nomineren, haal-den ze 22 keer de pers en kregen ze 7.152 supporters achter zich.

Campagne in secundaire scholen

Op 565 activiteiten brachten vrijwilligers geïnteresseer-den samen om de campagnefilm te bekijken, om te luisteren naar het verhaal van een inleefreiziger, om in gesprek te gaan met een Boliviaanse getuige, om mee te doen aan een Broederlijk Delen-quiz, om de petitie van Samuel te tekenen,… Kortom, om aan solidariteit te bouwen.

Andere campagne-activiteiten

Voor de vierde keer op rij engageerden duizenden vrijwil-ligers zich voor de Koffiestop. Op diverse locaties nodig-den zij vrienden, collega’s, buren, familieleden en voor-bijgangers uit voor een heerlijke kop koffie in ruil voor een vrije bijdrage voor het werk van Broederlijk Delen. Met het record van 1.861 Koffiestops blijft dit campagne-model een gesmaakte topper!

Koffiestop

De campagne stond met stip genoteerd in de agenda’s van heel wat jongelui en jeugdbewegingen. Soms mocht het ook wat meer zijn. Zo maakten honderden jongeren op een speelse en actieve manier kennis met het cam-pagnethema tijdens BoliViva, een feest dat voor en ook door jongeren werd georganiseerd met de steun van Broederlijk Delen.

Jongeren in de campagne

Page 6: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

10 | | 11

2010 in beeld2010 in beeld

‘De container’ heeft veel verandering gebracht in Noshita, Zuid-Afrika. Biologisch gekweekte groenten uit meer dan honderd dorpstuintjes worden hier wekelijks opgekocht aan eerlijke prijzen. De coöperatie verkoopt deze groenten verder op de afzetmarkt.

Een container vol eerlijke groenten

Ongeveer een jaar na de campagne 2009 ‘Tilak heeft ook talent’ hadden Tilak en haar dorpsgenoten een grote vooruitgang geboekt. Er was voldoende voedsel en ze konden zelfs sparen. Met hun spaargeld kochten Tilak en haar buurvrouw twee ossen om nog meer land te kunnen bewerken. Onze partnerorganisatie PARDS kon haar aandacht nu richten op de naburige dorpen.

India, één jaar later

In 2010 lanceerde onze partner FAPAD een ambitieus pro-ject met EU-financiering om de levensomstandigheden van 8.000 kwetsbare huishoudens in Noord-Oeganda te verbeteren. Jongeren kunnen met een nieuwe gereed-schapskist en een vorming rond klein ondernemerschap hun reparatieatelier voor fietsen duurzaam uitbouwen. Ze dromen van een echte fietsenwinkel.

Van atelier tot winkel?

Page 7: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

12 | | 13

2010 in beeld2010 in beeld

Het nieuwe vrijwilligers- en schenkerstijdschrift Verdraaid zag het levenslicht. We voegden twee aparte bladen sa-men tot één modern en kleurrijk tijdschrift dat kwalita-tieve artikels brengt over het werk van Broederlijk Delen in Zuid en Noord.

Nieuw: Verdraaid

In 2010 ontwikkelde Broederlijk Delen een nieuw logo. Het straalt optimisme, kracht en menselijke energie uit. De vier menselijke figuurtjes, het symbool van een gemeenschap, verwijzen door hun ronde vorm naar de aarde. Het logo vat de essentie van onze missie samen: omdat het Zuiden plannen heeft.

Nieuw: logo

Broederlijk Delen gaf elke Haïtiaanse partnerorganisatie een fonds om haar medewerkers te helpen. Daarnaast in-vesteerden we de giften voor Haïti in een heropbouwplan voor onze partnerorganisaties. Dat was broodnodig, want ze ondersteunen bijna allemaal landbouwprogramma’s en na de ramp werd inzetten op voedselvoorziening nóg belangrijker.

Extra fondsen voor heropbouw

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. Na deze dramatische gebeurtenis kwam de internationale solidariteit snel op gang. Broederlijk Delen hielp zijn partnerorganisaties om zo snel mogelijk terug operationeel te worden.

Haïti: 12 januari 2010

Broederlijk Delen nam deel aan de Standaard Solidari-teitsprijs. Met de slogan ‘Samir speelt al zijn hele leven verstoppertje’ kaartten we de situatie van de 800.000 Pa-lestijnse kinderen aan die door de blokkade van Gaza in onmenselijke omstandigheden leven.

De Standaard Solidariteitsprijs

In 2010 ging Broederlijk Delen in zee met een nieuwe partnerorganisatie in het Boliviaanse Chacogebied. Sa-men met lokale gemeenschappen werkt CIPCA aan een leefbaar platteland. De streek kampt steeds vaker met aanhoudende droogtes. CIPCA zet dan ook sterk in op be-tere toegang tot en beheer van water voor irrigatie en voor vee.

CIPCA, een nieuwe partnerorganisatie

Page 8: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

14 | | 15

2010 in beeld2010 in beeld

Van 29 oktober tot 7 november trokken 25 getrainde mountainbikers naar Burkina Faso voor een alternatieve ‘Tour du Faso’. Het werd een uitdagende tocht over on-ontgonnen mountainbiketracks. In totaal werd er niet minder dan 84.472 euro ingezameld, waarmee onze partnerorganisaties in de streek van Koumbri waterput-ten konden aanleggen.

Dwars door Burkina

In het najaar trokken zes jongeren naar Bolivia om er de

gevolgen van de klimaatverandering te ondervinden en

mee te bouwen aan een oplossing. Ze werden begeleid

en opgevangen door CERDET, een Boliviaanse partner-

organisatie van Broederlijk Delen. Jongerenzender TMF

bracht in zes afleveringen van het programma ‘Yes We

Can’ - een productie van Breedbeeld uit Antwerpen - hun

avonturen in beeld.

TMF ‘Yes We Can’

Van 18 tot en met 20 juni organiseerde Broederlijk Delen de driedaagse fiets-sponsortocht ‘Dwars door België’ voor wielertoeristen én mountainbikers. 375 km van het uiter-ste noorden tot het uiterste zuiden van België. In 2010 klokte Dwars door België af op 8.844 euro steun voor de boeren in Oeganda.

Dwars door België

In het najaar van 2010 pakte Broederlijk Delen op se-niorennet uit met een dossier rond legaten en rond de campagne. Via deze site voor de actieve vijftigplusser die meer dan 340.000 leden telt en dagelijks meer dan 80.000 bezoekers bereikt, wilden we een ruimer publiek kennis laten maken met Broederlijk Delen.

Seniorennet.be

Enthousiaste lopers zetten hun gesponsorde voeten in voor het goede doel. Klein en groot trokken hun kousen en schoenen uit op het strand van Koksijde om 1 of 5 km te lopen. De Blote Voeten Loop bracht in totaal 4.500 euro op voor de plannen van boerengroepen in Bolivia.

Blote Voeten Loop

In enkele jaren tijd groeide het aantal Broederlijk Delen-deelnemers aan dit sportieve gebeuren spectaculair. Twee jaar geleden telde onze ploeg tien lopers. In 2010 172. Natuurlijk werden Samuel en zijn gemeenschap in Bolivia hier heel wat beter van. De deelnemers brachten via sponsoring 10.066 euro in het laatje.

20 km door Brussel

Page 9: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

16 | | 17

2010 in beeld2010 in beeld

Samen met ‘2015 - De tijd loopt’ zaten we politici achter de veren voor de realisatie van de Millenniumdoelstel-lingen. Een ruime delegatie van Broederlijk Delen was aanwezig op Wachtnacht in Gent. Daar namen we samen met 15.000 aanwezigen een videoboodschap op voor de VN-top in New York. Zie ook op www.detijdloopt.be.

Wachtnacht

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen organiseer-

den voor de derde keer een vredespelgrimage naar Israël

en Palestina. Ze aanschouwden onder andere met hun

eigen ogen hoe de Muur de Palestijnen afscheidt van hun

werk, school, familie en toekomst. Rifai uit Abu Dis, een

wijk in Oost-Jeruzalem, getuigt hoe de Muur zijn leven

eensklaps veranderde.

Vredespelgrimage

Al tijdens de grote vakantie richtten jongeren de blik op het jaar waarin Broederlijk Delen vijftig jaar zou worden. Met ‘Goe bzg?’ stelden ze zich op het wereldkamp vra-gen over de toekomst van de solidariteit tussen Noord en Zuid.

Goe bzg?

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen organiseer-den samen met het Belgisch Ontwikkelingsagentschap en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een lessen-reeks ‘Congo voor Beginners’. Tijdens vier avondlessen en één interactieve dag leerden de deelnemers Congo kennen, maar ook horen, zien en proeven. Hier spreekt professor Reyntjens van de Universiteit Antwerpen een volle zaal toe.

Congo voor Beginners

In voorbereiding van de campagne 2011 ging een groep jongeren op inleefreis naar Burundi. Zij maakten er ken-nis met Anthère en Deo en leerden de werking van onze partnerorganisaties van nabij kennen. Hier zijn ze druk bezig met theeblaadjes plukken.

Inleefreis Burundi

Broederlijk Delen diende klacht in nadat uitkwam dat de Colombiaanse inlichtingendienst onszelf en andere Euro-pese ngo’s bespioneerde. Ook onze partnerorganisaties, zoals CCAJAR, lijden onder dit repressieve regime. Met deze juridische actie hoopten we meer druk te zetten op Colombia’s respect voor de mensenrechten.

Mensenrechten in Colombia

Page 10: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

ATLANTISCHE OCEAANSTILLE OCEAAN INDISCHE OCEAAN

STILLE OCEAAN

Guatemala •

Honduras •

Nicaragua •

Colombia •

Ecuador •

Peru •

Boliva •

Senegal •

Burkina Faso •

Kameroen •

Congo DR •

• Haïti

• Zuid-Afrika

• India

• Palestina/Israël

• Cambodja

• Filippijnen

• Oeganda

• Rwanda

• Burundi

België •

| 1918 |

Partnerorganisaties en coöperanten in 2010

Partnerorganisaties Coöperanten Steunpunten

latijns-amerika 107 22 6

Bolivia 21 5 1Colombia 17 1 1Ecuador 12 3 1Guatemala 9 2 -Haïti 17 6 1 Honduras 6 - -Nicaragua 5 2 -Peru 15 1 1Inter-Amerikaans 5 2 1

Partnerorganisaties Coöperanten Steunpunten

afrika 72 17 7

Burkina Faso 9 3 1Burundi 4 2 -Congo DR 15 1 1Kameroen 7 4 1Oeganda 11 2 1Rwanda 4 1 -Senegal 11 2 1Zuid-Afrika 9 1 1Inter-Afrikaans 2 1 1

Partnerorganisaties Coöperanten Steunpunten

azië 41 - 2

Cambodja 7 - -Filippijnen 9 - 1India 13 - 1Palestina/Israël 12 - -

Partnerorganisaties Coöperanten Steunpunten

intercontinentaal 12 - -

totaal aantal coöperanten: 53 (39 + 14 steunpunten)totaal aantal partnerorganisaties: 232

Page 11: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

20 | | 21

groepen en de RvB. Zij zijn aangesteld voor een termijn van vier jaar, volgens de bepalingen van het huishoudelijk reglement.De AV kiest de leden van de RvB, bepaalt onder andere de algemene politiek van de vereniging, keurt de jaarre-keningen en de begroting goed en geeft kwijting aan de bestuurders voor het gevoerde beleid. Ze komt tweemaal per jaar samen. De RvB komt maandelijks samen, behalve in de zomer-maanden. Hij neemt in uitvoering van artikel 22 van de statuten de nodige initiatieven om de beleidslijnen van de organisatie te bepalen. Hij is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, het financieel beleid en het beleid op het vlak van communicatie, educatie, partnerwerking, fond-senwerving en politiek werk. Dit gebeurt in een goede samenwerking met de bestaande beleidscommissies, res-pectievelijk de commissie Educatie en de commissie Part-nerwerking, die door de AV zijn benoemd en aangevuld worden met enkele bestuurders. Het Bijzonder Politiek Overleg is een adviesorgaan van de RvB voor politieke ori-entaties.Het beleid dat door de RvB, de Commissies en de AV is uitgetekend, wordt door het directieteam en de staf ge-implementeerd. De voorzitter zit zowel de AV als de RvB voor. Het Vademecum legt de visie en de werkprocedures voor alle medewerkers vast.

4.2. Rol van de voorzitter De voorzitter van de vzw is een onafhankelijke en onbezol-digde vrijwilliger, die geen mandaat heeft binnen de opera-tionele werking van de organisatie. Hij heeft een mandaat van vier jaar dat één keer hernieuwbaar is.

4.3. Aantal onafhankelijken en/of niet-leidinggevenden De AV telt 75 leden (94 mandaten beschikbaar), van wie tien ook werknemer van Broederlijk Delen zijn, en van wie vijf een leidinggevende rol vervullen. In de RvB zetelen maximum negen leden: ze zijn allen onafhankelijk en on-bezoldigd. Geen van hen heeft een leidinggevende functie binnen de organisatie.

4.4. Aanbevelingsmogelijkheden/medezeggenschap De medewerkers van Broederlijk Delen hebben medezeg-genschap via:- de diensthoofden en de directeur

- de dienstvergaderingen- de personeelsdienst- de vertegenwoordigers van de diensten in de AV- de jaarlijkse personeelsvergaderingen- de syndicale delegatie en het Comité voor Preventie en

Bescherming op het Werk (CPBW)

4.14. Overzicht relevante belanghebbenden De institutionele en medefinanciers (zie lijst pg. 36), orga-nisaties die gratis kennis en expertise leveren, onze schen-kers, onze vrijwilligers, onze medewerkers en onze partner-organisaties in het Zuiden.

4.15. Inventarisatie/selectie belanghebbenden Het proces om te bepalen welke groepen belanghebbenden wij selecteren (zie 4.14.) werd in het directieteam vastge-legd (communicatie- en fondsenwervingsplan) en bekrach-tigd door de RvB.

5. Maatschappelijke prestatie-indicator

Standpunten betreffende publiek beleid en deelname aan de ontwikkeling ervan, evenals lobbyen. Zie pg. 5, 6, 13, 16, 17 en 21. Opiniestukken die verschenen in de pers en op websites:- 7/01/2010 > Broederlijk Delen veroordeelt geweld in

Congo.- 13/03/2010 > Koning zal het verschil niet maken in

Congo.- 19/03/2010 > Israël/Palestina: een duidelijke Belgische

koers graag.- 31/05/2010 > Israël valt Gaza Flotilla aan.- 7/09/2010 > Een geslaagde MDG-top volstaat niet.- 13/09/2010 > Nieuwe beloftes voor Colombia? Geen

woorden maar daden!- 21/09/2010 > Landbouw heeft niet genoeg aan geslaag-

de Millenniumtop.- 19/10/2010 > 11.11.11 helpt meer dan ooit tegen hon-

ger in de wereld.- 11/12/2010 > Business as usual in het vredesproces (Is-

raël/Palestina).

1. Visie en strategie

1.1. Verklaring duurzaamheid: zie pg. 2.

2. organisatieprofiel

2.1. tot en met 2.8. Zie GRI-tabel op pg. 7.

2.9. Significante veranderingen tijdens verslagronde Tijdens de verslaggeving waren er enkele significante veran-deringen aan de inrichting van onze gebouwen. Zo werden de kantoren van de diensten Educatie, Logistiek en Finan-ciën volledig gerenoveerd met minimale ingrepen, tweede-handsmeubilair en Cradle to Cradle materiaal. Bijzondere aandacht ging naar akoestiek, energie en duurzaamheid.

2.10. Onderscheidingen tijdens verslagronde Er zijn geen onderscheidingen voor 2010.

3. Verslagparameters

3.1. Verslagperiode Dit jaarverslag betreft de periode van 1/01/2010 tot 31/12/2010.

3.2. Datum meest recente verslag Het vorige jaarverslag werd gepubliceerd in juni 2010.

3.3. Periodiciteit verslaggeving Broederlijk Delen publiceert elk jaar een jaarverslag in de maand juni.

3.4. Contactpunt Lieve Herijgers, directeur a.i.: zie pg. 2.

3.5. Proces voor bepaling inhoud verslag De dienst Communicatie bezorgt het directieteam een voorstel van de inhoud. Voor het eerst hanteren we het GRI-kader. Het gebruik van deze methode werd in 2009 door de Raad van Bestuur bekrachtigd.

3.6. Afbakening verslag Het milieurapport beperkt zich tot Broederlijk Delen na-tionaal en zijn werknemers. Het maatschappelijk rapport

betreft alle medewerkers van Broederlijk Delen.

3.7. Specifieke beperkingen in de reikwijdte van het verslag De lokale verplaatsingen van de werknemers en coöperan-ten in het Zuiden werden niet opgenomen, wel hun inter-nationale verplaatsingen.

3.8. Basis die vergelijkbaarheid beïnvloedt Doordat we voor de eerste keer met het GRI werken, is een vergelijkbaarheid met vorige jaren niet mogelijk, tenzij wat betreft het financieel verslag.

3.9. Berekeningsgrondlagen Voor de berekening van onze nationale CO

2-uitstoot heb-

ben we gebruik gemaakt van de ECOLIFE-module die in opdracht van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) werd ont-wikkeld. Voor de berekening van de CO

2-emissie voor vluchten is

de methode van CompenCO2 gebruikt, die strengere cri-teria hanteert dan meer commerciële methodes. Ze werkt volgens berekeningsformules die de volledige impact van een vlucht in kaart brengen (‘well to wheel’).

3.10. Gevolgen van eventuele herformulering Niet van toepassing.

3.11. Significante veranderingen Niet van toepassing. 2010 is de eerste verslaggeving vol-gens het GRI.

3.12. Overzichtstabel GRI-overzichtstabel met overzicht van de behandelde in-dicatoren: pg. 7.

4. Bestuur, verplichtingen en betrokkenheid

4.1. Bestuursstructuur Broederlijk Delen is een vereniging zonder winstoogmerk met als hoogste gezag de Algemene Vergadering (AV). Ze bestaat uit: a) personen voorgedragen door de Raad van Bestuur (RvB) op voorstel van instanties als de bisschop-pen, de pastorale raden en verschillende gefedereerde orga-nisaties; b) personen voorgedragen door de regionale werk-

algemene info GRi

Page 12: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

| 2322 |

la1 Personeelsbestand (31/12/2010)

Nationaal Secretariaat in Brussel Directeur: Paul De Greve.Directieteam: Lieve Herijgers, Kris Ooms, Dirk Willems, Miguel Surmont. Personeelsdienst: Elsie Gilis, Lilia Campos Mesquita, Anne Pauwels, Els Van Achter.Cel Politiek: Jo Dalemans, Tamira Gunzburg, Brigitte Herremans, Deborah Casalin.Dienst Educatie: Marjet Haels, Kathleen Haesen, Peter Ketelers, Jan Langeraert, Karel Malfliet, Anje Snauwaert, Jan Wynants.Dienst Communicatie & Fondsenwerving: Karel Ceule, Liesbet Van Huffelen, Sara Van den Eynde, Gert-Jan Bakx, Veerle Borremans, Marc Vertommen, Marieke Bastiaens, Silvia Schouppe, Leen Mertens.Dienst Logistiek & Financiën: Vincent De Keersmae-ker, Greet De Wulf, Henrieta José, Nicole Kabeya Muadi, Justin Madugba, Huguette Nlandu, Barry Oumar, Sha-lini Pannekoek, Isabel Quispe Ramos, Chris Vandergoten, Rita Vantroyen, Stefan Wynen, Philippe De Meulenaere, Hilde Demoor, Annemie De Schrijver, Karel Duchesne, Willy Dries, Samson Ifemah, Gisèle Jacquemijns, Geert Perdieus, Marc Snellings.

Dienst Partnerwerking: Linda D’halluin, Willy Dries, Mia Lootens, Eline Ghysels, Heleen Dewanckele, Els Lau-riks, Suzy Serneels, Mieke Berghmans, Wim Schalenbourg, Frank Van Wielendaele, Katelijne Suetens, Raf Stassen, Rhoddy Petit, Greet Schaumans, Patricia Verbauwhede.Algemene diensten: Lieve De Smet, Jef Demolder (Komyuniti), Koen De Koster.

Regionale secretariatenAntwerpen: Peter Van Coillie, Marijke SerneelsHasselt: Myriam Philippens, Hugo Keunen, Anita JameGent: Frank Lavens, Sari Stoops, Carine FockRoeselare: Mieke Casteleyn, André Devos, Stefanie Lam-mensMechelen: Katrien Spruyt, Marijn Loozen, Karen Janssen

Steunpunten in het ZuidenStefaan Calmeyn (Burundi), Arianne Idzenga (Burkina Faso), Suzanne Kruyt (Bolivia), Frans Kenis (Oeganda), Parfait Saka (Congo), Luk Verbeke (Senegal), Frank Ver-meulen (Zuid-Afrika), Monojeet Ghoshal (India), Thomas Craenen (Peru), Wilfried Marcelo (Ecuador), Gerrit Mat-ton (Haïti), Eva Vanneste (Guatemala), Emmanuel Raison (Colombia).

sociale indicatoren

Algemene Vergadering

Raad van Bestuur

DirecteurCommissie EducatieCommissie

Partnerwerking

Cel PolitiekDirectiesecretariaat

Coördinatie KomyunitiPersoneelsdienst

Dienst Communicatie en Fondsenwerving

Dienst Logistiek en Financies

Dienst Campagne en Educatie

Dienst Partnerwerking

Regionale diensten

HasseltGentAntwerpen Mechelen/Brussel Roeselare

organogram Broederlijk Delen

Page 13: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

24 | | 25

voor de nationale medewerkers.

In 2010 werden in totaal 99.810 uren gepresteerd. Er wer-den 1.387 ziekte-uren geregistreerd, ofwel 1,39%. Dit is een zeer sterke daling ten opzichte van 2009 (2,35%) en ligt zeer ver onder het Belgische gemiddelde (tussen 2,40% en 3%).

Er waren binnen Broederlijk Delen 3 arbeidsongevallen, waarvan 1 tot afwezigheid heeft geleid. Ook bleef een me-dewerker afwezig omwille van een operatie als gevolg van een arbeidsongeval in 2008.

Verlof en andere afwezighedenIn 2010 werden 820 dagen wettelijke vakantie opgenomen en 92,5 dagen onbetaald verlof.

Er werden 260,5 dagen moeder- en vaderschapsverlof op-genomen.

De grootste reden voor afwezigheid was volledige of ge-deeltelijke loopbaanonderbreking in het kader van thema-tische verloven. In 2010 werden hiervoor 996 dagen (of 7.368 uren) opgenomen.

la9 afspraken over arbeidsomstandig-heden vastgelegd met vakbonden

CPBWIn het kader van het overleg met de werknemers rond vei-ligheid en preventie werd in 2010 voornamelijk rond vol-gende thema’s gewerkt:- Een beleidsverkaring rond alcohol- en drugspreventie is

opgenomen in het arbeidsreglement.- De bedrijfsarts bezocht alle regionale diensten.- Dienst Educatie en dienst Financiën verhuisden naar

verbouwde platformen.- Een bezoek van een ergonoom werd gepland in het nati-

onaal secretariaat.- Een enquête rond psychosociale aspecten op de werk-

vloer werd voorbereid.

la13 samenstelling naar geslacht en leeftijdscategorie

Genderevenwicht Als we alle personeelsleden en coöperanten optellen werk-ten in 2010 144 verschillende medewerkers voor Broeder-lijk Delen, waarvan 70 mannen en 74 vrouwen. Bekijken we dus de voltallige ploeg dan blijkt er een mooi evenwicht tussen mannen en vrouwen.

Indien de ploeg opgesplitst wordt in nationaal personeel en medewerkers in het Zuiden, zien we alsnog een oneven-wicht. Van de 51 medewerkers in het Zuiden (steunpunten en coöperanten) zijn er 33 mannen en 18 vrouwen. Bij de 15 steunpunten zien we slechts 4 vrouwen.

Andersom hebben we bij het nationaal personeel 60% vrouwelijke medewerkers, maar dat wordt niet weerspie-geld in het leidinggevend personeel. Op directieniveau is slechts één van de vijf directieleden vrouwelijk.

De salarisgelijkheid tussen mannen en vrouwen is 100%, medewerkers in dezelfde functie ontvangen hetzelfde loon en dezelfde voordelen. Tussen voltijdse en deeltijdse mede-werkers wordt evenmin een onderscheid gemaakt.

LeeftijdsopbouwDe gemiddelde leeftijd van de medewerkers is 40,46 jaar: 38,76 bij de vrouwelijke en 42,26 jaar bij de mannelijke collega’s. Hier zijn geen grote verschillen tussen medewer-kers in het Zuiden en hun nationale collega’s.

In bijgevoegd kader geven we de verdeling per leeftijds-categorie en geslacht weer.

0

5

10

15

20

25

30 60+50-59 jaar40-49 jaar30-39 jaar20-29 jaar

vrouwenmannen

PersoneelsbezettingIn 2010 waren 35 voltijdse en 47 deeltijdse medewerkers ingeschreven in het nationaal personeelsregister, wat een voltijds equivalent (VTE) betekent van 67,2.Gemiddeld stelde Broederlijk Delen 33,9 voltijdse en 46,5 deeltijdse medewerkers tewerk, of 65,7 VTE.

Dit komt quasi overeen met de tewerkstellingscijfers van 2009 (32 voltijdse en 47 deeltijdse of gemiddeld 34,2 vol-tijdse en 46,7 deeltijdse medewerkers.)

In het Zuiden werden 15 steunpunten en 36 coöperanten tewerkgesteld. Deze aantallen zijn vergelijkbaar met 2009, hoewel het aantal steunpunten iets hoger is. Dat is te ver-klaren doordat het contract van 6 steunpunten ten einde liep in 2010. 5 van hen werden vervangen en werkten hun opvolger in.

Ook in 2010 deed Broederlijk Delen systematisch een beroep op vrijwilligers. Naast de grote ploegen regionale vrijwilligers die zich binnen of buiten de campagne voor de organisatie inzetten, waren 13 vrijwilligers op zeer re-gelmatige basis (meestal wekelijks) actief op het nationaal secretariaat en 3 in het Zuiden.

Selectie en aanwervingIn 2010 werden 26 vacatures uitgeschreven:- 12 nationale vacatures, waarvan 9 voor het nationaal se-

cretariaat en 3 voor de regionale diensten.- 4 vacatures voor coöperanten.- 2 vacatures voor steunpunten.- 5 vacatures voor vrijwilligers, waarvan 2 voor het Zui-

den.

Alle vacatures werden ingevuld, hoewel niet allemaal even vlot. Voor één vacature werd een selectiekantoor ingescha-keld. Twee vacatures werden herhaald aangezien na een eerste publicatie geen kandidaat werd weerhouden.

De vacatures die moeilijker ingevuld raakten betroffen doorgaans knelpuntberoepen. Anderzijds was het ook niet altijd evident om deeltijdse vacatures in te vullen, zeker niet wanneer het tewerkstellingspercentage te laag is. Ten slotte zagen we dat ook voor vacatures in bepaalde regio’s in het Zuiden moeilijker kandidaten gevonden werden. In de toekomst zullen we als organisatie verder moeten zoe-ken naar oplossingen voor deze moeilijkheden.

la2 Personeelsverloop

In 2010 werden in totaal 37 contracten beëindigd, 16 na-tionaal en 21 van medewerkers in het Zuiden.

Bij de contracten van medewerkers in het Zuiden ging het in 3 gevallen om coöperanten die hun opdracht vroeger waren gestopt. De andere 18 waren tijdelijke contracten van coöperanten of steunpunten (14) die afliepen, of con-tracten van onbepaalde duur met steunpunten (4) die be-eindigd werden.

Van de 16 nationale contracten waren er 10 contracten van bepaalde duur die ten einde liepen.

Voor de contracten van onbepaalde duur betrof het:- 1 persoon die op pensioen ging.- 3 personen die hun ontslag indienden.- 1 persoon die tijdens de proefperiode door Broederlijk

Delen ontslag kreeg.- 1 persoon die als steunpunt is vertrokken.

Er werden eveneens 4 jobstudenten ingeschakeld in de or-ganisatie. Zij worden hier voor de volledigheid vermeld, maar werden verder niet opgenomen in de cijfers.

la7 Werkverlet

VerzuimAfwezigheden wegens ziekte werden precies geregistreerd voor de medewerkers in België, maar niet even precies voor de medewerkers in het Zuiden. Er zijn dus enkel cijfers

0

20

40

60

80

100 gemiddeld deeltijdsgemiddeld voltijdsgemiddeld aantal

j. 2010j. 2009j. 2008j. 2007j. 2006

0

20

40

60

80

100 gemiddeld deeltijdsgemiddeld voltijdsgemiddeld aantal

j. 2010j. 2009j. 2008j. 2007j. 2006

0

5

10

15

20

25

30 60+50-59 jaar40-49 jaar30-39 jaar20-29 jaar

vrouwenmannen

Page 14: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

26 | | 27

en29 Milieugevolgen van het vervoer van personeelsleden 2010

Nationale verplaatsingen

Woon-werkverkeer:

- openbaar vervoer 961.538 km

- fiets 35.897,5 km

- auto 71.145 km

Dienstverkeer:

- openbaar vervoer 56.687 km

- auto 41.714,8 km

Internationaal dienstverkeer

- vliegtuig 1.959.569 km

Medewerkers krijgen een fietsvergoeding die hoger ligt dan het wettelijk vastgestelde minimum. We hebben ook een derdebetalersregeling voor openbaar vervoer. Daardoor pendelen bijna alle werknemers dagelijks met het openbaar vervoer naar kantoor. Broederlijk Delen stelt een aantal be-drijfsfietsen ter beschikking voor verplaatsingen in Brussel.

Door de aard van onze activiteiten in Vlaanderen, met re-gionale werkingen, zijn autoverplaatsingen in veel geval-len niet te vermijden (locaties niet altijd bereikbaar met openbaar vervoer, vergaderingen ’s avonds maken dit ook niet gemakkelijker). Gelet op onze hoofddoelstelling, duurzame ontwikkeling in het Zuiden, zijn ook intercon-tinentale vliegtuigreizen onontbeerlijk. Toch willen we hierover nadenken en kijken op welke manier we er het meest efficiënt mee kunnen omgaan. Een beleid hierover wordt ontwikkeld.

Beleid

Uiteraard mag het voor de milieuprestaties niet bij meten alleen blijven. Daarom hebben we in de organisatie een werkgroep ‘Groen Beleid’ opgericht. Zij zal ervoor zorgen dat we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Daarnaast kunnen we door systematisch onze prestaties te meten de effecten van onze ecologische inspanningen op een betrouwbare manier opvolgen en eventueel bijsturen. In 2011 werkt Broederlijk Delen hieraan verder. We wer-

ken onder meer aan een mobiliteitsplan voor nationaal en internationaal dienstverkeer. We sensibiliseren medewer-kers en vrijwilligers en verkleinen ons papierverbruik zo-veel mogelijk. Ook kiezen we onder meer voor ecologisch drukwerk en ‘groen’ kantoormateriaal. Daarnaast zal de personeelsdienst verder gedigitaliseerd worden.

Zorg dragen voor het milieu

Broederlijk Delen brengt duurzame ontwikkeling tot stand in het Zuiden. Daarbij gaan we ook de strijd aan tegen de klimaatverandering. We proberen die te realiseren door politiek werk en ontwikkelingseducatie uit te voeren in het Noorden, en door partnerorganisaties in het Zuiden te on-dersteunen.

Daarnaast willen we zelf onze verantwoordelijkheid nemen en onze ecologische voetafdruk verkleinen. Daarvoor is het belangrijk dat we stilstaan bij de impact van onze eigen activiteiten. Werken we op een duurzame manier? Hebben we genoeg aandacht voor het milieu? In het Zuiden kla-gen we milieuvervuiling aan, en de gevolgen daarvan voor mens en omgeving. Logischerwijze gaan we dan ook zelf de uitdaging aan: practice what you preach.

In ons jaarverslag rapporteren we voor het eerst over een aantal indicatoren van onze ecologische voetafdruk, als on-derdeel van het GRI-systeem. Deze rapportering volgt een opgelegd schema met een aantal gekozen indicatoren. Dat aantal kan in de toekomst nog uitgebreid worden.

en1 Totale hoeveelheid gebruikte materialen in gewicht of volume 2010

Verbruik van toners 27 kg

Verbruik van papier (intern) 2.474 kg

Verbruik van papier voor drukwerk (extern) 28.669 kg

86% van het intern gebruikte papier is recyclagepapier. De rest is chloorvrij (ECF). Alle printwerk gebeurt dubbelzij-dig.Voor extern drukwerk vragen we altijd offertes bij druk-kerijen met aandacht voor ecologie en duurzaamheid. Het drukwerk werd uitgevoerd op FSC-papier.

en3 Direct energieverbruik door primaire energiebron 2010

Verbruik stookolie 18.981 liter

Verbruik gas 334,37 m3 (3444,01 kWh)

Broederlijk Delen probeert zijn energiegebruik terug te dringen met structurele maatregelen. Zeker bij verbouwin-gen houden we daar rekening mee (dubbel glas, isolatie, ef-

ficiënte verlichting,...). Daarnaast vinden we het belangrijk om onze medewerkers attent te maken op dit thema en hen erover te sensibiliseren.

en4 Indirect energieverbruik door primaire energiebron 2010

Elektriciteit 84.948 kWh We vervangen oude computerschermen door flatscreens, die minder verbruiken. We hebben aandacht voor effici-ente verlichtingssystemen. Enkel in de serverruimte is er noodgedwongen airconditioning.

en8 Totale wateronttrekking per bron 2010

Totaal waterverbruik 628,69 m³

Al onze WC’s hebben spaarknoppen. De vaat gebeurt met een vaatwasmachine.

en16 Totale directe en indirecte emissie van broeikasgassen 2010 kg CO

2

Gas 3.444,01 kWh 747,35

Elektriciteit 84.948 kWh 64.050,79

Stookolie 18.981 l 55.709,24

en17 Andere relevante indirecte emissie van broeikasgassen 2010 kg CO

2

Nationale verplaatsingen

Woon-werkverkeer:

- openbaar vervoer 90.796,79

- fiets 502,06

- auto 20.986,73

Dienstverkeer:

- openbaar vervoer 5.352,88

- auto 12.305,25

Internationaal dienstverkeer

- vliegtuig 641.300,00

Milieu-indicatoren

Page 15: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

28 | | 29

2010 in cijfers

amerika

Eigen middelen 2.828.531 euroMedefinanciering 1.445.450 euroTotaal 4.273.981 euroAantal projecten 107

afrika

Eigen middelen 1.593.505 euroMedefinanciering 1.866.684 euroTotaal 3.460.189 euroAantal projecten 72

azië

Eigen middelen 854.630 euroMedefinanciering 420.519 euroTotaal 1.275.149 euroAantal projecten 41

intercontinentaal

Eigen middelen 205.909 euroMedefinanciering 4.762 euroTotaal 210.671 euro Aantal projecten 12

totaal

Eigen middelen 5.482.576 euroMedefinanciering 3.737.414 euroTotaal 9.219.990 euroAantal projecten 232

Voor een gedetailleerd overzicht van alle partnerorganisaties zie www.broederlijkdelen.be/waarwerkenwe

hoeveel investeert Broederlijk Delen in elk continent?

Page 16: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

30 | | 31

31.12.2010 31.12.2009

Vaste aCtiVa 1.782.097 1.794.342

IMMATERIËLE VASTE ACTIVA Software 9.536 4.826

MATERIËLE VASTE ACTIVA 1.083.796 1.110.946 Terreinen en gebouwen in volle eigendom 852.501 869.165 Overige terreinen en gebouwen 110.843 110.843 Overig vast actief in volle eigendom 120.452 130.938

FINANCIËLE VASTE ACTIVA 688.765 678.570 Deelneming in Oikocredit.be 340.550 337.000 Aandelen vnl Oikocredit.nl 348.215 341.570

VlottenDe aCtiVa 8.058.288 7.804.767

VORDERINGEN + 1 JAAR 81.768 108.868

VOORRADEN 7.314 23.551

VORDERINGEN MAXIMUM 1 JAAR 633.626 325.865 Handelsvorderingen 243.900 163.502 Te ontvangen (overheids-)subsidies 129.375 77.365 Voorschotten, overige vorderingen 260.351 84.998

GELDBELEGGINGEN 6.526.178 6.848.700

LIQUIDE MIDDELEN 410.784 181.395OVERLOPENDE REKENINGEN 398.618 316.388

totaal aCtiVa 9.840.385 9.599.109

Bal

ans

activ

a

31.12.2010 31.12.2009

eiGen VeRMoGen 5.165.407 5.906.043

FONDSEN VAN DE VERENIGING 1.159.013 535.000HERWAARDERINGSMEERWAARDEN 29.387 29.387

BESTEMDE FONDSEN 3.977.007 5.341.656 Sociaal voorzieningsfonds 993.245 979.045 Partnerwerking 540.000 540.000 Investeringsfonds 250.000 250.000 Fonds financiële stabiliteit 1.366.315 1.366.315 Werkingsfonds strategisch plan 686.266 2.065.115 Overige bestemde fondsen 141.181 141.181

OVERGEDRAGEN RESULTAAT 0 0

VooRZieninGen 763.817 541.709

VOORZIENINGEN VOOR RISICO’S EN KOSTEN Pensioenen, overige 158.350 45.242 Voorziening voor hangende rechtszaken 150.000 150.000 Risicofonds Komyuniti 74.467 74.467

VOORZIENINGEN VOOR SCHENKINGEN MET TERUGNAMERECHT 381.000 272.000

sChulDen 3.911.161 3.151.357

SCHULDEN OP MEER DAN 1 JAAR 0 0

SCHULDEN OP TEN HOOGSTE 1 JAAR 3.842.200 3.011.102 Handelsschulden 326.916 283.028 Bezoldigingen en sociale lasten 312.064 304.506 Rekening-courant Welzijnszorg 79.233 80.938 Schulden vanuit partnerwerking: Lopende projecten, nog uit te betalen 1.624.260 1.035.876 Verbintenissen t.o.v. partnerorganisaties 91.018 5.000 Verbintenissen eigen bijdrage subsidiedossiers 1.155.385 1.113.298 Te veel ontvangen subsidies, schuld t.o.v. overheden 248.896 180.950 Overige schulden 4.428 7.506

OVERLOPENDE REKENINGEN 68.961 140.255

totaal PassiVa 9.840.385 9.599.109

Bal

ans

pass

iva

Page 17: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

32 | | 33

2010 2009

fonDsenWeRVinG 41,6% 45,1%

Persoonlijke giften, schenkingen en legaten 3.021.739 3.073.584Collectes 1.227.249 1.199.975Provincies, gemeenten 234.002 192.672Scholen, groepsacties 1.472.360 1.472.968Ngo-koepel 250.000 250.000Bedrijven, stichtingen 469.756 409.452Fondsenwervingsmodellen 22.011 21.320Totaal 6.697.117 6.619.971

PaRtneRWeRKinG 43,2% 39,6%

Terugnemingen eigen projecten 26.264 12.548Consortium HAITI LAVI 12-12 578.545 0Subsidies: DGOS-projecten - Belgisch Overlevingsfonds 322.203 0 DGOS-programma partnerfinanciering 3.059.236 2.897.103 DGOS-programma partnerdialoog 171.858 132.646 DGOS-programma personele samenwerking 1.740.599 1.761.210 EC-projecten 355.974 149.847 Subsidies DGOS en EC voor evaluatie- en beheerskosten 699.987 675.046Aanwending voorziening eigen inbreng 0 128.041Dienstverlening, regularisaties 6.029 45.070Totaal 6.960.695 5.801.511

eDuCatie 7,2% 7,4%

Subsidies DGOS-programma 718.766 704.672Subsidies overige 91.936 15.451Verkoop campagnepublicaties en -materialen 217.692 211.182Activiteiten, exposures, vorming en dienstverlening 126.470 159.237Totaal 1.154.864 1.090.542

PolitieK en CoMMuniCatie 2,3% 2,4%

Subsidies DGOS-programma 271.054 265.739Tussenkomst derden studiewerk 93.054 35.983Promotie-activiteiten en verkoop materialen 10.324 44.556Totaal 374.432 346.278

alGeMene oRGanisatie 5,7% 5,5%

Recuperatie algemene werkings- en personeelskosten 693.011 640.056Financiële opbrengsten 223.512 164.086Totaal 916.523 804.142

totaal Van De inKoMsten 16.103.631 14.662.444

neGatief Resultaat 1.364.649 690.685

totaal 17.468.280 15.353.129

Inko

mst

en

Uitg

aven

2010 2009

PaRtneRWeRKinG 73,2% 70,6%Eigen projecten - algemeen 4.511.142 3.516.106Belgisch Overlevingsfonds 352.136 33.244DGOS-programma - partnerfinanciering 3.826.264 3.624.583DGOS-programma - partnerdialoog 214.823 165.808DGOS-programma - personele samenwerking 1.977.780 1.959.319EC-projecten 530.447 244.644Vooziening eigen bijdrage jaar +1 43.224 143.290Dienstverlening en regularisaties 5.358 48.136Voorzieningen voor risico’s 95.000 8.000Evaluatie- en werkingskosten 262.799 280.772Personeelskosten 971.274 823.336Totaal 12.790.247 10.847.238

eDuCatie 8,7% 9,8%Campagne: aanmaak publicaties en materialen, diverse 189.587 179.055Campagne: activiteiten en politieke actie 9.739 7.028Niet-campagnegebonden educatieve materialen 0 779Exposures, uitwisseling en nieuwe vormen van inzet 73.978 100.711Jongerenwerking 40.540 47.130Ondersteuning werking regionale diensten 216.114 200.883Algemene werkingskosten, evaluatie programma 119.727 85.664Personeelskosten (inclusief 5 regionale diensten) 868.430 876.473Totaal 1.518.115 1.497.723

CoMMuniCatie 2,4% 2,9%Campagne: affiches, pers en media 81.119 92.115Promotieactiviteiten en -materialen 30.373 66.812Communicatiemiddelen en -beleid 37.714 43.837Algemene werkingskosten, evaluatie programma 41.877 37.490Personeelskosten 217.916 206.600Totaal 408.999 446.854

stuDie en BeleiDsBeÏnVloeDinG 2,5% 2,5%Politiek studiewerk, initiatieven, missies, conferenties 12.772 4.793Samenwerkingsverbanden 143.741 89.979Algemene werkingskosten, evaluatie programma 69.895 54.080Personeelskosten 215.407 229.936Totaal 441.815 378.788

fonDsenWeRVinG 4,5% 5,4%Campagnematerialen 165.061 192.501Publicaties en mailings 186.469 187.808Algemene werkingskosten 68.167 67.261Personeelskosten 367.119 384.906Totaal 786.816 832.476

alGeMeen BeheeR, finanCies, loGistieK 8,7% 8,8%Algemene werkingskosten 267.978 269.742Personeelskosten 1.254.310 1.080.308Totaal 1.522.288 1.350.050

totaal Van De uitGaVen 17.468.280 15.353.129

Positief Resultaat

totaal 17.468.280 15.353.129

Page 18: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

34 | | 35

De cijfers 2010

Door een aantal grote giften in 2007 was ons eigen vermogen enorm gegroeid. Daarom werd 2,9 miljoen euro bestemd in een Wer-kingsfonds Strategisch Plan voor besteding aan onze strategische doelstellingen. We benutten dit geld de voorbije jaren voor de ondersteu-ning van onze partnerorganisaties in het Zui-den, voor de vernieuwing van onze educatieve werking en de zoektocht naar nieuwe vormen van fondsenwerving. Daardoor zijn er meer uit-gaven dan inkomsten en is in twee jaar tijd ons eigen vermogen gedaald met 1,5 miljoen euro. Ook in 2011 zullen we verder gebruik maken van dit werkingsfonds.

evenwicht zoeken

Tot zover loopt alles zoals gepland. Om op termijn finan-cieel gezond te blijven moeten we echter voldoende groei in de giften, subsidies en andere inkomstenbronnen rea-liseren. De private giften zijn daarbij essentieel omdat we ze nodig hebben als ‘eigen bijdrage’ in de gesubsidieerde programma’s, maar ook voor heel wat niet-gesubsidieerde activiteiten.Als risicomarge voor uitzonderlijke gebeurtenissen willen we minstens 25% van onze uitgaven van het volgende jaar kunnen financieren met ons eigen vermogen. Vandaag is dat 31%. Eind 2008 was dat nog 44%. Daarom vinden we het geen goed idee om ons eigen vermogen, na de uit-putting van het werkingsfonds, nog langer aan te spreken. Vanaf 2012 moeten onze inkomsten opnieuw in evenwicht zijn met onze uitgaven. Omdat de giften stagneren, zullen we ook onze uitgaven moeten beperken. 2011 wordt een kritisch jaar om onze werking grondig te bekijken en bij te sturen.

De balans

Het balanstotaal is 9.840.385 euro. Het eigen vermogen is enerzijds gedaald door het negatief resultaat. Anderzijds werd het versterkt door een legaat van 624.000 euro dat dadelijk is opgenomen in de ‘fondsen van de vereniging’. Onze beleggingen en liquiditeit zijn op peil gebleven, on-danks het verlies. Eind 2010 moesten immers nog meer giften aan partnerorganisaties betaald worden dan eind 2009 - zie de schulden bij de passiva. De uitbetaling ge-beurde in de eerste maanden van 2011.

De resultatenrekening

We hadden 17,5 miljoen euro uitgaven, waarvan 86,8% besteed werd aan onze statutaire doelstellingen: partner-werking, educatie, communicatie en beleidsbeïnvloeding.

2010 begon met de aardbeving in Haïti. Een oproep aan onze schenkers om een bijdrage te doen voor de wederop-bouw leverde 400.000 euro op. Samen met 579.000 euro vanuit het consortium 12-12 en 100.000 euro uit onze ei-gen reserves leidde dit tot een eenmalige verhoging met 1 miljoen euro van onze steun aan onze partnerorganisaties in Haïti. Daarnaast kregen we meer subsidies van de Belgi-sche en Europese overheid. Beide zorgden voor de toename van 2 miljoen euro in onze uitgaven ten opzichte van 2009.

De totale inkomsten bedroegen 16,1 miljoen euro. 50% waren overheidsinkomsten, voornamelijk van de federale overheid. 50% waren private inkomsten, waarvan meer dan 40% van schenkers, stichtingen, scholen- en andere groepsacties. Dit geeft een negatief resultaat van -1.364.649 euro. Dit is 600.000 euro meer dan was begroot: een niet te negeren signaal.

uitgaven

€ 12.790.247 Werking met partnerorganisaties

€ 2.368.930 educatie, communicatie en politieke actie

€ 2.309.103 algemeen beheer en fondsenwerving

€ 17.468.280 totaal

73,2% 13,6% 13,2%

inkomsten

€ 7.041.660 Private inkomsten

€ 8.091.499 subsidies

€ 970.472 Verkoop en dienstverlening

€ 16.103.631 totaal

43,7% 50,3% 6%

Page 19: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

36 | | 37

toelichting projecten 2010: Broederlijk Delen steunde 232 projecten in twintig landen met 9.219.989 euro

We steunden 163 projecten enkel met eigen middelen uit giften met 4.511.142 euro.We steunden 69 projecten in medefinanciering met de overheid met 971.434 euro aan eigen middelen, aange-vuld met 3.737.413 euro aan overheidsfondsen.

Voor de medefinanciering deed Broeder-lijk Delen een beroep op volgende over-heden:

Federale overheid: Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking - DGDIn het kader van het Komyuniti-programma 2008-2010 ontving Broederlijk Delen steun voor partnerfinanciering, personele samenwerking en educatiewerk. De bijdrage voor partnerfinanciering bedroeg 3.059.236 euro. DGD financierde 80% van het totaalbedrag. Daar-naast ontving Broederlijk Delen 171.858 euro voor acti-viteiten rond partnerdialoog, uitwisseling en beleidssyste-matisatie. Het Belgische Overlevingsfonds (BOF) financierde het derde en vierde werkingsjaar van een partnerorganisatie in Rwanda met 322.203 euro, inclusief de inzet van één coöperant. Europese Commissie (EC)De Europese Commissie financierde vier projecten: één in Senegal met 81.367 euro, één in Nicaragua met 68.479 euro, één in Kameroen met 56.178 euro en één in Oe-ganda met 149.950 euro.

andere donoren die een bijdrage lever-den aan projectfinancieringen:

ProvinciesVan vier provincies ontving Broederlijk Delen project-steun:- Oost-Vlaanderen: 15.000 euro.- Limburg: 31.000 euro (inclusief 10.000 euro voor de

wederopbouw van Haïti)- Antwerpen: 5.000 euro. - Vlaams-Brabant: 16.251 euro.

Steden en gemeentenWe ontvingen steun van Aalst, Aarschot, Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Boechout, Bornem, Bronta (Breendonk/Puurs), Brugge, De Pinte, Destelbergen, Dil-

beek, Gent, Grimbergen, Haacht, Herent, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Hoeselt, Hoeilaart, Holsbeek, Izegem/Kachtem, Kampenhout, Kontich, Lille, Lommel, Maas-mechelen, Malle, Mortsel, Nevele, Nijlen, Olen, Oosten-de, Oud-Heverlee (Vaalbeek), Overpelt, Riemst, Rotselaar, Schilde, Sint-Lievens-Houtem, Tervuren, Tessenderlo, Vil-voorde, Vorselaar, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zemst (Kapelle-op-den-Bos) en Zoersel.

Via het Belgisch Consortium voor Noodhulpor-ganisaties HAITI LAVI 12-12 ontvingen we 578.545 euro voor hulpverlening en wederopbouw na de aardbe-ving in Haïti.

Andere organisaties- 11.11.11: 250.000 euro voor het totale programma

partnerfinanciering. - CV Luthema: 75.000 euro voor partnerwerk in het

noorden van Burkina Faso.- Stichting Gillès: 25.000 euro voor een partnerorganisa-

tie in Kameroen.- Voedingsnijverheid Sociaal Fonds (VIA): 20.000 euro

voor een partnerorganisatie in Senegal. - N.V. Franz Colruyt: 169.000 euro in het kader van het

Collibri-programma, inclusief 100.000 euro extra voor de wederopbouw van Haïti.

Ook voor andere activiteiten deed Broederlijk Delen een beroep op DGD:- Personele samenwerking: Uitzenden 39 coöperanten en 14 coöperanten-steun-

punten: 1.932.534 euro exclusief omkaderingskosten. 88% van die kosten werd door DGD gesubsidieerd.

- DGD subsidieerde ook het uitzenden van stagiairs en vrijwilligers naar het Zuiden met 18.693 euro en beur-zen voor studenten uit het Zuiden met 19.160 euro.

- Educatie: Broederlijk Delen ontving van DGD 989.820 euro voor campagnewerk, studiewerk en animatie en vorming.

Ten slotte konden we in 2010 op de steun rekenen van:- De Vlaamse Gemeenschap: 72.000 euro voor onze jon-

gerenwerking Zuidprik, 10.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant en 5.950 euro van de provincie West-Vlaanderen voor onze werking in deze provincies.

- Het communicatiebureau Markee voor onze campagne-gebonden communicatie.

GRi-tabel

Visie en strategie blz. 1.1. Verklaring duurzaamheid 2

Organisatieprofiel

2.1. Naam organisatie 2, 40

2.2. Voornaamste producten en/of diensten 1, 4-19

2.3. Organisatiestructuur 22

2.4. Locatie van hoofdkantoor 40

2.5. Landen actief 18-19

2.6. Rechtsvorm 20

2.7. Afzetmarkten 18-19

2.8. Omvang/kerncijfers 24, 30-33

2.9. Significante veranderingen tijdens verslagronde 20

2.10. Onderscheidingen tijdens verslagronde 20

Verslagparameters

3.1. Verslagperiode 20

3.2. Datum meest recente verslag 20

3.3. Periodiciteit verslaggeving 20

3.4. Contactpunt 2

3.5. Proces voor bepaling inhoud verslag 20

3.6. Afbakening van het verslag 20

3.7. Specifieke beperkingen reikwijdte verslag 20

3.8. Basis die vergelijkbaarheid beïnvloedt 20

3.9. Berekeningsgrondlagen 20

3.10. Gevolgen van eventuele herformulering 20

3.11. Significante veranderingen 20

3.12. GRI-overzichtstabel 39

Bestuur, verplichtingen en betrokkenheid4.1. Bestuursstructuur 20, 21

4.2. Rol van de voorzitter 21

4.3. Aantal onafhankelijken en/of

niet-leidinggevenden 21

4.4. Aanbevelingsmogelijkheden/medezeggenschap 21

4.14. Overzicht relevante belanghebbenden 21

4.15. Inventarisatie/selectie belanghebbenden 21

Prestatie-indicatoren blz.Economie

EC1 Directe economische waarden/omzet 30-39

EC4 Significante financiële steun

van overheid 32, 35, 36

Milieu

EN1 Totale hoeveelheid gebruikte materialen 26

EN3 Direct energieverbruik door primaire

energiebron 26

EN4 Indirect energieverbruik door primaire

energiebron 26

EN8 Totale wateronttrekking per bron 26

EN16 Totale directe en indirecte emissie van

broeikasgassen 26

EN17 Andere relevante indirecte emissie van

broeikasgassen 26, 27

EN29 Milieugevolgen van het vervoer van

personeelsleden 27

Sociaal

LA1 Personeelsbestand 23, 24

LA2 Personeelsverloop 24

LA7 Werkverlet 24, 25

LA9 Afspraken over arbeidsomstandigheden

vastgelegd met vakbonden 25

LA13 Samenstelling naar geslacht en

leefstijdscategorie 25

Maatschappelijk

SO5 Deelname aan standpuntbepaling, publiek

beleid en lobbying 5, 6, 13, 16, 17, 21

Page 20: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

| 3938 |

Page 21: Voorwoord - broederlijkdelen.be · | 1 Na de teleurstellende Klimaatconferentie in Kopenha-gen eind 2009 was de klimaatopwarming een belangrijk thema in onze campagne van 2010.

Keurmerk voor Broederlijk Delen Broederlijk Delen draagt het kwaliteitskeurmerk van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Het keurmerk ga-randeert een eerlijke communicatie met de schenkers en een volledig transparante boekhouding.

fiscale erkenning voor Broederlijk DelenBroederlijk Delen heeft een erkenning voor het uitreiken van fiscale attesten, waarmee de schenker belas-tingvrijstelling krijgt. Het Ministerie van Financiën controleert ons grondig op het naleven van de regel-geving rond inkomstenbelasting. Het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking controleert of ons werk wel ontwikkelingsrelevant is.

Beschermde naamDe naam Broederlijk Delen, de slogan ‘Omdat het Zuiden plannen heeft’ en ons logo zijn gedeponeerd. Zo willen we vermijden dat onze naam, onze slogan of ons logo (on)bewust gebruikt worden voor zaken die niets met onze organisatie te maken hebben.Voor meer informatie: Miguel Surmont, [email protected], tel. 02 213 04 36.

adressen regionale dienstenAntwerpen Rolwagenstraat 37, 2018 Antwerpen, tel. 03 217 24 90, fax 03 272 05 82, [email protected]

Limburg Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt, tel. 011 24 90 20, fax 011 23 16 54, [email protected]

Oost-Vlaanderen Sint-Salvatorstraat 30, 9000 Gent, tel. 09 269 23 40, fax 09 269 23 49, [email protected]

Vlaams-Brabant/Mechelen/Brussel Varkensstraat 6, 2800 Mechelen, tel. 015 29 84 58, fax 015 29 84 80, [email protected] 165, 1000 Brussel, tel. 02 213 04 73, fax 02 502 81 01, [email protected]

West-Vlaanderen Sint-Jorisstraat 13, 8800 Roeselare, tel. 051 26 08 08, fax 051 26 08 00, [email protected]

Nationaal secretariaat Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel, tel. 02 502 57 00, fax 02 502 81 01, [email protected]