VMS Promobrochere 2013

32

description

12-jarigen, infobrochure 2013, VMS Roeselare

Transcript of VMS Promobrochere 2013

Page 1: VMS Promobrochere 2013

michiel_cover_vms.indd 1-2 25/03/13 14:14

Page 2: VMS Promobrochere 2013

2

Page 3: VMS Promobrochere 2013

Beste kandidaat-leerling

Over enkele maanden zet je een grote stap in je jonge leven. Directie, leerkrachten en opvoeders van de VMS staan klaar om jou daarbij te helpen. Samen met jou over-bruggen we de overgang van lagere naar middelbare school. Daarbij staan studiemethode en studiebegeleiding centraal. Vóór de herfstvakantie weet elke leerling dat planning, herhaling en regelmaat heel belangrijk zijn. Tus-sentijdse evaluaties, maandrapporten en oudercontacten helpen de leerlingen verder op de goede weg. ‘Deskundig

begeleiden’ staat echter niet voor betuttelen. Zelfstandig kunnen werken als je na zes jaar de VMS verlaat op weg naar nog grotere studie-uitdagingen, dat is ons streefdoel. In deze infobrochure maak je kennis met onze school en ontdek je wat de VMS zo apart maakt. Wil je nog meer weten? Kom dan gerust even bij ons langs (zie ook pagina 30)!

Luc VanrobaeysWilly Phlypo

directie

MEER DAN EEN SCHOOL

VMSVrije Middelbare SchoolArme Klarenstraat 40 8800 Roeselare051 20 42 [email protected]

3

Page 4: VMS Promobrochere 2013

4

De vakverantwoordelijken van de VMS.

De VMS wil haar leerlingen begeleiden om een zo vlek-keloos mogelijk parcours af te leggen en hen goed voor te bereiden op hogere studies.

Directeur Willy Phlypo: “De klastitularis is een spilfiguur. In het bijzonder voor onze eerstejaars fungeert hij/zij als een echte vertrouwenspersoon voor de leerlingen van zijn/haar klasje dat maximaal twintig leerlingen telt. Een al even belangrijke rol vervult de leerlingenbegeleider die het psycho-emotionele functioneren, zeg maar het-zich-goed-in-zijn-vel-voelen, van nabij opvolgt. Hij of zij biedt steeds

een luisterend oor wanneer een leerling eens in de knoop zit met zichzelf, geconfronteerd wordt met een moeilijke of pijnlijke thuissituatie of problemen heeft met klasgenoot-jes.”

Directeur Luc Vanrobaeys: “Ook is er een graadcoördina-tor die waakt over de schoolprestaties van onze leerlingen en die hen waar nodig bijstuurt. Wanneer onze leerlingen in het tweede jaar zitten, gaan zij op bezoek bij de derde-jaars. Ze volgen dan een les wetenschappen, een les eco-nomie en een les gedragswetenschappen of cultuurweten-schappen. Zo maken ze eens kennis met de hoofdvakken van de afdelingen wetenschappen, economie en humane wetenschappen waaruit ze moeten kiezen. We geven hen zo veel mogelijk informatie mee en ook de ouders van de tweedejaars worden uitgenodigd om te luisteren naar leer-krachten van het derde en vierde jaar. Dit moet allemaal helpen om een zo goed mogelijke keuze te maken naar de tweede en de derde graad toe.”

Directeur Willy Phlypo: “Wij zijn er van overtuigd dat dit een zeer goede voorbereiding is op de hogeschool of de universiteit. De resultaten die onze leerlingen daar halen, sterken ons trouwens in die overtuiging. We zijn heel tevre-den over het slaagpercentage van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs.”

EEN pROfESSiONELE bEgELEiDiNg

Page 5: VMS Promobrochere 2013

5

In de eerste graad volg je bij ons moderne wetenschap-pen.

In de tweede graad kun je je verder ontplooien in wis-kunde, talen, economie en humane wetenschappen.

De derde graad rondt het geheel af met een ruime waaier aan afdelingen: moderne talen-wiskunde, economie-wis-kunde, economie-moderne talen, moderne talen-weten-

schappen, wetenschappen-wiskunde en humane weten-schappen.

We zijn niet weinig trots als enige in onze regio de afde-ling humane wetenschappen vanaf de tweede graad te kunnen aanbieden.

Zoals je zelf merkt, een bijzonder ruim aso-aanbod: alle moderne afdelingen in één school, uniek in Roeselare.

EEN COMpLEtE ASO-SCHOOL

asoWetenschappen

asoModerne Talen -Wetenschappen

asoModerne Talen -

Wiskunde

asoWetenschappen -

Wiskunde

asoHumane

Wetenschappen

asoEconomie -Wiskunde

asoEconomie -

Moderne Talen

asoEconomie

asoHumane

Wetenschappen

asoModerne

Wetenschappen

1ste graad1ste jaar2de jaar

2de graad3de jaar4de jaar

3de graad5de jaar6de jaar

Page 6: VMS Promobrochere 2013

6

Een ruime accommodatie garandeert het pedagogisch comfort van leerlingen en leerkrachten. Ons hoofdge-bouw in de Arme Klarenstraat onderging de jongste ja-ren een grondige renovatie: zeven computerklassen met de nieuwste hard- en software, drie up-to-date uitgeruste wetenschapsklassen en vaklokalen voor onder meer aard-rijkskunde, geschiedenis en humane wetenschappen. De eerstejaars volgen de algemene vakken in ons gebouw

in de Blekerijstraat. Er zijn ook zes klassen en een nieuw sanitair complex op de Wallenspeelplaats. De VMS won 24 fitnesstoestellen die een plaatsje vonden in ons FitClass Centrum. Recent namen we ook de nieuwe site ‘Steenkap-perij’ in gebruik met onder meer een technologielokaal, een vaklokaal voor muzikale en plastische opvoeding, een expressieruimte, een nieuw onthaal en een overdekte fiet-senstalling.

RUiME ACCOMMODAtiE

Page 7: VMS Promobrochere 2013

7

Tussen 12 en 18 moet je leren omgaan met vreugde, hoop, conflicten en verdriet. Dat gaan wij niet uit de weg. Pesten op school? Natuurlijk bestaat het. Maar wie met anderen of zichzelf in de knoop ligt, vindt altijd een luisterend oor en een vangnet bij een van de drie fulltime-leerlingenbe-geleiders.

Wij willen zo snel mogelijk kunnen inspelen op problemen bij of onder leerlingen. Daarom zit de leraar niet op een troon. En toch vinden we discipline heel belangrijk. Dat moet leiden naar zelfdiscipline en de nodige feeling om de leraar en de opvoeder – naargelang de omstandigheden – met het nodige respect of in vertrouwen te benaderen.

EEN HARt EN EEN ViSiE

Page 8: VMS Promobrochere 2013

8

De VMS vindt het een prioriteit om haar leerlingen goed te begeleiden bij hun studies zonder aandacht te verliezen voor het psycho-emotionele aspect.

Iedere vrijdagavond krijgen eerste- en tweedejaars de kans om een sessie ‘leren leren’ te volgen. Zij studeren er onder begeleiding, krijgen er studietips en ontwikkelen geleidelijk aan een eigen studiemethode. De leerlingen

leren er onder andere dag- en weekplanning maken en hoe ze de leerstof kunnen schematiseren, samenvatten en inoefenen. Ook voor de leerlingen van de tweede en de derde graad organiseren we sessies leren leren.

Leerlingen met leerproblemen worden met de nodige zorg omringd. In samenwerking met het CLB en de ouders wordt voor hen een zorgplan opgesteld.

LEERLiNgENbEgELEiDiNg

Page 9: VMS Promobrochere 2013

9

In de VMS zorgt een vast team van zes klastitularissen voor de begeleiding van de eerstejaars. “Die begeleiding begint al op 1 september”, vertelt titularis Sabrine Gunst. “Tijdens de eerste week maken we de leerlingen wegwijs op school. We krijgen ook heel veel vragen van hen. Het is immers een grote stap van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs. Zo staat er in tegenstelling tot het zesde leerjaar elk uur een andere leerkracht voor het bord. We begeleiden onze eerstejaars bij alle nieuwigheden. Zo besteden we ook veel aandacht aan studietips en aan het examensysteem. Op onze school worden de klasgroepen zo klein mogelijk gemaakt. In het eerste jaar tellen we

momenteel zes klassen van 20 leerlingen. Als titularis zijn we ook de contactpersoon tussen de leerlingen en de an-dere leerkrachten. Zo pols ik vaak bij mijn collega’s hoe mijn leerlingen het bij hen in de klas doen. We zien er ook op toe dat de leerlingen tijdens de eerste weken van het schooljaar contact leggen met andere leerlingen. Dat is meestal geen probleem omdat we bij de verdeling van de klassen in het eerste jaar steeds rekening houden met wen-sen die geformuleerd worden. Zo wordt vaak gevraagd om bij een bepaald vriendje of vriendinnetje in de klas te zitten.”

De titularissen van het eerste jaar: Lindsey Cneut, Lore Vandamme, Saskia Vanderhaeghe, Friedl Roels, Sabrine Gunst en Hans Delafontaine.

DE kLAStitULARiS, jOUw pERSOONLijkE bEgELEiDER

Page 10: VMS Promobrochere 2013

10

Een vlotte, aangename overgang van lagere school naar middelbare school is heel belangrijk. Om het de eerste-jaars nog makkelijker te maken, organiseert de leerlingen-raad elk jaar het initiatief ‘meters en peters’. Wil je iets weten of zoek je iemand voor een goede babbel, dan kun je ook bij je ‘peter’ of ‘meter’ terecht. Enkele enthousiaste ‘anciens’ bieden een luisterend oor en zoeken samen met jou een oplossing voor je kleine en grote problemen.

Elke klas in het eerste jaar heeft twee meters of peters. Dat zijn leerlingen uit het vierde, vijfde of zesde jaar die als extra aanspreekpunt willen fungeren en die activitei-

ten voor hun klas eerstejaars organiseren. De meters en peters zijn leerlingen die vaak ook in leiding staan in een jeugdbeweging. De leerlingen krijgen een bladwijzer voor hun agenda waarop een leuke foto van hun meter of peter staat, samen met haar of zijn e-mailadres. We merken dat de eerstejaars het fijn vinden om zo’n meter of peter op school te hebben.

De leerlingenraad pakt het hele schooljaar door trouwens uit met een waaier aan activiteiten: het bezoek van de Sint, een quiz, de Dag van de Jeugdbeweging, een film…

MEtERS EN pEtERS

Page 11: VMS Promobrochere 2013

11

De VMS beschikt over zeven volledig uitgeruste computer-klassen en alle vakken hebben tegenwoordig ICT-pakket-ten ter ondersteuning van leerkrachten en leerlingen. Vanaf het eerste jaar heeft iedereen het vak ICT in het lessenpak-ket en de hoofdvakken worden minstens één uur per week in een computerklas gegeven. Bovendien is elk klaslokaal voorzien van een pc met internetverbinding en beamer. Geleidelijk aan worden ook digitale borden geïnstalleerd die de klassieke schoolborden met krijt vervangen.

We maken ook werk van een verzorgde website. “We

opteerden voor een overzichtelijke menubalk waarop je onmiddellijk de verschillende rubrieken terugvindt”, vertelt webmaster Isabel Vandeputte. “Op de openingspagina vind je een up-to-date nieuwsoverzicht en de kalender. Er is ook een directe link naar de fotopagina’s. Verder is er nog een rubriek waarop ouders alle brieven terugvinden die met de leerlingen worden meegegeven. De startpagina geeft ook toegang tot het digitaal leerplatform Dokeos en het educatief portaal waar leerlingen snel extra oefenma-teriaal vinden.” Ontdek de nieuwe website op www.vmsroeselare.be.

kLEMtOON Op iCt

Page 12: VMS Promobrochere 2013

12

n Studeren kan tijdens de avondstudie (16.20 uur tot 17.45 uur) die gratis en niet verplicht is. Ook op woens-dagnamiddag (13 uur tot 15 uur) en tijdens de examen-periode heb je de mogelijkheid om op school te studeren.

n Leerlingen die door ziekte afwezig waren op een toets krijgen de kans die op woensdagnamiddag te komen in-halen.

n Bij afwezigheid van een leerkracht krijgen de leerlingen een klassikale bijles van een andere leerkracht.

n Boeken kunnen opgeborgen worden in de leerlingen-kluisjes. Op die manier vermijd je een zware boekentas.

n Op woensdagnamiddag kan je op vrijwillige basis deel-nemen aan tal van sportactiviteiten.

n Tussen de middag vinden activiteiten plaats voor de leerlingen die op school blijven eten (activiteiten van de leerlingenraad, film, dans, dactylolessen, mogelijkheid om opdrachten op computer af te werken…).

n Organisatie van ‘Rijbewijs op school’, gratis theore-tische rijopleiding voor de zesdejaars.

EEN VERZORgDE SERViCE

Page 13: VMS Promobrochere 2013

13

De VMS kreeg vorig schooljaar als eerste secundaire school in Vlaanderen het label ‘Oudervriendelijke School’ toegekend. Het label is een initiatief van alle Vlaamse ou-derkoepels die de scholen positief willen stimuleren om aan ouderparticipatie te werken. Het label ‘Oudervriendelijke School’ is een mooie erken-ning voor de VMS en voor onze Ouderraad, want het gaat immers om een kwaliteitslabel”, vertelt voorzitter Johan Pluy van de Ouderraad. “Het warme onthaal, de bereik-baarheid van en het vlotte contact met zowel directie als leerkrachten is een van de sterke troeven van de VMS. Het nieuwe onthaal in de Steenkapperij is het kloppende hart van de school waar alle ouders met hun vragen terecht

kunnen. Van hieruit kan je meteen doorverwezen worden naar de leerkracht of de directeur die je wenst te spreken. Ouders en leerkrachten zijn in de VMS ook partners in het leerproces van de leerlingen. De VMS probeert uit elke leerling het beste te halen. Zowel vanuit de ouders als van-uit de school worden elementen aangereikt waardoor de leerlingen ondersteuning krijgen bij het ‘leren leren’.” In 2004 werd de Ouderraad van de VMS door het VCOV al uitgeroepen tot ‘Oudervereniging van het jaar’.

De leden van de Ouderraad bij de overhandiging van tien nieuwe zitbanken voor de speelplaats.

EERStE ‘OUDERVRiENDELijkE SCHOOL’ VAN VLAANDEREN

Page 14: VMS Promobrochere 2013

HEt DNA VAN DE VMS

Activiteiten op woensdagnamiddag

Verkeerslessen voor de eerstejaars

Aandacht voor de praktijk

Memorial Rudy Bekaert

Page 15: VMS Promobrochere 2013

Een blijvende stempelElk jaar maken de eerstejaars begin september een uitstap naar het Zwin. Onze VMS-sfeer komt er niet zomaar. Daar bouwen wij aan, elke dag. En ook dit jaar zetten we een goede VMS-traditie verder: het meerdaagse kamp voor de eerstejaars. Drie dagen lang trekken we naar het West-Vlaamse Heuvelland waar de leerlingen en hun leerkrach-ten-begeleiders zich uitleven, leren samenwerken en elkaar beter leren kennen.

De sportweek ‘Forza’De week voor de krokusvakantie beleeft de school haar jaarlijkse Forza-sportweek. Daar waar de negatieve as-pecten van de sport al te vaak een plaats in de spotlights opeisen, willen we als school vooral de positieve waarden van de sport aan onze leerlingen meegeven: inzet, door-zettingsvermogen, fair play, je grenzen verleggen, tegen je verlies kunnen… De leerlingen kiezen uit een waaier aan sportieve en culturele workshops.

Een competitieve geestOnze VMS’ers meten zich regelmatig met leerlingen uit an-dere Vlaamse scholen. We moedigen onze leerlingen aan om deel te nemen aan taalwedstrijden en wetenschaps-competities zoals de opstelwedstrijd van het Davidsfonds, Olyfran en de Vlaamse Olympiades voor wiskunde, biolo-gie, chemie, fysica en humane wetenschappen.

15

Het VMS-kamp in Westouter

De sport- en cultuurweek ‘Forza’

Page 16: VMS Promobrochere 2013

16

De leerlingen en personeelsleden van de VMS vormen een grote familie en in het geval van Ella, Remy en Florence Devlaminck mag je dat ook letterlijk nemen. Ella uit 1Ab, broer Remy uit 3WETb en zus Florence uit 5MTWe sieren dit jaar de cover van onze schoolbrochure en vertellen over hun ervaringen in de VMS.

Florence: “Ons nichtje Lotte kwam eerder al naar de VMS waardoor wij de school al een beetje kenden. Bo-vendien volgden onze ouders hier ook Spaanse les in de avondschool. Na de twaalfjarigendag heb ik niet meer getwijfeld: dit was de school waar ik naartoe wilde. Onze school is niet zo groot en dat heeft heel wat voordelen. Je loopt op de speelplaats geen leerlingen tegen het lijf die je niet kent, je hebt iedereen wel al eens gezien. Naast de theorie is er tijdens de lessen ook veel aandacht voor de praktijk. Tijdens de les fysica konden we bijvoorbeeld zelf proeven doen met magneten en bij biologie gingen we aan de slag met een varkenshart.”

Remy: “Ik koos voor de VMS omdat wetenschappen mij sterk interesseren. Biologie en fysica zijn dan ook mijn fa-voriete vakken. Later wil ik graag dokter worden. Er is een hele goede mentaliteit op onze school. Het contact met de leerkrachten verloopt uitstekend. De leraars kennen ons heel goed en wij hen ook. De jaarlijkse Forza-week vind ik

werkelijk fantastisch. Dit jaar deden mijn zussen en ik alle drie mee aan de Forza-show in cultuurcentrum De Spil. Ik ben ook lid van de leerlingenraad. We vormen samen een toffe groep en organiseren activiteiten voor de andere leerlingen.”

Ella: “Doordat Florence en Remy al naar de VMS kwa-men, kende ik de school natuurlijk al tamelijk goed. Ik had al eens een Forza-show gezien. Bovendien wil ik graag humane wetenschappen volgen omdat ik later iets in de sociale sector wil doen. Er zijn in de VMS veel activiteiten waardoor je elkaar beter leert kennen, zoals de kennis-makingsdag naar Het Zwin of het driedaagse kamp voor de eerstejaars. Ook door de initiatieven van de meters en peters gaan we op een goede manier om met onze klas-genoten.”

“DE VMS iS ééN gROtE fAMiLiE”

Page 17: VMS Promobrochere 2013

EERStEjAARS SCHOOLjAAR 2012-2013

17

1AbJames Andries, Emily Beelprez, Yaron Beernaert,

Simon Callebert, Maxime Casteleyn, Febe Cuvelier, Hermien De Baene, Jorre Decaluwe, Delphine Deklerck,

Ella Devlaminck, Saar Gevaert, Helene Gruyaert,Eef Kuyle, Marie-Bo Sans, Frauke Tetaert,

Phaedra Van Brabant, Noor Vandendriessche, Zadaco Vankeirsbilck, Gauderic Vanneste,

Mathijs Vermeesch, Michelle Wielfaert.

1AaMathieu Derycke, Egon Despeghel, Warre De Wandel,

Graciana Dudek, Marie-Julie Hemeryck, Aharon Hovsepyan, Isabelle Huyghe, Toon Lamote,

Nathalie Lapere, Olivier Leroy, Chloë Lingier, Yasmine Lybeer, Birgit Penninck, Lore Pype, Lowie Raveschot, Babette Vanspeybrouck,

Céline Ver Eecke, Thanawat Vranken, Glenn Wannijn, Simone Wydooghe.

Page 18: VMS Promobrochere 2013

18

EERStEjAARS SCHOOLjAAR 2012-2013

1AdEmile Bonte, Sophie Bostoen, Femke Callebert, Michiel Claeys, Yaron Coussée, Axelle Debaes,

Nathan Degryse, Thomas Demuynck, Manon Dumortier, Amber Eghermanne, Benoit Gerolf,

Louise Mouton, Lisanne Spruytte, Niels Thienpont, Justien Tylleman, Janne Vandermeulen, Jens Vangheluwe,

Simon Verlinde, Arthur Vincke, Yasmina Zaoui, Jens Vanderhaeghe.

1AcJules Debruyne, Rien Desimpele, Emely Dewachter,Louis Herreman, Emiel Labeeuw, Sarah Lauwers,Moica Martens, Lieze Mortelé, Paola Stöhr-Botar,

Eline Taillieu, Arne Thorrez, Guillaume Van Coillie,Fien Van Eeckhout, Caitlin Vanneste, Jade Vansteenkiste,

Jana Verlinde, Kasper Verstraete, Nitai Whitlock.

Op 1 september 2012 hebben deze meisjes en jongens bij ons de eerste stap gezet. Er is vast wel iemand bij die jij ook kent!

Page 19: VMS Promobrochere 2013

19

1AeXavier Baekelandt, Timon Braeckeveldt, Yllka Bublak, Paulien Buyse, Aicha Coppenolle, Jarne Dejonghe,Elize De Kestelier, Marieke Deprez, Ruben Desmet,

Shenaya Dewaegemaecker, Axelle Djordjevic, Emmely Engels, Thomas Froyman, Wouter Huyghe,

Rob Landuyt, Elles Maertens, Lisa Patteeuw, Marie Sierens, Lune Stock, Brent Vansteenkiste.

1AfRani Beckers, Yentl Beernaert, Valentine Callebaut,

Ewout Casier, Béatrice Chong, Hanne De Boe, Alix Declerck, Amber Degryse, Viktor Degryse,

Lijs Devoldere, Michelle De Wulf, Matthias Ghesquière, Robrecht Maertens, Zalina Tsukrueva, Ruben Tyberghien,

Amber Vandamme, Siebe Vandevoorde, Levi Vandevyvere, Laura Vandewalle,

Joshua Vansteenhuyse.

Op 1 september 2012 hebben deze meisjes en jongens bij ons de eerste stap gezet. Er is vast wel iemand bij die jij ook kent!

Page 20: VMS Promobrochere 2013

20

Via de vakken biologie en wetenschappelijk werk heb je in de eerste graad al kennis gemaakt met de natuurwe-tenschappelijke denk- en werkmethode. Vanaf de tweede graad verdwijnt het vak wetenschappelijk werk en maak je kennis met de nieuwe leervakken chemie en fysica. Kies je voor de richting wetenschappen, dan krijg je een extra uur biologie, chemie en fysica per week. Dit extra uur dient niet alleen om de theorie uit te breiden, maar creëert ook ruimte voor tal van andere activiteiten.

n Leerlingenproeven Individueel of in kleine groepjes voer je zelfstandig ex-

perimenteel werk uit: dissectie van het oog (biologie), cola kleurloos maken (chemie) of krachten meten (fysi-ca)…

n Demonstratieproeven en internetopdrachtenn Uitdieping De extra tijd biedt de gelegenheid om

een bepaald onderwerp uitvoerig te bespreken en er eventueel een groeps-discussie aan te koppelen, bijvoorbeeld over het gebruik van proefdieren, de voor- en nadelen van de chemie…

n Deelname aan wedstrijden We nemen deel aan de olympiades

voor wetenschappen of andere wedstrij-den zoals de kristalgroeicompetitie.

Ik kies voor wetenschappen, want…n ik ben ervan overtuigd dat biologie, chemie en fysica

geen pure ‘blokvakken’ zijn;n ik wil een aantal laboratoriumvaardigheden aanleren;n ik heb interesse voor de natuur en wil weten hoe de

dingen functioneren;n ik wil de wetten van de zwaartekracht proefondervinde-

lijk ontdekken.

NAAR DE twEEDE gRAAD ‘wEtENSCHAppEN’

Page 21: VMS Promobrochere 2013

NAAR DE twEEDE gRAAD ‘ECONOMiE’

21

Alle lessen economie vinden plaats in ICT-lokalen. Je be-schikt op school over een computer waar je zelfstandig of in groep zelf informatie opzoekt en verwerkt. Je bent de hele les online en raadpleegt het internet voor de op-drachten die je voorgeschoteld krijgt. Economie is zowat het meest actuele vak dat wordt aangeboden. Kranten, tijdschriften, publicaties en internet zijn hier nooit veraf. Elk jaar wordt een rode draad in de actualiteit gezocht. Dit schooljaar is dat de sluiting van Ford Genk. We werken ook steeds met actueel cijfermateriaal. Bij het begin van het derde jaar leren we je alle kneepjes van Excel, een programma dat we voor economie heel vaak gebruiken.

Je kunt de afdeling economie volgen met 5 uur wiskunde en 4 uur Frans, of met 4 uur wiskunde en 5 uur Frans.

Ik kies voor economie, want…n ik ben een zoeker die graag zelfstandig informatie

raadpleegt en verwerkt;n ik werk graag in groepsverband;n ik kan goed overweg met de computer en internet;n ik ben bereid om informatie te checken en niet alles zo-

maar te herkauwen.

Page 22: VMS Promobrochere 2013

22

In de afdeling Humane Wetenschappen staat de studie van mens en maatschappij centraal. De vakken gedrags- en cultuurwetenschappen geven deze aso-richting een eigen kleur. Tijdens de lessen gedragswetenschappen bestudeer je de mens als individu en als lid van de samenleving. Je confronteert je eigen ervaringen met inzichten uit de psychologie en de sociologie. Hoe verloopt de ontwikke-ling van de mens? Hoe functioneren mensen in relaties met elkaar en in organisaties? Wat is de persoonlijkheid en welke theorieën bestaan hierover? Op deze vragen krijg je in de les gedragswetenschappen een antwoord. In cul-tuurwetenschappen komen cultuurfenomen in de brede betekenis van het woord aan bod. In dit vak maak je kennis met economie, recht, politiek, media, kunst en fi-losofie. Je leert onder meer hoe de media waarden over-brengen en waarin culturen van elkaar verschillen.

Ik kies voor humane wetenschappen, want…n ik ben een sociaal ingesteld iemand en kan me vlot uit-

drukken of ik wil net leren hoe ik dat beter kan doen;n ik ben gefascineerd door de psyche van de mens;n ik zou later graag met mensen werken;n ik ben geïnteresseerd in andere culturen;n ik ben bereid persoonlijke standpunten in te nemen.

NAAR DE twEEDE gRAAD ‘HUMANE wEtENSCHAppEN’

Page 23: VMS Promobrochere 2013

DE twEEDE gRAAD iN bEELD

23

3ECO4 en 3ECO5 bezoeken de fabriek van Audi in Vorst.

3HWa en 3HWb krijgen een rondleiding op de VRT in Brussel.

3WETa en 3WETb voeren proeven uit aan de KU Leuven campus Kortrijk.

De volleybalploeg van de meisjes van het derde jaar.

Page 24: VMS Promobrochere 2013

24

De drie afdelingen wetenschappen, economie en humane wetenschappen waaieren in de derde graad uit tot zes studierichtingen:n economie-moderne talenn economie-wiskunden moderne talen-wiskunden moderne talen-wetenschappenn wetenschappen-wiskunden humane wetenschappen

Naast de klassieke vakken vult de VMS de zogenaamde ‘vrije ruimte’ in met een seminarie-uur dat de leerlingen nog beter voorbereidt op een vlotte overgang naar de ho-geschool of universiteit. Onze oud-leerlingen geven aan dat deze invulling een duidelijke voorsprong betekent in hun verdere studies. Je kiest in het vijfde jaar een vak dat je in het vijfde én in het zesde jaar zal volgen. In het vijfde jaar heb je één seminarie-uur, in het zesde jaar twee seminarie-uren.

NAAR DE DERDE gRAAD

studierichting seminarie-uureconomie-moderne talen economie of Spaanseconomie-wiskunde economie of wiskundemoderne talen-wiskunde Spaans of wiskundemoderne talen-wetenschappen Spaans of wetenschappenwetenschappen-wiskunde wetenschappen of wiskundehumane wetenschappen humane wetenschappen

Page 25: VMS Promobrochere 2013

NAAR DE DERDE gRAAD

25

Seminarie-uur economieHet leerplan economie voorziet niet meer in een grondige opleiding dubbel boekhouden, nochtans een belangrijk onderwerp in de hogere studies economie. Omdat veel leerlingen uit de economische richtingen van het aso een studiekeuze maken die in het verlengde ligt van hun oplei-ding, willen we die leemte opvullen.

Seminarie-uur SpaansMet deze cursus Spaans behaal je een niveau A1 van het Europese Referentiekader van de Raad van Europa en verwerf je voldoende kennis om je in alledaagse situaties in het Spaans te redden. De basis van de cursus wordt gevormd door lees- en luisterteksten met de meest uiteenlo-pende opgaven.

Seminarie-uur wetenschappenHet seminarie-uur benadert de wetenschappen vanuit een vakoverstijgende invalshoek. Voorbeelden van vakken-combinaties worden uitgewerkt zoals beweegmechanica voor het lichaam (biologie en fysica), elektriciteit voor het lichaam (fysica en biologie), verbranding in de spieren (biologie en chemie)… De leerlingen krijgen ook een cur-sus wetenschappelijke terminologie om hen vertrouwd te maken met het wetenschappelijk-medische vakjargon.Naast wetenschappelijke theorie en oefeningen wordt ook aandacht besteed aan experimenten, wetenschappelijke weetjes en actuele wetenschappelijke teksten.

Page 26: VMS Promobrochere 2013

26

NAAR DE DERDE gRAAD

Seminarie-uur wiskundeNieuwe en bestaande onderwerpen van het leerplan wor-den uitdiepend en abstracter behandeld. Concreet wordt in het vijfde jaar gestart met getaltheorie met vooral oog voor toepassingen, onder andere in de beveiliging van het internet. Er is ook aandacht voor abstracte wiskundige structuren. In het zesde jaar wordt gestart met een inleiden-de behandeling van lineaire algebra die uitmondt in een

deelname aan het junior college wiskunde aan de KULAK. We volgen daar een inleidende les, gegeven door wiskun-deprofessor Igodt, over de wiskunde achter de zoekma-chine Google en werken daar dan op verder tijdens de lessen. In het derde trimester behandelen we nog enkele onderwerpen die voorkomen in elke wiskundecursus in het hoger onderwijs, zoals het benaderen van functies door reeksen en differentiaalvergelijkingen.

Page 27: VMS Promobrochere 2013

Seminarie-uur humane wetenschappenHet centrale zenuwstelsel maakt de hoofdbrok uit van het seminarie-uur in het vijfde jaar. In het eerste semester krijg je de theoretische achtergrond van het centrale zenuwstel-sel vanuit een biologische invalshoek. In het tweede semes-ter wordt er een groepswerk gemaakt over de stoornissen van het centrale zenuwstelsel vanuit psychologische invals-hoek. Dit groepswerk wordt ook mondeling verdedigd. In het zesde jaar nemen we tijdens het seminarie-uur de

sociale kaart van Vlaanderen onder de loep. In het eerste semester bekijken we welke psychologische stoornissen er zoal bestaan en bespreken we er enkele in detail. In het tweede semester zien we waar mensen met psychische stoornissen terecht kunnen in Vlaanderen. De leerlingen maken opnieuw zelf een werk waarbij ze een van de be-roepen van het multidisciplinair team uitspitten. Vaak sluit de keuze van dit beroep aan bij hun studiekeuze voor het hoger onderwijs.

NAAR DE DERDE gRAAD

27

Page 28: VMS Promobrochere 2013

28

Na de VMS zet je opnieuw een grote stap: die naar de hogeschool of universiteit. Onze aso-richtingen bereiden je uitstekend voor op de meest diverse studierichtingen. Elk jaar bereiken ons tal van resultaten van geslaagde oud-leerlingen. Een stevig hart onder de riem. Omdat je een beeld zou hebben van de mogelijkheden na de VMS, geven we hieronder enkele gekozen studierichtingen van onze zesdes van vorige schooljaren:

n uit de afdelingen wiskunde en wetenschappen: farmaceutische wetenschappen, industrieel ingenieur, wis-kunde, geneeskunde, biologie, kinesitherapie, burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur…

n uit de afdeling economie: handelswetenschappen, toegepaste economische wetenschappen, rechten, accoun-tancy en fiscaliteit, toegepaste informatica, officemanage-ment, bedrijfsmanagement…

n uit de afdelingen talen: bachelor of master secundair onderwijs, toegepaste taalkunde, logopedie, vertaler-tolk, communicatiemanagement…

n uit de afdeling humane wetenschappen: toegepas-te psychologie, criminologie, vroedkunde, sociaal werk, maatschappelijke veiligheid, bachelor lager onderwijs, kleuteronderwijs, orthopedagogie, journalistiek, politieke en sociale wetenschappen, communicatiewetenschappen...

EN wAt NA DE VMS?

Page 29: VMS Promobrochere 2013

29

1. Een dagje VMS 8.15 u. begin eerste lesuur 9.10 u. begin tweede lesuur

10.00 u. speeltijd 10.15 u. begin derde lesuur 11.05 u. begin vierde lesuur 11.55 u. einde voormiddag

13.15 u. begin vijfde lesuur 14.10 u. begin zesde lesuur 15.00 u. speeltijd 15.15 u. begin zevende lesuur 16.05 u. einde schooldag

2. Gymkledij Gymbroekje, gymtruitje en fluohesje worden op school aangekocht.

3. Boeken De school organiseert een systeem dat toelaat de handboeken tweedehands of nieuw aan te kopen en daarna opnieuw

te verkopen. Zo wordt een groot deel van de aankoopprijs teruggewonnen en is dit systeem zeker niet duurder dan een huursysteem. Bovendien worden vele boeken verschillende jaren gebruikt. In juni ontvang je thuis alle info over de boekenverkoop.

4. Middagmalen De leerlingen kunnen op school een warme maaltijd nemen of zelf een lunchpakket meebrengen. Warme soep en drank-

jes kunnen op school aangekocht worden. Het gebruik van de eetzaal is gratis.

pRAktiSCHE iNfORMAtiE

Page 30: VMS Promobrochere 2013

30

n Wil u meer informatie of wil u uw zoon of dochter in-schrijven in de VMS, dan ontvangen wij u graag op vol-gende momenten:- elke schooldag van 8.30 uur tot 16.30 uur; - tijdens de twaalfjarigenavond op vrijdag 19 april om 19 uur;- tijdens het schoolfeest op zondag 5 mei vanaf 15 uur;- tijdens de extra infodagen (zie hieronder);- of op afspraak op een moment naar uw keuze na telefo-

nisch contact via 051 20 42 48.

n Extra infodagen (informatie, rondleidingen en inschrij-vingen) voor kandidaat-leerlingen op onderstaande data. Op woensdag van 13.30 uur tot 16.30 uur, op zaterdag van 9 uur tot 12 uur.

ApRiL MEi jUNi

zat. 20 zat. 4 zat. 1woe. 24 woe. 8 woe. 5zat. 27 woe. 15 zat. 8

zat. 18 woe. 12 woe. 22 zat. 15 zat. 25 woe. 19 woe. 29 zat. 22 woe. 26

zat. 29

n Administratieve sluiting van donderdag 11 juli tot en met donderdag 15 augustus 2013.

MEER iNfO EN iNSCHRijViNgEN

Page 31: VMS Promobrochere 2013

31

1. Willy Phlypo, 2. Luc Vanrobaeys, 3. Dries Gruyaert, 4. Dries Vandergunst, 5. Ann Castelein, 6. Ann De Splen-ter, 7. Eddy Debruyne, 8. Mieke Hoornaert, 9. Jacques Declercq, 10. Lieselot Tally, 11. Alexander Willaert, 12. Dominique Coudron, 13. Lore Vandamme, 14. Bart Caes, 15. Lieven Verstraete, 16. Inge Oosterlinck, 17. Veroniek Desombere, 18. Griet Wyffels, 19. Vincent Vanhoorne, 20. Peter Soete, 21. Natasha Staelens, 22. Raf Arteel, 23. Saskia Vanderhaeghe, 24. Isabel Vandeputte, 25. Hans Delafontaine, 26. Ward Braekevelt, 27. Griet Claeys, 28. Lindsey Cneut, 29. Marino Mercier, 30. Geert Beuselinck, 31. Ann Renier, 32. Bart Raveschot, 33. Chris Vermeersch, 34. Filip Tanghe, 35. Hans Lesage, 36. Jan Desimpele, 37. Johan Vanoverberghe, 38. Lieven Dejonckheere, 39.

Kristof Lammertyn, 40. Dirk Decae, 41. Mieke Boesmans, 42. Kurt Velghe, 43. Tine Acx, 44. Bart Deforche, 45. Maaike Decock, 46. Sandra Ducasteele, 47. Virginie Buyse, 48. Helena Lefevere, 49. Jan Vanhecke, 50. Mike Loose, 51. Jurgen Degeyter, 52. Frederik Lievens, 53. Da-vid Vanclooster, 54. Goedele Vandenbussche, 55. Frede-rik Depaepe, 56. Luc Demey, 57. Evelyne Raes, 58. Bernd Verbeke, 59. Isabel Bostyn, 60. Ignace Dumortier, 61. Lo-renzo Louagie, 62. Dieter Desmedt, 63. Sabrine Gunst, 64. Goedele Geeraert, 65. Nele Goethals.

DirEcTiE, lEErkracHTEn En opvoEDErs HETEn jE WElkoM!

1 23

45

6 7

151413

1216

17 18

810

9

20

34

11

2221

23 242827

26

3736

35

4950

51

52

38

25

54

53

3955

58

5657

59

40

41

29

60

42

43

30

61

44

45

62

63

46

3147

6465

48

32 33

19

Page 32: VMS Promobrochere 2013

michiel_cover_vms.indd 1-2 25/03/13 14:14