Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

32
1 Vogelvlucht Opleidingen 2012 - 2013 VO MBO Educatie Noorderpoort Contract

description

Een korte impressie van wat het Noorderpoort voor jou kan betekenen.

Transcript of Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

Page 1: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

1Vogelvlucht

Opleidingen 2012 - 2013

VO

MBO

Educatie

Noorderpoort Contract

Page 2: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

2

Het NoorderpoortHet Noorderpoort leidt je op voor het beroep van je keuze. Tijdens je opleiding begeleiden we je zodanig dat je het optimale uit jezelf kunt halen. Later, tijdens je loopbaan, blijven we je graag van dienst, bijvoorbeeld door middel van bij-, na- of her-scholing zodat je je blijft ontplooien en een zinvolle bijdrage kunt leveren aan een duurzame samenleving.Wij van het Noorderpoort zijn trots op wie we zijn en wat we kunnen. We zijn zelfbewust, weten wat we willen en waar we goed in zijn. Tegelijkertijd zijn we echt Gronings. Wij doen niemand na. Zijn nuchter, oprecht en betrouwbaar. Houden niet van dikdoenerij. Het Noorderpoort is tot veel in staat. We kennen onze mogelijk-heden. Die zijn groot, en die zett en wij graag in. Wij kunnen het verschil maken. In verbinding met onze omgeving zijn we tot grote dingen in staat. Daarom nemen we het voortouw en zeggen we: het Noorderpoort versterkt de regio.

Waar je nòg meer informatie vindt

Wat je in deze brochure niet zult vinden, is uitgebreide infor-matie over alle opleidingen van het Noorderpoort. Daarvoor zijn het er teveel. Wel zie je vanaf pagina 26 een overzicht van het totale aanbod. Van al deze opleidingen hebben we brochures, waar precies in staat wat de opleiding inhoudt en hoe je je aan kunt melden. In deze brochure zit een aanvraagkaart waarmee je meer informatie kunt krijgen over de opleiding van je keuze. De meest actuele en uitgebreide informatie kun je ook vinden opwww.noorderpoort.nl.

Studieadvieslijn Noorderpoort

Veel plezier bij het lezen en graag tot ziens bij een van de opleidingen van het Noorderpoort. Mocht je na het lezen vragen hebben, aarzel dan niet en bel met onze Studieadvieslijn Noorderpoort: gratis nummer 0800 - 66 77 88 5

Page 3: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

3

OpleidingenHet Noorderpoort verzorgt Vmbo, Vakcollege, Mavo, Havo, Vwo, Educatie en Contractonderwijs, maar ook een groot aantal middelbare beroepsopleidingen (MBO). Opleidingen op verschillende niveaus, die je volgt op school én in de praktijk. Opleidingen in een plezierige, veilige ‘leeromgeving’. Opleidingen die voldoen aan de meest actuele eisen van het bedrijfsleven. Met dat bedrijfsleven werkt het Noorderpoort nauw samen, net als met bijvoorbeeld gemeenten en brancheorganisaties. Al onze opleidingen hebben als doel jou een diploma te laten behalen waarmee je goed gekwalifi ceerd op de arbeidsmarkt komt of doorstroomt naar een vervolgopleiding.

Onderwijs > Mensen > RelatiesOnderwijs is mensenwerk. Van mensen, voor mensen, door mensen, met mensen. Tussen mensen gaat het altijd om relaties. Daar gaat het op school dus ook om. Denk aan jouw relatie met je docenten, maar ook aan de relatie tussen een stage-begeleider en werkgever, relaties tussen docenten onder elkaar, enzovoorts. Al die relaties tezamen bepalen de kwaliteit van een opleiding. Binnen het Noorderpoort noemen we zulke relaties ‘verbindingen die ertoe doen’.

Overzichtelijke scholenHet Noorderpoort is het grootste ROC in Noord-Nederland. Wij zijn gevestigd in alle grotere Groninger plaatsen én in Assen. Waarschijnlijk staat één van onze scholen dus in jouw woon-omgeving. Het Noorderpoort is groot, maar kiest voor ‘klein’. Onze gebouwen zijn geen onpersoonlijke leerfabrieken, maar overzichtelijke scholen met een eigen karakter, waar men elkaar kent en waar je je thuis kunt voelen.

Competentiegericht lerenCompetentiegericht leren is een vorm van onderwijs. Uitgangspunt is altijd de praktijk. Jóúw (toekomstige) praktijk. Wanneer je competentiegericht leert• ontwikkel je je persoonlijke vaardigheden• doe je vakkennis op • leer je beroepsgebonden vaardigheden. Die laatste sluiten uiteraard aan op wat werkgevers vragen. Beroepseisen veranderen echter snel. Ook daarom werkt het Noorderpoort nauw samen met het bedrijfsleven. Zodat we onze leerlingen altijd het modernste onderwijs kunnen bieden. Op school, maar ook binnen bedrijven en instellingen.

Opendagen

27 en 28 januari

2012

Page 4: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

campus Winschoten

Het Noorderpoort bestaat uit de volgende scholen:

4

school voor commerciële dienstverlening

school voor zakelijke dienstverlening

school voor gastvrijheid en toerisme

school voor de kunsten

school voor ICT school voor logistiek

school voor gezondheidszorg en welzijn

school voor gezondheidszorg Assen

school voor technologie

school voor techniek, veiligheid en vakmanschap

school voor zeevaart, energie en productietechnologie

school voor laboratoriumtechniek

school voor beroepsonderwijs Appingedam

school voor beroepsonderwijs Veendam

school voor beroepsonderwijs Stadskanaal

school voor (v)mbo Groningen-Zuid/Zernike College

school voor werkwijs

school voor educatie

school voor vwo/havo/vmbo Stadskanaal/Musselkanaal

dansacademie Lucia Marthas

Noorderpoort Contract

Noorderpoort

school voor maatwerk

Page 5: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

5

Schoolgebouwen die roepen:

kom binnen!

Het Noorderpoort vindt dat goed onderwijs begint met goede gebouwen. Een schoolgebouw moet een plezierig gebouw zijn. Niet een saaie grijze doos waar je met tegenzin naar toe gaat. Maar een mooi bouwwerk met uitstraling waar je iedere dag naar toe wilt. Een gebouw dat van grote afstand al roept: kom vooral binnen. We hebben onlangs diverse nieuwbouwprojecten afgerond en we hebben oude gebouwen verbouwd volgens eisen van deze tijd. En we hebben nog heel veel plannen om oudere panden op te knappen of om nieuwe schoolgebouwen neer te zett en. We proberen de scholen zodanig in te richten dat we er alle kanten mee op kunnen. Klaslokaal, praktijklokaal, internetruimte, overlegruimte, studielokaal, je noemt het maar en 10 tegen 1 dat het erin zit. Nog niet? Dan komt het binnenkort.

Een veilige school voor iedereen

Iedere leerling moet zich veilig kunnen voelen op school. Pesten, intimideren, lastig vallen? Mocht het je ooit overkomen, besef dan dat onze school dit onderwerp heel serieus neemt. We doen er alles aan om het te voorkomen. Je moet het nooit verzwijgen of proberen het alleen op te lossen. Praat met je coach, studieloopbaanbegeleider of met de speciaal aangestelde vertrouwenspersonen. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk.

Page 6: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

6

Topsport en studie: top geregeld

De provincie Groningen heeft iets met topsport. Er zijn heel wat nationale toppers die uit Groningen komen. Denk maar aan de broertjes Koeman, Arjen Robben en Marianne Timmer. We hebben FC Gronin gen, BV Veendam en Gasterra Flames. De provincie telt veel toppers en er is veel talent bij heel veel verschillende sporten. Maar niet alle talenten halen de absolute top. Daarom blijven opleiding en diploma van belang voor je maatschappelijke carrière. Ben je aanstormend talent of ben je al topsporter, dan kun je bij het Noorderpoort een aangepast studieprogramma volgen. Lestijden, tentamens en studiebegelei-ding worden aangepast aan de trainingen en wedstrijden. We stellen een sportstudiecontract op waarin alle afspraken met jou, de sportclub en de school worden vastgelegd.

1% haalt de top.

En die andere 99%?

Johan Cruijff weet hoe moeilijk het is voor topsporters om de absolute top te halen. Volgens hem is dat slechts voor 1% weggelegd. Die andere 99% kan gerust zijn: ze kunnen terecht bij het Johan Cruyff College. Het is een mbo-opleiding met plaats voor jonge topsporters. Ze kunnen er een vakoplei-ding volgen op het gebied van marketing, communicatie en sportmanagement. Zo kunnen ze na hun actieve sportleven een maatschappelijke carrière opbouwen. Voor meer informatie: www.cruyff college.org

Page 7: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

7

We helpen je.

Studieadvieslijn Noorderpoort

Het Noorderpoort heeft speciale mensen in dienst die je kunnen helpen als je het zelf even niet meer weet. Deze specialisten op het gebied van studiekeuze en begeleiding werken bij de Studieadvieslijn Noorderpoort. Ook kun je hier terecht als je meer informatie wilt over een bepaalde opleiding of als je niet weet welke opleiding je moet kiezen. Gewoon even bellen voor een kort telefonisch advies, 0800 66 77 88 5. Je kunt ook een afspraak maken en langskomen voor een wat langer gesprek met een loopbaanadviseur. Mailen kan natuurlijk ook: [email protected].

Page 8: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

8

Een school waar je je thuis voelt

Het Noorderpoort is een grote school. De school telt zo’n 20.000 leerlingen en ongeveer 1.800 docenten en medewerkers. En toch zorgen we ervoor dat je er niet in verzuipt. Hoe dat kan? We kiezen voor de menselijke maat. Allereerst zijn we verspreid over ruim 25 locaties in de hele provincie en in Assen. Daar hebben we bewust voor gekozen. We vinden het belangrijk om bij de leerlingen in de buurt te zitt en. De schoolgebouwen mogen dan groot zijn, ze zijn zo gebouwd (of verbouwd) dat het plezierig is om er te zijn. Ze zijn overzichtelijk, hebben aantrekkelijke kleuren. Je voelt je er snel thuis. Ook de leerlinggroepen hebben een menselijke maat. We proberen ze niet te groot te maken, zodat je snel contact hebt met medeleerlingen en docenten. Je krijgt persoonlijke aandacht en begeleiding, tijdens je hele studie. Zo proberen we van je schooltijd een fi jne tijd te maken.

Page 9: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

9

Er zijn zóveel MBO-opleidingen

Word je afdelingschef in een supermarkt? Of servicemedewerker van een ICT-afdeling? Wat dacht je van diagnose-technicus bij een autobedrijf? Verpleegkundige of gastheer in een restaurant?Begint het je al te duizelen? Hou je vast: het Noorderpoort biedt meer dan 250 verschillende beroepsopleidingen, variërend van niveau 1 t/m 4, van BOL tot BBL en van versneld tot deeltijd. Sommige duren slechts 1 jaar, met andere ben je 4 jaar onder de pannen. Dat wordt lastig kiezen. Maar het Noorderpoort helpt je.

BOL = beroepsopleidende leerweg (dagonderwijs en stage)BBL = beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren)

Dansopleiding bij het

Noorderpoort

Voor getalenteerden op het gebied van musical, show en dans is er de 4-jarige mbo-opleiding Dansleider/dans. Deze opleiding wordt verzorgd door Dansacademie Lucia Marthas.Meer weten? Kijk dan opwww.luciamarthas.com of www.noorderpoort.nl

Dansacademie Lucia Marthas

Page 10: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

10

MBO, niveau 1 en 2

Al vroeg in je vmbo-opleiding heb je een keuze voor een beroep moeten maken. Dat is erg vroeg en misschien voor jou wel té vroeg. En nu sta je twijfelend en onzeker voor de keuze van een mbo-opleiding. Je bent niet de enige en daarom heeft het Noorderpoort een nieuw soort onderwijs ontwikkeld om te voorkomen dat mensen zoals jij per ongeluk voor een verkeerde opleiding kiezen. Een opleiding die je niet brengt wat je ver-wacht, waardoor je teleurgesteld raakt in je mogelijkheden of zelfs besluit ermee te kappen. Het Noorderpoort heeft opleidin-gen op niveau 1 en 2, die jou precies brengen waar je wilt en kunt komen. Deze opleidingen worden namelijk voor jou aangepast aan jouw unieke wensenpakket. Maatwerk dus.

Meer informatie bij: school voor werkwijs T (050) 575 33 61 en school voor maatwerk T (050) 547 09 00.

Ook voortgezet onderwijs

Wist je dat je voor een VO opleiding ook goed terecht kunt bij het Noorderpoort? We hebben Mavo, Havo, Vwo, Vakcollege, Vmbo en Lwoo in Groningen, Stadskanaal en Musselkanaal. Soms werken we hierbij samen met andere partners zoals met het Zernike College in Groningen.

Page 11: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

11

Leer je liever met je handen?

Ben je meer een doener dan dat je in de boeken zit? Dan is dit misschien iets voor jou. Voor Vmbo-leerlingen die de basis-beroepsgerichte leerweg volgen, biedt het Noorderpoort onderwijs met veel praktijk. We doen dat samen met enkele andere Vmbo-scholen. De praktijklessen beginnen in het 3e jaar van het Vmbo. Na het 4e jaar Vmbo stroom je door naar het Mbo waar je op dezelfde manier les krijgt: een paar vakken, veel praktijk en stages bij bedrijven. Je leert het met je handen. Uiteindelijk werk je op deze manier aan een diploma, Mbo-niveau 2.

Page 12: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

12

We houden je binnenboord

Veel scholieren stoppen met leren als ze het Vmbo gedaan hebben. Leren vinden ze vervelend, ze gaan liever werken of ze doen zelfs even helemaal niks. Dat is niet alleen in Groningen zo, dat is in heel Nederland het geval. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn voor deze jongeren niet best. Zonder start-kwalifi catie (Mbo-niveau 2), ben je in feite kansloos. Daarom doet het Noorderpoort er alles aan om je op school te houden. Er zijn allerlei projecten, speciale leerwerktrajecten en praktijk-gerichte lesvormen om te zorgen dat je bij ons blijft . Wij willen je binnenboord houden. Als je het even niet ziet zitt en: praat met ons. We vinden altijd een oplossing.

Meer informatie bij: school voor werkwijs T (050) 575 33 61 en school voor maatwerk T (050) 547 09 00.

Page 13: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

13

Zoeken

Bij het Noorderpoort zoeken we naar een opleiding of een cursus waardoor je (weer) zin krijgt om deel te nemen aan de maatschappij. Dat kan een korte cursus zijn voor een bepaald beroep. Het kan ook om algemene vaardigheden gaan die je nodig hebt om te winkelen, te reizen en werk te zoeken. Het Noorderpoort kan je ook net dat duwtje in de rug geven om je alsnog naar het reguliere onderwijs te laten gaan. Maar we hebben voor niemand een standaard aanbod. We kijken eerst naar jou. Wie ben je en wat kan je? En dan zoeken we de cursus of opleiding die bij je past en waar je wat aan hebt. Het bijzon-dere van het Noorderpoort is dat je een breed aanbod vindt van cursussen en trainingen. Wil je leren lassen? Of beter leren lezen en schrijven? Het kan allemaal. Als je een eerste gesprek hebt gehad, gaat je begeleider samen met jou op zoek naar de beste mogelijkheid. Welke opleiding of cursus past bij jou? Wat kan je? Wat heb je nodig? We stippelen het samen heel zorgvuldig uit. Zodat je verder komt in wat je kunt en wat je wilt.

Page 14: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

14

Volwassenen

Ook volwassenen kunnen bij het Noorderpoort terecht voor allerlei soorten opleidingen en cursussen. We geven les in basisvaardigheden zoals lezen en schrijven, rekenen, werken met de computer en nog veel meer. U kunt bij ons ook een bijscholing voor uw werk volgen. Vraag gerust naar de mogelijk-heden. We zijn ervoor om u te helpen.

Voor meer informatie:

Noorderpoort Studie en AdviesT 0800 66 77 88 5E [email protected] www.noorderpoort.nl

Page 15: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

Noorderpoort Contract

Het Noorderpoort heeft veel opleidingen waaronder maatwerk-cursussen. Daarnaast verzorgen wij bedrijfsopleidingen, reïntegratietrajecten en maatwerkcursussen voor iedereen die moet of wil worden her- , bij- , of omgeschoold. Deze commer-ciële opleidingen kunnen in het Noorderpoort, maar ook bij bedrijven en instellingen worden gegeven.

Meer informatie? Informeer naar ons brede aanbod via: E [email protected] of T 0800 020 20 96

Een handicap mag geen

belemmering zijn

Een lichamelijke handicap of een chronische ziekte kan lastig zijn, maar hoeft absoluut geen belemmering te zijn om een diploma te halen. Het Noorderpoort helpt je. We zorgen voor individuele begeleiding en voor aangepast leermateriaal. Ook de toetsen kunnen we zodanig aanpassen dat je heel goed in staat bent om ze te maken, terwijl je wel aan de gestelde eisen voldoet. Zo kun je in het bezit komen van een volwaardig diploma. Het Noorderpoort heeft goede contacten met het bedrijfsleven en kan daardoor stageplaatsen vinden die voor jou geschikt zijn. Vraag gerust om meer informatie.

15

Page 16: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

16

EVC: een MBO diploma!

Misschien bent u al langere tijd aan het werk en hebt utijdens het dienstverband al veel kennis en vaardigheden opgedaan. Maar een diploma? Daar was het nooit van gekomen. Met een ervaringscertifi caat (EVC) kunt u alsnog een diploma of certifi caat behalen. In een sterk verkorte en individueel inge-vulde opleiding kunt u de nog ontbrekende vaardigheden verwerven. “Ineens” bent u een gekwalifi ceerde medewerker met meer kansen en mogelijk heden. Bij het Noorderpoort kan het.

Meer informatie via het EVC Centrum:T (050) 368 38 38 of E [email protected]

Mavo: schoolloopbaan duidelijker

De mavo is er voor leerlingen die:• Vmbo-TL aankunnen en willen doorstromen naar de Havo• goed voorbereid willen doorstromen naar Mbo niv. 4.Door al vroeg te kiezen voor een vervolg in Havo of Mbo wordt de schoolloopbaan duidelijker.

Meer informatie bij de school voor vwo/havo/vmbo Stadskanaal/Musselkanaal. E [email protected] of [email protected]

Page 17: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

17

Prestatiebeurs

De prestatiebeurs geldt voor deelnemers die voor het eerst recht hebben op studiefi nanciering en die een Mbo-opleiding op niveau 3 of 4 volgen. De prestatiebeurs geldt maximaal 4 jaar. Daarna kun je eventueel nog 3 jaar bijlenen. Heb je voor 1 augustus al studiefi nanciering ontvangen, dan val je niet onder de prestatiebeurs. Wanneer je terugkomt van het Hbo of kom je van de Havo en ben je 18 jaar of ouder, dan val je wel onder de prestatiebeurs, tenzij je al eerder studiefi nanciering hebt ontvangen, bijvoorbeeld op het Mbo.De prestatie die van je gevraagd wordt: binnen tien jaar een Mbo 3, 4 of Hbo/Wo diploma behalen.

Bel de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) (050) 599 77 55 of kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Kosten verschillen per opleiding

Uiteraard heb je voor je studie boeken nodig en andere leer-middelen, sport-, werk- of vakkleding. Soms moet je ook excursiegeld betalen. Per opleiding en onderwijssoort verschillen die kosten nogal. Vraag daarom aan de afdeling die jouw opleiding verzorgt, wat de kosten zijn.

Informatie op het internet

Meer gedetailleerde informatie over alle verschillende opleidingen van het Noorderpoort kun je vinden op:

www.noorderpoort.nl

Page 18: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

18

Noorderpoort jaarprijs

Het Noorderpoort is trots op zijn studenten en wil dit graag laten blijken. Daarom reiken we één keer per jaar de Noorderpoort Jaarprijs uit aan een geweldige cursist. De winnende cursist voldoet aan een of meer van de volgende criteria: vakmanschap, inzet/ambitie/ijver, betrokkenheid, creativiteit, functioneren en doelgerichtheid. Het gaat er dus niet om wie de hoogste cijfers heeft behaald. Er zijn veel meer factoren die behalen wie de prijs wint.De kandidaten, die in het laatste jaar van hun opleiding zitt en, worden voorgedragen door de school waar zij de opleiding volgen. Ook reiken we de Aanmoedigingsprijs uit aan een leerling van het Voortgezet Onderwijs. In april/mei vindt de grote feestelijke uitreiking plaats in Martiniplaza te Groningen.

Winnaar Noorderpoort Jaarprijs 2011: Ilse Swiersema, school voor gastvrijheid en toerisme.

Noorderpoort Aanmoedigingsprijs 2011:

Veronika Lutkova, school voor (v)mbo Groningen-Zuid.

Page 19: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

Het vakcollege:

talenten van de leerling centraal

Het Vakcollege in Stadskanaal en Musselkanaal is er voor alle Vmbo-BL en KL leerlingen die vanuit de praktijk willen leren. Aan het Vakcollege voeren leerlingen –10 tot 12 uur per week- veel praktijkgerichte doe-opdrachten uit. Ook kijken ze veel bij bedrijven en zijn er gastlessen. Leerlingen leren zo al vroeg in de opleiding wat de beroepsvaardigheden zijn. We werken nauw samen met het regionale bedrijfsleven. ”Gewoon” lesgegeven wordt er echter ook. De opleiding bestaat uit 2 jaar onderbouw, 2 jaar bovenbouw en 2 jaar Mbo.Doorlopende leerwegWe bieden een ‘doorlopende leerweg’. Van basisonderwijs en Voortgezet Onderwijs onderbouw en bovenbouw naar Mbo. Goed voorbereidLeerlingen van het Vakcollege gaan na zes jaar goed voorbereid de arbeidsmarkt op.

19

Page 20: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

20

Denk je erover een eigen bedrijf te starten?De Ondernemersacademie Noorderpoort helpt je op weg. Mail naar [email protected] voor meer informatie.

We helpen je graag

Deze brochure is vooral bedoeld om je een eerste indruk te geven van het Noorderpoort. Misschien is die eerste indruk al genoeg en wil je je nu al aanmelden. Dat kan via www.noorderpoort.nl.

Wil je eerst nog meer weten over de opleiding van je keuze, vraag dan één van de brochures aan die achterin deze brochure staan.

Ben je er nog niet uit? Maak in dat geval gerust een afspraak met Studieadvieslijn NoorderpoortT 0800 66 77 88 5E [email protected].

We helpen je graag met je studiekeuze. Beter nu even goed bedenken wat je wilt, dan straks inzien dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Graag tot gauw!

Vragen?

Studie-advieslijn

Noorderpoort

Gratis nummer

0800 66 77 88 5

Page 21: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

Brochures

2

Detailhandel

Interieur & Design

Fashion & Styling

Commercieel/Internationale handel en groothandel

International Business Studies

Johan Cruyff College

Hairstyling

Opleidingen 2012 - 2013

3

Administratie

Secretarieel

Juridisch

Beveiliging

Veiligheid en vakmanschap

Opleidingen 2012 - 2013

4

Hotelschool

Ambachtelijk

Horeca

Brood en banket

Vrije Tijd

Toerisme

Leisure

Wellness

Opleidingen 2012 - 2013

5

Kunst

Theater

Media

Muziek

Multimedia/Gaming

Opleidingen 2012 - 2013

6

ICT

Opleidingen 2012 - 2013

7

Logistiek

Opleidingen 2012 - 2013

8

Assisterende Gezondheidszorg

Verzorging en Verpleging

Sociaal Agogisch Werk

Opleidingen 2012 - 2013

9

Verzorgende

Verpleegkundige

Praktijkopleider

Opleidingen 2012 - 2013

2school voor commerciële dienstverlening

DetailhandelInterieur & DesignFashion & Sty lingCommercieel/Internationalehandel en groothandelInternational Business StudiesJohan Cruyff CollegeHairsty ling

3school voor zakelijkedienstverlening

AdministratieSecretarieelJuridischBeveiligingVeiligheid en vakmanschap

4school voor gastvrijheid en toerisme

HotelschoolAmbachtelijkHorecaBrood en banketVrije TijdToerismeLeisureWellness

5school voor de kunsten

KunstTheaterMediaMuziekMultimedia/Gaming

6school voor ICT

ICT

7school voor logistiek

Logistiek

8school voor gezondheidszorg en welzijn

Assisterende GezondheidszorgVerzorging en VerplegingSociaal Agogisch Werk

9school voor gezondheidszorg Assen

VerzorgendeVerpleegkundigePraktijkopleider

21

Page 22: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

10

Engineering

Mobiliteitsbranche

Opleidingen 2012 - 2013

11

Werktuigbouwkunde/MetaalFijnmechanische techniek

Machinebouw MechatronicaElektrotechniek

Installatie-/KoudetechniekInfra techniek

AutomotiveCarrosserietechniek

Veiligheid en vakmanschap

Opleidingen 2012 - 2013

12

Zeevaart

AOT

Procestechniek

Opleidingen 2012 - 2013

13

Laboratoriumtechniek

Opleidingen 2012 - 2013

14

Economie en handel

Gezondheidszorg

Pedagogisch werk

Opleidingen 2012 - 2013

15

Gezondheidszorg

Commerciële dienstverlening

Zakelijke dienstverlening

Horeca

AKA

Educatie

Opleidingen 2012 - 2013

16

AKA

Detailhandel

Gezondheidszorg

Welzijn

Techniek

Opleidingen 2012 - 2013

17

Gezondheidszorg

en Welzijn

Opleidingen 2012 - 2013

22

10school voor technologie

EngineeringMobiliteitsbranche

11school voor techniek,veiligheid en vakmanschap

UniformberoepenMetaalBouwHoutMobiliteitsbrancheInfratechniekWerkvoorbereidenInstalleren

12school voor zeevaart, energie en productie-technologie

ZeevaartAOTProcestechniek

13school voor laboratorium-techniek

Laboratorium techniek

14school voor beroepsonderwijs Appingedam

Economie en handelGezondheidszorgPedagogisch werk

15school voor beroepsonderwijs Veendam

GezondheidszorgCommerciële dienstverleningZakelijke dienstverleningWerkwijsEducatie

16school voor beroepsonderwijs Stadskanaal

AKADetailhandelGezondheidszorgWelzijnTechniek

17school voor (v)mbo Groningen-Zuid/Zernike College

Gezondheidszorg en welzijn

Brochures

Page 23: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

23

18school voor werkwijs

TechniekEconomie en HandelHorecaZorg en WelzijnExtra cursussenOriëntatietraject

21school voor vwo/havo/vmboStadskanaal/Musselkanaal

VwoHavoVmboVakcollege

19campusWinschoten

Gezondheidszorg & WelzijnZakelijke DienstverleningDetailhandel & CommercieICTHorecaGroen

22school voor(v)mbo Groningen-Zuid/Zernike College

ConsumptiefZorg & WelzijnCommerciële DienstverleningAdministratieve DienstverleningTechniek BreedGrafi mediaTheoretische leerwegKunst en Media

20school voor maatwerk

23school voor beroepsonderwijs Stadskanaal

Vakcollege

18

Techniek

Economie en Handel

Horeca

Zorg en Welzijn

Extra cursussen

Oriëntatietraject

Opleidingen 2012 - 2013

21

Vwo

Havo

Vmbo

Vakcollege

Opleidingen 2012 - 2013

19

Gezondheidszorg & Welzijn

Zakelijke Dienstverlening

Detailhandel & Commercie

ICT

Horeca

Groen

Opleidingen 2012 - 2013

Hotelschool

Ambachtelijk

Horeca

Brood en banket

Vrije Tijd

Toerisme

Leisure

Wellness

20

Opleidingen 2012 - 2013

22

Consumptief

Zorg & Welzijn

Commerciële Dienstverlening

Administratieve Dienstverlening

Techniek Breed

Grafimedia

Theoretische leerweg

Kunst en Media

Opleidingen 2012 - 2013

23

Vakcollege

Opleidingen 2012 - 2013

Page 24: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

24

Open Dagen

Ieder jaar organiseren alle opleidingen van het Noorderpoort door de hele provincie Open Dagen. Daar ben je van harte welkom om met eigen ogen te zien wat we doen. Er zijn demonstratielessen, je kunt praten met leerlingen, docenten en ook met bedrijven en instellingen die zich op deze dagen presenteren. Kun je vast even ruiken aan de baan van je dromen. Of misschien zie je dan juist in dat het helemaal niks voor jou is. Veel kijken, veel vragen en goed luisteren, dan kom je aardig wat te weten.

De Open Dagen zijn op vrijdag 27 en/of zaterdag 28 januari 2012.

Actuele informatie daarover vind je op www.noorderpoort.nl

Ontdek je startpunt

Via www.startpuntvoorjetoekomst.nl ontdek je stap-voor-stap en in je eigen tempo wat jouw startpunt is: de bewuste keuze voor een mbo-opleiding die het beste bij jou past! Mijn Startpunt is daarbij je persoonlijke hulpmid-del.Wat vind je leuk? Wat motiveert je? Waar ben je goed in? Welke keuze ga je maken? Welke opleiding past daar bij? Ga naar www.startpuntvoorjetoekomst.nl en ontdek het!

nt

k l d k

Page 25: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

25

Waar kun je welke opleiding vinden

1 Vogelvlucht

2 school voor commerciële dienstverlening

3 school voor zakelijke dienstverlening

4 school voor gastvrijheid en toerisme

5 school voor de kunsten

6 school voor ICT

7 school voor logistiek

8 school voor gezondheidszorg en welzijn

9 school voor gezondheidszorg Assen

10 school voor technologie

11 school voor techniek, veiligheid en vakmanschap

12 school voor zeevaart, energie en productietechnologie

13 school voor laboratoriumtechniek

14 school voor beroepsonderwijs Appingedam

15 school voor beroepsonderwijs Veendam

16 school voor beroepsonderwijs Stadskanaal

17 school voor (v)mbo Groningen-Zuid/Zernike College

18 school voor werkwijs

19 campus Winschoten

20 school voor maatwerk

dansacademie Lucia Marthas (zie www.luciamarthas.nl)

Bezoek onze website voor de meest recente informatie over een opleiding!

!

Vragen?

Studie-advieslijn

Noorderpoort

Gratis nummer

0800 66 77 88 5

Page 26: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

BOUW EN INFRAAKAArbeidsmarktgekwalificeerd assistent bol/bbl 1 16 18

Bouwkunde/InfratechniekBouwplaatsassistent bbl 1 16 18

Timmerman bol/bbl 2 16

Allround timmerman nieuwbouw bol/bbl 3 16

Middenkaderfunctionaris bouwkunde eninfratechniek bol 4 16

Monteur gas/water/warmte bbl 2 11

Eerste monteur gas/water/warmte bbl 3 11

TECHNIEK EN PROCESINDUSTRIEAKAArbeidsmarktgekwalificeerd assistent bol/bbl 1 16 18

Algemene Operationele Techniek (AOT) Allround operationeel technicus bol 4 12

Elektrotechniek Infra-monteur data/elektra bbl 2 11

Eerste monteur data/elektra bbl 3 11

Monteur elektrotechnische installaties bol/bbl 2 11 16

Eerste monteur elektrotechnische installaties bol/bbl 3 11 16

Monteur elektrotechnische industriële producten en systemen bbl 2 11

Eerste monteur elektrotechnische industriële producten en systemen bbl 3 11

Technicus elektrotechnische industriëleproducten en systemen bbl 4 11

Werkvoorbereider elektrotechnische installaties bbl 4 11

(Eerste)Monteur machinebouw mechatronica bbl 2, 3 11

EngineeringMiddenkaderfunctionaris Engineering bol 4 10 16

- Werktuigbouwkunde bol 4 10 16

- Automatiseringstechniek bol 4 10

- Elektrische installatietechniek bol 4 10 16

- Mechatronica bol 4 10 16

- Elektrotechnicus bol 4 16

- Research instrumentenmaker bol 4 16

Fijnmechanische techniek Verspaner bol/bbl 2 11 16

Allround verspaner bbl 3 11

Fijnmechanisch verspaner bbl 3 11

Service apparatuur en installaties (onderhoudsmonteur industrie) bol/bbl 2 11

InstallatietechniekOnderhoudsmonteur installatietechniek bbl 2 11

Service monteur installatietechniek bbl 3 11

Eerste monteur dak bbl 3 11

Monteur werktuigkundige installaties bol/bbl 2 11 16

Eerste monteur werktuigkundige installaties bol/bbl 3 11 16

Leidinggevend monteur werktuigkundige installaties bbl 4 11

Werkvoorbereider installatie bol/bbl 4 11

Koudetechniek(Airco)Monteur koudetechniek bol/bbl 2 11

Eerste monteur koudetechniek bbl 3 11

Service technicus koudetechniek bbl 4 11

MechatronicaMonteur machinebouw mechatronica bbl 2 11

Eerste monteur machinebouw mechatronica bbl 3 11

ProcestechniekBasisoperator bbl 1 12

Proces en mechanisch operator A bbl 2 12

Proces en mechanisch operator B bbl 3 12

Proces en mechanisch operator C bbl 4 12

Werktuigbouwkunde/MetaalMetaalbewerker bol/bbl 2, 3 11 16

Basislasser bol/bbl 2 11 16

Servicemonteur werktuigbouw bbl 3 11

Allround lasser bbl 3 11

Constructiewerker bol/bbl 3 11 16

Allround plaatwerker bbl 3 11

Opleiding leerweg* niveau schoolnrs.*Kijk voor de juiste leerweg in de schoolbrochure!

bol = beroepsopleidend dagonderwijs bbl = beroepsbegeleidend werken en leren

dt = deeltijdopleiding versn. = versnelde opleiding 26

Page 27: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

AMBACHT, LABORATORIUM & GEZONDHEIDSTECHNIEKLaboratoriumtechniekLaborant bol 3 13

Analist (klinisch, chemisch, microbiologisch, pathalogisch, biotechnologisch) bol 4 13

Analist: Chemisch/fysisch) bol 4 13

Analist: TOA bol 4 13

MEDIA & VORMGEVING DansDansleider/Dans (Lucia Marthas) bol 4

Kunst, theater, media, muziek (KTM)Artiest bol 4 5

Muziek bol 4 5

Audiovisuele productie bol 4 5

Podium- en evenemententechniek bol 3, 4 5

Medewerker evenementenorganisatie bol 4 5

Mediavormgever Art en Design bol 4 5

Multimedia/gamingGame artist bol 4 5

Mediamanagement bol 4 5

Mediavormgever bol 4 5 19

Applicatie- en mediaontwikkeling bol 4 5 19

INFORMATIE & COMMUNICATIETECHNIEKICTMedewerker ICT bol 2 6 19

Medewerker Beheer ICT bol/bbl 3 6 19 ICT-beheerder bol/bbl 4 6 19

Netwerkbeheerder bol/bbl 4 6 19 Mediaworkflowbeheerder bol/bbl 4 6

Applicatie- en mediaontwikkeling bol 4 5 19

MOBILITEIT EN VOERTUIGENAutomotive(Bedrijfs)Autotechnicus bol/bbl 2 11 16

Eerste (Bedrijfs)Autotechnicus bbl 3 11 16

Technisch specialist personenauto’s bol/bbl 4 10 11

Technisch specialist bedrijfsauto’s bol/bbl 4 10 11

(Brom)fietstechnicus bbl 2 11

Bedrijfsmanagement mobiliteitsbranche bol 4 10 Werkplaatsmanagement mobiliteitsbranche bol/bbl 4 10 11

CarrosserietechniekAutoschadehersteller bol/bbl 2, 3 11

Autoschadetechnicus bbl 3 11

Autospuiter bol/bbl 2, 3 11

Bedrijfsmanager schadeherstelbedrijf bbl 4 11

TRANSPORT, SCHEEPVAART EN LOGISTIEKAKAArbeidsmarktgekwalificeerd assistent bol/bbl 1 7 18

LogistiekAssistent medewerker transport & logistiek bbl 1 7 18

Chauffeur goederenvervoer bbl 2 7

Logistiek medewerker bol/bbl 2 7

Logistiek teamleider bol/bbl 3 7

Planner wegtransport bol 3 7

Manager transport en logistiek bol 4 7

ZeevaartKoopvaardij officier kleine schepen bol 3 12 Koopvaardij officier alle schepen bol 4 12

Werktuigkundige alle schepen bol 4 12

Stuurman alle schepen bol 4 12

VEILIGHEID EN SPORTBeveiliging Beveiliger bol/bbl 2 3

Coördinator beveiliging bol/bbl 3 3

Veiligheid en Vakmanschap (VeVa)Medewerker veiligheid en vakmanschap bol 2 3 11

Leidinggevende veiligheid en vakmanschap bol 3 3 11

Opleiding leerweg* niveau schoolnrs.*Kijk voor de juiste leerweg in de schoolbrochure!

Zie voor de nummers van de scholen de pagina achterin !

27

Page 28: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

HANDEL EN ONDERNEMERSSCHAPAKAArbeidsmarktgekwalificeerd assistent bol/bbl 1 14 15 16 18

DetailhandelAankomend verkoopmedewerker bol/bbl 1 14 15 16 18 Verkoper detailhandel bol/bbl 2 2 14 15 16 19

Verkoopspecialist detailhandel bol/bbl 3 2 15 16 Manager handel bol/bbl 4 2 15 16

- Filiaalmanager detailhandel bol/bbl 4 2 15 16 Ondernemer detailhandel bol/bbl 4 2 16

Fashion & StylingVerkoopspecialist mode bol 3 2 Filiaalmanager mode bol 4 2

Internationale Handel en GroothandelManager handel bol/bbl 4 2 - Vestigingsmanager groothandel bol/bbl 4 2

Junior accountmanager (KC Handel) bol 4 2

Interieur & DesignVerkoopadviseur wonen bol 3 2

Manager wonen/Interieuradviseur bol 4 2

International business studiesInternational business studies bol 4 2 ECONOMIE EN ADMINISTRATIEAKAArbeidsmarktgekwalificeerd assistent bol 1 15 18

Administratie/Financiële Beroepen Administratief medewerker bol/bbl 2 3 14 15 19

- Bedrijfsadministratief medewerker bol/bbl 2 3 14 15 19 Financieel administratief medewerker bol/bbl/dt 3 3 14 19 Bedrijfsadministrateur bol/bbl/dt/versn. 4 3 19 Assistent accountant bol/bbl/dt/versn. 4 3 19

CommercieelCommercieel medewerker binnendienst bol/bbl 3 2 19

Junior accountmanager (Ecabo) bol 4 2

Medewerker marketing en communicatie bol 4 2 19

Financiële dienstverlening/commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen bol 4 2 19

Johan Cruyff CollegeCommercieel medewerker in de sport bol 3 2

Medewerker marketing, communicatie enevenementenorganisatie sport bol 4 2

JuridischJuridisch medewerker bol 4 3 - openbaar bestuur bol 4 3

- zakelijke dienstverlening bol 4 3 Medewerker personeel en arbeid bol 4 3 Medewerker sociale zekerheid bol 4 3

SecretarieelAdministratief medewerker bol/bbl 2 3 14 15 19 - Telefonist/receptionist bol/bbl 2 3 14 19 - Secretarieel medewerker bol/bbl 2 3 14 15 19 Algemeen secretaresse bol/bbl 3 3 14 19 - Juridisch secretaresse bol/bbl 4 3 19 - Medisch secretaresse bol/bbl 4 3 19

Managementassistent/directiesecretaresse bol/bbl 4 3 19

UITERLIJKE VERZORGINGUiterlijke verzorging/HairstylingJunior kapper bol/bbl 2 2 Kapper bol/bbl 3 2

WellnessSchoonheidsspecialist bol 3 4

Allround schoonheidsspecialist bol 4 4

Bezoek onze website voor de meest recente informatie over een opleiding! www.noorderpoort.nl

Opleiding leerweg* niveau schoolnrs.*Kijk voor de juiste leerweg in de schoolbrochure!

!

bol = beroepsopleidend dagonderwijs bbl = beroepsbegeleidend werken en leren

dt = deeltijdopleiding versn. = versnelde opleiding 28

Page 29: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

HORECA EN BAKKERIJAKAArbeidsmarktgekwalificeerd assistent bol/bbl 1 15 18

Brood en banketBanketbakker bol/bbl 2 4

Brood- en banketbakker bol/bbl 2 4

Allround banketbakker bbl 3 4

Allround brood- en banketbakker bbl 3 4

HorecaHoreca-assistent bol/bbl 1 15 18

Kok bol/bbl 2 4 19

Zelfstandig werkend kok bol/bbl 3 4

Gastheer/-vrouw bol/bbl 2 4 19

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw bol/bbl 3 4

Assistent schoonmaak bolbbl 1 15 18

Facilitair medewerker bol 2 19

HotelschoolManager/ondernemer horeca bol 4 4

Manager/ondernemer horeca fasttrack bol versn. 4 4

Manager/ondernemer café-bar bol 4 4

Manager/ondernemer fastservice bol 4 4

TOERISME EN RECREATIELeisure Leisure & hospitality host bol 3 4

Leisure & hospitality executive bol 4 4

ToerismeVerkoper reizen bol 3 4

Manager verkoop reizen bol 4 4

Frontoffice medewerker bol 3 4

- Informatiemedewerker bol 3 4

- Receptionist bol 3 4

Frontoffice manager bol 4 4

Luchtvaartdienstverlening bol 4 4

ZORG EN WELZIJNAKAArbeidsmarktgekwalificeerd assistent bol 1 14 15 16 17 18

Assisterenden Gezondheidszorg (AG)Apothekersassistent bol/bbl/versn. 4 8

Doktersassistent bol/bol dt/bbl 4 8

Tandartsassistent bol/bol dt/bbl 4 8

Maatschappelijke Zorg Medewerker maatschappelijke zorg bol/bbl 3 8 14 16 19

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg bol/bbl 4 8 14 16 19

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen bol/bbl 4 8 14 16 19

OnderwijsassistentOnderwijsassistent bol/bbl 4 8 19

Pedagogisch werk Pedagogisch medewerker kinderopvang bol/bbl 3 8 14 16 19

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang bol/bbl 4 8 14 16 19

Pedagogisch medewerker jeugdzorg bol/bbl 4 8 16 19

Sociaal cultureel werkSociaal Cultureel Werker bol dt/bbl 4 8

Sociaal maatschappelijke dienstverleningSociaal Maatschappelijk Dienstverlener bol dt/bbl 4 8

Verzorging en VerplegingZorghulp bol/bbl 1 14 15 16 17 18

Helpende zorg en welzijn bol/bbl 2 14 15 16 17 19

Verzorgende IG bol/bbl 3 8 9 16 19

Woonzorgbegeleider (Incl. Verzorgende IG) bbl 3 8

Sociaal Agogisch Verzorgende (incl. Verzorgende IG) bbl 3 8

Verpleegkundige bol/bbl 4 8 9 19

Praktijkopleider bol dt/bbl 4 9

Opleiding leerweg* niveau schoolnrs.*Kijk voor de juiste leerweg in de schoolbrochure!

Zie voor de nummers van de scholen de pagina achterin !

29

Page 30: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

30

school voor commerciële dienstverleningHora Siccamasingel 177Postbus 61779702 HD GroningenT (050) 365 65 00

school voor zakelijke dienstverleningDiamantlaan 16Postbus 26209704 CP GroningenT (050) 575 29 00

opleiding VeVaMelisseweg 179731 BM GroningenT (050) 597 37 04

school voor gastvrijheid en toerismeEuroborg, Boumaboulevard 113Postbus 7499700 AS GroningenT (050) 317 82 00

school voor de kunstenVerzetsstrijderslaan 2Postbus 2819700 AG GroningenT (050) 520 55 00

school voor ICTHora Siccamasingel 177Postbus 61779702 HD GroningenT (050) 365 65 00

Diamantlaan 16Postbus 26209704 CP GroningenT (050) 575 29 00

school voor logistiekL. Springerlaan 35 Postbus 94239703 LP GroningenT (050) 597 37 66

school voor gezondheidszorg en welzijnVerlengde Visserstraat 20Postbus 12259701 BE GroningenT (050) 368 83 00

school voor gezondheidszorg AssenIndustrieweg 34Postbus 1859400 AD AssenT (0592) 33 23 32

school voor technologieMuntinglaan 3Postbus 1699700 AD GroningenT (050) 520 49 00

school voor techniek, veiligheid en vakmanschapPop Dijkemaweg 88Postbus 94239703 LP GroningenT (050) 547 09 00

school voor zeevaart, energie en productietechnologieZwet 1Postbus 359930 AA DelfzijlT (0596) 61 02 19Nieuw adres 2-e helft van 2012:Duurswoldlaan 4, 9936 HA Farmsum/Delfzijl

school voor laboratoriumtechniekZernikeplein 11Postbus 94239703 LP GroningenT (050) 597 37 30

school voor beroepsonderwijs AppingedamOpwierderweg 2Postbus 139900 AA AppingedamT (0596) 69 29 29

school voor beroepsonderwijs VeendamHertenkampstraat 6Postbus 809640 AB VeendamT (0598) 68 63 63

school voor beroeps onderwijs StadskanaalFrankrijklaan 2Postbus 1019500 AC StadskanaalT (0599) 69 28 00

school voor (V)mbo Groningen-Zuid/Zernike CollegeVan Schendelstraat 1Postbus 60649702 HB GroningenT (050) 365 66 00 (Vmbo)T (050) 365 66 08 (Mbo)

Van Iddekingeweg 140Postbus 6064 9702 HB GroningenT (050) 365 67 00

Adressen en telefoonnummers

Page 31: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

31

Vondellaan 83Postbus 60649702 HB GroningenT (050) 365 66 70

school voor werkwijsPop Dijkemaweg 88Postbus 94239703 LP GroningenT (050) 547 09 00

school voor maatwerkPop Dijkemaweg 88Postbus 94239703 LP GroningenT (050) 575 33 61

school voor educatieOpwierderweg 2Postbus 139900 AA AppingedamT (0596) 69 29 29

Industrieweg 34Postbus 1859400 AD AssenT (0592) 33 23 32

Laan van de Sport 4(dr. Alett a Jacobs College)Postbus 4529600 AL HoogezandT (050) 367 75 49

De Schelp 35Postbus 1249350 AC LeekT (0594) 51 04 39

’t KofschipContinentenlaan 4Postbus 1429500 AC StadskanaalT (0599) 69 24 80

Hertenkampstraat 6Postbus 809640 AB VeendamT (0598) 68 63 63

P.C. Hooft laan 19673 GS WinschotenT (0597) 67 09 70

Warfstraat 1Postbus 59950 AA WinsumT (0595) 44 14 14

V. Ketwich Verschuurlaan 100Postbus 281 9700 AG GroningenT (050) 367 75 40

school voor vwo/havo/vmbo Stadskanaal/MusselkanaalEngelandlaan 1Postbus 1739500 AD StadskanaalT (0599) 69 24 00

Nijverheidslaan 1Postbus 709580 AB MusselkanaalT (0599) 41 25 87

campus WinschotenP.C. Hooft laan 19673 GS WinschotenT (0597) 67 09 70

Dansacademie Lucia Marthas Akkerstraat 999717 KZ GroningenT (050) 595 54 54

Noorderpoort contractL. Springerlaan 35 9727 KB GroningenT 0800 02 02 09 6

Noorderpoort Studie en AdviesPop Dijkemaweg 88Postbus 94239703 LP GroningenT 0800 66 77 88 5E [email protected]

Page 32: Vogelvlucht opleidingen 2012-2013

Noorderpoort versterkt je toekomst

trots

echt

Gronings

met elan

Onze Open Dagen zijn op

vrijdag 27 januari en/of

zaterdag 28 januari 2012

Actuele informatie vind je op

www.noorderpoort.nl

!

©N

oord

erpo

ort M

&C

2011

O

ntw

erp

Kla

as d

e Vr

ies

Foto

grafi

e R

udm

er N

ijman

e.a

. D

ruk

VanL

iere

Med

iaw

ww

.noo

rder

poor

t.nl